FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI-2018, EDIȚIA REVĂZUTĂ ȘI ADĂUGITĂ

Pentru ultimele capitole dați pe următorul link: 



FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI-2018, EDIȚIA REVĂZUTĂ ȘI ADĂUGITĂ


Alexandru Muscalu
Mihai Stan
A doua ediție a lucrării ,,Fotbal sub Turnul Chindiei” a adăugat peste 200 de pagini şi 700 de fotografii, lucrarea fiind realizată tot la Editura Bibliotheca, din Târgovişte, sub coordonarea profesionistă a editorului, eminentul neobosit profesor Mihai Stan şi a tehnoredactorului, inegalabilul inginer Alexandru Muscalu. Apar în premieră informaţii despre Dumitru Crăciunescu și Constantin Borcea de la Tennis Club Târgovişte, industriaşul Stan Rizescu, întemeietorul industriei româneşti de prelucrare a bumbacului, inului şi cânepii și despre Lazăr Petrescu, primarul Târgoviştei din perioada de început a fotbalului din oraș, a cărei
Costel Mehedințu
celebră casă din kilometrul zero al urbei poate fi vazută și astăzi. Rețin atenția și simpaticul Constantin Mehedințu, trecut în cronicile vremii Costel Mehedinţi şi meciul din 7 noiembrie 1949 
prilejuit de inaugurarea stadionului, dintre Petrolul Târgovişte şi C.S.C.A. Bucureşti, strămoşul C.C.A.-ului şi al Stelei Bucureşti, partidă în care la noi au jucat, printre alţii, Eugen Popescu, vestitul ceasornicar Ionel Boțoagă, Mircea Cruțiu, Gigi Meşină, Gică Sterescu, în timp ce la oaspeţi evoluau Mircea Luca, Ilie Copil, Mircea Biolan, Silviu Avram şi Ştefan Kovacs, viitorul mare antrenor de la Ajax Amsterdam. Au fost în tribune peste 5000 de spectatori. 






Vasile Torje
Militarul Titi Ionescu
Puteți citi despre Felix Țopescu, tatăl vestitului comentator Cristian Țopescu, devenit ofițer de cavalerie la vestita școală de lângă gară, acolo unde este acum Jandarmeria Dâmbovița, despre emblematicul profesor Vasile Torje, care a activat la liceele din oraș, de la cel militar până la Ienăchiță Văcărescu, dar și despre întâmplările cazone de la Orăștie ale jucătorului Constantin Titi Ionescu, ulterior vestit conducător al fotbalului local în cea mai frumoasă perioada a sa, cu C.S. Târgoviște. Îl veți cunoaște pe vestitul portar Radu Ică Vartolomeu care avea un frate la fel de celebru, profesorul Ioan N. Radu, profesor și maestru emerit al sportului în rachetomodelism, campion mondial la această disciplină și veți citi amănunte despre turnarea în Târgovişte a filmului „Străzile au amintiri”, din 1962.




Costică Grigorescu
Costică Soci
Sunt cronici rare din presa locală, semnate de cei doi Costică din Răzvad, jurnaliștii Constantin Soci și Constantin Grigorescu de la ,,Uzina și Ogorul”.  Prima poezie scrisă de un suporter al fotbaliștilor Metalului Târgoviște la întâia prezență în Divizia A reține și ea atenția, autorul este un elev în clasa a șaptea la Școala Generală Viforâta, Mircea Popescu, viitor conducător al echipei Conired P.A.S. Pucioasa care a evoluat în „C” în perioada 1999-2002. 



Mircea Popescu
Epopeea unicului titlu de campioană națională la fotbal școlar, obtinut în 1967, de echipa Liceului „Ienachiță Văcărescu” din Târgoviște, prezența inegalabilului Sir Stanley Matthews la Turnul Chindiei în 1969 și copiii de la Ajax Valea Lungă, conduși de Tinel Aldea sunt tot atâtea povești frumoase, ca şi petrecerea de Constantin şi Elena, din 1972, la care au participat, între alţii, Constantin Tzitzeclis şi Constantin Titi Ionescu, care a dus, cu contribuţia lui Vasile Pârvu-Silade, la trecerea echipei de fotbal de la UPET la Primărie şi schimbarea denumirii din Metalul în C.S. 


Se remarcă întâmplarea cu neprezentarea de pomină a fotbaliştilor târgovişteni la un amical, la Piteşti, cu campioana F.C. Argeş, din cauza unei farse telefonice pusă la cale de Constantin Ionescu-Budulea, prezenţele de marcă pe stadionul de sub Turnul Chindiei ale unuia dintre cei mai mari suporteri ai echipei din cea mai bună perioadă, 1977-1984, este vorba de avocatul Vlad Andrei-Lulu şi ipostazele inedite cu fotograful Ion Scârlea şi fotbalistul divizionar „C” de la Progresul PAS Pucioasa, Ion Scârlea, tată şi fiu.


Vestea câștigării în 1967 a titlului de campioană națională de Liceul Ienăchiță Văcărescu era în toată presa




Narcis și Cătălina la meci
Este interesant de citit despre cum au resimțit brașovenii înfrângerea cu 7-0 a Steagului Roșu la Târgovişte, în 1977, istoria mașinii Lada roșie, „Celebrul 702” a lui Constantin Titi Ionescu și despre Narcis Coman, purtat pe brațe de mii de târgovișteni și unica prezență la un meci la Târgoviște a Cătălinei, fiica legendarului portar. Reţin atenţia transmisiile tv ale meciurilor și miile de spectatori cu tranzistoarele la ureche, ascultând partidele etapei la emisiunea „Fotbal minut cu minut” şi salutând din tribunele supraaglomerate şi de prin plutele pline ciorchine fazele create de Decebal Puiu Neagu, Gigi Tătaru, Claudius Sava, Nicușor Kallo, Dumitru Gheorghe, Ionel Pitaru, Florea Alexandru, Silviu Dumitrescu, Ion Ene, Petre Marinescu, Florin Grigore, Gheorghe Greaca, dar și paradele măiastre ale lui Narcis Coman.



                                                                 Cât este scorul la Târgoviște? Dar la Iași, Cluj și                                                   
                                                                 Târgu Mureș? „Fotbal minut cu minut” cu emoții


       

     
                                                                                C.S. Târgoviște la televizor!




Dobrin sub Turnul Chindiei
Regăsiţi cozile de sute de metri la ziarul Sportul așteptat cu nerăbdare și înainte, și după venirea lui Nicolae Dobrin și driblingurile meşteşugite şi golurile Marelui Gâscan în deplasările Târgoviștei şi la meciurile de acasă, atât la poarta dinspre ştrandul lui Baronide şi Moara lui Daffu, cât şi la cea dinspre Sala de Arme, actuala Casă a Armatei, acolo unde, în apropiere, este acum strada care-i poartă numele. Erau timpurile când Prinţul din Trivale a devenit Împăratul Târgoviștei, iar pentru suporterii târgovișteni născuți… mai devreme, va fi multă nostalgie!





Ziarul Sportul s-a epuizat, chioșcul e pustiu







Alexandru Ilie
Gheorghe Cristofor-
Jocheul
Sunt prezentați un venerabil susținător al C.S.Târgovişte, Gheorghe Cristofor-Jocheul și un jurnalist sportiv de marcă, Marin Stoica, fiind adusă în atenție si revederea sportivilor din cartierul Suseni, undeva până în Revoluția din Decembrie 1989.  Micul Ajax, cu performanţele şi dramele lui, este la fel de interesant ca şi ziaristul şef de la „Dâmboviţa”, Alexandru Ilie, cu cronicile lui fabuloase despre fotbal, într-una dintre ele, scrisă în 1998, după retrogradarea Chindiei din prima divizie, acesta solicitând reinstalarea barierei lui Pantazică, la care să fie oprită mafia din fotbalul românesc. 

Alexandru Boriga, Valeriu Liță Cosmin și Joszef Pildner, vrednici statisticieni și ziariști sportivi cuceresc cititorul cu poveștile lor, iar coșarul Mitică Bîțu,  nea Ștefan Măturarul – Lingurarul, Bogdan Mogoș-Gogoașă și Gigel-Mașinuță sunt personaje interesante. Sunt prezentate și suferinţele noii Chindii, aproape de Liga 1 în două rânduri, în 2016 şi 2018, la ultima încercare, echipa fiind la 11 metri de promovare, dar ratările în serie au făcut ca F.C.Voluntari să rămână în eşalonul de frunte și, în fine, performanţele celei mai recent înființată formaţie a oraşului, Cetatea Târgovişte 1396 şi ale campionilor de la fotbal-tenis ale ProActiv LMD, conduși  de  Lorin Petrescu  și Mirel Fleancu fac  deliciul cititorilor.







O lectură despre un secol de fotbal la Târgovişte. Istoria continuă...

Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 54, A OPTA MINUNE A LUMII, A NOUA ȘI A ZECEA! (Liga 2, final ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)