FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL IV, CAP. 45, UN VIS FRUMOS, PE ARGEȘ ÎN JOS (returul ediției 2020-2021)

CAPITOLUL 45


UN VIS FRUMOS, PE ARGEȘ ÎN JOS (returul ediției 2020-2021)


După remiza cu F.C. Argeș, de la Giurgiu, 2-2, jucătorii și antrenorii au intrat pentru o săptămână în vacanță, primele antrenamente de după scurta perioadă de odihnă fiind programate aproape de trecerea dintre ani, pe 27, 28 și 29 decembrie, la Aninoasa, apoi reunirea echipei pe 3 ianuarie 2021. Până la reluarea campionatului, fotbaliştii s-au bucurat de Crăciun și Revelion, cu intermitenţe de antrenamente, în timp ce fanii s-au distrat integral (ei nu au avut pregătire fizică și alergări, poate doar pe cele după porc, covrigi și vin). Au mai fost și mesele întinse de Sfântul Ștefan și Sfântul Ion, toate desfășurate cu restricții provocate de pandemie, într-un peisaj fără fulgi de nea, situație care ne-a trezit nostalgia după zăpezile și tradițiile de altă dată și întoarcerea la literatura bună.


Un scriitor al urbei, mare microbist, Mihai Constantin Alexandru a surprins în mod unic în cartea „Amintiri din Cartierul Latin” atmosfera sărbătorilor de iarnă în Târgoviștea de odinioară. „Pentru colinde aveam pregătite niște trăistuțe pe care le prindeam după gât, cu o cordea. Cu două săptămâni înainte ne pregăteam colindele pe care să le cântăm pe la rude, la vecini. Nu plecam până nu ne controla mama cum eram îmbrăcați, trăiștile și ne punea să cântăm înainte de a pleca, tare și răspicat: <<Primiți colindul, cinstiți gospodari? Bună dimineața, la Moș Ajun! Am venit și noi odată/La mulți ani cu sănătate/Am venit să colindăm/Pe la case să urăm/Pe la case să strigăm/Fie-n case cu de toate/Pe mese bucate/La mulți ani și sănătate! /Ne dați ori nu ne dați!/Ia ieși pân’ afară/Jună domnișoară/Dalbă, rumeioară/Ori ești ocupată/Cu-n june bărbat/De-l ții la ospătat/Dă-ne un covrig/Că murim de frig! /La anul și la mulți ani!>> Luându-ne după cei mari, confecționam câte o stea ca să mergem cu ea pe la case, mai devreme decât flăcăii, deoarece aceștia ne concurau, având stele cu 12 sau 24 de colțuri, cu beculețe care se aprindeau cu baterii de lanternă. 
Stelele erau frumos împodobite, iar în mijloc aveau icoana cu <<Maica Domnului cu Pruncul în brațe>>.
Cei mari, când întâlneau grupuri de copii, uneori îi puneau pe cei mici <<să-nchine steaua>>, buzunărindu-i de toți bănuții agonisiți. Dar să fi văzut când se întâlneau grupurile de colindători din Cartierul Latin cu cei din Suseni. De multe ori și unii și alții vedeau <<stele verzi” încăierându-se și rupându-se frumoasele <<stele>> pe spinări.  Pentru noi, cel mai frumos era să cântăm și să fim priviți și ascultați. <<Steaua sus răsare/Ca o taină mare/Steaua luminează/Și adeverează/Și adeverează/Că astăzi Maria/Naște pe Mesia!/Naște pe Mesia!/Pruncul cel iubit/De Domnul proorocit/Stea, steluța mea/Luminează-mi, calea!>>Parcă-l aud și acum pe Mitică Veseliu, vecinul de pe strada Crișan, coleg cu Virgil, fratele mare, depănând amintiri. Când tatăl său venit bolnav de pe front, i-a lăsat moștenire o lingură și o furculiță de <<alpaca>>, rugându-l să aibă grijă de mama și de cele două surori, Niculina și Elena. Cum l-a pătruns până la sânge, la vârsta de 13 ani, cu niște papuci de pâslă în care-i intrau țepii în viile de la Dealu, Valea Voievozilor sau Răzvad, că înnopta alături de alți copii sărmani pe paturi de lemn, pe preșuri și că venea acasă cu un coșuleț de prune, struguri și 2 kg de must și apoi ștergându-și lacrimile povestea despre colinde: 
<<Este noapte pe Domnească/Toată lumea s-a culcat/Numai cartierul nostru/N-a terminat de colindat>>.  
Profitând de tainele nopții, Fănel Canache și încă vreo doi furau cârnații puși la uscat de Nae Muculeț, de la tanti Sandi Meșină, de la nea Chiriță, mai adăugau și șunci, cam tot ce puseseră vecinii la zvântat la vânt pentru sărbători. Făcându-i părtași și pe ceilalți, îi invita de Sfântul Ștefan, patronul duhovnicesc al lui Fane Canache și făceau un chef de pomină cu <<bunătățile însușite>>. Erau așa de gustoase că toți se simțeau bine, cu toate înjurăturile și blestemele ălor prăduiți.Din cizme vechi aruncate prin magazii sau prin beciuri, cu căciuli întoarse și coarne de berbec puse în cap, porneau cu capra. <<Ița, ița, ta, /Căpriță, ta! /Te-am crescut cu bibironul/Ca să-ți zboare velionul/Vine capra din pelin/Ca să bea un kil de vin/Vine capra din Sinaia/Mi-a spart capul cu tigaia/Vine capra de la munte/Cu trei stele albe-n frunte/Mi-a mâncat mălaiul tot/I-am dat una peste bot /Capra mea are arici/Și vă cere zece lei/De n-aveți, de nu puteți/Dați parale câte aveți/Că-i glas și mai puţintel/La mulți ani cu sănătate/Capra mea sare cât poate/Ița, ța, ița, ta!>> Mai frumos îmbrăcați, având și capre cu ei, veneau copiii din cartierul Matei Voievod. Înainte de Anul Nou se auzeau plesnete de bici pe toate străzile: pe Eternității, pe Umbrei, Tabaci, Nicolae Filipescu și pe Calea Domnească, de la Fabrica de Spirt până la Biserica Albă și până la Liceul Văcărescu și de aici până în Suseni. Buhaiurile sârbești le întreceau pe toate: erau meșteșugit confecționate, scoțând sunete sonore. Pregătirile fiind terminate, îmbrăcați cu paltoane groase sau hăini de blană, cu cizmulițe în picioare, cu mănuși și căciulile trase pe frunte și fețele de pernă legate cu un cordon pe după gât ca să putem aduna cât mai multe mere, nuci și covrigi și dacă se putea și ceva bani, cu bicele în mâini, eu cu Dode, Mitică Petcu și Gabi Cocoș, iar cu buhaiul Viorel Ciungu, cu Ion Casandroiu, porneam la drum, deschizând porțile cu urarea-n gât: 
<<Aho, aho copii și frați/Ce mai stați și nu mânați/C-a venit acu un an/Cu plugul Bădică Troian/Și-a-
nceput a ura/Pe la case a colinda/Ia, mai mânați măi, hăi, hăi! /Ia, mai sunați din zurgălăi!>> Pocneam de mama focului, scuturam și clopoțeii cumpărați de la bâlci și behăiam buhaiul, iar dacă nu eram atenți, ne plesnea câte un bici peste creștet dându-ne căciula prin zăpadă. Învârtoșați de gerul de afară și de fulgii ce se cerneau din cer, porneam o nouă cântare: <<Plugușorul se pornește/Și începe a ura/Pe la case-a colinda/Iarna-i grea, omătul mare/Semne bune anul are/Semne bune de belșug/Pentru brazdă de sub plug/Ia, mai mânați, măi/Hăi, hăi!>>
Unii târgoveți, mai hâtri, ne lăsau să vadă cât puteam cânta și după cântece ne miluiau cu de toate și bani pentru fiecare, și covrigi de la covrigăria lui Berechet sau făcuți la vatră lui Cocu, și mere și nuci. Alții, mai grăbiți, abia dacă ne lăsau să pornim bicele în aer și să clopoțim că ne și dădeau covrigi în plase urându-ne <<cale bătută>>. Cu sorcova era altceva. Sorcoveam numai pe ai noștri și câteva familii care ne invitau cu o zi înainte: domnul Milea, tanti Cucu, tanti Floricica Georgescu, domnul Tone, nea Mișu și la Emil Grama unde tanti Despinița ne invită în casă la un ceai cald, o dulceață și o cremă de zahăr ars după ce sorcoveam cele două mătuși ale lui Emil, foste profesoare la Școala Generală Nr. 2. Și cu ce-i sorcoveam pe ai noștri toți din familia Stănescu, Grigoroiu și Alexandru aveam un buget bunicel pentru sărbătorile de Paști. La așa dărnicie, merita o sorcoveală pe cinste: <<Sorcova, vesela/Să trăiți, să-mbătrâniți! Ca merii, ca perii/În toiul verii/Tare ca piatra/Iute ca săgeata/Tare ca fierul/Iute ca oțelul/ La anul și la mulți ani!>>
De Anul Nou, pe la prânz, treceau pe stradă țigănuși cu miei în brațe pe care, dacă-i atingeai în creștet, aveai noroc tot anul dacă dai și gologanul, iar a doua zi, de Sfântul Vasile veneau cu un cap de porc pe o tavă, pe cetină de brad, cerând bani pentru <<Vasile>>, care-ți va aduce belșug tot anul. De Sfântul Ion, de Bobotează, la intersecții, prindeau flăcăii mari oamenii înstăriți din cartier, pe care-i ridicau în brațe de mai multe ori, scuturându-i de bănuți. Dacă nu cădeau din buzunare bani, îi perpeleau prin aer până cădeau la pace asupra sumei cerute de <<colindători>>. Chiar dacă nu mai sunt străzile de altădată, parcă se mai aud chiuiturile rămase-n cărți”.   
La final de scriere a lui Mihai Constantin Alexandru, o caracterizare a lui, care îi aparţine lui George Coandă: „Este, simbolic, <<omul de pe hol>>. Este imaginea intrată deja în mentalul colectiv al târgoviştenilor, al fără de odihnă animatorului de viaţă culturală, de vreo patru decenii, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, din inima Târgoviştei. Astfel că, <<omul de pe hol>>, care a tot privit curgeri de evenimente, de figuri ilustre sau mai puţin ilustre, de inşi oarecare, ne oferă acum, liric vorbind, imagini ale vieţii în postura emoţionantă a omului care s-a încumetat să pătrundă pe marele Hall of Fame al <<republicii literelor>>. 



Revenim la fotbal și aflăm rezultatele ultimei sesiuni de examene de la Școala Federală de Antrenori F.R.F. şi aflăm că Nicolae Croitoru este printre cei 19 antrenori promovați, din cei 31 care și-au încercat șansele la examenul de obținere a licenței UEFA PRO. Fostul tehnician al Târgovistei, plecat la F.C. Pucioasa, în liga a 3-a, a obținut media 7,54, respectiv 7,24 la proba practică și 7,84 la cea teoretică, fiind al 15-lea pe lista celor declarați adimiși. De asemenea, evoluțiile bune și constante din turul campionatului ale singurului integralist din lotul Chindiei, Andrei Pițian, au atras atenţia campioanei României, C.F.R. Cluj, fundașul fiind cunoscut de către noul antrenor al ardelenilor, Edward Iordănescu, din vremea când ambii erau la Pandurii, dar contractul jucătorului expira la vară.



Echipa intră în 4 ianuarie în cantonament centralizat la Mogoșoaia, iar a doua zi a fost programată o „dublă” amicală cu Universitatea Craiova, la Buftea, la ora 11, respectiv la 14, un stagiu de pregătire de cinci zile. Singura noutate era Giani Stere, un jucător cu junioratul realizat la Concordia Chiajna, născut la 14 iulie 1999, care în octombrie 2018 ne-a înscris gol la Timişoara, în Liga a 2-a, dar Poli a pierdut meciul cu 3-1, după ce Chindia a revenit, marcând prin Liviu Mihai - 2 şi Cristian Neguț – 1. Meciurile au fost foarte utile, arătându-ne stadiul de pregătire al băieţilor după o pauză foarte scurtă. La prima partidă, consemnăm înfrângere, 0-3, echipa noastră de start fiind Dinu Moldovan - Martac, Stere, Ioniță, A. Șerban - Atanase, Yameogo, Neicuțescu, Diaz - M. Costea - Berisha,  în cealaltă am remizat, 1-1, gol Vadim Rață, în formaţie fiind Aioani - Căpușă, Pițian, Fomba, C. Dinu - Cr. Neguț, Dulca, Iacob, Rață, D. Dumitrașcu - D. Florea. 




La mai puţin de un an de la deces, în şedinţa Consiliului Local din Ajunul Crăciunului 2020 s-a aprobat ca denumirea Sălii de Sport a Clubului Sportiv Şcolar Târgovişte să fie „Ioan Valerian”, ţinând cont că timp de 45 de ani marele profesor şi-a desfăşurat activitatea în cadrul acestei instituţii. Născut pe 18 mai 1951, numele acestuia rămâne unul de referinţă în baschetul şi fotbalul românesc, dascălul de sport reuşind să aibă o carieră bogată. A fost antrenor principal al lotului naţional de baschet feminin, între 2001 şi 2006, iar în 2012 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Târgovişte. Cei care au parcurs volumul I al cărții revăzute și adăugite au citit pe larg, altfel puțini ştiu că înainte de a avea performanţe în baschet, ca jucător, tehnician şi arbitru, profesorul a fost campion naţional la fotbal cu echipa liceului nr. 3 „Nicolae Bălcescu”, devenit ulterior „Ienăchiță Văcărescu”, alcătuită din portarul Marian Uxa şi jucătorii de câmp Ion Anghel-Cireașă, Ioan Valerian, Gheorghe Radu, Valeriu Dinu, Cornel Petrescu-Bellini, Mihai Trifan, Aurel Ungureanu, Laurenţiu Negoescu, Victor Pantilin, Mihai Gheorghe-Giuvlea, Vasile Tone, Constantin Baicu şi căpitanul echipei, Dan Crăciunescu-Cracea. Profesorul de sport Vasile Torje, în acte Torge, a fost conducătorul grupării târgoviştene, iar dascălul de limba rusă, Constantin Drăghici, era antrenorul înscris pe foaia de joc. Ziarul Sportul Popular și revista Fotbal au scris pe prima pagină despre performanța tinerilor jucători de sub Turnul Chindiei. „Fotbalul a fost întâia dragoste, asta pentru că a familiei casă era pe colţul dintre Calea Domnească şi Aleea Coconilor, lângă stadion. De mic auzeam încurajările suporterilor, aveam 10 ani la prima promovare a Târgoviștei în divizia A. Am fost campion naţional la fotbal în 1967, apoi a urmat baschetul” îmi mărturisea în primăvara anului 2018, Ioan Valerian.



Cât privește Chindia începutului de an 2021, conducătorii clubului sunt anunțați că nu mai pot susține meciurile din organizare proprie la Giurgiu, pe stadionul „Marin Anastasovici”, astfel că echipa va susține primul meci al returului, cel cu Politehnica Iași, la Centrul Național de Fotbal Buftea, unde a disputat și cele două jocuri amicale cu Craiova și, mai mult ca sigur, şi următoarea partidă de acasă, cu Academica Clinceni. Între timp, vor avea loc discuții pentru a se stabil dacă rămânem în Ilfov, revenim la Giurgiu, la Ploieşti sau vom juca pe alt stadion. Jucătorul Giani Stere nu a convins la meciul de probă cu Craiova, astfel că s-a renunţat la el, iar Cristian Cherchez era așteptat să revină din Statele Unite ale Americii, acolo unde locuia mama sa. 

La Târgovişte vine, în sfârşit, prima zăpadă a anului 2021, prilej pentru jucătorii noştri să se antreneze în peisaj de iarnă la Complexul de Natație, pe terenul sintetic şi are loc tragerea la sorți a optimilor de finală ale Cupei României, realizată la Casa Fotbalului. Cele 8 meciuri se vor disputa pe 10 februarie, când noi vom juca cu echipa de Liga a II-a, Farul Constanța, celelalte partide fiind Universitatea Cluj – U.T.A. Arad, Gaz Metan Mediaș - Viitorul Tg. Jiu, Turris Tr. Măgurele - Dunărea Călărași, Astra Giurgiu – A.S.U. Poli Timișoara, Politehnica Iași - Petrolul Ploiești, Dinamo București – F.C.S.B., F.C. Botoșani - Universitatea Craiova.

Vestea care inflamează la început de an este aceea că staff-ul administrativ al clubului nostru este anunțat că echipa nu mai poate susține meciurile din organizare proprie la Giurgiu, pe stadionul „Marin Anastasovici”, astfel că băieţii vor juca primul meci al returului, cel cu Politehnica Iași, la Centrul Național de Fotbal Buftea și, mai mult ca sigur, şi următoarea partidă de acasă, cu Academica Clinceni. Era stadionul pe care disputasem cele două jocuri amicale cu Craiova şi, între timp, aveau loc discuții pentru a se stabili dacă rămânem în Ilfov toată primăvara, revenim la Giurgiu, la Ploieşti sau vom juca pe alta arenă. Suporterii au din nou reacţii vehemente, postate pe site-ul AFC Chindia Oficial la adresa primarului municipiului Târgovişte, Daniel Cristian Stan, acuzat de tergiversarea lucrărilor de modernizare a stadionului „Eugen Popescu”, Cristian Prundaru și Ștefan Florin l-au numit pe edilul şef chiar Pinochio, acuzându-l de minciună. Să le dăm cuvântul! Perpelea Ionel Adrian: Zici că suntem câini fără coteţ; Tănase Mugurel: Nu mai scrieţi că joacă pe teren propriu, RUŞINE, au trecut 2 ani de promisiuni!! Daniel Cristea: Cu atât mai mult respect merită echipa asta, jucând mereu în deplasare!!! Nu ne rămâne decât să sperăm că nu retrogradează echipa și că la anul poate chiar vor juca și ei ca și gazde la Târgoviște; Niță Claudiu: Se lucrează cu drag şi spor la un ritm la care la următoarele alegeri o să pună un stâlp de nocturnă; Romică Târcă: Se lăuda domnul primar că va renova stadionul, dar acum au trecut alegerile, bosul s-a văzut primar şi noi, suporterii, vedem meciurile de acasă pe la Ploieşti, Giurgiu, şi mai nou Buftea. Oare nu era frumos să se spună „CHINDIA ARE MECI ACASĂ PE NOUL EUGEN POPESCU!!!” Gabi Badea: Vedeți că este un stadion frumos şi la Berlin..., măcar să încercăm câteva și de pe-afară…; Andrei Toma: Sau la Tokio; Marc Mateo: Mai avem puţin, şi jucam în Ungaria!!!


Primarul reacţionează şi postează o informare spre ştiinţa suporterilor Chindiei şi nu numai:
„Știu că în municipiul Târgoviște există foarte mulți iubitori ai fotbalului. Și eu sunt unul dintre aceștia. Prin urmare, este normal ca investiția de reabilitare a stadionului Eugen Popescu să suscite un interes deosebit. Pentru a lămuri multe dintre subiectele aflate acum în discuție, fac câteva precizări de natură să clarifice aspecte importante. Stadiul fizic, mai întâi:
 - Tribuna nouă: suprastructura laminată a tribunei va începe să fie livrată pentru montare în cel mult 2 săptămâni, fiind dată în lucru în vederea debitării și confecționării, conform detaliilor de execuție;
 - Tribuna existentă: corpuri C2 - C7, se execută lucrări de desfacere și curățare a pereților de faianță, gresie și tencuială, precum și de desfacere a betonului de pe gradene.
- Corp C8: s-au demolat gradenele, se pregătesc suprafețele pentru consolidare stâlpi și grinzi, a fost transmisă comanda pentru laminatele necesare consolidării stâlpilor;
- Corp C10: s-a realizat săpătura, armarea și turnarea betonului, etapa întâi pentru zidul de sprijin Tronson 1, s-a montat armătura de contrafort CF3, s-a cofrat și s-a turnat betonul contrafort CF3 + zid de sprijin; s-au executat rosturi de dilatare pentru gradene; s-au trasat și spart gradene la Tronson 2 
- Instalația de nocturnă: s-au forat piloții pentru stâlpi; au fost livrate carcasele de buloane pentru stâlpi; s-a executat săpătura și turnarea betonului de egalizare a fundațiilor; stâlpii cu tot sistemul de nocturnă, au fost comandați și se lucrează la execuția lor.
- Parcarea: au fost delimitate aleile de acces cu borduri; a fost realizată canalizarea apelor meteorice și menajere; au fost executate conductele subterane pentru hidranți; au fost executate traseele cablurilor electrice; s-a realizat balastarea și compactarea terenului faza întâi; 
- Suprafața de joc: a fost realizată infrastructura; au fost realizate instalațiile de încălzire, degivrare, drenaj și aspersie; s-a montat gazon natural și s-au executat rigole perimetrale pentru scurgerea apelor.
Vreau să îi asigur pe toți iubitorii fotbalului din acest oraș că ne dorim finalizarea investiției, poate mai mult decât oricine. Trebuie însă să avem o abordare obiectivă a situației, având în vedere că finanțarea lucrărilor este asigurată în proporție de 100% de către Primărie. Este foarte dificil să susții financiar o echipă de fotbal de primă ligă (echipa este susținută exclusiv de către Primărie și Consiliul Județean Dâmbovița) și să îi construiești și stadion, în același timp, fiind orașe mult mai potente financiar care nu susțin echipe de Liga 1 (ex: Timișoara, Oradea, Ploiești, Buzău sau Galați) și nu vreau să mă gândesc la ipoteza unui blocaj financiar. Actualul Guvern pur și simplu a ignorat, mai bine de un an, târgoviștenii, nealocând vreun ban, prin rectificare bugetară acestui oraș, iar anul acesta ne confruntăm cu un deficit bugetar fără precedent; În actualul context, facem tot ceea ce putem pentru a susține acest proiect din punct de vedere financiar, iar stadionul să fie gata anul acesta, sub rezerva existenței unei resurse financiare consistente”.



După „casa noastră” de la Ploieşti şi Giurgiu, debutăm în fostul oraş al cinematografiei româneşti, eram de acum „Expresul de Buftea”, cinefilii mai în vârstă ştiu filmul românesc şi speram ca în 13 ianuarie 2021 să jucăm frumos şi să câştigăm cele trei puncte. Începem bine şi, aşa cum îi stă bine unei echipe norocoase în zi cu ghinion, marcăm chiar în minutul 13, prin Denis Dumitrașcu, care aduce avantaj pe tabela de marcaj cu un şut puternic, la care mingea se ducea oricum în plasă, iar portarul ieşean Brânză nu a făcut decât să-i schimbe direcţia. Păream a fi în grafic, deşi aveam treptat o strângere de inimă, văzând aceeaşi strategie păgubitoare de a ne mulțumi cu puţin, retrăgându-ne în apărare. Până la pauză, oaspeții nu au părut capabili să pună în pericol poarta lui Aioani, dar în repriza secundă, ieșenii au ieşit de la vestiare cu gândul de a întoarce rezultatul. Portarul nostru, născut chiar la Buftea, a intervenit precum renumiții cascadori ai locului, pe vremuri, reuşind la un şut plasat al unui vajnic moldovean să respingă mingea în ultimul moment, însă în minutul 63, în urma unei lovituri de colț, balonul, printr-o deviere norocoasă, ajunge la Andrei Cristea care-l trimite în plasa porții noastre, din 2-3 metri. 
Până la finalul meciului, Chindia nu a mai fost capabilă să pună în real pericol poarta oaspeților, iar
„veteranul” Cristea, ajuns la 36 de ani, putea să aducă chiar victoria oaspeților la ultima fază a meciului, Aioani este din nou pe fază şi se încheie 1-1. Chindia ajungea din nou pe loc de play-off, dar „expresul nostru de Buftea” arăta ca un tren de pe vremuri, cu locomotiva zgomotoasă, pe cărbuni, care pufăia spectaculos și se defecta des, deplasându-se încet, cu multe rateuri, atâtea cât să enerveze la maxim călătorii ei fideli, pe suporterii echipei. A fost chiar o „superbă” zi de 13! 



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - POLITEHNICA IAŞI 1-1 (1-0)
Au marcat: DENIS DUMITRAȘCU, min.13, pentru Chindia, respectiv ANDREI CRISTEA, min.63, pentru Poli Iași.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Căpuşă, Iacob, Piţian, C. Dinu – Cr. Neguţ, Dulca, Raţă, D. Dumitraşcu (min. 67 Yameogo) – D. Popa, D. Florea (min. 76 Berisha). Antrenor: Emil Săndoi.
POLI IAŞI: Brânză – Onea, Frăsinescu, Baxevanos, Buşu – F. Cristea (min. 36 Mensah, min. 70 Zajmovic), De Iriondo, Passaglia – Vanzo (min. 78 Popadiuc), A. Cristea, Calcan. Antrenor: Daniel Pancu.
A arbitrat la centru Iulian Călin (Ştefăneşti-Argeş), ajutat la cele două tuşe de George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel) şi Cosmin Vatamanu (Bucureşti). Rezervă: Cătălin Popa (Piteşti). Observatori: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) – C.C.A. și Constantin Stătescu (Bucureşti) – L.P.F.

Aflăm că patronul lui Turris Turnu Măgurele, Valentin Dragnea, nimeni altul decât băiatul lui Liviu Dragnea, anunță că nu va mai finanța fotbalul și, într-o asemenea situaţie, gruparea se va retrage din campionatul Ligii a 2-a, după un sezon și jumătate. Era echipa unde în 2020 au activat şi foştii jucători ai Chindiei, Denis Ispas şi Liviu Mihai, primul dintre ei chiar a fost pe teren la partida de tristă amintire pentru el din vară, cu Rapid Bucureşti, din play-off, când, egalaţi în ultima fază a meciului, teleormănenii au ratat şansa promovării directe în Liga I, dar şi pe aceea a barajului. După 15 etape din campionatul 2020-2021, Turris se afla pe locul 13, cu 19 puncte, la 4 puncte de play-off. 

În 16 ianuarie au loc alegerile pentru desemnarea noului președinte al Asociației Județene de Fotbal Dâmbovița. S-au întrecut Ciprian Prisăcaru, ex-arbitru şi antrenor, fost viceprimar cu atribuții de primar al Târgoviștei, cândva director în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, președinte al C.S. Târgoviște și apoi la C.S.M. Târgoviște, membru fondator al C.S. Kinder Târgoviște, director în acel moment al Complexului Turistic de Natație Târgoviște și Ionuț Iugulescu, fost jucător şi antrenor la Chindia, președinte la clubul Luceafărul Târgoviște, profesor de educație fizică la Liceul Ion Heliade Rădulescu, fost arbitru divizionar. A câştigat Prisacaru cu 71 de voturi, împotrivă doar 33, patru buletine fiind anulate. Scrutinul de vot cu peste 100 de delegaţi a avut loc la minus trei grade, la Teatrul de Vară din Târgovişte, în aer liber, din cauza condiţiilor impuse de pandemie. Printre susținătorii din echipa de conducere a lui Ciprian Prisacaru îi amintim pe Sică Bârdeș, Răzvan Toboșaru, Nicu Croitoru, Ion Pitaru, Constantin Badea, Mircea Petrescu, Mihai Tătăranu, Romică Ciobanu, George Tzitzeclis, Augustin Voinea, Doru Nistor, Ionuț Catană, Adrian Necșoiu, Costin Mirescu, Cătălin Vremăroiu, Savel Asandei și Dorel Popa.

Seara, Chindia a jucat la București, cu Dinamo. Cu Berisha titular în locul suspendatului Neguț, băieții noștri s-au adaptat mai bine pe terenul înghețat bocnă din Şoseaua Ştefan cel Mare, instalaţia de încălzire a „câinilor roşii”, neplătită şi ea, a refuzat să mai lucreze, şi au avut două șanse de gol în prima repriză. Ambele ocazii l-au avut în prim-plan chiar pe Valmir, pe drept criticat de etape la rând de suporteri şi nu numai. Pe la jumătatea primei reprize, atacantul a şutat la poartă dintr-o poziție foarte bună, dar mingea nu a vrut să intre în plasă, apoi suedezul s-a desprins de fundașii adverși, dar s-a speriat enorm de portarul Eșanu şi a uitat să mai şuteze. 
Câinii” au revenit mai incisivi de la cabine şi au încercat „să muşte” în minutul 49, când Fabbrini l-a pus la încercare pe Aioani cu un șut din afara careului, Marian reținând mingea, 
din două mişcări. Contraatacul purtat de Căpușă și Rață a fost blocat în extremis de dinamovişti, pentru ca Daniel Popa, împrumutat de la… Dinamo, să irosească o ocazie uriașă, şutul lui din câțiva metri fiind respins de goalkeeperul Eșanu cu o paradă ca la handbal. Câteva zeci de secunde mai târziu, reuşim în sfârşit să deschidem scorul, Berisha marcând din cornerul executat de Dumitrașcu, mingea s-a lovit de Nemec şi a ajuns la Valmir. Reţinem „tăvăleala” de zile mari la care a fost supus Fabbrini de către ai noştri, ciocnirea cu Dani Popa, „acceleratul de Pietroşiţa”, fiind una demnă de aminitit. Au mai atacat dinamoviştii, au respins târgoviştenii, puteam şi noi să mai marcăm, dar s-a încheiat 0-1, nu înainte ca pe teren să intre şi Diaz, omul care în tur i-a speriat cu prestaţia sa pe „căţeluşii roşiatici”, realizând faza din care a marcat Florea-Gică Fentă. Neplătiți de luni bune și mințiți non-stop, cu jucători care părăsesc „haita” aproape zilnic, „câinii” au arătat că nu se pot obține la infinit rezultate doar din entuziasm, ci e nevoie ca și cei din conducere să-și facă treaba, dacă vor performanțe. În schimb, suporterii dinamoviști au scris istorie, meciul jucându-se „sold-out”, toate cele 55000 de bilete virtuale puse la dispoziție fiind vândute, ba mai mult, fanii au mai avut și varianta să își mai cumpere o „bere virtuală” sau un „hotdog virtual” pentru a susține financiar echipa. Peluza „Cătălin Hîldan” a anunțat pe Facebook că a strâns 55000 de euro doar din biletele virtuale vândute în această săptămână, iar suma va fi folosită pentru a se achita restanțele salariale ale jucătorilor care au ales să rămână la club. La declaraţii, Dani Popa a spus că doar antrenorul Florin Bratu i-a dat şanse la Dinamo şi că încearcă să rezilieze contractul cu echipa bucureşteană, iar Chindia, deficitară în meciurile disputate „acasă”, pe la Ploieşti, Giurgiu şi, mai nou, la Buftea, ajunge la al patrulea succes în deplasare și arată că locul de play-off ocupat în clasament nu este deloc întâmplător. Cum ne spunea un suporter dinamovist foarte mucalit, făcând haz de necaz: „Ne-au băgat câinii la gheaţă/ O căpuşă şi o rață!”


Haideți să citim cu toții, în premieră, cronica victoriei Chindiei în „groapa” câinilor roșii, scrisă de Marius Tudor, fotograful oficial al clubului, rânduri dârdâite la maxim, scrise cu mare pasiune, la o temperatură scăzută: „-4 grade, bateriile rezistă (mai puțin aia de la laptop, care se golește în 60 de minute). Degete înghețate, fără mănuși, ți se lipește mâna de monopied. Chiar și îmbrăcat ca la Polul Nord, frigul se instalează în oase dacă stai prea mult pe loc. Alea -4 se simt ca -7. Așa arată aplicația, bate și vântul un picuț. Masca dovedește că poate să țină de cald, dar se-aburesc ochelarii, care-s bocnă.  Îi mai dau jos ca să-i șterg, mai dau și masca din când în când ca să iau aer proaspăt și ca să mă curăț de muci. Prin minutul 70, încep să mă mișc ca să-mi mai dezmorțesc degetele de la picioare. Și de bucurie, că băgară ai noștri gol. Băieții ăia aleargă pe un teren semi-înghețat. La noi, prima schimbare se face în minutul 88. Mă mir că nu s-a accidentat nimeni, dar toți băieții bagă bine ca să nu se stingă lemnele-n sobă. Portarii fac ture în 16 m când nu e mingea-n jumătatea lor. Ei sunt cei mai defavorizați. Nu-mi aduc aminte ca în ultimii 30 de ani, în ianuarie, să se fi jucat meciuri oficiale în România. Se termină meciul, îmi ia mai bine de 20 de minute ca să-mi strâng bagajele... nu-mi mai simt buricele degetelor. Da' i-am bătut!” Perfect!!!



DINAMO BUCUREȘTI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1(0-0)
A marcat: VALMIR BERISHA, min. 64.
DINAMO: Eşanu - Sorescu, Bejan, Ehmann, Radu - Creţu (min. 69 Bani), Anton, Răuţă, Fabbrini - Achim (min. 61 Blejdea) - Nemec. Antrenor: Ionel Gane
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Piţian, Iacob, C. Dinu - Berisha (min. 90 M. Costea), Raţă, Dulca, D. Dumitraşcu (min. 90+5 Fomba) - D. Florea (min. 88 Diaz), D. Popa. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca), ajutat la cele două tuşe de Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) şi Mihai Marius Marica (Bistriţa). Rezervă: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti). Observatori: Irina Mîrţ (Bucureşti) – C.C.A. și Ion Craiu (Bucureşti) – L.P.F.


La încheierea rundei a 17-a, Casa Liga 1 L.P.F. desemnează în echipa etapei doi jucători ai Chindiei, Andrei Pițian şi Vadim Rață, cu motivările „parcursul remarcabil al dâmboviţenilor se datorează, în principal, defensivei foarte bine organizate, defensivă condusă excelent din teren de fundaşul integralist în sezonul curent”, respectiv „a recuperat multe mingi la centrul terenului, efortul depus de mijlocaşul moldovean fiind unul lăudabil”.

Ulterior, aflăm că Liviu Mihai și Denis Ispas și-au găsit de muncă tot în Liga a 2-a, după desființarea grupării Turris din Turnu Măgurele, la Farul Constanța, respectiv la U Craiova 1948 a lui Adrian Mititelu.Nu a fost o decizie grea, aici este locul unde am încheiat junioratul, aici m-am lansat în fotbalul mare, aici am debutat în prima ligă. Așa că mi-a fost ușor să aleg. Este un proiect serios și există stabilitate din toate punctele de vedere. Grupul este bun, o echipă omogenă și cu câteva achiziții putem să ne îndeplinim obiectivul. Să fim în primele 6 locuri la finalul sezonului regular și să atacăm promovarea. Putem să realizăm acest lucru pentru că depindem doar de rezultatele noastre. Eu am experiența promovărilor la Ploiești cu Astra și Petrolul, cu CSMS Iași și la Chindia. După ce am intrat în Liga 1 cu echipa din Târgoviște, orașul meu natal, îmi doresc să fac asta și cu echipa care m-a lansat în fotbalul mare”, mărturisea Liviu Mihai-Fițaru pe site-ul echipei din capitala Dobrogei.

A doua zi, clubul târgoviştean anunţă transferurile fundaşilor Kocic şi Mitrea, primul urmând a îmbrăca tricoul cu numărul 23, iar Mitrea pe cel cu numărul 27. Florinel Mitrea, poreclit Massaro, a evoluat în cariera sa la formaţiile Voinţa Saelele şi Turris Oltul Turnu Măgurele, un fundaş de 27 de ani, originar chiar din oraşul de la malul Dunării. El a pus umărul la ascensiunea teleormănenilor din liga a patra până a doua, cu 200 de meciuri în total şi a jucat titular şi în meciul de tristă amintire, din vară, cu Rapid, când golul egalizator al giuleştenilor, din ultimele secunde ale partidei, le-a distrus visul promovării, dar şi al barajului, astfel că va debuta în A la Chindia! Milan Kocic, în vârstă de 30 de ani, a mai jucat la ND Gorica, Triestina, Shumen 2010, TSV Hartberg, NK Rudar Velenje, NK Aluminij Kidricevo, FC Bohemians Praga 1905, Panionios, dar şi la F.C. Voluntari, în prima ligă românească, pentru ilfoveni evoluând în toamna anului 2020 în șase meciuri.



Înaintea partidei cu Academica Clinceni, disputată pe teren propriu, la Buftea, antrenorul Emil Săndoi este intervievat la sport.ro şi dă de înţeles că Neicuțescu şi Chechez ies deocamdată din vederile lui, evident era vorba de prezenţa lor ca rezerve, deoarece niciunul nu fusese titular în vreun meci de campionat. Pentru primul, Săndoi a invocat motive de kilograme în plus, la celălalt neseriozitate. Apoi, doi dintre cei trei jucători intraţi pe teren la finalul victoriei de la Bucureşti cu Dinamo, Fomba şi Diaz, ca şi Adrian Ioniţă sunt depistaţi pozitiv cu Covid 19. Unsprezecele de bază era intact, cu specificarea că a revenit Neguț după suspendarea de o etapă, iar pe „banca suspinelor” erau în premieră nou-veniţii Kocic şi Mitrea, alături de Dinu Moldovan, Martac, Atanase, Şerban, Yameogo, Berisha şi Costea. Chindia a început al doilea meci oficial jucat în Ilfov exact ca Expresul de Buftea, spulberând Academica în primele 30 de minute, cu Daniel Popa pe post de locomotivă. În minutul 25, Iliuță de Pietroşiţa a marcat spectaculos la centrarea lui Vadim Rață, pentru ca două minute mai târziu să paseze ideal pentru Cristi Neguț, care a marcat primul său gol în campionat. Era 2-0, un scor neverosimil de început de partidă, între două echipe aflate pe poziţii de play-off, după ce în vara lui 2019, promovaseră la braţ în prima ligă. De-abia la 15 minute după pauză, Clinceniul reuşeşte să marcheze prin argentinianul Juan Bautista Cascini, care a reaprins speranțele trupei lui Ilie Poenaru, dar nu a fost suficient, ai noştri reuşind să controleze finalul, să închidă culoarele și să ne determine să visăm în continuare la play-off. La 2-1, realizăm rocada cu Clinceniul, noi pe 5, ei pe 6, noi neînvinşi în noul an, ei fără victorie în 2021. La final, jucătorii celor două formații au pornit un scandal la marginea terenului, Mario Dulca i-a pus mâna în gât lui Cascini, moment în care jucătorii celor două formații s-au aprins. Mihai Costea a avut și el o reacție nervoasă, fiind stăpânit cu greu de coechipieri.

Ilfoveanul Markovic acuză, apoi, că de când a intrat pe teren, Căpuşă nu l-a scos din „ţigan”, aceasta fiind scânteia care a aprins mocnit spiritele încă din timpul meciului. Arbitrul le-a arătat cartonașul galben lui Dulca și Cascini, iar ceilalți jucători au fost trimiși la vestiare. Despre momentul de nervozitate, declarația meciului a avut-o Cristian Neguț: „Sincer, nu ştiu! Eram în spate, îmi făceam rugăciunea de mulţumire, eram în genunchi, mă rugam şi n-am văzut absolut nimic”. Concluzia partidei a avut-o antrenorul Emil Săndoi: „Mai e mult până departe, obiectivul rămâne salvarea de la retrogradare. Nu pune nimeni presiune suplimentară pe umerii jucătorilor. La Târgoviște nu avem un buget fantastic, dat tot ce s-a promis, s-a dat. Așteptăm să vedem unde jucăm acasă, ar fi bine să ne întoarcem la Ploiești”. Până la o plecare din „casa” ilfoveană sau o reîntoarcere, Chindia consemna prima victorie ca gazdă, într-un meci oficial, la Buftea.


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - ACADEMICA CLINCENI 2-1(2-0) 
Au marcat: DANIEL POPA, min. 25 şi CRISTIAN NEGUȚ, min. 27, pentru Chindia, respectiv JUAN BAUTISTA CASCINI, min. 60, pentru Academica.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Căpuşă, Piţian, Iacob, C. Dinu – Cr. Neguţ, Raţă, Dulca, D. Dumitraşcu – D. Florea (min. 68 Berisha), D. Popa (min. 90+2 M. Costea). Antrenor: Emil Săndoi.
ACADEMICA: Vâlceanu – Pashov (min. 46 Moulin), Jutric, Gardoş, Dobrescu (min. 83 Dumitriu) – A. Popa, Cebotaru (min. 59 Markovic), Cascini – Cordea (min. 83 Achim), Chunchucov, Andronic (min. 19 Pîrvulescu). Antrenor: Ilie Poenaru.
A arbitrat la centru Marian Barbu (Făgăraş), ajutat la cele două linii de Imre Laszlo Bucsi (Sfântu- Gheorghe) și Stelian Slabu (Braşov). Rezervă: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) - C.C.A. și Eduard Alexandru (Ploieşti) - L.P.F.

În echipa etapei a 18-a Casa Liga I este desemnat atacantul Daniel Popa cu motivarea „Trece printr-o perioadă foarte bună din carieră. A înscris un gol, al patrulea în ediţia curentă, apoi i-a pasat decisiv lui Neguţ”. Și aici merită o precizare. Era demn de aminitit că, la Târgovişte se cristaliza un 11 fără jucători străini, după o perioadă de un an şi jumătate când, între titulari au fost Yameogo, Dangubic, Ivancic, Diallo, Berisha, pe moldoveanul Rață e greu totuşi să-l catalogăm „stranier”, ştiţi şi dumneavoastră de ce. Adevărul este că se profila o echipă doar cu jucători români, între care 5 erau dâmboviţeni, era o situaţie îmbucurătoare după experimentele cu fotbalişti de peste hotare care nu au convins. Părea că, la Chindia, perioada de experienţe de peste mări şi ţări se încheia. Nu şi la Clinceni, de exemplu, unde în minutul 46 a intrat pe teren o nouă achiziţie străină, un jucător francez, cu un nume ce te ducea cu gândul la celebrul Moulin Rouge, Moară Roşie, poreclit Micul Pitbull. Omul era departe de ce îi trebuia echipei ilfovene, ca să o spunem drept. Moulin Thiebault era mai mult Moulin Cassé, o moară spartă, stricată, ori... casată. „Academicienii” din Clinceni ne spuneau că o să mai auzim despre el, părerea mea era că nu, era încă un francez de mâna a patra într-o aventură prin fotbalul românesc...

La două zile după meciul cu ilfovenii, suporterii echipei noastre au fost prezenți duminică, 24 ianuarie, la antrenamentul fotbaliştilor, desfăşurat la terenul sintetic de la Complexul Turistic de Nataţie, din zona fostei zone de agrement „Crizantema”, fanii mulțumindu-le jucătorilor, antrenorilor şi conducerii clubului pentru prestaţiile de la începutul anului şi clasarea pe poziţia a cincea în Liga I.




În plină pandemie de COVID-19, a avut loc play-off-ul Campionatului Național de Fotbal Tenis, la care a participat gruparea dâmbovițeană Pro-Activ Târgoviște, finanțată de Mirel Fleancu și Lorin Petrescu, clasată pe poziția a doua, vicecampioană a României, cu 23 de puncte, un exemplu și pentru fotbaliștii seniori, juniori și copii de la Chindia. S-a concurat la simplu, dublu și triplu, pentru ca mai apoi, în funcție de rezultatele înregistrate, să se stabilească clasamentul final. Cele două etape de play-off/play-out ale Campionatului Național de Seniori, ediția 2020, s-au desfășurat la Târgoviște și Lupeni. Pro-Activ a înregistrat rezultate bune, a reușit să se claseze pe podium la fiecare probă. Primul loc a fost ocupat de Comexim Lupeni, din județul Hunedoara, cu 27 de puncte, iar podiumul a fost completat de C.S.U. Ploiești, cu 18 puncte. Formația târgovișteană s-a mișcat bine la proba de simplu, acolo unde a încheiat faza play-off-ului pe locul secund, cu 19 puncte. Pro-Activ a terminat la un singur punct în spatele liderului Comexim. Podiumul a fost completat de Gomboş Târgu Mureș, cu 17 puncte, iar pe locul 4 a terminat C.S.U. Ploiești, cu 16. Situația s-a repetat și la proba de dublu, acolo unde Pro-Activ a adunat tot 19 puncte și a încheiat această fază pe locul 2, în spatele celor de la Comexim, care au strâns 20 de puncte. Podiumul național a fost încheiat de Victory Cluj-Napoca, cu 17 puncte,  iar pe 4 a fost C.S.U. Ploiești, cu 16 puncte. La triplu, Pro-Activ a încheiat competiția pe locul 3, cu 18 puncte, în spatele celor de la Victory Cluj-Napoca și Comexim. C.S.U. Ploiești a încheiat competiția pe 4, cu numai 16 puncte.


Înaintea meciului din deplasare cu Hermannstadt, şefii Chindiei anunţă că după peregrinările pe la Giurgiu şi Buftea revenim pe stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti pentru disputarea meciurilor considerate pe teren propriu, cu speranța că în curând suporterii vor fi din nou în tribune, alături de echipă. Până atunci, cei care doreau să susţină echipa, chiar dacă porțile arenelor sportive rămâneau închise în pandemie, erau invitaţi să-şi achiziționeze nelimitat bilete virtuale la preţul de 5 lei bucata pentru partide disputate „acasă”. În tot acest timp, edilul-şef al oraşului, Daniel Cristian Stan, anunţa că la stadionul „Eugen Popescu” continuau lucrările de montare a structurii metalice a noii tribune, iar în paralel, se lucra şi la vechea oficială, cuprinsă între Casa Armatei şi Aleea Coconilor.



Jucăm la Mediaş cu Hermannstadt, fără Mario Dulca şi Daniel Florea suspendaţi, cu Mihai Costea şi Valmir Berisha titulari, o partidă pe care nu doream să o pierdem, în condiţiile în care sibienii, cu un nou antrenor, Liviu Ciobotariu, la o altă încercare în Liga I, erau în coada clasamentului. Totuşi, gazdele au deschis rapid scorul prin Goran Karanovic, care a reluat mingea cu capul în plasă, în minutul 18, puţin cu umărul, puţin cu mâna, profitând şi de marea neatenţie a lui Aioani. Am continuat în aceeaşi notă repriza, cu sibienii mai sprinteni, deşi jucau cu Dâlbea care avea aproape 40 de ani şi Addae, zis Tataie sau Moş Martin, un jucător bun poate la sumo, nicidecum la fotbal. După pauză, muştruluiţi de Emil Săndoi, ai noştri joacă ofensiv şi în minutul 50 reuşesc egalarea printr-o fază ca la handbal, cu Tiberiu Căpuşă pe semicerc, în rol de finalizator. Puteam să mai marcăm, dar şi gazdele au fost pe punctul să-şi adjudece cele trei puncte, dar s-a încheiat egal la unu. Era acelaşi teren de la Mediaş, unde tot cu un egal, 2-2 cu Gaz Metan, în vara anului 2019, începuse parcursul în liga I pentru Noua Chindie. Atunci eram conduşi cu 2-0, dar am revenit, marcând prin Mihai Neicuțescu şi Ovidiu Bic, aşa cum la sfârşit de ianuarie 2021 egalam cu Hermannstadt. Echipa municipiului Sibiu rămânea fără victorie după şapte etape şi cu un pas spre liga a doua, Chindia era la a opta partidă fără eșec şi pe locul 6, ultimul din play-off. Ce-ar mai fi de amintit? Debutul lui Milan Kocic la Chindia în minutul 77, nu şi în prima ligă unde avea meciuri jucate la Voluntari şi faptul că Tiberiu Căpuşă era la primul său gol în prima divizie, în timp ce Karanovic, cu goluri în elită pentru Sepsi, inclusiv în poarta noastră, era la prima reuşită pentru echipa de pe Cibin. 
Ne părea rău de Liviu Ciobotariu, tatăl lui Denis, cel care jucase în 2018, inclusiv în barajul cu Voluntari, când a adus egalarea cu un gol spectaculos în meciul de la Târgovişte, dar cămaşa ne era mai aproape. Unde pui că următoarea partidă o jucăm „acasă”, tocmai cu campioana C.F.R. Cluj, la care evolua şi... Denis Ciobotariu! În echipa etapei a 19-a Casa Liga I este desemnat Tiberiu Căpuşă: „Mai bun de la meci la meci! Fotbalistul, împrumutat de la Viitorul, a marcat primul său gol în CASA Liga 1 și este unul dintre cei mai spectaculoși fundași laterali ai competiției”.


F.C. HERMANNSTADT - A.F.C. CHINDIA 1-1(1-0)
Au marcat: GORAN KARANOVIC, min. 18, pentru Hermannstadt, respectiv TIBERIU CĂPUȘĂ, min. 50, pentru Chindia.
HERMANNSTADT: Cristiano - Opruţ, Vieira, Matrigardi, Mățel - Pires (min. 72 Aralica), Dâlbea, Sîntean (min. 56 Petrescu), Addae, Mayoral - Karanovic (min. 72 Joalisson). Antrenor: Liviu Ciobotariu.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Piţian, Iacob, C. Dinu - Cr. Neguţ, Raţă, D. Dumitraşcu, M. Costea (min. 71 Yameogo) - Berisha (min. 77 Kocic), D. Popa. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe), ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Florin Mihai Marcu (Oradea). Observatori: Cornel Sorescu (Piteşti) – C.C.A., Aurel Beldeanu (Craiova) – L.P.F.




În ziua meciului cu Hermannstadt, aflăm de nefericita declaraţie a primarului municipiului Iaşi, Mihai Chirica, cel care cu gândul la îmbărbătarea propriilor fotbalişti ajunşi pe ultimul loc, comite o mare gafă: „La vârsta mea și la ce știu despre fotbal, iau și eu bătaie de la Voluntari, Chindia. Tot felul de echipe din astea de mă doare capul când mă uit pe hartă. Eram bunișor la geografie, dar nu par a fi nicio capitală de nicio regiune. Sunt niște comune care gravitează în jurul unor orașe mai mari”. Au urmat reacţiile din Ilfov şi din Dâmboviţa, comunicatele clubului voluntărean şi al edilului-şef din oraşul Turnului Chindiei, sute de oameni revoltaţi, mulţi din Iaşi care i-au reproşat primarului traseist PNL-PSD, proaspăt trimis în judecată pentru fapte penale, că „prostia nu ucide, doar te ajută să te faci de râs”. I-am scris şi eu câteva rânduri ignorantului Chirica, la care  am fost surprins să primesc aprecieri de la ieşeni: „Domnule primar, nu intrăm în discuţii politice, nu ne interesează opţiunile dv. schimbătoare şi pronunţatul cameleonism, dar puneţi-vă cu burta pe carte! Am citit că sunteţi supărat că echipa de fotbal a orașului a luat bătaie de la 2 comune, Voluntari și Chindia. Aţi auzit de Târgovişte, oraş şi capitală a Țării Ŕomânești mai mult de trei secole, atestat documentar în 1396, înaintea Iașului? Capitala Moldovei este de mare respect, actualul edil-şef nu. Aţi auzit şi dumneavoastră de Turnul Chindiei aşa cum noi am auzit de Palatul Culturii din Iaşi? P.S. Nici rezultatele nu le ştiţi, la Iaşi aţi învins Târgoviştea în prima etapă a turului, iar recent, în retur aţi reuşit un 1-1 în deplasare cu Chindia. Deci 4 puncte din 6, nu aţi luat nici o bătaie de la Chindia!”

Cât priveşte minunile Ligii I, consemnăm una de la Sepsi Sf. Gheorghe, unde la ultimele două meciuri susţinute pe teren propriu, cele cu Astra Giurgiu, scor 4-1 şi cu F.C. Voluntari, 1-1, au fost spectatori în tribune. Da, da, vorbesc despre inedita idee a suporterilor de a-şi arăta sprijinul față de echipă şi care, profitând de zăpada căzută și de frigul care era crunt în reşedinţa Covasnei, și-au realizat oameni de zăpadă în tribună, echipaţi corespunzător, cu fularele lui Sepsi. Cum s-a reușit mobilizarea? „În situația actuală, chiar dacă nu putem fi fizic în peluze, putem demonstra că suntem alături de echipă. Haideți să umplem stadionul cu oameni de zăpadă! Suporterii echipei Sepsi OSK roagă pe toată lumea, că în cursul zilelor de joi și vineri, oricine poate să se ducă la stadion și să construiască un om de zăpadă, pe care să îl așeze pe scaunele stadionului. Sperăm că material o să fie berechet, nu contează dacă omul de zăpadă este mare sau mic, slăbuț  sau plin, numai să fie OM DE ZĂPADĂ. IMPORTANT, omul de zăpadă trebuie să poarte o eșarfă sau panglică, orice în culorile roșu și alb. Aceste creații se pot amplasa oriunde în tribune, în afara sectorului principal. Hai la muncă! Noi o să fim acolo!” au scris suporterii covăsneni pe pagina lor de Facebook. 

Zis şi făcut, fanii au venit în ajutor şi a fost pentru prima dată în România, când în plină pandemie, tribunele erau multicolore în alb şi roşu, pline cu oameni şi totul a fost regulamentar. Au fost oameni de zăpadă, unii cu mască anticovid, alții doar cu fular!





Era 1 februarie 2021, o zi cu dublă semnificaţie, pe de o parte, Cristian Cherchez împlinea 30 de ani, pe de alta, ne reîntorceam să jucăm meciurile de pe teren propriu pe stadionul din Ploieşti, chiar într-o partidă cu campioana ţării, C.F.R. Cluj. S-a jucat în condiții dificile, pe o ceață densă, care s-a manifestat inclusiv în creierul operat cu succes, de câţiva ani, al centralului bucureştean Radu Petrescu. Din fericire, atunci intervenţia chirurgicală a reuşit, din nefericire i-au scos doar o tumoare, nu i-au înlocuit şi organul de gândire, astfel că arbitrul se manifesta post-operatoriu ca şi înainte, un haiduc pe invers, ia de la săraci şi dă la bogaţi, un hoț sadea, de viţă nobilă! Răducu al lui Petrescu e prieten de mulţi ani cu Edi Iordănescu şi ori de câte ori băiatul unicului Iordănescu Anghel e la ananghie în clasament, vine şi îl ajută, sustrăgând punctele de la adversari pentru a i le dona cu dedicaţie. Astfel, Radu Petrescu a dictat penalty în minutul 51 pentru un presupus henț comis în careu de Andrei Pițian, nesancţionând faultul în atac asupra fundaşului târgoviştean. În minutul 57, Chindia a avut la rândul ei penalty, când Ben Youssef sare dezordonat și îl lovește pe același Pițian cu brațul şi cotul în gât. În min.75, Denis Dumitrașcu pasează lui Mario Dulca, iar acesta şutează din afara careului, cu  putere, în transversală, Aioani a apărat foarte bine câteva şuturi ale oaspeţilor, Daniel Florea şi Daniel Popa au tras şi ei de câteva ori, dar au luat la ţintă portarul, iar Gică Fentă a trimis mingea cu capul tot în braţele goalkeeperului polonez al C.F.R.-ului, pentru ca în minutul 86, să consemnăm primul meci la Chindia al lui Florinel Mitrea, un debutant în Liga I şi... asta a fost: Târgoviște - Radu Petrescu 0-1. Un nou meci făcut praf în Liga I de acest arbitru, lista e lungă şi chiar nu e cazul să înşirui aici desfăşurătorul partidelor viciate grav de-a lungul vremii de acest hoţ. Atât! Acesta nu e e arbitraj, e infracţiune de furt în formă continuată, ruşine C.F.R. Cluj! Nu a fost 1 februarie, a fost 1 aprilie, încă o zi în care arbitrul Radu Petrescu și campioana C.F.R. Cluj au păcălit fotbalul!



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – C.F.R. CLUJ 0-1(0-0)
A marcat ADRIAN PĂUN, min. 32, din penalty.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Căpuşă, Piţian, Iacob, C. Dinu (min. 86 Mitrea) – Cr. Neguţ (min. 76 M.  Costea), Raţă, Dulca, D. Dumitraşcu – D. Popa, D. Florea (min.76 Berisha). Antrenor: Emil Săndoi.
C.F.R. CLUJ: Sandomierski – Cr. Manea, Vinicius, Ben Youssef, Camora – C. Deac (min. 33 Aurelio), William Soares (min. 46 Hoban), Gîdea (min. 7 Păun) – Chipciu (min. 73 Pereira), Debeljuh (min. 73 Rondon), Costache. Antrenor: Edi Iordănescu.
A arbitrat la centru Radu Petrescu (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti) și Ionel Valentin Dumitru-Gherghiţa (Prahova). Rezervă: Bogdan Dumitrache (Bucureşti). Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) – C.C.A. și Paul Mincu (Bucureşti) – L.P.F.

La trei zile după furtişagul clujenilor, jucăm tot la Ploieşti, dar cu F.C. Botoşani şi, după doar câteva minute, conduceam cu 2-0 prin golul marcate de Daniel Popa, min. 6, dintr-un penalty acordat cu uşurinţă în urma unui duel între Daniel Florea şi Enriko Papa şi autogolul antologic al fostului jucător al divizionarei C Urban Titu, Alexandru Ţigănaşu, min.11. Acesta, în duel cu Denis Dumitraşcu, a trimis mingea spre propriul portar, dar Hidajet Hankic a luftat într-o situaţie simplă şi mingea a intrat în plasă, după o fază comică. Incredibil, ne-am retras în apărare aşa cum am procedat după ce conduceam pe tabela de marcaj şi cu Argeșul, şi cu Iaşiul, ajungând să fim egalaţi şi invitaţi la joc. Botoşănenii au revenit şi după numai un sfert de oră, în min. 26, marchează albanezul Realdo Fili, care a profitat de o nesincronizare în centrul apărării echipei antrenate de Emil Săndoi, iar în min. 42, francezul Hamidou Keyta a restabilit egalitatea, din centrul careului nostru, din pasa conaţionalului Hervin Ongenda. În partea a doua, ai noştri au căzut total. La un moment, spre final, părea că ambele echipe s-ar mulţumi cu un rezultat de egalitate, dar în minutul 77, fundaşul Andrei Chindriş a marcat, cu mare şansă, e adevărat, golul victoriei oaspeţilor, în urma unei lovituri libere executate de Jonathan Rodriguez. Moldovenii urcau pe loc de play-off în urma acestui succes, al patrulea în ultimele 5 etape, ei reușind să-şi ia revanşa după eşecul din tur. Au luat terenul de dimensiuni 105 x 68 metri şi ne-au dat cu el în cap. Dacă cu clujenii ceferişti am fost furaţi şi meritam să câştigăm, acum nu mai era cazul, fiind chiar ajutaţi să-i învingem, dar nu am fost în stare. Botoşaniul a întors-o ca la Ploieşti, de la 2-0 la 2-3 şi fostul Expres de Buftea a fost trimis la Târgovişte cu vagoane, cu tot cu jucătorii Chindiei, trişti şi fără reacţie. Să te aşezi cu fundu-n poartă, scuzaţi expresia, timp de 75 de minute şi să încasezi trei goluri după ce-ai dat două, numai o echipă cu mari probleme e în stare să comită o aşa prestaţie. Nu mai eram în primele şase şi perspectiva părea întunecată.


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – F.C. BOTOȘANI 2-3 (2-2)
Au marcat: DANIEL POPA, min. 6, din penalty, ALEXANDRU ȚIGĂNAȘU, autogol, min. 11, pentru Chindia, respectiv REALDO FILI, min. 26, HAMIDOU KEYTA, min. 42 și ANDREI CHINDRIȘ,  min. 77, pentru Botoșani.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Căpuşă, Piţian, Fomba, C. Dinu (min. 85 Yameogo) - M. Costea (min. 60 Diaz), Raţă, Dulca, D. Dumitraşcu – D. Popa, D. Florea (min. 77 Berisha). Antrenor: Emil Săndoi.
F.C. BOTOȘANI: Hankic – Patache (min. 36 Braun), Şeroni, Chindriş, Ţigănaşu – Ongenda, J. Rodriguez, E. Papa – Croitoru (min. 10 Fili, min. 89 Holzmann), Al Mawas (min. 88 M. Roman I), Keyta (min. 88 Târcoveanu). Antrenor: Marius Croitoru.
A arbitrat la centru Ovidiu Haţegan (Arad), ajutat la cele două linii de Octavian Şovre (Satu Mare) și Radu Adrian Ghinguleac (Bucureşti). Rezervă: George Cătălin Găman (Craiova). Observatori: Corneliu Fecioru (Bucureşti) – C.C.A. și Romulus Chihaia (Bucureşti) – L.P.F.

Am discutat, întâmplător, după joc cu fostul fotbalist al Târgoviștei, Dumitru Economu şi concluzia a fost că ne lipsea un vârf de atac veritabil şi un mijlocaş de construcţie, măcar cum aveau botoşănenii pe Keyta şi Ongenda. Era greu să pui semnul de egalitate între fotbaliştii târgovişteni din 2021 şi predecesorii lor. La mijloc îi aveam pe Rață, Dulca, Dumitrașcu, Neguț, Diaz, Yameogo, „furnicuţe” alergătoare, unele dintre ele apropiate cât de cât ca valoare de... Adrian Furnică, Ion Ștefănescu-Crau, Constantin Tănase, Nicolae Kallo, Iordan Eftimie, dar nu mai aveam fotbalişti de genul Puiu Neagu, Gigi Tătaru, Nicolae Dobrin, Mitică Economu, Ion Marin-Florarul, care puteau face diferenţa. În atac erau cei doi Daniel, Florea şi Popa, Costea şi Berisha, care nu aveau detenta şi abilităţile tehnice ale lui Claudius Sava, Petre Marinescu, Florin Grigore, Gheorghe Greaca, Viorel Radu și Octavian Popescu. Nu insistăm cu comparaţiile dintre Narcis Coman, Tică Gheorghe, Ion Ene, Florea Alexandru, Silviu Dumitrescu, Ionel Pitaru şi urmaşii lor din poartă şi apărare, Aioani, Căpuşă, Pițian, Iacob, Cornel Dinu şi Fomba, nici o analiză pe posturi cu Micul Ajax din 1995-1996 nu le era favorabilă, dimpotrivă. Da, nu jucăm meciurile de acasă pe teren propriu, dar de când cu pandemia şi lipsa spectatorilor, de aproape un an nici cei care evoluau pe stadioanele lor nu mai aveau un mare avantaj. Da, fotbalul s-a schimbat, în bine sau în rău, cum vreţi dumneavoastră, cu mai multă viteză ori tehnică sau cu mai puţină, erau multe variabile, dar rămânea constantă necesitatea calităţii individuale a jucătorului, ea rămânea decisivă în demersul de a constitui o echipă competitivă. Munca şi efortul susţinut puteau acoperi parţial valoarea scăzută, dar pentru scurt timp, câteva etape, o jumătate de sezon, dar nu mai mult. Altfel, nu poate reapărea o mare echipă a urbei, așa cum a fost.




Ne întoarcem la Liga I din 2021, iar meciul de la Mediaş nu merită decât un rezumat de cronică din cauza arbitrajului mizerabil. Am avut două lovituri de la 11 metri, puteam să avem şi zece sau o sută, Ionuț Coza de Cernica a avut directive să nu pună nimic la var pentru Târgovişte şi nu a pus, a acordat însă penalty gazdelor în urma unei faze controversate, după duelul dintre Fomba și Valente. Ronaldo Deaconu a marcat fără emoții şi Gaz Metan, cu Mihai Teja nou şi vechi antrenor în locul lui Jorge Costa, a câştigat nemeritat. A fost o gravă viciere de rezultat, arbitrii de la linie au ridicat mereu steagul, semnalizând ofsaid la ai noştri deşi nu era, am avut chiar şi aşa ocazii, una comică prin Daniel Popa şi alta în extremis prin Pițian. Fluierul final a consfinţit o tâlhărie la drumul mare, comisă de centralul cel aprig, ajutat de tuşieri. Avram şi Szabo au ţinut pistolul la tâmpla Chindiei, iar fluieraşul Coza a buzunărit-o de cele 3 puncte. 

La final de meci, Emil Săndoi a susţinut un discurs manifest despre arbitraj, după 0-1 cu Gaz Metan în care a conlluzionat că îşi rupe carnetul de antrenor și nu mai calcă pel la stadion dacă se găseşte cineva să-demonstreze ca fazele în care Chindia nu a primit lovituri de pedeapsă nu erau după regulament perfecte pentru a se acorda 11 metri., Ce pot eu să le spun jucătorilor mei după acest joc? Noi n-avem un buget să aducem jucători. E inadmisibil, de trei etape... La CFR, totul împotriva noastră. La meciul de astăzi, i-am spus domnului arbitru că-mi rup carnetul de antrenor și nu mai calc în viața mea pe niciun stadion de fotbal dacă nu se acordă la cele două faze pe care le-am avut lovitură de la 11 metri. Ei sunt intangibili. Noi vorbim civilizat, ce să fac? Să umblu cu pastilele după mine? Nu e posibil să faci asemenea greșeli! Noi avem o echipă tânără, cu jucători fără experiență. Noi nu suntem FCSB, să avem valoare individuală, vrem să creștem, dar cum să creștem așa? Cu CFR meritam un egal, azi, la fel, să zic că dădea doar un penalty, meritam un penalty. Cine sunt condamnați? Eu și jucătorii! De ce? Pentru greșelile unora? Sunt unele momente în care te ia capul, parcă văd alt meci unii dintre ei. Trebuie să plătească cineva, nu noi! Noi muncim de dimineață până seară cu jucătorii, le arătăm cu mâna, cum să dea o pasă lungă. Dacă noi încercăm să educăm jucătorii, să fie educați și ceilalți, să nu mai dea dovadă de lipsă de respect. Dar asta este situația. Am fost printre primii care am spus că VAR-ul este sfânt. I-am zis arbitrului că-mi rup carnetul dacă nu trebuia să acorde două lovituri de la 11 metri. Asta e. Ce pot să spun mai mult de atât? Ce să spun mai mult de atât? Pot doar să le mulțumesc frumos. O altă reacţie vehementă împotriva fluierașului și a Comisiei Centrale a Arbitrilor a fost cea a primarului municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, reprezentantul unuia dintre asociații clubului. „Chindia Târgoviște NU este bătaia de joc a nimănui! Nu voiam să ajung niciodată la această reacție, dar nici nu pot să asist la felul injust în care jucătorii și antrenorii noștri devin victimele unor decizii scandaloase. S-a întâmplat în meciul cu CFR Cluj. S-a întâmplat cu Gaz Metan Mediaș, când două penalty-uri evidente din orice unghi al planetei au fost refuzate echipei noastre. Nu pretindem să fim favorizați, ci doar o chestiune de bun simț: meciul să se joace pe teren și echipa mai bună să câștige. Dar nici nu putem lupta împotriva a 11 jucători plus o brigadă de arbitri. Nu avem cum. Nu avem putere. Cu ce sunt vinovați jucătorii Chindiei pentru că au fost condamnați astăzi să piardă? Cine le dă lor punctele înapoi? Cine face dreptate? Cu ce sunt vinovați suporterii incredibili ai echipei că favoriții lor sunt terfeliți de către un arbitru? Într-o perioadă în care finanțarea sportului de către comunitățile locale este extraordinar de dificilă, astfel de momente pot destabiliza orice efort. Munca, transpirația, vânătăile din iarbă anulate de niște decizii absurde. Sunt indignat. Clubul va depune un memoriu la Comisia Centrală a Arbitrilor”.


GAZ METAN MEDIAȘ – A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (1-0)
A marcat: RONALDO DEACONU, min. 37, din penalty.
GAZ METAN MEDIAȘ: Pleşca – Butean, Baco, Yuri, Velisar (min. 75 Trif) – Junior (min. 84 Larie), Deaconu (min. 76 Pambou), Chamed – Horşia (min. 70 Moura), Valente, A. Sarr (min. 70 Ze Manuel). Antrenor: Mihai Teja.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Căpuşă, Piţian, Fomba (min. 46 Kocic), C. Dinu – Diaz (min. 69 Mitrea), Iacob, Dulca, D. Dumitraşcu (min. 84 A. Şerban) – D. Popa (min. 69 Berisha), D. Florea (min. 79 Yameogo). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Ionuţ Coza (Cernica-Ilfov), ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și Gero Szabo (Cluj-Napoca). Rezervă: Cătălin Popa (Piteşti). Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – C.C.A. și Marian Bucurescu (Bucureşti) – L.P.F.

Pe 8 februarie, vin stâlpii instalației de nocturnă ai stadionului Eugen Popescu, iar reprezentanții Primăriei Târgoviște, care se ocupă de proiectul realizat din fonduri proprii, spun că la sfârșitul lunii martie, pe vechea arenă modernizată se va face lumină. Trei dintre stâlpi, cel dinspre Poarta Vânătorilor și cei doi de la noua tribună vor avea înălțimea de 36 de metri, cel de lângă Casa Armatei va fi mai mic. În paralel, se lucrează într-un ritm bun la ridicarea structurii metalice a viitoarei tribune I și la consolidarea celei vechi. În sectoarele peluzei rămasă în picioare e turnat beton, iar promisiunile sunt că gradenele ar trebui să fie gata și aici în câteva săptămâni.


În aceeași zi, Marcel Ghergu, președintele Chindiei, trimite un memoriu la Comisia Centrală a  Arbitrilor, după ce în ultimele etape arbitrajele au dezavantajat net trupa dâmbovițeană. Fostul fotbalist  are și o reacție publică dură: „Suntem total nemulțumiți de maniera de arbitraj în ultimele trei partide de campionat, când am fost clar dezavantajați. Am avut penalty cu C.F.R., dar nu ni s-a dat. Apoi, cu Botoșani, un out de-al nostru le-a fost acordat adversarilor, iar de acolo a pornit faza din care a ieșit golul victoriei lor. Cu Gaz Metan, ce să mai zic?! A văzut o țară întreagă că am avut două lovituri de pedeapsă, prima la 0-0, și degeaba. Ca să nu mai vorbesc de întreaga manieră de arbitraj a lui Ionuț Coza! 
De aceea am făcut un memoriu la C.C.A., pe adresa președintelui Kyros Vassaras. Ne analizăm echipa, prestațiile, dar să și le analizeze și ei! Până când să plătim doar noi?! Nu știu ce se întâmplă. Probabil, eram prea sus. Deranjăm pe cineva? Nu vreau să cred că e o conspirație împotriva noastră, așa cum am simțit-o și la finalul sezonului trecut. Dacă se întâmplă astfel de lucruri, să nu ne mai mirăm că nu vin investitori la fotbal, că fuge lumea. Dacă se continuă la fel, ne gândim ce măsuri să luăm. Nu, nu ne vom retrage, să se retragă cei care nu respectă regulile jocului, regulamentele. Sau să fie retrași! I-am respectat prea mult pe arbitrii aceștia, care se cred Dumnezei. De acum nu va mai fi așa. N-am vrut să zic despre asta, dar au fost situații când unii mai arestează o minge, pentru colecția personală, alții pleacă cu prosoapele pregătite de noi pentru după meci. Nu contează asta, nu în asta constă nerespectul. Respectați-ne pe teren! Nu cerem nimic, doar să fim arbitrați corect! Se mai fac greșeli și în alte partide, dar prea multe și decisive, parcă premeditate, numai împotriva noastră. Probabil că pandemia asta le-a făcut mult rău unor arbitri. Poate e cazul să fie testați sau vaccinați mai des. Ce se întâmplă îmi aduce aminte de finalul sezonului trecut, când ni se anulau goluri valabile și pierdeam din penalty-uri inventate. E greu să-l enervezi pe Săndoi, care e un domn! Dar s-au adunat prea multe. E munca lui, a băieților, a noastră. Toți pierdem, bani, locuri, poziții în clasament. Nu e vorba de play-off, că noi vrem doar să rămânem în Liga 1!”

A urmat încă un episod din aventura Chindiei în Cupa României, iar băieţii şi-au asigurat prezența în sferturile competiției, după ce au învins echipa de liga a doua, Farul, chiar la Constanța, la scor de neprezentare. Chiar dacă antrenorul Emil Săndoi nu a mizat pe mulţi dintre titulari, fotbaliştii care i-au suplinit au evoluat foarte bine şi au deschis scorul prin Berisha, minutul 39, după o execuție din cădere, la o pasă venită de la Andrei Șerban. Gazdele, cu ex-târgoviștenii Liviu Mihai şi Antonio Cruceru au încercat câte ceva, dar nu au putut face faţă fizic echipei noastre, iar în repriza secundă, ultimele 20 de minute au fost devastatoare pentru echipa de la malul Mării Negre, antrenată de Ianis Zicu. Astfel, în minutul 70, Paul Iacob, născut în Constanța şi format la juniorii Farului, a majorat diferența printr-o execuție superbă, sub transversală, dintr-o lovitură liberă de la 22 de metri, gazdele au cerut apoi 11 metri la un presupus fault în careul nostru de 16 metri, iar peste 60 de secunde, argentinianul Tomas Diaz a stabilit scorul final printr-un șut din 18 metri, de la marginea careului, ambii, Iacob și Diaz, marcând primele lor goluri în meciuri oficiale pentru Chindia, e drept în Cupa României şi nu vor figura în statisticile de prima ligă. Morala pentru cei doi ? Continuaţi cu baloane în plasă în Cupă pentru noi calificări, dar haideţi să înscrieți şi în campionat! Spre final, la gazde a intrat un alt fost jucător de la Târgovişte, Dan Lucian Panait, fundaşul care a evoluat în returul anului 2019, când s-a reuşit promovarea în prima ligă, în timp ce pe banca dobrogeană a rămas Vlad Gîsa, un al fotbalist care a evoluat sub Turnul Chindiei în toamna anului 2018.



FARUL CONSTANȚA – A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-3 (0-1)
Au marcat: VALMIR BERISHA, min. 39, PAUL IACOB, min. 70, TOMAS DIAZ, min. 72.
FARUL: Dur-Bozoancă – Băjan, Leca, Ursu, Carabela – Mihai, Antoche, Cruceru – Damașcan, Măzărache, Bîrnoi. Antrenor: Ianis Zicu.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Martac, Fomba, C. Dinu, Kocic (min. 82 Căpușă) - A. Șerban (min. 68 Iacob) Rață, Atanase, Mitrea (min. 82 D. Dumitrașcu), Yameogo (min. 68 Diaz) Berisha (min. 82 Ioniță). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Iulian Dima (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Vlad Bârleanu (Bucureşti) și Florian Alexandru Vişan (Galaţi). Rezervă: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi). Observatori: Laurenţiu Vărgatu (Brăila) – C.C.A. și Dragoş Ionescu (Bucureşti) – F.R.F.

Calificarea în sferturile Cupei reprezintă o mare performanță pentru Chindia, fiind prima ei calificare într-o astfel de fază a întrecerii, o egalare a performanțelor Metalului Târgoviște, în 1962, tot după un meci cu Farul Constanța, 4-3 şi în 1965, după un succes obținut în fața arădenilor de la U.T.A., 1-0. Prima partidă, cea cu dobrogenii, jucată chiar la finalul primului sezon de divizia A al Târgoviștei, când echipa a retrogradat, a fost una spectaculoasă, ai noştri reuşind să întoarcă rezultatul de la 0-3 la 4-3, după ce jucătorul Metalului, Aurel Iordache-Zozo, a marcat de trei ori, celălalt gol fiind marcat de Ion Cazacu-Oaie. Era 20 mai 1962, constănţenii erau primii în seria a II-a a diviziei B, promovaţi deja în A. S-a jucat în capitală, pe stadionul „23 August”, în prezenţa a peste 70000 de spectatori, în deschidere evoluând Petrolul şi Dinamo Bucureşti, meci câştigat cu 2-1 după prelungiri de ploieşteni. Apoi a început Metalul-Farul, iar la finalul primei reprize era 2-0 pentru cei de la malul mării, prin al nostru Răzvan Tomescu, autogol în minutul 28 şi Ciosescu, în min. 34. La două minute de la reluare, constănţeanul Olaru înscria din penalty pentru scor de neprezentare, iar la 3-0 îşi intra în rol Aurel Iordache, zis Zozo, introdus pe teren la pauză de antrenorii Valentin Stănescu şi Marin Alexandru în locul lui Paul Niculescu. În minutul 57, Zozo înscrie în poarta ex-târgovişteanului Horia Ghibănescu, campion naţional la juniori cu Metalul în 1953, la opt minute, Ion Cazacu, poreclit Oaie, golgeterul în A al Târgoviștei de atunci. În minutul 75, Zozo-Iordache egalează în aplauzele câtorva mii de dâmboviţeni, pentru ca în minutul 87 să înscrie pentru 4-3, calificând istoric echipa în sferturile de finală ale Cupei României. În următoarea fază a competiţiei, Metalul a fost învinsă de viitoarea campioană Rapid Bucureşti cu 3-0 la Braşov.



A doua performanță are loc în 1965, când băieţii au din nou o comportare meritorie în „Cupa României”, cu sferturi de finală, reeditând reuşita din 1962. Eram în faţa unei mari încercări, la Sibiu, unde Metalul Târgovişte, locul 5 în divizia B, întâlnea divizionara A, U.T.A. din Arad, locul 7 în primul eşalon. Înaintea partidei din 17 martie 1965, când directorul tehnic al echipei, Rudy Wetzer, împlinea 64 de ani, în echipă erau câteva indisponibilităţi. Mai mult, cu 48 de ore înainte de meci, fundaşul central Constantin Titi Ionescu este şi el cuprins de o puternică răceală şi îi dă sugestia ca în locul lui să joace un junior, Cornel Dinu, elev la „Ienachiţă Văcărescu”, viitorul mare internaţional. A fost primul lui meci oficial în echipa Târgoviștei, în care, în minutul 5, Costel Ionescu-Budulea înscria în poarta lui Gaboraş, chiar din pasa mijlocaşului stânga debutant Dinu şi... aşa a rămas, Târgoviştea se califica în „sferturi”, învingând fosta campioană a României, pe celebra U.T.A. Ulterior, „Bătrâna Doamnă” încheie 1-1(1-1) la Bucureşti cu liderul Dinamo, câştigătoarea campionatului de cu un an în urmă care îşi va păstra titlul de cea mai bună echipă românească și în 1962. Tragerea la sorţi pentru „sferturile de finală” ni-i aduce chiar pe... dinamoviştii bucureşteni. Jucăm pe terenul din Şoseaua Ştefan cel Mare, după ce de la Ministerul de Interne a venit ordin ca Târgoviştea să joace meciul de acasă în capitală şi, dacă nu sunt alte obiecţii, să-l şi piardă. Nu au fost obiecții, era imposibil să ridice cineva vocea, să ne amintim şi de contextul politic, a doua zi după meciul cu Aradul murise Gheorghe Gheorghiu-Dej, urmat în funcție de Nicolae Ceauşescu, iar comunismul era greu de combătut. A fost 5-0 (2-0) pentru gazde, într-o partidă fără istoric și, după un an, tânărul Cornel Dinu pleca în fotbalul mare internaţional prin transferul de la Târgovişte la... Dinamo Bucureşti!

De la U.T.A. din 1965 să trecem la echipa anului 2021. Meciul cu Aradul se dispută la Buftea. Jucăm cu Milan Kocic și Tomas Diaz titulari în locul lui Cristian Neguț şi Cornel Dinu, în timp ce la oaspeţi, în apărare îl reîntâlnim pe Alexandu Benga, fostul nostru jucător din trecuta ediţie de Liga I, dar nu era antrenorul Laszlo Balint, depistat pozitiv la testul Covid-19. Revenim în Ilfov după două insuccese la Ploieşti, vorbim de meciurile de pe teren propriu şi, trebuie spus de la început, că de această dată nu ne-a mai furat arbitrul. Acum ne-am furat singuri căciula. Să ai 1-0 şi două minute până la final şi să nu poţi să păstrezi rezultatul ține, din păcate, de valoarea jucătorilor şi neinspiratele mutări al antrenorului. Nu mai tăiem firul în patru, să consemnăm doar că am dominat prima repriză, deschizând scorul prin Daniel Popa în minutul 31, cu un şut din unghi, după o fază creată de Daniel Florea, apoi U.T.A. a controlat repriza secundă şi a reuşit să egaleze în extremis, prin omul care adusese victoria pentru Arad, tot în ultimele secunde, la Voluntari şi Iaşi, fundaşul Erico Da Silva, cel care în minutul 90+2 a marcat după o minge respinsă greşit de Andrei Piţian. Dumitraşcu nu a nimerit poarta, singur cu portarul Florin Iacob, iar oaspeţii au irosit şanse de a marca prin revenitul la echipă Adrian Petre, „bătrânul” Ioan Hora şi Denis Rusu, cel care a înscris unicul gol în meciul tur, singura victorie obţinută acasă în sezonul 2020-2021. Era clar că băieţii noștri vor, dar nu pot mai mult şi că arbitrii erau cu deciziile greşite împotriva Chindiei. Cu mare certitudine ne puteam pronunța că în acest ritm şi fără puncte obținute ne îndreptam, cel mai mai norocos, spre un loc de baraj, iar suporterii făceau haz de necaz spunând că Mioveniul căuta loc în primele şase pentru o nouă întâlnire cu Târgovişte. În concluzie, „Bătrâna Doamnă” era neînvinsă de trei etape, în care avea o victorie şi două egaluri. Chindia era în mare impas, cu doar două remize şi trei eşecuri în ultimele 5 runde. Cu U.T.A. însă, a fost, vorba lui Anton Pann: „Dacă nema putirinţa, ce mai chichirez gâlceavă!” 


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – U.T.A. ARAD 1-1 (1-0)
Au marcat: DANIEL POPA, min. 31, pentru Chindia, respectiv ERICO DA SILVA, min. 90+2, pentru U.T.A.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Căpuşă, Piţian, Iacob, Kocic – Diaz (min..80 Mitrea), Dulca, Raţă, D. Dumitraşcu – D. Popa (min. 86 Berisha), D. Florea (min. 90 Martac). Antrenor: Emil Săndoi.
U.T.A: Iacob – Melinte (min. 46 Peteleu), Erico, Benga, Shilakov – Antal, Roşu (min. 78 Buhăcianu), Albu, D. Rusu (min. 65 Hora) – Roger, Ad. Petre. Antrenor: Alin Pînzaru.
A arbitrat la centru Sorin Costreie (Buftea), ajutat la cele două linii de Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava) și Marius Cristian Marchidanu (Brăila). Rezervă: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi). Observatori: Nicolae Marodin (Bucureşti) – C.C.A. și Marian Ivan (Braşov) – L.P.F.

„Fotbalul târgoviştean îmi aminteşte de echipa F.C. Baia Mare a lui Viorel Mateianu...”, acestea sunt rândurile scrise de profesorul Gelu Dragoş după ce a citit primele trei volume de „Fotbal sub Turnul Chindiei” oferite împrumut de Constantin Miia, fostul goalkeeper al Târgoviștei din perioada 1980-1984, stabilit de mult în Maramureş. Dascălul realizează o recenzie profesionistă pe blogul personal „Moara lui Gelu” şi pe în publicaţia online stirilemm.ro, în care aminteşte de Nicolae Dobrin, dar şi de „caseta tehnică” a unei partide, F.C. Baia Mare - C.S. Târgovişte 3 – 2 (2 – 0),  goluri marcate de: Lucian Bălan, Terheş şi Koller pentru Baia Mare, respectiv Ion Constantin şi Florin Grigore pentru C.S.. Iată ce echipă alinia Baia Mare, care lupta pentru o cupă europeană: Ariciu – Molnar, Ioan Condruc, Marin Săbău, Alexandru Koller – Radu Pamfil, Lucian Bălan – Sepi, Terheş, Roznay, Deac (Ioan Mureşan). O tempora! Gelu Dragoş, suporter frenetic al mult mai titratei echipe băimărene ce juca în 1982 cu Real Madrid în cupele europene, îşi încheie scrierea cu vorbe de suflet, inspirate, din care transpare şi supărarea că maramureșenii nu mai au o formaţie în prima divizie, în condiţiile în care „limitrofa Recea e în B, iar Baia e în C. Astăzi, Chindia Târgovişte este în Liga I şi se luptă pentru a nu cădea din primul eşalon, schimbându-l pe antrenorul Viorel Moldovan cu Emil Săndoi. Fotbalul place încă sub Turnul Chindiei, chiar dacă nu apără Costică Miia sau driblează Gicu Dobrin...”.

 Aşa este, Gâscanul săracu' a murit din 2008, nenea Costică Miia a apărat până după pensie şi cred că ar vrea să stea în poartă şi acum, dovadă că iubeşte la nebunie fotbalul, generaţiile s-au schimbat, viaţa merge înainte. Rămâne pentru istorie frumoasa dispută Baia Mare - Târgoviște din 1979, pentru un loc de Cupa UEFA, câştigat de... Craiova. Bănia trebuie să-i mulţumească în veci regretatului ministru de externe al României Ştefan Andrei, care a dispus prin două telefoane ca Maramureşul şi Dâmboviţa să cedeze locul de Europa Doljului, prim-secretarii de atunci nu mai sunt de mult şi nu mai pot depune mărturie, dar realitatea o ştiu din vremea când ei erau pe acest pământ. A fost 2-0 la Târgovişte în decembrie 1978 pentru C.S. şi 5-2 în retur pentru F.C. la Baia Mare, dar Craiova le-a căsăpit pe ambele cu politica vremii, rezultatele directe şi, mai ales, cele... indirecte. Băimărenii au învins oltenii cu 1-0 sub Dealul Florilor, fiind învinşi tot cu 1-0 la Craiova. Târgoviştenii au reuşit 0-0 în Bănie, cu Narcis Coman imperial, ca de obicei, care i-a exasperat cu paradele sale pe miile de spectatori olteni din tribunele „Centralului” craiovean, pentru ca sub Turnul Chindiei să fie nevoiţi să se lase învinşi la limită, gol Rodion Cămătaru. Reamintesc că era în vremea când victoria valora 2 puncte, nu 3, iar cu patru etape înainte de final, Târgovişte era pe locul 4, de U.E.F.A., Baia Mare pe 5, iar Craiova era la trei puncte de dâmboviţeni, apoi s-a bulversat totul. Ordin de la partid! Așa s-a scris istoria locului pentru cupele europene în campionatul 1978-1979. Ca să parafrazez vorbele distinsului profesor, fotbalul băimărean îmi aminteşte de echipa C.S. Târgovişte, a lui Nicolae Proca. Vremuri frumoase! Mulţumesc foarte mult, domnule Gelu Dragoş! 




În februarie 2021, Rică Răducanu, fostul portar de la Rapid, Sportul sau Steaua, ajuns la 74 de ani, și-a spus toate secretele într-o ediție eveniment a emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”, de la GSP. El și-a amintit de  evenimente legate de valorosul Mihai Turcu plecat din B, de la Târgovişte, în A, la Farul Constanța şi de antrenorul Valentin Stănescu, cel care promova pentru prima dată echipa de sub Turnul Chindiei în prima divizie, în vara anului 1961. Ne referim la celebrul meci când a fost surprins în ofsaid, de celebra poreclă de „Tamango” şi de faptul că, a fost o vreme în România când îl concura cu mare succes pe Emil Cioran, povești savuroase.

„Era un meci cu Farul Constanța pe <<23 August>>. Ne-au dat gol și stilul meu, care stăteam numai pe la 16 metri, am zis să ies. Că pierdeam, tot aia era... Mi-a dat gol Turcu, extremă stânga. Am plecat în atac. M-am dus cu dăi, dăi... Nu mergea deloc! A centrat Năsturescu și în poartă era Bibi Pilcă. Sandu Neagu, în loc să dea gol, mi-a dat mie pasă. Am dat cu latul... Nea Otto Anderco era arbitru, nu fluierase nimic, după care a zis că e ofsaid. <<Matale ai mai văzut vreun portar în ofsaid?!>> Mi-a anulat golul, am pierdut meciul ăla. Tamango mi-a zis inginerul șef de la Flacăra Roşie, echipă unde jucam în divizia C, era un film cu un negru pe un vapor, îi bătea pe toți. La Rapid, la 17 ani, stăteam în spatele porții. Le dădeam săru'mâna lui Dan Coe, Sandu Neagu sau Motroc. <<Ce faci, mă Ciorane? >>, îmi ziceau. Atunci mă spălam cu Cheia, acum mă dau și eu cu Fa. Nea Tinel mă știa, dar nu știa că-mi zice lumea <<Tamango>>. Tată, la un moment dat, nea Tinel a întrebat de <<Tamango>>. Când m-a văzut, mi-a tras una: <<Tu ești, mă, Tamango? Cioranul dracu'!>>, <<Eu sunt, bre, săru'mâna!>>. <<Hai, ia-ți bagajele și hai la Rapid!>> Asta a fost șansa vieții. Am avut noroc!”,  mărturisea celebrul Ricanu.   


Revenind la Chindia, aflăm că va juca celelalte partide de „acasă” din stagiunea în curs pe arena din Buzău, ajungând astfel la al patrulea stadion pe care îl folosește în această stagiune pentru jocurile de pe teren propriu. Prima partidă găzduită de noua arenă va fi cea din etapa a 25-a în Casa Liga 1, Chindia Târgoviște - Universitatea Craiova. Astfel, deşi buzoienii de la Gloria nu au drept de promovare în Liga 1, baza lor sportivă, omologată pentru prima divizie, va găzdui din nou meciuri din această categorie. Până acum, ai noştri au jucat „acasă” pe 3 stadioane: 5 meciuri în oraşul lui Nenea Iancu, 4 pe malul Dunării şi 3 prin Ilfov, în renumitul oraş al cascadorilor şi al cascadoriilor din filmele româneşti şi nu numai. Mai bine zis, au întors-o ca la Ploieşti până i-au lătrat câinii în Giurgiu şi au ajuns Expresul de Buftea în victoria cu Clinceni și marfar cu defecțiuni în remizele cu Iași și Arad. Şi acum, hai Buzău, Buzău, că o să fie și mai... bine!



Până la meciul cu juveţii, încercăm să reedităm acel 1-1 din februarie 2020, de pe Arena Naţională, cu F.C.S.B. Ne reîntâlnim cu portarul Andrei Vlad şi îl vedem pentru prima dată pe Octavian Popescu evoluând împotriva Târgoviștei, doi dâmboviţeni din echipa gazdă, noi suntem fără Denis Dumitrașcu, suspendat, dar îl avem pe Cristi Neguț (revenit după două săptămâni de... Coviduț). Pe banca de rezerve era o nouă achiziţie, Daniel Marinel Celea, care înainte de începerea campionatului a fost gata-gata să semneze cu Chindia, dar a plecat la Lodz, în Polonia, de unde a revenit în 2021. El se remarcase în ultimii ani în divizia secundă. când a jucat câteva meciuri pentru Mioveni și contra Chindiei, la Târgoviște și pe terenul din orașul argeșean, demonstrând foarte bune calități de fundaș central, semnele de întrebare în ceea ce îl privește vizau faptul că nu a convins în Liga I la Sepsi și nici la echipa poloneză la care se transferase în vara anului 2020. Problema era că aduceam numai fundaşi, niciun mijlocaş sau vreun atacant. Despre meci, să spunem că Denis Olaru a punctat fără speranțe în poarta lui Marian Aioani, după 23 de minute de joc, un gol splendid, printr-o „torpilă” din afara careului, în plasa laterală. Chindia a jucat ceva mai bine în actul secund, dar nu a reușit să restabilească egalitatea pe tabelă. A mai fost faza de handbal din minutul 63, când Daniel Florea a trimis mingea cu mâna, în poarta lui Andrei Vlad şi cam atât. Antrenorul Emil Săndoi continua să-şi atragă înjurături de la din ce în ce mai mulţi fani dâmboviţeni, ignorând solicitările acestora de a nu-i mai introduce pe teren pe Berisha, Yameogo şi Costea, slabi ca de obicei, în condițiile în care Bourama Fomba, un alt „favorit” al spectatorilor a rămas la stadiul de încălzire. Puteam să egalăm, dar să-i şi învingem pe fecesebiștii lui Gigi Becali, fără Dennis Man, transferat la Parma şi găeșteanul Florin Tănase, suspendat. A fost un joc slab între două echipe slabe. F.C.S.B. a reuşit prima sa victorie după o serie de trei înfrângeri consecutive în campionat şi Cupa României, în care nu marcase niciun gol. Târgoviştea ajunsese la şase etape consecutive fără victorie, două egaluri şi patru eşecuri. Suporterii Chindiei au scris pe toate reţelele de socializare fie că ar fi fost blat, fie că pe F.C.S.B. putea să-i învingă în acea seară orice echipă din prima ligă, numai noi nu, semn că eram o formaţie de liga secundă. Cert era că ne epuizasem șansele de a mai prinde un loc în play-off la finalul sezonului regular. Era timpul să lăsăm joaca cu primele şase locuri şi să ne gândim serios la evitarea retrogradării. Revedeam campionatul-coşmar din perioada Viorel Moldovan, cu alte două-trei înfrângeri în retur eram tot pe acolo, dacă nu, chiar mai rău. Visul frumos se terminase!



F.C.S.B. - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (1-0) 
A marcat: DARIUS OLARU, min. 23.
F.C.S.B.: A. Vlad - Ov. Popescu, Haruţ, Nedelcu (min. 13 Miron), Radunovici - Oaidă (min. 46 Buziuc, min. 80 Vukusic), Şut, Olaru - Moruţan (min. 79 Simion), Fl. Coman, Oct. Popescu.  Antrenor: Anton Petrea.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Iacob, Piţian, C. Dinu - Cr. Neguţ (min. 72 Yameogo), Rață, Dulca (min. 90 A. Şerban), Diaz (min. 46 Mitrea) - D. Florea (min. 83 Berisha), D. Popa (min. 83 Costea). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi), ajutat la cele două linii de Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe) și Mihai Marius Marica (Bistriţa). Rezervă: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Observatori: Eduard Dumitrescu (Piteşti) – C.C.A. și Romulus Chihaia (Bucureşti) – L.P.F.

A urmat epopeea celor două meciuri cu Craiova, primul în campionat, al doilea în Cupa României, ambele la Buzău. Consemnăm debutul la Chindia al lui Daniel Celea, titular lângă Pițian, Iacob fiind plasat mijlocaş în locul lui Cristi Neguț, trecut rezervă. La oaspeţii dornici de revanşă după înfrângerea din tur de la Craiova, antrenor era grecul Marinos Ouzounidis, poreclit Marin sau nea Marin de fanii olteni, fostul nostru jucător Ovidiu Bic, titular mult timp la juveţi, a rămas doar pe banca suspinelor, în schimb a evoluat morenarul Andrei Ivan. A fost un joc slab în prima repriză din partea ambelor echipe, pe alocuri plictisitor şi se părea că ne îndreptam spre un 0-0. După pauză, Universitatea a solicitat penalty în min. 56 pentru faultul lui Marco Dulca la Andrei Ivan. 16 minute mai târziu. Arbitrul Istvan Kovacs acordă 11 metri în urma unui duel între Paul Papp şi Cristian Neguţ. Paul Iacob şutează în bară şi ratează, dar lovitura de pedeapsă trebuia repetată, deoarece portarul Mirko Pigliacelli părăsise linia porţii înainte ca jucătorul Chindiei să lovească balonul. 
În minutul 74, Daniel Popa se accidentează şi părăseşte terenul pe targă, pentru ca după numai cinci minute, Iacob să îşi ia revanşa la o pasă inteligentă, trimisă cu pieptul de Cristian Neguț, trece printre Marius Constantin şi Vladimir Screciu şi înscrie din mijlocul careului. Au mai fost ocazii ale Craiovei şi Târgoviștei prin Nistor, min. 77 şi Neguţ, min 90+1 şi Universitatea pierde primul său meci şi primește şi întâiul gol de la venirea tehnicianului grec Marinos Ouzounidis, înlocuitorul „mantalei de vreme rea” Corneliu Papură. Pentru Craiova era şi debutul cu înfrângere în deplasare în respectivul sezon, iar pentru Chindia, după şase etape fără victorie, cu două egaluri şi patru eşecuri, era meciul de bun venit la Buzău care coincidea cu succesul cel dintâi şi reedita victoria cu 1-0 din turul campionatului din Bănie, gol Daniel Popa din penalty. Succesul obținut de roș-albaștri în fața echipei de suflet a tehnicianului a reprezentat un cadou frumos pentru Emil Săndoi, care, a doua zi, pe 28 februarie 2021, împlinea 56 de ani. „Veneam după o perioadă dificilă. S-a văzut o lipsă de încredere la jucătorii noștri. Vorbeam despre o lipsă de experiență la nivelul lotului nostru. Sunt bucuros pentru victoria băieților. Tactică și implicare în joc la nivel bun. Ca reușite individuale, mai puțin. Nici noi, nici Craiova. Craiova își propune mereu să câștige cupa și campionatul. Probabil că vom face câteva schimbări în cupă, dar jucăm serios. Sunt născut, crescut, am jucat atâția ani, am antrenat aici. Rămâne echipa mea de suflet și le voi ține pumnii mereu. Până la urmă ne facem meseria. Eu sunt antrenor la Chindia, am respect pentru oamenii de aici. Îmi pare rău pentru Craiova, dar mă bucur pentru victoria noastră” preciza „Nașul” Craiovei la Digi Sport, la finalul întâlnirii.




A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - UNIVERSITATEA CRAIOVA 1-0 (0-0)
A marcat: PAUL IACOB, min. 79.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Căpuşă, Piţian, Celea, C. Dinu – Dulca, Raţă (min. 88 Kocic), Iacob, D. Dumitraşcu – D. Popa (min. 55 Cr. Neguţ), D. Florea (min. 74 Berisha). Antrenor: Emil Săndoi.
UNIVERSITATEA CRAIOVA: Pigliacelli – Vlădoiu (min. 82 Fedele), Papp, M. Constantin, Bancu – Nistor, Mateiu (min. 73 Tudorie), Cicâldău, Căpățînă (min. 61 Camara) – A. Ivan (min. 82 Vătăjelu), Baiaram (min. 73 Screciu). Antrenor: Marinos Ouzounidis.
A arbitrat la centru Istvan Kovacs (Carei), ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (Bucureşti) și Ovidiu Artene (Vaslui). Rezervă: Bogdan Dumitrache (Bucureşti). Observatori: Sorin Boca (Iaşi) – C.C.A. și Ioan Mironaş (Piatra Neamţ) – L.P.F.

Trei jucători dintre ai noştri au fost aleşi în echipa etapei a 25-a în Casa Ligii I – L.P.F., Chindia fiind singura formaţie cu un trio desemnat în cel mai bun „11” al rundei, iată motivările: Marian Aioani „În ciuda vârstei, dovedeşte că s-a maturizat mult, intervenţiile şi modul cum dirijează defensiva fiind dovezi clare că a devenit o certitudine în Liga 1”, Andrei Pițian „Este stâlpul  defensivei Chindiei, una dintre cele mai bune din Liga 1. A bifat toate minutele în acest sezon”, Paul Iacob „A fost eroul meciului cu Universitatea Craiova. După ce a ratat un penalty, a creat o acţiune spectaculoasă, la finalul căreia a marcat golul victoriei”. Cât îi priveşte pe olteni, suporterii lor erau foarte supăraţi de evoluţia jucătorilor, dar era din ce în ce mai clar că această formaţie era departe valoric de... „Campioana unei mari iubiri” din 1974, era echipa unei imense mâhniri, nu era Craiova Maxima din anii 80, era Craiova Minima. A te gândi la titlul de campioană cu „leii” din Bănie din 2020-2021 era o glumă proastă, nu era vorba despre meciurile cu Chindia, ci despre partidele directe, pierdute cu C.F.R. Cluj, F.C.S.B., Sepsi, Botoşani, Gaz Metan, pretendentele îndreptăţite la play-off din ultimii ani. Râşii din Bănie, restul e cancan!



Partida din Cupa României putea să ne aducă o calificare istorică, dar conducerea tehnică şi administrativă păreau mulţumite cu victoria din campionat, astfel că jucăm cu o echipă mult schimbată, fără şapte titulari, Daniel Florea, Cornel Dinu, Vadim Rață, Daniel Popa, Marian Aioani, Mario Dulca şi Cristian Neguț, ultimii trei totuşi rezerve. Mai mult, înainte de meci, ca să adâncească suspiciunile ca într-un frumos banc oltenesc apare... Bancu, jucătorul craiovean care îi oferă lui Emil Săndoi un tricou din partea Craiovei cu ocazia împlinirii vârstei de 56 de ani. În fine, începe meciul cu două ocazii mari în primele 10 minute, câte una de fiecare echipă, reluare cu capul a balonului în transversală a lui Paul Iacob și reluare „peste” poartă a lui Marius Constantin, din câțiva metri şi partida se anunța una pe contre, foarte interesantă. A fost doar un foc de paie, deoarece craiovenii s-au impus treptat, controlând total jocul. Aşa că „prăzarii” marchează prin Cîmpanu, șut pe jos, puternic, în diagonală, transformat în reușită și de intervenția târzie la colțul scurt a portarului Dinu Moldovan, care, mascat de jucătorii din faţa sa nu a văzut la timp balonul. Spre finalul primei reprize s-au efectuat trei schimbări, două la gazde, Dulca și Neguț intrând în locul lui Iacob și Atanase și una la oaspeți, impusă de accidentarea lui Screciu, înlocuit de fostul echipier al Chindiei, Ovidiu Bic, apoi în minutul 46 a intrat şi Neicuțescu în locul lui Berisha. În partea a doua, Craiova a avut o posesie covârşitoare, care i-a permis blocarea Târgoviștei spre poartă. În plus, putea aduce Băniei şi un al doilea gol în minutul 80, când același Cîmpanu şutează în portarul nostru, pentru ca bara lui Tudorie din minutul 86, șut de pe loc, din 16 metri, să încheie meciul, fără dubii în ceea ce priveşte meritele calificării. În ce condiţii, rămâne de discutat. Apropo, Iacob a fost schimbat în minutul 36 deoarece era accidentat? Mulţi cred că a fost prea ofensiv, fiind în pericol să marcheze din nou și, avertizat că e pus pe fapte mari după ce a trimis mingea în bară, antrenorul l-a trimis la vestiare. Era pericol de gol...


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - UNIVERSITATEA CRAIOVA 0-1(0-1)
A marcat: GEORGE ALEXANDRU CÎMPANU, min. 25.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Căpușă, Pițian, Celea, Kocic - Iacob (min. 36 Dulca), D. Dumitrașcu (min. 73 Mitrea) - Yameogo, Atanase (min. 36 Cr. Neguț), Diaz (min. 66 Costea) - Berisha (min. 46 Neicuțescu). Antrenor Emil Săndoi.
UNIVERSITATEA CRAIOVA: Pigliacelli - Vătăjelu, Papp, M. Constantin, Bancu - Mateiu, Nistor, Screciu (min. 41 Ovidiu Bic) - Cîmpanu (min. 84 Vlădoiu), Ivan (min. 84 Tudorie), Baiaram (min. 72 Camara). Antrenor Marinos Ouzounidis.
A arbitrat la centru Horia Gabriel Mladinovici, ajutat la cele două linii de Mircea Mihail Grigoriu și Mircea Orbuleţ, toţi din Bucureşti. Rezervă: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi). Observatori: Iosif Olah (Sfântu Gheorghe) – C.C.A. și Felix Grigore (Bucureşti) – F.R.F.

Meciul din Cupa României cu Craiova şi oraşul unde s-a jucat mi-au adus aminte de „Totul pentru fotbal”, o capodoperă a filmului românesc, turnată prin 1978, la Buzău, pe stadionul Gloriei, inclusiv în perioada când aceasta debuta în A, chiar cu Târgovişte, 0-1, gol Florin Grigore în minutul 90. Pelicula este o comedie cu un scenariu aşezat pe hârtie de un scriitor microbist ieşean, Mircea Radu lacoban, comentator radio la „Fotbal minut cu minut”. O distribuţie de excepţie, deopotrivă pentru iubitorii de fotbal şi cei de cinema, cu Tamango-Rică Răducanu, Jean Constantin, Gheorghe Dinică, Petre Gheorghiu, Nicu Constantin, Sebastian Papaiani, Ovidiu Schumacher, Aurel Giurumia, Aristide Teică, Nicolae Praida, Emil Hossu, Monica Ghiuță, Mihai Mereuță, Cornel Coman. Apare Tamango cântând la contrabas, secondat de supăratul de retrogradare Max, şeful galeriei, la pieptene, adică Jean Constantin. Mereuță e cu ochii pe pisicile negre şi cifrele aducătoare de ghinion, Nicu Constantin e comentatorul spumos al meciului, spunându-le radioascultătorilor că tot citează din memorie, în fapt citeşte din vraful de dicţionare și de însemnări din fața sa, Aristide Teică crede că fluieraşul meciului este străin şi realizează în muzeul etnografic traduceri „epocale”, din română în franceză, gen proţap şi buduroi transformate în „le proţap” şi „le buduroa”. Petrică Gheorghiu e Smeu la propriu şi la figurat, un microbist contabil, Aurel Giurumia este antrenorul cel nou, venit cu metode moderne, un Titi Teașcă admirabil, Ovidiu Schumacher îl întruchipează pe felcerul Jurubiţă. Scenele de la hotel sunt filmate la Piatra Neamţ, cele de exterior cu picamerul asurzitor care nu lasă echipa oaspete să se odihnească, dar şi acelea de interior, cu folcloristele de atunci, unele autentice, nu cele de peste mai bine de două decenii ale lui Gheorghe Ștefan-Pinalty, întâmplări pline de umor bun și chiar... poetice. „Aşa  încât, dincolo de situaţiile comice specifice există şi un strop de poezie, dincolo de invenţia comică, există şi un strop de viaţă de-adevăratelea, dincolo de personajele «de haz», există şi personaje «de necaz», scria inegalabilul critic de film Eva Sîrbu în chiar anul lansării peliculei. 


„Fotbaliştii” sunt de vârf, câţiva chiar de la divizionara A Gloria Buzău de atunci, precum Constantin Stan, ulterior internaţional, Tulpan, Ghizdeanu, Negoescu. Una dintre vedetele de pe teren este chiar Sebastian Papaiani, adică Mihail Ţipurnea care, când oficialii vin să-i spună că trebuie să joace în meciul de care depinde rămânerea în B, e pe vorbe bazat şi rosteşte acid despre neprimirea apartamentului de mult promis: „Mie îmi dai repartiţie, îţi dau două boabe. Nu-mi dai repartiţie, nu mişc un tendon”. El este descris cu dragoste de același frenetic crainic radio jucat de Nicu Constantin că a fost cu ani în urmă „în atenţia selecţionerului, bifând câteva momente la amicalul naţionalei contra Metalului din Plopeni”. În tribune e lume multă, galeriile sunt volubile şi zgomotoase, o mică trupă artistică muncitorească tot cântă sub bagheta lui Jean Constantin, dar meciul se încheie cu o înfrângere şi echipa cu aranjamentele retrogradează în C.


Regizorul Andrei Blaier are însă şi o trimitere la copilărie pentru maeştrii aranjamentelor în fotbal, secvențe în sepia cu băieţii zdrenţăroşi jucând odinioară fotbal, de la răsărit până la apus de soare, cu ghiozdanul pus în loc de bară a porţii, cu mingea îndesată cu cârpe şi alergările cu nuiaua efectuate de o vecină supărată de zgomotul din stradă. Aceasta e şi întrebarea filmului „Ce este fotbalul?” Răspunsul îl dă tot filmul: nimeni nu ştie. Ori dacă vreţi, se poate răspunde şi în nota de umor a peliculei, dracu ştie!?! Criticul Bujor T. Rîpeanu scria atunci, în spiritul epocii, despre Totul pentru fotbal: „Comedie satirică pe teme sportive, fanaticii fotbalului dintr-un orăşel industrial de provincie fac totul pentru a aranja în culise soarta unui meci decisiv pentru rămânerea în campionat a echipei favorite.
Maşinaţiunile lor sunt însă dejucate de bunul simţ al opiniei publice, care determină desfăşurarea meciului în spiritul fair-play-ului, chiar dacă echipa lor va suporta toate consecinţele”. În viața reală, în 1975, F.R.F., la sesizarea oamenilor muncii,  a considerat suspect rezultatul de 10-0 din meciul Flacăra Moreni - C.S.U. Braşov, astfel că, la finele ediției, dâmbovițenii, de pe locul 14, neretrogradabil, la egalitate de puncte cu Automatica Alexandria, pe 15, picați practic în C, au jucat baraj. Teleormănenii  au câştigat cu 1-0, astfel că morenarii au retrogradat. Totul pentru fotbal!




Plecând de la „Totul pentru fotbal” din 1978, turnat în celebrul Crâng buzoian și ajunși în 2021 la Chindia - Craiova, „filmat” tot la Buzău, unii suporteri târgovișteni spuneau că a fost un blat ordinar, alții că nu. Într-un noian de acuzații demne de Turnul Babel, rețin spusele unui fan al echipei urbei de sub Turn, oferite sub protecția anonimatului și cu bucuria sinceră că nu este conectat la „nebunia” de pe rețelele de socializare: „Bine că nu am Facebook, că altfel ajungeam la violență cu părerile astea într-o parte și în alta. Dar lasă-mă, domnule, cu conspirațiile și cu blaturile. Te văd om serios, oricum ne încurca rău de tot cupa, hai să rămânem dracului în prima ligă și să terminăm stadionul, astea sunt urgențele, apoi vom mai vedea. Bine că i-am bătut de două ori în campionat!”


Meciul de la Sf. Gheorghe era hotărâtor pentru ambele echipe deoarece, în funcţie de rezultat, ambele puteau să joace în play-off sau în play-out. Se juca fără spectatori, aşa că nu urma să mai auzim obsedanta, pentru noi, încurajare în maghiară „Hajra, hajra, Sepsi!” (Haide, haide Sepsi!) care ne-a marcat la fiecare insucces pe care l-am înregistrat în reşedinţa de judeţ a Covasnei. Victoria a fost din nou cuvântul de ordine în rândul Chindiei, care, fără atacanţii Daniel Florea şi Daniel Popa pe teren, dar cu fostul echipier al gazdelor, Celea, în apărare era pregătită să înfrunte o formaţie pe care nu o învinsese niciodată, nici în divizia secundă, nici în Liga I. Ba mai mult, în turul campioantului, i-am condus cu 1-0, dar ne-au învins cu 2-1. Era momentul pentru o revanşă şi, trebuie spus, că ai noştri s-au apărat atât de bine încât gazdele nu au reuşit niciun şut pe spaţiul porţii. Într-adevăr au fost câteva ocazii la care mingea trimisă de jucătorii lui Sepsi a trecut puţin pe lângă şi nu ştim dacă ar fi fost gol dacă erau pe cadrul perimetrului apărat de Marian Aioani. Cititorule al acestor rânduri, e precum în versurile cântecului interpretat de Ioana Radu „N-ai să ştii niciodată”. Singurul gol al întâlnirii a fost marcat de Cristi Neguț, în debutul reprizei a doua, după o acțiune superbă în care a trecut cu lejeritate de Mitrea al lui Sepsi și l-a executat printr-un șut fără speranțe pe Niczuly, din apropierea porții în cadrul căreia portarul lui Sepsi a rămas fără replică. Ulterior, acelaşi Neguț se distrează cu apărarea gazdelor, centrează perfect, dar Neicuțescu ratează golul care ne-ar fi adus un avantaj nesperat la început de meci. În rest, nimic demn de consemnat până în minutul 89, când Diaz a apărut şi el pe teren, parcă dând cu tifla gazdelor care nu l-au preţuit cât a fost la Sf Gheorghe, ceva în genul „Vedeţi, mă, ce-aţi pierdut?” Prima victorie oficială cu Sepsi, obţinută chiar pe stadionul unde am pierdut de fiecare dată, este cu atât mai importantă cu cât ne-a aşezat din nou pe traiectoria de play-off, cu 35 de puncte, care puneau şi mai multă presiune pe Academica Clinceni, ocupanta locului 6. 
La final de partidă, iată și declaraţiile antrenorilor. Leo Grozavu-Sepsi: „E o lipsă de atitudine! N-am mai văzut așa o prestație de când sunt la Sepsi! Mi-e rușine! Mă consider principalul vinovat. Ăsta e fotbalul, totuși. Sperăm că vom învăța din această partidă”. Emil Săndoi-Chindia: A fost o victorie muncită. Jocul nu a fost spectaculos. Dacă stau bine să mă gândesc, Sepsi a avut în prima repriză o singură ocazie, la un șut centrare în fața porții. Apoi am avut și noi o ocazie, când puteam face 2-0 prin Neicuțescu, dar el a ajuns prea târziu la minge. Nu știu dacă victoria e meritată sau nu, dar am știut să speculăm zonele vulnerabile ale adversarilor noștri. Am stat bine defensiv, chiar și când adversarul a schimbat sistemul. Eu cred că am absorbit bine presiunea lor, fără faze foarte dificile pentru noi. Sunt trei puncte deosebit de importante. Ne dorim din nou punct sau puncte în partida cu Astra. Vrem rezultate pozitive, asta trebuie să ne propunem. Am avut o serie bună, dar apoi a urmat una negativă. Însă trebuie să subliniez că în două meciuri grele, cu Craiova și Sepsi, am luat șase puncte. Nu pot decât să-mi felicit  toți jucătorii”. Concluzie de cronică: „Hajra, hajra, Chindia!”



SEPSI OSK SFÂNTU GHEORGHE - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1 (0-0)
A marcat: CRISTIAN NEGUȚ, min. 53.
SEPSI OSK: Niczuly - Dimitrov (min. 58 Deligiannidis), Tincu, Mitrea - Golofca (min. 78 Rapp), Gonzalez (min. 74 Fofana), Achahbar (min. 59 Ninaj), Purece (min. 58 Aganovic), Ştefănescu - Safranko, Petrila. Antrenor: Leo Grozavu.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Piţian, Celea, C. Dinu - Iacob, Raţă (min. 89 Diaz), Dulca, D. Dumitraşcu - Cr. Neguţ, Berisha (min. 57 Neicuţescu, min. 75 Fomba). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Radu Petrescu, ajutat la cele două linii de Radu Adrian Ghinguleac, ambii Bucureşti și Adrian Popescu (Craiova). Rezervă: Florin Andrei (Târgu Mureş). Observatori: Costin Ioan Toma (Piatra Neamţ) – C.C.A. și Ioan Bogdan (Arad) – L.P.F.


Liga Profesionistă de Fotbal i-a prezentat şi la finalul etapei a 26-a pe cei mai buni. Târgoviştea avea doi jucători în primul unsprezece şi pe tehnicianul rundei, motivele desemnării acestora fiind clare şi măgulitoare: Daniel Celea „Cu el pe teren integralist, târgoviştenii au bifat al doilea meci la rând în campionat fără gol încasat. Se pliază perfect pe stilul impus de antrenor”, Cristian Neguț „A marcat golul graţie căruia dâmboviţenii au rămas în lupta pentru un loc în play-off. A fost cel mai periculos jucător din tabăra Chindiei” și Emil Săndoi „Povestea Chindiei din sezonul 2020-2021 merge mai departe, spre play-off, iar cel care a creat-o continuă să surprindă prin modul cum pregăteşte fiecare duel”.

Meciul cu Astra de la Buzău, noua noastră casă, era hotărâtor, ambele echipe dorind un loc în play-off după rezultatele foarte bune obţinute în ultimele etape de grupările din Târgovişte şi Giurgiu. Meciul nu a început la ora fixată deoarece carul de reportaj care trebuia să filmeze partida în direct s-a defectat, astfel că o maşină cu aparatura necesară ce încheiase meciul de la liga a doua de la Slobozia cu Rapid Bucureşti, scor 2-1, s-a îndreptat cu viteză spre Crângul buzoian, unde este situat stadionul oraşului. După aproape o oră, meciul a început şi a putut fi văzut la televiziunile binecunoscute Digisport, Look şi Telekomsport. Băieţii au evoluat din nou slab, au vrut, nimic de comentat, dar nu au putut mai mult. Erau clare oboseala şi tracasarea unor deplasări din trei în trei zile şi lipsa terenului propriu, dar mai presus de toate, aceasta era valoarea. Atâta era. Marile ocazii i-au avut în prim-plan pe Daniel Florea şi pe portarul Lazăr. În minutul 17, goalkeeperul scoate șutul atacantului nostru, iar în min. 39 îl blochează în drumul spre poartă. Unicul gol al întâlnirii a venit în repriza a doua, când Raspopovic a marcat de lângă Dani Popa, jucătorul Astrei împingând mingea cu capul în plasa porții, din zona careului mic. Dulca a fost suspendat, Florea a fost individualist, Celea a greşit impardonabil, inclusiv la faza din care s-a acordat cornerul care a adus unicul gol, poate doar Neguț merită o notă de trecere într-o dispută în care Astra nu a fost fenomenală, ci pragmatică şi norocoasă. Nici Popa, Berisha, Neicuțescu şi Costea, jucători de atac introduşi pe teren de Emil Săndoi pentru a restabili egalitatea nu au adus consistența în faza ofensivă. Mai erau trei etape şi încă se mai spera în play-off la Târgovişte. Mai era timp să vedem victorii, putea veni revirimentul la Ovidiu cu Viitorul, „acasă” în Buzău cu Voluntari şi la Piteşti cu F. C. Argeş. Am reţinut şi gluma unui suporter care spunea că lui Florea nu i mai spune Gică Fentă, ci Gică Mentă. De ce? „Fiindcă freacă menta pe teren!”

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - ASTRA 0-1 (0-0)
A marcat: MOMCILO RASPOPOVIC, min. 75.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Piţian, Celea, C. Dinu - Raţă (min. 84 Berisha), Iacob - Cr. Neguţ, Diaz (min. 57 D. Popa), D. Dumitraşcu (min. 84 M. Costea ) - D. Florea (min. 76 Neicuţescu). Antrenor Emil Săndoi.
ASTRA: Lazar - Raspopovic, Hugo Sousa, Graovac, David Bruno - Canadija, Boe-Kane, Pahonţu (min. 10 Wuthrich, min. 68 Crepulja) - Merloi (min. 56 Stahl), Krpic (min. 68 Montini), Răduţ (min. 56 V. Gheorghe). Antrenor Eugen Neagoe.
A arbitrat la centru Sebastian Colţescu (Craiova), ajutat la cele două linii de Ciprian Florin Danşa (Satu Mare) și George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel). Rezervă: Bogdan Dumitrache (Bucureşti). Observatori: Vasile Bratu (Slobozia) – C.C.A. și Viorel Anghelinei (Galaţi) – L.P.F.


Trei dintre jucătorii echipei noastre au fost convocați la loturile naționale, Marian Aioani și Marco Dulca la naționala U21 a României, care va juca la Budapesta, la EURO 21, în Grupa A, cu Ungaria, Germania și Țările de Jos, în perioada 24-30 martie, iar Vadim Rață la naționala de seniori a Republicii Moldova, care va întâlni Insulele Feroe, Danemarca și Israel, în Preliminariile Campionatului Mondial din 2022, care va avea loc în Qatar.

La Ovidiu, Viitorul îşi juca ultima oportunitate pentru play-off, pentru Chindia mai erau şanse mici de tot şi dacă pierdea meciul. Prima repriză nu a excelat în faze de poartă, iar cea mai mare șansă a aparținut gazdelor, când Damien Dussaut și-a încercat norocul în minutul 18, din marginea careului mare, iar mingea a trecut puțin pe lângă stâlpul din stânga lui Aioani. Sub ochii lui Gheorghe Popescu și Gică Hagi, prezenți în lojă, Viitorul nu și-a îmbunătățit prestația nici în partea a doua, în ciuda tentativelor de a deschide scorul semnate de Tsoumou și Dussaut, iar replica Chindiei a fost corespunzătoare unui egal, fără mari îndrăzneli în atac. În minutul 39, am avut un corner executat din partea dreaptă de Cristian Neguț, iar mingea reluată către poarta lui Cojocaru de Daniel Popa l-a lovit pe Tsoumou în umăr, ai noştri au cerut penalty, dar centralul Marcel Bîrsan nu a acordat. S-a încheiat egal şi cu două runde înainte de finalul sezonului regular, târgoviștenii păstrau șanse semnificative pentru calificarea în play-off, în vreme ce trupa lui Rednic, care mai avea de jucat 3 meciuri, unul fiind o restanță cu Poli Iași, era aproape de încă o ediție în care va evolua în play-out. De remarcat inimosul Cornel Dinu, șeful din teren al echipei, foarte bun și cu intervenții exacte. Pentru fostul internaţional Gică Popescu a fost o seară amară, la mai mult de un deceniu de când a fost unul dintre iniţiatorii înfiinţării noii Chindia, în care juca şi finul său, Sebastian Mladen, tocmai această echipă din Târgovişte le-a barat intrarea spre disputa celor mai bune echipe ale campionatului. Pentru un junior al Târgoviștei aflat de mai mulţi ani la Viitorul, după ce a evoluat la Dinamo Bucureşti, dar şi prin străinătate, e vorba de Cosmin Matei, un gând bun, a jucat foarte slab şi ne-a ajutat foarte mult. D-ale fotbalului şi ale vieţii!


 VIITORUL CONSTANȚA - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-0
VIITORUL: Cojocaru - Benzar (min. 84 Pedroso), Mladen, Dobrosavlevici, Dussaud - Matei, Artean, Ciobanu (min. 70 Jo Santos) - Ganea (min. 80 Andronache), Tsoumou, Pitu (min. 70 Grădinaru). Antrenor: Mircea Rednic.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Piţian, Celea, C. Dinu - Cr. Neguţ, D. Dumitraşcu, Raţă, Diaz (min. 76 D. Florea) - Neicuţescu (min. 69 M. Costea), D. Popa. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Marcel Bîrsan (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Vladimir Urzică (Piatra Neamţ) și Mihai Marius Marica (Bistriţa). Rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti). Observatori: Laszlo Sajtos (Sibiu) – C.C.A. și Viorel Ilinca (Piteşti) – L.P.F.

După meciul din Dobrogea, m-am reîntâlnit cu doamnele de la Bilioteca Judeţeană Dâmboviţa, Cristina Papoe şi Magdalena Toma, iar discuţiile au ajuns la fotbalul târgoviştean de demult şi perioada când urbea avea două echipe puternice, Metalul şi Flacăra, prima cu Marin Alexandru-Țăndărescu, Nicu Faur, Fane Bădin, Constantin Tini Iacob, Mișu Ionescu, Mircea Săndulescu, Lică Briceag, Lică Cătescu, Gigi Meşină, Matei, Alexandru Georgescu, Anton Vatani şi Moise Gruia, Flacăra cu Iordan Eftimie, Țâcă Sterescu, Puiu Florian, Moise Popa, Eugen Popescu, Constantin Enache, Stroie, Mihai Petrache şi Constantin Tabarcea. Apoi, formaţiile au fuzionat şi Metalul a promovat după câţiva ani în divizia A. Ei aveau unde să joace, pe stadionul de lângă Sala de Arme. Erau şi 5000 de spectatori la derby-urile dintre Flacăra şi Metalul şi la partidele importante, gândiţi-vă că oraşul avea 25000 de locuitori, dar fotbalul se juca din plăcere, fără salarii şi prime. Ritmul nu era cel din 2021, băieţii făceau antrenamente puţine sau deloc, prea puţin axate pe alergări, dar aveau înzestrare tehnică, voinţă şi plăcerea de a juca. Rar am văzut câte un şut ca din tun la poartă al lui Dulca, Iacob, Pițian, Rață, atunci vedeai goluri marcate de la 30-35 de metri de Sterescu şi Cătescu, cât priveşte  „abecedarul” însuşit de la juniori, nu suportă comparaţia, evident în detrimentul lui Berisha, Costea, Yameogo şi alţii ca ei. Mă gândesc ce-ar fi spus celebrul Eugen Popescu, ajuns peste ani, pe deplin merit, patronul „stadionului” din Târgovişte, dacă i-ar fi văzut pe aceştia şi pe mulţi dintre românii şi străinii care luftau la greu prin campionat şi îşi dădeau cu stângul în dreptul în prima divizie: „E greu, nană, fotbalul şi carnea de porc sunt grele, du-te, nană, acasă şi apucă-te de muncă, du-te la serviciu!” Mișu Avanu şi Lucian Grigorescu, primii corifei ai jurnalismului sportiv dâmboviţean au scris mult despre o generaţie pe nedrept uitată, la care doar lipsa de interes a autorităţilor de atunci le-a amânat promovarea în eşalonul superior şi o altă soartă sportivă individuală, cu meciuri în divizia A. Târgoviştea era raionul Regiunii Ploieşti şi nu putea să crâcnească în fața celebrei echipe campioane a Petrolului. 



Fotbaliştii din 2020-2021 ai Târgoviștei care joacă în Liga I erau la un pas de play-off, o performanţă istorică, cea mai bună din istoria oraşului, peste locul şapte obţinut de C.S. în 1978-1979, care a fost aproape de poziţia care ducea în Cupa UEFA! Cel puţin dâmboviţenii Aioani, Martac, Ioniţă, Dinu, Corbu, Şerban, Atanase, Florea, Neguț, Popa, Cherchez, iată un 11 complet, au şansa să-i răzbune pe „bunicii” lor, Țâcă Sterescu, Lică Cătescu, Gigi Meşină, Tini Iacob şi alţii, care ar fi vrut şi ar fi putut ca fotbalişti, dar au avut neşansa dezinteresului mai marilor vremii. Dacă nu le spun nimic numele de mai sus, să se gândească măcar la Eugen Popescu, de nea Genu au auzit cu siguranţă...




Prin luna martie 2021, o doamnă distinsă, Elena Cătescu, doamna Luci, îmi povestea că Târgoviştea a avut prin anii '60 o echipă de vis: „Soţul meu a dispărut prematur la doar 34 de ani, într-o tragedie care a speriat oraşul după ce cu doar trei luni în urmă, un alt coleg, Vilă Kalman, portarul, decedase în aceleaşi condiţii, intoxicaţie cu monoxid de carbon de la sobă. Toată lumea îl ştia de Lică, în acte era Ştefan Leonida Cătescu. Era ploieştean stabilit laTârgoviște în 1953, după ce a jucat la Craiova alături de Costache Zapis, cel care, ulterior, s-a stabilit şi el lângă Turnul Chindiei, fiind mulţi ani director la Iprolam. Odată cu Lică, a venit de la Ploieşti un alt prahovean, care s-a stabilit chiar lângă stadionul Târgoviștei, într-o casă de pe Calea Domnească, e vorba de Ştefan Bădin. Cu Ştefan Cătescu m-am căsătorit în 15 februarie 1957 şi am o fiică stabilită în Canada, Eugenia Beatrice, Betty cum îi spun eu, pe care tatăl ei nu a mai apucat să o vadă. Referitor la fotbaliştii de atunci, pot să spun că erau deosebiţi şi ca oameni, şi ca sportivi. A fost una dintre cele mai bune generaţii ale Târgoviştei, păcat că timpurile au fost potrivnice performanţei la nivel de divizia A”.  Cătescu a jucat la Ploieşti, la F.C., C.F.R. şi Locomotiva C.F.R., cu Popa, Teodorescu, Ştefan Neagu, Reiss, Marinoiu, Matroc, Comănescu II, Emil Vlaiculescu, Ionescu, Ion Morava, Ion Vasilescu, Dumitru Bonaciu, Anton, Blătoiu, Alexandru Georgescu, Bocşa, Traian Luchian, Iliescu, Petre Malița şi, evident... Ştefan Bădin, marele şugubăţ Fane, cel renumit pentru glume, dar şi farsele pe care le iniţia, amintesc doar una, cea cu „gustoasele” tartine cu cremă de ghete oferite colegilor. 
Banc sau întâmplare adevărată, el îmi povestea cândva o întâmplare care ar fi avut loc la Uzina de Utilaj Petrolier, după înfrângeri în serie ale „eroilor” Metalului, care i-au supărat pe angajați, astfel că sportivii au fost aduși în producţie, era perioada când directoratul întreprinderii era asigurat de inimosul Ion Lăceanu. Evident că aveau loc și controale în timpul programului, iar la o asemenea verificare a şefilor, în faţa lor au apărut trei fotbalişti cărora li s-a spus să-şi arate palmele. Evident că erau curate, fără urme de... muncă. A urmat un dialog de comedie. „Azi nu ai făcut nimic, nu îţi e ruşine?” „Ba da!” „Şi voi, cei doi, voi ce-aţi făcut?” „Suntem ajutoarele lui!”

Bineînțeles că în secţii erau și oameni care munceau, pentru ca fotbaliștilor Târgoviștei, răsfățați la maxim și atunci să le fie bine. I-aş remarca doar pe Constantin Tzitzeclis şi Constantin Olteanu. Ulterior, primul a ajuns pentru câteva decenii directorul de legendă al UPET, unul dintre ctitorii moderni ai urbei, intrat în istoria Târgoviștei, celălalt era şeful Secţiei Sculărie, un maistru care a pregătit generaţii de muncitori, având mulţi ingineri în subordine, un Maestru al utilajului petrolier şi nu numai. IUP era „inima” orașului, cu mult timp înainte să apară Combinatul de Oțeluri Speciale, întreprinderile de strunguri SARO și de becuri Romlux și alte fabrici și uzine, o perioadă în care utilajul petrolier era unicul simbol industrial de referință al urbei renumită în România doar pentru statutul de capitală a Țării Românești, Curtea Domnească și Turnul Chindiei. Un moment de frumoase amintiri, adus în atenţie de doamna Luci Cătescu stârnită de Magda Toma şi Cristina Papoe, iubitoare de sport, cultură, limba română, învăţământ de bună calitate şi de Târgovişte, ca şi copiii pe care i-au crescut cu multă dragoste şi devotament, un „remember” cum îi spun cei engleziți din ziua de astăzi, la care am venit în întâmpinare cu mare bucurie.



A urmat o perioadă de întâlniri internaţionale a tricolorilor noştri, meciuri desfăşurate toate, evident, fără spectatori, din cauza pandemiei de Covid-19. La tineret, România pregătită de Adrian Mutu a debutat la Campionatul European de la Budapesta cu 1-1 cu Olanda, cu dâmboviţeanul Andrei Vlad titular şi Marian Aioani rezervă, ca şi Marco Dulca, iar la seniori, în primul meci din cadrul grupei de calificare la Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, reprezentativa noastră a câștigat acasă cu 3-2, pe lista marcatorilor aflându-se doi dintre fotbaliștii născuţi în Dâmbovița, Florin Tănase și Valentin Mihăilă, golul victoriei la 2-2 fiind înscris de Ianis Hagi. Apoi, la Centrul Național de Fotbal de la Buftea, Chindia Târgoviște a disputat un meci de pregătire în compania Astrei. Jocul s-a încheiat la egalitate, 1-1, prin golurile marcate de Paul Iacob, respectiv Krpic, pentru giurgiuveni. A urmat meciul de tineret Ungaria-România, câştigat cu 2-1 de noi, goluri Mâţan şi Pașcanu, după ce maghiarii au deschis scorul şi arbitrul nu ne-a acordat o lovitură de la 11 metri, apoi partida de  „mondiale” a seniorilor antrenaţi de Mirel Rădoi cu Germania, tot de pe stadionul Arena Naţională, scor 0-1, unde ne-am convins din nou că eram departe de fotbalul mare, chiar şi în condiţiile în care nici nemţii nu mai erau de mult timp ce au fost. La U21 a urmat ultima partidă, cea cu Germania, în care Marco Dulca a fost titular şi Marian Aioani rezervă, dar s-a încheiat 0-0 şi am ratat calificarea în sferturile de finală ale competiţiei. La seniori, în deplasare cu Armenia, am fost conduşi cu 1-0, am marcat două goluri prin Cicâldău, dar nu am câştigat deoarece gazdele au mai înscris de două ori. Prima victorie a armenilor asupra noastră ne-a trimis direct la bancurile cu Radio Erevan: „Un ascultător întreabă: <<Poate Armenia să bată Brazilia la fotbal?>>, redacţia răspunde: <<Da, dacă brazilienii poartă costume gruzine>>”. Cu România, armenii au putut! Hal de Românie fotbalistică! Parafrazând glumele de la Radio Erevan, am gândit şi eu una: un ascultător întreabă: <<Poate România să se califice la Campionatul Mondial de fotbal?>>, redacţia răspunde: <<Da, dar nu vă putem preciza secolul>>. „Hai România!” era în 2021 o generică încurajare, care nu mai avea de mult legătură şi cu fotbalul românesc! Pentru Chindia era bine că la tineret evoluase Marco Dulca, iar prestația sa a fost una bună. Cât îl priveşte pe Rață, el a fost titular în cele trei meciuri oficiale susţinute de naţionala de seniori a Republicii Moldova, din campania de calificare pentru Campionatul Mondial, dar rezultatele au fost proaste. Au fost două meciuri la Chişinău, un egal, 1-1 cu Insulele Feroe şi un insucces, 1-4 cu Israel şi cea mai dură înfrângere din istoria moldovenilor, 8-0 la Copenhaga, cu Danemarca, prilej de aducere aminte de celebrul calambur „da-ne-marcă ăştia domnule!” O spunea, cândva, inspirat şi cu năduf, poetul Dan Deşliu la un duel de-al nostru cu danezii, pe stadionul „23 August”, la 0-3 după doar 20 de minute. Era valabil şi pentru fraţii noştri de peste Prut...

Chindia Târgoviște era înaintea unei noi revanşe cu F.C. Voluntari, după ce în toamnă o învinsese în Ilfov, un nou succes urmând a o păstra cu șanse la play-off înaintea ultimei etape a sezonului regular. Nu a jucat golgeterul Dani Popa, suspendat pentru cumul de cartonașe galbene. A fost un joc de luptă, pe o vreme frumoasă, dar cu vânt destul de puternic, cu multe fragmentări şi faulturi şi mari ocazii de ambele părţi. Unicul gol a venit în minutul 27, când Marco Dulca, revenit după participarea la Europeanul de tineret, a șutat plasat, pe jos, de la 16 metri. Gabi Tamaș a ratat o șansă rarisimă, șut peste poartă din doar 5 metri, când arbitrul putea să le acorde penalty oaspeţilor, dar am avut noroc. Antrenorul echipei din Voluntari, Bogdan Andone, a primit două cartonaşe galbene consecutive pentru proteste în min. 86, iar apoi pe cel roşu, fiind trimis în tribune. Chindia a ratat în final şansa de a-şi mări avantajul prin Cristian Cherchez, care în poziţie ideală de gol, după o pasă măiastră a lui Yameogo, a şutat mingea în afara cadrului porţii dintr-o fază în care, cândva, nu ar fi iertat portarul. Dulca a fost ales ulterior în echipa penultimei runde a Ligii I, motivarea L.P.F fiind „o nouă evoluţie solidă pentru mijlocaşul Chindiei, care s-a maturizat mult în acest sezon în care îmbracă tricoul târgoviştenilor”. Visam la play-off şi în ultima etapă. Pentru a avea șanse matematice, trebuia să câștigăm meciul din ultimă rundă, contra lui F.C. Argeș care, prin înfrângerea de la Sibiu, ieșea din cursa pentru primele şase locuri, apoi, ai noştri să aștepte pașii greșiți ai rivalelor, iar formația lui Emil Săndoi avea un avantaj în această bătălie, rezultatele directe cu ambele contracandidate fiind favorabile, astfel că şi în caz de egalitate, intram în elită.

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - F.C. VOLUNTARI 1-0 (1-0)
A marcat: MARCO DULCA, min. 28.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Piţian, Celea, C. Dinu (min. 83 Fomba) - Cr. Neguţ (min. 90+2 Yameogo), Dulca, Iacob, D. Dumitraşcu - Raţă (min. 90+2 Cherchez), D. Florea (min. 74 Diaz). Antrenor Emil Săndoi.
F.C. VOLUNTARI: Rîmniceanu - Balaur (min. 57 Pesic), Tamaş (min. 74 A. Ilie), Satli - Costin, I. Gheorghe, Ricardinho, Mailat (min. 57 Tavares), Briceag - Garba (min. 57 Betancor), Angelov (min.90+2 Armaş). Antrenor Bogdan Andone.
A arbitrat la centru Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca), ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și Alexandru Cerei (Cluj-Napoca). Rezervă: Ionuţ Coza (Cernica/Ilfov). Observatori: Constantin Ştefan (Bucureşti) – C.C.A. și Bogdan Buhuş (Vaslui) – L.P.F.


Chindia era pe buzele tuturor, era în atenţia naţiunii datorită sezonului bun, care oferea şansa  intrării în play-off, iar mesajele primite de la Lucica şi Doru Dumitrescu, doi microbiști stabiliţi la Braşov, erau sugestive. Doamna, singurul inginer cu profil de industrializarea lemnului din industria locală dâmbovițeană, a fost dintotdeauna un suporter al fotbalului târgoviştean şi se interesa care mai era stadiul reconstrucţiei stadionului „Eugen Popescu”, iar amintirile despre C.S. Târgovişte erau și în 2021 deosebit de puternice: „Îmi aduc aminte de acel 7-0 cu braşovenii, sub Turn, eu care eram născută şi crescută în oraşul de sub Tâmpa. Toate maşinile mele aveau număr de Braşov, că aşa aveam buletinul şi când a jucat Steagul Roşu la Târgovişte a venit un poliţai (pardon, miliţian), parcă Tomiță îl chema, şi m-a rugat să nu ies cu maşina pe stradă, să nu am probleme cu suporterii, în condiţiile  în care în meciul de la Braşov au fost incidente. Apoi, pe Silviu Dumitrescu (absolvent de Politehnica la Braşov) prin anii '78-80 l-am dus cu maşina mea la un sanatoriu la Predeal, după ce primise o lovitură  <<fotbalistică>> la cap. 
Altă amintire, după venirea lui Dobrin la Târgovişte, plecam în Italia şi aveam montate pe Dacia două rezervoare, pline amândouă. La graniţă, la Stamora Moraviţa, nu ne-au dat voie cu ele pline şi ne spuneau să ne întoarcem să golim unul din ele. Eu le spuneam că n-avem cum, deoarece curgeau dintr-unul în altul, că dăm foc la vamă dacă totuşi curge motorină jos, că hâr, că mâr, nimic. Dacia lui Doru era pe motorină, cu un motor de VW Golf montat de Doru şi cu număr de DB. Se apropie vameşul de noi şi-l întreabă pe Doru <<Cât aţi dat de l-aţi luat pe Dobrin?>> Să nu-ţi vină să crezi ce-ţi aud urechile! Atât i-a trebuit lui Doru, au turuit despre fotbal până vameşul ne-a făcut un semn cu mâna, un fel de <<Hai, ștergeți-o de aici!>> şi, uite-aşa, datorită lui Dobrin am plecat în Italia cu două rezervoare pline de motorină. Mult mai târziu, în 1998, la campionatul din Franţa, după primul meci cu Columbia, aveam o săptămână pauză. Acolo, am stat în hotel cu Dobrin şi i-am povestit şi mulţumit de întâmplarea de la vama Stamora”. 
Doru Dumitrescu, soţul doamnei Lucica, inginer la UPET, unul dintre cei mai mari columbofili ai Târgoviștei, a fost şi arbitru de fotbal: „Am avut de toate, nu ne putem plânge. La serviciu treburile mergeau bine. Eram şef de grupă şi aveam în subordine vreo 10 oameni, toţi tehnologi. Băieţi, unul şi unul, toţi mai mari decât mine, dar foarte respectuoşi şi cu mult bun simţ. Aveam în primire o instalaţie nouă, de care mă ocupam şi eram foarte prins de problemă. Era o noutate, o instalaţie de foraj seismic şi gelogic de mică adâncime, maxim 75 de metri, dar era portativă: se putea demonta şi duce pe bucăţi, în spate sau pe samar, pe cai sau măgari, în orice tip de relief.  Acţionarea putea fi electrică sau pe motor de motoretă Mobra, cu benzină. În extra-program, eram deja arbitru de fotbal cu vechime, luasem categoria I, dar nu aveam încă loc în lotul republican. Aşa am cunoscut tot judeţul, toate localităţile cu echipe de fotbal din campionatul judeţean. Eram singurul care mergeam cu ceilalţi doi arbitri cu maşina mea la meciuri şi o parcam în câte o curte mai acătării, la vreun gospodar din locul unde era meciul, fără nici o frică. Nu am fost niciodată găzdar sau să merg dinainte cu vreo echipă care trebuia să câştige
jocul pentru a promova. Din acest motiv, nu am avut niciodată probleme, nici eu, nici ceilalţi doi colegi, nici maşina. Alţii, mult mai bătrâni ca mine şi mai experimentaţi, au venit de la meciuri bătuţi, cu dinţii sparţi şi cu cauciucurile tăiate sau înţepate. N-am spus niciodată <<Nu se poate>>, am spus <<Să vedem>>. În fiecare an, la uzina unde eram cu serviciul, se ţineau competiţii sportive de masă, în cadrul Daciadei, la mai multe discipline: volei, handbal, fotbal, orientare turistică, crosuri, etc. Pentru toate astea, trebuiau arbitri, nu? Jocurile, se desfăşurau la şi pe stadionul orăşenesc, Metalul Târgovişte, care avea terenul mare, cu gazon perfect, pe care juca echipa de fotbal a oraşului, care era în prima divizie a ţării şi două terenuri de antrenament, cu zgură. Competiţia se ţinea între secţiile întreprinderii, conform unui program, prin tragere la  sorţi a grupelor. Cine se califica din grupe mergea mai departe în sferturi, semifinală şi finală. Grupele se jucau pe terenul de zgură, iar din sferturi, pe gazon, în deschiderea vreunui meci de acasă al echipei oraşului. În uzină erau câţiva arbitri şi mai bătrâni, şi mai tineri, pentru toate disciplinele, dar nu prea se înghesuiau la muncă voluntară, voiau barem, voiau bani. Bani de unde? U.T.C.-ul care organiza competiţia, la sfârşit, dădea  câştigătorului un rând de tricouri, primite şi alea cadou de la Textila Pucioasa. De unde bani? Diplome şi insigne sau medalii comemorative. Totuşi, să nu-l supărăm pe Dumnezeu, eu şi cu încă doi colegi ingineri, tot arbitri şi ei, nu mai pripideam cu arbitratul, fără a cere vreo recompensă. La sfârşit, tovarăşul secretar al U.T.C.-ului pe uzină, apreciind eforturile noastre, ne-a oferit o excursie în URSS, din al cărei cost, nu plăteam noi decât 50%, restul U.T.C.-ul. Eiii, aşa mai merge, zic, dacă mă ajuţi un pic, orice este posibil, nu? Douăsprezece zile, avion dus – întors, Moscova – Leningrad, muzee plătite,  masă, casă la hotel de lux, ghid, foi de schimb, boierie curată, nu-i aşa? Din 3200 de lei, plăteam numai 1600. Dar noi, numai UTC-iști nu eram, eram deja membrii de partid din 1968, când am venit  de la facultate. Eh, ce mai conta, eram tineri, zic eu, şi exuberanţi. Tărăşenia se întâmpla în luna mai 1974. Din grup mai făceau parte băieţi şi fete de la Întreprinderea de Aparataj Electric Titu şi de la Întreprinderea Mecanică Mija, pe care nu îi cunoşteam. Noi de la UPET eram un grup de 5 ingineri: Mihai Coman, Mitică Huidu, Gică Tofan, Tudorică Mantea şi eu, Doru Dumitrescu. Am plecat cu un avion al Aeroflotului. In timpul zborului, mancare buna, vin negru sau bere la alegere. Trai pe noi neneaca, nu-i asa ? La Moscova ne cazeaza la VDNH, care era un fel de Expozitia realizarilor nationale a lor, dotat cu un grup de hoteluri destul de bun”. Aşa se mărturisea Doru Dumitrescu în cartea „Cândva am vrut... Altădată am putut”, o lucrare de mare succes ca şi „Undeva... Cândva... în Târgovişte”, două scrieri foarte puțin cunoscute marelui public.


Într-un fotbal românesc foarte slab în 2021, acei foarte mulţi jucători lipsiţi de abecedarul acestui sport ar trebui să ştie că a fost o vreme când balonul rotund era manevrat de băieţi cu mai mult har, foarte multă înzestrare şi mult mai mult talent decât ei. Erau timpuri când o echipă de întreprindere, dau un exemplu, Electrica Fieni, gruparea fabricii de becuri, era mai bună sau măcar egală cu formaţii din Liga I de la momentul în care scriam aceste rânduri. Erau FOTBALIŞTI, nu jucători de fotbal cu oferte mari de transfer, precum Ştefan Alexandroaie: „În anul 1961, când Carpaţi Sinaia a intrat în divizia B, am avut o ofertă de 10000 lei să joc la ei, era o ofertă uriaşă pentru acele timpuri, erau 5-6 salarii. Sunt sincer, nu doresc să mă laud, puteţi să-i întrebaţi pe colegii de atunci. Apoi am dat probă de joc la Progresul Bucureşti, unde erau Blujdea, Smărăndescu şi alţii, dar directorul fabricii Steaua Electrică, Vasile Ulmeanu, care îmi dăduse  livret militar la 19 ani, mi-a spus că dacă plec, îl anunţă pe Țurlan, şeful comisariatului din Pucioasa şi voi face 4 ani de armată. Mie, un om simplu, eram sticlar, tânăr şi fără experienţă, mi-a fost frică şi am rămas, aşa era atunci, altfel jucam lejer la divizia B şi A. 
Am fost prieten cu Mircea Dridea, Alexandru Boc şi Zaharia, făceam meciuri amicale cu ei şi veneau să ia becuri de la fabrica din Fieni, eram prieten şi cu Sandu Badea din Bilciureşti, cel care juca la GRT Moreni în regiune şi apoi a plecat în A, la Petrolul Ploieşti, ajungând campion naţional. La Steaua Electrică Fieni i-am avut antrenori, în ordinea aceasta, pe foştii internaţionali Constantin Marinescu şi Rudy Wetzer. Eu jucam extremă dreapta sau mijlocaş, dădeam multe goluri, iar Wetzer mi-a spus la un meci jucat acasă la Fieni, pe terenul cu nocturnă, de la gară,  să dau drumul la minge, să pasez. Am fost cam individualist, nu l-am ascultat şi în faţa a 5000 de spectatori m-a chemat şi m-a pălmuit în văzul tuturor, până mi-a dat sângele pe nas. Era prin 1957. În echipa din campionatul raional 1955-1957 erau Ghiţă Ilie, Alexandru Doboş, portarul Sibiescu, Ion Voica, Trică Enacache, Gheorghe Ghinoiu, Iordăchescu, un stoper de aur, profesorul Angel, Dan Voina şi alţii. La barajul din raion pentru semi-regiune erau alți doi buni jucători în echipă, Mircea Păduraru și Nicolae Burlacu. 
În echipa de aur unificată cu Turbina Doiceşti sub numele de MIG Fieni cu care am intrat în Regiune erau Fane Bădin, jucător şi apoi antrenor şi marele portar Ion Onesa, erau Georgescu, Danciu, Iordănescu şi Grecu. De la Fieni eram eu, Petre Cojocaru, Iosif Lazăr şi am funcţionat cu Doiceşti două sezoane. Apoi au fost la Fieni, printre alţii, Constantin Dumitrescu-Puiu, Paleru, Necșoiu, Dumitrașcu, Titi Roghinaru şi Ticuță Mircescu. Acesta evolua numai când voia el şi la dispoziţia directorului Ulmeanu. Prin 1959, de Sfântă Maria, în septembrie, eu cu Alexandru Doboş am apărut pe prima pagină în ziarul Sportul Popular, ne-au lăudat ca fiind cei mai buni de la Electrica Fieni, apoi am fost antrenor la juniori, o viaţă de om. Sunt multe de spus”.




Reîntorcându-ne în 2021,  constatăm că am ajuns la ultima etapă a returului, în 9 aprilie, ora 20.30, meci de totul sau nimic la Piteşti, pe stadionul care poartă numele celui care din Prinţul din Trivale a devenit Împăratul Târgoviștei. În acelaşi timp cu partida noastră, se disputau și partidele F.C. Voluntari – F.C. Botoşani şi Dinamo București - Academica Clinceni, unde echipele oaspete, clasate pe ultimele două locuri ale play-off-ului încercau să-şi păstreze poziţiile, în timp ce noi doream să trimitem pe una dintre ele în play-out. Jucam fără căpitanul Cornel Dinu accidentat, în schimb, la oaspeţi apare ca titular fostul târgoviştean Georgian Honciu, care, cel puţin în disputele Argeșului din primăvara anului 2021, a prins puţine minute pe teren din postura de rezervă. Mihai Leca şi Cătălin Barbu, alţi doi ex-componenți ai Chindiei din campionatul 2019-2020, nu au fost trecuţi pe foaia de joc a piteştenilor, semn că nu mai erau de mult timp în graţiile antrenorilor Andrei Prepeliţă şi Mihăiță Ianovschi. Am deschis scorul în minutul 30 prin Denis Dumitrașcu, care a primit balonul de la Vadim Rață și a înscris cu un șut în forță, de la marginea careului. În minutul 52, F.C. Botoșani a fost egalată de F.C. Voluntari şi în acel moment eram calificaţi în play-off, dar la 180 de secunde, Chindia a fost și ea egalată de F.C. Argeș. 
Dacă ar fi învins, formația lui Săndoi ar fi urcat pe locul 6 și o trimitea pe F.C. Botoșani în play-out, care a remizat cu F.C. Voluntari, 1-1. Trebuie precizat că golul egalării argeşene a venit după ce arbitrul Istvan Kovacs a acordat un penalty controversat, după un duel între Dumitrașcu și
  Ionuţ Năstăsie, cel introdus la pauză în echipa gazdelor, transformat de Malele în minutul 55. După 23 de minute, acelaşi Năstăsie a înscris în urma unei combinații cu providenţialul elvețian Malele care a stabilit şi scorul final de 3-1, după ce a scăpat în flancul drept și l-a învins pe Aioani cu un șut la colțul scurt. Atacantul lui F.C. Argeș avea de acum 14 goluri în sezonul regular, fiind depășit doar de Florin Tănase, 18 reușite. Argeșul încheia turul și returul deasupra Chindiei, pe locul 7, cu 40 de puncte, cu unul mai mult decât târgoviștenii situaţi pe poziția a 8-a. Primele şase clasate au fost F.C.S.B., C.F.R. Cluj, Universitatea Craiova, Sepsi, Academica Clinceni și F.C. Botoșani. Noi am fost trei minute în play-off...

F.C. ARGEȘ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 3-1 (0-1)
Au marcat: CEPHAS MALELE, minutele 55, din penalty și 88 și IONUȚ NĂSTĂSIE, min. 77, pentru F.C. Argeș, respectiv DENIS DUMITRAȘCU, min. 30, pentru Chindia.
F.C. ARGEȘ:  Greab - Tofan, Maric, Turda, Muşat - Meza Colli, Honciu - Grecu (min. 46 Năstăsie), Palic (min. 89 Deslandes), Cr. Dumitru (min. 90+1 Drăghici) - Malele (min, 90+2 Mediop). Antrenor: Andrei Prepeliţă.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Piţian, Celea, Fomba (min. 81 Yameogo) - Raţă (min. 81 Mitrea), Iacob, Dulca, D. Dumitraşcu (min. 81 Neicuţescu) - D. Popa, D. Florea (min. 62 Cr. Neguţ). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Istvan Kovacs (Carei), ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (Bucureşti) și  Ovidiu Artene (Vaslui). Rezervă: Sebastian Colţescu (Craiova). Observatori: Nicolae Grigorescu (Timişoara) – C.C.A. și Eduard Alexandru (Ploieşti) – L.P.F.



 

Clasament final Liga I după tur-retur, ediția 2020-2021

 

  1        F.C.S.B.                      30        20          5          5        57        22        35       65

  2        C.F.R. Cluj                  30        19          7          4        39        15        24       64

  3        U Craiova                    30        16        10          4        33        14        19       58

  4        Sepsi Sf. Gheorghe     30        10        15          5        43        31        12       45

  5        Academica Clinceni    30        10        14          6        30        26           4       44

  6        F.C. Botoșani               30        11          9        10        39        36           3       42

  7        F.C. Argeș                    30        10        10        10        33        41          -8       40

  8        Chindia Târgoviște      30        10          9        11        24        26          -2       39

  9        Astra Giurgiu               30          9        11        10        38        39          -1       38

10        U.T.A. Arad                 30          9        10        11        26        36        -10       37

11        Gaz Metan Mediaș       30          9          6        15        33        41          -8       33

12        F.C. Voluntari               30          8          8        14        32        40          -8       32

13        Viitorul Constanța        30          6        13        11        36        37          -1       31

14        Dinamo București        30          7          6        17        26        41        -15       27

15        Hermannstadt Sibiu      30          5        11        14        28        40        -12       26

16        Politehnica Iași             30          7          4        19        29        61        -32       25

 

Clasament intermediar play-off

  

  1.       F.C.S.B.                                  33*

  2.       C.F.R. Cluj                             32

  3.       Universitatea Craiova             29

  4.       Sepsi Sf. Gheorghe                 23*

  5.       Academica Clinceni                22

  6.       F.C. Botoșani                           21

 

* echipele care au terminat cu punctaj impar și au beneficiat de rotunjire în sus

 

Clasament intermediar play-out

                                                                            A depus dosar pentru licență Europa

  1. F.C. Argeș                                      20                                     DA

  2. Chindia Târgoviște                        20*                                   DA

  3. Astra Giurgiu                                19                                     DA

  4. U.T.A. Arad                                  19*                                   NU

  5. Gaz Metan Mediaș                        17*                                   DA

  6. F.C. Voluntari                                16                                     NU

  7. Viitorul Constanța                         16*                                   DA

  8. Dinamo București                         14*                                   DA

  9. Hermannstadt Sibiu                      13                                     NU

10. Politehnica Iași                             13*                                   NU

 

* echipele care au terminat cu punctaj impar și au beneficiat de rotunjire în sus


Ce-ar mai fi de spus după acest retur nebunesc? Că deși lupta pentru play-off e încheiată,  continuă cea pentru primele două locuri din play-out, care dau posibilitatea participării la barajul de accedere în Conference League. Noul regulament preciza că dacă nu sunt cel puțin două echipe cu licență europeană pe primele 4 locuri din play-out, atunci se renunța la primul baraj. Era primul campionat în care era o mare miză și pentru echipele care încheiau în fruntea play-out-ului, concret spus: performanţa în sine, participarea în cupele europene şi un mare plus financiar din drepturile de difuzare TV. Practic, o formație care ar câștiga ambele meciuri de baraj anunțate de F.R.F., va fi ultima reprezentantă a României în Conference League, iar Chindia mai avea un avantaj, acela că din cele 10 echipe din play-out, era una din cele şase care aveau drept de participare europeană prin depunerea dosarelor pentru obținerea licenței de Europa, U.T.A., Hermannstadt, Voluntari și Poli Iași fiind cele patru formaţii fără drept de joc într-o asemenea competiţie internaţională. Sistemul implementat de F.R.F. prevedea ca primele două clasate la final de play-out să joace într-o singură manșă, pe terenul locului 1, un meci la capătul căruia să se afle echipa care va susține finala cu formația aflată în play-off pe ultima poziție cu eligibilitate de cupă europeană. Acest meci s-ar disputa o singură dată, acasă la clubul din play-off, iar cine se impune va ajunge în Conference League! Numai că, raportat la situația de azi, e posibil să ajungem în situația în care primul joc de baraj să nu se mai dispute, ci să aibă loc direct finala dintre gruparea din play-off și cea din play-out. Existau 5 variante. 
Întâia era ca primele două clasate cu licență de Europa să susţină semifinala barajului. A doua era când din primele două clasate, doar una are licență, caz în care, la baraj ajungea următoarea clasată cu „verde pentru Europa”, dar nu dintre cele clasate în afara primelor 4 locuri. Exemplu, dacă ordinea era 1. Argeș, 2. U.T.A., 3. Chindia, 4. Mediaș, atunci barajul era între Argeș și Chindia. O altă ipoteză era ca din primele două clasate, niciuna să deţină licență, moment în care barajul se juca între locurile 3 și 4, cu condiția ca acestea să fie eligibile, un exemplu fiind când ierarhia ar arăta 1. U.T.A., 2. Voluntari, 3. Argeș, 4. Astra, cu baraj între Argeș și Astra. În cazul în care între primele 4 clasate se va regăsi o singură formație cu licență de Europa, atunci barajul din play-out nu va mai avea loc, iar respectiva formație cu licență va merge să joace direct cu cea din play-off, cu un ipotetic exemplu 1. U.T.A., 2. Voluntari, 3. Astra, 4. Hermannstadt, situaţie în care Astra ar disputa direct finala cu cea dintre primele 6. Şi o ultimă situaţie, dacă n-ar exista nicio formație cu licență de Europa între primele 4 clasate din play-out, atunci nu va mai avea loc niciun baraj pentru ultimul loc de Conference League, unde va accede direct ultima formație, de pe loc european, din play-off, dar pentru a exista această situație, ar trebui ca primele 4 să fie U.T.A., Voluntari, Sibiu și Poli Iași, caz puţin probabil. 








Cele două baraje pentru ultimul loc de Conference League erau programate odată cu cele două dispute de promovare-retrogradare: locurile 13 și 14 din Liga 1 contra 4 și 3 din Liga 2, pe 25/27 mai și 29/30 mai. Cât priveşte miza financiară, gândiţi-vă că Universitatea Craiova, care a pierdut în primul tur, s-a ales cu aproape 300.000 de euro.

N-a fost să fie în play-off pentru Chindia, care ar fi adus cea mai bună performanţă a fotbalului târgoviştean din mai mult de un secol de existenţă, adică sigur locul şase față de poziţia a şaptea în 1978-1979. Dar exista şansa egalării acestui succes şi perspectiva primei participări în cupele europene, o reuşită uriaşă. Nu a fost să fie cu piteştenii în Trivale după ce am condus cu 1-0, poate vom avea barajul cu ei şi atunci ne vom revanşa cu Argeșul.

       
Un vis frumos, pe Argeş în jos!

----



BIBLIOGRAFIE


Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, cartea Târgoviște - Ion Vasiliu, 1969, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Almanahul Flacăra, Revista Flacăra, Revista Urzica, Jurnal de Dâmboviţa, ProSport, Liga2.prosport.ro, ziarullumina.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, https://www.facebook.com/ChindiaTargoviste pagina suporterilor, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, libertatea.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, https://www.facebook.com/muzeuldefotbal, http://sanuuitam.blogspot.com/ dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, facebook.com/Chindia Targoviste, http://artinfonews.ro, https://www.facebook.com/ChindiaJurasicPark/, https://www.bugetul.ro/, http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/, Targoviste.ro, http://www.ucv1948.ro/,  http://imagoromaniae.ro/, facebook.com/Targovistea in imagini - fotografii si carti postale, https://www.facebook.com/targovisteainimagini.ro, bluelions.ro, https://www.fanpop.com/, gsp.ro, prosport.ro, http://www.fc-sheriff.com/,  B1TV, MDI TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, digisport.ro, digi24.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, lobbyandadvocacy.weebly.com, Compania Națională de Investiții, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, Facebook-C.S.M. Târgoviște, Editura Bibliotheca Târgoviște, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.  

De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.

Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion și Florin Petheu, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Marian Sterea, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, Răzvan Păsărică, Gheorghe Flușter, Cristian Preda, Alexandru Dobre, Florin Kirițescu, Florian Ispas-www.fotoart-studio.ro, Gabriel Boriga, caricaturile semnate de domnii Matty, Neagu Rădulescu, Alexandru Clenciu,  Romulus Scarlat-SIR, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.

MULŢUMESC TUTUROR!

Gabriel Degeratu
 





Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 54, A OPTA MINUNE A LUMII, A NOUA ȘI A ZECEA! (Liga 2, final ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)