FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 54, A OPTA MINUNE A LUMII, A NOUA ȘI A ZECEA! (Liga 2, final ediția 2023-2024)

 

CAPITOLUL 54

 A OPTA MINUNE A LUMII, A NOUA ȘI A ZECEA! (Liga 2, final ediția 2023-2024)


2024 a început la Chindia cu plățile către Orozco şi Akhmatov şi 7 plecări, Alberto Călin,   Cătălin Golofca, Alex Militaru, Christian Rutjens, Alexandru Gîț, Vlad Prejmerean şi Dorin Railean. La academia de juniori, antrenorii, toţi foşti fotbalişti localnici, cu salarii mici, ca şi personalul din club, aveau, însă, restanțe salariale, unii şi pe o jumătate de an, dar nu au lipsit de la meciuri şi antrenamente şi niciunul nu a renunţat, fără a reclama clubul la comisiile sportive. În altă ordine de idei, Cristi Cherchez a semnat primul său contract de antrenor cu Valahii Târgoviște, locul 6 în Liga a 6-a, Seria Nord, echipă aflată la zece puncte de locul 1 și șapte de locul 2, finanţată de Ştefan Richard, fost jucător la F.C.M. Târgovişte şi ex-component al Comisiei de Disciplină şi Etică din cadrul A.J.F. Dâmboviţa, o, formaţie care îşi disputa meciurile pe stadionul Petrolul de la Podul Mihai Bravu. Absolvent al Școlii de Antrenori, șef de promoție în seria 2023, Cherchez urma să decidă dacă va mai continua ca jucător la Roberto Ziduri. Patronul Dan Negriloaia i-a propus chiar să debuteze ca tehnician principal la echipa sa din Liga a 4-a, care se despărţise de Cristian Bădoiu, dar Cherchez a refuzat, invocând faptul că nu vrea să-i antreneze pe colegii lângă care a evoluat pe gazon. Pe 1 februarie, clubul din Ziduri anunţa, însă, că i-a numit antrenori pe Adrian Grigore şi... Cristian Cherchez, ambii deţinători de licenţă U.E.F.A. C, dar şi jucători în continuare, obiectivul stabilit de conducere fiind promovarea în Liga a III-a. Un alt fotbalist al Târgoviștei, Liviu Mihai, retras și el din activitate și devenit polițist la Penitenciarul Găești, era anunțat la prima acțiune de antrenorat, la Steagul Roșu Colacu, în Liga a V-a.

Cea mai importantă ştire era că Marcel Ghergu revenise la Chindia, ca director sportiv, pentru a ajuta să se obţină calificarea în play-off şi revenirea în prima ligă, evitând în acelaşi timp falimentul clubului aflat în multe diferende financiare cu foşti şi actuali jucători, antrenori şi alţi angajaţi. Readucerea lui, decisă de Corneliu Ştefan, şeful C.J. Dâmboviţa şi edilul oraşului Cristian Daniel Stan, era considerată singura soluţie administrativă pentru a salva fotbalul târgoviştean după eşecurile cu Andrei Cordoș şi Lorin Petrescu. Au urmat alte trei rezilieri de contracte, Rutjens, Jah şi Gneba.


Apoi, vine vestea că târgovişteanul Vicențiu Ostafi, excelent mental coach, a ajuns în cantonamentul din Antalya al trupei pregătite de Zeljko Kopic. Dinamo a considerat că are nevoie de ajutor psihologic, după ce a înregistrat 15 partide consecutive fără victorie în toate competițiile, din august până în decembrie 2023. Tânărul era la prima experiență în fotbal, încercând, potrivit propriilor declaraţii, să ajute oamenii să-și găsească zona lor de confort, pentru a nu se mai confrunta cu o serie foarte lungă de deziluzii şi insuccese. Suporterii de sub Turn i-au urat sincer succes, iar unii, mai în glumă, mai în serios, i-au spus să-i aducă în plenitudinea forţelor pe „câinii roşii” bucureşteni cât să ajungă la baraj, pe care să-l piardă în detrimentul... Chindiei. Vicențiu era băiatul fostului fotbalist de primă divizie Daniel Ostafi, devenit între timp antrenor, ultima dată la copiii de la Phoenix Târgovişte şi inspector şcolar pentru disciplina Educaţie Fizică şi Sport la I.S.J. Dâmboviţa. A fost antrenor principal la divizionara B F.C.M. Târgovişte, echipa patronată de Ghiorghi Zotic, la care au mai fost şi alţi tehnicieni de valoare, precum Leonida Nedelcu, Octavian Grigore şi Ilie Stan, foarte buni fotbalişti de liga I, la vremea lor. Daniel Ostafi a debutat în divizia A într-un meci disputat la Piteşti, în care a fost titular. A fost printre primii juniori de la echipa de speranţe trimişi pe gazon în sezonul 1982-1983, alături de Romică Tudor şi Cornel Turcu, pentru ca în următorul campionat să li se alăture Daniel Manea, Nicolae Rus, Daniel Dușmanu, Nicolae Ghioacă, Marcel Ghioacă, Tinel Andreescu. Toți erau de la Centrul de Copii şi Juniori unde activau cu bune rezultate antrenorii Eugen Popescu, Gheorghe Becheanu, Haralambie Becheanu. Lângă ei au fost şi alţi tineri veniţi de la Bucureşti, cazul lui Valentin Dan Monea, din Bacău, via Unirea Răcari, precum Ernest Grozavu şi portarul Dan Pescaru, transferat de la Breaza de Prahova.


Până la reluarea campionatului de Liga a doua, mi-a atras atenţia ascensiunea fotbalistică a echipei Viitorul Voineşti, antrenor Marius Cătălin Momel,  decisă să încheie competiţia judeţeană a Dâmboviţei în primele patru, aproape de câştigătoarea care va susţine barajul pentru accederea în al treilea eşalon. Au fost anunţate transferurile lui Bogdan Mândruţ, de la Recolta Gura Șuții, Ionuț Georgescu, de la Viitorul Dobra şi Octavian Stroe, de la Titu, ultimul un atacant venit să acopere plecările la liderul Ligii a 4-a, Urban, ale lui Dragoş Tudorache şi Crinel Stoica, ultimul în lot la Chindia în 2017-2019, la barajul cu F.C. Voluntari, respectiv la promovarea în primul eşalon. Stadionul din Voineşti era încă din martie 2022 modernizat de administrația locală, condusă de primarul Gabriel Dănuț Sandu, zis Gambă, la vremea tinereţii fost jucător de marcă în echipa localităţii, și viceprimarul Constantin Popa. Baza sportivă avea trei spații ultramoderne pentru arbitri, gazde și oaspeți, cu opt dușuri, trei chiuvete, tencuieli și zugrăveli interioare și exterioare, placare cu gresie și faianță, acoperiş schimbat în totalitate, o tribună cu 40 de locuri, fosă septică, apă curentă, caldă și rece și tunel de acces la stadion, total 210.000 lei, bani suportați integral din bugetul local.


De-a lungul îndelungatei istorii fotbalistice, doar lipsa fondurilor financiare i-a oprit pe voineșteni să urce în divizia C deşi, în zonă, de aproape 75 de ani, era Staţiunea de Cercetări Pomicole. Pomicultorii şi-au dorit mereu performanţă în toate şi aici mă refer la formaţiile din vremea lui Ion Miriţă, alintat César Luis Menotti, fost fotbalist, care din postura de antrenor a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal din 1978 cu Argentina. Era perioada în care, în judeţ, erau câţiva oameni de fotbal pasionaţi pe care, cândva, jurnalistul Tinel Aldea îi cunoscuse, persoane care, fără a avea funcţii publice în sat, au scris istoria fotbalului mic dâmboviţean, nea Fane Ciomîrtan-Brezoaele, Nicuţă - Răţoaia, nea Buică şi nea Rotilă - Moroeni, nea Fane – Crevedia şi, evident, „Frumosul” şi „Deliciosul” de Voineşti, nea Nelu Miriță. 




Apropo de merele „la belle” ori „délicieux”, cum le-ar zice francezii, puţini ştiu că există o legătură între o cunoscută crainică a TVR din anii ʾ70 - ʾ80 şi pomicultura de pe Valea Dâmboviţei, Delia Moruju, căsătorită cu Radu Budeanu cu care a avut un copil, Radu Ioan, fiica Diana provenind din prima căsătorie. Tatăl doamnei Delia Budeanu a fost inginerul Gheorghe Moruju (o stradă a localității îi poartă numele), unul dintre maeştrii în domeniu, care au înfiinţat Staţiunea de Cercetare Pomicolă Voineşti, creatorul celor două soiuri de mere. „Deliciosul are puțin gust de ananas. Tata stă de vorbă cu merele lui. 33 de ani i-au luat tatălui meu pentru creația Deliciosului și 30 de ani pentru Frumosul de Voinești. Prefer Frumosul de Voinești. Este mai acidulat. Îmi plac merele mai acidulate” s-a confesat Delia în emisiunea „Profesioniştii” de la TVR a Eugeniei Vodă.






Primul director al Staţiunii de Cercetări Pomicole a fost prof. dr. docent Nicolae Ştefan, în perioada 1955-1957, un om de excepţie. La începuturi, au fost şi momente comice, cu politruci veniţi de la centru, care se implicau fără a şti despre ce e vorba. Aşa s-a întâmplat cu un activist de partid care, într-o şedinţă cu salariaţii, receptiv la pagubele provocate de dăunătorul de San Jose a spus cu emfază şi plin de zel că este momentul ca acesta să fie prins şi dat grabnic afară din  plantaţie, o confirmă martorii ocular, între care şi mama mea, Virginia. Nu era vorba de un om, ci de un păduche, dar trimisul de la Raion habar nu avea. Inginerii veniţi la Voineşti, mulţi dintre ei primiţi în gazdă la renumita familie Constantin şi Vasilica Voicu, încercau să promoveze tehnicile de întreținere a livezilor în rândul sătenilor care, ori nu erau foarte receptivi, ori respingeau din start ideile de altoire sau toaletare a pomilor fructiferi. Inginerul Gheorghe Moruju a avut parte de senzaţii tari la o astfel de demonstrație, întâmplare pe care a povestit-o celor de la portalul gastroart.ro. „La unul dintre ei când m-am dus să-i arăt cum se lucrează, i-am pus foarfeca în mână. «Taie de colo» îi tremura mâna «Nu». N-avea nici o siguranță pe mână. Alții pe drum treceau și spuneau «Uite, bă, că-ți batjocorește pomii». Mă duceam cu inginerii care veneau la instructaj, cu tăietorii, inclusiv la o femeie, de aici din Voinești, una Marina. Erau cu toți inginerii roată în jurul meu și le făceam demonstrație… În pom aveam un laborant suit, un tehnician de-al meu pe care îl îndrumam și îi explicam la fiecare tăietură de ce o facem și care e scopul, motivația biologică. Liniște completă. Și, deodată, o rumoare, un zgomot în jurul meu. Când m-am uitat, am văzut-o pe Marina cu toporul. Venise să mă taie. Mă  dusesem în livada ei, fără știrea ei, fără voia ei, știind că îi fac bine, nu rău, dar alt vecin i-a spus «Du-te că îți taie pomii, îți distruge pomii inginerul Moruju». N-a putut să ajungă la mine pentru că eram înconjurat de vreo 40 de ingineri care erau la instructaj acolo, la mine. Ca să am liniște, am coborât din pom, oamenii au legat-o, au ținut-o de mâini, au fotografiat-o, am lăsat-o acolo și am plecat în altă livadă că toate erau la fel neglijate. Toamna a venit femeia la mine și mi-a spus «Domn’le inginer, mai veniți cu colegii dvs. ăia mulți și faceti experiență pe toată livada mea fiindcă numai pomii pe care îi tăiaseți dvs., numai ăia mi-au rodit ca lumea. Vă dau și un litru de țuică, domnule inginer”. Așa se întâmpla, din refractari și sceptici, localnicii deveneau, cu timpul, maleabili și recunoscători!




Era vremea celebrității doamnei Rodica Bujor, o voineșteancă descoperită de marele George Enescu, care a prezidat un concurs organizat la Radio București și a sugerat ca numele ei să fie cum sunt bujorii din obraji, precizând că este o minune a cântecului românesc, fără nici un fel de iz lăutăresc, o „româncă în adevărata ei frumusețe”. Eugenia Nedelea pe numele ei real a fost în prima generație de mari interpreți, alături de Maria Tănase şi Maria Lătărețu. Debutase la Radio București în 1938, cu orchestra lui Vasile Julea care cânta la restaurantul Coșna-Cireșoaia, peste drum de localul Neptun, unde încânta Maria Tănase, pe care Rodica Bujor o aprecia foarte mult, ca şi pe Ion Luican, Cristian Vasile, Jean Moscopol și Petre Gusti. Decedată la 81 de ani, în 2 noiembrie 1995, în București, a fost înmormântată pe meleagurile natale. 





Frumosul şi Deliciosul au devenit soiuri tradiționale în zona dâmbovițeană, iar prin 2023, un alt inginer de excepţie, Ilarie Isac, cerea guvernului să salveze pomicultura dâmboviţeană, în special, și pe cea românească, în general. „Merele de Voinești. Am devenit cetățean (după 20 de ani și de Onoare), în 1957, al Voineștiului, jud. Dâmbovița. Era pe sfârșitul transportului, la București, cu butiile pe platforme, al țuicii, la marile restaurante, produsă în numeroasele cazane instalate în mijlocul imenselor livezi de prun. Începuseră să rodească și livezile de măr, cu fructe de calitate și în fiecare an, grație strădaniei micului grup de «îngândurați» (cum botează într-un poem aniversar – Flavia Buref – cercetătorii din debutul Stațiunii Experimentale Pomicole Voinești, care reușiseră să «înlăture  alternanța în fructificare» – un an da, următorul sau chiar doi ani, nu). Temă chiar pentru doctoratul unuia dintre colegi, Aurel Șuta, trecându-se de la tămâierea și aplicarea apei sfințite pentru alungarea dăunătorilor, la folosirea unui complex tehnologic rațional: desțelenirea solului, îngrășăminte, tăieri, tratamente fito-sanitare. Locuitorii, ei înşiși, o bună bucată de timp au inundat piețele Capitalei cu mere, de unde notorietatea, mai ales că se oferea, în majoritate, Ionathan - Regele merelor. Se pune problema, ce  trebuie apreciată («și protejată»); tradiția, care nu are decât câteva decenii; soiul Ionathan, creat în America, purtând numele pepinieristului care l-a înmulțit; sau, mai nou, «baza de cercetare» (din păcate, pe moarte?) care a creat numeroase soiuri de mere, între care renumitul FRUMOS DE VOINEȘTI – din încrucișarea dintre Ionathan și Belle de Boskop? Apelul meu către mai marii MADR este să cumpănească și să sprijine mai întâi salvarea «Mărului de Voinești» care rămâne necules, pe ramurile pomilor, locul lui în depozitele din zonă fiind luat de «Merele roșii»? - Poloneze!!! Aceasta este adevărata «protejare» rațională. Fără a mai aminti de regenerarea grupului de «îngândurați», redus aproape la zero! Însăși existența fostei Academii a Mărului – un supranume al Stațiunii de Cercetări - în discuții pentru a fi abandonată!!!” Asta a fost! De la fotbal cu echipa din Voineşti, nea Miriță şi primarul Gambă, la televiziune cu Delia Budeanu şi de la doamna Virginia, familia Voicu, tanti Marina, păduchele de San Jose, la pomicultura inginerilor Nicolae Ştefan, Dumitru Cvasnii, Gheorghe Moruju, Victoria şi Aurel Șuta, Mariana şi Ilarie Isac, Oprea Tudosescu, Constantin Pîslaru, Petre Gheorghe şi înapoi. În Patria Mărului din Dâmboviţa...


Pe 15 ianuarie a fost reunirea Chindiei Târgoviște, dar componenţii lotului, între care şi Andrei Şerban, care dorea să îşi rezilieze contractul cu clubul, nu s-au dezechipat pentru a se antrena şi au mers la unul dintre acţionari, împreună cu preşedintele Lorin Petrescu. Separat de ei, acolo a ajuns şi Marcel Ghergu, a cărei revenire la club nu fusese, încă, anunţată oficial. Unii i-au zis „protest în fața Primăriei”, edilul Daniel Cristian Stan a declarat că „nu a fost niciun protest! Au discutat cu mine, toți!” Fotbaliştii şi-au cerut restanțele salariale, iar solicitările şi justificările au durat câteva zeci de minute, timp în care au aflat că la data la care a avut loc întâlnirea, nu existau bani în cont şi de-abia în luna martie se puteau efectua plăţile. Ghergu a discutat la rândul lui cu cei care voiau să plece, altora le-a transmis că nu mai intră în vederile clubului pentru partea a doua a sezonului, iar obiectivul fixat ar fi fost, nici mai mult, nici mai puţin, decât revenirea în prima ligă. 
Ulterior, Chindia a reușit să stingă un litigiu important, achitând integral datoria către Rassambek Akhmatov, ajuns între timp la Gloria Buzău, în valoare totală de 107.000 lei, astfel că se puteau efectua din nou transferuri. Urmau soluţionarea neînţelegerilor cu fosta juristă a clubului Georgiana Mariana Niculae, ex-medicul echipei Stelian Sorică şi portarul Mihai Eșanu. Apoi s-au rezolvat şi litigiile cu Popadiuc, dat afară de U Cluj şi ajuns în Ungaria, Denis Dumitrașcu și Costel Avram, iar jucătorii, angajații și antrenorii de la copii şi juniori au încasat o parte din drepturile salariale restante. La antrenamente au revenit Iulian Ionuţ Zamfir, Nasser Chamed și Alexandru Petre, ultimul plecat înapoi la Pucioasa, după perioada de amicale, iar Andrei Șerban era şi el la pregătire, deşi voia să plece. În probe au apărut Răzvan Iorga, trecut pe la Farul Constanța şi F.C.M. Braşov şi Claudiu Savianu. Gneba și Jah nu au răspuns inițial convocării, fiind în pericol să li se rezilieze contractele. Într-un târziu au revenit la pregătire, dar au invocat din nou accidentări, și chiar malarie, astfel că au fost îndepărtați din lot, în timp ce lui Manolache şi Negoescu li s-a transmis că nu se va mai conta pe serviciile lor şi că sunt liberi să-şi caute echipe. Antrenori erau Diego Longo, principal, Amedeo Di Latte, secund, Pablo de Lucas, preparator fizic, iar Andrea Cardinale pregătea portarii. Amicalul cu Progresul Spartac a fost amânat, iar cantonamentul, prevăzut iniţial la Centrul de Fotbal Mogoșoaia, s-a anulat din cauza temperaturilor scăzute și a terenurilor de antrenament înghețate, fiind preferată o pregătire în Târgoviște, la Complexul Turistic de Natație, unde erau un teren sintetic, sală de forță și condiții de refacere, deşi cu un an în urmă, în 2023, antrenamentele de acolo au provocat accidentarea a şase jucători, cu repercusiuni asupra lotului şi a rezultatelor din primăvară, soldate cu retrogradarea echipei din primul eşalon. 
Dintre jucătorii plecaţi de la Chindia în ianuarie 2024, Dorin Railean a ajuns în liga I, la Dinamo Bucureşti, ceilalţi la Şelimbăr, liderul eşalonului secund, la Buzău, care lupta pentru play-off, dar şi la Dej, şi Alexandria, care încercau să nu retrogradeze din B în C. Pe portarul moldovean clubul nu a obţinut bani, dar a evitat să-i mai plătească restanțele salariale, în schimb Chindia a primit 120.000 de euro din transferul lui Marian Aioanei de la Farul Constanța la Rapid Bucureşti. Ulterior, Târgoviştea fotbalistică s-a despărţit şi de Andrei Şerban, declarat definitiv jucător liber de către F.R.F. Era încă o plecare de la echipă în luna ianuarie 2024, erau 11, la jumătate faţă de cei dispăruţi după retrogradarea din vara anului 2023. Apoi, Marcel Ghergu, contactat de Costin Mihai, moderatorul emisiunii SPORTSHOW de la Columna TV, a infirmat că a fost numit director sportiv la club, declarându-se supărat pe anumite reacţii negative ale suporterilor în legătură cu revenirea sa: „Am fost rugat să dau o mână de ajutor în decembrie. Mi s-a spus să vin să mediez un pic niște situații litigioase. Cred că am făcut o treabă bună. Au fost și discuții să revin la club, dar nu s-au concretizat. Sau nu pentru moment”. 
Au urmat trei amicale pe sinteticul de lângă nataţia Târgoviștei cu echipe din liga a 3-a, încheiate cu un egal şi două victorii. A fost 1-1 cu C.S.M. Rm. Vâlcea, gol Octavian Ursu, 2-1 cu Flacăra Horezu, marcatori Robert Moldoveanu şi Răzvan Tache şi 4-0 cu Flacăra Moreni, goluri Ante Zikvovic-2 şi din nou Moldoveanu şi Tache. În meciul cu horezenii vâlceni a mai apărut un jucător susceptibil de a fi legitimat, un al treilea portar, Flaviu Bodea, ultima dată la C.S.M. Focşani 2007, în liga a III-a, care nu a convins, nefiind oprit în lot, iar suporterii aşteptau să-l vadă pe Chamed nu numai la antrenamente, ci şi la meciuri. Între timp, Chindia a încheiat alte două colaborări, cu ofiţerul de presă Roxana Dumitru, post denumit pompos media manager și Mircea Dincă, jurist şi încerca să rezolve litigiile în general, dar mai ales cele cu Cornel Dinu şi Robert Moldoveanu, pentru a nu îi pierde ca pe Andrei Şerban. 
Chindia a anunţat, apoi, că Andrei Marc s-a accidentat şi va lipsi întreg sezonul de primăvară, dar şi un transfer important, internaționalul albanez Hysen Memolla, de 31 de ani, care putea juca fundaș central sau stânga, cu meciuri în Croaţia, la Hajduk Split, în Italia, la Hellas Verona, Salernitana şi în Ungaria, la Dyosgyor, dar şi la echipe din Slovenia şi Finlanda. Venit de la liderul primei ligi din Albania, Egnatia Rrogozhine, Memolla avea 6 meciuri jucate pentru naționala „Vulturilor Negri”, calificată la Campionatul European din 2024, ultimul contra Angliei. Alţi doi veniţi confirmaţi erau Răzvan Iorga şi portarul Mario Contra, iar Claudiu Savianu nu a mai fost legitimat. Plecaseră 10 jucători Călin, Golofca, Alex Militaru, Rutjens, Gîț, Prejmerean, Railean, Şerban, Negoescu şi Manolache, ultimul chiar la echipa metaloglobusiștilor bucureşteni, pe care urma să o întâlnim în prima etapă oficială a anului. Erau însă 13 cu Petre, Jah şi Gneba. Cătălin Golofca a încercat, fără succes, împăcarea cu Diego Longo după ce a venit special la Târgovişte, timp de 5 ore, la volanul propriei maşini. Antrenorul i-a spus că lotul este alcătuit şi nu mai are nevoie de el, prilej tocmai bun pentru jucător ca să-l acuze pe italian că e în combinaţii cu un impresar care îi impune ca titulari pe Bogaciuc, Cojocaru şi Zivkovic. La revedere, Golofca!



De asemenea, s-au făcut ultimele plăți către Denis Dumitrașcu, Modestas Vorobjovas, Daniel Popa, Daniel Celea, Godberg Cooper, Mihai Eșanu, Costel Avram și Doru Popadiuc. Penultimul amical, jucat pe stadionul „Eugen Popescu” a fost cu Concordia Chiajna, echipă cu care încheiasem anul 2023. A fost din nou egal, 2-2, marcatorii noştri fiind Plămadă, min. 4, care a deschis scorul şi Fedele, din penalty în min. 86, golul egalizator, după ce, între timp, ilfovenii preluaseră conducerea pe tabela de marcaj, un meci pe care noul venit Memolla l-a început ca titular. 
În rest, Diego Longo, în mod evident şi manager al clubului, nu numai antrenor, a declarat că nu împărtăşeşte metodele de lucru ale lui Marcel Ghergu care, în situaţia în care nu a mai revenit, a dat în judecată Chindia la Tribunalul Dâmboviţa, în civil, pentru a-şi recupera şi el restanțele salariale, aşa cum procedase şi Andrei Cordoș. Mai mult, profesorul Nicolae Croitoru, vicepreşedintele clubului, şi-a înaintat demisia din funcţie, cu plecare şi de la şefia peste copiii şi juniorii clubului. 
Era o stare de nemulţumire acumulată, culminată cu divergențe tehnico-tactice despre fotbal cu acelaşi italian în ceea ce priveşte prezența mai numeroasă a jucătorilor tineri din Academia locală unde antrenorii erau neplătiţi de mai multe luni. Cu toate astea, Vasile Bârdeș şi Marian Vătavu au dezminţit public ştirile că i-ar fi cerut salariile pe un ton ridicat preşedintelui Lorin Petrescu, ba mai mult, că Sică l-ar fi fugărit. În afara celor doi şi a lui Croitoru, acolo activau alţi 10 ex-fotbaliști, Adrian Ionescu, Gheorghe Dumitrașcu, Irinel Voicu, Remus Gâlmencea, Răzvan Toboșaru, Septimiu Burtescu, Gheorghe Păsărică, Valentin Marian, Eduard Prisăcaru şi Mihai Tătăranu, dintre care Bârdeș, Vătavu, Dumitrașcu, Voicu, Gâlmencea, Toboșaru şi Ionescu cu meciuri în divizia A.
Bomboana pe colivă, după plecarea d-rei Roxana Elena Dumitru şi revenirea ofiţerului de presă Ionuţ Marin care câştigase definitiv procesul cu Chindia, acesta a fost, chipurile, reîncadrat în funcţie, dar într-o formulă originală. A fost trimis la sediul vechi, fără a i se da o activitate corespunzătoare postului, într-un birou impropriu, lipsit de internet şi imprimantă, fiind, în fapt, o reprimire cu exilare. Era o degringoladă de toată frumuseţea, în care conducerea clubului nu mai stăpânea situaţia, antrenorul se certase cu toată lumea şi nu se mai înţelegea cu nimeni, iar echipa, aflată în faţa a patru meciuri cruciale din care trebuiau obţinute 12 puncte, nu dădea semne că e şi pregătită. Nu ne arăta siguranţă pentru intrarea în primele şase, de unde putea juca barajul pentru promovare, în condiţiile în care Şelimbăr şi Corvinul nu puteau accede în SuperLigă.
D-ale carnavalului de Ion Luca Caragiale pusă în scenă, la Chindia, şi vă las pe dumneavoastră să identificaţi cine joacă în rolurile lui Nae Girimea, Catindatul, Ipistatul, Iordache, Crăcănel, Iancu Pampon, Didina Mazu şi Mița Baston...

Rămânem la cultură. Pe final de ianuarie, la Biblioteca Județeană „Ion Heliade-Rădulescu” din Târgoviște au  avut loc lucrările adunării generale de alegeri a Societății Scriitorilor Târgovișteni-SST unde, în conformitate cu prevederile legale, au participat mai mult de jumătate plus unu din membrii Societății. Preşedintele organizației scriitoricești naționale, profesorul Mihai Stan, a precizat că programele de acțiuni, respectiv cel managerial din perioada 2020-2024 au fost implementate în integralitate, iar viitorul suna la fel de bine. Apoi, cel mai vârstnic dintre membri, profesorul George Coandă, a condus lucrările vizând alegerea președintelui și a noului Consiliu director şi, în final, cu unanimitate de voturi, a fost reales în funcția de președinte, editorul, scriitorul și publicistul Mihai Stan. Realegeri au fost şi pentru alte funcţii, reconfirmări prin vot, prim-vicepreşedinte al SST şi preşedinte al filialei SST din Republica Moldova – acad. Mihai Cimpoi; vicepreşedinte și coordonator al departamentelor de poezie și proză – George Coandă; vicepreşedinte şi coordonator al departamentului de istorie literară – Victor Petrescu; vicepreședinte și secretar al Consiliului director – George D. Piteş; vicepreşedinte comisia de etică şi epigrafie urbană, departamentul relații ale SST cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova – Emil Stănescu. În funcțiile de directori de departamente și de manifestări naționale au fost aleși: director al departamentului de critică literară – Niculae Ionel; director al colecțiilor de proză – Margareta Bineață; director al departamentului de publicistică și al revistei „Impact” – Vali Niţu; director al departamentului dramaturgie – Iulian Filip; director al departamentului relații cu instituțiile de cultură și academice - Petre Gheorghe Bârlea; director al departamentului literatură pentru copii şi tineret – Constantin Voicu; director al departamentului Arte vizuale - Ion Mărculescu; director al  departamentului pentru Lecturi publice și relații cu școlile dâmbovițene - Savian Mur; directori ai unor festivaluri și concursuri literare: „Toamna culturală pietroșițeană” – Ion Iancu Vale, Constantin Voicu; „Primăvara albastră” – Luminița Gogioiu-Pântea; „Moștenirea Văcăreștilor” - George D. Piteș; „Brâncoveniana” - Valentina Vasile; director de relații cu alte entități literare publicistice - Constanța Popescu; șef comunicare și relații cu alte organizaţii ale scriitorilor – Ecaterina Petrescu Botoncea; președinte comisia de cenzori - Carmen Georgeta Popescu; trezorier – Loredan Marcu.


În aceeaşi zi, tot la Biblioteca Județeană „Ion Heliade-Rădulescu” din Târgoviște au avut loc lucrările adunării generale de alegeri a Filialei „Ion Heliade-Rădulescu” Dâmbovița a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România-UZPR unde a fost ales noul său comitet director pentru mandatul în perioada 2024-2028, format din George Coandă, președinte-coordonator; vicepreședinți: Mihai Stan, Andrei Vasiliu; secretar general: Valerică Nițu; președintele comisiei de etică: Gheorghe Șerban;  directori de departamente: juridic – Ivan-Vasile Ivanoff; relații sociale și cultice – Ionuț Adrian Ghibanu; creație jurnalistică – Florenț Mocanu; audiovizual/online – Marius Badea; presă specializată – Ion Obăgilă; pregătire profesională – Tomiță Ciulei; științific-cultural – Agnes Terezia Erich; relații cu instituții culturale și academice – Gheorghe Petre Bârlea; promovare imagine – Mircea Niță; comunicare/PR, purtător de cuvânt – Constantin Voicu; economic/logistic – George D. Piteș. De asemenea, pentru contribuțiile sale la bunul mers al filialei și în semn de respect față de vârsta înaintată a fost ales Senior mentor domnul Victor Petrescu. Au fost acordate premiile „Opera Omnia” lui Mihai Stan şi „Bene Merenti” lui Victor Petrescu şi premiile de autoritate „Ion Ghica” pentru carte de memorialistică/biografică: Ivan-Vasile Ivanoff; „Radu Urziceanu” pentru carte de istorie a sportului/publicistică: Gabriel Degeratu, evident e vorba de „Fotbal sub Turnul Chindiei”, lucrare în 3 volume apărută în 2017, adăugită și revizuită un an mai târziu.


Alte premii au fost: „Alexandru Stark” pentru carte de publicistică: Chiru Cătălin Cristea; Florenț Mocanu; Petre Gheorghe Bârlea; „Gheorghe Tomozei” pentru pregătirea profesională a tinerei generații: Tomiță Ciulei; „Ion Heliade-Rădulescu” pentru prestigiu, rezistență și continuitate în peisajul mass-media românești: „Jurnal de Dâmbovița”, „Eroica”, „Incomod”, „Impact”, Columna TV; „Antim Ivireanul” pentru operă de publicistică religioasă: Arhiepiscopia Târgoviștei; „Ion Alexandru Brătescu-Voinești” pentru dedicare actului de presă creator: Valerică Nițu, Luminița Gogioiu-Pântea, Marius Badea, Agnes Terezia Erich, Cornel Mărculescu; Teodor Vasiliu; „Ion Vasiliu” pentru o viață dăruită presei: Mircea Niță, Constantin Năstase, Gabriela Stan, Alexandru Gegiu, Gheorghe Safta, Mircea Alexandru Cotârță. Cât îl priveşte pe târgovişteanul Radu Urziceanu, pe plăcuţa de la baza statuii din bronz, de la Arad, a lui Iosif Petschovschi scrie: „La fiecare meci, cât de mare, cât de mic, am intrat pe teren cu emoție, mi-a bătut inima tare și am simțit ceva cald, care-mi inundă pieptul”. E parte a interviului oferit de marele fotbalist marelui jurnalist originar din urbea de sub Turnul Chindiei în săptămânalul „Fotbal”, apărut pe 5 octombrie 1966. Spune totul...


Un meci din returul SuperLigii, Oţelul Galați-F.C.U. Craiova, 1-0, a intrat în atenţia tuturor, nu prin rezultat sau prestaţia jucătorilor, ci printr-o situaţie interesantă. O profesoară de istorie din oraşul de la Dunăre şi-a învoit elevul puţin mai devreme de finalul orei de curs pentru a ajunge la timp la stadion, unde să fie prezent în galeria gazdelor la meciul cu oltenii. Cadrul didactic a spus că i-a cerut copilului să-i dea o dovadă că merge la meci și așa a apărut mesajul care i-a surprins pe toți cei prezenți la meci și pe cei care au văzut fotografia postată pe rețelele sociale. Puştiul a scris pe o foaie „Doamna de istorie m-a învoit”. Profesoara a precizat că este un elev bun, care învață excelent. „Eu i-am zis să scrie pe o hârtie. Am făcut o glumă, dar am vorbit şi serios, să văd dacă într-adevăr se duce la meci. Doar m-a rugat să îl învoiesc 10 minute, să plece mai devreme de finalul orei. I-am zis cu o condiţie, să văd dovada. M-am gândit pentru o secundă că o să ajungă pe reţelele de socializare, dar cine să îi facă poză?! El a fost la oră, nu e ca şi cum l-am învoit toată ora. Am apreciat sinceritatea şi entuziasmul lui şi că s-a ţinut de cuvânt” a spus profesoara Adina Guţu. Evenimentul a fost amplu  comentat, evident că, neavând ce face în general, în seamă s-a băgat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean  care i-a cerut socoteală dascălului de istorie, dar a renunţat datorită presiunii publice la sancţiunile preconizate. 
În context, clubul de fotbal din Galați a postat pe pagina oficială următorul mesaj pentru micuțul suporter care nu a luat în calcul chiulul de la cursuri: „Istoria o trăim la fiecare meci al Oțelului, și noi îi mulțumim doamnei!” În presă au apărut mărturisiri ale unor jurnalişti care au lăudat gestul femeii, precizând că şi ei au avut în timpul şcolii profesori destupaţi la minte. Andreea Visu a fost entuziasmată în rubrica sa „Pro şi Contra” de la „Euro GSP” de clipele petrecute la Școala nr. 190 din Bucureşti. „Îmi aduc aminte de profesorul meu de istorie din generală, Mihai Dobrițoiu. Și el era deschis, foarte deschis din punctul ăsta de vedere, dar şcoala era școală şi aşa trebuie să rămână. Bună seara, domʾ profesor, am ajuns pe sticlă!” a încheiat fosta elevă, salutându-şi cu respect şi consideraţie Maestrul, cu mâna stângă ridicată regulamentar. Ave Magister, Discipuli te salutant!







A urmat un 5-0 de pregătire cu echipa suporterilor braşoveni Steagul Roşu, ultima clasată într- o serie din liga a 3-a, din nou pe sinteticul de la Nataţie, marcatori A. Zivkovic-2 şi R. Moldoveanu, I. Cristea şi O. Ursu, câte unul. A fost un meci în care, din primul minut a fost testat Samuel Șanta şi a debutat portarul Mario Contra, intrat în partea a doua a partidei în locul lui Brânzea, care a început titular. Apropo de amicalul Chindiei cu Moreniul, acesta ne-a readus aminte despre lupta pentru promovarea în A din anii ʾ80 a celor două echipe, câştigată de Flacăra Automecanica, aşa cum era denumirea completă a formaţiei morenare şi de un jucător trecut în nefiinţă în februarie 2024, Gheorghe Iamandi, golgeter la C.S. Târgovişte în toamna anului 1984, cu 9 goluri. A fost un atacant bucureştean, adoptat de Tulcea, care a dat goluri importante pentru echipa noastră, dar şi pentru cea a oraşului de la Dunăre, la Dinamo, Scorniceşti, devenită ulterior F.C. Olt, S.C. Bacău, Petrolul Ploieşti şi iarăşi la formaţia din oraşul de la Dunăre, unde şi-a început cariera, fiind golgeter peste tot pe unde a evoluat. Din nou Tulcea, cea care ni l-a trimis şi pe Petre Marinescu, marcatorul cel mai bun din prima divizie al fotbalului de sub Turn.
La început de februarie, ziaristul și fotoreporterul Liviu Mânecan, iscusitul prinzător al instantaneelor, s-a stins din viață la vârsta de 66 de ani la Spitalul de Urgență Floreasca, în urma unui infarct miocardic. S-a intersectat deseori cu fotbalul şi C.S. Târgovişte din perioada anilor ʾ80, iar de referinţă au fost fotografiile realizate pe stadionul Republicii, în primăvara anului 1981, când echipa noastră, condusă magistral de Nicolae Dobrin, a învins Rapid Bucureşti cu 2-1, croindu-şi drum spre a treia promovare în divizia A din istoria clubului. Fotografia cu Marele Gâscan, amplasată pe stadionul oraşului după modernizarea încheiată în 2023, îi aparţine domnului Mânecan.


Ziarist cu state vechi, a deprins tainele  meseriei la revista „Flacăra” la sfârșitul anilor '70, acolo unde lucra tatăl său şi a fost şlefuit artistic de Aurel Mihailopol, maestru al artei fotografice, unul dintre cei mai renumiți artiști ai genului pe care i-a avut România de la Carol Popp de Szathmári în 2024. Au urmat 10 ani de activitate în publicațiile vremii. După 1990, a lucrat la „Curierul Național” ca ziarist și fotoreporter apoi, fiind unul dintre fondatorii echipei editoriale a „Jurnalului Național”, ca șef al secției foto a ziarului și autor de materiale de presă. „Ultimul instantaneu postat de el este în alb-negru, un om care, pe o trotinetă electrică, gonește dinspre undeva spre nicăieri. Pare a fi în viteză, în aceeași viteză în care trece și ne trece viața. Instantaneul ăsta a fost, parcă, o presimțire, o stranie și dureroasă presimțire, viața noastră în două nuanțe, în alb și negru, unde culorile sunt doar fulgerătoare accidente... Nu știu la ce gândea și cum gândea Liviu, dar instantaneul acesta chiar dă reci fiori asupra vieții noastre fulgerător de pasagere prin această lume. Adio, drag prieten!” a scris pe facebook Flaviu Butnaru.



Înainte de întâlnirea de pregătire cu C.S.M. Slatina, vine vestea cea mare că Lorin Petrescu a  renunţat la funcţia de şef al clubului, în locul lui fiind desemnat Gabriel Boriga, City Manager al Târgoviștei, fost primar al oraşului şi președinte al Clubului Sportiv Municipal. Practic, Adunarea generală a acţionarilor a A.F.C. Chindia a luat act de demisia lui Petrescu şi, cu unanimitate de voturi, a realizat numirea înlocuitorului său, iar în această situaţie, Nicolae Croitoru a fost convins să rămână. „Nu este deloc o misiune ușoară, nu este deloc un moment bun, nu este ceea ce poate și-ar dori un președinte de club, însă este ceea ce, cu siguranță, își dorește unul din părinții acestui club și când spun părinți, mă duc înapoi cu 14 ani și îmi aduc aminte cu mândrie că, în anul 2010, eram unul din cei patru fondatori ai Clubului Chindia Târgovişte. Nu puteam să-mi las copilul la greu. Este momentul în care noi toți, târgoviștenii și dâmbovițenii, putem demonstra unei țări întregi că putem să realizăm imposibilul. Asta înseamnă în primul rând accederea în play-off-ul Ligii a doua. Ne despart două puncte. Pentru unii sunt multe, pentru unii sunt puține. Ne despart cinci locuri. Pentru unii sunt multe, pentru unii sunt puține. Nu sunt un om care să mă plâng, nu sunt un om care să spun ce lipsește. Sunt omul care vreau să coagulez în jurul meu absolut toți iubitorii de fotbal din județul Dâmbovița, toți suporterii, toți prietenii, toți oamenii simpli și normali pentru care Chindia, Târgovişte și Dâmbovița înseamnă ceva. A venit momentul să ne strângem cu toții, umăr la umăr. Dacă nu credeam în acest proiect, nu eram astăzi în fața dumneavoastră. Avem un lot de jucători, un staff tehnic și un staff administrativ în care am foarte mare încredere. Evident, sperăm să ne vină întăriri pe toate palierele. Îmi voi pune la bătaie tot palierul relațional, toată experiența acumulată în ultimii 20 de ani de sport, încât să le arătăm tuturor că împreună putem reuși. Niciodată, nu o să-i spun antrenorului principal ce staff să își aleagă, pentru că el răspunde de rezultate. Dacă dorește suplimentări pentru staff-ul cu care a venit, o să-i acordăm tot ajutorul, dar responsabilitatea totală îi aparține. Dacă nu ajungem la baraj, plec singur. Eu pentru asta am venit, pentru asta am fost adus și, dacă nu se poate realiza acest obiectiv, care nu este foarte simplu, nu este începutul sezonului, nu pot să spun că este eșecul meu, dar o să mi-l asum și, a doua zi după ce s-a ratat matematic participarea la baraj, am plecat” a declarat Gabriel Boriga în conferință de presă. Ulterior, a anunţat că Marcel Ghergu, pe care l-a convins să renunţe la acţionarea în instanţa civilă a clubului pentru obţinerea restanțelor salariale, ar putea reveni în organigramă, dar nu ca director sportiv, iar şmecherii bolnavi închipuiţi Jah şi Gneba aparţin trecutului şi că va avea o discuţie cu plecatul Andrei Şerban. Partida de verificare cu oltenii din liga a doua s-a încheiat cu victoria Chindiei, 1-0, un meci în care publicul a văzut noutăţile Samuel Șanta, confirmat şi el ca transferat după câteva zile, Mario Contra, Răzvan Iorga şi Hysen Memolla, dar şi pe combatanţii din toamnă, rămaşi sub culorile roș-albastre. Unicul gol al amicalului dintre echipele despărțite în clasamentul Ligii 2 de un punct, în favoarea Chindiei, a fost marcat de mijlocașul elvețian Matteo Fedele. Acesta a înscris cu o execuție impecabilă, dintr-o lovitură liberă de la circa 30 de metri, în minutul 64. Târgoviștenii au avut, pe teren propriu, și alte șanse bune de a marca, iar Slatina a ratat, pe final, o ocazie de singur cu portarul. A fost ultimul amical dinaintea începerii campionatului...



Suporter al Chindiei în orice ligă s-ar afla, tenorul Florin Georgescu era convins că șansele echipei de revenire în prima ligă erau de 50 la 50 la sută. El revenise pe meleagurile natale, cu domiciliul în comuna în care s-a născut, la Pietroşiţa, iar cu serviciul la Centrul Judeţean de Cultură Dâmbovița, ca director. Artistul a rememorat la sfârşitul lunii ianuarie 2024 momentele importante ale vieţii de fotbalist, artist şi suporter al fotbalului târgoviştean şi nu numai, totul la Columna TV, în emisiunea „SportShow” a lui Costin Mihai. Era un arc peste timp la un fabulos articol din iunie 1985, apărut în revista „Sport”, scris atunci de Ion Cupen, o lucrare pe care Maestrul a amintit-o cu emoţie vizibilă în studioul de televiziune şi din care cităm: „Mama sa, fosta «medalie de bronz» la Campionatele naţionale de schi ale Şcolilor sportive (1953, Sinaia), profesoara de Educaţie Fizică şi animatoare culturală (cândva şi directoare a Căminului cultural) în Pietroşiţa (Dâmboviţa) i-a sădit cele două pasiuni. Cei aproape 1000 de metri altitudine ai Pietroșiței natale i-a valorificat schiind cu plăcere. Când se topea zăpada, intra în tricoul cu nr. 2 al echipei de fotbal Voinţa Pietroşiţa. Îşi luase rolul atât de mult în serios încât o ruptură de ligamente contractată la Colibași a tratat-o pe masa de operaţie a medicului de atunci al echipei naţionale (dr. Dumitru Tomescu)”.



Povestea jurnalistului Ion Cupen despre Florin Georgescu continuă:  „A fost şi antrenorul echipei de handbal a şcolii generale din comuna de baştină cu care, în 1980, a ocupat un onorabil loc doi pe judeţ. Seara, «fotbalistul» urca pe scena căminului cultural, alături de surorile sale, Lăcrămioara şi Ofelia, constituiţi într-un «trio» de certă reputaţie locală, cu repertoriu de  «uşoară» şi «populară». N-a depăşit aceste graniţe nici la Târgovişte, unde muncea la Întreprinderea  Oţel Inox, după absolvirea Şcolii tehnice metalurgice din localitate. Părea sortit amatorismului, concertelor voluntare din pauza de masă, în hala unde lucra”. Date biografice ale tenorului apărute într-o publicație națională cu mare tiraj până în 1989 ale lui Florin Georgescu. Fotbalist cu doi ani de activitate, a avut la numai 21 de ani piciorul rupt, pus în ghips după o intervenţie chirurgicală. A fost manager handbalistic şi schior frenetic pe dealurile Pietroșiței şi Moroienului şi laminor-trefilor la cuptoarele de inox târgoviştene, fiind supranumit Canţonetă pentru spectacolele oferite voluntar colegilor de serviciu, timp de 9 luni, unii dintre ei originari chiar din Pierșinariul marelui Dolănescu. 
Artistul avea și în 2024 puterea să glumească „După toată  cariera, încă visez că m-a lăsat vocea, m-am întors la oțelărie și colegii îmi aduc aminte că acolo era locul meu”. Cânta oricum peste tot, în duba care îl transporta la meciurile din campionatul judeţean de fotbal, în tren, la balurile din comună unde i-a cunoscut pe Ion Dolănescu, Emil Gavriş, George Hazgan, dar şi pe tatăl acordeonistului Stelian Apostol căruia îi căra la nevoie şi staţia de amplificare în schimbul permisiunii de a se etala şi el în spectacol. „Când eram copil, mama fiind director de Cămin Cultural, am început să simt gustul muzicii. La mine în casă se ascultau romanţe, piese celebre de tango. Artiştii veneau la mine acasă la o gustare şi a început să îmi placă să gust din muzică, din acest har dumnezeesc”. După liceul absolvit la Fieni, a urmat în acelaşi timp Şcoala Tehnică de Metalurgie şi Şcoala Populară de Artă din Târgovişte, unde l-a remarcat profesorul George Panescu care l-a pus să asculte un disc cu tenorul italian Mario Del Monaco, în Rigoletto, spunându-i: „Dacă munceşti, poţi să ajungi şi tu ca el!” În 1978, la „Cântarea României” judeţul Dâmboviţa s-a prezentat cu celebra operetă Ana Lugojana, atunci fiind descoperit de marele maestru Octav Enigărescu. Aşa a ajuns la Operetă, după ce pur şi simplu a fugit de acasă, supărându-şi mama că a abandonat serviciul. 
„În 1979, la 19 ani, am plecat cu un tren de noapte spre București și am ajuns la ora 03.00, în Gara Basarab, unde am dormit, pe o bancă, până dimineața, unde mă speriau toate trenurile care treceau pe lângă mine. La ora 06.00 am ajuns la audiție, iar la ora 09.00 eram deja angajat la Teatrul de Operetă, am intrat în cor. Un an mai târziu am fost admis la Conservator, actuala Universitate națională de Muzică din București, unde am avut noroc să-l cunosc pe profesorul Ioan Pop, care și-a sacrificat cinci ani din viață, făcând specializare cu mine. Aș putea spune că era pasionat de mine, mi-a fost ca un tată. Își făcea timp pentru studiul meu, chiar și sâmbetele și duminicile. El m-a convins să rup barierele, să plec spre  scenele lumii, să fac ceea ce nu aș fi crezut vreodată. Eram analfabet muzical, nu citisem partituri, nu studiasem istoria muzicii, apoi am ştiut să cânt potrivit notelor muzicale. În 1982 am câştigat un concurs internaţional la Budapesta, unde am luat premiul I şi am început cariera”. Cel mai emoționant spectacol a avut loc la Teatrul Michigan, unde românul a fost angajat timp de trei ani. „Am debutat cu Traviata într-o sală cu 6500 locuri, unde, din respect pentru mine, s-a cântat Imnul României. A fost ceva inimaginabil”. Maestrul îşi aducea aminte cu mare plăcere, inclusiv de întâlnirile cu Liviu Kavassi, dirijorul Teatrului de Operetă din Bucureşti, dar şi de uşile rupte de mulţimea venită să-l asculte. „Cristina Cotescu, regizor al Operei Naționale Române mi-a amintit un moment deosebit de prin 1982, când s-au spart geamurile instituției. Mă aflam în turneu cu Rigoletto și a venit la mine directorul administrativ al Operei să-mi spună că e coadă la bilete, lungă până în stația de troleibuz. Mi-a spus că trebuie să întârziem spectacolul pentru că este foarte multă lumea afară şi mulţimea a început să bată în uşă. Aşa îmbulzeală a fost că au spart geamurile, au rupt uşile, care erau din metal. Atunci directorul a scos afară nişte difuzoare pentru ca oamenii veniţi să asculte spectacolul. Pentru mine a fost ceva peste puterea mea de înţelegere la vremea aceea. Oameni îmbrăcaţi elegant, cu costum, rochii, papioane, stăteau pe jos ca să mă asculte. Mulți și-au dorit să intre cu orice preț. Nu veneau numai oameni selecți la Operă” a rememorat tenorul adulat pentru voce, dar şi pentru că încălca restricţiile vremurilor şi alegea să cânte piese în limbi străine. 
Pe vremea comunismului avea interzis să plece din ţară. „Familia Ceauşescu voia tot timpul să fiu la dispoziţia lor, pentru că eram preferatul lor. Mă chemau la spectacole omagiale, la zilele lor de naştere şi nu am putut pleca din cauza asta. Nicolae Ceauşescu adora muzica romanescă. Îi cântam des «Sărmanul tatăl meu» din opereta «Vânzătorul de Păsări»”. La un moment dat, s-a împrietenit cu ofițerul de securitate delegat să-l supravegheze. Mergeau împreună mai oriunde, la baruri, la întâlniri cu fete. „Aș vrea să-l revăd, nu mai țin mine numele său, mi-ar face plăcere. Mi-a zis și am înțeles «Asta-i datoria mea, trebuie să fac raport cu ce faci tu!» După 1990 am plecat în America, i-am cântat preşedintelui George Bush în 1992, am evoluat pe marile scene, mi s-a oferit cetăţenia americană, dar am refuzat-o, am cântat şi în Israel câţiva ani.  Am avut şansa să cunosc mari artişti români din perioada aceea, să cânt alături de marele Luciano Pavarotti, pe care l-am admirat şi iubit foarte mult”. Putea rămâne în străinătate, dar a preferat Pietroşiţa, unde şi-a construit o casă, retrăgându-se la vatră, aproape „de Dâmboviţa mea” aşa cum obişnuieşte să spună. Din SUA a făcut naveta, nu putea să facă sărbătorile acolo, departe de familie, fiindu-i dor de aerul, de apa şi de pământul din România, de mirosul lui, un dor de locurile natale ca o povară. „Sunt mai sentimental din fire. M-am născut cu folclorul nostru, care este cel mai bun şi diversificat din lume. Avem acest cuvânt, «dor», care nu există nicăieri în lume”. 
Pentru tenorul Florin Georgescu, unul dintre cei mai mari artişti români, destinul pare scris pe portativ. Are o viaţă frumoasă, aşa cum nici nu visa, iar acum încearcă să-şi împărtăşească pasiunea tinerilor care îşi caută un drum în muzică. La fel ca și tatăl său, juniorul a refuzat cetățenia americană și o prodigioasă carieră în străinătate, revenind în România, pe scena Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște. Bucuria lui este că băiatul lui, Florin jr. Georgescu, i-a moştenit talentul, activând în teatru, după ce şi-a trăit copilăria pe scenă. Juniorul a absolvit Universitatea de Arte Geo Saizescu, unde a studiat cu emeritul profesor și actor Virgil Ogășanu. Are un masterat în domeniul artistic și și-a început activitatea artistică în spectacole pentru copii. A reuşit, împreună cu soţia sa, să-i adauge celebrului tenor, la statutul de tată şi pe acela de bunic şi a reuşit să fie şi prezentator de spectacole, din această ipostază cinstind memoria celui mai bun prieten al lui Florin Georgescu Senior, Ion Dolănescu, la festivalul organizat la Târgoviște, în memoria regretatului rapsod.


Începea returul, unii suporteri prevedeau 4 înfrângeri în tot atâtea meciuri, alţii 2, maxim 5 puncte din 12 posibile, dar exista şi categoria optimistă, gen Cristian Prundaru care credea în intrarea în play-off, câştigarea barajului şi revenirea în Liga I în 2024. „Şi dacă va reuşi să promoveze, ar închide gura la toţi. Demult Târgoviştea nu a avut un asemenea antrenor cu sânge în instalaţie. Bravo lui!” Se împlineau trei decenii de la penultima promovare în elită a Târgoviștei, cea din 1994, şi ne întrebam cu toţii dacă era posibilă a şasea accedere în prima ligă a României a echipei de sub Turnul Chindiei. Până la meciul cu Metaloglobus Bucureşti, Răzvan Tache a împlinit 18 ani, Alin Boțogan 20, iar conducerea clubului anunţa că îşi doreşte ca tribunele stadionului „Eugen Popescu” să fie cât mai pline la primul meci oficial. În consecinţă, a decis să reducă prețurile biletelor pentru a avea alături suporterii care să conducă echipa spre o victorie extrem de importantă în lupta pentru calificarea în play-off. Astfel, tichetele costau 10 lei la Tribuna a II-a, acces general, respectiv 15 și 20 lei la Tribuna I, 15 lei - sectoarele A, B, F, G, 20 lei - sectoarele C, D, E, iar tichetul de parcare costa 10 lei. Copiii sub 14 ani avea acces gratuit, în baza unui bilet valabil cu valoare 0 și doar însoțiți de un adult plătitor de bilet, iar persoanele cu dizabilități primeau bilete gratuite, în limita locurilor disponibile la tribunele II și I. Ştirea că F.C. Argeş l-a legitimat pe Andrei Şerban nu ne-a surprins. Era clar că a vrut să plece şi era încă o confirmare că, după plecarea de sub Turnul Chindiei, jucătorul care nu şi-a găsit locul prin SuperLigă şi a aterizat la o echipă mai prost clasată decât Chindia avea chiar această valoare. Nu era de locul 11 în B, ci de poziţia a 15-a. Erau mulţi care l-au dorit pe fotbalist în continuare la Târgovişte, consider, însă, că plecarea a fost benefică pentru ambele părţi, totul are un început şi un sfârşit.


Ultimul venit la echipă a fost Ivan Pesic, atacant cu 40 meciuri în SuperLiga din România la Dinamo București și F.C. Voluntari, care a mai evoluat la Dinamo Minsk, Hajduk Split, Vorskla Poltava, Shakhter Karaganda, HNK Zadar și RNK Split. În concluzie, 5 transferaţi la Chindia pentru sezonul de primăvară, Iorga, Memolla, Contra, Santa, Pesic şi aproape de trei ori mai mult plecaţi. Urma să constatăm calitatea noutăţilor. Sezonul de primăvară se începea cu goalkeeperii I. Popescu, Contra şi Brânzea şi jucătorii de câmp Albu, C. Dinu, Plămadă, Memolla, A. Ioniţă, Iustin Cristea, I. Zamfir, Anișorac, Ursu, Iorga, R. Romeo, Boțogan, Bogaciuc, Matiș, Fedele, Șanta, Cojocaru, Tache, Moldoveanu, Pesic, Zikvovic. În lot erau şi Marc, indisponibil medical pentru o perioadă mai îndelungată şi Chamed, care se antrena şi încerca să revină pe gazon.
Primul meci oficial, cel cu Metaloglobus, jucat pe „Eugen Popescu”, a fost unul slab al jucătorilor Chindiei, cu un rezultat pe măsură, 0-0. Am consemnat debutul oficial la seniori al juniorului nostru de 17 ani, Iustin Cristea, iar din minutul 75, am jucat cu un om în minus, după al doilea cartonaş galben şi primirea celui roşu de către Roberto Romeo. La oaspeţi au evoluat foarte bine trei foşti componenţi ai Târgoviștei, Georgian Honciu, Bradley Diallo şi Luca Manolache. Au fost peste 2500 de spectatori, iar galeria a încurajat permanent echipa. Degeaba, antrenorul şi fotbaliştii au avut o prestaţie de nivelul celui de al treilea eşalon, dar poate aceasta era valoarea lor. Au evoluat: I. Popescu - R. Romeo, Plămadă (min. 57 I. Cristea), C. Dinu, A. Ioniță - Șanta (min. 50 R. Tache), Fedele, Matiș (min. 72 Zivkovic), Bogaciuc, Anișorac (min. 50 Boțogan, min. 72 Maxim Cojocaru) - R. Moldoveanu.

 Suporterii erau foarte supăraţi, iar printre ei era pictorul Aurel Călin care a scris că doar conducătorul Titi Ionescu mai putea salva fotbalul târgoviştean, cel care colaborase foarte bine cu Gabriel Boriga la câteva dintre titlurile de campioană ale echipei de baschet feminin a urbei. Călin a mai scris că oricum Chindia adevărată a murit la meciul cu F.C. Voluntari, în momentul retrogradării şi o să stăm multă vreme în Liga 2. El a cerut demisia acţionarilor dacă mai au un strop de onoare, asta pentru că ei au distrus echipa. „Să plece, oricum sunt praf... jucători de care alte echipe nu au nevoie ajung la fraierii de la Chindia... ei nu au vină... atâta pot... însă cei care îi aduc da... bine că avem preşedinte măcar...:))))) Am hotărât, să mă retrag din acest grup... Vă mulţumesc tuturora şi am fost onorat să fac parte din Doar Chindia... însă nemaiexistând nici o speranță pt acest club... mult noroc tuturor!” Linta Petruț Valentin a scris: „Împreună cu ei ar trebui să plece şi trei sferturi de echipă. Mulţi dintre aceşti jucători parcă acum învaţă să joace fotbal. Cu un astfel de joc, nici măcar în L2 nu ne putem menţine. Avem noroc că încă suntem la distanţă mare de ultimele clasate şi mai avem speranţe să ne menţinem în eşalonul secund”. Au urmat şi alte opinii. Cristian Panait: „E bine şi în liga 2”, Gabriel Manea: „Se poate şi mai rău!”, Voicu Constantin: „Se joacă fotbal şi în liga a doua”, Florin Negrea: „Algoritmul e simplu, din 20 în 20 de ani...” şi Barbu Mihai: „Din păcate, mare adevăr!” 


Pe 2 martie, ziua de naștere a antrenorului Dragoș Militaru, fost la Târgovişte şi revenit la Dej, Chindia, cu preşedintele Gabriel Boriga la meci, alături de Ciprian Iugulescu şi Marcel Ghergu reveniţi lângă echipă, chiar dacă neanunţaţi în mod oficial, i-a stricat sărbătoarea învingând Unirea cu 3-1 pe stadionul din frumosul oraş transilvan. S-a început cu I. Popescu - Memolla, I. Cristea, C. Dinu - Maxim Cojocaru, Fedele, Pesic, Bogaciuc, Tache - R. Moldoveanu, Zivkovic, pe banca de rezerve fiind Contra - Fl. Plămadă, I. Albu, Șanta, A. Ioniță, R. Iorga, Anișorac, O. Ursu, Matiș. La 5 minute de la startul confruntării, Cosmin Bîrnoi a tras peste poarta adversă de la marginea careului mare. Apoi, Alexandru Dulca a șutat lângă bară, de la 12 metri, dar Iustin Popescu a fost la post, iar Daniel  Pop nu a nimerit poarta din 5 metri. În tot acest timp, ai noştri au marcat prin Victor Bogaciuc în min. 24 şi Ante Zikovic, cinci minute mai târziu. Acelaşi Alexandru Dulca nu l-a putut învinge din lovitură liberă, de la 17 metri, poziție centrală, pe goalkeeperul Chindiei, dar în min. 54 Denis Golda a redus din diferență. După douăsprezece minute, Ivan Pesic, la primul meci oficial în tricoul Târgoviștei, reuşeşte şi întâiul gol şi aşa a rămas, 1-3. Un meci important câştigat de Chindia, dar care, culmea, ne-a întristat iremediabil. De ce? Pentru că accederea în play-off era imposibilă după ce Miercurea Ciuc a învins „ca la teatru” pe Slobozia, în Bărăgan, motiv pentru care plângeam amar după cele 4 puncte pierdute acasă cu Concordia şi Metaloglobus. Cu ele am fi fost pe locurile cinci-şase, la egalitate cu Mioveniul şi nu ne-ar mai fi interesat de aranjamentele ciucanilor harghiteni de la FK Csíkszereda. Ironia sorţii, cu Dragoş Militaru am început campionatul, sperând în revenirea în Liga I, cu el, de această dată ca adversar, am epuizat şansele, culmea, tocmai printr-o victorie asupra echipei lui. Ne trezisem prea târziu, iar în ultimele două meciuri, chiar dacă le câştigam, sută la sută nu mai eram la mâna noastră, depindeam numai de alţii.


Înainte de meciul cu Alexandria aflam că Robert Moldoveanu a împlinit 25 de ani, iar Chamed  s-a reaccidentat. Nasser trebuia să revină pe teren după o îndelungată perioadă de recuperare, după o operație la ligamente, dar a suferit o accidentare la celălalt genunchi în timpul unui antrenament şi doar rezultatele RMN-ului vor indica şansele fotbalistului de a mai putea reveni pe gazon în sezonul care era aproape să se încheie. Doamnele și domnișoarele au avut acces gratuit la meciul cu teleormănenii, suporterele echipei târgoviștene primind cadou și o eșarfă inscripționată cu însemnele clubului. Au apărut şi reacţii ale suporterilor. Silvian Ionuţ Constantinescu a scris: „Pentru 8 martie doamnele primesc o eșarfă, pentru 9 martie primim și noi 40 de pahare de bere”, iar Ionuţ Gheorghe a avut un sfat pentru Ştefan Khalil, persoana aflată la microfonul stadionului „Eugen Popescu”: „Crainicu să mai stea şi pe lângă noi în sectorul A/B să dăm tonul frumos”. Alexandria a intrat din primul minut pe gazon cu 4 foşti jucători ai Chindiei, portarul Cristică, fundaşul Costel Avram, mijlocaşul Alberto Călin şi atacantul Gabriel Dodoi, iar pe banca de rezervă erau Franck Blaise Yameogo, vestitul Gogu şi Geani Creţu, ultimul într-o scurtă escapadă pe la Târgovişte, fără joc oficial pentru echipa noastră. 
Meciul a fost transmis pentru Prosport şi Liga2.ro de impetuosul Ilie Dobre, cu o prestaţie ca de obicei, superioară ritmului din teren. Au fost 1500 de spectatori şi o vreme frumoasă pentru fotbal, un spectacol frumos şi un rezultat care a permis o urcare la egalitate de puncte cu celelalte doritoare de play-off, Miercurea Ciuc şi Ceahlăul, programate să se întâlnească în aceeaşi penultimă etapă. A marcat Matteo Fedele în minutele 20 şi 45, iar la 2-0, Iustin Popescu a apărat un penalty şi imediat, în min. 50, Ante Zivkovic a înscris pentru 3-0. Cu 8 minute înainte de final, Yameogo a arătat din nou motivul pentru care Chindia, aflată atunci într-o perioadă bună în prima ligă, a renunţat la el: ratările. Putea să marcheze golul de onoare al oaspeţilor, dar din 3 metri a şutat peste poarta goală! Ce-ar mai fi de spus? Că, după anunțarea programului, cu 50 de voluntari în august 2023, acesta s-a materializat tocmai la acest meci, după mai bine de o jumătate de an, iar conducerea clubului a promis că prezenţa lor la meciuri, şi nu numai, va fi permanentizată. Ar fi fost bine, însă, ca persoanele implicate să nu mai provină de la partidele care tocmai profitau de apropierea campaniei electorale. Au evoluat: I. Popescu - Maxim Cojocaru (min. 70 R. Romeo), I. Cristea, C. Dinu, Memolla (min. 84 A. Ioniță) - Fedele (min. 84 R. Iorga), Tache (min. 56 Boțogan), Bogaciuc - Pesic, Zivkovic (min. 70 Matiș), R. Moldoveanu.



A doua zi, Miercurea Ciuc a învins cu 2-0 Ceahlăul şi s-a calificat pentru a doua oară în istorie, în play-off. Mai rămăsese disponibilă doar poziţia a şasea. Ulterior, Mioveniul, cu 29 de puncte, a întâlnit Steaua Bucureşti. Pentru noi ar fi fost bună o înfrângere a argeşenilor, care ar fi dat şansa şi bucureştenilor să acumuleze 31 de puncte și o victorie în ultima etapă le-ar fi facilitat intrarea în play-off. Ar fi fost a treia echipă fără drept de promovare şi o şansă în plus pentru noi să jucăm în extremis un baraj pentru a fi prezenţi la cel pentru prima divizie. În schimb, un succes al miovenarilor i-ar fi adus la 32 de puncte. S-a încheiat 2-0 pentru gazde, rezultat care a umbrit sărbătoarea lui Adrian Ioniţă care a împlinit 24 de ani. De acum, obiectivul Chindiei de a intra în sextet depindea doar de victoria la Cisnădie cu Şelimbăr și înfrângerea Gloriei la Buzău cu Viitorul Târgu Jiu. Aşa am fi încheiat la egalitate cu 31 puncte şi cum primul criteriu de departajare era rezultatul direct, 1-1, al doilea era golaverajul unde eram în avantaj. Pe Csikszereda nu o puteam depăşi în cazul unei egalităţi de puncte deoarece ne învinseseră la Miercurea Ciuc. Imposibil, incredibil de realizat! Mai era şi Ceahlăul, tot cu 28 de puncte, care avea meci cu retrogradata Progresul Spartac, avea şi ea o şansă mică, mică de tot, ca şi Chindia. 


„Ce bune ar fi fost în ultimele etape nişte indirecte bine meşteşugite de nea Titi Ionescu. În primul rând, câştigam sigur la Târgovişte cu Metaloglobus, iar Mioveniul, Ciucul şi Buzăul ar fi fost ajutate din plin să se încurce. Noi nu am făcut astfel de acţiuni, foarte bine, am procedat corect, dar credeţi că alţii nu au făcut cu noi indirecte? Ştiţi foarte bine că ne-au mai ciupit arbitrii, două exemple sunt cele cu Steaua şi Slobozia, de acasă, dar ne-au furat şi în deplasare, aşa cum a fost la Hunedoara. Acum ce dracu să mai facem? Duceţi o geantă diplomat cu bani la Tg. Jiu ca oltenii să-i bată pe buzoieni acasă la ei. Aceasta e soluţia în ultima etapă pentru a fi în play-off”. Aşa arăta un rezumat al multor opinii exprimate de suporteri, unele năstruşnice, altele serioase, toate exprimate la supărare. Din toate răzbătea, însă, adevărul că jucătorii şi antrenorii nu au îndeplinit ce a depins strict de ei, o victorie în prima etapă oficială a primăverii lui 2024. Apropo, are cineva o valiză?


În ultima etapă a sezonului regular, nu am avut niciun moment nicio speranţă. Chindia a fost învinsă pe terenul impracticabil de la Cisnădie de C.S.C. Șelimbăr cu 2-1, chiar dacă a reușit să deschidă scorul prin Ante Zivkovic în min. 33. După numai un minut, Buzăul, contracandidata noastră care trebuia să piardă pe teren propriu, ca noi, cu victorie pe plaiuri sibiene, să intrăm în play-off, a deschis scorul. Ulterior, șelimbărenii, lideri ai Ligii a 2-a, au reușit să restabilească egalitatea în finalul primei reprize prin Tudor Călin din lovitura de la 11 metri, acordată la un fault al lui Boțogan. 
În actul secund, buzoienii au mai marcat de patru ori, iar cu nouă minute înainte de ultimul fluier, Chindia a primit şi golul înfrângerii, autor Marvin Schieb, după o neînţelegere între Plămadă şi Roberto Romeo. La meci au fost prezenţi şi suporteri dâmboviţeni, dar dacă toţi credeam că am putea învinge echipa lui Claudiu Niculescu, în care au jucat şi foști echipieri de-ai noştri, precum Alexandru Gîț şi Florinel Mitrea, puţini erau cei care sperau într-o înfrângere a Gloriei pe terenul din Crângul Buzăului. Chiar dacă s-a jucat pe un maidan cu noroi, demn la liga a şasea de campionat judeţean, iar arbitrul putea fi acuzat că a acordat uşor penalty gazdelor, trebuie spus că şi în acest meci, echipa de fotbal a Târgoviștei, care a încheiat competiţia regulară pe poziţia a noua, nu a etalat o valoare demnă de a reveni în SuperLigă. Ca şi în celelaltele întâlniri cu primele opt clasate, de unde am obţinut doar trei puncte, cu Buzăul, Steaua şi Ceahlăul, ultimele două şi ele cu noi în play-out. 3 din 24! Au evoluat: I. Popescu - Maxim Cojocaru (min. 74 R. Romeo), Memolla (min. 74 A. Ioniță), C. Dinu (min. 46 Plămadă), I. Cristea, Bogaciuc (min. 84 O. Ursu), R. Tache (min. 42 Boțogan), Pesic, Fedele, R. Moldoveanu, Zivkovic.



Primele șase echipe clasate la finalul sezonului regular urmau să-și dispute locurile de promovare în elită. Partidele erau programate să fie tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formaţie. La încheierea acestei competiții, două promovau în Liga 1, în timp ce alte două disputau un meci de baraj cu locurile 8 și 7 din play-out-ul SuperLigii. Gruparea cu cele mai mari șanse la eșalonul superior era Unirea Slobozia, iar pentru celălalt loc de accedere directă se luptau Buzăul, Mioveniul și Miercurea Ciuc, în condițiile în care Șelimbăr și Corvinul nu aveau drept de a evolua în prima divizie. Echipele clasate pe locurile 7-20 au intrat în play-out pe 2 grupe a câte şapte, în funcție de locul ocupat la finalul sezonului regular. Se va disputa un singur joc între participante, rezultând astfel şase meciuri pentru fiecare formație. După ultima rundă, vor retrograda locurile 6 și 7. În grupa A au fost repartizate: Ceahlăul Piatra Neamț 31p, C.S.M. Reșița 27, Metaloglobus București 26, F.C. Argeș 24, C.S.C. Dumbrăvița 23, Unirea Dej 13 şi C.S.M. Alexandria 9, iar în B: C.S.A. Steaua București şi Chindia Târgoviște, câte 28 puncte, Concordia Chiajna şi C.S.M. Slatina, câte 25, Viitorul Pandurii Tg. Jiu 23, C.S. Tunari 16 şi Progresul Spartac Bucureşti, un punct! 


 
Sezonul de play-out a început cu vestea că juniorul de 17 ani Iustin Cristea a semnat primul contract profesionist din cariera sa, pentru un an şi jumătate, evident cu Chindia, clubul care l-a format şi unde în 2023 a devenit campion naţional de juniori împreună cu Brânzea, Albu, Zamfir, Tache, Al. Petre, Sorin Nicolae şi Mihai Pătulea, care debutaseră deja la seniori în partide din Cupa României şi în liga a doua.
Până la primul meci din play-out, în pauza pentru meciurile internaţionale, jucătorii Victor Bogaciuc și Maxim Cojocaru au fost convocați la naționala Moldovei pentru cantonamentul de pregătire din Antalya, Turcia, unde au disputat două amicale. Cojocaru a fost titular și integralist cu Macedonia de Nord, scor 1-1, iar Bogaciuc a intrat în min. 59 în partida victorioasă cu 4-0 împotriva Insulelor Cayman, reușind să înscrie un gol în min. 90+2. Trebuie spus, însă, că la Chindia, niciunul nu s-a dovedit a fi jucător cu care poţi ataca promovarea în prima divizie. În tot acest timp, la Târgovişte, au fost două partide ale echipei U20 a României, una cu Italia, 0-0, cealaltă, 1-1 cu Polonia, ambele disputate cu stadionul aproape plin, cu peste 7000 de spectatori la prima partidă şi mai mult de 6000 la cea de a doua, recorduri de asistență la acest nivel. În aceeaşi perioadă, naţionala de seniori antrenată de Edi Iordănescu, calificată la turneul final al Campionatului European din Germania, a susţinut amicale cu Irlanda de Nord, 1-1 la Bucureşti şi la Madrid, cu Columbia, care ne- a învins cu 3-2. Îngrijorător, având în vedere că primul meci oficial era la Munchen, cu Ukraina, calificată la baraj în dauna Islandei.
Am aflat, de asemenea, cu interes, că Marcel Ghergu, numit manager de licenţiere al Chindiei, se ocupa de dosarul pentru validarea echipei în sezonul 2024-2025 şi, cu mare tristeţe, că Nasser Chamed s-a operat la genunchiul drept şi va lipsi de pe gazon alte şase luni, astfel că revenirea sa părea o himeră. În fine, Andrei Marc a revenit la antrenamentele echipei după fractura de maleolă la glezna dreaptă și a intrat într-un program special de recuperare, sub stricta supraveghere a doctorilor și a staff-ului. Inedit a fost că fotbaliştii au fost la teatrul Tony Bulandra, unde au urmărit avanpremiera cu Omul cel bun din Seciuan, un spectacol în regia lui Dumitru Acriș, scenografia lui Mc Ranin şi coregrafia Teodorei Velescu, cu distribuția Andreea Tănase, Mara Opriș, Liviu Cheloiu, Ciprian Nicula, Delia Lazăr, Lavinia Pele, Antonia Ionescu, Corneliu Jipa, Andrei Mărcuță, Emanuel Bighe, Iulia Dinu, Octavia Gheboianu, Florin Georgescu Jr. şi Ilie Ghergu, fratele lui Marcel Ghergu.


Începea competiţia din a doua parte a clasamentului, după şapte luni şi o săptămână de contraperformanţe. Am început slab în 8 august 2023 cu Dragoş Militaru în 2 meciuri, am continuat catastrofal 11 etape cu Vasile Miriuță şi am încheiat prost după 6 partide cu Diego Longo, în 16 martie 2024. Chindia a debutat cu victorie în play-out-ul Ligii a 2-a, pe stadionul din Buftea, 3-2 cu C.S. Tunari. În min. 4, Pesic a șutat de la 12-13 metri, fără speranțe pentru portarul gazdelor, dar 25 de minute mai târziu, autogolul lui Memolla a adus egalitatea pe tabela de marcaj. În finalul primei reprize, mingea şutată în bară de Matiș revine la Zivkovic care marcheză pentru 2-1. După o oră şi 60 de secunde de joc, Tunariul egalează din nou prin Adrian Petre, dar cu 17 minute înainte de final, Matiș trimite iarăşi în bară şi balonul ajunge din nou la acelaşi Zivkovic. Acesta înscrie golul victoriei într-un meci în care, în premieră, pe banca de rezerve au fost şi tinerii din Academia Chindiei Bogdan Petre şi Tiberiu Popa. Au evoluat: I. Popescu - Albu (min. 39 R. Tache), I. Cristea, Plămadă (min. 46 Maxim Cojocaru), A. Ioniță (min. 39 C. Dinu), Memolla, Bogaciuc, Matiș, Pesic, R. Moldoveanu (min. 86 Boțogan), Zivkovic (min. 80 R. Romeo). Ca să glumim amar, obiectivul evitării retrogradării în liga a 3-a fusese îndeplinit, nu mai aveam matematic cum să picăm în eşalonul inferior. Şi, apropo de ţelurile măreţe de revenire în elită, președintele clubului Gabriel Boriga a dezvăluit o realitate incredibilă: „L-am găsit pe domnul Longo cu un contract încheiat pe un an și jumătate, asta din noiembrie 2023. La momentul semnării, nu a existat nicio clauză legată de atingerea unui obiectiv. Personal, nu aș accepta niciodată așa ceva, să semnez cu cineva care să nu aibă niciun obiectiv”. Neavând, şi-a găsit singur unul, echipa să nu ajungă în divizia C şi l-a realizat cu brio! Lăsând gluma amară deoparte, să precizez că clubul a depus şi obţinut licenţa pentru Liga I pentru sezonul 2024-2025, avându-se în vedere că, poate Mioveniul, calificată în play-off-ul eşalonului secund, să nu fie finalmente acceptată în elită, din cauza problemelor financiare şi a neobţinerii licenţierii şi, poate, poate, uite-aşa, uluitor, să încheiem pe primul loc în grupă şi să fim la baraj pentru... baraj. 

La Cupa Satelor, echipa copiilor din Bucşani a reuşit performanţa de a fi campioană județeană  pentru a patra oară consecutiv, cu victorii la scor, fără gol primit, în meciuri disputate pe gazonul Liceului Tehnologic Nucet. Echipa antrenată de Marius Zidăroiu și Denisa Predică a depășit la scor Tărtășeștiul cu 7-0, după care a spulberat şi Iedera, în ultimul meci, aducând mulţumire şi în rândul edilului şef al comunităţii, Ionuț Valentin Mihai. Rezultatele din semifinale au fost Bucșani - Tărtășești 7-0 şi Petrești - Iedera 1-1, 2-3 după loviturile de departajare, pentru ca în finala mică Tărtășești să învingă cu 2-1 Petrești, iar în ultimul act al competiţiei dâmboviţene, Bucșani a înscris de 5 ori în poarta celor de la Iedera, fără să primească vreun gol. Trebuie subliniat că Nucetul, localitatea care a găzduit întâlnirile, era de mult timp obişnuită cu confruntările juvenile cu balonul rotund. Era renumită pentru jucătorii pe care i-a lansat în elita fotbalului românesc: Mihai Turcu, Ion Ene, Cornel Turcu, Octavian Popescu I, Beniamin Popescu, Octavian Popescu II, localnici get-beget şi zecile de jucători de prin alte localităţi. Toți, crescuţi şi formaţi de-a lungul a mai multe decenii de profesori pricepuţi, dintre care îi amintesc doar pe Gheorghe Ungureanu, Gheorghe Tzietzieclis, Nicolae Croitoru, Daniel Dumitru, Marius Rotaru, Corvin Constantin. Lotul învingătorilor din Bucşani, promoţia 2024, a fost format din: Flavius Lecoiu, Gabriel Florescu, Eduard Andrei, Eduard Toma, Rareș Alexe, Răzvan Nisipeanu, Damian Despa, Florinel Măslină, David Dan, Antonio Vălu, Andrei Condilă, Georgian Truican, Sofia Zorilă și David Vasile. Echipa va reprezenta județul Dâmbovița în Etapa Regională 1, fiind repartizată în Zona 4, alături de campioanele din Prahova, Argeș și Teleorman. La ultimele două turnee finale naționale, copiii din Bucşani au încheiat competiţia pe locurile 5, respectiv 4.


Meciul Chindiei de pe stadionul de sub Turn cu Concordia Chiajna a adus, în minutul 79, debutul în liga a doua pentru tânărul târgoviștean Rareş Ionuţ Mihai. Partida a fost una de coşmar, ca şi precedenta, din decembrie 2023, scor 1-1. De această dată, ai noștri au pierdut la limită, scor 0-1, după o evoluție catastrofală, în care cei aproximativ 1.000 de spectatori, mulți dintre ei tineri şi copii, au văzut o echipă gazdă cu o valoare de jumătatea clasamentului ligii a doua. În minutul 41, Pesic a centrat spre poartă, iar mingea a lovit brațul lui Hlistei. Penalty-ul executat de Robert Moldoveanu a fost ratat, precum cel din ultima partidă oficială, deşi alţii erau desemnaţi de Longo să execute. A confiscat mingea din mâinile lui Pesic, a pus-o la var şi a tras din nou în portarul Oncescu, stârnind temeri serioase, erau mult mai mari suspiciuni de blat decât de prostie. În repriza a doua, ilfovenii au marcat în minutul 47 prin mijlocașul Mario Vrdoljak, iar partida s-a încheiat 0-1. Supărarea fanilor dâmboviţeni a fost mare, ei au cerut plecarea staffului italian, întrebând de ce a fost lăsat acelaşi om să execute lovitura de la 11 metri, când tot el a ratat și în urmă cu patru luni împotriva ilfovenilor? Niciun răspuns, doar o certitudine: Târgoviştea nu avea o exprimare îndreptăţită pentru baraje succesive înspre prima divizie, ci sportivi şi antrenori de partea superioară a ligii a... treia. În rest, doar figuri, declaraţii sforăitoare ale lui Longo şi jucătorilor că echipa va face şi va drege, toate fără acoperire în realitate. 
După ratarea penalty-ului, Moldoveanu a fost apostrofat de suporterul Iulian Negrota, un fost practicant al sportului cu balonul rotund care putea să-i fie tată, iar „superfotbalistul”, în loc să aplece capul de ruşine, i-a adresat injurii fanului aflat în tribună cu băieţii săi. Alte păreri despre jucătorii Chindiei: „nişte pârâţi pe bani mulţi”, „buni cu cei slabi, slabi cu cei buni” şi „amaruri de fotbalişti”. Foarte bună concluzia lui Teodor Șotângeanu, postată pe grupul Doar Chindia al lui Bogdan Gabriel Ciurușnuc: „Cu petarde nu se câștigă meciul. Nici în liga 1 Chindia nu a pierdut atâtea meciuri acasă”. Au evoluat: I. Popescu - Maxim Cojocaru, I. Cristea, C. Dinu, Memolla (min. 84 A. Ioniță) - R.Tache (min. 79 R. Mihai), Fedele, Bogaciuc, Matiș (min. 79 R. Romeo) - Pesic, R. Moldoveanu (min. 46 Zivkovic). În final de cronică, un îndemn important pentru un băiat: „ROBERT MOLDOVEANU, TE IMPLORĂM, PLEACĂ DE LA CHINDIA! ŞI SĂ NU MAI APARI PE AICI!”


Să remarcăm la început de aprilie meciul din etapa a doua de play-out Serie C4, un derby dâmbovițean, F.C. Pucioasa - Flacăra Moreni, cu 200 de spectatori în tribunele stadionului „Dumitru Tică Popescu” şi oaspeţii îngrijoraţi că ar putea retrograda, după ce nu obţinuseră vreo victorie în 2024. Gazdele, antrenate de Vasile Bârdeș, au marcat în min. 15 prin Ilie Ioniță, cu un șut din interiorul careului, iar nouă minute mai târziu, reușita lui Robert Croitoru, din ofsaid, a fost anulată. Flacăra a încercat să egaleze, dar Țilică a șutat puțin pe lângă poartă, iar mingea trimisă de Terec a fost blocată de Ghițescu. După o oră de joc, însă, Pucioasa a înscris al doilea gol prin Robert Croitoru, șut din interiorul careului. Ulterior, ar fi fost posibil 2-1, 2-2 şi chiar 2-3, dar Flacăra antrenorului Gabriel Paraschiv a ratat prin Zaharia, Oancea, Negrea şi Cernea. În min. 79, scorul putea deveni şi 3-0 când Marina a trimis balonul în transversală, iar partida s-a încheiat cu victoria meritată a „bombonarilor” asupra „găzarilor”, scor 2-0. 
În altă ordine de idei, fotbalul juvenil dâmboviţean se mai remarca şi prin parteneriatul dintre Real Madrid şi Viitorul Cojasca la nivelul echipelor de juniori, un document intermediat de Fundația pentru Dezvoltarea Popoarelor. Cojăscenii, aşa cum se ştia, au avut dintotdeauna tineri talentaţi, dovada fiind evoluţiile foarte bune de-a lungul ultimelor cinci decenii, începută de vestita echipa Săgeata din Cupa Cutezătorii.


Altfel, în Cupa României, la Craiova, Oțelul Galați a eliminat Universitatea lui Mihai Rotaru prin golul marcat în min. 114 de portughezul Lameira la centrarea măiastră a lui Mihai Adăscăliței, un jucător de 27 de ani, născut pe 1 noiembrie 1994, în Titu, judeţul Dâmbovița. Adăscăliței a început să practice fotbalul la frageda vârstă de 7 ani la echipa de copii Electrosid din oraşul său natal. Fiindu-i remarcat potenţialul, la 12 ani este transferat de C.S.Ș. Nucet, o şcoală de fotbal recunoscută pe plan naţional, iar apoi ajunge la Oţelul, echipa care s-a luptat pentru transferul său cu Astra şi Petrolul. Mihai a fost unul dintre premianţii acţiunii „Milan Junior Camp”, fiind considerat cel mai bun junior pe postul său. La vârsta de 19 ani, Adăscăliței a debutat în Liga 1, pe 22 iulie 2013, în prima etapă a sezonului 2013-2014, în victoria Oțelului de pe terenul celor de la Corona Brașov, sub comanda antrenorului Ionuț Badea. A reuşit să acumuleze 17 prezențe în Liga 1 și 2 în tricoul oțelar, iar după retrogradarea echipei din liga secundă a trecut la concitadina Metalosport, lucrând din nou cu Viorel Tănase, cel care l-a remarcat la echipa satelit a Oțelului. A mai evoluat la Unirea Slobozia şi C.S. Tunari, apoi a revenit la Galaţi, fiind unul dintre cei mai buni jucători ai lui Dorinel Munteanu. Evoluează pe postul de mijlocaş central, poziţie pe care se simte cel mai confortabil, dar a fost folosit şi mijlocaş ofensiv în spatele vârfului, dovedind o tehnică superioară, pase de bună calitate şi viziune dezvoltată a jocului.


O altă veste îl viza pe fostul jucător de primă divizie la Dinamo Bucureşti şi ex-component al Chindiei, promovată în Liga I în 2019, Marian Vătavu, intrat de la sfârşitul lunii iulie 2023 în categoria de elită a licențiaților UEFA A, după absolvirea cu succes a cursurilor organizate la nivelul Școlii Federale de Antrenori. El a debutat la nivel de seniori ca tehnician la Urban Titu, în liga a patra, cu speranţe la promovare în al treilea eşalon al fotbalului românesc. După două luni, la sfârşitul lunii mai 2024, echipa a devenit campioana Dâmboviței, urmând a juca barajul de promovare în liga a 3-a împotriva formaţiei Metropolitan Ișalnița. Gruparea titeană a fost matematic câştigătoare cu două etape înainte de finalul competiţiei. Fotbalul din localitate a fost reprezentat ultima dată în al treilea eşalon în sezonul 2017-2018, an când a abandonat competiţia. 
De asemenea, echipa din Titu s-a calificat în finala Cupei României la nivel judeţean unde, în disputa cu Recolta Gura Şutii, a învins cu 3-0, scor de neprezentare. Au marcat în minutele 21, 80 şi 90 Marius Vlad, Crinel Stoica, fostul component al Chindiei de la promovarea în Liga I din 2019 şi Nicu Moțoi, un  meci disputat sâmbătă, 1 iunie, pe stadionul Eugen Popescu, în faţa a 2.500 de spectatori, pe o vreme de vară, partidă la care, delegat F.R.F. a fost Dumitru Dumitriu, cel supranumit Țiți, inegalabilul jucător internațional, fost și la Metalul Târgoviște. 
În organizarea ireproşabilă a Asociaţiei Judeţene de Fotbal Dâmboviţa, în premieră, 1.200 de copii și juniori mai mici de vârstă care activează în competițiile oficiale derulate sub egida A.J.F. au primit medalii comandate special, identice cu cele pe care Federația Română de Fotbal le oferă în eșaloanele superioare. „Antrenorii și părinții să se concentreze pe dezvoltarea copiilor, pe devenirea lor, nu pe rezultate. Noi, la Dâmboviţa, îmbrățișăm această filosofie. Așadar, pentru faptul că oferim titlul de campion județean doar de la nivelul de U15, am hotărât ca celor mai mici fotbaliști să le oferim câte o medalie de campion și să le organizăm o festivitate frumoasă, să se bucure, să încercăm să-i aducem mai aproape de gazon, să oferim fotbalului din Dâmbovița un viitor” a spus Ciprian Prisăcaru, președinte A.J.F. El a mai punctat că a reușit să tripleze numărul copiilor legitimați, raportat la anul 2021 când a preluat conducerea acestei structuri fotbalistice, bilanţ pozitiv obţinut prin gratuitate la legitimare pentru copii și juniori, diversificarea competițiilor pentru aceștia la nivelul județului, iniţierea întrecerii Interliga Națională, organizată pentru prima dată în Dâmbovița, menținerea Cupei Satelor, reintroducerea obligativității, la nivelul Ligii a V-a, ca echipele participante să aibă și echipe de juniori U19, formarea de instructori sportivi, de antrenori posesori ai licențelor UEFA – C și introducerea obligativității ca toate cluburile care participă în competițiile celor mici să aibă pe banca tehnică antrenori specializați.




Revenind la Chindia, aceasta a continuat să dezamăgească în play-out, arătând un joc slab. Niciun jucător remarcat, antrenor fără idei, astfel că înfrângerea din deplasarea de la Târgu-Jiu, scor 1-0 pentru Viitorul Pandurii, a fost una firească, al treilea insucces în ultimele patru jocuri. Deși se spera la un loc de baraj pentru promovare, în cazul în care vor fi trei cluburi fără drept de promovare în play-off, echipa pregătită de Diego Longo avea probleme şi cu formațiile din zona de jos a clasamentului, precum cea a oltenilor jieni sau Metaloglobus. 

Partida din Gorj nu a fost transmisă pe niciun canal media național, iar singura reușită a disputei a fost semnată în min. 29 de Claudiu Moisie, care a înscris cu capul în urma unui corner. Au fost 200 de spectatori în tribune, dintre care 5 din Dâmboviţa, iar ultima jumătate de oră a meciului a fost una anostă şi plictisitoare, de somn plăcut la prânz, echipele nereuşind să-şi creeze ocazii de gol. Chindia nu a marcat, a primit gol şi a revenit la Târgovişte fără vreun punct, prilej pentru suporteri să ceară din nou demisia antrenorului italian, dar vorba fanilor „jucătorii erau şi ei nişte nulităţi, cu moldovenii Cojocaru şi Boțogan în frunte, golgeterul Moldoveanu care a etalat şi la Tg. Jiu o mare nesimţire, iar atât de lăudaţii localnici Dinu, Cristea, Tache, Ioniţă aveau doar voinţă, nu şi putinţă, erau şi ei doar nişte mediocri”. Au evoluat: I. Popescu - R. Romeo (min. 76 Maxim Cojocaru), C. Dinu, I. Cristea (min. 88 R. Tache), Memolla, Boțogan (min. 76 Santa), Fedele (min. 88 O. Ursu), Matiș (min. 76 Bogaciuc), Pesic, R. Moldoveanu, Zivkovic. Meciul de la Târgovişte cu Steaua ne-a îndepărtat definitiv de obiectivul de a încheia pe primul loc în grupă, după o partidă în care fotbaliştii Chindiei au jucat mult mai bine decât în ultimele întâlniri oficiale. Au fost faze rapide la ambele porţi, cu Pesic, în minutele 30 şi 47, Moldoveanu, în min. 62, 74 şi 90, Bogaciuc, în min. 47 şi Rareş Mihai, în min.74, ratând din poziţii ideale, dar nici steliştii Sierra, Chipirliu, Dobrescu şi Enceanu nu l-au putut învinge pe Iustin Popescu, în mare formă. Oaspetele Vârtej a marcat cu capul în min. 26, dar golul a fost anulat pentru un ofsaid evident. Chindia a avut un penalty clar în min. 75 când, la o fază în careul stelist, portarul Frânculescu l-a faultat pe Rareş Mihai. Arbitrul Mihai Ene nu a acordat lovitura de la 11 metri şi s-a încheiat 0-0 după ce la vizitatori, însoţiţi sub Turnul Chindiei de o numeroasă galerie, l-am revăzut în ultima jumătate de oră şi pe bulgarul Chunchukov, o altă cruntă deziluzie cât a jucat pentru Târgovişte. 
Meciul, netelevizat, nu a fost transmis nici de către club, a cărei conducere a fost reticentă la posibilitatea repetării incidentelor cu galeria oaspeţilor care, în august 2023, în prima etapă din campionat, a strigat sloganuri contra PSD, iar în tribune, de unde din nou s-a cerut plecarea lui Diego Longo, au fost 1000 de spectatori. În fond, s-au întâlnit două echipe neperformante, care au dezamăgit profund în campionatul 2023-2024. Au evoluat: I. Popescu - Marc (min. 83 Plămadă), I. Cristea (min. 61 R. Mihai), C. Dinu, Memolla (min. 46 A. Ioniță) - R. Romeo, Fedele, Bogaciuc, Pesic (min. 61 R. Moldoveanu) - Boțogan, Matiș (min. 76 Zivkovic).
Meciul cu Progresul Spartac de la Buftea s-a încheiat cu victoria Chindiei, dar după o partidă cu o prestaţie proastă a jucătorilor târgovişteni şi două goluri venite în ultimul sfert de oră. La 0-0, gazdele au avut ocazii mai clare de a înscrie decât jucătorii lui Diego Longo, noroc cu imprecizia atacanţilor bucureşteni şi intervenţiile foarte bune ale lui Iustin Popescu. Numai intrările pe gazon ale lui Fedele şi Zivkovic au decis rezultatul final. Primul a marcat în min. 75 cu un şut splendid, cu dreptul, care a trimis mingea de la aproximativ 25 de metri direct în vinclul porţii progresiştilor. Al doilea a înscris cu capul, pe lângă portar, lovind bine mingea venită din centrarea lui Maxim Cojocaru, plecat pe contraatac în careul bucureştenilor. Pe tot parcursul meciului, suporterii târgovişteni l-au certat pe antrenorul italian căruia i-au cerut permanent să plece. S-a încheiat 0-2, am obţinut trei puncte, dar din tribune s-a scandat: „Demisia!” Importantă e şi precizarea că al nostru Cornel Dinu a fost înlocuit în min. 6 din cauza unei accidentări, o leziune musculară care l-a indisponibilizat pentru următoarele 30 de zile. Au jucat: I. Popescu - R. Romeo (min. 46 Maxim Cojocaru), Marc, C. Dinu (min. 6 Plămadă), A. Ioniță (min. 56 Memolla) - Matiș (min. 73 Zivkovic), Bogaciuc (min. 56 Fedele) - R. Moldoveanu, Boțogan, Pesic - R. Mihai. Ulterior, șase dintre juniorii Chindiei au fost convocați la acțiunile de selecție a echipelor naționale de juniori, la U18 Iustin Cristea şi Rǎzvan Tache, antrenor Vasile Bârdeș, iar la U15 Alexandru Chițu, Horia Dîncǎ, Tudor Lupu şi David Stanciu, toți pregătiți la Târgoviște de Eduard Prisăcaru.
Ultimul meci din sezon al Chindiei, cel cu C.S.M. Slatina, s-a jucat într-o atmosferă de vacanță, după ce cu o zi înainte a venit comunicatul F.R.F. că Mioveniul a primit licenţa pentru Superligă, iar visul Târgoviștei, cea mai bine clasată echipă din play-out cu drept de promovare s-a spulberat. E drept că mulţi dintre suporteri au tratat cu neîncredere şi mult umor această posibilitate, spunând că fotbaliştii târgovişteni nu meritau o asemenea ocazie, iar barajul la care ar fi trebuit să meargă sportivii după un sezon ratat ar fi fost doar Vidraru, lac de acumulare în care ar fi trebuit să se arunce pentru a se trezi din letargia şi mediocritatea pe care au etalat-o cu graţie maximă întreg campionatul. Maxim 500 de spectatori în tribune, după ce la prima partidă din campionat, cea cu Steaua, au fost 8500. Victoria clară cu 3-0, goluri marcate de Bogaciuc, min. 11, Pesic, min. 29 şi Zivkovic, min. 33, nu a mai contat decât pentru statistică, oaspeţii, scăpaţi de retrogradare, fiind oricum în concedii de odihnă. Suporterii au continuat să solicite demisia antrenorului, iar în min. 55, la Chindia, a fost consemnat un nou debut la Liga a 2-a, cel al juniorului Tiberiu Popa. Au evoluat: I. Popescu - Maxim Cojocaru, I. Cristea (min. 55 T. Popa), Marc (min. 61 Plămadă), Memolla - Pesic, Fedele, Bogaciuc, Boțogan (min. 77 Ursu) - Matiș (min. 77 R. Iorga), Zivkovic (min. 61 R. Mihai).


Lotul Chindiei în campionatul 2023-2024 a fost format din portarii Dorin Railean, Iustin Popescu, Andres Brânzea, Mario Contra și jucătorii de câmp Roberto Romeo, Andrei Marc, Florin Plămadă, Ionuț Anișorac, Vlad Prejmerean, Andrei Blejdea, Cătălin Golofca, Alexandru Gîț, Robert Moldoveanu, Cornel Dinu, Alex Militaru, Alin Boțogan, Gabriel Dodoi, Alexandru Petre, Ionuț Zamfir, Andrei Şerban, Răzvan Matiș, Andrei Ioniţă, Luca Manolache, Alberto Călin, Maxim Cojocaru, Victor Bogaciuc, Mustapha Jah, Claudiu Negoescu, Ricky Gneba, Octavian Ursu, Chiristan Rutjens, Ante Zivkovic, Matteo Fedele, Răzvan Tache, Ionuț Albu, Samuel Santa, Răzvan Iorga, Hysen Memolla, Ivan Pesic, Iustin Cristea, Bogdan Petre, Rareș Mihai, Tiberiu Popa, Mihai Pătulea, Sorin Nicolae și Nasser Chamed, 46 de jucători. Cele 35 de goluri au fost marcate de Ante Zivkovic-8, Robert Moldoveanu-7, Victor Bogaciuc-4, Matteo Fedele și Ivan Pesic, câte 3, Andrei Șerban, Cătălin Golofca, Vlad Prejmerean, câte 2, Andrei Marc, Alin Boțogan, Mustapha Jah, Alberto Călin, câte 1.  

Campionatul 2023-2024 al eşalonului secund se încheia cu promovarea Sloboziei şi Buzăului. Ialomiţenii, în premieră în elită, cu Cosmin Gabriel Atanase în lot, antrenată de Adrian Mihalcea, trecut cu rezultate slabe şi pe la Chindia, în prima ligă, au fost secondaţi de buzoienii pregătiţi de Andrei Prepeliţă, la care jucau şi Ovidiu Perianu, Denis Dumitrașcu, Rassambek Akhmatov şi Vlad Prejmerean, toţi cu evoluţii şi pe la formaţia târgovişteană. În fine, tehnicianul Dragoş Militaru, fost la formaţia de sub Turnul Chindiei, revenit la Dej, a reuşit, după intrarea în play-off cu formaţia clujeană în 2022-2023, să o retrogradeze la finele ediției 2023-2024, o imensă reuşită urmată de o mare contraperformanţă. La baraj, Mioveniul a întâlnit Botoşaniul, iar Miercurea Ciuc pe Dinamo Bucureşti. În Superligă, F.C.S.B., cu Octavian Popescu, Alexandru Băluţă şi Andrei Vlad în lot, a obținut titlul de campioană după 9 ani de aşteptare şi un play-off în care s-a dovedit superioară celorlalte echipe în care activau jucători plecaţi din localităţi ale Dâmboviţei, precum Andrei Ivan, Marian Aioanei, Cosmin Matei, Mihai Bălaşa. Au ajuns în divizia B Voluntariul lui Pandele şi Craiova lui Mititelu. Suporterii târgovişteni au primit cu mare bucurie retrogradarea directă a Voluntariului, echipă care în mai 2023 a trimis Chindia direct în liga a 2-a după acel 2-2 la Târgovişte, iar speranţa fanilor era ca şi blatista Petrolul Ploieşti să ajungă în eşalonul secund în 2025. Botoşaniul a rămas în prima ligă după ce a învins Mioveniul în ambele meciuri ale barajului cu 1-0, goluri Aldair Ferreira şi Sebastian Mailat, iar dinamoviştii, învingători la Bucureşti cu 2-0, marcator de dublă Dennis Politic, au reuşit un 0-0 în returul din Harghita şi au evitat retrogradarea.


Duminică, 26 mai, stadionul „Eugen Popescu” din Târgoviște a găzduit meciurile de încheiere a competiţiei sezonului 2023-2024 din Liga de Tineret. În finala mică, Universitatea Craiova s-a impus în fața Universității Cluj, scor 2-0, marcatori Mihai Ninaci, min. 47 şi Bogdan Brășfăleanu, min. 90+2 din penalty, iar în cea mare, Farul Constanța a învins-o cu 1-0 pe F.C.S.B. prin golul marcat de Luca Băsceanu din lovitură de la 11 metri, în minutul 87. Victoria dobrogenilor vine după ce ei au jucat și finala Cupei de Tineret, unde au cedat cu 1-2 în fața Universității Cluj. Datorită succesului de sub Turnul Chindiei, Farul va reprezenta România în sezonul 2024-2025 al UEFA Youth League. Competiția europeană dedicată juniorilor a luat startul în sezonul 2013-2014, România fiind reprezentată până acum de Viitorul Constanța, în 5 ediții, A.F.K. Csikszereda, de 2 ori, F.C.S.B., Dinamo și Universitatea Craiova, câte o dată, cu precizarea că în 2020-2021 întrecerea a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. În concluzie, tinerii de la malul Mării Negre, din nou în Europa!



Ne întoarcem la ai noștri. 9 din 20 era locul ocupat de Chindia în sezonul de liga a 2-a 2023-2024, ținând cont de punctele acumulate, 38, în cele 25 de meciuri jucate, 2 fiind poziția echipei târgovișteane în Grupa B a play-out-ului. Pe 13 mai, când F.R.F. a comunicat oficial că C.S. Mioveni a obținut licența pentru Superligă, președintele Gabriel Boriga și-a depus mandatul, așteptând decizia asociaților, dar chiar dacă acestia vor decide ca el să continue la formația târgovișteană, acesta nu era convins că va și accepta. Declarațiile lui pe această temă și altele au reținut atentia suporterilor: ,,În primul rând, trebuie să vedem ce se întâmplă cu mine, pentru că nu vreau să fac nimic din ceea ce ar putea să-i dăuneze unui alt președinte, dacă eu nu voi mai fi aici. Trebuie să vedem ce decid asociații, mi se pare normal să fie așa, pentru că ei finanțează acest club. Mandatul meu a fost unul limitat și clar, pe care l-am și depus. Asociații decid cu cine vor să continue și ce vor să facă. Clubul funcționează cu toți angajații pe care îi are. Nu mi-am depus demisia, m-am pus la dispoziția clubului”.


Gabriel Boriga a mai precizat că asociații „în cea mai scurtă perioadă de timp, vor lua o decizie. Dacă ei vor decide că eu sunt persoana potrivită pentru acest club, o să mă gândesc. Este o discuție complexă, dar nu s-a ajuns la ea, pentru că asociații au și alte priorități. Vor decide, iar apoi voi vedea ce am de făcut. Depinde de proiectul care va fi. Eu mi-am depus mandatul, pentru că obiectivul pe care eu l-am stabilit nu a fost atins. Din sumele aprobate pentru anul 2024, Consiliul Județean poate pune la dispoziție suma de 3,5 milioane de lei, pentru proiectele sportive nerambursabile. De la Primărie s-a accesat suma de 1,5 milioane de lei, din care s-au cheltuit aproximativ 1,2 milioane lei. Codul fiscal permite rectificări de bugete. Aceste decizii se pot lua după data de 1 iulie, iar sumele pot fi modificate. Datoriile în acest moment sunt undeva în jur de 5 milioane de lei. Acest club funcționează doar dacă cheltuie aproximativ 1,2 milioane de lei pe lună. Atât costă Chindia. Niciun partener privat nu se alătură cu sume importante, dacă nu le pui în față un proiect cu finalitate pe termen mediu. Datoriile când am venit la club erau de 6,2 milioane de lei. Cred că la U21 ar trebui să vorbim doar despre fotbaliști de ai noștri. Cel puțin eu unul, dacă aș continua, așa aș face. Vedeți câți au debutat în ultima vreme, sunt copii buni acolo, antrenori foarte buni, care știți bine în ce situație s-au aflat”. 
În 30 mai 2024, clubul Chindia a anunţat despărțirea de Diego Longo și de întregul său staff tehnic, o reziliere pe cale amiabilă, cu un an mai devreme de încetarea contractului, fără despăgubiri, cu acordul părţilor. De asemenea, în comunicatul grupării fotbalistice se preciza că s-a început deja căutarea unui nou antrenor principal. Era inevitabilă plecarea sa, după ce Longo a recepţionat semnalele de la suporteri şi persoanele din conducerea clubului că nu mai este dorit. Fanii i-au cerut demisia la toate meciurile din play-out, iar Gabriel Boriga nu se declarase de acord cu cei 100.000 de euro pe care ar fi trebuit să-i dea clubul antrenorului italian şi colaboratorilor săi. Era o invitaţie subtilă, adresată tehnicianului de a veni la discuţii şi convenirea unei plecări fără recompensele financiare echivalente cu şase salarii compensatorii. Ceea ce s-a şi întâmplat, un divorţ cu înţelegere reciprocă, fără bătaie în public şi vorbe grele, lipsit de scandal. Oricum, Longo ştia că nu divergențele lui cu preşedintele Chindiei sau cele cu vicepreşedintele şi managerul de licenţiere, adică Boriga, Croitoru şi Ghergu prevalau, decisiv era faptul că, de la primul meci al noului sezon, spectatorii i-ar fi cerut demisia! În rest, clubul a anunţat că Zivkovic rămâne la Târgovişte, Iustin Popescu s-a înţeles cu conducerea şi a părăsit echipa pentru Oțelul Galați, Răzvan Matiș, Andrei Marc, Plămadă, Ursu, Iorga, Roberto Romeo şi Robert Moldoveanu şi-au depus memoriile la F.R.F. pentru a-şi obţine restanțele salariale şi, evident, că urmau alte plecări şi veniri. 





În fine, Ionatan Dogănoiu în vârstă de 16 ani, unul dintre cei mai talentați juniori ai generației sale, produs al Academiei Chindia Târgoviște, a semnat primul său contract de fotbalist profesionist, pe o perioadă de 3 ani, maximum prevăzut de regulamentul F.R.F. Iar responsabilii fotbalului juvenil al urbei ar fi putut arunca o privire şi la copiii de la A.C.S. Burduca, care au avut rezultate excepţionale în Campionatul U19, competiţia judeţeană şi în faza națională! În disputa din Dâmboviţa, echipa pregătită de George Bozieru, manager Mădălin Ioniţă, a repurtat 29 de victorii și o remiză în 30 de etape, acumulând 88 de puncte, cu 10 mai mult decât Străjerii Răzvad, golaveraj 339-13. În runda inaugurală a Turului I Eliminatoriu, Burduca a învins cu 1-0, gol Cristian Vasile, pe Lotrul Brezoi, campioana județului Vâlcea, pe teren propriu, la Samurcași. Au evoluat Serea - Anghel, Stoica, Negrea, Gues, Vasilescu, Popovici, Drăghici, Constantin, Nicula și Dumitru, iar pe parcursul jocului au mai intrat Mostoacă, Ionică, Niță, Rusu și Oprea. În cea de a 2-a etapă a Turului I Eliminatoriu, dâmbovițenii s-au impus în fața lui LPS Mircea Eliade București tot cu 1-0, marcator Ionuț Negrea. „Ne aflăm într-un moment crucial, iar forța noastră nu stă doar în abilitățile de pe teren, ci și în unitatea și determinarea noastră. Pentru toți cei care ne doresc răul și eliminarea de la acest turneu final, am un singur mesaj: spiritul Voinței Crevedia (A.C.S. Burduca) nu poate fi învins! Suntem aici să demonstrăm că munca, pasiunea și sacrificiul nostru merită să fie recunoscute și respectate. Pentru voi, jucători, vreau să spun că meciul de duminică împotriva Speed Academy Pitești nu este doar un joc. Este o oportunitate de a arăta cine suntem cu adevărat. Fiecare pas, fiecare pasă, fiecare moment pe teren este o șansă de a dovedi că suntem mai mult decât adversarii noștri”. Acestea au fost gândurile antrenorului George Bozieru după succesul cu Mircea Eliade, înainte de partida cu argeşenii de la campioana naţională Speed Academy, câştigată cu acelaşi scor de 1-0, gol Victor Rusu, min. 73. Ulterior, juniorii U19 de la Burduca au obținut calificarea, eliminând o altă grupare puternică, A.C.S.M. Oltenița, scor 4-3 după loviturile de departajare. Urma dubla manșă din semifinale cu Unirea Ruginoasa, din județul Iași, meci tur în Moldova, retur la Samurcași-Crevedia.


Vestea proastă a momentului era moartea fostului fotbalist târgoviștean Dumitru Georgescu, cel pe care generaţiile mai vechi de microbişti îl ştiau şi l-au cunoscut doar pe alintul de Puiu. Coleg la juniori cu Marian Uxa, Pitiş, Bruno Grigore, Petre Ciobanu, Brojbeanu, Puiu Secăreanu, Niculae Stan-Aripioară, Doru Economu, Nicu Minculescu, Puiu Ciornei, Mitică Economu, Ion Ștefănescu-Onică și Claudius Sava. Cu Claudius a fost coleg de A.S.E. București, dar şi de fotbal la Sportul Studenţesc Bucureşti, iar profesorul Lucian Grigorescu i-a intervievat, cândva, în ziarul „Dâmbovița”.





Cât despre venirea lui Gabriel Boriga la club, consider că ar fi trebuit să aibă loc după  înlocuirea lui Andrei Cordoș din octombrie 2023, nu în februarie 2024. Poate aşa nu ar mai fi ajuns Diego Longo antrenor la Chindia şi nici câţiva jucători cu valoare limitată şi altfel s-ar fi scris istoria campionatului. Chiar dacă echipa învingea metaloglobuliștii, realitatea ne arată că nu ne-am fi calificat cu 30 de puncte în play-off, ne mai trebuiau şi cele cu chiejnenii şi nici aşa nu era destul. Am fi fost la egalitate cu Miercurea Ciuc şi rezultatul direct nu ne avantaja, astfel că ne mai trebuia un punct, de aceea spun că Gabi Boriga ar fi trebuit să ajungă preşedinte în toamnă, după plecarea preşedintelui clujean. Ajungerea lui la Chindia mi-a trezit destule nostalgii şi mi-a readus aminte de tatăl său Neculae Alexandru, născut pe 2 decembrie 1944, la Bezdead, absolvent strălucit al Facultăţii de Construcţii Civile de la Institutul de Construcţii Bucureşti şi doctor cu calificativul „Magna cum laude” al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport cu teza „Istoria atletismului din România”, membru al Asociației Internaționale a Statisticienilor de Atletism şi al Consiliului Științei Sporturilor din România. Prefect al judeţului Dâmboviţa între 1991 şi 1993, Alexandru Boriga a fost în grupul restrâns de personalităţi care nu a fost de acord cu numirea lui Nicolae Dobrin antrenor la Târgovişte, într-un context în care Clubul Sportiv avea probleme financiare, iar echipa se lupta pentru a evita retrogradarea din divizia B. S-a sperat atunci că venirea Gâscanului, decisă de preşedintele de onoare Gheorghe Chivu, va produce o emulaţie în rândul firmelor private care puteau ajuta financiar fotbalul, iar jucătorii să evolueze din ce în ce mai bine. 



Nu a fost deloc aşa, iar cauzele au fost multiple astfel că picajul în eşalonul al treilea nu a putut fi evitat. Entuziasmul spectatorilor urbei pe care l-a stârnit revenirea lui Gicu la Târgovişte, pe care prefectul Alexandru Boriga, din motive obiective, nu a dorit-o, a fost egal cu şuvoiul de gânduri pozitive pe care l-a stârnit la Chindia numirea lui Gabriel Boriga în funcţia de preşedinte, un sfert de veac mai târziu. În anii ʾ90, Nicolae Dobrin demonstra microbiştilor târgovişteni că nu era nici pe departe un antrenor pe măsura valorii sale ca fotbalist, iar în februarie-martie 2024, fotbaliştii târgovişteni şi-au demonstrat calitatea precară şi lipsa dorinţei de afirmare la primul meci oficial din sezonul regular, dar şi în ultimul. În ambele situaţii, timp de câteva zile, am fost îndreptăţit să fiu optimist şi să cred că se va putea, deşi ştiam, ca şi domnul Sandu Boriga, că Marele Gâscan nu avea performanțe ca antrenor, ci dimpotrivă, dar neascultătorul Gică Chivu nu a ţinut cont de o altă părere. Aşa că, în 1991, am ajuns din B în C. Nu a antrenat prefectul, ci Dobrin, deşi poate era mai bine să fi fost primul, astfel jucătorii dobândeau, cu şedinţe intense de atletism, o viteză superioară împreună cu o condiţie fizică mult mai bună şi o detentă identică voleiului, ca pe vremea când Târgoviştea avea o bună echipă, cu Theodor Stolojan, fraţii Gănescu, Cezar Nica, Ioan Valerian şi... Sandu Boriga. În 2024 nu preşedintele clubului Gabi Boriga a intrat pe teren, ci jucătorii cărora tocmai ce le fuseseră plătite salariile restante cu rugămintea de a fi mai buni pentru obţinerea a patru victorii, dar au fost un egal, două succese şi o înfrângere, situaţie în care am aterizat în play-out în loc de play-off. Când calitatea tehnicienilor şi sportivilor este îndoielnică, obiectivele propuse nu se îndeplinesc. 

În concluzie, revenind la Chindia 2023-2024, în primele etape, s-au pierdut 7 puncte, toate acasă. Din trei deplasări importante, la Miercurea Ciuc, Hunedoara şi Tg. Jiu, ne-am întors cu un punct din 9 posibile, apoi etapa a 13-a a pus capac, 0-2 la Târgovişte cu Mioveni, o altă doritoare de revenire în elită. În fine, după cum am jucat cu Chiajna, în ultimă rundă din 2023 şi cu Metaloglobus, în prima etapă din 2024 când aveam nevoie obligatoriu de şase puncte şi de-abia am luat două, ar fi fost un miracol să intrăm în play-off, dacă am fi promovat, era o magie, iar dacă Mioveniul nu lua licenţa de superligă şi participam la barajul prin care reveneam în elită, era o altă minunăţie. 

A opta minune a lumii, a noua și a zecea! 


***



BIBLIOGRAFIE


Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, cartea Târgoviște - Ion Vasiliu, 1969, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Sportul Popular, Sportul, Gazeta Sporturilor, Almanahul Flacăra, Revista Flacăra, Revista Urzica, Revista Cutezătorii, Revista Municipiul Targoviste.ro  Jurnal de Dâmboviţa, Ziarul Hunedoreanului, Cronica Găeștiului, Gazeta de Titu, ProSport, Liga2.prosport.ro, sportpictures.eu, ziarullumina.ro, transfermarkt.ro, cinemagia.ro, Aarc.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, https://www.facebook.com/ajfDBofficial, https://www.facebook.com/ChindiaTargoviste pagina suporterilor, Facebook Young Boys Targoviste, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, fanatik.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, arges-stiri.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, libertatea.ro, paginademedia.ro, baschet.ro, rador.ro, mediafax.ro, agerpres.ro,  facebook.com/targovisteainimagini.ro,  https://www.facebook.com/muzeuldefotbal, https://www.facebook.com/RapidOldBoys, http://sanuuitam.blogspot.com/ dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, alecsvlad.ro, viva.ro, mapio.net, facebook.com/Chindia Targoviste, http://artinfonews.ro, https://www.facebook.com/ChindiaJurasicPark/, https://www.bugetul.ro/, http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/, dicogs.com, playsport.ro, playmakerstats.com, Targoviste.ro, ipn@elena covalenco, Agenția de Presă Independentă IPN din Chișinău-Republica Moldova, FC Corvinul 1921 Hunedoara, http://www.ucv1948.ro/,  http://imagoromaniae.ro/, facebook.com/Targovistea in imagini - fotografii si carti postale, https://www.facebook.com/targovisteainimagini.ro, bluelions.ro, https://www.fanpop.com/, gsp.ro, premium.gsp.ro, prosport.ro, https://liga2.prosport.ro/, http://www.fc-sheriff.com/, https://oraexactainfotbal.ro/,  B1TV, Prima TV, National TV, Studiourile Cineclic, MDI TV, Partener TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, http://www.romania-actualitati.ro/, digisport.ro, digi24.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, Facebook Vechea Cetate, stiridb.ro, lobbyandadvocacy.weebly.com, https://www.facebook.com/csbradu, fchermannstadt.ro, https://www.facebook.com/arsenal.targoviste,  www.catavencii.ro, https://www.facebook.com/RapidulDeAltadata/posts/1927306844009165/, https://m.facebook.com/MonarhiaSalveazaRomania.DanButiu/photos/inaugurarea-stadionului-giulestiin-1939-caile-ferate-sarbatoreau-70-de-ani-de-la/751767948188711/, Facebook Ionuț Șesu-John, Florian Pricop – Istoria rugbyului bârlădean, Compania Națională de Investiții, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, Facebook-C.S.M. Târgoviște, Facebook-A.C.S. Burduca, Editura Bibliotheca Târgoviște, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale. 
De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.
Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion și Florin Petheu, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Marian Sterea, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, Răzvan Păsărică, Gheorghe Flușter, Cristian Preda, Alexandru Dobre, Florin Kirițescu, Florian Ispas-www.fotoart-studio.ro, Gabriel Boriga, Liviu Mânecan-București, Nicolae Stanciu-Hunedoara, Gabriela Cocora, din colecția Virgil Ignat, Foto Dumbravă, Sorin Gheorghe, Maxim Butuc, Dragoș Negulescu, Denis Militaru, caricaturile semnate de domnii Matty, Neagu Rădulescu, Alexandru Clenciu,  Romulus Scarlat-SIR, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.


MULŢUMESC TUTUROR!

Gabriel Degeratu












Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)