FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 47, SE PUTEA ȘI MAI RĂU… (turul ediției 2021 – 2022)

 

 CAPITOLUL 47

 

SE PUTEA ȘI MAI RĂU… (turul ediției 2021 – 2022)


Ne pregăteam pentru a treia oară în istoria fotbalului târgoviştean de o serie de 3 ani consecutivi în prima ligă. Se întâmplase între 1977-1980 şi 1981 şi 1984, acum era 2019-2022, cu posibilitatea unei premiere, patru campionate la rând în prima divizie. Președintele clubului, Marcel Ghergu, anunța că, în mod firesc vor urma plecări și venire la echipă, dar cu certitudine echipa tehnică ca rămâne aceeași cu principalul Emil Săndoi, secundul Valentin Năstase și antrenorul cu portarii, Dumitru Hotoboc.

14 iunie 2021, Chindia se reuneşte pe terenul de la Aninoasa, iar prima constatare este că au plecat 12 jucători. S-a renunţat la Blaise Yameogo, Valmir Berisha, Tomas Diaz, Mihai Costea, Mihai Neicuţescu, Florinel Mitrea, Alex Negrea, Bourama Fomba şi au plecat patru titulari, Andrei Piţian şi Denis Dumitraşcu la F.C. Argeş, Vadim Raţă la F.C. Voluntari şi Marian Aioani la Farul Constanța, echipa din Liga I rezultată în urma fuziunii dintre Viitorul lui Gică Hagi şi Gică Popescu şi echipa „faristă” din a doua divizie, condusă de Ciprian Marica. În aceste condiţii, jucătorii împrumutaţi pe timp de un an Chindiei de la Constanța, Tiberiu Căpuşă, Marco Dulca, Paul Iacob au fost de această dată transferaţi la Târgovişte, portarul Cătălin Căbuz, trecut cândva pe la echipa noastră a fost şi el cedat definitive. Alţi doi tineri fotbalişti de la Viitorul-Farul, Răzvan Matiș şi Florin Haită, ambii U21, au fost şi ei trimişi să joace la noi pentru ediţia de campionat 2021-2022, dar în final, al doilea alege Universitatea Cluj unde va fi pregătit de Erik Lincar, fostul lui antrenor de la Turris Turnu Măgurele şi va fi coleg cu 4 fotbalişti care au evoluat şi la Târgovişte, Denis Ispas, Daniel Novac, Valentin Alexandru şi Florinel Mitrea. 

Alte veniri la Chindia erau albanezul Simo Roumpoulaokou, fundaş stânga de la U.T.A., Sergiu Suciu, mijlocaş venit din Serie C din Italia, de la Juve Stabia, Doru Popadiuc de la Politehnica Iaşi şi un alt UNDER 21 Marian Şerban, de la C.S. Universitatea Craiova, ultima dată la C.S. Mioveni. În fine, cei trei Daniel, Florea, Celea şi Popa şi-au dat acordul să continue la Chindia, ultimul după ce agitase spiritele o perioadă scurtă cu zvonul că va pleca în liga a doua engleză. Omul cu pregătirea fizică a lotului, Cristian Sandu, anunță conducerea Chindiei că nu va mai putea continua în campionatul ce urma să înceapă din motive faniliale, în locul său fiind numit Stelian Isac, o altă revenire la echipă, după peregrinări la Petrolul Ploiești şi Hermannstadt. O noutate era venirea la Centrul de Copii şi Juniori al clubului a fostului component al Micului Ajax, Cristian Țermure, pus şef peste antrenorii care se ocupau de viitorul fotbalistic al Târgoviștei,  Vasile Bârdeș, Irinel Voicu, Ionuț Iugulescu, Cosmin Lunescu, Marian Vătavu, Răzvan Toboșaru, Remus Gâlmencea, Ion Ene, Dragoș Pătru și Mihai Tătăranu. 

Chindia s-a prezentat pe 22 iunie la vizita medicală, iar o zi mai târziu a susţinut primul amical al verii, cu Academica Clinceni, pe terenul ilfovenilor. Pe 28 iunie era programată plecarea în cantonamentul de la Săcele, unde echipa va susține cel puțin patru jocuri amicale, cu Viitorul, F.C.S.B., Petrolul și Csikszereda. Prima etapă a noului sezon al Ligii 1 era programată în 16, 17 şi 18 iulie, iar până la omologarea provizorie a stadionului „Eugen Popescu”, Chindia juca tot la Buzău, pe stadionul Gloriei. Primul test din perioada de pregătire s-a încheiat cu scorul de 1-0 pentru Academica, la Clinceni, Ionuț Ștefan marcând unicul gol al întâlnirii, în minutul 87. Ambii antrenori au folosit toți jucătorii pe care i-au avut la dispoziție, la noi evoluând şi nou veniţii Căbuz, Roumpoulaokou, Suciu, Matiș, Popadiuc şi Marian Șerban. Patru dintre jucătorii de perspectivă de la Centrul de Copii și Juniori al clubului nostru, portarul de 15 ani Andres Luciano Brânzea, un fundaş de 18 ani, Florin Robert Nanciu şi doi mijlocaşi de 17 ani, Javier Andres Fuiorea şi Iulian Zamfir s-au alăturat seniorilor în cantonamentul centralizat la Săcele-Brașov, desfăşurat timp de 12 zile. Oricum era cert că, începând din sezonul 2021-2022, cluburile din Liga I nu mai erau obligate să folosească decât un jucător U21, nu doi ca în precedentul campionat. În schimb, patronii au primit sarcina de a învesti 5% din buget în academii în 2022, 6,5% în 2023 și 7,5% în 2024.  


În 24 iunie vine vestea tristă a decesului lui Ion Ghițulescu, una dintre cele mai bune voci din istoria radioului românesc, inventatorul celebrei emisiunii „Fotbal minut cu minut”. Avea 91 de ani şi a murit acasă. Născut în 1930 la București, în zona Obor, aproape de stadionul unui club legendar, Unirea Tricolor, Ghitulescu a absolvit în 1949 Colegiul Național „Sfântul Sava”. Înainte de a se dedica radioului, a cochetat cu baschetul și cu rugbyul, în sportul cu balonul oval reușind chiar să impresioneze, dar a fost nevoit să renunțe din cauza unor accidentări serioase. A jucat și fotbal, dar pe stradă, cu regretatul Titus Ozon. Mai târziu, Ion Ghițulescu a fost obligat practic să se facă ziarist din cauză că Partidul Comunist i-a închis tatăl în pușcărie și astfel, i-a refuzat fiului accesul la Facultatea de Chimie. El a participat ca trimis special al Radiodifuziunii la Jocurile Olimpice în perioada 1960 – 1996, dar și la Campionatele Mondiale de fotbal din 1986, 1990 și 1994. 
A realizat mai multe emisiuni la radio care au rămas în sufletele românilor: „Radioprogramul dimineții”, care se difuza zilnic între 06:00 și 09: 00, din 1967 și până în 1990, „Matinalul”, începând cu anul 1990 și celebrul și unicul „Fotbal minut cu minut”. Ion Ghițulescu a comentat şi meciurile lui C.S. Târgovişte, inclusiv de pe stadionul de sub Turnul Chindiei. 
Jurnalistul Vasile Neagu povestea în Jurnal de Dâmboviţa o întâmplare nostimă cu Maestrul: „Eram pe <<Municipalul>> nostru, la un meci din sezonul 1977-1978 cu Dinamo Bucureşti. Era normal să comenteze Ion Ghiţulescu, dinamovist declarat. Se transmitea din tribună, de la o masă. Ascultam la aparatele de radio emisiunea <<Fotbal minut cu minut>> şi urmăream echipele care erau la încălzire. Se comută legătura la Târgovişte. Ghiţulescu vorbeşte despre numărul spectatorilor, starea gazonului, vremea şi începe prezentarea formaţiilor. Mai întâi oaspeţii. Citeşte câteva nume, moment în care o adiere de vânt îi zboară foaia de pe masa, dincolo de tribună. Pentru că era dinamovist şi cunoştea bine echipa, continuă să o prezinte până la ultima rezervă. Eram la câţiva metri de el, văzusem ce se întâmplase şi eram curios cum se va descurca.
Şi ştiţi ce a făcut? A întrerupt emisia! Asistentul de regie, care se afla lângă el, şi-a pus mâna în cap. Apoi, a coborât la vestiare (care atunci se aflau sub tribuna I) şi a notat formaţia gazdă. Între timp, din studioul de la Bucureşti s-a anunţat că s-a întrerupt legătura cu Târgoviştea şi se va reveni. După vreo zece minute aşa s-a întâmplat, numai că de această dată Ghiţulescu ţinea foaia cu ambele mâini”. Şi acum o precizare, deşi a fost interpretat ca un mare dinamovist, nu a fost aşa, o spunea chiar Ion Ghițulescu în „Gazeta Sporturilor”: „Cred că am comentat mai multe meciuri ale C.C.A. și ale Stelei. Atașamentul meu față de Dinamo s-a interpretat după ce am ales să comentez partidele lor, grație relației de amiciție pe care o aveam cu Lucescu”.


Vine apoi vestea că reprezentativa de baschet feminin a României începe pregătirile pentru FIBA U20 Womenʾs European Challangers, o echipă cu trei târgovişteni, jucătoarele Diana Ignat-Kleemann, Evelina Petrof şi antrenorul Marian Enache-Sârbul. În condiţiile în care pandemia a făcut imposibilă desfăşurarea de competiţii cu un număr mare de echipe participante, FIBA a decis ca în 2021 tradiţionalele campionate continentale juvenile să se desfăşoare sub forma unor competiții intitulate FIBA European Youth Challengers, care să reunească la start maximum şase echipe naţionale. Prima întrecere continentală programată este cea de U20 feminin, acolo unde România a fost repartizată în grupa E, găzduită de Skopje, alături de Slovacia, Luxemburg, Macedonia de Nord şi Kosovo. Sub comanda Dan Calancea-Marian Enache, la Târgovişte, în sala „Ioan Valerian”, s-au reunit 16 sportive, dintre care 12 vor face deplasarea la competiţia programată între 11 şi 18 iulie.  În lot erau Rebecca Lipovan-F.C.C. Baschet UAV Arad, Ariana Kelemen-Radin, Bianca Nan, Adina Ciciovan și Maria Florea de la CSTBv Olimpia CSU Brașov, Cătălina Crăciunescu, Mihaela Mazilu, Ioana Bota și Andreea Horlea de la C.S.Ș. Alexandria, Diana Ignat-Kleemann și Evelina Petrof de la C.S.Ș. Târgoviște, Ștefania Cătinean-A.C.S. Sepsi SIC Sf. Gheorghe, Alexandra Mangra-Rookies Oradea, Anamaria Pop-KSC Szekszard-Ungaria, Laura Vaida-UMass Lowell - SUA și Ana Ion-Alfred University-SUA.


Altă veste bună vine de la echipa de juniori U19 a Clubului Sportiv Școlar Târgoviște.Formația dâmbovițeană, antrenată de Nicu Croitoru, Cosmin Toboșaru și Marian Valentin a reușit performanța de a încheia campionatul național U19 pe podiumul de premiere, locul 3, după A.C.S. Academia de Fotbal Viitorul Cluj și A.C.S. Campionii Fotbal Club Argeș. Astfel, C.S.Ș. Târgoviște a obținut două victorii, 6-2 în optimi cu Astra Giurgiu și 8-7 în sferturi cu Colțea Brașov, apoi la turneul final de la Buzău, în semifinalele competiției, târgoviștenii au pierdut cu 3-0 cu A.C.S. Academia Fotbal Viitorul Cluj. C.S.Ș. Târgoviște are exclusiv dâmbovițeni născuți între 2002 și 2005, care provin în principal din propria pepinieră și de la Kinder Târgoviște, golgeter fiind Cătălin Ene, cu 15 goluri marcate în toate competițiile. Echipa a fost răsplătită de F.R.F. cu medalii, trofeu și diplomă, premierea echipei având loc pe unul dintre terenurile de minifotbal de la Complexul Turistic de Natație, în prezența lui Ciprian Prisăcaru-președintele A.J.F. Dâmbovița și Cătălin Tănase-directorul C.S.Ș. Târgoviște. Tot tinerii de la C.S.Ș. au învins și în prima ediție a Cupei AJF Dâmbovița, scor 1-0 în finala cu Chindia Târgoviște. Lotul echipei a fost alcătuit din portarii Leonard Andrei, Andrei Mocanu şi jucătorii de câmp Vlăduț Zamfirache, Alexandru Petre, Andreas Răuță, Cătălin Ene, Mihai Enache, Eduard Stoican, Eduard Dobre, Gabriel Samoilă, Mihai Vamă, Adrian Terec, Andrei Vintilescu, Mihai Pătulea, Andrei Iancu, Daniel Stan, Mario Cristea, Renato Tănase, Mark Pădurariu, Tolea, Tudor Nițoi, Andrei Budoiu. 


Chindia susţine încă două partide amicale, o victorie cu 2-1 cu Farul lui Gică Hagi, goluri Tibi Căpuşă şi Cristi Cherchez şi o înfrângere cu F.C.S.B., 1-3, marcatorul mostru fiind Daniel Florea, cel care a deschis scorul în meci. A urmat 0-0 cu Csikszereda, cu echipa de start: Căbuz - Martac, Celea, Ioniță, Roumpoulaokou - Atanase, Suciu, Zamfir, Kocic - Matiș, Cherchez şi iarăşi un egal alb, cu Petrolul, la Strejnic, în ultima verificare dinaintea debutului în sezonul 2021-2022 al Ligii I, meci început cu D. Moldovan - C. Dinu, Căpuşă, Baxevanos, Corbu - Neguț, Popadiuc, Iacob, Șerban - Popa, Florea, pe parcurs evoluând şi Roumpoulaokou, Ioniță, Martac, Cherchez, Kocic, Zamfir, Matiș. Precizez că Iulian Zamfir era unul dintre cei patru juniori chemaţi la seniori, un tânăr promițător, iar Nikolaos Baxevanos era în probe. Ulterior, stoperul grec trecut prin liga I, puţin pe la Botoşani şi mai mult pe la Iaşi, unde a evoluat şi contra Chindiei, va semna cu clubul, fiind ultimul jucător achiziţionat înainte de primul meci din ediţia 2021-2022. Era săptămâna în care doi fotbaliști dâmbovițeni, fundaşul Mihai Bălașa şi atacantul Andrei Ivan au câştigat Supercupa României cu C.S.U. Craiova. Oltenii au învins campioana C.F.R. Cluj cu 4-2, după executarea loviturilor de departajare şi au dobândit în premieră trofeul. Cei doi au fost folosiți titulari de către antrenorul grec Marinos Ouzounidis, Ivan evoluând până în minutul 92, când a fost înlocuit cu Valerică Găman, Bălașa jucând până la final. 
Începea campionatul, dr. Stelian Sorică, specialist în reabilitare medicală îl înlocuieşte pe Lucian Chețan, iar noul vicepreşedinte al Consiliului Director la Chindia este Adrian Dumitru, directorul Companiei de Apă Târgovişte, numit în locul lui Cătălin Furtună. Cu câteva zile înainte de debutul în campionat, a fost anunţat parteneriatul de imagine cu compania târgovişteană Pro Activ, cu o activitate în domeniu de 20 de ani, reprezentată prin managerul Lorin Petrescu și directorul executiv Alin Ionescu, în timp ce din partea Chindiei au participat Marcel Ghergu şi jucătorul internațional Tiberiu Căpușă. Parteneriatul a fost parafat pentru o perioadă de un an, cu drept de prelungire, iar numele sponsorului a fost inscripționat pe echipamentul de joc, spate – sus. Se purtau negocieri și cu alte companii, iar ele erau destul de avansate în direcția unui sponsor cu vizibilitate în partea din față a echipamentului, cert era că în zona spate–jos a tricourilor rămânea ca partener de imagine Beda, în timp ce pe mâneci apăreau Worm și Cătă Cars. Până atunci, baza financiară a echipei rămâneau Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Târgoviște. Era o realitate de necontestat că firmele particulare nu se „imbulzeau” la fotbal.


Chindia și-a prezentat în data de 15 iulie lotul pentru campionatul 2021-2022 al Ligii 1 la evenimentul care a avut loc la terenul sintetic de la Complexul Turistic de Natație, participând reprezentanții asociaților, primarul municipiul Târgoviște, Cristian Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, preşedintele clubului, Marcel Ghergu, antrenorul principal, Emil Săndoi şi suporteri. Au fost prezentaţi 28 de fotbalişti: portarii Dinu Bogdan Moldovan, Cătălin Căbuz, Rareş Pop, Andres Brânzea, fundaşii Mădălin Martac, Daniel Celea, Cornel Dinu, Nikolaus Baxevanos, Simo Roumpoulaokou, Laurenţiu Corbu, Adrian Ioniţă, Milan Kocic, Robert Nanciu, Tiberiu Căpuşă, mijlocaşii Paul Iacob, Mario Dulca, Răzvan Matiș, Sergiu Suciu, Doru Popadiuc, Marian Şerban, Andrei Şerban, Javier Andres Fuiorea, Iulian Zamfir, Cosmin Atanase, atacanţii Daniel Constantin Florea, Cristian Neguț, Daniel Popa, Cristian Cherchez, antrenor principal Emil Săndoi, secund Valentin Năstase, antrenor cu portarii Dumitru Hotoboc, medic Stelian Sorică, preparator fizic Stelian Isac, kinetoterapeut Alin Draga, ofiţer de presă Ionuţ Marin. 
De asemenea, primarul Târgoviștei Cristian Stan anunţa că intervențiile la stadionul „Eugen Popescu” continuau: „Ca elemente de noutate, zilele acestea alegem și comandăm noile scaune, lucrăm la rețeaua de alimentare cu energie electrică a instalației de degivrare și a nocturnei și pregătim tribuna în vederea realizării hidroizolației. Se lucrează în continuare la tribuna veche pe toate fronturile, atât la încăperile de sub tribună, cât și la exterior, la ultimul segment al gradenelor, iar ultimele componente ale tribunei metalice sunt în lucru la furnizor. Așa cum am mai menționat, chiar și fără un leu sprijin financiar de la bugetul de stat, facem toate eforturile pentru ca arena sportivă să poată fi terminată în acest an, dar și pentru omologarea provizorie a stadionului, fără tribuna metalică, astfel încât echipa să poată juca cât mai curând la Târgoviște” preciza edilul-şef al orașului. Suporterii Chindiei nu erau entuziasmați de explicații, dimpotrivă, părerea majoritară era că se lucra doar în timpul vizitelor șefilor de la Primărie, pentru a da bine în fotografii.


O primă delegație românească pleacă la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu avionul via Novosibirsk, cursă charter a companiei Smartwings din Cehia. Zborul costa peste 210.000 de euro și dura 12-13 ore, cu escală în Rusia, pentru alimentare cu combustibil. Între călători, trei dâmboviţeni, Ancuța Stoenescu, baschetbalistă multiplă campioană a României, componentă acum a naţionalei de 3x3 şi doi fotbalişti, Marco Dulca, mijlocaşul Chindiei şi ex-târgovișteanul Marian Aioani. Coincidenţă, ultima calificare a sportului rege din România la o olimpiadă era cea din 1964, tot la... Tokio! Şi atunci în lot aveam un portar dâmboviţean, care jucase la Târgovişte şi plecase apoi tot în liga I, Marin Andrei. În urmă cu aproape șase decenii, în Japonia, România termina pe 2 grupa A, după două victorii cu Mexic şi Iran, 3-1 şi 1-0, plus un egal cu RDG, 1-1. Apoi, în sferturi de finală, pierdea dramatic cu Ungaria, scor 0-2, după ce la 0-1 în minutul 85, căpitanul Gh. Constantin rata o lovitură de la 11 metri. Ungaria avea să devină chiar campioana olimpică după o finală cu Cehoslovacia, 2-1. Am jucat apoi două meciuri de clasament, 4-1 cu Ghana şi 3-0 cu Iugoslavia, terminând ultima noastră ediţie de JO pe locul 5. Iată care a fost lotul României la JO 1964: Ilie Datcu (1), Stere Adamache (20), Ilie Greavu (2), Ion Nunweiller (3), Bujor Hălmăgeanu (4), Dan Coe (6), Emerich Jenei (5), Gheorghe Constantin (8), Ion Ionescu (9), Constantin Koszka (10), Sorin Avram (7), Marin Andrei (12), Mircea Petescu (13), Carol Creiniceanu (11), Dumitru Ivan (14), Nicolae Georgescu (16), Emil Dumitriu (18), Cornel Pavlovici (19), Emil Petru (15), Ion Pârcălab (17). Cornel Pavlovici, care a început turneul rezervă, l-a terminat ca golgeter al naţionalei, reuşind 6 goluri. 
Târgoviştean get-beget, Marin Andrei a rămas în istoria Rapidului pentru cele 770 minute la rând fără gol primit în sezonul 1964-1965, un record valabil şi în 2021, obţinut şi cu ajutorul defensivei Lupescu – Coe – Motroc – Greavu, aceeaşi cu care Rapid a şi câştigat titlul în 1967, an când portarul târgoviştean a făcut şi el parte din lot, titularul fiind Rică Răducanu. Apoi Nas de Rege sau Năsălie, aşa cum era alintat goalkeeperul datorită şi din cauza proeminenței nazale asemănătoare marelui actor Constantin Tănase şi-a mai adăugat în palmares evoluţiile la toate cele patru echipe bucureştene de tradiţie din acea perioadă, în ordinea Rapid, Steaua, Progresul şi Dinamo. A povestit mereu că primele mănuși cu care a apărat la fotbal au fost unele de sudor, iar o minge trimisă spre poartă i-a fracturat degetul mic de la mâna stângă. Internaţionalul Andrei a recunoscut întotdeauna că în afară de Metalul oraşului natal, cel mai mult legat sufleteşte era de echipa de sub Podul Grant. O frumoasă avanpremieră târgovișteano-giuleșteană înainte de Rapid - Chindia!

Meciul cu Rapid Bucureşti de pe Arena Naţională din Capitală a fost pentru giuleşteni partida de revenire în Liga I de fotbal, după o pauză de şase ani. Atmosferă impresionantă în tribune, cu peste 15 mii de spectatori, o galerie fabuloasă a echipei gazdă care a cântat imnul echipei şi mulţi târgovişteni veniţi la reîntâlnirea cu fotbalul. Pentru Chindia a fost prima dispută oficială cu spectatori după un an şi patru luni de interdicţie. Unicul gol al partidei a fost înscris de Adrian Bălan în minutul 57, cu şansă, la o contră pusă lui Doru Popadiuc, în fond o mare gafă a apărătorului nostru, un gol pe care la final de meci, antrenorul Emil Săndoi l-a caracterizat perfect „de cascadorii râsului”. Giuleştenii au mai avut o mare ocazie prin Cătălin Hlistei, în minutul 71, al cărui şut a fost respins de singurul nostru jucător cu notă de trecere, portarul Dinu Moldovan. Daniel Florea a ratat de două ori, singur cu portarul Horaţiu Moldovan, în minutele 2 şi 83, în stilul său care indica multă indolență, iar celălalt atacant, Daniel Popa, a fost şi el la fel de neinspirat. Startul meciului a fost întârziat cu cinci minute din cauza petardelor şi torţelor aprinse de galeria Rapidului, unde l-am remarcat şi pe Bogdan Ameriknu, jurnalistul sportiv târgoviştean care era suporterul pe viaţă al giuleştenilor, dar şi un fervent susţinător al Chindiei de pe meleagurile natale.
Puteam deschide scorul după două minute, am fi putut să-l şi majorăm... rapid cu Rapid, dar Florea şi Popa au ratat cu seninătate toate ocaziile. La 1-0 puteam măcar egala cu 8 minute înainte de final, dar Gică Fentă ne-a convins din nou că este un atacant cu posibilităţi limitate, la care vârsta şi ifosele începeau să se simtă din plin. După fluierul final al Feşnicului clujean, frustrare târgovişteană şi bucurie ceferistă, vorba antrenorului gazdelor, Mihai Iosif, fost jucător al Micului Ajax la promovarea din 1995-1996, „Fericirea are chipul meu”, o şugubeaţă şi inspirată trimitere la conferinţa de presă înspre celebra melodie „Fericirea are chipul tău” a Mihaelei Runceanu, muzica Marcel Dragomir, versuri Eugen Rotaru. Păcat de suporterii veniţi de la Târgovişte duminică seara, târziu, meciul a început la 21.30 şi ajunşi acasă noaptea, luni la ora 2, mulţi s-au prezentat 5 ore mai târziu la serviciu. I-am simţit supăraţi pe tot timpul partidei şi la sfârşitul ei de neputinţa echipei într-o confruntare în care Rapid ne-a convins că are doar suporteri minunaţi, nu şi echipă de fotbal. Dar la cum ne-am prezentat în prima rundă, e adevărat că nici Târgoviştea nu avea...








RAPID BUCUREȘTI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (0-0)
A marcat: ADRIAN BĂLAN, min. 57.
RAPID: H. Moldovan - Cl. Belu, Cristi Săpunaru, Dragoș Grigore, Junior Morais - Crepulja (min. 90+3 Dandea), Albu - Carnat (min. 82 Romario Moise), R. Ilie (min. 66 Pănoiu), Hlistei (min. 82 Alami) - Adrian Bălan. Antrenor Mihai Iosif.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Căpuşă, Iacob, Celea, C. Dinu (min. 54 Roumpoulakou) - Cr. Neguţ, Suciu (min. 74 Corbu), Popadiuc, A. Şerban (min. 73 Matiş) - D. Florea, D. Popa. Antrenor Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca), ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și Alexandru Cerei (Cluj-Napoca). Rezervă: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Observatori: Sorin Boca (Iaşi) – C.C.A. și Mircea Călin (Bucureşti) – L.P.F.



Reîntâlnirea cu ceferiştii mi-a trezit amintiri de patru decenii de la promovarea în Divizia A a C.S. Târgovişte, din 1981, de la a treia urcare în elită în ordine cronologică, după cele din 1961 şi 1977. A fost atunci o reuşită obţinută şi după o victorie cu 2-1 pe stadionul Republicii din Bucureşti, în fața a peste 30 de mii de giuleşteni. Au fost şi suporteri din judeţul Dâmboviţa, iar la intrările în arenă era „bătaie” pentru a găsi un bilet în plus, astfel că în mod sigur câteva mii de oameni au rămas în afară şi s-au dus acasă sau pe la prieteni pentru a viziona meciul pe TVR 2. Fotoreporterul Liviu Mânecan, martor al partidei desfăşurate în primăvara anului 1981 nu a pierdut prilejul de a imortaliza atmosfera acelor ani, iar fotografiile-document sunt extraordinare. Au jucat atunci la Rapid: Ioniță-Cojocaru, Pârvu, Ţâră, Fogorossy-I. Ion, M. Stelian, Petcu, Paraschiv, Georgescu, Damaschin, Grosu, Manea, iar la C.S.: Voinea-Niculescu, S. Dumitrescu, Ene, Pitaru-Gheorghe, Filipescu, Economu, Greaca, Mărgelatu, Sava şi Dobrin. Antrenori la ceferişti erau Ion Motroc şi Emil Dumitriu, cel alintat Nichi sau catalogat drept Dumitriu II, la noi Ștefan Coidum și Radu Jercan. În minutul 15, Gicu Dobrin a marcat din lovitură de la 11 metri, corect acordată de arbitrul clujean Mircea Salomir, Claudius Sava a majorat scorul în min. 67, pentru ca cinci minute mai târziu, rapidistul Damaschin să înscrie, aducând speranţele în „vulcanul” giuleștean. Au urmat 20 de minute cu prelungiri în care târgoviştenii au dominat partida şi meciul s-a încheiat 1-2. Ziaristul Stelian Trandafirescu i-a remarcat de la C.S. pe Ion Ene, Ionel Pitaru, Dumitru Gheorghe, Claudius Sava şi Nicolae Dobrin, iar dintre rapidişti nu a găsit vreunul care să-l convingă că trebuie apreciat. 
Am văzut atunci nu 15 mii de rapidişti frenetici, ci 30 de mii şi totuşi Târgoviştea s-a impus minut de minut pe toată întinderea partied, ieşind în aplauzele spectatorilor care au văzut diferenţa de valoare şi au aplaudat sportiv echipa dâmboviţeană! Nu era vorba doar de celebrul Prinţ de Trivale devenit Împărat sub Turnul Chindiei, era vorba de o formaţie care arăta bine în integrum şi juca fotbal pe oriunde în deplasare şi acasă, şi aşa a fost şi în prima divizie în ediţia următoare când s-a clasat pe poziţia a 9-a. O comparaţie pe posturi între băieţii din 1981 şi cei din 2021 ar fi fost totat defavorabilă ultimilor şi sunt sigur că şi la Rapid era la fel. Aceasta era realitatea!





Meciul cu Sepsi a fost primul de pe teren propriu cu spectatori după 16 luni de pandemie de Covid 19 şi restricții, evident cu precizarea că stadionul „nostru” nu era la Târgovişte, ci prin vecini de mai mult de doi ani, adică Ploieşti, Giurgiu, Buftea şi acum Buzău. În tribunele arenei din Crângul buzoian era galeria Chindiei, dar şi suporterii veniţi de la Sf. Gheorghe, pe o căldură sufocantă la nivelul solului, care a adus suferinţă fotbaliştilor şi jocului. Speram ca atacanții Florea și Popa să marcheze așa cum o faceau Claudius Sava și Petre Marinescu pentru o victorie ca pe vremuri. În minutul 12, Tiberiu Căpușă a reluat de la 6 metri de poartă, după o lovitură liberă a noastră, dar balonul este reținut fără emoții de Niczuly, iar la şase minute după pauză, asistăm la deschiderea scorului. Nord macedoneanul Stefan Ashkovski de la Sepsi a primit o pasă lungă de la Bogdan Mitrea, profitând de gafa uriaşă a noilor veniţi Baxevanos şi Roumpoulaokou, şi, trezindu-se cu mingea la picior, a finalizat fără emoții. În minutul 60, bulgarul Radoslav Dimitrov a fost la un pas de a majora avantajul covăsnenilor cu un șut din partea stângă a careului, care a fost scos în extremis de Dinu Moldovan, iar în minutul 66, consemnăm o ocazie imensă pentru Chindia, Paul Iacob zguduie bara porții lui Niczuly cu un șut de la marginea careului de 16 metri. Ușor-ușor, arbitrul Florin Chivulete ne demonstrează nu numai că este un fluieraş slab, dar ne convinge că are şi premeditate intenţii rău voitoare cu Târgoviştea, după ce suflă în ţignal doar împotriva noastră, oprindu-l pe Daniel Florea din două acţiuni periculoase. În minutul 82, Emil Săndoi realizează o dublă schimbare inspirată, trimițându-i pe gazon pe Cherchez şi pe Matiș care se vor dovedi în cele 12 minute jucate activi, ofensivi şi... hotărâtori. Astfel, în minutul 87, e rândul oaspeţilor să ne răspundă la cadou prin Hugo Sousa, care la o fază creată de Matiș, respinge mingea cu capul către Cherchez, lăsat inspirat în ofsaid de apărarea covăsneană, singur, fata în faţă cu portarul şi Cristi marchează cu precizie din pasa primită direct de la adversar, este 1- 1. Galeria Chidiei se însufleţeşte şi scandează numele jucătorului care a intrat şi a marcat la doar 5 minute, suporterii strigă „Chindia! Chindia! Chindia!”, echipa se mobilizează incredibil şi în minutul 90 am fi putut câştiga dacă balonul trimis puternic de Daniel Florea nu ar fi fost scos, cu mare dificultate, de portarul Niczuly, omul care și-a salvat astfel echipa de la înfrângere. Era primul punct obţinut de echipa noastră în campionatul 2021-2022, un început spre revenirea la o formă bună, într-o competiţie lungă, cu tur, retur şi play-off sau olay-out, ca în ultimele două ediţii de Liga I. Concluziile aparţin suporterilor, pe site-ul oficial al clubului: „Chindia fără Cherchez, e ca nuca fără miez”- Dragoș Neagoe şi „Să facă tinicheaua asta de stadion odată, că mi s-a luat de atâtea termene şi autorizaţii” - Toma Ionuţ Laurenţiu. Corect!



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - SEPSI OSK SFÂNTU GHEORGHE 1-1 (0-0)
Au marcat: CRISTIAN CHERCHEZ, min. 87, pentru Chindia, respectiv STEFAN ASHKOVSKI, min. 52, pentru Sepsi OSK.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Căpuşă, Celea, Baxevanos, Roumpoulaokou (min. 72 Corbu) – A. Şerban (min. 82 Matiș), Suciu (min. 82 Cherchez), Iacob, Popadiuc (min. 71 D. Popa) – Cr. Neguţ, D. Florea (min. 90+1 Kocic). Antrenor: Emil Săndoi.
SEPSI OSK: Niczuly – Dimitrov, Mitrea, Hugo Filipe, Ştefănescu (min. 46 Aganovic) - Vasvari (min. 80 Fofana), Păun (min. 46 Rep), Ispas – Askhovski, Damaşcan (min. 88 Bojic), Eder Gonzalez (min. 72 Tincu). Antrenor: Leo Grozavu.
A arbitrat la centru Florin Andrei Chivulete, ajutat la cele două linii de Adrian Radu Ghinguleac și Andrei Constantinescu, toți din București. Rezervă: Andrei Antonie (Bucureşti). Observatori: Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea) – C.C.A. și Viorel Ilinca (Piteşti) – L.P.F.

Câteva cuvinte despre echipa olimpică a României, care a făcut act de prezenţă la Tokio, o formaţie în care Târgoviştea i-a avut pe Marco Dulca, dar și pe Aioani. Să spun că olimpicii nu au tras niciun şut pe poartă în trei meciuri, unul chiar câştigat, 1-0 cu Hondurasul care şi-a dat autogol, o înfrângere cu 4-0 cu Coreea de Sud şi un 0-0 cu Noua Zeelandă. Mirel Rădoi nu a avut cei mai buni jucători la lot și i-a acuzat pe unii fotbaliști că nu au vrut să meargă în Japonia. Cu 4 puncte obținute în grupa B, elevii lui Mirel Rădoi au încheiat pe locul trei, după Coreea de Sud şi Noua Zeelandă. România n-a reuşit să înscrie vreun gol, a dovedit că are băieţi tatuaţi, frezați, gelaţi şi vopsiţi în cap, care pot fi actori de cinema sau artişti de circ, dar niciodată fotbalişti. Înainte de meciul cu coreenii, un mare internaţional al României, Aurel Țicleanu le spunea jurnaliştilor Marian Olaionos şi Marius Mitran că respectiva echipă olimpică va fi viitoarea naţională de seniori a României. Slugărnicie fără margini faţă de F.R.F. unde era dânsul angajat. Prostie în formă pură sau poate chiar adevărul? Da, aceea va fi, acela va fi nivelul, atât de slab, evident că Țicleanu a vrut să spună opusul, că băieţii sunt valoroşi. Prin anul 2000, dacă ne gândeam să ne comparăm forţele cu Honduras şi Noua Zeelandă era un subiect de glume. În 2021, fotbalul românesc era praf şi pulbere, iar o altă dovadă a venit imediat, când C.S.U. Craiova, cu Reghecampf şi Țermure antrenori, F.C.S.B., pregătită şi condusă de... Gigi Becali şi Sepsi Sf. Gheorghe a patronului Diosegi au fost eliminate din cupele europene de echipe din Albania, Kazakhstan şi Slovacia. Era culmea incompetenței renumitei F.R.F. condusă de Răzvan Burleanu. Continuam doar cu campioana C.F.R. Cluj în Europa, dar la campionatul european şi mondial nu avea rost să mai cutezăm cu gândul şi cu fapta. Gata, eram în lumea a patra a fotbalului internaţional. Sau în a cincea?


La sfârşit de luna iulie, în conformitate cu dispozițiile art. 49 din Statutul Federației Române de Fotbal, Comitetul de Urgență, compus din Răzvan Burleanu - Președinte F.R.F., Gino Iorgulescu – Prim-vicepreședinte F.R.F, Octavian Goga – Vicepreședinte F.R.F. a hotărât, printre altele, şi protocolul de asociere încheiat între Asociația Sportivă Fotbal Club Pucioasa și Clubul Sportiv Școlar Târgoviște.

La Cluj, cu C.F.R. a fost din nou un meci slab al băieţilor noştri, ca pe Arena Naţională cu Rapid.  Când nu tragi pe poartă şi goalkeeperul Arlauskis e şomer tot meciul, e de ajuns să faci o greşeală şi să pierzi la limită. Prima ocazie a meciului au avut-o gazdele prin Anas Tahiri care, servit ideal pe 6 metri de Billel Omrani, a reluat cu capul pe direcția lui Dinu Moldovan care a respins. În rest, prestaţie lipsită de calitate a ceferiştilor, care putea fi sancţionată cu gol de băieţii noştri. Dar cine să marcheze? A doua parte a început cu o șansă bună de gol a gazdelor, Omrani a șutat din interiorul careului Chindiei, dar balonul a trecut pe lângă poartă. Ulterior, Denis Alibec a reușit să marcheze, iar spre final, C.F.R. a avut mai multe șanse de a-și mări avantajul prin Petrila, în două rânduri, și Ovidiu Hoban care au trecut pe lângă gol, șuturile lor ratând de puțin poarta lui Dinu Moldovan. Clujul câștigă și urcă pe primul loc în Liga 1, fiind singura echipă cu maximum de puncte după trei runde. „Important este că astăzi am câștigat” spunea la conferinţa de presă antrenorul gazdelor, Marius Șumudică, conştient că echipa lui nu a arătat bine cu Chindia şi urma meciul cu Young Boys Berna, din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. „Este o înfrângere care nu îmi convine. Suntem la început, mai facem greșeli, dar mă îngrijorează evoluția unor jucători. Nu sunt la nivelul de anul trecut” a declarat Emil Săndoi care a dat vina şi pe arbitraj, dar impresia a fost aceeaşi ca în meciul cu Rapid: vrem, dar nu putem! Jucam cu golgeteri care nu mai marcau, nu aveam resurse fizice ca să dominăm adversarul. Totul era la întâmplare! 
Singura certitudine, prezenţa a doi suporteri târgovişteni inimoşi în tribunele stadionului campioanei, pe numele lor, Dumitru Dragnea şi Dorin Ioniţă, ambii din Doiceşti, care nu au ratat niciun meci al băieţilor noştri de când restricţiile cu pandemia au fost parţial ridicate. Mustăciosul Mitu şi prietenul lui Dorin au călătorit 12 ore cu trenul pentru a fi la Cluj, fanii Chindiei au fost şi la Bucureşti cu giuleştenii, şi la Buzău cu Sepsi şi era clar că vor veni peste tot după echipa favorită. Pe lângă cei doi, amintesc aici doar de Florian Petrică Lețu şi Valentin Mihai Dumitra, erau însă mii de suporteri răspândiţi în ţară şi în străinătate, unul dintre ei fiind Valentin Constantin Dăscălescu, fostul component al echipei de tineret speranţe a Chindiei de Liga I din 1996-1998, băiatul fostului arbitru de fotbal Ion Dăscălescu, alintat Uwe din vremea când evolua pe gazon, dată fiind determinarea asemănătoare cu cea a internaţionalului german Uwe Seeler. Atât despre C.F.R. - Chidia, era început de sezon, nu era încă o tragedie că băieţii nu aveau rezultate, dar era timpul pentru prima victorie din sezonul 2021-2022, la Buzău, cu Dinamo Bucureşti!




Alt fan înfocat, longilinul goalkeeper Valentin Mihai Dumitra




C.F.R. CLUJ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (0-0)
A marcat DENIS ALIBEC, min. 52.
C.F.R. CLUJ: Arlauskis – Cr. Manea, Graovac, D. Ciobotariu, Camora – Fofana (min. 71 Hoban), Tahiri (min. 46 A. Păun) – Petrila, C. Deac (min. 87 Costache), Omrani (min. 62 Chipciu) – D. Alibec (min. 62 Debeljuh). Antrenor: Marius Şumudică.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Căpuşă, Celea, Baxevanos, C. Dinu – Cr. Neguţ, Suciu (min. 63 D. Popa), Iacob, Popadiuc (min. 86 Cherchez) – Matiş (min. 63 A. Şerban) – D. Florea. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Florin Andrei (Târgu Mureş), ajutat la cele două linii de Ciprian Florin Danşa (Satu Mare) și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: George Cătălin Găman (Craiova). Observatori: Iosif Olah (Sfântu Gheorghe) – C.C.A. și Ion Marin (Bucureşti) – L.P.F.



Târgovișteanul Nicu Croitoru a devenit antrenor secund al echipei naționale a României U19, unde principal era Adrian Văsâi. Fostul tehnician al Chindiei Târgoviște, care pregătea divizionara C F.C. Pucioasa și o grupă de juniori de la C.S.Ș. Târgoviște era și președinte al Comisiei Tehnice din cadrul A.J.F. Dâmbovița. „Este o experiență nouă, sper să fie și una pozitivă. Văd această colaborare ca pe o motivație profesională suplimentară, pentru că lucrurile sunt diferite față de viața de la o echipă de club” a precizat Croitoru pentru site-ul A.J.F. Dâmbovița. Naționala U19 a României alcătuită din juniori născuți în 2003 urma sa evolueze în preliminariile EURO 22 împotriva selecționatelor din Letonia, San Marino și Turcia. 




Urma etapa a patra cu Chindia - Dinamo Bucureşti, la Buzău. Era ziua în care vine vestea că Messi s-a transferat de la Barcelona la PSG. În lacrimi, starul argentinian explica faptul că-i este foarte greu să se despartă de spanioli, unde şi-a trăit viaţa şi a avut cele mai mari performanţe şi anunța că e aproape să semneze cu francezii. Cât priveşte meciul nostru cu dinamoviştii, era hotărâtor pentru soarta echipei, un egal nu ne-ar fi mulţumit, iar o înfrângere părea un început de sfârşit în Liga I. Ne trebuia victoria! Intrăm pe teren cu Dulca, revenit de la Olimpiada de la Tokio, astfel că Suciu iese din primul 11, unde îşi fac loc în continuare noii veniţi Baxevanos, Popadiuc şi Matiș. Îi revedem pe gazon pe Mihaiu şi Giani Creţu, trecuţi şi pe la noi, ultimul doar în probe şi constatăm că din cauza problemelor medicale, mult prea răsfăţatul Neicuțescu nu era nici măcar pe banca de reserve, ca și Dudea, accidentat. Prima ocazie a partidei a fost în minutul 5, când Daniel Florea a centrat, Daniel Popa a trimis cu capul spre poarta dinamovistă, iar Eșanu a prins balonul fără nicio dificultate. Două minute mai târziu, Dulca trage de la distanță, dar balonul nu e un pericol pentru oaspeţi. Apoi Popa pasează la Florea, acesta şutează şi Eșanu apără din nou. Unicul gol a venit în minutul 25, când Celea pasează inspirat la Popa, acesta centrează în careul dinamovist şi Gică Fentă profită de eroarea lui Giafer şi Creţu și trimite balonul cu capul, pe lângă un Eșanu fără reacţie. Dinamo putea egala în minutul 40 la eroarea lui Baxevanos, dar Mihaiu ne iubeşte prea mult şi din interiorul careului Chindiei, trimite mingea mult peste poarta lui Dinu Moldovan. La începutul reprizei secunde, putea fi 2-0, dar Popa, de pe flancul drept, înaintează spre poarta „căţeluşilor” și şutează puternic în plasa laterală. După o oră de joc, dinamoviștii cer penalty, dar nici vorbă de henț la Celea, pentru ca în minutul 64, Florea să şuteze, dar balonul respins de Eșanu ajunge la Căpușă care centrează şi acelaşi Florea reia cu capul pe lângă poartă, o fază la care goakeeper-ul lui Dinamo, tare nervos, îl bruschează pe Giafer care nu a făcut marcaj la atacantul târgoviştean. În ultimele secunde ale meciului, Sorescu şutează de la distanță peste poarta Chindiei şi gata. 
S-a încheiat 1-0, ca în august 2020, gol şi acum, şi atunci, tot Florea. În urmă cu un an centra argentinianul Tomas Diaz, acum nu am mai avut bani să aducem tot un băiat din Argentina, pe Lionel Messi, aşa că a pasat Dani Popa din Pietroşiţa. Fanii dinamovişti s-au plâns că organizatorii au închis porţile înainte de începerea meciului şi mulți dintre ei au rămas în afara arenei, deşi toţi aveau bilete şi test covid efectuat. În tribune au fost totuşi peste 2000 de dinamovişti, care au cântat tot meciul, dar în final s-au bucurat suporterii târgovişteni. O voce şugubeaţă dâmboviţeană i-a înţepat pe bucureşteni: „Aţi avut noroc, bă, azi, dacă-l luăm pe Messi, 10 vă dădeam!” Cert era că puteau intra încă două, trei mii de fani ai „câinilor roșii” în tribunele stadionului buzoian, victoria era tot a Târgoviștei, în condiţiile în care oaspeţii nu au tras niciun şut pe poartă. Stimaţi dinamovişti, în 8 august 2021 putea fi 2-0, 3-0 sau chiar 4-0, dar niciodată egal. Atât!




A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - DINAMO BUCUREȘTI 1-0 (0-0)
A marcat: DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 25.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Căpuşă, Celea, Baxevanos, C. Dinu, Matiş (min. 71 Ioniţă), Iacob, Dulca, Popadiuc - D. Popa, D. Florea (min. 90 Corbu). Antrenor Emil Săndoi.
DINAMO: Eşanu - Giafer, Ehmann, R. Grigore - G. Creţu, Mihaiu (min. 52 A. Florescu), Răuţă, S. Filip - D. Sorescu, Moldoveanu, Bani (min. 90 Măgureanu). Antrenor Dario Bonetti.
A arbitrat la centru Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe), ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (Bucureşti) și Ovidiu Artene (Vaslui). Rezervă: Ionuţ Coza (Cernica/Ilfov). Observatori: Marian Dorobanţu (Buzău) – C.C.A. și Bogdan Buhuş (Bârlad) – L.P.F.


A treia zi după meci, clubul Chindia anunță transferul jucătorului Mikael Gabriel Cantave, în vârstă de 24 ani, un mijlocaș născut în Canada, cu naționalitate franceză, cu prezențe în naționala statului Haiti. Meciul din Bănie între Craiova lui Mititelu şi Chindia Târgoviștei a avut loc cu distribuţii afectate de absențe cauzate de accidentări, îmbolnăviri sau suspendări. Terenul arăta jalnic, precum unul agricol din cartierul Matei Voievod unde „sârbii” din Târgovişte cultivă şi vestitul praz oltenesc. Pe acest „gazon”, ai noştri au intrat cu Cătălin Căbuz în poartă, la primul meci în Liga I pentru noi. El a mai jucat sub Turn în divizia B, iar pe prima scenă a fotbalului românesc, goalkeeperul sibian, născut la Avrig debutase la Hermannstadt în 21 iulie 2018, într-un meci cu covăsnenii de la Sepsi Sfântu Gheorghe. 


La gazde lipseau Bauza, Vlad Achim, Compagno, Van Durmen şi mai vechea noastră cunoştinţă Bradley Diallo, la noi nu erau Dinu Moldovan, Neguț şi Suciu, dar nici transferatul Cantave. Partida a fost mutată o jumătate de oră mai târziu din cauza temperaturilor ridicate, dar chiar şi aşa doar 3.000 de fani au fost pe stadion pentru a-i susține pe elevii lui Adrian Mutu, iar jucătorii au fost afectaţi de caniculă, cel puțin în prima repriză. Gazdele ne-au dominat în prima parte a meciului, dar au avut doar o ocazie, Machado fiind singurul care i-a dat emoții portarului târgoviștean, cu o lovitură de cap în urma unui corner. Ne-am apărat cu toată echipa în propria jumătate și am încercat să dăm lovitura pe contraatac, dar nu prea am izbutit. Chindia a început repriza secundă hotărâtă să marcheze, Daniel Florea a avut o ocazie mare în minutul 48, când din centrarea perfectă a lui Căpușă, a trimis cu capul direct în brațele portarului Mogoșanu, apoi acelaşi Florea i-a păsat lui Matiș, care a trimis puțin pe lângă poartă, dintr-o execuție care dacă ar fi reuşit, ar fi devenit unul dintre golurile de referinţă ale Ligii I. Partida s-a încheiat în cele din urmă la fel cum a început, 0-0. Cu acest egal, Craiova ajunge la 7 puncte în 4 meciuri, în timp ce Chindia a acumulat doar 5 puncte. Deși a evoluat pentru Craiova, Emil Săndoi a fost privit ca un inamic de fanii olteni din Peluza Sud pentru faptul că a antrenat la rivala C.S.U. Craiova în trecut. „Nu i-am aplaudat ironic, ci pentru ceea ce fac atunci când își susțin echipa. Nu vă așteptați la răspunsul ăsta! Doare puțin, e normal, m-am sacrificat pentru un anumit club, eu nu intru în această polemică. Acum țin cu Chindia, în rest țin pumnii și celor de la C.S.U. și celor de la F.C.U.!” a spus antrenorul târgoviștenilor. 


Se încheia cu bine o săptămână emoţionantă în care pe suporterii târgovişteni îi bulversaseră ştirile că Daniel Popa va pleca la Simba, o echipă din Tanzania, dar ulterior clubul african a renunțat la jucător după ce a aflat că nu este liber de contract, acesta având înţelegere scrisă cu Chindia până în 2024. Deja fanii îl asemuiseră pe Popică cu Regele Leu, alţii făceau confuzii între Tanzania din Africa şi o mică ţară din Australia şi îl porecliseră deja Diavolul Tasmanian, dar plecarea voinicului din Pietroşiţa spre plaiuri străine a picat, ca şi în vară, când Dani ne tot ameninţa că va fi „răpit” de liga a doua engleză. „A fost o ofertă înainte de a semna cu Chindia. Acum o săptămâna și ceva am fost sunat de cineva care m-a întrebat dacă sunt liber de contract. Am spus că am clauză de reziliere și atâta tot. Mai departe nu știu, pe mine nu m-au mai contactat, din ce am înțeles nici clubul. Eu sunt jucătorul Chindiei și îmi fac treaba aici” declara Daniel Popa după meciul cu U Craiova 1948. Părea hotărât să înscrie şi el, ca un atacant ce era, în sfârşit, primul gol din campionat în următorul meci, cu ultima clasată, Academica Clinceni...



F.C. U CRAIOVA 1948 - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE  0-0
F.C. U CRAIOVA: Mogoşanu – Negru, Machado, Kovacic, Huyghebaert – Asamoah, C. Albu, Pop – Sidibe (min. 59 Raicea), Vieira (min. 73 C. Bălan), Baeten. Antrenor: Adrian Mutu.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz – Căpuşă, Celea, Baxevanos, C. Dinu – Matiş (min. 70 A. Şerban), Iacob, Dulca, Popadiuc – D. Popa, D. Florea. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Andrei Antonie, ajutat la cele două linii de Bogdan Gheorghe și Andrei Constantinescu, toți din Bucuresti. Rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti). Observatori: Cornel Sorescu (Piteşti) – C.C.A. și Paul Cazan (Bucureşti) – L.P.F.

Între fotbalul internaţional în care echipele româneşti s-au făcut de râs şi cel de Liga I în care mieluşeii noştri pe plan european deveneau zmei, să consemnăm că, în 15 august 2021, a avut loc un eveniment de suflet, pitoresc şi emoţionant în comuna dâmboviţeană Lucieni, unde s-a desfășurat prima ediţie a Cupei „Ion Ștefan” la minifotbal, competiție organizată în memoria lui Ion Ștefan, fost fotbalist și conducător al echipei locale Unirea. Vârstnicii îl identificau ca Fănică aʾ luʾ Dode, iar cei mai mici i se adresau cu nea Fane. Era omul care şi-a sacrificat viaţa pentru fotbalul local, iar faptul că Lucieni a avut echipă de fotbal în ultimele patru decenii i se datorează. Jurnalistul Costin Mihai, un fin cunoscător al locului, rememora după trecerea în nefiinţă a lui Ion Ştefan în 18 noiembrie 2019: „Eram un ţâşti-bâşti la nunta lui nea Fane, antrenorul echipei locale, Unirea Lucieni. Nuntă ţărănească, la cort, cu mâncare fiartă la tuci şi cu găini jumulite în apă clocotită. Bătrânii mei, Vardienii, erau naşii celor din neamul lui Dode. Ce vremuri frumoase! Ce oameni frumoşi! Din păcate, căsnicia finului Fănică nu a rezistat nici măcar un an, iar de atunci nu s-a mai căsătorit niciodată. Ca mai toţi puştanii din sat, am trecut şi eu pe la echipa localităţii, e adevărat, pentru o scurtă perioadă. Îmi plăcea fotbalul, însă ai mei mi-au spus că e mai bine să îmi văd de şcoală, unde mă descurcam binişor. Nu voi uita antrenamentele de la Roşu Sucoastă, urcând şi coborând dealul de lângă stadion, cu nea Fane urmărindu-ne de jos”. Familia lui nea Fane, decedat la numai 64 de ani, a fost doar echipa de fotbal locală, iar jucătorii i-au fost copiii pe care i-a crescut. A fost mentorul multor generaţii de fotbalişti, aşa cum au fost, fiecare la nivelul lui, Eugen Popescu la Târgovişte, Leonte Ianovschi la Piteşti, Dumitru Pătrașcu la Hunedoara. Aşa că, stadionul comunal s-ar putea numi „Ion Ştefan” în viitorul apropiat. 
Am depănat amintiri cu nepoata lui, Angelica Obreja: „Nea Fane a intrat în istorie cu pasiunea care i-a marcat viața, fotbalul. A făcut multe sacrificii, a fost zeci de ani jucătorul şi antrenorul echipei, ştia totul despre fotbal, era colecționar de ziare, cărți şi reviste, se informa peste tot. Născut pe 13 iulie 1955, a absolvit școala profesională de brutari, la București, lucrând timp de 3 decenii în panificație, apoi 7 ani a fost angajatul liceului Voievodul Mircea din Târgoviște, fostul nr. 2”. Pentru posteritate, voi prezenta doar un meci de campionat din lunga carieră de antrenor a lui nea Fane, o spectaculoasă partidă din 2015, de pe la jumătatea lunii mai, cea de la Lucieni, dintre Unirea şi Olimpia Runcu, încheiată cu victoria gazdelor, 3-2 (2-2), în faţa a peste 100 de spectator entuziaști, dornici de sportul cu balonul rotund. Au marcat pentru gazde Andrei, min. 14, Stoica, min. 33, Drăgoi, min. 61, respectiv V. Ion, min. 22 şi Mănescu, min. 34, pentru oaspeţi. La Unirea Lucieni au jucat Iancu-Andrei, Stoica, Bănică, Alecu-Negoescu (min. 67 Râncă), Stafie, Drăgoi (min. 80 Şerban), Enache- Negoescu, Ilinca, antrenor fiind Ion Ştefan.



În 2021, comuna nu mai avea echipă de fotbal şi, sigur de aceea, edilul-şef Marius Tiţa a încercat revenirea la sportul cu balonul rotund prin organizarea, în premieră, a competiţiei la care s-au înscris opt echipe locale. Turneul a reunit foşti fotbalişti ai comunei şi mulţi spectatori care au asistat la un fotbal de calitate, oferit de sportivii intraţi pe gazon. Turneul a fost câştigat de echipa „Fiii satului” care i-a învins în finală pe „Burtoşii”, pe locul 3 ieşind „Buturugarii”. „Vrem să atragem tinerii către sport, iar noi am văzut prin această competiţie un bun prilej să atragem tinerii din comuna noastră să facă sport. Deşi am dorit ca echipa să fie înscrisă în campionat, lipsa de efectiv ne-a făcut să fim în imposibilitatea să facem o echipă competitivă. Vrem ca turneul să fie unul tradiţional, urmând să organizăm în fiecare an Cupa Ion Ştefan” declara primarul Marius Tiţa. Început la ora 15.00, regalul fotbalistic de la Lucieni s-a prelungit până spre ora 21.00, când s-a realizat premierea, pe înserate. Un binemeritat omagiu pentru nea Fane...



Runda a şasea ne-a demonstrat că nu suntem pregătiţi să… demonstrăm că suntem buni, când chiar trebuie să arătăm că suntem valoroşi. Aşa a fost şi în meciul decisiv de la Piteşti, când la pauză conduceam cu 1-0 şi am fi intrat în play-off, apoi am primit trei goluri şi visul s-a risipit. Aşa şi cu Clinceni, ne-au condus, i-am egalat şi i-am condus, dar când ne era lumea mai dragă şi plecam spre vestiar cu o victorie, a fost doar egal, datorită sau din cauza lui Cascini. După cinci meciuri şi tot atâtea înfrângeri se cuvenea să-i învingem şi noi. Dealtfel, antrenorul oaspeţilor, Ilie Poenaru, a fost decis să demisioneze înainte de meciul cu Chindia, dar jucătorii s-au rugat de tehnician să nu plece, pentru că vor rezolva situația. Începutul de meci de la Buzău a confirmat planul clincenarilor, aşa că primim gol neregulamentar la o fază la care Celea a fost tras de tricou, iar portarul Căbuz nu a avut nici o reacţie la reușita lui Cascini din minutul 9. Opt minute mai târziu, Doru Popadiuc şutează, iar portarul Păun respinge mingea în transversală, de unde aceasta intră în poartă. A fost momentul în care cei peste 200 de spectator veniţi de pe la peste 100 de km, din Dâmboviţa, l-au aplaudat pe cel de-al 100-lea marcator din istoria fotbalului târgoviștean de primă ligă.  În minutul 46, Under 21 Matiș e înlocuit cu Andrei Şerban, dar golul avantajului vine după o fază Cornel Dinu-Popadiuc-Dulca-Florea, reuşita din minutul 57 a lui Gică Fentă fiind una de cupele europene. În minutul 84, consemnăm un debut la Chindia şi în Liga I, Mikaek Gabriel Cantave, iar fix când suna de final, fără minutele de prelugire, ajunge pe gazon şi Cristian Cherchez, dar finalul e al ilfovenilor, acelaşi Cascini reuşind egalarea din pasa lui Kazlauskas. 
O gură de aer pentru antrenorul Poenaru care, în precedentul campionat, a dus Academica în primele şase în Liga 1, omul care primise avertisment public din partea primarului din Clinceni, Adrian Budeanu, nemulțumit de evoluția echipei ilfovene, cinci înfrângeri în primele cinci etape. Ai noştri? Cu un portar sub valoarea unui titular de prima divizie (da, da, ştiu, şi oaspeţii aveau unul la fel), cu Dani Popa cu o reprezentaţie de zile mari, de grandioasă figuraţie, precum în comediile lui Geo Saizescu şi multe, multe alte puncte negre, am reuşit într-adevăr să intrăm în zona periculoasă a clasamentului. „Ca să fac o glumă, am privit cum mi-a furat Cascini șunca din fasole. Ce mai putem să zicem? Asta e, o luăm ca atare, e o lecție din care să învățăm, iar pe viitor trebuie să arătăm mai multă experiență, pentru că suntem o echipă aflată la al treilea an în Liga 1 și, când ai 2-1 în minutul 90, nu trebuie să îți scape printre degete cele 3 puncte” spunea Daniel Florea la sfârşit de meci. Un final apoteotic în care rămânem în gastronomie cu vorbele lui Vilică Pătru, un vechi suporter al Târgoviștei fotbalistice: „Specialitatea casei, apărarea = varză, iar înaintarea = mămăligă!”







A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - ACADEMICA CLINCENI 2-2(1-1)
Au marcat: DORU POPADIUC, min. 17 și DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 57, pentru Chindia, respectiv BAUTISTA CASCINI, în minutele 9 și 90+3.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Baxevanos, C. Dinu - D. Popa (min. 90 Cherchez), Iacob, Dulca, Popadiuc (min. 77 Cr. Neguţ) - D. Florea (min. 84 Cantave), Matis (min. 46 A. Şerban). Antrenor: Emil Săndoi.
ACADEMICA: Păun - Achim, Jutric, Patriche, Pîrvulescu (min. 80 Dumitrache) - Cascini, Ventura - Longher (min. 62 Cioiu), De Amorim (min. 62 Kazlauskas), Omoh - Vellios (min. 28 Gavra). Antrenor: Ilie Poenaru.
A arbitrat la centru Istvan Kovacs (Carei), ajutat la cele două linii de Ovidiu Artene (Vaslui) și Marius Badea (Rm. Vâlcea). Rezervă: Vlad Baban (Iaşi). Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) - C.C.A. și Marian Bucurescu (Bucureşti) – L.P.F.

Fotbalistul nostru, Doru Popadiuc, a fost inclus de site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal în echipa etapei a 6-a, cu motivaţia: „A marcat un gol și a participat la acțiunea în urma căreia târgoviștenii au înscris și a doua oară”. Comentariul de la Look TV al meciului Chindia-Academica Clinceni, al lui Costin Cavaşi, a fost unul în ton cu rezultatul, prost şi aiuritor, ba erau 200 de suporteri târgovişteni, apoi doar 15-20, ba că echipa Chindia se va întoarce în curând pe propriul stadion, ba că va juca la Ploieşti. Omul era praf, mai urma să spună că băieţii vor juca din nou la Buftea după ce luau doi mici şi o bere la Hanul Vlăsia, la nea Cristescu. 
Şi apropo de patronul popasului, el tocmai fusese arestat preventive, suspectat fiind că face parte dintr-o grupare infracțională, specializată în șantaj și impunerea taxelor de protecție. Nicolae Cristescu, fost acționar la Rapid din perioada 2013-2014 a ajuns la sediul DIICOT-Structura Centrală împreună cu alte 14 persoane din gruparea Geamănu și Eugen Preda, unul dintre liderii Luptătorilor, formațiune desprinsă din temutul Clan al Sportivilor. Acuzaţiile erau de camătă şi şantaj pentru taxă de protecţie, iar în urma percheziţiilor au fost ridicate sume mari de bani, arme, droguri de mare risc, precum cocaina, dar şi dispozitive de stocare şi telefoane mobile. Maestru în Marea Lojă Naţională din România, Cristescu colaborase cu omul de afaceri Adrian Zamfir la conducerea Rapidului, cei doi deținând pachetul majoritar de acțiuni, preluat de la George Copos. După presiuni din partea fanilor, care le-au reproșat că nu au făcut investițiile promise și că s-au folosit ei de club, cei doi au vândut în 2014 acțiunile deținute către Valeri Moraru, un om de afaceri moldovean, care, ulterior a dus clubul în faliment, în 2016. 
A fost ghid în România la vizita celebrului Mike Tyson, pe care intenţiona să-l aducă la inaugurarea stadionului din Giulești, fiind fost practicant de box şi pasionat de sporturile de contact, arte marțiale mixte şi era vestit prin garderoba excentrică, dar și prin promisiunil e neonorate că va învesti milioane de euro la Rapid. Cristescu deținea Popasul Vlăsiei din comuna dâmbovițeană Tărtășești şi administra piețe și dezvoltase proiecte imobiliare în București și în împrejurimi. Cât despre Chindia, că urmam să jucăm din nou în oraşul lui Nenea Iancu sau în Ilfov, la Târgovişte erau şanse doar prin iulie 2022, speram ca nea Nicu Cristescu să nu ne lipsească mult din peisaj. Cârciuma lui de la şosea era oricum în drumul nostru spre Buftea şi Bucureşti şi musai trebuia să-i strigăm, din nou, din poartă, ca în schiţa „Amicii” a lui Caragiale, mai ales că aducea bine de tot cu marele scriitor, şi el patron de localuri cândva): „Băiete! Două mari...”


 

În altă ordine de idei, trei fotbaliști dâmbovițeni, niciunul de la Chindia, fuseseră convocaţi la naţionala României pentru meciurile cu Islanda, Liechtenstein și Macedonia de Nord, din luna septembrie, programate în preliminariile Cupei Mondiale 2022. Era vorba de portarii Marian Aioani-Farul Constanța şi Andrei Vlad-F.C.S.B. şi de mijlocaşul Florin Tănase-F.C.S.B. România urma să întâlnească Islanda și Macedonia de Nord în deplasare, pe 2 și 8 septembrie, iar pe Liechtenstein acasă, pe Arena națională, pe 5 septembrie. Sincer, în 2021 naţionala devenise o echipă la care ne uitam cu milă şi înţelegere. Nu era doar Mirel Rădoi de analizat, toţi antrenorii şi jucătorii chemaţi sub tricolor în ultimii ani eşuaseră şi rezultatele erau catastrofale. Naționala României a învins cu 1-0 în Islanda și cu 2-0 cu Liechtenstein la București, reușind doar un egal, 0-0, în Macedonia de Nord. Mai erau șanse la poziția a doua, cea de baraj, dar jocul alor noștri era slab și puțin dătător de speranțe. 

Etapa a şaptea ne aducea, din nou, pe gazonul stadionului „Anghel Iordănescu” din oraşul Voluntari, unde ilfovenii erau încurajaţi frenetic de mulţi copii care au acoperit sonor celebra trupă de marinari pensionari care strigau la portavoce, şi nu numai, „Voluntari! Voluntari!”. Era primul meci cu Gabriel Tamaş în postura de fost preşedinte al clubului, după ce acesta renunţase la funcţie. Gazdele s-au dovedit din start periculoase, astfel că, în minutul 25, Ion Gheorghe marchează, profitând și de o deviere nefericită a fundașilor noştri. A fost o primă repriză slabă, în care ai noştri nu s-au regăsit, Celea şi cu Baxevanos parcă s-au văzut prima dată la acest meci, Roumpoulaokou a fost nesigur pe partea stângă a apărării, Andrei Şerban la fel de slab ca Under 21 ca şi Matiș în precedentele partide, ceilalţi nou veniţi Popadiuc, Suciu şi Cantave nu demonstrau mai multă valoare nici decât Fomba, Yameogo, Berisha, Diaz, ba dimpotrivă, iar Dani Popa, Cristi Neguț şi Daniel Florea nu mai erau în verva pe care au arătat-o altă dată. Cea mai mare dezamăgire era însă cu Iacob, Dulca și Căpuşă care erau departe de ceea demonstraseră în campionatul trecut. 
În partea a doua a partidei, gazdele au încercat să profite de ezitările din apărarea noastră, dar cea care a punctat pe tabelă a fost Chindia, în minutul 49, la scurt timp după pauză, când Tiberiu Căpușă centrează perfect pentru Daniel Popa care marchează cu capul, pe lângă tizul Mihai Popa, surprins prea în faţă. Douăzeci de minute a fost egalitate pe tabela de marcaj, după care Adam Nemec şi-a adus aminte că a fost demult piesă de bază în naționala Slovaciei, s-a înălțat peste visătoarea noastră apărare și l-a învins pe Dinu Moldovan printr-o lovitură de cap, de la 12 metri, la care mingea a lovit norocos bara şi a intrat în poartă. Fostul nostru jucător Vadim Rață, acum la F.C. Voluntari, ne-a ajutat... involuntar, a jucat slab şi, uite-aşa, chiar ne-a ajutat în această partidă, iar eliminarea lui Cosmin Achim din final n-a mai contat. Trupa lui Liviu Ciobotariu își adjudecă toate punctele, în timp ce Chindia trebuia să se gândească din ce în ce mai serios la retrogradare. La meciul cu Rapid s-a crezut că echipa nu intrase în formă, dar chiar şi victoria cu Dinamo şi egalul din Bănie cu Craiova lui Mititelu, antrenată de Adrian Mutu nu îndepărtaseră ideea că, de fapt, nu jucăm nimic şi totul este o înşiruire de întâmplări, puţine fericite şi multe nefericite, având în vedere rezultatele. 
Acelaşi Vilică Pătru, suporterul Târgoviștei fotbalistice, le-a scris băieţilor la final de meci: „Când pleci după fragi și mure / și te-ntorci cu mâna goală / degeaba cauți în pădure / că tot nu pui nimic în oală. / Iar eu tremur ca un prost / pentru-a mea biată Chindia / ce joacă slab și anost și turtește pălăria!” Evrika, asta era, Liga I părea să fie o pălărie prea mare pentru fotbaliştii noştri. Îi înţelegeam că joacă tot timpul în deplasare, dar în ediţia precedentă de campionat, în aceleași condiţii, se obţinuse un excelent loc 7. Să fi fost atunci doar o conjunctură favorabilă şi o... întâmplare fericită? Etapele ce urmau să vină ne vor lumina. 








F.C. VOLUNTARI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-1 (1-0)
Au marcat: ION GHEORGHE, min. 25 și ADAM NEMEC, min. 69, pentru Voluntari, respectiv DANIEL POPA, min. 49, pentru Chindia.
F.C. VOLUNTARI: M. Popa - Ricardinho (min. 67 Costin), Tamaş, Armaş, Briceag (min. 86 Tavares) - Achim, Droppa - Lopes, Raţă, I. Gheorghe - Nemec (min. 85 Paraschiv). Antrenor: Liviu Ciobotariu.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Căpuşă, Celea (min. 86 Cherchez), Baxevanos, Roumpoulaokou (min. 46 Cr. Neguţ) - A. Şerban (min. 79 Matiş), Iacob (min. 79 Suciu), Dulca, Popadiuc - D. Popa, D. Florea (min. 79 Cantave). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Marian Barbu (Făgăraş), ajutat la cele două linii de Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe) și Mihăiţă Necula (Bucureşti). Rezervă: Andrei Moroiţă (Ploieşti). Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) – C.C.A. și Imilian Şerbănică (Bragadiru) – L.P.F.

Fotbaliştii Chindiei au fost în pauza din campionat, generată de meciurile echipelor naționale, într-un cantonament montan de pregătire, la Braşov, la finalul căruia au jucat un amical de 120 de minute cu F.C. Braşov din Liga a 2-a. Partida disputată pe stadionul Metrom s-a încheiat la egalitate, scor 1-1 (1-0). Iulian Roșu, min. 24, a deschis scorul pentru divizionara secundă, antrenată de Ilie Stan, iar Daniel Popa a egalat în minutul 116 pentru trupa din prima ligă, pregătită de Emil Săndoi. „Mai puțin contează rezultatul. A fost o săptămână plină pentru noi, iar azi am încercat să folosim două  echipe, să joace fiecare jucător câte 60 de minute. Din păcate, starea terenului nu a fost prea bună, astfel că am fost dezavantajați. Sunt mulțumit de implicarea jucătorilor. Brașovul a dat o replică bună, au câțiva jucători interesanți, le urez multă baftă în campionat. Pregătim meciul din campionat cu Mioveniul, sperăm să nu mai facem greșelile defensive pe care le-am făcut în ultima perioadă pentru că aici au fost principalele noastre probleme. Chiar și la meciul de azi am mai făcut unele greșeli. Sunt și câțiva jucători noi, sunt și jucători care parcă și-au mai pierdut din rigurozitatea pe care au avut-o în campionatul trecut. În campionatul trecut eram o nucă greu de spart, dar acum doar pe greșeli personale am luat câteva goluri care ne-au costat puncte. Să vedem dacă și putem să mai transferăm. Avem câteva posturi descoperite sau ne trebuie dublură pe posturile respective” declara antrenorul principal. La Chindia, au evouat în prima repriză: Căbuz – Martac, Celea, Iacob, Roumpoulakou – Neguț, Kocic, Suciu (min. 30 Matiș), A. Șerban – M. Șerban, D. Florea, iar în a doua parte a partidei au jucat Căbuz (min. 100 Rareş Pop) – Căpușă, C. Dinu, Baxevanos, Ioniță – Corbu, Dulca, Popadiuc, Cantave – D. Popa, Cherchez.


În pauza competiţională a izbucnit şi scandalul la echipa de fotbal din Pucioasa, unde medicul  de familie de la Corbii Mari, Daniela Mitrea, soţia preşedintelui clubului puciosean, Cristi Mitrea, era investigat de poliţişti şi procuror pentru vaccinarea fictivă a 10 sportivi. Doctorul, spuneau anchetatorii, ar fi eliberat adeverințe false de vaccinare pentru jucători, la cererea soțului, iar cercetările se desfăşurau şi asupra lui, pentru instigare la comiterea de infracţiuni. Antrenorul secund Vasile Bîrdeș a declarat că el nu a participat la vaccinarea baietior, dar din câte cunoaşte „jucătorii chiar au fost vaccinați, altfel nu riscam să mergem la meciuri”. În schimb, antrenorul de la Pucioasa, Nicu Croitoru, secundul lui Adrian Văsâi la România U19, președintele Comisiei Tehnice AJF Dâmbovița, posesor al Licenței UEFA PRO și lector la Școala Federală de Antrenori de la Casa Fotbalului nu a declarat nimic pe această temă. Falsul și uzul de fals în adeverințele de vaccinare se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Poliţia Dâmbovița a transmis într-un comunicat că pentru presupusa vaccinare s-ar fi decontat ilegal suma de 400 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, iar la audieri vor fi 13 persoane, fotbaliştii, preşedintele, doctorul şi asistenta medicală care pretindea că a efectuat vaccinările. Au fost şi percheziții la sediul clubului din Pucioasa, la cabinetul medicului de familie din Corbii Mari și la  Aninoasa, domiciliul soţilor Mitrea, acuzaţiile fiind de înșelăciune, fals intelectual și fals informatic comise în perioada iunie-august 2021. Poliţiştii spun că, obligată de soţ, medicul ar fi implementat în sistemul informatic specific date nereale privind vaccinarea celor 10 fotbalişti împotriva COVID-19, eliberând adeverințe false de vaccinare. Daniela şi Cristi Mitrea au fost iniţial reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, apoi femeii i s-a impus control judiciar pentru 60 de zile şi o suspendare de a activa ca medic de familie 2 luni, iar soţul ei a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile. 
Primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, spunea însă că e posibil ca primăria să-și retragă finanțarea de la echipă, în funcție de rezultatele anchetei. „Fără președinte ne mai putem descurca. Dar ce facem fără cei 10 fotbaliști?” Meciul din etapa a doua al Ligii a 3-a de la Odorheiul Secuiesc a fost anulat, o lovitură grea după cedâmboviţenii obţinuseră o victorie categorică în prima etapă, 4-0 cu A.C.S. Olimpic Cetate Râșnov. Cei de la Gazeta Sporturilor mai scriau despre un scandal la Pucioasa, unul din 2019, cu un cantonament luxos pe care formația l-a derulat în Antalya şi un meci suspectat că ar fi fost aranjat pentru pariuri, e vorba de o partidă victorioasă, surprinzător, contra unei echipe din Rusia: „Totul la o cotă extrem de avantajoasă oferită de agențiile de pariuri. Acel meci, cât și întreg cantonamentul celor de la F.C. Pucioasa, au fost considerate bizare la acea vreme, în condițiile în care Primăria nu a finanțat echipa cu fonduri atât de mari”, Problema cu vaccinarea cu serul Johnson & Johnson era că, dacă se confirma că a fost fictivă, echipa risca excluderea din sistemul divizionar şi sancţiuni pecuniare drastice. Până la o decizie a F.R.F., echipa a fost programată să joace în etapa a treia, seria a IV-a din campionatul Ligii a III-a, când a disputat meci pe teren propriu, sub Dealul Patranei, cu echipa prahoveană C.S. Blejoi. A fost 1-1, după ce oaspeții au deschis scorul prin atacantul Marian Iancu în minutul 39, dâmbovițenii reușind să egaleze din penalty prin specialistul în lovituri de la 11 metri, Narcis Marina, în minutul 55.  



În 4 septembrie, tribunele stadionului „Michael Klein” din Hunedoara au fost din nou aglomerate, după mai mulţi ani, la centenarul fotbalului din localitate. Hunedorenii au luat parte la un meci de fotbal disputat de „generaţia de aur” a Naţionalei României, antrenată de Cosmin Olăroiu şi „generaţia de aur” a Corvinului, condusă de Remus Vlad, încheiat cu scorul de 7-4 pentru tricolori. Dorin Mateuţ, Mircea Rednic, Ioan Petcu şi Florea Văetuş au primit titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Hunedoara”, iar galeria de artă din oraş a găzduit o expoziţie de fotografie dedicată istoriei echipei, organizată de suporteri. A fost un moment de reculegere la statuia lui Mișa Klein, fotbaliştii au fost întâmpinaţi cu salve de armă trase din Castelul Corvinilor, a cântat celebra trupă Compact, a fost frumos... Primul club al Hunedoarei, fondat în 1921, s-a numit Fero Sport. De-a lungul timpului, echipele locului au purtat şi numele Energia şi Metalul, dar cea mai reprezentativă echipă de fotbal din istoria oraşului a fost Corvinul care în anii ʾ70-ʾ80, a avut cele mai mari performanţe, clasări în fruntea  diviziei A şi participarea în Cupa UEFA, în meciurile cu Graz și Sarajevo. Mircea Lucescu, prin venirea la Hunedoara, a dat fotbalului locului certificarea internaţională a clubului şi a zeci de localnici, dintre care îi amintesc doar pe Klein, Mateuț, Andone, Rednic, Petcu, Văetuș, Nicșa, Bogdan şi Gabor, iar în 2005, Corvinul a fost eliminată din toate competiţiile Federaţiei Române de Fotbal.  Ulterior clubul s-a desfiinţat, brandul său fiind cedat unui om de afaceri din Bucureşti. În anul centenarului, suporterii erau în plină campanie de strângere de fonduri pentru achiziţia mărcii, în timp ce echipa locală de fotbal activa în Liga a treia. La istoria Corvinului a avut aport şi un mare jucător târgoviştean care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la sărbătoare, mă refer la Dumitru Economu care a jucat meciuri de referinţă în prima divizie la echipa corviniștilor. Mitică a reuşit şi performanţa de a evolua la Corvinul contra Târgoviștei, dar şi la C.S.-ul nostru contra Hunedoarei. 
Istoria fotbalului de sub Castelul Huniazilor a fost consemnată de ziaristul şi scriitorul Nicolae Stanciu, ale cărui câteva gânduri spun totul: „Am ajuns cronicar <<al Corvinului>> datorită unei anume invidii faţă de Mircea Neagu, corespondetul județean al Radio România, Dumnezeu să-l odihnească. Un ziarist de mare probitate... Înnebunit după Corvinul, era marea lui pasiune! Care m-a... virusat şi m-a convins să merg la stadion să o văd. Era pe vremea când nea Ilie Savu se chinuia să construiască o mare echipă, cât legenda Castelului, aducând pe Şumulanschi, Şurenghin, de la lotul național de tineret, dar cel mai... fotbalist era Economu, de la Târgoviște. Pe vremea marilor directori generali ai combinatului. Pe timpul sosirii la Hunedoara a lui Radu Nuweiller, Mircea Lucescu, Florea Dumitrache şi lansării generaţiei lui Petcu, el şi Nicşa fiind primii promovaţi încă de veteranul nea’ Mitică Pătraşcu, după care generaţia se va numi legitim <<a lui Mişa Klein>>! Era pe când Gelu Simoc şi Ioan Socol formau un cuplu de conducere competent şi apreciat. Era o atmosferă şi o emulaţie care au favorizat afirmarea şi lansarea în performanţa internaţională a unei idei de joc pe care o putem numi <<marca Corvinul>>, și se va extinde la Naţională, dar şi la încă vreo şapte echipe care dispuneau de jucătorii necesari pentru adoptarea acelei idei ce a guvernat fotbalul românesc vreo 10 ani. Asta a reprezentat, asta a însemnat Corvinul în fotbalul românesc: un deceniu de fotbal nou! O etapă evolutivă, un moment mai lung şi mai consistent decât <<momentul Baia Mare>>, inventat, creat de Viorel Mateianu, prematur dispărut din această fabuloasă lume a fotbalului, pe care el însuşi a înnobilat-o! La puţină vreme după… meteoritul băimărean, la Hunedoara începea să lumineze, apoi să strălucească tot mai puternic F.C. Corvinul! Atât ca stea de sine stătătoare, cât şi prin cinci-şase-şapte staruri locale. Iertată fie-mi exagerarea gazetărească, dar oricum şi oricând Klein, Andone,  Gabor, Petcu, Văetuş, Nicşa, Mateuţ, Rednic, chiar Costică Cojocaru, Hanganu, Dubinciuc, Târnoveanu rămân mai valoroşi şi, unii, mai strălucitori decât orice Bănel, Torje,  Pleşan, Mutu… şi alte  <<vedete>> ale micului ecran, vânate de reporteriţe cu microfoane în mâini şi atât! Sub ochii noştri,  dar mai cu seamă ai lui Mircea Lucescu, cu abnegaţia şi profesionalismul care l-au caracterizat, i-au jalonat şi strălucit cariera, la Hunedoara au început drumurile europene ale fotbalului nostru! Drumuri bătătorite apoi de Universitatea Craiova, Dinamo, Naţională, Steaua… <<Echipa hunedoreană a lui Lucescu>>, iarăşi personalizare deplin justificată, a marcat pentru fotbalul românesc premiere ce nu trebuie uitate! Formată majoritar din jucători, iar în acest caz, particular, din fotbalişti localnici, <<Corvinul>> a învăţat să joace după ideea mentorului său, pe care de-atunci încoace nici măcar neprietenii, ca să nu spun răuvoitorii, nu o mai ignoră. Dimpotrivă! Spectacolele Corvinului, adevărate gale de fotbal, umpleau stadioanele din ţară şi spectatorii asistau la creşterea unei noi echipe, adevărată purtătoare de fotbal nou! Dacă amintim că tot Corvinul a lansat, la ediţia australiană a C.M. de tineret, din 1981, primul succes   medaliat al fotbalului românesc,  locul 3, cu contribuţii hunedorene de excepţie, prin Romulus Gabor, <<Balonul de Aur>> şi <<Gheata de Bronz>>, singurele trofee individuale de marcă cucerite de un fotbalist român, şi că de la Hunedoara s-a ridicat echipa Naţională care a fost a şaptea la EURO 1984, atunci aflaţi de ce iubesc Corvinul! Când cât mai multe echipe repetă ce a făcut Corvinul pentru fotbalul românesc, vom putea vorbi de valoare şi de palmares”. Sunt rândurile de suflet, de mare probitate profesională aşternute de hunedoreanul Nicolae Stanciu, mare jurnalist de sport şi nu numai, de o valoare pe care nu o întâlnesc deloc, din păcate, la noile generaţii în ale scrisului. În final, uitaţi-vă la lotul din 1978 al Hunedoarei şi cel al Târgoviștei din 1981, în ambele fiind prezent Dumitru Economu, cel alintat Mitică și luaţi act de numele valoroşilor fotbaliști de atunci. O frântură de istorie...









Cronicarul Alin Buzărin a scris despre sărbătoarea Corvinului înainte de aceasta, dar şi după ea, când  naţionala de seniori a României a jucat „meci mare”, editorialul apărut în GSP având un titlu sugestiv „Centenarul Corvinului și <<cealaltă>> echipă națională”: „Pe cei de azi, cu Liechtenstein, au venit să-i vadă aproape zece mii de oameni. Pe cei de ieri i-au privit opt mii de spectatori, pe o arenă hunedoreană arheologică și cu soarele în ochi. Antitezele ieri-azi au devenit nu doar comune, ci uneori chiar agasante. În lipsa prezentului, se scoate la iveală trecutul. Dacă se face doar pentru a pune la colț prezentul, e total contraproductiv. Însă dacă emoția trecutului poate mobiliza prezentul, îndemnându-l să se ridice, e altceva. Acesta este mesajul rândurilor care vor urma. Încercarea de a oferi zilei de azi pilda zilei de ieri. Poate se întâmplă totuși ceva... A fost în weekend centenarul Corvinului. O sută de ani de fotbal sub furnale, încununați de opera completă a lui Mircea Lucescu, de acum patru decenii. Revederi emoționante cu vechii corviniști. Care mai albiți, care mai rotunjiți, anii nu iartă pe nimeni. Andone, Gabor, Petcu, Mateuț, Văetuș, Rednic, Gălan, Dubinciuc, Oncu. Îmbrăcați în echipament de joc, sub bagheta distinsului Remus Vlad, ajuns azi la 75 de ani, despre care puțini știu că a fost nu doar antrenor, ci și un excelent fotbalist, fundaș central, campion național în 1972, căpitanul lui F.C. Argeș (implicit și căpitanul lui Dobrin) într-o dublă manșă cu scoruri strânse împotriva lui Real Madrid (2-1, 1-3). Totul s-a întâmplat la câțiva pași de statuia lui Mișa Klein, dezvelită în urmă cu trei ani. Însă căpitanul <<corbilor>> are, acolo pe soclu, mingea lângă piciorul stâng, așa că e ca și cum ar fi fost în teren. (...) A fost o după-amiază mângâiată de soare, cu 8.000 de oameni aplaudând aproape fiecare atingere de minge din teren, cu vestiarul <<tricolorilor>> emanând aceeași atmosferă din anii de demult, când nu dârdâiam înaintea unor meciuri cu Islanda sau Macedonia de Nord, ci le priveam cu încredere pe cele cu Anglia, Argentina și cu alți adversari de primă categorie. (...) Asemenea zile ajută memoria, o împrospătează, dau <<refresh>>, în exprimarea de astăzi, unor ani și unor oameni obișnuiți cu mult mai caldul limbaj de ieri. Muzeul în aer liber de pe gazonul Hunedoarei a adus în fața tinerei generații exponate de lux, pe  care însă după meci puteai să mergi să le atingi, cărora să le strângi mâna, cu care să faci poze împreună. A fost frumos, însă ne întrebăm pe cine vom vedea peste două decenii la asemenea zile mari? Pe învingătorii Liechtensteinului, desigur”. Replicile din cartea  „FOTBAL - NAŢIONALA 1970-2020, CRONICI SENTIMENTALE” a jurnalistului  hunedorean Nicolae Stanciu dintre acesta şi directorul F.R.F. Mihai Stoichiţă, fostul jucător al Târgoviştei, constituie concluzia paginilor despre strălucitoarea sărbătoare a Corvinului, aşa cum a fost şi echipa, şi starea din ce în ce mai jalnică a fotbalului românesc, perioadă de reper 2010-2021.



Revenind din amintiri la Chindia anului 2021, să consemnăm că înaintea meciului de la Mioveni din a opta rundă a primei divizii , aflăm că ne mutăm din nou cu casa la Ploieşti, la mai puţin de 50 de km. Era clar că vom avea iarăşi la meciurile disputate acasă câteva mii de spectatori în tribune, situaţie imposibil de atins la 120 de km, la Buzău. Crainicul Look TV Costin Cavaşi spusese multe prostii la meciul cu Clinceniul, dar afirmaţia cu mutarea în oraşul lui Nenea Iancu s-a dovedit, după o lună, a fi adevărată. Clubul Chindia mai anunţa şi transferurile a doi tineri fotbalişti de 19 ani, Alexandru Jipa și Vlăduț Stancu, primul remarcat prin 2018 şi pe la echipa de juniori a României U16, făcându-şi loc chiar pe banca de rezerve la meciul din oraşul automobiliştilor, lângă Dinu Moldovan, Corbu, Andrei Şerban, Cherchez, Kocic, Roumpoulakou, Cantave şi Baxevanos. 

La Mioveni, intrăm pe gazon cu un debutant într-un meci oficial, Marian Şerban, care avea câteva mecuri în liga I, la Craiova lui Rotaru şi pe la Clinceni, un jucător care promovase cu gazdele în elită, cu câteva luni în urmă. El era Under 21 ales de Săndoi după ce Andrei Şerban şi Răzvan  Matiș dezamăgiseră crunt în primele şapte etape. Prima repriză a meciului de la Mioveni a fost marcată de două momente importante, ambele petrecute în primele 10 minute. La 6 minute de la fluierul de start, Doru Popadiuc a deschis scorul, la capătul unei faze superbe. Mijlocașul nostru a interceptat balonul la aproximativ 40 de metri de poartă, a driblat 3 adversari și a șutat imparabil, lângă bară, fără speranţe pentru Ducan, cel care de câteva runde fusese titularizat în locul lui Iustin Popescu, fostul nostru goalkeeper. La doar 3 minute, gazdele au sărbătorit iniţial egalarea, dar bucuria lor nu a durat mult. Stoperul brazilian Garutti a introdus mingea în plasă de la câțiva metri de poartă, după ce portarul Căbuz a respins în față un șut venit din afara careului, dar Ciprian Florin Danșa, asistentul de pe acea parte, a ridicat fanionul, semnalizând o presupusă poziție de ofsaid, astfel că centralul Horia Mladinovici a anulat golul. Reluările oferite de televiziunile care transmiteau meciul au arătat că arbitrul asistent s-a înșelat, asta pentru că în momentul șutului expediat de coechipierul său, Garutti se afla în poziție regulamentară, fiind ținut în joc de Paul Iacob, dar la câte „furăciuni” am păţit în ultimii doi ani, trebuia să vină şi o compensaţie. În rest, prima parte a fost anostă şi lipsită de ocazii importante. În repriza secundă, la aproximativ 15 minute de la reluarea partidei, Bogdan Rusu a ratat o ocazie incredibilă, şutul expediat din apropierea porții fiind blocat excelent de Căbuz. O altă ocazie foarte mare a venit în minutul 77, când Andrei Șerban, intrat în locul tizului său Marian Şerban accidentat, l-a driblat pe portarul gazdelor, dar a șutat pe lângă poarta goală. Chindia a menținut avantajul până la final, plecând de la Mioveni cu victoria, spre disperarea primarului orașului, Ion Georgescu, cel vestit după ce la prima promovare a stropit în vestiar cu țuică bună de Coșești în loc de șampanie. Urcam pe locul 9, cu 9 puncte după 8 etape, dar la încheierea rundei constatam că suntem de fapt pe poziția a 11-a şi concluzionam că pentru Chindia de-abia acum începea campionatul. Dacă pierdeam și în Argeș, puteam spune că ar fi fost un mic început... de sfârşit!


C.S. MIOVENI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1(0-1)
A marcat: DORU POPADIUC, min. 6.
C.S. MIOVENI: Ducan – Scarlatache, A. Iacob, Garutti (min. 46 Sanoh) – Rădescu, Panait (min. 82 Vereş) Dumitriu (min. 78 Toma), Cristea (min. 67 Coşereanu) - Massaro, B. Rusu, Buziuc. Antrenor: Alexandru Pelici.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, P. Iacob, C. Dinu (min. 56 Baxevanos) – Cr. Neguţ, Dulca, M. Șerban (min. 71 A. Șerban), Popadiuc (min. 85 Corbu) – D. Florea (min. 71 Kocic), D. Popa. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Horia Mladinovici (București), ajutat la cele două linii de Ciprian Danșa (Oradea) și Cosmin Vatamanu (București). Rezervă: Ionuț Coza (Cernica-Ilfov). Observatori: Irina Mirt (București)-C.C.A. și Paul Mincu (București)-L.P.F. 


Să remarcăm în aceeași etapă cu meciul nostru de la Mioveni, debutul acţiunii de intrare pe teren  a jucătorilor din Liga I cu câini comunitari oferiţi spre adopție spectatorilor în proiectul „Umple golul din viaţa ta!” Partida F.C.S.B. – Dinamo, încheiată 6-0, a prilejuit „câinilor roşii” să poarte căţeluşii dinspre vestiar spre centrul gazonului, în schimb jucătorii lui Gigi Becali au refuzat. Protocolul a fost semnat de L.P.F. cu Consiliul Județean Ilfov, în speranța că patrupedele vor fi adoptate, iar presiunea de pe adăposturi redusă. Câinii din adăpostul ilfovean de la Brăneşti care vor intra pe dreptunghiul verde la întâlnirile fotbalistice de prima divizie din România vor sta acolo maximum 5 minute, toţi fiind sociabili, deparazitaţi şi vaccinaţi antirabic. Ulterior cei la F.C.S.B. au spus la GSP.ro, că ar fi refuzat protocolul doar la acea partidă pentru că adversarii erau supranumiţi „câinii roşii”, o justificare puerilă, oricum s-au răzbunat cu scor de set de tenis pe dinamovişti. Ioana, fiica lui Nelu Nunweiller, unul dintre cei şapte fraţi, ceilalţi fiind Lică, Victor, Radu, Eduard, Dumitru şi Constantin (doar ultimul, cel mai mare în vârstă nu a jucat fotbal) a povestit la Look Sport LIVE cum au ajuns dinamoviştii să fie numiţi de adversari „câinii roşii”, o poreclă pe care roş-albii o poartă cu mândrie şi în prezent. Totul s-a întâmplat după un derby Dinamo - Rapid, câştigat la scor de gazde. E adevărat că porecla „câinii roşii” vine de la fraţii Nunweiller. Ei fiind saşi, erau mai blonduţi şi se  înroşeau la faţă când făceau efort sau când se  încălzeau. În urma unui meci cu Rapid, când Dinamo a ieşit învingătoare, după meci aveau zi de refacere și mergeau la bazin, la saună. Unul dintre rapidişti i-a văzut şi le-a spus lui tata şi lui Lică: Băi, dar voi sunteţi chiar câini, chiar aşa, să ne bateţi, să ne omorâţi! Sunteţi câinii roşii! Şi aşa a rămas... Din cauza agresivităţii de pe teren şi a faptului că se înroşeau”. 
Nelu a fost Nunweiller III și a jucat libero în 279 de meciuri în tricoul roş-alb şi a cucerit cinci titluri de campion şi trei Cupe ale României în Ştefan cel Mare, iar Lică era Nunweiller IV, cu 151 de meciuri la Dinamo şi 5 selecţii la naţională. Nu întâmplător pe stema clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare sunt desenați doi câini. „Este vorba despre o siglă care a fost concepută în 1998 și la care am avut și eu un cuvânt important de spus. Alături de un prieten, le-am recomandat celor de la Dinamo, care erau atunci în conducere și care doreau o rebranduire, că ar fi interesant să se identifice mai mult cu <<câinii roșii>>. Eu am avut doar ideea ca pe noua siglă să apară  câinii. Nu știam atunci ce rasă de câine să alegem, a fost un adevărat concurs, până când am văzut prin birou o poză cu celebrul Nero, fostul cățel al lui Cornel Dinu. Am spus imediat că el este cel mai potrivit să apară pe siglă. Era un ciobănesc german. De ce sunt doi însă? Pentru că am zis că așa putem simboliza spiritul de echipă mai bine”, a dezvăluit Gabi Guriță, fost realizator TV, prezent în emisiunea „Digi Sport Matinal” care nu a uitat să precizeze că cel mai titrat dintre „nunvailări” a fost Radu sau Nunweiller VI, mijlocaş cu 333 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc şi 41 de selecţii în echipa naţională. 
În ceea ce priveşte Chindia, ea a bătut „câinii” în perioada 2019-2021 peste tot pe unde i-a prins, la Bucureşti, în „coteţul” lor din Şoseaua Ştefan cel Mare, dar şi pe la Ploieşti şi Buzău, unde târgoviştenii şi-au disputat meciurile de pe teren propriu din ultimele două campionate de Liga I. 



Meciul cu Farul, de la Ploieşti, din 18 septembrie 2021 a fost unul de referinţă pentru Chindia şi suporterii ei din ţară şi de la Munchen până în Paris și Bonn şi din Londra în Castellón. Se juca din nou în reşedinţa de judeţ a Prahovei, situaţie impusă de faptul că, în perspectiva sezonului rece, stadionul din Buzău nu avea instalaţie de încălzire. Partida avea loc la o zi după ce echipa gazdelor urcase pe primul loc în Liga a 2-a. Întâlneam noua echipă a Constanței, care nu primise gol în campionat, în poartă fiind fostul nostru goalkeeper, Marian Aioani. În acelaşi timp, la Chindia jucau, în sfârşit, împotriva dobrogenilor Dulca, Iacob şi Căpuşă, după o lungă perioadă de interdicţie contractuală de a evolua împotriva fostei lor echipe de la Tomis, iar Marco era supervizat de noua sa iubită, tenismena Mihaela Buzărnescu, devenită „ploieşteancă” pentru câteva ore pentru a-l vedea. Băieţii noştri intră pe gazonul arenei „Ilie Oană” în aplauzele celor câtorva mii de spectatori entuziaşti, veniţi de la Târgovişte şi din Dâmboviţa. Cantave e în premieră titular în lipsa lui Daniel Florea, cu probleme medicale, iar Under 21 e Marian Şerban, preferat din nou în detrimentul tizului său, Andrei şi a lui Matiș. Prima ocazie este în minutul 7, când Cantave i-a testat reflexele lui Aioani cu o lovitură de cap, urmează apoi o perioadă în care Chindia joacă mai bine, dar nu marchează. Cu cinci minute înainte de finalul primei reprize, Virgil Ghiţă, fundaşul oaspeţilor, convocat la naţionala de seniori a României e în fața balonului trimis pe o pasă lungă de Marian Şerban, stoperul Farului are prim-planul, lasă mingea să cadă şi e păcălit de Daniel Popa care îi ia fața și scapă singur spre poartă, marcând fără emoții, pe lângă Aioani. Era primul gol primit de Marian la noua echipă şi întâiul pentru gruparea constănţeană în sezonul 2021-2022. Puteam avea de la pauză avantaj de două goluri, dar bara l-a salvat pe antrenorul dobrogenilor, Gică Hagi, la şutul din careu al lui Cristi Neguț. Farul începe partea a doua a meciului cu 3 jucători noi, Mladen, Dobrosavlevici și puștiul de aproape 16 ani, Enes Sali, cel comparat cu Messi, Ronaldo, Dobrin şi Maradona, după un gol marcat runda anterioară cu „jaloanele” Clinceniului, scor 5-0. Constanța joacă însă slab şi nu are capacitatea de a șuta la poartă, în timp ce Chindia s-a mulțumit să păstreze rezultatul și să aștepte un alt contraatac pentru a putea lovi din nou. Și asta s-a întâmplat. Celea lansează o pasă lungă şi „Acceleratul de Pietroşiţa”, Popa, scapă din nou din marcajul lui Ghiță și Larie, spectatorii se ridică în picioare simţind că e situaţie iminentă de gol, Dani realizează cursa solitară şi ajunge iarăși față în faţă cu Aioani ale cărei hibe de portar i le ştia şi reuşeşte să marcheze. 
De altfel, Dani Popa a și fost ales în echipa etapei de către L.P.F. cu mențiunea: „A marcat de două ori şi a ajuns la 10 goluri marcate în 43 de jocuri disputate în tricoul Chindiei pe prima scenă”. S-a încheiat 2-0, treceam pentru prima dată în campionat la golaveraj general pozitiv, 8-7, iar cei doi Gheorghe, alintaţi Gică, antrenorul Farului, Hagi şi preşedintele clubului, Popescu erau resemnați şi supăraţi. Constanța rata oportunitatea de urca pe poziţia a doua în Liga 1, dar impresia mea de la început de meci a devenit certitudine la final, echipa dobrogeană era „umflată” serios de presă, supralicitată la maximum şi nu era deloc mai valoroasă decât cea a Târgoviştei, oamenii de pe la loturile naţionale precum Aioani, Ghiţă şi „vedetele” ca Betancor şi Adrian Petre erau departe de a fi certitudini. Cum să prezinţi tu, presă, drept „puştiul minune” pe Sali egalul lui Nicolae Dobrin sau chiar mai bun decât Gâscanu după doar câteva minute şi o reuşită în prima ligă? Continuam să ne furăm singuri căciula în fotbalul românesc, când oricum nu dorea nimeni să ne-o sustragă, iar Farul Constanța era cea mai bună dovadă a formei fără fond. Hai Chindia!


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - FARUL CONSTANȚA 2-0(1-0)
A marcat: DANIEL POPA, minutele 40 și 84. 
A.F.C. CHINDIA: Căbuz – Căpuşă, Celea, Iacob, C. Dinu – Dulca, Popadiuc (min. 90+1 Roumpoulakou) – Cr. Neguţ, M. Şerban (min. 86 A. Şerban), Cantave (min. 77 Kocic) – D. Popa (min. 87 Corbu). Antrenor: Emil Săndoi.
FARUL: Aioani – Dussaut (min. 46 Mladen), Larie, Ghiţă, Boboc – Artean, R. Pires (min. 46 Dobrosavlevici), Purece (min. 76 Adrian Petre) – Ganea (min. 61 Ciobanu), Betancor, Pitu (min. 46 Sali). Antrenor: Gheorghe Hagi.
A arbitrat la centru Florin Chivulete (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Vladimir Urzică (Piatra Neamţ) și Andrei Constantinescu (Bucureşti). Rezervă: Adrian Viorel Cojocaru (Galați). Observatori: Laszlo Sajtos (Sibiu) – C.C.A. și Marin Petrache (Săbăreni/Giurgiu) – L.P.F.


PS: să consemnez, în premieră, un arbitraj imparțial al centralului Florin Chivulete, autorul de-a lungul timpului a unor prestații jenante împotriva Târgoviștei fotbalistice. Și-o fi revenit băiatul? Sau a fost doar un accident fericit pentru noi? Următorul meci cu el în prim-plan ne va da răspunsul corect.

Și acum câteva rânduri despre un record din sportul cu balonul rotund, din România, Radu Ungurianu, jucătorul celor de la Bucovina Rădăuți, a intrat direct în istoria fotbalului mondial. Acesta a marcat unul dintre cele mai rapide goluri din istorie, în secunda a 4-a a meciului de pe teren propriu împotriva celor de la Șomuz Fălticeni, partidă care a contat pentru etapa a IV-a a Ligii a III-a. „În momentul în care arbitrii s-au dus să verifice plasa, portarul era pe 16 metri. Atunci i-am spus unui coleg că voi încerca să trag direct la poartă! Până să fluiere startul meciului, portarul ajunsese undeva pe la 11 metri, dar tot mi-am dus nebunia la bun sfârșit. I-am spus lui Ionuț să-mi paseze scurt că voi trage tare, din prima, direct pe poartă” a spus Radu Ungurianu pentru Gazeta Sporturilor. Partida a fost câștigată de formația gazdă, scor 2-0, cea de-a doua reușită a rădăuțenilor fiind semnată de Stoian, în minutul 35. Radu Ungurianu a marcat practic cel mai rapid gol din istoria fotbalului mondial, recordul fiind deținut de Rafael Leao, care în decembrie 2020, a marcat după 6,17 secunde în meciul cu Sassuolo. Rădăuțenii au urcat pe primul loc în clasamentul Seriei I a Ligii a III-a după victoria din marele derby de Suceava, cu Şomuz Fălticeni, aşa că fanii echipei locale aveau două mari bucurii şi sperau în promovarea în divizia secundă.


Meciul de la „polul frigului” din România s-a desfăşurat după ce, cu o noapte înainte, la Miercurea Ciuc au fost înregistrate minus 2 grade. Localnicii făceau focul, în oraş şi în întreg judeţul Harghita duduiau sobele şi centralele, iar Chindia încerca să se califice în optimi, trimiţând pe gazon o echipă cu mulţi foşti titulari până nu demult. Aşa i-am putut revedea în primul „11” pe atacantul Cherchez, mijlocaşii Corbu şi Suciu, fundaşii laterali Martac şi Roumpoulakou şi pe portarul Dinu Moldovan. Gazdele, echipă de Liga a doua, erau după primele două succese, unul acasă cu U Cluj, celălalt în deplasare, la Politehnica din Timişoara şi hotărâte să se califice în optimile de finală ale Cupei României. Superioritatea Chindiei asupra Csikszereda, Miercurea Ciuc în maghiară, a fost însă evidentă şi numai norocul ciucanilor a făcut ca ai noştri să deschidă scorul de-abia în finalul primei reprize, prin atacantul Cristi Cherchez care l-a depășit ușor pe Bor şi a marcat la centrarea perfectă trimisă de Corbu în fața porții lui Gyenge. În partea a doua, puteam să înscriem prin Marco Dulca, Cristian Neguț şi Daniel Popa, dar aceştia au ratat, dând speranţe harghitenilor că ar putea marca, trimiţând partida în prelungiri. Nu a fost aşa, iar victoria era a treia consecutivă pentru Chindia, după cele cu C.S. Mioveni și Farul Constanța, din campionat. 

Era o perioadă foarte bună a băieților noștri după un început foarte ezitant de campionat. Pe site-ul clubului Csikszereda s-a scris foarte elogios la adresa echipei noastre: „Búcsúztunk a Románia Kupa küzdelmeitől, miután az élvonalbeli Chindia minimális különbséggel nyert ellenünk”, adică „Ne-am luat rămas bun de la luptele din Cupa României, după ce Chindia de top a câștigat împotriva noastră la o diferență minimă”. Meciul a fost transmis în direct pe canalul de youtube al gazdelor şi comentat în limba maghiară, prilej pentru comentarii aprinse pe reţeaua de socializare, între suporterii celor două echipe. Au fost jigniri, unele foarte grave, dar și ironii fine de ambele părți, toate vizând trecutul istoric al celor două popoare, a fost foarte bine că galeriile nu s-au întâlnit. Cert este că, plecând de la zecile de mesaje ale fanilor din Miercurea Ciucului cu „Hajra, hajra!” adică „Haide, haide!” trebuie să închei cu formule de politeţe în consecinţă pentru gazde: „Nagyon köszönöm, viszontlátásra”, respectiv „Mulţumim frumos, la revedere!” sau, cum obişnuia să concluzioneze maestrul avocaturii dâmboviţene, Andrei Vlad, celebrul Lulu, la fiecare discuţie pe care o aveam cu dânsul despre poporul vecin şi drag prieten „Egészség!”, adică „Sănătate!” Cert este că miercuri, 22 septembrie 2021, suporterii târgovișteni în drum spre Csikszereda, nu au băut Ciuc, dar Chindia a aplicat deviza berii româneşti „Încă una şi mă duc!”, adică în optimile de finală ale Cupei României! Tragerea la sorți, efectuată ulterior, ne-a scos în cale o echipă de Liga I, Gaz Metan Mediaș.
AFK CSIKSZEREDA - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1 (0-1)
A marcat: CRISTIAN CHERCHEZ, min. 45.
CSIKSZEREDA: Gyenge – Aszalos (min. 67 R. Takacs), Kelemen (min. 46 Csuros) Gergely, Bor – Szondi (min. 80 L. Kovacs), Bara, Schieb (min. 62 Jebari), P. Ivanovici, – Rotar, Meszaros (min. 62 Jelena). Antrenor: Valentin Suciu.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Martac, Căpușă, Iacob, Roumpoulakou – Corbu (min. 68 Cr. Neguț), Suciu (min. 78 Popadiuc), A. Șerban (min. 85 M. Șerban) – Matiș (min. 68 Dulca), Cherchez (min. 68 D. Popa). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Cătălin Popa, ajutat la cele două linii de Gabriel Sabin Stroe și Romică Bîrdeş, toți din Piteşti. Rezervă: Octavian Ciucanu (Braşov). Observatori: Costin Ioan Toma (Piatra Neamţ) – C.C.A. și Vlad Căluşer (Voiniceni/Mureş) – F.R.F.


Şi în final, să consemnăm o mare supriză în aceeași competiţie eliminatorie, unde formaţia de Liga a 3-a, ACSO Filiaşi, cu foştii componenți ai noii Chindii, Cosmin Daniel Calu, Daniel Rogoveanu şi Alin Pencea, a învins-o cu 1-0 pe colega de primă divizie a noastră, e vorba de U.T.A., într-o partidă în care rezervă de arbitru a fost Mihai Motan din Târgovişte, un fluieraş din lotul divizionar de Liga a III-a. În acelaşi timp, eram şi în aşteptarea debutului unui arbitru de centru târgoviştean în Liga I, o situaţie cu care nu ne mai întâlnisem de trei decenii, de când s-a retras Şerban Necşulescu. Era vorba de Marius Chițu, care în etapa a opta a primei divizii, când F.C. Voluntari a învins-o pe Gaz Metan la Mediaş cu scorul de 2-1 (0-0), a fost rezervă, titularul la centru fiind Adrian Viorel Cojocaru din Galaţi, iar asistenţi Andrei Constantinescu-Bucureşti şi Alexandru Filip-Constanţa. Observatorii meciului au fost Zoltan Szekely de la Baia Mare din partea C.C.A. şi Romulus Gabor din Hunedoara, trimis de L.P.F. Problema era că al nostru făcea parte încă din lotul Ligii a II-a, astfel că perspectiva nu era imediată...

Runda a 10-a ne poartă paşii spre stadionul care poartă numele legendarului Nicolae Dobrin, prilej de amintiri şi nostalgii. Până la reverie, dăm nas în nas cu prezentul. Echipa Piteștiului era hotărâtă să ne învingă cu foştii noştri combatanţi, Daniel Dumitrașcu titular şi George Honciu, Andrei Pițian şi Ionuţ Şerban intraţi pe gazon în repriza a doua, iar noi aveam patru jucători lipsă din motive medicale, Florea, Baxevanos, Neguț şi Cantave. Prima șansă importantă de gol ne-a aparținut, am avut penalty în minutul 24, atunci când Tofan, aflat lângă Laurenţiu Corbu în careul piteștenilor, a întins piciorul lângă mijlocașul oaspeților şi l-a faultat pe jucătorul nostru. Arbitrul gălăţean Adrian Cojocaru a arătat spre punctul cu var, Daniel Popa a executat, iar portarul Flavius Croitoru a apărat. 
În partea secundă, marile ocazii de gol le-au aparținut argeşenilor, în rândul cărora se remarca Joao Miguel, un portughez cu nume şi înfăţişare de telenovele. În minutul 61, șutul violent al lui Meza Colli a trecut puțin pe lângă poarta lui Cătălin Căbuz, iar apoi Alexandru Ișfan și bulgarul Martin Raynov au fost, la rândul lor, aproape de deschiderea scorului. Execuția acrobatică din „foarfecă” a lui Ișfan a fost respinsă în corner de Căbuz, în vreme ce șutul lui Raynov a fost respins de pe linia porții de Milan Kocic, păstrându-se egalitatea la scor alb pe tabela de marcaj, 0-0. Cu foarte puţin spectacol s-a şi încheiat meciul, o situaţie care nu i-ar fi plăcut cu siguranţă marelui Nicolae Dobrin care îşi doarme somnul de veci în apropierea stadionului, în cimitirul Sfântul Gheorghe. 



În rest, antrenorul Emil Săndoi, fost jucător şi tehician principal şi în Trivale, le-a demonstrat din nou piteştenilor că le ştie echipa cu plusuri şi minusuri, în aplauzele celor două galerii care, deşi apropiate în simţiri datorită Gâscanului, au stat departe una de cealaltă, conform regulilor. Oricum, sunt sigur că puțini dintre suporterii aflați în tribune l-au prins jucând în Trivale și sub Turnul Chindiei pe Nicolae Dobrin, imposibil de descris ca joc, intuiție și valoare în comparație cu ce vedeam că se juca prin 2021.  Dinspre fanii gazdelor au venit şi ironii la adresa lui Săndoi: „Emile, intră pe teren şi pune-le piedică”, trimitere clară spre momentul hazliu din 25 august 2018, de la Târgovişte, din partida Chindia-Argeș, când Săndoi, antrenorul Piteștiului atunci, l-a oprit dintr-o cursă impetuoasă pe extrema dreaptă Cristian Neguț, deposedându-l profesionist. Nu a intrat pe gazon, era pe margine şi a întins doar piciorul drept în interiorul terenului, invocând faptul că balonul ar fi depăşit linia în out, ceea ce nu era adevărat, iar intervenţia l-a dat cu „roțile-n sus” pe Neguț, care nu a înţeles pe moment cine i-a luat mingea. A fost o fază unică în fotbalul românesc, Săndoi şi-a cerut scuze, a fost eliminat şi suspendat, dar a intrat în istoria sportului cu balonul rotund, din lume!


F.C. ARGEȘ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-0
F.C. ARGEȘ: Flavius Croitoru – Tofan, J. Miguel, Turda (min. 81 Piţian), Muşat – Meza Colli, Raynov (min. 82 Ionuț Şerban) – Ruan (min. 54 Honciu), Işfan, D. Dumitraşcu (min. 69 De Jonghe) – Arias (min. 54 Cr. Dumitru). Antrenor: Andrei Prepeliţă.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz – Căpuşă, Celea, Iacob, C. Dinu – Dulca (min. 65 Suciu), Kocic – Corbu (min. 72 Roumpoulakou), M. Şerban (min. 72 A. Șerban), Popadiuc – D. Popa. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi), ajutat la cele două linii de Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti) și Florian Alexandru Vişan (Galaţi). Rezervă: George Cătălin Găman (Craiova). Observatori: Nicolae Marodin (Bucureşti) – C.C.A. și Cătălin Cursaru (Ploieşti) – L.P.F.

Meciul cu F.C.S.B. de la Ploieşti a adus în tribune peste 2000 de spectatori dâmbovițeni şi o  galerie a bucureştenilor. La noi reveneau Florea şi Kocic în primul 11, unde Neguț, Baxevanos şi Cantave nu aveau acces, fiind accidentaţi, în timp ce la oaspeţi „flerul” intervenţiilor lui Gigi Becali era deja vizibil, Iulian Cristea era înlocuit cu Miron, fără Valentin Gheorghe, dar cu Ovidiu Popescu, iar Cordea era atacant lângă Keșeru și Ianis Stoica. Prima fază de gol o are Chindia în minutul 8, când Dani Popa pătrunde în careu pe dreapta și trimite un șut-centrare prin fața porții, iar mingea revine din bară, pe lângă Marian Şerban care, cu un pic de noroc, ar fi putut marca. Zeci de secunde mai târziu, intra în rol arbitrul Râsandu, nu, nu e nici o greşeală de tipar, aşa i se spunea covăsneanului după multele arbitraje de tot râsul pe care le-a comis de-a lungul anilor, prin fotbalul românesc divizionar. Acest sinistru personaj îl elimină pe Kocic pentru o intrare asupra lui Valentin Crețu, care a atras unanimitate în aprecieri din partea specialiştilor că era de galben, nu de cartonaş roşu. Căpitanul nostru Cornel Dinu se accidentează şi este în locuit în minutul 10 de Corbu, care avea să evolueze excelent, trupa lui Iedi, aşa cum pronunţa Jiji Becali prenumele lui Edi Iordănescu, forţează golul. Dar Căbuz apără foarte bine. În minutul 23, fiul fostului stelist Pompiliu Stoica, Ianis, ratează la balonul respins de portarul nostru după șutul lui Olaru şi tot el, zece minute mai târziu, e aproape de deschiderea scorului. Spre finalul primei reprize, în min. 36, Claudiu Keșeru trage în Căbuz din 6 metri, iar în minutele de prelungiri şutează balonul în transversală. În minutul 45, acelaşi Râsandu are orbul găinilor când Valentin Crețu aplică o lovitură cu cotul în figura lui Doru Popadiuc şi nu acordă nici măcar fault  pentru Chindia la o fază la care toţi comentatorii au spus că fundașul lui F.C.S.B. trebuia eliminat. 
După pauză, Iordănescu mută ofensiv, îl scoate pe Adrian Șut și îl introduce pe Budescu, nepregătit după lunga perioadă de inactivitate, roș-albaștrii de la F.C.S.B. atacă, dar ai noştri roș-albaștri se apără bine. Keșeru este înlocuit în minutul 70 cu Valentin Gheorghe, dar cea mai mare șansă de gol o are Olaru în min. 72, când Căbuz este extraordinar. 60 de secunde mai târziu, la o minge respinsă din teren spre banca de rezerve a Chindiei, Emil Săndoi a lovit mingea din voleu, cu şiretul, şi a expediat-o direct peste stadion, spre disperarea lui Radunovic, care căuta balonul pentru a executa out-ul rapid. Arbitrul i-a arătat cartonaşul galben lui Săndoi, cert este că, în acele momente ne apăram şi cu antrenorul principal în locul jucătorului eliminat. Şase minute mai târziu, consemnăm prima evoluţie în respectivul campionat, 2021-2022, a lui Mădălin Martac, iar la ultima acțiune a meciului, acelaşi Olaru şutează din interiorul careului, Paul Iacob s-a aruncat pentru a bloca şutul şi mingea îl loveşte în piept şi îi sare în braț. Se dictează penalty, Constantin Budescu înscrie și aduce o victorie nesperată pentru bucureșteni, o înfrângere nemeritată pentru Chindia. Mai era mai puţin de un minut...




A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - F.C.S.B. 0-1(0-0)
A marcat: CONSTANTIN BUDESCU, min. 90+7, din penalty.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz – Căpuşă (min. 85 Ioniţă), Celea, Iacob, C. Dinu (min. 10 Corbu) – Dulca, Kocic – D. Popa, M. Şerban, Popadiuc – D. Florea (min. 79 Martac).  Antrenor: Emil Săndoi.
F.C.S.B.: A. Vlad – V. Creţu (min. 87 Haruţ), Vinicius, Miron, Radunovic – Ovidiu Popescu (min. 81 Oaidă), A. Şut (min. 46 Budescu), Olaru – Cordea, Keşeru (min. 70 Valentin Gheorghe), Ianis Stoica. Antrenor: Edward Iordănescu.
A arbitrat la centru Lucian Rusandu, ajutat la cele două linii de Imre-Laszlo Bucsi, ambii din Sfântu Gheorghe și Bogdan Gheorghe (București). Rezervă: Iulian Dima (Bucureşti). Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – C.C.A. și Eduard Alexandru (Ploieşti) – L.P.F.



În ziarul „Sportul” din vremea comunistă era o rubrică foarte interesantă și mult căutată de cititori, intitulată sugestiv „Etapa s-a încheiat, comentariile continuă”. Am ales după hoția F.C.S.B.-ului de la Ploiești cu Chindia trei poziții. Prima este cea a lui Edi Iodănescu: „Totul a fost frumos, totul a fost corect!”. Pe el îl înțeleg, o să vorbească fără să mintă după ce o să-l dea afară Gigi Becali. Secunda declarație îi aparține jucătorului nostru Daniel Constantin Florea, alias Gică Fentă „îndrăgostit” până peste cap de arbitrul partidei cu care a încercat un dialog.: „E tragi-comic. Premergător fazei respective, Cornel Dinu iese accidentat după un fault clar al lui Crețu, care bagă vreo 3 alunecări în aceeași fază. N-are intensitate, absolut nimic. Într-adevăr, ridică talpa, dar talpa lui trece printre picioarele adversarului. Eu eram la 2 metri. Crețu a recunoscut că nu l-a atins. Când m-am uitat la Rusandu, cred că nici nu mai știa câte buzunare are, că la un moment dat căuta și prin spate, și prin față și pe aici, și îi zic: <<Stai așa, tu ce cauți acolo? Nu-ți bate joc de noi, nu rupe echilibrul jocului>>. Practic, ne-a tăiat aripile și la final ni le-a și frânt. Noi, până în minutul 30, nu știu dacă am avut vreun fault, în afară de ăla, dar maniera pe care am simțit-o eu în teren, probabil a văzut-o și lumea în tribună, și lumea de acasă. Ce putem noi acum să vorbim? Să judecăm arbitrii? Noi ne facem treaba pe teren. La fel și ei, cum pot. Bineînțeles că noi am ieșit victorioși de pe teren, am luptat și am făcut tot ce am putut”.
A treia opinie o regăsim în editorialul lui Ovidiu Ioanițoaia din Gazeta Sporturilor: „Personajul negativ al serii, omul negru, a fost arbitrul Lucian Rusandu, cel care fuge pe călcâie precum Charlie Chaplin odinioară. <<Centralul>> din Sf. Gheorghe a ținut-o din gafă în gafă. A greșit când l-a eliminat pe slovenul Kocic, care l-a atacat la rupere pe V. Crețu, dar nu l-a atins, trecând cu piciorul printre picioarele adversarului. N-au existat motive de eliminare. În schimb, Rusandu trebuia, era obligat, să-l trimită la cabine pe același V. Crețu pentru cotul în figură aplicat lui Popadiuc în minutul 44. <<Roșu>> fără dubii, 99 de arbitri din 100 ar fi decis așa, numai Rusandu n-a văzut. Ori n-a vrut să vadă. Pentru penalty-ul dictat în final nu i-aș deschide arbitrului proces de intenție. Nici măcar reluările video, inclusiv zoom-ul la care a recurs Cristi Balaj la Telekom Sport, n-au lămurit pe deplin dacă, înainte de a-l lovi în mână, mingea l-a lovit în piept pe P. Iacob. Fază grea, imposibilă, din care cauză Balaj a cerut CCA să vină cu explicații. Să precizeze dacă Rusandu a procedat regulamentar. Evident că, având buzele lipite și urechile înfundate, CCA n-o va face în veci. Vassaras et Comp. culeg azi ce-au semănat ani de-a rândul. De-aia și e nevoie de VAR ca de aer. Ca să mai îndrepte din repetatele erori comise de arbitrii noștri. Unele cât casa, strigătoare la cer”.


 




La două zile după meci, tot la Ploieşti, dar în Liga a doua, formaţia locală Petrolul a disputat partida oficială cu nou-promovata sibiană CSC 1599 Şelimbăr, scor 3-0, rezultat care le-a permis revenirea pe prima poziţie. La oaspeţi, în repriza a doua, am salutat intrarea pe teren a fostului jucător al Chindiei Târgovişte, Franck Blaise Yameogo, cel alintat Gogu. A jucat bine, deşi era transferat de câteva ore, a inițiat câteva acţiuni periculoase la poarta găzarilor şi a fost cel mai bun om al șelimbărenilor, era clar că va deveni titular repede, iar un alt aspect de remarcat era coafura, una răvăşită şi modernă. Gogule, Gogule, îţi urăm succes!

Consemnăm amicalul România U21-Suedia U20, scor 1-0, în care, pe gazon, titular a intrat şi Marian Şerban de la Chindia, alături de Cîmpanu, autorul unicului gol, Ișfan, Baiaram, Sefer, Petrila şi Markovic, jucătorul nostru fiind înlocuit de Dragoş Albu în minutul 62. Meciul a avut loc în Spania, la Marbell,a unde tricolorii efectuau un cantonament care urma să se încheie cu o altă partidă de pregătire, cu Mexic. În Liga a II-a, victoria cu 2-0 a celor de la Poli Timișoara în fața lui Dacia Unirea Brăila a fost privită din tribună de antrenorul dâmboviţean Nicolae Croitoru, fost principal la Chindia Târgoviște. Ulterior, s-a confirmat că antrenorul polist Dorin Toma a fost demis după ultimul eşec, 1-2 la Târgu Jiu cu Viitorul Pandurii, iar Croitoru este cel care i-a luat locul. În etapa când Nicu era la Timişoara, F.C. Pucioasa juca acasă cu satelitul Hermannstadtului, scor 6-1. Ulterior, puciosenii, ocupanții locului 3 în seria a 5-a a Ligii a 3-a, și-au numit un nou antrenor, Vasile Bârdeș, devenit principal, ajutat de Cosmin Toboșaru, secund. Echipa de sub Patrana avea șanse la promovare grație a trei victorii, două egaluri și un singur eșec, 11 puncte acumulate, la numai două față de locurile 1 și 2, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe 2 și A.F.C. Odorheiu Secuiesc, departajate de golaveraj în favoarea „satelitului” din Liga 1, iar primul meci cu Bârdeș la timonă, cel din etapa a 7-a, a fost la Plopeni, CSO Plopeni – F.C. Pucioasa, scor 2-3.

Remarcăm prezența ca observator de joc la Liga a 2-a a preşedintelui A.J.F. Dâmboviţa, Ciprian Prisăcaru, la Buzău, la meciul Fotbal Club - Viitorul Pandurii Tg. Jiu, scor 1-1, meci oficiat de clujenii Sorin Vădana la centru şi Antal Csaba la linie, la cealaltă tușă George Suciu din Câmpia Turzii, rezervă Nicolae Breoi din Ploieşti, arbitrii fiind monitorizaţi de Constantin Gheorghe din Suceava. Acelaşi Prisăcaru s-a implicat sufletește, într-o zi specială pentru Gheorghe Ionescu, cel mai longeviv observator dâmboviţean, prezent la meciul dintre Urban Titu şi Steagul Roşu Colacu, ultimul din cariera impresionantă a venerabilului. Fotbalist, arbitru în eşaloanele naţionale, vicepreşedinte C.J.A. Dâmboviţa, membru în Comisia de Disciplină sau secretar al C.C.D. El a primit o plachetă, diploma de onoare şi un buchet de flori. Gigi Ionescu a debutat ca fotbalist în anul 1971 la Gloria Târgoviște, devenind arbitru în anul 1974, nouă ani mai târziu era deja divizionar unde a oficiat ca central în C şi tuşier în B. A arbitrat 850 de jocuri, dintre care 364 la centru și 486 la linie. A făcut parte din Comisia de delegări a arbitrilor, apoi din Comisia de Disciplină unde a fost secretarul ei între 2003 şi 2021. Vicepreședinte al Comisiei Județene de Arbitri Dâmbovița între 1999 şi 2000, a fost observator în cadrul A.J.F. Dâmbovița timp de două decenii, în perioada 1991-2021

Vestea toamnei anului 2021 era că Daco-Getica București, echipa patronată de Ilie Ciuclea,  revenea în fotbal, la nivel de Liga a 4-a, după ce cu doi ani în urmă, gruparea din cartierul bucureștean Colentina se retrăgea din divizia secundă, fix în urma meciului din etapa a 13-a, pierdut cu 2-7 la Timișoara, cu Ripensia. Fosta Juventus București, obligată a-şi schimba denumirea în vara lui 2018 în Daco-Getica după un diferend juridic cu Juventus Torino, este clubul care i-a format pe cunoscutul Ciprian Tătărușanu, dar şi pe Ciprian Petre-F.C. Buzău, George Călințaru-Steaua şi Gabriel Plumbuitu-Metaloglobus. Precizez că clubul nu are legătură cu fostul Juventus București din perioada interbelică, mutat la Ploiești și numit Petrolul. La momentul retragerii, patronul Ilie Ciuclea preciza: „Experimentul nostru nu a reuşit. Din păcate, copiii pe care i-am promovat nu s-au ridicat la aşteptările noastre în acest moment. Rezultatele de pe teren ne-au făcut să decidem asta. În continuare, voi continua să finanţez clubul. Prin această decizie nu se pune problema să renunţ. Copiii pe care i-am promovat la Liga a 2-a vor continua la club, vor juca la grupelor lor de vârstă. Ce vom face pe viitor, dacă vom avea prima echipă, nu ştiu momentan. Depinde. Poate că la anul ne vom înscrie din nou unde ni se va permite, probabil că în Liga a patra. Dar asta depinde şi dacă aceşti copii vor înţelege ce vrem de la ei şi vor ajunge la nivelul de pregătire pe care îl dorim”. Cu un puternic Centru de Copii și Juniori, care are grupe la toate categoriile de vârstă, Daco-Getica revenea în 2021 la nivel de seniori după doi ani de absență, cu Cristian Câmpeanu antrenor şi jucători de doar 17 și 18 ani, o bază sportivă excelentă şi un gazon la nivel de prim eșalon, cu Radu Vasile președintele echipei şi poate şi cu Marian Rusen conducător la bine şi la rău decenii de-a rândul.
Vine o întrebare firească, de ce atâta interes pentru Juventus de Colentina, devenită Daco-Getica? Pentru că era una dintre echipele cu care Noua Chindie, înfiinţată în 2010, jucase cele mai multe meciuri amicale, fiind un partener de încredere timp de mai mult de un deceniu la partidele de pregătire, iar patronul Ilie Ciuclea era unul dintre puţinii şi importanţii sprijinitori financiari ai primelor trei volume ale acestei cărţi. Despre începuturile colentinenilor prin a IV-a ligă în care reveniseră după 30 de ani de evoluţii în eşaloanele divizionare C, B şi A, e musai să-l lăsăm să istorisească pe un suporter de suflet, Gabriel Chirea: „În fiecare din cele două tribune stătea un <<comediant>> care încerca să îl scoată din mână şi din minţi pe cel mai bun jucător al echipei adverse (de obicei era un jucător de bandă cu viteză). Cei doi îl tocau fiecare câte o repriză, spre amuzamentul tribunei, începând de la felul cum stătea echipamentul pe el, trecând prin remarci vis-a-vis de freză şi moacă şi ajungând la relaţii intime pe care posnașul spectator se angaja să le aibă cu femeile din familia fotbalistului. Sau înainte de meciuri, pe culoarul închis cu plasă al stadionului, spectatorii aşteptau şi vorbeau între ei ca să îi sperie pe jucătorii adverşi: <<Dacă câştigă ăştia, asta cu 7 e al meu. Am bâta în portbagaj. Ca pe şniţel îl fac... >> sau <<Bă, da' ce faţă de prost ai! Cum te-a băgat ăla titular? >> Bineînţeles că nu avea loc niciodată vreo bătaie, dar jucătorii adverşi mai tineri de-abia mai stăteau în ghete. Erau vremuri în care nu se angajau firme de pază pe stadioane la Liga 1, darămite la Liga a 4-a... Lucrurile au început să se schimbe ușor-ușor din 1992, când clubul a fost preluat de afaceristul Ionel Ilie Ciuclea, economist de profesie, fost vicepreşedinte UNPR şi proprietarul Supercom, o firmă de salubrizare cu 1.600 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de 30 de milioane de euro. El mai este şi membru marcant în Ordinul Templierilor din România, este supranumit de presă <<Regele Gunoaielor>> şi a înregistrat la OSIM un <<sistem de parcare-garare automat, tip gondolă>>, de fapt o parcare supraetajată pentru spaţii reduse. 
De altfel, puţini ştiu că excentricul Ciuclea, care deţine împreună cu soţia sa, Paula, singurul cor privat din România, corul <<Divina Armonie>>, înfiinţat în 1997, a rămas la ora actuală cel mai longeviv patron al unei echipe de fotbal din România. Rând pe rând, terenul a fost acoperit cu un gazon adevărat, cele două tribune au fost reconstruite, li s-a adăugat o nouă peluză şi scaune, vestiarele au fost şi ele modernizate şi extinse, iar în locul vechiului teren de zgură s-a construit unul cu gazon artificial, acompaniat de încă două <<sintetice>> de dimensiuni mai mici, lângă vestiare. În ultimii ani, clubul a devenit din ce în ce mai important, poate şi datorită poziţiei lui Marian Rusen, cel care a fost mulţi ani membru în Comitetul Executiv al F.R.F. şi care are şi el o poveste interesantă. Acesta a devenit cunoscut în toată lumea fotbalului pentru că, asemănător cluburilor din Liga 1 care îşi scot jucătorii la restaurant ca să socializeze, a impus <<ziua fasolei cu cârnaţi şi murături>>, o zi în fiecare săptămână în care jucătorii se strângeau la cantina clubului şi mâncau fasole şi cârnaţi, gustau din rezerva de murături a preşedintelui şi beau un pahar de vin. De altfel, Rusen, care spune despre sine că este bulgar, spunea că <<noi mâncăm murături, ca să nu jucăm ca nişte murături>> şi a fost şi cel care a dus de multe ori echipa în Bulgaria pentru a juca meciuri amicale cu formaţii de prima şi a doua ligă”.


Juventus era, așa cum am mai spus, prietena de meciuri de pregătire a Chindiei la Târgovişte, dar mai ales la Bucureşti, iar pentru jucătorii noştri, stadionul Juventus-ului de România era arhicunoscut. Drumul spre el la fel, cu punct de reper important, știut de oameni: „Vedeți că e între blocurile de pe Colentina, vizavi de părculeţul Motodrom!” Era, în fapt, ditamai parcul, un perimetru de 8 ha pe care toţi bucureştenii îl cunoșteau. După 2007, a mai apărut un indiciu de poveste, avionul amplasat de Primăria sectorului 2 la intersecţia dintre Şoseaua Fundeni şi Şoseaua Colentina, care, de sărbători, era împodobit ca un brad și lumina de departe. Iniţial, aparatul de zbor s-a aflat în zona Doamna Ghica, de unde a fost mutat pentru a se construi un pasaj suprateran care, până la urmă, nu s-a mai ridicat. La sfârşitul lunii mai 2017, simbolul aviatic a ajuns la fier vechi. Ruginise şi era un pericol pentru trecători şi pentru copiii care se jucau acolo. Model Antonov, avionul preluat după casare de la Aviaţia Utilitară a fost montat la decizia primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, care dorea să personalizeze fiecare intersecție rutieră. În aprile 2018, primăria a câștigat procesul privind retrocedarea parcului „Motodrom”, proprietarii urmând să primească măsuri reparatorii, potrivit unei hotărâri definitive, dat de Curtea de Apel București. Instanța a luat aceeași decizie și în ceea ce privește stadionul Juventus, terenul Universității Lumina, dar și mai multe spații verzi dintre blocurile din zonă. Dosarul viza retrocedarea a circa 20 de hectare de teren, ce includeau toate obiectivele enumerate mai sus, iar proprietarii au primit în natură doar 3,7 hectare.




Memorabilă a fost şi situaţia de dinaintea începerii meciului cu U.T.A. din 22 aprilie 2017, anul în care echipa a promovat în premieră în Liga I. Lumea s-a înghesuit pe stadionul din spatele blocurilor, s-au format cozi la intrare şi mulţi dintre suporteri au pierdut primele minute ale partidei din cauza controalelor ineficiente. Atunci, patronul Ilie Ciuclea s-a dus la jandarmi ca să îi convingă să îi lase pe fani să treacă de porţi. „Lăsaţi oamenii să intre, uitaţi ce cozi sunt aici/Păi, cum, fără tichet? /Da, fără tichet. Eu dau voie fără tichet/Da' cine sunteţi dumneavoastră să daţi voie? /Patronul echipei”. A fost un haz general fiindcă jandarmii, obişnuiţi cu personajele Gigi Becali, George Copos, Cristi Borcea, Marian Iancu, Gheorghe Ștefan-Pinalty, habar nu aveau cine este Ilie Ciuclea, un om la locul lui, care evita lumina refectoarelor şi presa scrisă sportivă şi de can-can. După intervenţia lui, oamenii legii au fost înţelegători, iar suporterii au intrat pe stadion, dar au ratat momentul intonării imnului României, o tradiţie la meciurile disputate pe micuţa arenă din Colentina. 



Ideea era că venise toamna ploioasă şi friguroasă mult mai devreme ca în alţi ani, aşa că, în  curând, urma să avem parte de terenuri improprii, chiar dacă în 2021 erau instalaţii de încălzire a suprafeţei de joc şi de absorbţie a apelor căzute în urma ploilor abundente. Termenul de teren impropriu îmi trezeşte amintirea unei situaţii pe care mi-a povestit-o fostul fotbalist şi conducător al divizionarei C şi B, aflată la un pas de A, Cimentul Fieni, Radu Gheorghe, renumitul Gojgaru, aşa cum îi spunea toată lumea. „Grecul Gheorghe Stradeli era renumit în anii ʾ70 şi ʾ80 prin Bucureşti şi în Valea Jiului. Omul a fost chemat la F.R.F. la Comisia de Disciplină după un meci în care acuza că a pierdut chiar în Dâmboviţa, la Avicola Crevedia. Când a fost întrebat care este reclamaţia lui, acesta a spus că înfrângerea a fost cauzată de terenul impropriu. <<Cum adică impropriu?
>> a fost întrebat. <<Păi să vă explic cum a fost impropriu la Crevedia: terenul era tuşat tot numai cu pui, nu cu var sau rumeguş, careurile de 16 metri erau garnisite cu pulpe, iar liniile de 6 metri cu ficăciori. Cum dracu să câştigi pe un astfel de teren impropriu? Este imposibil! >> Aceasta era argumentaţia lui Stradeli, care era şi bâlbâit, astfel că discursul avea şi el farmecul lui” relata cu mult umor Radu Gheorghe-Gojgaru. Aşa era, Stradeli era o mare figură. În capitală, se folosea de legăturile sale de sânge cu Elada, la echipele de mineri ale Hunedoarei le spunea că îi promovează rapid în Liga 1. Avea celebra geantă-diplomat a vremii, se purta elegant, la patru ace, ştia să vorbească şi părea venit din străinătate. Le spunea tuturor să semneze rapid cu el, deoarece are şi alte oferte, unele chiar din Brazilia, Germania şi chiar Congo. Un pitoresc, o combinaţie decupată jumătate din revista de modă Neckermann, cealaltă din scenetele umoristice şi revista Urzica, strămoşul publicaţiilor Caţavencu şi Cațavencii de după 1990. Până când oamenii din conducerea echipelor îşi dădeau seama că omul era tobă de poante şi nu de fotbal, Stradeli le lua banii şi cu zicala <<Pe aici ţi-e drumul! >> a fost itinerant pe la aproape toate  divizionarele C din Valea Jiului şi Gorj, pe la multe din Bucureşti, dar şi la Electrica Titu, de unde un alt om, care l-a cunoscut foarte bine, îl descrie pe marele iubitor de finanţe Stradeli, este vorba de George Ioniţă, autorul lucrării „Zăpada îngerilor”. „Aveam de depus cotizația pentru clubul de fotbal din oraș, a cărui evidență contabilă o țineam de câteva luni, mă hotărăsc să mă duc singur la bancă. Titu, deși un oraș mic, avea de anul acesta echipă în divizia C. Antrenor era un grec, Stradeli, care zilnic venea la mine și-mi cerea bani. Îi spuneam că-mi trebuie acte justificative, că nu-i pot da bani oricum. Îmi aducea fel de fel de deconturi, bilete de spectacole, fără ca vreun fotbalist să fi călcat vreodată printr-o sală de teatru sau de cinema. Cea mai mare bancnotă în vremea aceea era de o sută de lei și avea o culoare cernelie. Stradeli se văita la mine: <<Tăticu, fără albastre nu faci fotbal! >> 

Revenind la Chindia anului 2021, înainte de meciul de la Botoşani, aflăm că avem un jucător nou în lot, Adrian Stoian, un craiovean cu evoluții la Crotone şi Ascoli în Italia și care mai evoluase în România. La F.C.S.B., a rezistat puțin mai mult de o jumătate de an, între ianuarie și august 2019, iar la Viitorul 3 luni. Din 2019, când a decis să lase Italia pentru România, cota mijlocașului s-a prăbușit, astfel că de la 1,2 milioane de euro ajunsese la o cotă de 200.000 de euro. La mijlocul anului 2021, era anunţat ca şi venit la Craiova lui Mititelu, promovată în liga I, a cărei siglă jucătorul o avea tatuată pe braţul stâng, dar între timp transferul nu s-a mai realizat. Noul mijlocaș al Chindiei avea două prezențe la echipa națională, pentru care a debutat în 2013, în amicalul cu Trinidad Tobago, câștigat de tricolori cu 4-0. Cinci ani mai târziu, în 2018, a jucat într-un alt meci de pregătire al României, 2-0 cu Finlanda. „Ultima mea experiență a fost în România la Viitorul, am evoluat și la F.C.S.B., însă la cât am jucat în Italia, pot spune că atunci când m-am întors în țară parcă eram un străin” declara Adrian pentru Tuttomercatoweb.com. Era situaţia la indigo a altui oltean adus de Emil Săndoi, o ultimă şansă a carierei la Chindia, Mihai Costea nu a confirmat şi s-a retras, urma să vedem ce va face Stoian.
Meciul de la Botoșani, din etapa a 12-a a Ligii 1, urma să se joace în condiții speciale, după ce rata infectărilor cu Covid-19 indica 8,86 la mia de locuitori. Astfel, clubul moldovean a anunțat printr-un comunicat oficial că în tribune vor avea acces doar vaccinații anti-Covid și persoanele care au trecut prin boală în ultimele șase luni. Chindia a câștigat ambele meciuri disputate la Botoșani de la revenirea în Liga 1, 3-0 în 2019 și 2-0 în 2020, toţi marcatorii părăsind între timp Târgoviştea. În primul joc, disputat pe 22 septembrie 2019, au marcat Liviu Mihai, Dumiter și Voduț, iar un an mai târziu, pe 4 octombrie 2020, golurile de pe Municipalul botoșănean au fost reușite de Rață și Berisha. În 18 octombrie 2021, intram pe gazon cu Cherchez, Corbu, Martac şi Suciu în locul titularilor Florea, Popa, Popadiuc şi Cornel Dinu, suspendaţi sau accidentaţi, ca şi rezervele Kocic, Baxevanos, Cantave. Botoșani a început mai bine partida și a avut primele două ocazii de gol. Kage, în minutul 20 şi Sila, 180 de secunde mai târziu, au fost blocați la timp de apărătorii noştri, apoi Chindia a avut o ocazie în min. 29 prin Cristi Neguț, dar tot moldovenii aveau să controleze finalul primei reprize, când spre a noastră bucurie şi disperarea antrenorului exuberant Marius Croitoru, „gemenii” ratărilor Sila şi Ongenda nu nimeresc poarta lui Căbuz, de la meci la meci mai sigur. Erau minutele 41 şi 44 şi la vestiare s-a intrat cu 0-0 pe tabela de marcaj, sub privirile suporterilor dâmboviţeni Dumitru Dragnea şi Dorin Ioniţă, prezenţi şi pe Municipalul botoşănean. În partea a doua, a fost rândul Chindiei să rateze prima șansă importantă prin Neguț, care a şutat spectaculos, puţin lipsind ca portarul Pap să scoată din plasă mingea venită cu boltă, spre poartă. Era minutul 63, apoi Cristi Cherchez, care a jucat bine, a fost  schimbat de Andrei Şerban, pentru ca zece minute mai târziu, echilibrul numeric să fie rupt de arbitrul argeşean Iulian Călin care l-a eliminat pe al nostru Sergiu Suciu, la al doilea cartonaş galben. 
Consemnăm apoi schimbarea vedetei Ongenda, care a părăsit terenul, râzând cu gura până la urechi și afişând o „mutră” predestinată filmelor de comedie, apoi debutul în Liga I al tânărului Alexandru Daniel Jipa de la Chindia şi fluierul de final. Ca de obicei, antrenorul gazdelor s-a dat în spectacol, punând „tunurile” pe arbitraj, amintind și de golul primit în etapa trecută cu Academica Clinceni, scor 1-1, în care adversarii au înscris în urma unui henț. Oricum, Marius Croitoru primise cartonaș galben încă din minutul 13 al meciului, al patrulea din sezon, fiind suspendat la următorul meci, cel cu C.S. Mioveni. Era primul antrenor din istoria noului regulament al F.R.F.-ului, tras pe dreapta pentru cumul de  „gălbenele”.






F.C. BOTOȘANI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-0 
F.C. BOTOȘANI: Pap - Braun, Dawa, Racoviţan, Ţigănaşu - Tîrcoveanu (min. 59 Florescu), Papa (min. 85 Şeroni), Ongenda ( min. 84 Roman I) - Kage (min. 72 Lupeta), Petkovski (min. 59 Santos), Sila. Antrenor: Marius Croitoru.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpușă, Celea, Iacob, Martac - Neguț, Dulca, Suciu, Corbu (min. 90+6 Roumpoulakou) - M. Șerban, Cherchez (min. 64 A. Șerban, min. 89 A. Jipa). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Iulian Călin (Ștefăneşti-Argeş), ajutat la cele două tușe de Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) și Ferencz Tunyogi (Zalău). Rezervă: Vlad Baban (Iaşi). Observatori: Sorin Boca (Iaşi) – C.C.A. și Marian Ivan (Braşov) – L.P.F.

A urmat meciul cu Craiova lui Rotaru. Jucam fără Dani Popa, Cornel Dinu, Cristian Cherchez,   Kocic, Baxevanos, Cantave, şapte jucători lipsă pe gazon. Evoluam cu oltenii Emil Săndoi, Daniel Celea, Marian Şerban, Adrian Stoian împotriva dâmboviţenilor Laurenţiu Reghecampf, Cristian Țermure, Adrian Ivan şi Mihai Bălaşa, dar şi contra unuia care, de obicei, era prezent la meciurile noastre doar cu misiunea de a ne fura, eminentul arbitru Radu Petrescu. La partida cu „Craiolguța”, echipa înfiinţată de politicianul Olguța Vasilescu în detrimentul celei a lui Mititelu, acest fluieraş a acordat nemeritat un penalty oaspeţilor. Fanii noştri prezenți pe stadionul ploieştean „Ilie Oană” și-au ieșit din minți și au scandat: „Hoţii, hoţii!”. Prinţul de Rucăr sau Țărănușul, aşa cum i se spunea cu dragoste şi ironie lui Dan Nistor, a executat penalty-ul, mingea trimisă de el a lovit bara transversală şi s-a oprit în peluză. „Parcă a fost un gest de fair-play al lui Nistor” au spus comentatorii Digi Sport, dar Radu Petrescu nu s-a lăsat şi ne-a tocat în continuare, astfel că nu ne-a acordat 11 metri la faultul clar asupra Daniel Florea. Nu are rost să-l mai criticăm, nici să-l înjurăm, unii supăraţi rău i-au transmis că îi doresc moartea după operaţia la cap, alţii au ales să-l ignore pe acest hoț fără scrupule. Problema era că aceste personaje presărate la rând la partidele Chindiei împiedicau obţinerea de victorii sau egaluri, ei erau primii care ne reduceau punctajul înainte de înjumătăţirea prevăzută de regulament, arbitrii erau „înjumățitorii” de punctaj ai Târgoviștei, 
îi amintesc acum doar pe câţiva, încep cu Petrescu, Rusandu şi Coza şi închei cu Buşi şi inegalabilul Cătălin Popa, „căprioara” de Piteşti. Mijlocaşii Craiovei Roguljici-Nistor-Houri au fost în prim-plan încă din primul minut, dar chiar şi aşa, cu o formulă încropită de Emil Săndoi, facem faţă. Oaspeții conduc frumos mingea, asistăm la construirea de atacuri la care balonul se plimbă pe la toți oamenii lui Reghecampf, ai noştri nu au nici o problemă să fie dominați, acceptă jocul și așteaptă atacurile la marginea careului pe care-l protejează Căbuz, un portar în formă bună. Intră al doilea atacant, Markovic, dispare Koljic, iar Andrei Ivan marchează norocos, la o fază unde ai noştri fundaşi au greşit. În minutul 81, consemnăm primul meci al lui Stoian pentru Chindia, intrat pe gazon împreună cu Matiș, puştiul care are ghinion la şutul puternic expediat, mingea lovind bara, iar în minutul 90, avem un nou debut în Liga I, Vlăduț Stancu intrat în locul lui Neguț, iar Florea e înlocuit de Jipa, aflat la a doua partidă în elită şi se aude fluierul de final. Pierdem din nou şi era clar că după meciul din Cupa României de la Mediaş trebuie să obţinem maxim din ultimele două meciuri din tur, deplasare la Arad şi acasă cu Gaz Metan. Statistic, meciul a consemnat și prezența pe gazon al celui de-al 200-lea jucător din istoria celor 12 campionate de primă divizie ale fotbalului târgoviștean, Adrian Marius Stoian.  






A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - UNIVERSITATEA CRAIOVA 0-1(0-0)
A marcat: ANDREI IVAN, min. 73.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz – Căpușă, Celea, Iacob, Martac (min. 81 Stoian) – Cr. Neguț (min. 90 V. Stancu), Dulca, Popadiuc, Corbu – M. Șerban (min. 81 Matiș) – D. Florea (min. 90 A. Jipa). Antrenor: Emil Săndoi.
U CRAIOVA: Pigliacelli – Căpățînă, Găman, Screciu, Bancu – Roguljic (min. 46 Markovic), Nistor (min. 65 Baiaram), Houri – Cîmpanu (min. 59 Crețu), Koljic (min. 59 Gustavo), A. Ivan (min. 74 Fedele). Antrenor: Laurențiu Reghecampf.
A arbitrat la centru Radu Petrescu, ajutat la cele două linii de Mircea Mihail Grigoriu, ambii din Bucureşti și Mihai Marius Marica (Bistriţa). Rezervă: Andrei Antonie (Bucureşti). Observatori: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) – C.C.A. și Constantin Stătescu (Bucureşti) – L.P.F.


Meciul cu Craiova lui Reghecampf de la Ploieşti era şi pentru noi ultimul cu spectatori pentru cel puţin 30 de zile. De ce? Începând cu luna octombrie, România devenise catastrofa medicală Covid a lumii, în condiţiile în care, cel puţin în Europa, virusul părea să se retragă. La noi, nu! După o vară în care poporul nu mai respectase restricţiile de distanţă şi aruncase cât colo masca de protecţie, iar politicienii, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, ignoraseră şi ei cu bună ştiinţă absolut toate măsurile medicale în goană după alegeri, în PNL, glorie şi putere, situaţia medicală putea fi definită cu un singur cuvânt: DEZASTRU, venise valul IV al pandemiei, varianta Delta. Astfel, doar în 20 octombrie 2021, numărul deceselor înregistate în România la pacienții confirmați cu Covid depășea 43.000, potrivit datelor anunțate de Grupul de Comunicare Strategică, cu peste 17.000 de cazuri noi de infectare şi 423 de pacienți decedați. Dintre morţi, 390 erau nevaccinați și 33 vaccinați. Cei 33 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 50 și 80 de ani, iar 32 dintre ei prezentau comorbidități, doar pentru un singur pacient decedat ne fiind raportate comorbidități. 
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era de 19.728, dintre care 1.799 erau internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 480 erau minori, 441 fiind internați în secții și 39 la ATI. Şi vine şi decizia ca din 25 octombrie, competiţiile sportive din România să se dispute din nou fără spectatori din cauza situaţiei impuse de evoluţia pandemiei de coronavirus. De asemenea, masca devenea din nou obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun, iar noile restricţii erau valabile pentru următoarele 30 de zile. Se interzicea deplasarea persoanelor în afara locuinţelor în intervalul orar 22:00-05:00, excepţie fiind persoanele vaccinate, se închideau discotecile, cafenelele şi barurile puteau fi deschise la doar 50% din capacitate în intervalul orar 05:00-21:00, erau interzise evenimentele private precum nunţile şi botezurile, concertele, spectacolele, accesul publicului la întânirile sportive, se dispunea organizarea programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi, iar intrarea vizitatorilor în toate instituţiile publice centrale şi locale și firme care funcţionau în clădiri de birouri private era permis doar celor care făceau dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării. În cinematografe, săli de fitness sau locurile de joacă prezența era în limita a 30% din capacitate, însă numai pentru cei care deţineau certificatul verde. Cei de la Revista „Cațavencii” avertizaseră mai în glumă, mai în serios, la începutul verii că „anul ăsta vine Delta la noi”, dar cu doar o treime din populaţie vaccinată era clar că lumea ignorase toate avertismentele şi fusese şi la mare, şi la munte, şi pe afară, şi înăuntru, se infectase şi răspândise boala. Din septembrie au apărut primele semne ale unei situaţii care, pentru a ne da seama de dimensiune, nu putea fi comparată nicidecum cu cei 1.578 de morţi de la cutremurul din 1977 şi nici cu cei 1.142 din Revoluţia din decembrie 1989. Chiar aşa? Da, chiar aşa, pentru că la sfârşitul lunii octombrie 2021, erau aproape 45.000 de decedaţi de Covid!


Meciul din Cupa României de la Mediaş cu Gaz Metan l-am jucat cu o formulă de echipă cu Adrian Stoian titular în premieră şi doi jucători U21 pe gazon de la început, Răzvan Matiș şi Andrei Şerban, fără câţiva jucători care au rămas la Târgovişte, precum Daniel Popa, Cornel Dinu, Cristian Cherchez, Dinu Moldovan, Baxevanos şi Cantave. Gazdele au avut prima oportunitate în minutul 10, atunci când portarul Cătălin Căbuz a reținut mingea în fața lui Christian Irobiso, dar 19 minute mai târziu, Matiș a executat o lovitură liberă de pe partea stângă, iar Vlad Morar a deviat spectaculos mingea cu capul, în propria poartă. Peste două minute, portarul Chindiei a reținut șutul de la aproximativ 16 metri al lui Lixandru, iar în prelungirile primei reprize, Velisar a trimis mingea cu capul pe lângă poarta adversă. În debutul părții secunde, Gaz Metan are șansa egalării, dar balonul trimis cu capul de Ioan Filip din șase-șapte metri a ocolit de puțin stâlpul din dreapta al porții apărate de Căbuz. În minutul 66, Gabriel de Moura a șutat în forță din marginea careului de 16 metri, dar portarul Chindiei a reușit să respingă mingea în corner, iar peste alte două minute, Nasser Chamed a șutat de la circa 20 de metri pe lângă poartă. În minutul 87, șutul lui Adama Sarr din careul de 16 metri a trecut mult peste, iar partida s-a încheiat cu o ocazie mare, portarul Buzbuchi reușind să apere șutul lui Daniel Florea, din postura de unu la unu cu Gică Fentă. O singură remarcă, din nou evoluţie foarte bună a goalkeeper-ului Căbuz, care a rămas în poartă chiar dacă la un moment dat s-a accidentat, rezerva lui la această partidă fiind tânărul Rareş Pop care a fost la Mediaş foarte aproape de debutul într-o competiţie oficială pentru Chindia. Până atunci, Târgoviştea se califica din nou în sferturile competiţiei Cupa României!

GAZ METAN - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1(0-1)
A marcat VLAD MORAR, autogol în minutul 29.
GAZ METAN: Buzbuchi – De Moura, Filip, Horj, Velisar (min. 71 Dobrescu) – Izata (min. 71 Kanda), Lixandru – Roberto Romeo (min. 46 Gradinaru), Vlad Morar (min. 82 Adama Sarr), Chamed (min. 82 Deaconu) – Irobiso. Antrenor: Ilie Poenaru.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz – Martac, Iacob, Kocic, Corbu (min. 73 Popadiuc) – Suciu, Stoian(min. 73 D. Florea), Căpușă – Roumpuolakou, Matiș (min. 73 M. Șerban), A. Șerban (min. 84 Dulca). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Sebastian Colțescu (Craiova), ajutat la cele două linii de Imre Laszlo Bucsi (Sf. Gheorghe) și Ionel Valentin Dumitru (Gherghita, Prahova). Observatori: Felix Grigore (București) -F.R.F. și Marian Salomir (Cluj Napoca) – C.C.A.



Înainte de meciul de la Arad, primarul Târgoviștei informează presa că reabilitarea stadionului „Eugen Popescu” din Târgoviște intra în linie dreaptă. Astfel, erau estimări că tribuna veche a stadionului, cea pe care autoritățile nu au vrut să o dărâme, alegând consolidarea, va fi gata în maximum două luni, astfel încât, cu omologare provizorie din partea F.R.F. și L.P.F., Chindia să revină pe propriul teren în această iarnă. La sfârşit de octombrie, au ajuns la Târgoviște primele 3.000 de scaune, roșii și albastre, care urmau să fie montate, mai era de lucru la fațadă, la turnarea gradenelor din partea superioară și la sectorul oaspeților, unde erau aşteptate grinzile, această parte a stadionului, cu structură exclusiv de beton, putând găzdui în jur de 4.200 de spectatori, cu toate locurile pe scaune şi facilități pentru deținătorii de drepturi TV, până la finalizarea celeilalte tribune, pe schelet metalic, a cărei structură era finalizată, inclusiv pentru clădirea vestiarelor. Nocturna și gazonul erau finalizate de multă vreme, iar vestiarele, în condiții de omologare provizorie, urmau a fi amplasate în containere. Investiția era de aproximativ 10 milioane de euro din fondurile proprii ale Primăriei Târgovişte.


Penultima etapă a turului, cea de-a 14-a, o jucăm la Arad, cu U.T.A., fără spectatori în stadionul unde doar statuia baronului Neuman, fondatorul vechii arene sportive a Aradului, era aşezată în tribună. Galeria gazdelor era în afara bazei sportive, de unde şi-a încurajat permanent favoriţii şi au fost aprinse torţe şi fumigene. Antrenorul Laszlo Balint a pregătit această partidă cu gândul la cele 3 puncte, contând şi pe orgoliul celor doi foşti componenţi ai Chindiei, Benga şi Dangubic, acum elevii săi. Băieţii de la U.T.A. au început bine meciul, au avut ocazii, cea mai mare fiind cea a lui Hora care a ratat inexplicabil, cu poarta goală, după care talentatul David Miculescu să şuteze neinspirat, dintr-o poziţie excelentă. Dangubic, intrat din minutul 34 în locul accidentatului Hora, ne bucura gândul care ne bântuia de la despărţirea de el, că a fost foarte bine când Târgoviştea l-a trimis la plimbare. La reluare, tot U.T.A. a fost formația care a presat și a căutat golul, în timp ce Chindia a stat organizată în defensivă, cu Căbuz extraordinar, încercând să apere rezultatul. După o bară a lui Ubbink și încă o ratare imensă a lui Batha, care ne dau convingerea că jucăm bine, avem şi mare noroc, mingea a ajuns în careul gazdelor după un out, iar Doru Popadiuc l-a învins pe Florin Iacob cu un șut necruțător. Gazdele s-au năpustit din nou asupra porții noastre, dar Căbuz e din nou în zi de grație, dublat exact de defensiva extrem de organizată cu Căpuşă, Paul Iacob, Celea şi Corbu. E minutul 86, la gazde intră Erico în locul lui Benga, iar Antal îl schimbă pe Roger, la noi intră pe gazon Adrian Stoian şi iese Daniel Florea şi Aradul vrea egalarea. Va fi însă 0-2 în minutul 90+2, când autorul primului gol, Doru Popadiuc, trimite o pasă lungă, în diagonală, de pe stânga pe dreapta, la Cristian Neguț care iniţiază un contraatac excelent şi, flancat de un fundaş al gazdelor, trimite plasat mingea în plasa porţii, pe lângă Florin Iacob. Expresia „ocaziile în fotbal se răzbună” s-a adeverit din nou, de această dată cu noi, beneficiari, în alte câteva ocazii ieșind noi în pierdere. 
La final, declaraţii incendiare ale antrenorului Balint care s-a certat şi cu jucătorii, şi cu conducerea clubului, iar pe Hora l-a ridiculizat, spunând că şi copilul lui de 14 ani ar fi înscris de la un metru de linia porţii. Al nostru Emil Săndoi dă o replică celor care au criticat maniera ultradefensivă de joc a Chindiei din ultimele meciuri, precizând că în toate partidele în care echipa a pierdut puncte pe nedrept, din cauza greşelilor flagrante de arbitraj, Târgoviştea a jucat şi cu un om mai puţin, eliminat de fiecare dată pe nedrept de către centralii întâlnirilor.






U.T.A. ARAD - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-2 (0-0)
Au marcat: DORU POPADIUC, min. 55 și CRISTIAN NEGUȚ, min. 90+2.
U.T.A.: Fl. Iacob - Vukcevic (min. 60 Baraykas), Benga (min. 86 Erico), Medjimorec, Şliakov - Ubbink, Wagner (min. 60 Vorobjaovas), Batha, Roger (min. 86 Antal) - Miculescu, Hora (min. 34 Dangubic). Antrenor: Laszlo Balint.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, P. Iacob, Corbu - Cr. Neguţ (min. 90+3 Roumpoulakou), Dulca, Kocic, Popadiuc, M. Şerban (min. 90+3 Matiş) - D. Florea (min. 87 Stoian). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Marian Barbu (Făgăraș), ajutat la cele două linii de Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) și Vlad Bârleanu (București). Rezervă: Viorel Flueran (Craiova). Observatori: Nicolae Grigorescu (Timișoara) – F.R.F. și Cătălin Cursaru (Ploiești) – L.P.F.



Ultima etapă este una cu mari învăţăminte. La 10 zile după ce ne calificasem în sferturile Cupei României printr-o victorie obținută în urma unui autogol la Mediaş, cu Gaz Metan, echipa medieșeană a venit hotărâtă pentru revanșă, dar ai noştri nu au înţeles nimic. Prima repriză a fost una modestă, fără niciun șut pe spațiul porții. Eliminarea suferită de oaspeți în minutul 63, Gabriel Moura și-a lovit un adversar fără minge, a dinamizat jocul. Surprinzător, elevii lui Ilie Poenaru au fost mai periculoși în inferioritate. Yuri a tras puternic, din 12 metri, în minutul 79, iar lovitura de grație a fost dată în primul minut al prelungirilor. Trif a executat excelent o lovitură liberă din lateral, iar Matricardi a dominat spațiul aerian din careul advers și a punctat cu o lovitură de cap. Băieţii noştri ne arată că, în afara rezultatelor de egalitate obţinute, potrivit manierei de joc etalate, victoriile sunt întâmplări fericite, neprevăzute, înfrângerile fiind cele nedorite, însă extrem de previzibile. Important este ca suporterii târgovişteni să nu mai facă „nuntă” la succese şi „parastase” la insuccese, fotbaliştii Chindiei chiar vor, dar nu pot mai mult, doresc să fie constanţi, dar nu reuşesc, am mai scris acest aspect. Aceasta le este valoarea! 
Şi dacă tot am vorbit de fani, aş vrea să public două opinii echilibrate, scrise după această partidă. Cătălina Voicu: „N-am mai scris nimic după meciul cu Farul, ultimul la care am fost pe stadion, dar este incredibil ca toate meciurile de după acesta să le jucăm numai cu fundul în poartă, inclusiv în cupă. Cum justifică Săndoi meciul de azi? Nu ştim să atacăm și avem orgolii prostești cu unii jucători. Cu U.T.A. a fost mare noroc, în stilul ăsta, liga 2 fără probleme. PE CINE MAI BATEM? Stilul Săndoi va fi falimentar, la fel a făcut și la Argeș, înainte un an bun apoi prăbușire. Nu știm să atacăm, se vede că nu este antrenat atacul... Nu merge numai la mica ciupeală! MEDIAȘ a fost foarte slabă, NU ERA VOIE SĂ PIERDEM ȘI EGALUL ERA UN INSUCCES ASTĂZI!!! Din păcate, din situația aceasta este greu de ieșit, nu suntem capabili să dominăm nicio echipă. Păcat, sunt multe puncte pierdute aiurea, asta nu e ghinion!!!” 
A doua analiză aparţine lui Mario Mihai: „Mai trebuie aduși ceva jucători, mijlocaşi în special. Suferim la mijloc de foarte multe ori. Nenea Emy știe că e singura şansă să adune puncte. O defensivă bună şi jucat pe contraatac.  Nu avem echipă să dominăm şi atunci jucăm doar la contraatac. Sau din ocaziile puține pe care le avem să le fructificăm. Aşa a jucat și Dan Petrescu cu Sevilla şi echipe mai puternice. Aşa a câștigat şi Rapid multe meciuri. Totul plecat de la o defensivă bine pusă la punct. Pentru o echipă mică cum e Chindia, orice punct contează. Obiectivul nostru nu e play-off. Obiectivul este să adunăm punct sau puncte să ne menținem în acest campionat. Vedeți bine ce se întâmplă la Dinamo. Şi pe la alte cluburi şi probleme financiare şi multe altele. Eu m-am așteptat să retrogradăm după primul sezon. Dar, uite, că m-am înșelat. Şi e foarte bine că s-a întâmplat aşa. E greu să faci performanţă în Liga 1 cu un lot redus de jucători, valoric vorbind. Cu Gaz nu am făcut o partidă tocmai reuşită. Dar cu U.T.A. am jucat foarte bine și U.T.A.  stă mai bine ca noi. Asta e, uneori lucrurile se mai întâmplă şi cum nu ne dorim. Nu avem decât să le acceptăm şi să mergem mai departe. Nici afară vremea nu e mereu bună”. Au fost și zeci de mesaje cu înjurături, dar și câteva de înţelegere pentru Săndoi şi băieţii săi. Concluzia, nu-i mai înjuraţi nemăsurat, dar nici nu-i mai lăudaţi în exces, nu merită nici una, nici alta, ATÂTA POT!

A.F.C. CHINIDIA TÂRGOVIȘTE - GAZ  METAN MEDIAȘ 0-1 (0-0)
A marcat: PATRICIO MATRICARDI, min. 90+1.
A.F.C. CHINDIA: Căbuz - Căpuşă, Celea, Iacob, Roumpoulakou - Cr. Neguţ, Kocic (min. 73 D. Popa), Popadiuc, Corbu (min. 82 Stoian) - M. Şerban (min. 64 Matiș), D. Florea. Antrenor: Emil Săndoi.
GAZ METAN: Vâlceanu - Moura, Matricardi, Yuri, Trif - Alceus, Filip - Lixandru (min. 90 Iancu), Chamed (min. 71 Dobrescu), Grădinaru (min. 90 Izata) - Morar (min. 71 Sarr, min. 90+3 Horj). Antrenor: Ilie Poenaru.
A arbitrat la centru Istvan Kovacs (Carei-Satu Mare), ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (București) și Ovidiu Artene (Vaslui). Rezervă: Sorin Costreie (Buftea-Ilfov). Observatori: Augustus Constantin (Rm.Valcea) - C.C.A. și Bogdan Buhuș (Bârlad) – L.P.F.


Până la o analiză a evoluției echipei în turul campionatului, trebuie să precizez că Târgoviştea fotbalistică avea de îndeplinit câteva borne statistice în prima divizie, care puteau fi atinse în ediţia 2021-2022 sau în următoarele. Mă refer la jucătorul cu numărul 200 în Liga I, fotbalistul 100 fiind Marian Aliuță, intrat în minutul 28 al partidei de debut în elită a Micului Ajax, 1-0 (0-0) la Târgovişte, cu Ceahlăul Piatra Neamţ, disputată în 31 iulie 1996, în campionatul 1996-1997, golul victoriei fiind înscris în min. 88, din lovitură de la 11 metri, de Cristian Bălaşa. O altă performanţă de consemnat era meciul cu numărul 400 în prima divizie, întâlnirea 300 disputată în 19 iulie 2019 fiind în etapa a doua a campionatului 2019-2020, Chindia - Viitorul Constanța, la Ploieşti, scor 0-1(0-0), gol marcat de brazilianul Eric de Oliveira Pereira în minutul 54. Un alt obiectiv de atins, dar pentru campionatul următor, era acela de a acumula 300 de puncte pe prima scenă a fotbalului românesc, 200 fiind consemnate în etapa a 28-a, ultima a sezonului regular al campionatului 2019-2020, la meciul de pe Arena Naţională, F.C.S.B. - Chindia 1-1(0-1), jucat în 22 februarie 2020, când la 1-0 pentru gazde, gol Miron în min. 14, croatul Filip Dangubic egala pentru Târgovişte în minutul 90+1. De asemenea, pe termen foarte lung eram în aşteptarea partidei câştigătoare în Liga I cu numărul 200, disputa 100 jucându-se în etapa a 20-a a campionatului 2019-2020, Chindia-Politehnica Iaşi, 2-1(0-0), la Ploieşti, în 7 decembrie 2019, goluri marcate de Daniel Constantin Florea, în minutul 59 şi Cristian Cherchez, min. 62, după ce „moldoveanul” Luis Carlos Almada Soares marcase pentru oaspeţi în min. 46. După 11 campionate în prima ligă fotbalistică a României, aveam 390 de meciuri jucate, dintre care 122 erau victorii, 90 se încheiaseră la egalitate, pentru ca 178 să se fi încheiat cu înfrângeri. Aveam 391 de goluri marcate şi 581 primite şi 382 de puncte acumulate, în şapte ediţii cu 2 puncte la victorie şi patru cu 3 puncte la succes plus turul 2021. La mulţi ani, Târgovişte fotbalistică! La mulţi ani... în Liga I! 



O scurtă radiografie a turului campionatului. Era evident că după plecarea lui Aioani, trebuia să  titularizăm un portar ori să folosim metoda alternanței a doi goalkeeperi. Alesul a fost Cătălin Căbuz, pe care îl ştiam din Liga a II-a, dar în toamna lui 2021, chiar a realizat câteva partide care ne-au adus puncte importante. Accidentarea lui Cornel Dinu a permis revenirea în prim-plan a lui Laurenţiu Corbu, aproape absent campionatul trecut din lot din cauza unei accidentări grave şi a perioadei lungi de recuperare. În apărare nu s-a cunoscut plecarea lui Pițian, Doru Popadiuc a încercat şi a şi reuşit pe alocuri să-i înlocuiască pe mijlocaşii Rață şi Dumitrașcu, iar pe singurul loc de Under 21 obligatoriu din echipă, s-au rotit Andrei Şerban, Răzvan Matiș şi Marian Şerban, cel mai convingător în evoluţii fiind ultimul. În rest, cei trei ex-constănțeni transferaţi definitiv la Chindia au avut un tur mai slab decât cel din toamna anului 2020, iar Celea, Neguț, Florea şi Popa nu au avut constanță, cu puţine sclipiri şi multe nereuşite. După numărul jocurilor, formaţia de bază a fost CĂBUZ - CĂPUȘĂ, CELEA, IACOB, C. DINU (CORBU)  -DULCA, POPADIUC, A. ŞERBAN, (M. ŞERBAN), CR. NEGUȚ, D. FLOREA, D. POPA (MATIȘ). Am primit foarte puţine goluri şi am marcat foarte puţine, un 10-10 echilibrat, dar aveam certitudinea că era o evoluţie mult mai slabă faţă de aceeaşi parte a campionatului trecut, când Chindia încheia pe locul şase, poziţie de play-off. Acum eram la 8 puncte de F.C. Voluntari, ultima clasată din grupul fruntaş, respectiv la 11 de Dinamo şi 13 de Clinceni, ambele pe poziţie de retrogradare, dar ne situam la doar trei-patru puncte de formaţiile de pe locurile care duceau la baraj pentru supravieţuirea în prima ligă, poziţii ocupate de F.C.U. Craiova şi C.S. Mioveni. Chindia putea fi tot pe poziția a șasea dacă arbitrii nu ne furau cel puțin trei puncte, la Cluj cu C.F.R. și acasă cu F.C.S.B. și Craiova lui Rotaru și nu irosea din vina ei victoriile la Pitești și pe teren propriu cu Clinceni.

       Început slab, final prost, dar era încă bine! Se putea şi mai rău...






***

BIBLIOGRAFIE


Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, cartea Târgoviște - Ion Vasiliu, 1969, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Almanahul Flacăra, Revista Flacăra, Revista Urzica, Jurnal de Dâmboviţa, Ziarul Hunedoreanului, ProSport, Liga2.prosport.ro, ziarullumina.ro, transfermarkt.ro, cinemagia.ro, Aarc.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, https://www.facebook.com/ajfDBofficial, https://www.facebook.com/ChindiaTargoviste pagina suporterilor, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, fanatik.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, arges-stiri.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, libertatea.ro, paginademedia.ro, baschet.ro, mediafax.ro, agerpres.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, https://www.facebook.com/muzeuldefotbal, https://www.facebook.com/RapidOldBoys, http://sanuuitam.blogspot.com/ dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, alecsvlad.ro, mapio.net, facebook.com/Chindia Targoviste, http://artinfonews.ro, https://www.facebook.com/ChindiaJurasicPark/, https://www.bugetul.ro/, http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/, dicogs.com, playmakerstats.com, Targoviste.ro, http://www.ucv1948.ro/,  http://imagoromaniae.ro/, facebook.com/Targovistea in imagini - fotografii si carti postale, https://www.facebook.com/targovisteainimagini.ro, bluelions.ro, https://www.fanpop.com/, gsp.ro, premium.gsp.ro, prosport.ro, http://www.fc-sheriff.com/, https://oraexactainfotbal.ro/,  B1TV, Prima TV, National TV, MDI TV, Partener TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, digisport.ro, digi24.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, lobbyandadvocacy.weebly.com, https://www.facebook.com/csbradu, fchermannstadt.ro,  www.catavencii.ro, Compania Națională de Investiții, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, Facebook-C.S.M. Târgoviște, Editura Bibliotheca Târgoviște, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.  

De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.

Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion și Florin Petheu, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Marian Sterea, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, Răzvan Păsărică, Gheorghe Flușter, Cristian Preda, Alexandru Dobre, Florin Kirițescu, Florian Ispas-www.fotoart-studio.ro, Gabriel Boriga, Liviu Mânecan-București, Nicolae Stanciu-Hunedoara, caricaturile semnate de domnii Matty, Neagu Rădulescu, Alexandru Clenciu,  Romulus Scarlat-SIR, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.

MULŢUMESC TUTUROR!

Gabriel Degeratu







Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 51, O FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ (returul ediției 2022 – 2023)