FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)

 

CAPITOLUL 52

 

13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)


18 martie 2023. A început competiţia play-out pentru Chindia. Părea cronica unei morţi anunţate pentru Târgovişte, adică a unei retrogradări directe sau prin baraj. Acesta era sentimentul multora dintre suporteri după prestaţiile băieţilor şi rezultatele ultimelor meciuri oficiale. Fără victorie din 3 februarie şi intrați în vâltoarea periculoasă a ultimelor patru locuri din clasament, jucătorii aveau doar opțiunea unui rezultat bun la Botoșani. Toni Petrea, pentru care debutul fulminant părea să fi rămas doar în frumoase statistici, a aruncat tot ce avea mai bun pe teren, în speranța că fotbaliștii săi vor uita de restanțele salariale și vor juca din nou... fotbal. Au revenit ca titulari Celea şi Popadiuc, iar târgoviştenii au controlat prima repriză, când au fost energici şi hotărâți să marcheze. Daniel Popa a fost aproape de gol, a șutat frumos, din cădere, în minutul 28 şi doar transversala a salvat Botoșaniul.  Dacă în primele 45 de minute am văzut ceva fotbal din partea Chindiei, repriza secundă a fost una slabă. Pe măsură ce partida se apropia de final, Petrea și Stoican arătau din ce în ce mai mulțumiți cu punctul pe care-l aveau ca şi obţinut. Numai că, la o fază care nu anunța nimic periculos, la un banal out, Mailat a intrat în careu pe lângă un Orozco inutil şi, cu o scăriță de mare efect, a înscris. Era minutul 90, ne gândeam deja la un egal la zero, dar apărarea Chindiei l-a scăpat din vedere pe jucătorul gazdelor care, la fel ca şi în tur, a marcat. Victorie mare pentru Botoșani, în timp ce pentru ai noştri, suflarea ligii secunde se simţea din ce în ce mai tare. Întrebarea era, Mailat, Mailat, dar mai... lat de atât se poate? Târgoviştenii au făcut-o lată în Moldova sub privirile câtorva suporteri dâmboviţeni, între care şi tripleta Dragnea-Ioniță-Lețu, oameni veniţi cu trenul de la aproape 500 de kilometri ca să vadă Chindia. Au văzut un fiasco, o echipă slabă şi un antrenor neinspirat. Mai erau de adăugat doar vorbele unui fan supărat, care a mai avut puterea să spună atât: „Drum bun spre Liga a doua, băieţi! Noapte bună, Chindia!”

F.C. BOTOȘANI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0(0-0)
A marcat: SEBASTIAN MAILAT, min. 90.
F.C. BOTOŞANI: Ducan - Petro, Mutombo, Pius, Ţigănaşu (min. 46 Mboko) - Dican, Zabou (min. 62 Cioiu), E. Florescu (min. 61 A. Ivanov) - A. Dragu (min. 74 M. Roman), J. Tallo (min. 46 Camara), Mailat. Antrenor: Flavius Stoican.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Orozco, Celea, Ioniţă (min.73 D. Dumitraşcu) - Dulca (min. 90 Mihaiu), Akhmatov (min. 46 Vorobjovas) - Cr. Neguţ, Popadiuc (min. 73 A. Şerban), D. Popa (min. 86 S. Buş) - Cooper. Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Rareş George Vidican, ajutat la cele două linii de Ciprian Florin Danşa, ambii din Satu Mare și Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe). Rezervă: Szabolcs Kovacs (Carei). Arbitru video: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi), asistent video: Adrian Vornicu (Iaşi). Observatori: Florin Hîncu (Braşov) – C.C.A. și Cătălin Popa (Vaslui) - L.P.F.

La Liga a 3-a, cu aproape 300 de spectatori în tribune, Flacăra Moreni a abordat primul meci oficial din 2023 cu gândul la victorie, dar formaţia lui Gabriel Paraschiv nu a reușit să evite înfrângerea care, aparent, o scotea în afara locurilor de play-off. Meciul a început rău pentru gazde, oaspeții reușind să deschidă scorul la prima fază prin Vlad Tudor, în min. 4. Atacantul golgeter al bucureştenilor era fiul fostului arbitru internaţional Alexandru Tudor, cel supranumit cândva Brad Pitt, având în vederea asemănarea cu celebrul actor. Flacăra a încercat să revină rapid în joc, dar Oancea, Cernea, Iliescu și Niță au ratat din toate poziţiile. Drăgan a șutat bine din interiorul careului, dar Maxim a scos din vinclu, mingea a sărit la Oancea şi acesta a trimis peste poartă în min. 45+1, astfel că F.C.S.B. 2 a intrat cu avantaj la pauză. Flacăra a forțat în startul reprizei secunde, dar șutul lui Drăgan a fost scos, Zaharia a șutat peste bară din lovitură liberă, iar Oancea a finalizat slab, dintr-o poziție foarte bună, toate ocaziile fiind în primul sfert de oră al părţii a doua. F.C.S.B. 2 a reușit să își dubleze avantajul prin Sajin, cel care l-a învins pe Ștefan cu un șut din afara careului, în min. 61, dar echipa morenară nu a renunțat. Matei a șutat slab în min. 64, iar atunci când Drăgan a marcat, reușita a fost anulată pe motiv de offside. În min. 69, Maxim a avut o nouă intervenție excelentă la o lovitură de cap a lui Iliescu, pentru ca mai apoi, un șut deviat al morenarilor să lovească bara. Au mai fost câteva ocazii prin Iliescu, Cernea și Vasile, iar prinderea play-offului a avut loc peste o săptămână, când Flacăra a învins în Argeş cu 3-2 pe Real Bradu. A fost condusă cu 2-0, dar a revenit spectaculos prin golurile marcate de Zaharia, min. 51, Cernea, min. 68, din penalty şi Drăgan, min. 90. Au jucat la Flacăra: Ștefan - Niță, Matei, Cernea, Băltăreț - Negrea, Neacșu (min. 56 Iliescu), Vârtej - Zaharia (min. 78 Oancea), Niculăescu, Drăgan. Era o mare performanță obţinută de jucători, care s-au autodepăşit în condiţiile în care salariile erau modeste, departe de ceea ce aveau fotbaliştii din generaţiile trecute prin diviziile A şi B, până în 1990...

Campionatele primelor două ligi din România s-au întrerupt două săptămâni pentru meciurile echipelor naţionale. Chindia a avut un jucător convocat, Ovidiu Perianu, la echipa U20 antrenată de Daniel Pancu, pentru meciurile amicale cu Portugalia și Norvegia. Asta spunea multe. Fotbalistul venit la Târgovişte de la începutul anului 2023 a avut prestaţii modeste, cu unele momente penibile şi, totuşi, a fost chemat la lot. Vă daţi seama în ce situaţie era sportul românesc cu balonul rotund şi cum se realizau chemările la loturile naţionale şi ce şanse aveam în fotbalul internaţional cu astfel de jucători? Evident că la Perianu a contat, în fapt, că era de la F.C.S.B., împrumutat la Chindia, altfel, după ce jucase în ultimele meciuri, băiatul nu avea nici o treabă cu performanţa în domeniul în care activa. În altă ordine de idei, Modestas Vorobjovas era în lotul Lituaniei pentru jocurile cu Serbia din 24 martie, calificări Euro și Grecia, 27 martie, amical, iar Esteban Orozco se pregătea de dubla naționalei sale, Guineea Ecuatorială, cu Botswana, din calificările pentru Cupa Africii, din 24 şi 28 martie. O altă convocare, venită din Insulele Comore pentru Nasser Chamed nu a putut fi onorată de jucătorul echipei noastre, operat la ligamentele încrucișate și aflat în recuperare.





România a ieșit bine din „dubla” lunii martie 2023 cu Andorra și Belarus. Chiar dacă jocul nu a impresionat, trupa lui Edi Iordănescu a obținut ce și-a propus, 6 puncte în grupă după primele două meciuri. Asta nu s-a mai întâmplat din 2012 încoace, adică de pe vremea când selecționer era Victor Pițurcă. Au trecut 5 campanii de calificare din acel moment. Atunci, ca și acum, „tricolorii” întâlneau două echipe facile în debutul campaniei. România debuta cu o victorie în Estonia, 2-0, apoi avea să învingă Andorra pe Arena Națională cu 4-0. Ba chiar mai mult, la acea vreme, naționala reușea să aibă 9 puncte după primele 3 partide, după ce învingea și Turcia în deplasare cu 1-0. Deși acela a fost cel mai bun start de preliminarii din ultimele campanii de calificare, nu am reușit să ajungem în Brazilia, la turneul final al Mondialului din 2014. Am terminat grupa pe 2, în spatele Olandei, apoi am pierdut barajul cu Grecia. Dacă ne uitam exclusiv pe preliminariile pentru Campionatul European, observam că România nu a mai reușit să înceapă o campanie de calificare cu două victorii încă din 1998, atunci când învingea Liechtenstein cu 7-0 și Portugalia cu 1-0 în preliminariile Euro 2000, competiție la care am reușit să ne și calificăm. Pe 10 octombrie 1998, România mergea la Porto pentru meciul cu Portugalia. După ce au umilit Liechtenstein, elevii antrenați atunci de Victor Pițurcă băteau și Portugalia printr-un gol reușit de Dorinel Munteanu. România a evoluat în următoarea formulă: Stelea - Dan Petrescu, G. Popescu, Filipescu, Ciobotariu - Petre, C. Munteanu, D. Munteanu, Gâlcă, Laurențiu Roșu - V. Moldovan. De atunci, am mai izbutit două calificări, la Euro 2008 și Euro 2016, dar de fiecare dată am început cu 4 puncte. În campaniile în care am reușit 3 puncte sau mai puține, după primele două partide nu ne-am calificat la turneul final. Speranțe, speranțe...

De la fotbal la tenis unde târgovișteanca Sorana Cîrstea, ajunsă la vârsta de 32 de ani, locul 74 WTA, a fost învinsă, vineri, 31 martie, de cehoaica Petra Kvitova, 33 ani, 12 WTA, cu 7-5, 6-4, în semifinalele turneului WTA 1.000 de la Miami din Florida, dotat cu premii totale de 8,8 milioane de dolari. Sorana s-a înclinat după o oră şi 41 de minute în a doua semifinală la un turneu WTA 1.000. În urmă cu zece ani, în 2013, ea ajungea în finala turneului de la Toronto în care pierdea în faţa Serenei Williams. Sfertfinalistă la Indian Wells în 2023, Cîrstea nu a pierdut niciun set la Miami Open, eliminându-le pe rând pe Fernanda Contreras Gomez-Mexic, Caroline Garcia-Franţa, numărul patru mondial, Karolina Muchova-Cehia, Marketa Vondrousova-Cehia şi Arina Sabalenka-Belarus, a doua în lume. În partida cu Petra Kvitova, în primul set, Cîrstea a condus cu 5-2, dar a pierdut apoi cinci game-uri consecutive, ratând două mingi de set la 5-3. În actul secund, diferenţa fost făcută de un break realizat de Kvitova, în ghemul inaugural. Cehoaica avea de acum 7-4 în meciurile directe cu Cîrstea, una dintre victoriile româncei venind chiar în 2013, la Toronto, în sferturi. Cîrstea s-a ales cu un cec de 352.635 de dolari şi 390 de puncte WTA. În finală, Petra Kvitova a învins-o pe kazaha Elena Rîbakina, cea care cucerise titlul la Indian Wells. 

A doua etapă de play-out a adus speranţa la Chindia după o perioadă nefastă, cu înfrângeri, egaluri şi restanțe financiare. Băieţii au intrat pe teren la Mioveni, încurajaţi de o galerie numeroasă şi cu ceva bani primiţi din salariile lipsă. Important că erau din nou titulari Celea, Popadiuc şi Andrei Şerban şi doar victoria era acceptată. Golul din minutul 52 marcat de Căpuşă a venit pe fondul unui joc superior al Chindiei. Ai noştri au mai avut și o reușită anulată de VAR pe motive de poziţie de ofsaid, după nu mai puțin de 5 minute de revederi ale fazei de eternul Chivulete junior, cel care de ani mulţi poartă sâmbetele Târgoviștei pe oriunde ne găseşte. A fost o execuție de toată frumusețea a lui Doru Popadiuc în minutul 6, care a trimis mingea în vinclul porţii lui Greab, dar nu s-a pus şi pe tabela de marcaj. În minutul 67, târgoviștenii au avut un penalty acordat de central, dar arbitrii din cabina VAR au găsit un ofsaid la cel faultat, Popadiuc. Gazdele au avut mai multe ocazii prin Liviu Antal, Lepistu a fost blocat involuntar de coechipierul său Buziuc tocmai când se pregătea să şuteze, iar cei trei intraţi la Mioveni, Carnat, Rădescu şi Benchaib s-au dovedit mult mai periculoşi decât colegii lor înlocuiţi. Presiunea gazdelor a crescut pe final, dar nu s-a marcat şi duelul foştilor antrenori ai F.C.S.B., Dică şi Petrea, s-a încheiat de această dată cu victoria lui Toni. La sfârșitul meciului, un fan al Chindiei le-a strigat argeşenilor cătrăniţi din tribune: „Să ziceţi mersi că nu l-am băgat pe teren pe Cooper altfel, numai el vă dădea trei boabe!” Tibi Căpușă, care pe 6 aprilie împlinea 25 de ani, a fost nominalizat în echipa etapei a doua play-off/play-out, anunțată de Liga Profesionistă de Fotbal, cu motivaţia că „golul său, primul din ediţia în curs, s-a dovedit a fi unul foarte important, asta deoarece a oprit o serie de șapte meciuri la rând fără victorie pentru Chindia”.

C.S. MIOVENI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1(0-0) 
A marcat: TIBERIU IONUȚ CĂPUȘĂ, min. 52. 
C.S. MIOVENI: Greab - Sno, Garutti, Scarlatache, Pedroso - Panait (min. 46 Pop), Lixandru (min. 67 Benchaib), Lepistu (min. 82 Gutea) - Antal (min. 61 Rădescu), Rusu, Buziuc (min. 61 Carnat). Antrenor: Nicolae Dică.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpușă, Celea, Corinus, D. Dumitrașcu - Dulca, Akhmatov (min. 90 Vorobjovas) - A. Șerban (min. 89 Atanase), Popadiuc, Cr. Neguț (min. 84 C. Dinu) - D. Popa (min. 79 S. Buș). Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Bogdan Dumitrache, ajutat la cele două linii de Mircea Orbuleţ, ambii din Bucureşti și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Valentin Porumbel (Olteniţa). Arbitru video: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti), asistent video: Cristian Moldoveanu (Sfântu Gheorghe). Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) – C.C.A. și Iulius Nemţeanu (Ghermăneşti/Ilfov) – L.P.F.

Meciul cu Sibiul de la Ploieşti ne-a trezit o părere de rău, cea a plecării lui Butean, un fundaş un pic mai bun decât Căpuşă. După un sfert de oră, Chindia a deschis scorul când Biceanu a pierdut o minge la mijlocul terenului, iar Dani Popa e lansat spre poarta sibiană şi, scăpat singur cu portarul, l-a driblat pe Letica. Apoi, dintr-un unghi foarte dificil, a reușit să trimită în plasă, mingea fiind deviată şi de goalkeeperul sibian. Şase minute mai târziu, Popadiuc îi pasează lui Popa care șutează de la 22 de metri, Letica scapă balonul în plasă, însă asistentul a ridicat fanionul pentru ofaid și reușita nu a fost validată. Sibiul este periculos în minutul 27, după o centrare a lui Iancu din lovitură liberă, dar Antoche nu ajunge de puțin la minge. Paraschiv are și el o șansă bună în minutul 34, când trage plasat din 16 metri, dar pe lângă şi la pauză avem avantaj. Hermannstadt a presat în partea secundă și în minutul 60, Paraschiv scapă singur cu portarul, dar este ajuns din urmă și deposedat în ultimă instanță de Orozco. În minutul 68, Stoica a bâlbâit o minge în preajma careului propriu, Dani Popa a șutat puternic, dar Letica a salvat, apoi Stoica a respins în ultim moment, prin alunecare, șutul aceluiaşi Popa. Letica are parada etapei la reluarea lui Neguț, preluare în opt metri și șut violent, scos extraordinar de portarul Sibiului, pentru ca în minutul 78 Butean să centreze, Baba Alhassan deviază mingea spre poartă, Orozco o atinge şi Căbuz scoate din spatele liniei porții. Sibianul protestează, ia galben, după care VAR intervine și acordă golul! De menţionat este că Superliga nu beneficiază de Goal-line technology astfel că, arbitrul ne-a nemulțumit. Hermannstadt e periculoasă şi pe final, Gabi Iancu este schimbat în minutul 90, dar îi înjură pe fanii Chindiei și primește roșu pe bancă, fapt care îi va aduce minim două etape de suspendare. Apoi vine dezastrul meciului pentru noi, în al doilea minut de prelungiri, după ce acelaşi Butean centrează de pe dreapta și internaționalul Opruț pune latul din voleu, iar mingea se duce în plasa laterală. Meciul se încheie şi, după două egaluri, sibienii obțin primul succes în play-out și urcă deasupra locurilor de baraj, însă nu erau nici ei scăpaţi de emoții. Chindia, cu o victorie şi două înfrângeri era pe... baraj!

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - HERMANNSTADT 1-2 (1-0)
Au marcat: DANIEL POPA, min.15, pentru Chindia, respectiv ESTEBAN OROZCO, min. 79, autogol și RAUL OPRUȚ, min. 90+2, pentru Hermannstadt.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Corinus (min. 46 Orozco), D. Dumitraşcu - A. Şerban (min. 57 Atanase), Dulca, Akhmatov (min. 58 Vorobjovas), Cr. Neguţ (min. 76 C. Dinu) - D. Popa, Popadiuc (min. 83 S. Buș). Antrenor: Anton Petrea.
HERMANNSTADT: Letica - M. Butean, Antoche, I. Stoica, Opruţ - Balaure (min. 63 Bărbuț), Biceanu (min. 63 Baba Alhassan), Mino Sota, C. Popescu (min. 83 Oroian) - G. Iancu (min. 90 Babic), D. Paraschiv. Antrenor: Marius Măldărășanu.
A arbitrat la centru Szabolcs Kovacs (Carei), ajutat la cele două linii de Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) și Adrian Vornicu (Iaşi). Rezervă:  Robert Avram (Piteşti). Arbitru video: Horaţiu Mircea Feşnic și asistent video: Sorin Vădana, ambii din Cluj-Napoca. Observatori: Costin Ioan Toma (Piatra Neamţ) – C.C.A. și Ion Marin (Bucureşti) - L.P.F. 

De Paşte, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa Corneliu Ştefan şi primarul municipiului Târgovişte Daniel Cristian Stan s-au întâlnit cu fotbaliştii pe stadionul „Eugen Popescu”: „Problemele financiare au fost rezolvate, iar starea de spirit este una bună. Toate meciurile viitoare sunt importante! Sunt sigur că liniștea din vestiar va aduce și rezultatele necesare! Suntem alături de ei! Forza, Chindia!” a declarat Corneliu Ştefan. Din fotografii, pare că dirigintele clasei le vorbeşte unor elevi care nu mai cred că îşi vor rezolva toate corigențele şi, odată cu ele, repetenţia, adică un nou sezon în… liga a doua. Ar fi fost interesant de văzut şi o filmare. Oricum, orice critică la adresa staffului administrativ al clubului şi tehnic al echipei şi, deopotrivă, asupra jucătorilor era tardivă. Dacă fotbaliştii cu antrenorii lor vor putea să rămână în prima divizie, se va întâmpla, dacă nu, nu. La prima vedere, impresia era că sezonul era compromis, iar Neguț, Popa, Celea, Popadiuc şi colegii erau resemnaţi. Din diferite motive, unii nu mai credeau în salvare. Alţii semnaseră deja precontracte cu echipe cu care Chindia se întâlnise şi pierduse sau urma să joace, precum F.C. Argeş, U.T.A., U Craiova, U Cluj sau Voluntari şi nu îi mai interesa nicidecum soarta Târgoviștei în elita fotbalului românesc. Nu mă refer la Căbuz şi Jipa despre care se ştia, ci la patru sau cinci băieţi, anumiţi suporteri bănuiau că erau chiar opt care parafaseră înţelegeri în Bănie şi pe la Piteşti, dar şi prin Ilfov, şi, mare atenţie, pe malurile Mureşului şi sus, sus, sus, pe dealul Feleacului! Faptul că majoritatea jucătorilor a evitat să semneze reînnoirea înţelegerilor scrise cu Chindia era semn rău încă dinaintea începerii competiţiei de play-out!



Meciul cu F.C. Argeș trebuia câştigat de noi, dar un prim succes viza şi antrenorul piteştenilor, Bogdan Argeș Vintilă care, până la întâlnirea cu Chindia, a pierdut cu U Cluj, F.C. Voluntari și F.C. Botoșani, de fiecare dată fără să înscrie. Era ultima lor șansă de a nu pierde contactul cu zona barajelor de menținere/promovare. Fără Paul Garita, golgeterul suspendat de club după o bătaie la antrenament cu un coechipier, cei din Trivale sperau. Pe o ploaie de toamnă şi un frig pătrunzător, într-un stadion aproape gol, în ale cărei tribune şi-au făcut loc şi suporterii dâmboviţeni și pe un gazon înmuiat, Dobrosavlevic l-a tăvălit pe Daniel Popa, undeva în tușă, și a luat primul cartonaș galben al meciului, încă din minutul 3. În prima repriză, târgoviştenii au fost mai periculoşi, și-au creat marile ocazii, dar gazdele au deschis scorul dintr-o fază fixă, din preajma careului de 16 metri. Calcan a centrat prin fața porții, iar fundașul central Grigore Turda a trimis mingea cu o lovitură cu capul, bine plasată, de la 7-8 metri. Căbuz a respins mingea cu mâna din plonjon, dar a fost bară-gol. A fost 1-0 la pauză pentru F.C. Argeș. Putea fi 1-1 şi 1-2, dar Dani Popa a ratat din toate pozițiile, inclusiv cu poarta goală, în minutul 26. În repriza secundă, Toni Petrea a forțat cu doi atacanți. A renunțat la un închizător, Vorobjovas și l-a introdus pe Cooper lângă Popa. Chindia a dominat teritorial, însă nu s-amai apropiat periculos de buturile adverse. F.C. Argeș s-a apărat bine și a ripostat prin câteva contre extrem de tăiose. Koubemba, min. 67 și Jobello, min. 81, au ratat două șanse mari de tot să închidă mai devreme meciul. Între aceste ratări, Marco Dulca a părăsit terenul cu buza spartă şi sânge pe faţă după ce a fost faultat la marginea careului de Meza Colli, incident la care trebuia să primim lovitură liberă, iar argeşeanul putea fi chiar eliminat. Fluierul de final al arbitrului Marcel Bîrsan i-a găsit pe toţi în genunchi, pe Bogdan Vintilă la prima victorie pe banca gazdelor şi pe elevii lui la întâiul succes după 5 luni și jumătate, pe ai noştri la o nouă înfrângere ruşinoasă. Două echipe foarte slabe, dar cum-necum, ne-a reuşit! I-am reînviat şi pe F.C. Argeş după ce am avut 70 de minute timp ca măcar să egalăm, dar am luat gol în minutul 19 şi aşa a rămas. La Piteşti, Chindia a reaprins speranțele adversarilor de a se salva de la retrogradare, la Târgovişte deznădejdea era atotcuprinzătoare...

F.C. ARGEȘ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (1-0)
A marcat: GRIGORE TURDA, min.19.
F.C. ARGEŞ: Micle - Tofan, Turda, Dobrosavlevici, Brendon - Mimito, Njike (min. 76 Meza Colli) - B. Hanne (min. 46 Ionuț Şerban), Calcan (min. 76 Jakolis), Rizzi - Koubemba (min. 76 Jobello). Antrenor: Bogdan Argeş Vintilă.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Boldor, Celea, C. Dinu - Dulca (min. 80 S. Buş), Vorobjovas (min. 46 Cooper) - Cr. Neguţ (min. 90 D. Dumitraşcu), Popadiuc, Atanase (min. 72 Andrei Şerban) - D. Popa. Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Marcel Bîrsan (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Daniel Mitruţi (Craiova) și Marius Cristian Marchidanu (Brăila). Rezervă: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea). Arbitru video: Sebastian Colţescu (Bucureşti), asistent video: Daniela Constantinescu (Craiova). Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) – C.C.A. și Romulus Chihaia (Bucureşti) – L.P.F.


 Înainte de meciul cu U.T.A., aflăm că unul dintre cele mai importante monumente istorice din municipiul Târgoviște, Poarta Dealului sau a Vânătorilor Domnești, cunoscută și ca Poarta Coconilor, a Seimenilor ori a Viilor a intrat la începutul lunii iulie 2023, în sfârșit, într-un amplu proces de restaurare. Valoarea totală a investiției era de 3.471.151,49 lei, cu TVA, Institutul Național al Patrimoniului asigurând achiziția și finanțarea lucrărilor efective de restaurare a monumentului, iar Primăria Târgoviște va suporta intervențiile conexe, de relocare a utilităților și de reconfigurare a străzii Coconilor, o cale de acces la stadionul „Eugen Popescu”. Printr-un proiect complementar urma să se intervină pe aproximativ 100 de metri liniari la drum şi iluminatul public, aprilie 2024 fiind termenul de finalizare al lucrărilor. Primarul Daniel Cristian Stan a transmis că Poarta, construcție emblematică pentru oraş şi judeţ, parte din ansamblul istoric, de valoare, care include și Curtea Domnească, va fi refăcută. Operațiunea se va realiza cu cărămidă de epocă în baza unui studiu de specialitate, vor dispărea trotuarele, perimetrul pietonal va fi demarcat, vor fi bolarzi de piatră, iar pavimentul va fi unul specific, de epocă. De asemenea, va fi coborât nivelul străzii cu aproximativ un metru, pentru că de-a lungul timpului s-au tot adăugat straturi peste drumul inițial şi accesul auto va fi permis pe sub poartă, ideea era de a nu transforma totuşi zona aceasta într-una foarte circulată, ci dimpotrivă. 



A fost o perioadă foarte fastă pentru voleiul feminin unde echipa C.S.M.  Târgoviște, vicecampioana României s-a calificat în finala Campionatului Național, într-un meci cu peripeţii, nu sportive, ci organizatorice. Din cauza faptului că parchetul dintr-una din jumătăţile suprafeţei de joc s-a umflat de la umezeală, echipele nu au mai schimbat terenul conform regulamentului de joc. Târgoviştencele au jucat în partea cu denivelări, iar oaspetele în cea plată perfect, o situație neobișnuită. Chiar şi în aceste condiţii, sportivele antrenate de Giovanni Caprara s-au impus în fața bănățencelor cu scorul de 3-1 (25-17, 25-23, 16-25, 25-15) după aproape 100 de minute de joc şi au reușit să se impună cu scorul general de 2-1 împotriva grupării din Banat, după ce aceasta câștigase primul joc. Târgoviștea era pentru încă un sezon vicecampioană a României la volei feminin! Dâmbovițencele au intrat, din nou, în posesia medaliilor de argint după ce au pierdut finala Campionatului Național în fața lui C.S.M. Volei Alba. Blajul câștigase ambele manșe pe teren propriu și a venit în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești să încheie rapid conturile cu formaţia târgovișteană. Echipa cu mai multă experiență a câștigat la final, fetele lui Stevan Ljubicic declanșând hora bucuriei după o minge „îngropată” de Bojana Milenkovic în terenul advers. A fost 15-13, o luptă de două ore și 15 minute și o câștigătoare merituoasă. MVP-ul întâlnirii a fost desemnată Gergana Dimitrova de la Alba Blaj, jucătoare ce a realizat un total de 20 de puncte. După încheierea ultimului joc din campionat, podiumul Diviziei A1, în sezonul 2022-2023 arăta astfel: C.S.M. Volei Alba Blaj, campioana României, C.S.M. Târgoviște, vicecampioană și C.S.M. Lugoj pe a treia poziție. Pentru statistică: C.S.M. Târgoviște – C.S.M. Volei Alba Blaj 2-3 (20-25; 25-18; 13-25; 25-22; 13-15), marcatoare pentru Târgoviște: R. Buterez 11 p, M. Todorova 16, A. Bjelica 22, A. Matei 10, J. Mirosavljevic 7 și D. Ionescu 1, iar pentru Blaj: G. Dumitrova 20, G. Fales 4, J. Kocic 11, R. Ioan 3, B. Milenkov 15, J. Cirkovic 1, S. Mirkovic 2, D. Boskovic 19.




Ultimul meci pe teren propriu, jucat, în fapt, în deplasare în patru campionate de liga I părea să fie cel din 23 aprilie 2023, la Ploieşti, cu U.T.A. În prima repriză, Aradul a fost dominat copios de Chindia, hotărâtă să câştige, în sfârşit, trei puncte. Golul marcat de Daniel Popa din lovitură liberă de la 19 metri, în minutul 19, venit pe colțul portarului a sosit la timp. După 17 minute, Neguț a fost foarte aproape de al doilea gol după ce a scăpat singur cu goalkeeperul arădean, dar a tras destul de slab și Kucher a respins. În acest timp, Ubbink și Abeid au şutat, dar Căbuz a apărat, iar la reluare, în min. 53, la o pasă decisivă a lui Cascini, Rareş Pop a preluat frumos şi, rămas singur cu portarul Chindiei, a egalat. În min. 56, am avut emoţii când arbitrul Coza ar fi putut să-i acorde lui Neguț al doilea cartonaș galben la faultul asupra lui Benzar. Apoi Celea a fost la un pas de autogol, în min. 60, la o centrare a lui Roger, care îl căuta pe Rareş Pop. Abeid s-a făcut și el de râs în min. 62, a pierdut o minge în terenul advers şi Chindia a trecut imediat la un contraatac, la capătul căruia s-a aflat Dani Popa care nu l-a iertat pe Kucher: 2-1! A fost şi scorul final. Urma primul meci pe stadionul „Eugen Popescu”, pe 7 mai 2023, cu Petrolul Ploieşti. După patru ani de peregrinări prin Prahova, dar şi pe malul Dunării, la Giurgiu şi în apropierea Studiourilor Cinematografice de la Buftea unde „am turnat” câteva meciuri, apoi la Buzău şi, din nou, pe arena „Ilie Oană”. Pe 25 mai 2019 se juca ultimul meci oficial, iar după două săptămâni, pe 7 iunie, a început demolarea stadionului de lângă Turnul Chindiei și Curtea Domnească. După peste 1400 de zile, Târgoviştea fotbalistică revenea la… Târgovişte!

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - U.T.A. 2-1 (1-0)
Au marcat: DANIEL POPA, minutele 19 și 63, pentru Chindia, respectiv RAREȘ POP, min. 54, pentru U.T.A.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpușă, Celea, Boldor (min. 80 Corinus), D. Dumitrașcu - Dulca, Akhmatov (min. 81 Vorobjovas) - Atanase (min. 60 A. Șerban), Popadiuc (min. 66 S. Buș), Cr. Neguț - D. Popa (min. 81 Cooper). Antrenor: Toni Petrea.
U.T.A.: Kutcher - Chindriș, Benga, Abeid (min. 65 Otele) - Vukvevic (min. 46 Benzar), Batha, Cascini (min. 71 Milosevic), Ubbink (min. 80 Stahl) - Pop (min. 80 Șteau), Postolachi, Roger. Antrenor: Laszlo Balint.
A arbitrat la centru Ionuţ Coza (Cernica), ajutat la cele două linii de Radu Adrian Ghinguleac (Bucureşti) și Stelian Slabu (Braşov). Rezervă: Ovidiu Robu (Chitila). Arbitru video: Iulian Dima (Bucureşti), asistent video: Andrei Moroiţă (Ploieşti). Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) - C.C.A. și Constantin Stătescu (Bucureşti) – L.P.F.

Daniel Popa a fost ales de către L.P.F. în echipa etapei a cincea de play-out cu motivarea că „a punctat de două ori în duelul cu U.T.A., golurile lui aducând Chindiei un succes imens în lupta pentru atingerea obiectivului principal”. Antrenorul Laszlo Balint a fost înlocuit de la conducerea formaţiei din Arad cu Mircea Rednic, la un pas să vină la Chindia în toamna anului 2022, atunci când a fost înlocuit Adrian Mihalcea. A fost săptămâna în care jucătorul Denis Dumitrașcu a împlinit vârsta de 28 de ani, kinetoterapeutul echipei, Alin Draga a sărbătorit 31 de ani, iar angajatul clubului, ex-componentul formaţiei noastre, Dragoş Pătru a ajuns la 43 de ani, prilej cu care le dorim multă sănătate, fericire și multe realizări la Târgoviște. O importantă performanţă a juniorilor Chindiei era calificarea în finala Cupei României U19, care urma să aibă loc la Buftea, pe 27 mai. După un 0-0 la Reşița cu C.S.M., la Târgovişte a fost 4-0, golurile fiind marcate de Iustin Cristea, Iulian Zamfir, Rareş Mihai și Răzvan Brătescu, o performanţă pentru care trebuie apreciaţi tehnicienii Vasile-Sică Bârdeș, Marian Vătavu, Gheorghe Păsărică şi Nicolae Croitoru, cel din urmă fiind coordonatorul Academiei de Copii și Juniori a Chindiei. Sică Bârdeș, antrenorul grupei de juniori U19 declara că: „Avem copii cuminți, ascultători și serioși. Am reușit un lucru extraordinar pentru toată lumea, și pentru băieți, și pentru noi, calificarea în finala Cupei României. Sper din tot sufletul să cucerim trofeul!”

În runda a şasea de play-out, „oltenii” lui Mititelu vizau victoria pentru a prinde barajul spre  Conference League la care primiseră licenţa. Târgoviştea nu aplicase pentru Europa, dar dorea măcar un punct în Bănie. Jucam fără Cooper şi Akhmatov, cu Perianu Under 21 şi lipsiţi în continuare de Grubac şi Chamed. Prima repriză a avut un ritm slab, cu o mulțime de greșeli tehnice în ambele tabere și ne îndreptam plini de speranţă spre un egal la pauză. Însă, la prima acțiune cu adevărat periculoasă a gazdelor, realizată în minutul 45, Wiliam Baeten a reluat spectaculos, din voleu, mingea centrată de Mascarenhas. Imaginea neputinţei era Toni Petrea, nervos pe durata întregii reprize şi incapabil să resusciteze jocul echipei. Chindia a avut mult curaj în partea secundă, dar nu a periclitat cu adevărat poarta lui Gurău. Cea mai mare șansă le-a aparținut tot craiovenilor când Celea a comis un henț în careu, centralul Iulian Călin a ratat inițial momentul, dar a fost atenționat din camera VAR. Balonul trimis din penalty de Dragoș Albu a fost apărat de Căbuz, iar Chindia a încheiat partida în 10 oameni după ce Perianu, inexistent pe gazon toată partida, a acuzat dureri musculare și a părăsit terenul în minutul 85, când schimbările erau epuizate. În prelungiri, arbitrul Călin i-a iritat pe toți când nu ne-a acordat lovitura liberă din lateral dreapta la un fault clar asupra lui Corinus şi a luat decizii bizare și împotriva gazdelor, după care a arătat cartonaşe, un galben și un roșu pe banca lui F.C.U. Craiova, pentru Dan Vasilică, preparator fizic şi Sabino Oliva, antrenor de portari. Formaţia lui Mititelu era prima în play-out, cu 31 de puncte, tot mai aproape de obiectiv, clasarea între primele două și calificarea la barajul pentru Conference League, Chindia rămânea pe loc de baraj, cu 22 de puncte. La final, autorul golului a venit în chip de Haaland la conferinţa de presă, iar suporterii târgovişteni au plecat cătrăniţi spre case cu gândul că Argeșul va învinge obligatoriu la Mioveni şi situaţia noastră se va complica profund.

F.C.U. CRAIOVA 1948 - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE 1-0(1-0)
A marcat: WILIAM BAETEN, min. 45.
F.C.U. CRAIOVA: Gurău - R. Negru, Duarte, Danny Henriques, Mascarenhas - Asamoah (min. 72 Piccolomo Giovanni), D. Albu - Baeten (min. 79 G. Ganea), Bauza, Van Durmen (min. 68 Bahassa) - A. Chiţu (min. 79 A. Huyghbaert). Antrenor: Nicolo Napoli.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Corinus, Boldor (min. 33 C. Dinu) - Perianu, Vorobjovas (min. 69 S. Buş) - Cr. Neguţ (min. 83 A. Şerban), Popadiuc, D. Dumitraşcu - D. Popa. Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş), ajutat la cele două linii de Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) și Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe). Rerzervă: Marian Barbu (Făgăraş). Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad), asistent video: Stelian Slabu (Braşov). Observatori: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) - C.C.A. și Paul Mincu (Bucureşti) - L.P.F.

În plină mahmureală după sărbătoarea muncii din data de întâi de mai, a doua zi după petrecere, de Ziua Internaţională a Tineretului care preceda Ziua Libertăţii Presei, suporterii dâmboviţeni se trezesc brusc. Convinşi că partida cu Petrolul se va disputa sub Turnul Chindiei, ei află că trebuie să se deplaseze, din nou, pe stadionul „Ilie Oană” deoarece clubul târgoviştean a amânat pentru ultima etapă revenirea pe propria arenă. Iată comunicatul oficial: „A.F.C. Chindia Târgoviște anunță că meciul cu Petrolul Ploiești, din etapa a VII-a a Play Out-ului SuperLigii se va desfășura, conform programării, în data de 05.05.2023, ora 20.30, pe stadionul Ilie Oană din Ploiești. Cunoaștem interesul suporterilor noștri pentru revenirea pe teren propriu a echipei, tocmai de aceea îi anunțăm cu regret că nu s-a putut face omologarea conform Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) pentru următorul meci. Având în vedere prevederile regulamentare, schimbarea de stadion (revenirea acasă) necesită o perioadă de 10 zile. Arena este gata, iar meciul din ultima etapă, de pe teren propriu, cu FC Voluntari, se va desfășura, cu siguranță, pe Stadionul Municipal Eugen Popescu! A.F.C. Chindia Târgoviște vine în sprijinul suporterilor noștri și va pune mijloace de transport la dispoziție, în funcție de solicitări, pentru deplasarea de vineri de la Ploiești. Biletele pentru meciul cu FC Petrolul vor fi puse în vânzare mâine dimineață, atât la case, cât și online, urmând să revenim cu programul detaliat. Vă mulțumim că sunteți alături de băieții noștri! Hai Chindia!” Reacţiile au fost diferite, de la echilibrate şi optimiste, la ironice şi hazlii, de la mesaje de supărare şi critici la adresa primarului din Târgovişte, la cele de apărare a acestuia. 
Dănuț Zlat: Pentru echipele angrenate în cupele europene se puteau decala meciurile din campionat, pentru Chindia, nu! Logic, de ce să joace acasă având și aportul publicului, mai bine în deplasare ca nu cumva să strice socotelile altora la retrogradare!
Alexandru Pârvan: Poate evităm barajul și sper acest lucru, să jucăm sezonul viitor în superligă pe noul stadion!
Dorel Ştefan Pătrașcu: Un meci aşa important... pfff (pentru ceva zile nu putem omologa). Trebuie victorie cu Petrolul, altfel va fi tare complicat!
Dinu Gheorghe: Mulţumim pentru faptul că încă odată ne-aţi MINŢIT! Ce să facem, poate o să minţim şi noi altădată!
Casca Mitza: Să mă apuc să mănânc mai sănătos să trăiesc mai mult? Poate prind şi eu un meci. Dumitru Adrian: Mai e până la meciul cu Voluntari. Încă poate să zboare acoperișul, să dispară scaunele etc. Deci nu se știe nici la meciul cu Voluntari.
Emanuel Daniel Rusu: Dacă exista perioada asta de 7 - 10 zile, de ce nu a specificat acest lucru domnul primar în postarea sa? De ce nu s-a grăbit omologarea dacă stadionul era pregătit? 
Bogdan Ene: Mai bine anunțați că ne vedem în curând în liga a doua. Nu avem deocamdată nimic de a face cu liga 1. Felicitări autorităților locale! În fine, măcar avem o dată fixă...
Cornel Dăscălescu: Mie scârbă să aud cum niște nemernici aruncă mereu vina pe primar, de parcă primarul nu ar fi vrut ca Chindia să joace de acum doi ani acasă, să vă fie rușine cârcotaşilor!
Un evantai al democraţiei cu libertatea de expresie în acţiune şi reacţii diferite, toate pertinente şi adecvate unei situaţii de râsu-plânsu!


După 48 de ore, Adrian Dumitru, mucalitul suporter al Chindiei postează un articol alarmant din GSP şi întreabă retoric: „Ce vă spuneam acum două zile că nu e sigur nici cu Voluntari?” Ce scria în material? Că noul stadion are probleme cu instalația de nocturnă și nu e sigur dacă va putea fi folosit nici la ultimul meci din play-out: „…în timp ce echipa se antrena pe gazon, constructorii au început să demonteze becurile de pe stâlpii instalației de nocturnă, o instalație care fusese montată în urmă cu doi ani. Marius Dumitru, membru PSD, același partid din care face parte și primarul Cristian Stan, e cel care a făcut pozele și le-a publicat pe Facebook. Imaginile au fost realizate din Casa Armatei, clădirea al cărei colț intră în tribuna a 2-a a arenei. Surse din oraș susțin că la ultimele probe, pentru omologare, nocturna nu mai mergea la întreaga capacitate, din cauză că multe leduri din panourile de iluminat s-au ars. Iar acum, respectivele panouri trebuie date jos și ledurile, de dimensiunea unei monede de 50 de bani, trebuiesc verificate. Dar cele stricate se înlocuiesc manual, o operațiune care poate dura destul de mult și care poate pune în pericol chiar omologarea așteptată de atâta timp. Astfel, echipa s-ar putea să nu mai joace nici măcar ultimul meci din play-out acasă, cum promisese clubul. Respectivele leduri au și ajuns mai târziu la Târgoviște din cauza unor probleme vamale, astfel că operațiunea de schimbare a acestora a fost începută abia azi, 4 mai. Chindia speră să inaugureze noua arenă în ultima etapă din play-out, cu FC Voluntari, duel care poate fi decisiv în vederea salvării de la retrogradare. Acum, planul târgoviștenilor a devenit incert”. 


Fără comentarii şi cu speranţe că meciul cu Voluntari va fi, totuşi, la Târgovişte, pe stadionul cu nume celebru, o personalitate a fotbalului care trezea amintiri și în 2023, profesorul de limba română, Ion (Puiu) Tănase, fost arbitru divizionar, cu multe meciuri la linie în A, are cuvântul: „Stadionul și planul... de lecție. Am trecut pe lângă stadionul din Târgoviște și am văzut pe frontispicu numele lui EUGEN POPESCU, fostul mare antrenor de fotbal-juniori al orașului nostru. Atunci mi-am adus aminte că, după puțin timp de când fusesem numit președinte al C.S. Târgovişte, a venit în biroul meu nea Genu și mi-a cerut să-i semnez planul de lecție. «Știu că ești profesor de română și vreau să știu ce părere ai despre felul cum fac eu planul de lecție iar apoi să-l semnezi». Am rămas interzis, nu știam că antrenorii sunt obligați să facă plan de lecție la fiecare antrenament. Domnul Eugen mi-a dat un caiet model cu multe planuri de lecție. Eu făcusem multe planuri de lecție încă din facultate, așa că mi-am dat seama că respectase toate cerințele unui asemenea plan scris. Făcea la stadion în tribune ședințe cu părinții fotbaliștilor de la grupa dumnealui. Era formidabil, mereu prezent pe stadion cu micii fotbaliști, în vizite la domiciliul acestor copii, prezent la toate ședințele colegiului de antrenori, discuta cu mine despre regulile de fotbal și noutățile apărute de la Internaţional Board, forul de la Londra care se ocupă cu regulile arbitrajului. Ce să mai zic, nea Genu merită din plin ca stadionul nostru să poarte în continuare numele dumnealui”.


5 mai 2023 a fost o zi de tristă amintire pentru fotbalul târgoviştean. Petrolul a fost oaspete chiar la ea acasă, în meciul disputat la Ploieşti, în care a avut-o pe Chindia drept gazdă după ce inaugurarea noului stadion din Târgoviște s-a amânat din nou. Cu toate acestea, trupa lui Toni Petrea nu a părut intimidată deși avea câțiva accidentați și rămăsese și fără Andreas Mihaiu care și-a reziliat contractul cu clubul. Gazdele, impulsionate de cei peste 4.700 de fani, au scos mingea din plasă încă din minutul 5, când Neguț l-a presat pe Doua, acesta a pierdut mingea și balonul a sărit la Buș. Atacantul și-a făcut mingea prea lungă, dar Doru Popadiuc a urmărit perfect și a înscris cu un șut la vinclu din marginea careului. „Găzarii” au acuzat lovitura golului primit și au fost aproape să-l încaseze și pe al doilea în minutul 14, când Popadiuc a centrat din corner, Dani Popa a reluat cu capul, dar Doua a scos de pe linia porții. Chindia a atacat și după pauză și putea majora scorul în minutul 47, când a avut două ocazii mari în câteva zeci de secunde, ambele semnate de Corinus. Prima dată s-a înălțat de lângă Richard Grigore la un corner și a zguduit transversala după o lovitură de cap, apoi la un alt corner, l-a depășit pe același fundaş ex-dinamovist, dar a trimis puţin pe lângă poartă. Ocaziile s-au răzbunat în doar trei minute, când debutantul Ismael Diomande, intrat la pauză, a reușit să egaleze la capătul unei faze de cascadorii râsului. Mijlocașul din Coasta de Fildeș a șutat de la 30 de metri, mingea a prins pământul în fața lui Căbuz, i-a ricoșat în obraz, apoi a intrat în poartă. Ca-n Stan şi Bran! Târgoviştea putea reveni în avantaj în minutul 58, când Popa a luat o fază pe cont propriu și a înscris la colțul lung. Faza a fost analizată în cabina VAR, iar Ovidiu Hațegan din Arad, delegat în mod tendenţios la partidă în condiţiile în care ne luptam cu U.T.A. pentru evitarea retrogradării l-a chemat pe centralul Barbu să revadă faza pentru că Sergiu Buș, aflat în ofsaid, ar fi influențat jocul, făcând paravan în fața unui adversar. Barbu a decis, apoi, să anuleze reușita Chindiei. A fost 1-1 la capitolul bare, după ce și Irobiso a reluat în stâlpul porții o centrare a lui Budescu, dar avea să fie 2-1 pentru Petrolul, după ce Gicu Grozav a șutat din marginea careului, mingea a țopăit din gazonul plin de denivelări peste mâna lui Căbuz, care a fost, din nou, învins. Petrolul se ridica pe loc de lider în play-out, cu 34 de puncte, iar antrenorul Toni Petrea a spus, în sfârşit, vorbe pe care eu le-am mai spus: „Poate perioada aceea bună a fost o întâmplare. Poate aceasta e normalitatea. Nu am explicații”. Fără cuvinte!

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - PETROLUL PLOIEȘTI 1-2 (1-0)
Au marcat: DORU POPADIUC, min. 5, pentru Chindia, respectiv ISMAEL DIOMANDE, min. 50 și GHEORGHE GROZAV, min. 77, pentru Petrolul.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Corinus, Ioniţă (min. 70 A. Şerban) - Dulca, Akhmatov - Popadiuc, D. Popa, Cr. Neguţ (min. 46 D. Dumitraşcu) - S. Buş (min. 70 Cooper). Antrenor: Anton Petrea.
PETROLUL: Vâlceanu - Papp, Meijers, R. Grigore – Doua (min. 68 Borţa), Purtic (min. 46 Diomande), Seto, Grozav, Ţicu – Irobiso (min. 90 L. Dumitriu), Budescu (min. 69 R. Moldoveanu). Antrenor: Florin Pîrvu.
A arbitrat la centru Marian Barbu (Făgăraş), ajutat la cele două linii de Ferencz Tunyogi (Zalău) și Adrian Popescu (Craiova). Rezervă: Bogdan Dumitrache (Bucureşti). Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad), asistent video: Marius Cristian Marchidanu (Brăila). Observatori: Octavian Şovre (Satu Mare) – C.C.A. și Romulus Chihaia (Bucureşti) – L.P.F.

Chindia ar fi trebuit să învingă Petrolul Ploiești 
sus: Cătălin Căbuz, Jeremy Corinus, Tiberiu Căpușă, Daniel Celea, Sergiu Buș, Daniel Popa
jos: Cristian Neguț, Rassambek Akhmatov, Marco Dulca, Adrian Ioniță și Doru Popadiuc


Prin Liga I erau deja meciuri care, în mod normal, ar fi trebuit să intereseze procuratura şi poliția cu goluri anulate sau validate aiurea la VAR, lovituri de penalty acordate ilegal, toate şi în play-off şi în play-out. „Să vină miliţia!” era sloganul altor vremuri, tocmai bun pentru o istorisire interesantă a fostului arbitru divizionar, Ion (Puiu) Tanase: „Meci de Cupă la Târgoviște, pe teren neutru, între Victoria București, echipa miliției şi Universitatea Craiova, marea echipă, brigada de arbitri: Șerban Necșulescu, la centru, Ion Tănase şi Doru Buciuman din Timișoara. Ne-a „curtat” miliția din Târgoviste câteva săptămâni, inclusiv la restaurant, dar toată lumea din stadion ținea cu cei de la Craiova. Pe noi, arbitrii, ne înjurau spectatorii, stadionul era arhiplin, cum dădeam ceva pentru Victoria. Era ceva teribil contra miliției. În această atmosferă, centralul îl lovește cu piciorul pe Tilihoi în zona sensibilă a bărbaților. După meci, noi, arbitrii, eram la protocol cu cei de la Victoria în separeu, la Casa Dâmboviţeană, când Titi Ionescu bagă capul pe ușă, eu îl văd, mă duc la el și-mi spune că el a ascultat ce a transmis telefonic Mircea Tudoran la redacția ziarului Sportul. A zis că arbitrul a lovit un jucător. I-am spus lui Șerban. Ei bine, a doua zi, acest fapt nu a apărut în ziar. Mare putere avea miliția pe atunci!” Bine punctat, Domnule Profesor, doar cu miliţienii de până în 1989 s-ar fi putut opri jaful din fotbalul românesc al anului 2023! Altfel, este la liber şi fără de frică accesul la fărădelegi! Imposibil de oprit, nea Puiu!

În penultima etapa a play-out-ului, Universitatea Cluj, cu ex-târgoviştenii Pițian şi Bic printre titulari, încerca să obţină salvarea matematică de la retrogradare, iar Chindia dorea şi ea victoria pentru a ajunge la baraj. În ianuarie 2023, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău a acceptat o misiune infernală, redresarea unei echipe în degringoladă, lăsată de predecesorii Erik Lincar și Eugen Neagoe pe locul 13, unul de baraj și fără victorie de 5 etape. La începutul anului, perspectiva pentru echipa lui Toni Petrea părea încurajatoare, dar, ulterior, totul s-a năruit, iar înaintea meciului de pe noul gazon din Feleac, Chindia era la retrogradare. Cu spatele la zid, doar un punct deasupra drumului direct spre Liga 2, Chindia a început curajos, dar Marco Dulca și Daniel Popa n-au fost inspirați în ultima treime. Treptat, cu aportul celor 6.450 de spectatori, clujenii au preluat inițiativa. Belgianul Martin Remacle a avut nevoie de două ratări pentru a-și regla ținta astfel că, în minutul 35, a tras imparabil de la 16 metri, la firul ierbii şi mingea s-a oprit lângă încheietura barei pentru un 1-0 meritat. Petrea a aruncat furios cu tot ce a găsit prin preajmă, a țipat la elevii lui, dar fără rezultat. U Cluj a gestionat perfect și partea secundă, un joc sigur de posesie. La capătul primei ore de joc, Dan Nistor a finalizat o acțiune rapidă în careul târgoviştean, pasa aparţinând aceluiași Remacle. 
În minutul 84, consemnăm debutul în liga I al lui Costel Avram de la Chindia, care evoluase doar în Cupa României până atunci, ca şi Alexandru Petre şi Iulian Zamfir, aflaţi şi ei pe banca de rezerve târgovişteană, pe fondul lipsei cronice de efectiv. Antrenorul Ioan Ovidiu Săbău și-a îndeplinit obiectivul, iar pe 24 mai, va lupta pentru a doua Cupă a României din istorie, după cea din 1965, adversară fiind Sepsi Sf. Gheorghe. Chindia, cu 5 înfrângeri în ultimele 6 etape, nu mai era la mâna ei în lupta pentru salvarea de la retrogradare. Pentru moment era pe loc de baraj, cu 22 de puncte, dar urmau partidele F.C.U. Craiova – F.C. Argeş şi C.S. Mioveni – U.T.A., ambele pentru evitarea penultimei poziții.






UNIVERSITATEA CLUJ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE 2-0(1-0)
Au marcat: MARTIN REMACLE, min. 45 şi DAN NISTOR, min. 65.
U CLUJ: Gorcea - Martic, Piţian, Miron, Chipciu - Tescan (min. 63 Oancea), G. Simion, Remacle (min. 75 Romario Pires), Ovidiu Bic - Dan Nistor (min. 86 Ioan Filip) - Thiam (min. 75 Jose Gomes). Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Orozco, Celea, Corinus - Căpuşă (min. 58 S. Buş), Dulca (min. 64 Cooper), Akhmatov (min. 84 Vorobjovas), Ioniţă (min. 46 A. Şerban) - Popadiuc (min. 84 C. Avram), D. Popa, D. Dumitraşcu. Antrenor: Anton Petre.
A arbitrat la centru Marcel Bîrsan, ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu și Radu Adrian Ghinguleac, toţi din Bucureşti. Rezervă: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare). Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad), asistent video: Adrian Vornicu (Iaşi). Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare) – C.C.A. și Claudiu Boaru (Mediaş) - L.P.F.

Pentru meciul din ultima etapă apăruseră zvonurile că la partida de la Târgovişte vor fi invitaţi  Florentina Rădulescu, fiica domnului Eugen Popescu, Narcis Coman, Cornel Dinu, Marin Andrei, Pavel Mureşan, Ionel Pitaru, Petre Marinescu, Silviu Dumitrescu, Adrian Bogoi, Cristian Bălaşa şi alţi jucători exponenţiali pentru istoria fotbalului târgoviştean, între care recordmanul de prezenţe în A Ion Ene, Vasile Bârdeș, Remus Gâlmencea, Răzvan Toboșaru care erau în proximitatea clubului, la copii şi juniori, iar alţi doi, Cristi Țermure şi Irinel Constantin Voicu erau secunzii lui Toni Petrea. Un prilej tocmai bun pentru rememorarea unor episoade boeme cu cel supranumit „Procurorul”. Cornel Dinu a descris în cartea sa „Zâmbind din iarbă” atmosfera de la şuetele la care luau parte, în urmă cu decenii, scriitorii, actorii şi sportivii. Ajunul Revelionului 1972-1973 a fost, din toate punctele de vedere, unul de pomină. Într-o vilă de la munte s-au reunit fotbalistul Cornel Dinu, doctorul Conţi Bărbulescu, actorul Gheorghe Dinică, cântăreţul Dan Spătaru, respectiv familiile Fănuş şi Stela Neagu, Ion şi Melania Băieşu. A ieşit un chiolhan de pomină şi un şpriţ cu prelungiri. Exilat în maşină după ce şi-a invitat comesenii la o partidă de sex, genialul Gheorghe Dinică a fost la un pas să îngheţe în pădure, fiind uitat de petrecăreţi afară. A urmat acţiunea de reperare şi recuperare a marelui actor, descrisă cu mare talent scriitoricesc de Cornel Dinu: „O iau prin preajmă, să găsesc răsfăţatul. Ei bine, îl disting, după vreo jumătate de oră de dibuială prin ger şi gheaţă. Mârâia aproape degerat, lipit de un brad, în vâlceaua dinspre cantina spre Vila 7. «A, m-ai găsit. Ai venit tu, unde-i criminalul care m-a trimis în lagăr? A, n-are curaj să mă vadă! Te-a trimis pe tine, cercetaşule. Vino să te strâng în braţe! Ştiam că eşti singurul care mă poate salva. Contam pe tine. Cară-mă!» Abia intrat în vilă, şubred cum era, în plină cântare a lu’ Dănuţ (Spătaru), s-a repezit spre Conţi: «Criminalule, ai vrut să mă lichidezi, canalie, m-ai închis în pădure!»” Cel acuzat a fost un foarte mare autor a anilor ʾ70 de scenete umoristice. De profesie medic stomatolog, Petre Conţi Bărbulescu a fost component titular al formaţiei de petreceri din formula căreia făceau parte Fănuş Neagu, Ion Băieşu, Cornel Dinu, Dan Alban, Gheorghe Dinică, Dumitru Furdui, Dan Spătaru, Dumitru Rucăreanu şi alţii. O echipă în care se intra greu şi erai exmatriculat rapid dacă nu făceai faţă la şpriţuri, caterincă şi farse. Mare microbist, Conţi a murit în tribunele Stadionului Dinamo în 2005, în timpul reprizei I a meciului din Cupele Europene dintre Dinamo şi Everton, scor 5-1. Emisiunile „Sport şi Muzică” şi „Fotbal minut cu minut” în care se difuzau toate meciurile şi secvenţe în direct de la alte întreceri sportive aveau de prin 1965 o avancronică a etapei, semnată Ioan Chirilă, muzică uşoară şi prezentarea meciurilor, muzică în pauză, iar la final o postfaţă muzical-distractivă realizată de Conţi Petre Bărbulescu, unul dintre cei mai buni umorişti ai României. Întâlnirile literar-artistice ale lui Cornel Dinu de la Bucureşti alternau cu cele de la Târgovişte, Răzvad, Ploiești, Sinaia, la malul Mării Negre și chiar în capitală, realizate cu altă echipă de forță alcătuită din Nașul Mitică Stoica, Fane Marcu, Nae Oltei, Constantin Titi Ionescu, Băiețică, Mișu Toth și Sandu Mega, cel supranumit Sandrelo sau Sandu Frizeru. O lume aproape apusă...


În ziua de 17 mai 2023, ora 10.00, clubul Chindia Târgoviște a pus în vânzare biletele pentru meciul de campionat cu F.C. Voluntari din ultima etapă a play-out-ului. Disputa dintre cele două formații urma să aibă loc pe noua arenă „Eugen Popescu”, vineri, 19 mai, de la ora 20.00. Biletele s-au comercializat atât online, maxim 4 de persoană, pe portalul myticket.ro, cât și la case, maxim 5 de persoană, la stadion. Casele de bilete erau amplasate la intrarea în tribuna a II-a, pe strada Justiției, la nr. 3. Biletele au costat 50 lei la tribuna I, sectoarele B, C, D, E, F și 40 lei la sectoarele A și G, la Tribuna a II-a: sectoarele C, D, E, F, G, K, L - 30 lei, sectoarele A, B, H, I - 20 lei, A și B: sectoare pentru galeria echipei noastre, sector oaspeți: J - 20 lei. A fost ziua când la stadion a fost din nou coadă la bilete pentru un meci de Liga I. Pe o ploaie ca de toamnă, platoul dintre Casa Armatei şi Procuratură a fost luat cu asalt de o mare de oameni dornici să vadă, în sfârşit, acasă, Chindia, pe prima scenă a fotbalului românesc. O mulţime de autovehicule, echipaje de la poliţia locală, stricteţe şi ordine, aglomeraţie şi entuziasm prevestitoare de mare eveniment în viaţa comunităţii. 


S-au vândut rapid peste 2.000 de tichete în online, iar la case era coadă de sute de persoane. În acel moment, clubul a decis să sisteze vânzarea biletelor în mediul online, pentru a da posibilitatea localnicilor să-și achiziționeze și ei tichete de la stadion. Ulterior, până în jurul orei 15:00, se cumpăraseră în jur de 6.000 de bilete din cele 7.300 scoase la vânzare, în condiţiile în care un sector de 370 de locuri era rezervat suporterilor de la F.C. Voluntari, iar un altul, de aceeași capacitate, era lăsat liber, tampon între susținătorii celor două formații. Imediat au apărut bișnițarii pe internet, care vindeau pe olx.ro bilete cu 150-200 lei. Mulți susținători ai echipei au scris pe rețelele de socializare, nemulțumiți și acuzând organizatorii că o mare parte a stadionului a fost rezervată pentru invitații gratuite: „Au anunțat că la ora 10:00 se vor pune bilete online și la case, dar la 9:55 deja era rezervat, cică pentru «sponsori», jumătate din stadion. În 7 minute nu mai erau bilete online. Nu mi se pare corect față de acei suporteri care au mers după ei la Ploiești prin propriile forțe. Acum au stat prin ploaie și vânt, iar mulți nu au prins bilet” a scris un fan. Clubul a reacționat, precizând că nu s-au emis invitații gratuite, iar jucătorii ar fi primit doar câte două bilete gratis, iar pe alte două le-au plătit.  Meciul Chindia - Voluntari era extrem de important pentru gazde, care riscau retrogradarea directă. Acum, târgoviștenii se aflau pe loc de baraj, la numai un punct de penultima echipă, F.C. Argeș, care în aceeași, la aceeași oră, la Pitești, cu Petrolul. Declaraţia preşedintelui clubului, Marcel Ghergu, a venit prompt: „Noi am deschis aplicația în mediul online și la case la 10:00, cum am anunțat. Dar văzând că după 10 minute s-au dat 2.200 de bilete în online, am oprit aplicația. Erau sute de oameni la case, am vrut să le dăm și lor posibilitatea să își ia bilete. Nu există invitații gratuite. Regulamentul ne obligă să asigurăm niște locuri pntru delegația clubului oaspete, pentru media. Interesul e mare pentru noul stadion, pentru echipă, dar arena e mică. Nu puteam mulțumi pe toată lumea. Ne cerem scuze celor care nu vor prinde bilete”. A fost și un caz, cel puțin unul a comunicat I.P.J. Dâmbovița, în care un bărbat a fost amendat cu 1000 de lei pentru că avea asupra sa șase bilete pentru meci pe care încerca să le vândă la suprapreț altor persoane. Astfel, Poliția Municipiului Târgoviște- Biroul Ordine Publică împreună cu Poliția Locală l-au depistat în zona stadionului pe localnicul în vârstă de 44 ani, din oraș, iar biletele au fost ridicate și restituite clubului, organizatorul competiției sportive.
A doua zi, pe 18 mai, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan a susţinut o conferinţă de presă cu 24 de ore înaintea meciului cu F.C. Voluntari. Întâlnirea cu jurnaliştii, la care au mai participat președintele clubului, Marcel Ghergu, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și administratorul public al orașului, Gabriel Boriga, a avut loc în moderna sală de conferințe de la stadion. Foarte optimist și încrezător că jucătorii Chindiei îi vor învinge pe ilfoveni, edilul-şef a avut certitudinea că echipa nu va retrograda, dar a anunţat şi restricţiile de circulaţie din ziua meciului şi a explicat şi epuizarea rapidă a biletelor de intrare: „Este primul meci la Târgoviște în prima ligă după 24 de ani, nu după patru ani cum spun unii. Condițiile de acum sunt total diferite. Se va face un plan de pază, un plan de trafic. Am avut ședința tehnică marți. Vor fi dispuse măsuri, de exemplu, avem sens unic pe strada Justiției din spre strada Gimnaziului. Accesul pe aleea Coconilor va fi interzis, accesul auto, cu excepția riveranilor, deci se va veni pe jos, și dinspre strada Cornel Popa. De asemenea, cei care vin spre parcare dinspre strada Nicolae Dobrin, vin cu sens unic și vor ieși pe Cornel Popa. Dinspre Muzeul de Istorie, în fața stadionului, până la intersecția cu strada Stelea, accesul auto va fi interzis. Sunt măsuri impuse de organele de ordine, nu avem niciun fel de competență în sensul acesta. Un sfat pentru târgovișteni ar fi să vină pe jos la stadion, să lase mașina acasă. Orașul e mic, în 20, maxim 30 de minute îl faci pe jos. Mai este o discuție cu biletele. Știu că foarte multă lume a fost deranjată că nu a prins bilete, dar nu avem ce face, acestea sunt condițiile. S-a spus despre invitații... Aceste invitații s-au dat pentru meciul de inaugurare în procent de sub 1 % din capacitatea stadionului. S-au dat pentru Federația Română de Fotbal, care trebuie să fie prezentă, sponsori și așa mai departe. De asemenea, 10 la sută din capacitatea stadionului nu poate fi utilizată pentru că este sectorul tampon pentru oaspeți și de acolo s-au pus în vânzare jumătate din sectorul tampon. Avem aproximativ 400 de locuri în sectorul destinat oaspeților, dar dacă vin doar 10 inși, doar acei 10 inși rămân în cele 400 de locuri. Nu avem ce să facem, acestea sunt regulile... Nu înțeleg de ce se vorbește așa de mult de retrogradare. Suntem la mâna noastră, dacă batem Voluntari, mergem la baraj unde vom întâlni o echipă de Liga 2. Chiar și în cazul în care pierdem, iar FC Argeș face egal cu Petrolul, tot noi ne ducem la baraj. Eu nu spun că este ușor, dar echipa va lupta pentru acest obiectiv’’. Lângă el, Marcel Ghergu a punctat problemele clubului şi ale echipei de fotbal. „În ultima perioadă ne-am ocupat de omologarea stadionului, certificarea Academiei, de licențiere și așa mai departe. A fost o perioadă foarte grea. Cu toții ne-am dorit să ne întoarcem acasă și iată că ne întoarcem în niște condiții super. Am văzut foarte multe stadioane și pot să spun că sunt doar câteva care ne depășesc. De asemenea, jucătorii așteaptă cu nerăbdare atmosfera de acasă, unii dintre ei nu au avut parte de ea pentru că au venit după ce am promovat în Superligă. Sunt convins că și la meciul cu Voluntari vor face o atmosferă frumoasă. S-a văzut dragostea pe care suporterii o au față de echipă când am pus în vânzare biletele și s-au epuizat până seara. S-au vândut peste 7.200 de bilete”.


În 19 mai, ziua marilor meciuri decisive, când emoţiile erau la intensitate maximă, în reşedinţa de judeţ a Argeșului are loc un eveniment extrafotbalistic cu o persoană profund implicată emoţional în sportul cu balonul rotund de pe cele două meleguri. Despre ce era vorba? Dr. ing. Ilarie Isac, iniţiatorul „Simfoniei Lalelelor” și președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România, a fost desemnat cetățean de onoare al Piteștiului, într-o ședință festivă, organizată la Filarmonica oraşului, situată la parterul blocului în care locuieşte de o viaţă, aproape de Primărie. Ajuns la venerabila vârstă de noua decenii şi aproape cinci luni, a trăit recunoaşterea unanimă a concetăţenilor săi tocmai cu ocazia împlinirii a 635 de ani de la prima atestare documentară a orașului. Primarul Cristian Gentea i-a înmânat placheta și a spus: „Ar fi trebuit, în opinia mea, să îi arătăm recunoștința mai demult. Bine că o facem în acest an, când tocmai a împlinit 90 de ani”. Aşa este, mai bine mai târziu decât niciodată. Ilarie Isac, în acte Ilariu, s-a născut pe 3 ianuarie 1933 în Gorj și de peste 50 de ani era cetățean al municipiului Pitești. După absolvirea Liceului Tehnic Horticol a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Institutului Agronomic București. A urmat cursuri de Doctorat și specializări în pomicultura și floricultura franceză la Versailles, iar în 1968, la vizita lui Charles de Gaulle la Târgovişte a dăruit preşedintelui francez un coş cu mere Ionathan la intrarea acestuia în Curtea Domnească. 
Căsătorit cu Maria, a fost director al Staţiunii Pomicole Voineşti şi al Institutului de Cercetări Pomicole Mărăcineni, membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință şi iniţiatorul Societății Naționale a Pomicultorilor din România, deputat în Marea Adunare Națională, pentru ca în 1978 să creeze celebra manifestare tehnico-științifică „Simfonia Lalelelor”, ajunsă la ediția a 46-a în 2023. „Este darul pe care Dumnezeu m-a hărăzit să-l ofer Piteștiului, aducând o modestă contribuție la recunoașterea noastră ca Oraș al Lalelelor pe toate meridianele lumii. De fapt, motivul care, înțeleg, a stat la baza hotărârii Consiliului Local, pe care îl consider «reciproca» mea, căreia i-au trebuit 45 de ediții și un primar precum domnul Cristian Gentea pentru a-i fi validată și confirmată valoarea! Doresc să consider acest nobil gest drept «pro causa», respectiv o cărămidă esențială la consolidarea soclului Simfoniei Lalelelor, menită să crească și să se înalțe veșnic ca o manifestare spirituală pe aceste meleaguri, Piteștiul, Argeșul, România, meritând-o cu prisosință, în Lunca Argeșului, într-un Complex Expozițional multifuncțional, găzduită de un Pavilion adecvat unei Expoziții floricole de talie internațională” a spus Ilarie Isac.
Ambasador emerit al spiritualității contemporane în 2020, mentor inspirațional al României contemporane în 2022 și inclus în Dicționarul Personalităților din România, Biografii Contemporane, semnatar al cronicii săptămânale „Pastila de frumos” în Jurnal de Argeş, omul era un mare microbist, deopotrivă al Târgoviștei şi Piteștiului şi al marelui Nicolae Dobrin. În 1980, când Gâscanul juca sub Turnul Chindiei, a chemat echipa la Voineşti la o întâlnire câmpenească de destindere, o serbare la care au participat prim-secretarul Dâmboviţei, Florea Ristache şi primarul Târgoviștei, Victor Bordea. Supravieţuitorii Ionel Pitaru, Florea Alexandru, Petre Marinescu, Costică Miia, Ion Ene, Dumitru Economu, Gheorghe Greaca, Mihai Mărgelatu, Ion Constantin, Gheorghe Filipescu, Ilie Niculescu, Silviu Dumitrescu, Biță Stănescu, Mihai Banu, Mihai Iatan îşi aduc aminte de masa în livadă la care au participat şi regretaţii Gicu Dobrin, Gheorghe Voinea, Dumitru Tică Gheorghe, Claudius Sava, Ştefan Coidum, Radu Jercan, Constantin Chiriţă, Florin Rădulescu, Constantin Titi Ionescu-Baba, Gheorghe Predoi, Nicolae Gheorghe, şoferul autobuzului C.S.-ului, zis şi Nicu Bască şi, din partea Staţiunii Pomicole Voineşti, Vasile Degeratu. Ilarie Isac era şi în 2023 un mare microbist,  un pic, pic, pic mai mult alături sentimental de Chindia decât de Piteşti şi prin faptul că un nepot de-al său, Ilie Coman din Pietrari, rudă din partea regretatei sale soţii, doamna Mariana, conducea autocarul cu care echipa lui Neguț şi Dani Popa se deplasa prin ţară. La ora 10 devenise cetăţean de onoare al Piteștiului după ce era, deja, de câţiva ani al Voineștiului, dar ştia că în aceeaşi zi, la ora 22, pe malurile Dâmboviţei şi Argeșului va fi bucurie şi în acelaşi timp tristeţe sau invers. Unde oare?


La ora 20.00, în aceeași zi, 19 mai 2023, la Târgovişte, în prezenţa a aproape 8000 de spectatori, Chindia joacă, în sfârşit acasă, meciul cu F.C. Voluntari. Lovitura de începere a fost dată în mod simbolic de către marele portar Narcis Coman, cel mai bun fotbalist român în 1978, condus la mijlocul terenului de către administratorul stadionului, profesorul Adrian Baicu. Aplauzele celor aproape 8000 de spectatori i-au trezit amintiri goalkeeperului giurgiuvean, trecut pe la Bucureşti, Piteşti, Bacău, care a mărturisit că întotdeauna Târgoviştea a fost şi va rămâne prima sa casă. A fost prezentă doamna Florentina Rădulescu, fata antrenorului Eugen Popescu, invitata specială a preşedintelui clubului, Marcel Ghergu. În condițiile în care prezența formației din Arad la baraj era sigură, iar F.C.U. Craiova juca doar pentru poziția de gazdă la prebarajul de Conference League cu F.C. Voluntari, meciul disputat de U.T.A. la aceeaşi oră, a trecut în plan secund. 

„Reflectoarele” erau îndreptate către partida de sub Turnul Chindiei şi cea de la Piteşti, unde F.C. Argeș întâlnea Petrolul Ploieşti și se juca pentru evitarea retrogradării directe în Liga 2. În duelul de la distanță cu piteștenii, Chindia a pornit cu avantajul unui punct în plus, în faţa unui adversar care a început meciul cu Vadim Rață, titular şi Andrei Dumiter, introdus spre final pe gazon, doi foşti componenţi ai echipei noastre. În tribune a fost și Daniel Constantin Florea care nu a dorit să evolueze în această partidă. Voluntari era un adversar interesat să puncteze la Târgoviște decât Petrolul, fără licență de Europa, la Pitești, mai ales în condiţiile în care zvonurile de blat se intensificau. Cum era de așteptat, Argeșul a marcat prin Tofan în min. 27. Era 1-0, scor la care piteştenii erau la baraj, iar Chindia, la egalitate la zero cu ilfovenii, era retrogradată! Suporterii târgovișteni le-au strigat din tribune propriilor jucători să marcheze deîndată deoarece situaţia era gravă: „Daţi gol, suntem în B!” Încurajările spectatorilor au avut efect contrar asupra jucătorilor lui Toni Petrea, care au resimţit miza imensă a situaţiei arătând lipsă de ambiție și determinare astfel că, finalul primei reprizei a fost dezastruos pentru Chindia, care a primit două goluri, de la Vitalie Damașcan, min. 42 şi Aymar Meleke, min. 45+2. La pauză, cu Argeșul în avantaj, 0-2 la Chindia și 0-0 în U.T.A. – F.C.U. Craiova, oltenii și voluntărenii erau în prebarajul pentru Conference League. La egalitate de puncte, 36, cei din Bănie erau avantajați de faptul că au venit din sezonul regulat cu un bagaj mai mare de puncte, 40, față de 34, U.T.A. și F.C. Argeș erau la barajul de retrogradare/promovare, Chindia și C.S. Mioveni retrogradate direct. 
Repriza secundă a debutat cu golul lui Postolachi la Arad şi urale de bucurie la Târgoviște, unde Cristi Neguț, nerefăcut după accidentare şi intrat pe gazon la cererea sa pentru a încerca să ajute echipa, a marcat spectaculos, readucându-ne tuturor speranțele. A fost entuziasm maxim când s-a aflat că la Pitești, petrolistul Irobiso a egalat, dar imediat dezamăgire cât Turnul Chindiei după ce golul a fost anulat de VAR care a dat verdictul, ofsaid! Apoi „lupii galbeni” au rămas în inferioritate accentuată după eliminarea din min. 62 a ploieşteanului Moldoveanu şi a lui Irobiso din min.72. Mi-am adus aminte de zicala „La Ploieşti poţi să te Piteşti, dar la Piteşti nu poţi să te Ploieşti” şi era clar că argeşenii şi-au dat mâna cu prahovenii rămaşi în opt jucători de câmp. Andrei Șerban a adus egalarea printr-un şut superb, era 2-2, în min. 75, momente în care la Arad, Van Durmen a egalat și el pentru F.C.U., asigurându-i astfel echipei sale statutul de gazdă în duelul cu F.C. Voluntari. La Piteşti s-a încheiat 3-0 după ce Jobello şi Jakolis au marcat, iar la Târgovişte a fost, în final, egalitate la doi. Chindia a retrogradat direct, F.C. Argeş e la baraj!





A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - F.C. VOLUNTARI 2-2 (0-2)
Au marcat: CRISTIAN DANIEL NEGUȚ, min. 48, ANDREI ȘERBAN, min. 75, pentru Chindia, respectiv VITALIE DAMAȘCAN, min. 42 și AYMAR MELEKE, min. 45+2, pentru Voluntari.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Orozco, Corinus (min. 46 Ioniţă), Celea, D. Dumitraşcu - Dulca (min. 46 Cr. Neguţ), Akhmatov - D. Popa, Perianu (min. 64 A. Şerban), Popadiuc (min. 70 Vorobjovas) - Cooper (min. 70 S. Buş). Antrenor: Anton Petrea.
F.C. VOLUNTARI: M. Popa - Ulrich Meleke, Matricardi, Armaş - C. Costin (min. 79 C. Paz), Vadim Raţă (min. 79 Helder Tavares), Sigurjonsson, Aliji - Marcelo Lopes (min. 68 Al. Vlad), Nemec (min. 45 Kevin Meleke), Damaşcan (min. 68 Andrei Dumiter). Antrenor: Liviu Ciobotariu.
A arbitrat la centru Sebastian Colţescu (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava) și Mircea Orbuleţ (Bucureşti). Rezervă: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova). Arbitru video: Istvan Kovacs (Carei), asistent video: Daniel Mitruţi (Craiova). Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) – C.C.A. și Paul Mincu (Bucureşti) – L.P.F.

Finalul meciului de la Târgoviște a fost o dramă pentru jucătorii Chindiei, îndeosebi pentru localnicii Neguț, Popa, Șerban, Ioniță, dar și Celea și Akhmatov care s-au așezat pe gazon şi au izbucnit în lacrimi, dărâmați psihic de eşecul retrogradării în Liga 2. Pentru Denis Dumitrașcu, supărarea s-a transformat într-o altercație cu un suporter. În timp ce mergea către vestiare, fundașul stânga al Chindiei a fost provocat de un spectator din tribună, care a strigat către el: „Băi Dumi, când joci fotbal? Când joci fotbal?” Fotbalistul a reacționat nervos, adresând cuvinte greu de reprodus: „Taci bă, du-te-n m****i mă-tii!” „Nu îți e mă rușine?” a fost replica venită din zona spectatorilor. Imediat după, Dumitrașcu a fost „ghidat” de un coechipier către tunel, astfel încât situația să nu degenereze. Au fost şi momente de panică, medicii fiind nevoiţi să intervină la vestiare la puţin timp după finalul meciului când Dumitru Hotoboc, antrenorul de portari al Chindiei a acuzat o stare de rău. Ambulanţa a intervenit imediat la vestiare, iar din fericire, fostul portar al Stelei şi-a revenit.
Declaraţiile au fost edificatoare, jucătorii târgovişteni, neplătiţi de 3 sau 4 luni şi supăraţi pe faptul că stadionul nu a fost inaugurat măcar la meciul cu Petrolul Ploieşti, au dat cărţile pe față, criticând conducerea clubului şi autorităţile locale. Daniel Popa: „Au fost multe lucruri care şi-au spus cuvântul în retrogradarea noastră. Noi, jucătorii şi antrenorii, staff-ul, am încercat să facem totul, dar trebuia să mai fim ajutaţi şi de alţi oameni. Suntem în echipă câţiva dâmbovițeni şi noi, de bine, de rău, jucăm cu sufletul şi cu bani, şi fără bani, dar la străini se vede, pentru că nu au ce să pună pe masă, să trimită la familiile lor, iar asta face diferenţa. Îmi pare rău pentru echipă, pentru oraşul ăsta, care are acum şi un stadion modern”. Portarul Dinu Moldovan a confirmat spusele coechipierului său: „Retrogradarea nu a stat doar în acest meci, a fost un play-out dezastruos, fără nici o victorie. Trebuie să trecem şi prin momente din astea. Din păcate, iar am luat goluri pe două greşeli copilăreşti. Atât am putut, ne cerem scuze... Din păcate, în fotbalul românesc sunt probleme foarte grave, care afectează şi performanţa echipelor. Bani, condiţii şi restul. Cred că ar fi mai bine să mă opresc aici”. 

Toni Petrea a anunţat că va pleca deoarece nu a îndeplinit obiectivul, salvarea de la retrogradare: „Cum putem fi? Supărați, dezamăgiți. Din păcate, nu am reușit mai mult. Am făcut cadou două goluri și apoi alte oportunități. În repriza a doua am jucat mai bine, am înscris de două ori, însă nu am avut puțină șansă pe final să mai înscriem o dată. Când am preluat echipa, era pe ultimul loc, cu 3 puncte, nu mulți ne dădeau șanse. Dar jocul nostru și rezultatele de după venirea mea au fost destul de bune și echipa a crescut în joc și a urcat și în clasament. Dar în acest play-out am avut și probleme, în special din cauza accidentărilor numeroase. La fiecare joc, am avut cel puțin câte un accidentat. L-am băgat pe Neguț în repriza a doua, deși nu e total refăcut, a insistat și apreciez asta. Prea multe nu am ce să le reproșez jucătorilor, au făcut cât au putut. Dar sunt momente în viața unei echipe pe care noi nu le-am valorificat. Bineînțeles că au contat și problemele financiare, și cele cu stadionul, dar e tardiv să mai vorbesc acum. Când am venit, echipa avea șanse minime să se salveze. Am avut și susținerea băieților, am încercat, dar nu s-a putut. Eu îmi termin contractul la finalul acestui sezon. Asta este, probabil că cei care hotărăsc destinele echipei trebuie să se gândească mai bine la o strategie de viitor. Puteam și eu da bir cu fugiții cu câteva etape înainte, dar nu am făcut-o, în ciuda problemelor”. La conferinţa de presă, antrenorul Voluntariului, Liviu Ciobotariu a spus că-i pare rău pentru Chindia, dar se ştia că nu e deloc aşa după ce băiatul său, Denis, a jucat la Târgoviște şi a plecat fără să-şi recupereze restanțele, după un scandal cu Marcel Ghergu, ca şi Rață, dornic să intre pe gazon contra Târgoviștei după un schimb dur de păreri tot cu preşedintele clubului. Liviu Ciobotariu nu s-a referit la faptul că Voluntariul, fără el antrenor, ne-a oprit promovarea la Liga 1 în 2018, la baraj, iar acum ne-a trimis direct în B, mărginindu-se spună discret că echipa de sub Turn nu a retrogradat în ultimul meci, ci treptat, pe parcursul competiţiei de play-out.

Pentru Cristi Neguț a fost o mare dezamăgire astfel că a dat declaraţii la stadion, după meci, dar şi în următoarele zile în presa centrală: „E o seară neagră pentru Târgoviște! Îmi pare rău că am dezamăgit oamenii. Am încercat, noi am fost principalii vinovați, dar este greu să faci fotbal cu trei salarii restante. Nu avem condiții de Liga 1, dar nu dau vina pe autorități. Am jucat la Petrolul cu 5.000 de spectatori ai lor, când puteam să mergem în altă parte. E prea devreme să spunem ce se va întâmpla cu acest club”. După mai puţin de 48 de ore, „Tabarcea” Neguț a completat la Gazeta Sporturilor: „De la meci, nu mai pot să dorm, mă bufnește mereu plânsul. Adorm numai pe la 5 dimineața. Sincer, mă doare inima pentru toți oamenii ăștia care au venit la stadion. Nu meritau asta, dar așa e fotbalul. Eu am jucat accidentat, dar când am văzut atâta lume, am intrat cu inima, pentru că îmi pasă de acest club. Principalii vinovați pentru această retrogradare suntem noi, dar autoritățile locale să se trezească, pentru că așa nu pot ţine fotbalul la nivel de Liga 1! Cu un salariu plătit la 3 luni nu merge la nesfârșit! Văd că majoritatea oamenilor îl văd vinovat pe președintele Ghergu. Păi, ce să facă, mă, fraților, omul ăsta? Să aducă bani de acasă? Ar fi vrut și el să aducă și alți jucători mai buni, dar cu ce să-i plătească???!!! Toate i se sparg lui în cap, dar lumea nu știe că, dacă n-ar fi fost el, nu ştiu dacă mai era echipa în Liga 1 de vreo doi ani. Suporterii îl critică pe Ghergu. Pentru ce?! Nu e patron sau finanțator, el este un simplu angajat al autorităților locale. Dacă era așa prost cum zic oamenii, îl dădeau de mult afară. A ținut curată imaginea autorităților locale până acum, a luat totul asupra lui. Da, am cerut și noi un salariu din cele trei restante înainte de meciul cu Voluntari. Dar președintele ne-a spus că nu are de unde, că nu-l bagă nimeni în seamă. Cum să ții așa o echipă în Liga 1, când noi aveam condiții de pregătire și de refacere de Liga 3?! Nu ne căutăm scuze, dar asta a fost situația. Nu ni s-a spus nimic la plecare. Ce facem, cum facem. Și eu sunt la final de contract, dar nu am semnat cu nimeni, cum s-a spus. Sunt discuții, dar nimic concret. Tot am crezut că vom fi la baraj. Nu știm cum și când ne vom recupera banii, dar ar fi normal să-i primim. Noi am muncit, avem familii, dar acum, parcă banii sunt în ultimul rând. Mă doare prea tare ce s-a întâmplat, că am căzut. După meciul cu Petrolul am făcut leziune musculară, mi s-a spus să stau patru săptămâni. Am venit de acasă și am bătut la ușa antrenorilor, că vreau să ajut, că risc. Am făcut un antrenament după 9 zile de repaus total și am intrat cu inima. Și aș mai face-o încă de 10 ori, pentru toată Târgoviștea, dar nu pentru autoritățile locale. Pentru oamenii ăia care au venit în tribune și mă rugau, când mă încălzeam, să intru în teren”.



Tot pentru GSP, un coleg al lui Neguț, dintre cei mai vechi la echipă, a confirmat, sub protecţia anonimatului că „am avut cele mai proaste condiții de antrenament, începând de la vestiarele de la Bazinul de Natație. Ne schimbam în două mai mici, jumate-jumate. Noi stăteam împreună la vestiar numai la meciuri. Am făcut zeci de antrenamente pe sintetic, pe la Viișoara sau Aninoasa. Terminam antrenamentul și apoi mergeam cu hainele în brațe să facem o saună și un bazin. Alte echipe au criosaună și alte metode de refacere. De aceea au fost atât de multe rupturi musculare, vreo 15. Stadionul ar fi trebuit să fie gata mai repede. Ni s-a spus la începutul sezonului că salariile vor fi aduse la zi. Dar am avut și 5 luni când n-am primit nimic. Ne împrumutam între noi. Acum sunt aproape 4 luni restante. Începuseră discuții și între noi, în vestiar. Dar nimeni nu a depus un memoriu. Am cerut un salariu acum, dar nu ne-a băgat nimeni în seamă. Nu ne căutăm alibiuri, trebuia să facem măcar un punct în plus, dar în fotbalul profesionist contează și lucrurile astea!” Dezastru!













La finalul play-off, locul 1 este Campioana, locul 2 calificată pentru UEFA Conference League, locul 3 va disputa un joc de baraj într-o singură manșă, pe terenul acesteia, cu echipa câștigătoare a barajului din play-out-ul Ligii 1, dintre locurile 7 și 8, pentru obținerea ultimului loc la UEFA Conference League.



La finalul play-out, locurile 1 și 2 vor disputa baraj într-o singură manșă, pe terenul celei mai bine clasate. Învingătoarea va disputa un joc de baraj într-o singură manșă cu echipa situată în clasamentul play-off-ului pe ultimul loc care asigură participarea în UEFA Conference League în sezonul următor. Acest joc se va desfășura pe terenul echipei din play-off. Locurile 9 și 10, retrogradează direct. Locurile 7 și 8 vor disputa baraj promovare/menținere în Liga 1, cu locurile 3 și 4 din play-off-ul Ligii a 2-a.

Au evoluat: Daniel Popa-37 de partide, Denis Constantin Dumitrașcu-35, Cătălin Căbuz, Daniel Marinel Celea, Tiberiu Ionuț Căpușă, Doru Popadiuc, Daniel Cristian Neguț, câte 34, Modestas Vorobjovas-33, Andrei Dragoș Șerban-30, Rassambek  Akhmatov-29, Esteban Orozco, Adrian Ioniță, Godberg Barry Cooper, câte 27, Deian Boldor-25, Nasser Chamed, Marco Dulca, câte 19, Cornel Dinu, Sergiu Buș, Juan Pablo Passaglia, câte 16, Jeremy Corinus-14, Andreas Mihaiu, Cosmin Gabriel Atanase, câte 11, Sergej Grubac-10, Ovidiu Perianu-9, Dinu Bogdan Moldovan-6, Cristian George Cherchez-5, Alexandru Daniel Jipa-2, Constantin Dima, Aly Ndom și Costel Avram, câte 1. Au mai facut parte din lot portarul Mihai Eșanu și jucătorii de câmp Alexandru Petre, Iulian Zamfir, Andres Luciano Brânzea, Robert Nanciu, Răzvan Tache și Robert Riza, care nu au evoluat în campionat, Eșanu, Petre și Zamfir jucând în Cupa României.
Au marcat: Daniel Iliuță Popa-9 goluri, Doru Popadiuc-8, Daniel Cristian Neguț-6, Godberg Barry Cooper-5, Andrei Dragoș Șerban, Daniel Marinel Celea și Rassambek Akhmatov-2, Cosmin Gabriel Atanase, Esteban Orozco, Deian Boldor, Tiberiu Ionuț Căpușă și Andreas Mihaiu-1. Au evoluat 30 de jucători, 12 dintre ei fiind între marcatori.

După meciul cu F.C. Voluntari, o declaraţie impresionantă a fost postată pe F.C. Chindia Târgovişte - pagina suporterilor de doamna Florentina Rădulescu: „Sunt fiica lui Eugen Popescu și am fost pe stadion, la invitația domnului Ghergu, căruia îi mulțumesc. Am fost impresionată de pasiunea cu care spectatorii au susținut echipa! Ca întotdeauna, cu patos și înțelepciune! Vă mulțumesc pentru devotament și pentru faptul că nu l-ați uitat pe tatăl meu și l-ați onorat totdeauna! V-am urmărit cu cât devotament ați urmat echipa pe acest drum atât de dificil și nu fiți triști! Aveți tineri fotbaliști de viitor și fotbalul târgoviștean va merge înainte! Vă mulțumesc!” Eugen Popescu, născut la Ploieşti în 9 aprilie 1929, s-a mutat la Bucureşti când a început clasa I. A început să joace fotbal în zona Parcului Copiilor, aproape de bulevardul Constantin Brâncoveanu. A evoluat la echipa bucureşteană Monitorul Oficial, apoi s-a transferat la Târgovişte, oraş în care a venit împreună cu soţia, Maria, doamna care timp de multe campionate a avut grijă de echipamentul jucătorilor urbei. Fiica lor, Florentina, are doi copii, pe Dodo şi Ruxandra. Eugen Popescu a jucat la echipele urbei de sub Turnul Chindiei, Petrolul, Flacăra şi Metalul, fiind jucător de bază. Cu metalurgiştii a urcat din C în B şi în 1961 în divizia A. Avea 32 de ani și era veteranul formaţiei care a promovat pentru întâia dată în prima divizie. A fost un jucător exponenţial al echipei, sobru, precis în intervenţii și dur la minge în lupta cu adversarul. „Uscatul”, așa cum era alintat, a fost titular în eşalonul secund şi va fi căpitanul echipei în primul campionat din elita fotbalului românesc, unde va evolua în 24 din cele 26 de partide oficiale. 
După retragere, a fost antrenor la cei mici, devenind „nea Genu”, aşa cum i-au spus cu simpatie cei care l-au cunoscut. A format generaţii de jucători talentaţi, între care Cornel Dinu, fraţii Budulea, Nae şi Constantin Ionescu, Bruno Grigore, Mihai Turcu, Nicolae Stan, Vasile Pârvu-Silade, Dumitru Puiu Georgescu, Dumitru Economu, Ion Ene, Claudius Sava, Ion Stăncescu, Ionel Pitaru, Nelu Isaia, fraţii Ghioca, Marcel şi Nicu, cunoscuţi din presă ca Ghioacă, Cornel Turcu, Daniel Ostafi, Romică Tudor, Iulian Chiriţă, Laurențiu Reghecampf, Sorin Rădoi-Tule, Bogdan Liţă şi mulţi alţii. A fost cel mai bun şef al Centrului de Copii şi Juniori al Târgoviştei fotbalistice. A îndeplinit succesiv, cu rezultate foarte bune, funcțiile de antrenor secund şi principal al echipei de seniori a Metalului, devenită C.S. din 1972, care a activat în diviziile C şi B. A fost în postura unică în fotbalul românesc de a scrie în ziarul „Dâmboviţa” cronici de fotbal de la meciurile din deplasare ale formaţiei pe care o pregătea. A decedat în 8 august 1996, fiind înmormântat la cimitirul Bellu, din Bucureşti. În semn de omagiu pentru întreaga activitate, autorităţile au hotărât în 1998 ca Stadionul Municipal să se numească „Eugen Popescu”, la iniţiativa ziariştilor sportivi de la „Jurnal de Dâmboviţa”, idee apărută imediat după moartea lui nea Genu.


Gânduri pentru Chindia a scris în Fanatik şi internaţionalul Cornel Dinu care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la meciul cu Voluntari: „Dar... întotdeauna există un «Dar»... viață și moarte există și în restul lumii. De exemplu, la Târgoviște. Nu numai pentru mine, ca târgoviștean prin naștere și copilărie, retrogradarea Chindiei, oarecum surprinzătoare, este un moment de suferință, la care se adaugă coincidența cruntă că această veritabilă dramă, evident păstrând proporțiile, pentru vechiul și sentimentalul public fotbalistic local, s-a petrecut la primul meci cu adevărat «acasă». După ani de exil, pe atât de așteptatul stadion «Eugen Popescu», refăcut și modernizat... Pentru Liga 2, iată, din păcate... Aflat lângă celebra Curte Domnească de unde s-a condus Valahia vreo trei secole și jumătate. Când, în liceu, la «Ienăchiță Văcărescu», mai chiuleam de la orele de matematică sau chimie, care nu mă atrăgeau neam, împreună cu câțiva colegi la fel de «dedicați studiului»... studiului vieții, desigur... bântuiam tenebrele Palatului Domnesc. Se spunea că în Sala Tronului uneori se aud sunete ciudate... murmure... șoapte... blesteme ale unor nevinovați dați călăului... Eu nu am auzit nimic, deși am adăstat deseori pe-acolo... Ferit, prin bunătatea Domnului, de fantomele trecutului, am avut chiar noroc. Prin promovarea în Divizia A, în 1961, a Metalului Târgoviște. După un meci decisiv, în penultima etapă, cu urmăritoarea Dinamo Galați. Sub o aversă ciclonică de-a dreptul, care a udat până la piele cele câteva mii de spectatori. Iar izbăvirea s-a pogorât în minutul 89 printr-un penalty transformat în golul victoriei de «vârful» bucureștean la origini Ion Cazacu. Antrenorii primei promovări din istoria Târgoviștei erau Valentin Stănescu (principal) şi Marin Alexandru-Ţăndărescu (secund), odihnească-i Domnul la loc cu mântuire și pace. Acum, căderea... decăderea... recăderea... spuneți-i cum vreți, tot aceeași tristețe este... retrogradarea Chindiei este consecința unor mari greșeli de conducere directă a echipei, în ciuda eforturilor edililor locali, cauzele fiind profunde în timp. Dă-le, Doamne, acestora, actuali și viitori, măcar puțin din sfințenia atâtor altare de biserici și mănăstiri câte blagoslovesc Târgoviștea și «lumina Chindiei» să-și facă singuri ordine în «casă» cât mai repede... Și să dovedească temeinic, în fotbal, că știu să șteargă lacrimile, ale lor și ale târgoviștenilor care i-au ales și să le transforme în îmbrățișările reușitelor. Că prea a fost istoria fotbalistică a urbei, de vreo 70 de ani, din lac în puț și retur”. 

După retrogradare, am rămas cu programul partidei cu voluntarii ilfoveni, finanțat de firma ProActiv din Târgoviște, excelent realizat de Daniel Nanu și cu stadionul pe care, a doua zi după retrogradare, l-am vizitat.













După 70 de ani de la cucerirea primului titlu naţional la juniori al Târgoviștei în 2023, echipa Chindiei pregătită de Vasile Bârdeș, principal, Marian Vătavu, secund, Gheorghe Păsărică, antrenor cu portarii, staff tehnic coordonat de şeful Centrului de Copii şi Juniori al clubului, profesorul Nicolae Croitoru, a învins la Buftea pe Kinder Constanța cu 1-1, 1-3 după loviturile de departajare şi a cucerit Cupa Naţională Under 19. A fost un meci spectaculos, cu un gol al Chindiei în min. 36, autor Iustin Andrei Cristea, iar patru minute mai târziu, cu o eliminare a târgovişteanului Răducu Ioniţă care a comis henţ ca ultim apărător. S-a dictat penalty, iar portarul Andres Luciano Brânzea a apărat lovitura de la 11 metri. Dobrogenii au egalat în min. 68 prin atacantul Oancea, iar după 90 de minute, deznodământul partidei s-a aflat, potrivit regulamentului, fără a se mai juca prelungiri, direct după executarea loviturilor de departajare. Pentru târgovişteni au marcat Iulian Ionuţ Zamfir, Alexandru Florin Petre şi Valentin Ilie Ioniţă. Constănţenii antrenaţi de Gheorghe Mina au marcat şi ei o dată, dar au şi ratat, trimiţând prin bară sau direct afară, iar portarul Brânzea a reuşit să apere din nou un şut de la 11 metri şi s-a încheiat 3-1 pentru Chindia.
O generație care ar trebui, mai ales acum în liga a 2-a, să facă pasul către echipa mare, acolo unde portarul Brânzea şi jucătorii de câmp Zamfir şi Petre au făcut parte din lotul de seniori, ultimii doi evoluând în Cupa României. O echipă susţinută frenetic de familii, amici şi de grupul de suporteri „Iubim Chindia”.
 
KINDER CONSTANȚA - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-1 (1-3 d.p.)
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE: Andres Luciano Brânzea - Ionuț Marian Albu, Iustin Andrei Cristea, Mark Antonio Pădurariu (min. 53 Tiberiu Mihail Popa), Daniel Brătucu, Răducu Ioniță, Alexandu Florin Petre-cpt, Iulian Ionuț Zamfir, Valentin Ilie Ioniță - Răzvan Ionuț Tache (min. 73 Mihai Alexandru Pătulea), Răzvan Gabriel Brătescu (min. 43 Rareș Ionuț Mihai). Rezerve: Raul Andrei Zafiu, Sebastian Ionuț Vârlan, Sorin Valentin Nicolae, Adrian Dumitru Văleanu, Alexandru Ioan Soare, Andrei Gabriel Cristea. A mai fost în lot Darius Ghiță, autorul golului victoriei din optimile competiției cu F.C. Brașov.
KINDER CONSTANȚA: Morariu (min. 90+3Nache) - Simion, Lazăr-cpt, Ciofu, Gordin (min. 82 Căpățînă) - Ghenea, Țurcan (min. 59 Dragnea) - Cîniparu, Vătămănuță (min. 59 Albu), Manole -Oancea. Rezerve: Nistor, Imbriea, Șeptar.


Stadionul „Eugen Popescu” din Târgoviște a găzduit duminică, 28 mai, primele finale ale Ligii Naționale de Tineret. Finala mică, F.C.S.B. - Farul Constanța 5-0, a fost arbitrată de o brigadă dâmbovițeană, formată din Marius Chițu, Răzvan Mihai Dobre și Gabriel Ion Catană, rezervă fiind Andrei Ghiureș, iar un alt localnic, Mihai Ovidiu Motan, a fost delegat ca rezervă la finala mare, C.S. Universitatea Craiova - UTA Arad 3-1, campioana olteană urmând să reprezinte România la UEFA Youth League. Câteva sute de spectatori au fost la meci, intrarea fiind gratuită. Melniciuc, Dragu și Barbu au înscris golurile Craiovei, iar finalul a adus o bucurie imensă în tabăra juveților, premiați de președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. Lângă el, pe toată durata spectacolului fotbalistic a fost observatorul divizionar Ciprian Prisăcaru, președintele Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița și director al Complexului Turistic de Natație din Târgoviște.



Între timp, s-a făcut dreptate şi blestemele multor suporteri ai Chindiei asupra blaturilor argeşenilor din ultimele etape şi-au realizat efectele. Astfel, în 29 mai, Dinamo a obţinut o victorie fără drept de apel cu F.C. Argeş, scor 6-1, în barajul pentru menţinere/promovare în Superligă, gazdele punctând prin Bena, min. 15, Larrucea, min. 24, Pop, min. 28, Ghezali, minutele 41 şi 62 şi Iglesias, min. 56. Era 4-0 la pauză, iar golul de onoare al argeşenilor a fost marcat de Zebic, în minutul 55. Un dezastru argeşean! La ce se refereau blestemele? La meciul direct de la Piteşti dintre F.C. Argeş şi Chindia, scor 1-0, unde Căbuz, Căpuşă, Boldor, Celea, Dulca, Neguț, Popadiuc şi Popa au făcut figuraţie pe gazonul din Trivale. Despre unii se ştia că au semnat cu alte echipe, despre alţii se bănuia că vor pleca, unii chiar la Piteşti. Ce a urmat pentru F.C. Argeş după cele trei puncte cu Chindia, primul meci câştigat de gazde după şase luni fără victorie? Încă şapte puncte cu ajutorul arbitrilor cu U.T.A. și prin aranjamente directe cu Mioveni şi Petrolul Ploieşti, timp în care Târgoviştea a avut doar înfrângeri, culminând cu egalul cu Voluntari care le-a adus retrogradarea. Păcat că nu pot vorbi domnii Răzvan Tunaru şi Daniel Stanciu despre rezultatele mincinoase care au gonflat potenţialul argeşenilor, o echipă vizibil mai slabă decât Chindia. 
Dar ce să vezi, la primul meci pe bune, prima manşă a barajului cu Dinamo, adevărata valoare a piteştenilor a ieşit la iveală. Primarul Cristian Gentea a anunţat că îşi retrage finanţarea, investitorul Viorel Tudose a intrat şi i-a certat pe jucători, fanii şi-au declarat dezamăgirea profundă faţă de urmaşii lui Nicolae Dobrin, între care unul, nici nu mai conteză numele, Jobello, un nimeni venit de peste mări şi țări, fără valoare ca mulţi alţii aduşi la Piteşti pe bani mulţi şi-a aruncat în mod ostentativ tricoul cu chipul Gâscanului în momentul în care a fost schimbat. Iată câteva din comentariile suporterilor lui F.C. Argeş, club unde, după venirea antrenorului Bogdan Argeş Vintilă, a mirosit a tămâie prin birouri şi vestiare: 
Liviu Dumitru: Cu toată sinceritatea vă recomand să vă opriţi la Târgoviște și să vă cereți scuze în genunchi celor de la Chindia! Voi nu meritați nici măcar în Liga a 2-a! Acest meci a fost atât de prost pregătit încât stai să te întrebi, noi chiar am vrut să câştigăm azi? Inclusiv schimbările au fost făcute absolut catastrofal! Ar trebui să vă rupeți carnetele de antrenori, de jucători și să veniți pe jos la Piteşti. Sau mai bine, să nu mai veniţi deloc! Sunteți o rușine! V-au bătut unii care aveau crampe în min. 60! Umilință maximă!” 
Emyl Mutu: Am intrat în istorie, am reușit ca într-un meci în dublă manșă să retrogradăm din prima repriză împotriva unei echipe de liga a doua!! 
Marius Gheorghe Trana: Doamne, ce rău îmi pare de Chindia Târgoviște!!! 
Ionel Neacşu: Dacă juca Mioveni sau Chindia nu plecau învinși. Vintilă, demisia de onoare, ne-ai făcut de râs! Stanciu demisia! Returul cu juniori și jucătorii români. Fără nici un jucător străin. Să vă ia dracu pe cei ce ați adus aceste panarame!
Bogdan Cristian: Un pseudo-antrenor (cu tot respectul pentru tot ceea ce a însemnat Bogdan Argeș Vintilă pentru echipă) care a fost doar de decor pe banca FCSB-ului. Jucătorii nu au atitudine, nu au „tragere”. Ce pretenții să avem și de la cine? Nu cred că o să promoveze prea curând...
Bogdan Florin: Îl așteptăm pe prea iubitul conducător, primar, manager, antrenor și nu în ultimul rând, om de cuvânt Cristian Gentea să ne explice cum în viitorul mandat va construi o nouă echipă puternică ce va promova în liga 1 și va juca pe noul „San Siro” din Trivale (făcut de el, nu din banii veniți de la guvern, așa cum se laudă peste tot).
George Cristian: IREAL! De fapt, nu ireal, asta ne e valoarea. Am ajuns la baraj cu noroc, să fim serioşi! Merităm să retrogradăm. Să vă fie ruşine! Jegurilor! Când am spus că Petrolul s-a dat la o parte pentru noi, mi-aţi sărit toţi în cap! Ne-am chinuit cu ei având 2 oameni în minus! 4-0 la pauză? Sper să retrogradăm direct în Liga a 3-a ca nici în Liga a 2-a nu merităm! Cea mai mare umilinţă posibilă pe care o trăim de când am promovat! Şi, sincer, chiar îmi pare rău că a retrogradat Chindia, nu merita! Am fost cei mai slabi din Liga 1. 
Constantin Perpelea: Au schimbat 10 antrenori și 50 de jucători, cum dracului să faci performanță în așa hal, de vină nu este decât primarul, care și-a atras în staff numai șmenari
Emil Popa: Nu aveam ce căuta la baraj. Pt ce au blătuit 3 meciuri, să ce? Să se pişe ăia pe noi? 
Ștefan Chelariu: Vă meritați soarta, blatiştilor! 3-0 cu Petrolul, echipă bună de liga 1 și luați 6 de la Dinamo în 60 de minute? Panaramelor, în liga 5 cu voi, spor să aveți.
Doru Dumitru: Asta e valoarea voastră, trebuia să fiți retrogradați de acum o etapă!!!! I-ați trimis în liga 2 pe Chindia după blatul ordinar cu Petrolul!!! Ați găsit ce meritați mizeriilor!!!!! 
Ivaşcu Adrian: 6-1? Dobrin se răsucește în groapă! Fără cuvinte!


Returul s-a jucat pe 3 iunie, de la ora 21:00, dar nu în Trivale deoarece conducerea clubului a depus solicitare pentru mutarea meciului la Mioveni, pe stadionul cu 7000 de locuri pentru a evita o întâlnire cu suporterii supărați, dar şi pentru a limita numărul fanilor dinamovişti veniţi în Argeş. Ar fi fost ultima partidă oficială pe „Nicolae Dobrin” din Trivale, după ce s-a luat decizia demolării acesteia şi construirii pe acelaşi amplasament a unei arene moderne.

Din fotbalul judeţean a venit vestea că, în premieră, Recolta Gura Șuții a devenit noua campioană a județului Dâmbovița. Echipa a primit trofeul din partea A.J.F. la finalul meciului cu Urban Titu, câștigat cu 1-0. Formaţia era antrenată de Marius Rotaru, susţinută financiar de primarul comunei, Constantin Dinu şi prezidată de Aurel Zanfir. Ediția 2022-2023 a fost dominată de Recolta care a obținut 80 de puncte, din cele 90 puse în joc. Campionii județului, premiați de președintele A.J.F. Dâmbovița, Ciprian Prisăcaru, alături de care au fost sute de localnici, vor juca barajul pentru promovarea în Liga a 3-a cu prima echipă clasată în Dolj, posibil chiar cu echipa a doua a controversatului patron Adrian Mititelu.




În 9 iunie, la trei săptămâni după retrogradarea Chindiei, fostul coleg de echipă de la prima prezenţă în A a Târgoviștei, Pavel Mureșan, a decedat la vârsta de 85 de ani. Muri, așa cum îl alintau prietenii și colegii, originar din Someșeni de Cluj şi învăţăcel de fotbal la Câmpia Turzii, unde a şi jucat prima dată la seniori, în Divizia B, a fost internaţional de juniori, coleg de echipă cu Ion Motroc, Nicolae Raab, Ion Neacșu și alții. A jucat la Dinamo Obor, de unde a venit la Târgoviște la finalul toamnei 1959, contribuind decisiv la prima promovare în A. A fost selecționat la lotul de tineret al României și a evoluat în primul eșalon la Metalul, pentru ca în toamna lui 1962 să continue în A la Petrolul Ploiești, cu care a participat la Leipzig în Cupa Orașelor-Târguri, iar în primăvară a ajuns la Dinamo Bacău. A revenit la Târgoviște în 1963, iar un an mai târziu va pleca la Cugir. După patru ani, timp în care a terminat școala de maiștri, a fost readus în oraș, fiind om de bază la reintrarea în B și menținerea echipei în al doilea eșalon. În 1972 a ajuns la Mija cu care a promovat în Liga a 2-a, iar în 1975 s-a retras. A evoluat în 32 de partide în elită și a marcat 5 goluri, 22 de meciuri și 4 reușite fiind pentru Târgoviște. În 1992, a fost președintele A.S. UPET, grupare cu secții de popice, box, aeromodelism, tenis, volei, echipe în primele divizii, apoi a antrenat la Prosport Târgoviște, unde a descoperit și lansat jucători, iar trei au ajuns în lotul național de juniori: Cezar Lungu, Liviu Mihai și Armando Mihai. A murit cu supărarea că niciodată nu i s-a permis să antreneze la Centrul de copii şi juniori al Târgoviștei, dar şi cu amărăciunea de a nu fi fost invitat în 19 mai 2023 la meciul Chindia - F.C. Voluntari, disputat cu ocazia inaugurării stadionului modernizat. La ultima mea întâlnire cu nea Muri, m-a impresionat demonstraţia de genuflexiuni şi exerciţii fizice de forţă, iar prezențele la meciurile jucate la sărbătoarea oraşului indicau o condiţie fizică de invidiat pentru vârsta sa. Era activ, mergea mult pe jos, putea fi văzut zilnic prin centrul urbei plecând de la casa sa de pe cocheta străduţă Vasile Cârlova, colţ cu strada Doctor Marinoiu şi poșta cea veche, de cărămidă roşie, ajungând în Parcul Mitropoliei şi apoi spre magazine şi piaţă şi retur. Dumnezeu să-l odihnească în pace!



În 19 mai 2023, s-a încheiat perioada de patru ani în care Noua Chindie a activat în primul eşalon fotbalistic, cu elemente pozitive şi negative. Evident că suporterii au avut păreri vehemente contra conducerii administrative şi tehnice şi a jucătorilor care, fiecare, mai puţin sau mai mult, au contribuit la retrogradare, dar au fost şi unii, puţini ce-i drept, care i-au încurajat şi le-au urat să revină într-un an în liga I. Meciul cu F.C. Voluntari putea provoca şi o dramă în rândul spectatorilor, unul dintre aceştia, care a însoţit echipa aproape în toate meciurile de acasă, de la Ploieşti, Giurgiu, Buzău şi Buftea şi în cele din deplasare, Florian Petrică Lețu care a transmis următorul mesaj: „La un pas de accident vascular! Pentru Chindia eu zic că merită! La mine este din suflet, restul e can can! Vă pup și vă aștept pe Eugen Popescu! Doar Chindia!” Sorin Paraschiv, directorul sportiv al Chindiei, a transmis că 24 de jucători au ajuns la final de contract. Se aflase de Căbuz că va pleca la C.F.R. Cluj, de Jipa la Hermmanstadt, dar ceilalţi au așteptat finalul de campionat ca să ştie în ce ligă va evolua echipa în următorul sezon. Erau şi dintre cei care s-au înțeles cu alte cluburi, iar în play-out nu au jucat nimic. Nu îi nominalizez, o să-i vedeţi la noile echipe şi atunci o să apreciaţi dacă au jucat cinstit cu U Cluj, U.T.A. (chiar dacă am învins), F.C. Argeş, Hermannstadt şi, evident, cu Voluntari. Să nu uităm că golurile cu ilfovenii au fost marcate de localnicii Cristi Neguț și Andrei Șerban, introduși după pauză, în disperare de cauză. S-au mai zbătut Dani Popa şi Adrian Ioniţă, dar în rest unii au vrut, dar nu pot mai mult, iar alţii au mimat fotbalul aşa cum am scris şi la momentele întâlnirilor de la Piteşti sau de pe Feleac şi în meciurile de la Ploieşti cu contracandidatele. Când termini competiţia de play-out cu doar două victorii, între care una cu băieţii de la Mioveni pe care i-au învins toţi, şi ai obţinut un egal, cel de tristă amintire, din ultima etapă, cu voluntărenii primarului Pandele, nu poţi să ai pretenţii să scapi de retrogradare decât printr-un minunat joc al rezultatelor. 
Cât îl priveşte pe omul nostru care a pregătit echipa după ce l-a înlocuit pe Adrian Mihalcea, ca să mai şi glumim puţin, cel mai bun „antrenor” român, Gigi Becali, a înfrânt iarăşi în campionat, pierzând din nou titlul, câştigat de Farul Constanța cu Marian Aioani portar titular. Foştii „secunzi” ai lui Jiji, Nicolae Dică şi Anton Petrea, principali în acte când au activat la F.C.S.B., şi-au dus echipele în B. Un altul, Bogdan Argeş Vintilă s-a făcut de râs în dubla dispută cu dinamoviştii bucureşteni și a dus Piteștiul în eșalonul secund. Așa s-a  constituit un trio retrogradabil ex-fecesebist „formidabil” ...



După 9 ani la conducere, echipa lui Marcel Ghergu s-a năruit tocmai la inaugurarea stadionului. Evident că erau fisuri vizibile şi era greu de câştigat cu fotbaliști neplătiți de 3-4 luni, o situaţie care, în ultimul an și jumătate a fost permanentă. Au fost multe greșeli şi, fără o strategie la transferuri, la Târgovişte au ajuns jucători care nu au mai fost doriți de alte echipe, ultimele trei exemple fiind Corinus, Perianu şi Buș, toţi mari deziluzii, „petarde” cum le spuneau suporterii. Nu poți rezista în eșalonul de elită cu oameni de liga a doua sau dacă ai putut supravieţui în 2020 şi 2022 câştigând barajele, în 2023 nu a mai fost să fie. În 2021 a fost excepţia, când tot fără stadion, reţineţi, fără să joace un meci la Târgovişte, dar clar cu un lot mai bun, s-a egalat cea mai bună performanţă a fotbalului târgoviştean, locul 7, obţinut şi în 1979. Altfel, în cele patru campionate am văzut mulţi jucători slabi aduşi la Târgovişte, unii chiar sub nivelul diviziei B, iar din lista lungă, amintesc doar pe Iosip Ivancic, Simo Roumpoulaku, Mihai Alexandru Neicuțescu, Richard Sila, Bourama Fomba, Filip Dangubic, Andrei Burlacu, Tsvetelin Lukov Chunchukov, Robert Sorin Neciu, Răzvan Matiș, Andreas Mihaiu, Mikael Cantave, Cătălin Barbu, Sergiu Suciu, Alex Tudor Negrea, Valmir Berisha, Nikolaus Baxevanos, Florinel Mitrea, Denis Rusu, Alexandru Piftor şi mulţi, mulţi alţii, între care şi foste vedete cu ifose, venite la odihnă şi tratament, precum Mihai Costea şi Adrian Stoian şi, cu voia dumneavoastră, în ordinea venirii, ultimul pe listă, golgeterul cel fără de gol, Sergiu Buș. Era timpul pentru o altă abordare.

1961-1962, 1997-1980, 1981-1984, 1996-1998 și 2019-2023. După treisprezece campionate în prima ligă, ne-am prăbușit chiar la primul meci din cea mai îndelungată perioadă pe prima scenă a fotbalului românesc, 4 ani, jucat la Târgoviște, pe modernizatul stadion „Eugen Popescu” de lângă Curtea Domnească și Turnul Chindiei. Peste opt mii de spectatori așteptau o mare sărbătoare fotbalistică, o seară memorabilă, cu un deznodământ care să ne îndrepte spre barajul cu Dinamo București. A fost memorabilă seara, dar ca dezastru!

13 cu ghinion ...  


***


ISTORIA DE PRIMĂ DIVIZIE A TÂRGOVIȘTEI FOTBALISTICE





                   

453 meciuri jucate, 137 câștigate, 110 egaluri,  206 pierdute, 451 goluri marcate, 656 primite, 447 puncte acumulate
    
Meciuri jucate:
nr.     1 Metalul Târgoviște - U.T.A. 3-1, în etapa 1, 1961-1962 
nr. 100 C.S. Târgoviște - Universitatea Cluj 2-0,  în etapa a 6-a, 1979-1980
nr. 200 C.S. Târgoviște - A.S.A. Tg. Mureș 1-1, în etapa a 4-a, 1983-1984 
nr. 300 A.F.C. Chindia Târgoviște -Viitorul Constanța 0-1, în etapa a 2-a, 2019-2020
nr. 400 A.F.C. Chindia Târgoviște – F.C. Argeș 1-1, în etapa a 25-a, 2021-2022

Meciuri câștigate:
nr.     1 Metalul Târgoviște - U.T.A. 3-1, în etapa 1, 1961-1962 
nr. 100 A.F.C. Chindia Târgoviște - Politehnica Iași 2-1, în etapa  a 20-a, 2019-2020 
 
Meciuri la egalitate:
nr.     1 Metalul Târgoviște - Dinamo Bacău 1-1, în etapa a 3-a, 1961-1962
nr. 100 Farul Constanța - A.F.C. Chindia Târgoviște, în etapa a 3-a, 2022-2023

Meciuri pierdute: 
nr.     1 Progresul București - Metalul Târgoviște 5-0, în etapa a 2-a, 1961-1962
nr. 100 F.C.  Argeș - C.S. Târgoviște 1-0, în etapa a 28-a, 1983-1984 
nr. 200 C.S.  Mioveni - A.F.C.  Chindia Târgoviște 2-0, în etapa a 29-a, 2022-2023

 Goluri marcate: 
nr.     1 Constantin Chiriță, Metalul Târgoviște - U.T.A. 3-1, în etapa 1, 1961-1962
nr. 100 Petre Marinescu, C.S.  Târgoviște - Universitatea Craiova 1-1, în etapa 1, 1978-1980
nr. 200 Claudius Sava, C.S.  Târgoviște - F.C.M. Brașov 3-1, în etapa a 21-a, 1979-1980
nr. 300 Victor Glăvan, C.F. Chindia - Sportul Studențesc 2-1, în etapa a 27-a,1996-1997
nr. 400 Daniel Constantin Florea, A.F.C.  Chindia - U.T.A. 1-0, etapa a 29-a, 2021-2022

Goluri primite: 
nr.     1 Christos Mețcaș, Metalul Târgoviște - U.T.A. 3-1, în etapa 1, 1961-1962
nr. 100 Nicolae Stanca, Chimia Rm. Vâlcea - C.S.  Târgoviște 3-3, în etapa a 3-a,1978-1979
nr. 200 Horațiu Lasconi, Jiul - C.S.  Târgoviște 2-0, în etapa a 5-a, 1981-1982
nr. 300 Rodion Cămătaru, C.S. Târgoviște - Universitatea Craiova 2-1, în etapa a 16-a,1983-1984
nr. 400 Laurențiu Reghecampf, C.F.  Chindia Târgoviște - Steaua București 1-4, în etapa a 34-a, 1996-1997 
nr.  500 George Merloi, A.F.C.  Chindia - Academica Clinceni 2-5, în etapa a 18-a, 2019-2020
nr. 600 Adnan Aganovic, Sepsi Sf. Gheorghe - A.F.C.  Chindia Târgoviște 2-1, etapa a 8-a play-out, 2021-2022

Punctul: 
nr.     1 Metalul Târgoviște - U.T.A. 3-1, în etapa 1,1961-1962
nr. 100 C.S. Târgoviște - Chimia Rm. Vâlcea 2-1, în etapa a 11-a, 1979-1980
nr. 200 C.F. Chindia Târgoviște - Ceahlaul Piatra Neamț 1-0, în etapa 1, 1996-1997
nr. 300 F.C.S.B. - A.F.C.  Chindia Târgoviște 1-1, în etapa a 26-a, 2019-2020 
nr. 400 Gaz Metan Mediaș - A.F.C. Chindia 0-4, în etapa a 30-a, 2021-2022

Jucătorul: 
nr.    1 în divizia A, toți cei care au debutat pentru Metalul Târgoviște în meciul cu U.T.A., 3-1, în etapa 1, 1961-1962: Marin Andrei, Răzvan Tomescu, Nicolae Matei, Eugen Popescu, Aurel Georgescu, Mihai Nițescu, Nicolae Petrescu, Alexandru Lazăr, Pavel Mureșan, Mircea Cruțiu, Cornel Prodanciuc, Constantin Chiriță.  
nr. 100 Marian Aliuță, C.F. Chindia Târgoviște - Ceahlaul Piatra Neamț l -0, în etapa 1, 1996-1997
nr. 200 Adrian Stoian, A.F.C.  Chindia Târgoviște - Universitatea Craiova 0-1, în etapa a 13-a,  2021-2022

Marcatorii în elită:
nr.     1, Constantin Chiriță, în Metalul Târgoviște - U.T.A. 3-1, în etapa 1, 1961-1962
nr. 100, Doru Popadiuc, în A.F.C.  Chindia Târgoviște - Academica Clinceni 2-2, în etapa a 6-a, 2021-2022

În cele 453 de partide au evoluat 220 de jucători:
Ion Ene 187, Ionel Pitaru 150, Nicolae Kallo II 130, Gheorghe Greaca 129, Silviu Dumitrescu 127, Dumitru Gheorghe 124, Cristian Daniel Neguț 119, Ilie Niculescu 110, Florea Alexandru 107, Tiberiu Ionuț Căpușă 100, Denis Constantin Dumitrașcu 98, Daniel Constantin Florea, Daniel Iliuță Popa, câte 95, Petre Marinescu 91, Ion Constantin 89, Florin Grigore 87, Marco Dulca 83, Claudius Sava 82, Nelu Isaia 80, Cornel Dinu 76, Octavian Popescu, Daniel Marinel Celea, câte 74, Gheorghe Tătaru II 71, Doru Popadiuc 70, Narcis Coman, Ovidiu Andrei Pițian, Paul Alexandru Iacob, Andrei Dragoș Șerban, câte 69, Vadim Rață 68, Cătălin Căbuz 64, Vasile Aelenei 63, Adrian Furnică, Constantin Miia, Mario Agiu, Marian Mihai Aioani, câte 62, Adrian Bogoi, Mădălin Martac, câte 58, Cristian Ţermure 57, Franck Blaise Yameogo 52, Nicolae Enache, Ion Ştefănescu, câte 51, Cosmin Becheanu 50, Gheorghe Voinea 48, Marcel Ghergu, Adrian Mihai Ioniță, câte 47, Valmir Berisha 44, Irinel Constantin Voicu 39, Cristian Bălaşa 38, Răzvan Toboşaru, Dumitru Jipa, Laurențiu Corbu, Cristian George Cherchez, câte 36, Ovidiu Alexandru Bic 35, Viorel Radu, Marius Stoica, câte 34, Modestas Vorobjovas 33, Juan Pablo Passaglia, Dinu Bogdan Moldovan 32, Marius Luca, Alexandru Constantin Benga, câte 31, Gheorghe Burleanu 30, Marian Jilăveanu, Rassambek Akhmatov, câte 29, Gheorghe Filipescu, Cezar Dinu, câte 28, Dumitru Economu, Remus Gâlmencea, Nasser Chamed, Esteban Orozco, Godberg Barry Cooper, câte 27, Mihai Nițescu, Deian Boldor, câte 25, Eugen Popescu, Nicolae Petrescu, Ion Marin, Marin Petre, Mihai Mărgelatu, Cornel Turcu, Mihai Antal, Milan Kocic, câte 24, Marin Andrei, Mircea Cojocaru, Mihail Ristea, câte 23, Pavel Mureşan, Răzvan Tomescu, Marian Alexandru, câte 22, Alexandru Lazăr, Constantin Chiriţă, Mihai Stoichiţă, Lucian Nan, Liviu Mihai, Cosmin Gabriel Atanase, câte 21, Laurenţiu Reghecampf, Ion Ceauşu, Iosip Ivancic, câte 20, Mircea Cruţiu, Mitică Niculcioiu, Dan Mieluşică, Mihai Daniel Leca, Simo Roumpoulaku, câte 19, Ion Cazacu-Oaie, Marius Priseceanu, câte 18, Marian Aliuţă, Mihai Butean, câte 17, Aurel Georgescu, Gheorghe Dumitraşcu, Daniel Ionuț Novac, Mihai Alexandru Neicuțescu, Richard Sila, Sergiu Buș, câte 16, Ion Prandea, Bourama Fomba, câte 15, Paul Niculescu, Constantin Tănase, Daniel Stanciu, Filip Dangubic, Andrei Burlacu, Tomas Grassano Diaz, Tsvetelin Lukov Chunchukov, Jeremy Corinus, câte 14, Cornel Prodanciuc, Dodu Bărbulescu, Iordan Eftimie, Nicolae Dobrin, Marcel Lică, Daniel Ostafi, Cristian Negru, Robert Sorin Neciu, Răzvan Matiș, Marian Șerban, Alexandru Daniel Jipa, câte 13, Nicolae Stancu, Traian Miu, Romică Tudor, Ioan Andrei Dumiter, Mihai Voduț, Mihai Costea, câte 12, Aurel Zozo Iordache, Lucian Amarghioalei, Vasile Bârdeş, Cătălin Grigore, Marius Mitu, Gabi Dumitru, Andreas Mihaiu, câte 11, Bogdan Liţă, Dan Diac, Mircea Onisemiuc, Sergej Grubac, Radu Cozma, câte 10, Mircea Barac, Mihai Baicu, Sorin Rădoi-Tule, Marian Pană, Bradley Diallo, Mikael Cantave, Ovidiu Perianu, câte 9, Ştefan Fane Marcu, Marcel Ghioacă, Victor Glăvan, Daniel Caibăr, Codruţ Ciobanu, Cătălin Barbu, Sergiu Suciu, câte 8, Ion Ciceu, Claudiu Moldovan, Tudorel Zamfirescu, Marian Grama, Alex Tudor Negrea, Nikolaus Baxevanos, câte 7, Decebal Neagu, Cristian Niţă, Ion Stăncescu, Paul Peniu, Mihai Drăguş, Viorel Matinca, George Visalom, câte 6, Daniel Manea, Daniel Duşmanu, Emilian Hulubei, Leo Strizu, Ştefan Godeanu, Daniel Florea, Andrei Piftor, Alin Ilie Dudea, Florinel Mitrea, Adrian Stoian, câte 5, Ion Decu, Nicolae Martin, Vasile Marcel, Ionel Fulga, câte 4, Eugen Gigi Moisescu, Nicolae Rus II, Tinel Andreescu, Fani Vrânceanu, Adrian Oprea, câte 3, Constantin Zamfira, Marian Istrate, Gheorghe Dumitrescu, Cristian Igescu, Marian Ene, Ioan Constantin Marcu, Cristian Ivan, Marius Pietraru, câte 2, Nicolae Matei, Mircea Stan, Marcel Potorac, Constantin Pietroianu, Paul Turbatu, Ernest Grozavu, Nicolae Ghioacă, Dan Pescaru, Valentin Dan Monea, Bogdan Bunea, Cătălin Chiru, Adrian Petre, Vlăduț Gabriel Stancu, Denis Rusu, Constantin Dima, Aly Ndom, Costel Avram, câte 1 joc.

Cele 451 goluri au fost marcate de 116 jucători, 109 de târgovişteni şi 7... autogoluri:
Petre Marinescu 31, Claudius Sava 23, Daniel Iliuță Popa 21, Daniel Constantin Florea 20, Gheorghe Greaca 17, Cristian Daniel Neguț 16, Florin Grigore, Ion Ene, câte 14, Nicolae Kallo II, Gheorghe Tătaru II, Doru Popadiuc, câte 12, Mario Agiu 9, Marian Jilăveanu 8, Ion Cazacu-Oaie, Octavian Popescu, câte 7, Nelu Isaia, Cristian Bălaşa, câte 6, Constantin Chiriţă, Ionel Pitaru, Nicolae Dobrin, Ion Marin, Viorel Radu, Marius Luca, Ion Constantin, Mihai Antal, Godeberg Barry Cooper, câte 5, Mircea Cruţiu, Pavel Mureşan, Paul Niculescu, Alexandru Lazăr, Marin Petre, Gheorghe Burleanu, Valmir Berisha, Denis Constantin Dumitrașcu, Cristian George Cherchez, Andrei Dragoș Șerban, câte 4, Silviu Dumitrescu, Florea Alexandru, Marcel Ghioacă, Cristian Negru, Marian Alexandru, Cezar Dinu, Cristian Ţermure, Marcel Ghergu, Dumitru Gheorghe, Ovidiu Bic, Vadim Rață, Marco Dulca, Nasser Chamed, câte 3, Aurel Zozo Iordache, Gheorghe Filipescu, Dumitru Economu, Vasile Aelenei, Mihai Stoichiţă, Mitică Niculcioiu, Ion Ceauşu, Mihai Drăguş, Gabi Dumitru, Victor Glăvan, Răzvan Toboşaru, Marius Stoica, Marian Aliuţă, Vasile Bârdeş, Gheorghe Dumitraşcu, Remus Gâlmencea, Laurenţiu Reghcampf, Mihai Voduț, Liviu Mihai, Mihai Alexandru Neicuțescu, Iosip Ivancic, Franck Blaise Yameogo, Paul Iacob, Daniel Marinel Celea, Rassambek Akhmatov, Tiberiu Ionuț Căpușă, câte 2, Mircea Barac, Nicolae Petrescu, Mihai Niţescu, Ion Ştefănescu, Adrian Furnică, Traian Miu, Ilie Niculescu, Mihai Mărgelatu, Iordan Eftimie, Lucian Amarghioalei, Cornel Turcu, Paul Peniu, Cosmin Becheanu, Leo Strizu, Adrian Bogoi, Bogdan Liţă, Mircea Onisemiuc, Sorin Rădoi-Tule, Mihail Ristea, Ioan Andrei Dumiter, Mihai Daniel Leca, Alexandru Benga, Andrei Burlacu, Filip Dangubic, Bradley Diallo, Ovidiu Andrei Pițian, Adrian Mihai Ioniță, Mihai Butean, Richard Sila, Juan Pablo Passaglia, Andreas Mihaiu, Cosmin Gabriel Atanase, Esteban Orozco, Deian Boldor, câte un gol.  
Domşa şi Alistar, ambii Ceahlăul Piatra Neamț, Pelin-Oţelul Galaţi, Crivac-F.C. Argeş, Julio César Rodríguez López-F.C. Voluntari, Sylvain Deslandes-F.C. Argeș, Alexandru Țigănașu-F.C. Botoșani, toți șapte autogoluri.




BIBLIOGRAFIE


Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, cartea Târgoviște - Ion Vasiliu, 1969, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Almanahul Flacăra, Revista Flacăra, Revista Urzica, Jurnal de Dâmboviţa, Ziarul Hunedoreanului, Cronica Găeștiului, ProSport, Liga2.prosport.ro, sportpictures.eu, ziarullumina.ro, transfermarkt.ro, cinemagia.ro, Aarc.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, https://www.facebook.com/ajfDBofficial, https://www.facebook.com/ChindiaTargoviste pagina suporterilor, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, fanatik.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, arges-stiri.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, libertatea.ro, paginademedia.ro, baschet.ro, rador.ro, mediafax.ro, agerpres.ro,  facebook.com/targovisteainimagini.ro, https://www.facebook.com/muzeuldefotbal, https://www.facebook.com/RapidOldBoys, http://sanuuitam.blogspot.com/ dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, alecsvlad.ro, viva.ro, mapio.net, facebook.com/Chindia Targoviste, http://artinfonews.ro, https://www.facebook.com/ChindiaJurasicPark/, https://www.bugetul.ro/, http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/, dicogs.com, playmakerstats.com, Targoviste.ro, http://www.ucv1948.ro/,  http://imagoromaniae.ro/, facebook.com/Targovistea in imagini - fotografii si carti postale, https://www.facebook.com/targovisteainimagini.ro, bluelions.ro, https://www.fanpop.com/, gsp.ro, premium.gsp.ro, prosport.ro, http://www.fc-sheriff.com/, https://oraexactainfotbal.ro/,  B1TV, Prima TV, National TV, MDI TV, Partener TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, http://www.romania-actualitati.ro/, digisport.ro, digi24.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, lobbyandadvocacy.weebly.com, https://www.facebook.com/csbradu, fchermannstadt.ro, https://www.facebook.com/arsenal.targoviste,  www.catavencii.ro, https://www.facebook.com/RapidulDeAltadata/posts/1927306844009165/, https://m.facebook.com/MonarhiaSalveazaRomania.DanButiu/photos/inaugurarea-stadionului-giulestiin-1939-caile-ferate-sarbatoreau-70-de-ani-de-la/751767948188711/, Florian Pricop – Istoria rugbyului bârlădean, Compania Națională de Investiții, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, Facebook-C.S.M. Târgoviște, Editura Bibliotheca Târgoviște, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.  
De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.
Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion și Florin Petheu, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Marian Sterea, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, Răzvan Păsărică, Gheorghe Flușter, Cristian Preda, Alexandru Dobre, Florin Kirițescu, Florian Ispas-www.fotoart-studio.ro, Gabriel Boriga, Liviu Mânecan-București, Nicolae Stanciu-Hunedoara, Gabriela Cocora, din colecția Virgil Ignat, Foto Dumbravă, caricaturile semnate de domnii Matty, Neagu Rădulescu, Alexandru Clenciu,  Romulus Scarlat-SIR, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.


MULŢUMESC TUTUROR!

Gabriel Degeratu



 










Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 51, O FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ (returul ediției 2022 – 2023)