FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 51, O FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ (returul ediției 2022 – 2023)

 

CAPITOLUL 51

O FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ (returul ediției 2022 – 2023) 


Prima partidă a returului, din etapa a 16-a a sezonului 2022-2023 din SuperLiga I a fost Chindia-F.C. Botoşani, disputată la Ploieşti. Scorul a fost deschis încă din minutul 3, grație unei gafe de cascadorii râsului a lui Eduard Pap. Portarul lui F.C. Botoșani a degajat în Doru Popadiuc, aflat în fața sa, iar balonul a ricoșat în plasă! Moldovenii au răspuns în minutul 8, când Orozco a respins de pe linia porții șutul mijlocașului francez Cyril Zabou. Popadiuc a avut golul de 2-0 în gheată în minutul 19, dar a șutat cu stângul, pe lângă poartă, din interiorul careului mare. Egalarea a venit în minutul 33, după ce Tiberiu Căpușă l-a doborât pe Zabou, în timp ce acesta urmărea o centrare, fiind sancţionat cu cartonaş galben. Mailat a executat simplu, pe centrul porții. La pauză, fundaşul dreapta al Chindiei, care putea fi şi eliminat pentru faultul din postura de ultim apărător din care a rezultat penalty-ul a fost schimbat, Următoarea bucată din meci a fost lipsită de ocazii mari, dar meciul s-a reaprins în ultimele 15 minute. În minutul 79, Botoșani a înscris al doilea gol, centrare a lui Dragu din lovitură liberă, preluare pe piept a lui Sekou Camara în careul advers și finalizare pe lângă Căbuz. La scurt timp după, în minutul 81, Chindia a cerut penalty la o fază care l-a avut protagonist pe Daniel Popa. Atacantul Chindiei l-a driblat pe Eduard Pap, dar a fost împiedicat înainte să șuteze și a trimis, astfel, pe lângă poarta goală. Brigada de arbitri nu a sancționat intervenția lui Pap. Popa s-a revanșat în prelungiri, după o serie de gafe ale apărătorilor de la F.C. Botoșani. Boli a alunecat și nu a reușit să respingă o pasă înaltă, trimisă de gazde, nici Țigănașu nu a putut respinge balonul, iar Popa a rămas față în față cu Pap și nu a iertat! Era foarte bine că nu am pierdut, Chindia acumula punct şi conta cu adevărat în lupta pentru evitarea locurilor de baraj. Până la următorul meci, reţinem sugestia comentatorului Robert Şişcă, de la Prima TV Sport, care timp de 95 de minute i-a rostit Orzoco lui Orozco. Am înţeles, se scrie Orozco, dar se citeşte Orzoco? Sau Orzocel?

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - F. C. BOTOȘANI 2-2 (1-1)
Au marcat: DORU POPADIUC, min. 3, DANIEL POPA, min. 90+4, pentru Chindia, respectiv SEBASTIAN MAILAT, min. 33, din penalty și SEKOU CAMARA, min. 79, pentru F.C. Botoșani.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă (min. 46 Boldor), Celea, Orozco, D. Dumitraşcu (min. 69 Chamed) - Vorobjovas, Akhmatov (min. 69 Passaglia) - A. Şerban (min. 49 Ioniţă), Popadiuc, Cr. Neguţ (min. 79 Grubac) - D. Popa. Antrenor: Anton Petrea. 
F.C. BOTOȘANI: Pap - Sno, Sadiku, Boli, Ţigănaşu - Zabou (min. 82 Syllaa), Perianu, Ivanov (min. 83 Şeroni) - Mateus (min. 73 Dragu), Camara, Mailat (min. 70 Mihai Roman II). Antrenor: Mihai Teja.
A arbitrat la centru Andrei Florin Chivulete, ajutat la cele două linii de Radu Adrian Ghinguleac și Mircea Mihail Grigoriu. Rezervă: Andrei Antonie (toţi din Bucureşti). Arbitru video: Szabolcs Kovacs (Carei), asistent video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti). Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) - C.C.A. și Adrian Pitu (Constanţa) – L.P.F.

Vești bune soseau la început de noiembrie pentru pentru microbiștii târgovişteni şi nu numai. Primarul municipiului, Cristian Daniel Stan, informa într-o conferință de presă susţinută la stadionul Eugen Popescu că lucrările de reabilitare a arenei vor fi recepționate în prima jumătate a lunii decembrie. Edilul preciza că în ultimele 30 de zile, la tribuna veche s-a amenajat toată zona de acces a oaspeților, gard şi alee, au fost puse gresia și faianța la toalete şi turnată vopseaua epoxidică, a fost realizat racordul la rețeaua de gaze precum şi fundația băncilor de rezerve. „Facem tot ceea ce depinde de noi ca în prima jumătate a lunii viitoare să recepționăm investiția. Am așteptat 50 de ani un stadion nou la Târgoviște, cred că mai putem aștepta câteva săptămâni prima arenă cu adevărat modernă din istoria fotbalului târgoviștean. P.S. Luăm 3 puncte cu Hermanstadt, duminică” a precizat Cristian Stan. Într-adevăr lucrările erau finalizate cu excepția unor intervenții minore care vizau montarea unor prize, corpuri de iluminat şi a monitoarelor.
La tribuna nouă erau montate toate gradenele, fiind șlefuite și hidroizolate, cu excepția celor de la tribună VIP, toate încăperile au fost închise și compartimentate, fiind montate ușile și ferestrele de la parter. De asemenea izolarea cu polistiren era finalizată, ca şi montarea peretelui din panouri sandwich şi a tavanului casetat de la parter și de la etajul 1, mai puțin la ieșirea spre teren, la parter și sub gradene la etajul 1 și 2 – zona VIP erau încheiate ca și instalațiile sanitare de la parter și de la etaj, inclusiv de la toaletele spectatorilor. S-a montat gresia în toaletele de la parter şi de la etaj, ca şi în spațiile comerciale, pe scările spectatorilor spre strada Coconilor și pe cele de la accesul ziariștilor. Vestiarele jucătorilor erau aproape gata, mai trebuia finalizată vopseaua epoxidică și zugrăvitul cu lavabil, ele fiind încheiate pe holurile mari, în sala de conferință și pe holul de la acces VIP. Uşile antiincendiu de la ieșirile spre tribună ale spectatorilor erau montate, operaţiunea fiind spre finalizare şi la etaj, iar cât priveşte cabinetele medicale de la parter şi camerele delegatului, arbitrilor şi antidoping erau ca şi gata, mai trebuind zugrăvite cu lavabil. Spre finalizare erau şi cele două terase, tavanul casetat, gardul spre strada Coconilor, se încheiase montarea instalației de gaze, bazinul de apă de 110 metri cubi şi fuseseră aduse în șantier cele 23 de grinzi ale acoperișului și mobilierul. La tribuna nouă, metalică, urma să înceapă aşezarea ultimelor componente ale acoperișului, grinzile și tiranții. Aşadar, lucrările de renovare și modernizare începute în iulie 2019 erau pe ultima sută de metri, după aproape trei ani şi jumătate. Erau şi promisiuni că meciul de acasă cu F.C.S.B. din decembrie 2022 să se dispute la Târgovişte, dar nu mai conta dacă era aşa sau nu. Bucuria suporterilor era oricum mare, de-abia aşteptau să termine cu drumurile pe la Ploieşti, Giurgiu, Buftea, Buzău şi din nou Ploieşti pentru a vedea Chindia la meciurile de pe teren propriu chiar şi la începutul anului 2023.


Runda a 17-a ducea Chindia spre Mediaş, la „casa” unei alte echipe fără stadion de câţiva ani, F.C. Hermannstadt. Aveam de luat o revanşă după 1-1 în tur, la Ploieşti, un meci pe care l-am fi câştigat dacă tânărul Atanase nu ar fi ratat o importantă ocazie. Intrăm pe gazon, fără „underul” Șerban, înlocuit de Ioniţă şi cu Passaglia titular. Pentru Cătălin Căbuz, născut la Avrig de Sibiu şi format la echipele Fotbal Club Şoimii şi Voinţa din reşedinţa de judeţ şi cu trecut şi la Hermannstadt era prilejul de a demonstra, din nou, că este un portar de încredere. Târgoviștenii au fost activi în prima repriză a disputei de la Mediaș, dar Popadiuc și Căpușă nu l-au putut învinge pe fostul goalkeeper al C.F.R.-ului, Karlo Letica. Era clar că trebuia să forţăm în partea secundă, nu pentru a păstra scorul, ci în vederea obţinerii victoriei. În minutul 44, Denis Dumitrașcu a părăsit accidentat terenul de joc, fiind înlocuit de Nasser Chamed. Repriza a doua a început ideal pentru noi astfel că, în min. 51, Tiberiu Căpușă a reluat cu capul, dintr-un corner, portarul sibian a respins în față, iar Daniel Celea a trimis în poartă. Era 0-1, iar gazdele și-au amintit că, deşi sunt nou promovate în prima ligă, ocupă loc de play-off și s-au aruncat în atac. Chindia a avut o „bară”, în min. 66, atunci când Cristi Neguț a trimis mingea peste portar, în transversală. Atacantul sibienilor, Daniel Paraschiv, golgeterul cu 8 goluri în stagiune, a fost cel mai periculos, avînd trei ocazii, dar nu a reuşit să marcheze şi echipa obținea a cincea victorie în ultimele 6 etape. Târgoviştea a avut doi jucători în echipa etapei a L.P.F., pe portarul Cătălin Căbuz care „a închis perfect poarta în meciul cu F.C. Hermannstadt, contribuind din plin la un nou succes reuşit de Chindia” şi pe Daniel Celea care „trece printr-o perioadă bună din carieră, prestaţiile sale sigure din defensivă fiind vizibile şi în rezultatele Chindiei din ultima vreme. A înscris golul victoriei”. Mihai Stoica de la F.C.S.B. a pariat că, la final de sezon regular, echipa sa va fi prima la acumulare de puncte, dar Târgoviștea aduna victorii în timp ce formația lui avea sincope. Şi o ultimă remarcă, am avut din nou senzaţia, s-a mai întâmplat şi în disputele cu Astra Giurgiu, că l-am văzut jucând pe Neguț în ambele echipe. Era vorba, evident, de-al nostru jucător din Cornești și de sibianul Balaure, asemănarea de fizionomie fiind izbitoare, iată dovada! 


F.C. HERMANNSTADT – A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1 (0-0)
A marcat: DANIEL MARINEL CELEA, min. 51.
HERMANNSTADT: Letica - Butean, Antoche, I. Stoica, Opruţ - Răuţă (min. 46 Mino Sota), Biceanu (min. 67 Petrișor Petrescu) - Balaure (min. 67 Buhăcianu), Baba Alhassan (min. 75 Babic), Oroian (min. 67 D. Iancu) - D. Paraschiv. Antrenor: Marius Măldărăşanu.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Orozco, Ioniţă - Akhmatov, Passaglia (min. 86 Vorobjovas) - Cr. Neguţ (min. 79 Boldor), Popadiuc (min. 86 Grubac), D. Dumitraşcu (min. 44 Chamed) - D. Popa. Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Vladimir Urzică (Piatra Neamţ) și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova). Arbitru video: George Cătălin Găman (Craiova), asistent video Ionel Valentin Dumitru (Gherghiţa/Prahova). Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – C.C.A. și Claudiu Boaru (Mediaş) – L.P.F.


Cupa României a programat pe 9 noiembrie a doua noastră partidă, la Ploiești, cu F.C. Argeş, meci contând pentru grupa D a competiţiei. Consemnăm, ca la Ocna Mureş, preferinţa antrenorilor de a folosi jucătorii cu meciuri puţine pentru a li se da încredere. În minutul 15, francezul Enzo Celestine a deschis scorul pentru oaspeţi, reluând cu capul dintre fundaşii noştri centrali, pe lângă Dinu Moldovan care ar fi putut respinge balonul venit dintr-un corner executat de Jakolis, dacă ar fi ieşit la timp din poartă. Argeşenii n-au păstrat mult timp avantajul. Ai noştri s-au mobilizat şi au egalat prin Modestas Vorobjovas care a trimis mingea în poartă pe un culoar numai de el văzut, printre picioarele unui fundaş şi ale portarului argeşean. I-am revăzut la oaspeţi pe Giani Creţu, la un pas de transfer la Chindia şi pe fostul component al Târgoviștei, Ionuţ Şerban, dar şi pe excentricul antrenor Marius Croitoru. În minutele 72 şi 82 am notat debutul într-un meci oficial pentru echipa noastră a jucătorilor Alexandru Petre şi Iulian Zamfir. Îi aşteptăm, de acum, să evolueze şi într-o primă partidă şi în SuperLigă. Cât priveşte calificarea, ea mai era posibilă după ce Ocna Mureş reuşise, după victoria cu noi, şi un spectaculos 1-1 cu Craiova lui Mirel Rădoi, în nocturnă, la Zlatna, într-un meci arbitrat de fete, la una dintre linii fiind fosta târgovişteancă Petruța Iugulescu. Meciul ne-a mai prilejuit o constatare, problemele medicale din ce în ce mai dese ale localnicilor Cristian Cherchez şi Cornel Dinu care, de la o vreme, nu mai prindeau nici măcar banca de rezerve!

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - F.C. ARGEȘ 1-1(1-1)
Au marcat: MODESTAS VOROBJOVAS, min. 30, pentru Chindia, respectiv ENZO CELESTNE, min. 15, pentru F.C. Argeș.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Mihaiu, Boldor, Avram (min. 89 Orozco), Dima, Vorobjovas (min. 72 Akhmatov), Ndom, Chamed (min. 46 A. Jipa), Atanase (min. 82 Zamfir), Cooper, Grubac (min. 72 Al. Petre). Antrenor: Anton Petrea.
F.C. ARGEȘ: Micle - Tofan, Dobrosavlevici, Raynov, G. Crețu - Meza Colli (min. 62 Calcan), Alceus (min. 46 Njike) - Jakolis (min. 62 Ișfan), Donisa (min. 62 Ionuț Șerban), Bertrand (min. 85 A. Florescu) – Celestine. Antrenor: Marius Croitoru.
A arbitrat la centru Bogdan Dumitrache (București), ajutat la cele două linii de Adrian Popescu (Craiova) și Dumitru Ionel Valentin (Gherghița/Prahova). Rezervă: Adrian Cojocaru (Galați). Arbitru VAR: George Găman (Craiova), asistent VAR: Gheorghe Bogdan (București). Observator de arbitri: Corneliu Fecioru, delegat de joc: Raluca Elena Şerban (ambii din Bucureşti).


Pe 10 noiembrie, directorul sportiv al Chindiei, Sorin Paraschiv, fost jucător al echipei Steaua Bucureşti, a marcat un gol senzaţional, de la 35 de metri, în meciul caritabil dintre Galacticii şi Extratereştrii, disputat în capitală, pe stadionul Arcul de Triumf. În cele două echipe au evoluat: Miodrag Belodedici, Lucian Sânmartean, Ioan Ovidiu Săbău, Eric de Oliveira, Romulus Buia, Leo Grozavu, Adrian Neaga, Marian Savu, Marius Onofraș, Sorin Frunză, Florin Gardoș, Bogdan Vintilă, Dani Coman, Costel Câmpeanu, Florin Cernat, Adrian Ilie, Gabriel Cânu, Alin Rațiu, Gigel Bucur, Cristi Dulca, Marius Niculae, Sorin Ghionea, Florin Prunea, Mirel Rădoi, Roberto Aiza, Adrian Iordache, Liviu Ciobotariu, Gigel Coman, Vasile Maftei, Cătălin Munteanu, Ionel Dănciulescu, Cristi Pulhac, Mihai Covaliu, Robert Tudor, Dani Oțil și Iulian Mihăilă. Evenimentul a avut ca scop strângerea de fonduri pentru Secția de Oncohematologie Pediatrică a I.C. Fundeni, iar fondurile obținute vor fi folosite pentru achiziția de aparatură medicală de ultimă generație, necesară în aplicarea protocoalelor de tratament oncologic. Cea mai spectaculoasă reușită a fost chiar ultima, când Sorin Paraschiv a interceptat pasa lui Miodrag Belodedici și a lobat portarul de la 35 de metri. Pe teren au fost actorii Mihai Bobonete - Bobiță şi Mihai Rait Dragomir - Dorel din serialul Las Fierbinţi, iar un alt personaj, Celentano, a fost amfitrionul de pe margine. E vorba de târgovişteanul Adrian Văncică, cel care a dovedit că are umor nu numai în film, ci şi pe scenă. Născut la 18 martie 1977, nu uita primii paşi în abecedar şi toate cele ale învăţământului, cu Şcoala Generală nr. 8 din Târgovişte, unde învăţătorul Popescu îi cam altoia cu picioarele sub catedră, dar şi cu un arătător lung de doi metri, cu o bilă metalică în cap. A absolvit, apoi, Colegiul Naţional „Ienăchiță Văcărescu” (Promoţia 1991-1995) şi apoi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, Facultatea de teatru, specialitatea actorie, la clasa Mircea Albulescu. Omul a povestit de multe ori că a învățat carte din plăcere, dar şi obligat de familie, matematica și fizica fiind materii principale. „Părinții au muncit toată viaţa lor. Tata era maistru în construcţii şi arbitru de handbal, avea deplasări să fluiere. Mama era tehnician, lucra pe la primărie, dar nu ştiu exact ce făcea. Mama ar fi vrut să fiu avocat sau preot. Asta era în capul ei. Era religioasă, dar nu habotnică. I-a băgat o prietenă în cap că am papagal, că vorbesc frumos şi că ar trebui să mă fac avocaţi. Tata întotdeauna a fost pe: «Lasă dracu’ sportul, pune mâna pe carte, matematică şi fizică». Eu toată copilăria asta am auzit de la tata: matematică şi fizică. Când am intrat la teatru, i-am zis: «Uite, mă, toată matematica şi fizica, la revedere!»” mărturisea  Adrian Văncică pentru Adevărul. Celentano a precizat că lucrurile i-au fost clare de mic, singurul drum pe care voia să meargă era actoria. Părinții l-au încurajat în cele din urmă când au văzut că aceasta este meseria pe care o îndrăgește cel mai mult. Așa a ajuns la o şcoală populară de artă în Târgovişte, unde a avut tot felul de încercări. „N-au avut nimic împotrivă. Cum să nu! Dacă ştiam cât de greu o să fie, nu mă mai bucuram nici eu aşa tare (râde). Se uită la serial. Mai des ca mine. Mie mi se întâmplă să mai am treabă şi să ratez câte un episod, ei nu ratează niciodată”. 



Pe 12 noiembrie ne vizitează Farul Constanța, liderul campionatului, cu Marian Aioani în poartă. Pe stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti, echipele au început tare meciul, prima ocazie având-o Daniel Popa, care a trimis puțin pe lângă bară din centrarea lui Doru Popadiuc. Farul a răspuns prin Denis Alibec care, lansat bine de Grameni, a trimis alături de poartă. După jumătate de oră de joc, Torje a ratat o ocazie uriașă pentru echipa lui Hagi. Alibec a tras puternic din lovitură liberă, Căbuz a respins în față, iar Torje a trimis în peluză, dintr-o poziție ideală. Chindia a răspuns două minute mai târziu prin Passaglia, dar Aioani a intervenit, evitând golul. După pauză, ritmul jocului a scăzut, însă, în minutul 67, Alexi Pitu ia o fază pe cont propriu, îi driblează pe Orozco şi Căpuşă și marcheză pe lângă Căbuz, pe colțul scurt. În continuare putea fi 0-2 sau 1-1, ambele echipe având ocazii de a marca. La fel ca la precedentul meci de acasă, cel cu Botoşani, când eram conduşi, Chindia a egalat în final. De această dată a fost din penalty, prin Cristi Neguț, în minutul 90, după faultul izbăvitor pentru noi al nou-intratului Corinus la Popadiuc. Colțescu a dictat lovitura de la 11 metri cu ajutorul VAR-ului, după lungi minute de așteptare. Am asistat la parodia sistemului video, ecranul de la centrul terenului nefiind funcţionabil. A fost o lungă perioadă de temere cu simţăminte între deznădejde şi optimism, cu numeroasă suflare dâmboviţeană așteptând să se acorde lovitura de la 11 metri şi constănţenii, dornici de o repunere a balonului din 6 metri. Arbitrul Colțescu a reuşit să vadă, în sfârşit, faza pe camera operatorului de televiziune de la marginea terenului şi a trecut de la VAR, la punctul cu var. A executat şi a marcat căpitanul echipei Cristian Neguț, aflat la a 100-a partidă pentru Târgovişte în prima divizie. După epopeea monitorului defect, centralul a compensat întreruperea cu 10 minute de prelungiri. S-a încheiat egal la unu, Farul a rămas lider în SuperLigă cu 41 de puncte, în 18 etape, Chindia era pe poziţia a 9-a, cu 20 de puncte, neînvinsă de şapte etape!



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - FARUL CONSTANȚA 1-1(0-0)
Au marcat: CRISTIAN NEGUȚ, min. 90+1, din penalty, pentru Chindia, respectiv ALEXI PITU, min. 67, pentru Farul Constanța.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpușă, Celea, Orozco, Ioniță - Ahmatov, Passaglia - Cr. Neguț (min. 90+6 Cooper), Popadiuc, D. Dumitrașcu (min. 70 Grubac) - D. Popa (min. 90 Vorobjovas). Antrenor: Toni Petrea.
FARUL CONSTANȚA: Aioani - Sârbu (min. 76 Corinus), Larie, M. Popescu, Kiki (min. 66 Borza) - Băluță, Artean, Grameni (min. 66 Casap) - Torje (min. 60 Mazilu), Alibec, Pitu (min. 74 Grobry). Antrenor: Gică Hagi.
A arbitrat la centru Sebastian Colţescu (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Daniel Mitruţi (Craiova) și Ciprian Florin Danşa (Satu Mare). Rezervă: Rareş George Vidican (Satu Mare). Arbitru video: Szabolcs Kovacs (Carei), asistent video: Frencz Tunyogi (Zalău). Observatori: Augustus Constantin (Râmnicu Vălcea) – C.C.A. și Eduard Alexandru (Ploieşti) – L.P.F. 

În 18 noiembrie în Gazeta Sporturilor apar două articole în care se scria că fotbaliştii antrenaţi de Toni Petrea au protestat deoarece nu au primit banii de peste 100 de zile. Iată ce scria jurnalistul Marius Mărgărit: „Jucătorii de la Chindia Târgoviște au protestat după ce nu și-au primit salariile în ultimele 3 luni. Ei au refuzat să se antreneze joi 17 noiembrie la reunirea echipei, după pauză cauzată de întrerupere Ligii 1. Elevii lui Toni Petrea s-au dus la baza de la Aninoasa unde urma să aibă antrenamentul. Ei au stat 15 minute îmbrăcați în haine civile și i-au zis tehicianului că nu fac antrenamentul. Vineri, după insitențele lui Petrea, ei acceptat cu greu să se antreneze. Pe 15 decembrie se vor împlini 4 luni de când jucătorii nu și-au mai primit salariile. În plus, ei nu și-au încasat nici primele promise pentru slavarea de la retrogradare la finalul sezonului trecut, când au trecut la baraj de Chiajna, la penalty-uri. Jucătorii Chindiei aveau promiși și 1000 de lei pe punct, dacă la finalul lunii se aflau în primele 12 clasate. Ei sperau măcar că vor primi 500 de lei de punct pentru victoriile obținute de la sosirea lui Toni Petrea, așa cum le promisese conducerea, chiar dacă nu se aflau încă în primele 12 clasate din Superligă. O altă nemulțumire a jucătorilor este faptul că sunt șanse foarte mici să debuteze pe nou stadion din Târgoviște cu F.C.S.B. la începutul lui decembrie, așa cum primarul orașului a anunțat în repetate rânduri. În acest caz, meciul cu roș-albaștrii de pe 10 decembrie se va juca la Ploiești”. 
După protestul fotbaliştilor, preşedintele clubului Chindia a declarat că va rezolva problemele jucătorilor până la finalul anului: „Într-adevăr, a fost o situație mai grea. Am avut niște probleme financiare, dar controlabile. Săptămâna viitoare, băieții vor primi o mare parte din restanțe. Iar până la finalul lui decembrie sperăm să ajungem cu banii la zi”. Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa s-a grăbit să-i viziteze pe nemulţumiţi. „Am mers la antrenamentele băieților de la Chindia Târgoviște și, împreună cu Toni Petrea și Cristian Țermure, am stat de vorbă cu jucătorii noștri despre situația financiară a clubului. Consiliul Judeţean Dâmboviţa și Primăria Municipiului Târgovişte își vor îndeplini angajamentele față de jucători, așa cum, de altfel, au făcut-o și până acum. Am clarificat toate lucrurile, săptămâna viitoare urmând să rezolvăm toate problemele inerente la nivelul echipelor de club din România. Am vrut să vorbesc cu toți jucătorii în primul rând pentru că au nevoie de liniște pentru a-și putea păstra parcursul bun în Liga I, dar și pentru a prezenta starea reală a situației de la club, mai ales că modul în care aceasta a fost prezentată în ultimele zile nu reflectă în mod just ceea ce se întâmplă la echipă. Atât eu, cât și Daniel Cristian Stan vom fi alături de Chindia Târgoviște, de staff- ul echipei și de suporteri. Încă o dată, îi felicit pentru meciurile bune făcute!”


S-a promis şi o analiză a situaţiei financiare a clubului, în condiţiile în care finanţatorii se achitaseră integral de obligaţiile pentru anul 2022, o trimitere critică spre managementul clubului „aprovizionat” cu bani în proporţie de peste 90 la sută de administraţia publică municipală şi judeţeană. Putea fi concluzia că Gazeta Sporturilor, un ziar F.C.S.B.-ist de-a dreptul, voia să deterioreze atmosfera la echipa noastră. Am fi putut să-l credem şi pe primarul Daniel Cristian Stan că, după seria bună, Chindia începea să deranjeze echipele care voiau să acceadă în sextetul de play-off, dar alesul numărul unu al orașului distorsiona adevărul. Articolul era doar o ilustrare a realităţii, protestul sportivilor. Fotbaliştii nu au refuzat să se antreneze ca să-i facă pe plac lui Becali, Gazetei Sporturilor şi altora, ei doreau să fie plătiţi! Materialul din GSP a fost scris după ce Popadiuc şi ai lui v-au bătut, simbolic, obrazul, domnule primar Daniel Cristian Stan! Dumneavoastră, domnului Corneliu Ştefan şi domnului Marcel Ghergu! Închei cu reacţia lui Marius Mărgărit de la GSP la postările domnilor Ştefan şi Stan: „Situația reală, despre care cei doi domni care conduc destinele târgoviștenilor nu au scris un cuvânt, este însă cea descrisă de GSP.ro. Jucătorii chiar sunt disperați! S-au săturat de promisiuni pe facebook sau face to face, s-au săturat de termene niciodată respectate. Vor măcar contractele restante, așa cum e normal într-o lume normală. Primele, bonusurile de menținere în Liga 1, pe care nu le-au impus ei prin vreo haiducie, ci le-au fost promise, asta e altceva, ar mai aștepta cu ele. Nu țin partea fotbaliștilor, nu e cazul, dar cei de la Chindia au ajuns la limită. La fel e pe la Hermannstadt, dar și la alții. Promisiunile nu țin de foame, nici de rate, nici de împrumuturi, nici de viață. Iar de ceva vreme, târgoviștenii au ajuns să se împrumute în vestiar, unii de la alții. Unii au mai avut ceva pus la ciorapi, dar s-au rupt dracu' și ciorapii ăia, cât să tragi de ei?! Nu mai acceptă o jumătate de salariu, așa, să se mai stingă focul. Vor banii pentru care au muncit! Și nu vor să ajungă la cheremul cămătarilor, pentru că asociații au uitat că promisiunile nu pun nimic pe masă. Asta e situația reală, domnilor! Deci lăsați feisbucul și la treabă, faceți ceva! Și nu mai intoxicați lumea, dacă tot vă place să vă jucați de-a fotbalul! Jucătorii merită măcar, măcar atât, salariile! Iar publicul târgoviștean, admirabil la ultimele meciuri, merită și el adevărul. Mai ales că face naveta la Ploiești, că stadionul de acasă se tot termină (așa anunță primarul, lunar) de peste trei ani. Cică pe 10 decembrie se va inaugura, în sfârșit, cu F.C.S.B.. Sunt tare curios pe ce stihii și forțe oculte, care vor răul micuței Chindia, vor mai da vina edilii asociați dacă vom asista la o altă amânare! Aplaudacii și likerii chiar au emoții. AMR 20 de zile”.


 La final de meci, Dani Popa a dat declaraţia anului în materie de televiziune la întrebarea reporterului în ceea ce priveşte favorita la titlu. Crispare în prima fază şi vorbe cu modestie cum că „nu ştiu, nu cred că ar trebui să-mi dau eu cu părerea aici”, apoi o secundă de gândire, zâmbete largi şi răspunsul: „Cred că noi suntem favoriţi la titlu”. Evrika! În 1996, aveam Micul Ajax cu Bogdan Liţă, Cosmin Becheanu, Irinel Voicu, Răzvan Toboșaru, Sorin Rădoi-Tule, Dan Mieluşică, Vasile Bârdeș, Laurenţiu Reghecampf, Cristian Bălaşa, Adrian Bogoi, Cristian Țermure, Cristian Igescu, Remus Gâlmencea. Cu secunzii Cristian Țermure şi Irinel Voicu, jucători ai Târgoviștei în urmă cu două decenii şi antrenorul principal Anton Petrea venea Marele Ajax în 2023? Dacă avea dreptate atacantul de la Pietroşiţa?


Anul 2022 a marcat 100 de ani de tradiție, pasiune și performanță pentru clubul Flacăra Moreni, unul dintre cele mai vechi cluburi de fotbal din România. Echipa s-a înfiinţat în anul 1922, iar decenii de-a rândul „lupi galbeni” de pe Cricovul Dulce au fost în fruntea diviziilor C și B. Momentele de glorie au fost în1986, când au promovat în A şi locul 4 din 1989 care le-a permis să joace dubla cu celebra F.C. Porto în Cupa U.E.F.A. Este singura prezență a unei echipe dâmbovițene într-o competiție oficială europeană. În perioada 14-19 noiembrie 2022, Primăria și Consiliul Local Municipal au desfăşurat programul dedicat celor 100 de ani ai clubului Flacăra Moreni. Marea sărbătoare a cuprins competiții de fotbal între echipele instituțiilor de învățământ și echipele din cartiere, reuniunea festivă a sportivilor, antrenorilor și președinților care au condus clubul, meciul dintre bătrâni şi tineri, proiecții, spectacole de muzică, lasere și foc și un alt foc, de artificii. I-am revăzut pe Gheorghe Ungureanu-Gigi, Constantin Ichim, Florin Năstase, Costel Pană, Marian Pană, Marin Petre, Ion Stelian, Viorel Radu, Dumitru Nistor, Mihai Șurlicae, Ion Ene, Marcel Ghioacă, Alexandru Rus (un gând pios pentru fratele său mai mic, Nicu Rus), Mircea Petrescu, Costel Pârșe (o lacrimă pentru fiul său, Marian). Am fi vrut să-i vedem, din nou, la stadion pe Ion Albină, Nicolae Toma, Dumitru Bocin, Marian Vasilache, Nicolae Gruia, Nicolae Scurtescu, Ion Nicolae, Constantin Tănase, Cristian Niță, Traian Miu, Ion Dumitru, Ion Stăncescu, Ion Constantin, Gheorghe Filipescu, Ion Vintilă, Marian Rusen, Ilie Niculescu, Remus Ponescu, Nicolae Enache. Marian Rusen spunea că era bine ca românii să nu uite de tradiţia fotbalistică a Moreniului, iar revederea i-a adus aminte de locuri și oameni dragi: „Flacăra a reprezentat o rampă de lansare pentru toți cei aflați aici și cei care nu au putut veni. Pentru noi, această revedere este extraordinară. E o echipă care a jucat cu F.C. Porto și care merită să activeze cel puțin în Liga a II-a. Este momentul ca echipa să-și unească eforturile pentru a reveni în elită”.



Aduceri aminte pentru Virgil Enache-Mandataru şi cei doi Ion Ştefănescu, Crau şi Jup, decedaţi prematur, ca şi Florin Grigore, Radu Grancea şi Gheorghe Dobrică. Pentru cei care nu ştiu, se impune precizarea că Gigi Ungureanu, M. Pană, M. Petre, Al. Rus, V. Radu, I. Ene, M. Ghioacă, Vasilache, Tănase, Niță, Miu, Stăncescu, Filipescu, Vintilă, Ilie Niculescu, Remus Ponescu, cei doi Enache şi Ion Ștefanescu-Crau, Florin Grigore, Mircea Stan şi Radu Grancea au jucat şi la Moreni, şi la Târgovişte, Nicolae Toma a fost preşedinte al Chindiei-Micul Ajax, iar Costel Pană a promovat Noua Chindie în B, în anul 2011. Oficialităţile nu au scos un cuvânt la stadion sau în discursurile pe care le-au susţinut despre Gheorghe Ilinca, omul care a scris „Istoria fotbalului morenar”, iar referirile la alţi mari dispăruţi, jucători, antrenori, conducători, oameni din vechea administraţie publica locală care au menţinut cu mari eforturi sportul cu balonul rotund în oraş au lipsit cu desăvârşire. Dar şi fără vremelnicii şi anonimii politicieni care, permanent, au băgat capul în poză pentru notorietate, Flacără a rezistat, dăinuie şi va lumina în continuare! La momentul scrierii acestor rânduri împlinea 100 de ani şi o zi...







Pe 20 noiembrie 2022 a început Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar, desfăşurat, evident, fără România, nu mai era demult nici o surpriză, o competiţie pe temperaturi de „iarnă” de… 30 de grade. Cu o seară înainte, pe rețelele sociale a apărut o fotografie cu Leo Messi și Cristiano Ronaldo. Cei doi jucau șah, iar piesele erau așezate pe o servietă produsă de un brand internațional, celebrul model în carouri al lui Louis Vuitton. Desigur, au existat și zeci de mii de redistribuiri și tot atâtea comentarii. „Fotografia secolului”, „Poză legendară” sau „Cea mai bună imagine pe care am văzut-o vreodată” au fost doar câteva dintre cele mai apreciate reacții. Fanii lui F.C. Argeș și-au adus aminte de două legende ale României, după ce imaginea cu Ronaldo și Messi a devenit virală în mediul online. Aceștia s-au gândit să publice o imagine aproape identică, dar cu două mari legende ale fotbalului românesc. Mai mult decât atât, fotografia în care se află cei doi români, îi înfățișează pe aceștia precum starurile internaționale ale fotbalului, în imaginea postată recent pe internet. În acest fel, Nicolae Dobrin și Florea Dumitrache desfășoară și ei un joc de societate, precum Ronaldo și Messi. „Înainte de Messi și Ronaldo, românii s-au îndrăgostit de Dobrin și Dumitrache. Da, victoria este o stare de spirit” a fost postarea argeșenilor pe pagina oficială de Instagram. 


Ironia sorţii era că, în timp ce mondialul qatarez de fotbal debuta cu meciul dintre gazde şi Hondures, scor 0-2, echipa României încheia anul 2022 într-un meci amical cu Moldova, la Chişinău, pe stadionul Zimbru. Început cu muzica formaţiei Zdob şi Zdub care a cântat „Hey ho! Let's go/Fotbal și Rock'n'roll/Pleacă trenul! Unde ești?/Toată lumea, hai la meci!”, invitaţia muzicală la partidă, realizată după celebrul „Trenuleţul”, întâlnirea a fost un fiasco. Gazdele s-au făcut de râs, noi ne-am îmbătat cu apă rece! Adversara noastră clasată pe locul 174 în clasamentul F.I.F.A. era un adversar chiar mai modest decât noi, echipă din categoria naționalei pe care ai noştri o vor întâlni în martie 2023, în primul meci din preliminariile Euro 2024, Andorra. Cândva, naționala lui Tata Puiu apela la meciuri de pregătire cu Moldova pentru ca Hagi și compania să plece cu moral bun la europenele şi mondialele unde ne calificam cu regularitate. Acum, Edi Iordănescu cu ai lui sportivi au jucat amicalul de la Chișinău crezând că printr-o victorie pot face uitate rușinile suferite în 2022 și le vor reda fanilor speranța că anul viitor se pot califica la Euro 2024. Asta, la doar trei zile după ultimul eşec, partida cu Slovenia, 1-2, disputată la Cluj. Pe tăpşanul moldovenesc unde spectatorii au avut voie cu vin fiert, România a deschis repede scorul şi a ţinut-o tot aşa, câştigând cu 5-0. Moldova, cu cei patru fotbaliști din SuperLiga din România titulari, Armaș, Rață, Postolachi și Damașcan a fost adversarul perfect pentru ca naționala României să-și oblojească rănile. Puteam să avem mai multă compasiune pentru fraţii noştri din tribune care i-au aplaudat pe oaspeţi, un 0-3 era de ajuns într-un meci clar. Dar să nu ne mințim, când vor începe meciurile oficiale ne vor reveni durerile de cap şi dezamăgirile! Sunt convins, n-aveam competitivitate, nici jucători, nici antrenor! O să ne convingem împreună! Vorba fostului antrenor al Chindiei, Viorel Moldovan, dacă vom continua să jucăm numai cu astfel de echipe precum Moldova, nu avem nici o scăpare, şi nici o şansă, România va fi campioană mondială! O ironie bună la adresa celor de pe teren, a antrenorilor şi a conducerii FRF! Cât îl priveşte pe Vadim Rață, la un moment dat mi-a fost milă de el, văzându-l cum se chinuie! Cât a fost la Târgovişte, nu a evoluat niciodată atât de slab, dimpotrivă!



Scurt intermezzo despre arbitrajul dâmboviţean care avea încă doi centrali în Liga a III-a, Andrei Vremăroiu şi Andrei Ghiureș. Primul a primit nota 10 la proba scrisă şi 9,38 la cea fizică, media de 9,628 fiind prima pe ţară! Andrei Ghiureș a avut a cincea medie naţională, 9,14. Deci, din 5 locuri la centrali scoase la concurs în România, două au fost obţinute de Dâmboviţa! La concurs au participat mai mulţi fluieraşi din judeţ, cel mai aproape fiind Adrian Păunescu, dar media de 9,08 nu l-a ajutat să fie declarat promovat. Șeful fluierașilor dâmbovițeni, Dorel Popa, era convins că, în scurt timp, cei doi vor oficia în Liga I, precum Mihai Ionescu, Ioan Țifrea, Cristian Teodorescu, Șerban Necșulescu, Ioan Negoescu, Ion Tănase, Mihai Buciumeanu și Mircea Ionescu, arbitri de elită, foarte apreciați la timpul lor.
Cu câteva zile înainte de restanța din tur cu Craiova lui Rotaru şi Rădoi, după o săptămână de  la protestul jucătorilor de la Chindia, au fost achitate primele de menţinere în Liga I şi salariul pe luna august. Situația explozivă provocată de faptul că ultimii bani achitaţi erau cei pe iulie s-a aplanat, iar jucătorii au fost asiguraţi că în 24 de ore vor primi şi salariile pe septembrie. Restanța cu juveţii prăzari s-a jucat în 29 noiembrie, în plin campionat mondial de fotbal, între meciurile Olanda-Qatar şi Ecuador-Senegal, desfăşurate de la ora 17 şi Iran-SUA şi Tara Galilor-Anglia de la 21. În fața a aproape 2000 de spectatori dâmboviţeni şi olteni aflați în tribune pe „Ilie Oană”, fără Boldor şi Chamed, ai noştri nu au început deloc bine meciul. Craiova a deschis scorul în minutul 13, când Alexandru Creţu a marcat cu o lovitură plasată de cap, după centrarea lui Vătăjelu. Opt minute mai târziu, mijlocașul a mai trimis un șut periculos cu stângul, puțin pe lângă poartă, iar Popadiuc a fost aproape de egalare înainte de pauză, a șutat la colțul scurt, din lovitură liberă, puțin alături. C.S.U. a continuat să fie periculoasă prin Papp, care a trimis în plasa laterală, din careu, după o centare din dreapta, iar Ivan Martic a trecut și el pe lângă gol. A primit o pasă lobată, a preluat bine, dar nu l-a putut învinge pe portarul Căbuz. Apoi, căpitanul oltean Screciu a fost eliminat pentru două cartonașe galbene, obţinute în două minute, 68 și 69 şi va rata derby-ul orgoliilor din Bănie, C.S.U. Craiova – F.C.U. Craiova care urma să se dispute pe 3 decembrie. Cu un sfert de oră înainte de final, ne trec fiorii, este anunţată intrarea pe gazon, la oaspeţi, a lui Benga, „Hai că ne ia dracu!” se aude în tribune, dar nu e Alexandru, fostul nostru jucător, ci Denis, un junior de 17 ani, care a debutat în Liga I. Tot în minutul 75, morenarul Andrei Ivan, în conflict cu antrenorul Mirel Rădoi, este totuşi trimis pe gazon, iar patru minute mai târziu, în aplauzele fanilor Târgoviștei, reapare Cristi Cherchez. Chindia se aruncă în atac și marchează, din nou, în final, în minutul 90, prin Daniel Popa, voleu de la 11 metri, gol frumos, reuşit în urma unei centrări excelente a lui Popadiuc, care primise mingea de la Cherchez. După acest rezultat, Craiova avea 32 de puncte, Chindia 21, oltenii rămâneau pe locul 4, ai noştri erau pe poziţia a 9-a, la jumătatea clasamentului. Neînvinşi de 8 etape, „continuăm în continuare” ca să-l cităm pe autorul egalării cu oltenii.

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - C.S.U. CRAIOVA 1-1 (0-1)
Au marcat: DANIEL POPA, min. 90, pentru Chindia, respectiv ALEXANDRU CREȚU, min. 13, pentru C.S.U. Craiova.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Orozco, Ioniţă - Passaglia (min. 79 Cherchez), Akhmatov (min. 46 Vorobjovas) - Cr. Neguţ (min. 88 Cooper), Popadiuc, D. Dumitraşcu (min. 67 Grubac) - D. Popa. Antrenor: Anton Petrea.
C.S.U. CRAIOVA: Lazar - Martic (min. 79 Mateiu), Papp, Găman (min. 53 Silva), Screciu, Vătăjelu - Al. Creţu, Căpăţână, D. Nistor - Cîmpanu (min. 75 Benga), Rivaldinho (min. 75 A. Ivan). Antrenor: Mirel Rădoi.
A arbitrat la centru Ionuţ Coza (Cernica/Ilfov), ajutat la cele două linii de George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel) și Bogdan Gheorghe (Bucureşti). Rezervă: Cătălin Popa (Piteşti). Arbitru VAR: Radu Petrescu, asistent VAR: Radu Adrian Ghinguleac (ambii din Bucureşti). Observatori: Eduard Dumitrescu (Piteşti) – C.C.A. și Eduard Alexandru (Ploieşti) – L.P.F.


În ziua meciului cu Craiova, în Gazeta Sporturilor apare un articol cu titlul „Asta le întrece pe toate! Tribuna noului stadion din Superligă, construită în jurul unei clădiri”. Măi să fie, zic, o fi vorba de Sibiu sau de altă arenă, dar când citesc, constat că scrierea este cu privire la Târgovişte: „Autoritățile nu au obținut acceptul de a demola o clădire aflată la câțiva metri de stadion. Arhitecții au fost nevoiți să improvizeze. Un sector al Tribunei I a fost construit în jurul clădirii buclucașe, lucru care se observă în imaginile postate pe Youtube de un vlogger din Târgoviște”. Pe Orange Sport aceeaşi abordare „Stadion nou din România, construit cu o clădire înfiptă în tribuna I. Arena a costat 15 milioane de euro” unde se notează că: „Noua arenă din Târgovişte a costat aproximativ 15 milioane de euro, va avea 8.200 de locuri, dar forma ei a fost grav afectată de construcţiile din jur. De exemplu, tribuna I, înspre peluză, a fost construită pe lângă o clădire care n-a putut fi demolată. În plus, din lipsă de spaţiu, peluzele lipsesc”. 
Dragi jurnalişti! Înţeleg demersul vostru în care îl criticaţi, pe bună dreptate, pe primar că nu şi-a respectat promisiunile privind inaugurarea stadionului „Eugen Popescu”. Aşa era! Şi eu l-am criticat că nici după trei ani şi jumătate, la data de 1 decembrie 2022 era aproape gata, dar, totuşi, încă departe de finalizare. Da, edilul promisese că meciul cu F.C.S.B. se va juca la Târgovişte, da, erau probleme şi în proiectarea şi construcţia stadionului! Dar după trei ani şi jumătate, în care cel puţin o dată la șase luni fiecare publicaţie centrală de sport a scris măcar o dată despre această investiţie, că e o clădire înfiptă în tribună şi că s-a cerut demolarea imobilului, iar tribuna a fost construită pe lângă această construcţie, E DE-A DREPTUL SCANDALOS! Tribuna nu a fost construită pe lângă clădirea care e, totodată, înfiptă în tribună! Mai întâi a fost imobilul ridicat între 1905 şi 1906, iar DUPĂ O JUMĂTATE DE SECOL A FOST RIDICAT STADIONUL. Aşa a fost construită tribuna acum 80 de ani, în 1949! Aşa s-a jucat la Târgovişte în ultimii 80 de ani în divizia C, dar și în B şi în 9 campionate de A, în 1961-1962, 1977-1980, 1981-1984 şi în 1996-1998. ACUM, DOAR S-A CONSOLIDAT TRIBUNA CARE ARE CONFORMAŢIA DIN FOTOGRAFIILE JURNALIŞTILOR „HABAR N-AM” DE 80 DE ANI. NU S-A CONSTRUIT ACUM PE LÂNGĂ CLĂDIRE ŞI NIMENI NU A CERUT DEMOLAREA CLĂDIRII, DOMNILOR ZIARIŞTI, SCRIEM DUPĂ URECHE! Sala de Arme, devenită ulterior Casa Armatei, e acolo de mai mult de 115 ani, tribuna în cauză e aşa de 80 de ani. Sunt de acord să-l criticaţi pe primar, dar lăsaţi istoria la cei care se pricep, iar până atunci, GHIOZDANELE ŞI LA ŞCOALĂ!


Etapa a 19-a ne direcţionează spre Cluj, la confruntarea cu eterna campioană a României a acelor vremuri, C.F.R. Feroviarii încep partida hotărâţi să marcheze repede, dar soarta meciului putea fi alta dacă, în minutul 10, arbitrul Marian Barbu acorda 11 metri pentru Chindia la un henţ la Manea. Golul vine în minutul 16, când Kolinger profită de lipsa de marcaj a lui Orozco şi marchează pe lângă un Căbuz fără reacţie. A fost o lovitură de cap, la colțul lung, o minge venită de la Ciprian Deac. Problema acestui meci a fost că târgoviştenii nu au contat cu adevărat în ofensivă. Neguț a vrut să-i demonstreze lui Dan Petrescu că a greşit când nu l-a reţinut în lot, dar prestaţia lui modestă i-a confirmat, de fapt, antrenorului lui C.F.R. că a luat decizia corectă. Defensiva lui Petrescu a fost de netrecut şi pentru că ai noştri nu au contat în atac. Golul care a liniștit meciul a venit în minutul 80, dintr-o lovitură de la 11 metri, acordată la un fault întârziat al lui Căpuşă asupra lui Petrila, după „modelul” Passaglia şi Akhmatov din meciul cu Sepsi Sf. Gheorghe, când covăsnenii ne-au învins din două penalty-uri. Pentru Cluj a marcat Cristi Manea şi începea să fie clar încotro se va îndrepta victoria. Grubac, de-abia intrat pe gazon, s-a accidentat grav şi a fost schimbat după mai puţin de zece minute cu Cherchez, i-am revăzut şi pe Mihaiu şi Andrei Şerban pe teren, dar impresia a fost de meci neconvingător al Chindiei. Mai cu ajutorul centralului, mai cu gafele noastre, le-am lăsat trei puncte clujenilor care au încheiat partida cu Ovidiu Hoban pe teren, jucătorul care pe 27 decembrie 2022 împlinea 40 de ani. Un veteran al fotbalului românesc care debuta în echipa națională în 4 iunie 2013, în repriza secundă a amicalului victorios cu Trinidad-Tobago, scor 4-0. Au fost 3368 de spectatori pe arena „Dr. Constantin Rădulescu”, între care, cei 30 de la Târgovişte au constituit o galerie însufleţită, care a scandat de multe ori, acoperind „decibelii” fanilor gazdelor. Invincibilitatea lui Petrea pe banca târgoviștenilor, în campionat, s-a oprit la disputa cu Dan Petrescu, cel care îi lua lui Toni, în vara anului 2022, titlul fotbalistic suprem în România. Acumulasem 18 puncte în 8 etape faţă de 3 în 10 runde, era perfect, dar era şi momentul să încercăm să reînnodăm succesele după înfrângerea din Gruia. Chiar dacă urma o dublă cu F.C.S.B.-ul lui Becali şi Craiova lui Rotaru!


C.F.R. CLUJ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-0 (1-0)
Au marcat: DENIS KOLINGER, min.17, CRISTIAN MANEA, min. 80, din penalty
C.F.R. CLUJ: Scuffet - Manea, Kolinger, Burcă, Camora - Deac (min. 84 Roger), Cvek (min. 89 Bordeianu), Boateng (min. 90 Hoban) - Yeboah, Janga (min. 89 Mistrati), Petrila (min. 83 Gîdea). Antrenor: Dan Petrescu.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă (min. 82 Mihaiu), Celea, Orozco, Ioniţă - Vorobjovas, Passaglia (min. 81 A. Şerban) - Cr. Neguţ, Popadiuc, D. Dumitraşcu (min. 65 Grubac, min. 74 Cherchez) – D. Popa. Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Marian Barbu (Făgăraş), ajutat la cele două linii de Radu Adrian Ghinguleac (Bucureşti) și Daniel Mitruţi (Craiova). Rezervă: Rareş George Vidican (Satu Mare). Arbitru video: Szabolcs Kovacs (Carei), asistent video: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare). Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare) – C.C.A. și Ion Marin (Bucureşti) – L.P.F.

În Cupa României, la Mediaş, Hermannstadt a jucat cu Chindia ultimul meci din grupele competiţiei. Era şi partida de final pe alte stadioane, în condiţiile în care arena din Sibiu, reconstruită şi modernizată urma să fie inaugurată în campionat cu liderul Farul Constanța. Gazdele, cu gândul la calificarea de pe primul loc, au deschis scorul prin atacantul Valentin Buhăcianu, în min. 3, gol din 6 metri. Zece minute mai târziu, celălalt vârf, Matko Babic, a reluat în plasă mingea revenită din bară, la șutul căpitanului Petrișor Petrescu. Ai noştri au marcat în min. 18 prin Alexandru Jipa, la prima reuşită într-un meci oficial pentru Târgovişte. Paisprezece minute mai târziu, Dragoș Iancu a reluat în plasă o minge respinsă greșit în față de portarul Eșanu, la întâiul meci oficial la Chindia. După pauză, în min. 49, acelaşi Babic a realizat dubla. S-a terminat 4-1, iar echipa sibiană se califica în sferturile de finală ale Cupei României, împreună cu F.C. Argeş. Piteştenii s-au clasat pe poziţia a doua în grupa D, după victoria cu 2-1 asupra Craiovei patronului Rotaru, partidă la finalul căreia antrenorul oltenilor, Mirel Rădoi, şi-a înaintat demisia de onoare.


HERMANNSTADT - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 4-1(3-1) 
Au marcat: VALENTIN BUHĂCIANU, min. 3, MATKO BABIC, minutele 13 și 48, DRAGOȘ IANCU, min. 32, pentru Hermannstadt, respectiv ALEXANDRU JIPA, min. 18, pentru Chindia.
HERMANNSTADT: Letica – Butean (min. 74 Opruț), Antoche, Bejan, Isaah (min. 74 D. Paraschiv) – P. Petrescu (min. 64 Biceanu), Mino Sota, D. Iancu (min. 74 Baba Alhassan) - Buhăcianu, Babic, Medina. Antrenor: Marius Măldărășanu.
A.F.C. CHINDIA: Eșanu - Mihaiu, Avram (min. 46 D, Dumitrașcu), Dima, C. Dinu (min. 74 Ioniță) – Akhmatov (min. 58 Vorobjovas), Ndom (min. 46 Al. Petre) - A. Jipa, Cherchez, A. Șerban - Cooper. Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Cătălin Popa (Piteşti) ajutat la cele două linii de Imre Laszlo Bucși (Sfântu Gheorghe) și Romică Bîrdeş (Piteşti). Rezervă: Marcel Bîrsan (Bucureşti). Observator de arbitri: Adrian Vidan (Bucureşti). Delegat de joc: Roxana Berceanu (Bucureşti).

Meciul cu F.C.S.B. din 11 decembrie 2022 marca încă un termen neîndeplinit în inaugurarea stadionului „Eugen Popescu” din Târgovişte, unul estimat în public de către edilul urbei, Cristian Daniel Stan, în septembrie 2022. La proiectul finanţat de primărie se lucra din iulie 2019, de 41 de luni, perioadă în care capacitatea tribunelor a scăzut de la 12.000 de locuri la aproape 9000, în condiţiile în care fosta peluză dintre tribune ar mai fi asigurat şi ea cel puţin 1.000 de scaune, deci ar fi fost un total de 10.000. Edificarea construcției a depăşit toate recordurile negative în materie, cu multe amânări şi promisiuni neonorate. O vizită la stadion realizată în ziua partidei cu fecesebiștii bucureşteni indică faptul că inaugurarea se va realiza peste câteva luni, în 2023, probabil în luna martie, termenul îmi aparţine şi este profund optimist. Tribuna I, acolo unde va fi și zona VIP, nu are încă acoperiș, în interior nu e montat mobilierul, iar de pe esplanada din spate şi viitoarea parcare trebuie ridicate deșeurile şi molozul. 
Să ne reamintim că, pe 25 mai 2019, Chindia învingea cu 4-1 pe Luceafărul Oradea și, după 21 de ani de la retrogradare, revenea în primul eșalon.  În 10 iulie începeau lucrările pentru refacerea și modernizarea stadionului. În acea zi, martori la eveniment susțin că primarul Daniel Cristian Stan spunea că „în 10 luni va fi gata totul”. Adică în mai 2020. A fost prima promisiune, iar de atunci au fost termene după termene. La stadion mai e, încă, scrisă o dată de finalizare a stadionului, 31 octombrie 2022. Dar ultima „rachetă” avansată de edilul orașului, într-o postare pe Facebook, era meciul Chindia - F.C.S.B., care se juca acasă: „În privința primului meci pe noua arenă, reiterez faptul că finalul acestei toamne reprezintă un termen realist de finalizare a lucrărilor și facem toate eforturile ca debutul pe stadionul modernizat să se producă cu F.C.S.B., pe 9 decembrie, acesta fiind primul meci de pe teren propriu din luna decembrie”. Era foarte bine că se moderniza stadionul. Aşa era, Cristian Daniel Stan a fost SINGURUL primar al urbei care a avut această iniţiativă benefică şi merită felicitat! Şi era normal să se dubleze sau chiar să se tripleze preţurile de cost ale realizării construcţiei din cauza pandemiei şi a crizei provocată de atacarea Ukrainei de către Rusia, nu era vinovat edilul de această situaţie. Dar să te îndrepţi vertiginos spre patru ani pentru execuţia stadionilui, timp în care ai avansat multe termene, poată să însemne lipsă de realism sau o încredere oarbă în constructorii care te-au minţit permanent. Sau a fost o abordare electorală cinică a subiectului în care edilul ne-a vândut deliberat gogoşi, cu o dexteritate demnă de o cauză mai bună? Evident că nu o vom şti niciodată, nu sunt naiv să mă aştept la sinceritate din partea părţilor implicate în proiect. 


Până la un nou termen al primarului, fanii dâmboviţeni au luat din nou drumul Ploieștiului pentru partida cu fotbaliştii lui Becali din etapa a 20-a. S-a jucat pe o ploaie care care nu s-a oprit nici o clipă şi o mocirlă impracticabilă, o combinaţie între lupte şi polo, ambele în noroi. A fost un meci imposibil pentru ambele echipe, iar ciocnirea violentă dintre Andrea Compagno şi Darius Olaru a provocat accidentarea celor doi şi înlocuirea lor. Trăgeam speranţe măcar la un egal, mai ales că în poarta oaspeţilor era târgovişteanul Andrei Vlad, tiular de complezenţă după 9 luni cu statut de rezervă. Pe un teren greu, plin cu bălţi, Chindia nu s-a descurcat niciun moment, fiind permanent vizibilă o diferenţă de valoare între jucătorii celor două echipe. Toni Petrea ştia tot despre F.C.S.B., evident că le-a transmis şi jucătorilor târgovişteni secretele, dar trebuia ca aceştia să mai şi poată să transpună în practică teoria. La pasa dâmboviţeanului de Nucet, Octavian Popescu, spre David Miculescu, Orozco „s-a dat cu sania” pe mlaştină, pe lângă ex-arădean, l-a faultat şi arbitrul Feșnic a dictat penalty. A marcat Risto Radunovici şi, deja, nu mai credea nimeni în egal la cum se juca, mai ales că până la pauză, Chindia şi-a pierdut şi omul de gol, Dani Popa, ieşit după ce a fost faultat şi accidentat de un adversar.
Fotbalul a fost dat dispărut în a doua parte a jocului, au fost doar alunecări prin terenul inundat sau execuţii umoristice cauzate de orezăria de pe gazon, până când Omrani l-a păcălit pe Celea, şutând pe colţul lung, pe lângă Căbuz, spre bucuria lui Leo, cel trecut pe foaie drept antrenor principal la F.C.S.B. Leul era Leonard Strizu, cel care a jucat în 1997 cinci meciuri în liga I pentru Micul Ajax, marcând un gol. În fine, a mai fost faza care ne-a demonstrat, încă o data, că onor Signore Barry Godberg Cooper, cetăţean italian, poate fi orice, dansator la bară, preşedinte de ţară, bancher, pişicher, ospătar, bucătar, rege sau clovn la circ, dar niciodată fotbalist, dovada fiind pasa amicală în braţele portarului Andrei Vlad în loc de şut şi gol, la inspirata combinaţie dintre Nasser Chamed şi Andrei Şerban, ambii înviorând jocul nostru după ce-au fost introduşi pe teren. Spre finalul meciului şi după fluierul final, galeria F.C.S.B. a scandat minute în şir numele lui Toni Petrea, semn că antrenorul de la Chindia era apreciat, în continuare, de fanii echipei lui Gigi Becali. „Mă bucur că galeria din București mă apreciază în continuare. Eu am plecat în condiții normale de acolo, am prieteni și la club, și în rândurile galeriei, așa cum acum mă bucur de simpatia suporterilor târgovișteni. Vreau să las o impresie bună și aici, așa cum am lăsat și acolo. Cred că meritam mai mult de la acest joc. Astfel de meciuri trebuie să ne ambiționeze. Acum, mă interesează doar echipa mea”. Rămânea o singură întrebare: dacă s-ar fi jucat, aşa cum promiseseră autorităţile locale, la Târgovişte unde în seara de 11 decembrie 2022 nu a plouat torenţial ca la Ploieşti şi gazonul a arătat perfect, iar în tribune ar fi fost 9000 de oameni în loc de 1000, ar fi fost altul rezultatul? Răspuns: asta nu o vom putea afla vreodată!

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - F.C.S.B. 0-2(0-1)
Au marcat: RISTO RADUNOVIC, min. 24, din penalty și BILEL OMRANI, min.73.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpușă Celea, Orozco, Ioniță - Akhmatov, Vorobjovas (min. 77 Passaglia) - Cr. Neguț (min. 77 A. Șerban), Popadiuc, D. Dumitrașcu (min. 62 Chamed) - D. Popa (min. 34 Cooper). Antrenor: Anton Petrea.
F.C.S.B.: A. Vlad - V. Crețu, Dawa, Tamm, Radunovic - Olaru (min. 7 Oaidă), Șut, Edjouma (min. 46 Nikolov) - Cordea (min. 66 Omrani), Compagno (min. 7 Miculescu), Octavian Popescu (min. 79 Radaslavescu). Antrenor: Leonard Strizu.
A arbitrat la centru Horaţiu Mircea Feşnic, ajutat la cele două linii de Alexandru Cerei, ambii din Cluj Napoca și Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava). Rezervă: Andrei Antonie (Bucureşti). Arbitru video: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti), asistent video: Adrian Popescu (Craiova). Observatori: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) - C.C.A. și Constantin Stătescu (Bucureşti) – L.P.F.


Mijlocul lunii decembrie a anului 2022 aducea vestea că autoritățile județene dâmbovițene au semnat contractul pentru proiectarea și construcția unui nou stadion în vecinătatea Dâmbovița Mall și a Unității Militare. Astfel, a fost parafat contractul la sediul Companiei Naționale de Investiții în prezența Ministrului Dezvoltării, Cseke Atilla, și a președintelui C.J. Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Antreprenorul care a câștigat licitația publică, ACI Cluj SA & DICO & TIGANAS BIROU DE PROIECTARE S.R.L. & IMRAT SERVICE S.R.L are la dispoziție 42 de luni pentru execuție, din care șase luni pentru proiectare. Întregul proiect are o valoare de aproximativ 271.000.000 de lei, aproximativ 55 milioane de euro, Consiliul Județean Dâmbovița contribuind cu suma de 25.000.000 lei, respectiv 5 milioane de euro. Din portofoliul de proiecte al societății care a câștigat licitația fac parte stadioanele Cluj Arena, Ion Oblemenco-Craiova și cel din Târgu-Jiu, magistrala de gaze naturale Iași - Ungheni - Chișinău, Parcul Industrial Tetarom 1, centrul de date Banca Transilvania, clădirile The Office și BRD Cluj-Napoca, fabrica La Lorraine din Câmpia Turzii, Spitalul Militar și Clinica Regina Maria de la Cluj-Napoca. Noul stadion va găzdui partide din prima ligă a fotbalului național din competițiile europene și ale naționalei de fotbal, meciuri de rugby și competiții de atletism. Arena va avea o capacitate 12.012 locuri, pistă de atletism, 434 locuri de parcare și spații pentru alimentație și comerț.
  
Ultima rundă oficială a anului 2022 a pus Chindia la drum lung, spre Craiova. Târgoviştenii au intrat pe teren fără Daniel Popa, accidentat şi Cristian Neguț, suspendat, cu Mihaiu şi Cooper titulari şi cu inimosul Cornel Dinu doar după pauză, când scorul indica clar învingătorul. Oltenii au deschis scorul prin Alexandru Creţu, cel care în min. 11 a şutat în bară după care, unsprezece minute mai târziu, l-a fentat din corp pe Orozco, fundaş care, din poziţia căzut în fund, a admirat golul spectaculos. În minutul 29, „rotundul” Markovic a înscris pentru 2-0 cu o frumoasă „scăriță” realizată după gafa lui Celea, un doljean născut la Braloştiţa, la 38 de kilometri de Craiova. Două minute mai târziu, arbitrul Florin Andrei a dictat un penalty pentru Chindia, după un fault al lui Mitrea asupra lui Cooper. Lovitura de pedeapsă a fost executată prost de Celea, care şi-a definitivat cu acestă ocazie evoluţia catastrofală. Portarul craiovean Laurenţiu Popescu a respins şi era clar că meciul era ca şi încheiat, mai ales că, spre finalul primei reprise, Vătăjelu a respins de pe linia porţii lovitura de cap a lui Orozco, iar Chamed a fost eliminat după un fault asupra lui Hanca. Arbitrul acordase iniţial cartonaşul galben, dar după consultarea VAR, Florin Andrei i-a arătat roşu lui Nasser. Din repriza secundă am reţinut gafa lui Adrian Ioniţă din care Bogdan Mitrea a înscris din careu, în minutul 65, pentru 3-0, huiduielile fanilor craioveni la adresa echipei favorite care conducea Chindia cu scor de neprezentare, evoluţia penibilă a multora dintre jucătorii noştri şi o concluzie: „minunile” lui Anton Petrea se încheiaseră. 
Despre valoarea jucătorilor târgovişteni, era bună caracterizarea fostului arbitru divizionar Şerban Necşulescu referitoare la Cherchez: „Noi vrem, dar el nu vrea”. Era valabilă pentru Cristi, dar şi pentru mulţi dintre colegii lui, cu adăugarea că unii nici nu puteau mai mult, char dacă ar fi vrut. La modul în care au evoluat în ultima lună a anului 2022, jucătorii Chindiei se puteau transfera liniştiţi la alte echipe fără ca fanii târgovişteni să le regrete vreun moment plecarea. Nu vorbim de Cooper, Mihaiu, Dumitrașcu, Căpuşă, Ioniţă şi alţii de la care nu mai aveam oricum aşteptări, mă refer la Celea, Orozco, Popadiuc, Chamed, care arătaseră la un moment dat ceva semne de valoare, fără însă a confirma pe deplin. Un final de sezon dezastruos în decembrie, identic cu începutul din iulie și mesaje de la fanii târgovişteni pentru Celea, cel care, după un festival de gafe oferit în Bănie..., oferea la final de meci tricoul său unui suporter al Universităţii: „Daniele, azi ai jucat oricum pentru ei, poţi să rămâi la Craiova, nu eşti nici o pierdere pentru Chindia!”, „Nu speram la prea multe au lipsit Cristi Neguț și Dani Popa, dar nu mă așteptam la acest festival al gafelor, avându-i ca primi soliști pe Orozco, Celea și Ioniță, direct răspunzători la golurile primite. La Celea este o regulă ca la interval de câteva meciuri să facă erori decisive. După gafa monumentală pe care o faci, mai ai tupeul să bați penalty, este incredibil. Fără 2-3 transferuri de marcă, vom avea emoții mari cu menținerea în prima ligă”, „Voi știți ce e în culise! Sărbători fericite!”


C.S. UNIVERSITATEA CRAIOVA - A.F.C. CHINDIA 3-0(2-0)
Au marcat: ALEXANDRU CREȚU, min. 22, JOVAN MARKOVIC, min. 29 și BOGDAN MITREA, min. 65.
C.S. UNIVERSITATEA CRAIOVA: L. Popescu - Hanca (min. 54 Papp), Screciu, Mitrea, Vătăjelu - Al. Creţu (min. 69 Rogulji), Mateiu (min. 76 Sala), Nistor - Cîmpanu (min. 69 Danciu), Markovic (min. 76 Rivaldinho), Ivan. Antrenor: Dragoş Bon.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Orozco, Ioniţă - Vorobjovas (min. 69 Passaglia), Akhmatov (min. 46 D. Dumitraşcu) - Mihaiu (min. 46 C. Dinu), Chamed, Popadiuc (min. 75 A. Jipa) - Cooper (min. 89 Atanase). Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Florin Andrei (Târgu Mureş), ajutat la cele două linii de Bogdan Gheorghe (Bucureşti) și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Szabolcs Kovacs (Carei). Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad), asistent video: Valentin Avram (Bucureşti). Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) – C.C.A. și Romulus Gabor (Hunedoara) – L.P.F.

La sfârşit de an 2022, am dat peste amintiri depănate cu avocatul Țunți Ştefănescu despre jucătorul grec Ianis Mazurakis de la Rapid Bucureşti, pe care ni l-am fi dorit să-l fi văzut jucând şi într-un meci la Târgovişte, contra Metalului. Totul a plecat de la gândurile scrise prin 2008 în ziarul Prosport de jurnalistul bucureştean Ion Cupen, decedat şase ani mai târziu. „Acum, iarna, când fotbalul nostru își îndeasă peste urechi o căciulă pe care bâzâie o muscă de hazna, parcă a sosit și vremea unor povești la gura sobei. De fapt, tot fotbalul este până la urmă o poveste. E vorba de un reportaj cu Rică Răducanu, în locuința mamei sale. Era vacanță, ca și acum. Într-o casă micuță, curată ca un pahar, Rică se lipise de sânul mamei, șugubăț și volubil, cum îl știm. O adusese cu sine pe Ştefania, logodnica și viitoarea nevastă. Îl mai invitase și pe Mazurakis, un grec din părinți refugiați, înaintaș de succes în tricoul Rapidului. Veselie, antren, Rică descifra niște scrisori de la admiratori ce-l bombardau cu dragostea lor, cerând în schimb autografe. Mazurakis îngâna melodii grecești. Din curtea cu uluci înalte ne hămăia un cățel cât o minge de fotbal care se voia fioros fără să reușească, sub numele delicat de Pufi” rememora Ion Cupen. Pe Rică îl ştim cu toţii, a încasat goluri spectaculoase pe la Târgovişte şi nu numai, a apărat şi la Avicola crevediană de Dâmboviţa şi ne-a încântat cu paradele şi glumele lui. Urmează însă vorbele unui puşti neştiutor, însă avid de informaţii: „Nene cine dracu e Mazurakis? Pare nume de pisică!”. Să o luăm pe rând, e bună glumă, ca să-l cităm pe Toma Caragiu în „Fabula”, eu chiar am avut un motan pe care l-am alintat astfel. Adevăratul Mazurakis a fost una dintre figurile echipei Rapidului, în lupta pentru întâietate la poante, antren şi voie bună cu Ricanu şi Bebiţă Năsturescu. Titular la C.F.R. Cluj, cu care în 1967-
1968 a promovat în Divizia A, Ianis a venit la Rapid după câştigarea campionatului de către seniorii Giuleștiului. A jucat până în 1970 alături de Necula Răducanu, Rămureanu, Nicolae Lupescu, Motroc, Greavu, Coe, Pop, Muşat, Constantin Dinu, vestitul Buric din Crevedia, Liţă Dumitru, Jamaischi, Angelescu, Năsturescu, Codreanu, Petreanu, Neagu, Adam, Octavian Popescu, Niță, Strat, Apostol. Antrenori le-au fost pe rând Valentin Stănescu-Victor Stănculescu şi Marin Bărbulescu-Nicolae Cristescu, echipa clasându-se pe poziţiile a doua, respectiv a treia. Familia lui Mazurakis, refugiată politic din cauza regimului de la Atena, locuia în oraşul de sub Tâmpa, iar Ianis mai avea doi fraţi Tanasis şi Nikos, ultimul juca fotbal în liga a IV-a la Autotransport Braşov. În 1970, s-au reîntors cu toţii în Grecia, iar Ianis a mai evoluat la Iraklis Salonik, PAOK Salonik și Larissa. Şi la Târgovişte au jucat greci de-a lungul timpului, prin 1958-1960 a fost Ianis Dacos, prin 2021-2022 a jucat Nikolaos Baxavanos şi nu trebuie uitat că cel mai bun marcator al echipelor urbei în campionatele de prima ligă este Petre Marinescu, cel alintat Grecul, tocmai datorită originii sale.


Pentru microbistul om al legii de sub Turnul Chindiei, Țunți Ştefănescu, tot Mazurakis a fost atracţia: „În primăvara lui 1968 eram la Bucureşti, la restaurantul Hotelului Nord, unul dintre fiefurile Rapidiştilor (aveam vreo 5 ani când am auzit o transmisie radiofonică a unui meci Rapid contra xxx, am fost electrizat de nume şi de atunci am rămas <<Rapid for ever>> plus suporter Metalul, şi când devenise C.S., eu tot <<Hai Metalul! >> strigam, ca şi mulţi alţii, de altfel... Beam bere Radeberger şi mâncam feliuţe din nelipsitul <<caşcaval cu piper>> împreună cu câţiva colegi de clasă de la Carabella, sfidând <<morala proletară>> şi regulamentele şcolare – chelnerul, iniţial încruntat care ne-a întrebat <<Aveţi 18 ani?>>, s-a îmblânzit <<subito>> când i-am spus că <<suntem de la Târgovişte şi ţinem cu Rapidul>>. El ne-a spus <<pe blat>> că la o masă din colţ se afla <<un mare talent>> prieten cu el, Mazurakis. M-a dus la el, m-am prezentat şi l-am rugat să-mi dea un autograf, dispărut, ca multe alte amintiri, după plecarea mea din țară în Franţa. Era plăcut amuzat, m-a întrebat ce fac, i-am zis că beam o bere cu nişte prieteni, la care, în râsul comesenilor lui, i-a spus chelnerului <<Dă-le un rând din partea mea, dar să le plăteşti tu!>>... Amintiri de duminică...”. 

În 18 decembrie, Mihai Ovidiu Motan, Andrei Vremăroiu şi Andrei Ghiureș au fost premiați la Gala Arbitrajului Dâmboviţean pentru merite deosebite în activitatea pe care o desfășoară în plan sportiv, după ce primul promovat în lotul de Liga 2, iar ceilalţi au fost printre cei 5 care au fost admiși la Liga 3. „Gala Arbitrajului Dâmbovițean 2022 va rămâne pentru totdeauna în sufletul celor prezenți la un eveniment cu totul și cu totul special. S-au întâlnit, într-o atmosferă de eleganță și sărbătoare, giganți ai arbitrajului local, arbitri mai vechi și mai noi, observatori de arbitri. Un eveniment de gală, organizat de conducerea Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița, președinte Ciprian Prisăcaru și a Comisiei Județene de Arbitri Dâmbovița condusă de Dorel Popa, unde participanții s-au simțit minunat, formând o adevărată familie. Impresiile aparţin fostului arbitru divizionar şi şef al arbitrajului dâmbovițean, Puiu Tănase: „La Gala Arbitrajului Dâmboviţean, în care, alături de arbitri tineri promovați în C şi B, am fost omagiați și noi, foștii mari arbitri din Târgoviște, care am oficiat multe sute de meciuri la divizia A, B şi internaţionale, subsemnatul, Şerban Necșulescu, Ion Coman, Ioan Țuți Negoescu. Lângă noi, cei care am și condus arbitrajul dâmbovițean, de zeci de ani, a fost şi marele fotbalist târgoviștean, Ionel Pitaru, fost arbitru divizionar, acum observator. Mulţumim domnilor Ciprian Prisăcaru şi Dorel Popa și talentatului ziarist, Mihai Costin. Din păcate, lipsesc dintre noi, Cristian Teodorescu, Mircea Ionescu și Mihai Buciumeanu, decedați”.  Să-i amintim aici şi pe dispăruţii prematur Laurenţiu Ştefan, Gheorghe Mândrilă, Vasile Duță, arbitri divizionari B și C după anul 1990.


Începutul de an 2023 mi-l aducea în minte pe Carlos Henrique Raposo care a rămas în istorie drept cel mai mare escroc din fotbal, după ce a reușit să păcălească multe cluburi să îl plătească, fără însă a juca nici vreun minut. Brazilianul, născut la Rio Pardo, a fost poreclit „Kaiserul” datorită asemănării fizice cu Franz Beckenbauer. El a făcut junioratul la Botafogo și Flamengo, unde a demonstrat că i se potrivește mai bine orice altă carieră în afară de cea de fotbalist, dar Raposo „a jucat” 13 ani în sportul cu balonul rotund. Cum aşa? El a reușit să înșele mai multe cluburi, având grijă să nu intre pe teren unde s-ar fi constatat că nu are nicio legătură cu fotbalul. Totul a început când un scouter al mexicanilor de la Puebla l-a remarcat într-un meci de juniori astfel că i-a oferit un contract de profesioniost. De atât a avut nevoie Carlos Raposo pentru a pune la cale cea mai mare escrocherie din istoria fotbalului. A început să se dea lovit, la propriu, iar în cariera lui au urmat Botafogo, Flamengo, Independiente și Bangu. În 1986 a prins primul și singurul său contract în Europa, la Gazelec Ajaccio din Franța. Aici a reuşit o stratagemă ingenioasă de a-i înșela pe toţi încă de la primul antrenament: 
„Erau multe baloane pe teren, părea că trebuie să ne antrenăm cu ele. Am intrat pe suprafața de joc, am luat mingile și am început să le degajez în tribune, către suporteri, în timp ce le făceam cu mâna și sărutam emblema de pe tricou. Fanii erau înnebuniți, iar pe gazon nu a mai rămas nicio minge. Fără mingi, am fost nevoiți să facem un antrenament fizic”. Raposo a semnat 13 contracte de profesionist, dar nu a jucat nicăieri într-un meci oficial. A avut grijă ca la antrenamente să se ferească de minge, ascunzând cu mare har actoricesc lipsa talentului fotbalistic. „Singura problemă a lui era mingea. Spunea că juca în față, dar a fost un atacant atât de complet, încât nu a marcat niciodată și niciodată nu a dat vreo pasă de gol. Susținea mereu că este accidentat. Când mingea era pe stânga, el fugea pe dreapta și viceversa. Nu avea niciun pic de talent, dar era un om foarte bun” mărturisea Ricardo Rocha, fotbalist la Real Madrid. Carlos spune că nu regretă nimic din tot ce a făcut: „Nu am niciun regret. Cluburile au păcălit și dezamăgit fotbaliștii multă vreme și cineva trebuia să îi răzbune. Eu am fost acela”. În documentarul „Kaiser: cel mai mare fotbalist care nu a jucat niciodată fotbal”, Raposo este comparat cu Frank Abagnale Jr., personaj interpretat de Leonardo di Caprio în filmul „Catch me if you can”, pe românește „Prinde-mă dacă poți”. De ce am ales această poveste? Pentru că şi în fotbalul românesc, inclusiv la Chindia, au fost jucători care nu aveau pic de talent şi aveau grijă să se ferească de minge pentru a nu se vedea că nu au învăţat abecedarul jocului la timp. Pe cei trecuţi pe la Târgovişte nu îi mai enumăr, am scris despre fiecare la timpul potrivit, ei chiar au fost figuranți pe la Chindia şi nu sunt puţini, sunt vreo sută numai în cei trei ani şi jumătate de Liga I, din vara anului 2019 până în decembrie 2022.

În 3 ianuarie 2023, fotbaliştii târgovişteni au avut vizita medicală înaintea plecării în cantonamentul din Antalya. Ne-au părăsit argentinianul Juan Passaglia pentru echipa de ligă secundă Argentino Agropecuriao și Constantin Dima, dar şi Aly Ndom era pe picior de plecare. Au apărut două noutăți, Perianu de la F.C. Botoșani şi Corinus de la Farul Constanța. Primul a fost împrumutat de la F.C.S.B. până la finalul sezonului, în timp ce fostul jucător al trupei lui Gheorghe Hagi a fost transferat definitiv. 
Ovidiu Perianu, 20 de ani, și-a făcut junioratul la F.C.S.B. pentru care a evoluat la toate grupele de vârstă. A debutat în tricoul echipei mari a roș-albaștrilor pe 25 iulie 2019, când aceștia au învins în Armenia, scor 3-0, formația Alashkert, în turul doi preliminar din Europa League. În tricoul celor de la F.C.S.B., Ovidiu Perianu a adunat 45 de meciuri, fără gol sau pasă decisivă și a câștigat un trofeu: Cupa României, în anul 2020. În perioada iulie 2022 - ianuarie 2023, fotbalistul originar din Bârlad a evoluat sub formă de împrumut la F.C. Botoșani pentru care a bifat 13 apariții, în campionat și Cupă. Cota acestuia este de 300.000 de euro.
Jeremy Corinus, 25 de ani, mijlocaș defensiv francez, și-a făcut junioratul la Girondins de Bordeaux și Amiens. La nivel de seniori, fotbalistul din Hexagon a jucat la Gozzano și Fermana, echipe italiene și Ajaccio. În februarie 2022, a ajuns în fotbalul românesc, la Academica Clinceni, pentru care a evoluat în 5 rânduri. În iulie 2022, s-a transferat la Farul Constanța, din postura de jucător liber de contract. A bifat 6 meciuri în actuala stagiune pentru dobrogeni: 4 în Liga 1 și două în Cupa României. Este cotat la 100.000 de euro pe Transfermarkt.com.


Sperăm să nu fie şi ei ca brazilanul Raposo sau pe aproape, aşa cum au fost şi cei doi plecaţi. Constantin Dima nu a jucat mai nimic la Chindia, poate nu a avut noroc şi nici nu i s-au dat şanse, dar Passaglia? A venit cu surle şi trâmbiţe ca argentinian cu „magiun” la balon şi poftă de a marca, dar nu a demonstrat nimic. Să joci în 32 de meciuri şi să reuşeşti un singur gol şi acela în ultimul minut al meciului cu Clinceniul care era retrogradată şi juca cu juniorii este o contraperformanţă. Între timp, în decembrie 2022, conaţionalii săi conduşi de Messi au luat titlul mondial în detrimentul campioanei en-titre Franţa, dar Juan Pablo al nostru era departe ca valoare de argentinenii lui. Chindia s-a mai păcălit cu un băiat de la Buenos Aires, Diaz, care a avut două meciuri bune, apoi s-a stins (şi) din cauze medicale. Chiar dacă nu au vrut să ne înşele precum Carlos Raposo, tot la „rezultatele” lui au ajuns. Da, ei au mai şi jucat, dar inconstant sau constant slab, fiind plătiţi potrivit contractelor, dar s-au dat plecaţi fără a lăsa o amintire frumoasă suporterilor târgovişteni. Măcar atât şi ar fi fost bine...
Lotul Chindiei deplasat în cantonamentul din Turcia era format din Cătălin Căbuz, Dinu Moldovan, Mihai Eșanu, Cornel Dinu, Tiberiu Căpușă, Cristian Neguț, Esteban Orozco, Daniel Celea, Doru Popadiuc, Deian Boldor, Modestas Vorobjovas, Andreas Mihaiu, Rassambek Akhmatov, Denis Dumitrașcu, Aly Ndom, Daniel Popa, Godberg Cooper, Nasser Chamed, Cosmin Atanase, Adrian Ioniţă, Andrei Şerban, Alexandru Jipa, Costel Avram, Iulian Zamfir, Alexandru Petre, Răzvan Tache-de la Centrul de Copii și Juniori al clubului şi noii veniţi Ovidiu Perianu şi Jeremy Corinus. Cristi Cherchez urma să se alăture colegilor, iar Sergej Grubac era accidentat.


Echipa lui Toni Petrea a debutat cu dreptul în 2023, câştigând primul meci amical din turneul în Turcia. Chindia a câștigat cu 2-1 cu elvețienii de la Aarau, locul 5 în Liga a II-a, goluri marcate de Cooper și Orozco. Transferul lui Ely Fernandes, vehiculat doar de presă, a rămas simplu zvon, iar Marco Dulca era aşteptat să revină la echipă după ce a fost concediat de la F.C.S.B. Al doilea amical din stagiul de pregătire din Antalya s-a încheiat cu o înfrângere, 2-3, cu Zira, formație ce ocupa locul 4 în Azerbaidjan. Vremea s-a schimbat radical peste noapte, așa că elevii lui Toni Petrea au avut nevoie și de-al doilea rând de echipament pentru a putea juca partida pe o ploaie torențială. În prima parte, când s-a înscris de patru ori, Neguț a deschis scorul în min. 11 pentru Chindia, apoi am primit două goluri în 7 minute. Până la pauză, acelaşi Neguț a egalat, pentru ca în a doua parte, azerii să mai înscrie o dată prin Hamidou Keyta, fostul atacant de la Dunărea Călăraşi, Farul Constanța și F.C. Botoșani. În ultimul amical a fost 0-1, pierdem cu echipa germană de ligă inferioară, Chemnitzer şi cam asta a fost în Antalia. 
În fine, aflăm, apoi, că tot ceea ce zvonea s-a adeverit şi anume că a revenit Marco Dulca şi a plecat Aly Ndom, mijlocașul defensiv transferându-se în Italia, la Viterbese, grupare din Seria C. Francezul a venit în toamna anului 2022 la Târgovişte, tot liber de contract, așa cum a și plecat acum. Ndom a jucat doar 3 meciuri pentru echipa noastră, unul în campionat și două în Cupă, reușind un assist. Încă unul care a făcut câteva duşuri la Chindia şi pe aici i-a fost drumul! Să fie sănătos, nu era nici primul şi nici ultimul din lunga listă de nonvalori trecute pe la Târgovişte după promovarea în Liga I din vara anului 2019!



Despărţirea cea mai importantă, una de mare rezonanță, era aceea de Cristian Cherchez. Atacantul nu a fost în cantonamentul din Turcia, motivând că are Covid-19 și nu poate reveni în țară la data stabilită, fiind plecat în Statele Unite ale Americii, la mama sa. Toni Petrea a decis să renunţe la cel care urma ca pe 1 februarie 2023 să împlinească 32 de ani. Liderul echipei în ligile a treia şi a doua la Chindia, Cristi nu a mai avut randament în prima divizie. În trei ani şi jumătate de liga I, Viorel Moldovan, Emil Săndoi, Adrian Mihalcea şi Toni Petrea au dat de înţeles că nu contează pe el din cauza atitudinii la antrenamente şi a comportamentului extra sportiv. A început ca vajnic căpitan al echipei în prima ligă în vara anului 2019, dar a căpătat treptat un statut de tolerat, iar aureola de vedetă s-a făcut ţăndări în ultimii ani. Tuturor ne-ar fi dat peste nas dacă ar fi plecat să joace la altă formaţie din elită sau măcar din eşalonul divizionar secund pentru a avea din nou succes şi a-şi relansa cariera. Vom vedea, dar probabil că lipsa ambiţiei şi comoditatea îl vor îndrepta spre retragere, desi existau discuții între el și conducerea clubului F.C. Pucioasa din Liga a 3-a. Vorbele fostului arbitru divizionar Şerban Necşulescu se adevereau, noi, suporterii, l-am vrut pe gazon pentru un triumf al Târgoviștei fobalistice la cel mai înalt nivel, dar Cristi nu a dorit să fie una dintre vedetele României! Cândva, peste ani, cu siguranţă va avea serioase păreri de rău şi multe, foarte multe regrete...



Până la reluarea campionatului în SuperLiga României, să consemnăm ca tenismenul Cezar   Papoe de la C.S. Târgoviște a devenit campion al României la categoria Under 16. Sportivul a încheiat neînvins turneul organizat de Federația Română de Tenis, la Centrul Național de Tenis din București. Venit din calificări, tânărul antrenat de Cătălin Papoe și coordonat de Florin Râpeanu a obţinut medalia de aur după ce l-a învins în finală pe Alejandro Berge de la C.S. Școlar 6 București cu 6-2, 1-6, 6-3. În semifinale și în sferturi, Papoe i-a învins pe David Carteputredă (C.S. Dinamo București) cu 6-2, 6-2, și Yannick Alexandrescu (A.C.S. Stejarii Country Club București), scor 6-2, 5-7, 6-2. De asemenea, în turul 2 și în prima fază a întrecerii, târgovișteanul i-a depășit pe Ștefan Haită (Asociația Tenis Club Victor Hănescu) - 6-4, 6-4 și Cezar Bentzel (C.S.Ș. Dinamo Brașov) - 6-3, 6-3. În schimb, în calificări, Papoe l-a învins pe Matei Văleanu (C.S.M. Brăila) cu 6-0, 6-2.


Reluarea sezonului, cu F.C. Argeş, ne-a prilejuit reîntâlnirea cu două personaje triste ale arbitrajului românesc, Chivutete Doi şi Gheorghe Doi, cei care au lipsit cândva Chindia de o mare victorie cu Rapid. Remarcăm lipsa din tribune a suporterului mustăcios Dumitru Dragnea, „învoit” legal pentru a-şi vizita nepoatele din Germania. Erau prezenţi, însă, ceilalţi doi din trident, Dorin Ioniţă şi Florian Petrică Lețu. S-a jucat din nou la Ploieşti, promisiunea cu „stadionul din Târgovişte va fi gata” era doar o declaraţie fără acoperire în realitate, iar târgoviştenii au dominat categoric prima repriză. Prima mare șansă i-a aparținut lui Căpușă care l-a pus la încercare pe portarul Straton cu un șut din afara careului. În minutul 32, Andrei Șerban a șutat cu stângul, puțin pe lângă poartă, iar cinci minute mai târziu, a fost din nou aproape de gol. Cu două minute înainte de pauză, Straton a fost învins de Cristi Neguț care, primind mingea de la Dani Popa, a șutat plasat, la colțul lung. 
În partea a doua, argeșenii au reușit să egaleze în urma unei mari gafe în apărarea Chindiei. Căbuz a ieșit mult dintre buturi, a degajat în coechipierul Corinus, iar balonul a ajuns la Garita care a marcat singur cu poarta goală. Piteştenii au fost pe punctul să preia conducerea în minutul 66 când Căbuz a scos șutul din careu al lui Zebic, dar puteau să piardă când Cooper a trimis puțin pe lângă bară, iar Neguț a trimis spre vinclu, dar Straton a respins peste poartă. S-a terminat egal, iar Chivulete a avut două ocazii când nu ne-a acordat penalty. Acum nu a sustras cu tuşierul, ci cu ajutorul altui arbitru care a furat Târgoviştea pe unde a prins-o, Lucian Rusandu, central în sistemul VAR la acest meci. Au debutat la Chindia nou-veniţii Corinus şi Perianu şi ne-am dat seama din nou de ce Dulca nu a reuşit la F.C.S.B. Toţi trei ne-au confirmat că în pauza dintre sezoane nu am adus jucători de valoare, ci doar eterne speranţe. Dincolo de arbitrajul care ne-a tocat mărunt, trebuie spus că magia lui Toni Petrea s-a risipit, iar ai noştri au jucat prost: „E normal să fim supăraţi, după un meci pe care l-am controlat total. O primă repriză în care, dacă aveam 2-0 sau 3-0, nu cred că s-ar fi supărat nimeni. Am crezut că s-a terminat luna cadourilor, dar în repriza a doua, am mai făcut un cadou adversarilor, ca şi cu Craiova”. Când pui mingea pe tavă oaspeţilor ca la golul egalizator era greu de sperat că vom învinge pe cineva. Eram aşa cum a zis un supporter: „nu cascadorii râsului, ci ai plânsului”. Oaspeţii au fost chiar mai slabi ca ai noştri, câţiva dintre străini erau penibili, de valoarea campionatului judeţean. Cred că dacă i-ar fi văzut Nicolae Dobrin pe cei care jucau în echipele din Târgovişte şi Piteşti în 2023, ar fi zâmbit amar...


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - F.C. ARGEŞ 1-1(1-0)
Au marcat: DANIEL CRISTIAN NEGUȚ, min. 42, pentru Chindia, respectiv PAUL ARNOLD GARITA, min. 55, pentru F.C. Argeș.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Orozco (min. 46 Corinus), C. Dinu - Dulca (min. 70 Cooper), Akhmatov - Cr. Neguţ, Popadiuc (min. 79 Perianu), A. Şerban (min. 79 Atanase) - D. Popa. Antrenor: Anton Petrea.
F.C. ARGEŞ: Straton - Tofan, Zebic, Brendon, Bassong - Mimito Biai, Njike (min. 67 Meza Colli) - G. Creţu, Târcoveanu (min. 86 Boubacar Hanne), Bertrand (min. 46 Calcan) - Garita. Antrenor: Marius Croitoru.
A arbitrat la centru Andrei Florin Chivulete (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava) şi Andrei Constantinescu (Bucureşti). Rezervă: Florin Andrei (Târgu Mureş). Arbitru video: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe); asistent video: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ). Observatori: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) – C.C.A. și Eduard Alexandru (Ploieşti) – L.P.F.

Ulterior, conducerea clubului Chindia anunță transferul atacantului în vârstă de 30 de ani, Sergiu Florin Buș, venit sub formă de împrumut până la finalul sezonului de la campioana României, C.F.R. Cluj. Crescut la juniorii C.F.R.-lui, Buș a mai jucat în România pentru Alba Iulia, F.C.M. Târgu Mureș, Gaz Metan Mediaș, Corona Brașov, Astra Giurgiu și F.C.S.B., iar în străinătate a fost legitimat la CSKA Sofia, Sheffield Wednesday, Levski Sofia și Seongnam FC. Afectat de numeroase accidentări, el a prins foarte puţine minute în cele 13 meciuri la echipa din Gruia, fără gol marcat. Antrenorul Dan Petrescu s-a arătat nemulțumit în mai multe rânduri de problemele medicale ale fotbalistului. Întrebarea era dacă într-adevăr el putea să mai ajute Chindia în condiţiile în care nu era mai era sută la sută valid fizic pentru sportul de performanţă... În acelaşi timp, aflăm că Cristian Cherchez nu a ajuns la o altă echipă din primul eşalon sau la vreo formaţie din divizia secundă ori pe la F.C. Pucioasa în C, aşa cum se zvonise, ci în campionatul judeţean, în liga a patra, la Roberto Ziduri, unde va avea și rol de antrenor secund. Era alegerea lui, fanii îl iubeau oricum, chiar şi în temerarul „salt” din Liga I a României în Liga I din Dâmboviţa, iar detractorii erau prezenţi, ca de obicei, pe Facebook, concluzionând că „a păcălit fotbalul şi s-a păcălit şi pe el”. Punct.

Runda a 22-a ne aduce paradoxul paradoxurilor. Jucăm în deplasare la Ploieşti, pe stadionul unde de aproape patru ani, cu intermitențele Giurgiu, Buftea şi Buzău, jucam ACASĂ, în meciurile programate pe teren propriu. Asta după ce în meciul tur, am alergat pe „Ilie Oană” ca şi când am fi fost la Târgovişte, ca gazde împotriva găzarilor prahoveni, aflaţi atunci... în deplasare. În 28 februarie 2023, antrenorul principal al echipei noastre, Toni Petrea era suspendat și nu a stat pe banca tehnică după ce în meciul cu F.C. Argeș primise al patrulea cartonaș galben din sezon, iar Esteban Orozco, pentru patru cartonașe galbene și Nasser Chamed, după eliminarea din meciul de la Craiova nu au jucat. Băieţii noştri au primit indicaţii tehnice de la Cristi Țermure, secondat de Irinel Voicu. Prima mare ocazie a meciului a fost în minutul 13, când Purtic de la Petrolul a trimis puternic din afara careului, iar Căbuz a respins în corner. Chindia a răspuns prin Daniel Popa, șutul din minutul 17 fiind respins cu mare dificultate de Leitner. Câteva zeci de secunde mai târziu, Irobiso a scăpat singur cu Căbuz, dar nu a nimerit poarta. „Lupii” au fost mai preciși de la punctul cu var, penalty obținut de Robert Moldoveanu în minutul 26, mingea s-a oprit în noroi, Dinu nu a nimerit-o pentru a o degaja, vârful petrolist a preluat, dar Cornel a revenit şi l-a lovit în zona tibiei. Gheorghe Grozav a transformat fără emoții lovitura de pedeapsă. La pauză, chiar și din tribună sau de acasă, Toni Petrea îl schimbă pe Akhmatov cu Cooper şi şase minute mai târziu, acesta introduce mingea în poartă cu o excelentă execuție, dar s-a fluierat ofsaid. În minutul 70, Vorobjovas a centrat precis, peste apărarea adversă, pe 6 metri, iar Cooper a lovit spectaculos mimdea cu capul, finalizând ca în meciul tur. Același Godberg Barry a fost decisiv la golul victoriei înscris de Chindia, în minutul 85. Atunci, Cristi Neguț l-a căutat pe italiano-ghanezul cu o centrare şi acesta a trimis din prima către Dani Popa, care a venit în alergare și a marcat. Magia lui Petrea revenea la Chindia, chiar dacă Toni nu a putut fi oficial la partidă!

PETROLUL PLOIEȘTI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-2(1-0)
Au marcat: GHEORGHE GROZAV, min. 27 din penalty, pentru Petrolul, respectiv GODBERG BARRY COOPER, min. 70 și DANIEL POPA, min. 85, pentru Chindia.
PETROLUL: Leitner - Achim, Meijers, Mathaus Santos - Borta, Dumitriu (min. 79 Seto), Purtic, Ţicu - R. Moldoveanu (min. 79 Budescu), Irobiso, Grozav. Antrenor: Nicolae Constantin.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Corinus, C. Dinu (min. 46 Vorobjovas), Ioniţă (min. 76 Perianu) - Cr. Neguţ, Dulca (min. 76 D. Dumitraşcu), Akhmatov (min. 46 Cooper) - D. Popa (min. 89 Boldor), Popadiuc. Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Viorel Nicuşor Flueran (Craiova), ajutat la cele două linii de George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel) și Romică Bîrdeş (Piteşti). Rezervă: Cătălin Popa (Piteşti). Arbitru video: Bogdan Dumitrache (Bucureşti), asistent video: Gabriel Sabin Stroe (Piteşti). Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) – C.C.A. și Adrian Pitu (Constanţa) – L.P.F.



O adăugire ca pe vremuri în ziarul „Sportul”, la rubrica „Etapa s-a încheiat, comentariile continuă”. Victoria miraculoasă a avut loc pe mocirla de la Ploieşti unde s-a tuşat terenul cu mătura după ce doar deszăpezirea a funcţionat, nu şi încălzirea terenului şi drenajul. Am asistat la lupte în noroi şi scene amuzante cu jucătorii ambelor echipe care au încercat să se menţină pe picioare. Lui Ioniţă i-a scăpat mingea din mâini la o aruncare de la margine, iar Țermure i-a spus ca la copii şi junior: „Șterge-te pe tricou înainte să arunci”. Ca-n filmele cu Stan şi Bran! A fost runda în care Cooper a dat o palmă tuturor celor care l-au criticat, între care la loc de frunte mă număram, arătând în acest meci că e fotbalist! Era bine să aibă continuitate, avea deja două goluri şi era „nașul” petroliştilor ploieşteni şi nu mai era din categoria Berisha, Ivancic, Dangubic. În fine, victoria cu Petrolul a coincis cu momentul în care Cristi Cherchez a semnat cu Roberto Ziduri din divizia a patra dâmbovițeană, cu surle și trâmbițe, cu fotografie și PR, ca în prima ligă românească și competițiile europene. Succes Chindia! Succes Cherchez! Fiecare pe drumul lui!



Trei dintre jucătorii echipei noastre au fost nominalizați în echipa etapei a 23-a, după victoria de la Ploiești: Cătălin Căbuz, cu motivația „A avut cinci intervenţii prin care a contribuit la succesul reuşit de târgovişteni în deplasare”, Modestas Vorobjovas: „Introdus la pauză de Anton Petrea, a avut o evoluţie solidă. A pasat decisiv pentru reuşita lui Cooper”, Godberg Cooper: „A făcut cel mai bun meci în tricoul Chindiei. Întrodus la startul reprizei secunde, a marcat un gol şi a pasat decisiv pentru reuşita lui Daniel Popa.

După meciul cu Petrolul şi înaintea celui cu U.T.A., după aproape două luni de la termenul de 10 decembrie 2022 estimat de Daniel Cristian Stan, „voinicul de primar” al municipiului Târgovişte pentru finalizarea arenei „Eugen Popescu”, mai mulți suporteri şi-au exprimat nemulțumirile față de tergiversările autorităților în privința inaugurării acestui obiectiv. Iată-l pe Bogdan Rotariu,  cu gândurile sale: „Unde e stadionul, Pinochio? Că de când te chinui să-l termini, ne-am săturat să stăm de 4 ani pe drumuri. Alooo... Dorele, îl termini anul ăsta??? Mama voastră de politruci de 2 lei! Felicitări Chindia, exemplar ați jucat”. Stadionul, o imensă epopee!

O victorie cu Aradul în etapa a 23-a era obligatorie. Evoluam fără Celea, suspendat, dar cu Toni Petrea revenit pe banca tehnică după o etapă de penitenţă, pe acelaşi gazon prost de la Ploiești şi ne reîntâlneam cu Alexandru Benga, căpitan de echipă la U.T.A. Prima șansă au avut-o oaspeţii în minutul 8, când moldoveanul Postolachi, ajuns singur cu Căbuz, îi pasează lui Milosevic, dar acesta nu ajunge la minge, altfel ar fi fost gol cu siguranţă. Câteva momente mai târziu, Chindia a deschis scorul după ce Neguț i-a dat o pasă excelentă lui Cooper şi acesta l-a învins cu un şut puternic pe Iacob. Cincisprezece minute mai târziu, atacantul a marcat din nou, dar reușita a fost anulată pentru o poziție de ofsaid. Arădenii au egalat în minutul 31 când Postolachi a pătruns bine în flancul stâng, a pasat în centrul careului, de unde Desley Ubbink a șutat la colțul scurt și l-a învins pe Căbuz. Și oaspeții au avut un gol anulat înainte de pauză, când Milosevic a  marcat după ce faultase în atac. 
La 5 minute de la startul reprizei secunde, U.T.A. a avut o mare ocazie prin Paul Anton, care a tras în bară din interiorul careului, iar Postolachi a trimis bine cu capul din apropierea porții și doar reflexul fantastic al lui Căbuz a salvat-o pe Chindia. Minutul 81 a fost cu noroc pentru noi, Dulca şutează, Iacob respinge în lateral până la Neguț care, pe fază, înscrie din 7 metri. Trei minute mai târziu, nou venitul Sergiu Buș bifează primele minute într-un meci oficial la noi. În prelungiri am avut emoţii după ce Căbuz respinge balonul lovindu-i pe Orozco şi pe un atacant arădean, dar scăpăm de acordarea unui penalty. Asta a fost tot, trei puncte importante câştigate şi tot atâtea pierdute de oaspeţi, rămaşi pe locul 15, retrogradabil. Eram pe poziţia a opta, cu 28 de puncte, aproape de play-off, Cooper devenise dur ca testul fizic cu acelaşi nume, marcând şi cu Petrolul, şi cu Aradul, dar mai era mult până departe. Trei înfrângeri consecutive te duceau aproape de liga a doua, acelaşi număr de victorii la rând te urcau până la primele şase. Lupta era foarte strânsă...









A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - U.T.A. 2-1(1-1)
Au marcat: GODBERG BARRY COOPER, min. 9, CRISTIAN DANIEL NEGUȚ, min. 81, pentru Chindia, respectiv DESSLEY UBBINK, min. 31, pentru U.T.A.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpușă, Corinus (min. 46 Orozco), Boldor, Ioniță - Cr. Neguț, Vorobjovas (min. 60 Akhmatov), Dulca, Popadiuc (min. 46 D. Dumitrașcu) - D. Popa (min. 84 S. Buș), Cooper (min. 87 C. Dinu). Antrenor: Anton Petrea.
U.T.A.: Iacob - Benzar (min. 82 Vulcevic), Erico, Benga, Hoxhallari - Batha, P. Anton (min. 70 Cascini) - R. Pop (min. 82 Marrone), Ubbink, Postolachi (min. 82 Barbosa) - Milosevic (min. 70 Keșeru).  Antrenor: Laszlo Balint.
A arbitrat la centru Horia Mladinovici (București), ajutat la cele două linii de Bogdan Gheorghe (București) și Stelian Slabu (Brașov). Rezervă: Kovacs Szabolcs (Carei). Arbitru video: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe), asistent video: Andrei Moroiță (Ploiești). Observatori : Liviu Ciubotariu (Galați) – F.R.F. și Paul Cazan (București) – L.P.F. 


Cristian Daniel Neguț a fost ales în echipa etapei a 24-a desemnată de către Liga Profesionistă   de Fotbal: „a contribuit la succesul târgoviştenilor cu un gol şi o pasă decisivă”. 
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan anunță că noul stadion al orașului, situat lângă mall, pe terenul fostelor unități militare 01317 și 01478 începe să devină realitate: „Am avut prima întâlnire și prima vizită cu proiectanții și constructorii la amplasamentul noului stadion de la Târgoviște. Am discutat toate detaliile astfel încât, în cel mult 6 luni, să înceapă construirea acestei arene sportive, în valoare de aproximativ 271.000.000 de lei, Consiliul Județean Dâmbovița contribuind cu suma de 25.000.000 de lei la acest proiect. Mă bucur să spun că, pe lângă stadionul în sine, a fost prevăzut și un teren de antrenament”. Noul stadion urma să îndeplinească toate condiţiile necesare pentru a găzdui partide din prima ligă a fotbalului național, din competițiile europene, meciurile naționalei de fotbal, spectacole, concerte și festivaluri. Stadionul va avea 12.012 locuri, pistă de atletism, peste 400 de locuri de parcare, spații pentru alimentație și comerț, vestiare jucători, atleți și arbitri, săli de antrenament, săli de încălzire, sală de recuperare, spațiu control antidoping.

Şi de la stadioane şi fotbal de Liga I, la volei feminin de mare nivel internaţional. Tot la Târgovişte unde echipa Clubului Sportiv Municipal a participat, în premieră, în faza grupelor din Champions League. Fetele pregătite de Giovanni Caprara au jucat bine şi s-au clasat pe locul 3 la finalul fazei grupelor, poziție care le asigura calificarea în etapele eliminatorii ale CEV Cup, a doua competiție de elită la nivel european. Târgoviștencele au întâlnit una dintre cele mai puternice formații din Europa, pe Eczacıbaşı Dynavit, la care evolua Tijana Boskovic, jucătoarea anului 2022 şi, cu o mai mare concentrare, ar fi putut să câştige partidele cu polonezele de la Chemik Police, victorii care ar fi calificat-o, cu siguranţă, în Champions League. Chiar şi aşa, suporterii au avut ocazia să vadă partide din Liga Campionilor la Târgoviște, evenimente remarcabile. Urmau partidele din CEV unde jucătoarele de la C.S.M. erau favorite. Aveau determinare şi valoare, s-a văzut în meciurile cu Maritza Plovdiv din Bulgaria. Publicul, înfrigurat de emoţii, la figurat, dar şi la propriu de temperaturile scăzute de afară şi din înăuntru a fost permanent în tribunele Sălii Sporturilor, bătrâna arenă cu o vechime de peste patru decenii, inaugurată de prim-secretarul județului Dâmbovița, Florea Ristache. Cei peste 1.000 de oameni la fiecare meci european meritau, însă, o sală polivalentă europeană. Acţiunea de modernizare, aprobată şi finanţată urma să înceapă în 2023, după ce „încăperea” de sport a fost transferată din proprietatea Direcției Județene pentru Tineret și Sport Dâmboviţa la Consiliul Judeţean. Era nevoie de o arenă acoperită, la alte standarde. Ultima impresie, un 3-0 cu „marițele” campioane ale Bulgariei. Oaspetele au venit la Târgoviște cu o echipă foarte tânără, formată din multe junioare, dar a fost o victorie pentru istorie. A fost prima victorie din Champions League obținută la Târgoviște, în plan voleibalistic, un succes istoric.


Meciul din etapa a 23-a, de la Sf. Gheorghe, a început cu un moment de reculegere în memoria   victimelor cutremurului din Turcia şi a comentatorului sportiv Bogdan Socol, cu foarte puţini spectatori în tribune, între care şi nelipsita galerie de deplasare a Chindiei. În minutul 10, Safranko a trimis în bară, apoi atacantul venezuelean Rondon a trimis slab, din apropiere, direct în brațele lui Căbuz, dar dominarea echipei lui Cristiano Bergodi a adus deschiderea scorului chiar în poarta gazdelor. Portarul Niczuly a greșit decisiv, ieșind hazardat pe o centrare și omniprezentul Cooper a trimis cu capul, în poarta goală. Nu a fost totul astfel că, în min. 44, Akhmatov a dublat avantajul după ce a trimis plasat, din afara careului, iar Niczluly nu a putut interveni. Nu a fost 0-2 la pauză fiindcă Sepsi a redus din diferență în prelungirile primei reprize prin Mario Rondon care a marcat din apropiere, după nesincronizări mari ale defensivei echipei lui Toni Petrea. La 11 minute de la revenirea de la cabine, Safranko a egalat din careul mic, după alte greşeli în apărarea Chindiei, unde mingea s-a plimbat nestingherită, la 6 metri de poartă. Covăsnenii au forţat victoria după o fază asemănătoare cu cea de la golul egalizator, dar fundașii Chindiei au respins mingea care a ajuns la Cooper. Atacantul a declanșat contraatacul, i-a pasat lui Daniel Popa care a driblat un adversar și a șutat puternic, Niczuly reuşind să respingă de la colțul scurt. Portarul lui Sepsi a fost atent și la execuția din afara careului a lui  Dulca şi tot târgoviştenii au fost aproape de gol, când Celea a trimis lobat mingea pe lângă poartă, pentru ca în prelungiri, Buș să șuteze la colțul lung de unde portarul lui Sepsi a respins în corner. În minutul 90+4, Orozco a căzut în propriul careu, mingea ajunge la un jucător al gazdelor care a şutat, dar al nostru fundaş aflat la pământ a respins în corner. 
În final, Căbuz a apărat spectaculos la execuția în forță a lui Ispas şi meciul s-a încheiat cum a început, la egalitate, chiar dacă s-au marcat patru goluri. O dispută în care am revăzut la gazde doi dâmboviţeni, pe Mihai Bălaşa şi Cosmin Matei, dar şi pe fostul component al Chindiei, Denis Ciobotariu. La final, antrenorul Toni Petrea a fost foarte supărat, practic Chindia nu câştigase un punct, ci pierduse două: „Lipsă de maturitate, neatenție, lipsă de concentrare, le-am zis și înainte de meci să fim concentrați. Am primit și al doilea gol tot din fază fixă, s-a jucat pe contre, victoria putea fi a oricărei echipe. La ultima fază a fost ceva acolo, dar a fost și în fault în atac înainte de acele două cornere. Bine că am luat un punct cu o echipă bună, știam că pune presiune pe adversar, dar suntem supărați am avut 2-0 și puteam să pierdem acest joc. La pauză le-a zis să nu vină peste noi cu centrări, mingi în careu, știam că au jucători buni la duelurile aeriene. Am avut ceva probleme timp de câteva minute, după aceea am mai schimbat, lucrurile s-au mai reglat. Dacă băteam azi, poate șansele la play-off erau altele, așa sunt alte echipe îndreptățite să spere, e greu. Suntem realiști, vrem să ne păstrăm cel puțin poziția pe care o avem momentan”. Era clar că prin acest egal s-a pierdut șansa accederii în play-off, un obiectiv nedeclarat, cu siguranță vizat. Era totuși bine, echipa rămânea neînvinsă în 2023 și ne trebuia victorie cu Universitatea Cluj a lui Emil Boc și Ovidiu Sabău.





SEPSI OSK – A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-2 (1-2)
Au marcat: MARIO RONDON, min. 45+3 şi PAVOL SAFRANKO, min. 56, pentru Sepsi, respectiv  GODBERG BARRY COOPER, min. 20 și RASSAMBEK AKHMATOV, min. 44, pentru Chindia.
SEPSI OSK: Niczuly - Dimitrov, Denis Ciobotariu, Mihai Bălaşa, Ispas - Aganovic,Junior (min. 62 Papa) - I. Gheorghe (min. 46 M. Ştefănescu), Cosmin Matei (min. 46 Achahbar), Rondon (min. 76 Tudorie) – Safranko. Antrenor: Cristiano Bergodi.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Boldor, Ioniţă (min. 76 Orozco) - Vorobjovas, Dulca - Cr. Neguţ (min. 87 Chamed), Akhmatov (min. 60 Perianu), D. Popa - Cooper (min. 76 S. Buş). Antrenor: Toni Petrea.
A arbitrat la centru Sebastian Colţescu (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Andrei Constantinescu (Bucureşti) și Adrian Popescu (Craiova). Rezervă: Andrei Moroiţă (Ploieşti). Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad), asistent video: Marius Cristian Marchidanu (Brăila). Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare) – C.C.A. și Cătălin Popa (Vaslui) – L.P.F.


Cătălin Căbuz a fost desemnat portarul etapei a 25-a a Superligii, anunțată de Liga Profesionistă de Fotbal. „Deşi a încasat două goluri, a avut șapte intervenţii spectaculoase prin care a salvat un punct pentru târgovişteni” au scris cei de la L.P.F. În aceeaşi zi, s-a confirmat că sportivul, aflat în ultimele șase luni de contract cu Chindia, a ales să nu-l mai prelungească și să plece la C.F.R. Cluj. Goalkeeper-ul în vârstă de 26 de ani s-a înțeles cu campioana României şi va merge în Gruia, sub comanda lui Dan Petrescu după 1 iulie. Transferul a fost confirmat și de președintele clubului clujean. „Cu Cătălin Căbuz am semnat de mult” a transmis Cristi Balaj. Apărase în 23 de meciuri în campionatul 2022-2023, încasând 30 de goluri, cota lui de piață fiind de 650.000 de euro. Problema era a lui, nu a Chindiei şi anume dacă va prinde postul de titular la C.F.R., altfel era un pas înapoi, nu unul înainte!

În etapa a 26-a s-a jucat un meci foarte important pentru ambele echipe, înfrângerea fiind de evitat și de către clujeni, aflaţi la retrogradare, dar şi de Chindia aflată nu departe de zona de jos, pentru baraj. La oaspeţi, lângă Ispas, Bic şi Pițian, foşti componenţi ai Târgoviștei, a debutat Dan Nistor, venit cu câteva zile înainte de partidă, de la Craiova lui Rotaru. Ai noştri au început foarte prost meciul, cu Boldor, Celea, Ioniță și Căpușă cu o viteză în minus în fața „șepcilor roșii”, un mijloc inexistent, cu Dulca slab ca de obieci şi un atac unde doar Cooper punea probleme oaspeţilor. A fost 0-0 până spre finalul primei reprize când Mamadou Thiam a marcat cu bară-gol. A fost, însă, o fază în care jucătorul a plecat dintr-un ofsaid pe care VAR-ul nu l-a văzut. După pauză, balonul ajunge după un luft al lui Simion la José Ze Gomes care, prin foarfecă, marchează pentru 0-2. Într-un moment în care părea că meciul se îndreaptă încet, dar sigur, spre victoria clujenilor, s-a întâmplat faultul lui Ilie asupra lui Cooper, în careu. Doar arbitrii din sistemul VAR, după aproape trei minute în care meciul s-a jucat fără probleme, au rezolvat problema, Iulian Călin informându-l pe Kovacs că trebuie să dea penalty. A fost declicul psihologic şi Cristi Neguț a dat semnalul revenirii, transformând perfect. Spre final, Dani Popa putea să înscrie, dar mingea lovită de el a lovit transversala porții clujene. În ultimele secunde ale celor 5 minute de prelungire, Neguț a centrat perfect şi Boldor, venit din spate, a marcat spectaculos. 
Golul a fost acordat după multe minute de consultare la VAR unde clujenii au acuzat că Istvan Kovacs nu a fost chemat să revadă faza când Godberg Cooper l-a împins pe Romario Pires, ci duelul acestuia cu Florin Ilie, unul corect, după care s-a marcat. S-a încheiat 2-2, iar fotbaliștii de la U Cluj i-au reproșat lui Cooper un gest obscen. Istvan Kovacs i-a acordat cartonaş galben atacantului Chindiei, dar clujeanul Denis Ispas din Suța Seacă şi-a reconfirmat lipsa de minte şi a continuat scandalul, încercând să-l bată pe al nostru vârf. Meci încins, cu mari greşeli de arbitraj, în care şi gazdele, şi oaspeţii au acuzat viciere de rezultat, nervi încinşi la maxim şi o concluzie a lui Toni Petrea: „Am jucat slab prima repriză, dar și la începutul celei de a doua. Este bine că am luat un punct. Am anunțat obiectivul de când am venit la echipă. Luptăm pentru evitarea retrogradării, nu vă mai gândiţi la play-off”. Oricum, de reţinut că 9 dintre cele 31 de goluri ale Chindiei în sezonul 2022-2023 au fost înscrise după minutul 80, un amalgam de spirit de luptă şi graţie a zeiţei Fortuna demn de lăudat.


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - UNIVERSITATEA CLUJ 2-2 (0-1)
Au înscris: CRISTIAN DANIEL NEGUȚ, min. 64, din penalty și DEJAN BOLDOR, min. 90+5, pentru Chindia, respectiv MAMADOU THIAM, min. 44 și José ZE GOMES, min. 52 pentru U Cluj.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Boldor, Ioniţă (min. 54 A. Şerban) - Cr. Neguţ, Chamed (min. 54 Orozco), Dulca, Akhmatov (min. 74 S. Buş) - Cooper, D. Popa. Antrenor: Anton Petrea.
UNIVERSITATEA CLUJ: Gorcea - Martic, Fl. Ilie, D. Ispas, Chipciu - Bic (min. 90 Pires), Simion, Remacle (min. 82 Filip) - D. Nistor - Gomes (min. 90 Piţian), Thiam. Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău.
A arbitrat la centru Istvan Kovacs (Carei), ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (Bucureşti) și Ovidiu Artene (Vaslui). Rezervă: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Arbitru video: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş), asistent video: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti). Observatori: Irina Mîrţ (Bucureşti) – C.C.A. și Ion Marin (Bucureşti) – L.P.F.


Cei doi marcatori ai Chindiei din meciul cu U Cluj au fost aleşi în echipa etapei anunțată de Liga Profesionistă de Fotbal: Daniel Neguţ „deoarece, din nou, căpitanul târgoviştenilor a fost decisiv. A marcat un gol şi a oferit o pasă decisivă”, iar Deian Boldor pentru că a câştigat 22 de dueluri, dintre care 19 în defensivă. În plus, a marcat golul care a păstrat invincibilitatea Chindiei în 2023”. Am fost foarte aproape de a egala performanța de la victoria cu 2-1 asupra Petrolului din Ploiești când am avut trei fotbaliști în formația rundei, pe portarul Căbuz, mijlocașul Vorobjovas și atacantul Cooper.

Să încheiem cu urarea de „La mulţi ani!” pentru Gheorghe Păsărică, antrenorul cu portarii al Centrului de Copii şi Juniori al Chindiei, cu contribuţie importantă la promovările în Liga 1 ale echipei fotbalistice de seniori a Târgoviștei din 1996 şi 2019 şi pentru jucătorul Doru Popadiuc. Tehnicianul împlinise 68 de ani, fotbalistul 28. Vorbele lui Păsărică, de prin 2014, erau valabile şi în 2023: „Sunt antrenor calificat, cu şcoala făcută la A.N.E.F.S. şi nu antrenor din ăsta scos la număr. Nu le-am nici cu şpriţul, doar îmi fac treaba profesionist. Nu degeaba am lucrat cu Tănăsescu în Arabia Saudită, cu Grosu la Brăila sau cu Tavi Grigore la Chimia Brazi. Silviu Dumitrescu m-a adus la Chindia, dar nu pe prietenie, ci pe valoare”. Să trăieşti, nea Gică!


Un merit semnificativ, puţini ştiau, îl avea şi Gheorghe Vasile, preparatorul fizic al Chindiei,  fost jucător de Liga I, mijlocaş central la Astra Ploieşti, Universitatea Cluj, C.S. Mioveni, Oţelul Galaţi, C.S.M.S. Iaşi, Concordia Chiajna şi Juventus Bucureşti, cu 11 goluri în 180 meciuri. El a venit la echipă după ce Botgan Hetco l-a însoţit pe antrenorul Adrian Mihalcea la Gloria Buzău. Autor al unor goluri memorabile, să apelăm la amintiri, un meci din 1 noiembrie 2015, Petrolul Ploieşti - C.S.M.S.  Iaşi 1-2 (1-1), marcatori Alexandu Benga, min. 13, respectiv Vasile Gheorghe, min. 4 şi Frăsinescu, min. 87. Un eurogol marcat de Gheorghe, şut cu efect la colţul lung, din colţul careului mare şi o reuşită din fază fixă, la o ieşire aiurea a portarului Peçanha, au fost elementele care au dat lovitura de graţie echipei prahovene, la prima apariţie a noului antrenor Mihai Stoichiţă. Dintr-o „europeană” onorabilă, formaţia „găzarilor” părea a lua drumul matineelor, chiar şi în condiţiile recuperării celor şase puncte de la TAS, o instanță sportivă la care echipele românești apelau mereu când ajungeau la ananghie. O poveste frumoasă din fotbalul anului 2015.


Între două etape din Superligă cu Chindia, brusc ne vine o ştire tare de la Mija, care a făcut înconjurul ţării. Trei bărbaţi au încercat şi aproape că au reuşit să fure cu căruţa, bucată cu bucată, acoperişul stadionului de fotbal. Ei au fost prinși în flagrant de oamenii legii, în timp ce transportau 67 de bucăți de tablă metalică ondulată. Au fost opriți de polițiști și jandarmi în zona din apropierea arenei, au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi, ulterior, arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Prejudiciul se ridică la peste 8000 de lei. Agenţii Secției nr. 6 Poliție Rurală Moreni şi colegii Inspectoratului Județean de Jandarmi Dâmbovița au recuperat de la cei trei bărbați din comuna Ion Luca Caragiale bunurile provenite din furt calificat. Stadionul a cunoscut decenii de glorie atunci când Metalul Mija juca în sistemul divizionar, fiind prima echipă sătească din România care a evoluat în eşalonul secund al ţării. Au mai fost grupări din comune, Unirea Tomnatec din Timiş de exemplu, dar nu dintr-un sat. Acum, arena sportivă e o ruină din care se fură când şi când. Foarte bine că s-a sustras ceva de pe stadion, mai ales că prejudiciul a şi fost recuperat. Numai aşa lumea fotbalului a aflat sau şi-a reaminitit de echipa din Colonia Mija a comunei I.L. Caragiale. Ce  meciuri erau odată în stadionul de pe deal! Pe acolo,  în  „bătălii” memorabile, multe formaţii care căutau promovarea în divizia A, dau doar un exemplu, C.S. Târgovişte, au fost învinse! Din păcate, fotbalul a murit de mult la Mija, chiar dacă Metalul e în Liga a 6-a din judeţul Dâmboviţa! Cât priveşte armamenul, puţină istorie nu strică! Pe 5 noiembrie 1938, s-a înfiinţat Industria Română Mecanică şi Chimică în urma eforturilor făcute de statul român şi de o seamă de personalităţi, printre care prof. Elie Carafoli care a fost unul dintre primii acţionari, de a crea o industrie naţională de armament. Profilul firmei nou înființate a constat în fabricarea bombelor de aviaţie de 50 Kg, 100 Kg şi 225 Kg, a minelor antitanc, echipamentelor fumigene şi a altor produse pentru necesităţile armatei. După trecerea în proprietatea statului, obiectul de activitate a fost diversificat continuu, prin dezvoltarea de noi capacităţi destinate atât produselor civile cât şi militare. Posibilitățile tehnologice și managementul firmei au permis obţinerea şi asimilarea unor produse specifice industriei construcţiilor de maşini, maşini-unelte şi agregate, transmisii mecanice, cutii de distribuţie şi transfer, bare de torsiune, punţi pentru excavator şi a unor produse care să corespundă necesităţilor armatei şi forţelor de menţinere a ordinii publice, lovituri antitanc PG-7, PG-9, bombe de aviaţie de diferite calibre, rachete antitanc dirijate, grenade de mână, afete pentru mitraliere. A fost construită Colonia Mija, un splendid cartier de blocuri unde locuiau salariaţii fabricii, mulţi alţii fiind navetişti de la Ploieşti, Moreni, Târgovişte şi comunele din împrejurimi. După 1990, uzina a trecut prin ample procese de restructurare şi reorganizare, vizând menţinerea obiectului de activitate, restructurarea de capacităţi, externalizarea de active, modernizarea produselor, disponibilizarea personalului. Uzina şi-a diminuat cu mult capacitatea, cartierul de blocuri a intrat în paragină, ca şi stadionul. Oamenii au îmbătrânit, iar fotbalul a devenit o frumoasă amintire!






În runda a 27-a, jucam pe Giuleşti, acolo unde eșecul suferit la precedentul meci, 1-2 cu F.C.U. Craiova, nu a zdruncinat încrederea și entuziasmul fanilor rapidişti. Peste 10.000 de spectatori au creat o atmosferă specială, dar şi galeria târgovişteană a fost la datorie. Meciul a avut ritm, dar au lipsit golurile. Cooper putea marca, însă a trimis mingea cu capul peste poartă, iar în final de primă repriză, centralul Andrei Chivulete l-a elininat pe Tiberiu Căpușă. Rămasă în 10 oameni, Chindia nu a mai putut bloca atacurile în valuri ale gazdelor. Deschiderea scorului a venit în minutul 66, când Marko Dugandzic a marcat dintr-un penalty incorect acordat, după ce croatul a simulat un fault, în condiţiile în care Corinus nu l-a agresat. La acțiunea imediat următoare, Deian Boldor și-a trimis mingea în propria poartă și a lămurit destinația celor trei puncte. Rapid ajunge la 49 de puncte, Chindia suferă primul eșec din anul 2023 și va încheia runda cu numărul 27 pe locul 10, indiferent de rezultatele din partidele  rămase. Aşa ar arăta o cronică seacă a meciului. Ce mai trebuia spus? Că onor Chivulete, zis şi „domnul furt calificat” s-a dat din nou în stambă împotriva Chindiei, după regula cartonaş roşu şi 11 metri, dar şi ai noştri l-au ajutat din plin să ducă victoria spre Rapid. De ce? Unu: pentru că stimabilul Căpuşă a avut două acte de indisciplină care i-au adus pe merit eliminarea. Doi: deoarece la 1-0 pentru gazde am marcat în proprie poarta. Trei: la 2-0 pentru cei din Podul Grant, Daniel Popa putea chiar să egaleze, dar a ratat două ocazii imense. Şi încă ceva. Am revăzut tripleta Dulca, Iacob, Căpuşă care a ajutat decisiv Chindia la clasarea pe poziţia a şaptea în vara anului 2021, care a egalat cea mai bună performanţă a fotbalului târgoviştean, cea din 1979. Toţi sunt o umbră a ceea ce au fost, Iacob joacă prost la Rapid, iar la Târgovişte, Dulca evolueză slab şi Căpuşa era penibil de mai multe etape. În final, un dublu îndemn către preşedintele Marcel Ghergu: recuzaţi-l pe Chivulete şi lăsaţi-l pe Căpuşă să plece, char şi gratis. Chiar şi aşa. Era final de sezon, înainte de play-out şi ne aşteptau trei meciuri grele, două acasă, la Ploieşti, cu Craiova lui Mititelu şi Voluntari şi o deplasare la Mioveni. 

RAPID BUCUREȘTI – A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-0(0-0)
Au marcat: MARKO DUGANDZIC, min. 66, din penalty și DEIAN BOLDOR, min. 68, autogol.
RAPID: H. Moldovan – Belu Iordache, Săpunaru, P. Iacob, Junior Morais - Al. Ioniţă (min. 58 Papeau), Albu, Ciobanu (min. 9 Emmers) - Sefer (min. 57 Pănoiu), Dugandzic (min. 85 Luckassen), Costache (min. 85 Bamgboye). Antrenor: Adrian Mutu.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Corinus, Boldor, Ad. Ioniţă (min. 58 C. Dinu) - Dulca, Vorobjovas (min. 44 Perianu), Akhmatov (min. 72 S. Buş) - Cr. Neguţ, Cooper (min. 46 Orozco), D. Popa. Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Andrei Florin Chivulete, ajutat la cele dou linii de Andrei Constantinescu, ambii din Bucureşti și Daniel Mitruţi (Craiova). Rezervă: Andrei Antonie (Bucureşti). Arbitru video: Rareş George Vidican (Satu Mare), asistent video: Vladimir Urzică (Piatra Neamţ). Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) – C.C.A. și Ion Craiu (Bucureşti) – L.P.F.



Runda a 28-a a întrerupt seria de patru victorii consecutive a celor de la F.C.U. Craiova. Pe arătura de la Ploiești, un teren din ce în ce mai degradat, demn de ultima ligă din campionatul judeţean. Absenți din tabăra Chindiei au fost Căpușă, Dulca şi Cooper, suspendați, Grubac, Popadiuc, Celea,  accidentați, la Craiova: Paramatti, suspendat, Bauza și Vodă, accidentați şi portarul Răzvan Popa, de abia revenit la antrenamente după un conflict prelung cu conducerea. În aceste condiţii, la noi, Cornel Dinu şi Chamed au redevenit titulari, ca şi cei trei nou veniţi la Târgovişte în 2023, Corinus, Buș şi Perianu. Oltenii, în căutarea victoriei, n-au avut sclipirea necesară pentru a desface o apărare foarte gândită de Toni Petrea, într-un 11 inedit. În prima repriză, nu au fost mari ocazii, dar am avut parte de avertismente. Nu mai puțin de 4 fotbaliști au văzut cartonaş galben ca urmare a unor intervenții dure. Eternul Nicolo Napoli a mutat la pauză, i-a introdus pe Sidibe și Blănuță în locul lui Baeten și Ganea, dar schimbările n-au adus îmbunătățiri în atac. E drept, Chindia nu a amenințat serios poarta Craiovei, dar nici oltenii n-au ajuns cu mingea pe la Căbuz. S-a încheiat 0-0, rezultat care i-a nemulţumit pe oaspeţii care îşi doreau prezența în play-off. Pentru Chindia era tot ce se putea obţine, decât nimic era bun un punct. Ambii antrenori au fost nemulţumiţi de arbitrajul lui Cătălin Popa, un fluieraş unanim cunoscut şi recunoscut de la Cluj până-n Ploieşti, din Craiova în Bucureşti, ca unul foarte slab, ca prestaţii, nu ca fizic. „A fost un meci de luptă. E normal, se întâmplă să intri mai tare, să faci un fault peste limita regulamentului, deși nu cred c-a fost chiar așa. Uneori se face și exces de zel, trebuie lăsat jocul mai liber, că e un sport de contact” a precizat Toni Petrea, aluzie la cele 7 cartonașe galbene, în timp ce Nicolo Napoli a fost la fel de tranşant: „Arbitrul a fluierat mereu fault, nu a lăsat echipele să joace fotbal. Știam că terenul va fi așa, dar s-a putut juca. Problema e că fluiera o dată la 30 de secunde. A fost fotbal puțin tocmai din acest motiv! Așa nu e meci, nu e partidă de fotbal”.

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - F.C.U. CRAIOVA 1948    0-0 
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Orozco (min. 62 D. Dumitraşcu), Corinus, Boldor, C. Dinu - Akhmatov, Perianu - Cr. Neguţ, Chamed (min. 82 Atanase), S. Buş (min. 72 A. Şerban) - D. Popa. Antrenor: Anton Petrea.
F.C.U. CRAIOVA 1948: Gurău - R. Negru, Duarte, Henriques, Huyghebaert - D. Albu, V. Achim (min. 20 Asamoah) - Baeten (min. 46 Sidibe), G. Ganea (min. 46 Blănuţă), Bahassa - A. Chiţu (min. 74 Piccolomo). Antrenor: Nicolo Napoli.
A arbitrat la centru Cătălin Popa (Piteşti), ajutat la cele două linii de Bogdan Gheorghe (Bucureşti) și Ciprian Florin Danşa (Satu Mare). Rezervă: Bogdan Dumitrache (Bucureşti). Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad), asistent video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti). Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – C.C.A. și Eduard Alexandru (Ploieşti) – L.P.F.


1 martie 2023 a venit cu vestea tristă a decesului lui Just Fontaine, fostul mare jucător francez,  mort la 89 de ani, legenda din Hexagon cu recordul de cele mai multe goluri înscrise la un Campionat Mondial, 13, în 1958, în Suedia. A fost aproape să câștige Balonul de Aur în același an, dar s-a clasat pe locul al treilea în clasamentul final, fiind considerat unul dintre cei mai buni fotbaliști ai lumii din secolul trecut. Ca jucător, Fontaine și-a trecut în palmares campionatul și Cupa Franței cu Nice și Reims. „O icoană a fotbalului francez a plecat dintre noi” a fost comunicatul dat de PSG, „A scris una dintre cele frumoase pagini din istoria fotbalului francez” a spus și președintele interimar al Federației Franceze de Fotbal, Philippe Diallo. Just Fontaine s-a retras din activitatea sportivă în 1962, la doar 28 de ani, din cauza unei duble fracturi. După ce a pus ghetele în cui, francezul a antrenat naționala Franței și a Marocului. La nivel de club, a pregătit pe Toulouse și PSG. În total, Fontaine a marcat 30 goluri în 21 meciuri pentru Franța, între 1953 și 1960. Pele l-a inclus în 2004 în topul celor mai buni 100 de fotbaliști din istorie, iar în Franța a fost minut de reculegere la toate meciurile de fotbal. 
Avocatul târgoviștean Țunți Ștefănescu are amintiri de neuitat cu Just Fontaine: „L-am cunoscut personal, la Toulouse, unde locuiesc, din pură întâmplare şi apoi ne-am revăzut de multe ori şi am discutat despre România şi despre fotbalul românesc pe care-l cunoştea surprinzător de bine şi-l analiza în modul cel mai competent, dar şi cu o deosebită simpatie. Era entuziasmat de Hagi şi-l admira enorm pe Dobrin, despre care spunea că ar fi devenit unul dintre marii fotbalişti ai lumii, dacă nu l-ar fi
<<plafonat>> regimul, aşa cum se întâmplase cu alte mari talente irosite! Era adulat în Franţa şi la Toulouse era un adevărat zeu! Dar de o modestie inimaginabilă, de necrezut, genul lui Mureşan de la Târgovişte. A fost înmormântat luni, 06 Martie, la Toulouse, după o slujbă religioasă la Catedrala Saint-Etienne din centrul oraşului unde locuia de 60 de ani, avea 89...”

Între timp, echipa de volei feminin a Clubului Sportiv Municipal Târgoviște a evoluat pe terenul formației Olympiakos Piraeus, din Grecia, în sferturile de finală ale CEV Cup. Partida a fost oficiată de Rene Cinatl, din Cehia și Igli Feshti, din Albania. Echipa pregătită de Giovanni Caprara pornea cu un mic avantaj, grație victoriei din tur, 3-2. Formația târgovișteană a început mai bine jocul și a reușit să câștige primele două seturi cu 26-24 și 25-13. Echipa gazdă a intrat în meci în setul al treilea pe care și l-a adjudecat cu 25-19, însă C.S.M. Târgoviște s-a impus cu 25-16 în ultimul act. Meciul a avut o durată de o oră și 40 de minute. Cea mai bună marcatoare a partidei a fost Wilma Salas Rossel, de la Olympiakos, cu 18 puncte reușite. Din partea echipei târgoviștene, cea mai bună marcatoare a fost Ana Bjelica, cu 17 puncte. După ce a reușit să se impună și în Grecia cu 3-1, echipa dâmbovițeană a obținut calificarea în semifinalele competiției, acolo unde o va înfrunta pe Volei Alba Blaj, care a trecut de Grot Budowlani Lodz, din Polonia. Prezența în semifinalele CEV Cup era cea mai mare performanță a unei echipe din Dâmbovița la nivel european. Până la confruntarea din semifinalele CEV Cup, C.S.M. Târgovişte s-a impus în campionat asupra ardelencelor cu scorul de 2-1, pe seturi 25-17, 25-23, 22-25, 25-21. Volei Alba Blaj rămânea lider în Divizia A cu 50 de puncte, urmată de echipa târgoviştenă cu 42. Ulterior, în prima manșă a semifinalei europene, fetele blăjence au învins în Dâmbovița cu scorul de 3-0 (25-15, 25-18, 25-22), iar în retur, în Sala Sporturilor din Târgu Mureș, a fost 3-1 (25-21, 25-23, 19-25, 25-20). În finală, echipa din Alba a fost învinsă în ambele manșe de una dintre cele mai puternice formații din lume, Savino Del Bene Scandicci. Pentru C.S.M. Târgoviște, după câștigarea campionatului în 2021, prezența în Cupele Europene a fost o nouă mare performanță.

Revenim la fotbal cu meciul din runda cu numărul 29 care ne-a demonstrat că formația târgovișteană era vraişte. Era în criză sau în mijlocul unor reciprocităţi? Ori una, ori cealaltă? Sau amândouă? Chindia a evoluat în deplasare, pe terenul lui C.S. Mioveni, iar prestația elevilor lui Toni Petrea a fost slabă. Echipa târgovișteană a început jocul în atac, iar în min. 8, Chamed s-a autoaccidentat şi a fost înlocuit de Dumitrașcu. Șutul din min. 12 al lui Cooper a fost reținut de portarul gazdelor și Chindia a continuat să pună presiune, însă Cristi Neguț nu a prins cadrul porții, cu un șut din unghi, în min. 24. Încercarea de a marca a lui Corinus a fost stopată de portarul argeşean Greab în min. 31, care a intervenit bine și în fața lui Cooper, 60 de secunde mai târziu. Ai noştri au dominat, dar de marcat au reușit gazdele prin Bogdan Rusu, care a profitat de o pasă în adâncime și a şutat din prima, învingându-l pe Căbuz, spectator admirativ la primul şut pe poarta noastră. Era minutul 34. Chindia a încercat să egaleze până la pauză, dar Greab nu a avut probleme la șutul lui Dani Popa din min. 42. Tot Chindia a început actul secund în atac, dar Andrei Șerban a trimis puțin pe lângă poartă în min. 50, iar în min. 61, Cooper nu a reușit să profite de o ezitare în defensivă gazdelor. Până la încheierea partidei, nu s-a mai jucat foarte mult fotbal, Căbuz a cerut, în mod suspect pentru unii, înlocuirea în min. 76 (la final Toni Petrea a spus că portarul acuza o lovitură de la ultimul antrenament), iar Mioveni și-a dublat avantajul în prelungirile partidei, în min. 90+1, prin Lixandru, care a punctat, după ce în primă fază șutul lui Rădescu a fost respins de noul intrat între buturi la Chindia, Dinu Moldovan. S-a terminat 2-0 pentru Mioveni, iar statistica indica faptul că era înfrângerea cu numărul 200 din istoria fotbalului târgoviștean de primă divizie. Trupa lui Petrea ajungea la cinci partide consecutive fără victorie în campionat. Însoţită de mulţi spectatori în Argeş, jucătorii noștri au făcut doar act de prezenţă. A fost blat sau chiar aşa de prost jucăm? Aceasta era întrebarea fanilor, iar răspunsul urma să-l aflăm la partida de încheiere a sezonului regular şi în play-out!


C.S. MIOVENI – A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-0 (1-0)
Au marcat: BOGDAN RUSU, min. 34 și MIHAI LIXANDRU, min. 90+1.
C.S. MIOVENI: Greab - Sno, Balaur, Garutti, Burnea - M. Panait, V. Pop  (min. 88 D. Mboumbouni), Amadou Diallo (min. 78 Rădescu), Benchaib (min. 46 Carnat)  - L. Antal (min. 46 Lixandru), B. Rusu (min. 84 Krasniqi). Antrenor: Nicolae Dică.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz (min. 76 D. Moldovan) - Căpușă, Boldor, Corinus, C. Dinu (min. 64 S. Buș) - Cr. Neguț, Dulca, Perianu (min. 46 A. Șerban), Chamed (min. 13 D. Dumitrașcu) - D. Popa, Cooper.  Antrenor: Anton Petrea.
A arbitrat la centru Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi), ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe). Rezervă: Ionuţ Coza (Cernica). Arbitru video: Radu Petrescu, asistent video: Vlad Bârleanu, ambii din Bucureşti. Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) - C.C.A. și Dan Potocianu (Bucureşti) - L.P.F.

Ce-ar mai fi de spus după penultima etapă? Că onor colegele nostre de suferinţă, U Cluj,  Hermannstadt şi U.T.A. au învins trei formaţii de play-off, pe Farul, Rapid şi F.C.S.B., iar pentru Chindia, fără victorie de cinci etape, se anunţau vremuri grele. Apropo de echipa lui Becali, neînvinsă de multă vreme, a plecat cu înfrângere de la Arad după ce Leo Strizu, antrenorul principal în acte, şi-a dat demisia şi a părăsit clubul, acuzând mizeriile lui MM Stoica. Presa a abundat de toate întâmplările de can-can puse la dispoziţie jurnaliştilor, „pe surse”, de Memeu. Ultima dezvăluire aducea în evidenţă că Strizu l-ar fi strigat de câteva ori la un meci pe Omrani „Mirele, Mirele” şi acesta nu i-a răspuns, moment în care i s-ar fi spus de pe margine „Vezi, bre, că îl cheamă Bilel, nu Mirel!” Făţărnicia şi ipocrizia fecesebiștilor a fost sancţionată de divinitate la primul meci oficial. Răzbunarea lui Strizu! 


În altă ordine de idei, Cosmin Achim, fundaşul central de 27 de ani de la Petrolul Ploieşti, fost la F.C. Voluntari, era investigat de comisia de integritate F.R.F. pentru pariuri, caz în care ar fi implicată și o grupare interlopă. Clubul i-a reziliat contractul fotbalistului după ce fosta prietenă a lui Achim a trimis documente la forurile naţionale de fotbal, Liga Profesionistă şi Federația Română, cu capturi de pe telefonul lui și conversații cu membrii unui clan infracţional. Ea a dezvăluit jocuri la pariuri, sume pariate în jur de 8.000 de lei pe anumite bilete, inclusiv meciuri ale Petrolului Ploiești! Ne-am adus aminte de fostul jucător al Chindiei, Mihai Voduț, suspendat pe o perioadă de doi ani de Comisia de  Etică şi Disciplină a F.R.F. şi amendat cu 300.000 de lei după ce i-a oferit ex-iubitei misiunea de a-i pune bilete la pariuri. Adelina Trușcă a trimis către Cancan conversațiile pe care le avea cu fotbalistul. Acesta îi cerea să-i plaseze un bilet, inclusiv pe meciurile propriei echipe. Pe unul din tichete ieșea în evidență meciul Viitorul - Astra, 1-0, decis de un gol marcat în minutele de prelungire ale părții secunde. În acea perioadă, Voduț evolua chiar pentru echipa lui Hagi, apoi a revenit la Târgovişte, unde mai jucase şi în liga a doua. Aşa a plecat Voduț de la Chindia la începutul anului 2019 şi şi-a încheiat cariera de fotbalist! În cazul lui Achim, sunt cel puțin 9 meciuri din Superligă aflate în vizorul anchetei care va ajunge la DNA şi DIICOT, cu faze incredibile, care pun într-o lumină nouă prestațiile acestuia în contextul pariurilor sportive.
Prin ele se conturează tiparul care indică oportunitatea de pariere care  ar fi transformat meciurile, cu el protagonist, în surse de câștig sigur. A jucat titular pentru echipa lui şi s-a „remarcat” cu pase la adversar în careu și pasivitate de neînțeles. Minimum 2 goluri marcate de echipa adversă în repriza secundă, cu varianta unor scenarii de pariere X pauză - 2 final sau 1 pauză - 2 final. Cum s-ar putea traduce asta în contextul pariurilor sportive? Spre exemplu, la meciul din Superligă dintre Sepsi și C.F.R. Cluj din 6 martie 2023, vital pentru ambele echipe în lupta pentru play-off, varianta minimum 2 goluri marcate de C.F.R. în repriza secundă are cotă 6. La o miză de 2.000 de euro, câștigul este de 12.000 de euro. Dar şi Voluntari – F.C .Argeș, din aceeași dată, important pentru play-out, cota e de 9,5 pentru minimum două goluri pentru F.C. Argeș după pauză! Asta înseamnă câștig de 19.000 euro la 2.000 euro investiți! Practic, și dintr-un astfel de scenariu pe lună, la un singur meci, te poți apropia de salariul antrenorului campion al României, respectiv 25.000 de euro, sumă pe care o câştigă lunar Dan Petrescu la CFR Cluj. Iată partidele incriminate cu echipa Târgoviștei: 
Voluntari vs Chindia 0-2 (0-0) - 16.12.2020. Min 50: Achim pare că atacă adversarul, apoi se retrage fără intensitate, ieșind din linia defensivă: gol Chindia. Min 57: Achim nici nu are om în marcaj, nici nu intervine pe centrare, dar la capătul fazei ratează adversarii. Min 67: Fază dificilă, Achim în fața a doi adversari, dar nici nu atacă fotbalistul în posesie, nici nu se repliază: gol Chindia. 
Voluntari vs Chindia 0-3 (0-1) – 22.10.2022. Min. 14: Dani Popa scapă pe partea stângă, Achim îl întâmpină în situație de unu contra unu. Îl talonează fragil, fără să-l pună, însă, deloc în dificultate, permițându-i să trimită balonul în centru, lui Doru Popadiuc, care deschide scorul. Min 68: Cristi Neguț îi trimite o pasă pe stânga, la limita ofsaidului, lui Popadiuc, Achim e lângă el, dar face jumătate de pas și aproape că se împiedică! Atacantul Chindiei se duce nestingherit spre gol și marchează printre picioarele lui Popa pentru 0-2. 
Petrolul vs Chindia 1-2 (1-0) – 28.01.2023. Min 70: Vorobjovas centrează de pe partea dreaptă, Achim nu sare suficient de mult, mingea îl depășește, iar Cooper, aflat chiar în spatele său, marchează cu capul primul gol al Chindiei. Min 85: Cooper primește un balon pe sus la marginea careului, Achim e chiar lângă el, îl împinge încet, dar marcajul său indecis îi permite ghanezului să devieze cu capul pentru Dani Popa, care înscrie golul victoriei. Dosarul ar urma să ajungă la DNA/DIICOT pentru extinderea investigațiilor, care pot aduce surprize pe traseu, în sensul apariției și altor nume de jucători.


În săptămâna dinaintea ultimei etape a returului, pe 09 şi 11 martie, antrenorul principal al Chindiei, Anton Petrea, a împlinit 48 de ani, iar Adrian Mihai Ioniţă 23, prilej cu care le dorim multă sănătate, bucurii și rezultate cât mai bune pentru Târgoviște! La meciul cu Voluntari de la Ploieşti era necesară victoria pentru a încerca să salvăm un retur slab. Din amintirea acelui 0-3 din tur cu ilfovenii nu-mi rămăsese nimic, echipa nu mai juca de mult timp. Reîntâlnirea cu Vadim Rață nu a fost de bun augur pentru noi. Începutul partidei ne-a arătat o formaţie slabă, a noastră şi una ambiţioasă, a lor. Reușita lui Vitalie Damașcan din minutul 15 a avertizat că până atunci, Voluntari a stat la cutie și a jucat doar din talent. Moldoveanul de la Chişinău a luat o acţiune pe cont propriu și a marcat după ce-a trecut la pas şi s-a distrat copios de trei jucători ai Chindiei, virtuozitate ca în celebra melodie „Zdubii bateţi tare” a lui Zdob şi Zdub şi a fraţilor Advahov „Zi Vitalie, zi cu foc!” Ne-a zis-o cu gol. Târgoviştea juca prost şi „trăia” de multe etape într-un singur piston, Barry Godberg Cooper. El a trimis mingea cu capul în transversala porţii oaspeţilor dintr-o poziţie în care, totuşi, ar fi trebuit să marcheze şi tot el a şutat în bara de sus a voluntarilor. A reușit să puncteze după ce a lovit, iarăşi, transversala, a treia oară şi balonul s-a oprit în plasă. Era minutul 71 şi, până atunci, atacantul a implorat divinitatea să dezlege ghinionul Chindiei,  care s-a păstrat şi după instalarea egalităţii la unu de pe tabela de marcaj. Târgoviștenii au avut controlul meciului, doar că nu au marcat, Neguț şi Popa fiind de nerecunoscut. Ilfovenii au trecut la fotbal și au pus presiune pe buturile lui Căbuz. I-am reîntâlnit pe gazon pe voluntărenii Andrei Dumiter şi Daniel Florea, a revenit şi Popadiuc după o accidentare, Merloi a ratat incedibil în final, dar nu s-a mai schimbat nimic. A fost remiză echitabilă. Echipa primarului-marinar Pandele şi a mateloţilor săi de vârsta a treia din galeria venită cu portavoce şi tobă a terminat sezonul regular pe locul 9, cu 34 de puncte, în timp ce Chindia a încheiat pe poziția a 12-a, cu 32. Ilfovenii intrau în play-out cu 17 puncte, târgoviştenii cu 16.


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – F.C. VOLUNTARI 1-1 (0-1)
Au marcat: GODBERG BARRY COOPER, min. 71, pentru Chindia, respectiv VITALIE DAMAȘCAN, min. 15, pentru Voluntari.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Boldor (min. 46 Orozco), Corinus, C. Dinu (min. 41 D. Dumitraşcu) - Dulca, Akhmatov (min. 73 S. Buş) - A. Şerban (min. 73 Perianu), D. Popa (min. 84 Popadiuc), Cr. Neguţ - Cooper. Antrenor: Anton Petrea.
F.C. VOLUNTARI: M. Popa - Ricardinho, Matricardi, Armaş - M. Lopes (min. 87 Merloi), Răduţ (min. 68 Sigurjonsson), H. Tavares, Raţă, Aliji - Nemec (min. 68 A. Dumiter), Damaşcan (min. 87 D. Florea). Antrenor: Liviu Ciobotariu.
A arbitrat la centru Andrei Moroiţă (Ploieşti), ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (Bucureşti) și Ionel Valentin Dumitru (Gherghiţa/Prahova). Rezervă: Bogdan Dumitrache (Bucureşti). Arbitru video: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti); asistent video: Stelian Slabu (Braşov). Observatori: Nicolae Marodin (Bucureşti) - C.C.A., Ion Ion (Bucureşti) - L.P.F.









La mijloc de martie 2023, mi-am adus aminte de luna octombrie a anului 2022, când Chindia aduna victorii precum echipajul Val-Vârtej. Era o serie realizată de TVR în anii 1960-1970, primul serial de televiziune românesc pentru cei mici, cu un scenariu scris de Octavian Sava, inspirat din literatura pentru copii. Acolo erau figuri celebre din cartea „Aventurile baronului Munchhausen” de Gottfried August Bürger, savantul Jacques Paganel din romanul „Copiii căpitanului Grant” de Jules Verne şi reporterul Ionuț, un alter ego al reporterului din seria de benzi desenate „Aventurile lui Tintin”. Echipajul Bătrânei Carapace comandat de căpitanul Val-Vârtej, aflat în situații dificile, reușea întotdeauna să le învingă datorită curajului, cunoștințelor științifice şi umorului. Tema filmului a fost preluată de Camil Georgescu în piesa de teatru „Baronul Münchhausen și căpitanul Val-Vîrtel în căutarea lui Paganel” a cărei premieră a avut loc în regia Elenei Simionescu, pe 25 noiembrie 1970, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Ca şi în film, vedetele erau Nicolae Gărdescu, în rolul baronului Münchhausen şi Dem Savu, nimeni altul decât... căpitanul Val-Vârtej. Aşa era atunci Chindia, un echipaj unit sub comanda „vârtejului” Toni Petrea.





În 13 martie 2023 se încheia un retur slab. Cel puţin parcursul de primăvară al sezonului a fost unul în care, uşor, uşor, nu am mai contat. Unele echipe s-au apropiat ameninţător de noi în punctaj, cazul Mioveniului, altele ne-au depăşit spectaculos, cum a fost Universitatea Cluj. De la o echipă schimbată total în bine în toamnă și care aduna ca un turbion puncte după puncte, ameninţând la un moment dat cu intrarea în play-off, au rămas în februarie şi martie 2023 doar vagi urme de fotbal. A fost o singură zvâcnire, la Ploieşti când, ironia sorţii, am învins în deplasare Petrolul pe terenul pe care jucam acasă de patru ani, cu mici intermitențe prin Giurgiu, Buftea şi Buzău. Norocul nostru a fost că partida cu găzarii şi cele care au urmat ne-au adus în prim-plan un jucător, Cooper, care a început să marcheze şi să paseze decisiv şi, astfel, am mai adunat puţine puncte. Dacă ar fi avut calitatea lui Ion Cazacu-Oaie, Vasile Pârvu-Silade, Claudius Sava-Mutu, Petre Marinescu-Grecu şi Răzvan Toboșaru-Tobi, la câte ocazii a avut, atacantul italian ar fi putut marca nu patru goluri, ci de trei ori mai multe.  Dar el a fost revelaţia fulminantă a Chindiei runde la rând, în care Căbuz nu a mai apărat ca în toamnă. 
Apărarea cu Căpuşă, Celea şi Boldor a fost din ce în ce mai slabă. Dulca a făcut doar act de prezenţă în echipă, veniţii Corinus, Perianu şi Buș nu au contat, iar Popa şi Neguț nu au mai avut randament. Am înţeles, jucătorii erau neplătiţi de două, trei sau patru luni, dar totuşi... Ştiind că oricum îşi vor lua banii cândva, ar fi trebuit să joace ceva, aşa cum au jucat în toamna lui 2022, când iarăşi aveau restanțe salariale. Nu a mai fost tornada de entuziasm care paraliza echipa adversă şi o obliga să greşească de multe ori în ultimul minut, prilej de puncte pentru noi. În tur, Cooper a marcat doar o singură dată, nu anunţa nicidecum explozia, conta echipa. În primăvară, mai toţi jucătorii Chindiei au „dispărut” din joc deși au fost pe gazon tot timpul. Doar Barry Godberg a fost „testul Cooper” pentru adversari, punându-le la încercare apărările. În rest, tăcere şi mediocritate. Furtuna Val-Vârtej de toamnă pe care noi o credeam a fi ciclon de iarnă în 2023 a devenit un biet vânticel de primăvară. 

O furtună într-un pahar cu apă...







***


BIBLIOGRAFIE


Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, cartea Târgoviște - Ion Vasiliu, 1969, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Almanahul Flacăra, Revista Flacăra, Revista Urzica, Jurnal de Dâmboviţa, Ziarul Hunedoreanului, Cronica Găeștiului, ProSport, Liga2.prosport.ro, ziarullumina.ro, transfermarkt.ro, cinemagia.ro, Aarc.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, https://www.facebook.com/ajfDBofficial, https://www.facebook.com/ChindiaTargoviste pagina suporterilor, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, fanatik.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, arges-stiri.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, libertatea.ro, paginademedia.ro, baschet.ro, mediafax.ro, agerpres.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, https://www.facebook.com/muzeuldefotbal, https://www.facebook.com/RapidOldBoys, http://sanuuitam.blogspot.com/ dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, alecsvlad.ro, viva.ro, mapio.net, facebook.com/Chindia Targoviste, http://artinfonews.ro, https://www.facebook.com/ChindiaJurasicPark/, https://www.bugetul.ro/, http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/, dicogs.com, playmakerstats.com, Targoviste.ro, http://www.ucv1948.ro/,  http://imagoromaniae.ro/, facebook.com/Targovistea in imagini - fotografii si carti postale, https://www.facebook.com/targovisteainimagini.ro, bluelions.ro, https://www.fanpop.com/, gsp.ro, premium.gsp.ro, prosport.ro, http://www.fc-sheriff.com/, https://oraexactainfotbal.ro/,  B1TV, Prima TV, National TV, MDI TV, Partener TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, http://www.romania-actualitati.ro/, digisport.ro, digi24.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, lobbyandadvocacy.weebly.com, https://www.facebook.com/csbradu, fchermannstadt.ro, https://www.facebook.com/arsenal.targoviste,  www.catavencii.ro, https://www.facebook.com/RapidulDeAltadata/posts/1927306844009165/, https://m.facebook.com/MonarhiaSalveazaRomania.DanButiu/photos/inaugurarea-stadionului-giulestiin-1939-caile-ferate-sarbatoreau-70-de-ani-de-la/751767948188711/, Florian Pricop – Istoria rugbyului bârlădean, Compania Națională de Investiții, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, Facebook-C.S.M. Târgoviște, Editura Bibliotheca Târgoviște, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.  
De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.
Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion și Florin Petheu, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Marian Sterea, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, Răzvan Păsărică, Gheorghe Flușter, Cristian Preda, Alexandru Dobre, Florin Kirițescu, Florian Ispas-www.fotoart-studio.ro, Gabriel Boriga, Liviu Mânecan-București, Nicolae Stanciu-Hunedoara, Gabriela Cocora, caricaturile semnate de domnii Matty, Neagu Rădulescu, Alexandru Clenciu,  Romulus Scarlat-SIR, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.

MULŢUMESC TUTUROR!

Gabriel Degeratu




Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)