FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 44, OF, OF, OF, CHINDIA DE PLAY-OFF (turul ediției 2020-2021)


CAPITOLUL 44

OF, OF, OF, CHINDIA DE PLAY-OFF (turul ediției 2020-2021)


Ne pregăteam de un nou campionat în Liga I, de această dată nu cu 14 echipe, ci în sistem cu 16. După turul şi returul competiţiei, urma play-off cu primele 6 clasate, care vor juca tot tur-retur și play-out cu 10 echipe, care vor susține doar un meci. Deoarece în play-out vor fi doar 9 jocuri, cinci echipe vor evolua într-un meci în plus pe teren propriu. 2 vor retrograda direct, 2 echipe vor avea baraj, precum formațiile de pe pozițiile a treia și a patra din Liga a 2-a, primele două promovând direct. Baraje vor fi și între locurile 1 și 2 din play-out, câștigătoarea jucând cu trupa clasată în play-off pe ultimul loc de Europa League și, astfel, s-ar alege ultima reprezentantă din competiția continentală. Complicat rău de tot! 


13 iulie 2020... Mai erau 10 zile până la debutul Chindiei în noul sezon de Liga 1, iar după câteva zile de vacanţă, echipa se reuneşte, tot sub conducerea antrenorilor Emil Săndoi, Valentin Năstase şi Dumitru Hotoboc, cu Aioani, Dinu Moldovan, Martac, Pițian, Ioniţă, Cornel Dinu, Dumitrașcu, Neguț, Şerban, Barbu, Atanase, Liviu Mihai, Rață, Florea, Negrea, Yameogo, fără Berisha, Corbu și Cherchez cu probleme medicale, dar şi lipsiţi de deja transferaţii Iustin Popescu la C.S. Mioveni, Benga-U.T. Arad, Diallo-F.C. U Craiova, Bic-C.S. U Craiova, Piftor-F.C. Botoşani, Dangubic-NK Celje din Croaţia, Ivancic-HSK Zrinjski Mostar din Bosnia şi Radu Simion-F.C. Pucioasa. Sunt anunţaţi doi fotbalişti noi, ambii veniţi sub formă de împrumut pentru o perioadă de un an de la Sepsi OSK Sf Gheorghe, Diaz Grassano Tomas, 23 ani, mijlocaș argentinian cu cetăţenie spaniolă şi Daniel Celea, fundaş, 25 de ani, dar ultimul refuză ulterior Târgoviştea şi pleacă la LKS Lodz, echipă din liga a doua din Polonia. 


Cu trei zile înainte de prima etapă în care trebuia să evoluăm la Iaşi, vine un comunicat al clubului care inflamează toată situaţia. A.F.C. Chindia Târgoviște anunță că „În urma testării RT-PCR din data de 19 august, dinaintea primului meci oficial al sezonului, au fost depistate două cazuri pozitive de COVID-19. Clubul nostru a luat măsurile care se impun în această situație și așteaptă acum deciziile Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița”. Era vorba de Marian Aioani și Laurențiu Corbu, care au plecat la mare după meciul de la Mioveni şi acolo ar fi contactat virusul. Fiind asimptomatici, medicul a hotărât că starea le permite izolarea la domiciliu, în cazul lor la hotel, dar ulterior, s-a luat decizia internării pentru a fi monitorizați cu atenție și pentru a nu exista riscul răspândirii Covid 19 şi cum nu mai erau locuri libere la unitățile spitalicești din Târgoviște, cei doi au fost transferați la cea din Găești. Şeful clubului, Marcel Ghergu confirmă că fotbaliștii erau izolați şi internați, dar se simţeau bine, neavând simptome. „Corbu este accidentat de trei săptămâni, el n-a interacționat, s-a pregătit separat. Aioani, timp de două zile a făcut individualizare cu portarii, deci nici el nu a interacționat cu ceilalți jucători. Ceilalți jucători sunt toți negativi, am făcut testul. Pot să și repet testul, dar așteptăm ca cei de la DSP să termine ancheta epidemiologică și mai apoi vom vedea. Eu nu știu acum dacă noul protocol, despre care s-a vorbit, a intrat deja în vigoare. Cunoaștem doar la nivel de zvon. Noi i-am informat pe cei de la LPF, așteptăm acum. Ceilalţi jucători sunt izolați la domiciliu”.


A doua zi, vine vestea bună ca Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița nu blochează Chindia, astfel jucătorii negativi își pot desfășura antrenamentele, cu respectarea măsurilor de precauție și se dispune testarea tuturor în următoarea săptămâna. Dar era clar că nu au existat contacți direcți ai celor doi jucători pozitivi şi din acel moment, decizia disputării meciului de la Iași al Chindiei aparținea strict structurilor fotbalistice, deci se va juca. Cu o zi înainte de partida din Copou, este anunţată venirea unui portar de 21 de ani, Rareș Pop, de la divizionara B U Cluj, tocmai bun în condiţiile în care Aioani avea Covid, Iustin Popescu plecase şi Dinu Moldovan era singurul goalkeeper disponibil din lot.


La Iaşi, meciul a început într-o notă de echilibru, gazdele dând senzația, cu doar un portar şi trei jucători de câmp pe banca de rezerve şi un 11 „subţire” la meciul de debut al lui Daniel Pancu în calitate de antrenor principal, că pot mai mult. Fără mari ocazii de gol, ieșenii au reuşit totuși deschiderea scorului prin Passaglia, min. 22, care a reluat în poarta goală, părăsită neinspirat de Dinu Moldovan la o fază prelungită de atac a celor de la Poli Iași, sub privirile contemplative ale fundaşilor Chindiei. Antrenorul Emil Săndoi a recționat sugestiv, admonestându-și elevii cu un răstit: „Dormiți?”, ai noştri au echilibrat partida, dar fără a reuși să își creeze oportunităţi de a marca, astfel că scorul pauzei a fost de 1-0 pentru gazde. La reluare consemnăm debutul la noi al argentinianului Tomas Grassano Diaz, venit de la Sepsi OSK Sf. Gheorghe, iar acesta îşi pune pozitiv amprenta pe jocul Chindiei, care se mută cu totul în terenul celor de la Poli Iaşi, dar echipa pare neputincioasă, în condiţiile în care Rață, min. 58, Yameogo, min. 67, Ioniță, min. 80 (şut frumos şi puternic) şi Florea, min. 81, ratează pe rând toate ocaziile pe care le au. Două minute mai târziu, intră pe teren şi Liviu Mihai, la ultimul său meci oficial pentru Târgovişte, chiar pe terenul unde cu ani în urmă jucase. La final, scorul a fost cel stabilit după doar 22 de minute, astfel că gazdele reușesc să își adjudece toate cele 3 puncte. La primul meci, ca antrenor în orașul natal, Daniel Pancu declara: „Știam că va fi foarte greu, am avut doar o săptămână la dispoziție. Am preluat o echipă căzută din toate punctele de vedere, o echipă care a pierdut foarte mulți jucători. A fost o victorie a caracterului, nota 100 o au din partea mea. Am cerut 20 de jucători, câte doi pe fiecare post”. Puteam obţine cel puţin un egal, în condiţiile în care şi noi, şi gazdele aveam mari probleme de lot, era posibil şi să învingem în Moldova. Dar când contezi în atac doar prin Yameogo şi Diaz, iar Daniel Florea şi Cristian Neguț fac figuraţie, n-au clarviziune în joc şi etalează doar delăsare, era o mare îngrijorare pentru ce va urma. În condiţiile în care chiar jucătorii localnici, din atac, dezamăgeau, fiind cei mai slabi, ce pretenţii mai aveai de la cei veniţi de te miri unde? Înţelesesem că târgoviştenii joacă cu sufletul, au voinţă şi determinare şi condiţie fizică, constituind un exemplu demn de urmat pentru ceilalţi. Dar Florea şi Negut... Ce deziluzii... Pe facebook, suporterii precum Aurel Gheba întrebau: „Ce facem? O luăm de la capăt cu un alt campionat în care iarăşi nu jucăm nimic şi aşteptăm să ne salveze Dinamo, FRF, LPF şi Covid 19 printr-un baraj? Ce facem, iar terminăm ultimii şi aşteptăm acum să se mărească numărul de echipe la 18 ca să scăpăm din nou miraculos şi norocos?”, iar Cristi Stan, altul 
decât edilul-şef e ferm: „Asociații să se ia de mână cu președintele și să se arunce din Turnul Chindiei! Dacă știau că nu vor echipă în liga 1, trebuia să lase pe alţii, nu să fim bătaie de joc încontinuare. Domnule Primar Cristian Stan, vă place cum arată această echipă a Chindiei? Chiar nu putem să aducem 3 jucători de calitate, iar ne batem joc de atâția suporteri? F.C.S.B. și Viitorul au o grămadă de jucători împrumutați în liga 1, chiar nu puteam să aducem și noi 2, 3 copii de valoare? Și domnul președinte de ce nu poate fi schimbat, că doar e responsabil de rezultatele echipei la fel ca antrenorul, are contract pe viață? Chiar nu vedem că niciun impresar nu vrea să lucreze cu el? Păcat de mâna întinsă Chindiei de F.R.F.!”. Cristian Prundaru e şi el vehement: „Sunt circarii Ligii 1. Au salariile la zi şi fotbalul lor este de liga 5, să lase berea, cluburile, ţigările şi să se apuce de treabă. Fac oraşul de râs. Aduceţi urgent întăriri că nu se mai poate!”. În final, un gând de la fostul conducător al fotbalului târgoviştean, Vasile Nicolae-Maracana, supărat pe Emil Săndoi: „Dacă nu e destituit acest aşa-zis antrenor impus la Târgovişte vom fi caraghioşii Ligii 1! Mai caraghioşi decât el! Tot timpul ai impresia că cerşeşte ceva!” Atmosferă încinsă la Chindia şi nu trecuse decât o etapă! 

POLITEHNICA IAȘI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (1-0)
A marcat: JUAN PABLO PASSAGLIA, min. 22.
POLI IAȘI: Axinte - Frăsinescu, Mihalache, Baxevanos - Cabral, Popadiuc, Fr. Cristea (min. 58 Ntonalnto), Passaglia, Onea - A. Cristea (min. 90+3 Zaharia), Assulin (min. 11 De Iriondo). Antrenor: Daniel Pancu.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Martac, C. Dinu, Pițian, D. Dumitrașcu (min. 83 C. Barbu) - Cr. Neguț (min. 72 Berisha), Rață, Yameogo (min. 83 L. Mihai), A. Ioniță - A. Șerban (min. 46 Diaz) - D. Florea. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Sebastian Colţescu (Craiova), ajutat la cele două linii de Vladimir Urzică (Piatra Neamţ) și Adrian Popescu (Craiova). Rezervă: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Observatori: Costin Ioan Toma (Piatra Neamţ) - C.C.A. și Valentin Mateescu (Ploieşti) – L.P.F.



Câteva rânduri despre două evenimente care au legătură cu noul şi vechiul stadion al urbei. Astfel, Dâmboviţa Mall, primul centru comercial de acest tip din judeţ, cu o suprafaţă totală construită de peste 70.000 de metri pătraţi şi-a deschis porţile la Târgovişte, în zona fostelor unităţi militare din urbe, cele de lângă gară, locul unde urma să se ridice şi noua arenă sportivă a oraşului. În cadrul centrului comercial era şi primul hipermarket Carrefour din judeţul Dâmboviţa, dar şi alte multe branduri, precum şi… Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Dâmboviţa într-un spaţiu modern, situat la etajul 1. De asemenea, în incinta mall-ului a fost amenajat un cinematograf în aer liber. Vizionarea se putea face din maşinile proprii şi din gradenă, respectându-se toate măsurile de distanţare. Dată fiind situaţia şi contextul pandemiei, a fost necesară adaptarea la o nouă normalitate. Tocmai de aceea, gazdele s-au asigurat că toate măsurile împotriva Covid-19 au fost luate astfel încât vizitatorii şi angajaţii să fie în siguranţă imediat ce păşesc în Dâmboviţa Mall. Dezinfectarea şi igienizarea suprafeţelor se realiza cu rigurozitate, iar aerul condiţionat din spaţiile interioare este împrospătat în flux continuu, fără recirculare. Marele complex comercial era situat pe bulevardul Regele Ferdinand, arteră cu 3 sensuri giratorii, cu o lungime de 1227 m, într-un perimetru cu o suprafață de 37.346 mp, delimitată de Bulevardul Regele Carol I și strada Petru Cercel, centura oraşului. 
Regele Ferdinand a avut o legătură cu orașul Târgoviște. La data de 20 octombrie 1907, în prezența Principelui Ferdinand, Moștenitorul Tronului și a generalului Alexandru Averescu s-a așezat piatra de temelie pentru clădirea care, din anul 1910, a găzduit Școala de Ofițeri de Cavalerie de la Târgoviște, devenită, ulterior, Școala de Ofițeri de Cavalerie Ferdinand I, actualmente monument istoric aflat în vecinătatea intersecției noii străzi cu Bulevardul Regele Carol I. O succesiune istorică a două personalități legate de momente de glorie, înlănțuite în ordinea cronologică în geometria acestor străzi. Oamenii s-au înghesuit de noaptea pentru a prinde promoţii şi oferte avantajoase. Microbiştii dâmbovițeni aşteptau însă construirea stadionului din respectiva zonă şi reînceperea lucrărilor la bătrâna arenă „Eugen Popescu”, dărâmată parţial în vara anului 2019 şi abandonată timp de mai mult de un an. Situaţia acesteia era cel de-al doilea eveniment întâmplat şi anume, o nouă conferinţă de presă a primarului orașului, Daniel Cristian Stan, care promitea reluarea şantierului de pe strada Justiţiei. Nu mai intrăm în amănunte, justificări, vinovăţii, acuze şi alte aspecte, reţinem că până la sfârşitul anului 2020, stadionul va fi gata şi Chindia va juca cu succes returul Ligii I la Târgovişte. Atât, în rest totul era cancan! 


La F.C. Pucioasa, antrenori Nicolae Croitoru şi Vasile Bârdeș, intrată într-o asociere benefică cu C.S.Ș. Târgovişte, vin patru jucători de la Chindia, precum Crinel Stoica, cu meciuri şi goluri în Liga a 2-a, inclusiv în ediţia 2018-2019 când s-a obţinut promovarea în Liga I, Radu Simion, aflat în lot în perioada 2018-2020, când echipa a activat în primele două divizii, Eduard Eusebio Bădoiu şi Eugen Gabriel Negrea şi doi de la C.S.Ș. Nucet, Gabi Dragnea şi Andrei Ionescu. Roberto Ziduri a declinat invitaţia F.R.F. de a evolua totuşi în Liga a 3-a, după toată tevatura cu barajul de promovare şi accederea pe criterii de bună purtare, în condiţiile în care erau cheltuieli insurmontabile pentru micuţa echipă dâmboviţeană cu protocolul Covid-19. Gusti Voinea şi-a anunţat demisia de la echipă, noul antrenor urmând a fi Eduard Prisăcaru, preşedintele Clubului Sportiv Kinder Târgovişte şi posesor al licenţei UEFA A. Ziduri va evolua în Liga a 4-a, iar obiectivul va fi promovarea în Liga a 3-a. Flacăra Moreni continua sub comanda antrenorului Gabriel Paraschiv şi încerca din nou să revină în B, stimulată şi de faptul că echipa C.S.M. Slatina, liderul seriei în care a activat în campionatul recent încheiat reuşise la baraj şi promovase în a doua ligă. O ultimă informaţie, Pucioasa şi Moreni se vor înfrunta încă din prima rundă, pe terenul primei formaţii, ambele fiind repartizate în seria a 6-a cu Unirea Bascov din Argeş, Petrolul Potcoava şi Vediţa Coloneşti din Olt, Academica Clinceni 2 din Ilfov, U Craiova 2 şi C.S.O. Filiaşi din Dolj, Sporting Roşiori şi C.S.M. Alexandria din Teleorman. Va fi anul Pucioasei şi al Moreniului de promovare în Liga a 2-a? Sau al uneia dintre ele?


Denis Dumitrașcu, fundașul stânga al echipei Chindia, urma un tratament pentru creșterea părului, după ce în urmă cu doi ani stresul și-a spus cuvântul. Tânărul fotbalist spune că stresul barajului de promovare din urmă cu doi ani, pierdut de către Chindia Târgoviște în fața celor de la F.C. Voluntari, și-a pus amprenta asupra aspectului său fizic. Fundașul a rămas fără podoaba capilară la acea vreme, iar în prezent urmează un tratament special pentru creșterea părului. Acesta a explicat că i se ia sânge și i se injectează în cap. „Arăt așa fiindcă am fost extrem de afectat după acel baraj pierdut cu Voluntari. Era visul meu din copilărie să ajung să evoluez în Liga 1. În minutul 12 al partidei retur, am pus piciorul într-o contră și mi-am fisurat degetul mare de la piciorul drept. De la adrenalină și dorința de a juca, nici nu mi-am dat seama. Am rămas pe teren până după minutul 80. După meci am înțeles ce se întâmplase, fiindcă degetul se înnegrise complet și mă durea. Am stat vreo două săptămâni. Dar mai grav era că, pe unde mă duceam, oamenii îmi tot ziceau că noi am fost blat, că nu ne-am dorit să promovăm. Eu, care știam adevărul și prin ce dureri trecusem ca să joc, normal că am fost afectat. Și pe acest fond de stres, de supărare, mi s-a declanșat boala. De la stres mi se trage totul. Așa mi s-a spus și așa cred că e. Am suferit prea mult după barajul pentru promovarea în Liga 1, pe care l-am pierdut acum doi ani cu Voluntari. De atunci a început să-mi cadă părul. S-a declanșat ceva în corpul meu. Acum fac câteva ședințe în fiecare lună. Mi se ia sângele din vene, se trece printr-o centrifugă și apoi mi se injectează în cap. A început să-mi crească părul. Costă cam 200 de euro fiecare ședință” spunea Denis Dumitrașcu. Primele semne ale alopeciei au apărut pe vremea când era în clasa a 8-a. Denis își amintește că „mi-a căzut o parte a sprâncenei. Pe vremea aia era la modă să îți razi puțin din sprânceană, după cum făcuse Adrian Cristea, de la Dinamo. Mama mea chiar m-a acuzat că aș fi făcut asta, nu mă credea că părul sprâncenei îmi căzuse. Probabil de la stresul unor examene. Atunci n-am dat atenție, pentru că între timp mi-a trecut și totul părea normal”. Denis spune că „acum, când am aflat că vom juca iar la baraj, cu Mioveni, n-am mai fost chiar așa de stresat. Mă bucur că l-am câștigat. Eu zic că nu eram chiar cei mai slabi, dar după pandemie am jucat cam rău, nu ne ieșea mai nimic, plus că am și fost dezavantajați de arbitraje la unele meciuri. Sezonul viitor Chindia va arăta altfel și nu vom mai avea emoții. Am vorbit deschis despre ce mi se întâmplă pentru că vreau să-i ajut pe cei care suferă de această boală. E ceva trecător, care se poate rezolva cu răbdare. Chiar dacă rămân fără păr, nu e dramă. Important e că sunt alături de mine prietena mea, Bianca, familia și prietenii. La început le-a fost și lor greu, dar acum totul e bine. Nu regret barajul cu Voluntari, chiar dacă mi s-a întâmplat să îmi pierd părul. Orice greutăți ar veni, la fotbal n-o să renunț niciodată”. 


Universitatea Craiova, cu Ovidiu Bic rezervă, a ratat calificarea în turul doi preliminar al Europa League, după ce a fost învinsă în deplasare, cu scorul de 2-1, de Lokomotiv Tbilisi. Golurile georgienilor au fost marcate de Sikharulidze, min. 57 și Omar, min. 62, în timp ce pentru olteni a înscris Bairam, min. 90+4. Elevii lui Cristiano Bergodi au avut o prestație mult sub așteptări și înregistrează cel mai slab rezultat european din ultimii patru ani.

Chindia și Dinamo sunt foarte aproape să nu joace nici al treilea meci oficial din această vară. Dacă în primele două cazuri virusul i-a lovit pe bucureșteni, de data aceasta este focar de coronavirus la Târgoviște. Pe lângă Marian Aioani și Laurențiu Corbu, pozitivi și la retestare, alți trei jucători ai Chindiei aveau și ei noul coronavirus, Mădălin Martac, Denis Dumitrașcu și Alex Negrea, dar și antrenorul principal Emil Săndoi are Covid-19, alături de un preparator fizic și un maseur. Urma sa fie internați la Secția Infecțioase a Spitalului Județean Dâmbovița, desi erau asimptomatici, iar conform legislației, contacții direcți din echipă, care au făcut deplasarea în prima etapă la Iași, vor fi retestați și, în funcție de acest ultim rezultat, se va stabili dacă mai sunt minimum 13 jucători negativi, pentru a se putea disputa meciul din runda a doua cu Dinamo București, de la Ploiești. În tot acest timp, fanii Chindiei făceau haz de necaz și anunţau transferul super starului Leo Messi la Târgoviște, cu negocieri purtate la un local din oraș, unde se ascultă manele și muzică lăutărească. Era perioada de după neverosimilul rezultat Barcelona-Bayern 2-8 şi iminenta plecare a argentinianului de la echipa spaniolă. Râdem, glumim, dar se punea întrebarea dacă Messi, odată transferat sub Turn, ar fi putut să prindă echipa, având în vedere acerba concurenţă cu… Gogu Yameogu...

Înaintea meciului cu Dinamo, clubul Chindia anunță transferurile lui Marco Dulca, 21 de ani, băiatul fostului internaţional Cristian Dulca, Tiberiu Ionuţ Căpușă, 22 de ani, fiul ex-divizionarului A Giani Căpuşă și Paul Alexandru Iacob, 24 de ani, toţi trei jucători de la Viitorul Constanța, care au jucat împotriva echipei noastre la meciurile din play-out, victoria Târgoviștei cu 2-1 de la Ploieşti şi succesul dobrogenilor cu 4-1 de la Ovidiu. Originar chiar din Constanța, Iacob mai jucase şi pe la Braşov, Mediaş, Tg. Mureş şi Călăraşi, ca stopper, dar putea evolua şi mijlocaş, ca şi clujeanul Dulca, crescut la Universitatea din oraşul natal și Swansea City Academies înainte de a debuta la nivel de seniori pentru echipa lui Gheorghe Hagi, iar băcăuanul Căpuşă era fundaş dreapta la constănţeni şi evoluase în 2018-2019 şi în Liga a 2-a la „şepcile roşii” din Cluj.


Dinamo venea după un egal acasă cu F.C. Hermannstadt (1-1), cu Gheorghe Mulţescu pe banca tehnică, fiind preluată apoi de Cosmin Contra, preferat de noul patronat spaniol. La noi pe bancă, antrenor era Valentin Năstase în absenţa lui Emil Săndoi, cu Covid ca şi cei 5 elevi ai săi, se știa deja care erau, iar Vadim Rață absenta şi el, fiind convocat la naționala Republicii Moldova pentru partidele cu Kosovo, 3 septembrie, la Parma și Slovenia, 6 septembrie, la Ljubljana, din Liga Națiunilor. Patru din cele cinci achiziţii ale echipei târgoviştene, Diaz, Căpuşă, Dulca şi Iacob au început titulari, iar ai noștri au jucat foarte bine în prima parte a jocului de la Ploieşti, având ocazii importante. La oaspeţi, până în min. 76, pe teren a fost şi ex-componentul Chindiei din Liga a 2-a, Daniel Popa, atacant ieşit complet din formă. Cea mai mare şansă de gol a Târgoviștei a venit de la Yameogo, care, servit excelent de Neguţ, probabil că a închis ochii şi a trimis mingea fix în portarul Straton, altfel, dacă trimitea pe oricare colţ, pe jos sau pe sus, ar fi fost gol. Era minutul 33 şi băieţii noştri erau tot mai aproape de gol. Reuşita a venit tot de la Gogu Iameogu, cum l-am denumit mai demult pe Franck Blaise, demarcat cu mingea pe dreapta, s-a întors şi a pasat inteligent către Diaz, acesta a trecut senzaţional de Puljic, ca acceleratul prin gară, a pasat în faţa porţii pentru Daniel Constantin Florea, care a marcat spectaculos. Era primul gol pentru Chindia în Liga I, în ediţia 2020-2021. În startul reprizei secunde, Sorescu, lansat de polonezul Gol, l-a depăşit pe Ioniţă, dar a trimis mingea peste poarta lui Dinu Moldovan, dintr-o poziţie excelentă. 
Era min. 47, iar Diaz, cel mai periculos jucător al Chindiei, veritabil conducător de joc al echipei noastre, a creat în continuare faze pentru colegi, pentru ca în min. 72, să şuteze balonul puţin peste poartă, după ce l-a depăşit uşor pe fundaşul dinamovist Creţu. Ultima ocazie a partidei a aparţinut tot Chindiei, când Andrei Şerban l-a ridiculizat pe Sin, într-o fază frumoasă pe care o vedem la fotbalul în sală sau prin curtea şcolii, dar a fost blocat de Ehmann, altfel ar fi fost 2-0 pentru trupa târgovişteană, care obţinea prima victorie din această stagiune, cu evoluţii foarte bune ale noilor veniţi Diaz, Căpuşă, Dulca şi Iacob. La zece minute după pauză şi cu un sfert de oră înainte de finalul partidei, la Dinamo au intrat şi Neicuțescu, respectiv Mihaiu, ambii în lotul Chindiei la promovarea în Liga I din 2019, amândoi fiind în nota actualei lor echipe, adică slabi! A fost foarte bine aşa!

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - DINAMO 1-0 (1-0)
A marcat: DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 45+2
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Căpușă, Piţian, C. Dinu, A. Ioniță - Diaz, Dulca, Iacob, Cr. Neguţ (min. 90+5 A. Şerban) - Yameogo, D. Florea (min. 90 C. Barbu). Antrenor: Emil Săndoi.
DINAMO: Straton (min. 46 Eșanu) - Puljic, Ehmann, Sin, Creţu (min. 76 Mihaiu) - Răuţă, Achim (min. 7 Gol), Fabbrini, Sorescu, Bani (min. 55 Neicuţescu) - D. Popa (min. 76 Măgureanu). Antrenor: Cosmin Contra.
A arbitrat la centru Horaţiu Mircea Feşnic (Cluj-Napoca),ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și Marius Badea (Rm.Vâlcea). Rezervă: Radu Petrescu (Bucureşti). Observatori: Adrian Vidan (Bucureşti) - C.C.A., Imilian Şerbănică (Bragadiru/Ilfov) - L.P.F.

A fost un meci după care jucătorii dinamoviști de odinioară și-au exprimat nemulțumirea. „Nu ştiu ce-i cu băieţii ăştia, dar reparaţia 100% va dura. Nu se poate să treacă de maniera asta, sunt 3, 4, 5, 6, 7 jucători în careu şi 3 de la Târgovişte. E port ilegal de fotbal la jucătorii ăştia de la Dinamo”, a spus Cornel Dinu, la emisiunea „Minutul  91”, pentru ca apoi să-l înţepe pe noul patron de la Dinamo, ironizându-i numele de familie „Suporterii sunt pretutindeni acţionari la Barcelona, dar Costacero are ceva comun cu Barcelona, cu Real Madrid? Îi place şi lui fotbalul, ăsta e ghinionul lui Dinamo, probabil”, a mai declarat Cornel Dinu, la Telekom Sport. Pablo Cortacero, acționarul majoritar al lui Dinamo şi directorul sportiv Rufo Collado au fost prezenţi la meciul de la Ploiești, de unde au plecat vădit îngrijorați de ceea ce au văzut, iar primul a postat un mesaj: „O înfrângere grea, dar corectă. Acum e timpul să lucrăm pentru a face o echipă competitivă, așa cum această emblemă și acești fani merită. Forza Dinamo!”

Pe banca de rezerve a Chindiei, la acest meci, a fost şi Liviu Mihai-Fițaru, iar a doua zi, clubul anunţa încetarea contractului cu el, jucător care a evoluat în ultimele cinci sezoane la echipa noastră. „Îi mulţumim lui Liviu pentru munca depusă la Chindia Târgovişte şi îi dorim mult succes în carieră!” scria pe site-ul AFC Chindia Oficial. El a fost prezentat apoi la Turris Turnu Măgurele, echipă care se lupta din nou pentru promovarea în Liga 1. Între timp, Liga Profesionistă de fotbal face publică echipa ideală a etapei a 2-a din Liga 1, în care erau doi târgovișteni: Niczuly (Sepsi) – Baco (Gaz Metan), Patriche (Clinceni), C. Dinu (Chindia) – Keyta (Botoșani), Diaz (Chindia), Albu (UTA), Fl. Tănase (F.C.S.B.) – Man (F.C.S.B.), Dugandzic (Botoșani), Koljic (C.S. Universitatea Craiova).

Victoria cu Dinamo avea loc în data de 31 august 2020, zi în care se împlineau patru decenii de când „Prințul din Trivale” a devenit „Voievodul Târgoviștei”. Era etapa a 3-a din eșalonul secund care programa derby-ul C.S. Târgoviște - Rapid, iar arena de sub Turnul Chindiei era luată cu asalt de peste 20.000 de spectatori. Oamenii veniseră, în primul rând, să vadă cu ochii lor a 8-a minune a lumii: Nicolae Dobrin în tricoul formației gazdă! Ceea ce părea un vis interzis s-a realizat în acea ultimă zi de vară. O duminică toridă, însă nimeni n-a avut timp să se plângă de temperaturile ridicate. În inimile și-n gândurile tuturor era loc pentru un singur nume, Dobrin! Deși avea numai 33 de ani, iar cu un sezon înainte câștigase de unul singur campionatul în urma acelui legendar Dinamo – F.C. Argeș 3-4, Gâscanul fusese forțat să plece de la Pitești. Nu i-a spus nimeni „Du-te, nu mai avem nevoie de tine!”. Dacă s-ar fi aflat, suporterii i-ar fi crucificat pe șefii Argeșului. I s-a sugerat însă, că va juca tot mai rar, dacă va mai juca, iar orgoliosul Gicu nu putea accepta asta, mai ales după tot ce făcuse pentru gruparea alb-violetă. Așa că, atunci când a fost ofertat de Constantin Titi Ionescu și Gheorghe Predoi, oficialii clubului dâmbovițean, a zis cu entuziasm „Da!”, chiar dacă urma să joace în B. Se spune că pentru a fi mai convingători, cei de la Târgoviște i-ar fi pus pe masă și 120.000 de lei, bani cu care îți luai vreo două Dacii dichisite sau un apartament de lux. „Vin, dar nu doar pentru bani. Vin pentru că vreau, simt că pot să mai joc, să mai bucur lumea din tribune, care m-a iubit mereu”, le-a spus Dobrin. Debutul la noua echipă a fost fulminant. Pasă de magician la golul de 1-0, o mulțime de faze prin care i-a ridicat pe fani în picioare, victorie cu 2-1 aplaudată minute în șir la final. „Prințul din Trivale” devenise deja „Voievodul Târgoviștei”!

C.S. TÂRGOVIȘTE - RAPID  2-1 (1-1)
Au marcat: SILVIU DUMITRESCU, min. 16, DUMITRU ECONOMU, min. 54 pentru C.S., respectiv  ION ION, min. 41, din 11 metri, pentru Rapid.
C.S. TÂRGOVIȘTE: Gheorghe Voinea - Dumitru Gheorghe, Florea Alexandru, Ion Ene, Ionel Pitaru, Silviu Dumitrescu (min. 46 Mihai Iatan), Gheorghe Filipescu, Dumitru Economu - Gheorghe Greaca (min. 29 Mihai Mărgelatu), Petre Marinescu, Nicolae Dobrin. Antrenori: Ștefan Coidum și Radu Jercan. 
RAPID: Ion Anuței - Ioan Popescu, Florin Tiță, Viorel Păun, Florian Fogorossy - Ion Ion, Nicolae Paraschiv, Marinel Râșniță - Florin Cojocaru, Petre Grosu, Marin Vătui (min. 63 Adrian Georgescu; min. 84 Marian Damaschin). Antrenori: Ion Ionescu şi Ilie Greavu.

Prestațiile excelente ale lui Dobrin la C.S. Târgoviște s-au materializat nu doar în pase decisive, ci și în 17 reușite, care l-au transformat în golgeterul echipei! Tot datorită lui Gicu, trupa pregătită de Ștefan Coidum a promovat la finele stagiunii 1980-1981, devansându-le clar pe marile favorite Petrolul Ploiești și Rapid București. În prima divizie (1981-1982), Gâscanul a mai disputat 13 partide în tricoul târgoviștenilor, marcând de 5 ori. Apoi s-a întors la F.C. Argeș, pentru un adio de gală la Pitești. Interesul fantastic stârnit de transferul lui Dobrin la Târgoviște a determinat postul public să transmită în direct cele 4 meciuri pe care C.S. le-a disputat cu Petrolul și Rapid. Asta, într-o vreme în care și din „A” se dădea puțin fotbal la tv. În cele 4 dueluri cu Petrolul și Rapid, C.S. Târgoviște s-a impus de 3 ori, iar o dată a  terminat la egalitate: un dublu 2-1 cu giuleștenii, 2-0 și 1-1 cu ploieștenii. „Nu m-am certat cu nimeni la Pitești, nu de asta am plecat, dar Halagian mergea pe întinerirea lotului, iar eu am jucat tot mai rar. E o realitate. Am ales să vin la Târgoviște și pentru că sunt aproape de casă. Am venit să promovăm!” spunea Nicolae Dobrin, în august 1980.

Revenind în 2020, la o săptămână după meciul cu Dinamo, consemnăm un nou transfer la Chindia, în fapt o revenire, Daniel Popa, de 25 de ani şi 2 luni, împrumutat chiar de la Dinamo pentru un sezon. Fotbalistul nu se afla în planurile antrenorului Contra pentru ediția 2020-2021, fiind trimis iniţial la echipa a doua a clubului şi apoi la Târgoviște. Dani Popa a mai evoluat pentru Chindia timp de două campionate din 2014 până în vara anului 2016, după care alb-roșii l-au transferat în schimbul a 30.000 euro. A jucat în 92 de meciuri și a marcat 16 goluri pentru Dinamo, în Liga 1, dar a evoluat şi în 10 partide în Cupa României și 3 în Cupa Ligii, înscriind de trei ori în tricoul alb-roșu, câştigând cu bucureștenii şi Cupa Ligii în 2017. Avea o selecție la echipa națională U21 a României, în partida cu Danemarca, din 2016, dar cariera lui părea în 2020 într-o mare derivă, Chindia părând a fi o ultimă şansă pentru o revenire adevărată în fotbal. Fanii dinamovişti erau extrem de încântați că atacantul a plecat din „Ștefan cel Mare” şi s-au întrecut în ironii pe rețelele de socializare, după ratările incredibile și jocul modest pe care l-a avut Popa în ultima perioadă. „Bine că am scăpat de el! Să le mănânce sufletul și la ăia”, este mesajul lui Marin Vlad, „Până la iarnă se satură de el și îl dau împrumut pe la Avântul Reghin sau Bârlad, dacă mai există”, este ironia lui Florin Grădinaru, încântat că Daniel Popa a plecat la Chindia. „Cel mai slab atacant din istoria lui Dinamo, nu are ce să caute în Liga 1”, considera și George Alexandru, un alt suporter al bucureștenilor. „Păcat... un asemenea jucător nu trebuia să plece fără câteva milioane de euro. Ne-am pierdut talismanul”, este ironic și Ștefan cu Popa. „Nu vreau să par răutăcios, dar băiatul ăsta se preta mai bine la handbal”, e mesajul lui Alex Cociobanu. „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a scăpat de panarama asta. O rușine de fotbalist”, este dur Bogdan Dobrescu. „Nici dacă îl aduceam pe Messi nu eram atât de fericit”, este ironia lui Laur Darie. În replică, la şapte critici dinamovişti, tot atâţia sporteri ai Chindiei. Liviu Marian: „Bine ai revenit Dany la echipa care te-a lansat în fotbalul mare!!!”, Viorel Vasile: „Atacantul de care aveam nevoie! Bun venit, și mult succes! O să devină golgeterul echipei, sunt convins... Uşor, ușor se conturează echipa și la noi... Mai avem nevoie de stadion...”, Vasile Radu: „Bine ai revenit Daniel, dar nu uita că ai vorbit urât de Chindia ce te-a crescut. Cât mai multe goluri ptr. Chindia îţi doresc”, Popa Constantin Cătălin: „Welcome back, Dani! Era bun şi Neicuțescu, chiar dacă mai are ieşiri extrasportive”, Marian Dumitru: „Multă sănătate și Dumnezeu să îți dăruiască tot binele din lume, și bun venit la echipa noastră de suflet, hai Chindia”, Răduță Catalyn: „Bravo!! Era timpul să se întoarcă acasă să ne dea o mâna de ajutor să ne îndeplinim obiectivele”, Mușat Nicu: „Mult noroc Dany!”. Doar timpul ne va arăta cine a avut dreptate!
  Vine apoi vestea că oamenii Chindiei care au fost infectaţi cu coronavirus s-au vindecat, cu o excepţie, iar Aioani, Corbu, Martac, Negrea şi Dumitrașcu au revenit la antrenamente, în regim normal. A rămas în izolare doar antrenorul principal Emil Săndoi, încă pozitiv la testele Covid-19, astfel că echipa a fost în continuare condusă, la ședințele de pregătire, de secundul Vali Năstase. În fine, se anunţă şi plecarea lui Cătălin Constantin Barbu din lot, la F.C. Argeş, unde, în Liga a II-a, jucase în 39 de meciuri, reuşind 6 goluri, dar la Chindia a evoluat în 8 meciuri unde nu s-a întâlnit cu golul. Era un jucător U21, dar băiatul celebrului Jean Barbu era departe de nivelul fotbalistic al tatălui său. Gândiţi-vă că, dacă ar fi avut valoare, tânărul nu ar fi fost lăsat să plece de către preşedintele Marcel Ghergu şi cei doi antrenori ai Chindiei, toţi trei coechiperi acum două decenii cu „Cobra”, aşa cum era poreclit tatăl lui Cătălin, cu un palmares impresionant. Să aprofundăm, Constantin Barbu, zis Jean, a fost golgeter în sezonul Diviziei A 1997-1998, marcând același număr de goluri, 21, ca și bistrițeanul Ion Vasile Oană. Barbu senior avea 144 de meciuri şi 84 goluri în Divizia A, 8 partide şi 5 goluri în cupele europene, iar la echipa naţională a jucat în trei meciuri, 8 – 1 cu Liechtenstein, a dat un gol, cu Islanda, 4 – 0, şi cu Grecia, 2 – 1, în care a înscris o dată. În septembrie 1997, la meciul România – Islanda, Jean a obţinut un penalty. Scorul era 1 – 0 pentru România,  a luat mingea să execute penalty-ul, dar Gică Hagi i-a spus: „Copile, te rog lasă-mă pe mine să execut penaltyul, pentru că am un record de doborât”. Şi „Cobra” l-a lăsat pe Hagi să depăşască recordul de goluri la echipa naţională, deţinut de Bodola. Cât îl priveşte pe Adi Mutu, cum a fost promovat la echipa mare, s-a bucurat de protecţia lui Jean Barbu. „Încă din prima clipă l-am luat pe Mutu sub aripa mea protectoare. Mi-a plăcut de el pentru că avea încă de junior acel tupeu pe care doar jucătorii de clasă îl au, şi în plus, avea şi talent cu carul. După ce a venit la echipa mare, Adi Mutu ieşea în oraş numai cu mine. Eram ca un frate mai mare prntru el. Când a semnat cu Dinamo, noi mai aveam de jucat un meci cu F.C. Argeş la Oneşti. Dar pentru că un alt jucător îi aplicase o corecţie ca unui junior neastâmpărat, Adi nu voia să vină la meci. Cu greu l-am convins, a venit, a jucat şi a marcat toate cele trei goluri cu care am câştigat: 3-0” povestea Jean Barbu-Cobra. Din păcate pentru el, şi pentru Chindia, fiul său Cătălin, care revenea la F.C. Argeş, era doar o speranţă, evident că mai avea timp, dar la 21 de ani tatăl său era o certitudine...



Înainte de deplasarea la Clinceni, aflăm că partida cu sibienii din a patra etapă va fi ultima pe stadionul „Ilie Oană”, deoarece administratorii arenei sportive, oficialii lui C.S.M. Ploiești, au decis să rezilieze, începând cu 1 octombrie, contractul de închiriere. „ La baza acestei hotărâri a stat faptul că se doreşte protejarea gazonului – a cărui întreţinere este destul de dificilă în cazul unei frecvenţe sporite a meciurilor – în perspectiva partidei pe care echipa naţională de fotbal a României o va disputa pe data de 14 octombrie, în Liga Naţiunilor, în compania Austriei, dar şi a meciurilor pe care echipa fanion a judeţului, F.C. Petrolul Ploieşti, le are de susţinut în eşalonul secund” au explicat oficialii CSM Ploieşti. Practic, Târgoviștea este obligată să găsească urgent o variantă pentru jocurile considerate pe teren propriu. O decizie lipsită de fair-play în condiţiile în care clubul târgoviştean era cu plata chiriei la zi și cu un contract valabil încă cel puțin trei luni. La mijloc, din informațiile noastre, nu era implicat fostul nostru antrenor Viorel Moldovan, erau exclusiv jocuri politice, cu Valeriu Vivi Răchită în prim-plan şi suporterii petrolişti asmuţiţi să alunge Târgoviştea fotbalistică de la Ploieşti, nicidecum explicația că întreținerea gazonului costă prea mult, din cauza programului aglomerat de pe arena „găzarilor”. Era în egală măsură şi vina primarului Târgoviștei, Cristian Stan, care promisese în 2019 că stadionul de sub Turnul Chindiei va fi gata în martie 2020, dar pe şantier s-a lucrat cu viteza... melcului, apoi lucrările s-au oprit. În prag de alegerile locale de pe 27 septembrie, edilul şef târgoviștean anunța pe facebook în ce stadiu era investiţia, dar şi situaţia contractuală cu proprietarii arenei ploieştene: „Cu referire la lucrările efective de modernizare a stadionului <<Eugen Popescu>>, precizez că la acest moment se lucrează la tribuna nouă, zona de fundații, la consolidările de la partea inferioară a tribunei vechi, dar și la terenul de joc propriu-zis! De precizat că a fost realizată întreaga substructură a suprafeței de joc, de la instalația de încălzire, până la sistemul de drenaj și de evacuare a apelor pluviale. La începutul săptămânii viitoare, vor debuta lucrările de foraj aferente stâlpilor instalației de nocturnă, dar și lucrările de consolidare a părții superioare Referitor la informațiile apărute în spațiul public, privind imposibilitatea desfășurării meciurilor de acasă pe stadionul <<Ilie Oană>>, precizez că nicăieri în Protocolul din data de 22.04.2020, încheiat între A.F.C. Chindia Târgoviște și C.S.M. Ploiești, cu valabilitate pe întreaga perioadă de desfășurare a sezonului competițional 2020-2021, nu este prevăzută posibilitatea denunțării unilaterale a acestui act juridic, cu excepția situației în care A.C.S. Petrolul 52 Ploiești ar fi promovat în prima ligă la finalul sezonului trecut, lucru care nu s-a întâmplat. În aceeași ordine de idei, resping cu hotărâre orice fel de strategie de atragere a clubului târgoviştean în dispute electorale meschine, de către cei a căror unică preocupare este minciuna ridicată la rang de artă”. Și anul trecut, la venirea Chindiei la Ploieşti, a fost un scandal de amploare, dar doar în mediul virtual. Astfel, fanii echipei locale, Petrolul, au vrut să inițieze o petiție împotriva noastră, totul plecând de la o decizie a autorității locale ploieştene, care a programat un meci test al găzarilor pe terenul de la Strejnic, și nu pe „Ilie Oană”, așa cum era anunțat inițial. În doar câteva ore, zeci de comentarii ale fanilor petroliști au urmat anunțului, aproape toate fiind împotriva Chindiei, care nu a reacționat față de anunțurile războinice ale fanilor prahoveni. Reclamaţia nu s-a mai scris şi conflictul s-a stins până în prag de alegeri electorale când, iarăşi, suporterii lupilor galbeni au fost zgândăriţi de unii politicieni ploieşteni aflaţi în cursa disperată pentru scaunele de primar al oraşului şi de consilieri locali. De la promovare trecuseră aproape 14 luni, iar noi eram daţi afară din oraşul lui Nenea Iancu, deşi plătisem la timp atâţia bani câţi se conveniseră contractual. 
Era ca în „Balada chiriaşului grăbit” a lui George Topîrceanu, Chindia era cu bagajele la uşă şi se uita supărată la „dama” C.S.M. Ploieşti şi cu speranţa după o nouă „locuinţă”: „Trec anii, trec lunile-n goană/Şi-n zbor săptămânile trec/Rămâi sănătoasă, cucoană/Că-mi iau geamantanul şi plec!/Eu nu ştiu limanul spre care/Pornesc cu bagajul acum/Ce demon mă pune-n mişcare/... C-aşa mi-e viaţa – o goană/Şi astfel durerile trec... /Rămâi sănătoasă, cucoană/Că-mi iau geamantanul şi plec!” Mioveni? Giurgiu? Bucureşti? Chiajna? Voluntari? Clinceni? Buzău? Braşov? Unde vom ajunge? Vom vedea...




Să consemnăm că fotbalul dâmboviţean era în continuare reprezentat în liga secundă şi în cea de-a treia, ne referim la oamenii ce împărţeau dreptatea pe teren şi la cei care supervizau partidele, de arbitrii târgovișteni Petruța Iugulescu și Marius Chițu, Florin Pucheanu - Ulmi, Răzvan Mihai Dobre-Șotânga, Gabriel Ion Catană, Adrian Dumitru, Adrian Păunescu, Aurelian Florin Mocanu, Cătălin Țuțuianu, toți din Târgoviște şi Ion Onicescu-Glodeni. La Juniori Republicani oficiau Richard Andronache-Săcueni și târgoviștenii Andrei Ghiureș, Adrian Ioniță, Andrei Vremăroiu, Andreea Bădoiu, Andrei Constantinescu, Ștefan Mincu, Emanuel Nichita și Bogdan Duțu, ultimii doi fiind și arbitri la Futsal. Observatori erau Ioan Negoescu, Emil Tudor, Cătălin Vremăroiu, Adrian Gligoraș, din Târgovişte, Dragoş Ionescu şi Mihai Duras-Fieni, Dumitru Laurenţiu Nistor-Moreni, Dan Vasile-Pucioasa. Nu mai contam la nivelul primei divizii şi perspectiva era dezarmantă, nu erau deloc speranţe că în viitorul apropiat am mai putea avea!
 

 
Între meciurile cu Dinamo şi Clinceni, au loc Zilele Cetăţii Târgovişte, desfăşurate în condiţii special, impuse de pandemia de coronavirus şi de o serie de norme de siguranţă sanitară. Prima manifestare a fost deschiderea Salonului Editorial, organizat de Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu”, Primăria Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa, eveniment la cea de-a XIX-a ediţie, în cadrul căruia au avut loc multe lansări de carte. De mare ţinută au fost concertul de muzică clasică, cu invitaţii speciali Felicia Filip şi Gheorghe Zamfir, acompaniaţi de Orchestra Simfonică Muntenia a Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, momentul premierii cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi Simpozionul Naţional „Şcoala de la Târgovişte”, ediţia a VII-a, realizat de Societatea Scriitorilor Târgovişteni, condusă de profesorul Mihai Stan. Ziua de 8 septembrie a debutat cu slujba religioasă la catedrala Mitropolitană din Târgovişte, urmată de Şedinţa Festivă a Consiliului Local Municipal Târgovişte şi de activităţi artistice şi culturale, precum şi târgul tradițional de „Sfânta Maria” din parcul Chindia, unde s-au adunat meşteri populari şi producători de alimente şi băuturi tradiţionale. Nu au mai fost spectacolele de la Curtea Domnească şi din Piaţa Tricolorului, meciul de fotbal dintre reprezentanţii Primăriei şi gloriile de altădată. Nu au mai fost nici parada de la Teatrul Tony Bulandra până la parcul Chindia, recitalurile susținute de Vlad Miriță și Trooper, au lipsit Cupa Chindia la fotbal – Turneul Cartierelor și Cupa Zilele Cetății la tenis de câmp. Organizatorii au fost circumspecți şi prudenţi, oaspeţii au ţinut să fie prezenţi, dar temători şi în număr foarte mic. Așa a fost sărbătoarea orașului în anul de grație 2020!


La Clinceni, vizam un rezultat bun după trei meciuri pierdute cu ei în campionat şi în play-out, aveam doar o victorie la Ploieşti împotriva ilfovenilor. Gruparea gazdă era fără marcatorii Vojtus, Buziuc şi Merloi, autorii a câte 3 goluri în poarta noastră în trecutul de liga I, ultimul chiar a reușit hat-trick-ul, fotbalişti plecaţi de la echipă după ce ne-au dat mari bătăi de cap, dar cu două transferuri importante, mijlocaşul Cristian Tănase şi fundaşul Florin Gardoș şi pregăteau şi venirea lui Raul Rusescu. Chindia era în efectiv complet, se vindecaseră de Covid toţi cei 5 jucători, antrenorul Emil Săndoi şi ceilalţi angajaţi ai clubului virusaţi. Portarii au ieşit în evidenţă în această întâlnire, destul de spectaculoasă. În prima repriză, Academica a fost periculoasă mai ales prin Cristi Dumitru, în minutele 4 şi 31, între acestea fiind şi mingea trimisă pe bara transversală de bulgarul Pashov. Chindia a avut şansa golului în min. 19, prin Neguţ şi în min. 37, prin Piţian, ultimul având o finalizare de fundaş, cu minge trimisă în tribuna goală, lipsită de spectator, ca de obicei în ultimele şase luni, din cauza pandemiei. Consemnăm în min. 34 ieşirea de pe teren a lui Yameogo, accidentat şi revenirea după patru ani a lui Daniel Popa la Chindia, la primul meci în Liga I pentru Târgovişte. La patru minute după pauză, Daniel Florea ratează un penalty dictat după un fault comis asupra lui, goalkeeperul Octavian Vâlceanu a respins, faza a continuat, iar Dani Popa, din poziţie de offsaid a înscris, golul fiind anulat. Oaspeţii au fost aproape de gol şi în min. 60, când Denis Dumitraşcu l-a copiat pe Pashov şi a trimis şi el o centrare cu efect, la care mingea ajunge pe transversală. 


Portarul Dinu Moldovan este inspirat la şuturile lui Boiciuc din min. 58 şi după trei minute, Ceandarov. Patru minute mai târziu, goalkeeperul nostru a fost salvat de transversală la şutul lui Achim, apoi Cristian Tănase, fostul jucător al lui F.C.S.B., debutează la echipa din Clinceni, fiind introdus pe teren în min. 66. Fiecare echipă e din ce în ce mai atentă în apărare şi ocaziile mari dispar, astfel că scorul final e cel de la început de meci. Pentru prima data, în scurta istorie a duelurilor cu Academica la Liga 1, Chindia pleacă neînvinsă de la Clinceni, iar gazdele, fără victorie în noul sezon, aveau 2 puncte şi ocupau locul 11, în timp ce Târgoviştea cu o victorie şi un egal, cu punctaj dublu, urcau pe poziţia a 6-a a clasamentului. Ca să glumim puţin, eram în play-off şi era bine să se fi încheiat campionatul...

ACADEMICA CLINCENI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-0
ACADEMICA: Vâlceanu – Pashov, Jutric, Patriche, Dobrescu – Achim (min. 84 Pârvulescu), Cebotaru, M. Şerban (min. 66 Cr. Tănase), Chandarov (min. 78 Andronic) – Cr. Dumitru (min. 85 Gliga), Boiciuc. Antrenor: Ilie Poenaru. 
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Căpuşă, Piţian, C. Dinu, D. Dumitraşcu – Cr. Neguţ (min. 90 Berisha), Iacob, Dulca, Diaz – Yameogo (min. 34 D. Popa), D. Florea (min. 63 Raţă). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Ionuţ Coza (Cernica), ajutat la cele două linii de Mihai Marius Marica (Bistriţa) și Adrian Vornicu (Iaşi).Rezervă: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea). Observator: Liviu Ciubotariu (Galaţi) - C.C.A.

Bucuros de rezultat şi marcat încă de experienţă cu Covid 19, antrenorul Emil Săndoi a dat declaraţii la final de meci:  „Am trecut printr-o perioadă dificilă. E normal să îţi faci şi anumite probleme, văzând ce se întâmplă pe tot globul, ai o senzaţie de teamă. Dar nu am avut niciun fel de problemă, sper să nu am nici în continuare. Chiar aş vrea să donez sânge pentru plasmă, poate ajută pe cineva. Nici nu ştiu unde am putea să jucăm. Probabil vom găsi o soluţie. Dar noi oricum nu evoluăm acasă, toate meciurile sunt pe teren neutru. Ar fi culmea ca acum să fim obligaţi să schimbăm şi să jucăm în altă parte. Nu suntem o echipă mare a campionatului şi orice detaliu ar putea conta în economia jocurilor. Îmi doresc să jucăm în continuare la Ploieşti. În mare parte, cam acesta va fi lotul nostru. Mai avem unele posturi descoperite, mai avem mult de lucrat la omogenitate, pentru că am avut şi astăzi destul de mulţi jucători noi în primul 11. Vom încerca în perioada imediat următoare să lucrăm cât mai mult la capitolul ăsta. Cred că suntem echilibraţi acum, avem o echipă destul de tânără”. Etapa cu egal alb în Ilfov pentru Chindia este runda în care, Octavian Popescu, fiul lui Beniamin Popescu, a debutat în Liga I. Mijlocașul de 17 ani a intrat în teren în minutul 50 al jocului F.C.S.B. – F.C. Argeș, încheiat 3-0. „Crede în copilul tău. Într-o zi te va face mândru. Iubește-l, iartă-l, laudă-l. E sânge din sângele tău, e viața ta” a scris tatăl jucătorului pe Facebook, după momentul emoționant.

Prima etapă a Ligii a 3-a, seria a 6-a  a adus față în faţă cele două divizionare dâmboviţene din acest eşalon, F.C. Pucioasa și Flacăra Moreni, antrenate de Nicolae Croitoru, respectin Gabriel Paraschiv. A fost un meci frumos, cu multe momente aprinse, patru goluri și o eliminare în final de partidă, cea a lui Alexandru Iamandache. S-a jucat cu ambiție, dăruire și agresivitate, elemente specifice duelurilor dintre cele două echipe. Flacăra a încercat să atace încă din startul jocului, dar șutul lui Bogdan Tocan din min. 2 a fost deviat și balonul a trecut pe lângă buturi. După opt minute, la poarta cealaltă, mingea trimisă de Petre a fost prinsă de Duță, apoi ex-târgovișteanul Alin Nisipeanu a scăpat spre poarta morenarilor, Eugen Matei l-a faultat în careu şi Narcis Marina a înscris din penalty. Era min. 15 şi Pucioasa, fără cea mai importantă achiziţie, Crinel Stoica, izolat acasă din cauza Covid-19, putea să-și mărească avantajul prin Diță şi Iamandache. Partea secundă a jocului a fost dominată total de Flacăra care a avut patru ocazii de gol prin Tiberiu Calofir, min. 46, Andrei Iliescu, min. 55, Claudiu Niculăescu, min. 57 și Ionuţ Petculescu, min. 59, dar şi Pucioasa a fost pe punctul să înscrie din nou, Denis Duță intervenind bine la șutul lui Petre din min. 70. Tibi Calofir a beneficiat de o lovitură liberă dintr-o poziție favorabilă, însă a trimis peste poartă în min.77, iar patru minute mai târziu, acesta reuşeşte să marcheze cu un șut sub bară, din interiorul careului. Gazdele nu renunţă şi marchează prin Richard Țilică, finalizare frumoasă din interiorul careului, în min. 85, însă morenarii egalează din nou în final de meci, prin Iliescu-Iască şi scorul final este 2-2. Şi o remarcă, F.C. Pucioasa și Flacăra Moreni s-au întâlnit, din nou, în Cupa României, tot în septembrie, la 10 zile după partida din campionat, tot sub Patrana. Au câştigat gazdele, 2-1(2-0), au înscris Marina, min. 37, din penalty, Crinel Stoica, min. 45, respectiv Oaie, min. 67, pentru oaspeţi. 

F.C. PUCIOASA - FLACĂRA MORENI  2-2 (1-0)
Au marcat: NARCIS MARINA, min. 15, din penalty, RICHARD ȚILICĂ, min. 85, pentru F.C. Pucioasa, respectiv TIBERIU CALOFIR, min. 81 și ANDREI ILIESCU, min. 90 pentru Flacăra Moreni.
F.C. PUCIOASA: Ghițescu – R. Simion, Marina, Blas, Diță (min. 82 Georgescu) – Lungeanu, Dragnea, Petre (min. 72 Samoilă) – Iamandache, Țilică, Nisipeanu. Antrenor: Nicolae Croitoru.
FLACĂRA MORENI: Duță – Cristea (min. 87 Căciulă), Floricel, Matei, D. Cernea – Constantin (min. 77 Vîrtej), T. Calofir, C. Anton (min. 53 I. Petculescu) – Tocan (min. 46 Niculăescu), A. Iliescu, Păun (min. 77 Ilie). Antrenor: Gabriel Paraschiv.

Aflăm cu bucurie că două dâmbovițence fac parte din lotul echipei naționale de fotbal feminin a României pentru meciurile cu Belgia și Croația, programate în preliminariile Campionatului European 2022. Cele două jucătoare din Dâmbovița convocate de selecționerul Mirel Albon sunt Andreea Părăluță de la Levante, portar și Olivia Oprea-Villarreal, fundaș. România va întâlni Belgia, în deplasare, pe 18 septembrie, iar Croația, pe teren propriu, patru zile mai târziu. Lotul era format din Andreea Părăluță (Levante), Camelia Ceasar (AS Roma) – portari, Teodora Meluță (Olimpia Cluj), Erika Gered (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Olivia Oprea (Villarreal), Andreea Corduneanu (Heniu Prundu Bârgăului), Cosmina Dușa, Cristina Codrescu (Fortuna Becicherecu Mic) – fundași, Anne Maria Bănuță (Stade Brestois), Ștefania Vătafu (Anderlecht), Mihaela Ciolacu (Olimpia Cluj), Andrea Herczeg (Viktoria Haladas), Bianca Sandu (Diosgyori VTK), Nicoleta Deca (Fortuna Becicherecu Mic) – mijlocași, Laura Rus (Fortuna Becicherecu Mic), Ana Vlădulescu (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Florentina Olar (FC Nordjaelland), Andreea Laiu (Heniu Prundu Bârgăului), Cristina Carp (Fortuna Hjorring) și Mara Bâtea (Olimpia Cluj) – atacanți. Cu Belgia în deplasare, fetele, cu Părăluţă şi Oprea titulare, au pierdut, scor 6-1 pentru gazde, golul de onoare fiind marcat de Rus în min. 54, cinci minute mai târziu Meluță fiind eliminată. În schimb, pe teren propriu, fotbalistele noaste au învins Croaţia cu 4-1, marcatoare Landeka min. 16-autogol, Bâtea min. 39, Herczeg, min. 45+3 şi Rus min. 67, respectiv Rudelic, min. 9, dar calificarea la Campionatul European 2022 era ratată.


E momentul ca până la Chindia fotbalistică să zăbovim la Chindia turistică şi alpinistică, adică la „Asociaţia Chindia Jurasic Park” care continua tradiţia drumeţiei montane în ţară şi activităţile tematice educative pentru copii şi tineret, în domeniul educaţiei montane şi civice. Înfiinţat la 15 decembrie 1983, Clubul de turism „Chindia” a reunit în rândurile sale mulţi tineri pasionaţi de turism, în special ghizi ai Agenţiei B.T.T. Dâmboviţa, iar în 1991 şi-a schimbat denumirea în Asociaţia de Turism „Chindia”, gruparea ajungând, prin muncă şi activitate, la rezultate care au clasat-o în primele 5 cluburi de turism din ţară. La nivel local, membrii „Asociaţiei Chindia Jurasic Park” au fost şi sunt colaboratori ai Consiliului Judeţean, Primăriei Târgovişte, Salvamont, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi ai Biroului de Turism pentru Tineret din urbe, condus de Marius Tănase, reuşind să se menţină ca fiind cea mai bună grupare a mişcării turistice dâmboviţene. De-a lungul timpului, montaniarzii au dus simbolurile Târgoviştei, ale judeţului, ale României, pe cele mai înalte vârfuri de pe 4 continente, prima expediţie externă fiind dedicată momentului omagial „Târgovişte 600” (1396-1996). Un nucleu reprezentativ al mişcării turistice montane dâmboviţene, format din mentori ai Chindiei Jurasic Park, denumit sugestiv „dinozaurii” de la Chindia, a iniţiat în anul 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, TOP 27, topul cuceririi celui mai înalt vârf/celei mai înalte cote din fiecare ţară a Uniunii Europene. În anul 2013, odată cu intrarea Croaţiei în UE, Top 27 a devenit, pentru montaniarzi, TOP 28. Din cele 28 de vârfuri, au fost cucerite până acum cele mai înalte cote din 20 de ţări. Mari performanțe!


Totuşi, nici munţii României nu au fost uitaţi, în perioada 2014-2015 derulându-se programul TOP 14-Senectute, cucerirea celor 14 vârfuri peste 2500 m din România de către veteranii echipei, însoţiţi, bine-nţeles, de tineri pasionaţi de drumeţia montană. Câteva expediţii efectuate de pasionaţi în TOP 27, cele mai înalte vârfuri: în 2008 GRECIA - Mytikas / Olimp - 2919 m, SLOVENIA - Triglav / Alpii Julieni - 2864 m, FRANŢA - Mont Blanc / Alpii francez, 4810 m, incursiune montană dedicată Asociației de Turism Chindia la împlinirea vârstei de 25 ani. În următorul an, SPANIA - Teide / Tenerife - 3718 m, în 2010 AUSTRIA, Grossglockner - 3798 m, în 2011 MALTA - Ta’ Dmejrek -   253 m, în 2012 ROMÂNIA - Moldoveanu / Făgăraş - 2544 m, BULGARIA - Musala / Rila-Balcani - 2925 m, toate fiind cele mai semețe vârfuri din țările respective. Au urmat în 2013 FRANŢA - Mont Blanc / Alpii francezi - 4810 m dedicat şi Asociației de Turism Chindia la 30 ani, GERMANIA - Zugspitze - 2962 m, OLANDA - Vaalserberg - 322,5 m, BELGIA - Signal de Botrange -   694 m, UNGARIA - Kekes - 1014 m , în 2014 POLONIA - Rysy / Tatra poloneză - 2499 m și ROMÂNIA - Moldoveanu / Făgăraş - 2544 m, în 2015 SLOVACIA - Gerlachovsky / Tatra Mare - 2655 m, cel mai înalt vârf din CROAŢIA - Dinara / Alpii Dinarici - 1831 m, SLOVENIA - Triglav / Alpii Julieni - 2864 m, CIPRU - Olympus / Troodos -  1952 m, în 2016 IRLANDA - Carrauntoohil, AUSTRIA – Grossglockner, GRECIA - Mytikas / Olimp - 1038 m, 3798 m, 2918 m, în 2017  Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – Ben Nevis /  Scoţia și BULGARIA – Musala / Rila - Balcani, urmate de FRANŢA – Mont Blanc - Gouter / Alpii francezi, - 1344 m,  2925 m, 4810 m, iar în 2018  CEHIA – Snezka / Sudeţi, 1603 m, toate din TOP 28, evident cele mai înalte ,,destinații" montane din aceste țări. În condiţiile menţinerii restricţiilor de circulaţie către multe ţări europene, montaniarzii au dus, de Zilele Cetăţii, simbolurile oraşului, pe cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu - 2544 m, din masivul Făgăraş. Au participat experimentaţii drumeţi Nicu Posta, Ileana Bocanciu, Ionel Glodeanu, Nini Stan, fiecare din ei cu multiple reuşite naţionale şi europene şi, în premieră, tinerii Alex Stan, Cosmin Decu şi Mugurel Mocanu. De la mare înălţime, ei au transmis sincera urare: „La mulţi ani, Târgovişte! La mulţi ani, târgovişteni!”. Plecarea s-a făcut sâmbătă, 5 septembrie, ascensiunea realizându-se prin Valea Rea/Stâna lui Burnei o zi mai târziu, astfel ca pe data de 7 să se revină în oraș, cu fotografii de pe vârf.


Instantaneele au fost prezentate la şedinţa festivă din cadrul manifestării Zilele Cetății Târgoviște, unde au fost acordate titlurile de „Cetățean de Onoare” generalului de brigadă Pavel Babeu și prof. Mihail Iugulescu (post-mortem), placheta fiind ridicată de fiul său Mihnea, fratele lui Ciprian Iugulescu, directorul sportiv la echipa de fotbal Chindia Târgovişte. La eveniment au participat edilul-șef Daniel Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, city managerul orașului, Gabriel Boriga, senatorul Titus Corlățean, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, de la Arhiepiscopia Târgoviște, care a transmis mesajul și binecuvântările Înaltpreasfințitului Părinte Nifon, arhiepiscop și mitropolit al Târgoviștei și alte personalități ale urbei.


În final de prezentare Chindia Jurasic Park, o declarație memorabilă a şefului asociației, Nicolae Posta: „În general, televiziunile nu arată performanţele deosebite ale românilor, ci mai ales lucruri de cancan, gen ursul de pe Valea Cerbului. Ca un exemplu la cele spuse, David Neacşu a organizat prima experienţă românească în Himalaya. De acolo s-a întors cu cinci recorduri mondiale. La întoarcere, pe aeroportul Otopeni, echipa de alpinişti români a ajuns în acelaşi timp cu Adrian Mutu care tocmai se întorcea de la divorţ. Toate camerele au fost pe fotbalist, iar pe alpinişti nu i-a băgat nimeni în seamă. Cred că am zis totul cu asta”. Nici evenimentul inedit pe care l-a inițiat în 2020 nu i-a interesat pe jurnaliști, presa era indiferentă la natură și turism. „La jumătatea lunii septembrie a anului 2015, am aniversat o vârstă rotundă, s-o spunem direct, 60 de ani, cucerind ultima tranșă, vârfurile Vânătarea lui Buteanu - 2507 m, respectiv Lespezi - 2517 m, Cornul Călțunului - 2505 m și Negoiu - 2535 m, din cele 14 vârfuri peste 2500 de metri din România, încheind un program ambițios numit TOP 14 - Senectute. Acum, în 2020, la aproape 65 de ani, am dus simbolurile Târgoviștei pe cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu - 2544 m și, implicit, pe fratele lui, vârful Viștea Mare - 2527 m. Și, totuși, pentru a aniversa cum trebuie ziua mea de naștere, 16 septembrie, am inventat o nouă provocare. Am găsit în zona Zărnești un mic aerodrom, am închiriat o avionetă, normal, cu pilot și am survolat zone dragi mie: Brașov, unde am făcut facultatea, Râșnov, unde am avut proiectul de diplomă și, în mod special, Bucegii. Imagini impresionante, cuvintele sunt de prisos. Pentru mine, muntele a fost și sigur va rămâne un reper de istorie și geografie, un punct de evadare din tumultul orașului, un loc magic. Proiectele externe vor continua, dar Bucegii vor fi mereu <<acasă>>. O sticlă de șampanie pentru ei, iar azi, o cupă pentru mine!” Și acum fotografiile! 




Câteva rânduri acum despre fostul fotbalist târgoviştean Liviu Nicolae, devenit antrenor la Steagul Roşu Braşov, întâiul tehnician de sub Turnul Chindiei la echipa simbol a Braşovului, aflată acum în căutarea promovării în eşalonul secund. „În acest moment, lotul este unul mare. Avem aproape 40 de jucători. Va trebui să luăm cele mai bune decizii şi să definitivăm lotul pentru acest sezon. Pornim de la zero, dar avem entuziasm. Ştim ce avem de făcut şi, dacă vom avea răbdare şi nu vom sări etape, vom ajunge acolo unde îşi doreşte toată lumea” declara Liviu, care nu era la prima experienţă. În vara anului 2016, el debuta ca antrenor la Unirea Tărlungeni, retrogradata din Liga a 2-a, (a fost coleg cu Adrian Mutu la şcoala de tehnicieni în ale fotbalului!). Ce declara atunci? 
„E cu totul diferită meseria de antrenor faţă de cea de jucător. Nu am un model de antrenor, eu vreau să-mi creez propria mea filozofie despre fotbal. Îmi place Reghecampf pentru agresivitatea şi organizarea imprimate echipelor pe care le antrenează, dar nu poţi lua, de exemplu, antrenamentele lui Guardiola şi să le pui în practică aici. O voi lua pas cu pas. Îmi place să lucrez cu copiii. Ei percep fotbalul ca pe o joacă, astfel că e foarte greu să lucrezi la acest nivel. Important este că doar aşa poţi acumula experienţă. Vreau să obţin carnetul de antrenor, pentru că altfel nu mă pot înscrie la cursurile pentru obţinerea Licenţelor B şi A”. Între timp, s-au înfăptuit rând pe rând dorinţele lui, iar unele urmează să fie realizate, singura problemă era să reuşească să promoveze cu Steagul Roşu Braşov în liga a doua. Răspunderea era imensă şi copleşitoare, iar pe antrenor, o ştie toată lumea, îl salvează doar rezultatele. Un braşovean, Nicolae Proca, a scris istorie în fotbalul târgoviştean, era rândul lui Liviu Nicolae de sub Turnul Chindiei să intre în istoria cu balonului rotund de sub Tâmpa!



Revenind la Chindia, avem din nou meci greu la Ploiești, cu Sibiul cel foarte iubit de arbitri, echipa impresarului Ana-Maria Prodan, soția lui Laurențiu Reghecampf, cel care a uitat de mult de unde a plecat. Târgoviștenii au început foarte bine meciul și pe fondul unei pase greșite, a lui Opruț, fundașul oaspeților, Daniel Popa a interceptat, a driblat şi portarul, şi din unghi, din marginea careului de 16 metri a reușit să trimită fără probleme în poarta goală, în min. 10, marcând primul său gol în Liga I, pentru Târgovişte. Şase minute mai târziu, avem 11 metri clar, putea fi 2-0, dar centralul nu acordă, fiind primul semn citit printre rânduri că, iarăşi vom avea probleme cu fluieraşul şi tuşierii. În min. 17, acelaşi Dani Popa trimite puternic mingea pe spaţiul porţii. Nu a fost să fie 3-0, dar putea fi 1-1 în min. 25, la marea ratare a lui Fortes, care a trimis balonul mult peste poartă, singur-singurel cu portarul Dinu Moldovan. Apoi avem mare ghinion, când Diaz părăseşte terenul accidentat, după ce a fost lovit de mai multe ori până atunci, Scarlatache definitivând „lucrarea”, astfel că, argentinianul, unicul nostru mijjlocaș de creaţie, este schimbat cu Vadim Rață, departe de forma cu care ne-a încântat în întreg anul 2019. În minutul 31, centralul vâlcean Cătălin Buşi, la fel ca piteşteanul Cătălin Popa în precedenta partidă cu sibienii, începe furtul pe față pentru oaspeţi şi împotriva noastră. Acordă o lovitură de la 11 metri la o intervenţie fără fault a lui Pițian asupra lui Sântean şi putem să-l credităm pe Buşi drept autorul egalării, cu toate că Romario Pires 
a transformat lovitura de pedeapsă. În ultimul sfert de oră al primei reprize, sub supravegherea părintească a arbitrilor, sibienii practică un joc dur fără a fi sancţionaţi (parcă se auzea îndemnul centralului către ei „Haideti băieţi, hai că se poate, intrăm în avantaj la pauză!”), astfel că a urmat superbul gol, al doilea al Sibiului, înscris de Andrei Sântean în min. 41, dintr-o lovitură liberă de la aproximativ 20 de metri.   
Începe repriza secundă și în minutele 48 şi 56 puteam marca prin şi Popa, dar în min. 66, Dani este inexplicabil schimbat cu Daniel Florea, deşi era vârful care s-a bătut de la egal la egal cu fundaşii Sibiului. Apoi Berisha, din nou cu o evoluţie modestă, e şi el înlocuit, iar la ieşirea de pe teren cere explicaţii şi e tare nervos. Un jucător modest, cu tupeu maxim! Intrat pe teren, Yameogo are o mare ocazie de a egala după o fază pe care şi-a creat-o inteligent, dar este jenat  vizibil în careu, în momentul şutului. În minutul 83, Paul Iacob trimite mingea cu capul spre portar, dar îl pune în poziţie de gol pe David Mayoral, la meciul de debut în tricoul sibienilor, şi este 1-3. Iacob e înlocuit, semn că Emil Săndoi era supărat pe el, aşa cum şi la Clinceni, Florea a fost schimbat după ce a ratat un penalty care ne-ar fi putut aduce trei puncte. Oaspeţii obţin prima victorie în campionat, după ce în primele 3 etape au avut două rezultate de egalitate şi o înfrângere. La finalul meciului, Săndoi pune eșecul pe seama lipsei de omogenitate a lotului: „Facem prea multe cadouri ca să câștigăm. Ne așteptam oricum să avem și astfel de momente”. În final, o remarcă a jurnalistului Costin Mihai: „Mă întreb, cum ar fi arătat arbitrajele din Chindia – Hermannstadt, dacă meciurile nu ar fi fost televizate? Dacă ar fi arbitrat așa pe vremuri la Urziceanca sau la Văcărești, Cătălin Buși ar fi plecat acasă, fardat cu vânătăi”. Subscriu cu o completare, să-l aşezăm pe lista de bătaie şi pe celălalt Cătălin, cel al lui Popa din Piteşti!

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - HERMANNSTADT 1-3 (1-2)
Au marcat: DANIEL POPA, min. 10, pentru Chindia, respectiv ROMARIO PIRES, min. 3, ANDREI SÂNTEAN, min. 41 și DAVID MAYORAL ,min. 82, pentru Hermannstadt.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Căpuşă, C. Dinu, Piţian, Iacob (min. 85 D. Dumitraşcu) - Cr. Neguţ, Dulca, A. Ioniţă, Berisha (min. 67 Yameogo) – D. Popa (min. 66 D. Florea), Diaz (min. 39 Raţă). Antrenor: Emil Săndoi
HERMANNSTADT: Cristiano – Scarlatache, Viera, Stoica – Caiado (min. 88 Mustivar), Dâlbea, Romario, Opruţ – Joalisson, Fortes (min. 62 Karanovic), Sântean (min. 69 Mayoral). Antrenor: Ruben Albes.
A arbitrat la centru Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea), ajutat la cele două linii  de Marius Nicoară (Drobeta Turnu Severin) și Ionel Valentin Dumitru (Gherghiţa-Prahova). Rezervă: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti). Observator: Eduard Dumitrescu (Pitești) - CCA.

Echipa de baschet feminin românesc, C.S.M. Târgovişte, a devenit „istorie”. Într-un comunicat de presă, destul de sec, Consiliul Director al F.R.B. a anunțat că, din actuala ediție a campionatului naţional feminin de baschet fac parte doar 11 echipe, între acestea neregăsindu-se și gruparea târgovişteană. Astfel, în LNBF 2020-2021 s-au înscris 11 echipe, împărţite pe 2 grupe, conform clasamentului din sezonul 2019-2020, astfel: „A” cu A.C.S. Sepsi Sic Sf. Gheorghe, F.C.C. Baschet Arad, C.S. Universitatea Cluj, Phoenix C.S.U. Constanța, C.S. Rapid Bucureşti, C.S.U. Rookies Oradea și „B” cu C.S.M. Satu Mare, C.S.T.B. Olimpia, C.S.U. Braşov, A.C.S. K.S.E. Tg. Secuiesc, C.S.M. Alexandria, C.S. Agronomia. Bun cunoscător al fenomenului, jurnalistul Horia Marin de la Valahia Media scrie: „Excluderea din competițiile interne a celor de la C.S.M. Târgoviște era anticipată, în condițiile în care echipa dâmbovițenă, finanțată de Primăria  Târgoviște, se zbate, la propriu, să supraviețuiească de ani buni. După momentul de glorie maximă, din 2009-2010, când echipa de baschet a Târgoviștei, la acea vreme C.S.M. Târgovişte, a fost la un pas de o calificare istorică în semifinalele FIBA EUROCUP (Liga Campionilor din baschetul feminin european) după un 75-57 la Târgovişte şi un 55-76 la Kursk, în sferturile de finală, disputate în fața echipei ruse Dinamo Kursk, pentru echipa primăriei Târgoviște a început declinul. Mai întâi a fost desființarea din 2010, apoi reînființarea echipei în 2011, apoi alte titluri de campioană naţională, altă renunțare la finanțare din partea primăriei și evoluția cu junioarele în campionatul primei ligi. Apoi un scandal imens cu un antrenor, George Dikeoulakos, ce a plecat cu restanțe financiare de la club, toate au adus, la mulţi ani distanță de eveniment, practice la încă o desființare a clubului (secția de baschet doar), prin decizia Federației de specialitate, din 21 septembrie 2020. S-a ajuns la acest moment, în principal, pentru că F.R.B. a fost nevoită să achite niște restanțe financiare pentru C.S.M. Târgoviște și pentru că echipa din Târgovişte, ce se judecă cu Dikeoulakos de ani buni, a refuzat să îi achite acestuia o sumă de bani (din contract) după ce l-a concediat. Fără a intra în amănuntele financiare ale unei povești ce a fost rostogolită prin tribunale ani buni şi, până la urmă (după ce clubul târgoviștean a primit mai multe sancţiuni interne şi internaţionale) a dus la izolarea clubului în afara baschetului românesc în 2020, ar trebui precizate câteva amănunte. C.S.M. Târgovişte (M.C.M.), anterior Oțelul-Universitatea Târgoviște și Livas Târgoviște, a câștigat 12 titluri de campioană a României la baschet feminin, fiind depăşit în această statistică doar de Universitatea Cluj (Știința Cluj - 14 titluri de campioană). Târgoviştea a câștigat laurii în: 1995, 1996, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2012, 2014, 2015”. 
La marea echipă a Târgovistei au jucat nume mari din baschetul feminin internaţional, culminând cu cooptarea în 2009 a dublei campioane olimpice, americanca Tina Thompson, una dintre cele mai mari vedete ale baschetului mondial din toate timpurile.  Tot Horia Marin continuă: „Evident că nimic nu a fost gratis. C.S.M. Târgovişte a fost, însă, prima echipă românească ce a evoluat în Euro Liga feminină de baschet, o competiție unde participarea pentru baschetul feminin românesc continuă să fie <<interzisă>>. Titlurile naționale, dar şi emulația stârnită în orașul Târgoviște, ce a trăit prin performațele sportive ale clubului C.S.M. Târgoviște, într-o vreme când nu existau alte rezultate notabile la nivel de sport în Dâmbovița, au dus la crearea unei atmosfere prielnice pentru dezvoltarea baschetului juvenil din județ, dealtfel, acesta fiind și capitolul cel mai important, într-o analiză la rece, a istoriei baschetului târgoviştean. Acum, în 2020, se încheie o poveste, un final ce era de așteptat, atâta vreme cât, la momentul actual, secția de baschet a C.S.M. Târgovişte (club ce are încă o reprezentantă la sporturi de echipă, dar în prima ligă de volei feminin) practic nu mai există sportive legitimate. Asta chiar în condițiile în care, pe site-ul oficial al clubului, există prezentarea unei echipe, o prezentare <<expirată>> însă. Tot pe site-ul oficial al clubului există şi un Hall of Fame, ce, extrem de surprinzător, debutează cu fotografia lui George Dikeoulakos, un antrenor al cărui conflict cu clubul târgoviştean a dus, până la urmă, la momentul actual, când echipa practic nu mai există. Ca de obicei, în astfel de cazuri, când istoria se <<închide>>, nu există vinovați și nu achită nimeni nota de plată”. Corect, avea dreptate jurnalistul Horia Marin, era inutil să-i caute presa, atâta timp cât ani mulți, nu i-au găsit polițiștii și procurorii târgovișteni.  



În săptămâna premergătoare partidei de la Cluj cu campioana, lotului Chindiei i se alătură Mihai Alexandru Neicuțescu, fost jucător în prima şi a doua ligă la Târgovişte, plecat în toamna anului 2019 la Dinamo, în vederea unui transfer în Polonia, care nu s-a mai realizat. A jucat la U21 pentru România, s-a accidentat, a avut o perioadă lungă de refacere şi a revenit, însă spaniolii care au preluat echipa l-au trimis la gruparea secundă a „câinilor roşii”, în liga a treia. Au apărut în spaţiul public şi imagini de la o petrecere fără măşti şi distanţare socială a lui Neicuțescu cu prietena şi amici, ce au pus capac răbdării conducerii dinamoviste, care l-a vrut plecat, deşi fotbalistul a susţinut că întreg cheful cu manele avusese loc cu un an în urmă şi aşa a revenit la Chindia. 


Al doilea fotbalist venit era un fundaş de 21 de ani, cu meciuri în a treia divizie la Ceahlăul Piatra Neamţ şi 6 partide în Liga I, la Politehnica Iaşi, toate în 2020, în care nu a rupt gura târgului. Se numea Fomba Bourama, era din Mali, avea 1,84 cm şi era dornic de afirmare. Să sperăm că nu era în trecere prin Târgovişte, aşa cum a fost cazul a sute de fotbalişti care au jucat câteva meciuri sau nu au evoluat deloc în meciuri oficiale după care au plecat, important de reţinut fiind faptul că, de mulţi dintre ei nu a mai auzit nimeni nimic după escala la echipa de sub Turnul Chindiei. 




Disputat în ziua alegerilor locale din România, meciul de la Cluj cu campioana se juca într-un context favorabil nouă, Chindia era în creştere, gazdele veneau după o nouă calificare în deplasare în cupele europene cu campioana Suediei şi, statistica era de partea noastră, mai mereu după un succes internaţional, C.F.R. nu a câştigat în campionat. În perspectiva unui nou meci european, la patru zile după cel cu noi, Dan Petrescu introduce pe teren echipa a doua cu Itu, Costache şi fostul echiper al Târgoviștei, Ciobotariu, trei fotbaliști U21, dar şi noi aveam tot atâţia, pe Căpuşă, Dulca şi Aioani, portarul fiind la primul meci în campionatul 2020-2021, după problemele cu Covid-19. Prima repriză a început cu C.F.R. în atac, dar Costache a trimis mingea pe lângă poarta lui Aioani în min. 7, iar Pereira peste ea în min. 12. Chindia are prima mare şansă să marcheze, dar Daniel Florea a trimis slab, dintr-o poziţie foarte bună, portarul gazdelor reţinând fără probleme. Era min. 28 şi putea fi 0-1, iar cinci minute mai târziu, consemnăm ultima ocazie a reprizei, care a aparţinut campioanei, prin Cătălin Itu. În partea a doua, C.F.R. a încercat să deschidă scorul, dar Pereira trimite pe lângă poartă în min. 59. Șase minute mai târziu, are loc o nouă mostră de neprofesionalism a lui Daniel Florea, care, dintr-o poziţie excelentă, la 3 metri de poarta adversă, îşi bate joc de excelenta pasă a lui Daniel Popa şi trimite mingea pe lângă poartă. Apoi Omrani a şutat de la distanţă, dar Aioani a fost la post, iar Manea a trimis balonul mult pe lângă poartă. Ultima ocazie a fost în min. 83 și a aparţinut tot gazdelor, dar Hoban nu marchează, iar în prelungiri intră pe teren şi Mihai Neicuțescu. 

Ce-ar mai fi de spus? Că ai noştri au început bine, clujenii au avut probleme în apărare, dar şi în atac unde au fost total lipsiţi de imaginație, deşi au contat pe ex-sibianul Debeljuh şi apoi pe fostul „academician” de la Clinceni, Vojtus, care în campionatul trecut ne marcaseră goluri pe unde ne-au prins. Acum era clar că aveam o altă echipă, mai bună, mai combativă şi cu o tactică de joc. Pentru târgovişteni a fost convenabilă strategia lor şi am avut, pentru prima dată într-o întâlnire cu campioana, revelaţia că putem să-i învingem, chiar dacă, pe parcurs, antrenorul lor a renunțat la fotbaliștii tineri și a forțat disperat victoria. Trebuia să-i batem. Dar... La noi, Paul Iacob şi Daniel Popa au fost imperiali, în schimb Daniel Florea a ratat lamentabil două mari ocazii, una chiar din 3 metri, trimiţând balonul pe lângă poartă. La final, Emil Săndoi e abil şi evită să-l acuze pe Gică Fentă, deşi acesta a ratat cu Iaşi, Clinceni şi C.F.R. Cluj goluri care ar fi putut însemna 2-6 puncte. Dan Petrescu a fost însă de neoprit cu al lui „Daniel Florea”, era vorba de Bilel Omrani, indolent şi el de mult timp pe teren, cu zero realizări şi îi cere să plece de la echipă: „Păun a adus un plus, Omrani nu, din păcate. Dar nu a făcut asta tot anul. A venit timpul să își găsească altceva, aici nu își mai găsește ritmul. Nu mi-a plăcut deloc cum a intrat astăzi, în schimb Păun a intrat bine, a fost foarte bun”. La 22.45, ora finalului de meci, cu 15 minute înainte de încheierea alegerilor, la Târgovişte se ştia deja că edilul în funcţie, Daniel Cristian Stan, de la PSD, câştigase un al doilea mandat, învingându-l la scor pe candidatul PNL, Aurelian Ilie Cotinescu. Era important şi pentru fotbal deoarece primăria era unul dintre acţionarii Chindiei!  


C.F.R. CLUJ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-0
C.F.R. CLUJ: Sandomierski - Manea, Burcă, Ciobotariu (min. 72 Petrila), Cestor - Itu (min. 46 Păun), Hoban, Pereira - Chipciu (min. 72 Susic), Debeljuh (min. 61 Vojtus), Costache (min. 46 Omrani). Antrenor: Dan Petrescu.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Piţian, Iacob, C. Dinu (min. 83 D. Dumitraşcu) - Cr. Neguţ, Dulca, Raţă, Yameogo (min. 90+1 Neicuţescu) - D. Popa, D. Florea ( min. 71 Berisha). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Florin Mihai Marcu (Oradea),ajutat la cele două linii de George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel) și Ferencz Tunyogi (Zalău). Rezervă: George Cătălin Găman (Craiova). Observator C.C.A.: Ioan Onicaş (Zalău).

Despre fundaşul nostru, Iacob, apar cuvinte elogioase pe site-ul L.P.F.: „Folosit în centrul defensivei, acesta a făcut faţă cu brio atacanţilor adverşi. Transferul la Chindia se dovedeşte a fi o mutare inspirată”, astfel că este ales în echipa etapei a 5-a din Casa Liga 1. Iată 11-le merituos: Florin Iacob (U.T.A. Arad/27 de ani), portar, Radu Boboc (Viitorul/21 de ani), Paul Iacob (Chindia/24 de ani), Răzvan Patriche (Academica/34 de ani), Bryan Nouvier (Sepsi OSK/25 de ani), fundaşi, Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova/23 de ani), Pablo Passaglia (Poli Iaşi/31 de ani), Florin Purece (Sepsi OSK/28 de ani), mijlocaşi şi Gabriel Iancu (Viitorul/26 de ani), Andrei Cristea (Poli Iaşi/36 de ani), Alexandru Măţan (Viitorul/21 de ani), atacanţi, antrenorul rundei fiind Laszlo Balint (U.T.A. Arad/41 de ani), care şi-a trecut în cont primul succes din carieră în principala competiţie internă, unul istoric şi pentru U.T.A., echipă care s-a impus pe terenul dinamoviştilor după 53 de ani.



Pe stadionul „Eugen Popescu”, unde şantierul se reluase după îndelungatul abandon, s-au întins rulourile de gazon, iar muncitorii lucrau la tribuna nouă, cea dinspre Iazul Morilor şi Moara lui Daffu. Se intervenea şi pentru reabilitarea tribunei vechi, dinspre Procuratură, începuse desfiinţarea gradenelor vechi şi deteriorate şi consolidarea stâlpilor de susţinere. Începuse şi forajul pentru sistemul de nocturnă, iar specialiştii spuneau că viitoarea arenă va avea, probabil, cea mai bună suprafaţă de joc din ţară, pentru că iarba va apuca să prindă rădăcini adânci până ce Chindia va juca primul meci din acest sezon pe arena modernizată cu fonduri de la Primăria Târgovişte. 


Suprafaţa de joc era una modernă, iar întreaga substructură a suprafeţei de joc era realizată după ultimele standarde, cu instalaţie de încălzire, sistem de drenaj şi de evacuare a apelor pluviale. Noul stadion va avea două tribune cu un total de 8257 de locuri, tribuna 1 va fi complet acoperită, iar parcarea, cu 250 locuri, se va construi pe vechiul teren de antrenament, lucrări fiind şi la amenajarea drumului de acces din strada Justiţiei, pe lângă Casa Armatei, prin spatele vestitei potcoave ce făcea legătura între cele două tribune.




Cu ochii pe TV, aflăm că târgovişteanul Cornel Dinu, om de fotbal ajuns la 72 de ani, dezvăluie că primarul reales din Târgoviște intenționează să-l aducă şef peste fotbalul urbei. „Am senzația că domnul Stan vrea să mă facă președinte de onoare la Chindia. Sunt onorat. Acolo am învățat mult prea multe pentru cât e nevoie în ziua de azi. Târgoviştea e peste București, are peste 300 de ani de capitală medievală a Țării Românești” declara Cornel Dinu la emisiunea „Liga DigiSport”. Evident că au apărut păreri pro şi contra între suporteri, unele pertinente, altele nu, vă propun doar două din prima categorie. Christian Ciucă: „Eu, ca târgoviştean get-beget de la Mama lui, aş vrea într-adevăr să-l văd pe Cornel Dinu preşedintele clubului, abia atunci vom avea pe cineva puternic, cu caracter, care va mişca lucrurile şi foarte rapid vom avea stadionul gata, de altfel şi echipa ar fi mult mai mediatizată şi mai puternică, deci de vii, cu toţii îţi spunem <<Bine ai revenit acasă!>>”. Geo Stan: „Cum să aduceţi acest trădător la Târgovişte?! Păi Târgoviştea a avut jucători mari ca Narcis Coman, de ce nu-l pune pe Narcis Coman preşedinte de onoare? Păcat de marii jucători care au jucat pentru Târgovişte, Dobrin, Hâldan, Tătaru, dispăruţi dintre noi. Ei meritau titlul de Cetăţeni de Onoare, chiar post mortem. Dinu a trădat Târgoviştea de câte ori a avut ocazia!!! Nu aduceţi trădători lângă Turnul Chindiei!!!”. Personal pot să afirm că putea să vină Cornel Dinu, dar şi Narcis Coman sau Decebal Puiu Neagu, evident că şi alţii.

Deocamdată era o propunere, toţi aveau merite, ideea era că „Procurorul”, cât a fost jucător şi antrenor la Dinamo, nu a făcut cadouri Târgoviștei fotbalistice natale în meciurile directe, dimpotrivă. Unii i-au spus că a avut caracter şi coloană vertebrală, alţii că nu și-a iubit şi ajutat niciodată locul unde s-a născut. Mărturie stau amintirile lui Puiu Neagu: „Când jucam cu Dinamo, Dinu ne spunea înainte de meci <<Băi, ţăranilor, o să vă dau gol de la Titu şi o să vă retrogradez!>> Şi exact aşa s-a şi întâmplat. Nu ne-a dat gol, dar şi-a dat sufletul să ne bată”.

Vine vestea bună că, onor C.S.M. Târgoviște a convins FIBA să mai îngăduie echipa de baschet în competiția internă, intervenţia aparținându-i apărătorului clubului, care a promis că vor fi stinse datoriile și litigiile. A rămas interdicția la transferuri internaționale, iar antrenorul Cătălin Tanase va continua cu jucătoarele Ancuța Stoenescu, Gabi Irimia, Alina Savu Chivu, Daiana Tănase, Alexandra Ghiță, Evelina Petrof, Tunde Kilin și Teodora Neagu, în condiţiile în care Larisa Toma s-a retras, iar Alexandra Robotin plecase la Phoenix Constanța. Pe 28 octombrie aveau meci în Cupa României și în noiembrie în campionat. Important era că echipa era reprimită în circuit, după ce prima decizie fusese una de excludere! La Târgovişte, baschetul continuă! 

Înainte de meciul cu botoşănenii, se confirmă că Laurențiu Corbu va rata următoarele meciuri şi va reveni pe teren la începutul anului 2021, după o intervenție chirurgicală la genunchi, Cristi Cherchez, refăcut după operaţie va reveni pe gazon, portarul Marian Aioani a fost convocat din nou la partidele naţionalei de tineret, din 9 și 13 octombrie, cu Ucraina-9 octombrie și Malta-13 octombrie, din preliminariile EURO 2021, iar Vadim Rață continua şi el seria convocărilor la naţionala Republicii Moldova.

La Botoşani, avem de la început șansa de a deschide scorul prin Daniel Florea, min. 13, pentru ca şapte minute mai târziu, Cristi Neguț să rateze o mare ocazie la excelenta pasă a lui Daniel Popa. În min. 26, acelaşi Neguț scapă spre poarta lui Hankic, este faultat de Chindriș în postura de ultim apărător, iar fundașul botoșănean este eliminat. Până la pauză, nu reușim să profităm de avantajul omului în plus, în timp ce gazdele păreau o echipă incapabilă să marcheze. Egalitatea numerică a fost restabilită în minutul 57, Paul Iacob văzând cartonașul roșu din partea arbitrului Iulian Călin, acuzat fiind pe nedrept de fault la Patache. De fapt, fotbalistul lui F.C. Botoșani a căzut în careu de lângă Iacob și Șeroni, al doilea, colegul lui, fiind în fapt cel care l-a lovit. Victima a stat întinsă pe gazon minute bune, înainte de a fi urcat în ambulanță, iar pe fondul unor proteste vehemente ale gazdelor, centralul argeşean i-a arătat cartonașul roșu lui Iacob, deși, şi în direct, şi la reluările TV, s-a văzut  clar că Patache a fost doborât de Șeroni. După ce agresatul a fost luat cu ambulanța, Iuian Călin i-a transmis lui Iacob: „Nu pot să-ți dau decât cartonașul roșu!” La această fază, între antrenorul Marius Croitoru și jucătorul nostru Daniel Popa a existat un schimb de replici. Atacantul nostru i-a adresat cuvinte „frumoase” tehnicianului, iar acesta a răbufnit: „Băi, bețivane! Popa! Bețivane!” Popică a scăpat nesancţionat, Croitoru în schimb a primit cartonaş galben. La mai puțin de 20 de minute distanță de la acel moment, Chindia a dat lovitura prin Vadim Rață care i-a furat mingea lui Șeroni la mijlocul terenului, a înaintat cu ea până la marginea careului de 16 metri, de unde l-a învins pe Hankic cu un șut cu piciorul stâng. Cu cinci minute înainte de final, consemnăm debutul la Chindia a lui Fomba Bourama, în timp ce Cristi Cherchez a rămas doar pe banca de rezerve. Vom repeta isprava din 2019, victorie în deplasare la Botoşani? Răspunsul sigur vine în min. 88, când mai marcăm un gol, de această dată dintr-un penalty obţinut de Neguț, căzut în careu după un duel cu Jonathan Rodriguez. Portarul gazdelor, Hankic, a ghicit colțul ales de Berisha, a atins mingea, dar balonul a intrat în poartă. Putea fi chiar reeeditarea scorului de 0-3, dar s-a încheiat 0-2 şi Chindia câştiga din nou la Botoşani.


F.C. BOTOȘANI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-2 (0-0)
Au marcat: VADIM RAȚĂ, min. 74 și VALMIR BERISHA, min. 88, din 11 metri.
F.C. BOTOȘANI: Hankic - Patache (min. 59 Plămadă), Chindriş, Şeroni, Haruţ - Jonathan Rodriguez, Ongenda (min. 81 Babunski) - Ofosu, Ashkovski (min. 81 Ţigănaşu), Keyta - M. Roman. Antrenor Marius Croitoru.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Piţian, Iacob, C. Dinu - Cr. Neguţ, Dulca (min. 85 Fomba), Raţă, Yameogo - D. Popa (min. 81 Berisha), D. Florea (min. 64 D. Dumitraşcu). Antrenor Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Iulian Călin (Ștefănești – Argeș), ajutat la cele două linii de Adrian Ghinguleac (București) și Florin Danșa (Satu Mare). Rezervă : Vlad Baban (Iași). Observator: Cristian Nica (Ploiești).


Comisia de Disciplină și Etică a Ligii Profesioniste de Fotbal a decis, la solicitarea clubului nostru și cu acordul Comisiei Centrale de Arbitri, anularea cartonașului roșu primit eronat de Paul Iacob în minutul 59 al jocului de la Botoșani. Chindia i-a mulțumit, dorindu-i însănătoşire grabnică lui Andrei Patache pentru spiritul de fair-play de care a dat dovadă, acesta recunoscând după meci că a fost lovit de coechipierul său, Alin Șeroni, și nu de jucătorul nostru, Paul Iacob. Fanii târgovişteni erau însă foc şi pară, pe bună dreptate, şi pe arbitrul Iulian Călin, dar şi pe tripleta botoșăneană Croitoru-Șeroni-Patache. Ovidiu Voicu: „Patache, dacă avea fair-play, recunoștea atunci, pe teren! Niște încrezuți și aroganți ăștia de la Botoșani! <<Echipa mea, jucătorii mei>>, de parcă l-a născut mama dlui Croitoru direct proprietar de echipa de liga 1!”. Ion Bucura: „Fair-play????? Să fim serioși, asta o făcea atunci în teren, nu după, dacă câştiga Botoșani era viciere de rezuĺtat şi sigur nu mai recunoștea!!!”. Cristian Prundaru: „Șeroni e un măgar, atunci trebuia să recunoască că el l-a lovit pe Patache” Valentin Constantin Dăscălescu: „Iulian Călin a greşit grav!” După meciul de la Botoşani, avem un jucător desemnat în echipa etapei a şasea în Casa Liga 1, pe Vadim Rață, mijlocaşul în vârstă de 27 de ani care, potrivit site-ului LPF „a depus un efort fantastic pe toată durata partidei, în plus, a finalizat cu gol o acţiune personală frumoasă”, iar antrenorul rundei nu constituia o surpriză, era de la Chindia. Cităm aceeaşi sursă: „târgoviştenii au luat patru puncte din deplasările cu C.F.R. Cluj şi F.C. Botoşani. Un rol important în parcursul bun înregistrat de dâmboviţeni îl are Emil Săndoi, care a format în scurt timp o echipă competitivă, foarte bine aşezată în teren”. În această formaţie erau şi 3 fotbalişti din Dâmboviţa, doi de la F.C.S.B., Andrei Vlad şi Florin Tănase şi Mihai Bălaşa de la Universitatea Craiova, echipa de unde un alt dâmboviţean, Valentin Mihăilă, se transferase la Parma. Oltenii urmau să încaseze 8,5 milioane de euro în schimbul său, dar suma putea ajunge şi la 12 milioane, era cel mai bun produs de export din istoria clubului din Bănie, el depăşind recordul lui Alex Mitriță, vândut la New York City FC în 2019, pentru 8 milioane de euro. Nouă goluri și șase pase decisive a avut Mihăilă în sezonul 2019-2020 în 32 de partide pentru Craiova, formație alături de care a fost aproape să câștige titlul, pierdut chiar pe teren propriu în ultima etapă, după înfrângerea cu 3-1 cu C.F.R. Cluj. 
Fostul vârf de atac al Craiovei și al naționalei României, Rodion Cămătaru, declara pentru Prosport:  „Am urmărit și eu cu mare interes tot ce s-a scris despre transferul lui Mihăilă la Parma. Sper că Mihăilă s-a gândit foarte bine când a ales să facă acest pas. Sper că s-a sfătuit și cu alți oameni de fotbal, nu doar cu impresarii, cei care au tot interesul  să se facă afacerea ca să pună mâna pe bani. Îmi doresc ca Mihăilă să nu devină prin Italia al 20-lea turist român de pe acolo. Câți jucători români au plecat de la noi în Italia și ce-au făcut? Au frecat banca de rezerve, unii au schimbat echipele ca pe șosete, iar alții s-au întors cu coada între picioare în campionatul nostru. Mi-ar părea rău să se întâmple așa și cu Mihăilă, deoarece el este un jucător cu multe calități. Sunt alți jucători români care au plecat în ultimii ani în Italia și s-au întors cu coada între picioare la noi în campionat. Nu e ușor deloc campionatul Italiei și de asta spun că e bine să te gândești de 30 de ori până iei decizia finală. Eu sper că Mihăilă se va impune la Parma și nu va păți ce au pățit Ivan, Vătăjelu și Screciu. Și ei s-au transferat prin alte campionate din Europa, dar uitați că acum joacă tot la Craiova, după ce nu au reușit pe afară”,. Aviz pentru Mihăilă de la Finta. De la Craiova la Parma, nu şi retur!


Vin vești triste despre doi târgovișteni, cel mai longeviv șef de asociație județeană de fotbal  din România, profesorul Emil Tudor și cel mai vechi fotograf din oraș, matematicianul Vasile Roșca, decedați la 69, respectiv 78 de ani. Să detaliem. Federația Română de Fotbal anunţa cu regret dispariția președintelui A.J.F. Dâmbovița, Emil Tudor, de aproape trei decenii în funcţie. Desemnat prin vot pentru prima oară în 1991, ales ultima dată în 2018, profesorul de sport, observator federal la meciurile de liga a doua și a treia, a fost iubit de unii, urât de alţii, considerat providenţial de o tabără, controversat de cealaltă. Fostul arbitru divizionar Ion Tănase, Puiu pentru prieteni, a punctat: „Fotbal dâmboviţean… Un om, un destin... Emil Tudor a fost, prin anii '80, metodist la C.J.E.F.S., răspundea și de fotbal, apoi, la începutul anilor '90, s-au format asociații județene de fotbal, dispărând comisiile județene. S-au făcut alegeri la Școala Generală nr. 4 Târgovişte, unde eu eram director. Au venit vreo 20 de delegați, l-au ales pe Emil, celălalt candidat fiind Constantin Ghenciulescu, fost arbitru. Nu se știa bine ce va face această asociaţie, dar, încet-încet, s-a trecut la treabă. Tudor a fost ales mereu,  nimeni nu l-a clintit din funcție. A fost criticat, pus la zid, jignit, dar el a rămas că așa au vrut oamenii. Nu-i înțeleg pe cei care au fost ajutați de Tudor, iar atunci când au plecat de acolo l-au criticat, chiar înjurat. Caracterul fiecăruia. Nu-i nominalizez, dar se știu și acum pun mâna pe căciulă și caută musca. (Mă gândesc la foști arbitri, unii cu funcții mari, alții cu meciuri grele) Cu câteva zile înainte de moarte, a apărut o știre cum că ar fi bolnav și se caută înlocuitor. Eu cred că acest lucru nu i-a făcut bine și i-a grăbit sfârșitul. Lăsați oamenii să-şi termine ața vieții și nu-i mai deranjați înainte. A fost un om cu bune şi cu rele, unii nu l-au vrut, dar cei mai mulți l-au ales de atâtea ori. Dumnezeu să-l ierte!” 

Al doilea mare dispărut, Vasile Roşca obişnuia să spună că pasiunea pentru instantanee a început în clasa a şaptea, primii bani „din poze” câştigându-i la o serbare. „De Ziua Unirii, fetele de la o şcoală au făcut serbare şi la final le-am dat pozele şi ele mi-au dat 150 de lei. Mi s-a părut că am primit cam 50.000 de dolari în zilele noastre. Şi banii atârnau greu în pantaloni. Mi s-a părut că am zeci de kilograme în buzunare. Când m-am apucat eu de fotografiat, o hârtie de 6/9 costa 90 de lei. Nu-mi puteam permite şi am strâns bani cum am putut şi mi-am cumpărat o coală care era mai scumpă decât 100 de cutii de coli acum. Am parte şi de momente hazlii. Vin oameni la mine şi mă întreabă: <<Cât costă o poză în picioare?>> și eu le spun 3 lei, <<Dar bust e pe jumătate? >> şi îmi vine să râd”. Era profesor de matematică, absolvent al Universității Bucureşti şi avea doi copii, o fată, Simona şi un băiat, Andrei, pasionat şi el de fotografie. Toată viaţa sa, şi-a dorit să facă ceva deosebit, care să fie o îmbinare între artă şi tehnică. Adeseori preciza că pentru el, un hobby s-a transformat într-o afacere în care a investit mult. Avea multe ţări surprinse în imagini şi se mândrea cu o poză realizată la Târgovişte, în 1968, cu Nicolae Ceauşescu şi Charles de Gaulle, preşedinţii României şi Franţei. În anii în care a activat, decenii de-a rândul, cred că mulți locuitori ai Târgoviștei și Dâmboviței, interesați de fotografii, au apelat la domnul Willy Roșca, aflat la magazinul foto de la Mondial. Răpus de Covid-19, a avut în viaţă un motto: „Orice faci, să-i placă şi clientului”.
 
Vasile Roşca făcea parte din pleiada fotografilor târgovişteni de după al Doilea Război Mondial, care îi cuprindea pe Mihai Zissu, Nicu Milea, Simion Bucurenciu, cel prezent oriunde era de făcut o poză cu sloganul  „România Liberă şi puşcăria plină”, Mișu Avanu, Sandu Teodorescu, Gheorghe Tache, Iachimenco  şi Pană, Gheorghe Scârlea, celebra doamnă Cornelia, Gheorghe Safta, Liviu Gligoraș, Nicolae Roşu şi alţi frenetici care realizau poza-operă de artă care făcea cât o mie de cuvinte. Erau cei care cu pasiune şi profesionalism ne-au lăsat sute de instantanee din oraş, cu clădiri emblematice şi personajele pitoreşti ale vremii, precum Trandafir de la Dumbrava cu celebra lui iapă Caterina cu care bea bere după ce cânta în faţă la Hanul Galben, dar mânca şi gogoşi calde la cofetăria Crizantema (contemporanii vremurilor îşi amintesc de „calde, calde!”), nea Ştefan Linguraru-Măturaru, bătrânul cu binecunoscutele vorbe „Nu mai are lumea bani!”, Marinică, dichisitul vestimentar, care cerea câte o monedă sau bancnotă, permanent cu două cravate la gât, Bica din Răzvad, zis Moghe, ce umbla pe bicicletă şi se purta cu balonzaid şi fesuri pe cap şi vara şi pe nea Mitică Bîțu, coșarul aducător de noroc, ziariştii „Ițic şi Costică”, cei care vindeau presa cititorilor sub ochii lui Gigel, binecunoscutul „maratonist” al Târgoviștei şi împrejurimilor, doamnele cu loz în plic, una foarte înaltă, Mioara Lăscaie şi cealaltă foarte mică de înălţime, fata miliţianului Ciubotariu şi Gogoaşă, vocea zurbagie a suporterilor meciurilor de fotbal, baschet, volei, Petrică Puștiu, Costică din Şotânga,  „Birlic”, domnul Chiriţă, felcerul de la Sanepid, policlinica de pe calea Câmpulung, colţ cu Maior Coravu, cel care în fiecare weekend înhăma caii la caleașcă şi făcea curse între gară şi centru şi nu numai. Peste tot erau ei, fotografii, la competiţiile sportive unde în prim-plan erau meciurile de fotbal ale Metalului, C.S.-ului şi Micului Ajax din prima divizie şi din eşalonul secund, voleiul feminin de prima ligă cu  „Sănătatea” doctorului Eugen Străjescu şi „Oţelul” lui Vladimir Stănescu, baschetul feminin de elită la propriu cu 11 titluri de campioană naţională, boxul fruntaş în   „Centura de Aur” şi campionatele european şi mondial, cu antrenorii Gheorghe Badiu şi Ioan Tincău şi sportivii Nicolae Neagu, Ion Neagu, Marin Vişan, luptele de divizia A cu Seidamet Azis, Ion Iatagan, Petre Tarbă, Cornel Cornea, Ştefan Grigoraș, radioamatorismul cu profesorul campion mondial Ion N. Radu. 


Ei, fotografii, erau la nunţi, botezuri şi revederi la licee, în fabrici şi uzine, în agricultură şi la evenimentele politice, pe Corso, în Centrul Vechi şi pe Aleea Scriitorilor şi în Parcul Mitropoliei, acolo unde, lângă „Hala de Pește” devenită apoi magazinul „Mondial” se plimbau în libertate păunii, admiraţi de copiii vremii, însoţiţi de părinţi şi bunici, o altă atracţie fiind urşii Mișu şi Geta, cantonaţi în mini grădina zoologică din acelaşi perimetru central al urbei. Au imortalizat piatra cubică de bazalt de pe Calea Domnească şi bulevardul Castanilor, pe unde până la gară, circula trăsura lui nea Emilian  Bănică, magazinul cu țigări şi ziare al lui Zătreanu și cel de cupoane de stofă a lui Udrescu, librăria colonelului Stănescu, cofetăria Rusu şi hotelurile Pitiş şi Bucureşti, magazinele lui Ghidale și, în fine, restaurantul Ivancea şi benzinăria PECO din intersecție.



Au realizat instantanee cu piaţa centrală cu arhitectură Art Deco a halei de peşte şi carne unde era şi binecunoscuta gheţărie, unde mai târziu s-au construit magazinul Mondial şi blocul Sârguinţa, acoperit azi de arcade pentru a se încadra în blocurile de vizavi, e vorba de clădirea cooperativelor meșteșugărești, cu ateliere de croitorie, cizmărie şi birouri. Au fotografiat derdeluşul din spatele Curţii Domneşti unde copiii din zonă se dădeau iarna cu sania, înainte să fie amenajat parcul Chindia, casa lui Petre Popescu, din capul bulevardului Castanilor, unde au fost  tipografia, ziarul „Uzina și Ogorul”, ACR, OJT, librărie și magazinul Bachus, farmaciile Nagy, „Nr. 18” după naționalizare, Voronca, „Nr. 19” și cea a  lui Greff, „Nr. 20”, unde erai primit de domnul Alexandru Ionescu şi doamna Maria Constantin, magazinul Bijuteria, Casa Crețulescu- Muzeul Tiparului, magazinul de instrumente muzicale şi discuri unde te întâmpina nea Ene cu melodii date tare, cel de electrice unde responsabil era Teleașă, atelierul de  reparaţii ceasuri al fostului fotbalist Ionel Boțoagă, gogoșeria poreclită „La căţeaua leşinată” şi toate băcăniile și cârciumile urbei. Au făcut poze la Grădina Dunărea, anexa restaurantului Bucegi, local unde aveau recitaluri Aida Moga şi Doina Badea şi puteai întâlni broaşte ţestoase şi peşti roşii în bazinul cu fântână arteziană, Hanul Galben unde cântau Paul şi Doina Spoială, a debutat la 14 ani Romica Puceanu şi era formaţia Urzicenu, părinţii celebrei Aura Urziceanu, dar şi Dona Dumitru Siminică, Casa Dâmboviţeană, unde cântau Emil Gavriş şi Nicolae Nițescu.


Clădiri și străzi reprezentative, imortalizate de profesioniștii timpului apar în fotografiile vremii, parte din ele din colecția personală, altele puse la dispoziția celor interesați de istoria orașului de către membrii grupului privat „Targovistea in imagini - fotografii si carti postale” respectiv administratorii Ion Tinel Mihai, Cornel Mărculescu, Alexandru Apostescu și moderatorul George Eneas. Discuțiile sutelor de târgovișteni de pe acest grup oferă multe amănunte istorice, tuturor le mulțumesc public. În plus, sunt și amintirile mele despre magazinele Romarta, Stofe, Magnolia, Așchiuță, Confecţii şi Poşeta, restaurantul Zahana devenit Puişorul de Aur, barul Catanga al lui Ciorbe, unitatea Loto Prono cu şeful Rizea în prim-plan, Librăria Noastră, Magazinul Copiilor și Prichindelul, tutungeria La Ciungu, geamgeria La Tonca, hanul la Calul Bălan, spectacolele de la Casa Armatei-Sala de Arme, magazinul Polar, plimbările de seară de pe Bulevardul Castanilor şi de pe Corso, în Centrul Vechi, filmele bune de la Cinema Victoria şi Popular, înghețata şi fondantele de la „La turc”. 




Revenim la magazinul lui nea Ene ca să precizez că aici s-au vândut primele televizoare din oraş, „Rubin” şi „Temp 3”, de proveniență sovietică, iar când se transmitea câte un meci de fotbal sau o altă emisiune interesantă la TV, în fața vitrinei unităţii se adunau zeci de privitori curioşi. 





Patiseria lui nașul Mitică Stoica, cu covrigii și alte produse ce se „exportau” la Bucureşti, pe la ministere, C.N.E.F.S., Federaţia Română de Fotbal, Ziarul Sportul, dar şi la observatorii şi arbitrii din toată România, crama lui nea Nae Oltei, magazinul Victoria unde te întâmpina doamna Varlam şi parfumeria de peste drum, unde era doamna Ursan au reținut și ele atenția fotografilor. Am revăzut agenţia CFR unde o vreme îndelungată a fost doamna Năiescu, pe nea Popescu Pălărierul și pictorul Mateescu, vestitul Tocilar, cofetăriile Crinul Alb şi Crizantema. Patiseria Panseluţa, unde şef era Petruș Constantinescu, cu excelentele pateuri cu carne ori brânză şi mult căutata plăcintă cu brânză dulce şi stafide e și ea în pozele vremii ca și spălătoria chimică și cosmeticile lui Cojocaru, magazinele de încălţăminte şi curele, tutungeriile, localul Brazda şi Expresul „La Varice”, unde evident se mânca în picioare, alimentara Unic, unde responsabil era domnul Enache, secondat de soţia sa. Erau mult căutații covrigi calzi, era și Cuptorul de Aur. La magazinul Ciorapul de lângă Poşta Nouă vindea doamna Lucica, mereu zâmbitoare, iar în apropiere, în faţă la Biserica Târgului era chioşcul cu ziare şi reviste unde era tanti Lucica, erau preţioasa Consignaţia și librăria din zona străzilor Rapsodiei şi Rodnei, cu amabilii vânzători Stoichiţă şi soţii Schuster. Demn de remarcat sunt și frizerii Oprea Ioachim-Gogu, Victor Mioașcă, tanti Tuța, nea Sile Mierloiu, Ifrim, Bărăgău, Sandu Marinescu, nea Rinu, Cristache, Brojbeanu, Sofronie, Dincă Tudorică, Sandu Mega, fiind celebre momentele în care unii dintre ei, când nu aveau clienţi, ieșeau în fața unității, se așezau pe un scaun și cântau la mandolină. Nu trebuie uitat că formaţia instrumentală a cooperativei „Sârguinţa” era de renume naţional, cu Rinu-banjo, Ifrim-mandolină, Mioașcă-tobe şi şeful muzical Sile la acordeon. Fotografiile, instantanee pentru istorie!














În fotografie este imobilul în care a  fost drogheria farmacistului Golden Avram, apoi Librăria Diaconescu unde găseai stilouri cu pompiță și penița de aur, pentru copiii care treceau de la toc și călimară la stilou, cărți bune, rechizite, motoare pentru aeromodele captiv, truse de desen tehnic  Ronson. Situată la intersecția a trei străzi, Rapsodiei, Rodnei (Nicolae Filipescu) și Libertății (30 Decembrie), unde a fost construit Palatul Administrativ, unitatea, demolată între timp, i-a avut amfitrioni pe domnul și doamna Schuster și domnul Stochiță. Lângă noua Prefectură, spre Upet, era Restaurantul Ivancea, vestit în epocă. În grădina cârciumii era o boltă de viță de vie, căpşunică, unde când se coceau strugurii te îmbătai doar cu mirosul. În față, pe strada Independenței, pavată cu piatră de râu, era benzinăria cu trei pompe, benzină, motorină şi gaz lampant, iar la câţiva paşi, locuia familia fotbalistului Cornel Dinu, pe strada George Coşbuc.









Revenind la anul 2020, în pauza dintre partidele cu Botoşani şi Mediaş, Chindia Târgoviște joacă un amical la Clinceni cu Academica în care, în sfârşit, revine pe gazon Cristian Cherchez, el fiind şi autorul golului nostru, scor final 1-1. Timp de 35 de minute, în echipa noastră a jucat şi Mihai Costea, fost atacant la Steaua București și Universitatea Craiova, ajuns la 32 de ani, care se pregătise în ultima perioadă cu formația dâmbovițeană, după ce în ultimii ani a jucat la cluburi din zona arabă. Liber de contract, Nilă, aşa cum i se spunea, era în urmă cu pregătirea şi deficitar din punct vedere fizic, aşa cum l-a descris Emil Săndoi, care îl antrenase demult, la naționala de tineret a României, astfel că decizia unei primiri în lot era sub semnul întrebării şi poate era bine să rămână aşa. 

În aceeași perioadă, singurul internaţional al nostru, Vadim Rață a jucat pentru Republica Moldova, aşa cum era de aşteptat, având evoluţii bune în toate cele trei meciuri susținute, amicalul cu Italia și jocurile din Liga Națiunilor cu Grecia și Slovenia. Iar portarul Marian Aioani a fost rezervă la U21 în Ucraina, scor 1-0 pentru gazde şi titular integralist la România Malta 4-1,  fiind la al doilea meci internaţional la acest nivel, după cel de la Aalborg cu Danemarca din toamna anului 2019. 
În acelaşi timp, naţionala de fotbal seniori a României, cu noul selecţioner Mirel Rădoi, a mai ratat o calificare la Campionatul European, competiţie care în 2021 urma să se desfăşoare parţial şi la Bucureşti. Deci gazdă necalificată, o nouă premieră negativă! Cine ne-a împiedicat să ajungem la Euro? Islanda! O națiune care avea o populație de numai 350.000 de locuitori, gândiți-vă că în Sectorul 3 din București trăiau 473.114 locuitori, cu peste o sută de mii de oameni mai mulți decât în Islanda. Ne-a învins o țară cu un campionat în care statutul jucătorilor era de amator și salariul mediu era de numai 2.000 de euro lunar, o sumă cu care nu poți să trăiești în Reykjavik. Islanda - România 2-1, o ruşine naţională! Nu mai conta cine mai juca la noi, toţi erau o apă şi un pământ în condiţiile în care ne-a învins o națională care sfida toate criteriile obișnuite din fotbal: aria de selecție, tradiția, condițiile geografice. Islanda avea porțiuni mari din teritoriu nelocuite din cauza climei și a reliefului, imposibile pentru oameni, dar nici zonele cu populație nu erau potrivite pentru fotbal. A urmat Danemarca -România 4-0, o nouă prestaţie catastrofală a dragilor noştri fotbalişti, un meci în care Erling Braut Haaland a realizat un hat-trick în poarta noastră. În fine, la trei zile a fost România - Austria 0-1 şi după Campionatul European începea să fie tot mai sigură şi ratarea calificării la Campionatul Mondial. 

Alin Buzărin scria sugestiv „ Am mai ratat un obiectiv, Liga Națiunilor. Al doilea obiectiv eșuat în doar șase zile. Dar ratarea NL e floare la ureche, față de Europeanul pe care-l vom găzdui fără să participăm la el. N-am jucat bine, ci mai puțin prost ca la Oslo. Am tropăit nesemnificativ, mici și galbeni, pe lângă o echipă a Austriei, clar mai bună. Am stat pe 0 - 0 timp de 75 de minute, am luat acel gol după un nou hiatus defensiv al lui Bancu, apoi n-am mai putut nimic. Schlager, Baumgartner și ceilalți au fost clar peste noi, iar schimbările făcute de Rădoi n-au adus nimic. Absolut nimic. Suntem mici, dar sperăm. Nu cântăm melodii cunoscute, suntem doar şlagăre în devenire. Sau Schlagere...”. 

O concluzie devastatoare aparține lui Vlad Enăchescu, un comentator  TV legat de Dâmboviţa prin tatăl său, binecunoscutul dirijor Voicu Enăchescu, fondatorul Corului de Cameră „Preludiu” şi președinte al Asociației Naționale Corale din România, om de muzică născut la Brăneşti, lângă Pucioasa, bun prieten cu un mare iubitor de fotbal şi muzică clasică, şi nu numai, avocatul Andrei Vlad, celebru în lumea justiţiei timp de decenii la rând prin apelativul Lulu. „ Meseria de comentator sportiv este printre cele mai frumoase din lume. Nu sunt sigur dacă este chiar CEA MAI FRUMOASĂ. Spun asta pentru că practic nu e un Job – asta, desigur, dacă ești înnebunit după sport și trăiești prin sport - îți dă posibilitatea de a asista <<pe viu>> la evenimentele sportive importante, ești în vecinătatea super-vedetelor sportului mondial, îți oferă șansa să descoperi locuri minunate și lista ar putea continua... Sunt recunoscător Divinității că mi-a oferit ocazia de a face <<meseria>> asta și pot să recunosc acum, cu toată sinceritatea, că i-am invidiat - profesional, desigur - pe predecesorii mei. Am mai spus-o, un comentator are nevoie de performanță sportivă pentru a avea o carieră frumoasă și pentru a rămâne în memoria oamenilor. Mi-ar fi plăcut să fiu parte a mondialelor anilor '90 sau la succesul echipelor de club din anii '80 și așa mai departe. În ultimii 25 de ani am avut, totuși, ocazia  să comentez momente memorabile ale fotbalului românesc - nu chiar de nivelul celor enumerate mai sus, dar notabile - și am strâns amintiri pentru multe pagini. Am fost acolo și la europenele din 2008 și la cele din 2016, am fost la semifinala de cupă UEFA a Stelei și la alte confruntări memorabile inter-cluburi, la multe partide importante ale naționalei sau la victorii răsunătoare ale unor echipe străine, care se bazau pe fotbaliști români de top. Uitându-mă zilele acestea la evoluțiile și rezultatele echipelor noastre reprezentative, vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ce mi-a oferit, să mă declar norocos că am avut posibilitatea de a fi contemporan cu acele momente și să îi compătimesc pe cei care fac comentariile astăzi și, în special, pe cei care urmează să le facă în următorii 20 de ani. Este puțin probabil ca fotbalul românesc să mai genereze ceva grandios în viitorul apropiat. Nu are nici resurse, nici idei. O să rămânem la obiceiurile mioritice, o să schimbăm antrenorii, o să mai dăm o <<șpagă electorală>> și o să bifăm titluri hilare la marketing și powerpoint. Nu ar fi rău dacă s-ar apuca unii să șlefuiască statuile despre care vorbea Hagi…” 

Fostul internaţional Gavrilă Pele Balint concluziona că victoria din Austria a fost o întâmplare, iar jucătorii noştri nu și-au revenit după șocul cu Islanda: „S-a văzut asta în psihicul lor. Când trebuiau să creeze, să ia inițiativa, au făcut totul pe dos. Și cred că din cauză că nu și-au revenit după înfrângerile cu Islanda și Norvegia. Nu că am avea mare valoare, dar cred că putem mai mult. Părem ca o echipă care nu știe ce să facă cu mingea. Totul e pe dos la noi. Driblează când vor să se bage în seamă, să iasă în evidență. Nu ne iese nimic, totul e încâlcit. Uitați-vă la Norvegia, la Islanda, totul e calculat. La noi, nu. Rădoi e un băiat care citește. Își face update-urile, cum își fac computerele. Știe fotbal, categoric. Învață, se pregătește, probabil că va fi antrenor bun. Dar e greu de transmis, la ce echipă are. Echipa nu înțelege teoretic, îi e greu să facă ce i se cere. Ne dăm seama vreodată la ce nivel suntem? Să zicem că vom fi în urna a treia. Să plecăm de acolo, să ne bucurăm când avem o  acțiune bună. Să fim mai nepăsători, mai iertători. Noi tot vrem de la echipa asta. Și Rădoi... Citește. Dar nu suntem la playstation, La Football Manager, să transmiți ideile tale calculatorului. Ai noștri nu pot, oricât i-am lăuda. Ăsta e nivelul!  Când avem un meci capital, facem pe noi! Uită-te la Islanda! Au doar câteva individualități, dar echipa lor a jucat altfel. Au acționat ca echipă. Noi nu avem un lider în echipa asta. Jucătorul trebuie să arate în joc faptul că este lider.Jucătorii nu au valoare și nici curaj, iar selecționerul nu a știut să pregătească duelul cu Islanda.”

Înainte de partida cu Gaz Metan, clubul Chindia anunţa că în urma testării RT-PCR au fost depistate şase cazuri pozitive de COVID-19, iar conform Protocolului medical pentru reluarea competițiilor, programarea meciului cu echipa din judeţul Sibiu nu era pusă în pericol. Patru dintre cazuri proveneau din rândul fotbaliştilor seniori, Andrei Şerban, Paul Iacob, Marco Dulca şi Tiberiu Căpuşă, mai era şi un junior U17, Andrei Brătucu şi decanul de vârstă al antrenorilor Centrului de copii şi juniori, Ion Ene, iar directorul sportiv Ciprian Iugulescu era deja de ceva timp în izolare după ce fusese şi el infectat. 
La meci, medieșenii au avut ocazia de a deschide scorul în minutul 2 al partidei, șutul lui Romeo Roberto, din careul de 16 metri fiind deviat de portarul Mihai Aioani, care a reușit apoi să prindă balonul ce se îndrepta spre linia porții. Replica formației gazdă a venit în minutul 32, atunci când șutul lui Cristi Neguț a fost respins cu piciorul, în corner, de Alexandru Buzbuchi. Chindia a reușit să deschidă scorul la două minute de la reluarea jocului, Yuri Matias a pasat neglijent în lateral, Neguț a interceptat mingea, a centrat pentru Daniel Florea care a reușit să înscrie cu o lovitură de cap. În minutul 51, Alexandru Buzbuchi a reușit să respingă șutul lui Yameogo, aflat în poziție de unu la un cu acesta. În minutul 57, Denis Dumitrașcu a văzut direct cartonașul roșu după un fault dur asupra lui Nasser Chamed. Cu un om în plus, Gaz Metan a împins jocul în jumătatea adversă și avut șansa egalării în minutul 77, atunci când portarul Chindiei a respins în corner lovitura de cap a lui Yuri Matias. Alb-negrii nu au găsit, însă, drumul spre gol și au plecat învinși de la Ploiești. Neguţ a fost ales în echipa etapei în Casa Liga 1: „A  alergat mult pe toată durata meciului, dominând flancul drept, de unde a şi pasat decisiv pentru reuşita de trei puncte, izbutită de Daniel Florea”. 
În urma acestui rezultat, Gaz Metan rămânea cu 7 puncte după 7 etape de campionat, iar Chindia urca pe poziţia a patra din Liga I, pentru a rămâne pe locul 5 după toate  meciurile din respectiva rundă. Era foarte bine! Îmbucurător era faptul că în fiecare rundă, începând cu a doua, am avut remarcaţi, dar și recunoaşterea că jocul echipei era altul faţă de play-out ce trecuse, când aşteptam doar rezultatele celorlalţi, noi încasând înfrângere după înfrângere. De ce zic doar de play-out?  Pentru că în campionatul regular, să nu uităm, rezultatele ne-au permis după tur şi retur să ne clasăm pe o poziţie de pe care evitam lejer barajul sau retrogradarea directă. Partea a treia a competiţiei a fost însă dezastru...



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - GAZ METAN MEDIAȘ 1-0 (0-0)
A marcat: DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 47.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - C. Dinu (min. 66 Negrea), Piţian, Fomba, A. Ioniţă - Cr. Neguţ, Raţă, D. Dumitraşcu, Yameogo (min. 90+3 Atanase) - D. Popa, D. Florea (min. 61 Berisha). Antrenor Emil Săndoi.
GAZ METAN MEDIAȘ : Buzbuchi - Butean, Larie (min. 88 Sambu), Baco, Velisar - Matias - R. Romeo (min. 56 Chamed), Oct. Deaconu (min. 56 Pambou), Valente,  P. Costea (min. 24 Ze Manuel) - D. Cardoso. Antrenor: Jorge Costa.
A arbitrat la centru Viorel Nicuşor Flueran (Craiova), ajutat la cele două tușe de Mircea Orbuleţ (Bucureşti) și Marius Badea (Râmnicu Vâlcea). Rezervă: Iulian Dima (Bucureşti). Observatori: Alexandru Deaconu (Bucureşti) – C.C.A., Adrian Ionescu (Bucureşti) – L.P.F.

Bucuria victoriei a fost moderată din cauza morţii marelui fotbalist târgoviştean, Decebal Puiu Neagu, pe care foarte mulţi îl considerau chiar cel mai bun. A fost răpus de Covid-19 în dimineaţa partidei cu Gaz Metan, astfel că, înaintea fluierului de început s-a ţinut un moment de reculegere, iar fotografia sa a fost postată de conducerea Chindiei pe tabela de marcaj, în timp ce crainicul Ionuţ Marin, ofiţerul de presă al clubului, a anunţat trista ştire a dispariţiei celui care a fost jucător la Metalul şi C.S. şi preşedinte al C.S. Târgovişte. Decebal Neagu, alintat Buzdugan ori Turcu în vremea junioratului şi Pele al Galaţiului pe când juca în oraşul de la Dunăre unde a și absolvit Facultatea de Industrie Alimentară, jucase în naționala de juniori UEFA la turneul final din Republica Federală a Germaniei, a fost fotbalist la primele două promovări în Divizia A ale Târgoviștei, cu Metalul în 1961 și cu C.S. în 1977, între aceste momente evoluând tot în elită, la Siderurgistul Galați, Universitatea Craiova şi F.C.M. Reșița, cu totul 103 meciuri în prima ligă, cu 18 goluri marcate. A fost renumit pentru loviturile libere executate din preajma careului de 16 metri, dar și de la 25 de metri, cei care l-au văzut pot depune mărturie că zece din zece erau gol.
I-a avut colegi şi prieteni pe Dobrin, Oblemenco, Țarălungă, Deselnicu, Dudu Georgescu, Narcis Coman, Gigi Tătaru, Ionel Pitaru, Ion Ene şi mulţi, foarte mulţi fotbalişti de fotbalişti care au evoluat sub Turnul Chindiei în perioada 1974-1978. A jucat fotbal și tenis şi la 78 de ani, avea o viaţă sportivă, fără băutură şi alcool. A participat la toate întâlnirile fotbalistice prilejuite de sărbătoarea orașului, celebrele dispute cu balonul rotund ale fostelor glorii cu echipa primăriei, în multe dintre ele a și evoluat, marcând goluri spectaculoase. Avea aceeași tehnică de invidiat, nu-i putea lua nimeni mingea, iar pasele îi erau măiastre. A murit în spital, infectat cu noul coronavirus. „Sunt extrem de afectat. Nu-mi vine să cred nici acum că nu mai trăiește. În ultima perioadă fost internat în spital din cauza unei răceli. A fost depistat și a venit pozitiv.  În ultimele zile a fost mai bine, iar astăzi de dimineață mi-a fost transmisă fulgerătoarea veste. Avea și un pic de diabet. Credeam că se face bine, dar nu a mai fost așa” declara fiul său, Costin Neagu, jurnalistului Ionuţ Parghel de la DBONLINE.
Eu mă văzusem cu domnul Puiu cu două săptămâni înainte, la un chioşc de ziare de lângă Magazinul Muntenia. Aveam măşti, am dat noroc cu pumnul de la distanţă, mi-a spus că se simte bine, se mişcă precum un puşti şi că va veni la parastasul de un an al fostului său coleg de echipă, Constantin Titi Ionescu, decedat pe 6 decembrie 2019. Ne-am despărţit cu zâmbetul în ochi, în condiţiile în care fețele ne erau în cea mai mare parte acoperite. La câteva zile, s-a îmbolnăvit şi a fost internat la Pucioasa, apoi la Târgovişte, unde a şi decedat. A fost ultima noastră întâlnire!


După meciul cu medieșenii, aflăm că târgovișteanca Petruța Iugulescu a avut o nouă delegare internațională. Cel mai titrat arbitru dâmbovițean s-a aflat în brigada meciului Serbia – Kazahstan, 4-1, programat în cadrul  preliminariilor Campionatului European de fotbal feminin. La acest joc, Petruța a fost asistent 1, Cristina Trandafir - central, Mihaela Țepușă - asistent 2 și Iuliana Demetrescu - rezervă. Altfel, „lupii” de pe Cricov, cum erau denumiți morenarii, și-au arătat din nou „colții” și-au învins pe teren propriu pe Academica Clinceni II cu scorul de 2-0, într-un joc ce a contat pentru etapa a 7-a a Ligii a III-a, marcatori Eugen Matei, min. 15 și Tiberiu Calofir, min. 81. În urma victoriei, Flacăra a urcat pe primul loc în seria C6, cu 15 puncte acumulate. Succesul a fost al patrulea din campionat pentru Flacăra, echipă neînfrântă până la acel moment. Mult succes pentru antrenorul Gabriel Paraschiv şi jucătorii titulari Duță, Pandalache, Matei, Floricel, Vârtej, Cernea, I. Constantin, G. Negrea, Păun, Calofir, Niculăescu, Iliescu, Jipan, Ilie, Drăgan, Niță, Pătulea, B. Negrea, Călin, Căciulă care erau hotărâţi să sărbătorească centenarul fotbalului morenar cu o promovare în liga a doua!
Problema pentru fotbaliști și sportivi în general, antrenorii lor și arbitri era că deja se prefigura o nouă întrerupere a competițiilor sportive din cauza coronavirusului. Situația era gravă din nou la nivel mondial, iar în România, cazurile de mortalitate se înmulţeau şi aflam în fiecare zi despre o altă persoană decedată, pe care o ştiam de ceva vreme. Nu erau numai cazurile jurnalistului Bogdan Simion, fotografului Vasile Roşca și fotbalistului Decebal Puiu Neagu, erau foarte multe persoane care muriseră în spitale, asistente medicale, doctori, polițiști, pompieri militari și alții aflați în linia întâi în lupta cu virusul. Deja Covid-19 nu mai era o chestiune abstractă, decedaţii nu mai erau statistică şi cei care nu credeau în existenţa virusului nu mai aveau înverşunarea de la începutul anului 2020. România ajunsese la aproape 5000 de cazuri pe zi şi aproape 800 de internaţi la terapie intensivă.

Cât priveşte meciul Chindiei la Arad cu U.T.A., acesta avea premise interesante, urma să jucăm pe noua arenă Francisc Neuman, ne reîntâlneam cu fostul nostru jucător Alexandru Benga, era revenirea pe gazon a lui Cristi Cherchez, păream a fi în stare să continuăm seria bună şi, ca să fim şi romantici, ai noştri plecaseră din Târgoviştea unde avea loc în acele zile Festivalul Crizantema de Aur cu un buchet multicolor pentru „Bătrâna Doamnă”. Erau anticipări optimiste pentru cel puţin un egal, dacă nu o victorie! Ambele echipe aveau absenţe din cauza cazurilor de coronavirus, aşa că, la gazde evoluează până și Denis Rusu, un mijlocaș de 19 ani care începuse sezonul în Liga a 3-a, la Șoimii Lipova, dar Aradul l-a luat după ce juniorii săi se îmbolnăviseră de COVID în debutul stagiunii. În primele 10 minute, Chindia a avut două ocazii, prin Adrian Ioniță și Yameogo, ambele blocate la colțul scurt de Florin Iacob. 
De-abia în minutul 20, ex-târgovișteanul Benga, urcat la un atac pozițional, încearcă un șut cu efect de la 25 de metri, dar mingea cade pe plasa porții noastre. U.T.A., lentă şi previzibilă, s-a trezit însă după minutul 25 când are şi o ocazie adevărată de gol la o fază fixă, Roumpoulakou a pasat din stânga, iar Bustea a reluat mingea cu capul din 9 metri, exact pe direcția lui Aioani. Apoi Morar  are două centrări perfecte, mai întâi dintr-un corner și apoi dintr-o lovitură liberă, dar Benga a reluat cu capul pe lângă poartă, iar Denis Rusu a trimis exact în piciorul goalkeeperului nostru şi s-a intrat la pauză cu scor alb. În partea a doua, antrenorul gazdelor, Balint, îl trimite pe teren pe Ursu în locul lui Dragoș Tescan, unul dintre cei trei juniori. Nu trec decât câteva minute şi Rooumpoulakou, găsit de Roșu, pasează în careu pentru Ciprian Rus, acesta îi trimite lui Denis Rusu, care, tocmai el, un ilustru necunoscut, trage cu piciorul drept, cu efect, în poartă, lângă bara din stânga lui Aioani. E 1-0!
Patru minute mai târziu, Cornel Dinu l-a întins serios pe Florin Iacob, cu un șut de la 30 de metri, ce mergea pe colțul scurt al porții utiste. În minutul 63, arădenii au trecut pe lângă 2-0, Rompoulakou a centrat din nou bine din stânga, Bustea a reluat cu capul din mijlocul careului, iar Aioani a respins spectaculos, de sub transversală. Același lucru se putea întâmpla și 7 minute mai târziu, când Ciprian Rus l-a lansat pe Ursu, care a pătruns în careu pe dreapta, dar a tras exact în portarul Chindiei. În ultimele 10 minute, ai noştri forţează în atac, centrările fiind însă previzibile pentru goalkeeperul Iacob. Şutul de la 20 de metri al nou-intratului Neicuțescu a fost și el foarte slab, este trimis și Cristi Cherchez pe teren şi, gata, se încheie partida, coborâm pe locul șapte în clasament, gazdele acumulând şi ele 11 puncte, la fel ca noi. Continuăm să suferim la capitolul ofensivă, aveam doar  5 goluri marcate, mult prea puțin, cât privește excursia fotbaliștilor în vestul țării, nu am constatat nicio urmă de condescenență şi de iubire din partea Aradului, ne-am dus cu crizanteme în prea frumoasa toamna, dar ne-a dat „Bătrâna Doamnă” cu florile în cap!



U.T.A. ARAD - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (0-0)
A marcat: DENIS RUSU, min. 52.
U.T.A: Florin Iacob - Bustea, Albu, Benga, Roumpoulakou - Tescan (min. 46 Ursu), Roșu, Isac (min. 90 Erico), Rusu - Morar (min. 74 Al. Ioniță), Rus (min. 90 Buhăcianu). Antrenor: Laszlo Balint.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - C. Dinu, Pițian, Fomba, A. Ioniță (min. 65 Martac) - Cr. Neguț (min. 80 Diaz), Rață, Berisha (min. 65 Neicuțescu), Yameogo (min. 89 Cherchez) - D. Popa, D. Florea. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Iulian Dima (Bucureşti), ajutat de Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) și Gero Szabo (Cluj-Napoca). Arbitru de rezervă: Andrei Lucian Ţiţii (Şura Mică). Observatori: Iosif Olah (Sfântu Gheorghe) – C.C.A., Cătălin Cursaru (Ploieşti) – L.P.F.


Stadionul „Marin Anastasovici” din Giurgiu devine noua „casă” a Chindiei Târgoviște cel puțin pentru două meciuri din Liga I, cele din etapa a 9-a și a 11-a a campionatului, cu F.C.S.B. și Sepsi Sf. Gheorghe, motivul fiind începerea unor lucrări de mentenanță la stadionul „Ilie Oană” din Ploiești, dar și disputarea pe acest teren a unui meci amical cu Belarus de reprezentativa de fotbal a României.

Schimbarea antrenorului la Rapid București este prilej să ne aducem aminte de un jucător care a evoluat la Micul Ajax în campania de promovare în Liga I din ediţia 1995-1996, Mihai Iosif. El era cel care, în octombrie 2020, îl înlocuia pe Adrian Iencsi, după eliminarea în prelungiri a giuleștenilor din Cupa României, de modesta Progresul Spartac, din Liga a 3-a, scor 3-2 şi înfrângerea la scor, 5-0, cu liderul F.C. U Craiova. Iosif, numit interimar, a mai fost antrenor secund la Rapid, atunci când alb-vișiniii au reușit promovarea în prima ligă, în 2016, dar și în Liga a 4-a. Acesta a mai antrenat echipa U17 a Rapidului și echipa a doua a clubului. Invitat la emisiunea ProSport LIVE, el declara: „Sunt interimar. E un vis împlinit să antrenez Rapid. Acum trei luni a murit mama mea și nu am apucat, iar în urmă cu trei ani a murit tatăl meu, atunci când am promovat cu Dan Alexa, așa că o să dau totul pentru ei. Niciunul nu a apucat să vadă. Sper să vadă de acolo de sus”. După primul meci oficial, Rapid – C.S. Mioveni, scor 0-3, disputat la Buftea, un nou dezastru pentru giuleşteni, Mihai Iosif a intrat în istorie recitând poezie de Mihai Eminescu. „Cum vreţi să fiu? Vesel? Nu, sunt supărat! Sunt mort de supărare! Sunt trist cu adevărat! Trist! Trist! Trist! În viaţa mea nu am simţit asemenea tristeţe! Am crezut în ei! Şi cred în continuare! Am venit pompier cu o găleată! Într-un crater! Nu cred că pot să sting aşa ceva! Nu pot eu să învăţ jucători de 30 de ani să dea pasă de cinci metri. <<Critici voi cu flori deşerte care roade n-aţi adus, e uşor a scrie versuri, când nimic nu ai de spus>>. Asta vreau să le transmit criticilor mei, cum spunea Mihai Eminescu. Suntem criticaţi. Cred că o să fim şi bătuţi. Şi alergaţi! Eu am trăit clipele astea la Rapid. Şi cred că aşa şi merităm. Îmi vine să plâng, să mă bag în pământ, nu să mă ascund. Chiar îmi vine să plâng!”
Bucureşteanul Mihai Iosif a venit la Târgoviște în primăvara anului 1996 din postura de jucător divizionar A, jucase în capitală la Rapid şi Dinamo şi promova în luna mai cu Oţelul Universitatea, ulterior Chindia, celebrul Micul Ajax. A jucat în meciul de poveste cu Brăila, 3-0 sub Turnul Chindiei, intrând pe gazon în minutul 60, în locul autorul celui de-al doilea gol, Răzvan Toboșaru. Arbitrul divizionar Liviu Gligoraș, un pasionat fotograf, a fost cel care a realizat la promovarea de atunci pozele cu echipa, inclusiv instantaneele individuale cu fiecare jucător, fiind autorul unui frumos poster cu fotbaliştii Târgoviștei, unul în premieră în oraş. „Am făcut fotografia cu un aparat foto Praktica M60, made în RFG. Am fotografii cu fiecare jucător în parte!!!” mărturisea nostalgic Liviu, la peste două decenii de la eveniment. Erau cei care urcaseră echipa oraşului pentru a patra oară în elită. Au evoluat în acel campionat Cristian Igescu, George Răceanu, Cosmin Lunescu, Marian Ioana, Laurenţiu Reghencampf, Remus Gâlmencea, Cristian Țermure, Dan Mieluşică, Vasile Bârdeș, Bogdan Liţă, Cristian Bălaşa, Cosmin Becheanu, Adrian Bogoi, Răzvan Toboșaru, Cezar Dinu, Cătălin Hâldan, Sorin Rădoi-Tule, Irinel Voicu, Mihail Ristea, Cristian Duță, Remus Zamfir, Daniel Procorodie, Ion Voicu, Marian Ioniţă, Marius Pietraru, Iovu, Răzvan Chiriță, Marius Andreșel, Ionuț Dumitrescu şi... Mihai Iosif. 


Întâmplarea sau poate destinul au făcut ca Mihai Iosif să fie prezent pentru prima dată la un meci de fotbal unde evoluau tocmai echipele de lângă Podul Grant și de sub Turnul Chindiei, la care urma să joace peste mai mult de un deceniu: ,,Țin minte sigur, sigur, că primul meci la care m-a dus tata a fost Rapid - C. S. Târgovişte, 1-2, de pe Republicii. Nu mai ştiu din ce cauză nu puteam juca atunci pe Giuleşti… Cert este că tata m-a dus la meci pentru că la ei juca Nicolae Dobrin. A fost singura dată când l-am văzut pe viu. Aveam vreo şase ani. Nu îmi aduc aminte extrem de multe de la meci, însă ştiu că m-a încântat supermult. Probabil că făcuse un meci mare. Mai ales că ei au bătut!”
Jurnalistul Tinel Aldea are şi el amintiri frumoase cu generaţia de atunci: „<<Măicuță, măicuța mea, unde e Târgoviștea>>...  Mi-a rămas și astăzi întipărit în minte refrenul lui Mihai Iosif, care promova în Divizia A, cu Oțelul Universitatea Târgoviște, dar care era la final de contract cu echipa de sub Turnul Chindiei! 18 mai 1996, peste 20000 de spectatori prezenți la meciul care trebuia să confirme revenirea fotbalului târgoviștean în prima divizie, Oțelul Universitatea vs Dacia Unirea Brăila! Răsfoiesc notițele cu nostalgie... Brăilenii n-au rezistat decât un sfert de ceas și stadionul se cutremură, astfel că până și...  leii de la Grădina Zoologică <<răcnesc>>, pasă în adâncime Sică Bîrdeș și Adrian Bogoi trece cu ușurință prin defensiva adversă și deschide scorul (1-0, min.16)... Târgoviştea deschide scorul cu Brăila, iar vecinii de la zoo ai stadionului intră în acţiune şi au semnalul! Mai trece un sfert de oră și Răzvan Toboșaru profită de... somnolența fundașilor de la Dunăre și înscrie spectaculos pentru 2-0 (min. 31)... Cu două minute înainte de final, Sică Bîrdeș marchează pentru 3-0, la o deschidere prefectă a lui Laurențiu Reghecampf... Fluierul final al sibianului Aron Huzu aruncă tribunele în aer...”


Revenind în octombrie 2020, înainte de primul meci oficial pe care îl vom juca în oraşul de la Dunăre care face legătura, prin Podul Prieteniei, cu urbea bulgară Ruse, trăim un moment istoric, inaugurarea la Târgovişte a terenului de fotbal cu suprafață de joc artificială și dimensiuni standard, situat lângă Complexul Turistic de Natație, fostul perimetru al Bazei Crizantema, un indiciu pentru cei născuţi mai devreme. Micul stadion era destinat antrenamentelor fotbaliștilor tuturor cluburilor din județ, înscrise la F.R.F., fără costuri. Lucrările au fost realizate de primărie în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, proiectul fiind prezentat în ianuarie 2018 de autoritățile locale, în prezența președintelui Burleanu. Suprafața terenului sintetic dotat cu instalație de nocturnă, care va găzdui meciuri oficiale de juniori, era de 9543 de metri pătrați,  tribuna avea 300 locuri, o investiție modernă, la standarde europene. Frumoasele fotografii ale târgovișteanului Octavian Geală stau mărturie. 
Amenajarea terenului sintetic de fotbal din Târgoviște face parte dintr-o amplă acțiune începută de Federația Română de Fotbal care prevedea câte unul în fiecare județ. La eveniment au fost prezenți Răzvan Burleanu, președintele F.R.F., însoțit de Mihai Stoichiță-director tehnic și Gabriel Bodescu-secretar general adjunct, primarul orașului Târgoviște, Cristian Stan, Corneliu Ștefan, președintele C.J. Dâmbovița, Cătălin Rădulescu, viceprimarul municipiului Târgoviște, Ciprian Prisăcaru-director Complexul Turistic de Natație și reprezentanții cluburilor de fotbal F.C. Pucioasa, Flacăra Moreni, C.S.Ș. Târgoviște, G.S.A. Nucet și Chindia Târgoviște,. Jucătorii târgovişteni au efectuat primul antrenament, aşteptând cu încredere partida cu jucătorii lui Gigi Becali și, trebuie spus, se punea punct unei perioade lungi, de decenii multe de antrenamente pe la Schela Mare, stadionul Petrolul Târgovişte, Pucioasa, Viişoara, Doiceşti, Şotânga, Răzvad, Valea Voievozilor, Aninoasa, le-am menţionat într-o ordine cronologică. Era o premieră mult dorită, iar suporterii aşteptau completarea infrastructurii prin refacerea stadionului Eugen Popescu şi construirea arenei de la Gară, din fostul perimetru al vestitei instituţii şcolare militare Scoala de Cavalerie. 
„Vreau să mulțumesc Federației Române de Fotbal pentru investiția făcută! Este cel mai frumos moment al unei investiții, momentul inaugurării, pentru că e un proiect dus la final cu succes. Târgoviște are, începând de azi, un teren sintetic, la standarde FIFA, cu instalație de nocturnă și o tribună de 300 de locuri, realizat în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, un parteneriat ce va dura încă zece ani. Zona în care e amplasat va continua să se dezvolte, avem mai multe proiecte în acest sens. Referitor la acest stadion, primăria municipiului Târgoviște s-a ocupat de tot ceea ce ține de infrastructură, iar Federația Română de Fotbal a montat suprafața de joc” declara edilul-şef al oraşului, Daniel Cristian Stan. Președintele F.R.F. Răzvan Burleanu, legat sentimental de oraşul de sub Turnul Chindiei după ce tatăl său, Gheorghe Burleanu, a evoluat în divizia A la C.S. Târgovişte, a fost concis: „Ne-am dorit foarte mult ca acest proiect să prindă viață, mă bucur să văd că am reușit să realizăm acest teren și mulțumesc primăriei din Târgoviște pentru implicare, în special domnului primar. Obiectivul a fost să redăm copiilor bucuria jocului de fotbal, iar acum copiii din Târgoviște au un nou teren unde pot practica fotbalul. Îmi aduc aminte ce era aici când am făcut prima vizită, acum totul arată mult mai bine. Infrastructura este una foarte importantă, tot fotbalul românesc are nevoie de investiții în această zonă. Ca urmare a condițiilor meteo, în România, aproximativ cinci luni din an terenurile cu gazon natural nu se pot folosi în condiții optime, astfel că terenurile cu suprafață sintetică sunt o soluție bună. Este cel mai mare proiect investițional al F.R.F., unul finanțat exclusiv din mediul privat, împreună cu sponsorii noștri am creat acest fond pe care l-am alocat în această direcție. Nu ne vom opri aici, am realizat deja astfel de terenuri la Timișoara, Piatra Neamț, Iași, Botoșani, Râmnicu Sărat și Giurgiu, iar anul acesta ne dorim să mai inaugurăm două, la Satu Mare și la Reghin, dar proiectul va continua și în alte județe, bineînțeles cu sprijinul autorităților locale”



Era 2 noiembrie, o zi tragică în 1996, când Cristi Igescu şi Bogdan Liţă, doi dintre jucătorii Micului Ajax, îşi pierdeau viaţa în urma unui cumplit accident, iar în 2020, eram înaintea meciului cu F.C.S.B., care figura ca disputat acasă şi se juca, în premieră, la Giurgiu. Se anunţa că atacantul Mihai Costea semnase cu Chindia şi avea drept de joc, chiar a fost pe banca de rezerve, dar nu și introdus pe teren. Partida aducea față în față cea mai bună ofensivă a campionatului, cu 22 de goluri, cu cea mai slabă dintre ele, a noastră, cu 5 înscrise, dar aveam printre cele mai bune apărări, 5 goluri încasate în 8 partide, la egalitate cu CFR Cluj. Jucam cu Fomba fundaş stânga, o improvizaţie impardonabilă, iar tripleta ofensivă Man, Florin Tănase și Moruțan şi-a cam făcut de cap pe acea parte, dar nu a avut mari probleme în a câștiga duelurile cu toţi adversarii direcți și să dicteze ritmul jocului. Deschiderea de scor a venit în minutul 23, ca urmare a unei greșeli a apărării şi a portarului Aioani, care a ezitat să iasă pe traiectoria balonului centrat în urma unei lovituri de colț, de către Moruțan, balonul l-a lovit în piciorul de sprijin pe Iulian Cristea, apărut oportun în careul mic, și a intrat în plasă. 
La zece minute de la startul părții secunde, Florin Tănase l-a văzut prost plasat pe Aioani și a șutat de la 16 metri pentru a dubla avantajul pe tabelă, apoi în minutul 64 putea fi 3-0 dacă Iulian Cristea, după ce l-a depășit pe Aioani, centra mai tare pentru Man, însă Fomba a intervenit și a degajat în corner. Tratați cu foarte mult respect, bucureșteni au evoluat dezinvolt și în minutul 73, Man a ratat o  „scăriță” pe care scria gol, apoi în minutul 89, Buș șutează de la limita careului și îl obligă pe Aioani să respingă în lateral. Partida s-a încheiat fără vreo ocazie mare de gol a noastră, dar şi cu semnul de întrebare la două faze, când centralul Andrei Chivulete a apreciat că nu trebuie acordat penalty, deşi existau premise clare pentru lovitura de la 11 metri. Rămânem cu 11 puncte pe locul 9, în timp ce elevii lui Toni Petrea erau la o victorie de liderul Universitatea Craiova. În rest, apăreau păreri diferite despre meci, de la blat până la reîntoarcerea nefastă a formei dezastruoase din play-out. Urma să constatăm în deplasare, cu oltenii lui Bergodi şi acasă, cu Sepsi, dar cu F.C.S.B., ca şi în deplasarea de la Arad, în prim-plan au fost lipsa de determinare, pasele greşite şi greșelile grave din apărare, semn că nu era nicio urmă de blătuială, ci dispariţia bruscă a dorinţei de a juca şi suspecta diminuare a formei sportive. 

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – F.C.S.B. 0-2 (0-1)
Au marcat: IULIAN CRISTEA, min. 23 și FLORIN TĂNASE, min. 56.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă (min. 90+2 Martac), Piţian, Iacob, Fomba - Cr. Neguţ (min. 86 Atanase), Raţă, Dulca (min. 86 Cherchez), Yameogo (min. 71 Neicuţescu) - D. Popa, D. Florea (min. 71 Berisha). Antrenor: Emil Săndoi.
F.C.S.B.: A. Vlad - Creţu, Cristea, Miron, Panţâru (min. 57 Ovidiu Popescu) - Simion (min. 46 Şut), Vînă (min. 46 S. Buş), Olaru (min. 77 Oaidă) - Man, Tănase (min. 90+2 Buziuc),Moruţan. Antrenor: Anton Petrea
A arbitrat la centru Andrei Florin Chivulete, ajutat la cele două linii de Andrei Constantinescu și Bogdan Velicu, toţi din Bucureşti. Rezervă: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea). Observatori: Aron Huzu (Sibiu) – C.C.A., Marian Ivan (Braşov) – L.P.F.

 

La câteva ore după ce arbitrul Andrei Chivulete era bănuit că n-a acordat două lovituri de la 11 metri pentru Chindia, vine şi confirmarea pe reluările TV că a fost lovire a lui Miron asupra lui Pițian şi talpă la Crețu, aplicată lui Neguț în repriza secundă, un fault grosolan, care impunea și cartonaș galben. Gazeta Sporturilor l-a notat iniţial cu 7, apoi cu 4. Putea fi 1-1 sau 2-2, poate chiar o victorie a noastră, chiar şi în condiţiile în care băieţii au jucat la fel de slab ca şi la Arad. Chivulete era la al patrulea meci de Liga 1 în acel sezon, iar al nostru era al treilea dintre cele viciate din cauza erorilor grave comise de el. După Voluntari - Gaz Metan, 2-1, când a inventat lovitura de pedeapsă din care gazdele au marcat primul gol şi Hermannstadt – Botoșani, 2-1, când la 1-1, în minutul 88, a acordat penalty pentru gazde la o fază în care decizia care se impunea era fault în atac şi doar aşa Sibiul a marcat și a câștigat. 

Cât îi privește pe fotbaliștii Chindiei, „praf și pulbere” în meciul cu F.C.S.B., merită să relatez o întâmplare veche de peste 4 decenii, când celebrul fotograf Ion Scârlea avea pe strada Libertăţii, redenumită 30 Decembrie, un panou laudativ în care îşi expunea pozele cu fotbaliştii C.S.-ului de atunci, aflaţi şi ei în divizia A. Lângă acesta, era altul, un… „insectar” cu mutrele celor care comiteau infracţiuni, denumit generic „Miliţia vă informează”. Când se întâmpla şi vreun joc prost, omul cu instantaneele sportive mai glumea şi spunea „După un asemenea meci, îmi vine să-i pun invers. Dar lasă, că îşi revin băieţii şi ne aduc victoria etapa viitoare...”. Acum, în 2020, ai noştri erau de două etape la gazeta informativă de stradă a oamenilor legii. Întrebarea era „Ce faceţi, băieţi, vă mutaţi la panoul de onoare? Sau rămâneți la Miliție?”


Cu o zi înainte de meciul nostru în Bănie, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Adrian Mititelu, patronul celeilalte echipe a oraşului, lider în liga a doua, la 3 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală în dosarul transferului lui Mihai Costea la Steaua în 2011. Decizia era definitivă şi şeful U Craiova 1948 a fost ridicat de acasă de poliţişti. „În baza art. 9 alin.1  lit. g) din Legea 241/2005 cu aplicarea art. 5 Cod penal (forma în vigoare în prezent) condamnă pe inculpatul Mititelu Adrian Marin la 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, pedeapsă ce se va executa în regim de detenţie” scria portal.Just.ro. Patronul F.C.U. Craiova, Adrian Mititelu, a fost achitat în primă instanță de Tribunalul Dolj în procesul deschis de procurorii DNA în cazul transferului lui Mihai Costea la Steaua, dar au făcut recurs procurorii. Mititelu a primit 1,1 milioane de euro de la Gigi Becali pentru transferul lui Mihai Costea, iar procurorii l-au acuzat pe Mititelu de evaziune fiscală și înșelăciune, fiindcă Fiscul instituise deja sechestru pe jucători, pentru recuperarea unor datorii către stat ale firmei pe care funcționa clubul. Mihai Costea sau Costea II, poreclit Nilă, fotbalistul pentru vânzarea căruia Adrian Mititelu a intrat la puşcărie, juca pe arena „Ion Oblemenco” chiar a doua zi după ce fostul său patron a fost ridicat de poliţişti şi dus la închisoare. El a fost adus în 2006 la F.C. U Craiova o dată cu fratele său mai mare, Florin Costea, de la C.S.M. Rm. Vâlcea. A jucat 84 de meciuri şi a marcat 14 goluri pentru echipa lui Adrian Mititelu înainte de a fi vândut la Steaua. A mai evoluat pentru Al Ittihad Kalba, Al Fujairah, Al Arabi şi F.C. Voluntari.

Moment emoționant până la lacrimi la Craiova, înaintea partidei cu Chindia, oltenii nu l-au uitat pe Adrian Păunescu. Imnul Universității Craiova, „Oltenia, Eterna Terra-Nova”, scris de marele poet național, a răsunat integral din boxele superbei arene, în timp ce pe tabela de marcaj au rulat mai multe imagini sugestive. Fotbaliștii Craiovei au intrat pe teren îmbrăcați în tricouri albe, inscripționate cu chipul dispărutului. Versurile superbului cântec i-au marcat pe jucători, unii având ochii în lacrimi. Andrei Păunescu, fiul poetului, a povestit la Digi Sport, că atât Gigi Becali, patronul de la F.C.S.B., cât și Nicolae Badea, fostul acționar al clubului Dinamo, l-au rugat pe Adrian Păunescu să le scrie versuri pentru imnurile echipelor lor. Înainte să moară, Ilie Balaci, „Marele Blond” din legendara Craiova Maxima le transmitea actualilor  jucători din Bănie că „imnul este al nostru, nu al vostru. Când veți realiza și voi măcar o parte din ceea ce am făcut noi, atunci o să meritați și voi un imn”.

Universitatea, într-o formulă inedită din cauza numeroaselor absenţe, a făcut multe greşeli în prima  repriză şi a fost complet lipsită de inspiraţie atât în construcţie, cât şi în atac, în faţa unei echipe compacte, care a evoluat disciplinat şi care putea câştiga chiar mai clar. Universitatea a avut, totuşi, două bare, ambele prin atacantul croat Ivan Mamut, minutele 62 și 70 și o ocazie de cascadorii râsului  a lui Andrei Ivan, min. 90+2, mingea fiind blocată de Aioani. Chindia a avut trei situaţii de unu la unu cu portarul, prin Neguţ, care nu profită în min. 12 de gafa lui Papp și îi pasează lui Florea în loc să șuteze la poartă, Denis Dumitraşcu, după o eroare a lui Stephane Acka şi din nou Neguţ, min. 90+3. Primul șut pe poartă al oltenilor a fost cel al lui Ofosu, dar internaționalul U21 din poarta Chindiei, Aioani, a respins din plonjon. Când credea că e șefa jocului, Craiova a cedat, Daniel Constantin Florea cade în careu după un duel cu Marius Constantin și „centralul” dictează fără ezitare penalty, în ciuda protestelor vehemente. Execută Daniel Popa foarte puternic pe centrul porții, Pigliacelli atinge mingea, dar nu poate să împiedice golul, este 0-1! După pauză au intrat Ivan, Bărbuț și Mamut, croatul fiind mai activ decât toată echipa Craiovei într-o oră de joc, iar în min. 88, a debutat la Chindia atacantul Mihai Costea, care putea să și înscrie din lovitură liberă, la prima atingere de balon.


Chindia, după două înfrângeri consecutive, era la al şaselea meci în care nu primea gol în noul sezon, în timp ce Craiova pierdea şi prima poziţie, noul lider fiind F.C.S.B., învingătoare cu 4-1 cu F.C. Botoşani. Ce-ar mai fi de spus? Că fostul jucător al Craiovei, timp de un deceniu și jumătate, Emil Săndoi, s-a întors în Bănie și a învins vicecampioana din campionatul trecut, echipă clasată pe primul loc la momentul meciului cu noi. Gazdele erau după un parcurs aproape impecabil, dar, atenţie, fără vreun joc dezinvolt şi lipsiţi de Elvir Koljici, Bancu, Vătăjelu, Cicâldău și Bălașa. Cea mai bună apărare a Ligii 1 s-a clătinat simțitor la primele șarje ale Chindiei, bâlbâieli, ezitări și degajări haotice. Oltenii l-au acuzat la vestiare pe arbitrul Cătălin Popa că a dictat ușor lovitura de la 11 metri, invocând faptul că pe reluările TV se observă că stoperul oltenilor este cel lovit de vârful Chindiei. La final, antrenorul Cristiano Bergodi, şi-a anunţat demisia: „Cel mai urât meci, am jucat slab, nu știu ce se întâmplă, multă confuzie. Eu sunt antrenor și eu sunt vinovat de acest lucru. Nu dau vina pe ei. Eu am vină pentru această înfrângere, am și probleme, mă gândesc să îmi dau demisia. Nu stau în cer în ciuda sfinților. Am și probleme, poate că asta s-a văzut în joc. Probabil fără mine va porni din nou bine, mă bucur pentru băieți că îi las pe primul loc. Mă gândesc, dar 100% îmi dau demisia”. Publicaţia oltenească „Gazeta de Sud” a venit cu concluzia despre leii alb-albaştri, cum erau alintaţi jucătorii din Bănie: „Ne-a chinuit talentul. Cu jocul ăsta vreți titlul? Mamut, cel mai periculos leu”. 
Emil Săndoi a fost desemnat de Liga Profesionistă de Fotbal antrenorul etapei a 10-a a Ligii I, argumentând nominalizarea în sensul că ,,a pregătit excelent meciul de pe arena Ion Oblemenco, reuşind să blocheze perfect linia de mijloc a gazdelor”, iar din echipa etapei făcea parte Marian Aioani, cu o evoluție foarte bună în victoria roș-albaștrilor la Craiova, în condițiile în care ,,a avut cinci intervenții de mare portar”. În rest, să notăm prezența în echipa gazdă a ex-jucătorului Târgoviștei, Ovidiu Bic, deosebit de nervos și cu multe manifestări nesportive la adresa foștilor coechipieri, care, dacă arbitrul era mai atent, îi puteau aduce eliminarea de la începutul reprizei secunde.



Era prima victorie a fotbalului târgoviştean de prima ligă la Craiova, un meci la care fostul portar târgoviştean din anii '80, Vasile Marcel, acum observator din partea Ligii Profesioniste de Fotbal, ne-a purtat noroc. Aveam în palmares trei egaluri, două obţinute de C.S. Târgovişte, ultimul de Micul Ajax. Primul, 0-0 în toamna anului 1977, când Narcis Coman fusese notat cu 10 de ziarul „Sportul” după ce îi exasperase pe Cămătaru, Marcu, Balaci, Beldeanu, Cârțu şi Crişan, al doilea, 1-1 în 1983, înainte de dubla juveţilor cu Kaiserslautern, marcatori Mircea Irimescu pentru gazde şi Ion Constantin pentru noi, autori ai unor şuturi puternice care i-au făcut spectatori pe Constantin Miia şi Silviu Lung, ultimul în toamna anului 1996, 1-1, autorul golului nostru fiind Marcel Ghergu, partida de unde a început degringolada Chindiei de atunci, după decesul lui Cristian Igescu şi Bogdan Liţă. Niciodată nu îi învinsesem pe olteni la ei acasă. În 6 noiembrie 2020 era un succes în premieră, cu o concluzie exprimată de Dani Popa, Florea-Gică Fentă şi compania în regionalismul zonei: „Ce făcurăţi, muică? Îi băturăm pe prăzari!” Post-scriptum: adio și un praz verde, dragi craioveni! 

UNIVERSITATEA CRAIOVA – A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1 (0-1), 
A marcat: DANIEL POPA, min. 30, din penalty.
UNIVERSITATEA CRAIOVA: Pigliacelli - I. Mitran (min. 66 Vlădoiu), M. Constantin, Acka, Papp - Nistor, Ov. Bic, Căpăţînă (min. 46 Bărbuţ) - Baiaram (min. 46 Ivan), Tudorie (min. 46 Mamut), Ofosu (min. 60 George). Antrenor: Cristiano Bergodi.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Piţian, Iacob, Fomba (min. 86 Martac) - Cr. Neguţ, Dulca, Raţă, D.  Dumitraşcu - D. Popa (min. 88 M. Costea), D. Florea (min. 67 Yameogo). Antrenor: Emil  Săndoi.
A arbitrat la centru Cătălin Popa (Piteşti), ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel. Rezervă: Marian Barbu (Făgăraş). Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) – C.C.A., Vasile Marcel (București) – L.P.F.

Pugilista Mihaela Radu, în vârstă de 32 de ani, a devenit pentru a patra oară consecutiv campioană a României, o performanță remarcabilă pentru tânăra dâmboviţeancă, familiarizată şi cu fotbalul ca jucătoare de divizia A şi arbitru în Liga a III-a. Sportiva legitimată la C.S.M. Târgoviște, antrenată de Nicu Tamaș, și-a trecut în cont un nou titlu național la categoria supergrea +80 kg, după ce a depășit în finală, prin abandon, o sportivă de la Rapid București. În urma medaliilor de aur cucerite în ultimii patru ani la Naționalele de box feminin, Mihaela a devenit cea mai titrată pugilistă din cadrul cluburilor sportive din Dâmbovița. Ana Maria Toma, o altă fată talentată  a C.S.M. cucerise titlul de campioană națională la box junioare  în limitele categoriei 46 de kilograme, Marinela Francesca Oancea, cadete – cat. 62 kg și Ana Maria Dobre, cadete – cat. 43,5 kg erau vicecampioane ale României, în timp ce Alexandra Dariana Vasile, Mirela Tania Ionescu, Georgiana Stan și Anca Ștefania Buzățel au câștigat medalii de bronz. Instructor de înot, sportivă polivalentă, Mihaela Radu era, începând din octombrie 2015, arbitru de fotbal divizionar C împreună cu Denisa Comănoiu, Cristina Părăluţă, Adriana Ghiţă, Florin Mocanu şi Adrian Păunescu, iar în luna decembrie a aceluiași an, formația de fotbal feminin C.S.Ș. Târgoviște, antrenată de Mihai Tătăranu, reușea calificarea în sferturile de finală ale Cupei României, învingând o echipă bună, Vasas Femina Odorhei, cu 2-0, ambele goluri purtând semnătura Mihaelei Radu, una dintre marcatoarele principale ale grupării de sub Turnul Chindiei.

Internaţionalul nostru, Vadim Rață a fost din nou convocat la echipa Republicii Moldova, tocmai când ţara făcea o schimbare istorică, Igor Dodon fiind înlocuit de Maia Sandu, prima femeie preşedinte al moldovenilor de peste Prut. Cât despre valoarea fotbalistică a colegilor lui Rață, băieţii erau la fel ca ai noştri tricolori, nu băteau pe nimeni, în amicale erau zmei, iar în meciurile decisive mieluşei, clacau şi nu se calificau la campionatele european şi mondial.

La mijloc de noiembrie, avem derby dâmboviţean de liga a 3-a, seria a şasea, în etapa a 10-a, prima a returului. S-au întâlnit Flacăra Moreni și F.C. Pucioasa, în duelul lui Gabi Paraschiv cu Nicu Croitoru şi Sică Bârdeș, la nivelul antrenorilor. Meciul a fost unul fără istoric, „lupii galbeni” au deschis scorul, dar au sfârşit negri de supărare, fiind egalaţi după 5 minute şi chiar „au reușit” să piardă acasă după ce au mai primit două goluri spre sfârşitul partidei, o înfrângere surprinzătoare, care îndepărtează Flacăra tot mai mult de locurile de play-off. Autorii golurilor au fost Andrei Iliescu-Iască, min. 20, pentru gazde, respectiv Laurenţiu Blas, min. 25 şi Narcis Marina, minutele 74 și 88, ambele din 11 metri, pentru oaspeți. Pucioasa a acumulat 4 puncte în duelurile din campionat cu Flacăra şi a urcat pe locul 5 în clasament, cu 14 puncte, în timp ce morenarii erau pe poziţia a treia, cu 16 puncte din zece meciuri disputate, practic obţinuseră un punct în ultimele trei etape şi erau în afara locurilor de baraj. 
În final, câte un comentariu de suporter: Viorel Olaru - Flacăra Moreni: „Unii se şi vedeau în liga a 2-a... De la Panaite nu am mai avut un portar de calitate, un fundaș stânga cum era Iulică Tronaru, nu mai avem un fundaș central ca Acasandrei, nu mai avem mijlocaşi cum erau Mihai şi Lari Plăcintă... în situaţia asta nu mă mir că am pierdut fără drept de apel cu Potcoava de la căruță şi cu Aninoasa de la Pucioasa... De sub Patrana ne scrie Cristi Mănică din Clubul Bombonarilor: „Victorieeee!!! Felicitări băieţi! Da, obiectivul este menţinerea în liga a 3-a, nu sunt bani pentru liga a 2-a, acolo costurile sunt mai mari. Şi aici sunt destule probleme de finanţare, ar fi bun orice sponsor”.    



Cât priveşte echipa de tineret a României, a obținut calificarea, a doua consecutivă la turneul final al Campionatului European. Astfel, la Ploiești, echipa pregătită de Adrian Mutu a remizat cu deja calificata Danemarca, 1-1, într-un meci decisiv, după ce oaspeții au deschis scorul prin Laursen, contrar cursului jocului, dintr-un penalty care a fost doar în mintea centralului, dar după 20 de minute, Valentin Costache a egalat. A fost golul de aur, în condiţiile în care contracandidata noastră la locul secund calificabil, Belgia, a pierdut în Bosnia, 2-3, rezultat suficient pentru prezența la turneul final care se va disputa în Slovenia și Ungaria, în 2021. Portarii echipei noastre erau dâmboviţenii Andrei Vlad şi Marian Aioani. Cu danezii a apărat Vlad de la F.C.S.B., deși în campionat avea aceeași formă slabă, cu mult sub prestațiile din sezonul 2020-2021 ale goalkeeper-ului Chindiei, recomandat de Helmut Duckadam chiar pentru prima reprezentativă, după retragerea lui Ciprian Tătărușanu.


În cazul naționalei de seniori, U.E.F.A. a decis ca România să câștige la „masa verde” meciul cu Norvegia, scor 3-0. Partida din Liga Națiunilor nu s-a disputat pentru că delegația nordicilor nu a putut pleca din țară deoarece în lotul lor a fost un caz de coronavirus, decizia fiind dispusă de autoritățile de la Oslo. Meciul a fost anulat şi, deși norvegienii sperau ca rezultatul final să se stabilească prin tragere la sorți, unde puteau fi trei rezultate, 1-0 pentru România, 0-0 sau 1-0 pentru Norvegia. În ultimul meci din Liga Naţiunilor, România a remizat la Belfast cu Irlanda de Nord, 1-1 şi, profitând de victoria Serbiei cu Rusia, 5-0, au urcat în urna a 2-a pentru preliminariile CM 2022, clasându-se a treia în grupă, cu 8 puncte. Prima repriză a fost una echilibrată, fără ocazii la cele două porți. România a ieșit în evidență doar o dată, când Dennis Man a șutat moale, de la 11 metri. În repriza a doua, Irlanda de Nord a început mai bine și a pus presiune pe tricolori, deschizând scorul în minutul 56. Nord-irlandezii au executat surprinzător un corner, pe jos, iar după o centrare la colțul lung, Boyce a câștigat duelul cu Crețu și a marcat din trei metri. Rădoi a forțat pe final de meci și a fost inspirat când l-a introdus pe Eric Bicfalvi în minutul 82, mijlocașul marcând golul egalizator, cu un șut de la 11 metri, care a adus României punctul de care avea nevoie pentru a depăși Rusia în clasamentul F.I.F.A.
Cronica lui Justin Gafiuc din Gazeta Sporturilor este edificatoare prin titlu:,,Șchiopi, dar i-am păcălit! N-avem față de Mondial!”, iar conținutul e și mai tare: ,,România și-a umflat pieptul în ultimele zile cu calificarea tricolorilor mici la Euro 2021 și cu revenirea miraculoasă a șanselor celor mari de a prinde urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022. Și, luați de valul calculelor, am omis poate să ne gândim apăsat la contextul indirect favorabil: trupa lui Mutu a beneficiat de succesul Bosniei împotriva Belgiei pentru a prinde un loc favorabil în topul pozițiilor secunde, iar echipa lui Rădoi a săltat în ierarhia FIFA cu un succes la <<masa verde>> contra Norvegiei, după un succes cu nimeni din Belarus. Planeta s-a învârtit pentru noi în această perioadă și a rămas la latitudinea noastră să ne ajutăm totuși și singuri în Irlanda de Nord, cu o echipă căzută deja în Divizia C a Ligii Națiunilor în calitate de <<lanternă>> a grupei, din ediția actuală. Ba chiar și ultimul sprijin de la distanță va veni timpuriu de la Belgrad, unde Serbia conducea deja Rusia cu 4-0 la pauză și ne oferea pe tavă șansa remizei la Belfast pentru a ne strecura șmecherește în urna a 2-a. Dar în primul mitan de pe <<Windsor Park>> am arătat ca o formație în grevă, mulțumită parcă să se ascundă într-un fad 0-0, suficient pentru a ne atinge un obiectiv minimal. Adică singura alinare rămasă pe 2020, după ce Islanda ne-a dat cu terenul în cap în barajul către Euro, meciul care a contat cu adevărat în această toamnă. Rădoi a păstrat formula 3-4-3 de la amicalul cu Belarus, dar a surprins din nou, ca de fiecare dată, cu oamenii aleși pentru titularizare. Cristea și Nistor au apărut în primul <<11>>, Crețu i-a fost preferat lui Manea, iar Maxim a rămas în umbra lui Tănase. De fapt, a rezultat o garnitură fără potențial de inventivitate, în absența lui Stanciu sau a lui I. Hagi. Nici măcar Bicfalvi nu și-a găsit locul la start, fiind poate una dintre puținele variante de la care am fi așteptat un <<ceva>> ieșit din comun. Un singur șut în cross semnat de Man a deranjat defensiva nord-irlandeză vreme de 45 de minute, devenite un chin estetic și faptic, grație și unui adversar la fel de bont și fără zvâc. Și, în tot acest peisaj selenar, translatat și după pauză, o fază fixă ne-a săgetat liniștea și neputința. Boyce a înscris abia al doilea său gol la reprezentativă, după o centrare pe a doua bară și i-a pus pe tricolori să mai aibă la dispoziție doar circa jumătate de ceas pentru a evita un nou eșec lamentabil. Abia intrările  lui Maxim și Bicfalvi, de ce au rămas, oare, pe bancă, băieții ăștia?, au trezit la viață tricourile galbene.  O torpilă a lui Marin l-a pus la treabă pe Peacock-Farrell, mingea a început să circule mai viu pe gazonul de la Belfast, posesia și presiunea au crescut, iar egalarea a venit izbăvitoare de la Eric The Great. Un triunghi R. Marin - Tănase - Bicfalvi l-a pus în poziție de finalizare pe mijlocașul de la Ural, care, la a șaptea sa selecție, reușește primul gol, cu un stâng la colțul scurt, echivalent, da!, cu urcarea în urna a 2-a valorică pentru tragerea la sorți din 7 decembrie. E un pas înainte în stil capcană, căci România n-a însemnat nicidecum acea formație spectaculoasă promisă de Rădoi. Și nici una extrem de pragmatică n-a părut, ci mai degrabă am profitat de un context total favorabil și de o sclipire de moment la Belfast, unde selecționerul e posibil să-și fi scris ultima sa carte pe banca naționalei. Însă asta o vom vedea în zilele următoare. Poate chiar mai repede decât v-ați gândi! Și, fiind sinceri, să convenim la un lucru: n-avem față de Mondial pentru 2022! Deocamdată! Asta dacă nu vrem să ne mai păcălim câteva luni!”

Etapa a 11-a, jucăm acasă cu Sepsi, echipa cu un debutant de 19 ani în Liga I pe teren, fundaşul Andres Mihai Dumitrescu, căpitan al reprezentativei U19 a României. Meci de coşmar... Înfumuraţi peste măsură după victoria secolului de la Craiova, ai noştri nu intră hotărâţi pe teren pentru un succes, astfel că oaspeţii au prima ocazie de a deschide scorul în minutul 29, când fostul ceferist clujean, Petrila, ia o acțiune pe cont propriu la marginea careului, dar mingea e blocată de Aioani. Totuşi, 10 minute mai târziu, Chindia reușea să deschidă scorul prin Denis Dumitrașcu, care a profitat de gafa lui Tincu și a punctat cu o execuție spectaculoasă, de la 18 metri, era prima sa reuşită în Liga I. În repriza a doua, ne-am retras în apărare, nu am mai avut acțiuni periculoase, oaspeţii ne-au dominat copios, iar în minutul 69, Aganovic, intrat pe teren de puţin timp, şutează plasat, după ce Safranko s-a distrat cu apărarea noastră, pentru ca opt minute mai târziu, Anass Achahbar, o altă schimbare inspirată a antrenorului Leo Grozavu, să tragă şi el tot din marginea careului de 16 metri, după ce fundaşii noştri au contemplat acţiunea şi asta a fost! Toate punctele s-au dus spre Sf. Gheorghe, cu precizarea că Aioani putea să evite ambele goluri ale covăsnenilor dacă ar fi avut reacţie şi reflexe. S-a încheiat 1-2 şi la două săptămâni după minunea de la Craiova toată lumea se întreba ce s-a întâmplat cu băieţii în perioada de întrerupere a campionatului? Unde s-au volatilizat cele două arme ale echipei care a învins în Bănie, unde s-au evaporat ambiţia şi jocul combinativ în viteză? De ce Emil Sandoi era aşa de fricos, de ce efectua schimbările după minutul 80 şi chiar mai târziu? Meciul cu Sepsi nu era un caz singular în care tehnicianul oltean întârzia modificările sau chiar nu le mai efectua, deşi era vizibil că unii dintre cei de pe gazon jucau foarte slab şi puteau fi trimişi la vestiare încă de la pauză sau din min. 60. Cum să abordezi cu precauţie excesivă şi toată echipa în poartă un meci decisiv, care câştigat, îţi aducea 3 puncte cu care îi depăşeai pe oaspeţi în clasament şi ajungeai pe loc de play-off? Era a doua partidă jucată „acasă” la Giurgiu şi pierdută, după cea cu F.C.S.B. şi suporterii erau dezarmaţi de evoluţia penibilă a echipei, cu jucători plecaţi la luptă fără vigoare, lipsiţi de hotărâre şi cu prăştii pentru guguştiuci în loc de flintele cu care au tras în Craiova. Aţi rămas fără arme „letale” în 14 zile de la victoria istorică asupra juveţilor? Vin meciuri şi mai grele şi dacă răspunsul e afirmativ, haideţi să anunţăm oamenii legii să vi le găsească, ori pe celebrul Gigel, îl ştie un judeţ întreg, e şi el specialist în criminalistică, au mai fost evenimente cu sustragere de arme şi muniţie, ia citiţi unul de acum trei decenii şi jumătate relatat de fostul jucător, Marius Vişan, coleg între alții cu Gheorghe Mândrilă, Ion Ene, Silviu Dumitrescu, Ionel Pitaru, Iulian Chiriță, Marcel Ghioacă-Magellan, Marcel Ghergu, caz pe care Viși l-a aflat de la preşedintele de atunci al asociaţiei de vânători, Nicolae Dragomir, zis Călare, un sprijinitor al fotbalului local:
 „În 1985, când s-au furat puști de la Asociația de Vânători și urma să vină Ceauşescu la Târgoviște, miliția a făcut mare tam-tam, mare agitație, cine a furat puştile. Într-un final a spus celebrul Gigel Mașinuță că ştie el cine le-a furat şi se află la Adânca. Bun, a venit miliția, l-a luat cu maşina şi au plecat. Acolo, în centru, era monumentul eroilor, un ostaș cu armă de luptă, Gigel le-a arătat ce a văzut el, milițienii au fost păcăliți, dar s-au răzbunat şi ei, lăsându-l să vină pe jos de la Adânca!”. N-a fost nici o problemă, Gigel era oricum cel mai mare maratonist nelegitimat al ţării, avea zeci de mii de kilometri realizaţi la pas, dar revenind la anul 2020, eram într-un mare caz de haz de necaz, asta ne mai rămăsese după o nouă ruşine pentru Chindia în urma căreia Sepsi OSK urca pe 4 şi Târgoviştea era pe poziția a opta. Puteam să fim noi în primele şase echipe!


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - SEPSI OSK SFÂNTU GHEORGHE 1-2 (1-0)
Au marcat: DENIS DUMITRAȘCU, min. 39, pentru Chindia, respectiv ADNAN AGANOVIC, min. 69 și ANASS ACHACHBAR, min. 77.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Căpuşă, Iacob, Piţian, Fomba - Cr. Neguţ, Dulca (min. 78 Yameogo), Raţă (min. 80 Cherchez), D. Dumitraşcu - D. Popa (min. 85 Neicuţescu), D. Florea (min. 79 M. Costea). Antrenor: Emil Săndoi.
SEPSI OSK: Fernandez - Dimitrov, Tincu, Dumitrescu, Fl. Ştefan - Golofca (min. 63 Aganovic), Fofana (min. 46 Istvan Fulop), Vaşvari, Purece (min. 86 Gal Andrezly) - Petrila (min. 46 Achachbar), Bajrovic (min. 63 Safranko). Antrenor: Leo  Grozavu.
A arbitrat la centru Marcel Bîrsan (București) ajutat la cele două linii de Mircea Orbuleţ (București) și Florin Păunescu (Rm. Vâlcea). Rezervă: Iulian Dima (București). Observator C.C.A.: Augustus Constantin (Rm.Vâlcea).

Cupa României, şaisprezecimi. Prima partidă are loc în 27 noiembrie 2020 la Giurgiu, cu Chindia gazdă şi sibienii din Hermannstadt oaspeţi, într-o ceață densă. Începem cu Dinu Moldovan în poartă, Martac fundaş stânga, Yameogo mijlocaş, Cristian Cherchez revenit ca titular şi un cuplu de atac inedit cu Mihai Costea şi Valmir Berisha. Începeam fără Aioani, Florea, Pițian, Neguț, Popa, Rață, jucătorul moldovean fiind proaspăt tătic, posesor al unui băiețel, poate viitor fotbalist, dar ultimii patru au  intrat pe gazon în timpul partidei. La Hermannstadt erau 5 cazuri de coronavirus în rândul jucătorilor şi 3 membri ai staffului, cu toţii rămaşi acasă în izolare, sub tratament. Cele mai importante faze ale partidei au venit în prima repriză, când Jo Santos a deschis scorul în minutul 41, grație unei execuții superbe. Se reedita oare scorul cu  sibienii, tot în Cupa României, din meciul jucat cu un an în urmă la Ploieşti? Atunci se încheiase 1-0 pentru oaspeţi, după un 11 metri reuşit de acelaşi Jo, în final de meci. La Giurgiu, Chindia a avut imediat reacţie, astfel că două minute mai târziu, vine egalarea printr-un gol spectaculos al lui Cherchez care a șutat elegant de la marginea careului, cu latul, mingea oprindu-se în plasa portughezului de Sibiu Cristiano Figueiredo, un simplu spectator la superba fază a lui Cristi. Repriza secundă n-a mai adus ocazii mari la cele două porți, astfel că au urmat cele două reprize de câte 15 minute de prelungiri, în care s-a intrat cu câte un jucător mai puţin de fiecare echipă, Fomba eliminat în minutul 80, iar zece minute mai târziu și Romario Pires, mijlocașul oaspeților. Târgoviştea şi Sibiul au fost prudente, fără a mai căuta lovitura decisivă, astfel că deznodământul a venit după executarea loviturilor de departajare. Ruben Albes, antrenorul lui Hermannstadt, nu a urmărit de pe teren loteria penalty-urilor din meciul pierdut, tehnicianul iberic recunoscând cu sinceritate că emoțiile l-au doborât exact în punctul culminant al meciului: „Nu, nu am văzut penalty-urile, am fost la toaletă. Eu sunt mereu neliniștit”. Prima lovitură o are Hermannstadt, mingea trimisă de Buzan fiind apărată de Dinu Moldovan, apoi marchează Daniel Popa, Addae şutează în dreapta portarului nostru, dar acesta apără din nou, pentru ca Neguț să marcheze pentru 2-0. Sibienii marchează prin Vodă, cu o execuție elegantă, ai noştri refac diferenţa de două goluri prin Paul Iacob, Fortes înscrie şi el, iar golul lui  Neicuțescu ne aduce calificarea în optimile competiţiei. Dinu Moldovan a fost declarat omul meciului, autopropunându-se astfel titular în următorul meci din campionat, ca şi Cristi Cherchez, jucătorul care a adus egalitatea printr-un gol de generic TV, o lovitură de maestru „de-au auzit câinii din Giurgiu”, că tot am jucat la Dunăre…




A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - HERMANNSTADT (1-1) (1-1) 4-2 după penalty-uri
Au marcat: CRISTIAN CHERCHEZ min. 43, pentru Chindia, respectiv JO SANTOS, min. 41 pentru Hermannstadt. Au transformat pentru Chindia: DANIEL POPA, CRISTIAN NEGUȚ, PAUL IACOB, MIHAI NEICUȚESCU. Sibienii au marcat prin ALEXANDRU VODĂ și FABIO FORTES, ratările aparținând lui Lucian Buzan și Bright Christopher Addae.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Căpuşă, Iacob, Fomba, Martac – Dulca, D. Dumitraşcu (min. 92 Rață) – Yameogo (min. 92 Pițian), Cherchez (min. 64 Neicuțescu), M. Costea (min. 64 Cr. Neguț) – Berisha (min. 75 D. Popa). Antrenor: Emil Săndoi.
HERMANNSTADT: Cristiano – Belu (min. 73 Baba Alhassan), Viera, Stoica, Bastos – Romario Pires, Addae – Vodă, Buzan, Jo Santos – Fortes. Antrenor: Ruben Albes.
A arbitrat la centru Andrei Antonie (Bucureşti), ajutat la cele două linii de George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel) și Marius Nicoară (Drobeta-Turnu Severin). Rezervă: Robert Avram (Piteşti). Observatori: Bogdan Zanfirescu (Botoşani) – C.C.A.  și Aurel Ionescu (Bucureşti) – F.R.F.

Cât priveşte fetele din Târgovişte, de la volei, antrenate de Dragan Nesic, continuau să facă ravagii. Ele au reuşit să se califice în optimile de finală ale Cupei CEV după o dublă victorie în fața lui Prometey Kamyanske, cu scorul general de 6-1, în 16-imile competiției. În tur, târgoviştencele au câştigat cu 3-1, pe seturi 25-21, 24-26, 19-25, 16-25.  În manșa retur a duelului, pe teren propriu, C.S.M. a dispus de gruparea din Ucraina cu un sec 3-0, scorul pe seturi a fost 25-23, 25-23, 25-20, după 73 minute de joc. Principala marcatoare a meciului a fost târgovișteanca Heidy Casanova, cu 20 de puncte realizate,  cea mai eficientă marcatoare a ucrainencelor a fost Anastasia Kraiduba, 16 puncte, MVP-ul jocului fiind desemnată a noastră Rodica Buterez. După meciul cu Prometey, C.S.M. a ajuns la a opta victorie stagională, două în cupele europene și șase în campionat. În faza optimilor de finală, echipa dâmbovițeană va înfrunta o formaţie din Zagreb, iar forul european de profil decisese, pentru a spori siguranţa, ca meciurile din optimi şi sferturi să se joace sub formă de turnee. În această situaţie, dâmboviţencele vor evolua în grupa a 3-a, găzduită chiar de adversara sa croată, Mladost, iar dacă se vor califica în sferturi, în 9 decembrie vor întâlni câştigătoarea din cealaltă dispută a optimilor, programată în grupă. Până atunci, să consemnăm că după victoria cu ucrainencele, C.S.M. a învins la Medgidia şi campioana C.S.M. Volei Blaj cu dcorul de 3-2 (21-25, 28-26, 22-25, 25-19, 15-13), în turneele 4-5 ale Diviziei A1 la volei feminin. Târgoviştencele s-au impus după două ore şi 8 minute de joc. Cubaneza Heidy Casanova, cu 30 de puncte, a fost cea mai bună jucătoare a învingătoarelor, susţinută de Dimitrova-15 şi Truşkina-14, iar de la ardelence s-au remarcat Baciu-23, Aleksic-20 şi Milenkovic-20. Apoi a urmat un 3-0 prin neprezentarea fetelor de la Târgu Mureș și C.S.M. era pe primul loc în clasamentul elitei românești de volei feminin. Ulterior, dâmbovițencele au pierdut meciul cu franţuzoaicele de la Beziers Angels din sferturile de finală ale Cupei CEV, echipa antrenată de Dragan Nesic cedând cu 19-25, 18-25, 25-27 în sala din Zagreb. Ultimul turneu al anului din Divizia A1 s-a desfășurat la Târgovişte, în Sala Polivalentă, iar C.S.M. a încheiat turul sezonului pe locul I cu zece succese din tot atâtea meciuri disputate, fiind şanse mari ca fetele să aducă trofeul de campioană a României, în premieră, sub Turnul Chindiei.

Vine apoi vestea tristă a morţii fostului portar al lui C.S. Târgovişte din perioada 1977-1981, când, cu câteva întreruperi în care a activat la Petrolul Târgovişte şi Cimentul Fieni, a fost în lotul echipei care a promovat în elită, fiind în câteva rânduri rezerva marelui Narcis Coman, chiar în divizia A, pentru ca în campania de revenire în prima ligă din 1980-1981, să fie coleg cu marele Nicolae Dobrin. A apărat până spre vârsta de 50 de ani în campionatul județean, a trecut prin momente dificile ale vieții, dar a fost chemat la ceruri la început de decembrie 2020 de foştii colegi de echipă, Nicolae Stancu, Nicolae Martin, Gigi Tătaru, Dumitru Tică Gheorghe, Claudius Sava, Nicușor Kallo, Gicu Dobrin, Florin Grigore, Gheorghe Voinea şi Decebal Puiu Neagu. Prin 1981, profesorul şi jurnalistul Lucian Grigorescu îl intervieva pe Gheorghe Ilinca într-un program de meci, spumos şi plin de vervă, aşa cum era şi autorul „Ai venit, pleci, revii?” „Oricând sunt chemat, vin. Când este nevoie de mine la Târgovişte, vin imediat!” Fără cuvinte!

Revenind la Chindia, clubul anunță că toate testele COVID-19 de la echipă sunt negative, astfel că Săndoi nu va avea probleme neprevăzute de lot pentru partida cu Astra, jucată în deplasare, la Giurgiu, pe stadionul unde ne mutasem de la Ploieşti. Fără Daniel Popa suspendat şi cu Cristian Cherchez pentru prima dată titular în sezonul de liga I, un „11” cu jucători români după mult timp în care s-a jucat din start de meci măcar cu Yameogo, ori Diallo, plecat între timp sau Fomba. Începem curajos meciul, iar Martac e aproape de a înscrie, dar trage peste poartă. Astra dă replică prin Merloi care a șutat direct în brațele lui Aioani, apoi târgoviștenii solicită penalty la un henț al lui Graovac, dar arbitrul bucureștean Radu Petrescu nu a dat nimic. În partea secundă, tot ai noștri au fost mai periculoși. Daniel Florea a ratat trăgând direct în brațele portarului, iar Costică Budescu a dat replica, dar și goalkeeper-ul nostru a fost la post. Tot Budescu a fost la originea fazei din care giurgiuvenii au încercat o execuție de efect, cu călcâiul, dar Marian Aioani a prins. Pe final, Chindia a ratat ultimele șanse ale meciului, ambele prin Yameogo, la prima Franck şutează pe lângă poartă, la cealaltă pasează pe 6 metri şi Dima deviază aproape de poartă, fiind aproape de un autogol spectaculos. Meciul se încheie cum a început, 0-0, astfel că Astra a părăsit ultimul loc al clasamentului, pasând „lanterna roşie” formaţiei F.C. Argeş, graţie numărului mai mare de goluri marcate. Paul Iacob este ales în echipa etapei a 12-a, desemnată de Liga Profesionistă de Fotbal - Casa Ligii I cu următoarea motivare: „Târgoviştenii au bifat o nouă partidă fără gol încasat, iar asta i se datorează şi jucătorului împrumutat de la Viitorul, care a făcut un meci fără greşeală, alături de colegul său din centrul defensivei, Andrei Piţian”. Astriștii erau neînvinşi în ultimele trei jocuri disputate în Liga I, o victorie şi două egaluri, la care se adăuga o victorie în Cupa României, noi obţineam un punct în deplasare la Giurgiu după ce pierdusem trei acasă cu Sepsi, tot pe arena de la Dunăre. 
Concluziile aparţin suporterilor Târgoviștei. Ilie Adrian: „Felicitări! Nu puteam să-i batem la noi << acasă>>! După ce că te primesc în casa lor, tu vrei să-i mai și bați! Nu se cade...”, Cristi Stan: „Felicitări ! E bun și 1 punct, dar Astra era de bătut astăzi. Oricum, până nu aducem un atacant serios lângă Popa, va fi greu să câştigăm meciuri. Sau poate vom câştiga, dar cu noroc sau din prostie!”, Daniel Cristea: „Ăia care plângeau după Cherchez... Ce-a jucat el azi?? Săndoi știe el de ce nu îl bagă.  Figuri de Ronaldo… Fotbal de divizia C… Asta e marele fotbalist!”, Ionuţ Preda: „Felicitări! Luăm 9 puncte cu Viitorul, Voluntari și Argeș și Sărbătorile le facem în primele 6! Hai Chindia!”

ASTRA GIURGIU - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-0
ASTRA: Lazar - Radunovic, Graovac, Dima, Sousa - Merloi (min. 70 Balaure), Crepulja, Canadjijda (min. 46 R. Moise), V. Gheorghe (min. 86 Stahl) - Budescu, Azulay (min. 46 Montini). Antrenor: Eugen Neagoe.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Piţian, Iacob, Căpuşă - Raţă, Dulca, Cr. Neguţ, Cherchez (min. 70 Yameogo), D. Dumitraşcu  (min. 81 C. Dinu) - D. Florea (min. 90+3 M. Costea). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Radu Petrescu (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Radu Adrian Ghinguleac (Bucureşti) și Mihai Marius Marica (Bistriţa). Rezervă: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova). Observator CCA: Adrian Vidan (Bucureşti).

După mai puţin de o săptămână, iarăşi avem meci la Giurgiu, cu Viitorul Constanța, dar suntem gazde. Ar trebui să-l câştigăm, dar era greu fără Dulca, Iacob şi Căpușă, jucătorii împrumutaţi de noi de la dobrogeni și care aveau clauza de a nu evolua împotriva echipei care i-a crescut. Oaspeţii aveau un nou antrenor, Mircea Rednic în locul spaniolului Ruben de la Barrera. Cel poreclit Strâmbul a avut înaintea partidei o conferință de presă în care a arătat că se teme foarte mult de fotbaliștii Târgoviștei cu care a avut probleme mari în campionatul trecut, când antrena la Iași: „Sper să fie un debut reușit. Avem două absențe, Ganea și Boboc, de duminică vor intra cu echipa. Am preferat să nu risc cu ei.Am un grup mare, am de unde alege, mai ales că vreau să dau șansa unor fotbaliști care au evoluat mai puțin în ultima perioadă, dar care au jucat titulari sezonul trecut.Chindia e o echipă periculoasă pe contraatac, e o echipă care muncește mult. Trebuie să tratăm foarte serios acest meci. Sper ca noi să facem diferența, dar s-au echilibrat valorile, Chindia are jucători cu calitate, e o echipă disciplinată, care tratează jocurile foarte serios. Se ajunge greu în fața porții lor”. Băieţii lui Săndoi, cu tânărul Cosmin Atanase titular pentru prima dată în Liga I, încep meciul prost, cu frâna de mână trasă, astfel că, în minutul 14 erau conduși pe tabela de marcaj după reușita semnată de Gabi Iancu, mingea deviată de Martac păcălindu-l pe portarul Aioani. 
Cu opt minute înainte de pauză, Viitorul a rămas în inferioritate numerică după eliminarea goalkeeperului Cojocaru, care l-a faultat pe Dani Popa, scăpat singur spre poartă. Cu un om în plus pe teren, Chindia a început mai bine actul secund, iar în minutul 64 a restabilit egalitatea prin Daniel Constantin Florea, Gică Fentă marcând printr-un șut plasat, pe lângă fostul portar al Chindiei, Cătălin Căbuz, intrat în locul lui Cojocaru. Se joacă pe contre, iar pe final de joc, târgoviștenii puteau obține toate punctele, după ce omul din poarta constănţenilor respinge în față șutul lui Florea, iar Martac, din fața porții, trimite balonul în transversală, ratând nepermis, din câţiva metri, de acolo de unde, vorba comentatorului Bogdan Cosmescu de la Look TV, e mai greu de nimerit bara, decât să marchezi. În final, două schimbări de neînţeles, doi atacanţi, Costea şi Cherchez, introduşi pe teren foarte târziu, în condiţiile în care ar fi putut fi de folos din minutul 60 sau măcar în ultimul sfert de oră al partidei, dar nu două, trei minute, o nouă decizie greu de explicat a antrenorului Săndoi. Trupa lui Gică Hagi părea să dea semne de revenire sub bagheta lui Mircea Rednic, deşi valoric era într-o componentă sub ceea ce văzusem campionatul trecut. Remiza, a patra din sezonul actual, ne trimitea pe locul 8 în clasament, cu 16 puncte acumulate în 13 meciuri disputate, dar erau semne clare: după meciul cu Viitorul, viitorul... Chindiei nu părea deloc roz, dimpotrivă!


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - VIITORUL CONSTANȚA 1-1 (0-1)
Au marcat: DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 63, pentru Chindia, respectiv GABRIEL IANCU, min.14, pentru Viitorul.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Fomba, Piţian, C. Dinu – Atanase (min. 46 Yameogo), Raţă, D. Dumitrascu, Cr. Neguţ – D. Florea (min. 89 Cherchez), D. Popa (min. 87 M. Costea). Antrenor: Emil Săndoi.
VIITORUL: Cojocaru – Dussaut (min. 57 Benzar), Ghiţă, Dobrosavlevici, De Nooijer – Ciobanu (min. 68 Gaztanaga), Artean – Matei (min. 40 Căbuz), Iancu, Măţan (min. 57 Fernandes) – Luckassen. Antrenor: Mircea Rednic.
A arbitrat la centru Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Vladimir Urzică (Piatra Neamţ) și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Ionuţ Coza (Cernica/Ilfov). Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) – C.C.A., Imilian Şerbănică (Bragadiru) – L.P.F.

Penultima dispută a fotbaliștilor noștri în campionat a fost la Voluntari. Prima repriză a fost liniștită, fără goluri și faze de poartă, nimic nu anunța deznodământul final. Doar în minutul 29 s-a întâmplat un fapt de consemnat, unui copil de mingi al gazdelor i s-a făcut rău, leşinând, fiind nevoie de intervenţia echipei medicale. Starea sa s-a ameliorat rapid, la faţa locului, după prima intervenţie a echipajului medical, minorul reuşind să ajungă pe picioare la ambulanţa care a pătruns pe gazon şi l-a transportat la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament adecvat. Fotbalistic, părea totuşi că ne îndreptam spre un rezultat de egalitate, după un meci anost, lipsit de spectaculozitate, dar în partea a doua lucrurile s-au schimbat radical şi jucătorii lui Emil Săndoi au profitat din plin de cadourile primite de la rivalii conduși de Mihai Teja. Prima oară a greșit de Pablo de Lucas, în minutul 50, iar Daniel Popa a marcat din pasa lui Daniel Florea. Rolurile s-au inversat în minutul 67, de data aceasta în rolul servantului a fost Daniel Popa, care a profitat de gafa lui Balaur, iar Gică Fentă a marcat golul de 2-0. Cei doi marcatori nu au fost aleşi însă în echipa etapei desemnată de L.P.F. - CASA Liga I, ci Mario Dulca, autor şi el al unui meci excelent, cu un șut de la aproximativ 30 de metri, la care mingea a lovit violent transversala. Motivarea specialiştilor Ligii Profesioniste de Fotbal despre Dulca era edificatoare: „A recuperat multe baloane la centrul terenului, oprind din timp construcţia adversarilor. A făcut unul dintre cele mai bune meciuri din acest sezon în principala competiţie internă din România”. Chindia avea 19 puncte după 14 etape și urca pe 6, în locul Viitorului, echipa lui Mircea Rednic având un meci mai puțin disputat.


F.C. VOLUNTARI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE  0-2 (0-0)
Au marcat: DANIEL POPA, min. 50 și DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 68.
F.C. VOLUNTARI: Rîmniceanu - Costin, Balaur, Achim, Vlad – Grădinaru (min..61 Betancor), Ricardinho (min..78 Stoica), De Lucas (min..56 Borţoneanu) - Ion Gheorghe, Mailat (min. 55 Lopes), A. Popa. Antrenor: Mihai Teja.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Piţian, Iacob, Căpuşă - Cr. Neguţ, Dulca, Raţă, D. Dumitraşcu – D. Popa (min. 80 Berisha), D. Florea (min. 85 C. Dinu). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Andrei Florin Chivulete (Bucureşti),  ajutat la cele două linii de Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) și Ferencz Tunyogi (Zalău). Rezervă: Sorin Costreie (Buftea). Observatori: Irina Mîrţ (Bucureşti) – C.C.A. și Aurel Beldeanu (Craiova) – L.P.F.


Primul meci al ultimei etape din turul primei ligi are loc la Giurgiu, între Chindia şi F.C. Argeş. Eram pe poziţia a şasea şi încercam să rămânem acolo și după partida cu „lanterna roşie” din Piteşti. La nou-promovată, în primul 11 erau foştii noştri jucători, Ionuţ Andrei Şerban şi Mihai Leca, pe banca de rezerve fiind alţi doi ex-componenți ai echipei de sub Turn, Georgian Honciu şi Cătălin Barbu, iar la noi, principalul şi secundul său fuseseră cândva fotbalişti şi antrenori în Trivale, Emil Săndoi şi Valentin Năstase. Părea un meci în familie după cum începuse, dar în minutul 34 eram conduși pe tabelă, după reușita lui Șerban, dintr-un 11 metri acordat în urma unui fault nesăbuit al lui Fomba asupra lui Malele, sancţionat de centralul Szabolcs Kovacs, fratele consacratului Istvan Kovacs, aflat la debut în prima divizie, ca şi tuşierul Ionuţ Marius Bobe, din Videle. La 0-1, ne-am trezit ca din pumni şi, după 60 de secunde, Chindia a restabilit egalitatea în urma autogolului francezului Deslandes, la o fază creată de Cristian Neguț, pentru ca, la doar patru minute înainte de pauză, să preluăm conducerea cu 2-1 după o execuție superbă, din afara careului de 16 metri, a lui Mario Dulca, aflat la primul său gol în Liga I. În actul secund, argeșenii au alergat aproape tot timpul după egalare, reușind-o în minutul 72 prin Grecu. Iar pe final de joc, Chindia, prin Pițian, a mai reușit un gol superb, anulat pe motiv de ofsaid la Fomba. Ca de obicei, Emil Săndoi a efectuat schimbări foarte târziu sau deloc, iar în min. 88, când atacam, l-a introdus pe fundaşul Cornel Dinu, o decizie de neînţeles în condiţiile în care trebuia să atacăm şi pe banca de rezerve îi avea pe Costea, Cherchez şi Şerban.  


„Asta e situația. Îmi pare rău că am primit două goluri, dar la interviul dinaintea meciului am spus că F.C. Argeș are un lot bun, au făcut multe transferuri și s-a văzut acest lucru” declara la finalul meciului antrenorul Emil Săndoi. După remiza cu Argeșul, Chindia a terminat turul de campionat cu 20 de puncte, la victorie ar fi fost asigurat locul 6, dar după egalitatea la doi cu argeşenii, trebuia să-l aşteptăm sub brad pe Moş Crăciun cu a lui sanie trasă de reni, încărcată cu cadouri, trei la număr, adică rezultate favorabile nouă ale formaţiilor Viitorul Constanța, F C  Botoşani şi U.T.A. Arad, respectiv înfrângeri sau egaluri. Un sfârşit de sezon cu sincopă, la fel ca şi începutul de la Iaşi, unii au spus că am făcut un blat ordinar cu piteștenii, alţii că a fost furt extraordinar al arbitrilor. Era bine să fi fost una sau alta ori ambele, eu spun că, din păcate, aceasta era valoarea, că băieţii au vrut, dar atât au putut şi cu asemenea evoluţii, inegale de la o etapă la alta, puteai să ajungi şi în play-off, dar şi în liga a doua! Cert era faptul că la meciurile de „acasă”, spre deosebire de Ploiești, ai noștri nu aveau vreo victorie în campionat, la Giurgiu, singurul succes fiind doar Cupa României, când Chindia s-a calificat cu brio, în optimile ei.

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – F.C. ARGEȘ 2-2 (1-2) 
Au marcat: SYLVAIN DESLANDES, min. 35, autogol și MARCO DULCA, min, 41, pentru Chindia, respectiv IONUȚ ANDREI ȘERBAN, min. 34, din penalty și ROBERT GRECU, min. 72, pentru Argeș.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac (min. 78 Yameogo), Piţian, Fomba, Căpuşă – Cr. Neguţ, Iacob, Dulca, D. Dumitraşcu – D. Popa (min. 88 C. Dinu), D. Florea (min. 60 Berisha). Antrenor: Emil Săndoi.
F.C. ARGEȘ: Greab – Matei, Leca (min. 46 Turda), Deslandes (min. 60 Şerbănică), Muşat – Drăghici (min. 46 Blejdea), Ionuț Andrei Şerban (min. 90+4 Palic), Grecu, Meza Colli – Malele, Mdiop Ndiaye. Antrenor: Andrei Prepeliță.
A arbitrat la centru Szabolcs Kovacs (Carei), ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (Bucureşti) și Ionuţ Marius Bobe (Videle). Rezervă: Iulian Dima (Bucureşti). Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – C.C.A. și Romulus Chihaia (Bucureşti) – L.P.F.

În seara de Crăciun, vine trista veste a morţii, la 58 de ani, la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, a lui Romeo Ionescu, un mare suporter al fotbalului ploieştean şi târgoviştean. Renumit autor de cărți de fotbal, colaborator de-a lungul ultimelor decenii la principalele publicații sportive din România, a scris multe anuare care conțineau date statistice și cifre despre fotbaliștii Diviziei A și Enciclopedia Fotbalului Românesc, tipărită în două volume, fiind colaborator al Rec. Sport. Soccer Statistics, o arhivă internațională dedicată statisticilor din fotbal, fondată în 1994. După părerea mea şi a altora, este cel mai mare statistician român în domeniu. „Am fost de mic copil pasionat al cifrelor fotbalului, al presei sportive. În anii 1970-1989, accesul la cărţile de fotbal, apărute mult mai des decât acum, era dificil din cauza tirajului insuficient în comparaţie cu cererea” obişnuia să spună celor care îl întrebau de unde a apărut această pasiune. De un deceniu de când scriu lucrarea „Fotbal sub Turnul Chindiei”, am scris în toate cele patru părţi ale cărţii ceea ce scriu din nou acum: „DE MARE AJUTOR MI-A FOST PLOIEŞTEANUL ROMEO IONESCU, CEL MAI BUN STATISTICIAN ROMÂN AL FOTBALULUI DE PRETUTINDENI, PROMPT ŞI EXACT LA FIECARE SOLICITARE A MEA ÎN TOATĂ ACEASTĂ PERIOADĂ”. Ultima dată când am vorbit, am făcut schimb de pachete de cărţi, dânsul mi-a trimis ultimele sale apariţii după ce a primit lucrarea mea. Alin Buzărin a scris că, odată cu decesul lui Romeo ne-a mai murit o victorie din palmares, el fiind statisticianul golaverajelor tinereților noastre. Aşa este, ne-a mai murit o victorie din palmares, cea mai mare victorie din palmares. Dumnezeu să te odihnească şi să te aibă în pază, suflet bun! Rămas bun, Romeo Ionescu!


Revenind la Chindia, la sfârșit de decembrie au avut loc ultimele meciuri ale sezonului, care consfinţeau clasarea pe poziţia a şasea, cu o linie de clasament sub semnul lui 5, după ce Botoşaniul remiza acasă cu Voluntari, Viitorul pierdea la Mediaş, în timp ce U.T.A. - Astra s-a încheiat cu scor de tenis, 0-6. E adevărat, constănţenii mai aveau o restanță cu Sibiul şi ne puteau egala la puncte, dar şi aşa ar fi fost foarte bine, numai că la ce jucau ei sub comanda lui Mircea Rednic şi foamea de rezultate a celor de Cibin, căzuţi într o degringoladă totală, nu erau siguri de victorie, nici unii, nici alţii, poate un egal. Obţinusem 5 victorii, 3 la Botoşani, Craiova şi Voluntari şi doar două „acasă”, cu Dinamo şi Mediaş, aveam 5 egaluri, 3 în deplasare, la Clinceni, C.F.R. Cluj, Astra şi numai 2 pe „teren propriu”, cu Viitorul Constanța şi F.C. Argeş şi înregistrasem 5 înfrângeri, 3 în calitate de gazde, cu Sibiu, F.C.S.B. şi Sepsi şi 2 ca oaspeți, la Iaşi şi Arad. Aveam o echipă cu 4 noi titulari, Dani Popa, Căpuşă, Dulca şi Iacob care s-au alăturat lui Aioani, Pițian, Neguț, Florea, Yameogo, Rață, Cornel Dinu şi Dumitrașcu. Au mai fost folosiţi Berisha, Martac, Fomba, Diaz, Ioniţă, Cherchez, Neicuțescu, Dinu Moldovan, Costea, Atanase, Şerban, Negrea, Liviu Mihai şi Barbu, ultimii doi plecând de la echipă în timpul sezonului de toamnă, pentru ca portarul Rareş Popa, debutant în Liga I şi Corbu să nu joace niciun minut în tur. 
Fundaşul Ovidiu Andrei Piţian era singurul jucător al Chindiei care evoluase în toate cele 1350 de minute ale celor 15 meciuri din campionat, fiind unul dintre cei trei jucători din Liga I care reuşiseră această performanţă, ceilalţi fiind portarii Mirko Pigliacelli-Craiova şi Octavian Vâlceanu-Clinceni. Piţian era, însă, singurul fotbalist de câmp din prima ligă, integralist în turul campionatului. „Ar fi o onoare pentru mine să fac pasul spre o echipă cu pretenții, dar momentan sunt sub contract cu Chindia și vreau să rămân concentrat la ce am de făcut aici. Nu mă așteptam să joc toate minutele în toamna asta și nu că nu aveam încredere în potențialul meu, ci pentru că îmi era teamă că voi fi oprit din cauza acestui virus. După sezonul trecut în care ne-am salvat cum ne-am salvat de la retrogradare, nimeni nu cred că ne mai dădea prea multe șanse pentru acest an. Am luat punct pe terenul campioanei CFR Cluj și am bătut la Craiova, vicecampioana țării. Am bătut acasă la Ploiești pe Dinamo și nu am pierdut cu Astra și Viitorul, echipe ce în trecut au fost campioane. Ar fi fantastic să fim și după etapa a 30-a în play-off, dar principalul obiectiv, trebuie să fim realiști, este salvarea de la retrogradare”, declara Andrei Piţian pentru site-ul FANATIK.

Aveam foarte puţine goluri primite, 12, devenisem măcar foarte buni în apărare, dar la fel de puţine marcate, tot 12, golgeterul echipei, Daniel Constantin Florea, având doar 4 reuşite. Obţinusem 20 de puncte şi „excursionişti cu cortu-n spate” de 18 luni, eram pe locul 6, de play-off! Da, acesta era adevărul, de un an şi jumătate de când stadionul era în reconstrucţie, eram tot timpul în deplasare, ba pe la Aninoasa la pregătire, ba la meciuri oficiale la Ploieşti şi în Giurgiu. O adevărată echipă itinerantă, singura grupare integral globetrotter în Liga I, în condiţiile în care doar, sporadic, Sibiul a mai evoluat la Mediaş, Clinceniul pe la Călăraşi şi F.C.S.B. la Piteşti. Noi am fost „fugiți de acasă” la propriu, la toate partidele disputate, începând cu vara anului 2018 și până în decembrie 2020 şi era clar că așa se va întâmpla şi în primăvara anului 2021, de ziceai că suntem echipa OJT sau BTT, celebrele Oficiul Judeţean de Turism şi Biroul de Turism pentru Tineret din vremea comunismului, când echipele şi suporterii se plimbau şi prin intermediul autocarelor celor două instituţii. Nu credeţi? 
Să-i dăm cuvântul lui Marius Tănase, unul dintre vicepreşedinţii BTT Târgovişte, un profesionist arhicunoscut în oraş decenii de-a rândul. „Am fost mai mereu lângă fotbalişti şi suporteri, autocarele noastre au străbătut țara de-a lungul şi de-a latul la cele promovările ale lui C.S. Târgovişte în prima divizie din 1977 şi 1981 în Liga I. Mergeam la celebrele Serbările  Zăpezii de la Pârâul Rece, eram frenetici pe pârtii, dar și la fotbal, iar fiul meu, Pompiliu Eduard deprindea primele taine ale schiului. În 1976 am transportat cu autocarele la Braşov şi 1000 de suporteri din judeţ, la meciul derby cu Steagul Roşu. Din cele 20 de maşini, 10 au venit cu geamurile sparte, autorii distrugerilor fiind fanii de sub Tâmpa. La BTT Târgovişte preşedinte onorific era Ştefan Filip, iar vicepreşedinţi executivi eu şi Vasile Stoica, în timp ce Ion Eftimie, alintat Ninel, era ghid de turism şi instructor de formare a celor ce voiau să se dedice acestei preocupări. În rest, deplasări fără pagube, una a fost la Făgăraş, unde un cetăţean din Bucureşti era în exteriorul gardului de unde încerca cu nepotul său să vadă pe teren un mare fotbalist. << Hai să ţi-l arăt pe Dobrin!>> A câştigat C.S.-ul cu 2-0, a marcat Gâscanul, au fost şi momentele lui de magie şi virtuozitate, cu fiţe şi driblinguri paralizante pentru adversari. <<Am trăit să o văd şi pe asta! >> a exclamat omul din capitală, căzut pe bună dreptate în admiraţia lui Gicu. 
Au fost deplasări frumoase peste tot, unde ne mândream cu fotbaliștii noștri foarte buni. Îmi aduc
aminte că, la Ploiești, deși mii de oameni scandau << Nu ne e frică de Gâscan, că-l avem pe Toporan!>>, le luam un punct decisiv, tocmai datorită lui Dobrin. Sau la Plopeni, la un 1-1, gol Mitică Economu, când arbitrul internaţional Ioan Igna a primit în dar bulgări de zăpadă de la spectatorii gazdelor, după ce Gruber a rămas fără o gheată la un contact cu Petre Marinescu-Grecu. A fost trimis de central să o caute prin nămetii de zăpadă de peste un metru de pe margine, acolo unde sărise încălţarea. A găsit-o dar a durat, timp în care prahovenii au jucat în 10 şi fanii lor s-au enervat pe omul în negru”, rememora Marius Tănase. 


Aşa era cu BTT în Târgovişte prin anii '70 - '80, suporterii erau într-o deplasare permanentă după formația de fotbal, pentru ca în 2019-2020, însăși echipa să fie pe navetă chiar la meciurile de… acasă, ba în oraşul lui Nenea Iancu Caragiale, pe stadionul „Ilie Oană”, ba în urbea vecină cu Ruse, pe arena „Marin Anastasovici”. Dacă am fi jucat la Târgovişte, chiar fără spectatori, sunt sigur că mai adunam 5-6 puncte, de aici şi oful jucătorilor,  suporterilor,  conducerilor tehnice şi administrative pentru lipsa terenului propriu la meciurile de acasă. La început, toată lumea a înţeles, refacem arena „Eugen Popescu” în 6 - 9 luni, hai un an. Dar un an şi jumătate? Sau doi ani? Trei?!?


La sfârşitul turului 2020, se auzeau oftaturile iubitorilor de fotbal de sub Turnul Chindiei, rămaşi fără stadion, dar şi strigătele lor de bucurie că echipa reuşise clasarea în primele şase formații din Liga I. Era un of de fericire, urmat de unul de necaz și iarăși altul de satisfacție, mult mai multă veselie decât supărare. Baladă veselă şi tristă, copie palidă după George Topârceanu...

Of, of, of, Chindia de play-off!

.....




BIBLIOGRAFIE


Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, cartea Târgoviște - Ion Vasiliu, 1969, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Almanahul Flacăra, Revista Flacăra, Revista Urzica, Jurnal de Dâmboviţa, ProSport, Liga2.prosport.ro, ziarullumina.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, https://www.facebook.com/ChindiaTargoviste pagina suporterilor, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, libertatea.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, https://www.facebook.com/muzeuldefotbal, http://sanuuitam.blogspot.com/ dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, facebook.com/Chindia Targoviste, http://artinfonews.ro, https://www.facebook.com/ChindiaJurasicPark/, https://www.bugetul.ro/, http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/, Targoviste.ro, http://www.ucv1948.ro/,  http://imagoromaniae.ro/, facebook.com/Targovistea in imagini - fotografii si carti postale, https://www.facebook.com/targovisteainimagini.ro, bluelions.ro, https://www.fanpop.com/, gsp.ro, prosport.ro, http://www.fc-sheriff.com/,  B1TV, MDI TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, digisport.ro, digi24.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, lobbyandadvocacy.weebly.com, Compania Națională de Investiții, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal, Facebook-C.S.M. Târgoviște, Editura Bibliotheca Târgoviște, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.  

De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.

Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion și Florin Petheu, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Marian Sterea, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, Răzvan Păsărică, Gheorghe Flușter, Cristian Preda, Alexandru Dobre, Florin Kirițescu, Florian Ispas-www.fotoart-studio.ro, Gabriel Boriga, caricaturile semnate de domnii Matty, Neagu Rădulescu, Alexandru Clenciu,  Romulus Scarlat-SIR, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.

MULŢUMESC TUTUROR!

Gabriel Degeratu


Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 51, O FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ (returul ediției 2022 – 2023)