FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)
CAPITOLUL 53
COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)
12 iunie 2023... Trecuseră trei săptămâni de la retrogradarea Chindiei şi Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a anunțat că președintele clubului şi-a dat demisia, iar el promite revenirea echipei în prima ligă: „Am avut o ședință cu ceilalți 2 asociați de la Chindia Târgoviște. Marcel Ghergu a prezentat situația financiară a echipei și, după 40 de minute, a fost invitat să părăsească sala. Marcel Ghergu NU mai este președintele clubului! Aveți răbdare că, în câteva zile, vom rezolva toate problemele, obiectivul fiind promovarea imediată în Superligă! Am convocat o întâlnire a Adunării Generale a Asociaţilor a A.F.C. Chindia Târgoviște. Am propus acționarilor o discuție sinceră despre nevoia unui management care să asigure promovarea în SuperLiga României. Voi demara discuțiile necesare pentru aducerea unui nou președinte al cărui obiectiv primordial este construcţia unui staff și a unei echipe care, în sezonul competițional 2024-2025, să evolueze pe prima scenă a fotbalului românesc. Dâmbovița merită o echipă pe prima scenă și azi am pornit acest efort colectiv de reconstrucție a speranței. Cert este faptul că atât Consiliul Județean Dâmbovița, cât și Primăria Târgoviște vor fi alături de Chindia Târgoviște, astfel încât echipa noastră să revină în prima ligă a fotbalului național”. Era clar că mandatul lui Marcel Ghergu, care a condus Chindia Târgoviște din funcția de președinte timp de nouă ani, perioadă în care echipa a avut două promovări, în Liga 2 și Liga 1 și a evoluat patru campionate consecutive în elita fotbalistică a României, se încheiase.
În vara anului 2023 au părăsit echipa Neguț, Popa, Popadiuc, Perianu, Căbuz, Celea, Jipa, Cooper, Dinu Moldovan, Buș, Dumitrașcu, 11 fotbalişti confirmaţi la alte formaţii din liga I, care se adăugau lui Mihaiu, acesta încheindu-și contractul înainte de sfârşitul play-out-ului şi se transferase la Gloria Buzău.
Plecase şi stafful tehnic, Anton Petrea, Cristian Țermure, Dumitru Hotoboc şi Vasile Gheorghe, la Universitatea Cluj, dar mai erau alţi 8 jucători despre care se zvonea că nu doreau să mai rămână la Târgovişte, Dulca, Căpuşă, Akhmatov, Vorobjovas, Boldor, Chamed, Grubac, Orozco. Era normal să plece toţi din administrativ şi tehnic, dar şi mulţi dintre jucători. Indiferent care era proporţia vinovăţiei pentru fiecare în parte, fotbaliştii erau puternic culpabili de retrogradare şi era momentul să o luăm de la capăt cu alţii. Niciodată în istoria fotbalistică a Târgoviștei nu s-a întâmplat ca după o cădere din prima divizie să rămână atât de puţini jucători la echipa care urma să evolueze în eşalonul secund. Cei care au trăit retrogradările, spun că doar păstrarea nucleului echipei a permis o bună evoluţie în continuare a formaţie, preîntâmpinând ajungerea în C, acolo unde, vorba regretatului Fane Marcu, băiat subțire de Afumați, via Câmpina și Târgoviște, cu evoluții apreciate la liga I, sub Turnul Chindiei, se aud numai adieri de vânt, trosnete de tibii, suciri de glezne și foșnet de picioare rupte. O frumusețe!
În fond, la Chindia, mai aveau contracte cu clubul Andrei Şerban, Adrian Ioniţă, Mihai Eșanu, Jeremy Corinus, iar Atanase şi Cornel Dinu, care pe 9 iunie împlinise 34 de ani, erau în aşteptarea propunerilor pentru a rămâne. Se încheia aproape o lună de incertitudini în care s-a vorbit mult despre cauzele retrogradării şi despre vinovați, iar persoana care a fost criticată cel mai dur a fost președintele Marcel Ghergu, deşi antrenorii aveau şi ei o mare parte de contribuţie... negativă la retrogradare, mai ales Toni Petrea, nicidecum un bun tehnician aşa cum am crezut, dar şi Țermure, nicidecum un iubitor al Târgoviștei fotbalistice, aşa cum susţineau unii, ci doar un biet mercenar care a jucat sub Turn şi la primul eşec ca tehnician secund s-a grăbit să-şi ia tălpăşiţa. Suporterii și jurnaliștii sportivi au cerut insistent ca Ghergu să demisioneze, iar asociații și-au pierdut şi ei răbdarea, astfel că primarul Cristian Stan și președintele C.J. Dâmbovița, Corneliu Ștefan, au transmis că își doresc o schimbare în cadrul clubului târgoviștean. Ajungerea în eșalonul secund fost privită ca o tragedie, iar faptul că Ghergu nu a dialogat cu cei care sprijineau financiar echipa l-a costat decisiv, deşi Marcel a avut şi realizări de-a lungul timpului. De această dată nu a mai putut recâștiga încrederea finanţatorilor și a suporterilor. Astfel că a rămas să plătească toate oalele sparte de el, dar şi de antrenori şi de jucători, mare durere a fanilor târgovişteni vizându-i pe fotbaliştii localnici care au plecat fix la cei cu care, chipurile, s-au luptat la retrogradare. Partea plină a paharului, aşa cum au scris mulţi suporteri, era ca acei doi băieţi născuţi la Corneşti şi Pietroşiţa, ajunşi la Sibiu şi Cluj, să încerce să nu mai revină vreodată la echipa de lângă Curtea Domnească. Era marea rugăminte a celor care au crezut că aceștia și alții nu și-au apărat corect şansele în timpul play-out-ului de Liga I.
„Retrogradarea n-a fost ușor de digerat pentru nimeni, mai ales că a venit și într-un moment complet nepotrivit, adică întoarcerea echipei în oraș, pe propriul stadion. Poate plecarea mea va ajuta clubul să se reașeze, să se bazeze pe o altă strategie. Au fost la mijloc mai mulți factori care au dus la acest deznodământ. Am jucat numai prin deplasare, au existat și restanțe salariale, a apărut o deconectare a unor jucători, s-au adunat și niște erori de arbitraj la nivel VAR, plus neșansa. N-am arătat cel mai rău din Liga 1, dar așa ne-a fost scris! E și vina mea, evident, probabil am comis anumite erori, dar în niciun caz n-am făcut greșeli majore, care să afecteze decisiv obiectivul. Am depins doar de noi în ultimul meci, dar, din păcate, am ratat momentul” a declarat Ghergu pentru Prosport. Comunicatul clubului a fost rapid: „Întrunită în cursul serii de luni, 12 iunie, Adunarea Generală a Asociaților a luat act de demisia președintelui Marcel Ghergu. Îi mulțumim pentru efortul depus la A.F.C. Chindia Târgoviște pe parcursul acestor ani și îi dorim mult succes mai departe. Zilele viitoare vom anunța noua echipă de conducere a clubului nostru, care va avea ca obiectiv promovarea în Superligă la finalul sezonului 2023-2024”.
La câteva zile, Chindia Târgoviște a rămas și fără doctorul Stelian Sorică, acesta luându-şi la revedere după doi ani la echipă. Medicul, specializat în recuperare și medicină sportive, a anunțat că a pus punct colaborării printr-un mesaj în mediul online: „Au fost 2 ani speciali, cu o experiență de viață inedită. Deplasări în toată țara, dar și cantonamente în afara ei. Am experimentat situații pe care nu le-aș fi întâlnit niciodată în cariera mea de medic. M-am bucurat și am suferit alături de băieți, am simțit, trăit și am văzut din interior ce înseamnă și ce sacrificii se fac pentru sportul de performanță. Am întâlnit oameni, sportivi cu un caracter frumos, dar și oameni fără caracter. Rămân cu lucrurile bune și adaug în cartea vieții mele încă un capitol. Sper ca echipa să revină cât mai repede pe prima scenă a fotbalului românesc, iar fotbaliștilor le doresc multă sănătate şi performanțe cât mai mari. Rămas bun, Chindia Târgoviște! Dacă ești suficient de curajos să spui «la revedere», viața te va răsplăti cu un nou «salut» - Paulo Coehlo”.
Între timp, pe 17 iunie 2023, se joacă meciul tur al barajului pentru promovarea în Liga a III-a între campioanele judeţene. La Gura Şuții s-au întâlnit Recolta şi echipa a doua a Craiovei lui Adrian Mititelu. Cu peste 8000 de oameni pe micuţa arena sportivă comunală, înconjurată de sute de maşini de toate tipurile, meciul a început sub semnul ploii, care a şi venit după 9 minute. Precipitaţiile abundente l-au determinat pe arbitrul de centru să întrerupă jocul, jucătorii au ajuns la vestiare, iar spectatorii pe unde au apucat, clădiri, autoturisme şi orice adăpost, fie el şi improvizat, care să îi ferească de precipitații. După ploaie, gazdele au refăcut marcajul şi partida s-a reluat, cu dâmboviţenii în prim-plan, o echipă mult mai experimentată, cu jucători cu meciuri la divizia C. Ionuţ Păun a expediat mingea cu capul peste bară în min. 13, iar Moțoi şi Dinu nu au reuşit nici ei să deschidă scorul. Oaspeții, cu o echipă de juniori, au avut doar o ocazie prin M. Ilie, în min. 18. După pauză, tot Gura Şuții a fost mai periculoasă, iar Ionuț Păun a marcat la colţul scurt, în min. 66 şi victoria părea să fie de partea dâmboviţenilor. Craiovenii nu au avut capacitatea şi valoarea să riposteze, iar meciul se îndrepta spre o victorie la limită a gazdelor. În min. 90, acelaşi Păun a centrat de pe partea dreaptă, iar Ionuț Radu a înscris cu capul spectaculos. Putea fi 3-0, dar Jipan a ratat și, chiar şi aşa, Gura Şuții era „în cărţi” pentru a promova.
RECOLTA GURA ȘUȚII - F.C.U. CRAIOVA 2-0(0-0)
Au marcat: IONUŢ PĂUN, min. 66 şi IONUŢ RADU, min. 90.
RECOLTA GURA ŞUȚII: Eftimie - Costache, Jipan, Arabolu, Căldăraru, Rășcanu, Olteanu, Drăcea, Păun, M. Dinu, Moțoi. Rezerve: Duca, Ghiță, Stănescu, Budoiaș, M. Andrei, I. Radu, A. Neguț, D. Constantin. Antrenor: Marius Rotaru.
F.C.U. CRAIOVA 2: Firulescu - Crăciun, Nedelcu, Sofianu, Ciucă, Bărbulescu, B. Duță, Stavarache, L. Duță, Sârbu, M. Ilie. Rezerve: Pena, Sârbu, Cristea, Marcu, Crăciun, Gălan. Antrenor: Ovidiu Dănănae.
Despre echipa naţională de seniori de fotbal a României se împlineau decenii de neîmpliniri măreţe de când nu mai scrisesem de vreo calificare notabilă sau vreo performanţă. După un 0-0 în Kosovo, o prestație slabă, dar cu un punct acumulat, a urmat meciul din deplasare cu Elveţia unde, Valentin Mihăilă a fost eroul României. În disputa cu helveţii din preliminariile Campionatului European 2024, tricolorii au încheiat la egalitate, 2-2, după un joc cu un final nebun, în care dâmboviţeanul din Finta a reușit o dublă miraculoasă. În minutul 89, dâmbovițeanul a marcat printr-un voleu trimis la colțul lung, iar peste alte două minute, a restabilit egalitatea, după un gol superb, marcat la colțul scurt. Avea deja 3 goluri şi 11 meciuri în tricoul echipei naționale, cota de piață a lui Mihăilă, fiind potrivit Transfermarkt.com, de 2,70 de milioane de euro.
La o lună după retrogradarea Chindiei, a fost numit președintele clubului, clujeanul Andrei Cordoș. Acesta va avea ca obiectiv, alături de viitoarea conducere tehnică, promovarea echipei în prima ligă, la finalul sezonului 2023-2024. În vârstă de 35 de ani, fotbalist pe postul de fundaș central la U Cluj, Dinamo București, Frosinine, A.S.A. Târgu Mureș, F.C. Vaslui, Pandurii Târgu Jiu, F.C. Botoșani, Luceafărul Oradea și Zalgiris, avea 3 meciuri, respectiv 4 în naționalele U19 și U21 ale României. Vicepreședinte al Chindiei, în locul lui Adrian Dumitru, a fost desemnat târgovişteanul Lorin Petrescu, patronul societății PROActiv Târgoviște, iar director sportiv a fost numit Eduard Stăncioiu, un fost portar de prim-plan în fotbalul românesc, cu multe meciuri şi prestaţii foarte bune la Sportul Studențesc, C.F.R. Cluj, A.S.A. Tg. Mureș, F.C.S.B. și Universitatea Craiova.
La prezentarea noilor conduceri administrativă și tehnică ale Chindiei pentru sezonul competițional 2023-2024, Corneliu Ştefan, președintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a fost maestrul de ceremonii al conferinței de presă organizată la stadionul „Eugen Popescu” din Târgoviște. Lângă el, a fost primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan. Principal a fost instalat Dragoș Militaru, 33 de ani, cel mai tânăr antrenor din Liga 2 în ultimele două sezoane, când a stat pe banca Unirii Dej, în timp ce fostul secund al echipei, Irinel Voicu, continua la Chindia ca team-manager. Dintre jucători, au mai rămas „legați” cu înțelegeri scrise Andrei Şerban, Adrian Ioniţă, Eșanu, Corinus, dar mai erau speranţe pentru a semna prelungiri de contracte şi Avram, Atanase, Cornel Dinu. Deocamdată, conducătorii și tehnicienii prezenți la întâlnirea cu presa, cinci persoane, la care se adăugau directorul tehnic Renzo Rossi, secundul lui Militaru şi antrenorul cu portarii, în total opt, erau mai numeroși decât lotul de fotbalişti.
Vin, apoi, veşti de la Ciprian Prisăcaru şi Dorel Popa, şefii A.J.F. Dâmboviţa, respectiv al Comisiei Judeţene de Arbitri, privind creşterea numărului de arbitri republicani după finalizarea programului „Cavalerii Viitorului 4”, organizat de Comisia Centrală a Arbitrilor. Astfel, doi dâmbovițeni au fost admiși în lotul Ligii a 3-a, arbitrii asistenți în vârstă de doar 22 de ani, Florin Filip și Tudor Sillo. Lista actualizată cu cei 11 arbitri divizionari din Dâmbovița era următoarea: Mihai Motan, arbitru de centru şi Florin Pucheanu, asistent, ambii la Liga a 2-a, Adrian Dumitru, Andrei Ghiureș, Andrei Vremăroiu, centrali în Liga a 3-a şi asistenţii din aceeaşi categorie Ștefan Mincu, Florin Mocanu, Ionuț Onicescu, Adrian Păunescu, Florin Filip și Tudor Sillo.
După instalarea noii conduceri la Chindia, au apărut şase transferuri, Florin Plămadă, căpitanul echipei Poli Iași, alături de care a promovat în 2023 în SuperLigă, cu evoluţii şi la F.C. Botoșani, Metaloglobus, Petrolul Ploiești, Rapid Suceava și Otopeni şi italianul Roberto Romeo, cu peste 130 de meciuri jucate în prima ligă în ultimul deceniu, cunoscut pentru prestaţiile foarte bune de la Gaz Metan Mediaş şi U Cluj. Apar, apoi, mijlocaşul Vlad Prejmerean, cu 80 de meciuri în Liga a 2-a, la A.C.S. Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Luceafărul Oradea, Petrolul Ploieşti şi A.F.C. Unirea 04 Slobozia, Dorian Railean, portarul internaţional cu 8 selecţii al Rebublicii Moldova, ultima la victoria fabuloasă cu Polonia, scor 3-2 în preliminariile Euro 2024, jucător la Dacia Chişinău, F.C. Petrocub Hîncești, F.C. Sfântul Gheorghe Suruceni, A.C.S. Fotbal Comuna Recea şi Unirea Dej, în campionatul 2022-2023, locul 6 în play-off şi Gabriel Dodoi, atacant la Sepsi OSK Sf. Gheorghe, C.F.R. Cluj, F.C. Rapid 1923, Pandurii Târgu Jiu şi C.S.M. Reşița şi fundaşul Alexandru Gîț, fost la Dacia Unirea Brăila, C.S. Sportul Snagov, F.C. Buzău, F.C.U. Craiova 1948, U Cluj şi Unirea Dej.
A urmat returul de la Craiova pentru Recolta Gura Șuții, meci jucat pe baza sportivă „Tărâmul Leilor”, fără spectatori, la cererea gazdelor, patronul fiind, în continuare, în scandal cu galeria echipei. După înfrângerea din tur cu 2-0, oltenii au intrat pe gazon cu jucătorii eligibili şi rezervele de la Liga I, George Ganea, Sekou Sidibe, Ionuț Zanfir, Ibrahim Jibril, Marius Ciobanu, Sofianu, Mario Ilie, Bogdan Duță şi Lucian Duță. Ganea a deschis scorul în minutul 9, dâmboviţenii au egalat 10 minute mai târziu prin Mihai Dinu, iar în min. 45, Ionuț Zanfir a punctat din nou pentru gazde. Promovarea s-a decis între min. 68 şi 74 când Ganea, de două ori şi Sidibe, o dată, au marcat. Gura Șuții, rămasă fără Dinu și Jipan accidentați, a ratat prin Alin Neguț, care a trimis în bară și Ionuț Radu şi visul dâmboviţenilor de a promova în premieră în Liga a 3-a s-a năruit...
F.C. U CRAIOVA 2 - RECOLTA GURA ŞUȚII 5-1 (2-1)
Au marcat: GEORGE GANEA, minutele 9, 68, 74, IONUŢ ZANFIR, min. 45 şi SEKOU SIDIBE, min. 71, pentru F.C. U Craiova 2, respectiv MIHAI DINU, min. 19, pentru Recolta Gura-Șuții.
F.C. U CRAIOVA 2: Firulescu - Ciucă, A. Crăciun, Sofianu, R. Crăciun, Ciobanu, I. Zanfir, Duță, Sidibe, Ganea, Jibril. Rezerve: Pena - Nedelcu, Bărbulescu, Duță, Cîrstea, Sârbu, M. Ilie, Marcu, Gălan. Antrenor: Ovidiu Dănănae.
RECOLTA GURA ŞUȚII: Eftimie - Costache, Jipan, Arabolu, Olteanu, Rășcanu, A. Neguț, M. Dinu, Stănescu, Păun, Moțoi. Rezerve: Duca - Ghiță, Căldăraru, Drăcea, I. Radu, D. Constantin, D. Popa, Manciu. Antrenor: Marius Rotaru.
A arbitrat la centru Horia Mladinovici, ajutat la cele două linii de Mihăiță Necula, ambii din București şi Gheorghiță Bălan (Pitești). Observatori F.R.F.: Ion Ionescu (Pitești) şi Ion Enea (Bălești - Gorj).
Câteva gânduri despre cea mai mare suporteră a fotbalului judeţean al Dâmboviţei, mare admiratoare a sportului cu balonul rotund, din oraşul natal, Fieni. Pleacă dimineaţa devreme de acasă cu trenul, autobuzul, vreo maşină de ocazie sau orice alt mijloc de transport ca să ajungă în satele şi comunele unde au loc meciurile de liga a şasea, a cincea şi a patra. Ceva, pentru a ajunge la destinație. Evident, mersul pe jos este inclus în deplasările unde, odată ajunsă, realizează fotografii pe care le postează, însoţite de comentarii, intră în vorbă cu jucătorii şi spectatorii pe care îi analizează uman, dar şi cu rigorile unui psiholog şi sociolog, zâmbeşte sau se întristează la ce aude și ce vede, fiind, de cele mai multe ori, singura prezență feminină din tot stadionul. Pe frig, caniculă, ploaie ori ninsoare, Ana Maria Ulmanu oferă o lecţie despre iubirea necondiţionată a fotbalului şi a oamenilor. De citit cu mare atenţie rândurile bloggeriței: „Zeci de ani de zile mai târziu, am ajuns să spun despre mine că îmi place mult fotbalul. Specificând: cel județean. Îmi place să merg la meciuri, să văd meciuri, să fac poze, filmulețe, să zâmbesc oamenilor. Îmi place să fiu în centrul atenției (și o recunosc), iar de câteva ori, anumite persoane s-au oprit din încălzirea pe care o făceau înainte de meciuri spunând: «Haideți să ne facă Ana o poză». Mamă, culmea fericirii pe mine. Susțin... nici nu mai știu câte echipe. Doar pe la Liga 4 erau sezonul trecut vreo 8. Dar, de curând, m-a întrebat un tânăr jucător ce echipă preferată am (de Liga 4) și i-am spus vreo 3. Prima, cea la care joacă el. De fapt, îmi plac fotbalul, socializarea de la fotbal și oamenii de la fotbal. Iar de acum 3 zile am ajuns să susțin o echipă în plus. Pentru că, dincolo de spectacol sau lipsa lui, dincolo de joc în sine, compar, dintr-un punct de vedere, fotbalul cu politica. Atunci când vine vorba de OAMENI. Nu contează de la ce echipă ești, contează ce fel de om ești. Și un exemplu căruia îi dau prea multă importanţă, dar care mi se pare că se potrivește, e al unui băiat de la Liga 4. Este un jucător bun. Foarte bun. Eu aş fi zis că are 30 de ani. Până am aflat că avea 18 neîmpliniți. De câte ori mă vedea se uita la mine, așteptând să-l salut probabil. I-am zis și eu bună de 2 ori (din bun simţ), cred că s-a emoționat, n-a răspuns nimic. Și de atunci, a tot așteptat să îl mai salut. Dar nici eu nu m-am lăsat mai prejos. Nu l-am salutat. Până într-o zi când mi-a scris «Mi-ai făcut și mie poze? Ia să-mi trimiți!» După cum se vede. El nu știe să zică bună. I-am dat seen. Au trecut 5 luni. Într-o zi, însă, m-am dus la un meci amical. Cum nu dețin mașină personală, am ajuns iar cu 3 ore înainte de meci. Eram eu, o echipă de Liga 1 care își făcea antrenamentul și...5 suporteri în tribună, uitându-se la aceștia. În momentul în care au terminat antrenamentul și au trecut pe lângă mine, fiecare în parte a dat bună ziua. M-a pus pe gânduri întâmplarea. Jucători de Liga 4 care nu dau bună ziua, versus jucători de Liga 1 care dau bună ziua în același timp cu tine. Chiar dacă habar nu au cine ești, de unde ești, ce cauți acolo sau cu ce echipă ţii. Erau 3 grade afară și, probabil, pentru ei a contat că o necunoscută în plus a venit să îi vadă antrenându-se. Și... aşa echipa respectivă și oamenii care o compuneau a devenit preferata mea din SuperLigă. Am început să mă uit la meciurile lor, să încerc să aflu informații despre jucători, cum îi cheamă și alte asemenea. (...) Pe echipa din superligă, ai cărui oameni i-am cunoscut într-o zi de iarnă, o susțin în continuare. Chiar dacă are alt lot. Pe jucătorii care au dat acel bună ziua, îi susțin și pe ei, în continuare. Chiar dacă fac parte din alte echipe. Şi continuarea... poate v-o povestesc altă dată. Continuarea încă se scrie”.
Evident că Ana Maria Ulmanu urmăreşte şi partide din ligile superioare ale României, iar primul ei meci a fost unul de C, al Cimentului Fieni. Povestioara ajungerii la partida Chindia - F.C. Voluntari, 2-2, din 19 mai 2023, cea denumită generic „inaugurare cu retrogradare”, când redeschiderea stadionului „Eugen Popescu” a coincis nefericit cu grabnica coborâre în B a fotbalului de sub Turnul Chindiei, este savuroasă şi obligatoriu de citit: „M-am dus la Târgovişte cu o mașină. Eram 4 persoane pe bancheta din spate, dar trebuia să plec spre meci. Și în portbagaj mergeam dacă era cazul. Hei, hei, ce faceți, mergeți la meci, întreb eu foarte încântată. Meci? Cine joacă? Nu, domnişoară, mie îmi place să mă distrez cu prietenii şi să muncesc. Nu îmi «place» meciurile. Apoi omul turuie despre munca lui câteva minute. Ăsta e meci la Târgovişte? Meciurile sunt pe Arena Națională. Mamăăăă, 37.000 de oameni au fost! Zice alt pasager. În Pucioasa coboară 2 dintre băieţii de lângă mine. Și urcă un domn. Abia pe la Doiceşti, noul pasager sună pe cineva și zice: «Bine, hai că ne vedem la stadion». Toți din mașină «Încă o persoană care merge la meci! Uitați domnişoară, ați găsit cu cine să conversați despre meciuri». Domnul încheie convorbirea, schimbăm 2-3 vorbe, aflu că lucrează în cadrul unui supermarket. «Și un jucător de la noi din zonă lucrează la aceeaşi firmă ca dvs. Îl cheamă... îl știți?» «Da, da, cum să nu, lucrăm la același magazin!» «E unul dintre cei mai buni fundaşi din liga4!» Apoi domnul îmi spune că speră să câștige Chindia. Și eu sper. Nu mi-a plăcut în vreun mod deosebit echipa. Apoi, pe când făceau un antrenament, în februarie, înainte de meciul cu Sepsi, i-am întâlnit pe teren. Când au terminat antrenamentul, fiecare dintre ei a salutat lumea care se afla în apropiere. Iar pt. mine oamenii educați au întotdeauna o bilă albă. Domnul continuă: «Ar trebui să facă tot posibilul să rămână în A (în sfârșit un om care folosește vechile denumiri ale diviziilor, la fel ca mine). Dacă ajung să retrogradeze, nu își vor mai reveni niciodată. Să vă spun și despre Cimentul, domnişoară. Au avut baraj de Divizia A. Și nu au promovat. Oricum ăla a fost blat, știe toată lumea». Mă uit la el și nu zic nimic. «Apoi nu şi-a mai revenit niciodată echipa». Adaugă el. Pic puțin pe gânduri și adaug și eu: «Dumneavoastră coborâți tot la Dedeman ca doamna? Sau la 2 Brazi?» Felicitări, Ana Maria Ulmanu!
19 mai 2023, de la Piața Bărăției, pe stadionul „Eugen Popescu”, la meciul Chindia - F.C. Voluntari
În ziua reunirii Chindiei, 26 iunie 2023, apar alți trei jucători, dintre care unul era noutate, fundaşul Andrei Marc, cu 150 de meciuri în SuperLiga din România, fotbalist la F.C.S.B., Dinamo, Șanliurfaspor, F.C. Braşov, Ceahlăul Piatra Neamţ şi Concordia Chiajna. Ceilalţi doi erau reveniţi la Târgovişte, portarul Iustin Popescu şi mijlocaşul Răzvan Matiș.
Stafful tehnic complet era alcătuit din directorul tehnic Renzo Rossi, antrenorul principal Dragoș Militaru, secundul Moundir Moussaddak, antrenorul cu portarii Dorin Silaghi, preparatorul fizic Emanoil Gugu, directorul sportiv Eduard Stăncioiu şi delegatul Dragoş Pătru. Ionuţ Marin continua ca ofiţer de presă, iar Nicolae Croitoru, vehiculat ca o variantă de principal la seniori înainte de venirea lui Militaru, rămânea şef al Academiei de Juniori a clubului. La antrenamente erau 26 de jucători, 8 nou veniţi, 2 reveniţi, 8 jucători din lotul din liga I, dintre care 4 jucaseră în campionat, iar alţi 2 în Cupa României, 2 tineri dâmboviţeni readuşi acasă şi 6 juniori. Urma un prim amical cu Unirea Slobozia la Bucureşti, un cantonament la Poiana Braşov şi meciuri de pregătire în oraşul de sub Tâmpa cu Alexandria, Ceahlăul şi alte câteva transferuri în compartimentul median şi cel al atacanţilor, unde nu existau dubluri pe posturi. Printre adversarele preconizate, la întoarcerea din cantonament, era şi Metaloglobus. Preşedintele clubului Andrei Cordoș încerca să achite restanțele salariale foştilor jucători cu memorii depuse. În ultima ședință a Consiliului Județean Dâmbovița, au fost alocați 500.000 lei Chindiei pentru a mai stinge din litigii și pentru a putea continua activitatea. Unii ex-componenți au acceptat eşalonarea datoriilor, inclusiv stafful tehnic şi Marcel Ghergu, alţii nu. Printre aceştia, erau jucători care, în trecut. se băteau cu cărămida în piept că iubesc Târgoviştea, nu mai dau nume, îi ştie toată lumea. Erau aşteptaţi încă 4 jucători, doi atacanți și doi mijlocași, iar după trialul la care au participat 44 de jucători au rămas doar doi dintre ei pe posturile de Underi, dar fotbaliştii nu erau încă incluşi în lot. La Centrul de Copii și Juniori, Chindia a renunțat la antrenorul care se ocupa de cele mai mici grupe de fotbaliști, Ion Ene, fostul fotbalist al C.S.-ului, deţinătorul celui mai mare număr de meciuri în divizia A în lista jucătorilor care au evoluat timp de 13 campionate pentru Târgovişte.
Primul amical al seniorilor s-a disputat sâmbătă, 8 iulie, la Bucureşti, pe terenul 5 din Complexul Ghencea, cu Unirea Slobozia din liga a doua, echipa antrenată de fostul tehnician al Chindiei, Adrian Mihalcea. Meciul s-a încheiat cu victoria la limita a ialomiţenilor, gol marcat în prima repriză de Coadă. La noi au evoluat: Railean - Gîț, Plămadă, C. Dinu. A. Ioniță - Prejmerean, Boțogan, Matiș, A. Șerban - Dodoi, Manolache. Au mai jucat I. Popescu, R. Romeo, Oprea, Petre, Barstan, I. Zamfir, Călin, Atanase, Blejdea, V. Ioniţă, Crivac şi Marc. Nu au evoluat Brânzea, Fuiorea, Albu, Brătucu, Enache, Tache şi I. Cristea, dar au apărut patru jucători noi, Boțogan, Oprea, Barstan şi Crivac, care însă nu au fost anunţaţi ca transferaţi.
O certitudine la nou veniţi a fost atacantul Robert Moldoveanu, campion al României cu Farul Constanța în sezonul 2022-2023, cu 100 meciuri în SuperLiga şi divizia secundă din România, dar cu goluri foarte puţine, marcate pentru Dinamo, F.C. Brașov, Petrolul Ploiești și Farul, inclusiv pe la naționalele României, de la U15 la U21. Era a 11-a achiziție realizată de Chindia în vara anului 2023, iar Moldoveanu s-a alăturat lotului plecat deja în cantonamentul montan de la Poiana Braşov. Al doilea amical s-a disputat pe Baza sportivă din Ghimbav miercuri, 12 iulie, cu C.S.M. Alexandria, proaspăt promovată în liga a doua. Meciul s-a încheiat cu victoria cu 3-0 a târgoviştenilor, goluri marcate de Alexandru Şerban, din penalty, Alexandru Gîț şi Robert Moldoveanu. La noi au evoluat: I. Popescu - R. Romeo, Marc, Plămadă, Anișorac - Prejmerean, Boțogan, Matiș, A. Șerban - Dodoi, Blejdea. Au mai jucat după pauză: Railean, Gîț, C. Dinu, A. Ioniţă, Leo Idiao, I. Zamfir, Manolache, Călin, Atanase, R. Moldoveanu, Al. Petre şi V. Ioniţă. Două noutăţi, Anișorac şi Leo Idiao, iar următorul amical, disputat tot la Ghimbav, cu Sepsi 2 Sf. Gheorghe, s-a încheiat cu victoria Chindiei, scor 2-0, marcatori Andrei Blejdea şi Alberto Călin.
Între amicale, clubul a pus în vânzare abonamentele pentru noul sezon al Ligii a 2-a, cu prețuri între 225 lei, în sectoarele periferice ale tribunei vechi, consolidate, și 900 lei în centrul tribunei noi, deasupra tunelului de acces la vestiare. De menționat că, față de alte competitoare, Chindia nu a vândut nimic la VIP deoarece erau amenajate doar 70 de locuri, ocupate de reprezentanți ai asociaților, sponsorilor, oameni din club sau F.R.F. şi delegațiile oaspeților care vor ajunge la Târgoviște. Abonamentele erau valabile și în play-off, dar și în grupele Cupei României, iar primii 1000 de abonați vor primi cadou câte o eșarfă în culorile clubului. Odată cu anunțul legat de comercializarea abonamentelor, biletele la meciuri vor costa între 15 lei și 60 lei, indiferent de echipa vizitatoare. Pe rețelele de socializare, o parte a suporterilor a criticat prețurile considerate de Liga I, iar unii fani au fost ironici: „Băi, voi aţi uitat că aţi retrogradat?”
Ulterior, Chindia a mai pierdut un jucător, pe Cosmin Atanase care a decis să plece la Unirea Slobozia, echipă antrenată de Adrian Mihalcea, antrenor cu care a lucrat în toamna anului 2022 la Târgoviște, în Superligă. În următorul amical, băieţii au reuşit un 1-1 cu nou promovata în Liga a 2-a, Ceahlăul Piatra Neamţ, marcator Gabriel Dodoi, iar partida cu Olimpic Zărneşti a fost amânată. Apoi s-a anunţat că Nasser Chamed continuă la Chindia, revenit după accidentarea suferită în primăvară, la Mioveni, un jucător cu 27 de meciuri în prima ligă și 3 goluri marcate, cel care, la barajul cu Chiajna, a înscris în final de partidă, ducând echipa în prelungiri unde a obţinut rămânerea în Liga I după loviturile de departajare. De asemenea, este oficializat alt transfer, Matteo Fedele, un elvețian care a mai jucat pentru F.C. Sion, Grasshopper Zurich, Carpi, Bari, Foggia, Cesena, Valenciennes, Hamrun Spartans, Birkirkara, dar şi pentru Craiova lui Mihai Rotaru, în prima ligă. Am aflat şi de programul meciurilor din divizia B, primul meci fiind la Târgovişte cu C.S.A. Steaua, iar Chindia a anunţat că Alexandru Petre, Iulian Ionuț Zamfir, Ionuţ Anișorac, Alin Boțogan, Alberto Călin şi Luca Manolache au semnat contractele pentru noul sezon. Au urmat ultimele două meciuri amicale ale Chindiei, ambele disputate la Târgovişte, fără spectatori, la cererea echipelor oaspete.
A fost 2-0 cu F.C. Pucioasa din Liga a 3-a, formaţie antrenată de Vasile Bârdeș,marcatori Roberto Romeo şi Luca Manolache şi 0-0 cu colega de eşalon secund, C.S.C. 1599 Şelimbăr, din judeţul Sibiu. A fost partida în care, după pauză, a evoluat şi una dintre ultimele achiziţii, Cătălin Golofca, fotbalist cu 190 de meciuri în SuperLigă și 29 de goluri marcate la F.C.S.B., C.F.R. Cluj, Sepsi OSK Sf. Gheorghe şi F.C. Botoşani. Au urmat Davide Massaro, un atacant italian de 25 de ani, ajuns în România în vara anului 2019, care a evoluat la C.S. Mioveni, în Liga a 2-a și 1, Academica Clinceni, în primul eşalon şi la Unirea Constanța, în a doua divizie şi Alex Militaru, mijlocaş în vârstă de 20 de ani, cu 40 de meciuri şi 3 goluri în eşalonul secund, împrumutat din Liga I de la Politehnica Iaşi, fost la Unirea Dej, o simplă asemănare de nume cu antrenorul principal al Chindiei, nici o legătură de rubedenie. Alex Militaru a fost a 19-a achiziție realizată de Chindia în vara lui 2023, după Florin Plămadă, Roberto Romeo, Vlad Prejmerean, Dorian Railean, Gabriel Dodoi, Alexandru Gîț, Iustin Popescu, Andrei Marc, Andrei Blejdea, Răzvan Matiș, Robert Moldoveanu, Matteo Fedele, Ionuț Anișorac, Alberto Călin, Luca Manolache, Alin Boțogan, Cătălin Golofca şi Davide Massaro.
Cât îi priveşte pe cei care au retrogradat echipa, Dulca, Căpușă, Akhmatov, Orozco și Boldor erau jucătorii care nu aveau noi angajamente nici după mai bine de două luni. În rest, în Liga I, Popadiuc, Popa, Perianu, Dumitrașcu, Cooper, Neguț, Jipa, Dinu Moldovan, Căbuz, Buș, Eșanu, Celea, erau pe la U Cluj, U.T.A., Sibiu. Sf. Gheorghe, C.F.R. Cluj, Petrolul, Oţelul Galaţi, cei care şi jucau, evoluau ca şi la Chindia, mediocru. Câteva precizări, Celea, transferat la Oţelul a plecat de la Galaţi după o săptămână de pregătire, după neînţelegeri cu antrenorul Dorinel Munteanu, Vorobjovas era pe la Istanbulspor, Costel Avram la C.S.A. Steaua, Atanase pe la Slobozia, Corinus prin Cipru, iar Buș, reîntors la C.F.R. Cluj a fost direcţionat la Politehnica Iaşi. Şi cu asta basta.
Moartea fostului arbitru și observator divizionar Cătălin Vremăroiu, la doar 49 de ani, a îndurerat lumea fotbalului. Asociația Județeană de Fotbal Dâmbovița a transmis comunicatul prin care anunța dispariția lui Cătălin Vremăroiu, profesor de sport la Liceul Tehnologic Petrol Moreni, membru al mai multor comisii A.J.F. Dâmbovița. Cu o zi înainte de debutul campionatului, Chindia şi-a etalat lotul pe stadionul „Eugen Popescu”, eveniment prezentat de jurnalistul Costin Mihai, în faţa spectatorilor entuziaşti. Pe noile tricouri, două probleme, absența sponsorului Oțelinox, care poate avea explicaţii obiective, şi una de neînţeles, în loc de Consiliul Județean a fost imprimat Consiliul Local, o greșeală inexplicabilă, care trebuia grabnic remediată. Şeful instituţiei, Corneliu Ștefan, a publicat iniţial câteva fotografii de la eveniment apoi, realizând eroarea de pe echipament, a şters postarea. Era a doua întâmplare negativă la rând după ce, cu 24 de ore înainte, a fost o conferinţă de presă susţinută de antrenorul principal Dragoş Militaru şi jucătorul Cornel Dinu la care au fost prezenţi doi jurnalişti, o situaţie pentru care preşedintele clubului, Cordoș şi-a cerut scuze public.
După prezentarea lotului, suporterii au fost invitați să părăsească stadionul pentru ca echipa să efectueze ultimul antrenament. Fără Fedele, aflat în tratament pentru probleme medicale, iar transferurile lui Massaro şi Leo Indio nu s-au mai realizat. Un alt jucător, Alberto Călin, aflat pe gazon, la ceremonia de prezentare nu a fost strigat, aşa că au intrat 23, dar la catalog s-au auzit 22. Era clar că se conta la debut în liga secundă pe portarii Railean, Popescu şi Brânzea şi jucătorii de câmp Romeo, Marc, Plămadă, Anișorac, Prejmerean, Blejdea, Golofca, Gîț, Moldoveanu, Dinu, Alex Militaru, Boțogan, Dodoi, Petre, I. Zamfir, Şerban, Matiș, A. Ioniţă, cel cu meciuri la Liga I, Manolache, Călin şi, în termen de două luni şi pe revenirea lui Chamed. Adică 17 nou-veniţi, dintre care 2 reveniţi şi 7 rămaşi din vechiul lot. Pozele şi filmuleţele realizate cu tricourile inscripţionate cu „Consiliul Local Dâmboviţa” primite cu tristeţe şi furie de finanţatorii de la Consiliul Judeţean nu au întunecat entuziasmul unui nou început, toată lumea spera într-o victorie a doua zi.
8 august 2023, primul meci oficial în Liga a 2-a pentru Chindia cu Steaua Bucureşti. Nocturnă, vreme frumoasă, 7386 de spectatori în tribune, dintre care aproape o mie erau ai oaspeţilor. Antrenorul principal Dragoș Militaru a început cu Dinu și Șerban în primul 11, dintre jucătorii rămași din vechiul lot al echipei și cu Railean, Gîț și Matiș, dintre cei aduși de la fosta sa echipă, Unirea Dej. Daniel Oprița, la al cincilea sezon la Steaua, a avut între titulari doar patru jucători din vechiul lot: Beța, Drăghici, Matei și Chipirliu, dar şi pe Maftei, fost la Dej, sub comanda lui Militaru. În minutul 1, la o minge aruncată în careul Stelei, Robert Moldoveanu e urmărit din spate de Dean Beța, atacantul își dă singur peste călcâi, cade și arbitrul dictează penalty și cartonaș galben pentru căpitanul Stelei fiindcă l-ar fi atins pe picior pe Moldoveanu care execută şi marchează. Chindia a evoluat în echipamentul roşu pe care scria corect Consiliul Județean Dâmbovița. Steaua a avut câteva ocazii prin Chipirliu, Buziuc şi Boiciuc, dar Railean a fost imbatabil, oaspeţii au cerut cartonaş roşu pentru Boțogan, dar arbitrul nu a luat în seamă solicitarea, iar Golofca a fost cel mai periculos jucător pentru portarul stelist Pop. La mai mult de 100 de secunde de la reluare, Plămadă a trimis mingea în bara propriei porţi, iar în min. 52, Matiș a pasat la Moldoveanu care a marcat, dar a fost ofsaid.
Trei minute mai târziu, triplă schimbare la Chindia, au ieșit Ionuț Anișorac, Alin Boțogan și Andrei Șerban și au intrat Luca Manolache, Alex Militaru și Andrei Marc, iar în tripleta intrată pe gazon în acelaşi minut la Steaua, îl regăsim şi pe fostul component al Târgoviștei, Tsvetelin Chunchukov, în timp ce Costel Avram, o altă cunoştinţă de-a noastră, a rămas pe banca de rezerve până la sfârşit. Bulgarul, Drăghici şi Mancuso au ocazii, dar Railean demonstrează de ce este portarul titular al echipei Republicii Moldova, Moldoveanu, până să fie schimbat, şi Golofca, integralist, încearcă şi ei să majoreze avantajul, dar nu s-a mai putut. Părea că ne îndreptam spre o victorie, dar în min. 90+7, la un out din dreapta bătut înapoi, se centrează lung în careul Chindiei, Rober Sierra sare la cap dintre doi jucători adverși, deviază cu capul spre colțul lung, mingea îl lovește în spate și pe Plămadă şi Bogdan Chipirliu plonjează și reia cu talpa, din 4 metri, pe lângă Railean, și egalează.
A.F.C. CHINDIA - C.S.A STEAUA 1-1(1-0)
Au marcat: ROBERT MOLDOVEANU, min. 3 din penalty, pentru Chindia, respectiv BOGDAN CHIPIRLIU, min. 90+7, pentru C.S.A. Steaua.
A.F.C. CHINDIA: Railean - Gîț, Plămadă, C. Dinu, Anișorac (min. 55 Manolache) - Boțogan (min. 55 Alex Militaru), Prejmerean, Matiș (min. 59 Dodoi) - A. Șerban (min. 55 Marc), R. Moldoveanu (min. 74 Blejdea), Golofca. Antrenor: Dragoș Militaru.
C.S.A. STEAUA: Pop (min. 55 Frânculescu) - Maftei, Beța, Vârtej, Dobrescu - Drăghici, Sierra, Matei (min. 55 Mancuso), Buziuc (min. 71 Enceanu) - Chipirliu (min. 90+10 Bărbulescu), Boiciuc (min. 55 Chunchukov). Antrenor: Daniel Oprița.
A arbitrat la centru Claudiu Marcu, ajutat la cele două linii de Marian Carson, ambii din Constanţa şi George Bogdan Duță (Bacău). Rezervă: Ovidiu Robu (Chitila/Ilfov). Observator de arbitri: Cristian Sava (Bacău). Delegat de joc: George Constantinescu-Slatina.
Steaua urma să joace meciul de pe teren propriu cu Metaloglobus tot la Târgoviște, având stadionul suspendat, dar din cauza scandărilor și mesajelor afișate de ultrașii steliști la meciul cu Chindia, cu scandări vulgare împotriva PSD şi a premierului Marcel Ciolacu, cel care a insistat pentru ca F.C.SB să fie primită în Ghencea, a fost interzisă sub Turnul Chindiei. A fost şi un mesaj cu o trimitere la Ciolacu: „«Proști, dar mulți», pe asta se bazează și Marcel/La anul vă cere să puneți ștampila pe el” astfel că acordul inițial dintre C.S.A. și primăria Târgovişte a fost anulat. Deși galeria nu a cauzat probleme în oraș înaintea meciului și nici daune considerabile pe stadion, doar câteva scaune fiind rupte în sectorul destinat oaspeților, totul s-a schimbat din cauza scandărilor anti-PSD ale ultrașilor, care au provocat o discuție aprinsă la nivelul factorilor de decizie social-democraţi târgovişteni care au interpretat scandările ca o insultă care le-a fost adresată, aşa că Steaua va juca la Mioveni. Oficial, au fost refuzaţi din cauza distrugerilor provocate și a intrării cu torţe şi fumigene, dar şi a comportării necorespunzătoare pe drumul spre meci, prin oraş, când au proferat injurii la adresa lui Gigi Becali şi a F.C.S.B.-ului.
Înainte de meciul de la Slatina a fost confirmat transferul la Chindia al atacantului Maxim Cojocaru, internațional din Republica Moldova, cu 13 selecții, 2 meciuri în Champions League, 8 meciuri în UEFA Europa Conference League - Calificări şi 3 meciuri în Europa League - Calificări, a mai jucat la FC Sheriff Tiraspol, JFK Ventspils, Dacia Chișinău și F.C. Petrocub Hîncești. În 20 iunie 2023, portarul Railean şi atacantul Cojocaru au fost titulari în naționala Moldovei, la victoria istorică împotriva reprezentativei Poloniei, scor 3-2, în cel de-al patrulea meci din preliminariile Campionatului European 2024, grupa E, meci în care au mai evoluat Damașcan de la F.C. Voluntari şi Postolachi de la U.T.A. Oaspeții au marcat 2 goluri în prima repriză, prin Arkadiusz Milik și Robert Lewandowski. Tricolorii moldoveni au răsturnat rezultatul în partea a doua a meciului. În debutul reprizei secunde, Ion Nicolaescu a înscris cu un șut necruțător de la 22 de metri, iar în minutul 79, a egalat la doi după o fază individuală de senzație. Golul victoriei a fost marcat de Vladislav Baboglo, cu capul, în minutul 85. Au jucat la Republica Moldova: Dorian Railean- Reabciuk, Baboglo, Mudrac, Posmac, Dros (min. 46 Moţpan), Nicolaescu (min. 85 Cojocari), Vitalie Damașcan (min. 46 Virgiliu Postolachi), Maxim Cojocaru, Crăciun, Revenco. Antrenor: Serghei Cleșcenco.
În cea de a doua etapă, ne întâlnim cu fotbaliştii din reşedinţa judeţului Olt, învingători cu 3-1 în primă rundă la nou promovata din Tunari. Din cauza unor probleme tehnice ale deținătorilor de drepturi TV, care au transmis jocul la nivel național, partida a fost amânată cu un sfert de oră. Noua achiziție, Maxim Cojocaru, nu a evoluat pe gazon, dar a fost prezent în tribunele stadionului slătinean pentru a-și încuraja colegii. În min. 12, Robert Moldoveanu a recuperat mingea în dreapta careului, centrând la prima bară, portarul a respins în față, pentru ca Boțogan să reia din 4 metri, din cădere, peste poartă, iar cu 11 minute înainte de pauză, Florin Plămadă, accidentat, a fost înlocuit cu Adrian Ioniță. În min. 76, ocazie bună pentru Slatina, dar Mondragon ratează. Cu şase minute înainte de fluierul de sfârşit, Abel Stan, abia intrat pe teren, pătrunde în careu pe dreapta, ratează șutul în fața lui Cornel Dinu, de care se agață, cade, cere penalty, iar arbitrul dictează simulare şi îi acordă cartonaş galben, atrăgându-şi protestele gazdelor. Final de joc cu C.S.M Slatina și Chindia la egalitate, 0-0. Au evoluat: Railean - Gîț, Plămadă (min. 34 A. Ioniță), Marc, C. Dinu, Prejmerean, Boțogan (min. 57 Al. Militaru), Matiș (min. 57 Dodoi), Manolache, Golofca (min. 76 Blejdea), R. Moldoveanu (min. 76 A. Șerban).
În aceeași zi, pe stadionul din Dragomirești, Roberto Ziduri, echipa antrenată de Cristian Bădoiu, a devenit prima câștigătoare a Supercupei A.J.F. Dâmbovița. Formația din Odobești, învingătoare în Cupa României, a intrat în posesia trofeului după ce a învins câștigătoarea Ligii a 4-a, Recolta Gura Șuții, pregătită de Marius Rotaru, cu scorul de 2-0. Golurile au fost marcate de Ionuţ Anghelina și Cristian Cherchez în minutele 64 şi 83. După victoria cu Gura Șuții, Ziduri a intrat în posesia primului trofeu județean din noul sezon competițional. Au jucat la Recolta Gura Șuții: Mândruţ - Costache (min. 85 Neguț), Jipan, Mînzu (min. 46 Stănescu), A. Matei (min. 56 Arabolu), Olteanu, Păun, I. Dinu, Rășcanu (min. 85 Ghiță), Chiriac, M. Dinu, iar la Roberto Ziduri: Condea - Nedelea, Lungeanu (min. 70 Iorga), Enescu, Cherchez (min. 90 Nițoi), Căldăraru, Anghelina (min. 90 Stoica), Marcu, Sandu, Lepădatu (min. 56 Grigore), Niță (min. 46 C. Nicolae). A arbitrat la centru Marian Mălău, ajutat la cele două linii de Codruț Tudor şi Cătălin Poșchină, iar observator A.J.F. a fost Ioan Negoescu. A fost o vreme excelentă pentru fotbal, la meci asistând 250 de spectatori. În pauză a fost un moment artistic oferit de Ansamblul Folcloric Ghiocelul din Dragomirești, iar premierea a fost realizată de preşedintele A.J.F. Dâmboviţa, Ciprian Prisacaru.
Până la meciul din Cupa României, Chindia anunţa venirea lui Victor Bogaciuc, mijlocaş, internațional din Republica Moldova, cu 3 selecții la prima formație, 9 la U17, U19 și U21 Moldova, 11 meciuri în UEFA Europa Conference League - Calificări și unul în Europa League – Calificări, fost la Zimbru Chişinău şi F.C. Petrocub Hîncești. Pentru Chindia, a urmat meciul din Prahova cu formaţia de liga a treia C.S. Blejoi, în Cupa Romȃniei. A fost primul succes al sezonului, scor 5-0 (2-0), marcatori Golofca, min. 3, Boţogan, min. 35, Blejdea, min. 61 şi 79 şi Călin, min. 88. Au evoluat: I. Popescu - Gȋț, R. Romeo (min. 80 Al. Petre), Marc, Anişorac - Prejmerean (cpt), Boţogan (min. 58 Matiş) - Alex Militaru (min. 58 I. Zamfir), A. Şerban (min. 46 Blejdea), Golofca (min. 68 Călin) - Dodoi. Întâia victorie şi calificare în faza superioară a competiţiei!
După meci, președintele clubului Andrei Cordoș a luat decizia să îi dea afară pe Dragoș Militaru, antrenorul principal al echipei și pe alți colaboratori ai săi, noul tehnician fiind Vasile Miriuță. Cordoș era nemulțumit de rezultatele echipei în campionat, cu egaluri în primele două etape. Au fost îndepărtaţi toţi antrenorii, Dragoş Militaru, principal, Moundir Moussaddak, antrenor secund, Dorin Silaghi, tehnicianul cu portarii, Emanuel Gugu, preparator fizic şi Irinel Voicu, team manager, dar au rămas Renzo Rossi și Eduard Stăncioiu, oameni despre care o parte a presei dâmbovițene scria deja că nu își justifică salariile primite, neavând o activitate concretă.
Într-un interviu acordat Prosport, Dragoş Militaru a comentat demiterea: „E șocantă, pentru că am fost și eu șocat. Dar acum nu mai sunt, sunt doar trist. Trist, pentru că am venit cu inima deschisă și pentru că am simțit căldura oamenilor din Târgoviște. Mulți m-au oprit pe stradă după ce s-a întâmplat și mi-au zis că sunt uimiți, lumea nu înțelege... Bine, ce să înțelegi, că dacă iubești fotbalul și crezi în principii, nici n-ai ce să înțelegi... Nici să înțelegi, nici să înveți de aici! Eu mereu îmi fac analize și radiografii. Dar îți spun sincer, în aceste două luni de zile, nici n-am apucat să-mi desfac tot bagajul. Nu știam nici când plec și nici când mă-ntorc de la terenul de antrenament, la câte lucruri au fost de făcut, în acest context total special. Ce să-mi reproșez, sincer?! Plec după trei meciuri, fără să pierd vreunul, și după o victorie cu 5-0!” A negat acuzaţiile publicate de presă, date de surse care au vrut să-şi păstreze anonimatul că ar fi avut probleme la Dej şi la Târgoviște cu finanţatorii echipelor şi cu preşedinţii cluburilor ori alte persoane din politic din cele două oraşe. El a declarat că, sub Turnul Chindiei, despărţirea, foarte surprinzătoare, a avut loc cu puţine cuvinte şi fără alte explicaţii din partea celui care l-a concediat. „Andrei Cordoș mi-a spus: «Așa e mai bine pentru toată lumea!» Cum adică așa e mai bine pentru toată lumea?! Dacă ăsta e argumentul... ce să mai spui?! Oricât ai solicita motive la așa ceva, e clar că devine o discuție în gol... Nici măcar n-am plecat cu ceartă. Am rămas șocat și atât. Nu pot să spun că eu și Andrei Cordoș suntem buni prieteni, nici n-am avut când să devenim, că el a lucrat enorm pe zona administrativă în perioada asta, eu pe partea de echipă, nici timp să petrecem împreună n-a fost”.
După doar câteva zile, Ionuț Marin, ofițerul de presă al Chindiei, a fost dat afară și amenințat cu bătaia de președintele clubului, Andrei Cordoș. Fostul jurnalist a reacționat public asupra comportamentului şi postărilor preşedintelui clubului: „Cordoș minte. În momentul în care Andrei Cordoș a venit la club, în jur de 20 iunie, a spus că nu are nevoie de ofițer de presă, mi-a transmis textual că nu are nevoie de ofițer de presă și că are nevoie de mine doar la stația de amplificare, unde sunt de 20 de ani, din 2003 adică. Ulterior, după câteva săptămâni, mi s-a interzis accesul la meciurile de pregătire și la antrenamentele echipei. Deși eram angajatul clubului! Organizarea de la meciul cu C.S.A. Steaua din prima etapă a fost un fiasco. Eu, ca ofițer de presă, n-am fost lăsat să-mi fac treaba, mă refer la foi de joc, interviuri, procesul de acreditare. N-am putut să-mi fac treaba, pentru că ei au delegat o persoană, Silviu Posteucă, unul impus politic, care nu are nicio legătură cu procesul de comunicare cu mass-media, iar toate au ieșit strâmb. Joi, înainte de meciul cu Slatina, m-a sunat Andrei Cordoș și mi-a zis să vin să-i ajut așa cum o făceam înainte, cu organizarea meciului la nivel de media, crainic, conferințe, echipe de start, masa presei, flash-interviuri etc. Să spună el că nu mi-am făcut treaba... Mie mi-a fost luat accesul de administrator al paginii de Facebook A.F.C. Chindia Oficial. Mi-a fost tăiat dreptul de a administra site-ul, mi-a fost tăiat accesul la pagina de mail dedicată media. Nu poate spune că eu nu mi-am făcut treabă, când el mi-a demonstrat că nu are nevoie de ofițer de presă și de ceea ce am făcut 4 ani la Liga 1, fără nicio greșeală. Omul minte. El mi-a spus că îmi va merge contractul până în iunie 2024 și că nu are nevoie de mine decât la microfon. Când au văzut că sunt incapabili toți, l-au sunat pe Ionuț Marin să vină să-i ajute, pentru că au greșit tot, imprimeurile de pe echipament, organizarea meciului cu C.S.A. ... Mie mi s-a interzis să apar la antrenamente pentru că așa ar fi spus Dragoș Militaru. Iar Dragoș Militaru a infirmat asta, după rezilierea contractului”.
Andrei Cordoș a declarat: „Am luat decizia ca atunci când oamenii nu-și fac treaba să fie îndepărtați. Acest club merită să fie curat, să rămână cu oameni profesioniști. Avem un oraș întreg în spate, un obiectiv clar, promovarea, și nu înțeleg aceste discuții neadevărate. Dacă cineva ar avea dovezi în acest sens, ar trebui să le arate. Nu mai e nevoie de ei la acest club pentru că nu și-au făcut treaba. În momentul de față, ei sunt angajații clubului, nu li s-a înaintat vreun act. Ei au făcut aceste lucruri din postura de angajați ai clubului, iar asta îmi oferă oportunitatea că mâine să le cer rezilierea contractului”. Președintele Chindiei i-a convocat şi pe îngrijitorul de gazon Ion Nichita și pe team-managerul Irinel Voicu și i-a informat că nu îi mai vrea la club. În timpul discuției, spiritele s-au încins, iar Cordoș l-a amenințat pe Ionuț Marin: „Vrei să te bat aici, să te c**i pe tine?!”. Ofiţerul de presă al Chindiei avea contract de muncă până la 30 iunie 2024 și era de 4 ani responsabilul cu presa. Ion Nichita, 44 de ani, activa de 13 ani în club. Ionuţ Marin a postat pe Facebook: „Pare că se încheie astăzi un capitol, colaborarea dintre mine și Chindia, după ani și ani de muncă, de drumuri, bucurii și trăiri de tot felul. În orașul nostru, pe stadionul nostru, am ajuns să fim amenințați de un smardoi de la Cluj, dintr-o familie de infractori, asumat de autoritățile locale și județene. Andrei Cordoș! Un nimeni cu tupeu! Corneliu Ştefan, Daniel Cristian Stan, finanțați în continuare bătaia de joc! Nu plec singur, ci la pachet cu omul bun la toate, Ion Nichita și cu Irinel Voicu, adică aproape singurii localnici care mai erau în club. Se va alege praful de echipa asta, dar poate că unii chiar asta și-au dorit”. Ion Nichita a vrut să vorbească cu președintele echipei, dar acesta nu a acceptat dialogul şi a sunat la 112 pentru a anunţa că omul ar fi intrat în stadion cu un cuțit asupra lui. Acuzatul, care avea contract cu Chindia pe o perioadă nedeterminată, a negat că ar fi avut o armă albă.
Existau din ce în ce mai multe situaţii care indicau faptul că Andrei Cordoș era pe o cale greşită, aşteptând cu disperare ca rezultatele obţinute de Miriuță să-l ajute ca să rămână în funcţie, altfel maniera lui de lucru era falimentară. Se certase cu antrenorii, cu ofiţerul de presă, cu team managerul şi cu îngrijitorul terenului, se pregăteau ca să intre în colimator, asta ca să şi glumim puţin şi amar, onor administratorul stadionului şi femeia de serviciu. Mai avea să-i bată pe primarul Târgoviștei şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Spatele politic al domnului Cordoș Junior se simţea şi se vedea. Cât îl priveşte pe Silviu Posteucă, finul vicepreședintei Consiliului Județean Dâmbovița Luciana Cristea, un fost arbitru deghizat pentru mafia pariurilor, Cordoș spunea că nu este angajatul clubului, ci doar colaborator pe marketing. Ex-portar la Dinamo, Posteucă a făcut parte din „echipa” arbitrilor deghizați la meciuri trucate pentru mafia pariurilor, în turneele amicale din Cipru, în perioada 2016-2018, la 13 partide, dar preşedintele clubului ignora cu bună ştiinţă situaţia.
O stare de fapt inflamată şi din cauza apariţiei în presa centrală a salariilor şefilor clubului. Astfel, Andrei Cordoș era plătit cu 3.700 euro pe lună, Eduard Stăncioiu-3.000, iar Renzo Rossi cu 2.700 euro, la aceste sume adaugându-se cheltuieli pentru cazare, masă și transport, decontate din fondurile alocate de Consiliul Județean Dâmboviţa. „Comparativ, fostul președinte din Liga 1, Marcel Ghergu, încasa 10.000 de lei, aproximativ 2.000 euro, adică la jumătate față de Cordoș!” scria Prosport.
Cu o seară înainte de meciul din etapa a III-a, în prezența câtorva sute de spectatori, a avut loc antrenamentul oficial, fiind prezentat și imnul echipei, compus și interpretat de Victor Mihalache. Jurnalistul Tinel Aldea de la Dambovitapenet, observa că linia melodică era aproape identică cu cea folosită de acelaşi autor la cântecul lui F.C.M Târgoviște, fosta echipă a regretatului patron Gheorghi Zotic, în urmă cu un deceniu, doar că în versuri, apărea Chindia! În fond, copiat, compilat, completat, bine că, în sfârşit, echipa de fotbal a oraşului avea un imn. Speram, totuşi, în cel puţin 10 puncte din 9 în meciurile cu Buzăul, Argeșul, Ceahlăul şi Slobozia, altfel era de rău, gândiţi-vă că erau 19 etape, fără retur şi urmau play-offul şi play-out-urile.
Partida cu buzoienii, desfășurată în fața a 5.000 de spectatori a avut decizii controversate din partea arbitrului central George Roman, care nu a acordat un penalty târgoviştenilor, şi două goluri frumoase, marcate de jucători care au intrat pe teren în partea secundă a întâlnirii. Până la pauză, debutantul în echipa Chindiei, internaţionalul din Republica Moldova, Maxim Cojocaru a avut situații de a marca, între care şi un luft monumental. Noul antrenor, Vasile Miriuță, şi-a dorit victoria. Golofca și Matiș au ieșit, au intrat Andrei Șerban și Bogaciuc, alt basarabean aflat și el la întâiul meci oficial. Boțogan putea deschide scorul în min 72 când a șutat cu șpițul din 16 metri, dar Greab a evitat golul. Miriuță a primit cartonaş galben pentru proteste, Railean a apărat din nou foarte bine, iar pasa excelentă a lui Marc a fost fructificată de Andrei Șerban care a preluat pe lângă Sălceanu, a pătruns în careu, l-a mai fentat o dată pe fundașul Gloriei și l-a executat la vinclu pe Greab. Era min. 80, dar cinci minute mai târziu, atacantul Chică-Roșă, intrat în locul fundașului Pârvulescu, a înscris cu capul și a egalat şi aşa s-a încheiat chiar dacă Dumitrache putea marca pentru oaspeţi în final, după ce a trecut ca trenul prin gară prin apărarea noastră, dar Railean a apărat. A fost al treilea egal consecutiv după un meci în care nici Buzăul, cu foştii de la F.C. Argeş Greab, Dobrosavlevici, Ionuţ Șerban (ex-Chindia), Diogo Izata, Cristi Dumitru, conduşi de Prepeliţă, nu a arătat a echipa de promovare. Andreas Mihaiu, intrat pe parcurs, a jucat la fel cum a făcut-o şi la Chindia, în două perioade diferite, în 2019, la promocarea în Liga I şi în 2022-2023, în elită, adică slab şi neconvingător. În fine, de remarcat comentariul pentru Playsport.ro al inegalabilului Ilie Dobre care, la 70 de ani, era la fel de spumos şi spectaculos ca întotdeauna, cu binecunoscutele prelungi strigăte la cele două reușite ale echipelor. Atât de repede comenta încât un microbist, Radu Călin Măgăț din Timișoara, a decretat: „Ăia care joacă sunt cu trei faze în spate!”
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - GLORIA BUZĂU 1-1
Au marcat: ANDREI ŞERBAN, min. 80, pentru A.F.C. Chindia, respectiv ADRIAN CHICĂ-ROŞĂ, min. 85, pentru Gloria Buzău.
A.F.C. CHINDIA: Railean - Gîț, Marc, C. Dinu (cpt.) (min. 46 R. Romeo), Anișorac - Boțogan (min. 73 Alex Militaru), Prejmerean - Matiș (min. 61 Bogaciuc) - Maxim Cojocaru, R. Moldoveanu (min. 84 Blejdea), Golofca (min. 61 A. Șerban). Antrenor: Vasile Miriuță.
GLORIA BUZĂU: Greab - S.Pârvulescu (min. 84 Chică-Roșă), Patapis, Wiktorski, Sălceanu - Pervan (min. 66 Mihaiu), Dobrosavlevici, Ionuţ Șerban (cpt.) - M. Tănasă, Radic (min. 46 D. Izata), Cr. Dumitru (min. 46 V. Dumitrache). Antrenor: Andrei Prepeliță.
A arbitrat la centru George Cătălin Roman (Timişoara), ajutat la cele două linii de Doru Zamfir (Slatina) și Ioan Daniel Humiță (Armeniş/Caraş Severin). Rezervă: Sergiu Anton (Bucureşti). Observator arbitri: Stan Prodan (Alexandria). Delegat de joc: Dorinel Dincă (Călăraşi).
După meci, un nou transfer la Chindia, atacantul de 19 ani Mustapha Jah, de la C.F.R. Cluj, şi o plecare surprinzătoare de la echipă, Gabriel Dodoi, ajuns la C.S.M. Alexandria, colegă de eşalon secund cu Târgoviştea. O altă veste marca o situaţie unică în fotbalul târgoviştean, convocarea simultană a trei fotbalişti internaţionali de seniori. Era vorba de portarul Dorian Railean, mijlocașul Victor Bogaciuc și atacantul Maxim Cojocaru, toți transferați la Chindia în vara anului 2023, chemaţi de selecționerul Moldovei, Serghei Cleșcenco, pentru meciurile din preliminariile Campionatului European din 2024, cu Austria, în 7 septembrie și Insulele Feroe, în 10 septembrie, ambele în deplasare. În lotul moldovean mai erau şi Vadim Rață-F.C. Voluntari, fost sub Turnul Chindiei, Serafim Cojocari-Unirea Slobozia, Vitalie Damașcan-Sepsi şi Virgiliu Postolachi-F.C. Grenoble Foot 38, Franța, fost la U.T.A. Până acum, fotbalul urbei se mândrea cu o dublă convocare consecutivă, cea a portarului Narcis Coman şi a extremei dreapta Florin Grigore la echipa naţională de seniori a României, în decembrie 1978, când în meciul cu Grecia de la Atena, Târgoviştea a avut pe gazon doi jucători legitimaţi în acel moment la C.S., în Divizia A.
Ziua de 24 august ne-a confirmat o situaţie despre care se vorbea de cel puţin două săptămâni, componența tehnică a U Cluj, Petrea, Țermure, Hotoboc şi Gheorghe, toată ajunsă pe Feleac după ce retrogradase Chindia, a fost demisă după şase etape, înlocuitor fiind Ioan Ovidiu Sabău cu echipa sa. După respectiva rundă, a fost înlocuit şi Nicolae Dică, antrenor principal la Craiova lui Mititelu. Persista întrebarea, ce minte au avut cei de la Cluj şi din Bănie să numească la cârma formaţiilor lor antrenorii principali şi pe colaboratorii lor care veneau de la Târgovişte şi Mioveni, echipele ajunse direct în eşalonul secund, fără baraj? Greu de aflat şi mai ales imposibil de înţeles... Cu o zi înainte de meciul cu F.C. Argeş, antrenorul principal Vasile Miriuță și-a anunţat colaboratorii. Singura noutate era secundul Ionuț Stelescu, preparatorul fizic Cristian Sandu reprezenta, de fapt, o revenire la echipă, în timp ce antrenorul cu portarii Dorin Silaghi al lui Dragoş Militaru şi delegatul Dragoș Pătru rămâneau în continuare.
Pe 26 august 2023, ziua meciului F.C. Arges - Chindia Târgovişte, cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, Nicolae Dobrin, ar fi împlinit 76 de ani. A debutat în Divizia A la 1 iulie 1962, pentru Dinamo Pitești, într-un meci la Cluj, cu Știința, la numai 14 ani, 10 luni și 5 zile, fiind și acum cel mai tânăr debutant al competiției. A jucat pentru echipele din Piteşti, Târgovişte şi Botoşani, transformând fotbalul în spectacol şi artă. A reușit în două rânduri cu echipa argeşeană, cu două generații diferite, să câștige titlul în România, a promovat Târgoviştea în A în 1981, a fost numit de trei ori cel mai bun fotbalist român al anului. Prințul din Trivale, pe 14 decembrie 1972, la Madrid, a făcut parte din echipa Realului la meciul de retragere al lui Paco Gento, fostul mare căpitan madrilen. A adunat 408 meciuri în Divizia Națională, dintre care 15 pentru Târgovişte, în care a înscris 111 goluri, 5 pentru C.S. A îmbrăcat tricoul echipei naționale de 48 de ori, înscriind 6 goluri. După ce s-a retras, a stat pe banca echipei din Trivale de 138 de ori. Cotidianul francez L'Équipe l-a caracterizat astfel: „Nicolae Dobrin a fost cel mai valoros fotbalist român din istorie, urmat de Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Lăcătuș și Boloni. Un tehnician fără pereche și prima vedetă a fotbalului românesc. A debutat în prima divize la 14 ani și 10 luni, iar în 1972 a fost la un pas să ajungă la Real Madrid. Unul dintre coechipierii lui Dobrin de la Târgovişte, Dumitru Economu, pentru microbişti Mitică, împlinea o vârstă rotundă în 26 august 2023, 70 de ani.
După trei remize în primele trei etape, cu doar un gol marcat, Campionii F.C. Argeș sperau ca partida derby cu Chindia, între două retrogradate din prima ligă în această vară, să fie momentul oportun pentru a obține primul succes în Liga 2. Jocul trupei piteștene, însă, nu a mai produs de această dată multe situații de gol, ba chiar unii dintre elevii lui Pelici au gafat și au dat o mână de ajutor Chindiei. Primul a făcut-o portarul Straton, în minutul 26, atunci când a degajat direct la Andrei Șerban, iar acesta a profitat de ieșirea goalkeeperului și a marcat de la circa 40 de metri. E drept că finalizarea lui Șerban are un merit mai mare în această reușită decât pasa greșită a portarului. Ulterior, pe final de joc, Alex Militaru a centrat în careul Argeșului, iar fundașul Rizzi, fără să fie presat de nimeni, a comis henț și arbitrul a dictat penalty. Straton a parat execuția slabă a lui Robert Moldoveanu din min. 87, însă a respins mingea în față, chiar la atacantul Chindiei, care din a doua încercare nu a mai ratat să marcheze. S-a terminat 2-0, iar atmosfera în cele două cluburi a fost la cote opuse. Chindia se felicita pentru demiterea lui Dragoș Militaru și numirea lui Miriuță, în timp ce Argeșul era tot mai aproape de schimbarea antrenorului. „Era o zi importantă pentru noi, Nicolae Dobrin merita o sărbătoare pe care trebuia să o respectăm, suntem cu toții vinovați, începând cu mine și vom vedea ce va fi în continuare” a spus antrenorul Alexandru Pelici care, după meci, a fost schimbat din funcţia de principal. Marele Gâscan a fost omagiat cum se cuvine de Chindia anului 2023. Era prima victorie în Liga a II-a şi o extraordinară revanşă fotbalistică a Târgoviștei asupra Piteștiului care, prin jocuri de culise, a trimis direct în liga a doua echipa de sub Turnul Chindiei.
CAMPIONII F.C. ARGEŞ - A.F.C. CHINDIA 0-2 (0-1)
Au marcat: ANDREI ȘERBAN, min. 26, ROBERT MOLDOVEANU, min. 87.
CAMPIONII F.C. ARGEŞ: Straton - Tofan (min. 46 Rădescu), Turda (cpt.), M. Tudose, Rizzi - Al. Răuță (min. 31 Mihalic, min. 59 Buhăcianu), Balgiu - Bertrand (min. 46 Haită), Y. Pîrvu, Bg. Rusu - M. Angelov (min. 84 Zătreanu). Antrenor: Alexandru Pelici.
A.F.C. CHINDIA: Railean - Romeo, Marc, Gîț, Anișorac (min. 46 Manolache) - Prejmerean (cpt.), Bogaciuc, A. Șerban (min. 64 Golofca), Boțogan (min. 64 Alex Militaru), Maxim Cojocaru (min. 46 A. Ioniță), R. Moldoveanu (min. 89 Matiș). Antrenor: Vasile Miriuță.
A arbitrat la centru Cătălin Buși, ajutat la cele două linii de Florin Păunescu, ambii din Râmnicu Vâlcea şi Marius Cristian Marchidanu (Brăila). Rezervă: Claudiu Andrei Filip (Craiova). Observator de arbitri: Mircea Ciglenean (Cluj-Napoca). Delegat de joc: Horaţiu Stănescu (Craiova).
A doua zi după meci, au fost anunţate transferurile mijlocaşilor Claudiu Negoescu, cu 10 meciuri în SuperLigă şi 9 în Liga a 2-a din România, la echipele U.T.A. şi Metaloglobus Bucureşti şi Ricky Gneba, cu 20 partide în Liga a 2-a şi două în SuperLiga din România, la Minaur Baia Mare şi C.F.R. Cluj. De asemenea, tinerii noștri jucători Luca Manolache și Ionuț Anișorac au fost convocați la naționala U19 a României pentru stagiul de pregătire de la București și pentru cele două meciuri amicale cu Israel, din 10 și 12 septembrie, desfășurate la Tel Aviv. Apoi, am aflat că Andrei Blejdea și Răzvan Matiș au fost anunțați că nu mai intră în vederile noului antrenor al Chindiei, iar Javier Fuiorea, după primul stagiu de pregătire şi Alexandru Petre, înainte de meciul cu F.C. Argeş, au optat pentru F.C. Pucioasa, al doilea marcând chiar în meciul din prima etapă a ligii a treia, 2-0 cu Flacăra Moreni. Plecările au coincis cu venirile lui Octavian Ursu, mijlocaş ofensiv cu 160 meciuri în Liga a 2-a și 19 meciuri în SuperLiga din România, la F.C. Rapid 1923, S.C. Oțelul Galați, U.T.A. Arad, A.F.C. Unirea 04 Slobozia și F.C. Universitatea Cluj şi a lui Christian Rutjens, fundaş care a mai evoluat la Fotbal Foggia 1920, Cesena F.C., SUA Recanatese şi Floriana F.C.
Să recapitulăm, la Chindia, după patru etape, lotul, schimbat în mare proporţie după retrogradare, şi-a schimbat din nou componența prin plecările lui Dodoi, Matiș, Blejdea, Fuiorea şi Petre, care se adăugau celor anunţaţi ca posibil transferaţi, dar care nu au rămas, Fedele, Massaro, Leo Indio, Mihai Kereki, practic o treime dintre componenţi, iar Iulian Ionuț Zamfir era şi el pe punctul de a pleca. Au apărut în locul lor Cojocaru, Bogaciuc, Jah, Negoescu, Ursu şi Rutjens, intenţia noului antrenor fiind ca aceştia să fie titulari sau prima opţiune la schimbări. Iustin Popescu (cpt.) - Negoescu, Gîț, A. Ioniță, Anișorac, Bogaciuc, Alex Militaru, (min. 88 Manolache), A. Șerban (min. 88 S. Nicolae), Călin (min. 56 Tache), Maxim Cojocaru, Golofca (min. 87 I. Zamfir), rezerve neutilizate fiind portarul Brânzea şi jucătorii Bogdan Petre, Iustin Cristea şi Ionuţ Albu, aceasta a fost componența Chindiei la meciul din Cupa României de la Buziaş, din Timiş, cu Phoenix din liga a treia. A fost 3-0, goluri marcate de Cătălin Golofca, min. 15, Victor Bogaciuc, min. 20 şi Andrei Şerban, min. 88. De remarcat debutul la echipa târgovişteană de seniori a campionilor de la juniori, Sorin Valentin Nicolae şi Răzvan Ionuţ Tache, dar şi faptul că după această partidă, Iulian Ionuţ Zamfir a fost împrumutat la F.C. Pucioasa, în al treilea eşalon.În aceeaşi zi, la Târgovişte, în nocturnă, au evoluat formaţiile bucureştene Metaloglobus din liga a doua, cu foştii componenţi ai Târgoviștei Georgian Honciu şi Antonio Cruceru între titulari şi Dinamo din SuperLigă, cu Geani Creţu în primul 11, un fotbalist respins cândva de conducerea Chindiei pe motiv că nu făcea faţă în prima divizie, o situaţie demonstrată ulterior ca perfect adevărată. A fost 2-1 pentru „câinii roşii”, la care unul dintre secunzi era fostul fotbalist Iulian Mihăescu din Ulmi de Dâmboviţa. Golurile au fost marcate de Yassine Zakir, în min 52 pentru învinşi şi dubla lui Ahmed Bani, prima reuşită fiind în min.78, iar cea a victoriei în min. 90+4, când spectatorii prezenţi pe stadionul „Eugen Popescu” erau convinşi că vor fi prelungiri. Tot în Cupa României, l-am revăzut la Unirea Dej pe Mihai Kereki, cel care s-a antrenat o perioadă cu Chindia, dar nu a mai apucat să semneze după ce antrenorul Dragoş Militaru a fost înlăturat. Un jucător pe care fostul tehnician al echipei noastre s-a bazat în campionatul trecut, când a fost obținută cea mai bună performanță din istoria dejeană.
După aceste meciuri, s-a aflat că un mare susţinător al fotbalului târgoviştean de altădată, Ion Nedelcu, cunoscut de lumea microbiştilor şi a celor din alimentația publică, hoteluri şi restaurante drept Neluță Cotonogu a trecut la cele veșnice! Un om extraordinar, cu suflet mare! Înmormântarea a avut loc pe 24 august, la Biserica din comuna Raciu.
Dacă pe 26 august consemnam prima victorie în campionat a Chindiei, peste o săptămână, în 3 septembrie, echipa înregistra întâia înfrângere oficială în eşalonul secund, ediţia 2023-2024. Cei 3.340 de oameni au plecat dezamăgiţi de la meciul cu Unirea Slobozia, primul netelevizat, dar transmis pe site-ul oficial al clubului, programat la ora 11.00 pe stadionul „Eugen Popescu”. Echipa ialomiţeană s-a prezentat cu Adrian Mihalcea, antrenor principal şi Cosmin Gabriel Atanase, titular, în timp ce noi am consemnat debuturile în echipă la nivel de eşalon secund ale lui Claudiu Negoescu, Octavian Ursu şi Răzvan Tache. Oaspeţii au marcat în minutul 68, când Constantin Toma a deschis scorul dintr-o lovitură liberă de la 20 m. Chindia nu a mai egalat, Marc a avut două ocazii, o lovitură de cap în min. 72, puțin pe lângă vinclu şi o minge apărată de portarul Rusu în min. 81. Nici Slobozia nu a mai înscris, deşi Dorobanțu a avut o bună oportunitate. Cordoș a părăsit loja stadionului imediat după golul Unirii Slobozia.
„Du-te la Cluj, fugi și lasă-ne!” au strigat suporterii Chindiei. Ulterior, fanii i-au achiziționat un bilet de tren spre Cluj şi i-au cerut să plece împreună cu Vasile Miriuță, Renzo Rossi, Eduard Stancioiu şi Silviu Posteucă: „Plecați, incompetenților. Sunteți niște panarame. Să vă fie rușine. Cordoș, dă-ți demisia dacă ai onoare”. Meciul s-a încheiat 0-1, în huiduielile spectatorilor, câţiva dintre ei huiduind PSD, cu adresă la acţionarii de la Primăria Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa, fotbaliştii Chindiei fiind încurajaţi doar de galerie. Lăudabile eforturile jurnaliştilor sportivi locali de a atribui inspirate figuri de stil şi metafore unor jucători care, speram doar pentru un meci, au uitat fotbalul. Bogdan Marius Gheorghe-Ameriknu a scris „Chindia alunecă uşor spre Ialomiţa... Şi aici vorbim de râul de lângă stadion, nu de judeţul oaspeţilor”, iar Vasile Neagu a fost tranşant „Chindia, înfrângere înaintea Zilelor Cetăţii! Târgoviştenii au fost «ciulinii Bărăganului»”.
Pe 7 septembrie, pe stadionul „Eugen Popescu” a avut loc meciul amical Under 20 între România şi Cehia, semn că arena renovată şi modernizată era perfectă şi pentru întâlnirile internaţionale, nu numai pentru SuperLigă. Au învins ai noştri cu 2-0 prin golurile marcate de Eduard Radaslavescu, min. 35 şi Doru Andrei, min. 66, iar neapărat de consemnat este faptul că în min. 90+1, pe gazon a pătruns şi Alin Boțogan de la Chindia. O postare a profesorului Ion (Puiu) Tănase a reținut atenția în această perioadă: ,,Urmează la Târgoviște un meci internațional, România - Cehia, tineret. În urmă cu ani, a mai fost o partidă, România - Grecia, tot tineret și disputat tot la Târgoviște. Arbitrii am fost noi, din Târgoviște, Necșulescu, Tănase, Mircea Ionescu, delegați de la București. (Arbitrasem toți trei la div.A)”. Da, aşa este, meciul a avut loc în 6 martie 1984, scorul a fost 2-2(2-0), partidă disputată pe o vreme ploioasă în faţa a 1000 de spectatori pe stadionul... Petrolul. Da, da, da, aţi citit bine, a fost pe arena de lângă Podul Mihai Bravu, aleasă în ultimul moment, tocmai din cauza faptului că în toată săptămâna aceea vremea a fost cu multe precipitaţii în oraşul Turnului Chindiei. În echipa României erau trei jucători de la divizionara A C.S. Târgoviște. În respectiva partidă au jucat Niculcioiu, care a şi marcat un gol şi Octavian Popescu, al doilea fiind fratele mai mare al lui Beni Popescu, tatăl lui Octavian Popescu de la F.C.S.B, iar regretatul Nicolae Rus, fratele mai mic al lui Alexandru Rus, accidentat, nu a putut să evolueze. Naţionala noastră era antrenată de Ion Voica, nea Mielu, cum îi spunea lumea fotbalului şi de Nicolae Pantea, medic fiind Gheorghe Untea, doctor care activase şi în fotbalul târgoviștean, la echipa urbei. În echipa României au evoluat, alături de târgoviștenii enumeraţi mai sus, doi fotbalişti de la lotul de seniori, Ioan Zare şi Marius Lăcătuş, portarii Vodă şi Stângaciu şi jucătorii de câmp Comănescu, Gheorghiu, Belodedici, Weissenbacher, Octavian Grigore, Emil Săndoi, Burdujan, Botezan, Burchel, Nicolae Soare, fiul celebrului comentator radio cu acelaşi nume de la „Fotbal minut cu minut” şi Țârlea. În secunda 15 era 1-0 prin golul lui Lăcătuş, Niculcioiu a majorat scorul în min. 18, dar avantajul de la pauză s-a anulat după ce ai noştri au rămas în zece după eliminarea lui Gheorghiu, pentru lovire fără balon. Aşa că, în minutele 70 şi 87, au marcat Adamu şi Kutropoulos şi s-a încheiat 2-2.
Cronica meciului a fost scrisă în ziarul „Sportul” de reputatul Mircea M. Ionescu, iar, într-adevăr, meciul a fost arbitrat de brigada târgovișteană Şerban Necșulescu, Mircea Ionescu şi Ion Tănase. Gazonul stadionului Petrolul, impecabil aşa cum îl ştiu toţi cei născuţi mai devreme, la nivel de divizia A a rezistat cu brio ploii persistente dinaintea şi din timpul meciului. Prin 2023, arena rămăsese fără iarbă, arăta jalnic, se cunoştea că nu mai era îngrijită de foştii jucători Ion Tudor, vestitul nea Tudorică, trecut în nefiinţă prea devreme şi Gogu Bucurică. Tribuna de lemn era şi ea părăginită, fără multe elemente, în lipsa cărora era de-a dreptul periculoasă, iar echipa petrolistă, constant divizionară C şi foarte aproape de promovarea în B în 1977 era desfiinţată de mult timp, după câteva campionate în care a rezistat cu mare greutate în întrecerea judeţeană de Liga a patra.
Ulterior a fost anunţat alt transfer la Chindia, Ante Zivkovic, un atacant cu peste 100 de meciuri în Croația, Albania şi Bulgaria, la HNK Sibenik, NK Aluminij Kidricevo, NK Novigrad, NK Dugopolje, dar cu goluri înscrise puţine, inclusiv la formaţia de unde a venit, Hebar Pazardzhik din prima divizie bulgărească. Au fost mesaje de la suporteri pe grupul de facebook DOAR CHINDIA, Victor Victor: „Poate e ce ne trebuie în atac. Să vedem”, iar Mihai Angela a punctat „Doamne-ajută să fie atacant bun să legăm şi noi victorii!” Era al şaselea jucător ajuns la Târgovişte după venirea lui Miriuță ca antrenor. Republica Moldova a realizat încă o surpriză în fotbalul european, remizând în amicalul cu Austria, de la Linz, scor 1-1! Primii care au deschis scorul au fost oaspeţii, prin Vitalie Damașcan, de la Sepsi Sf. Gheorghe, în minutul 3, iar golul egalizator a venit în minutul 50. Dorin Railean şi Maxim Cojocaru, portarul şi atacantul Chindiei au fost titulari, în timp ce un alt jucător al Târgoviștei, Victor Bogaciuc a intrat în minutul 73 în locul unui fost component al formaţiei de sub Turn, Vadim Rață. În tot acest timp, Petrolul Ploieşti a învins Chindia Târgovişte cu scorul de 2-0 (2-0), pe Stadionul „Ilie Oană”, într-un meci amical. Au jucat: Iustin Popescu - Marc, Rutjens, C. Dinu, A. Ioniță - Gîț, Prejmerean, Alex Militaru - A. Șerban, R. Moldoveanu, O. Ursu. Au mai intrat pe gazon Brânzea, R. Romeo, Călin, Golofca, Jah, Gneba, Zivkovic, Tache, Negoescu şi Matiș, reprimit în lot. Nu au evoluat Railean, Cojocaru și Bogaciuc, toți la naționala Moldovei, Anișorac și Manolache, ambii la U 19 și Boțogan, la U 20. Ambele goluri au fost marcate în prima parte a meciului, Valentin Țicu, min. 15, dintr-un penalty obținut de Justiniano, ținut în careu de nou-venitul Rutjens și Sergiu Hanca, după doar 120 de secunde, șut de la circa 20 de metri, în colțul din dreapta lui Iustin Popescu.
La următoarea etapă oficială, Chindia s-a deplasat la Piatra Neamţ. Începem meciul cu debutantul Christian Rutjens titular, dar Ceahlăul, echipă pregătită de antrenorul matematician Cristian Pustai, a arătat mai bine în prima parte a jocului, cu ex-târgovișteanul Neicuțescu, experimentatul Lullaku şi Patrick Petre în prim-plan, dar portarul Dorian Railean a fost la post. Totuşi, la o bâlbâială în careul nostru, fiul dinamovistului Florentin Petre a marcat după un șut din cinci metri. La pauză, Vasile Miriuță efectuează trei schimbări, ies din teren Rutjens, Anișorac și Cojocaru și intră Adrian Ioniță, Alin Boțogan și Mustapha Jah, ultimul la primele minute oficiale pentru Chindia. În minutul 59, Robert Moldoveanu cade în careul advers, arbitrul Sergiu Anton acordă penalty, dar asistentul Alexandru Mihăilă intervine şi lovitura de pedeapsă este anulată. Prima fază periculoasă a târgoviştenilor o are Vlad Prejmerean care, în min. 70, a trimis mingea cu capul în bară la centrarea lui Golofca, la o fază care mi-a adus aminte de excelentul atacant al Târgoviștei şi al Moreniului, Ion Vintilă.
Patru minute mai târziu, Boțogan trimite balonul peste poartă, iar în min. 85, Onișa a șutat de la peste 20 de metri în transversala lui Railean. Egalarea a venit în prelungiri, când portarul Ceahlăului, Krell, respinge în fața porții și Andrei Marc, născut la Piatra Neamţ, trimite balonul în plasă în aplauzele celor 20 de suporteri de la Cavalerii Cetăţii, Iubim Chindia şi Young Boys veniţi, cale lungă, de la Târgovişte, cu un microbuz pus la dispoziţie de către club. A fost un joc slab al Chindiei până în min. 70, urmat de o prestaţie bună în ultima parte. Un egal cu emoţii obţinut chiar în ziua în care antrenorul Vasile Miriuță a împlinit 55 de ani. De consemnat declaraţia lui Marc de la final: „Bucuros de egal, dar trist că am marcat contra orașului natal”. Au evoluat: Railean - Gîț, Marc, Rutjens (min. 46 A. Ioniță), Plămadă, Anișorac (min. 46 Boțogan) - Prejmerean - Călin, Matiș (min. 61 Golofca), Maxim Cojocaru (min. 46 Jah) - R. Moldoveanu.
A urmat etapa a şaptea, în care Chindia a căutat întâiul succes pe noul stadion de acasă. A fost 4-0 cu revelaţia Dumbrăviţa, cu fostul nostru echipier Gîsă titular şi urcarea pe locul 6, de play-off, un semn că încă se putea ataca promovarea. Prima ocazie mare au avut-o oaspeţii în minutul 3, când Zaluschi a nimerit bara porții lui Iustin Popescu, la primele minute ale acestuia în campionat pentru Chindia, pentru ca în minutul 10, goalkeeperul nostru să respingă inspirat mingea şutată spre poartă de Paulevici. Au urmat multe ocazii ale Târgoviștei care, în ultimul sfert de oră al primei reprize, a ratat prin Vlad Prejmerean, Mustapha Jah şi Alberto Călin, dar ultimul a reuşit să deschidă scorul printr-un șut de la 20 de metri, plasat, la colțul lung şi să-l majoreze prin Jah. Imediat după pauză a fost 3-0 după ce Alin Boțogan a înscris după un atac prelungit, cu un șut de la 11 metri, sub transversală, iar spre final, Robert Moldoveanu a marcat cu un șut de la marginea careului, peste portarul Trifon. A mai fost un gol, cel al lui Prejmerean, reușită anulată pentru ofsaid şi am consemnat debuturile la Chindia ale lui Ante Zikvovic şi Ricky Gneba şi titularizarea lui Iustin Popescu după ce acesta ar fi spus că vrea să plece de la echipă dacă nu i se va da ocazia să joace. Doar aproximativ 850 de spectatori în tribune, o atmosferă dezolantă, într-o arenă cu 8500 de locuri, iar galeria târgovişteană a fost prezentă, încurajîndu-i permanent pe fotbalişti. A fost ziua echinocţiului de toamnă, în care am consemnat, în sfârşit, prima victorie oficială pe „Eugen Popescu”, după modernizarea arenei... Digisport a titrat „Chindia - C.S.C. Dâmboviţa 4-0”, prilej pentru suporterii târgovişteni să spună ironici: „Hai că am ajuns să jucăm şi noi cu noi şi să ne şi batem. Halal de presă sportivă românească...”.
A.F.C. CHINDIA - C.S.C. DUMBRĂVIŢA 4-0(2-0)
Au marcat: ALBERTO CĂLIN, min. 43, MUSTAPHA JAH, min. 45+1, ALIN BOȚOGAN, min. 48 și ROBERT MOLDOVEANU, min. 81.
A.F.C. CHINDIA: I. Popescu - Gîț (min. 28 A. Ioniță), Plămadă, Marc, C. Dinu - A. Șerban (min. 59 Manolache), Boțogan, Prejmerean (cpt.), Călin (min. 59 O. Ursu) - R. Moldoveanu (min. 83 Zivkovic), Jah (min. 59 Gneba).
C.S.C. DUMBRĂVIŢA: Trifon - Amăriei, Gîsă, Zurbagiu (cpt.), Gladun - Tănase, Martinov (min. 60 Şofran) - B. Nortey (min. 70 Plokhotnyuk), Zaluschi (min. 60 Tismonar), A. Toroc (min. 46 Cibi) - Paulevici (min. 60 Olaru)
A arbitrat la centru Valentin Naidin (Turnu Măgurele), ajutat la cele două linii de Damian Antal și Alexandra Theodora Apostu, ambii din Bacău. Rezervă: Ionuț Cătălin Nanu (Bucureşti). Observator de arbitri: Zoltan Tamaş (Odorheiu Secuiesc). Delegat de joc: Adrian Petre (Buzău).
Problemele grave ale Chindiei erau, însă, cele financiare, cu datoriile mari către foştii jucători, antrenori şi alţi angajaţi ai clubului. Se prefigura o primă depunctare din cauza neplăţii către Dani Popa. Doar cu Marco Dulca, transferat între timp la NK Celje, în prima ligă slovenă, se rezolvaseră aspectele pecuniare. Erau şi alte acorduri de eşalonare în curs de realizare, dar veneau scadențele în cascadă. Timpul se cam epuizase, erau sume foarte mari de achitat, iar banii din cont erau departe de a putea acoperi creanţele. Aflăm, apoi, că la U.T.A., lângă Dumitrașcu şi Cooper, a ajuns şi Căpuşă, iar Georgiana Niculae, jurista Chindiei, contesta demersurile foştilor componenţi ai echipei de a-şi recupera salariile restante, având ca argument faptul că aceştia nu le-ar merita atâta timp cât au contribuit din plin la retrogradare, o contraperformanţă. Total greşit, trebuiau întocmite contracte cu sume mai mici şi anexe cu prime de obiectiv şi, evident, că acelea nu ar fi trebuit acordate în condiţiile în care Târgoviştea a ajuns în eşalonul secund. Slabe speranţe, însă, ca demersurile, altfel de apreciat, ale ambiţioasei absolvente de Drept să reuşească. Încerca doar să întârzie efectuarea plăţilor deoarece situaţia clubului era din ce în ce mai disperată...
Startul în faza grupelor Cupei României pentru Chindia a avut loc în deplasare, la Hunedoara, cu Corvinul, într-un joc ce a contat pentru Grupa A, o partidă la care au fost prezenţi trei suporteri dâmboviţeni din „garda veche”. În disputa de pe arena „Michael Klein”, gruparea târgovișteană a fost depășită de gazde cu scorul de 2-0, goluri marcate de Marius Coman, min. 4 şi Alexandru Neacșa, min. 61, din penalty. La această fază, iniţial, portarul Iustin Popescu a primit cartonaş galben pentru proteste la adresa arbitrului, iar un minut mai târziu, după executarea loviturii de la 11 metri, a fost eliminat după ce a continuat manifestările de supărare la adresa centralului, astfel că am continuat între buturi cu debutantul Brânzea. A fost o formulă de echipă cu jucători seniori utilizaţi mai puţin în campionat şi patru juniori, campioni naţionali UNDER 19 cu Chindia, în vara anului 2023, cărora în caseta tehnică le-am trecut ambele prenume şi numele de familie, pentru istorie. Au evoluat I. Popescu (cpt.) - Manolache (min. 59 Ionuţ Marian Albu), Gîț, Rutjens, A. Ioniță, Golofca (min. 87 Mihai Alexandru Pătulea), Matiș, Bogaciuc (min. 87 Răzvan Ionuţ Tache), Maxim Cojocaru, Alex Militaru (min. 64 Andreas Luciano Brânzea), Zivkovic (min. 59 O. Ursu). Pe banca de rezerve au mai fost Anișorac şi alţi trei campioni, puștii Iustin Andrei Cristea, Sorin Valentin Nicolae şi Rareş Ionuț Mihai.
La sfârşit de septembrie, au început lucrările pe şantierul noului stadion de la Târgovişte, amplasat peste drum de Dâmboviţa Mall, pe terenul fostei Şcoli de Cavalerie, la patru luni de la finalizarea reabilitării arenei „Eugen Popescu”. Noul edificiu sportiv, din bulevardul Regele Ferdinand, nr. 11, construit de Compania Națională de Investiții prin fonduri obținute de la Guvernul României va costa aproximativ 50 de milioane de euro și este un proiect depus de Consiliul Județean Dâmbovița. Buldozerele pregăteau terenul pe care va începe săparea fundațiilor. Stadionul va avea acces din șoseaua de centură și de pe noul bulevard care leagă gara de mall, ambele pe patru benzi. Noul stadion, dispus pe subsol, parter și 3 etaje, va avea o capacitate de 12.402 locuri, pistă de atletism, peste 500 de locuri de parcare, din care 23 pentru persoane cu dizabilități și 29 de locuri pentru motociclete, peste 100 de locuri pentru biciclete, 2 locuri de parcare în subsol pentru autocarele echipelor, spații pentru alimentație și comerț, vestiare jucători, atleți și arbitri, săli de antrenament, de încălzire şi de recuperare, spațiu pentru control antidoping, teren de antrenament separat de suprafața de joc, 712 locuri VIP, spații pentru presă scrisă și comentatori radio-tv, 75 de locuri pentru persoanele cu dizabilități și 75 de locuri pentru însoțitorii acestora. Autorizaţia de construire a stadionului a fost acordată în 20 iunie 2023, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 3 ani, astfel că în vara anului 2026 arena trebuie să fie finalizată. După numai o lună, la început de noiembrie, firma care executa lucrările dădea semne convingătoare de hărnicie, așa că, părea greu de crezut că „epopeea” de patru ani de la stadionul Eugen Popescu s-ar fi putut repeta.
Pentru meciul de la Miercurea Ciuc s-au adeverit spusele majorităţii fanilor Chindiei „O să vedeţi că locul 6 pe care am ajuns e doar o întâmplare şi cu jocul acesta va fi greu să fim în play-off şi la final de campionat, jumătate din competiţie s-a dus”. Chindia a avut câteva ocazii prin Octavian Ursu, Andrei Şerban şi Vlad Prejmerean, dar portarul Gyenge a fost imbatabil sau a fost salvat de barele porţii, inclusiv de transversală. Ciucanii au reușit să deschidă scorul în minutul 38, atunci când centralul Vlad Baban a acordat un penalty după un duel în careu între Boțogan și Vereș Szilard. Soufiane Jebari a executat slab, Railean a respins în față şi același jucător a urmărit și a reușit să înscrie şi aşa a rămas până la final, demn de remarcat fiind doar debutul în Liga a 2-a a puștiului Ionuţ Albu. La final, președintele Cordoș și antrenorul Miriuță au intrat într-o ședință cu jucătorii. Au evoluat la Chindia: Railean - Gîț (min. 74 Matiș), Plămadă, Marc, C. Dinu - Călin, Prejmerean, Boțogan (min. 74 Ionuț Albu), A. Șerban (min. 59 Zivkovic) - Ursu (min. 59 Maxim Cojocaru), R. Moldoveanu. Un suporter le-a scris lui Cordoș, Miriuță şi compania: „Duceți-vă unde a dus Mutu iapa... şi cu voi şi fără voi tot ăia... Chindia adevărată a murit la meciul cu Voluntari... restul ce a fost după, ține de ATI... (terapie intensivă) o fantomă a Chindiei... Fotbalul a murit la Târgoviște. Să ne luăm adio de la promovare pentru mulţi ani...”. Omul nu s-a mărginit doar la proză, le-a scris şi o poezie: „Să-i facem parastas cum se cuvine/Echipei noastre care a murit/În apogeul ei nelămurit/Mai lăcrimând, de tine şi de mine/S-o aşezăm la locul de verdeaţă/În care ea venea, pe când juca/Din când în când, să trecem pe la ea/Considerând că e Chindia-n în viaţă/Aici, acum, s-a stins iubirea noastră/Şi moartă va rămâne-n veci de veci/Te văd şi-acum, parcă ştiind că pleci/Cu mâna fluturând eşarfa roș-albastră/Dar hai să dăm groparilor oferte/Şi să-l rugăm pe D-zeu, Chindia să o ierte...”
Între Miercurea Ciuc şi Târgoviște, o mică paranteză de la Arad. Aici, antrenorul Mircea Rednic a fost acuzat de suporterii echipei U.T.A. că a adus jucători de slabă valoare, iar formaţia era după 11 etape de SuperLigă la retrogradare. Printre cei 20 de nou veniţi erau Cooper, Dumitrașcu şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă Căpușă. Tristeți ale fanilor arădeni pe care târgoviștenii le simțiseră, deja, din plin, cu cei trei și un sfat: și dacă îi plătiţi şi dacă nu, tot în liga a doua veţi ajunge cu ei şi cu alţii ca ei. Nu banii sau absenţa lor sunt problema, ci lipsa de valoare a jucătorilor în cauză...
Zvoniştii târgului indicau, inclusiv prin site-uri specializate de sport, că la Chindia s-au schimbat antrenorii, noutăţile fiind secunzii lui Toni Petrea de la retrogradarea din vara anului 2023, localnicii Cristinel Țermure şi Irinel Voicu, părtaşi din plin şi ei la contraperformanţă. Prin readucerea primului, Chindia scăpa şi de problema financiară pe care o avea, el fiind unul dintre cei care au acționat clubul la Camera Națională de Soluționare a Litigiilor pentru recuperarea restanțelor salariale. Țac, însă, avea o mare problemă, una de credibilitate, provocată de faptul că, de două ori a părăsit Chindia fără nicio remuşcare, plecând la Craiova după Reghecampf, şi la Cluj alături de Petrea. Era clar că, indiferent de cât de localnici şi mari patrioţi erau Țermure şi Voicu, în funcţii vor fi ţinuţi numai de rezultate. Până la urmă, Vasile Miriuță și colaboratorii săi au fost reconfirmați ca antrenori, iar eșecul Chindiei de la Miercurea Ciuc le-a fost fatal lui Andrei Cordoș şi lui Eduard Stăncioiu.
Preşedinte al clubului a fost numit Lorin Petrescu, vicepreşedinte Nicolae Croitoru, ambii susținând o conferință de presă. Jah şi Gneba erau accidentaţi şi urmau să se opereze, Fedele încă era aşteptat la antrenamente, ca şi Chamed, iar Alex Militaru era şi el indisponibil din cauze medicale. Am reţinut din discursul lui Lorin Petrescu că el şi acţionariatul şi-au dorit să aibă un vicepreședinte din Târgovişte, om de fotbal cu foarte mare experiență, singura variantă fiind Nicolae Croitoru, că Andrei Cordoș a plecat cu acordul părților, neavând pretenții financiare, la fel ca şi Eduard Stăncioiu. „Au fost înţelegeri de comun acord. Andrei Cordoș era departe de casă, a zis că nu mai poate aduce un plus clubului” a subliniat Petrescu. Cât priveşte presa care scrie negativ despre Chindia a precizat că, „Nu intrăm în polemici cu cei care nu ne vor binele. Cine scrie de răul echipei nu ne vrea binele. Eu nu am timp să citesc. Am văzut câteva articole, nu le bag în seamă. Jucătorii sunt bulversați. Încerc să îi încurajez. Dacă ei joacă, avem rezultate”.
Ultimele propoziţii au vizat faptul că în ziua întâlnirii cu jurnaliștii, s-au dat salariile, astfel că la obligaţiile financiare nu erau restanțe. Apoi a negat faptul că unii dintre jucătorii veniţi în vara anului 2023 ar avea şi ei memorii depuse, iar cât priveşte intrarea pe stadion a spectatorilor, a spus că vor fi micșorate prețurile, deşi în opinia noului prezident acestea ar fi trebuit să fie scumpite. Altfel, cei care au plătit deja prețuri mari pentru abonamente urmau a fi recompensaţi. Directorul tehnic Renzo Rossi, analistul video Federico Carboni şi responsabilul cu marketingul Silviu Posteucă au rămas la posturi, dar jurista clubului, Georgiana Niculae a plecat, conducerea găsind soluţia reprezentării Chindiei de către o casă de avocatură.
Meciul de la Târgoviște din etapa a 8-a, cu ultima clasată, Progresul Spartac Bucureşti, a început cu ocaziile oaspeţilor la poarta lui Railean, Isaac Solet, în min. 3 şi Florescu, şapte minute mai târziu. Peste 60 de secunde, Chindia a deschis scorul prin Cătălin Golofca, după excelenta pasă a lui Prejmerean. Railean a apărat, apoi, şutul lui Florescu din min. 13, iar în min. 26, Golofca a majorat scorul. A fost 2-0 la pauză, iar Robert Moldoveanu a finalizat elegant, în poarta goală, stabilind scorul final, în min. 78, de amintit fiind și ocazia lui Andrei Șerban, din min. 90+1, minge scoasă de pe linia porții de Crivac, cel venit în vară la probe, sub Turn. Victorie pentru roș-albaștri, care urcau pe locul 8, la un punct de play-off, dar jocul fotbaliștilor noștri era departe de o evoluție care să ne dea speranțe pentru Liga 1. Au evoluat pentru Chindia, în faţa a aproximativ 1000 de spectatori: Railean - C. Dinu (min. 37 Gîț), Plămadă, Marc, A. Ioniță, Prejmerean, Boțogan (min. 59 Manolache), Golofca (min. 59 Bogaciuc), Călin (min. 75 A. Șerban), Maxim Cojocaru (min. 75 Albu), R. Moldoveanu.
O veste bună venea dinspre Titu, oraş care urma să aibă un nou stadion, pe vechiul amplasament. Au fost demolate tribunele vechii arene şi clădirea cu vestiare şi se construiau două tribune acoperite, de 800, respectiv 300 de locuri, pe structură de beton. Va rămâne doar instalația de nocturnă, inaugurată cu 15 ani în urmă, în octombrie 2007, la un meci amical cu Rapidul antrenat de Mircea Rednic, scor 1-3, pe când formaţia gazda se numea Electrosid. Titu nu mai avea echipă în sistem divizionar din toamna anului 2017, când Urban s-a retras din liga a treia. În 2023, după opt etape, echipa era lider în prima serie a campionatului judeţean al Dâmboviţei, cu 22 de puncte, tot atâtea cât avea şi Roberto Ziduri, dar titenii aveau golaveraj mai bun. Preşedintele asociaţiei sportive era Costin Mirescu, fost jucător al formaţiei urbei, dar şi la Chindia şi C.S. Balotești, iar cât timp va dura construcţia stadionului, echipa disputa meciurile de pe propriul teren tot în oraş, la Hagioaica. Vor fi realizate arena principală, cu gazon cu instalație de încălzire, un teren de antrenament cu suprafață sintetică, de dimensiuni apropiate celui de joc, unul de minifotbal, două suprafeţe pentru tenis și una de squash, cost total 5.000.000 de euro, cu termen de finalizare sfârşitul anului 2024 sau începutul lui 2025. Stadionul a fost construit cu tribune prin 1974-1975 de edilul de atunci, Ion Nicolae, fost jucător al echipei, în tinereţe, cel denumit Suru, fiind cel care a fost cu Electrica Titu la un pas de divizia B. A urmat construcția instalaţiei de nocturnă a arenei sportive în 2007 la iniţiativa primarului Ilie Dinu, un mare microbist, care a vizat şi el, fără succes, promovarea în eşalonul secund cu Electrosid. La ambele evenimente a fost prezent ca jucător, respectiv antrenor, Vasile Constantin Grecu, un simbol al fotbalului urbei.
În 2023, era meritul primarului Traian Niculae, care desăvârşea realizările în domeniul stadionului ale predecesorilor săi, prin demolarea arenei sportive şi ridicarea unei construcţii moderne, care se va vedea când veţi fi în trecere cu trenul la Titu, spre Târgovişte ori invers sau de la Bucureşti spre Piteşti, ca în schiţa „CFR” a celebrului Ion Luca Caragiale, cu o oprire scurtă la gară pentru a mânca gogoşi la madam Mari. Sau măcar la restaurantul grecului Pavel Anahorlis, unul dintre finanţatorii fotbalului local, unde altădată suporterii chefuiau cu jucătorii, împreună cu lăutarii, potrivit mărturiei regretatului jurnalist Marin Stoica, denumit şi „Săgeata din Carpaţi” în vremea când alerga suta metri în mai puţin de 11 secunde pe extremă, la Aripile C.F.R. Titu. O tempora!
Comuna Bucșani, campioana județeană a ultimelor trei ediții, era prima echipă dâmboviţeană care a depus documentația de înscriere la Cupa Satelor, ediția 2023-2024, competiţie unde obținuse calificări şi clasări onorante la Turneul Final. Puteau participa echipe de copii născuți după 1 ianuarie 2011, iar data limită de înscriere era 15 octombrie. Câștigătoarea județeană a fost repartizată la Etapa Regională în Zona 4, alături de campioanele din județele Prahova, Argeș și Teleorman. Ulterior, Bucșani, Petrești, Iedera și Tărtășești, ultimele două debutante, vor continua să se lupte pentru titlul judeţean, după ce s-au dovedit mai în formă ca Dragodana, Sălcioara, Potlogi și Braniștea. Cupa Satelor era cel mai amplu proiect de căutare a talentelor din mediul rural, echipele participante putând fi mixte. Competiția națională U13 era organizată de Federația Română de Fotbal, cu sprijinul Kaufland România. În ultimii ani, la competiţia judeţeană participaseră Petrești, Braniștea, Dragodana, Hulubești, Bucșani, Voinești, Bărbulețu, Lucieni, Corneşti, Băleni, Odobeşti, Potlogi, Crângurile, Cândeşti şi Voineşti, iar de fiecare dată, bucșenarii au devenit campioni. Lotul, pregătit de Marius Zidăroiu, fost jucător la F.C.M. Târgovişte, Urban Titu şi Flacăra Moreni, antrenor-jucător la Unirea Bucşani (Liga a 4-a) a fost format de-a lungul timpului din Ștefan Duloiu, George Mandiuc, Leonard Arsene, Eduard Andrei, Jesse Pitariu, Sorin Cristea, Florinel Măslină, Nicolai Todorov, Dragoș Lambă, Flavius Lecoiu, Adrian Truican, Darius Voinoiu, Andrei Condilă, Yannis Paharnicu, Robert Tețcu, George Handiuc, Eric Dinu, Ștefan Lițoiu, Remus Chivescu, Rareș Bănuță. În 10 mai 2023, Marius Zidăroiu a acordat un interviu jurnaliștilor de la site-ul F.R.F. „Copiii îi antrenez de doi ani de zile. Avem echipă de Liga 4 la comună și patru grupe de copii și juniori. Pentru comunitate, participarea la Cupa Satelor a avut un impact pozitiv. Am obținut ușor-ușor înțelegere la primărie, la consilieri, inclusiv să îmbunătățească suprafața de joc din comună și se va face o investiție destul de mare, una ca pentru un oraș. Aveam în jur de 50 de copii, iar acum am 120. Pentru copii, cel mai mare câștig prin participarea la Cupa Satelor este, în primul rând, experiența pe care o trăiesc acolo, pentru că mulți nu vor avea parte de asemenea pregătiri la un turneu final sau la meciuri de campionat, ceea ce trăiesc acolo live. În al doilea rând, dorința mai mare de a face mișcare și sport, eu o văd ca pe o oportunitate foarte mare pentru ei. Cum am văzut la ediția trecută, în tribune au fost foarte mulți scouteri și le-am dat exemplu, jucătorul care și nouă ni s-a părut cel mai bun, a ajuns să se transfere la o echipă mai mare. Federația face cel mai bun lucru din asta, pentru că eu cred că doar așa o să ajungem să punem umărul la o echipă națională foarte bună. Le dau un plus față de campionatele în care sunt înscriși în județ și le dă oportunitatea de a se afirma mult mai ușor decât ar face-o în campionate. E o șansă și pentru ei, și pentru comunitatea noastră, să vedem că din județul nostru avem la echipele de juniori câte un copil”.
Cât priveşte Cupa Satelor, o iniţiativă lăudabilă, pe care diriguitorii fotbalului românesc şi-o arogau ca fiind una unică şi mirobolantă, nu era nimic nou sub soare. În 1971, revista Cutezătorii iniţiase o competiţie pentru copiii din mediul rural, fete şi băieţi, la care au participat 182 de echipe. Între acestea au fost Uranus Bezdead şi Unirea Văleni-Dâmboviţa, clasate pe locurile 13 şi 14, foarte aproape de primele 8 care şi-au disputat turneul final, iar Cutezătorul Dragomireşti, Haiducii Râu Alb, Gloria Râncaciov, Racheta Bezdead şi Venus Cuparu au reuşit şi ele performanța să se claseze în prima jumătate a ierarhiei, între poziţiile 33 şi 86. Era foarte mult entuziasm şi atunci, se mergea pe jos în satul învecinat pentru a juca meciul, iar tractorul cu remorca şi autobuzul erau mijloacele de transport cel mai folosite atunci. Finala s-a jucat pe stadionul Dinamo din Bucureşti între echipele Speranţa din Valea Dragului-Ilfov şi Pădurii Bărbuceni-Vâlcea, prima formaţie adjudecându-şi trofeul după succesul cu scorul de 7-3, cinci dintre golurile învingătorilor aparţinând atacantului Ion P. Jean. „Balonul de aur” cu care a fost distinsă echipa campioană a avut pe el autografele în original ale jucătorilor şi antrenorilor celebri Eusebio, Di Stefano, Herera şi alţii, membrii echipelor care au disputat finala au primit câte un rând de echipament sportiv şi un ceas de mână, iar antrenorii o trusă de stilou Parker, în mare vogă atunci.
În 1972, au participat 260 de echipe de copii, iar finala s-a desfăşurat pe arena sportivă piteşteană din Trivale. Câştigătoarea din 1971 nu a mai prins turneul final de 4, Speranţa Valea Dragului clasându-se a şasea. Finala a fost câştigată de ilfovenii de la Flamura Pionerească din Budești-Gruiu, care au dat şi golgeterul, Marian Sârbu, cu 10 reuşite, urmaţi de Temerarii din Săvârșin-Arad, o a doua echipă ilfoveană, A.S. Silitorul Bolintin Deal-Băleanu şi Viitorul Cungrea Olt. Echipa câştigătoare a primit cupa, o minge de fotbal cu semnăturile campionilor de la F.C. Argeş, în frunte cu Nicolae Dobrin, iar un aparat de radio portativ Cora a ajuns la antrenor şi fiecare component, vicecampionii au intrat în posesia unui ceas de mână Pobeda, iar copiii clasaţi pe poziţiile a treia şi patra au primit câte un stilou, toţi premianţii şi profesorii lor cinstind câte o cupă de şampanie plină... cu Pepsi. Din Dâmboviţa, cele mai aproape de podium au fost două echipe din Bezdead, Voinţa, pe poziţia a 13-a şi Uranus, a 16-a. Între locurile 30 şi 60 au încheiat competiţia Juventus Dragodana, pe 31, Cutezătorul Dragomireşti, pe 56, iar Juventus Lazuri, pe 57. La fete, la nivel naţional, o situaţie unică, s-au întrecut patru formaţii din Bezdead de Dâmboviţa, Voinţa, Fortuna, Steaua şi Rapid şi Venus din Bogdănești-Bacău. Întrecerile feminine erau aprige, foarte disputate, iar arbitrii aveau mari probleme în a ține în frâu nervii jucătoarelor, cuminți la cursurile școlare și extrem de implicate pe gazon, dornice să câștige fiecare meci. Profesorii din Bezdead s-au dovedit a fi vizionari cu fetele. În următorii ani, echipele dâmboviţene au continuat să joace în această întrecere, demne de remarcat fiind Ajax Valea Lungă şi Săgeata Cojasca. În 1976, cojăscenii au jucat finala cu Viitorul din Dolj, pierdută în mod nemeritat, dintr-un penalty repetat aiurea de arbitru, pentru ca în 1978, să se clasese a şasea la nivel naţional. Cupa Cutezătorii a fost de mult mai mare amploare decât Cupa Satelor, cu anvergură şi entuziasm net superioare, dar era bine că fotbalul la nivel şcolar din mediul rural din România revenise într-o competiţie organizată începând cu anul 2021.
În aceeaşi perioadă, timp de câteva decenii s-a desfăşurat şi Cupa Speranţelor la oină, sportul nostru naţional. În 1979, echipa dâmboviţeană din satul Căprioru, comuna Tătărani, pregătită de duetul profesoral Gheorghe Pană-Gheorghe Iacob s-a calificat în finală, pe care a jucat-o cu gruparea şcolară din Turnu Roșu-Sibiu, antrenată de profesorul Vasile Toader. S-a disputat la Mangalia, unde au fost necesare două meciuri pentru ca dobânditoarea trofeului să fie decisă la punctaveraj, unde sibienii au avut 5 în plus. Pe celelalte locuri s-au clasat unităţile şcolare din Râmnicelul-Buzău, Suraia-Vrancea, Vorona de Sus-Botoșani, Crângu-Teleorman, Țițești-Argeș, Ceamurlia de Sus-Tulcea, Gherăești-Neamț, Teiuș-Alba, Ciobanu-Constanța, Barați-Bacău, dar şi una dintr-un oraş, şcoala generală nr. 17 din Cluj Napoca. În echipa din Căprioru, s-au remarcat atunci Emil Cocoșilă, Constantin Iuga, Florin Negoi şi Dănut Iacob. Amintiri din sportul şcolar dâmboviţean de neuitat!
Pauza de două săptămâni pentru meciurile internaţionale unde Chindia avea din nou patru jucători convocați, trei la naţionala Republicii Moldova, care forța o calificare istorică la turneul final Euro 2024, era vorba de Dorian Railean, Maxim Cojocaru și Victor Bogaciuc şi Ionuţ Anișorac la România U19. Chindia a remizat, 1-1, cu F.C. Argeș, într-un meci amical disputat pe arena „Eugen Popescu”. Oaspeții au deschis scorul în primele minute ale actului secund prin Patrick Dulcea, la o neînţelegere între Gîț şi Iustin Popescu, iar golul egalizator a venit în final de joc, prin juniorul Răzvan Tache. A fost prima partidă în care l-am văzut pe Matteo Fedele, revenit la antrenamente după problemele medicale, un jucător care la potenţial maxim ar trebui să fie titular. Antrenorul Miriuță a contat la acest joc pe portarii Popescu şi Brânzea şi jucătorii de câmp Albu, Plămadă, Marc, A. Ioniță, Prejmerean, Matiș, A. Șerban, Boțogan, Golofca, R. Moldoveanu, Fedele, Călin, Ursu, Rutjens, Negoescu, Manolache, Alex Militaru, Gîț, Tache și Zivkovic. În 18 octombrie, stupoare maximă în rândul fanilor dâmboviţeni. Chindia a rămas fără 2 puncte după ce clubul a făcut plata către portarul Cătălin Căbuz, fostul jucător al echipei, chiar în ziua când s-a decis sancţiunea. Târgoviştenii au cerut revizuirea cazului la Comisia de Disciplină, încercând să întoarcă decizia care mai cuprindea şi interdicția de a mai efectua transferuri. Pe 20 septembrie 2023, Comisia de Disciplină a amendat clubul cu 7.000 de lei pentru că nu i-a achitat restanțele salariale pe trei luni, plus bonusurile de victorii lui Cătălin Căbuz, în total 23.000 de euro şi a acordat termen de grație 5 zile pentru achitarea datoriei către portar, iar dacă plata nu se realiza nici după 15 zile de la acel termen, intra în vigoare depunctarea.
Devenea plauzibilă suspiciunea că oficialii Chindiei ar fi uitat de termenul impus de Comisia de Disciplină, iar recuperarea punctelor prin această revizuire părea imposibilă, chiar dacă ea a fost acceptată la judecare de Comisia de Disciplină F.R.F. La începutul lunii octombrie, în conturile târgoviștenilor a intrat un milion de euro, în urma suplimentării fondurilor din partea asociaților A.F.C. Chindia, primăria orașului și Consiliul Județean Dâmbovița, bani din care s-ar mai fi achitat un salariu actualilor jucători, dar angajații clubului, între care şi antrenorii de la juniori, nu au primit nimic, ei având de încasat banii pe două-trei luni. În plus, plana amenințarea altor depunctări în urma celorlalte memorii aflate pe rol din partea jucătorilor din sezonul trecut, plecaţi între timp la alte echipe. Părea să fie începutul sfârşitului proiectului de revenire în SuperLigă după numai un sezon în eşalonul secund.
Runda a 10-a ne-a lămurit cum e cu promovarea. S-a întâmplat pe arena „Michael Klein” din Hunedoara, unde nou promovata Corvinul a dat o lecţie de fotbal retrogradatei Chindia care nu avea decât varianta victoriei. În min. 16, Boțogan a trimis balonul la 22 de metri pentru Vlad Prejmerean, care a reuşit primul său gol în campionat. Accidentat, la aproape un sfert de oră de la reluare, marcatorul a fost înlocuit cu Matteo Fedele, elveţianul fiind la întâia partidă oficială pentru Chindia. Cinci minute mai târziu, Marius Lupu a egalat, iar în min. 90, Marius Coman a înscris golul victoriei gazdelor, la ambele faze apărarea având o reacţie întârziată, care ne ducea cu gândul la meci jucat la pariuri, ori la non-combat. Cam atât, nu mai era cazul de promovare, Chindia avea un punct în plus față de formaţia clasată pe locul 16, prima retrogradată, Reşița, cu care chiar ne întâlneam în următoarea etapă, la Târgovişte. Au jucat: Railean - Gîț, Plămadă, Marc, Anișorac - Prejmerean-cpt. (min. 57 Fedele), Matiș - A. Șerban (min. 46 Maxim Cojocaru), Boțogan (min. 46 Călin, min. 90 Tache), Golofca (min. 80 Ursu) - R. Moldoveanu. Pe hârtie se chema că avem echipă, pe teren a fost dezastru. Chindia ajunsese pe poziţia a 13-a a clasamentului. Să fie din nou 13 cu ghinion?
Pe 25 octombrie se adevereşte zicala că după ploaie vine soare, astfel că F.R.F. anunţă că formația târgovişteană a primit înapoi cele două puncte cu care fusese penalizată pentru neachitarea la timp a restanțelor financiare față de fostul portar Cătălin Căbuz, iar oficialii clubului s-au adresat de urgență comisiei care hotărâse depunctarea. „AFC Chindia Târgoviște vs. Căbuz Cătălin Vasile - Revizuire împotriva încheierii din 18.10.2023, pronunțată în dosarul nr. 18/CDE/2023 - În temeiul art. 121 alin. 1 din RD, admite cererea de revizuire și dispune anularea încheierii din 18.10.2023, pronunțată în dosarul 18/CDE/2023”, a decis Comisia de Etică și Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal. După primirea punctelor, Chindia a urcat de pe 13, pe locul 10, cu 13 puncte acumulate. Astfel, după zece etape disputate, Chindia se afla la 3 puncte distanță de locurile de play-off, iar o noutate la club era ofițerul de presă, Roxana Elena Dumitru, prezentat după o perioadă în care postul fusese anunţat că a fost desfiinţat, prin încheierea contractului cu Ionuţ Marin.
A urmat meciul de sub Turn cu Reșița, echipa antrenată de Flavius Stoican, tehnicianul de tristă amintire pentru Chindia care, în urmă cu un deceniu, a întors echipa dinspre promovarea în liga I, ducând-o direct în a treia divizie. În 28 octombrie 2023, târgoviştenii l-au avut în formă bună pe Railean care a blocat baloanele trimise de Fărăgău, Drăghiceanu, Domil și Andrei Burlacu, ginerele lui Stoican, o altă cunoștință de-a noastră. Între aceste ocazii ale oaspeţilor, ai noştri au marcat prin Robert Moldoveanu, min. 25 din penalty şi 46 şi Victor Bogaciuc, min. 76 şi 88, la primele lui reuşite oficiale, Drăghiceanu marcând şi el pentru reşiţeni când scorul era unul de neprezentare. O remarcă, ușor-usor tinerii Călin şi Manolache au pierdut cursa titularizării cu Albu şi Tache, toţi patru fiind dâmboviţeni. Cu cele două puncte reprimite şi alte trei obţinute cu cărășenii, retrogradarea se mai îndepărtase, dar promovarea se obţine doar cu victorii în deplasare, aşa că, după două insuccese la Miercurea Ciuc şi Hunedoara, era momentul pentru trei puncte luate celor de la Tg. Jiu, altfel, revenirea în elită nu era posibilă! Au evoluat: Railean - Albu, Plămadă, Marc, A. Ioniță, A. Șerban (min. 74 Fedele), Prejmerean, Bogaciuc, Golofca (min. 84 Ursu), Tache (min. 61 Manolache), R. Moldoveanu (min. 84 Zivkovic).
De remarcat spectatorii, doar 1000, prilej de amintiri pentru suporteri, cea mai elocventă fiind a marelui iubitor al fotbalului fienez şi târgoviştean Dragoş Negulescu. Chiar dezolant!!! „Pe vremuri, când veneam cu trenul de la Fieni, coboram la Teiș și făceam cros până la stadion să prindem bilet, în tren era puhoi de oameni, nașul nici nu mai venea... Stadionul era arhiplin, țin minte la un meci cu Univ. Craiova, am stat în zona unde erau plutele, în picioare cu un amic, deoarece în tribune nu mai aveai un loc! Plutele erau ciorchine de oameni, iar la un moment dat cineva de sus a făcut pipi, chiar pe mâna amicului meu!”. Alte timpuri...
Cât îl priveşte pe „comediantul” reşiţean Flavius Stoican, penalty-ul acordat Chindiei i-a adus avertisment de galben pentru proteste, pentru ca după recidiva nervoasă două minute mai târziu, să fie eliminat şi trimis în tribune. A urmat Gala Umorului Românesc, în care antrenorul oaspeţilor i-a arătat cartonaşul roşu arbitrului piteştean Robert Avram. Aproape un minut l-a fluturat în fata fluieraşului, cerându-i să părăsească şi el terenul şi numai sub presiunea publicului şi a ameninţării centralului că va întrerupe meciul a reuşit să plece din incinta gazonului. Cartonaşul roşu arătat de Stoican lui Avram a fost unul cu mult mai mare decât cel standard, era în fapt un con de antrenament, o copetă cum o denumesc oamenii din fotbal, iar momentul a fost penibil. Oricum, Flavius era de aproximativ două cincinale un personaj de neuitat pentru târgovişteni. În sens negativ!
În aceeași zi, în prima etapă din returul sezonului regulat al Ligii a 3-a, s-a jucat meciul dintre Flacăra Moreni și F.C. Pucioasa. În min. 3, oaspeţii au deschis scorul prin Ioniță care a păcălit apărarea echipei gazdă și a şutat pe lângă Budoiu, iar după ocazia morenarului Drăgan, scorul a devenit 0-2 prin golul marcat în propria poartă de Niculăescu. Trecuse aproape o oră de joc, în min. 56, când prin Drăgan, la pasa lui Zaharia, morenarii au egalat. Apoi, fostul jucător al Chindiei, Iulian Ionuț Zamfir, împrumutat la Pucioasa, a trimis în bară, într-o situație clară de gol, singur cu portarul. După acest meci, formația de sub Patrana, cu 15 puncte, rămânea pe poziţia a cincea, iar morenarii, cu 12, erau pe locul şapte.
FLACĂRA MORENI – F.C. PUCIOASA 1-2(0-2)
Au marcat: DRĂGAN, min. 56, pentru Flacăra Moreni, respectiv IONIŢĂ min. 3 şi NICULAESCU, autogol, min. 30, pentru F.C. Pucioasa.
FLACĂRA MORENI: Budoiu - Neagu (min. 32 Terec), Niță (min. 74 Ristea), Oaie, Cernea, Oancea - Zaharia, Negrea, Țilică (min. 59 Predescu), Drăgan (min. 74 Mardale) - Niculăescu. Antrenor: Gabriel Paraschiv.
F.C. PUCIOASA: Ghițescu - Brătucu (min. 17 Samoilă), Marina, Călin, Diță (min. 77 I. Zamfir) - Dragnea, Petre, Simion - Enache, Calofir, Ioniță (min. 87 Serafim). Antrenor: Sică Bârdeș.
A arbitrat la centru Alexandru Naum (Buzău), ajutat la cele două linii de Cosmin Ciocan și Alin Soare, ambii din Turnu Măgurele. Observator arbitri: Florin Buzărnescu (Craiova). Delegat joc: Mitu Roșu (Ploiești).
Un eveniment demn de remarcat pentru fotbalul târgoviştean, juniorii Răzvan Tache, în vârstă de 17 ani și Ionuț Albu, de 18 ani, jucători de la Academia Chindiei şi titulari în ultimul meci de Liga a II-a, au semnat primele lor contracte de profesioniști cu clubul. Succes deplin în carieră, tinerilor! Meciul din Cupa României cu Petrolul Ploieşti nu a fost nici pe departe revanşa dorită de târgovişteni, după ce găzarii ne-au învins în liga I şi s-au lăsat bătuţi cu 3-0 la Piteşti, aruncând echipa urbei de sub Turn direct în eşalonul secund. S-a jucat deschis, plăcut, de către jucători mai puţin utilizaţi în campionat, ori chiar rezerve consacrate. Au fost ocazii importante, iar ghinionişti, ai noştri, au trimis prin Fedele, min. 10 și Zivkovic, min. 26, în transverala porţii fostului echipier al Chindiei, Eșanu, un mare norocos. Oaspeții au deschis scorul prin Abuashvili în min. 20, apoi puteau face 0-3 prin Doua și Diomande. În partea a doua, Matiș putea egala, dar Huja a stabilit scorul final, 0-2, cu o lovitură de cap bine plasată, în min. 88. A fost ziua de naştere a lui Andrei Şerban, sărbătorit în vestiar de către coechipieri, antrenori şi conducerea clubului. Doar 2500 de spectatori în tribune, ambele formaţii au avut galerii frumoase, care şi-au încurajat idolii, dar pe gazon Petrolul a fost mai bună decât Chindia. De remarcat afişajul „YOUNG BOYS CA LA ÎNCEPUT PENTRU CINE N-A ŞTIUT” la un an de activitate pe scena ultras din România a acestei grupări de fani târgovişteni! Au evoluat pentru târgovişteni: Iustin Popescu - R. Romeo (min. 76 Marc), C. Dinu, Rutjens, Anișorac, Maxim Cojocaru, Boțogan (min. 46 R. Moldoveanu), Fedele (min. 61 Bogaciuc), Ursu (min. 65 A. Șerban), Matiș, Zivkovic.
Meciul cu Petrolul mi-a adus aminte de disputele din prima divizie dintre Ploiești și Târgovişte începute în 1961-1962 și încheiate, să sperăm că pentru o perioadă cât mai scurtă, în 2022-2023, dar și de derby-urile încrâncenate cu găzarii din eșalonul secund. Am rememorat și partidele victorioase asupra Universității Craiova și a echipelor Steaua, Dinamo și Sportul Studențesc, toate din București. Răsfoirea câtorva fotografii îngălbenite de trecerea timpului din acea vreme mi-au îndreptat gândurile către autorul lor, Ion Scârlea (semăna foarte mult la fizionomie cu celebrii actorii Alain Delon și James Dean) şi soţia sa, Rodica. Cu distinsa doamnă am avut privilegiul să mă întâlnesc de câteva ori în Târgovişte, înainte de trecerea sa în nefiinţă. Intenţiona să-şi publice gândurile scrise de-a lungul timpului, o lucrare cu valoare de monografie a locurilor natale, dar timpul nu a mai avut răbdare.
Acum mi-a atras atenţia o scriere de suflet a uneia dintre fiicele lor, Claudia Elena, cealaltă fiind Gabriela. „Tata, 33 de ani, pietrărean, fotograf și fotoreporter sportiv la C.S. Târgoviște... Mama, 20 de ani, originară din Gura Bărbulețului, proaspătă absolventă a Institutului Pedagogic, viitoare educatoare la Pietrari. Încerc adesea să-mi imaginez filmul vieții fiecăruia dintre ei până ca eu să-i cunosc, viață plină de abisuri, de încercări... Ca să nu fie trimis pe front ca fratele său, ofițer în armată, pe când Ionel al lui nu avea nici măcar trei anișori, bunicul a luat în mână rindeaua și fierăstrăul, până în ’44, și a făcut valize pentru soldați și lăzi de muniții. La terminarea războiului, a devenit tâmplarul satului, după ce, în '43, cu Leana lui, bunica, fostă Cazacu, i-a făcut lui Ion o surioară, Stana. I-au crescut cu greu... Pentru tata, viața la țară a însemnat munca pământului, creșterea animalelor și, ca pentru toți copiii satului, învățătura (patru clase cu Doamna Victoria Solomon, la Școala Șipot, apoi, până la șapte, cu profesorii de la Școala Pietrari). La 13 ani, Școala de meserii... O lume nouă, care l-a fascinat, orizonturi noi... Orașul.
În satul vecin, la acea vreme (toamna anului 1950), se năștea Rodica, rodul iubirii dintre Stelica Mateoiu, o tânără înaltă și zveltă, cu cosițe până-n pământ și voce de privighetoare, harnică și pricepută, și Gheorghe Ene, băiat vrednic și curajos, rămas orfan de la doi ani și crescut de-o bunică sub poale de pădure, care se întorsese teafăr în sat, dintr-un lagăr de prizonieri din Rusia, cu trei ani în urmă. Săracă, dar cu atâta iubire în jur, mama a crescut frumos, alături de Nicolae, fratele mai mare. I-a fost tare dragă cartea, îndrumată fiind de soții Puică, învățătorii ei dragi... S-a bucurat pe deplin de copilărie până în acea primăvară cumplită în care, la nici măcar 13 ani, tatăl ei frumos și iubit s-a întors acasă în sicriu, în urma unui accident rutier al cărui autor fusese un tânăr șofer obosit... Dar după ce n-au mai avut lacrimi să-și plângă soțul și tatăl, mama și fiica au trebuit să înfrunte singure viața, în frig, în întuneric... Și tot cartea a însemnat Lumina. Rodica s-a făcut mare și frumoasă, a intrat la liceu și apoi la Institut, și-a clădit visuri, a înfrânt obstacole, a reușit. A frânt inimi. N-a cedat. Până în ziua în care un IMS de culoare kaki s-a oprit în dreptul ei, după cursuri. La volan, un bărbat chipeș, elegant și cu maniere de gentleman, cu privire brun-verzuie și trăsăturile lui Alain Delon din ultimul film care rula pe ecrane la Cinema Popular, făcând ravagii: tata. O nouă poveste... O poveste pe care o cunosc cu de-amănuntul (ce har de narator avea mama!). O poveste din care vor face mai apoi parte și două fetițe zglobii și... Ce repede se scurge viața!” Prima întâlnire, ca-n filme, între Ion şi Rodica Scârlea...
De remarcat izbânda A.J.F. Dâmboviţa care a reuşit performanţa de a fi în pas cu vremurile, un succes realizat de echipa condusă de profesorul Ciprian Prisăcaru, la care un merit incontestabil l-a avut jurnalistul sportiv Costin Mihai, cooptat la timp în structurile instituţiei: „Ne-am aliniat noii ere digitale, optând pentru un management performant al informațiilor. Din acest moment, 31 octombrie 2023, baza electronică de date a Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița este complet digitalizată. Întreaga evidență a jucătorilor a fost transferată pe platforma digitală Football Connect, cu fișe care cuprind date statistice pentru fiecare. 6091 de jucători seniori, juniori și copii sunt legitimați în competițiile organizate de A.J.F. Dâmbovița. „O activitate intensă, întinsă pe parcursul a mai multe luni și realizată cu tineri din cadrul A.J.F. Dâmbovița (Theodor Radu și Eric Ploeșteanu), specializați prin sesiuni de training. A.J.F. Dâmbovița a înțeles importanța digitalizării, iar perspectivele pentru viitor sunt încurajatoare. Football Connect reprezintă, în mod evident, un plus de acuratețe în evidențe”.
În 4 noiembrie, România a obținut titlul de campioană mondială la minifotbal, cu o echipă antrenată de Virgil Bejenaru. În finala cu Kazahstanul, scorul a fost de 2-2 după timpul regulamentar, dar și după reprizele de prelungire. Decisive au fost penalty-urile, unde România a învins cu 12-11. Până în 2023, ai noştri aveau doar două apariții pe podium în istoria Campionatelor Mondiale de Minifotbal, iar la momentul câştigării acestui titlu, erau consideraţi ca fiind a cincea formaţie favorită. Șansa lor și au ridicat trofeul suprem. Marius Balogh, golgeterul competiției din Emiratele Arabe Unite, în vârstă de 23 de ani, care a marcat 6 goluri, inclusiv cele două din finala contra Kazahstanului, şi-a început cariera la Sântandrei, în Bihor, ca mijlocaș central, apoi a fost la Viitorul Tg. Jiu și Luceafărul Oradea, în Liga 2, unde nu a apucat să debuteze. Cel mai cunoscut jucător era Alexandru Bourceanu, în vârstă de 38 de ani, triplu campion al României, mijlocaș cu 27 de meciuri în naţionala de seniori şi alte zeci de partide în competițiile intercluburi ale Europei. Veteranul a fost portarul Laszlo Klein, în vârstă de 47 de ani, participant la 4 campionate europene, media de vârstă a lotului fiind de 30,9 ani. Cel mai tânăr a fost Gabriel Dumitrașcu, 23 de ani, jucător la C.S. Păulești, în Prahova, în Liga a 3-a.
Lotul a fost compus din portarii Ionuț Neacșa - 34 ani (Nova Vita Târgu Mureș), Dragoș Nițu - 28 ani (Reggio Liriada Brașov), Laszlo Klein - 47 ani (Nova Vita Târgu Mureș) şi jucătorii de câmp Vasile Pop - 32 ani (Sam Vig C.C.M. Bistrița), Mircea Popa - 35 ani (Juventus Sibiu), Andrei Bălea - 30 ani (Nova Vita Târgu Mureș), Mircea Ungur - 34 ani (Nova Vita Târgu Mureș), Andrei Nemițanu - 30 ani (Glissando Timișoara), Vlad Mocanu - 24 ani (Premier Iași), Bogdan Covaci - 34 ani (Sam Vig C.C.M. Bistrița), Andrei Ferik - 25 ani (Bad Boys Oradea), Saron Chirică - 30 ani (Old Boys București), Marius Balogh - 23 ani (Bad Boys Oradea), Andrei Șumălan - 29 ani (Bad Boys Oradea), Gabriel Dumitrașcu - 23 ani (Chedra TAX Ploiești), Alex Bourceanu - 38 ani (Ajax Dulcisimo Galați). Antrenorul principal Virgil Bejenaru a fost secondat de Laszlo Klein, Dan Ștefan Cojocaru fiind manager.
După o săptămână, România a devenit campioană mondială şi la padbol după ce a învins în ultimul act naționala Uruguayului, în set decisiv, scor 5-7, 6-3, 6-2, în finala competiției organizată în Brazilia, la Santos. Echipa formată din Olivian Surugiu, Victoraș Popescu, Rafael Vasile și Mihai Tiplic a pierdut primul set, dar nu le-au mai dat adversarilor șanse în următoarele două și au devenit campionii lumii, la capătul unui meci care a durat o oră și jumătate. În faza grupelor, România a început competiția mondială cu o victorie tot împotriva Uruguayului, scor 7-6, 6-2. Au urmat succesele cu Austria, Italia, Kuwait și Emiratele Arabe Unite. În sferturi, românii au învins, din nou, Italia, 6-2, 6-0, iar în semifinale Portugalia, 7-6, 6-2. Padbol, o fuziune între fotbal, tenis, padel şi squash, inventată în Argentina în anul 2010, este, în fapt, o variantă mult mai spectaculoasă şi dinamică de tenis cu piciorul. Se joacă într-un teren panoramic, pe o suprafaţă de joc profesională, care amortizează impactul, cu o minge specială. Are elemente din fotbal, tenis, padel şi squash şi este foarte uşor de jucat, acestea sunt argumentele oficialilor de la Federaţia Română de Padbol.
Etapa a 12-a a adus o altă dezamăgire în deplasare, doar 0-0 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu. S-a jucat la Turnu Severin deoarece gorjenii înlocuiau gazonul stadionului de acasă, deci puteam spune că s-a jucat pe teren neutru. Nu a marcat nimeni de la noi, iar de golgeteri precum Moldoveanu, Golofca, Boțogan, marcatori doar pe teren propriu sau Cojocaru, fără nici o reuşită, începusem să ne cam saturăm. Scuzele nu îşi mai aveau locul, eram o echipă de mijlocul clasamentului, cu jucători de divizia B şi atât. Degeaba mai înşiram ocaziile dacă nu am înscris, iar băieţii nu au îndeplinit obiectivul de a învinge. Din nou Chindia nu a reușit să obțină două victorii consecutive și, cu șapte etape rămase până la finalul sezonului regular, se afla în afara play-off-ului, ocupând locul 9, cu 17 puncte, la doar două de locul 6, C.S.C. Dumbrăvița fiind ultima în sextet. Totuşi, ai noştri jucau slab şi era tot mai greu de crezut în promovare. Au fost pe gazon fotbaliştii: Railean - I. Albu (min. 86 Călin), Plămadă, Marc, C. Dinu - Prejmerean (cpt.), Bogaciuc (min. 86 Fedele), Boțogan (min. 79 Tache), Maxim Cojocaru, Golofca (min. 61 R. Romeo), R. Moldoveanu.
În etapa a 13-a, Chindia a demonstrat, din nou, că era departe de calificarea în play-off-ul Ligii 2, ca valoare şi prestaţie. Eşecul de la Târgovişte, 0-2 cu C.S. Mioveni, a indicat că jucătorii nu constituiau o echipă, iar antrenorul nu era în stare să îndeplinească obiectivul. Cu o posesie sterilă şi atacuri previzibile, băieții noștri nu au pus probleme oaspeţilor, iar argeşenii au marcat la cele două faze importante pe care le a avut. În min. 9, Daniel Toma a profitat de o respingere nefericită a portarului Railean, după o execuție din afara careului mare a lui Șerbănică, iar cu şase minute înainte de pauză, Cătălin Gogor a fixat scorul final, gol la care, iniţial, arbitrul de linie a ridicat steagul pentru ofsaid, dar centralul Mladinovici a trecut peste decizia acestuia şi l-a validat. Oricum, Chindia avea la dispoziţie din acel moment aproape o oră de joc cu prelungiri cu tot să arate ceva și să întoarcă rezultatul, dar echipa a jucat din ce în ce mai prost. Au jucat: Railean - Anișorac (min. 46 Boțogan), Plămadă, Marc, R. Romeo (min. 46 A. Ioniță) - Prejmerean (cpt.), Bogaciuc (min. 73 Matiș), Maxim Cojocaru, Tache (min. 46 Manolache) - A. Șerban (min. 62 Golofca) - R. Moldoveanu. Nemulțumiți de situație, suporterii Chindiei i-au cerut demisia lui Miriuță, el, ca şi jucătorii, fiind huiduiţi. La conferinţa de presă, printre cele spuse, a zâmbit, şi chiar a râs, reuşind să-i enerveze pe toţi: „Am pierdut, ne-am fi dorit să câștigăm. Am luat acel gol, cred că se putea face mai mult. Am avut niște situații, nu am marcat, au făcut-o ei și așa nu am reușit să intrăm în joc. Nu știu dacă a fost sau nu offside la golul lor al doilea, au fost niște greșeli în lanț. Ne-am fi dorit mult să câștigăm, nu e ușor de digerat o înfrângere acasă. Era una dintre ultimele șanse de a intra în play-off. Asta e realitatea, e foarte greu. Trebuie să câștigăm următoarele două meciuri, dar e greu să stai într-un atacant, Moldoveanu”.
Meciul a provocat o mare supărare, în egală măsură tuturor spectatorilor şi, mare atenţie, şi la galeria târgovișteană, care până atunci susţinuse echipa. Dumitru Manea: „Imediat după ce arbitrul a fluierat sfârșitul partidei, majoritatea jucătorilor Chindiei au părăsit în grabă stadionul fără să salute galeria, așa cum o făceau de obicei după fiecare meci de acasă. Acești jucători au demonstrat prin acest gest, într-un moment de cumpănă pentru echipă, lipsă de moralitate, de caracter uman și de respect. Nu te poți baza pe astfel de oameni neputincioși și care la greu te lasă și pleacă. Gestul lor este impardonabil și reprobabil. Nu poți construi o asemenea echipă (cu pretenții), cu un asemenea antrenor și cu acești jucători lipsiți de moral, care joacă numai pentru bani și care nu-și asumă eșecul în faţa galeriei și suporterilor care îi plătesc prin bilete și abonamente”. Câţiva fotbalişti, portarii Railean şi Popescu şi jucătorii de câmp Fedele, Plămadă, Șerban, Matiș și A. Ioniţă au venit, totuşi, să-i salute pe spectatori, dar ultimul a fost acuzat de Cristea Ion Cristea, prezent în tribună, de comportament reprobabil: „A nu se uita nici gestul mizerabil făcut de alergătorul după minge Ioniţă care la final ne-a scuipat şi înjurat!!! Cel mai slab jucător din lotul Chindiei, Ioniţă, şi apoi Moldoveanu”. Cât îl priveşte pe Miriuță, fanii târgovişteni au punctat obiectiv. Negrea Gabriel Florin a spus: „Ducă-se! Dacă nu pleacă ne bagă în C, lângă Baia Mare. Asta îi este valoarea. Un antrenor de liga a III-a”, iar Dumitrescu Ion i-a urat ironic: „Drum bun!” Acelaşi Cristea Ion Cristea a fost cel cu concluzia: „Matematic încă mai sunt şanse bune pentru un loc 6, dar nu cu Miriuță!”
Pentru început, după dezastrul cu Mioveniul, Chindia a sistat colaborarea cu italienii Renzo Rossi și Federico Carboni, primul fiind angajat ca director tehnic, iar celălalt în poziția de analist video. În 15 noiembrie, Chindia a anunţat încheierea pe cale amiabilă a colaborării cu Vasile Miriuță şi colaboratorii săi, secundul Ionuț Stelescu, preparatorul fizic Cristi Sandu și antrenorul de portari Dorin Silaghi, acesta fiind şi singurul rămas din stafful lui Dragoș Militaru, tehnicianul din primele două etape ale sezonului. Bilanțul lui Miriuță în campionat şi Cupa României era modest, 5 victorii, 3 egaluri și 6 înfrângeri, insuccesele fiind în meciuri decisive, care trebuiau câştigate, cu Slobozia la Târgovişte şi în deplasările de la Miercurea Ciuc şi Hunedoara. Echipa nu marcase în ultimele trei jocuri din Liga a doua, fiind pe locul 10, cu minus 4 la adevăr. Se încheia după 5 luni experimentul cu importul oamenilor de fotbal de la Cluj, Dej şi Baia Mare, început cu Cordoș, Stăncioiu, Rossi, Militaru, Stăncioiu şi încheiat cu Miriuță, un eşec major.
Meciul cu Mioveni mi-a confirmat, încă o dată, că Railean nu era portarul care să dea siguranţă echipei, apărarea şi atacul erau pulbere, iar la mijlocul terenului nu aveam om care să aducă limpezire jocului. Nu aveam coordonator, Prejmerean şi Şerban erau departe de valoarea lui Cristi Bălaşa şi Bogdan Liţă de pe vremea Micului Ajax, ca să nu mă refer la Decebal Puiu Neagu, Mitică Economu, Gigi Tătaru, Nicolae Dobrin şi Ion Marin. Ultimul, poate necunoscut multor microbişti târgovişteni, era cel care în primăvara anului 1982 a suplinit cu brio plecarea Marelui Gâscan la Piteşti A reuşit să marcheze de 5 ori şi să fie titular împreună cu alţi doi nou-veniţi, Aelenei şi Agiu, alături de ceilalţi coechipieri pe care o să-i vedeţi în casetele tehnice ale victoriilor repurtate, 1-0 cu Universitatea Craiova, campioana României şi liderul campionatului la ora disputării meciului şi 3-0 cu U Cluj.
Porecla lui, Floraru, dată pentru a nu fi confundat cu mult mai cunoscutul Săpăligă de la Dinamo, era perfect justificată, în condiţiile în care el şi familia sa se ocupau în capitală cu vânzarea florilor. Ion Marin era campion naţional de juniori cu Steaua Bucureşti, într-o echipă în care, împreună cu Gheorghe Greaca şi Ştefan Petcu, administrase în finala disputată pe stadionul 23 August un 8-1 lui Sport Club Bacău, în poarta căruia era Gheorghe Mândrilă, cel care în 1984 avea să vină la Târgovişte, unde a locuit mult timp cu familia. Era un mingicar incredibil, un „florar” care avea multe „floricele” tehnice, cu driblinguri năucitoare, juca la divizionara B bucureşteană Mecanica Fină. Sub Turnul Chindiei ajunsese după ce îl remarcase chiar Dobrin într-un meci direct în care „Ion Marin ne-a sucit picioarele la toţi, la Târgovişte” aşa cum se exprimase Gicu într-un interviu acordat ziarului Sportul. Era greu să-i compari post cu post pe componenţii Chindiei din toamna anului 2023, mulţi cu meciuri în A, dar cu prestaţii de C, dar şi pe cei care au jucat timp de 4 ani în liga I după 2019 şi până la retrogradare, cu fotbaliştii care au adus promovarea în 1996 şi cei care au jucat timp de mai mult de un deceniu pentru Târgovişte, între 1975 şi 1986. Era o mare diferenţă de valoare în favoarea celor mai vechi...
Am aflat, în premieră, despre traiectoria sportivă a voleibalistului Petre Otu, impunător şi în 2023 prin constituţia atletică, fizic sportiv, zvelt, cu o înălţime impresionantă, spre 2 metri. A prins perioada cu Udișteanu, Schreiber, Oros, State, Bartha, Stamate, Dumănoiu, Penciulescu, Paraschivescu, Chițigoi, Stamate, Creţu, Rauch, Enescu, Ferariu, Bînda, Arbuzov, Păușescu, Chezan, Stoian. Echipa liceului militar din Câmpulung Moldovenesc era prin 1968-1969 una dintre fruntaşele naţionale ale voleiului masculin de juniori şi şcolari în disputele cu C.S.M. Iaşi şi echipele şcolilor sportive din Bacău, Piatra Neamţ, Caransebeş, cu grupările liceului Nicolae Gane din Fălticeni şi a liceului din Oţelul Roşu şi bucureştenii de la Dinamo, Rapid, Steaua, Tânărul Dinamovist, Școala sportivă nr. 1 şi Şcoala sportivă nr. 2. În formaţia câmpulungeană, a consemnat Aurelian Brebeanu, jurnalistul de la „Sportul”, originar din Runcu de Dâmbovița, oamenii de bază erau Gheorghe Pâslaru, Nicolae Timofie şi... Petre Otu.
Mi-au rămas în minte, dintr-o altă întâlnire, gândurile de microbişti frenetici ale istoricilor Gheorghe Onișoru, întâiul preşedinte al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii din România, din martie 2000 până în martie 2006 şi Constantin Corneanu, conducătorul revistelor „Enigmele Istoriei” şi „Clio”, publicaţie în serie nouă a Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu” din Giurgiu. Primul era un mare iubitor al fotbalului din Iaşi din vremea renumiţilor Vasile Simionaș şi Mihai Romilă şi a coechipierilor lor Naste, Costaș, Bucu, Sofian, Micloș, Ciocârlan, Trandafilon, Costea, Dănilă, Doru Ionescu, Nemțeanu. Mihai Romilă a făcut parte şi din echipa C.S.M.S. Iaşi care, în 1966, a obţinut cea mai bună clasare a fotbalului din Dealul Copoului, locul 6, cu Constantinescu, Pop, Vornicu, Deleanu, Malschi, Huma, Matei, Stoicescu, Cuperman, Incze IV, Ştefănescu, Lupulescu şi târgovişteanul Viorel Popescu, zis Mânuţă, antrenor fiind fostul selecţioner al naţionalei României, Augustin Botescu. Ieşenii au fost tot campionatul pe locul 3, dar au pierdut podiumul în ultima etapă, când au fost învinşi la Timişoara cu 3-1, după ce portarul Mircea Constantinescu a fost eliminat timpuriu, iar Coco Deleanu a apărat poarta trei sferturi de meci.
Constantin Corneanu era un mare admirator al lui Mircea Lucescu şi al performanţelor echipelor Universitatea Craiova, în Cupa U.E.F.A. 1982-1983 şi Dinamo Bucureşti, ajunsă în careul de aşi ai C.C.E. în 1983-1984. Oltenii i-au avut atunci în lot pe Silviu Lung, Gabriel Boldici, Nicolae Negrilă, Costică Ştefănescu, Nicolae Tilihoi, Nicolae Ungureanu, Grigore Ciupitu, Ilie Balaci, Aurel Beldeanu, Mircea Irimescu, Ion Dumitru, Costică Donose, Ion Geolgău, Zoltan Crişan, Rodion Cămătaru, Sorin Cârțu, Adrian Popescu, Dănuţ Bica, Marian Bîcu, Florin Cioroianu, o echipă pregătită de Constantin Oţet. Dinamoviștii îi aveau pe Dumitru Moraru, Ion Marin, Mircea Rednic, Alexandru Nicolae, Nelu Stănescu, Lică Movilă, Gheorghe Mulțescu, Ioan Andone, Costel Orac, Gheorghe Iamandi, Cornel Țălnar, Ionel Augustin, Marin Dragnea, Ion Mărginean, Viorel Turcu, Alexandru Custov, antrenori fiind Dumitru Nicolae Nicușor, principal şi Cornel Dinu, secund.
Aşa am aflat şi despre trăirile fotbalistice turdene ale profesorului Ioan Opriş, stabilit mai nou la Bran, la poalele Bucegilor, în casa cu vedere spre Piatra Craiului de unde îşi lua, aşa cum îi plăcea să spună, „vitaminele montane” pentru păstrarea tonusului optimist şi a vigorii. În tinereţea sa, a fost alături de echipa Arieșul care, în toamna anului 1961, scria epopeea câştigării Cupei României, după 2-1 în finala de pe stadionul Republicii din Bucureşti, cu mult mai titrata Rapid Bucureşti. O formaţie clujeană, aflată la primul ei campionat de B, cu Vasile Suciu, Eugen Pantea, Ioachim Zăhan, Alexandru Vădan, Eugen Luparu, Ioan Onacă, Vasile Mărginean, Vasile Pîrvu, Dionisie Ursu, Gheorghe Băluțiu, Liviu Husar, Ștefan Arghișan, Ioan Dobrată, Anton Dibernando, Ioan Balasz și Werner Pexa. Pe ultimul, Peks pe numele lui real din buletinul de identitate, un jucător născut la Erfurt, în Germania, tânărul istoric Ioan Opriş l-a cunoscut foarte bine la Turda, văzându-l apoi în câteva rânduri şi la Cluj, în tricoul Universităţii, în prima divizie. În ziua marii performanțe a turdenilor, duminică 12 noiembrie 1961, Metalul Târgovişte, la primul campionat în prima divizie, reuşea o spectaculoasă victorie cu Ştiinţa Timişoara, 4-3 sub Turnul Chindiei, după ce a fost condusă cu 3-1... Oricum, profesorul Opriş era într-o binemeritată situaţie paradoxală, oaspete de seamă
al târgoviştenilor şi, în acelaşi timp, de multă vreme un om al urbei culturale, muzeale şi de învăţământ superior, prietenii domeniilor în cauză ştiu de ce, Festivalul Naţional de romanţă „Crizantema de aur” fiind, în mod cronologic, ultimul eveniment major la care i-au fost remarcate prezența şi discursul. Pentru mine şi colegul Răzvan Constantin, cel cunoscut şi recunoscut de public drept artistul plastic Zuzu Caratănase, care a adus în atenţia tuturor „Prezența artelor grafice din secolele XVI-XX în colecțiile muzeale din România”, 9 noiembrie 2023, ziua întâlnirii cu conclavul istoricilor, a fost una memorabilă, o întrevedere a cărei finalitate urma să o constatăm undeva, cândva, prin vara anului 2024.
al târgoviştenilor şi, în acelaşi timp, de multă vreme un om al urbei culturale, muzeale şi de învăţământ superior, prietenii domeniilor în cauză ştiu de ce, Festivalul Naţional de romanţă „Crizantema de aur” fiind, în mod cronologic, ultimul eveniment major la care i-au fost remarcate prezența şi discursul. Pentru mine şi colegul Răzvan Constantin, cel cunoscut şi recunoscut de public drept artistul plastic Zuzu Caratănase, care a adus în atenţia tuturor „Prezența artelor grafice din secolele XVI-XX în colecțiile muzeale din România”, 9 noiembrie 2023, ziua întâlnirii cu conclavul istoricilor, a fost una memorabilă, o întrevedere a cărei finalitate urma să o constatăm undeva, cândva, prin vara anului 2024.
A urmat pauza de două săptămâni în care naţionala de fotbal a României, antrenată de Edi Iordănescu, căreia îi mai era necesar un punct pentru a se califica la EURO 2024 din Germania, a învins în deplasare Israel cu 2-1, goluri George Puşcaş, min. 10 şi Ianis Hagi, min. 63, respectiv Zahavi, min. 2, un meci disputat la Felcsút-Ungaria din cauza războiului isrealian cu Hamas. Apoi, tricolorii au obţinut primul loc în grupă, după 1-0 cu Elveţia, gol Denis Alibec, min. 50, pe Arena Naţională din Bucureşti, în faţa a peste 50.000 de suporteri frenetici. După opt ani, fotbalul românesc dobândea accederea la nivel de reprezentativă de seniori, în timp ce naţionala Republicii Moldova, în care evoluau cei trei jucători de la Chindia, a ratat prima calificare din istoria ei, după 1-1 la Chişinău cu Albania şi înfrângerea la scor de neprezentare cu Cehia, în deplasare. Pentru Railean, Cojocaru şi Bogaciuc a fost şansa vieţii lor, dar cu doar un punct din şase în ultimele două partide nu puteau emite pretenţii de a obţine o performanţă unică. Evident că oamenii politici din România şi moldoveni de peste Prut, în principal prim-ministrul Marcel Ciolacu şi preşedintele Maia Sandu nu au ratat ocazia de a asista la meciuri. Al nostru premier i-a şi vizitat pe fotbalişti la antrenament, oferind declaraţii memorabile prin conţinutul lor. Bineînţeles că preşedintele F.R.F. Răzvan Burleanu, criticat puternic pentru insuccesele internaţionale pe linie din ultimii ani, s-a împăunat cu calificarea, au fost contre şi certuri între oameni de fotbal şi jurnalişti, dar chiar şi între ziarişti, a fost spectacol total! Un „presar” Costin Stucan, care pariase în urmă cu două luni că naţionala României nu se va califica la Campionatul European, a trebuit să-şi vopsească părul în culoarea „roşu turbat”, apărând astfel în emisiunea de la GSP Live. În final, să consemnăm petrecerea fotbaliştilor români de după meciul cu elveţienii, organizată la localul bucureştean Uanderful, locul de întâlnire al magnaţilor din Primăverii şi Floreasca, unde a cântat Adi de la Vâlcea, evident manele, nu simfonii. Mai trebuie amintit că artista Andra Măruţă a intonat imnul României înainte de meciul cu Elveţia, iar pentru a preîntâmpina eventuale încurcături provocate de emoţii şi-a mai aruncat, din când în când, privirea şi pe ecranul tabletei din faţa ei, unde erau versurile.
Revenind la Chindia, în 22 noiembrie, clubul a numit antrenor un italian, Diego Longo, în vârstă de 47 de ani, preparator fizic și, ulterior, antrenor secund, care a lucrat aproape două decenii cu Răzvan şi Mircea Lucescu. Tehnicianul a fost principal al echipelor KF Teuta, FC Flamurtari, FK Kukësi şi secund la Dinamo Kiev, Al-Hilal, PAOK Salonic şi Skoda Xanthi. Diego a mai activat la Rapid (2005-2007), F.C. Brașov (2007–2009) și Petrolul (2014), inclusiv la naționala României (2009–2011), la toate colaborând cu Răzvan Lucescu. Problemele imediate ale noului tehnician al Târgoviștei erau punctele şi, mai ales, lipsa lor, astfel încât erau obligatorii două victorii cu tunarii şi chiejnenii din Ilfov. La Tunari, i-am reîntâlnit la gazde pe ex-componenții Chindiei Mihai Leca, pe gazon, căpitan al echipei şi pe Daniel Novac şi Mădălin Mihăescu, doar pe banca de rezerve. Diego Longo a acordat credit ca titular lui Zivkovic, atacantul periculos pe care îl căutam de 13 runde, cel mai bun om al Chindiei. Acesta a trimis mingea în bară în minutul 6, apoi portarul gazdelor, Isvoranu, a apărat baloanele expediate de croat, în două rânduri. Totuşi, cu 20 de minute înainte de final, a plasat excelent cu capul mingea şi scorul era 0-1. În min. 81, Mihai Leca şi-a dat autogol la o minge trimisă pe colţul scurt, după o cursă spectaculoasă a lui Moldoveanu, cel care a fost coautor şi la primul gol. O victorie meritată și muncită a Chindiei, pe un teren cu mlaştini, asemănător cu o orezărie, în fața fanilor care au încurajat echipa pe o vreme potrivnică, cu frig pătrunzător. Au evoluat: Railean - Albu, C. Dinu, Marc, R. Romeo, Fedele, Bogaciuc (min. 72 Prejmerean), Boțogan (min. 85 Tache), Maxim Cojocaru (min. 85 Plămadă), Zivkovic, R. Moldoveanu (min. 90+1 Golofca). A fost primul meci şi întâiul succes al lui Diego Longo, dar era imperios necesar şi al doilea, peste o săptămână...
Decese în serie în fotbalul dâmbovițean, între care mulți portari. După Gheorghe Voinea, titular în perioada în care Nicolae Dobrin a jucat sub Turnul Chindiei, a urmat Gheorghe Mândrilă, om de bază în lupta fără de succes cu Dinamo Victoria Bucureşti şi Flacăra Moreni pentru promovare în primul eşalon din perioada 1984-1986. Apoi a murit Gheorghe Ilinca, goalkeepeer care i-a fost rezervă inegalabilului Coman, la C.S. Târgovişte în A, iar la mijloc de decembrie 2023, l-am pierdut şi pe Mircea Stan, inginerul agronom care a contribuit la promovarea în elită, din 1977, când a fost titularul dintre buturi. A evoluat doar într-un singur meci în prima divizie, la Reşița, scor 3-0 pentru gazde, având şi el privilegiul de a fi primul înlocuitor, dacă era nevoie, Marelui Narcis, greu de scos din poartă în condiţiile în care, doar un an mai târziu, a fost declarat cel mai bun fotbalist român. Înainte de a veni la C.S., în timpul facultăţii, Mircea Stan a fost coleg la Sportul Studenţesc Bucureşti cu Mircea Sandu, Mircea Rădulescu, Jamaischi, Culda, Pană, Viorel Kraus, Mățăoanu, Ion Vasile, Claudius Sava la accederea în A a echipei, din 1972. Patru apărători ai buturilor fotbalului local dispăruți în doar câţiva ani, Voinea, Mândrilă, Ilinca şi Stan, mult mai tineri decât omul din poarta Târgoviștei la promovarea din 1961 în prima ligă şi în primul campionat de A. Marin Andrei împlinise 83 de ani şi ne bucura zilele cu existenţa sa longevivă.
Şi acum două veşti bune. Prima venea de la Penitenciarul Găeşti care anunţa, printre altele, că angajaţii instituției care practicau sporturi de contact, dar şi fotbalul, au avut rezultate meritorii. Vedeta echipei care juca cu balonul rotund era agentul de poliţie Liviu Mihai, nimeni altul decât mijlocaşul care avea patru promovări în liga I, ultima cu Chindia în 2019 şi meciuri în primul eşalon. El a fost printre cei care au primit diplome de merit, ca şi Marius Ionuț Iamandi, campion mondial la kempo, care, în plus, a fost avansat în grad. A doua, trimisă de A.J.F. Dâmboviţa viza echipa de fotbal a Comisiei Județene de Arbitri. Aceasta era vicecampioana naţională la tradiţionala competiţie Cupa Prieteniei, ajunsă la a 23-a ediţie, la care au jucat 17 formaţii. Am consemnat, astfel, cea mai importantă performanță din istoria participărilor, cu două victorii în faza grupelor, 4-3 cu București și 5-4 contra campioanei Galați, un insucces la limită cu Prahova, 0-1 şi succesele din fazele eliminatorii, 3-1 cu Brăila, la sferturi de finală și 6-1 cu Sibiu, în semifinale. Gălăţenii şi-au luat revanșa în finală, învingându-i pe ai noştri cu 6-1. Lotul dâmbovițenilor a fost format din arbitrii Adrian Dumitru, Andrei Vremăroiu, Adrian Păunescu, Tudor Sillo, Theodor Radu, Eric Ploeșteanu, Vladimir Țîră, Eric Stoica, Alexandru Becheanu, Cătălin Șerban, Denisa Predică, Alecsia Preda şi observatorii Marius Chițu, ex-arbitru divizionar și Cosmin Becheanu, fostul fotbalist al Micului Ajax, cu meciuri în prima ligă.
Tenismena târgovişteancă Sorana Cîrstea, în vârstă de 33 de ani, locul 26 WTA, a fost desemnată „Sportiva anului 2023” de către Federaţia Română de Tenis, în cadrul spectacolului Gala Tenisului Românesc. La finalul lunii octombrie, Sorana Cîrstea anunța că nu va mai participa la niciun turneu de tenis în 2023 și se va concentra pe relaxare în toată această perioadă, astfel ca ea nu a fost prezentă la acest eveniment, deoarece se afla în Dubai. La o zi distanță de la primirea distincției, sportiva din România a postat o fotografie specială, alături de Aryna Sabalenka, poziţia secundă în WTA. Conducerea F.R.T. şi-a exprimat speranţa că Sorana va fi convinsă să joace pentru echipa de Billie Jean King Cup, astfel încât să se poată califica la Jocurile Olimpice de la Paris cu patru sportive, iar Comitetul Olimpic era implicat în susţinerea fetelor, cu bani pentru deplasare, bani pentru pregătire. Problema era dacă tenismena era dispusă să revină după ce, în 10 decembrie 2018, îşi anunţa plecarea: „După 12 ani de jucat pentru România, a venit momentul să îmi anunţ oficial retragerea din echipa naţională de Fed Cup. La 16 ani şi 14 zile am jucat primul meci, fiind şi astăzi cea mai tânără debutantă din istoria ţării noastre!” afirma atunci Sorana.
Aveam speranţe şi la masculin după ce, în octombrie, târgovișteanul Radu Papoe a bifat al treilea titlu ITF Pro din cariera sa de profesionist, la Ithaca, New York. După un meci greu, de aproape 3 ore, Radu a câștigat finala învingându-l pe colegul său de generație, canadianul Liam Draxl cu 3-6, 6-1, 6-2. Era încă o confirmare a valorii sale după ce, în iunie, câștigase turneul ITF de la Cluj-Napoca, desfășurat sub denumirea „Trofeul Ion Țiriac”, primul dintr-o serie de șase turnee ITF pe care Fundația Ion Țiriac le-a organizat în țara noastră în 2023. El l-a învins în finală pe Chris Rodesch din Luxemburg, poziția 732 ATP, scor 2-6, 7-6(4), 6-4, adjudecându-şi trofeul la capătul unui meci maraton, care a durat două ore și 40 de minute, după ce cu 24 de ore înainte, triumfase la dublu, alături de conaționalul Dan Alexandru Tomescu. Radu Mihai Papoe, pe numele lui complet, era al doilea sportiv cu racheta al familiei, al treilea fiind fratele său Cezar, mai mic cu şase ani, care îi călca apăsat pe urme. Primul tenismen Papoe a fost tatăl celor doi, Cătălin, profesor de matematică şi antrenor, iar peste toţi era soţia acestuia, supervizorul Cristina. Cezar, sportiv la C.S. Târgoviște era deţinător de titluri şi medalii, fiind campion naţional în 2023 la categoria Under 16 după ce la Campionatele Naționale Individuale U16 de iarnă, i-a învins pe toţi cei întâlniţi în competiţie, un succes la care au contribuit din plin părintele său, Cătălin și coordonatorul Florin Râpeanu. O familie de sportivi!
Realizările lui Radu şi Cezar Papoe mi-au trezit amintirile despre triplul campion naţional al României Ionuț Șesu, alintat John, care a început tenisul la vârsta de 8 ani. Adus de părinți la cele trei terenuri de zgură din Parcul Chindia, el a fost legitimat la Asociația Sportivă Metalul Târgoviște, sub îndrumarea antrenorului Ion Stănescu, animatorul de netăgăduit al acestui sport pe meleagurile noastre. La vârsta de 12 ani, a fost transferat la Clubul Dinamo București, sub îndrumarea cunoscutului antrenor emerit Aurel Segărceanu. Aici a obținut primul titlu de campion național la categoria 12 ani, după un concurs desfășurat chiar pe terenurile de zgură de sub Turn. A fost selecționat în loturile naționale de copii și juniori, participând la turnee internaționale, cu rezultate deosebite. Fost antrenor după 1990 în Belgia, Luxemburg și Mauritius, din 2004 s-a întors în România. Cinci ani mai târziu, a revenit la Târgoviște, ajutându-i permanent pe campionii Vlad Breazu și Vasile Duță, până la neaşteptata să moarte din 2015, o dispariţie care a îndoliat lumea sportivă a urbei. Ionuţ Șesu a fost comparat cu Ion Țiriac şi Ilie Năstase, iar într-un interviu acordat reputatului jurnalist Lucian Grigorescu pentru unul dintre programele de meci ale C.S. Târgovişte, aflată în anii ʾ80 între echipele bune ale primei divizii fotbalistice a României, a fost concis la întrebarea dacă a fost dificil drumul de la anonimul talentat la vedetă. A răspuns că n-a fost prea uşor, dar a fost permanent conştient că performanţa cere sacrificii.
Ultima etapă oficială a anului 2023, mai urmau patru runde în primăvară, a înregistrat toate rezultatele benefice Chindiei, care o puneau în situaţia ca disputa cu Concordia Chiajna să fie decisivă. O victorie introducea Târgoviştea, care avea 20 de puncte, pe locul 6, ultimul din play-off, un succes al Chiajnei, cu 21 de puncte, o trimitea pe aceeaşi poziţie. Meciul s-a încheiat la egalitate, 1-1. Elevii lui Diego Longo au deschis scorul în minutul 48, prin autogolul lui Daniel Dumbravă, la un şut al lui Moldoveanu, care cu 19 minute înainte de final, a irosit un penalty, executat prost. În minutul 89, oaspeţii au marcat prin Adrian Bălan, la o fază la care apărarea, în frunte cu portarul Railean, au fost iluştri spectatori. Au evoluat: Railean - Albu (min. 85 Anișorac), Marc, C. Dinu, R. Romeo - Boțogan (min. 76 Tache), Fedele, Bogaciuc, Maxim Cojocaru (min. 76 A. Șerban) - Zivkovic (min. 85 Plămadă), R. Moldoveanu.
Cu 21 de puncte acumulate, Chindia încheia anul pe un modest loc 11, departe, ca joc, de o promovare. Un rezultat care confirma că băieţii nu au reușit nicio victorie în acest sezon, contra unei echipei din primele 10 din clasamentul întocmit după 15 runde. Când nu poţi să ai un succes cu echipele din prima jumătate a ierarhiei, este o iluzie să crezi că poţi intra în primele 6 din competiţia play-off. Era clar că nu numai antrenorii Militaru, Miriuță şi Longo erau de vină, toţi cei din teren arătând pe gazon valoare şi exprimare modeste, care nu puteau aduce optimism pentru primăvara anului 2024 şi o eventuală promovare. La sfârşitul meciului, Cătălin Golofca s-a certat cu antrenorul Diego Longo, căruia i-a reproşat că nu îşi ţine promisiunea pe care a făcut-o, aceea de a da salariul pe octombrie, în condiţiile în care doar jumătate din banii pe lunile septembrie şi noiembrie fuseseră achitate. Antrenorul i-a reproşat că are cea mai mare sumă lunară contractuală şi ar fi bine să-şi rezilieze înţelegerea scrisă şi să plece. Golofca i-a replicat italianului că introducea pe gazon doar oamenii unui anumit impresar, „domnul Dan”, era vorba de scouterul Dan Bot, vizaţi fiind Cojocaru, vârf de atac fără gol marcat şi Bogaciuc, un mijlocaş fără reuşite notabile, la mijloc fiind minutele jucate și comisioanele, dar şi alţi sportivi. Ulterior, cel acuzat a răspuns că nu a cerut bani niciunui fotbalist şi că nu avea vreo înţelegere cu Longo, în sensul de a-i cere ca oamenii recomandaţi de el să joace. A confirmat doar că, într-adevăr, el l-a recomandat pe tehnician la Chindia. Cearta dintre Golofca şi Longo s-a încheiat după ce antrenorul s-ar fi înroşit brusc la faţă şi a părăsit grabnic vestiarul, supărat după acuza că are oameni pe care îi favorizează. Câţiva dintre jucătorii nemulţumiţi doreau să-i întâlnească pe acţionari, pe care să-i informeze despre scandal şi restanțele salariale pe care le are clubul faţă de ei. Golofca, Plămadă, Prejmerean, Șerban, Moldoveanu, Luca și Manolache doreau să plece, iar Adrian Ioniţă a fost exclus din lot după un antrenament. Erau probleme şi cu situaţiile colaboratorilor lui Longo, unul dintre aceştia, Pablo de Lucas, fiind în imposibilitatea de a lua loc pe bancă la meciurile oficiale pentru că nu deținea nicio licență.
A urmat meciul din Cupa României cu Hermannstadt, de la Târgovişte, disputat în faţa a maxim 150 de spectatori (la liga I veneau la meciurile de acasă între 3000 şi 5000 de dâmboviţeni!), la care baremul arbitrilor s-a achitat după o campanie de strângere de fonduri, a se citi chetă, iniţiată ad-hoc la stadion. În lipsa lui Longo, plecat în Albania unde îi erau soţia şi copiii, Chindia a fost condusă de celălalt secund, Amedeo di Latte. Partida, încheiată cu victoria la limită a oaspeţilor, gol marcat în ultimele secunde de Cristi Bărbuț, a adus în mod paradoxal bucuria unanimă a suporterilor Chindiei, fericiţi că reuşita sibienilor a scos Petrolul Ploieşti din competiţie, echipa, a cărei șuşă din ultima etapă de la Piteşti ne-a trimis în B, nu putea fi uitată
.
.
La jumătatea lunii decembrie, Chindia era blocată de F.I.F.A. la transferuri şi legitimări după litigiul pierdut cu Rassambek Akhmatov, fiind paralizată de datorii şi alte dosare ajunse în faza instanțelor sportive, la Comisia de Disciplină și Etică a F.R.F., cu perspectiva altor sancțiuni, a insolvenței şi falimentului. Erau memoriile înaintate de Doru Popadiuc, Marco Dulca, Costel Avram și Denis Dumitrașcu, de dosarele cu furnizorii de echipament, administratorii stadionului din Ploiești, hotelul şi restaurantul care le-au asigurat cazare şi hrană şi mulţi alţi debitori. Clubul pierduse deja procesul cu Ionuţ Marin, fiind obligat să-l reîncadreze pe postul deținut anterior, ofițer de presă, cu plata la zi a drepturilor salariale, iar jucătorul Andrei Șerban a fost declarat liber de contract după ce a înaintat memoriu prin care solicita și încetarea contractului, și plata restanțelor salariale, decizia aparţinând Camerei Naționale de Soluționare a Litigiilor din cadrul Federației Române de Fotbal.
Finalul anului a adus un nou scandal, conducerea clubului fiind acuzată de fanii Chindiei că a plătit galeria de la Moreni pentru a cânta la meciul din Cupa României, cu Hermanstadt. După meciul cu C.S. Mioveni, pierdut cu 0-2, conducerea clubului prezidat de Lorin Petrescu a vrut să îşi asigure o galerie favorabilă, care să acopere eventualele proteste, astfel că a luat legătura cu galeria Flacărei pentru a susţine Târgoviştea la meciul din Cupa României cu Hermanstadt. Iată ce au spus galeriile reunite ale Chindiei, Cavalerii Cetăţii, Young Boys Târgovişte, Vechea Cetate: „IUBIM Chindia ‼️‼️, Suntem aproape de finalul unui an cu foarte multe dezamăgiri și prea puține bucurii. Totul a început cu o inaugurare neagră a casei noastre, a stadionului pe care autoritățile locale au promis că îl termină în 2 ani, însă a trebuit să suportăm 4 ani de exil. Am fost bucuroși că am reușit să formăm o galerie unită, o galerie ce a îndurat orice pentru CHINDIA. Dacă Andrei Cordoș a venit cu ceva nou și constructiv, TRANSPARENȚĂ față de galerie, corectitudine și debarasarea de „căpușele” clubului, numirea lui Lorin Petrescu ca președinte nu a mai oferit aceeași încredere în proiectul asumat la începutul sezonului. Faptul că noi renunțăm la timpul cu familiile noastre, la liberele și zilele de concediu, că ne cheltuim ultimul ban pentru a fi alături de propria echipă, nu mai e o surpriză, dar durerea provocată de situația actuală ne afectează negativ. La ultimul meci am protestat deoarece politicul a ajuns la cel mai josnic nivel, acela de a distruge imaginea celei mai frumoase părți a familiei Chindia, PROPRIA GALERIE. 1. Înaintea meciului contra celor de la Concordia Chiajna, am fost contactați de un fan (angajat ProActiv), pentru a ne transmite un mesaj al președintelui Chindiei, un lucru ce dovedește că nu mai există comunicarea de altă dată între club și galerie. În ziua meciului, o parte din galeria Flacărei Moreni s-a prezentat la stadion pentru a ridica aproximativ 30 de bilete, fără a le plăti. Pe stadion au fost dați deoparte de galerie, pentru evitarea oricăror incidente între noi și ei. Menționăm faptul că, suntem aproape în anul 2024 și încă mai există oameni ce pot fi cumpărați pentru a cânta. Totul a fost confirmat de președintele clubului, că acești așa-ziși suporteri au fost plătiți pentru a cânta. Jignire mai mare ca asta nu există pentru suporterul ce vine din pasiune la stadion, suporterul ce sacrifică tot ce are pentru echipa sa, suporterul care poate îndura mult timp multe greutăți. 2. La finalul meciului contra Miovenului, doar 7 jucători au venit în fața galeriei, restul au fugit la cabine. Dezamăgirea este și pentru noi, nu doar pentru jucători, dar să nu vii să mulțumești galeriei pentru că a făcut tot ce a putut, este lipsă de respect. 3. La sfârșitul meciului contra Sibiului, ni s-a confirmat faptul că mulți jucători sunt neplătiți de cel puțin 2 luni, lucru ce ne face să adresăm o întrebare către Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița și AFC Chindia Oficial: CE AȚI FĂCUT CU BANII DE SALARII ALE JUCĂTORILOR? Încheiem prin a asigura toată suflarea târgovișteană că nu vom renunța la tot ceea ce am construit și vom susține echipa oriunde ar fi. Conducerea, jucătorii, staff-ul, sponsorii, mai marii primăriei și consiliului județean, cu toții vin și pleacă, NOI vom rămâne mereu aici, pentru că NOI SUNTEM CHINDIA!”
În ceea ce priveşte campionatul, susţinătorii târgovişteni (7.386 în tribune la meciul cu Steaua în prima etapă din Liga a doua şi doar 1.500 la ultima, cu Chiajna), ei şi cei din faţa televizorului erau supăraţi şi pe antrenorul venit de două săptămâni, dar extrem de mult pe jucători, pe care, mai în glumă, mai în serios, îi voiau plecaţi pe toţi, considerând după ce i-au văzut în 15 meciuri oficiale de campionat şi în Cupa României, nu erau nicio pierdere. Cu niciunul, fie ei localnici sau veniţi din toate colţurile ţării, ori străini! Pentru concluzii, am ales doi fani. Linţă Petruţ-Valentin a scris pe grupul de Facebook „Doar Chindia”: „Cu 4 etape înainte de finalul sezonului regular, Chindia termină în genunchi anul 2023, ocupând locul 11 în clasament, un loc meritat, ţinând cont de fotbalul arătat în această toamnă de „vedetele” Târgoviștei. Gol primit în min. 90 cu Corvinul, gol primit în min. 97 cu C.S.A. Steaua, gol primit în min. 85 cu Gloria Buzău, gol primit în min. 90 cu Chiajna... Deja nu se mai poate vorbi de ghinion, atunci când unele lucruri devin „obiceiuri”. Jucătorii aceştia nu se pot concentra un meci întreg. Pentru ei, după ce au marcat un gol, partida se termină. Profesionişti...”. Celălalt, Alex Nifon a postat pe AFC Chindia Oficial: „CURĂŢENIE în lotul Chindiei, acesta ar trebui să fie cuvântul de ordine pentru următoarele 2 luni. Greu să construieşti o echipă unde mai bine de jumătate leşină după 60 de minute de joc. Foarte multe caractere de „loser”, fără bărbăţie; foarte multe mingi pierdute înainte de finalizare. Consider că trebuie susţinuţi antrenorul, investitorii, împreună în linişte ar putea construi o echipă solidă pentru anul viitor”. Gânduri de microbişti după un an ratat, cu retrogradare şi o prezență palidă în eşalonul secund.
În 27 decembrie, preşedintele Chindiei Lorin Petrescu, însoţit de vicepreşedintele Nicolae Croitoru şi Alexandru Voichiță, avocatul clubului, au susţinut o conferinţă de presă la stadionul „Eugen Popescu”. Şeful cel mare şi-a anunţat hotărârea de a-şi da demisia, gest despre care i-a anunţat de o lună şi jumătate pe acţionari şi a precizat că se încearcă prevenirea depunctării echipei prin stingerea la termen a litigiilor cu toţi jucătorii şi, mai ales, cu Rassambek Akhmatov, din cauza căruia nu se puteau efectua transferuri. Petrescu a mai spus că sponsorii locali care ar fi vrut să ajute financiar fotbalul târgoviştean, dar din cauza situaţiei negative prezentate în presă, în opinia lui pe nedrept, au renunţat. Lotul va fi diminuat pentru a reduce cheltuielile, în condiţiile în care şi antrenorul Diego Longo susţine că sunt mai mulţi jucători decât trebuie, Iulian Ionuț Zamfir şi Alexandru Petre se vor reîntoarce de la F.C. Pucioasa, iar Nasser Chamed, în sfârşit, refăcut după accidentare, va reveni la antrenamentele care erau programate să înceapă pe 11 ianuarie 2024. În rest, preşedintele aştepta ca persoana care îl va înlocui să se prezinte la serviciu pentru a-i preda documentele, iar adjunctul său a anunţat că va pleca şi el din funcţie, nu şi de la activitatea de copii şi juniori unde, de asemenea erau restanțe salariale la antrenori, ca şi la alţi angajaţi ai clubului. Atmosfera de la întâlnirea cu jurnaliştii a fost de resemnare, nicidecum de promovare. Apărătorul juridic al entităţii sportive a fost hotărât, concis, la obiect, clar şi neechivoc, spre deosebire de cei doi conducători ai Chindiei care au vorbit cu voce scăzută, departe de atitudinea optimistă de la numire, din începutul lunii octombrie.
Toată toamna anului 2023 a Chindiei a fost identică cu concluziile cronicii unui spectacol de teatru prezentată în filmul românesc „Premiera”, o peliculă din 1976 cu actori extraordinari, Carmen Stănescu, Radu Beligan, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Emil Botta, Mircea Șeptilici, Carmen Galin, Vasilica Tastaman, Tamara Buciuceanu, Aurel Giurumia, Virgil Ogășanu, Florina Cercel, Elena Caragiu, Rodica Popescu-Bitănescu. Acțiunea filmului are în centru pregătirea premierei piesei „Travesti” pe scena Teatrului Contemporan. Directoarea instituţiei, Carmen Stănescu, rolul principal feminin în piesă, încearcă să depăşească multe scandaluri şi neajunsuri pe scenă şi în viaţa reală şi îşi neglijează viaţa de familie. În acest timp, soțul ei, Radu Beligan, care vrea o nevastă casnică, așteaptă resemnat să fie primit în audienţă și este invitat ultimul. Actorul masculin primordial al piesei, Titi Precup, alias Toma Caragiu, nu îşi ştie rolul, improvizează savuros, iniţiază şi dezvoltă intrigile între actori şi conducerea teatrului, se ceartă cu sufleorul Vasilică Savu-Emil Botta, pe care-l acuză că „sâsâie ca un gânsac”. Repetiția la Othello este suspendată de regizorul Fanache Verzea-Dem Rădulescu din cauza faptului că maestrul Gheorghe Mihoc-Gheorghe Dinică, interpretul rolului Iago, lipsește deoarece este la băutură, fiind zi de salariu, iar dramaturgul Vasiliu, jucat de Mircea Șeptilici e linguşitor cu directoarea pe care o aseamănă cu actriţa Maria Ventura şi insistă să i se pună în scenă noua piesă. Aceasta realizează că viața ei familială a fost falsă, iar cenzura cere modificarea textului.
Plecarea din sală, în timpul spectacolului, a tovarăşului Topală, om important din conducerea statului, provoacă o critică acidă a jurnaliştilor de teatru. Actorii și personalul administrativ cer transferurile la alte instituții. Ulterior, șefa teatrului devine bucuroasă când află că Topală a părăsit premiera spectacolului din alte motive decât calitatea artistică, astfel că se reiau repetiţiile şi reprezentaţiile. Totuși, jocul etalat pe scenă de actori, sub conducerea regizorului, era departe de pretenții. Filmul are, pe deplin, constatările care se potrivesc mănuşă situaţiei fotbalului târgoviştean, ajuns în liga a doua după patru ani de prezenţă consecutivă în elită: „O simbolistică ratată, o năclăială nefericită de idei confuze. Ce-ţi trebuie șubă vara? Asta e o piesă confuză, piesă cu bubă!”
În final, două întrebări:
Comedie? Sau dramă?
***
BIBLIOGRAFIE
Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, cartea Târgoviște - Ion Vasiliu, 1969, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Sportul Popular, Sportul, Gazeta Sporturilor, Almanahul Flacăra, Revista Flacăra, Revista Urzica, Revista Cutezătorii, Revista Municipiul Targoviste.ro Jurnal de Dâmboviţa, Ziarul Hunedoreanului, Cronica Găeștiului, Gazeta de Titu, ProSport, Liga2.prosport.ro, sportpictures.eu, ziarullumina.ro, transfermarkt.ro, cinemagia.ro, Aarc.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, https://www.facebook.com/ajfDBofficial, https://www.facebook.com/ChindiaTargoviste pagina suporterilor, Facebook Young Boys Targoviste, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, fanatik.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, arges-stiri.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, libertatea.ro, paginademedia.ro, baschet.ro, rador.ro, mediafax.ro, agerpres.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, https://www.facebook.com/muzeuldefotbal, https://www.facebook.com/RapidOldBoys, http://sanuuitam.blogspot.com/ dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, alecsvlad.ro, viva.ro, mapio.net, facebook.com/Chindia Targoviste, http://artinfonews.ro, https://www.facebook.com/ChindiaJurasicPark/, https://www.bugetul.ro/, http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/, dicogs.com, playsport.ro, playmakerstats.com, Targoviste.ro, ipn@elena covalenco, Agenția de Presă Independentă IPN din Chișinău-Republica Moldova, FC Corvinul 1921 Hunedoara, http://www.ucv1948.ro/, http://imagoromaniae.ro/, facebook.com/Targovistea in imagini - fotografii si carti postale, https://www.facebook.com/targovisteainimagini.ro, bluelions.ro, https://www.fanpop.com/, gsp.ro, premium.gsp.ro, prosport.ro, https://liga2.prosport.ro/, http://www.fc-sheriff.com/, https://oraexactainfotbal.ro/, B1TV, Prima TV, National TV, MDI TV, Partener TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, http://www.romania-actualitati.ro/, digisport.ro, digi24.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, Facebook Vechea Cetate, stiridb.ro, lobbyandadvocacy.weebly.com, https://www.facebook.com/csbradu, fchermannstadt.ro, https://www.facebook.com/arsenal.targoviste, www.catavencii.ro, https://www.facebook.com/RapidulDeAltadata/posts/1927306844009165/, https://m.facebook.com/MonarhiaSalveazaRomania.DanButiu/photos/inaugurarea-stadionului-giulestiin-1939-caile-ferate-sarbatoreau-70-de-ani-de-la/751767948188711/, Facebook Ionuț Șesu-John, Florian Pricop – Istoria rugbyului bârlădean, Compania Națională de Investiții, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, Facebook-C.S.M. Târgoviște, Editura Bibliotheca Târgoviște, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.
De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.
Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion și Florin Petheu, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Marian Sterea, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, Răzvan Păsărică, Gheorghe Flușter, Cristian Preda, Alexandru Dobre, Florin Kirițescu, Florian Ispas-www.fotoart-studio.ro, Gabriel Boriga, Liviu Mânecan-București, Nicolae Stanciu-Hunedoara, Gabriela Cocora, din colecția Virgil Ignat, Foto Dumbravă, caricaturile semnate de domnii Matty, Neagu Rădulescu, Alexandru Clenciu, Romulus Scarlat-SIR, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.
MULŢUMESC TUTUROR!
Gabriel Degeratu