FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 41, TOAMNA BOBOCILOR (turul ediției 2019-2020)




CAPITOLUL 41

TOAMNA BOBOCILOR (turul ediției 2019-2020)



17 iunie 2019, a doua zi de Rusalii. Chindia începe pregătirile pentru Liga I pe stadionul „Eugen Popescu” sub comanda antrenorului care a readus Târgoviștea pe prima scenă fotbalistică după 21 de ani, fostul internațional Viorel Moldovan. 26 de jucători au fost prezenți la primul antrenament de după vacanță, desfășurat pe o vreme călduroasă, cu peste 30 de grade Celsius în termometre. Noutățile au fost Andrei Burlacu, 22 ani, atacant și Ovidiu Bic, 25 ani, mijlocaș, ambii de la C.S.U. Craiova, urmând ca de a doua zi să vină la pregătire și fostul component al formaţiei, Mihai Voduț, 24 ani, atacant revenit de la Beitar Ierusalim. Ceilalţi fotbalişti prezenţi la reunire au fost: portarii Marian Aioani, Iustin Popescu şi Teodor Meilă, fundașii Bogdan Șandru, Mihai Leca, Mădălin Martac, Denis Dumitrașcu, Lucian Acasandrei, Cornel Dinu, Alin Dudea, Dan Panait, Adrian Ioniță, mijlocașii Liviu Mihai, Daniel Novac, Vadim Rață, Mihai Neicuțescu, Crinel Stoica, Andrei Șerban, Cristian Neguț, Cosmin Atanase, Radu Simion şi atacanții Alin Nisipeanu, Daniel Florea și Cristian Cherchez. Era pentru prima dată în istoria fotbalului târgoviştean când echipa se reunea pe propriul stadion, urmând a disputa partidele oficiale pe o arenă sportivă din alt oraş, în afara judeţului.

 
Arc peste timp de 7 decenii, intrarea principală în stadionul din Târgovişte
Chindia nu se va baza în sezonul următor pe serviciile a şase jucători, Andreas Mihaiu, plecat la Dinamo Bucureşti, Valentin Alexandru, transferat la Gloria Buzău, Dan Panait, Alin Nisipeanu și Crinel Stoica, ultimii trei fiind totuşi la prima şedinţă de pregătire a sezonului. În fine, Marin Vătavu, retras la vârsta de 37 de ani, va rămâne în structura clubului şi va antrena o grupă de juniori. „Va rămâne în marea familie a Chindiei și ne va ajuta, la fel cum o fac și alte glorii ale fotbalului târgoviștean” a declarat şeful clubului, Marcel Ghergu. Dintre cei enumeraţi, Mihaiu a fost unul dintre titulari pe toată durata campionatului de Liga a 2-a, iar Panait şi Alexandru au contribuit din plin la promovare în sezonul de primăvară. 


Cantonamentul de la Brașov va avea loc în perioada 23 iunie – 2 iulie, iar Marcel Ghergu a perfectat  șase partide de verificare, cu adversari din primele două ligi ale României, Academica Clinceni, Viitorul Constanța, Csikszereda Miercurea-Ciuc, Petrolul Ploieşti, Rapid Bucureşti şi cu F.C. Argeş, în nocturnă, pe 5 iulie. 

Gânduri la reunire: „Trebuie să rămânem în Liga I și după acest sezon, nu să fim doar pasageri” a spus jucătorul Liviu Mihai, iar antrenorul Viorel Moldovan era optimist, dar foarte prudent. „A fost o vacanță scurtă. Pentru mine, chiar una activă. Căutăm să întărim lotul din punct de vedere calitativ. Mizăm pe nucleul cu care am venit din Liga a 2-a. Va fi dificil, chiar le spuneam băieților în vestiar, aveau ei un cântec cu <<Hai sus, sus, sus, că ce-a fost mai greu s-a dus>>. Le-am zis că de-abia acum începe greul. Nu mai merge melodia asta. Vine un cantonament la Brașov extrem de important, trebuie să tragem tare cu toții” a declarat omul cu care Târgoviștea a revenit în Liga I după două decenii. 


În primul amical, consemnăm o victorie în deplasare, 3-1(0-1) la Clinceni, cu Academica de Ilfov, colega de promovare şi pe lângă Bic, Burlacu şi Voduț, alte trei noutăţi, Stelian Cucu, 29 ani, mijlocaş de la Dunărea Călăraşi, care a mai jucat și la F.C Botoşani, fotbalist cu peste 100 de prezenţe în Liga I, Blaise Frank Yameogo, un mijlocaş de 25 ani din Burkina Faso, transferat de la Zimbru Chişinău şi Radu Marinescu, 20 ani, fundaş central, ultimul însă nu va mai fi transferat. Clinceniul a deschis scorul în prima repriză, dar ai noştri au întors rezultatul în repriza a doua în mai puţin de 5 minute, prin golurile lui Daniel Constantin Florea-2, unul din penalty și Ovidiu Bic-1. Au jucat în prima repriză: Aioani – Martac, Șandru, Leca, Dumitrașcu – Șerban, Novac, L. Mihai, Yameogo – Cherchez, Voduț, pentru ca în partea secundă să evolueze: Iustin Popescu-Acasandrei, Cucu, Marinescu, Atanase, Ioniță – Neguț, Rață, Bic, Burlacu – Florea, Neicuțescu. Apare a şaptea noutate, fundaşul Alexandru Benga şi consemnăm stagiul centralizat de pregătire de la Braşov în care vine un nou jucător, portarul Dinu Moldovan, 29 ani, de la A.C.S. Poli Timişoara, un goalkeeper care şi-a făcut junioratul la Espanyol Barcelona. Moldovan a ajuns în lotul echipei mari din Primera Division în 2010, a revenit în ţară în sezonul 2012-2013, la Astra şi U Cluj, pentru ca apoi să bifeze patru campionate la Ponferradina, în Spania. În stagiunea precedentă a evoluat pentru F.C. Voluntari şi A.C.S. Poli Timişoara. 

Apar la Chindia alte două plecări, în total opt, Teodor Meilă şi Lucian Acasandrei, primul sosit  lângă Turn în 2015, dar fără apariţii în poartă în ultimul sezon. De pregătirea celor trei portari se va ocupa Dumitru Hotoboc, 40 de ani, care a activat în ultima parte a campionatului la F.C. Argeş, fost portar mai bine de un deceniu la Jiul Petroșani. El a venit la Târgovişte în locul lui Gheorghe Păsărică de care Viorel Moldovan a ales să se despartă într-un mod cel puţin neelegant, ceea ce denotă o mare problemă de caracter a fostului internaţional.





Să consemnăm că Dâmboviţa rămâne doar cu două divizionare în Liga a 3-a, Flacăra Moreni şi F.C. Pucioasa, în condiţiile în care Gloria Cornești, pregătită de Daniel Movilă, a pierdut ambele meciuri ale barajului cu campioana Oltului, C.S.M. Slatina, formaţie antrenată de fostul component al Chindiei, Bobi Verdeş. În prima partidă a fost 2-0 pentru oltenii care au învins și la Corneşti cu 2-1, deşi omul exponenţial al Gloriei, Nelu Radu, putea aduce egalarea în final de întâlnire, când a ratat un penalty, trimițând mingea peste poartă. Aşa că, Ionuţ Grigore, Adrian Oprișanu, Daniel Movilă, Florentin Niculae, Gabriel Dragnea, Gabriel Valentin Enescu, Ghiță, Daniel Gae, Marius Cravcescu, Costache, Gabriel Mândru, Alin Neguț, Cornel Calofir, Marius Matei, Ionuţ Grecu, Adrian Marius  Șirneanu, Croitoru şi... Nelu Radu rămân în campionatul judeţean şi Corneștiul fotbalistic continuă să trăiască cu nostalgia prezențelor în   divizia C ale Gloriei IRIS, echipa celebrului Gheorghe Chivu...

Cât priveşte Chindia, să consemnăm că amicalul cu Viitorul lui Gică Hagi l-am pierdut, scor 3-1 pentru constănţeni, marcatori Andrei Artean, Andreas Calcan și George Ganea, respectiv Andrei Șerban. Cu nou promovata în Liga a 2-a, FK Csikszereda, a fost victorie, 2-0, goluri marcate de Vadim Raţă, min. 40 şi Mihai Leca, min. 90. La noi apare un al doilea jucător străin, Filip Mitrovic, fundaş central de 25 de ani, de la FK Tyumen.

Pe 27 iunie vine vestea cea mare, nu mai jucăm la Mioveni în Liga I, ci la Ploieşti, pe stadionul „Ilie Oană”, reconstruit de la zero în perioada 1 octombrie 2010 - 23 septembrie 2011, cu o capacitate de 15.073 locuri pe scaune, în totalitate acoperite. „Am ţinut cont foarte mult de dorinţa suporterilor şi am hotărât să mergem pe arena cochetă de la Ploieşti, unde suntem convinşi că vom avea tribunele pline. Îi aşteptăm în număr cât mai mare alături de echipa noastră, la revenirea în Liga 1 după două decenii” declara preşedintele clubului, Marcel Ghergu. Fanii s-au declarat imediat de acord, în condiţiile în care până la Mioveni e o distanţă tur-retur de 180 km, iar la Ploieşti de maximum 100 km dus-întors. Reprezentanţii clubului şi asociaţii Primăria Municipiului Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa confirmă că au semnat parteneriatul cu proprietarul stadionului, o construcție cu acces prin 23 de turnicheţi, 16 loje cu o capacitate de 320 de locuri, două tabele LED de câte 26 de mp, 116 locuri la masa presei şi 34 grupuri sanitare şi că suporterii vor afla permanent de pe site şi pagina oficială de Facebook a Chindiei modalităţile prin care îşi vor putea procura bilete şi abonamente la meciurile echipei favorite, disputate pe OZN Arena din orașul lui Nenea Iancu.


 
A urmat un nou amical la Braşov, un 0-0 cu Petrolul Ploieşti, fără nimic special de povestit, iar  pe zona de comunicare a clubului vine ştirea că în relaţia cu presa, omul nr. 1 la club va fi jurnalistul Ionuţ Marin, crainic al stadionului la meciurile de acasă ale Târgoviștei în Liga a 2-a şi suporter frenetic al băieţilor la deplasările acestora prin ţară, la meciurile oficiale şi nu numai. La Centrul de Juniori și Copii şef rămâne în continuare Irinel Constantin Voicu, care se va ocupa de juniorii A, Vasile Sică Bîrdeș va pregăti echipa B, la juniorii U16 va fi Ionuț Iugulescu, iar la U15, Marian Vătavu, în timp ce la juniori D - U13 a fost numit Răzvan Toboșaru. Remus Gîlmencea va pregăti juniorii E - U11, iar grupele de juniori F și G rămân în grijă recordmanului de prezenţe în A pentru Târgovişte, Ion Ene.  

Ultima partidă sub Tâmpa nu a fost cu Rapid Bucureşti aşa cum se anunţase, ci cu formaţia de Liga a 3-a Steagul Roşu Brașov, scor 5-0 pentru Chindia, goluri marcate de Burlacu-2, Neicuțescu, Voduț și Florea, un meci în care este testat şi fundaşul Robert Neciu, astfel că numărul jucătorilor sosiţi la echipă după promovare urcă la 9, ceilalţi fiind Dinu Moldovan, Stelian Cucu, Ovidiu Bic, Andrei Burlacu, Mihai Voduţ, Alexandru Benga, Filip Mitrovic şi Yameogo, antrenorii Viorel Moldovan, Francisc Dican şi Dumitru Hotoboc declarându-se mulţumiţi în ceea ce priveşte perioada de pregătire de vară. Penultimul amical dinaintea startului de campionat, după cantonamentul centralizat de 12 zile de la Braşov are loc la Piteşti, cu F.C. Argeș, pe stadionul „Nicolae Dobrin”, scor 0-0. S-a început cu Iustin Popescu – Şandru, Cucu, Leca, Dumitraşcu – Burlacu, Liviu Mihai, Bic, Andrei Şerban – Neicuţescu, Daniel Florea, iar ulterior au mai jucat Dinu Moldovan, Aioani, Martac, Benga, Neciu, Cristi Neguţ, Raţă, Yameogo, Ioniţă, Cherchez şi Novac. 




Ultimul meci de pregătire a avut loc fără spectatori şi fără presă, la Săftica, cu Dinamo Bucureşti, scor 2-2(1-1), iar fanii erau bucuroşi de evoluţia echipei şi aşteptau să o vadă, în sfârşit, la lucru, în elită!  


În 10 iulie 2019, ziua egalului cu „câinii roşii”, vine vestea că au început lucrările de renovare la stadionul „Eugen Popescu”. „Investiția se ridică la aproximativ șase milioane de euro. Ceea ce au așteptat atât de mult timp microbiștii, iată că se întâmplă, arena a intrat în reabilitare, proiect care se va întinde pe durata a aproximativ zece luni. Cred că astăzi marcăm un moment istoric pentru ceea ce înseamnă fotbalul târgoviștean! Iată că debutează un proiect de reconstrucție a celei mai importante arene de fotbal din municipiul Târgoviște și din județul Dâmbovița. Astăzi, dăm startul lucrărilor care vor transforma total stadionul Eugen Popescu. Din ceea ce vedeți acum nu va mai rămâne decât o parte din actuala tribună I, dar și aceasta va urma să fie reabilitată. Dar va rămâne în picioare. În rest, toată tribuna a II-a și peluza vor fi dărâmate. Urmează apoi să fie construită o tribună nouă, de la zero, care va asigura toate condițiile necesare pentru presă, spectatori, oficiali... O tribună cochetă! Va fi instalație nocturnă, gazonul va fi refăcut...” a declarat Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște. În aceste condiții, dacă termenul va fi respectat, sunt mari șanse ca echipa noastră, Chindia Târgoviște, să evolueze în ultima parte a campionatului Ligii I chiar în fața propriilor suporteri, acasă, în vecinătatea Turnului Chindiei, pe noua arenă „Eugen Popescu”, care va avea între 8.000 -10.000 de locuri.

Clipe de istorie, stadionul din Târgoviște este demolat dupa 70 de ani






         În mai puţin de 24 de ore, tribuna a doua a stadionului de la Târgovişte a devenit doar o amintire. Ridicată în anii '70 şi închisă publicului în 2013 din motive de siguranţă, aceasta a fost demolată în timp record. „Avem două utilaje de mare putere, dacă va fi nevoie vom apela şi la al treilea pentru restul lucrărilor. De vineri începe demolarea peluzei, ultima structură dezafectată urmând să fie tabela de marcaj. Accesul pe stadion este interzis pe timpul lucrărilor” au explicat pentru ProSport responsabilii de pe şantier. Era un moment istoric, va fi un nou stadion chiar pe vechiul amplasament, vom avea nocturnă, gazon cu încălzire, nocturnă şi tabelă modernă, iar chibiţii cu una sau mai multe promovări în prima divizie ale Târgoviștei la activ le explicau cu multă seriozitate celor mai tineri că e momentul pentru reinventarea locului de adunare din parc, de pe malul lacului la mici şi bere, la „Brotăcei”.



Înainte de primul meci oficial, cel cu Mediaş, câteva consideraţii de statistică, uitându-ne peste numele jucătorilor care au evoluat pentru Târgovişte în cele 9 campionate de primă divizie. O să avem un al doilea Dinu lângă regretatul Cezar, pe Cornel din Bucşani şi un alt Dumitrașcu lângă Gheorghe, alias Gicu, pe Denis de la Vâlcea. Problemele apar cu numele de Daniel Florea, fiindcă după jucătorul cu 5 prezențe în Liga I la Micul Ajax în 1996-1997, venit de la Piteşti, apare acum al nostru get-beget Gică Fentă pe care în cronici îl vom consemna D. Florea, dar în toate celelalte trimiteri la el îl vom aminti cu numele complet, Daniel Constantin Florea, pentru a-l deosebi de argeşeanul de acum peste două decenii, care a jucat primul său meci din A la noi, sub Turn. 

Suntem în prag de debut şi apar şi gândurile antrenorului Viorel Moldovan despre echipă, obiectiv, transferuri şi suporteri, totul într-un interviu acordat lui Ionuţ Marin pentru site-ul oficial al clubului: „Eu mă gândesc la play-off. Am făcut nişte calcule şi avem nevoie de cel puţin 39 de puncte.  Ca să realizăm ceva, trebuie să ne gândim departe. Îmi fixez un target înalt, nu îmi place şi nici nu vreau să aud despre <<evitarea retrogradării>>. Mi-aş mai dori 2-3 jucători, vom vedea ce vom putea rezolva. Sigur că da. Aşa cum am mai spus, a fost doar un volum, un capitol din istoria acestui club. Sunt mândru că am reuşit să fac parte din grupul care a readus Târgoviştea pe prima scenă a fotbalului românesc după atâta timp. Dar gata, sunt doar amintiri peste care ne vom uita la bătrâneţe. Acum trebuie să avem un prezent bun şi un viitor frumos. Pe suporteri îi aşteptăm şi la Mediaş, şi, mai ales, la meciurile de la Ploieşti. Împreună putem face o figură frumoasă şi în acest sezon. Şi sigur că ne dorim cu toţii să revenim cât mai repede acasă, lângă Turnul Chindiei”





Luni, 15 iulie 2019, Chindia debutează în Liga 1, cu noutăţile Bic şi Benga în primul 11, Voduț fiind o cunoștință mai veche de-a noastră, dar fără Cristian Cherchez, golgeterul echipei în ultimele patru sezoane, care nu a fost nici măcar pe banca de rezerve. Marian Aioani, Vadim Rață şi Denis Dumitrașcu sunt la întâia partidă în elită, iar meciul începe cu mari emoții şi multe pase greșite. Prima repriza s-a încheiat rău pentru noi, după ce Sergiu Buș, revenit din Bulgaria, de la Levski Sofia, a marcat în minutele 24 şi 43. După pauză, Liviu Mihai și Vadim Rață au fost înlocuiţi de Frank Yameogo și Cristi Neguț, ambii debutanţi în Liga I, primul fiind foarte slab şi pe punctul de a primi cartonaşul roşu, moment în care a fost schimbat cu Daniel Constantin Florea. Între timp, reuşisem să marcăm prin Mihai Neicuțescu în min. 68, după ce i-a dat mingea printre picioare lui Marius Constantin şi l-a culcat la pământ dintr-un dribling pe Larie, şutând imparabil pentru portarul Pleşca. A fost declarat cel mai frumos gol al etapei de debut al primei ligi! Era semnul că putem mai mult şi aşa a şi fost. Era min. 86 când Droppa a pus mâna pe buclucaşul balon în careu şi ex-medieșeanul Ovidiu Bic a marcat din 11 metri.



La final, autorul egalării a fost protagonistul unui moment memorabil. A fost atât de emoţionat la interviul de după meci când a spus: „Stați, că m-am blocat. Să mai facem o dată. M-am blocat, să mor!” i-a spus reporterului Digi Sport TV. Acesta i-a făcut pe plac și i-a spus: „Haide, că mai facem o dată!”. A doua încercare a fost mai bună pentru fotbalistul Chindiei, care a reușit să spună câteva cuvinte despre această întâlnire. „E un moment special pentru mine, pentru că aici am debutat în prima ligă. Mă bucur că am făcut un meci bun și sperăm să continuăm așa” a conchis Bic, cel care debuta în Liga 1 în tricoul lui Gaz Metan în sezonul 2016-2017, când a jucat 32 de meciuri şi a mai evoluat în 9 partide și pentru C.S. Universitatea Craiova. A fost meciul în care am mai consemnat o premieră, fotbaliști străini într-o echipă a Târgoviștei în liga 1, în prima repriză a fost Vadim Rață din Republica Moldova, schimbat la pauză cu Franck Blaise Yameogo din Burkina Faso. A mai fost ,,invincibila armada” de stranieri a lui Ghiorghi Zotic, dar era în a doua divizie...

 „Am început puțin timorați partida. Am avut destul de multe deșeuri tehnice în prima repriză, am făcut prea multe cadouri. Ambele goluri au fost în urma unor pase greșite ale băieților mei. La pauză le-am spus că putem reveni. După pauză am echilibrat lucrurile și am arătat altfel. Normal că mă bucur pentru acest punct scos. Când îl obții după ce ești condus cu 2-0, e cu atât mai satisfăcător. Mai avem mult de muncă. Trebuie să punem multe aspecte la punct. Văd și băieții că este un alt nivel, cu altă dinamică, altă rezistență. Noi trebuie să lucrăm mai mult la personalitate, la încredere. Mentalul face întotdeauna diferența. În orice sport, dacă ești bine mental, poți obține rezultate bune. Ne-am dorit în Liga 1, jucăm, nu avem nimic de pierdut. Acest rezultat ne va da încredere și, ușor-ușor, o să ne familiarizăm și noi cu Liga 1” a spus Viorel Moldovan.

GAZ METAN MEDIAȘ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE 2-2(2-0)
Au marcat: SERGIU BUȘ, minutele 24 şi 43, pentru Gaz Metan, respectiv MIHAI NEICUȚESCU, min. 68 şi OVIDIU BIC, min. 86, din 11 metri, pentru Chindia.
GAZ METAN: Pleșca - Velisar, M. Constantin, Larie, Crețu - Roșu, Droppa - Chamed (min. 75 Drăghici), Olaru (min. 82 Pleașcă), Sanoh (min. 54 Fernandes) - S. Buș. Rezerve: Batista, Popa, Costea, Romeo. Antrenor: Edward Iordănescu.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - D. Dumitrașcu, Leca, Benga, Martac - Novac - Neicuțescu, L. Mihai (min. 46 Neguț), Bic, Rață (min. 46 Yameogo, min. 73 D. Florea) - Voduț. Rezerve: I. Popescu, C. Dinu, Neciu, A. Șerban. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru George Rădulescu, ajutat la cele două linii de Bogdan Gheorghe şi Vlad Bârleanu, toţi din București. Rezervă: Adrian Viorel Cojocaru-Galați. Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) - C.C.A., Cătălin Popa (Vaslui) - L.P.F.


În runda a doua, jucăm cu Viitorul Constanța acasă, evident la Ploieşti, pe stadionul „Ilie Oană”, cu 5000 de spectatori entuziaşti în tribune, cei mai mulți suporteri dâmbovițeni prezenți la un meci care nu se joacă la Târgoviște, iar câteva sute au rămas în afara arenei sportive, întrucât organizatorii nu au oferit decât un singur sector de tribună. Era meciul cu numărul 300 din istoria fotbalului târgoviștean în Liga I. Consemnăm debutul în prima divizie a nou-venitului la Chindia, Robert Neciu, campion naţional Under 19 în 2018 cu... Viitorul Constanța şi al lui Cornel Dinu, inimosul nostru fundaş central originar din Dobra, ambii fiind titulari. În sfârşit, avem un Cornel Dinu în divizia A, jucător la Târgovişte! Antrenorul oaspeţilor, Gică Hagi, a trimis pe gazon doar patru dintre titularii cu care în prima etapă a umilit Dinamo, 5-0, la Ovidiu, însă în a doua repriză, s-a văzut nevoit să apeleze la Eric şi Gabi Iancu aflaţi pe banca de rezerve a oaspeţilor, lângă Sebastian Mladen şi Cătălin Căbuz, foşti componenţi ai echipei Târgoviștei în a doua ligă. Chindia a ratat deschiderea scorului prin Liviu Mihai, min. 5 și Cristi Neguț, min. 10, ultimul şutând în bară, după o acțiune rapidă, finalizată la colțul lung. Portarul Marian Aioani a reuşit să nu primească gol, având câteva intervenţii salutare, dar în minutul 54 s-a recunoscut învins la execuţia brazilianului Eric de Oliveira.Gabi Iancu a fost și el aproape de gol în minutul 59, când la prima atingere a trimis mingea în bară. Consemnăm în min. 80 şi intrarea în teren a lui Andrei Burlacu, la primul meci pentru Chindia și marea ocazie a lui Neguț care în prelungiri putea aduce egalarea, dar a trimis balonul în braţele portarului Tordai. În fine, la Ploieşti ne-am întâlnit cu unul dintre cei doi oameni care au înfiinţat Noua Chindie în 2010, e vorba de fostul internaţional Gheorghe Popescu, ajuns acum preşedintele clubului Viitorul Constanța. 
Celălalt providenţial fără de care actuala echipă a urbei nu ar fi apărut este preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa de atunci, Florin Popescu. Era momentul în care F.C.M.-ul lui Ghiorghi Zotic ratase promovarea în Liga a doua cu Slatina, iar fotbalul târgoviştean în derivă avea nevoie de un suflu nou. S-a început din C, ca să utilizăm vechile litere divizionare, am urcat în B, iarăşi am ajuns în C şi din nou în B şi, după ce în 2016 şi 2018 am fost foarte aproape de A, în 2019 s-a reuşit în sfârşit promovarea!  



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - VIITORUL CONSTANȚA 0-1(0-0)
A marcat: ERIC DE OLIVEIRA, min. 54.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, C. Dinu, Leca, Neciu (min. 65 D. Dumitrașcu) – Novac – Neguț, Bic (min. 64 D. Florea), L. Mihai, Neicuțescu (min. 80 Burlacu) – Voduț.  Rezerve: D. Moldovan, Dudea, A. Şerban, Yameogo. Antrenor: Viorel Moldovan.
VIITORUL: Tordai – Boboc, Țîru, Ghiță, Kuipers (min. 46 Bradley de Nooijer) – Ciobanu, Artean, Târcoveanu – Eric (min. 72 Ammari), Ganea (min. 59 G. Iancu), Calcan. Rezerve: Căbuz, Mladen, M. Dulca, Keyta Antrenor: Gheorghe Hagi.
A arbitrat la centru Ovidiu Hațegan (Arad) ajutat la cele două linii de Sebastian Gheorghe (Suceava) şi Mihai Marica (Bistrița). Rezervă: Iulian Dima (București). Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti)-C.C.A., Romulus Chihaia (Bucureşti)-L.P.F.



            După meciul cu Viitorul lui Gică Hagi, vine vestea tristă a decesului la numai 60 de ani a lui Gheorghe Mândrilă, fostul portar al lui C.S. Târgovişte din perioada 1984-1990. Fost component al loturilor naţionale şi de tineret ale României, Gică debutase în divizia A la S.C. Bacău, unde a evoluat în 29 de partide, s-a transferat la Gloria Bistriţa a lui Jean Pădureanu şi apoi la Târgovişte, unde a fost titularul postului şase ani. Ghinionul lui şi nu numai a fost conjunctura politică nefastă a vremurilor care a trimis în prima divizie pe Dinamo Victoria Bucureşti în 1985 şi pe Flacăra Automecanica Moreni în 1986. Ar fi revenit cu C.S. Târgovişte în A şi, o spun specialiştii, ar fi putut ajunge în prima reprezentativă a României cu calităţile sale, agilitate, simţ al porţii, reflexe excepţionale şi mult calm.  După 1990 a devenit arbitru divizionar, lot unde am avut onoarea să fim colegi, iar în perioada Micului Ajax a fost antrenor secund al echipelor de tineret-rezerve ale Chindiei Târgovişte, principal fiind Dumitru Tică Gheorghe. A plecat apoi acasă, la Bacău, unde a fost antrenorul cu portarii al echipei oraşului aflată atunci în prima ligă, sub comanda lui Mircea Rednic. S-a stabilit ulterior în străinătate, în Germania, de unde revenea anual în ţară, iar moartea l-a găsit în oraşul natal, Bacău, pe care îl iubea atât de mult. Antologice rămân vorbele lui atunci când era tachinat sistematic despre originea sa, glume ca între băieţi, care debutau cu întrebarea: „Ce faci, Gică, ce faci, băi, moldovene?” Răspunsul începea aşa „Nu sunt, băi, moldovean, că am făcut operaţie!” după care continua „Bine, măi, sunt moldovean, operaţia nu a reuşit, rămân moldovean!”. Tristul eveniment îmi prilejuieşte reîntâlnirea cu doi dintre foştii goalkeeperi ai echipei urbei, Coman Răduț Narciz şi Bărbulescu Gheorghe Cristian, adică Narcis şi Dodu, care l-au cunoscut pe Gică. 
„În 1979, acum 40 de ani, am apărat pentru Târgovişte contra Bacăului în poarta căruia era Mândrilă, iar Dodu a fost rezerva mea de portar la acel meci, pregătit să mă înlocuiască cu succes, dacă era cazul. A fost un 0-0 sub Turnul Chindiei, eu mi-am făcut din plin datoria şi nu am lăsat să treacă mingea în plasă, în pofida faptului că la moldoveni jucau pe atunci valoroşii Catargiu, Vamanu, Chitaru, Botez, Antohi şi fraţii Costel şi Ionel Solomon, ba în minutul 84 am scos o minge grea, trimisă de Antohi pe care scria <<gol>>, altfel era 0-1. Noi am atacat permanent cu extraordinarii Gigi Tătaru, Nicușor Kallo, Florin Grigore, Petrică Marinescu şi Vică Greaca, dar Mândrilă a fost într-o formă extraordinară, încercând să-l egaleze pe... Coman şi să-i calce pe urme! Şi eu, şi Mândrilă am fost notaţi cu cea mai mare notă, 9, de cronicarul de la ziarul Sportul, Eftimie Ionescu, nea Mache. Au trecut patru decenii...” rememora Coman în vara anului 2019. 


Dodu Bărbulescu avea şi el multe de spus: „Păcat de Gică, s-a dus prea de tânăr, i-am fost şi antrenor la C.S. Târgovişte, apoi am fost colegi de antrenorat. Şi apropo de el şi de promovarea Chindiei, foarte bine că s-a reuşit, le adresez felicitări şi le urez succes, dar cred că Narcis Coman, Mihai Buciumeanu, Decebal Puiu Neagu, Ionel Pitaru, Nelu Ene, Florică Alexandru, Adrian Furnică, Vică Greaca, Petre Marinescu, Constantin Tănase, Nelu Isaia, Ilie Niculescu, Mitică Economu, dar şi fostele glorii care au reuşit prima promovare în A, precum Pavel Muri Mureşan, Marin Andrei, Nelu Prandea, Titi Ionescu, Nicolae Brătăşanu, puteam fi toţi invitaţi la sărbătoarea promovării! Nu ne-a chemat nimeni dintre cei care conduc acum fotbalul târgoviştean şi e păcat. Suntem în viaţă, o mai spun o dată, apăsat, încă în viaţă, dar nu ne-a căutat nimeni de parcă noi nu mai contăm şi nu mai existăm! Şi nu este deloc bine, este foarte rău! Gică Mândrilă trăia la momentul promovării, putea fi invitat, a fost jucător şi antrenor la Târgovişte, dar nu a fost chemat şi între timp, uite că s-a prăpădit. Degeaba te declari îndurerat după aceea, fii atent cu fostele glorii cât sunt în viaţă, nu după moarte, printr-un comunicat!” 

Nu trece mult timp și o altă glorie uitată de autorități, amintită de Dodu în pledoaria lui, pleca la ceruri la numai 73 de ani, Mihai Buciumeanu, fotbalist în B la C.S. Târgoviște și arbitru de linie la divizia A, bucuros de promovarea Chindiei și trist că nu mai era căutat de noua generație de conducători ai fotbalului urbei.








           Revenind la Noua Chindie, în presa centrală şi locală apare apoi ştirea că antrenorul Viorel Moldovan pleacă la Dinamo Bucureşti, unde îl va înlocui pe Eugen Neagoe, la un pas de moarte din cauza unui infarct suferit pe bancă la meciul din etapa a doua, de pe teren propriu, cu Craiova, scor 0-2, incident medical în urma căruia a renunţat temporar la fotbal. Președintele Marcel Ghergu are o declarație pe site-ul clubului în care precizează că Vio rămâne la Târgoviște. „Chiar dacă în ultimele 24 de ore au apărut tot felul de polemici și zvonuri, dorim să îi asigurăm pe toți suporterii noștri și pe toată suflarea care iubește Chindia Târgoviște că Moldovan continuă aici munca începută vara trecută. Am obținut o promovare istorică cu domnia sa pe bancă, mergem mai departe, avem un contract valabil până la 30.06.2020, iar dorința antrenorului este să rămână la Târgoviște, unde are parte de liniște și stabilitate și să își îndeplinească obiectivul”.
Practic, Viorel ar fi negociat cu Dinamo şi și-ar fi dat un acord de principiu chiar dacă era sub contract, supărat din mai multe cauze şi anume că, nu și-a încasat prima de promovare în Liga 1, 25.000 de euro, că nu au fost condiții de pregătire în cantonamentul de la Brașov, unde s-a locuit într-un fost cămin de nefamiliști transformat în hotel, fără aer condiționat în camere şi cu o bucătărie improvizată. El era nemulțumit şi de faptul că din momentul în care s-a început demolarea şi modernizarea stadionului „Eugen Popescu”, terenul nu a mai putut fi folosit, astfel că în condiţiile în care clubul nu are încă un autocar propriu, fotbaliştii se deplasau cu maşinile personale 12 km tur-retur pentru antrenament la arena din Aninoasa. Au apărut şi variantele de înlocuire ale lui Moldovan, respectiv Ionuţ Badea şi Emil Săndoi, iar şefii Chindiei au activat şi clauza din contract, 100.000 de euro, pentru o plecare înainte de termen, de care patronul dinamovist Ionuţ Negoiță nici nu a vrut să audă, în condiţiile în care nici suporterii câinilor alb-roşii nu erau foarte încântaţi de venirea lui Moldo-gol. Cert este pe conducătorii şi asociații Chindiei i-a pus în gardă numai faptul că Viorel Moldovan s-a gândit să intre în discuţii pentru a părăsi echipa după numai două meciuri în Liga 1. Acesta era un semn sau un semnal, cum vreţi să-i spuneţi că euforia promovării trecuse şi apăruseră nemulţumirile! 


În runda a treia avem meci în Bănie, prilej de aduceri aminte a multor dispute între Craiova şi Târgovişte. Se întâlnesc în afara gazonului şi preşedintele actualului club oltean, fostul internaţional Sorin Cârțu, protagonistul unor meciuri memorabile contra C.S.-ului de sub Turn, cu şeful Chindiei, Marcel Ghergu, autorul ultimului gol târgoviştean pe stadionul „Central”, 1-1 în toamna anului 1996, meci după care a urmat marea tragedie cu Bogdan Liţă şi Cristi Igescu. Am fost şi acum foarte aproape de a obține o remiză pe noua arenă „Ion Oblemenco”. Ca şi acum 23 de ani, craiovenii au deschis scorul, atunci a fost Gabi Popescu, acum a fost Mihai Roman II, în primul minut al actului secund, după ce în finalul primei reprize, același jucător marcase pentru Universitatea, golul fiind anulat de arbitru pentru un ofsaid evident. Apoi am avut două mari şanse de a egala şi eventual să şi câştigăm când Mihai Neicuțescu, de la 6 metri, a trimis puternic mingea cu capul în transversală în min. 89, după care în ultimele secunde ale întâlnirii, Cristi Cherchez, la debutul său în Liga I, a pus latul la o centrare din care putea marca lejer, mingea trimisă din interiorul careului trecând pe lângă poartă. Dezamăgire mare, putea fi 1-1, ba chiar 1-2, dar s-a încheiat 1-0 pentru gazde.


UNIVERSITATEA CRAIOVA - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE 1-0 (0-0)
A marcat: MIHAI ROMAN II, min. 46.
UNIVERSITATEA: Pigliacelli – Vlădoiu (min. 26 Martic), Acka, Kelic, Bancu – Ivanov, Cicâldău (min. 79 Vătăjelu), Qaka (min. 65 Mateiu) – Bărbuț, Mihai Roman II, V. Constantin. Antrenor: Corneliu Papură.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, C. Dinu, Leca, Neciu – Novac, L. Mihai (min. 61 Bic) – Cr. Neguț, Neicuțescu, D. Florea (min. 74 Cherchez) – Voduț (min. 61 D. Dumitrașcu). Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru Horia Gabriel Mladinovici-Bucureşti, ajutat la cele două linii de Ciprian Florin Danşa-Satu Mare şi Stelian Slabu-Braşov. Rezervă: Andrei Moroiţă-Ploieşti. Observatori: Corneliu Fecioru (Bucureşti) – C.C.A., Viorel Ilinca (Piteşti) – L.P.F.


Înainte de meciul de la Ploieşti cu campionii de la C.F.R. Cluj, aflăm că Târgovişte a renunţat la jucătorii Stelian Cucu și Filip Mitrovic, care nici nu au apucat să joace vreun minut în Liga I pentru Chindia şi revine subiectul „Ne pleacă antrenorul la Dinamo?” prin apariţia pe site-ul clubului a unei declarații a lui Viorel Moldovan: „Am promovat cu Chindia, mergem mai departe împreună cu suporterii, jucătorii și toți cei care sunt alături de noi, vreau să ne îndeplinim obiectivul. Nu ar fi fost etic și moral să plec de la Târgoviște. Apreciez faptul că Dinamo s-a interesat de serviciile mele, dar am hotărât să rămân la Chindia. Îmi doresc un stadion plin la Ploiești, cu C.F.R., și o atmosferă senzațională. Împreună putem bate campioana. Trebuie să vină și primul succes. Chiar dacă jucăm contra campioanei României, am încredere că băieții vor reuși să facă un meci mare și să obțină cele trei puncte”. Frumos spus, mă refer la prima parte a textului, mă întreb însă ce-ar fi spus Viorel Moldovan dacă patronul „câinilor roşii”, Ionuţ Negoiță ar fi virat clauza de răscumpărare în totalitate, cea de 100 de mii de euro sau ar fi fost de acord cu varianta a 2-a, 50 de mii de euro şi transferul definitiv al lui Neicuțescu. Tot aşa ar mai fi vorbit? Mă întreb şi întreb. Era a doua problemă de moralitate a antrenorului nostru după concedierea inelegantă a lui Gheorghe Păsărică, antrenorul cu portarii... Conferinţa de presă de dinaintea meciului cu ceferiştii clujeni este şi ea una demnă de semnalat. Au fost patru reprezentanţi ai clubului, preşedintele Marcel Ghergu, antrenorul Viorel Moldovan şi jucătorii Liviu Mihai şi Daniel Novac şi trei jurnalişti, mai multe gazde decât invitaţi, o situaţie stânjenitoare, care a durat aproape o jumătate de oră, după care întâlnirea s-a încheiat. Nu a fost nimeni de la vreo televiziune locală, era august 2019, când în oraş erau trei posturi TV, MDI, Partener şi Columna, iar cât priveşte numărul ziariştilor care ar fi putut fi prezenţi la conferinţă, acesta era undeva între 10 şi 15, în condiţiile în care în oraş erau multe publicaţii interesante în online şi un ziar scos pe hârtie, „Jurnal de Dâmboviţa”. Explicaţiile erau mai multe, unii jurnalişti acuzau neînţelegeri cu fostul lor coleg, Ionuţ Marin, devenit între timp ofiţer de presă al clubului, alţii erau nemulțimiți de maniera de comunicare a conducerii grupării târgoviştene, a lui Marcel Ghergu în principal, dar mai erau cu siguranţă şi alte cauze. Cert era faptul că ziariștii locali evitau să se acrediteze în mod oficial la club, preferând la meciurile de acasă, susţinute evident la Ploieşti, să-şi cumpere bilete ca orice spectator şi să stea cu suporterii în tribună, decât să se așeze la masa presei!


          O repriză de vis, urmată de alta dezamăgitoare, asta a fost în meciul cu C.F.R. Cluj. Ai noştri roș-albaștri, campioni ai Ligii a 2-a, au evoluat bine împotriva campioanei României în prima parte când au şi marcat prin Mihai Neicuțescu în min. 27, care a pus latul la o centrare trimisă în careu de Yameogo. Nouă minute mai târziu, portarul oaspeţilor, Vâtcă, a blocat șutul lui Cristian Cherchez, iar în finalul primului act, C.F.R. putea egala prin Alexandru Păun, dar nu ar fi fost corect, fiind în fond repriza Chindiei. A doua repriză a fost diametral opusă pe fondul unui arbitraj proclujean al centralului George Găman şi a unor greşeli grave ale apărării noastre. Trupa din Ardeal a restabilit egalitatea pe tabelă prin vârful de atac George Țucudean în min. 49, la un moment de neatenţie al lui Benga şi Aioani, după care Alex Păun, min. 67 și Ciprian Deac, min. 72 au dus scorul la 3-1, ultimul marcat dintr-un ofside clar la Omrani, nesemnalizat de Ghinguleac, unul dintre arbitrii asistenţi. În min. 77, am consemnat debutul în Liga I al mijlocaşului de 18 ani de la Chindia, Andrei Şerban, iar spre final, Daniel Florea-Gică Fentă a driblat tot ce i-a ieşit în cale, dar a şutat imprecise, peste poartă. Spre final, clujeanul Deac a mai marcat o dată, șut cu stângul la colțul lung, pentru 1-4. Partea secundă a scos din nou în evidență marea problemă a axului central al apărării, de această dată Benga şi Leca, altă dată au fost greşelile lui Cornel Dinu, cert era că trebuia încercat şi altceva, eventual o formulă cu Șandru și Dudea, în condiţiile în care la Cucu și Mitrovic s-a renunţat prea uşor. Cam asta a fost la Ploieşti, în prezenţa a peste 6000 de spectatori entuziaşti și, trebuie spus că, spre deosebire de primul meci jucat acasă, organizatorii au deschis și tribuna a II-a și nu a mai stat nimeni pe la porți. Dar n-a fost să fie prima victorie în elită pentru Noua Chindie.

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - C.F.R. CLUJ  1-4 (1-0)
Au marcat: MIHAI NEICUȚESCU, min. 27, pentru Chindia, respectiv GEORGE ȚUCUDEAN, min. 49, ALEXANDRU PĂUN, min. 67 şi CIPRIAN DEAC, minutele 72 şi 89, pentru C.F.R. Cluj.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Leca, D.Dumitraşcu – Novac (min. 70 Rață), L. Mihai - Cr. Neguţ, Cherchez (min. 70 D. Florea), Yameogo (min. 77 A. Şerban) – Neicuţescu. Antrenor: Viorel Moldovan.
C.F.R. CLUJ: Vâtcă - Butean, A. Mureşan, Cestor, Peteleu – Itu (min. 28 Aurelio), Hoban, Păun - Deac, Ţucudean (min. 66 Omrani), Costache (min. 87 Petrila). Antrenor: Dan Petrescu.
A arbitrat la centru George Cătălin Găman (Craiova), ajutat la cele două linii de Adrian Ghinguleac (Bucureşti) şi Vladimir Urzică (Piatra Neamţ). Rezervă: George Rădulescu (Bucureşti). Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) - C.C.A., Valentin Mateescu (Ploieşti) - L.P.F.


Săptămâna care a urmat nu a fost nici ea prea bună pentru Chindia, pentru că Dinamo s-a ținut de cuvânt și l-a readus în „Ștefan cel Mare” pe atacantul Mihai Neicuțescu, autorul a două goluri în primele patru etape. El revenise la Chindia în ianuarie 2019, după ce mai activase în campionatul 2017-2018 în Liga a 2-a. El a fost de fiecare dată împrumutat la noi, iar după prima perioadă sub Turn a fost chemat de dinamovişti acasă unde a şi debutat în Liga 1, apoi s-a reîntors la Târgovişte, pentru ca acum să revină acolo, unde a făcut junioratul, la „câinii roşii”. „Mă întorc cu sufletul deschis la Dinamo și sper să reușesc de această dată să mă impun și să marchez cât mai multe goluri în tricoul pe care am visat să-l îmbrac din copilărie” a declarat fotbalistul pentru fanatik.ro. 

        Clubul târgoviștean putea să nu-l piardă pe Neicuțescu până în iarnă, pregătind documentația pentru a se adresa comisiilor federale, jucătorul exprimându-şi intenția de a rămâne, dar apoi și-a schimbat decizia și a plecat la Dinamo, supărat şi de faptul că nu s-a respectat termenul de plată indicat pentru achitarea primelor de promovare în Liga 1. „Există o clauză în acordul de transfer de la Dinamo care prevede acest lucru, poate fi luat oricând. Eu sper să nu fie vorba de răutate că nu s-a ajuns la un acord privind antrenorul Viorel Moldovan. Marți seară a scris pe hârtie că vrea să rămână la Târgoviște, iar miercuri dimineață era la Săftica. Ăștia nu-s oameni, în care nu poți să ai nicio bază! Regulamentar puteam să-l ținem până în iarnă, dar dacă asta e mintea lui, să se ducă la Dinamo! Și acum pot să merg la comisie, însă dacă nu mai vrea să vină la Târgoviște, ce să fac cu el? Să țin un om în curte, să-l plătesc degeaba și să mă lupt cu Dinamo? Eu am hârtie scrisă cu mânuța lui Neicuțescu, să pot avea un argument solid la comisie, dar copilul fără minte a ajuns la Săftica. Asta cu prima de promovare e problema noastră, nu e problemă de presă, e bucătăria noastră internă. În momentul de față sunt plățile la zi, nu e de discutat pe această temă și de creat o polemică. Ați văzut vreun jucător la comisie că nu și-a luat banii la Târgoviște?” a spus președintele Ghergu.


        Neicuțescu nu a jucat la Iaşi în tricoul lui Dinamo, însă va putea reveni la Ploieşti chiar contra Chindiei. Până atunci, jucăm cu Clinceni, la Voluntari, în meciul promovatelor, care este şi întâlnirea codaşelor clasamentului, noi pe penultimul loc, cu un punct, în tricouri fără sponsori, ilfovenii pe ultima poziţie a ierarhiei, cu punctaj zero și Fermele Crevedia pe piept, o firmă... dâmbovițeană. Noutate la Chindia, prezența ca titular în Liga I a lui Dudea, iar în tribună îl remarcăm pe fostul jucător al echipei, Răzvan Dobre. Echipa lui Viorel Moldovan a deschis scorul prin Andrei Burlacu, dar Clinceniul a egalat repede, prin slovacul Vojtus, după un fault evident la Neciu, nesancționat de arbitru și a trecut apoi în avantaj după reuşita lui Bogdan Barbu. Până la pauză, puteam egala, dar Bic a nimerit bara din lovitură liberă. În partea a doua, echipa gazdă, pregătită de Ilie Poenaru, s-a distanţat, Buziuc a marcat şi el, iar spre final, am mai avut o bară, la execuţia lui Liviu Mihai și s-a terminat 3-1 pentru Academica Clinceni, care a obţinut prima victorie în Liga 1. A fost un meci disputat pe stadionul „Anghel Iordănescu” din orașul Voluntari în fața a 400 de spectatori, între care cei mai mulți au fost dâmbovițeni. Și când te gândești că în B i-am bătut și la noi, și la ei. Am ajuns pe ultimul loc în clasament și, ca să și glumim puțin, probabil că de aceea ne-am și îmbrăcat în roșu, ca să preluăm... „lanterna roșie”. Aveam doar un punct după 5 etape și perspectiva era una deloc încurajatoare!

ACADEMICA CLINCENI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 3-1(2-1)
Au marcat: JAKUB VOJTUS, min. 19, BOGDAN BARBU, min. 24, ALEXANDRU BUZIUC, min. 63, pentru Academica, respectiv ANDREI BURLACU, min. 3, pentru Chindia.
ACADEMICA: Vâlceanu - Matei, Răuţă, Patriche, Dobrescu - Şut,  Ion - Buziuc (min. 82 Laurențiu Buș), Barbu (min. 72 Cebotaru), Nsiah (min. 57 Pârvulescu) – Vojtus. Antrenor: Ilie Poenaru.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Leca, Benga (min. 59 C. Dinu), Neciu – Bic, Dudea (min. 46 D. Florea) – Cr. Neguţ, Yameogo (min.46 L. Mihai), Burlacu – Voduţ. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat Iulian Dima (București) la centru, ajutat la cele două linii de Daniel Mitruți (Craiova) și Bogdan Gheorghe (București). Rezervă: Cătălin Popa (Pitești). Observatori: Laszlo Sajtos (Sibiu) – C.C.A., Constantin Stătescu (Bucureşti) – L.P.F.


Să ne oprim şi la cealaltă grupare fotbalistică a urbei, Cetatea Târgoviște 1396, care urma să debuteze în Liga a 4-a, după două promovări succesive, în numai doi ani de la înființare şi unde apare și echipa a doua, care va juca în Promoție și va avea un obiectiv clar, promovarea în Liga a 5-a. Are cuvântul inițiatorul proiectului, Bogdan Marius Gheorghe-Amer1knu: „Am luat decizia de a înființa a doua echipă pentru că nu vrem să renunțăm la nimeni și mă refer aici la cei care au fost alături de noi de la bun început! Mai mult, cei care vor confirma la echipa a doua pot oricând să urce la prima echipă. Cât priveşte obiectivul pentru Liga a 4-a, e clasarea între locurile 1-5, noi am vrut să promovăm nu doar pentru a face figurație. Suntem o echipă care va pune probleme și nu va ceda în fața niciunui adversar. Am venit în Liga a 4-a să jucăm fotbal!”.



Cât îl priveşte pe fostul antrenor al Chindiei, Nicolae Croitoru, care pregătea juniorii republicani de la C.S.Ş. Târgovişte, el era în 2019 unul dintre cei 19 antrenori admişi la cursurile pentru obţinerea Licenţei PRO, alături de Mirel Rădoi, Adrian Mutu, printre respinşi fiind Sergiu Radu, Tibi Bălan, Giani Kiriţă, Ionuţ Luţu, Ilie Poenaru şi târgovişteanul Adrian Bogoi, acum la Pandurii Tg. Jiu. Părerea mea era că Croitoru va putea să revină cândva la Chindia, în condiţiile în care a dovedit că a trecut peste supărarea înlocuirii sale şi şi-a cumpărat abonament la meciurile de la Ploieşti, din Liga I, ale echipei, partida cu C.F.R. Cluj urmărind-o alături de soţie. Iar Licenţa PRO era şi ea un argument! 




Meciul cu Dinamo are pentru fotbalul târgoviştean o semnificaţie deosebită, se împlineau aproape patru decenii, mai precis 38 de ani de când, după un 1-1 sub Turn cu câinii roşii”, consemnam ultima convocare la prima reprezentativă a României a unui jucător care evolua la echipa urbei, numele lui: Nicolae Dobrin. Era chemat după o prestaţie extraordinară pentru partida cu Elveţia, spre bucuria suporterilor dâmboviţeni şi a oficialilor clubului, Emeric Jenei-antrenor principal, Gheorghe Ene-secund, Constantin Chiriță-președintele clubului, Constantin Titi Ionescu-organizator de competiţii şi Gheorghe Predoi, omul care se ocupa cu aducerea resurselor financiare necesare unei echipe de A, celebrul nea Gică Predoiu, aşa cum i se spunea în epocă. Finalmente, Gicu Dobrin nu a mai evoluat din raţiuni de înscriere tardivă pe lista F.I.F.A. de către F.R.F. a Marelui Gâscan, iar meciul a fost pierdut cu 2-1 la Bucureşti, ratându-se calificarea la Campionatul Mondial din 1982, din Spania, de care, la un moment dat, am fost foarte aproape!



Întâlnim Dinamo la Ploieşti cu aproape 6000 de suporteri frenetici în tribune, Chindia fiind după 5 etape pe poziţia a treia în Liga I în ierarhia numărului de spectatori prezenţi la meciurile de acasă. La noi, spre deosebire de partidele anterioare unde a fost un mix echilibrat, intră pe teren o formaţie alcătuită preponderent din localnici, iar între cei 8 îl remarcăm pe Andrei Şerban, la primul meci ca titular. La oaspeţi, semnalăm absenţa lui Mihai Neicuțescu, care a fost readus la Dinamo pentru a fi transferat în Polonia, introducerea în primul „11” a foştilor componenţi ai Chindiei, Denis Ciobotariu şi Andreas Mihaiu şi prezenţa pe banca de rezerve a dâmboviţenilor Daniel Popa şi Laurenţiu Corbu, primul, golgeter în Liga a 2-a la Târgovişte până acum trei ani, amândoi fiind trimişi în joc în repriza secundă. În fine, a fost o reîntâlnire şi cu secundul oaspeţilor, Iulian Mihăescu, târgovişteanul care şi-a început cariera la C.S.Ș. Nucet, Unirea Răcari şi Flacăra Automecanica Moreni, iar pentru antrenorul Dusan Uhrin Jr. a fost meciul de debut pe banca tehnică a echipei Dinamo.


Chindia a dominat în stil de mare echipă prima repriză, iar la finalul primelor 45 de minute tabela arăta 2-0 în contul târgoviștenilor, în urma reușitelor semnate de Cristi Neguț, min. 19, preluare magistrală pe piept şi şut imparabil din întoarcere și Mihai Leca, min 45+1, gol cu capul la un corner executat de Cristi Cherchez. Putea fi la pauză însă şi 5-0, dar la reluare Dinamo revine în joc şi marchează repede prin italianul Montini, în min. 54. După 11 minute mai târziu, Daniel Constantin Florea, alias Gică Fentă, încearcă să fenteze un fundaş, dar e faultat clar în careu şi e penalty. Căpitanul Cristi Cherchez marchează şi e 3-1 în aplauzele celor aproape şase mii de suporteri roș-albaștrii prezenți pe arena ploieșteană. În final, Dinamo punctează prin nou-intratul Dan Nistor, revenit după o lungă absență cauzată de motive medicale, ex-târgovişteanul Daniel Popa ratează în două rânduri egalarea, vine fluierul final şi consemnăm prima victorie în actuala ediție a Ligii 1.



Părăsim ultima poziție a clasamentului și urcăm pe locul 12, cu 4 puncte acumulate, atâtea cât avea și F.C.S.B.-ul lui Gigi Becali, iar reușita lui Neguț este golul etapei și poate cel mai frumos din primele șase etape ale campionatului. El și Cherchez erau marcatori pentru prima dată în elită. Și ca să fim în ton, Dinamo a jucat în roșu, la fel ca noi la Clinceni. Atunci am preluat noi „lanterna roșie”, acum „câinii” au trecut pe ultima poziție, cu 3 puncte, și mulți spuneau că bucureștenii vor retrograda...


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - DINAMO BUCUREȘTI 3-2 (2-0)
Au marcat: CRISTIAN NEGUȚ, min. 19, MIHAI LECA, min. 45+3, CRISTIAN CHERCHEZ, min. 65, din penalty, pentru Chindia, respectiv MATTIA MONTINI, min. 54, DAN NISTOR, min. 82.
A.F.C. CHINDIA:Aioani - Martac, Benga, Leca, C. Dinu (min. 41 D. Dumitraşcu) – Cr. Neguţ, Bic, L. Mihai, A. Şerban (min. 59 Yameogo) – D. Florea (min. 68 Voduţ), Cherchez. Antrenor: Viorel Moldovan. 
DINAMO: Piscitelli - Moura, Klimavicius, Ciobotariu, Sin (min. 20 Corbu) - R. Grigore, Răuţă - Sorescu, Bru (min. 46 D. Popa), Mihaiu (min. 62 Nistor) - Montini. Antrenor: Dusan Uhrin Jr.
A  arbitrat Iulian Călin (Ştefăneşti-Argeş) la centru, ajutat la cele două linii de Daniel Hulubei (Vaslui) și George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel); Rezervă: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi). Observatori: Corneliu Fecioru (Bucureşti) - C.C.A., Paul Mincu (Bucureşti) - L.P.F.







          În continuare interziși la meciurile din deplasare pentru incidentele create la meciul de la Ovidiu, din prima etapă, ultrașii din galeria dinamovistă PCH au găsit din nou o metodă să intre pe stadion la meciurile echipei favorite. Astfel, aproximativ 300 de fani și-au luat bilete la Tribuna a II-a a stadionului din Ploiești, acolo unde s-a disputat partida cu Chindia Târgoviște. Aceștia au început protestele încă din prima repriză, când i-au înjurat pe Ionuț Negoiță, Florin Prunea și Bogdan Bălănescu. În repriza secundă, când tabela arăta 2-0 în favoarea Chindiei, ultrașii lui Dinamo au oprit meciul timp de aproximativ două minute după ce au aruncat cu mai multe fumigene în teren. La scorul de 3-1, în minutul 72, la tribuna a II-a s-a declanșat o bătaie în toată regula, după ce fanii Chindiei, dar și ploieștenii le-au strigat dinamoviștilor „B-ul, B-ul”, iar stewarzii au fost nevoiți să intervină. Fanii alb-roşilor nu au putut accepta o nouă înfrângere a favoriţilor şi locul din clasament şi au continuat şi în faţa vestiarelor, unde căpitanul Dan Nistor a încercat să aplaneze, fără succes, conflictul, iar pe drumul de la Ploieşti spre Bucureşti, mai exact la Baloteşti, autocarul echipei a fost oprit de aproximativ 50 de fani care purtau cagule. Aceştia au spart geamurile maşinii, astfel că dinamoviştii au fost nevoiţi să se refugieze la baza de pregătire de la Săftica pentru a scăpa de furia fanilor.


           Să încheiem cronica fabulosului meci care ne-a adus prima victorie în Liga I cu o amintire. La 1-0 pentru Chindia, după reuşita fabuloasă a lui Cristian Neguț, gândul m-a dus o clipă la un frumos sfârşit de februarie al anului 1998, când Micul Ajax învingea cu acelaşi scor câinii roşii la Târgovişte, gol marcat de Marian Jilăveanu în min.89! Cel mai frumos gol a fost cel cu Dinamo, o scăriță după o pasă a regretatului Cezar Dinu. Îmi amintesc că după acel meci, în vestiar toți colegii m-au luat pe brațe și m-au aruncat în aer de mai multe ori, strigând: <<Jilă, Jilă, Jilă gool, Jilă gool, Jilă gooool!>> Bine că m-au prins de fiecare dată! Nu ai cum să uiți așa ceva!” declara atacantul în Gazeta Dâmboviţei” în 2019.



Trecuse mai mult de o lună de la începerea lucrărilor de demolare a stadionului şi operaţiunea părea a fi în graficul anunţat iniţial. Au fost puse la pământ tribuna a doua şi peluza, zona era închisă vizitatorilor având în mod evident regim de şantier, dar din afară, prin porţile dinspre strada Justiţiei, zona dinspre fostul ştrand Baronide de pe Aleea Coconilor şi partea dinspre strada Nicolae Dobrin se putea vedea, filma şi fotografia ritmul de executare al acţiunii de modernizare a arenei.  Construcţia care găzduia tabela de marcaj a fost dărâmată, iar în arena nouă vom vedea evoluţia scorului dintr-un loc opus, situat în partea dinspre Casa Armatei, în timp ce tribuna construită acum 70 de ani urma să fie reabilitată. Târgoviștea merita de mult un stadion modern!




Vizita la şantierul stadionului mi-a dat ocazia să întâlnesc câţiva chibiţi ai fotbalului târgoviştean, cu vârste cuprinse între 88 şi...90 de ani, iar cu aceşti martori curioşi la operaţiune a fost un lung prilej de nostalgie. „Noi aveam 18-20 de ani când s-a dat în folosinţă stadionul, era foarte modern pentru anul 1949, poate unul dintre cele mai frumoase şi cochete din ţară. Iar omul care a dat apoi numele arenei a fost în teren la meciul de inaugurare, e vorba de colegul nostru de generaţie, Eugen Popescu. Au jucat atunci echipa Schelei, Petrolul Târgovişte, cu celebrul C.S.C.A. al armatei de la Bucureşti.


La noi au mai evoluat portarii Costel Cristodorescu, Sandu Badea şi Gavrilă Kalman, ultimul era băiat de farmacist celebru în urbea noastră, erau Ionel Boțoagă, ulterior mare ceasornicar în Târgovişte, bombardierul Gică Sterescu, poreclit de noi drept Ţâcă, asta fiindcă îi plăceau mult copiii şi extraordinarul Gigi Meşină, era Puiu Gruia, juca Mircea Cruțiu, care apoi a evoluat chiar în A pentru Metalul nostru, în 1961-1962, era Costică Enache, jucau şi fraţii Lămbică-Mihăescu, era şi Puiu Florian, dar şi Moise Popa, antrenor fiind nea Gică Scăeșteanu. Au fost mii de spectatori în tribuna dinspre Judecătorie şi Casa de Arme. A fost frumos şi parcă a fost ieri, prea repede a trecut. Acum vedem o părticică de istorie cum pică sub cupa buldozerului şi ne întristăm, dar ne bucurăm în acelaşi timp că vom avea un stadion nou. Totuşi de la 1949 la 2019 e cale lungă, ne trebuia stadion nou, asta era clar. E o viaţă de om şi, după cum vedeţi, e chiar viaţa noastră. În concluzie, hai Chindia!” au spus, completându-se unul pe celălalt, venerabilii suporteri ai Târgoviștei.






          Înainte de meciul cu Iaşiul, se mai dezleagă un mister, şi anume de ce nu mai juca fundaşul Bogdan Şandru, în vârstă de 30 de ani, titular în returul campaniei de promovare în Liga I. Pentru că nu mai era agreat de conducerea tehnică, iar neutilizat niciun minut în elită, acesta a decis să plece la Dunărea Călăraşi, semnând un contract pe un sezon. El revenea astfel la clubul unde jucase în perioada februarie 2017 - decembrie 2018, în a doua şi prima divizie. La începutul anului 2019, se transferase la Chindia, pentru care a jucat în 17 meciuri în Liga a 2-a, dar ulterior a ieşit din graţiile lui Viorel Moldovan. De asemenea, trebuie precizat că şi alţi foşti jucători ai echipei noastre la care se renunţase din vară, îşi găsiseră angajamente, e vorba de portarul Teodor Meilă, transferat la Daco-Getica Bucureşti în B şi apoi la Steaua București, în Liga a 4-a, de Alin Nisipeanu, Lucian Acasandrei și Crinel Stoica, ajunşi în Liga a 3-a la F.C. Pucioasa, Progresul Spartac Bucureşti și C.S.M. Focșani. 


          Echipa s-a pregătit foarte bine toată săptămâna, una caniculară, pe stadionul din Aninoasa, meciul din Copou, cu moldovenii ocupanţi ai locului secund în clasament, la egalitate cu liderul C.F.R. Cluj, campioana României, fiind unul deosebit de important. Pentru sătenii comunei de lângă Târgovişte, rămaşi de un an fără meciuri de Liga a 3-a după mutarea echipei la Pucioasa, antrenamentele unei prim divizionare reprezentau un punct de atracţie şi o reîntoarcere la sportul cu balonul rotund, cu tradiţie bogată, gândiţi-vă doar la încrâncenatele derby-uri locale dintre B.A.T. Viforâta şi Înfrăţirea Aninoasa, cu nervi şi... nerv, scoruri neaşteptate, bătăi în teren şi în afara lui, rezultate nesperate, înfrângeri usturătoare și arbitri bătuţi şi fugăriţi pe câmp până la Transformator, cunoscătorii ştiu despre ce vorbim! Localnicii erau mari iubitori de fotbal, iar cât priveşte Târgoviştea, aceştia asistaseră sub Turn la mai toate meciurile Metalului, C.S.-ului de Aur, Micului Ajax şi la Noua Chindie.


Revenind la Chindia, o victorie a ieșenilor, dar chiar şi un rezultat de egalitate le-ar fi permis alb-albaştrilor să depăşească echipa lui Dan Petrescu și măcar pentru o zi, Iașiul ar fi fost primul în campionat, după patru victorii şi două remize în cele şase etape desfășurate de la debutul stagiunii. De partea cealaltă, Chindia scăpase runda trecută de poziţia de „lanternă roşie” după ce a obţinut primul succes din această ediţie a Ligii I, 3-2 cu Dinamo. Echipa lui Viorel Moldovan era pe locul 12, cu 4 puncte, în afara succesului din faţa câinilor, nou-promovata obţinând şi o remiză în prima etapă, la Mediaş, în rest 4 înfrângeri cu Viitorul, U Craiova, C.F.R. Cluj şi Academica Clinceni. Era timpul pentru o a doua victorie sau un al doilea rezultat de egalitate, chiar pe stadionul neînvinșilor moldoveni! În Copou, Viorel Moldovan, desemnat de Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România cel mai bun antrenor al Ligii a 2-a în sezonul 2018-2019, a renunțat la localnicii Dinu, Şerban, Florea şi  Cherchez, patru dintre titularii care au adus singura victorie din Liga 1, iar după mai puţin de jumătate de oră era 2-0 pentru gazde prin Florian Loshaj, min. 15 și Ovidiu Horșia, min. 23. Băieţii marchează pentru 2-1 prin Cristi Neguț, min. 28, care înscrie din nou spectaculos, la o pasă a lui Martac. În min. 50, fostul jucător al Iaşiului, Andrei Burlacu, introdus inspirat la pauză de către Viorel Moldovan în locul lui Neciu, centrează perfect în fața porții, Mihai Voduț egalează și se încheie 2-2! 

C.S.M. POLITEHNICA IAȘI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-2 (2-1)
Au marcat: FLORIAN LOSHAJ, min. 15 şi OVIDIU HORȘIA, min. 23, pentru Iași, respectiv CRISTIAN NEGUȚ, min. 28 şi MIHAI VODUȚ, min. 50, pentru Chindia.
POLI IAŞI: Rusu – Gallego, Frăsinescu, Diallo (min. 59 Mihalache), A. Radu – Breeveld, Loshaj – Platini, F. Cristea (min. 46 Passaglia), Horșia – A. Cristea (min. 59 Bălan). Antrenor: Mihai Teja.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Benga, Leca, D. Dumitrașcu – Cr. Neguț (min. 30 Rață), Bic, L. Mihai (min. 77 Dudea), Neciu (min. 46 Burlacu) – Yameogo, Voduț. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe) la centru, ajutat la cele 2 linii de Octavian Şovre (Satu-Mare) şi Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava). Rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti). Observatori: Marian Dorobanţu (Buzău) - C.C.A. și Bogdan Buhuş (Bârlad) - L.P.F.


Avem 5 puncte şi privim de sus în clasament la Dinamo şi F.C.S.B. aflate sub noi, echipele bucureştene patronate de Ionuţ Negoiță şi Gigi Becali schimbând între ele în runda a 7-a „lanterna roşie a campionatului. Un moment istoric pentru fotbalul românesc! Vorba lui Gigi Meşină, marele fotbalist al Târgoviștei din anii 50, care scria cu umor şi năduf deopotrivă pe verso la o fotografie cu formaţia în care juca: „Colectivul sportiv Metalul, învins de atâtea ori”. Cam pe aici ajunseseră F.C.S.B. şi Dinamo, erau de plâns, dar mai ales de râs! Cât despre jucătorii „becalioți, apăruseră deja bancuri, butade, maxime și aforisme, ca de exemplu FCSpreB și FC Stan și Bran. O altă întâmplare este cu al doilea Nae Ionescu din fotbalul târgoviştean, primul fiind Vapor, iar al treilea Budulea. Între ei a fost Nae Ionescu-Elegantul, cel care devenise campion naţional la juniori cu Metalul Târgovişte în 1953. Era superb de elegant pe teren ca jucător, însă şi în afara gazonului, şi ca vestimentaţie şi îngrijire corporală, dar şi la vorbă : „Când te faci de râs o dată, te ambiţionezi, a doua oară te întrebi ce-i cu tine, când eşti tot timpul de râs, te laşi de fotbal şi te apuci de comedie!” Aviz F.C.S.B., aviz Dinamo!

Ne întoarcem la Chindia anului 2019 și remarcăm două mutări la nivelul lotului după ce clubul s-a despărţit, în ultimele săptămâni, de Mihai Neicuțescu, revenit la Dinamo şi Bogdan Şandru, întors la Dunărea Călăraşi. Astfel, gruparea din Târgovişte i-a legitimat pe Ioan Andrei Dumiter, atacant, 20 ani, ultima data la Sepsi și Ovidiu Andrei Pițian, fundaş, 23 ani, ex F.C. Botoşani. Cei doi fotbalişti au început antrenamentele sub comanda lui Viorel Moldovan. Dumiter a fost transferat de la Ripensia Timişoara în această vară la echipa din Sfântu Gheorghe, unde a şi jucat 2 meciuri, este atacant central, jucător U21. A mai evoluat la L.P.S. Banatul, A.S. Nova Mama Mia  Becicherecu Mic şi Ripensia şi a fost convocat la naţionala U18 a României. Piţian, fundaş central, vine de la formația din Botoşani, a mai evoluat la Pandurii Tg. Jiu, Astra Giurgiu şi în Cipru, la Apollon Limassol. Cei doi au semnat contracte până la sfârşitul sezonului 2019-2020. Cu patru puncte câştigate în ultimele două etape şi avantajul unui program mai accesibil în partea a doua a turului faţă de debutul infernal de campionat, Chindia abordează cu moralul ridicat confruntarea de duminică, de la Târgu Mureş, cu Hermannstadt.

Consemnăm înaintea de meciul cu sibienii că publicul târgoviştean este pe locul al treilea la media numărului de spectatori cu 5.167, după cei 10.253 de suporteri ai Craiovei şi cei 5.350 ai Iaşului. Marian Aioani a fost selecționat în lotul României U21 pentru partida cu Danemarca, din preliminariile EURO 2021, programată pe 10 septembrie în deplasare. Jucăm cu F.C. Hermannstad pe stadionul „Trans-Sil” din oraşul natal al doctorului echipei noastre, Lucian Chețan. Formaţia sibiană, antrenată de Costel Enache a deschis scorul în minutul 17, când Petrişor Petrescu a profitat de o ezitare a apărării noastre şi a înscris cu vârful ghetei de la aproximativ 6 metri. Egalarea a venit la început de repriză secundă, când Mădălin Martac a centrat de pe partea dreaptă, iar noul intrat după pauză, Gică Fentă, pe numele lui din buletin Daniel Constantin Florea, şi-a început recitalul, învingându-l pe portarul sibian cu un şut din apropierea punctului de la unsprezece metri, pentru ca în min. 72, să şuteze puternic în bară la o altă fază periculoasă, inițiată de Voduț. În minutul 75, Gabriel Debeljuh a marcat cu capul la colţul lung golul al doilea al F.C. Hermannstadt, în urma unei centrări de pe partea stângă a lui Raul Opruţ, pentru ca în ultima secundă, acelaşi Florea să nu ajungă la mingea centrată de Yameogo. Putea fi 2-2 ca la Mediaş şi Iaşi, dar mingea l-a „fentat” pe Gică Fentă cu un milimetru pe traiectoria sa şi aşa s-a ratat golul unei egalări meritate. A fost etapa a opta, rămânem cu 5 puncte şi trecem pe penultimul loc.


F.C. HERMANNSTADT - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-1 (1-0)
Au marcat: PETRIȘOR PETRESCU, min. 17 și GABRIEL DEBELJUH, min. 75, pentru Hermannstadt, respectiv DANIEL CONSTANTIN  FLOREA, min. 48, pentru Chindia.
HERMANNSTADT: Novo - Măţel, Viera, Luchin, Opruţ - Pires, Caiado (min. 78 Dumitriu) - P. Petrescu, Joalisson, Cordea (min. 53 Rimane) - Yazalde (min. 53 Debeljuh). Antrenor: Costel Enache.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Leca, D. Dumitraşcu - Bic, Raţă (min. 46 D. Florea) – Cr. Neguţ (min. 79 Yameogo), L. Mihai, A. Şerban (min. 46 Burlacu) – Voduţ. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat Marian Barbu (Făgăraş) la centru, ajutat la cele doua linii de Mircea Orbuleţ (Bucureşti) și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Robert George Dumitru (Sfântu Gheorghe). Observatori: Nicolae Marodin (Bucureşti) – C.C.A. și Romulus Gabor (Hunedoara) – L.P.F.

În această rundă, consemnăm şi o premieră în istoria televiziunilor de sport din România, amânarea cu 5 minute a unui meci, F.C.S.B. - Viitorul Constanța, pentru ca telespectatorii să poată urmări integral un meci internaţional, foarte interesant. Aici se ajunsese, aşa de tare era televiziunea! Pe vremuri era tare de tot să ai un televizor, dacă era şi color, era şi mai tare! Dacă nu era al tău şi era al altuia, era chiar perfect! Caz concret, prin 1978, portarul Reșiței, Mircea Windt, convocat la naţionalele de juniori, tineret şi la reprezentativa mare, a venit la Târgovişte cu intenţia de a se transfera la C.S. unde titular incontestabil era Narcis Coman, iar rezervele lui erau Dodu Bărbulescu şi Nicolae Stancu, antrenor fiind Nicolae Proca. Până să se perfecteze contractul, Windt, care a stat doar o zi în oraş, a prins pulsul echipei şi probabil că şi-a dat seama că va fi o rezervă în plus sub Turnul Chindiei. 

           Sau poate că venise doar pentru 24 de ore cu alt scop, unul precis? Cert este că după o noapte de reflecţie şi de... pândă, din cantonamentul echipei de pe strada Câmpulung, nr. 72 a dispărut televizorul color, la mare preţ, la propriu şi la figurat, în acea vreme, precum autoturismele Dacia, apartamentele şi buteliile. Toate erau monedă de schimb în lipsa banilor lichizi, între cluburi sau între acestea şi jucători la transferuri. Windt, care în germană adie în forma Wind cu traducerea vânt, a dispărut ca... vântul, lăsându-i în ceaţă pe conducătorii de atunci ai echipei: „A vrut într-adevăr să se transfere la noi sau a venit doar să ia aparatul tv? Aceasta e întrebarea!” Problema e că jucătorii târgovişteni, răsfăţaţi cu imagini color la televizor într-o perioadă în care 99 la sută dintre aparatele din România erau alb negru, au rămas mască atunci când au constatat furtul. Din acel moment, cariera sportivă a lui Mircea Windt a luat-o vertiginos în jos, dar televizorul color în cauză a fost pentru el amintire de la Târgovişte. Una de valoare şi deosebit de preţioasă, vorba proverbelor „Cine seamănă vânt culege furtună” şi „Vântul aduce, vântul duce”! 


Revenind la toamna anului 2019, în data de 5 septembrie, Compania Națională de Investiții scoate la licitație contractul de prestări servicii având ca obiect „Elaborare studiu de fezabilitate și studii de specialitate - Construire Stadion Municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița”, evident este vorba de arena de la gară, de pe fostul teren al unităţilor militare. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 30 septembrie, ora 15:00, iar documentația va sta la baza realizării proiectului tehnic și  execuției obiectivului de investiții. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa anunţă că valoarea totală estimată a investiției „Stadion Municipiul Târgovişte” este de 133.693.847 lei (29,3 milioane euro). Amplasamentul are o capacitate maximă de 15.000 locuri și este dotat cu stadion pentru fotbal, pistă de atletism, existând și posibilitatea organizării de jocuri de rugby. Stadionul va fi dotat cu anexe sportive, facilități pentru antrenament, căi de acces, parcări pentru public și pentru personalul de serviciu, parcări specializate pentru vehiculele serviciilor de urgență, spații pentru alimentație și consum, dar și spații verzi, amenajate în conformitate cu cerințele Federației Române de Fotbal și ale Federației Române de Rugby, având omologare categoria 4 UEFA. Presa locală şi suporterii au salutat cu entuziasm evenimentul, dar au fost reticenţi, sperând că totul va avea loc şi în realitate şi să nu se întâmple ca în fatidica epopee a modernizării eterne a DN 71, Bâldana-Târgovişte-Sinaia, unde licitaţia a fost retrasă de opt ori din sistemul de achiziţii publice.

Campionatul se întrerupe pentru meciurile internaționale ale României, iar Chindia Târgoviște joacă un amical şi pierde pentru a treia oară în ultimele trei luni cu Viitorul Constanța, partidă în care au evoluat şi noutăţile Pițian şi Dumiter. A fost 2-0 prin golurile marcate de mai vechea noastră cunoștință, fostul component al Chindiei, dâmboviţeanul din Mircea Vodă, Cosmin Matei, în minutul 39 şi Casap, min. 59. Au jucat: Dinu Moldovan – C. Dinu (min. 60 Martac), Benga, Pițian, D. Dumitrașcu (min. 60 Neciu) – Raţa (min. 43 L. Mihai), Dudea, Dumiter – Yameogo (min. 60 Cr. Neguț), D. Florea (min. 75 A. Șerban), Cherchez (min. 60 Burlacu).

Este 8 septembrie 2019, sunt Zilele Cetăţii şi revine în atenţie tema acordării titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului. Golgeterul all-time al fotbalului târgoviştean în prima divizie, atacantul Petre Marinescu şi cel mai bun fotbalist al României în 1978, portarul Narcis Coman, au mai multe elemente în comun. Unul ar fi că au venit sub Turnul Chindiei în detrimentul altor grupări care ofereau sume de două sau chiar trei ori mai mari, însă au venit la Târgovişte. Apoi sunt fotbaliştii, doar doi, care au avut curajul să-şi aştearnă amintirile în cărţi autobiografice, dar şi cei care spuneau că era timpul ca autorităţile locale să le acorde și lor, dar şi altora, titlurile de Cetăţean de Onoare.  De ce Narcis Coman? De ce Petre Marinescu? Citiţi cum a ales al doilea orașul Turnului Chindiei, refuzând Hunedoara cu o ofertă cu mult mai tentantă: „Primul meci în care am jucat la Târgovişte a fost în 1976, eram la C.S.U. Galaţi, antrenor Ion Zaharia, jucam în Cupa Cupelor, iar Târgoviştea pregătită de Nicolae Proca viza promovarea în A. Jucau atunci Gigi Tătaru, Narcis Coman, Adrian Furnică, Kallo cel mic din Codlea, Sava, Gheorghe, Ene... După meci, eram în ultimul an de studenţie, am purtat o discuţie cu nea Nae Proca despre o posibilă venire a mea la club. Ceea ce s-a şi întâmplat în 1977, chiar dacă Hunedoara mi-a oferit o primă de instalare de 200.000 lei, masă şi casă, o «Dacie» fiind 70.000 lei. Am solicitat postul de inginer la Fabrica de Frigidere Găeşti, iar cu trei zile înainte de repartiţie am primit în vizită de curtoazie şi transfer doi domni, unul fost coleg şi absolvent I.E.F.S., Gheorghe Gigi Ungureanu, zis «Barosanul», iar celălalt era secretarul Primăriei Târgovişte, Florin Rădulescu, trimişi de antrenorul Proca şi transportaţi de maşina primului secretar de judeţ, Florea Ristache. Era o Dacie neagră, 1-DB-101, garată în faţa clubului C.S.U. Galaţi. Suma de instalare a fost consistentă, de 120.000 de lei”. Petre Marinescu şi Narcis Coman au ales Târgovişte cu inima! Nu meritau ei, şi alţii ca ei, Titlul de Cetăţean de Onoare? 


        Zilele Cetăţii Târgovişte aduc şi cea mai disputată ediţie a Cupei Cartierelor la minifotbal, câştigată pentru prima dată de echipa cartierului Micro 9 care a trecut în finală de Micro 11 cu scorul de 3-2. Lotul campionilor: Daniel Bălașa, Marius Penescu, Alin Miloiu, Decebal Lepădatu, Ionuț Dumitrașcu, George Bălăceanu, Adrian Orbeci, Codruț Stanciu, Tiberiu Mihai și Adrian Godinac. Pe poziţia a treia s-a situat Micro 3, care în finala mică a învins Micro 6 cu 1-0. Jucătorul turneului și câştigătorul trofeului „Bogdan Liţă” a fost desemnat Dragoș Tudorache-Micro 11, golgeterul competiției a fost ex-componentul Chindiei, ajuns la Flacăra Moreni, Alberto Roșciugă-Micro 11, iar titlul de cel mai bun portar a fost adjudecat de fostul goalkeeper divizionar Toma Bobeică-Micro 6.



        A avut loc și tradiționalul meci al vedetelor, unde protagoniste au fost echipa Primăriei Târgoviște și cea a Petrolului Ploiești, câștigătoare devenind cea din urmă cu 8-6. La găzari au evoluat Daniel Chiriţă, Eusebiu Tudor, Marcel Abăluţă, Sandu Pitulice, Ciprian Pura, Irinel Manea şi Bogdan Zahiu, iar la gazde Claudiu Dumitrescu, Silviu Tănase, Ciprian Prisăcaru, Daniel Cristian Stan, Marian Porumboiu, Adrian Baicu, Alin Manole. Organizată de Primăria Municipiului Târgoviște și găzduită de terenurile de minifotbal ale Complexului Turistic de Natație care de acum purtau numele celor doi mai jucători dispăruţi în tragedia din 1996, Cristian Igescu şi Bogdan Liţă, competiţia a fost una la superlativ, o manifestare sportivă apreciată şi de familiile fotbaliştilor trecuţi în nefiinţă cu 23 de ani în urmă în condiţii tragice, care au acceptat să fie fotografiaţi de către jurnalistul Costin Mihai, una dintre persoanele implicate puternic în buna desfăşurare a a Cupei Cartierelor. Gheorghe Liţă, tatăl lui Bogdan, le-a transmis vorbe bune celor care s-au gândit din nou la cei doi mari dispăruţi ai Chindiei: „Vă mulțumesc din suflet că nu i-ați uitat pe băieți! Îmi pare bine să aud că există asemenea inițiativă și, sufletește, mă bucur că v-ați gândit la cei doi copii. Am niște probleme de sănătate și îmi este mai greu să mă deplasez, dar sper să pot ajunge la meciuri. Nici la jocurile Chindiei nu am putut merge, însă am simțit o imensă bucurie că a promovat din nou în Liga 1, după 23 de ani. Urmăresc toate meciurile echipei și evoluțiile fiecărui jucător”. La rândul lui, fratele mai mare al lui Cristi Igescu, Ioan, alintat Luci, i-a declarat ziaristului Costin Mihai: „Este un gest foarte frumos! Mă bucur că Igescu și Liță nu au fost uitați și ar trebui făcut ceva în memoria tuturor celor au scris istorie în fotbalul târgoviștean. Vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut și pentru ce faceți!”



        Cât priveşte meciurile internaţionale, la seniori România spera într-o calificare după 1-2 la Bucureşti, cu Spania şi 1-0 la Ploieşti, cu Malta, în timp ce la U21, tinerii noştri, cu Marian Aioani de la Chindia în poartă timp de 90 de minute, au pierdut la limită în Danemarca, scor 2-1 pentru gazde, deşi Florinel Coman putea egala în final, însă a ratat penalty-ul. Putea fi 2-2, dar e bine că nu a fost un insucces la scor precum în celebrul calambur pe care unii îl atribuie lui Dan Deşliu, dar şi lui Teodor Mazilu, alţii lui Fănuş Neagu, cert este că s-a rostit la masa presei de pe fostul „23 August” din Bucureşti, actualul Naţional Arena, la un meci cu Danemarca, într-un moment când scorul devenise 3-0 pentru oaspeţi: „Da’ ne marcă, ăştia, domnule!” Acum, în 2019 a fost înfrângere, chiar şi la limită, în debutul noii campanii de calificare. Echipa lui Rădoi a jucat slab, iar expresia „E ceva putred în Danemarca" vers celebru din „Hamlet” de Shakespeare „Something is rotten in the state of Denmark!” actul întâi, scena 4, replica rostită de un ofiţer la apariţia stranie a umbrei tatălui lui Hamlet se potriveşte şi ea de minune! Dar poate în 2020, la Olimpiada de la Tokyo, echipa de fotbal a
României va avea din nou după 55 de ani un portar din Târgovişte, pe Marian Aioani, aşa cum în 1964 l-a avut pe Marin Andrei. Iar tânărul goalkeeper al Chindiei ar trebui să-l urmeze în carieră pe Nas de Rege sau Năsălie, aşa cum i se spunea din motive lesne de înţeles lui Andrei. Uitaţi-vă la acest clasament al portarilor cu cele mai multe minute consecutive fără gol primit, în Liga 1: MARIN ANDREI – 770 minute consecutive (Rapid Bucureşti 1964/’65), 2. Oscar Franciscovici – 763 minute (Locomotiva Timişoara 1954), 3. Silviu Lung – 736 minute ( Steaua 1989/’90), 4. Bogdan Stelea – 707 minute (F.C. Braşov 2008/’09), 5. Peterson Peçanha – 697 minute (Petrolul 2014/’15), 6. Florin Prunea – 633 minute (U Craiova 1999/’00), 7. Giedrius Arlauskis – 631 minute (C.F.R. Cluj 2017/’18), 8. Helmuth Duckadam – 606 minute (Steaua 1984/’85), 9. Cosmin Vâtcă – 601 minute (C.F.R. Cluj 2017/’18), 10. Iosif Cavai – 589 minute (Jiul Petroşani 1979/’80). Ce zici, Marian Aioani?


         Cât o priveşte pe componenta Ligii a 3-a Flacăra Moreni, antrenată de Gabriel Paraschiv, ea a avut parte de un duel interesant în Turul IV al Cupei României, înfruntând pe teren propriu pe C.S. Mioveni, echipa de pe locul secund din Liga a 2-a. Pe o vreme splendidă pentru fotbal și un gazon impecabil, îngrijit cu multă dăruire și profesionalism de gazde, morenarii au jucat bine, dar greşelile din apărare i-au costat şi s-au văzut eliminaţi, chiar dacă în repriza secundă au avut multe şanse de a trimite jocul în prelungiri. Diferenţa de eşalon nu s-a văzut, Flacără a dominat jocul, însă cei care au marcat au fost elevii fostului jucător divizionar A al Chindiei de acum 24 de ani. Marius Stoica. Astfel, Simon Măzărache a profitat de o bâlbâială în careul dâmboviţenilor şi a dus Mioveniul în avantaj, în minutul 26, pentru ca 60 de secunde mai târziu să fie eliminat după ce l-a lovit cu cotul pe Zidăroiu. Totuşi, în 10 oameni, oaspeţii reuşesc al doilea gol în min. 38, prin Massaro, cu un şut din centrul careului. În repriza secundă, Tiberiu Calofir a redus din diferenţă cu un şut puternic, sub transversală, în min. 73, Iliescu-Iască a trimis peste poartă dintr-o poziţie foarte bună în min. 82, iar după două minute, Ilie a şutat din afara careului, dar balonul a trecut pe lângă poartă.Au jucat la Flacăra, în faţa unui public entuziast, de peste 1000 de spectatori: Denis Duţă – Marius Zidăroiu (min. 56 Iulian Drăgan), Eugen Matei, Alexandru Oaie, Dragoș Cernea – Cr. Constantin, Viorel Vârtej (min. 53 Florin Leţu), Tiberiu Calofir – Bogdan Negrea, Andrei Iliescu-Iască, Ionuț Ilie, iar morenarii au trecut din nou pe lângă o performanţă, calificarea în șaisprezecimile Cupei României, acolo unde ar fi putut să întâlnească o echipă din Liga I, poate chiar pe Chindia, care la tragerea la sorţi în această fază a competiţiei o va întâlni pe... Hermannstadt ! Dar despre acest meci, la timpul respectiv...


        Cu O.S.K. Sfântu Gheorghe, Chindia încheie la egalitate. Surprinzător a fost nu rezultatul, ci numărul mult mai mic de spectatori faţă de partidele anterioare susţinute la Ploieşti, pe teren propriu, numai 2500 faţă de 5000 şi 6000. Era runda a noua şi toată lumea, jucătorii şi antrenorii şi-au dorit victoria. A fost 0-0 în final, însă am fost şi la un pas să pierdem meciul, după ce atacantul oaspeţilor, Goran Karanovic a avut penalty în min. 48, dar Marian Aioani a intuit colțul unde covăsneanul a șutat și a reușit să respingă magistral balonul. A fost un mare scandal între jucătorii de la Sf. Gheorghe, asta pentru că Vașvari era cel desemnat de către antrenorul Csaba Laszlo să execute loviturile de la 11 metri, dar Karanovic a luat mingea și ne-a făcut o bucurie. Au fost ocazii de gol şi la târgovişteni şi la covăsneni, cea mai mare aparţinând lui Cristian Neguţ, care în min. 37 a trimis mingea pe bara transversală. Sepsi rămânea neînvinsă în deplasare în acest sezon, fiind formaţia cu cele mai multe egaluri, şapte, iar Chindia avea de acum 6 puncte. Remarcăm în continuare lipsa  jucătorilor Cristian Cherchez şi Daniel Novac nerefăcuți după accidentările suferite şi înlocuirea lui Mihai Leca cu Andrei Pițian, la primul joc pentru Târgovişte, în care a evoluat bine. Când nu marchezi acasă însă, nu poţi învinge...Şi o părere din tribune, la Ploieşti, la final de meci: „Mai bine îi chemăm înapoi pe Stoica şi pe Nisipeanu şi jucăm cu ei şi cu, îi spun şi îi număr pe degete, iată, Aioani, Dinu, Martac, Ioniţă, Şerban, Mihai, Atanase, Simion, Florea, Neguț şi Cherchez, adică cu ai noştri. Cei veniţi nu ne-au dat pe spate, dacă tot dau unii ca sigur că picam în B, hai să încercăm cu ai noştri să nu cădem, nu să le facem cote unora care nu fac faţă la Liga I, nu are rost să dau nume, chiar e vorba de toţi cei veniţi. Nu au valoare sau ca să o spunem elegant, unii au fix egal valoarea alor noştri, iar alţii sunt chiar sub localnici ca prestaţii fotbalistice”. Vox populi!

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - SEPSI OSK SFÂNTU GHEORGHE 0-0
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Pițian, Benga, Neciu (min. 81 Burlacu) – Cr. Neguț, Bic, L. Mihai (min. 61 Rață), Yameogo – D. Florea (min. 72 D. Dumitrașcu), Voduț. Antrenor: Viorel Moldovan.
SEPSI OSK: Fejer – Kilyen (min. 56 Dimitrov), Barisic, Tincu, F. Ștefan – Carnat, Vașvari, Dylan Flores (min. 63 Deaconu), Andrezly – Safranko – Karanovic (min. 90 Bouhenna). Antrenor: Csaba Laszlo.
A arbitrat Sebastian Colţescu la centru, ajutat la cele două linii de Daniel Mitruţi și Adrian Popescu, toți din Craiova. Rezervă: Iulian Dima-Bucureşti. Observatori: Irina Mîrţ (Bucureşti) – C.C.A. și Viorel Anghelinei (Galaţi) – L.P.F.


A urmat cea mai concludentă, ca scor, victorie în deplasare din istoria fotbalului târgoviștean la nivelul primei divizii, 3-0 la Botoșani. Echipa a intrat pe teren fără Neguț, dar cu noile achiziţii Andrei Pițian, fost echipier al gazdelor şi Ioan Dumiter, aflat în căutarea golului de debut la Liga I, care a şi venit după 33 de minute de joc, după ce Liviu Mihai a executat impecabil o lovitură liberă, portarul Pap a respins în față, iar timişoreanul venit de la Sepsi a şutat puternic sub transversală și este 0-1. În min. 40, Aioani respinge mingea trimisă cu capul de Moussa, pentru ca în final de repriză, moldoveanul Kolesovs să comită henț în propriul careu de 16 metri şi arbitrul bucureştean Marius Avram acordă penalty. Înscrie Liviu Mihai, în minutul 45+2 şi e 0-2! Era primul lui gol în Liga I, unde mai jucase opt meciuri la Farul Constanța și C.S.M.S. Iași. În partea a doua a jocului, Moussa, min. 61, Patache, min. 63 și Ongenda, min. 76 încearcă să aibă măcar reuşita de onoare a partidei, dar golul vine în min. 77 tot în poarta lui Pap, după un contraatac rapid al Chindiei, finalizat de Mihai Voduț. O victorie extraordinară, la scor de neprezentare, care extrage Târgoviştea din zona direct retrogradabilă și o plasează pe poziția de baraj.
Aioani a apărat șuturile lui Ofosu, min. 6, Ongenda, min. 15, Țigănașu, min. 26, iar colegii lui din apărare au intervenit decisiv la acțiunile lui Askovski și Roman. Au fost 7 cartonașe galbene, Kolesovs, Ongenda, Florescu şi Roman de la Botoşani, Neciu, Yameogo şi Rață de la Chindia şi 2 roşii, Ongenda de la gazde şi Benga de la Târgovişte. Antrenorul Botoșaniului spune că a jucat fără mijlocașii centrali Papa și Rodriguez şi susţine că echipa sa ar fi puut învinge dacă îi avea în teren pe cei doi. Gânduri de mărire după război şi speranţe de doi bani pentru Botoşani, în 22 septembrie 2019, Târgoviştea a fost literalmente imbatabilă şi strălucitoare!




F.C. BOTOȘANI – A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-3 (0-2)
Au marcat: IOAN DUMITER, min. 33, LIVIU MIHAI, min. 45+2, din 11 metri şi MIHAI VODUȚ, min. 77.
F.C. BOTOŞANI: Pap – Haruț, Chindriș, Kolesovs (min. 46 Patache), Țigănașu – Pierce – Roman, Askovski ((min. 46 Florescu), Ongenda, Ofosu ((min. 69 Keyta) – Moussa. Antrenor: Marius Croitoru.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Benga, Pițian, Neciu – Yameogo, Rață, L. Mihai ((min. 61 Novac), Burlacu ((min. 69 Voduț) – D. Florea ((min. 79 Leca), Dumiter. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat Marius Avram (București) la centru, ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (București) şi Mihai Marica (Bistrița Năsăud). Rezervă: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea). Observatori: Iosif Olah (Sf. Gheorghe) – F.R.F. şi Constantin Ţolea (Galaţi) – L.P.F.


Conducerea Chindiei anunţă transferul lui Josip Ivancic, un atacant croat de 28 de ani şi 1,93 metri înălţime, fotbalist care a evoluat în prima parte a anului 2019 la FK Atyrau, în prima ligă din Kazakhstan, unde a marcat un gol în şapte meciuri. Jucătorul cotat la 350.000 de euro, adus pentru a suplini plecarea lui Mihai Neicuţescu mai evoluase în cariera lui la cluburi precum NK Zadar, Rijeka, FC Koper, Sheriff Tiraspol, Hapoel Ashkelon, Hapoel Haifa şi FC Ashdod. A urmat meciul de Cupa României de la Ploieşti, cu Hermannstadt, în care au evoluat mulţi jucători mai puţin folosiţi în campionat şi la noi, şi la sibieni. La Chindia a debutat nou venitul Ivancic, Adrian Ioniţă a început ca titular şi a revenit Cristi Neguț. A fost un meci slab, iar tot ce rămâne de reţinut sunt schimbarea lui Yameogo din min. 61 și vorbele mucalite ale suporterilor târgovişteni care l-au felicitat ironic: Bravo, măi Lăcătuş!” Evident că jucătorul nostru habar nu avea cine a fost marele jucător internaţional al României, dar la cum a jucat numitul Blaise Franck, au spus-o cu mult umor și alţi fani ai Chindiei, părea a fi un lăcătuş mecanic, ori un lăcătuş de întreţinere, nicidecum Marius Lăcătuş!

Revenind la jocul în sine, a fost o partidă de un nivel de cel mult Liga a 3-a, cu contribuția ambelor echipe. Cât privește Chindia, am văzut ratări monumentale, Dumitrașcu a şutat în bară, Neguț și Leca nu au nimerit nici ei poarta, însă eroul negativ a fost tocmai Ivancic care s-a întrecut în finalizări defectuoase. În min. 68, Vodă de la oaspeţi a fost eliminat, dar omul în plus nu ne-a ajutat cu nimic, ba dimpotrivă, în final de meci, Jo Santos a obținut penalty după o intervenție nereuşită a lui Ioniță și a reușit golul calificării sibienilor, finalişti ai Cupei în 2018. Să remarcăm prezența în echipa oaspete a fundașului stânga, Sorin Bușu, fost echipier al Chindiei in Liga a 2-a, în ediția 2012-2013, când formația noastră era antrenată de Flavius Stoican.

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE F.C. HERMANNSTADT 0-1 (0-0)
A marcat: JO SANTOS, min. 88, din penalty.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – C. Dinu, Leca, Dudea, A. Ioniță – Cr. Neguț, Novac, Yameogo (min. 61 Rață), D. Dumitrașcu – Voduț, Ivancic (min. 76 Dumiter). Antrenor: Viorel Moldovan.
HERMANNSTADT: Novo – Vodă, Rimane (min. 63 Niță), I. Stoica, Sorin Bușu – Dumitriu, Offenbacher – Jo Santos, Sîntean, Plazonja (min. 50 Yazalde) – Mattia (min. 73 Tătar). Antrenor: Costel Enache.
A arbitrat Mihai Amorăriţei (Câmpina) la centru, ajutat la cele două linii de Andrei Constantinescu (Bucureşti) şi Alexandra Theodora Petrea (Bacău). Rezervă: Cătălin Popa (Piteşti).
Observatori: Alexandru Deaconu
((Bucureşti) C.C.A., Felix Grigore (Bucureşti) F.R.F.


După șase ani petrecuți la Centrul de Copii şi Juniori Chindia Târgoviște, unul dintre cei mai iubiți antrenori pleca de la club, motivele invocate fiind de natură personală. E vorba de Ionuţ Iugulescu, iar o explicaţie ar fi situaţia neplăcută în care a fost pus tehnicianul la un meci care trebuia să se joace la Răzvad, practic pe teren propriu, în propria organizare. Partida din Liga Elitelor U16 cu Kids Tâmpa Brașov a fost pierdută cu 0-3 la „masa verde”, deoarece nu a fost asigurată asistența medicală. Practic, conducerea Chindiei nu a transmis în scris din timp o comandă pentru un echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanță Dâmboviţa, solicitarea realizându-se de abia înainte de meci, telefonic. Salvarea a sosit la teren, dar pe lângă faptul că a întârziat faţă de ora oficială a jocului, medicul nu a prezentat o delegație din partea instituției, astfel că arbitrul a fluierat finalul jocului, consemnând deficiența.


Ne pregătim de meciul cu Astra încă în ecourile fabulosului scor de la Botoşani, asta pentru că după partida din Moldova, Viorel Moldovan a fost desemnat de către Liga Profesionistă de Fotbal antrenorul etapei, iar doi jucători ai Târgoviștei, de-abia transferaţi erau şi ei în formaţia rundei a 10-a de Liga I. Să detaliem: Căbuz (Viitorul) - Kilyen (Sepsi), Planic (F.C.S.B.), Pițian (Chindia), Vătăjelu (Craiova) - Ivanov (Craiova), Vașvari (Sepsi), Cicîldău (Craiova) - Dumiter (Chindia), Budescu (Astra), Rivaldinho (Viitorul). Trebuie precizat că Marian Aioani a fost şi el ales în cea mai bună echipă a primei divizii, în etapele a doua şi a noua, la meciurile cu Viitorul Constanța şi Sepsi OSK Sf. Gheorghe, iar Mihai Leca şi Cristian Cherchez au fost şi ei în formaţia selectă a rundei a cincea din elită, la partida cu Dinamo Bucureşti.  


Pe 28 septembrie 2019, Chindia a mai dat o lovitură „legând” a doua victorie consecutivă după cea de la Botoşani, răpindu-i Astrei lui Dan Alexa trei puncte după golul de efect al mijlocașului moldovean Vadim Rață. După succesul răsunător cu Dinamo, de etapa trecută, Astra a venit sigură pe ea la Ploieşti, cu gândul că va înfrânge lejer Târgoviştea lui Viorel Moldovan. Nu a fost deloc așa! A fost o primă repriză modestă, cu un singur șut pe spațiul porții şi o fază demnă de semnalat, cea din minutul 17, când Mihai Leca a trimis înapoi o pasă la portarul Marian Aioani, care nu s-a speriat  de pressing-ul lui Constantin Budescu, reușind un super dribling în fața celui mai în formă jucător al giurgiuvenilor, vedeta Astrei și unul dintre cei mai tehnici jucători din Liga 1. Cele două echipe s-au trezit în partea a doua, dar adevărat periculoasă nu a fost trupa de fițoși a celor de la Dunăre, ci Chindia. Denis Dumitrașcu a marcat, dar golul a fost anulat corect pentru ofsaid, fostul astrist Daniel Constantin Florea, Cristian Neguț şi Ioan Dumiter au atacat poarta apărată de Kitanov în câteva rânduri, ultimul lovind bara în minutul 70. În minutul 83 însă, Vadim Rață a marcat cu un șut de la 30 de metri, deviat de fundaşul Simion, reușita sa venind corect după cursul reprizei secunde. Cu această victorie, Chindia s-a apropiat la trei puncte de locul șase, calificabil în play-off, iar Astra lui Dan Alexa, cu figuranții Tamaș, Budescu și Răduț s-a făcut de râs. Era foarte bine aşa!



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - ASTRA GIURGIU 1-0 (0-0)
A marcat: VADIM RAȚĂ, min. 83.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Pițian, Leca, Neciu – Cr. Neguț (min. 74 Ivancic), Rață, Bic, Burlacu (min. 60 D. Dumitrașcu) – Dumiter, D. Florea (min. 87 Dudea). Antrenor: Viorel Moldovan.
ASTRA: Kitanov – Radunovic, Tamaș, Dandea, Graur – Răduț (min. 56 Begue), Crepulja, Simion – Budescu, Tounkara (min. 70 Bruno), Stahl (min. 28 Ajayi). Antrenor: Dan Alexa.
A arbitrat Andrei Florin Chivulete la centru, ajutat la cele două linii de Radu Adrian Ghinguleac şi Vlad Bârleanu, toţi din Bucureşti. Rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti). Observatori: Eduard Dumitrescu (Piteşti) – C.C.A., Marian Bucurescu (Bucureşti) – L.P.F.


În 4 octombrie, are loc derby-ul judeţean al Dâmboviţei, din Liga a 3-a, dintre Flacăra Moreni, aflată pe locul al doilea în serie şi F.C. Pucioasa, aflată pe poziţia a 13-a. Era etapa a 7-a şi gazdele și-au arătat superioritatea încă din prima repriză, pentru ca în actul secund să vină şi golurile unui scor final de neprezentare. Goalkeeperul Pucioasei, Priseceanu a reuşit să ţină mingea departe de poarta sa, până în minutul 57, când Tibi Calofir a reuşit să marcheze, după 7 minute Marina de la oaspeți a fost eliminat, pentru ca în min. 71, Iască-Iliescu să majoreze scorul. În min. 79, Călin de la Pucioasa pleacă și el la vestiare după ce înjură spectatorii, la 6 minute, Cosmin Anton șutează în transversală, iar în finalul prelungirilor, min. 90+5, Florin Lețu îl învinge pentru a treia oră pe portarul de la Pucioasa. Succesul a menținut Flacăra pe poziţia secundă în serie, la egalitate de puncte, 16, cu C.S.M. Slatina, liderul seriei, în timp ce Pucioasa rămâne pe 13, retrogradabil, cu 5 puncte. A fost un meci în care am revăzut 11 foşti jucători ai Târgoviștei, Gabriel Paraschiv şi Romică Ciobanu, ajunşi între timp antrenori la Moreni şi Pucioasa, Ionuţ Petculescu, Cosmin Anton, Marius Zidăroiu, Florin Lețu, Dragoş Cernea, Vlăduț Parghel, Alin Nisipeanu, Viorel Vârtej şi Richard Țilică. La Moreni, suporterii se întrebau toţi tot mai intens: va fi anul revenirii în Liga a 2-a?

FLACĂRA MORENI - F.C. PUCIOASA 3-0 (0-0)
Au marcat: TIBERIU CALOFIR, min. 57, ANDREI ILIESCU, min. 71 şi FLORIN LEȚU, min. 90+5.
FLACĂRA: Duță – Costache, Matei, V.Vârtej, D.Cernea – I. Constantin (min. 75 I. Petculescu), C. Anton, T. Calofir – M. Zidăroiu (min. 58 Drăgan), A. Iliescu (min. 78 Fl. Lețu), Niculăescu (min. 89 Ilie). Antrenor: Gabriel Paraschiv.
F.C. PUCIOASA: Priseceanu – Călin, Ilie, Georgescu, Diță – Grigore, Grigorescu, Marina, V. Parghel – Iamandache (min. 86 Lungeanu), A. Nisipeanu (min. 72 R. Țilică). Antrenor: Romulus Ciobanu.
A arbitrat Mihai Laurenţiu Ene (București) la centru, ajutat la cele două linii de Gabriel Neagu (Călărași) şi Alexandru Palcau (Bucureşti). Observatori: Dragoş Bogdan (Făgăraş) şi Ionuţ Cătălin Cuşcă (Alexandria).


Echipa etapei a XI-a, de după meciul nostru victorios cu Astra, formulă desemnată de Liga Profesionistă de Fotbal îi cuprindea pe Marian Aioani (Chindia) - Puljic (Dinamo), Vinicius (C.F.R.), Tincu (Sepsi) - Dan Nistor (Dinamo), Papa (F.C. Botoșani), Cicîldău (Craiova), Vadim Rață (Chindia) - Ciprian Deac (C.F.R.), Koljic (Craiova), Florinel Coman (F.C.S.B.), iar antrenor a fost ales Viorel Moldovan. Aioani era la treia nominalizare, iar Vio la a doua. Era o recunoaștere a jocului bun al băieților și o provocare pentru următoarea partidă. 


La Voluntari, Chindia, în aceleaşi tricouri roşii în care a pierdut ultimul meci pe acest teren, cu Clinceni, a continuat seria succeselor consecutive, înregistrându-l şi pe al treilea. A fost doar 0-1, rezultat obţinut printr-un autogol, pentru că în restul timpului de joc, norocul i-a însoţit pe ilfoveni şi putea fi lejer 0-3. Ghinionistul gazdelor se numește Rodriguez, care în min. 32, a trimis cu capul în propria poartă după ce mingea a fost deviată spre el de Daniel Constantin Florea. F.C. Voluntari a încercat egalarea, dar a dat impresia că puteam juca cu ei încă două zile şi tot nu erau capabili să marcheze, deşi galeria lor, cea mai vârstnică din Liga I, media era de 65 de anișori, s-a încins cu încurajările la portavoce, acompaniate de tobă: Voluntari! Hei Hei, Voluntari!” Era vorba de cei cinci vestiţi marinari”, probabil colegi de meserie cu fostul ofiţer de pe mare, Florentin Pandele, ajuns între timp primarul oraşului. Zadarnic! Gazdele au început într-o uşoară dominare partida, Tira și Avto au avut ocazii de a marca, dar nu l-au putut învinge pe portarul Aioani. Chindia a avut o dublă ocazie prin Dumiter şi Neguţ în min. 10 şi a mai fost periculoasă prin Neciu, min. 64 şi acelaşi Dumiter, min. 82. Gazdele au avut şansa egalării în min. 39, prin Ebralidze, însă portarul Aioani s-a opus ca şi în min. 64, în faţa lui Laidouni și Chindia învinge și acumulează 15 puncte. Băieții lui Viorel Moldovan au urcat peste F.C.S.B. și Dinamo, ajungând pe poziția a noua, la doar un punct de F.C. Botoșani care ocupa locul 6, ultimul care asigură prezența în play-off. Pentru antrenorul italiano-ilfovean Cristiano Bergodi situația era disperată, F.C. Voluntari avea 5 puncte după 12 etape şi era ultima în clasament, la patru puncte de Academica Clinceni, ocupanta locului 13. Fundaşul de 23 de ani, Andrei Pițian, a fost ales în echipa L.P.F. cu motivaţia: Transferul său a venit excelent pentru târgovişteni, care nu au primit gol nici în al patrulea meci cu el în defensivă. De remarcat plasamentul foarte bun”.


F.C. VOLUNTARI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1 (0-1)
A marcat: JULIO CESAR RODRIGUEZ LOPEZ, min. 32, autogol
F.C. VOLUNTARI: Mitrev - Costin, I. Balaur, Rodriguez, A. Vlad - M. Căpăţînă, Gorobsov (min. 84 Harrer), Laidouni -  Gheorghe (min. 60 Măţan), Ţîră, Ebralidze (min. 72 D. Benzar). Antrenor Cristiano Bergodi.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Piţian, Leca, Neciu (min. 67 Novac) - Ivancic (min. 61 D. Dumitraşcu), Raţă (min. 75 Voduţ), Bic, Cr. Neguţ - D. Florea, Dumiter. Antrenor Viorel Moldovan.
A arbitrat Cătălin Popa (Piteşti) la centru, ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și Marius Nicoară (Drobeta Turnu Severin). Rezervă: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi). Observatori: Costin Ioan Toma (Piatra Neamţ) – C.C.A., Romulus Chihaia (Bucureşti) – L.P.F.


La finalul meciului de la Voluntari, pentru continuitatea cu succes şi cu F.C.S.B.-ul lui Becali, un fan al Chindiei a strigat din tribună că trebuie să vină preotul ca să dea cu tămâie în vestiar, iar un alt suporter târgoviștean, cu păr alb pe la tâmple, a lansat o temă şi mai interesantă: Aduceţi, bă,  coșarul, pe nea Mitică, ca să avem mereu autogol şi noroc până-n play-off!” Teme interesante, tămâie şi un popă s-ar mai fi găsit, aveam o problemă doar cu vestitul Dumitru Bîțu, angajat o viață întreagă ca sobar-teracotist-coșar la I.G.O.T., cunoscuta Întreprindere de Gospodărie Orășănească din Târgoviște, om ce se prăpădise de mult, de prin 1997 şi aici e momentul să aprofundăm. Când venerabilul hornar trecea pe stradă în Târgovişte era senzaţie, oamenii îl atingeau doar ca să aibă noroc şi-i dădeau bani de-o bere fără să-l mai cheme să le cureţe şi coşurile.  Era superstiţia, iar dacă pentru coșar cea mai mare mulţumire era atunci când se uita prin horn şi vedea lumină la celălalt capăt, semn că şi-a încheiat cu bine misiunea, pentru oamenii din urbea de sub Turnul Chindiei simpla întâlnire cu el era o reală bucurie. Știți că dacă vezi un coşar, trebuie să te prinzi de un nasture şi să-ţi pui o dorinţă, iar dacă-l întâlneşti pe 1 ianuarie, o să te urmărească norocul tot anul şi norocul, atenţie, e şi mai sigur dacă îl întâlneşti pe omul cu hainele pline de negreală în ziua nunţii.

La Târgovişte, au fost cupluri care l-au invitat pe nea Bîțu la nuntă ca aducător  de dragoste şi prosperitate, iar miresele au furat un fir de păr din peria lui şi l-au păstrat toată viaţa ca talisman împotriva bolilor şi pentru protecţia casei. Erau de notorietate vizitele prin restaurantele urbei ale hornarului în preajma Crăciunului și a Revelionului când arunca cu grâu pentru belșugul mesenilor care-l priveau cu multă simpatie. Cunosc mulţi târgovişteni, şi nu numai, pentru care visele în care apar coşari au fost aducătoare de avere şi de măritiş pentru fete, iar vestitorii primăverii erau deopotrivă ghioceii şi coșarii, a se vedea mărţişoarele cu hornarii considerate, alături de cele cu potcoave, cele mai cunoscute simboluri de noroc. Ştiţi vorbele că, dacă-ţi iese hornarul în drum, scapi de ghinion, iar  cândva era un meseriaş respectat ca un doctor ori un pompier. Sub Turn, vieţile oamenilor depindeau de coșarul Bîțu, născut în 26  octombrie 1926, care spunea că un coş necurăţat poate aduce moartea. Lumea era convinsă că întâlnirea cu personajul plin de funingine e un semn divin şi că dacă dai ochii cu coşarul, înseamnă că ai scăpat cu viaţă. Nea Mitică a avut șapte copii, două fete și cinci băieți, între care Raj Bîțu, care a continuat tradiția tatălui în ceea ce privește numărul și structura de urmași, dar nu și meseria, astfel că nu a vrut hornar, ci lăutar ca bunicul, schimbând instrumentul acestuia cu acordeonul, în formația „Romanatzii”, dirijată de Gabriel Mandin. Tatăl lui nea Mitică și bunicul lui Raj a fost vestitul lăutar Ionică din familia Bîțu de la Gura Ocniței, poreclită în zonă „ai lui Găureanu”. Acesta cânta la vioară cu goarnă, fiind printre puținii virtuoși din țară la acest instrument, dar și un longeviv, moșul trecând în lumea celor drepți la 102 ani.




Cât îl privește pe hornarul Bîțu, de prin 1967, după apariţia filmului românesc „De trei ori Bucureşti”, alcătuit din trei povestiri cinematografice distincte, scrise şi realizate de tot atâţia regizori, în care Colea Răutu a interpretat „Cântecul cosarului”, care a devenit imediat un şlagăr, această meserie a devenit și mai faimoasă în România. Sunt sigur că toţi contemporanii momentului pot fredona imediat melodia şi ştiu şi versurile: „Hei, coşar, coşar/Prin oraş hoinar, hoinar/L-a văzut un om într-un car/Şi s-a luminat/Hei, coşar, coşar/Prin oraş hoinar, hoinar/El dă omului vise noi/Oricând şi oricui/Ţi-a ieşit coşaru-n drum/Şi-ţi închipui că de acum/Griji, nevoi, necaz, durere/Se vor duce ca un fum/Când pe stradă îl întâlneşti/Mulţumit ai să zâmbeşti/Fiindcă omului îi place/Ca să creadă în poveşti/Când la uşă îţi bate cioc, cioc, cioc/Poţi să spui că ţi-a adus noroc/Ţi-a ieşit coşaru-n drum/Şi-ţi închipui că de acum/Griji, nevoi, necaz, durere/Se vor duce ca un fum/Nu te întrista/Că te minte dragostea/Şi ca-n orice loc/N-ai noroc/Nu te întrista/Uite pe trotuar/Uite trece un coşar/Doar de l-ai privit/Poţi să spui/Voi fi fericit!”. 
„Coșarul” Colea Răutu! Pe  numele lui adevarat, Nikolai Rutkovski, un foarte bun fotbalist la formația de renume din perioada interbelică „Mociornița” București, un mare suporter al Rapidului. A fost prezent chiar la Târgoviște la câteva meciuri ale rapidiștilor, cel de referință fiind cel din toamna anului 1981, când feroviarii pierdeau sub Turn cu 2-1 în derby-ul cu C.S., marcatori Silviu Dumitrescu și Dumitru Mitică Economu, din pasele lui Nicolae Dobrin, genialul Gâscan fiind atunci la prima partidă sub culorile roș-albastre. Erau 20 de mii de spectatori entuziaști în tribunele ,,Municipalului", iar printre ei, există martori, era ca de obicei și simpaticul Bîțu, cu „șarpele” și peria pe umeri, tot numai un zâmbet și cu vorbele șugubețe la purtător, el obișnuind să treacă pe la stadion la meciurile de acasă pentru a aduce noroc fotbaliștilor. Băieții noștri au învins Rapidul cu același scor și în retur, pe stadionul Republicii, sub privirile a peste 30 de mii de oameni, între care era și... freneticul Colea Răutu. Pe hornarul din Târgovişte, cu privirea ageră şi palme înnegrite, lumea îl remarca imediat pe stradă, când striga: „Coșaruuuuu!”, dar nu mai era nevoie de  reclamă. Nenea Mitică Bîțu intrase de mult timp în folclorul urban şi în tradiţia zonei. Era celebru!
  

         Urmează o pauză în campionat pentru meciurile internaţionale ale României, în care Chindia joacă un amical cu Academica Clinceni, scor 3-0 (1-0), marcatori Voduț, min. 30, Ivancic, min. 50 și Leca, min. 80. Au jucat: D. Moldovan - C. Dinu, Benga, Dudea, D. Dumitrașcu - Yameogo, L. Mihai, Novac, A. Șerban - Voduț, Cherchez. După pauză au evoluat: I. Popescu, Martac, Pițian, Leca, Burlacu, Bic, Rață, Neciu, Dumiter, Ivancic şi Alex Tudor Negrea, ultimul un jucător tânăr în probe, fost la Augsburg din Germania şi Poli Iaşi. 

Portarul Aioani a fost din nou selecţionat la naţionala U21 pentru jocurile cu Ucraina şi Irlanda de Nord, din preliminariile Campionatului European din 2021, convocare venită după ce Marian a fost titular în partida cu Danemarca, prima din campania de calificare. Pentru meciurile cu ucrainienii şi nord-irlandezii, antrenorul lotului, Mirel Rădoi a mai convocat alţi doi dâmboviţeni, pe goalkeeperul Andrei Vlad de la F.C.S.B. şi pe Valentin Mihăilă, mijlocaşul de la C.S.U. Craiova, dar şi pe dinamoviştii Denis Ciobotariu şi Mihai Neicuțescu, foşti la Chindia. România a învins la Ploieşti, pe stadionul „Ilie Oană” campioana mondială Ucraina cu 3-0, goluri Olimpiu Moruțan-1 şi Adrian Petre-2 şi cu acelaşi scor şi pe Irlanda de Nord, pe arena „Anghel Iordănescu” din Voluntari, marcatori Tudor Băluţă, min. 48, Mihăilă, min. 59 şi Andrei Ciobanu, min. 67.  În ambele partide, în poartă a fost preferat Andrei Vlad care nu mai apărase la echipa de club de la sfârşitul lunii august, deşi Aioani era integralist în cele 12 meciuri de la Chindia, fiind de trei ori şi în echipa etapei. Viorel Moldovan i-a reproşat lui Mirel Rădoi după meciul cu Ucraina netitularizarea goalkeeperului târgoviştean, dar fără succes, aşa că şi cu nord-irlandezii a apărat tot Vlad, dar situaţia era cu totul anormală. Cum să-i explici lui Aioani că e normal să fie rezervă după ce în campionat a apărat timp de 90 de minute în toate partidele din Liga 1 din toamna anului 2019 şi că în locul lui va fi între buturi un băiat scos de 2 luni din poartă tocmai pentru gafele impardonabile? În alte ordine de idei, Mihăilă a jucat în ambele partide, Neicuțescu doar în a doua când s-a şi accidentat grav la menisc, în timp ce Ciobotariu a avut soarta lui Aioani, a lustruit banca de rezerve a echipei U 21. La seniori, România a învins cu chiu cu vai, cu 3-0, pe Feroe în insulă, pentru ca la Bucureşti cu Norvegia să fie 1-1. Am fost egalaţi în prelungiri după ce am condus cu 1-0 prin golul lui Mitriță, astfel că încă o calificare se cam dusese, în condiţiile în care patru puncte cu Suedia şi cu Spania păreau o utopie! 

Meciul România - Norvegia din preliminariile EURO 2020 a condus însă la atingerea unui record mondial. El s-a disputat cu 30.000 de copii cu vârsta de sub 14 ani în tribune, după ce fanii adulţi ai naţionalei au avut interdicţie din partea U.E.F.A. care a sancţionat F.R.F. pentru comportamentul suporterilor români la meciul cu Spania. Printre zecile de mii de copii, au fost prezenți și elevi dâmbovițeni, cei mai mulţi, 100, de la şcoala din Gura Șuții, alţi micuţi fiind din Ghinești, Răzvad, Văcăreşti şi de la unităţile de învăţământ „Radu cel Mare” din Găești şi „Vasile Cârlova” şi „Matei Basarab” din Târgovişte.


Norvegienii au ratat practic Euro 2020 la Bucureşti şi au găsit sursa insuccesului, fanii mici ai naţionalei României! Pe rând, jurnaliştii nordici, selecţionerul Lars Lagerback, secundul său, Joar Hansen, au criticat prezenţa copiilor la partidă, iar discursul lor a fost atât de deranjant încât preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a anunţat că va informa U.E.F.A.! 
Un suporter norvegian a întrecut orice măsură a logicii şi a bunului simţ şi a declarat „Am fost hărţuiţi în permanenţă de toţi copiii de pe străzile din apropierea stadionului, înainte de meci, dar şi de adulţii care îi însoţeau”. În articolul „Sunete asurzitoare, tribale, din partea copiilor la București” se scria că jucătorii lor au fost deranjaţi de zgomotul asurzitor, iar antrenorul era decis în timpul meciului să retragă echipa de pe teren dacă cei mici ar fi strigat sloganuri rasiste. Să le răspundem norvegienilor cu ironie la aceste insulte şi să le spunem doar atât „Vikingii au luat-o razna/Ca purceii Bazna!” Dar nu aceasta era problema noastră majoră. Ce era de rău pentru noi e că aveam la naţională maxim doi fotbalişti. Ceilalţi erau nişte jucători de fotbal!





Urmează derby-ul echipelor cu câte 15 puncte, Chindia lui Viorel Moldovan şi F.C.S.B.-ul lui Bogdan Argeş Vintilă, antrenorul care în vremea când apăra la F.C. Argeş, în perioada Micul Ajax a reuşit să primească şase goluri în cele patru partide cu Târgoviştea, semn că dacă s-a putut în 1996-1998 se poate şi în 2019. Marian Aliuță, Cosmin Becheanu, Leo Strizu, Adrian Bogoi, Mihai Antal  şi chiar un coleg de-al portarului, Iulian Crivac, care a marcat în propria poartă, sunt autorii golurilor. De referinţă e meciul de la Târgovişte din primăvara anului 1997, arbitrat de internaţionalul Adrian Porumboiu, disputat fără spectatori, echipa noastră ispăşind a doua etapă de suspendare după incidentele de pe teren propriu de la meciul cu Gloria Bistrița. 
S-a jucat pe un teren alunecos, mlăştinos, plouase zdravăn, era şi frig, la noi evolua titular şi Marcel Ghergu, ajuns între timp şeful de la Noua Chindie, iar după ce Cristi Negru a înscris pentru oaspeţi în min. 29, Adrian Bogoi a reuşit egalarea la mai puţin de 60 de secunde, ridiculizând apărarea argeşeană şi pe portarul... Argeş Bogdan Vintilă. În min. 50, fostul târgoviştean Dan Mieluşică ia locul lui Adrian Mutu, iar în min. 74 alt fost jucător al Chindiei de atunci, Sică Bârdeș e schimbat cu Nelu Ceaușu, dar între cele două înlocuiri, Mihai Antal reuşeşte golul victoriei noastre în min. 65, în faţa unui Vintilă fără replică, aşa cum ni l-am dori şi pe bancă în calitate de antrenor, la meciul Chindia – F.C.S.B. Consemnam atunci, prima înfrângere din retur a piteștenilor veniți sub Turn cu declarații războinice date de directorul lor de organizare Oleg Iacomi, un argeșean născut la Târgoviște, în vestitul cartier Suseni, care a dat țării o pleiadă de sportivi, între ei fiind câțiva fotbaliști de valoare. Oaspeții erau încă angrenați în lupta pentru un loc în cupele europene, obiectiv pe care nu îl vor îndeplini la final de campionat, când vor ocupa poziția a șaptea.  A fost o victorie care ne menţinea la jumătatea clasamentului unui campionat cu 18 echipe, fără play-out şi play-off. A fost un succes după o ploaie zdravănă, cu o ploaie de ocazii clare de gol şi... două picături în poarta oaspeţilor, de ajuns pentru două puncte, cum era pe atunci.






Ultima etapă a turului de campionat, în care am jucat cu F.C.S.B., a prilejuit un meci de gală la Ploieşti în care s-a înregistrat recordul de prezenţă, peste 11.500 de spectatori, între care și omniprezentul Gogoașă, dar şi o coregrafie extraordinară a galeriei Chindiei. Formația din capitală nu a putut conta pe mai mulți jucători dintre care îi amintim doar pe Bălgrădean, Dennis Man şi pe Florinel Coman, dar şi la noi au fost câteva absențe. Mihai Aioani și Andrei Vlad, coechipieri la echipa națională de tineret, sunt acum adversari, iar în afară de Vlad, la oaspeţi mai remarcăm prezenţa unui dâmboviţean, Florin Tănase. Chindia a deschis rapid scorul prin Daniel Constantin Florea, min. 13, după un assist marca Cristi Neguț, fază la care bucureștenii au acuzat un henţ în atac al lui Andrei Dumiter. Tot cei de la F.C.S.B.  protestează în min. 28, cerând penalty la un duel între portarul Marian Aioani şi Iulian Cristea, în urma căruia portarul nostru, ieşit târziu la centrare, a boxat şi mingea, dar şi capul fundaşului bucureştean. În min. 30 însă, vicecampioana patronată de Gigi Becali a egalat prin Thierry Moutinho care şutează, balonul ar fi ieşit afară, dar fundaşul Mihai Leca deviază decisiv în propria poartă. La pauză, selecţionerul echipei de tineret a României, Mirel Rădoi, finul lui Gigi Becali, a fost certat de fanii târgovişteni care i-au reproșat titularizarea lui Andrei Vlad în dăuna lui Mihai Aioani la partidele cu Ucraina și Irlanda de Nord: „Mirele, nu vezi cum apără Aioani și cum apără Vlad? Îi faci jocurile lui nași-tu?” Rădoi, aflat împreună cu secundul de la naţională al lui Cosmin Contra, Ionel Gane și cu directorul tehnic al F.R.F., Mihai Stoichiță, a băgat capul în pământ şi a mers mai departe. Nu avea curaj pentru un dialog şi, să fim serioşi, nu avea nici argumente. În tot acest timp, micuţa galerie a F.C.S.B. l-a huiduit îndelung pe Meme Stoica, reproșându-i fostului director sportiv al echipei toate nerealizările de care era răspunzător, dar şi cele care nu-i aparţineau. C-aşa-i în fotbal! În repriza a doua, la conducerea jocului s-au aflat oaspeții, iar în minutul 57, atacantul francez Harlem Gnohere profită de ezitarea lui Andrei Pițian și marchează cu capul, din centrarea lui Adrian Popa. Consemnăm şi o bară în finalul partidei, a lui Ioan Hora, min. 90+1 şi fluierul final care aduce Chindiei o înfrângere, după un egal şi trei victorii consecutive. E sfârşit de tur, coborâm pe locul 11 în clasament, cu 15 puncte acumulate în 13 meciuri jucate, iar dacă s-ar fi încheiat campionatul, cu play-out cu tot, am fi fost fericiţi. Era poziţia sub care se trăgea linia şi care ne-ar fi adus un nou campionat în Liga I... Deocamdată rămânem cu… coregrafia!


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – F.C.S.B. 1-2 (1-1)
Au marcat: DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 13, respectiv MIHAI LECA, autogol, min. 30 şi HARLEM GNOHERE, min. 57.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – C. Dinu (min. 46 Neciu), Pițian, Leca – Martac, Rață (min. 73 L. Mihai), Bic, D.Dumitrașcu – Cr. Neguț (min. 61 Cherchez), D.Florea, Dumiter. Antrenor: Viorel Moldovan.
F.C.S.B.: Vlad – Crețu, Chorbadzhiyski, Planic, Panțîru – Cristea (min. 72 Soiledis), Vână, Tănase – Moruțan (min. 46 A. Popa), Gnohere, Moutinho (min. 60 Hora). Antrenor: Bogdan Vintilă. 
A arbitrat Ionuţ Coza (Cernica – Ilfov) la centru, ajutat la cele două linii de Ciprian Florin Danşa (Satu Mare) şi Ionel Valentin Dumitru-Gherghiţa (Prahova). Rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti). Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) – C.C.A., Marcel Vasile (Bucureşti) – L.P.F.


        În minutul 20 al întâlnirii, când târgoviștenii conduceau cu 1-0, spectatorii au avut parte de un moment special, un târgoviștean, mai exact Ciprian Prisăcaru, directorul Complexului Turistic de Natație, a cerut-o în căsătorie pe iubita sa, la tribuna I a stadionului, în fața celor peste 11.500 de spectatori. În același timp, la tribuna a II-a a stadionului, ajutat de un mic grup al galeriei târgoviștene, a fost afișat un banner pe care scria: „Sori, vrei să fii soția mea? Ciprian”. În aplauzele spectatorilor, fata a dat răspuns, după care a urmat sărutul răsplătit cu altă porție de aplauze. 


        Încheierea de tur nu a adus însă şi finalul de sezon fotbalistic. Returul începea la doar o săptămână şi continua până spre Crăciun cu încă 7 etape, urmând ca în primăvară să se joace ultimele 5 runde şi competiţiile play-off şi play-out. În respiro de 6 zile, ne bucurăm şi întristăm în acelaşi timp pentru că Flacăra Moreni urcă pe poziţia de lider în Seria a treia a Diviziei C, în timp ce F.C. Pucioasa ajunge pe ultima poziţie a clasamentului în aceeaşi grupă a competiţiei, aşa că Dâmboviţa trăgea şi la promovare şi la retrogradare, dar până la sfârşitul campionatului mai era mult și la sfârşit de octombrie 2019 era doar o fotografie de parcurs. De asemenea, aflăm că singurul antrenor dâmboviţean din Ligile I şi a II-a din România, târgovişteanul Adrian Bogoi, a plecat de la Pandurii Tg. Jiu după înfrângerea din deplasare, 3-2, cu Sportul Snagov, ultima clasată a diviziei secunde. Cu el, echipa s-a salvat de la retrogradare în ultima etapă a sezonului 2017-2018, încheind pe locul 14 pentru ca în 2018-2019, formaţia gorjeană să se salveze din nou de la picajul în C, terminând pe poziţia a 15-a. În momentul plecării lui Adi, în sezonul 2019-2020, fotbaliştii panduri formau un lot foarte slab valoric chiar şi faţă de ultimele două sezoane, erau pe antepenultima poziţie în clasament după 13 etape, cu 7 puncte acumulate şi ar fi putut să se salveze, dar conducerea clubului, în frunte cu principalul creditor al clubului, controversatul Marin Condescu, nu a mai avut răbdare. Adrian Bogoi a refuzat postul de coordonator al Centrului de Copii şi Juniori al jienilor şi s-a întors acasă, chiar înaintea meciului cu Universitatea Cluj, care inaugura senzaţionalul stadion din Tg. Jiu. 

         Şi apropo de baza sportivă, la Târgovişte, lucrările pe şantierul de reabilitare la stadionul „Eugen Popescu” erau în plină desfăşurare, iar primarul municipiului, Daniel Cristian Stan, însoțit de Gabriel Boriga, city manager, i-a vizitat din nou pe constructorii care se ocupau de tribuna veche care trebuia modernizată integral, cât și construcția nouă, complet acoperită, ridicată pe locul fostei a II-a, cea dezafectată şi demolată. Aici au fost turnate primele elemente ale fundației, urmând ca până la sfârșitul anului să se înceapă montarea tribunei și apoi confecționarea stâlpilor instalației de nocturnă. Totodată, vor fi finalizate toate comenzile de subansamble, echipamente antiseismice, de încălzire, răcire, ventilație, acoperiș, scaune, sistem de drenaj și încălzire gazon, astfel încât lucrările să decurgă foarte rapid. Reprezentanții administrației locale, cei ce asigurau fondurile pentru renovarea arenei spuneau că arena va corespunde standardelor U.E.F.A., F.R.F. și L.P.F. pentru disputarea de partide de liga I de fotbal și că va fi inaugurată în primăvara anului 2020, când va găzdui și câteva partide din actualul campionat de primă divizie. Realiștii spuneau că vor fi meciuri din play-out, entuziaștii susțineau cu argumente că partidele de final ale Chindiei din 2019-2020 vor aparține selectei întreceri din play-off. Doamne ajută!



Cât priveşte demolarea mai rapidă sau mai lentă a stadionului de sub Turnul Chindiei, fiecare apreciază cum vrea, e momentul să răspundem la întrebarea: în cât timp se dărâmă un stadion? Să începem cu istorisirea unui fost fotbalist bucureştean din perioada 1983-1986 al divizionarei B Automatica, Victor Badea, zis Jamais, pentru necunoscătorii de franceză se pronunţă Jamé şi a prietenilor lui din TVR, Nicolae Crampf, zis Crapu, Cristian Niculae, alias Pilincă, Bogdan Onea, supranumit Oneață, Ştefan Cosac, alintat drept Fane Barosanu și Mihai Murgu, intitulat Michi.

Este vorba despre arena echipei din capitală, pusă la pământ în 24 de ore, la ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Totul spre disperarea gazdelor care pentru următorul meci acasă, cel cu... C.S. Târgovişte, au căutat teren pentru a-l putea disputa! „Era în martie 1987, în timpul partidei cu liderul A.S.A. Tg. Mureş, încheiată 2-2, golul nostru egalizator aparţinând fostului stelist Ion Ion, în min. 90, în ultimele secunde de prelungiri, iar Nicolae Ceauşescu a vizitat şantierul bulevardului Barbu Văcărescu, lângă Podul Glucoza, situat lângă stadionul Automatica. Aşa a apărut momentul fatidic când Nea Nicu a trecut pe lângă baza sportivă, unde erau aproape 2000 de oameni, tocmai când suporterii au dezaprobat foarte zgomotos o decizie a arbitrului Mircea Neșu, din Oradea, care nu a acordat penalty pentru noi, huiduind îndelung. Cu urechile ciulite, Ceauşescu a crezut că înjurăturile şi fluierăturile îi sunt adresate astfel că, într-o secundă a dat ordinul <<Până mâine să se dărâme stadionul!>>” confirmă Badea-Jamais, aflat la „ședința” extraordinară a selectului club „Băuta de vineri”,  aprobat în spusele sale de Pilincă, Michi, Fane Cosac, Bogdan Onea-Oneață și microbistul Crapu, şi el cu antecedente fotbalistice de referinţă, cel puţin de imagine.


Mare scandal, mare, la fabrica „Automatica”, unde se realizau panouri electrice şi automatizări și munceau 4.000 de angajaţi, iar salariile erau foarte mari, respectiv şi de 5.000 de lei pe lună. A doua zi, la arena de fotbal a întreprinderii erau zeci de maşini de Miliţie şi un autobuz cu gratii la geamuri, iar puşcăriaşii aduşi scoteau excelentul gazon-biliard pe care se pregăteau naţionala României şi Sportul Studenţesc, pentru a-l duce pe Dinamo II, unde juca Dinamo Victoria, iar tribunele au ajuns la fostul stadion Progresul. Şi, uite-aşa, Automatica înfiinţată prin `60 sub denumirea Metalul Floreasca, promovată în B în 1982 şi retrogradată chiar în 1987, a rămas fără stadion. „Am fost nevoiţi să jucăm pe ICSIM şi pe Voinţa, în cartierul Aviaţiei, iar pentru echipă a urmat degringolada, astfel că în 1994 a picat în Onoare, iar cinci ani mai târziu s-a desfiinţat” a conchis Jamais, la aproape 32 de ani de la eveniment, nostalgic, la întâlnirea pe temele fotbalistice Automatica, Steaua, Dinamo cu mai sus numiţii Pilincă, Crapu, Oneață, Fane Barosanu și Michi. Aşa s-a demolat un stadion şi pe locul rămas, o persoană care nu ştia ce a fost acolo, cu greu şi-ar fi dat seama că în urmă cu 24 de ore era o cochetă bază sportivă! Părea o groapă, un teren oarecare, un islaz în plin oraş. Ceaușescu a fost foc și pară!

Într-un document oficial, președintele României de atunci îi cere subalternului său, Gheorghe Cioară,  să oprească deîndată acțiunea de construire de stadioane. Acesta încearcă să explice, dar nea Nicu are un discurs echivoc, în urma căruia îi rămâne doar să spună cu voce stinsă, dar hotărâtă: „Am înțeles, să trăiți!” Cum era ca Nicolae Ceaușescu să accepte ridicarea de baze sportive, când stadionul „Automatica” era al doilea din București demolat, după ce în toamna anului 1984 dispăruse renumitul „Republicii”, unde s-a invocat faptul că adunarea mulţimilor la meciurile de fotbal și zgomotul provocat de suporteri, l-ar fi deranjat pe șeful suprem din momentul în care acesta s-ar fi mutat la Casa Poporului. Total fals dacă ne gândim că uriaşa clădire în care se află acum Palatul Parlamentului este izolată fonic. Gândiți-vă că dictatorul nu a ezitat să distrugă un stadion-monument inaugurat pe 9 mai 1926, într-un moment în care România sărbătoarea 49 de ani de la proclamarea independenţei. Au fost atunci regele Ferdinand I şi alţi membri ai Casei Regale în tribună, iar naţionala noastră de rugby a pierdut, scor 3-35, în faţa Selecţionatei Armatei Franceze. Sportul ales pentru această ocazie nu a fost ales întâmplător, „XV”-le nostru cucerind cu doi ani înainte, la Paris, prima medalie, cea de bronz, din istoria participărilor noastre la Jocurile Olimpice. Două zile mai târziu, pe aceeaşi arenă a avut loc tot un meci de rugby, francezii întrecând cu 42-6 Selecţionata Armatei Române. De-a lungul timpului, stadionul a găzduit 42 de meciuri ale echipei naționale de fotbal, unul al echipei olimpice, 15 jocuri din cupele europene, 22 de finale ale Cupei României și multe alte meciuri de campionat și de cupă.


Fapte de istorie sportivă petrecute pe stadionul ONEF, devenit apoi ANEF și în final Republicii, care nu l-au impresionat pe Nicolae Ceaușescu, pus pe demolări în întreg Bucureștiul, în 1986 fiind dezafectat și stadionul Progresul, astfel că, vorba lui Jamais, Pilincă și Michi Murgu, baza sportivă a automatiștilor a fost doar o piedică mică în calea uitării. 


Și, uite-așa, revenim în martie 1987, după ce stadionul din Barbu Văcărescu a dispărut pentru totdeauna din peisajul sportiv și urbanistic.  

Două săptămâni mai târziu, la următorul meci disputat pe teren propriu, chiar cu Târgoviştea noastră, automatiştii s-au mutat pe baza sportivă învecinată, ICSIM şi au învins cu 1-0, gol cu capul în min. 46 înscris de golgeterul Petre Grosu. Au jucat la Automatica: Popa - Ionescu, Zalupca, Pologea, Boțonea - Pîrvan, Nochit, Niță - Culea (min. 76 Terteleac) - Grosu (min. 80 Ghiţă), Pestriţa, iar la C.S. au evoluat: Dârjan - D. Manea, C. Badea, S. Dumitrescu, I. Niculescu - R. Tudor, M. Ghergu, I. Neculce - N. Barbu (min. 78 M. Răducanu), M. Ploaie (min. 58 I. Chiriţă), M. Ghioacă. Antrenor era profesorul Marin Olteanu, după ce „Procurorul” Cornel Dinu plecase între tur și retur de la echipă, iar președintele clubului era Constantin Titi Ionescu. 
C. S. Târgoviște s-a clasat pe poziția a cincea în ediția 1986-1987, la 11 puncte distanță de liderul seriei, echipa Armatei din Târgu Mureș. În acel campionat în lot au mai fost: Gheorghe Mândrilă, Dan Pescaru, Gheorge Coarnă, Sorin Marinescu, Ion Ene, Marius Vişan, Daniel Dumitrescu, Daniel Manea, Florin Burlan, Marcel Ploaie, Nicolae Barbu, Sandu Nedelciu, Gabriel Cristea, Daniel Andrieş, Daniel Petruț, Mitică Ciobănică, Cristian Şerban, Constantin Drăgan, Gheorghe Popescu, Mihai Grigore, Daniel Amuza, Aurel Preda-Bleau, Marian Răuță, Victor Săbiescu şi Dumitru Dorel Stan.




În final, revine întrebarea: în cât timp se poate dărâma un stadion? Răspunsul e clar: într-o zi!

Să mai remarcăm o altă întâmplare inedită, cea de la Crevedia, unde trebuia să se dispute în cadrul optimilor de finală ale Cupei României-faza județeană meciul dintre gazdele de la Voinţa 2018, poziţia a doua în Liga a 5-a din Ilfov și Clubul Sportiv Măgurele, locul 4 în Liga a 4-a din acelaşi judeţ, vicecampioana de anul trecut, care a încheiat atunci la egalitate de puncte cu C.S.O. Viitorul Pantelimon. În marea patrie a puilor şi găinilor, cei doi asistenți, angajaţi polițiști, au fost chemați înainte de meci în misiune, astfel că oaspeții au refuzat să intre în teren fără brigadă completă! Şi când te gândeşti că în judeţ au fost meciuri care s-au disputat cu un singur arbitru sau doi. Cu doi ani în urmă, în 2017, derby-ul din Onoare Nord, Șuța Seacă – Dărmănești, scor 1-1, l-a avut ca arbitru pe Ion Oncescu, angajat al I.S.U. Dâmboviţa, dar înaintea meciului de seniori, acesta a dispărut de la stadion după ce a primit ordin să se prezinte de urgenţă la serviciu. Locul său a fost luat de unul dintre asistenți, Ionuț Onicescu, dar ce s-ar fi întâmplat dacă alarma l-ar fi prins pe pompier în timpul partidei? E interesant cum ar proceda fluieraşii şi tuşierii în situații asemănătoare, dacă ar promova în Liga a 3-a sau mai departe. Cu siguranţă şi-ar schimba locul de muncă sau ar abandona arbitrajul.




        Cât despre Noua Chindie, trebuie să conchidem că a fost un tur de campionat cu rezultate pe care un optimist le-ar fi putut considera bune, iar un pesimist drept necorespunzătoare. Ar fi putut să fie şi mai rău, aşa cum, posibil, ar fi putut să fi fost un pic mai bine. Gândiţi-vă însă, că era o echipă cu 9 jucători care atunci au evoluat pentru prima oară în Liga I din România, Aioani, Neguț, Dumitrașcu, Rață, Yameogo, Cherchez, Cornel Dinu, Ivancic, Şerban şi alţi doi, Atanase şi Ioniţă, care nu apucaseră să debuteze. Ne aştepta însă un drum foarte lung, cu parcurs de anduranţă, un maraton fotbalistic. Se încheia doar prima parte a unui campionat care conţinea tripleta tur, retur şi play-off sau play-ouţ, la fiecare după posibilităţi. Aflasem cam cum era în elită, ne simţeam bine în prima ligă, iar din punct de vedere meteorologic şi vremea ţinuse cu fotbalul, cu puţină ploaie şi mult soare, într-o toamnă frumoasă.

        Toamna bobocilor!





BIBLIOGRAFIE


Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Jurnal de Dâmboviţa, ProSport, Liga2.prosport.ro, ziarullumina.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial,  facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, 
valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, facebook.com/Chindia Targoviste,  MDI TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, digisport.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.   

De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.


Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, caricaturile semnate de domnii Matty, Alexandru Clenciu, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.


MULŢUMESC TUTUROR!


Gabriel Degeratu








Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 51, O FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ (returul ediției 2022 – 2023)