FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. 4, CAP. 43, DINAMO ȘI PANDEMIA AU SALVAT-O PE CHINDIA (play-out ediția 2019-2020)


CAPITOLUL 43

 DINAMO ȘI PANDEMIA AU SALVAT-O PE CHINDIA (play-out ediția 2019-2020)

Luni, 2 martie 2020. Începem epopeea celor 14 finale din play-out. Privim din nou clasamentul cu puncte înjumătăţite şi anume: Viitorul 20, Dinamo şi Sepsi, câte 17, Hermannstadt şi Chindia, câte 13, Politehnica Iași şi Academica Clinceni, câte 11 şi F.C. Voluntari 10 şi rămânem optimişti. Echipa noastră s-a pregătit bine toată săptămâna, disputând şi un meci-școală cu divizionara C din Pucioasa, partidă câştigată cu 2-1, pe terenul de la Aninoasa, goluri marcate de Andrei Șerban și Valmir Berisha.  

Prima partidă oficială este pe malul Cibinului, în orașul lui Klaus Iohannis. În sezonul regular, sibienii au câștigat meciul tur, scor 2-1, iar în retur, cele două formații au remizat, scor 1-1. Acestea s-au întâlnit și în șaisprezecimile de finală ale Cupei României, unde câștig de cauză a avut Hermannstadt, scor 1-0, după un gol marcat din penalty, în minutul 87. 

La poale de munte, cu zăpadă pe creste

Meciul din play-out de la Sibiu nu a început bine pentru noi după ce croatul Debeljuh a marcat al nouălea său gol din acel campionat. Romario Pires a degajat lung pentru Opruţ, care a câştigat duelul cu Martac şi Corbu, Dinu Moldovan a respins în faţă şi, pe fază, Debeljuh a punctat cu un şut la bara a doua, plasat, la firul ierbii. Şase minute mai târziu, acelaşi vârf de atac a fost destinatarul centrării lui Yazalde, dar Diallo a respins în corner, apoi Yazalde a trecut în prim-plan după o pasă a lui Cordea, dar a greşit ţinta, iar Viera a trimis prea înalt, cu capul, în urma unei noi faze fixe în min. 22. Cordea a încercat să-l surprindă pe Dinu Moldovan cu un şut direct din lovitură liberă, pentru ca la faza imediat următoare, tot el să trimită alături din marginea careului de 16 metri. Goalkeeper-ul Chindiei a respins mingea la şutul lui Tiago Almeida de la distanţă, iar Benga a rezolvat faza, în min. 35. Ultimul şut al reprizei l-a expediat Romario Pires, de la 25 de metri, dar şi de data asta a intervenit salvator Dinu Moldovan. Ostilităţile s-au desfăşurat la fel şi în repriza a doua, terenul părând înclinat spre poarta noastră. Romario Pires a încercat o reluare spectaculoasă la centrarea lui Cordea, min. 52.


Novac, Martac și Dangubic par în poze că i-au atacat tot timpul pe sibieni, dar n-am tras un șut pe poartă!


Chindia, în căutarea unui 
vârf de atac eficient
Apoi, Dâlbea a trimis pe lângă bară, de la 20 de metri, în min. 62, iar Ionuţ Stoica a reluat din apropiere, cu capul, un balon centrat de Petrescu, dar Dinu Moldovan a reţinut, pentru ca Şerban să tragă peste poartă în min. 70. Centralul Horia Mladinovici a eliminat câte un jucător din ambele tabere cu 20 de minute înainte de final. Neguţ l-a faultat pe Opruț la mijlocul terenului, apoi cei doi protagonişti s-au contrat. Jucătorul Chindiei a încasat două galbene” în decurs de câteva secunde, în vreme ce Opruţ, care mai avea un avertisment încă din minutul 63, a fost şi el trimis la vestiare. Nou-intratul Dumitriu a încercat să-l păcălească în min. 81 pe Dinu Moldovan cu o boltă, dar portarul Chindiei a respins în corner, iar în ultimele secunde, Cherchez putea egala, dar a trimis defectuos dintr-o lovitură liberă şi meciul se încheie. Târgoviștenii nu au avut niciun șut pe spațiul porții, iar portarul Dinu Moldovan a fost cel mai bun om al nostru de pe teren, menţinând până la final diferenţa minimă pe tabelă. Raportul șuturilor pe poartă a fost 6-0 în favoarea gazdelor, spre poartă, tot ele au reușit 12 șuturi, în timp ce noi am trimis unul singur. Hermannstadt acumulează 16 puncte, cu 3 mai mult față de Chindia, care cade pe locul de baraj pentru evitarea retrogradării. Declarație Viorel Moldovan: „Am suferit la nivel de calitate, n-am ținut de minge, n-am construit, n-am pus probleme în ofensivă. Cam asta a fost istoria acestui joc. Aș fi preferat să încep cu o victorie. Execrabil, parcă ne-am încălţat invers!” Şi apropo de ce am avut în picioare şi de faptul că ne-am cam dat cu stângul în dreptul pe la Sibiu, era al doilea gol din campionat cu care ne-a… „încălţat” eternul şi fascinantul atacant Debeljuh... Ce să faci, ne-a lipsit un vârf de atac precum cel din caricatura lui Romulus Scarlat – SIR, unul care să fie cu un cap peste fundașii adverși, un atacant cu detentă și de gura porții!

F.C. HERMANNSTADT - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (0-0)
A marcat: GABRIEL DEBELJUH, min. 4
F.C. HERMANNSTADT: Cristiano - Almeida, Viera, Stoica, Opruţ – Romario Pires, Dâlbea - Petrescu (min. 84 Joalisson), Yazalde (min. 75 Dumitriu), Cordea (min. 60 Busu) - Debeljuh. Antrenor: Vasile Miriuţă.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Corbu, Diallo, Benga, Martac (min. 83 D. Dumitraşcu) - Cr. Neguţ, Novac, Bic, A. Şerban - Berisha (min. 75 Cherchez), Barbu (min. 46 Dangubic). Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti), ajutat la cele două tuşe de Daniel Mitruţi (Craiova) şi Ferencz Tunyogi (Zalău). Rezervă: Ionuţ Coza (Cernica). Observatori: Marian Dorobanţu (Buzău) – C.C.A., Viorel Ilinca (Piteşti) – L.P.F.

Protagoniștii unicului gol al meciului, sibienii Opruț și Debeljuh și portarul nostru, Dinu Moldovan


Cristian Cherchez

După meciul cu Hermannstadt, Cherchez s-a pregătit separat de echipă după ce a reacționat la o jignire a lui Viorel Moldovan, foarte nervos după jocul lamentabil de la Sibiu, iar excluderea sa din lot era gândită a fi până la finalul sezonului. Cristi avea în acel moment 13 meciuri în Liga I şi 3 goluri marcate, iar împotriva lui Viorel Moldovan şi în apărarea fotbalistului şi a celorlalţi jucători localnici, unii dintre ei accidentaţi şi chemaţi pentru a li se rezilia contractele, vin doi dintre foştii mari jucători ai Târgoviștei, Narcis Coman şi Ionel Pitaru: „Dacă un antrenor e ranchiunos, veţi păţi la fel ca în anul 1980, când aţi retrogradat. Despre ce e vorba? În anul acela, a venit antrenor Ştefan Coidum, care nu putea să sufere jucătorii cu personalitate. Şi ce-a făcut?  I-a dat afară din lot pe cei mai buni jucători, Coman şi Tătaru, spunând că salvează echipa de la retrogradare. Uite că nu a fost ca el. Ce-a câştigat conducerea că a făcut ca el? Retrogradarea! Când a apelat la mine, era prea târziu. Nici eu nu am mai vrut să revin, a dracu’ mândrie. Mi-a părut rău de acel public minunat. Dacă Moldovan nu suportă personalitatea jucătorului, înseamnă că suferă de o mândrie greşită. Să ne uităm pe unde a antrenat şi ce rezultate a avut. Dacă era aşa bun, de ce a plecat aşa repede din Franţa? A fost antrenor la echipa unde a jucat. Stai de  cu jucătorul, da, așa trebuie să facă un antrenor! Ajută-l să înţeleagă ce vrei de la el. Eu vă doresc să  în Liga 1! Succes!” a scris Coman, iar Pitaru a completat: „Problema e că echipa nu joacă, nu oferă speranțe. Nici antrenorul nu ar trebui să lase conducerea să-și facă de cap, pentru că s-a cam umblat la jucătorii cu care s-a obținut promovarea, iar dacă retrogradăm, rămânem fără acel nucleu. Am înțeles că au fost chemați jucătorii accidentați pentru a li se propune rezilierea contractelor. Nu se face așa ceva, mai ales că în cazul unei retrogradări, tot ei vor duce greul. Probabil au ajuns în situația în care depășesc bariera salarială. Nu e ușor, mai ales dacă se îngheață campionatul, nu prea avem șanse. Poate și Cherchez are probleme, unii jucătorii sunt mai capricioși, fiecare are caracterul lui, dar ca antrenor trebuie să știi să te porți cu fiecare. Cu siguranță, Cherchez nu e un jucător de aruncat, mai ales că e de aici și ai nevoie de jucători crescuți la echipă”.

Narcis Coman și Ionel Pitaru, temându-se că Viorel Moldovan în  2020 repetă greșeala din 1980 a  lui Ștefan Coidum

Un Ameriknu la… Rapid!

În plin play-out cu Chindia, aruncăm o privire și spre Liga a 2-a pentru a găsi răspunsul la întrebarea, cu cine am juca dacă încheiem competiţia pe loc de baraj? Echipa care ne atrăgea atenţia după U.T.A. şi Mioveni, ocupantele primelor două poziţii, era Rapid Bucureşti, formaţia de suflet  a rapperului şi jurnalistului târgoviştean Bogdan Marius Gheorghe-Ameriknu, dar şi a multor suporteri cu vechi state de serviciu în domeniu, care au trăit şi vremurile de glorie ale giuleştenilor,  cu primul titlu de campioană cucerit în anul 1967 şi care doreau acum revenirea Giuleștinei în prima ligă, chiar şi în detrimentul Târgoviștei, în condiţiile în care se construia noul stadion al Rapidulețului. Aşa ajungem la Adrian Popescu, 85 de ani, cel care a prins generaţia câştigătoare a ceferiştilor cu târgovişteanul Marin Andrei, Constantin Dinu-Buric din Crevedia de Dâmboviţa şi colegii lor, Necula Răducanu, Dan Coe, Nicolae Lupescu, Ion Motroc, Ilie Greavu, Constantin Jamaischi, Nae Georgescu, Constantin Năsturescu, Teofil Codreanu, Viorel Kraus, Ion Ionescu, Nichi Dumitriu, Alexandru Neagu, jucători antrenaţi de Valentin Stănescu şi Victor Stănculescu. 

Campionii Rapidului 1967, „văzuți” de caricaturistul Neagu Rădulescu

Domnul Popescu locuia de o viaţă în cartierul Titan, lângă stadionul „23 August, actuala Arena Naţională, iar „rivalul microbist îi era finul lui de cununie, domnul Gheorghe Tache, 89 de ani, înfocat fan al Progresului, faimoasa echipă bancară bucureșteană, iubită de actori celebri şi de frizeri. 

Rapid București, campioană în 1967
sus: Necula Rică Răducanu, Constantin Jamaischi, Culae Lupescu, Ion Motroc, Dan Coe
jos: Ilie Greavu, Bebiță Năsturescu, Nichi Dumitriu, Ion Puiu Ionescu, Teo Codreanu, Constantin Dinu-Buric

Sezonul cu titlul pentru rapidişti, a fost şi el unul în care progresiştii au avut gânduri de mărire, după ce bleu-albaștrii au fost la un pas să devină campionii României în 1958, cu Titus Ozon, Alexandru Karikas, Constantin Dinulescu, Peniță Moldoveanu, Valeriu Soare, frații Nicolae și Mihai Smărăndescu, Dumitru Baboia, Florin Știrbei, Petre Mândru și Nicolae Oaidă în mare formă, dar au câştigat Cupa României doi ani mai târziu, după ce au învins în finală cu 2-0 (2-0) pe divizionara B Dinamo Obor București, marcatori Nicolae Oaidă, min. 10 și Valeriu Soare, min. 34. Revenind la echipa din ediția 1966-1967, pe stadionul din Parcul cu Platani, situat în strada Dr. Staicovici, jucau Petre Mândru, Constantin Matache, Aurel Măndoiu, Vasile Peteanu, Liviu Colceriu, Victor Mafteuță, Adrian Constantinescu, Nicolae Neacșu, Alexandru Constantinescu, Nicolae Oaidă, Constantin Matei, Viorel Mateianu, Teodor Țarălungă, Gheorghe Şoangher, Alexandru Georgescu, Lazăr Ciucu, Staicu, Ion Constantinescu, între care erau şi doi dâmboviţeni, Viorel Popescu-Mânuță, din Târgovişte şi Ion Popescu-Ninel, din Pucioasa, al doilea fiind fratele celebrului internațional Dumitru Tică Popescu.

Titus Ozon, Nicolae Oaidă, Alexandru Karikas, Viorel Mateianu și Teodor Țarălungă


 

Fotbaliștii Progresului București din 1967, Petre Mândru, Viorel Popescu-Mânuță și Vasile Peteanu, la o întâlnire pe terenul de fotbal cu actorii Florin Piersic, Tatiana Iekel și Grigore Vasiliu-Birlic. În mijloc este Chiril Economu, director la Teatrul Național, dar și la Nottara 


Adrian Popescu - Rapid și  Gheorghe Tache - Progresul

Acum pensionari, Adrian Popescu şi Gheorghe Tache, deveniţi între timp Tataia Adrian şi Finu Tache urmăreau la televizor şi meciurile noii Chindii, primul interesat direct de un eventual dublu baraj cu Târgovişte al rapidiştilor etern favoriţi, al doilea visând să mai prindă un meci lProgresul-Chindia în prima ligă. Cei doi se uitau la TV aşa cum o făceau şi cu o jumătate de secol în urmă, atunci când mergeau des şi pe stadion,    gândiţi-vă ca prin 1967 erau doar câţiva ani de când apăruseră televizoarele în România, iar atracţia unui meci privit în confortul de acasă cu familia şi prietenii era la fel de mare ca deplasările pe arenele 23 August, Steaua, Dinamo, Rapid, Progresul din capitală, ori pe cele de prin ţară. 

Tineri și frumoși, Elena și Adrian Popescu, Gina și Gheorghe Tache privind la televizor meciurile vremii


 Arena Națională  se vede din blocul în care locuiesc microbiștii Adrian Popescu și Gheorghe Tache


Suntem ai Chindiei fani/Din Craiova, până-n Botoșani!

Revenind la play out, să spunem că echipa se pregătea pentru meciul cu Sepsi, iar galeria Chindiei a postat un comunicat pe pagina suporterilor „COMUNICAT – UNIȚI PENTRU VISUL NOSTRU, ACASĂ ÎN LIGA I! Suporterii care au însoțit și ÎNCURAJAT echipa la toate meciurile din acest sezon al Ligii I au participat astăzi la antrenamentul băieților și au purtat o serie de discuții cu conducerea clubului, reprezentată de Marcel Ghergu, președintele cu care am reușit DOUĂ promovări în cinci sezoane, precum și cu câțiva dintre jucători. Concluziile întâlnirii, una normală înaintea primului joc de la Ploiești, din play-out, în fața unei formații care trebuie învinsă cu orice preț. Echipa trebuie încurajată în toate meciurile rămase de disputat până la finalul sezonului, indiferent de poziția din clasament sau de intențiile vădite de manipulare și destabilizare manifestate în mediul online și nu numai, de unii sau de alții. Doar printr-o prezență masivă putem ține vie speranța, atât la Ploiești, cât și în deplasări - apropo, la Voluntari ne vom cumpăra un singur bilet, avem seria - cât și Clinceni - n-am uitat cum ne-ați înjurat în retur - sau Iași, sal’ Mircea! Suntem la 13 meciuri și câteva luni de visul așteptat din 1998, primul meci ACASĂ în Liga I de la Generația Micului Ajax. La stadion se lucrează, poate nu în ritmul dorit și așteptat, dar progresele sunt evidente. În 2-3 luni va fi ridicată tribuna nouă. Dacă Sibiul poate juca în Liga I cu o tribună și o nocturnă pe care am văzut-o cu toții, dacă Academica are voie un an fără nocturnă, noi de ce nu am putea juca din august-septembrie pe Eugen Popescu? Soluția: hai în tribune, hai în deplasări, mai multă implicare și mai puține critici pe net”.

Ameriknu, pe numele lui de scenă, Bogdan Marius Gheorghe, jurnalist şi rapper târgoviştean are privilegiul să-l întâlnească pe tizul său, Bogdan Mogoș, alias Gogoașă şi scrie despre el: „Unul dintre cei mai longevivi și împătimiți fani ai Chindiei. Un om care deține o colecție de fulare, eșarfe, fanioane și alte articole pe care le poți întâlni la un iubitor de sport. De-a lungul timpului, <<Omul-Galerie>> a fost observat la meciuri de fotbal, baschet și volei, cântând de unul singur, având și recuzită în dotare. Anii au trecut și peste el, dar asta nu l-a determinat să renunțe la pasiunea lui, întâlnindu-l de curând în apropierea casei de bilete ale stadionului Ilie Oană. Sunt oameni care iubesc Chindia, care speră în continuare la o evoluție care să ne asigure prezența în Liga 1 și în sezonul următor”. Ameriknu a mai precizat că „fără fani, fotbalul nu ar avea niciun farmec”, iar mesajul celebrului Gogoaşă a fost unul savuros: „Hai Chindia! Acum ori niciodată/Haideţi s-o facem lată! S-au mai întărit celelalte echipe, dar n-avem noroc de gol, sunt mulţi bolnavi în lot, dacă am avea tot lotul întreg, ar fi altceva. Cu Sibiul a fost dă-mi-o mie, na-ţi-o ţie, mai mult de a latul s-a jucat. Să jucăm de-a lungul, nu de-a latul!” 

Celebrul Gogoaşă, Omul Fanfară dictând tactica de joc!


8 martie 2020. România este sub semnul epidemiei Coronavirus, care a decimat populaţia în China, Italia și alte ţări. La noi erau doar 15 bolnavi în acel moment, nu şi morţi, dar măsurile preventive lovesc fotbalul, astfel că de unde ne aşteptam la 2-3 mii de spectatori, mai ales că sărbătoritele zilei aveau acces liber pe stadionul Ilie Oană din Ploieşti, la partidă nu a mai intrat nimeni sau... aproape nimeni, o să vedeţi despre ce e vorba. Cu câteva ore înainte de meciul cu covăsnenii, Liga Profesionistă de Fotbal decide ca meciurile din Liga 1 să se joace fără spectatori în tribune, în condițiile regulamentului și comunică scris celor 14 cluburi membre această hotărâre, după anunțul Guvernului României care interzice evenimentele cu peste 1000 de fani până pe 31 martie. Decizia intrată în vigoare s-a aplicat deîndată, astfel că meciurilor din acea zi, Chindia Târgoviște – Sepsi și FCSB – U Craiova, s-au jucat fără suporteri, pe margine și în tribune având voie doar oficiali ai celor două echipe, personalul angajat pentru întreținerea stadionului și organizarea meciului, forțe de ordine, reprezentați L.P.F. și F.R.F. și ziariști.

Imediat după comunicatul diriguitorilor fotbalului românesc, clubul Chindia transmite: „Suporterii care și-au achiziționat bilete își vor primi banii înapoi începând de mâine, de la Târgoviște sau Ploiești, în funcție de casa de unde și le-au cumpărat. Cei care și-au procurat tichetele online sunt rugați să se adreseze responsabililor myticket.ro”. Meciul începe pe o ploaie de toamnă, persistentă, sâcâitoare şi supărătoare, iar Chindia înscrie în minutul 27, prin lovitura foarte bună de cap a lui Bradley Diallo, la primul gol pentru Târgovişte, servit perfect de Andrei Șerban, care a centrat în urma unei incursiuni la un corner. Oaspeţii, cu Andrei Dumiter, cel împrumutat în toamnă sub Turn, ripostează la numai un minut, dar portarul Dinu Moldovan are o intervenție foarte bună, păstrând scorul neschimbat. În minutul 30, Vadim Rață trimite  balonul puțin pe lângă poartă, având șansa de a majora scorul, iar Yameogo este unul dintre cei mai activi jucători ai Chindiei, acţiunile sale arătând că defensiva oaspeților este vulnerabilă. Goalkeeperul nostru se opune din nou golului, având în minutul 35 o intervenție la fel de precisă în fața lui Diaz, într-o fază de 1 la 1 și încheiem prima repriză în avantaj. La reluare însă, în minutul 47, Sepsi egalează rapid pe contraatac, prin reușita lui Istvan, cel mai mare dintre fraţii covăsneni Fulop, mingea şutată de el fiind deviată involuntar, dar decisive, de Diallo. Se joacă deschis, pe contre, Carnat este cel mai în formă jucător al oaspeților, care joacă din ce în ce mai bine după ce au egalat. Martac oferă siguranță în intervenții, Chindia face un pas înapoi și construcția noastră este deficitară. După schimbări, băieţii încearcă să înscrie prin Filip  Dangubic şi Daniel Constantin Florea, dar meciul se încheie 1-1 şi coborâm de pe locul de baraj pe poziţia a şaptea din play-out, direct retrogradabilă. Şi apropo de faptul că pe stadion nu a intrat aproximativ nimeni, în liniştea asurzitoare în care se auzeau clar toate vorbele jucătorilor şi a celor de pe băncile tehnice, apar încurajările suporterilor lui Sepsi, evident în limba maghiară. Pe unde au intrat? Cine le-a permis? De ce în contrapartidă, 10 sau 15 fani ai Chindiei nu au avut acces? Cine a aprobat ostentativ o astfel de situaţie, asta în timp ce galeria noastră nu a putut intra pe arena sportivă ploieşteană, fiind nevoită să urmărească meciul la televizor. Ne aducem aminte de meciul cu Sepsi de la Târgovişte din Liga a doua, în care cei care încurajau Chindia au fost amendați și interziși, în timp ce oaspeții scandau în limba lor maternă, fără a avea vreo problemă cu jandarmii...

Tribune goale, lapoviță, e 1-0 pentru Chindia, Berisha și Diallo se bucură

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - SEPSI OSK 1-1(1-0)
Au marcat: BRADLEY DIALLO, min. 27, pentru Chindia, respectiv ISTVAN FULOP, min. 47, pentru Sepsi.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Martac, Piţian, Diallo, Corbu - Yameogo (min. 68 D. Dumitraşcu), Raţă, Bic, A. Şerban - Barbu (min. 58 Dangubic), Berisha (min. 73 D. Florea ). Antrenor Viorel Moldovan.
SEPSI OSK: Niczuly - Dimitrov, Bouhenna, Tincu, F. Ştefan - Vaşvari, Kovacs (min. 58 L. Fulop) - Carnat, I. Fulop, Diaz (min. 81 C. Ştefănescu) - Andrei Dumiter (min. 74 Karanovic). Antrenor Leo Grozavu.
A arbitrat la centru Iulian Dima (București), ajutat la cele două linii de Bogdan Gheorghe (Bucureşti) și Dragoş Mihai Iliescu (Craiova). Rezervă: Florin Andrei (Târgu Mureş). Observatori: Zoltan Szekely (Baia Mare) – C.C.A., Viorel Anghelinei (Galaţi) – L.P.F.

La final de meci, o declarație a lui Andrei Pițian inflamează inutil spiritele, şi așa inflamate, despre temutul Coronavirus: „Am văzut de dimineaţă că s-au luat nişte măsuri în această privinţă. Mi se pare o chestie prea umflată mediatic. Până la urmă, e o simplă răceală. Chiar primul gorjean afectat e un amic de-al meu, îl cunosc personal şi am discutat cu el, mi-a zis că nu are niciun fel de simptome, doar faptul că e purtător. Deci e posibil să îl şi avem şi să nu ştim”. O parte a jurnaliștilor disperați după can-can şi senzaţional ieftin, publică ştirea că un jucător al Chindiei este suspect de acest virus şi începe isteria că echipa din Târgovişte e ca şi bolnavă şi pune în pericol Liga I. Clubul reacţionează imediat în urma inepţiilor apărute în presa centrală, cu privire la posibilitatea de contaminare a jucătorilor cu COVID-19: „În urma materialelor apărute în mass-media, A.F.C. Chindia Târgoviște face următoarele precizări:
1. În conformitate cu recomandările autorităților Statului și ale Ligii Profesioniste de Fotbal privind măsurile de prevenție legate de răspândirea coronavirusului, starea de sănătate a tuturor fotbaliștilor, antrenorilor și personalului angajat este monitorizată de către medicul clubului nostru. 
2. În ceea ce îl privește pe jucătorul Andrei Pițian, declarațiile sale de la finalul meciului cu Sepsi OSK (1-1), de duminică, au fost interpretate greșit. Andrei Pițian nu a intrat în contact direct cu vreo persoană infectată/suspectată de infectare cu noul coronavirus. Jucătorul nostru a dialogat EXCLUSIV TELEFONIC cu persoana din județul Gorj infectată cu coronavirus. Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare!” 

Andrei Pițian, în luptă cu goana nebună după senzațional a jurnaliștilor sportivi...
„Nu pot fi suspect de coronavirus după o convorbire la telefon!




Pe data de 12 martie, F.R.F. decide ca până la sfârşitul lunii, meciurile de fotbal pentru care inițial se luase măsura de a se disputa fără spectator, să fie suspendate. Decizia era valabilă pentru toate ligile naționale și județene, atât la fotbal feminin, cât și la futsal. Având în vedere pericolul epidemiologic pe care-l reprezintă virusul COVID-19 și luând în considerare deciziile luate în ultimele zile de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, Federația Română de Fotbal a decis să suspende toate competițiile până la data de 31 martie 2020. Federația Română de Fotbal consideră că este datoare să protejeze familia fotbalului românesc și să participe activ la măsurile pe care Guvernul României și autoritățile internaționale le recomandă pentru protejarea sănătății publice. Astfel, în urma unei ședințe ce a avut loc astăzi la Casa Fotbalului și a consultărilor avute cu membrii afiliați, conducerea F.R.F., printr-un Comitet de Urgență, a decis astăzi, 12 martie, să suspende toate competițiile de fotbal, masculin și feminin, precum și de futsal, organizate în România. Așadar, meciurile din Liga 1, Liga 2, Liga 3, Liga 1 feminin, Liga 2 feminin, Liga 3 feminin, Liga 1 Futsal, Liga 2 Futsal și competițiile de la nivel județean vor fi amânate până pe 31 martie. În funcție de evoluția situației la nivel național prezenta hotărâre poate suporta modificări. Decizia vine după ce în urmă cu două zile F.R.F. a decis să suspende toate competițiile de copii și juniori, iar miercuri, 11 martie, s-a amânat și turneul final al Cupei României la futsal. Chiar dacă meciurile s-ar disputa cu porțile închise, F.R.F. consideră ca fiind un risc ridicat deplasarea echipelor și a personalului de specialitate. De asemenea, participarea tricolorilor U16 la turneul de dezvoltare din Bosnia-Herțegovina a fost anulată, la fel ca și meciurile de pregătire ale selecționatei Under 18 cu Finlanda ce trebuiau să aibă loc la Buftea. Ambele acțiuni urmau să se desfășoare în luna martie”. Ulterior, toate competiţiile fotbalistice interne au fost suspendate de la Liga I, de la meciurile de judeţ şi din campionatele din Bucureşti, de la seniori până la juniori și copii. Regulamentul F.R.F. nu prevedea o situaţie cum era cea provocată de coronavirus, problema era că dacă nu se va mai putea juca până la final de mai, atunci nu va fi desemnată nici campioana, clasamentul înregistrat în momentul încheierii urmând a decide participantele în Europa şi retrogradatele. În 15 martie 2020 erau posibile câteva scenarii pe care F.R.F. şi L.P.F. le puteau pune în aplicare în cazul în care nu s-ar mai juca. F.R.F. ar putea valida ultima ierarhie, deşi mai erau de disputat 8 etape în play-off şi 12 în play-out, în acest caz, C.F.R. Cluj campioană, iar echipele care sunt pe ultimele două locuri ar retrograda, Chindia şi Voluntari. Este însă foarte puţin probabil să se accepte acest scenariu fiindcă ar putea expune F.R.F. la eventuale procese pe care echipele care s-ar simţi nedreptăţite, le-ar intenta. Mai apropiată de regulament ar fi fost validarea ierarhiei de la sfârşitul returului, cu Clujul campioană, Iaşi la baraj, Clinceni şi Voluntari retrogradate, situaţie în care Târgoviştea rămânea în Liga I. O altă ipoteză era cea în care nu se va decerna trofeul şi 
Se va mai juca fotbal în România în primăvara anului 2020?
practic nu se declară nicio echipă campioană. La fel şi în cazul echipelor retrogradate, acestea nu vor fi trimise în 
liga secundă. Astfel, ierarhia actuală ar fi acceptată pentru trimiterea formaţiilor în cupele europene. România are dreptul la 4 echipe, campioana în Champions League şi următoarele două locuri plus câştigătoarea Cupei în Europa League. Cum Cupa României ar rămâne şi ea fără câştigătoare, primele 4 din Liga 1 vor ajunge în Europa: C.F.R. în U.C.L., F.C.S.B., Craiova şi Astra în Europa League. Acest scenariu deschidea şi posibilitatea ca F.R.F. să-şi pună în aplicare planul pe care îl are privind mărirea numărului de echipe în Liga 1, cu un an mai devreme decât programase. Dacă se va decide că nu va retrograda nimeni, ar putea fi acceptate pe prima scenă primele două clasate din liga secundă, care acum sunt U.T.A. şi C.S. Mioveni, ajungându-se astfel la 16 formaţii. Federaţia anunţase că vrea 16 echipe în Liga 1, primele 6 să intre în play-off, iar ultimele 10 în play-out. În play-off, s-ar juca tur-retur, ceea ce ar însemna 10 etape, în play-out un singur meci pentru fiecare formaţie, adică 9 runde. Nici a doua competiţie din România n-ar avea o câştigătoare. Cupa României a ajuns în faza semifinalelor, iar cele 4 echipe rămase în joc sunt F.C.S.B., Dinamo, Sepsi şi Poli Iaşi. Penultimul act ar presupune dublă manşă şi meciurile erau programate pe 22/23 aprilie, turul, 13/14 mai, returul. Finala are ca dată ziua de 23 mai. Teoretic, campionatul se putea relua inclusiv în iunie, iulie sau august, iar viitoarea ediţie să fie şi ea decalată. Pentru o asemenea situaţie era nevoie în primul rând de decizia U.E.F.A. în privinţa cupelor europene. Pentru cele 8 etape rămase de disputat în play-off, teoretic, F.R.F. şi L.P.F. ar avea nevoie chiar şi de cel mult o lună pentru programarea meciurilor. Ar însemna o medie de un meci la 3,75 de zile, ceea ce s-ar încadra în regulament. Pentru play-out ar fi nevoie de o perioadă de o lună şi jumătate. Oricum, activitatea echipei de seniori şi a celor de juniori ale Chindiei Târgoviște a fost temporar suspendată, cu recomandarea fermă de a fi respectate măsurile de prevenţie impuse de autorități. 

Era a treia oară după Al Doilea Război Mondial când activitatea fotbalistică a României era suspendată și apărea situaţia de inactivitate forţată. Prima dată a fost în 1977, când returul era programat să înceapă sâmbătă, 5 martie, cu un meci în Liga I, F.C. Constanța - Steaua, dar în seara de vineri, 4 martie, la ora 21:24, România a fost zguduită de un catastrofal cutremur, cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, care a provocat 1500 de morţi şi mari distrugeri. La Târgovişte nu au fost victime şi pagube însemnate, dar competiţiile naţionale au fost suspendate și toate cluburile de fotbal au contribuit la ajutarea celor aflați la necaz prin depunerea de sume de ordinul sutelor de mii de lei, fiecare, în „Contul 1977”, deschis la CEC. Duminică, 13 martie 1977, când viața se mai așezase cât de cât, iar vremea era bună, s-au jucat mai multe meciuri amicale. Dinamo a mers la Târgoviște, scor 1-1, Steaua s-a dus la Ploiești, să întâlnească Petrolul, Sportul la Brăila, Rapidul la Chimia Râmnicu Vâlcea. Peste tot stadioanele au fost pline, încasările fiind donate sinistraților. Prima etapă a returului a fost reprogramată zece zile mai târziu, pe 16 martie, mai puțin partidele Dinamo - Timișoara și Sportul – Corvinul deoarece Bucureștiul fusese cel mai afectat, multe clădiri se dărâmaseră, iar pe gazoanele din Ștefan cel Mare și de pe „Republicii” se instalaseră corturi militare, imense, care găzduiau mii de oameni rămași fără locuințe, noroc că vremea era destul de caldă în România, ca şi în 2020. Sub Turnul Chindiei, în martie 1977, 
Decebal Puiu Neagu, Alexandru Rus, Ion Ene, Gheorghe Greaca,
 Nicolae Kallo și Gheorghe Ilinca,  în 1977
C.S. Târgoviște, lider în B, aflat la 4 puncte de ex-divizionara Steagul Roşu Braşov, joacă pe teren propriu la început de sezon cu Ș.N. Olteniţa, atmosferă de mare meci, lume multă în tribune, un public care simţea că va fi anul revenirii în prima divizie. Cu Oltenița a fost 3-0 prin golurile lui Constantin Tănase, min. 36, Nicolae Kallo, min. 57 și Decebal Puiu Neagu, min. 80, cei 16 de pe foaia de joc de la noi fiind: portarii Mircea Stan şi Gheorghe Ilinca şi jucătorii de câmp Dumitru Tică Gheorghe, Florea Alexandru, Ion Ene, Radu Grancea, Ionel Pitaru, Constantin Tănase, Adrian Furnică, Nicolae Kallo, Decebal Puiu Neagu, Cristian Niță, Ion Vintilă, Nelu Isaia, Alexandru Rus, Gheorghe Greaca. Au fost doar 10 zile de întrerupere, fără mari probleme pentru echipe şi campionat în sine, iar în final am şi obţinut accederea în prima divizie, după 15 ani de lipsă din elită. Antrenor era Nicolae Proca, la performanţă contribuind decisiv Constantin Motoroiu, Florin Rădulescu, Gheorghe Rădulescu, Constantin Titi Ionescu şi Sebastian Biță Stănescu, oameni aflaţi în conducerea administrativă a oraşului şi a clubului.

Ion Ene, Florea Alexandru, Gheorghe Ilinca, Cristian Niță, Constantin Tănase și Nelu Isaia, 
după 43 de ani de la cutremur, în 2020


A doua oară când fotbalul românesc a intrat în pauză a fost în 1986, după dezastrul de la centrala nucleară din U.R.S.S., din 26 aprilie, când a avut loc explozia unuia dintre reactoare. A doua zi, pe 27 aprilie, era programată etapa a 26-a din Divizia A. Cum ruşii nu au raportat incidentul, ţările din jur, şi nu numai, nu au ştiut riscul major la care le este supusă populaţia. În România, meciurile din acea etapă s-au disputat conform programului, printre acestea, derby-urile Sportul - Steaua 1-2, cu Hagi evoluând în tricoul grupării din Regie şi Rapid - Dinamo. În săptămâna următoare, pe 30 aprilie, se joacă Chimia Rm. Vâlcea – Steaua, 0-4, ultimul meci al militarilor înainte de finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla, din 7 mai, dar la ordinul Partidului Comunist, care aflase de ceea ce se întâmplase la Cernobâl, celelalte partide din etapa a 27-a au fost suspendate, ca şi meciurile din B, C şi campionatele judeţene, fără a se şi declara public situaţia. Evident că întreg sportul românesc a avut de suferit, iar în Târgovişte erau şi alte echipe, de baschet, handbal, volei, dar şi boxeuri, judokani şi alţi sportivi care nu au mai participat la competiţii. Dintre toate şi toţi amintim doar echipele de volei Metalul-masculin și Oțelul-feminin care luptau pentru promovarea în divizia B, respectiv A, băieții intrând în 1986, fetele în 1988. La Oțelul
Voleibaliștii de la SARO, la un schimb de pase, 
sub Turnul Chindiei
 era antrenor Vladimir Ioan Stănescu, jucătoare fiind Maria Mititelu, căpitanul echipei, Ecaterina Stana, Cristina Lakatos, Ilona Ionescu, Elze Gheorghe, Camelia Chișavu, Ioana Nistor, Elena Oprea, Doina Simion, Gica Simion și Cristina Zamfir. Metalul era antrenată de profesor Enache Tudose, sportivi fiind Ion Dobre, cel mai bun jucător al echipei, Costinel  Petre, căpitanul formației, Ion Atanasiu, Macedon Popescu, Guip Reinhold, Ion Oprea, Adrian Anton, Danil Zepiși, Dragoș Clipea, Horia Scurtescu, Emil Alexe, Cornel Malaxia și Nicolae Groza, jucător și antrenor secund. O altă formație de volei masculin din oraș era SARO Târgoviște, aflată din 1974 în divizia secundă, an când s-a reușit promovarea cu Ion Oprea, conducător și sportivii Simion Șulea, Alexandru Boriga, Gheorghe Vasile, Iancu-Costel Nica, Cornel Malaxia, Teodor Soare, Gama Erhard și Cristache Catană, Constantin Costea fiind antrenor-jucător. Alți componenți reprezentativi ai echipei au fost, ulterior, Ion Dobre, Valer Cosmuță, Constantin Steriade, Daniel Văsîi, Crișan Țiței, Dan Oprea, Constantin Șovăială, Valentin Tastaman, Gheorghe Ștefan, Marian Ștefan, Constantin Andrei, Horia Foc
șăneanu, Liviu Teieru, Marian Bâra, Ștefan Băroiu și Marian Mâțu.


Fetele de la Oțelul Târgoviște și băieții de la Metalul Târgoviște, în 1986, anul accidentului de la Cernobâl


Vladimir Ioan Stănescu, antrenorul fetelor Oțelului în 1986, fusese cu ani în urmă şi la voleibaliştii de la Fabrica de Strunguri. „Cu SARO Târgovişte trebuia să promovez în Divizia A în 1978, dar am trăit un eveniment demn de Cartea Recordurilor, cu singurul meci din lume care s-a încheiat la egalitate. Am jucat în deplasare la Şimleul Silvaniei, arbitrii erau într-o stare avansată de ebrietate şi la scorul 2-2 au oprit meciul, au semnat raportul de arbitraj şi au plecat. Am fost chemaţi apoi la sediul federaţiei pentru a se lua o decizie în privinţa acestui meci, era preşedinte atunci Rodica Şiclovan. În timpul şedinţei a apărut o <<eminenţă cenuşie>>, Dumnezeu să-l odihnească în pace, pentru că este vorba de Adrian Păunescu, care, fiind prieten foarte bun cu celebrul doctor Ioan Puşcaş din Şimleu, a spus răspicat în faţa preşedintei: <<Dacă nu se rejoacă meciul la Şimleul Silvaniei, te trimit la cratiţă!>> şi, atenţie, Şiclovan era profesoară universitară. S-a jucat meciul după terminarea campionatului, am pierdut, cum era şi firesc, ei au promovat şi noi am încheiat competiţia pe locul al doilea” rememora profesorul Stănescu în 2012.


Revenind la fotbalul din 1986, perioada de după catastrofa de la Cernobâl, în ziarul „Sportul” din 3 mai se anunţa că etapa de A, ca şi cele de B şi de C au loc, interesant de precizat e ca la Târgovişte urmau să fie două meciuri, unul de B şi altul de A. Juca echipa noastră, aflată în lupta pentru a patra promovare în A cu Flacăra Automecanica Moreni, C.S. era pe poziţia secundă, la doar două puncte de morenari, dar şi Victoria Bucureşti din prima divizie, care îşi mutase „locul de joacă” sub Turnul Chindiei.



În singurul cotidian de sport al ţării se anunţase că toate partidele au loc, însă oamenii ajunşi la Stadionul Municipal, actualul „Eugen Popescu”, au aflat cu stupoare că fotbalul a fost suspendat. Cei de acasă au dat drumul la radio, la mare preţ pe vremea aceea, pentru a asculta „Fotbal minut cu minut”, celebra emisiune în care se transmiteau în direct partidele din prima divizie şi rezultatele din liga secundă. Microbiştii au stat mult şi bine cu aparatele la urechi, degeaba, crainicul de la Radio România anunţa imperturbabil ora exactă şi alte emisiuni, fără a mai preciza ce s-a întâmplat cu fotbalul, în condiţiile în care, fără a exagera, erau milioane de suporteri care aşteptau veşti de pe stadioane. A venit doar anunţul despre accidentul de la Cernobâl, dar mulţi dintre locuitorii ţării aflaseră, ascultând postul de radio „Europa Liberă”. Radiațiile au oprit fotbalul, iar cei care aveau copii erau chemaţi în centre speciale pentru a primi iod pe care să-l ofere celor mici pentru a diminua efectului radiaţiilor care existau în atmosferă. Meciurile s-au reluat sâmbătă, 10 mai, după ce Steaua câştigase C.C.E. Victoria Bucureşti a jucat la Târgovişte în prezenţa a doar 2000 de spectatori, învingând cu 1-0 pe A.S.A. Tg Mureş, iar a doua zi, cu aproape zece mii de suporteri, C.S. Târgovişte a obţinut o victorie la scor, 4-1 cu IMASA Sf. Gheorghe, „strămoșii” actualei Sepsi, pe atunci cu Lovasz, Rădulescu, Kerekes, Varga printre jucători şi Francisc Siklodi antrenor principal și Gheorghe Goga secund. Au marcat Iulian Chiriţă, min. 33, Daniel Petruț, 

Băieții de la C.S. Târgoviște, care s-au luptat cu Dinamo Victoria

min. 54, din 11 metri, Ion Ene, minutele 68 şi 75. La C.S. Târgovişte, antrenor principal era Cornel Dinu, secund Gheorghe
 Becheanu, iar lotul era format din portarii Vasile Marcel şi Gheorghe Mândrilă şi jucătorii de câmp Ilie Niculescu, Siliviu Dumitrescu, Ion Ene, Ionel Pitaru, Marius Vişan, Sorin Gângu, Ion Neculce, Daniel Petruț, Daniel Dumitrescu, Iulian Chiriţă, Marcel Ploaie, Alexandru Nedelciu, Liviu Baicea, Marcel Ghergu, Florin Cojocaru, Marcel Ghioacă, Gheorghe Dumitrașcu, Romică Tudor, Marian Bucurescu, Radu Toma, Daniel Manea, Tinel Andreescu, Dumitru Dorel Stan şi Daniel Andrieş. Nu s-a promovat în acel an din cauza faptului că echipa din Moreni a fost mai bună la toate capitolele. Era a doua experienţă de acelaşi gen, după cea cu Dinamo Victoria Bucureşti care a avut loc cu un an înainte, când nici măcar experiența unor foști divizionari A, precum Mircea Albu, Marcel Lică, Gheorghe Burleanu și Florin Cojocaru nu ne-a ajutat în lupta cu… Miliția!
 
Gheorghe Becheanu, Marcel Ghioacă, Marius Vișan, Romică Tudor, Marcel Ghergu și Puiu Becheanu, în 2020

 Revenind la 2020, după cele două situaţii de suspendare a activităţii fotbalistice din 1977 şi 1986, trebuie spus că acum, cu coronavirusul, era mult mai grav. Nu erau 7 sau 10 zile de pauză forţată, se prefigura cel puţin o lună, iar în 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat şi stare de urgenţă în România. Deci de această dată era foarte grav, cu mari şanse ca toate competiţiile fotbalistice din țară să nu mai fie reluate. Mai rău de atât... Situaţia era comparabilă cu perioada Primului Război Mondial, când nu s-a mai jucat în Liga 1 între anii 1916 şi 1919, apoi, a fost al Doilea Război Mondial, când ultimul sezon disputat a fost 1940-1941, fotbalul revenind în România începând cu 1946-1947. Cu puțin timp înainte ca președintele României, Klaus Iohannis, să declare starea de urgență, Marian Aioanei, Filip Dangubic şi Laurenţiu Corbu, de la Chindia, au făcut un apel către toți iubitorii de fotbal din Dâmbovița, în plină pandemie de coronavirus, postând mesaje pe pagina de Facebook a clubului târgoviștean, către suporteri: „Haideți să stăm în case! Împreună suntem mai puternici!” a transmis portarul Aioani, iar fundaşul Corbu a scris: „Având în vedere situația critică din întreaga lume, trebuie să ne protejăm și să ascultăm sfaturile venite din partea persoanelor autorizate, astfel încât să evităm răspândirea virusului. Fiecare e obligat să respecte regulile de igienă, evitarea aglomerației și contactul cu alte persoane. Sperăm cu toții și ne dorim ca această situație să se remedieze într-un timp cât mai scurt”. În 17 martie, vine vestea că mult aşteptatul Campionat European 2020 a fost reprogramat pentru anul 2021, ca urmare a pandemiei de coronavirus care panicase lumea întreagă. Practic, a avut loc o videoconferință organizată de către U.E.F.A., întrunire virtuală la care au luat parte președinții celor 55 de federaţii naţionale europene, un reprezentant al sindicatului jucătorilor, FIFPRO, precum şi conducerile European Club Association şi The European Leagues. Așa cum era de așteptat, având în vedere criza cu care se confruntă întreaga Europă și în special Italia, oficialii U.E.F.A. au decis ca turneul final să se amâne cu un an. Astfel, Campionatul European ce trebuia să se desfășoare în această vară a fost programat pentru perioada 11 iunie – 11 iulie 2021 și va fi pentru prima dată în istorie când se va disputa într-un an impar. Această decizie vine și în sprijinul campionatelor din Europa, suspendate din cauza coronavirusului. Amânarea Campionatului European le permite competițiilor interne și internaționale să își încheie sezoanele, într-un ritm relativ normal, dar pauza dintre sezoane va fi scurtată. România are de disputat barajul cu Islanda și, dacă va câștiga, va juca împotriva învingătoarei dintre Ungaria și Bulgaria, pentru un loc la turneul final reprogramat acum pentru anul 2021. Islanda – România ar fi trebuit să se joace pe 26 martie, de la ora 21:45, pe Stadionul „Laugardalsvöllur” din Reykjavík. România a câștigat timp nu doar pentru pregătirea meciurilor de calificare, dar și pentru finalizarea stadioanelor Steaua, Rapid și Arcul de Triumf menite să fie baze de antrenament pentru echipele ce vor veni la București. Până atunci, poate se va găsi o soluție și pentru Stadionul Dinamo, unde sunt probleme de ordin administrativ ce împiedică o posibilă reconstrucție. Ulterior, organizatorii ediţiei din 2020 a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programată să înceapă la 24 iulie, anunţă că acceptă amânarea cu un an a evenimentului din cauza pandemiei globale de coronavirus. Astfel, premierul nipon, Shinzo Abe, a declarat că imediat Comitetul Internaţional Olimpic a acceptat amânarea: „Am propus o amânare de aproximativ un an, iar preşedintele CIO, Thomas Bach, a răspuns că este 100% de acord”.

Stadionul Steaua era aproape de finalizare în luna martie 2020 




Preşedintele clubului Chinidia, Marcel Ghergu, anunţa în Gazeta Sporturilor” că i-a notificat pe jucători și pe antrenori, cărora le-a fost suspendat contractul de activitate sportivă. „Toți fotbaliștii și antrenorii au primit o notificare din partea conducerii, prin care oamenilor li se pune în vedere că pe perioada stării de urgență nu desfășoară nicio activitate sportivă, rămânând la domiciliu, contractul de activitate sportivă fiind suspendat, începând cu data de 16.03.2020. Pentru această perioadă, participantul la activitatea sportivă va primi un anumit procent din contraprestația activității sportive prevăzute în contractul cu clubul, stabilit prin acte normative emise de instituțiile abilitate. Am trimis notificarea, pentru a se conforma condițiilor impuse de autorități în situația stării de urgență. Dacă nu se va mai juca, ceea ce e foarte probabil, nu e de vină nici clubul, nu e nici culpa fotbaliștilor, deci fiecare va vedea ce are de făcut. Ne vom așeza la masă să negociem pentru a clarifica situația și a lor, și a clubului. Nu am anunțat încă nicio sumă în notificare, pentru că nu știe nimeni cât va dura starea de urgență. Lucrurile sunt destul de complicate. E mai mult o măsură preventivă, prin care cred că sunt ocrotite juridic ambele părți. În situația în care sezonul nu se va mai relua, va trebui să luăm anumite decizii, care știu că nu pot mulțumi. Dacă vom ajunge la situații de rediscutare a contractelor prin prisma forței majore, ni se putea spune inclusiv «Domne’, dar nu ne-ai făcut nici notificare!»  Nu știe nimeni dacă starea de urgență și, automat, suspendarea contractelor va ține doar 30 de zile sau se va prelungi. Dacă lucrurile se întind, va trebui să găsim împreună o cale legală de a ajunge la un compromis. Vedem și ce decizii se vor lua din partea FRF și LPF. Poate va exista un pachet unitar  pentru toate cluburile. E greu de  anticipat. Am deja în cap niște variante, de exemplu contractul să rămână la 70-75% din valoarea lui. Asta e numai o potențială soluție. Trebuie să hotărâm ce se întâmplă și cu cei care-și termină angajamentele pe 30 iunie. Eu aș vrea să reîncepem mâine activitatea, sunt convins că și jucătorii gândesc la fel, dar, din păcate, nu depinde de noi. Am respectat și respectăm pe toată lumea, dar nu vreau să ajungem în impas cu Chindia. Săptămâna asta plătim salariile și pentru luna februarie, cu o mică întârziere, deci vom fi practic la zi cu tot. Suntem responsabili și corecți. Dar când vom ajunge la plata pentru luna martie, adică pe 15 aprilie, vedem atunci cum stau lucrurile. Se achită normal banii pentru bucata până în 16 martie, când s-a declanșat starea de urgență, iar mai departe vom intra pe altă categorie. Dacă nu se prelungește pauza, probabil se va trece cu vederea această perioadă. Dar dacă ține cinci-șase luni această poveste?! Ar trebui să se ia în calcul clasamentul la finalul sezonului regulat, dacă vom ajunge în situația de a nu mai putea finaliza campionatul. Nu spun asta pentru că ne-ar avantaja pe noi prin prisma locurilor de la retrogradare, dar aceea ar fi o ierarhie onestă, după ce fiecare a jucat cu fiecare o parte din competiție. S-au mai jucat doar două runde din play-out, n-ar fi corect să te raportezi și la ele. Aaa, dacă era trecut de jumătate și play-out-ul, atunci era altă discuție. Vor apărea litigii dacă se operează retrogradări pe clasamentul actual. Și ar trebui să se mai țină cont și de criteriul financiar. Cum ar putea rezista mai departe în criză un club care abia și-a plătit sau încă aleargă să-și plătească datoriile până la 31 decembrie 2019, pentru a obține licența?” Antrenorul Viorel Moldovan a oferit şi el o declarație. „E prematur și inoportun să discutăm acum despre fotbal. Așteptăm să vedem ce se întâmplă și apoi vom vedea cum mergem mai departe, după ce se termină această criză”. 



Pandemia a întrerupt evident şi activitatea echipei Cetatea Târgovişte 1396, a doua echipă a oraşului, care în 2020 îşi schimbă denumirea în Străjerii Târgovişte 1396, iar la mijloc de martie, la moment aniversar, apare un mesaj din partea omului care se identifică cu această formaţie, Bogdan Marius Gheorghe-Ameriknu:La mulți ani, Străjerii! 3 ani! Cetatea sufletului meu! Pe 12 martie 2017 a luat ființă echipa noastră, denumită inițial Cetatea Târgoviște 1396. O idee conturată în decursul mai multor ani a devenit realitate! Pornind de la ultimul eșalon, în prezent avem două echipe de seniori, în Liga 4 (locul 4) și Liga 6 (locul 1), cât și o echipă frumoasă de juniori U19, căutând în continuare progresul, performanța. Prima imagine reprezintă primul nostru joc, chiar pe 12 martie 2017, iar în cea de-a doua, efectuam meciul de prezentare, în luna iulie din același an, în compania echipei A.F.C. Rapid București, pe stadionul Petrolul, din Târgoviște, unde ne-am început aventura fotbalistică. Mulțumim din tot sufletul Drimand Travel! Azi nu am fi putut avea în palmares 2 promovări consecutive și condiții care să ne facă una dintre cele mai puternice echipe din județ! LA MULȚI ANI tuturor STRĂJERILOR! Cei care sunt, cei care au fost, cei care ne susțin de la teren sau de acasă! Ne confruntăm cu o situație dificilă... vom câștiga și acest meci! Ne e dor de fotbal!”



Fanii Chindiei strâng rândurile și transmit și ei mesaje mobilizatoare în aceste zile în care coronavirusul afectează tot mai mult România. După ce jucătorii grupării dâmbovițene au făcut apel ca oamenii să stea în case și să respecte indicațiile autorităților, suporterii au emis un comunicat prin care solicită unitate și implicare în lupta Europei cu cel mai temut virus din ultimele două decenii. „Dragi prieteni, în aceste vremuri grele trebuie să fim uniți. Am demonstrat asta de-a lungul istoriei. Putem depăși şi acest moment. Totul e să fie respectate regulile și să luăm lucrurile în serios. Nu e de glumă! Multă sănătate tuturor și să ne vedem pe stadioane, şi înainte la o bere, cât mai curând posibil! Urmăriți şi respectați mesajele autorităților. Distribuiţi această postare. Stați acasă sau mergeți exclusiv la lucru” este mesajul postat de pagina de Facebook a suporterilor Chindiei. 


Urmează trei ordonanţe militare emise de Guvernul României care restricţionează accesul pietonilor şi maşinilor, iar în câteva zile, țara devine pustie. Oamenii au fost sfătuiți prin recomandare, apoi obligaţi să rămână în locuințe. Dacă în alte perioade aceste zone erau suprapopulate, cetățenii au ascultat ordinul autorităților și au rămas în casă, evitând ieșirile în oraș. Iar acest fapt este resimțit din plin, terasele, locurile de joacă pentru copii sau străzile, cândva ticsite de oameni, erau acum mai libere ca niciodată, fiind… închise.

Zi și noapte, timp de 3 luni, străzile au fost aproape pustii și la Târgoviște

Era pustiu pe Centrul Vechi şi pe marile bulevarde ale urbei, dar şi prin cartiere lume foarte puţină, şi prin piaţă, şi în magazine, după ce în primele zile de stare de urgenţă, când populaţia a fost rugată să stea la domiciliu, magazinele au fost luate cu asalt, formându-se cozi uriaşe în care s-a menţinut şi nu prea distanța socială” de 1-2 metri, adică depărtarea faţă de omul din faţă respectiv dee cel din spate. Evident că în Parcul Mitropoliei „vestiţii tineri” de peste 65 de ani s-au strâns la masă pentru un remi, o partidă de şah sau o șeptică, dar când recomandarea a devenit ordin, au dispărut şi ei prin case. Situația era similară şi în Bucureşti, dar şi peste tot în lume, în China şi Coreea de Sud, dar şi în Europa, la Londra, Roma, Madrid, Milano, Pariş, Moscova Atena, Berlin, Viena, Varșovia, Amsterdam, Oslo şi multe alte oraşe din S.U.A., toate în război cu inamicul nevăzut… Covid-19...

Aspecte din pandemie la Târgoviște...„puștimea” pensionară, la șah în aer liber și coadă pe sute de metri la supermarket

Remarcăm un mesaj dur, rapid răspândit în toată lumea datorită reţelelor de socializare, al unui primar italian, Gianfilippo Bancheri, edilul şef al localităţii Delia din Sicilia, adus la disperare de concetățenii săi şi nu numai, o să vedeţi că pe la el prin comunitate îşi făceau de cap şi românaşii noştri care nu respectau interdicţia de a nu ieşi din casă. Acesta și-a început mesajul către populație descriind situația unei localnice care a fost suspectă de coronavirus, dar al cărei test a ieșit negativ, apoi s-a dezlănţuit, plecând de la situațiile în care cetățenii lui au încălcat măsurile de limitare a deplasărilor și își arăta revolta, susținând că unii „sunt retardați” dacă nu înțeleg importanța izolării în această perioadă de pandemie globală.

Gianfilippo Bancheri

Cetățenii din Delia, la plimbare, 
în stare de urgență
Mulți dintre voi ați făcut afișe pe care ați scris «Totul va fi bine» (în italiană «Andra tutto benne»). Mulți ați postat mesaje asemănătoare pe Facebook. Dar eu vreau să înțeleg, cum va fi totul bine? Cum va fi totul bine dacă noi continuăm să ieșim zi de zi la cumpărături, când cumpărăturile ar trebui făcute o dată la 10 zile? Cum va fi totul bine dacă mulți dintre voi ieșiți în fiecare zi să vă luați țigări? Bine, ai acest viciu, cumperi mai multe pachete odată și le ții acasă. Nu ieși zilnic să-ți iei țigări. Cum va fi totul bine dacă toată lumea se duce în fiecare zi la benzinărie? La ce-ți trebuie benzină dacă stai toată ziua acasă? Cum va fi totul bine dacă unii mă întreabă dacă se pot tunde acasă, adică să cheme frizerul acasă? La ce îți trebuie frizură în momentele astea? La ce-ți servește să îți faci freza acum? Ajută-mă să înțeleg! Cum va fi totul bine dacă multe persoane mă întreabă acum dacă pot alerga pe afară pentru că sunt «stresați»? Oameni buni, eu alerg de 20 de ani și aici, în Delia, suntem 20 de persoane în total care alergăm. Acum i-a apucat pe toți alergatul prin Delia? Toți vor să alerge? Dar unde vă duceți voi să alergați când ultima dată ați făcut-o în școala primară? Ce v-a apucat? Înțelegeți în ce situație suntem? Mă sună unii să îmi spună că vor să facă cumpărături la Canicatti (un oraș din apropierea localității Delia). Nu poți face cumpărăturile în Canicatti.  Cumpărăturile le faci în Delia! Doar dacă ai o urgență, un medicament care îți poate salva viața, ceva pentru intoleranță... Ce te-a apucat să mergi acum? Mă sună unii «Domnule primar, păi câinele meu mănâncă doar mâncare care se găsește în Caltanissetta» (un alt oraș de lângă Delia). Asta numim seriozitate? Asta numim bun-simț? Persoane care vin aici din afara Siciliei, pentru că oricum suntem toți în zona roșie și nu se poate ieși. Trebuie să riscăm toți? Azi, duminică (15 martie 2020), văd persoane la iarbă verde, care fac grătare. Ne batem joc? Ne batem joc de soarta noastră, a tuturor? Acum facem petreceri în gașcă la iarbă verde? Am văzut eu astăzi, duminică, și mi-au spus că «suntem doar noi și vecinii noștrii». Tot contagiune e! Să stai acasă înseamnă să stai în casa ta, cu familia ta. Deodată suntem toți cei mai buni prieteni cu vecinii din Delia? De unde până unde? Toți suntem cei mai buni prieteni cu vecinii din Delia? Oamenii care, ca să facă un afiș cu «totul va fi bine», se strâng câte 20 în casa unuia pentru ca afișul «să iasă frumos» și cheamă vecinii, verișorii... ca să iasă un afiș. Asta e contagiune! Ăsta e risc de contaminare! Înțelegeți? Să stai acasă nu înseamnă să inviți alți oameni la tine! Despre ce vorbim aici? Mi-au spus unii «Domnule primar, trebuie să le mulțumim celor care stau în casă». Nu. M-am gândit la asta și  NU! Cei care stau în casă în perioada asta fac ceea ce trebuie. Astăzi, asta este o obligație! Trebuie să le mulțumim celor care stau în tranșee. Pentru că în Italia suntem obișnuiți să întoarcem totul în favoarea noastră. Trebuie să le mulțumim miilor de medici, asistente și paramedici, forțelor de ordine și voluntarilor, pompierilor, primarilor, tuturor celor care stăm în tranșee. Stăm în stradă ca să vă apărăm pe voi, cei mulți, cărora nu vă pasă. Primarul din Niscemi (o comună din aproierea localității  Delia)  îmi spune că vă doare-n cur și are dreptate. «Suntem stresați că stăm acasă, asta ne stresează». Cu internet, cu telefon, televizor, mâncare play-station!!!... «Suntem stresați». 
Stresați erau bunicii noștri care plecau în război, nu cei care rămâneau acasă. Și care e rațiunea de a cânta «Azzurro», «Azzurro» (celebrul cântec al lui Adriano Celentano) de la balcoane, dacă după, ieșim în fiecare zi la cumpărături? Unde logica? Unde este respectul? Unde este respectul față de noi și față de ceilalți? Ne potolim odată sau nu? Astăzi, împreună cu Poliția Locală, am denunțat mai multe persoane la autoritatea judiciară și vom continua să facem asta. Astăzi, duminică, am ieșit să controlez persoane. Adulți responsabili mi-au trimis mesaje și mi-au semnalat «Primare, cine este persoana asta, ce se poate face?» Și apoi ei ies din case pentru că au impresia că nu este problema lor, ci a altora – «Problema e departe de noi». Asta e bătaie de joc față de toată lumea, față de responsabilitățile mele, ale carabinierlor, ale medicilor, care stau în stradă pentru voi. Comportamentul ăsta vi se pare corect? Scuzați-mă că vă întreb, vi se pare corect? Nu, nu e corect. Este egoism, cretinism și prostie, superficialitate. Mi-a spus unul «Domnule primar, totuși, nu trebuie să ne alarmăm». Cum să nu ne alarmăm? E o pandemie. Nici măcar nu mai este o epidemie, este o pandemie și noi nu trebuie să ne îngrijorăm? Păi atunci când ar trebui să ne alarmăm dacă nu atunci când este pandemie? Putem să înțelegem sau nu? Putem să dăm dovadă de responsabilitate sau nu? Reuniuni acasă, cu prietenii, rudele, vecinii... Serios? Aveți ceva în cap? V-a mai rămas vreun neuron sau au murit toți? Și apoi mă întreabă unii de ce am cearcăne și îmi spun că sunt cam obosit și că trebuie să mă odihnesc. Cum să mă odihnesc? Cum să mă odihnesc când în fiecare zi mă supun riscului la fel ca mulți alții precum medicii, pompierii, infirmierii carabinierii și voluntarii? Noi suntem cei care ne riscăm! Și cei care doar trebuie să stea acasă sunt stresați! Sunt stresați! Trebuie să iasă la plimbare, la alergat... să plimbe căţelul.
Autorități exasperate în Italia, de  Coronavirus oamenii cântau din balcoane, 
după care se întâlneau pe stradă
Ajung în fața casei mele și văd oameni care locuiesc în partea cealaltă a comunei. Dar câinele tău de câte ori pe zi trebuie să facă pipi? Dacă ieși să plimbi câinele, ieși în jurul casei tale și apoi întoarce-te în casă, nu pleca la plimbare în oraș. Persoane cu cărucioare se duc în vizită la sora lor. Acum te-ai găsit să mergi în vizită la sora ta? Trebuie să rămâi în casă. Înțelegi sau nu? Domnilor, sper că m-am făcut înțeles. Vă anunț că nu mai dăm avertismente, trecem direct la denunțare. Pentru că așa este corect – cine greșește, plătește! Pentru că este clar că unii nu își folosesc creierul și nu pentru că i-ar fi cuiva greu să priceapă, ci pentru că e retardat. Pentru că e retardat! Despre asta vorbim! Mulțumesc. O seară bună tuturor”, a transmis primarul din Delia pe Facebook. 

Edilul-șef din Delia, Gianfilippo Bancheri, la o manifestare 
dinaintea aparției virusului mortal în întreaga lume
Mai mult, edilul şef din Delia avea 
probleme nu numai cu italienii lui, ci şi cu românii, în localitate erau peste 500 de-ai noştri care locuiau şi munceau acolo. Majoritatea românească era cuminte, dar s-au găsit câţiva care au fost amendați după ce au sfidat toate măsurile luate pentru stoparea pandemiei de coronavirus Covid-19. Ce-au făcut ai noştri? Au dat drumul la o mare petrecere, fără să țină cont de interdicțiile anunțate de autorități. Era ziua de naștere a unuia dintre ei și nu puteau rata așa prilej de distracție, așa că s-au strâns la un loc 16 persoane, 12 adulte și 4 minori și dă-i cu șprițul pân-la ziuă! Repetăm, în Delia, acolo unde primarul se ruga disperat de oameni să înțeleagă gravitatea situației... Au fost denunțați de vecini și, așa cum anunța edilul italian, autoritățile au luat măsuri administrative împotriva lor. Au fost amendați cu câte 1000 de euro pe cap de petrecăreţ, evident, adulții, nu și copii. Iar la Bologna, alți 5 români au fost, de asemenea, amendați după ce au fost prinși că au ieșit într-un parc pentru a... încinge o miuță! În lipsa fotbalului mare... În acelaşi timp, în weekendul 21-22 martie, bucureştenii au umplut parcurile și pădurile şi au bătut mingea, au alergat, au încins grătarele în ritm de manele și au pus siguranța lor și a noastră pe foc, bătându-şi joc de toate măsurile luate cu disperare de autorități. La Snagov, în Herăstrău, la Cernica şi peste tot, iar situaţia nu a fost înregistrată doar în capitală. Inconştiență!!! Pe 15 martie, în România erau doar 139 de cazuri confirmate, persoane infectate cu COVID-19 internate în șase spitale specializate. Nu aveam niciun decedat şi pentru marea parte a populaţiei totul părea o glumă în condiţiile în care cu un an înainte au fost înregistrați mulţi morţi din cauza banalei gripe. La o săptămână va fi prima pierdere a unei vieţi, un pacient în vârstă de 67 de ani, iar în mai puţin de o lună vor fi peste 500 de morţi.

La grătar, la iarbă verde, înaintea primei Ordonanțe Militare, amintiri din România, 15 martie 2020

Marian Enache-Sârbu
E momentul ca, în lipsa sportului, să consemnăm două evenimente unice în România, ambele la Târgoviște, care au reținut atenția fiecare, în funcție de situația din țară, respectiv fără sau cu stare de urgență. Conducătorul echipei de baschet feminin C.S.M. Târgovişte, Marian Enache, alintat, nu întâmplător, Sârbu, a fost unul dintre promotorii către presă, şi nu numai, al primei comuniuni culturale, cronologic vorbind, cea om-cal. Astfel, în 7 martie, cu zece zile înainte de apariţia primei ordonanţe militare, cei mai frumoşi cai au putut fi admiraţi în cartierul Matei Voievod Sârbi din Târgovişte, acolo unde comunitatea bulgară a sărbătorit „Paştele Cailor” sau „Tudoriţa”, sărbătoare dedicată animalului atât de îndrăgit de ei. Au luat parte inclusiv oaspeți de peste hotare, îmbrăcați în straie populare sârbești. Bulgarii din Târgovişte sau sârbii, aşa cum li se mai zice, şi-au pregătit caii mai ceva ca pentru o defilare pe podium. I-au ţesălat şi i-au înhămat la cele mai frumoase hamuri. Animalele au defilat prin faţa sutelor de participanţi şi au făcut chiar o plimbare prin oraş, în admirația oamenilor din „Sârbi” și a turiștilor aflați în acea zi în orașul nostru. Juriul a ţinut cont de frumuseţea, dar şi de comuniunea dintre om şi animalul său. Bătrâni sau copii, cu toţii s-au bucurat de eveniment. Cei mici au fost atrași ca un magnet de minunații cai, mai ales de ponei. „Konski Velikden”, adică Paştele Cailor este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor konceta, pâini mici, pe care proprietarii le împart cu animalele sale. Comunitatea bulgarilor din Târgovişte are o istorie care începe din 1851 şi numără peste 2.500 de membri care deţin în jur de 200 de cai. Aşa a fost în Sâmbăta Sfântului Teodor, prima din postul Paștelui, în comunitatea bulgară din Târgovişte, unde se păstrează legătura sfântă dintre oamenii din zonă, legumicultori de renume naţional și caii lor. S-a respectat tradiţia deplasării cu căruțele la Biserica Sf. Nifon, urmată de slujba religioasă și sfințirea cailor și a grădinarilor şi s-au desfăşurat parada cailor, întrecerile hipice şi spectacolul folcloric românesc și al minorităților naționale. A avut loc şi tradiționala întâlnire de la sediul Asociației Zaedno Târgoviște, organizator al evenimentului, în colaborare cu Primăria Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița și Centrul Județean de Cultură, iar Teatrul Tony Bulandra a avut o surpriză pentru cei mici, un spectacol de teatru pentru copii, susținut la Sala Matei Voievod din Cartierul Sârbilor. Istoria ne arată cu documente că tuturor bulgarilor refugiaţi în Evul Mediu în sudul României din cauza ocupaţiei Otomane li s-a spus sârbi, pentru a indica faptul că vin din Serbia şi astfel erau feriţi de expulzare, Bulgaria fiind la acea vreme Paşalâc Turcesc.


Paștele Cailor, doar la Târgoviște, un obicei unic în România


1982, Grupul Folk T

Lorin Stănescu, Emil Comănescu
 și Camelia Cizevsky
A doua manifestare unică în România, cu loc de desfăşurare la Târgovişte, nu a mai avut loc în Joia Mare. Nu s-a mai aprins Calea Luminii, iar miile de lumânări care timp de 20 de ediţii au luminat centrul oraşului au rămas doar în inimile credincioşilor. Invariabil, în Săptămâna Patimilor, Calea Luminii se „așternea” din Piața Mihai Viteazul spre Parcul Mitropoliei și Bulevardul Regele Carol I, un eveniment cu caracter de ritual care, așa cum spunea iniţiatorul lui, pictorul Mihai Șerbănescu, semnifică lumina din noi înșine, pe care o purtăm de la naștere până la trecerea în eternitate și pe care suntem datori să o răspândim, urmând exemplul lui Iisus - Lumina Lumii. După oficierea slujbei Deniei din Joia Mare, ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon ieşea pe treptele din fața Catedralei Mitropolitane, împreună cu clericii slujitori, credincioșii localnici, turişti şi autorităţi şi rostea un cuvânt de învățătură care deschidea manifestarea. Calea Luminii transmitea un mesaj puternic de unitate, lumina era un semn al speranței și al bucuriei, al biruinței asupra răului, păcatului și întunericului. Numărul de candele care se aprindeau în noapte era cu unul mai mare decât anul în care are loc, deci în 2020 trebuiau aprinse 2021, lumina lor reînnoind și lumina noastră interioară, cu pioșenie și recunoștință înainte de marea și minunata veste a Învierii lui Iisus Hristos. Nu s-a mai auzit nici vocea de excepţie a lui Lorin Stănescu, care crea o atmosferă emoţionantă în tot oraşul, peste tot s-a aşternut tăcerea. În plină pandemie şi stare de alertă, în care „ploua” cu ordonanţe militare, Calea Luminii a rămas doar în sufletul şi imaginaţia celor care obişnuiau să vină la eveniment şi în speranţa că peste un an, aceasta va reveni la Târgovişte.

Pictorul Mihai Șerbănescu la lucru și tabloul său „Centrul vechi” (ulei pe pânză, 1984)


Revenind la Chindia, Viorel Moldovan „iese” în presa sportivă centrală, la GSP, unde spune că nu ar trebui să retrogradeze nicio echipă în acest sezon de Liga 1, dacă acesta nu va fi dus până la bun sfârșit. El a mai propus revenirea la sistemul cu 18 echipe în prima divizie și promovarea directă a 4 formații din eșalonul secund. „Dacă nu se va putea juca acest sezon, să se termine pe teren, eu cred că nu ar trebui să retrogradeze nicio echipă. Ar trebui să se ia în considerare clasamentul după sezonul regular, participantele în cupele europene la fel, chiar dacă convine sau nu convine unora. Practic, acela a fost campionatul. Play-out-ul şi play-off-ul e cu totul altceva. S-au jucat doar două etape, mai sunt 12 de disputat şi se pot întâmpla multe. Deci ar fi logic să nu retrogradeze vreo echipă. Sper să se ia în considerare sezonul regular şi să nu retrogradeze absolut nicio echipă. Din contră, eu susţin promovarea a 4 echipe şi să revenim la sistemul clasic de campionat cu 18 echipe”. La Telekom Sport Moldovan a lămurit şi situaţia, şi a dezvăluit că va rămâne la gruparea nou-promovată. 
„Sigur voi rămâne. În mare am discutat cu preşedintele, vom găsi soluţiile pentru a termina acest sezon. Şi cred că şi băieţii îşi doresc acest lucru. Dacă se va putea juca, şi eu îmi doresc acest lucru, totul să se termine din punct de vedere sportiv şi etic pe terenul de joc”. Planuri pe perioadă scurtă, dar şi pe termen lung. Şi apropo de... lung, tehnicianul Chindiei a mai precizat şi că a apărut ca jucător în fotbalul românesc... cu părul lung: „Asta era la modă! Ascultam rock, fan Red Hot Chilli Peppers, aveam plete, eu şi Teo Rus, eram vedetele Bistriţei”. După ce a fost transferat la Dinamo, fostul atacant s-a tuns forțat-obligat. Aşa a decis antrenorul lui de atunci, Florin Halagian, înainte de meciul cu Cagliari, din sferturile Cupei U.E.F.A., ediţia 1993-1994. Vio fusese solicitat de jurnalişti pentru un interviu, iar Hala, zis Armeanul, şi-a adus aminte de toate necazurile când l-a văzut pe Moldovan cu pletele în vânt: „Bă, ardelene, dacă vrei să te las să vorbeşti cu domnul ziarist, du-te să te tunzi! Nu dai interviu cu pletele alea de Bistriţa!” au fost vorbele dure ale Halagian. Aşa că, Viorel a ajuns la frizerie cu secundul Mihai Stoichiţă, iar a doua zi, cu păr scurt, a înscris de două ori cu Cagliari, scor 3-2. Numa’ că în retur, italienii au învins cu 2-0 şi s-au calificat în semifinalele competiţiei. A mai purtat părul mai lung şi prin Franţa, când juca la Nantes, dar treptat a trecut la scurt. D-ale tinereții valuri!


Nu a mai rămas nimic din fotbal...
Liga Profesionistă de Fotbal publica la jumătatea lunii aprilie a fatidicului an 2020 datele etapelor rămase din play-off-ul, respectiv play-out-ul Ligii 1, ar putea avea loc. Înainte de suspendarea Ligii 1 cauzată de pandemia de COVID-19, doar două runde din play-off și play-out se disputaseră. Practic, cei de la L.P.F. propuneau un posibil scenariu de desfășurare a meciurilor de campionat care urmau, în care competiţia ar fi reluată pe 6 iunie și s-ar încheia pe 26 iulie. Așadar, mai puțin de două luni pentru 8 etape de play-off și 12 de play-out, iar Cupa României, competiție în care au rămas doar 4 echipe, Dinamo, Poli Iași, Sepsi OSK și F.C.S.B., ar reveni cu turul „semifinalelor” pe 24 iunie, în timp ce returul s-ar disputa pe 15-16 iulie, cu finala pe 29 iulie. Oare? Raed Arafat, secretar de stat în M.A.I. era însă sceptic în privința reluării Ligii 1 în iunie, la data stabilită de L.P.F. „La acest moment, toate măsurile luate au un singur rol, iar acesta este oprirea răspândirii virusului. Indiferent că vine cineva și spune: «Noi facem acum cantonament, competiție și îi testăm pe toți!» OK, îi testează astăzi. Nimeni nu știe dacă mâine persoanele sunt tot negative sau, dimpotrivă, pozitive. Sau poimâine! Pentru că unii dintre ei pot să se afle în perioada de incubație. Și asta înseamnă că cineva poate deveni pozitiv și să infecteze pe alții. La acest moment este normal să rămânem încă o săptămână, două, trei sau cât va fi nevoie, în condițiile în care suntem acum. Vine 1 mai. Trebuie respectate regulile exact cum au fost respectate pentru Paște sau chiar mai bine decât s-au respectat de Paște! Foarte devreme de spus, la acest moment, dacă se pot relua pregătirile pe 15 mai. Foarte devreme! Nu putem estima acest lucru! Nu putem să ne pronunțăm. În orice caz, e foarte devreme!

Care era situaţia în România în acea zi de 20 aprilie? Erau confirmate 8.936 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.017 erau declarate vindecate și externate, iar 451 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au fost declarate decedate. La Terapie Intensivă aveam internați 261 de pacienți, în carantină instituționalizată erau 14.530 de persoane, alţi oameni, mult mai mulţi, respectiv 42.846 fiind în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală. Prin structurile abilitate ale M.A.I. erau întocmite 448 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352, alin. 1, Cod Penal, iar în ceea ce privește situația alor noştri aflaţi în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, în străinătate erau 734 cetățeni români confirmați infectați cu COVID-19 (coronavirus): 422 în Italia, 196 în Spania, 26 în Franța, 14 în Germania, 58 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în S.U.A., 3 în Austria, 2 în Belgia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 61 de cetățeni români aflați în străinătate, 14 în Italia, 15 în Franța, 19 în Marea Britanie, 7 în Spania, 3 în Germania, unul în Belgia, unul în Suedia și unul în Elveția, au decedat. În întreaga lume erau pe 21 aprilie 170000 de morți și 2,5 milioane de persoane infectate. În China, țara de unde s-a răspândit virusul, se raporta dispariţia acestuia, iar în alte ţări grav afectate, cu zeci de mii de morţi, precum Italia, Spania şi S.U.A. situaţia se mai îndrepta şi începea regresul bolii, dar situația era departe de a fi rezolvată și exista pericolul reapariției ei. Sute de mii de izolete transportau bolnavii!

Tragedia anului 2020, între spital și cimitir

În România, erau 25-35 de decese pe zi, însă după Paște se anunţa o creștere a numărului de îmbolnăviri. Era, ca să mai şi glumim puţin, balamuc curat! Apropo de casa de nebuni, după obişnuirea populaţiei cu termeni precum Covid, izoletă, comorbidități sau altele care mai de care mai sofisticate şi total necunoscute la începutul lunii martie, remarcăm şi scrierea plină de umor de la Obor, de la terasa cu mititei a Bucureştiului, al cărei patron s-a conformat ordonanţei militare şi a tras obloanele, care anunța suspendarea temporară a activităţii printr-un afiş deosebit de clar, perfect literar-artistic şi într-o frumoasă limbă român, așezându-l la intrarea în unitate „Închis până trece balamucul”. Era vorba de celebrii mici care, datorită unei cunoscute scriitoare, au ajuns din Obor în prestigioasa publicație New York Times. Ea a prezentat atracţiile capitalei României cititorilor americani, iar mititeii au fost punctul forte al Susannei Fowler în turul oraşului, ea fiind impresionată şi de Grădina Cișmigiu, clădirea Ateneului Român și de metrou!. „Am luat metroul, care este rapid şi deloc scump, spre Piaţa Obor, unde am făcut o plimbare prin piaţa de fructe şi legume, apoi m-am aşezat la un picnic la Terasa Obor pentru o porţie de mici, pâine şi muştar”. Era încă o scriere de talent după ce o jurnalistă italiană relatase cu mare bucurie despre vacanța pe care și-a petrecut-o în țara noastră, într-un articol intitulat: „O viață socială cum nu găsești nici în Insulele Baleare”. Acum Covidel sau Coviduț, cum îl alintau pe virus grataragiii şi clienţii, dăduse închiderea planetei, darămite unei terase dătătoare de mititei, fleici, bere şi vin, totul ascultat în ritm de manele, căci savoarea muzicii lăutarilor şi cântăreţilor de pe vremuri, precum Fărâmiţă Lambru sau Ion Onoriu, Zavaidoc ori Gică Petrescu dispăruse şi ea cu mult înainte de apariţia temutului Covid 19!

Anul anunțurilor, cea mai faină șotie din pandemie!


Este momentul să continuăm să ne mai relaxăm puţin, în plină îngrijorare cauzată de pandemie şi să amintesc de un caricaturist şi epigramist cu legături dâmboviţene, mare microbist, ale cărei lucrări au mai apărut în această carte. Romulus Scarlat - Sir era renumit după Revoluţia din 1989 cu revista sa „Scorpionul Internaţional”, care publicase în „Dâmboviţa” lucrările sale cu iz fotbalistic şi nu numai, dar şi în revistele „Urzica” şi „Flacăra”, de mare circulaţie, cu tiraje de milioane de exemplare şi în almanahul umoriştilor români, intitulat sugestiv „Perpetuum comic”. Remus Radu, un domn respectabil din Bucureşti povestea întâlnirea sa cu marele boem SIR, ajuns la o vârstă înaintată. Era în 2004, când apărea scrierea de colecţie denumită „Apa pute, pietrele rămân! Lacul Herăstrău, un puroi în mijlocul Bucureştiului”. Să lăsăm povestea să... curgă. 
„Se scurge vara din noi precum pișatul de la <<Night Club Exotic>> în lacul Herăstrău sau de la alte terase, unele de iarmaroc, altele de se vor de viţă nobilă, toate întinse împrejurul puroiului numit Herăstrău. Căci un puroi a ajuns Herestrăul de vreo zece zile, de când se lucrează la stăvilarul dinspre Băneasa. Lacul a scăzut, malurile au rămas la pielea goală. Maluri bolnave, cu tot atâtea bube, unele mai vechi, altele de doar câteva zile, câte i-au aruncat de la terasele dimprejur bucureştenii: sticle de bere, de vin, de apă minerală, scaune de plastic, păpuşi ce-au amăgit odată copile părăsite, răngi ce-au traversat spinările duşmanilor de-un şpriţ, ghiozdane de chiulangii, ziare întrebuinţate neruşinat, dar poate nu fără temei. Viaţa curge aici pe trei etaje - în adâncul verde al lacului, sufocaţi de planton, se preumblă ciortanii, crapii de până-n două chile; imediat deasupra lor stau pescarii, mâini uscate de mămăligă şi picioare bălăngănind prin apă; deasupra de tot, pe terasele cu ţăruşi de lemn înfipţi în lac, doamne singure cu căţei coafaţi, românce fragede ce-şi sorb ness-frapeul sub nasul italienilor bătrâni, cu zâmbet dreptunghiular. Stăteam la una din aceste terase. Beam bere, din cea mai ieftină, 50.000 de lei sticluţa. Dintr-un colţ, mă fixa un moșulete cu pălărie de mexican. Dinspre apă urca mirosul, putoarea aia concretă, chintesenţa între peşti morţi, lemn şi planton putrezit. Difuzoarele împrăştiau un refren mincinos aici, refrenul de la <<Hotel California>>, <<Such a lovley place!>> (Un loc atât de frumos!). Şeful de sală, un flăcău pe nume Iulian, umbla cu nedumeriri: <<Lumea întreabă de vreo zece zile, da' zău că nu-ș' ce să le spun! >> Când să plec, mă trage de mânecă moșuletele cu sombrero; mi-arată o foaie, îmi făcuse caricatura: <<Cu bărbiţa ta şucară/Faci fetiţele să moară/Femeile să vibreze/Şi babele să ofteze!>> Semnat Romulus Scarlat, altfel spus <<Sir>>. Zice <<Dă şi 'mneata cât crezi!>>”.

„Flacăra” lui Adrian Păunescu, în anii 70, cu actrița Aimée Iacobescu și caricaturile lui Romulus Scarlat - SIR


Artistul nu a ratat ocazia întâlnirii cu fotbaliştii Târgoviștei din perioada 1977-1990, iar dovada a apărut peste 30 de ani, taman în primăvara anului 2020, când am intrat în posesia lucrărilor. Romulus Scarlat i-a cunoscut pe jurnaliştii dâmboviţeni Mișu Avanu, Lucian Grigorescu, Marin Stoica, Constantin Năstase, Alexandru Ilie, Tache Apostol, Ion Bălăşescu, Constantin Soci, Ion Neagu, Alexandru Dumitrache, Gheorghe Safta, dar și pe cronicarii sportivi de la București, inclusiv crainicii radiofonici de la emisiunea „Fotbal minut cu minut” - Radio România, Gheorghe Minoiu. Ion Ghițulescu, Nicolae Soare, Dan Voicilă. SIR a fost coleg cu Matty Aslan, cel cu rubrica celebră „Una pe zi” apărută timp de aproape două decenii în ziarul România Liberă, Alexandru Clenciu, Nell Cobar, Traian Furnea, Mihai Stănescu, Eugen Mihăescu, Albert Poch, Mihai Pânzaru-Pim, Neagu Rădulescu, Adrian Andronic, Octavian Andronic-Ando şi alţi artişti foarte buni ai vremii. Omul nostru a mai colaborat şi cu un jurnal central, unde redactor-şef era Ion Bucheru, foarte citit.  Ziarul era realizat pentru 
oameni şi nu pentru autorităţi și nu avea rigiditatea unicei „Scânteia”. E vorba de „Informaţia Bucureştiului”, care publica o pagină de satiră pe săptămână şi o caricatură pe zi. Publicaţia apărea pe la prânz sau spre după-amiază, moment în care se formau cozi mari la chioșcuri, mai mari ca la vestitul „Sportul”, asta pentru că, cei mai în vârstă ştiu, în perioada comunistă, în capitală, ca să publici un anunţ aveai de ales între acest ziar şi România Liberă.
 
 





În fine, Romulus Scarlat SIR, potrivit titlului nobiliar pe care l-a primit sau şi l-a atribuit, pe merit, a vrut să demonstreze că era un domn în afaceri şi un aristocrat al desenului cu satiră şi umor, aşa că imediat ce vremurile au permis şi timpul a devenit capitalist feroce, și-a fondat propria revistă, unde, ca un scorpion internaţional veritabil apuca prada și o înţepa, introducându-i venin... artistic. Ştia că, invariabil, caricatura reprezintă o declaraţie de dragoste dată celui imortalizat ca personaj ori surprins într-o situaţie hazlie sau stânjenitoare. O dovedesc portretele în care apar fotbaliştii Târgoviștei, unii ca
re au jucat în prima divizie în 1977-1984, dar şi în B după aceea, alţii care n-au cunoscut bucuria meciurilor din A, luptând fără succes până după 1990 pentru revenirea în primul eşalon.













Revenind la Chindia, să notăm că Liga Profesionistă de Fotbal a organizat în perioada 16 aprilie – 6 mai, o competiție de FIFA 20, cel mai popular simulator de fotbal din lume, în care au participat gameri profesionişti, aleși de cele 14 cluburi din Liga 1. Așadar, de joi și până duminică a fost programată câte o etapă de fotbal virtual pe zi, iar după finalizarea acestei competiții, L.P.F. va organiza un player challenge, un campionat în care cluburile vor fi reprezentate în joc de fotbaliști profesioniști. În prima fază, Târgoviștea a fost reprezentată de Marius Andrei Bucur, în vârstă de 22 ani, student din București, jucător de F.I.F.A., singurul român calificat la un turneu internațional în ultimii cinci ani. În faza a doua, vor juca doi dintre fotbaliștii echipei noastre, Andrei Pițian și Andrei Șerban. Pe 1 Mai Chindia învinsese F.C.S.B. cu 1-0, gol Yameogo şi se pregătea de meciul cu Sepsi, în final, clasându-se pe poziția a 6-a.





De pe calculator în viaţa reală, unde se împlineau 70 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Sportive Metalul Târgovişte a Întreprinderii de Utilaj Petrolier, mai precis atelierele C.F.R. s-au transformat în Uzina Metalurgică, viitorul UPET, iar în vara lui 1950, cu sprijinul sindicatului, se înfiinţa A.S, Metalul. Conducerea uzinei era compusă din inginerul Putinică, director, preşedintele secţiei de fotbal Ion Lăceanu şi secretarul Alexandru Popa. Era începutul performanței în fotbalul urbei, 11 ani mai târziu, aceasta fiind după cum se ştie, deja, prima echipă de fotbal a Târgoviștei care promova în divizia A. 


La sfârşit de aprilie 2020, Chindia se alătura celorlalte cluburi din Liga I în campania inițiată de Liga Profesionistă de Fotbal, cu obiectivul competiției de fotbal virtual eLIGA de a întinde o mână de ajutor Asociației Crucea Roșie în aceste momente dificile. Astfel, se scoate la licitație tricoul de joc al lui Cristian Cherchez, cu autograf. Prețul de pornire al licitației cu scop caritabil era 500 de lei, iar licitația s-a desfășurat numai pe pagina de Facebook a clubului. Suma va fi folosită de către Crucea Roșie pentru prevenirea răspândirii și combaterii Covid-19. Tricoul a fost vândut cu 200 de lire unui târgoviștean stabilit în Scoția, Claudiu Niță, banii urmând să ajungă în conturile Asociației Crucea Roșie.


La început de lună mai, Gigi Manea, fostul jucător şi antrenor, a decedat acasă, la Șotânga, după o boală pe care a reuşit să o ţină sub control medical timp de câţiva ani. Avea 77 de ani, iar microbiştii şi-l aduc aminte încă de la începuturile lui ca fotbalist la vestita echipă a comunei natale, Minerul Șotânga, când era supranumit „Motoreta” datorită sprinturilor vitezomane în urma cărora, aşa cum relata şugubăţ, fundaşii dobândeau în mod obligatoriu otită. „Era din cauza vântului iscat de cursele mele, micuţul de statură, fotbalist Manea” rememora nea Gigi, prin toamna lui 2016, la câteva șuete memorabile la Mondial, cunoscută cofetărie a oraşului. Putea să ajungă la Metalul Târgovişte în prima divizie în 1961-1962, dar nu a fost să fie şi a continuat la Știința Petroșani, Steagul Roșu Brașov, Metrom Brașov, Poiana Câmpina, iar ca antrenor a activat la multe dintre formaţiile dâmboviţene, precum Minerul Șotânga, Compan Târgoviște, Gloria Steaua Târgoviște, Turbina Doicești, P.A.S. Pucioasa, Electrica Titu, Oțelul Victoria Văcărești, Viitorul Voinești şi F.C.M. Târgoviște. Îmi aduc aminte de glumele lui Gigi Manea și de comportamentul lui demn de film artistic ca antrenor, la şedinţele de pregătire şi pe marginea terenului de joc, la meciuri şi de harul cu care îşi povestea cariera fotbalistică şi nu numai. Punct şi de la capăt, nea Gigi, a încetat viaţa, începe legenda!


Viorel Moldovan declara la Digi Sport că nu e de acord cu reluarea Ligii 1, după ce Liga Profesionistă de Fotbal a întocmit un protocol prin care reglementează reluarea antrenamentelor începând cu data de 15 mai. Vio crede că lucrurile sunt pripite și că în aceste condiţii Chindia va avea probleme în a respecta toate cerințele. „Nu sunt atât de optimist. E foarte bine să reiei antrenamentele, dar nu pe repede-înainte. Am mai văzut și eu ce declarații dau unii, că ne ajung 3 săptămâni. Eu unul zic să îi dăm direct, pe viteză. Ne batem joc de jucători. Jucăm doar să jucăm. Din punctul meu de vedere e complet compromis sezonul. Nu va mai fi ce a fost, dar trebuie să jucăm. Asta e. Eu am spus-o. Trebuia să se ia în calcul clasamentul după sezonul regulat. Fără retrogradări, să promoveze 4 echipe din Liga 2. Când văd o grămadă de protocoale, sunt foarte greu de aplicat. Eu nu pot să respir când îmi pun masca, dar cum să joace un jucător?! Uneori mă pufnește râsul, dar e ok. Mai era varianta aia cu Antalya. Mie mi-ar fi plăcut în Maldive, Mauritius. Am fi jucat pe insule, am fi avut fiecare insula lui, insula Dinamo cu insula Chindia, insula Craiova cu insula F.C.S.B.”.


Cea mai bună insulă în pandemie pentru Chindia Târgovişte, stadionul dărâmat şi fără constructori




Marcel Ghergu a fost la fel de tranşant. „Am primit un ordin din partea Ministerului Sănătății și al Ministerului Tineretului și Sportului, cu foarte multe recomandări, dar noi sperăm să mai reducă din ele, să ne putem desfășura activitatea. În condițiile în care au fost prezentate în prima fază, vor fi foarte greu de respectat din partea tuturor cluburilor. Va fi destul de dificil, pentru că perioada e scurtă, iar noi nu avem niciun fel de reglementare pe care să o putem adapta și începe activitatea. Sunt foarte multe restricții, sunt foarte mulți de dacă și la noi din partea autorităților, e destul de complicat. Noi sperăm să se găsească o formulă comună, chiar cu măsuri de prevenție extrem de mari. Ne dorim în primul rând să-i protejăm pe jucători, antrenori, pe toți cei care sunt implicați. Ținem legătura cu toți jucătorii, facem foarte des videoconferințe și li s-a transmis un program de pregătire. Eu cred că se va relua competiția, altfel pierderile ar fi enorme din partea tuturor. Însă, dacă nu vor fi eliminate anumite cerințe, nu vom putea relua campionatul. Au fost copiate din campionatele dezvoltate și e mai greu să le adaptăm la nivelul nostru. Această izolare suplimentară nu-și mai avea rostul. Prima recomandare a fost de a ne izola timp de 14 zile. Jucătorii sunt izolați de două luni, iar această izolare suplimentară nu-și mai avea rostul. Dacă nu se va renunța la această perioadă de 14 zile, nu mai avem timp să începem și să terminăm campionatul. Noi am făcut adrese către LPF, care să transmită mai departe către ministere, să vedem dacă putem să scoatem această perioadă de izolare suplimentară și să începem direct cu acele măsuri de testare și de prevenție pe care ni le-au recomandat. Sper ca după ieșirea din starea de urgență să ne putem relua activitatea în grupuri mai mici. Anumite contracte expiră la 30 iunie, dar recomandările sunt în direcția unei prelungiri automate până la finalul acestui sezon”.


Trecuse un an de la a cincea promovare a Târgoviștei în A, prima realizată de Noua Chindie. Eram salvaţi de la retrogradare după 26 de etape de campionat, nu şi după ierarhia stabilită după doar două runde de play-out, iar echipa administrativă şi tehnică era aproximativ aceeaşi, lipsea doar Gheorghe Păsărică, antrenorul cu portarii înlocuit de Dumitru Hotoboc.


Lotul de la început de iunie 2020 era însă total diferit după 365 de zile, fără 12 fotbalişti plecaţi, Vătavu retras din activitate şi antrenor la juniorii Chindiei, Acasandrei, Meilă, Mihaiu, Valentin Alexandru, Nisipeanu, Crinel Stoica, Panait, Șandru, Neicuțescu, Dudea şi Leca, ultimii trei transferaţi după ce au jucat şi în Liga I pentru echipa noastră. După un tur şi un retur în elită şi o primăvară pandemică la extrem, parcă trecuseră ani mulţi de la istoricul eveniment, atât de îndepărtată în timp părea accederea în prima divizie în condiţiile în care atât de mult se întâmplaseră într un singur an, dar bucuria promovării parcă era şi mai mare, unii de abia acum realizând la ce mare performanță având privilegiul să fie contemporani.

Se împlinea un an şi de când suporterii de la Cavalerii Cetății au mărşăluit prin oraş, la stadion, primărie şi nu numai pentru a înștiința autorităților locale cu privire la urgentarea modernizării stadionului „Eugen Popescu”, avertizând ca Noua Chindia Târgoviște nu e echipa partidului, ci mândria fanilor, a localnicilor și a tuturor dâmbovițenilor! „Aviz pentru toate partidele din Dâmbovița, nu ne interesează susținerea politică de nicio culoare, ne dezicem de orice partid politic!” avertizau iubitorii de fotbal. E drept că, între timp, stadionul fusese parţial demolat, dar lucrările s-au desfăşurat în ritm de melc şi chiar au avut perioade de stagnare, deşi iarna 2019-2020 a fost una constant cu vreme frumoasă care ar fi permis inaugurarea arenei în martie, aprilie, ori mai, aşa cum se estimase. 



A mai fost şi apariţia Covid 19, au fost şi probleme cu proiectul lucrării, dar era puţin probabil ca noul sezon să înceapă cu formaţia noastră pe gazonul de sub Turnul Chindiei. „Avem probleme cu banii din încasări, de la taxe și impozite. Avem cu 12 milioane mai puțin la buget față de aceeași perioadă a anului trecut. Stadionul va fi gata, totuși, în acest an. Pentru prima oară, de când sunt primar, adică de 5 ani, am fost obligați să facem o rectificare bugetară negativă. Avem 227.000 de lei mai puțin din alocările bugetare de la Guvern, cu 12 milioane de lei mai puțin la încasări din taxe şi impozite, față de anul trecut, și, în plus, am avut cheltuieli suplimentare importante și cu prevenția răspândirii coronavirusului. Lucrăm cum putem la proiectele de investiții. Am prioritizat investițiile pe care le facem. La sfârșitul lunii iunie vom ieși din acest impas, pentru că expiră termenul până la care puteau fi plătite, cu întârziere, taxele și impozitele locale. Vom recupera, la buget, 7-8 milioane de lei. Inclusiv stadionul va reintra în procesul de reabilitare. În luna iulie vom intra în forță acolo. Anul ăsta proiectul va fi gata” preciza primarul Târgoviștei, Cristian Stan. 

Suporterilor le era dor de meciurile de la Târgoviște, cu freamăt în tribune şi goluri spectaculoase, însoțite de scandări entuziaste, chiar şi de traversările insolite peste teren a pitoreștilor fani patrupezi care aduceau şi ele bucurie. Nu conta, jucam acasă şi vedeam meciuri sub Turnul Chindiei.  Erau necesare modernizarea stadionului şi construirea de terenuri de pregătire destinate jucătorilor seniori, dar mai ales pentru copiii şi juniorii Chindiei, obligaţi de mulţi ani să se pregătească pe tăpşanul denivelat, cu iarbă pe alocuri, din spatele tribunei a doua, demolată între timp, unde pe timp de secetă pământul era tare, iar pe ploaie devenea orezărie cu noroi, tocmai bună pentru aplicaţii militare de infanterie. În schimb, era în stadiu avansat terenul de antrenament pe care autoritățile locale îl pregăteau pentru fotbaliștii Târgoviștei, seniori și juniori, un obiectiv așteptat nu doar de sportivii și oficialii clubului, ci și de alte grupări din județ, precum și de cetățenii dornici de mișcare, dar acolo nu se putea juca în Liga I sau a II-a. Fusese montată o tribună cu 300 de locuri, era gata să fie adusă suprafața de joc, omologată FIFA și pusă la dispoziție de Federația Română de Fotbal, urma montarea instalației de nocturnă, vestiarele utilizate acolo fiind cele din patrimoniul Complexului Turistic de Natație Târgoviște, iar în vecinătatea lui era prevăzută şi construirea unui teren cu suprafață sintetică, prin Compania Națională de Investiții. 




Vă invit acum la un schimb de pase imaginar între doi fotbalişti ai Târgoviștei, Marius Vişan şi Cristian Bălaşa, „un-doiuri” verbale reale începute pe Facebook de la o fotografie care a trezit amintiri.
Vişan: Aici nu erai cu şorţul albastru şi dungi albe?
Bălaşa: Nuuu. Era roşu cu dungi albe şi tricou alb, dar tricoul de la club era la uscat. Nu ştiam că vine Scârlea să facă poze.
Vişan: Cu nea Nae Tătaru, erai copilul lui!
Bălaşa: Să ştii, îi plăcea că eram stângaci!
Vişan: Stângaci ca picior de bază, nu ca fotbalist! Ştiu că te ţineai după el şi te lua după gât, apoi zicea „Mergem la doamna!”
Bălaşa: Corect. Eram şi ascultător. Băiat crescut la ţară.
Vişan: Da mă, dar ştiai de mic!
Bălaşa: Băi, Viși, nu mă duceam. Sincer, eram ruşinos.
Vişan: Ştiu, veneai de la Glodeni, îţi plăcea!
Bălaşa: Jur că iarna când zăpada era mare veneam pe jos până la Doiceşti. Peste deal cum spuneam noi, 10 km.
Vişan: Bravo, astăzi mulţi nu vin nici aduși de părinți! Ştiu că veneai mereu, iarna, vara, nu conta, poate aşa ne-am şi călit, nu făceam în sala de sport antrenament, nu conta că era zăpadă de 1 m sau temperatura de 40 grade! Astăzi...
Bălaşa: Ţin minte că ne punea nea Eugen Popescu să venim cu o cană pentru ceai şi cu schimbul câte 3 jucători aduceam: zahăr, ceai şi lămâi. Eu aduceam flori de tei şi zahăr. Lămâile... nu creşteau la Glodeni.
Vişan: Da, era mișto, aveam godinul ăla mare pe gaze! Da. Erau două vestiare jos acolo.
Bălaşa: Daa. Erau două vestiare jos acolo. Unul, ăla cum intrai în stânga era ocupat de voi ăştia mai mari. Nu oricine intra acolo. Ne mai chemaţi voi aşa, la.. o cană cu ceai. 2-3 dintre voi eraţi idoli pentru mine.
Vişan: Păi şi eu am fost în situația ta când eram mai mic, mocofanii mici separat!
Bălaşa: Tu, Dușmanu şi fraţii Ghioacă. Ce generaţie bună, iar după, veneam copil de mingi la echipa mare. Când mă puneaţi să car mingi sau un tricou, ceva, îmi sărea inima din piept de drag ce îmi era.
Vişan: Mai jucam şi pe terenul mare, atunci era mișto!
Bălaşa: Acum am pus pe unul să ia un tricou de pe banca de rezervă şi mi-a zis: ce nu avem magaziner!!!
Vişan: Şi eu am fost ca tine copil de mingi, eram tare bucuros, că era meciul televizat, mă duceam în colţ să duc mingea când era corner să mă văd la TV, mi-a spus cineva odată că m-a văzut la TV, eram tare mândru.
Bălaşa: Păi şi la mine în comună asta era laudă: bă, ai văzut, al lui Bălaşa a fost copil de mingi. Poate ajunge şi el fotbalist. Veneam la meci cu un IMS. Intram 10 persoane.
Vişan: Era mai frumos înainte, mai natural, fără fiţe, oamenii mai simpli, parcă acum s-au stricat!
Bălaşa: Acum că am mai mult timp liber, revăd meciurile mele. Plus că citesc câteva cărţi despre fotbalul dâmboviţean, mă mândresc că fac parte din istoria fotbalului dâmboviţean. Sincer m-a cuprins nostalgia acelor vremuri. Mi-e dor de unii dintre voi, aş sta zile întregi la poveşti.
Vişan: Te felicit! Regăsim cărțile, ce a fost, va mai fi şi ce s-a făcut, se v-a mai face, nimic nou sub soare! Eclesiastul! Cred, ar fi mișto să ne întâlnim cât mai mulți!
Bălaşa: Daaa. Ţin minte când am debutat la echipa mare contra lui Şoimii IPA Sibiu, 2-0 pentru noi acasă, mi-a zis Tudor Romică: băi copile, dacă vrei să joci bine, joci cu mine!! Şi am zis: Bine bre nea Romică, dar trebuie să joc în faţă!! Tu eşti în spatele meu, când mai ajungem la poartă? Şi mi-a răspuns: Bă, lasă că la mine e ca la bancă: siguranţă totală!! Ce echipă bună era, Gică Mândrilă, Titi Toma, Marius Betz, Ionel Pitaru, Romică Tudor, Cristi Bălaşa, Marius Vişan, Gheorghe Ştefan, Mugurel Obreașcu, Răzvan Toboșaru, se juca 5-3-2.


În 15 mai, România ieşea din starea de urgenţă şi intra în cea de alertă, iar echipele de fotbal din primele două ligi încercau să revină la antrenamente, în condiţiile în care la al treilea eşalon s-a luat decizia încheierii campionatului în stadiul de clasament de la jumătatea lunii martie. Prima divizie urma să se reia în 15 iunie, iar a doua în 4 iulie, doar parţial, cu doar primele 6 echipe la start, cu punctele înjumătăţite, în sistem play-off, era vorba de U.T.A. Arad, C.S. Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, F.C. Argeş, Petrolul Ploieşti şi Rapid Bucureşti, primele două clasate promovând direct, în timp ce ocupanta locului al treilea va disputa barajul pentru a ajunge în Liga 1, în schimb, din a doua divizie nu va mai retrograda nimeni. „Pe 4 iulie se va relua sezonul, toate echipele care şi-au depus dosarul pentru Liga 1, care sunt în primele 6 clasate, vor disputa un play-off. Meciurile primelor trei echipe se vor juca pe terenul lor. Vom avea maximum 23 de echipe în Liga a 2-a. Pentru echipele de pe locurile 7-18, competiţia se încheie, nicio echipă nu va retrograda. Din Liga a treia nu va retrograda nimeni”. a explicat Răzvan Burleanu.

Era o situaţie la limită şi pentru echipe, dar şi pentru jucătorii aflaţi în faţa a două luni de cantonamente dificile în care se acomodau cu efortul fizic intens şi puneau din nou piciorul pe minge, iar Viorel Moldovan putea povesti o întâmplare amuzantă cu un fost preşedinte al României care a aterizat în fund după ce a încercat o jonglerie cu balonul, dar i-a ieşit acrobaţie, ceea ce nu era exclus să se întâmple şi cu unii jucători, fie ei şi profesionişti. E vorba de şeful statului, Emil Constantinescu, care s-a făcut de râs când a încercat să-şi prezinte public „calităţile” de fotbalist în cantonamentul Generaţiei de Aur, unde era şi Vio, jucătorul Moldo-Gol, care se pregătea de plecarea spre Franţa, la turneul final al Campionatului Mondial din 1998. Vorba jurnalistului Radu Buzăianu: „Emil Constantinescu, fața aia nesigură. Ştiam că o să cadă în fund la un moment dat. Nici n-avea nevoie de minge. Mai ştiţi când a vrut să o ţină pe picior? Toţi îşi poartă destinul pe față. După figură ştii care-i treaba cu ei”. Aviz jucătorilor de fotbal din România, care de la jumătatea lunii mai 2020, după 60 de zile de stat în casă, riscau momente caraghioase la reîntâlnirea cu sfera buclucaşă.



Imaginile cu Emiluț împiedicându-se după cascadoriile fotbalistice etalate au făcut atunci înconjurul lumii. Cum a început totul? El a primit din partea jucătorilor o minge de fotbal, politicianul a vrut să arate că ştie cu „coţofana”, dar nu a reușit decât pentru foarte puțin timp, ajungând imediat pe sol, spre amuzamentul celor prezenți. „Țin bine minte acel moment. Am jonglat puțin cu mingea, dar eram încălțat cu o pereche de pantofi cu talpa tare și alunecoasă. Am căzut din acest motiv” a explicat Emil Constantinescu momentul neplăcut care a stârnit atunci râsete.

Liga 1 de fotbal ar putea merge mai departe doar cu meciurile din play-off! La iniţiativa președintelui Politehnicii Iași, Ciprian Paraschiv, 6 dintre formaţiile din play-out au solicitat L.P.F. îngheţarea grupei a doua valorice. Bazându-se pe precedentele create la Liga a 2-a și a 3-a, echipele din elită aflate în cursa pentru menţinerea în Liga 1 vor ca nimeni să nu mai retrogradeze în acest an. Semnatarele propunerii sunt: Viitorul, Hermannstdt, Poli Iași, Clinceni, Chindia și Voluntari. „În urma discuțiilor purtate la telefon cu reprezentanții cluburilor din play-out, 7 din 8  susținem această decizie. Toate în afară de Dinamo, care nu a dat încă un răspuns” spune Ciprian Paraschiv, inițiatorul. Sepsi a fost inițial de acord, dar s-a retras ulterior din proiect și nu s-a mai regăsit în cererea adresată către L.P.F. Care erau argumentele celor 6 echipe ce doreau anularea play-out-ului? În afară de exemplele date de eșaloanele inferioare, cluburile din play-out aduc și alte argumente pentru stoparea competiţiei în care sunt implicate: costurile foarte  ridicate de pregătire, problemele majore de respectare a măsurilor de securitate medicală extrem de severe cerute de autorităţi, programarea unui număr foarte mare de meciuri în timp scurt. De plidă, Poli Iași și Sepsi, care sunt calificate în semifinalele Cupei, ar fi în situaţia de a juca 14 sau 15 partide oficiale într-o lună și jumătate! Astfel, pentru gruparea de pe locul 12 ar putea apărea și o diferenţă uriașă de prospeţime la meciul de baraj cu echipa de pe locul 3 din Liga 2, care va mai disputa doar cinci meciuri în acest sezon. Iată adresa pe care cluburile din play-out-ul Ligii I au trimis-o către L.P.F. „Stimate domnule Secretar General, în urma evoluției contextului configurat de consecințele pandemiei asupra fotbalului românesc, deplin responsabili de misiunea coordonării activității în cluburile pe care le reprezentăm și de stabilirea competiției la care contribuim direct în acest sezon 2019/2020, vă solicităm să depuneți toate demersurile necesare pentru a promova următoarea soluție pentru play-out-ul Ligii I, ediția 2019-2020. Am dezbătut, împreună cu toți reprezentanții cluburilor din play-out, contextul specific pe care îl avem pentru această parte a competiției. Astfel, 7 dintre 8 cluburi angrenate în play-out (nu avem poziția fermă a clubului Dinamo) am decis imposibilitatea disputării partidelor programate pentru restul sezonului în play-out și, pe cale de consecință, nu putem susține decât înghețarea clasamentului, fără retrogradare în acest sezon, cu posibilitatea cluburilor din play-off de a decide pe teren, în măsura în care  acestea pot și sunt de acord, configurația finală a play-off-ului și reprezentantele României în cupele europene, cu eventuala posibilitate a cluburilor care promovează din Liga a 2-a să completeze sezonul viitor de Liga 1” se arăta în document. Argumentele cluburilor erau imposibilitatea de a respecta normele de reluare a antrenamentelor și pe cele pentru reînceperea competiției, răspunderea penală pe care nu voiau să și-o asume, riscul de accidentări într-un program extrem de încărcat și o perioadă de pregătire total nesatisfăcătoare, dar toate invocau infrastructura foarte proastă.


„Această perspectivă reprezintă un scenariu de neacceptat pentru suporterii cluburilor noastre; identificarea unor variante de lucru identice aplicate deja la Liga a 2-a și Liga a 3-a, competiții din care nu se mai dispută partide pentru echipele aflate în partea inferioară a clasamentului. Această decizie considerăm că nu aduce atingere nicidecum fotbalului profesionist, ci reprezintă tocmai o măsură de protecție a caracterului acestuia în contextul perioadei pe care o parcurgem. Meritul sportiv rămâne intact prin posibilitatea cluburilor din play-off de a decide titlul de campioană, un alt argument fiind implementarea de soluții similare și în alte campionate din fotbalul european. Nu în ultimul rând, pentru credibilitatea competiției, condiția primordială este sinceritatea, cu noi înșine, cu jucătorii și spectatorii pe care îi reprezentăm. Ori analiza realistă a situației nu ne poate duce decât la alte concluzii decât cele de mai sus și considerăm că este un demers călăuzit de transparență și democratic, valori pe care știu că le împărtășiți. Vă solicităm, așadar, să depuneți toate demersurile necesare din poziția de reprezentare pentru care sunteți mandatat în vederea aplicării acesteia și vă rugăm să ne informați cu promptitudinea și transparența cu care ne-ați obișnuit despre evoluția acestui demers. Cu mulțumiri anticipate pentru eforturile susținute, reprezentanții cluburilor din play-out-ul Ligii I sezonul 2019-2020” precizau petiționarii.
Apare un comunicat de la Clubul Chindia: „Începând de luni, 18 mai, și până pe 1 iunie, roș-albaștrii vor intra în cantonament, cu respectarea tuturor recomandărilor făcute de autorități. Tot personalul angrenat în activitatea echipei noastre a fost testat vineri pentru coronavirus, iar rezultatele sunt negative. În aceste condiții dificile, cu restricțiile de rigoare, precizăm că accesul suporterilor și reprezentanților mass-media la antrenamente și la acțiunile echipei va fi interzis în perioada pregătirii centralizate. Informații și fotografii veți putea găsi doar pe canalele oficiale de comunicare ale clubului, respectiv site-ul oficial și pagina de Facebook. Vă mulțumim pentru înțelegere și susținere!”




În 18 mai 2020, consemnăm două evenimente foarte importante. Se împlineau 24 de ani de la promovarea „Micului Ajax” în prima divizie. Ofiţerul de presă al clubului, Ionuţ Marin, marchează evenimentul pe site-ul AFC Chindia Oficial, postând rezumatul meciului cu Dacia Unirea Brăila, din 18 mai 1996, scor 3-0, meci celebru şi pentru un mare semn de întrebare, a fost sau nu contactat de către oaspeţi portarul desemnat iniţial să apere în acel meci, George Răceanu ? Apăruseră telefoanele mobile şi, tânărul fost dinamovist, băiat de Bucureşti, era printre puţinii care se mândreau cu un astfel de aparat. Zvonurile au fost greu de confirmat, împricinatul neagă şi astăzi vreo tentativă de „trânteală”, numai că din cauza tehnicii moderne etalate ostentativ şi pentru liniştea echipei, antrenorul principal Silviu Dumitrescu nu l-a mai introdus pe teren.



În fine, ce a fost a fost... Am putut revedea intervenţiile spectaculoase ale goalkeeperului Cristian Igescu şi pasele măiastre ale lui Bogdan Liţă, ambii dispăruţi prematur în toamna acelui an, golurile lui Adrian Bogoi, Răzvan Toboșaru şi Vasile Bârdeș, am retrăit fazele de joc cu Dan Mieluşică, Cristian Țermure, Cosmin Becheanu, Remus Gâlmencea, Cristian Bălaşa şi Laurenţiu Reghecampf, pentru ca în final să fie interviul cu Silviu Dumitrescu, antrenorul celei de-a patra accederi în elită a Târgoviștei, care sublinia că 11-le care  repurtase victoria era format sută la sută din dâmboviţeni. Era un reportaj de la TVR, cu un comentariu de atunci, realizat de un redactor nedocumentat, pentru care căpitanul echipei s-a numit tot timpul Bardeș, nicidecum Bârdeș! Şi, uite-aşa, cu Bardeș în sus şi Bardeș în jos, pe stânga, pe dreapta şi la gol fiind tot... Bardeș, gafa de acum aproape un sfert de secol, care a stârnit supărare mare la timpul ei, a adus acum doar zâmbete, însoţite de vorbe precum „Atât a putut săracul, mânca şi el o pâine!” L-am revăzut şi pe cel mai periculos om al brăilenilor, Onisemiuc, cel care ulterior a jucat chiar la Târgovişte, în Liga 1, pe Mihai Iosif, Daniel Procorodie şi Mihai Ioniţă, intraţi şi ei în echipa noastră de prin minutele 60, 70 şi 75, pe arbitrul de centru Aron Huzu din Sibiu, pe artizanul acelei performanțe, inegalabilul patron Gheorghe Chivu, bucuria de la final cu turul de onoare al jucătorilor, cu steagul în mână în faţa a peste 20 de mii de spectatori, prezenţi în tribunele întâi şi a doua, în potcoava peluzei şi balconul de la Casa Armatei, pe ruinele Curţii Domneşti, prin plutele de lângă tabela de marcaj, dar şi în picioare, la gard. Dovada este și în pozele realizate de Nicu Roșu și Liviu Gligoraș! 


Tot în 18 mai 2020, consemnăm primul antrenament al Chindiei pe baza sportivă de la Aninoasa, cu respectarea normelor impuse de autorităţi. Era aproape clar că play-out-ul se va juca după ce scrisoarea celor şase cluburi, între care şi Târgoviştea, adresată diriguitorilor fotbalului de a „îngheţa” campionatul a primit un răspuns dur, cu ameninţări de plată de despăgubiri imense, cerute inclusiv de deţinătorul drepturilor de televizare a competiţiei. Era obligatoriu să ne revenim rapid la pregătirea fizică şi forma sportivă de la începutul anului, mai ales că se preconiza reluarea primei ligi pe 5 iunie, nu pe 15, astfel că pe lângă priceperea antrenorilor Viorel Moldovan, Francisc Dican şi Dumitru Hotoboc, era nevoie şi de implicarea totală a careului de specialişti, medicul Lucian Chețan, preparatorul fizic Stelian Isac, kinoterapeutul Alin Draga şi maseurul Victor Stan. Venea peste băieţi şi conducerile tehnică şi administrativă o mare provocare, cu cel puţin 12 meciuri in play-out, dacă nu încă 2 la baraj, partide disputate la interval de cinci, patru şi chiar trei zile, ne trebuia rezistență maximă şi la alergare, şi mai ales psihică. Reţinem câteva gânduri de pe Facebook ale suporterilor. 
Adrian Simion: „Multă forţă la antrenamente! Succes în meciuri şi hai cu salvarea de la retrogradare!", Vilică Pătru: „Sănătate și succes, un an/sezon mult mai bun; Dumnezeu să ne ajute, poate vom scăpa de rele!”, Marian Pascal: „Forțaaaaaaaa Chindia!”, Adrian Croitoru: „Se va relua campionatul??? Lucrările la stadion în ce stagiu sunt, îl va termina această vară??? Baftă în continuare și sper să ne vedem curând”, Marian Dumitru: Multă sănătate și Dumnezeu să vă dăruiască tot binele din lume și multe goluri”, Florin Gheorghe: „Multă sănătate și Dumnezeu să vă ajute în munca de zi cu zi, fiți pozitivi și sigur veți ajunge cât mai sus, cu respect!”, Dana Domnescu Enache: „Să fie cu spor! Cu siguranță băieții erau nerăbdători după o perioadă stopată brusc”,Toma-Cătălin Bobeică: „Hai Chindia!!!” 





Se anunţă public că Liga 1 și a 2-a vor avea parte de noi reguli, decise de Comitetul de Urgență al Federației Române de Fotbal. Cele mai importante decizii vizau aspecte importante, precum creşterea numărului de schimbări efectuate în timpul meciului şi cel al jucătorilor ce puteau fi trecuți pe foaia oficială de joc. Astfel, pentru a limita efectele pauzei cauzate de coronavirus, s-a hotărât că până la finalul sezonului echipele să poată efectua maximum 5 schimbări în timpul unui meci, cu condiția să nu fie făcute în mai mult de 3 momente de întrerupere şi s-a aprobat cererea celor de la C.S. Universitatea Craiova și C.F.R. Cluj ca pe foaia oficială de joc să fie permisă trecerea a 20 de jucători, iar minimum 8 dintre ei trebuie să fie formați la nivel național. Toți jucătorii Chindiei au efectuat vizita medicală la Chiajna, iar a doua zi întreg personalul clubului, antrenori, fotbaliști, angajați de la administrativ, a fost testat din nou pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus, toate rezultatele fiind la fel ca la prima verificare, negative, astfel încât pregătirile au continuat, cu respectarea normelor impuse de autorități. Erau tensiuni mari în Liga 1 deoarece se vehicula o altă informaţie şi anume că, în cazul unui jucător depistat cu Covid, echipa din care făcea parte pierdea meciul următor cu 3-0 (posibil şi pe al doilea) până când testele indicau faptul că toţi colegii lui nu erau infectaţi. 


În 2020 se împlineau 100 de ani de la înfiinţarea grupării Clubul Sportiv Târgovişte (nici o legătură cu C.S. Târgovişte, apărut în 1972), denumită ulterior Cercul Sportiv, prima asociaţie organizată în oraş, la nivel de seniori. Era în 1920 şi aşa începea şi epopeea fotbalului din urbe, dar şi a tenisului şi popicelor. Clubul avea circuit închis şi elitist, echipament sportiv distinct şi se adresa intelectualilor, iluştri apărători la bară ai vremii, maeştri ai elocinţei, vestiţi profesori, medici, ofiţeri şi magistraţi. Întrunirile entuziaştilor se desfăşurau la Sala de Arme de pe strada Justiţiei, cunoscută mai târziu drept Casa Armatei, lângă care a fost aşezat stadionul. Din păcate, Cercul Sportiv a lăsat puţine urme în arhivă, presă și alte tipărituri ale vremii despre competițiile la care a participat, iar scrierile despre meciurile de fotbal disputate în acea perioadă, amintiri şi interviuri ale protagoniștilor care ar fi putut dezvălui cum s-au desfășurat partidele lipsesc cu desăvârșire. Totuși, am obţinut o imagine fidelă a unui context îndepărtat în timp, cu mari curiozități din partea celor care vedeau pentru prima dată o minge de fotbal adevărată, studiau regulile jocului și încercau să joace 11 contra 11 la două porți, pe un teren tușat regulamentar. Nimeni nu a zăbovit foarte mult asupra momentului de acum un secol, deoarece asociaţia s-a desfiinţat după numai un an, fără ca motivele să fie făcute publice, dar putem bănui că au fost neînţelegeri între membri şi nicidecum dificultăţi cu banii necesari susţinerii activităţii, în condiţiile în care cei care contribuiau erau, fără excepţie, oameni potenţi financiar. 
Activitatea sportivă desfăşurată pe terenurile Şcolii de Cavalerie de lângă Gară şi nu numai, era susţinută de industriaşii Mihai Bendic şi Iancu Bucșeneanu şi avocaţii cu vederi liberale Polizu Dragomirescu, George Simionescu şi Ion Irimescu-Cândești. Ultimul, licențiat în Drept, fruntaș al baroului dâmbovițean şi membru marcant al Partidului Naţional Liberal Dâmboviţa, era un mare iubitor al sportului, în general şi al fotbalului, cu precădere. Deputat liberal între 1922-1928 și prefect al judeţului, a colaborat la publicaţiile „Voinţa” şi „Viitorul Dâmboviţei” și a scris piesa de teatru „Jertfa”, prefațată de Ion Alexandru Brătescu-Voinești. Casa lui, ridicată în deceniul trei al secolului al XX-lea de un arhitect târgoviştean de origine italiană, Romano de Simon, reţine şi astăzi atenţia prin cele 12 basoreliefuri ce reprezintă tot atâtea zodii şi un ceas care indică ora 12 și 7 minute, imobil situat lângă clădirea Primăriei Târgovişte, în care funcţionează acum servicii ale acestei instituţii. O clădire în care, în timpul documentării mele, prin 2019, am întâlnit-o și pe simpatica pisicuță Fifi, ce avea un comportament de stăpână a construcției. O fi fost urmașa avocatului?



Acesta era contextul la nivel de seniori în 1920, fiindcă la eșalonul şcolar se juca cu balonul rotund de 8 ani la Societatea Sportivă a Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, vestitul S.S.M.D. care avea în statut şi „footbal”. În 1916, echipa Şoimii a acestei prestigioase unităţi de învăţământ a evoluat la Bucureşti finala Campionatului Interşcolar, pierzând cu elevii de la „Sfantul Sava”. Liceul Militar „Nicolae Filipescu” a fost înființat la data de 4 iunie 1912, cu doi ani înaintea izbucnirii Primului Război Mondial și la patru ani înaintea intrării României în război alături de aliaţii occidentali în vederea reunificării țării. La luptele din acest război au participat ofiţeri, profesori și elevi din ultimul an, care s-au dus pe front ca să își facă datoria față de țară și față de rege. La intrarea în liceu există o mare placă comemorativă în care sunt menționate numele celor care au căzut pentru patrie. Elocvent era imnul colegiului militar: „Noi suntem șoimi de la Dealul, /Din munți, din Carpați aici venim, /Sfânt noi avem idealul, /Pentru țară, pentru Rege să murim/”. 

Prin 1930, aici a învăţat ultimul monarh al României, Regele Mihai, dar la admiterea în liceu nu se făcea nici o deosebire de clase sociale, existând un număr mare rezervat copiilor de la țară. Astfel că învățau și erau instruiți băiatul  profesorului, cu băiatul veteranului de război, cu copilul muncitorului sau cu fiul de rege, marele Voievod de Alba Iulia, care, potrivit unui strălucit absolvent al şcolii, Mircea Carp, „în afara Clasei Palatine venea câteva săptămâni în fiecare semestru la liceul de la Dealu”. Prin regulamentul de funcționare al liceului, nimeni nu era obligat să urmeze o carieră de ofițer, aşa că mulţi absolvenţi străluciţi au devenit personalităţi în alte domenii, precum dr. Nicolae Robănescu, eminent medic al cărui nume este purtat de Spitalul de Recuperare din Bucureşti sau dr. Cornel Constantinescu, fost director al Spitalului „Colțea” din Bucureşti, arhitectul Nicolae Vlădescu restaurator al unor monumente istorice, între care şi Palatul Cotroceni și actorul Victor Rebengiuc.


În 25 mai 2020, președintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a prezentat pe Facebook cea mai recentă variantă a stadionului ce se va ridica la Târgoviște, pe terenul ce acum aparține instituţiei. În noul proiect, notă conceptuală, este vorba de un stadion de aproximativ 12.000 de locuri, doar pentru fotbal și atletism. „O veste bună: studiul de fezabilitate și studiile de specialitate necesare pentru construirea noului stadion din Târgoviște sunt aproape gata. Așa cum știți, este un proiect al Consiliului Județean Dâmbovița, derulat prin Compania Națională de Investiții. Imediat ce studiile amintite se vor finaliza, va fi demarată licitația pentru achiziția lucrărilor de proiectare și execuție. Astăzi am primit și primele imagini, cele de concept, pe care le regăsiți mai jos. Câteva detalii despre investiție: stadion de fotbal și atletism – 12.016 locuri în tribune acoperite (din care 262 – VIP, 92 – mass-media, 70 – persoane cu handicap), teren de antrenament, drop-off autocare jucători, parcări (inclusiv subterane și supraterane), spații verzi și zone de alimentație publică, spații tehnice și pentru dotări specifice (ex: vestiare)”.


Cum a început totul? Compania Națională de Investiții a scos la licitație în data de 5 septembrie 2019, prin SICAP, platforma de achiziții publice, contractul de prestări servicii având ca obiect „Elaborare studiu de fezabilitate și studii de specialitate – Construire Stadion Municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița”, pentru ca în ianuarie 2020, Consiliul Judeţean Dâmbovița să dea următorul anunţ:  „Direcția Investiții – Departamentul Sport Învățământ și Cultură, din cadrul Companiei Naționale de Investiții (CNI) a transmis Consiliului Județean Dâmbovița ordinul de începere a prestării de servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții <<Construire Stadion Municipiul Târgoviște, județul Dâmbovița. Ordinul va intra în vigoare, în data de 27 ianuarie 2020>>”. La momentul respectiv, era vorba de un stadion cu o capacitate de 15.000 de locuri, cu valoarea estimată de 133.693.847 lei (29,3 milioane Euro), fonduri asigurate de CNI. Arena urma să fie una destinată jocurilor de fotbal, rugby, dar și pentru atletism. Era terenul Şcolii de Cavalerie de lângă gară, instituţie în imobilele căreia au activat ulterior două unităţi militare, apoi Jandarmeria şi Muzeul Comunismului şi, fix peste un secol, în perimetrul în care s-au jucat primele meciuri de fotbal din Târgovişte, venea vestea că se va construi un stadion. Un arc peste timp de 100 de ani pentru sportul cu balonul rotund din urbea Turnului Chindiei...


Stadionul de la gară avea o altă mare oportunitate, România avea şansa să organizeze Campionatul European de fotbal tineret din 2025, ţara noastră fiind una dintre principalele candidate. „Plănuim să organizăm Campionatul European de Tineret de fotbal la Bucureşti, e o colaborare cu Federaţia Română de Fotbal, lucrăm la asta” declara ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe la ProX. Printre stadioanele care făceau sigur parte din dosarul de candidatură erau cele din Bucureşti, „Arena Naţională” - 55.600 locuri şi „Steaua” - 31.300 locuri, „Cluj Arena” - 30.200 locuri şi „Dr. Constantin Rădulescu” - 23.500 locuri din Cluj Napoca şi Craiova „Ion Oblemenco” - 31.000 locuri, pe lista de rezervă fiind arenele „Ilie Oană” din Ploiești - 15.000 locuri, „Municipal - Tudor Vladimirescu” Tg. Jiu - 12.500 locuri, „Francisc von Neuman” Arad - 12.700 locuri, „Marin Anastasovici” Giurgiu - 8.500 locuri, „Viitorul” Ovidiu - 4.600 locuri şi cele din Târgovişte, Sibiu, Constanța, Iaşi şi Timişoara, care puteau fi finalizate până în 2025.
La sfârșitul lunii mai a avut loc o ședință comună a responsabililor din Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății pe subiectul protocolului pentru reluarea meciurilor din Liga I. Cel mai important aspect rezultat era că jucătorii nu vor mai fi obligați să stea în cantonament până pe 13 iunie, data la care vor reîncepe meciurile oficiale. Anunțată cu 24 de ore înainte, iată că după o zi, măsura prelungirii cantonamentelor a fost anulată după protestele vehemente ale cluburilor din Liga I. Echipele erau blocate din 15 mai, în condiții stricte de cazare, masă și organizare antrenamente, iar imediat după ce protocolul va fi oficializat, cluburile vor putea decide încheierea cantonamentelor. Alt amănunt, la meciuri vor avea acces maxim 245 de persoane, mai puțin decât numărul anunțat în prima fază, 300, iar în afara delegațiilor echipelor, toți cei implicați în organizarea unui joc oficial vor fi supuși unui triaj epidemiologic, inclusiv reprezentanții presei, stewarzii și observatorii meciului. După ce fotbaliștii, antrenorii și angajații cluburilor din Liga I au efectuat între 3 și 5 teste pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus în ultimele săptămâni, documentul prevedea și alte testări, din 14 în 14 zile de la momentul reluării campionatului. Ideea L.P.F. era că, în cazul în care la un club apar teste pozitive, să intre în carantină și personalul clubului, dar și ultimii doi adversari din meciurile oficiale!. Cele 20 de cluburi care urmau să joace în primele două ligi în următoarele două luni au făcut front comun imediat după aflarea intențiilor L.P.F. și au solicitat o videoconferință în care să fie lămurite și alte aspecte organizatorice. Cei mai mulți oficiali acuzau faptul că autoritățile permiteau din 1 iunie spectacole și manifestări artistice în aer liber cu maxim 500 de spectatori, dar nu şi la fotbal, unde tribunele rămâneau închise. Haosul era cuvântul care descria cel mai bine situația din acel moment din fotbalul românesc, cu decizii contradictorii, scandaluri, proteste, intervenții la TAS și multă, multă tensiune. În 30 mai, la Chindia vin rezultatele celui de-al treilea test pentru depistarea coronavirusului, toate fiind negative, la fel ca la celelalte două verificări, iar băieții noștri continuau pregătirile pentru reluarea campionatului, cu respectarea regulilor impuse de către autorități. 

Din 1 iunie, echipele care au respectat întocmai regulile Ministerului Sănătății și ale Ministerului Tineretului și Sportului au reînceput să se antreneze colectiv, renunţând la cantonamentele centralizate, în care au stat din 15 mai. Chindia, exemplu pozitiv pentru organizare, se pregătea în condiții bune la Aninoasa, pe stadionul care i-a devenit casă de aproape un an, pe pagina oficială de Facebook a clubului fiind postate fotografii de la antrenamentul colectiv, în fapt un meci-școală la care au luat parte toți componenții lotului şi pregătirile continuau în ritm susținut pentru un redebut cu dreptul în play-out, sâmbătă, 13 iunie, ora 20, la Bucureşti, cu Dinamo. Cu o săptămână înainte, echipa antrenată de Viorel Moldovan joacă cu Sepsi, la Sfântu Gheorghe, un joc test pierdut cu 2-1, marcatori Achahbar și Lorand Fulop, respectiv Denis Dumitrașcu. Dâmbovițenii au încercat să evolueze inițial cu Petrolul Ploieşti, dar lupii galbeni nu au efectuat cele trei teste pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus, așa că nu au fost eligibili pentru un amical, în conformitate cu normele Ministerului Tineretului și Sportului și ale Ministerului Sănătății.



Și acum o privire spre Liga a 3-a „îngheţată” în plină vară. Se disputase o singură etapă din retur, apoi a venit pandemia de COVID-19 care a oprit fenomenul fotbalistic, iar ulterior Federaţia Română de Fotbal a decis ca aceasta competiţie să nu se mai dispute. Dacă Flacăra începuse bine returul, pentru Fotbal Club Pucioasa primul meci oficial a fost un dezastru, echipa pregătită de Valentin Marian cedând la Alexandria, 0-6. „Bombonarii” erau pe locul 12 în Seria C3, cu 18 puncte, dar oricum nu mai retrograda nicio echipă. Părerile de rău erau la Moreni, în singurul meci oficial din anul 2020, Flacăra câştigase cu 2-1 la Râşnov, rezultat care a urcat-o pe locul 3 în Seria C3, loc pe care formaţia pregătită de Gabriel Paraschiv a încheiat sezonul după decizia federaţiei. Pentru promovarea în liga secundă, din Seria C3, se vor lupta la baraj Progresul Spartac şi C.S.M. Slatina, echipe aflate la egalitate de puncte, 37. Morenarii au avut 30 de puncte, iar dacă nu ar fi pierdut în turul campionatului cu unele dintre cele mai slabe echipe din serie, Sporting Roşiori şi C.S. Blejoi, trupa pregătită de Gabi Paraschiv ar fi putut evolua în barajul din care putea promova în eşalonul secund! „Este o situație cu care nimeni nu s-a mai întâlnit, e foarte dificil pentru toată lumea. Urmează o perioadă în care toți trebuie să facem sacrificii, e clar că dacă nu avem competiție, e foarte greu ca din punct de vedere salarial să rămânem la același nivel. La conferințele organizate de F.R.F., mi-am dorit să se joace play-off cu primele opt echipe, în care să se înjumătățească punctele, pentru că fiecare își dorește ce e mai bine pentru clubul lui. Există frustrare, ne pare rău, dar asta nu face decât să ne întărească. Ne dorim și mai mult să continuăm acest proiect început în urmă cu șapte ani. E o lecție din care avem de învățat, dacă eram puțin atenți, cu punctele pierdute la unele dintre cele mai slabe echipe, eram la baraj. Jucătorii s-au antrenat permanent, sunt obligați să se filmeze și să îmi trimită, îi văd pe toți montați și dornici de a începe pregătirea”, a spus antrenorul Gabriel Paraschiv în cadrul emisiunii Sport Show, pe Columna TV.


Cu 2 zile înainte de reluarea Ligii I, explodează bomba. Dinamo anunță primul caz confirmat de infecție cu coronavirus, din fotbalul românesc, magazionerul clubului fiind confirmat pozitiv, iar meciul cu Chindia, programat pe 13 iunie se amână. Situaţia de la Dinamo pare mai complicată decât lasă să se înţeleagă la nivel oficial clubul din Ştefan cel Mare. Jurnalistul Decebal Rădulescu dezvăluie că omul nu doar că s-a aflat în anturajul echipei în ultimele zile, ba chiar a participat alături de jucători la o masă, la o cârciumă. Deşi a fost izolat rapid, iar L.P.F. a anunţat suspendarea meciurilor lui Dinamo până la finalizarea anchetei epidemiologice, riscul ar putea fi mult mai mare pentru gruparea din Ştefan cel Mare. Practic, jucătorii au fost într-un permanent contact cu persoana depistată pozitiv. „Se complică la Dinamo, asta după ce magazionerul echipei a fost depistat pozitiv. Primele reacţii din Ştefan cel Mare asigură că acesta n-a intrat în contact cu nici unul dintre jucători sau cu staff-ul echipei. Situaţia însă nu e deloc aşa. Surse apropiate clubului au explicat că magazionerul a fost la un restaurant în Zona Floreasca din Bucureşti, împreună cu jucătorii. Mai mult, acesta ar fi fost dus acasă de unul dintre componenţii lotului. De altfel, astăzi, Dinamo ar fi trebuit să se antreneze în Ştefan Cel Mare, dar din cauză că îngrijitorii terenului n-au fost testaţi s-a renunţat la idee şi toată lumea s-a întors la Săftica. Magazionerul depistat pozitiv ajungea în ultima vreme în cantonamentul clubului de pe DN1 cu transportul în comun, asta pentru că şefii lui îi tăiaseră raţia lunară de motorină. În ultima perioadă, el ar fi fost în permanenţă lângă echipă, nu aşa cum s-a spus iniţial, că n-a intrat deloc în contact cu jucătorii” afirma Rădulescu, într-o postare pe reţelele sociale. În schimb, dinspre clubul târgoviştean veneau doar vești bune. Sosesc rezultatele la al patrulea test coronavirus, toate rezultatele fiind negative, ca la precedentele verificări. Apar, apoi, alte două cazuri în prima ligă, medicul echipei F.C. Botoșani, Petre Rădăuceanu şi un jucător de la echipa a doua a moldovenilor, aşa că şi partida lor cu Craiova, cea care era chiar prima din sesiunea de reluare în sezonul de pandemie a fotbalului românesc a fost amânată.

În lipsă de meciuri oficiale, dar valide din punct de vedere Covid 19, Universitatea Craiova și Chindia dispută un meci amical la baza sportivă a oltenilor, câștigat de noi cu scorul de 1-0. Unicul gol al partidei a fost reușit de către atacantul suedez Valmir Berisha, în minutul 11, cu un șut pe jos, de pe linia careului de 16 metri. În partea secundă a jocului, oltenii s-au apărat mai bine, dar nu au găsit drumul către egalare. S-au jucat două reprize a câte 60 de minute, noi am început meciul cu Aioani-Martac, Benga, Diallo, Ioniță-Rață, Bic, Dangubic-Neguț, Ivancic, Berisha, iar după o oră de joc, Viorel Moldovan a schimbat aproape întreaga echipă, rămânând în teren doar Diallo. „Victoriile aduc victorii. Am stat în casă, am respectat regulile impuse de autorități, acum suntem cu toții fericiți că am revenit pe teren. Fotbalul trebuie să meargă mai departe” declara la final de meci Liviu Mihai. O partidă utilă pentru noi şi un mare semn de întrebare pentru olteni: aveau echipă să ia campionatul şi să joace în Europa? Hai să fim serioşi! Actuala garnitură a juveţilor era o glumă nereuşită în comparaţie cu Campioana unei Mari Iubiri şi/sau Craiova Maxima.

Dinspre F.C. Pucioasa vine vestea că  clubul nu a mai prelungit contractele cu antrenorii Valentin Marian și Eduard Prisăcaru, noii tehnicieni fiind Nicolae Croitoru și Vasile Bârdeș, care aveau ca obiectiv o clasare între primele locuri. Cei doi colaboraseră ultima dată la Chindia, de care s-au despărțit după nereuşita promovării în Liga 1 de la barajul cu F.C. Voluntari, din 2018, pierdut la loviturile de departajare. În această perioadă, Croitoru a antrenat o grupă de juniori a C.S.Ș. Târgoviște, în timp ce Sică a continuat ca antrenor în cadrul Centrului de copii și juniori al Chindiei. Liga a 3-a se oprise din cauza pandemiei de COVID-19 cu Pucioasa pe locul 12 în seria a 3-a, 18 puncte acumulate în cele 16 etape disputate dintr-un total de 30. După Cristi Bălaşa şi Romică Ciobanu, doi foşti jucători ai Târgoviștei, deveniţi între timp buni antrenor, iată că „bombonarii” aduceau pe banca tehnică alţi specialişti cu biografii interesante, Croitoru şi Bârdeș, dornici să promoveze cu Pucioasa în B şi să uite păţania celor trei lovituri de la 11 metri ratate din confruntarea de sub Turnul Chindiei cu voluntărenii. 


La jumătatea lunii iunie 2020 constatăm cu mare tristeţe trecerea unui deceniu de la moartea unuia dintre marii jucători şi antrenori ai Târgoviștei, Dumitru Tică Gheorghe. Era momentul pentru o propunere în atenţia autorităţilor locale, un gând ce viza denumirea noului stadion al urbei, cel care urma să fie ridicat pe terenul din apropierea gării. S-ar fi putut numi Mișu Ionescu, Constantin Tabarcea, Constantin Chiriţă, Pavel Muri Mureşan, Ştefan Fane Marcu, Ion Cazacu, Constantin Titi Ionescu, Nicolae Tătaru, Sebastian Biță Stănescu, Constantin Tzitzeclis, Constantin Motoroiu, Florin Rădulescu, Narcis Coman, Nicolae Proca, Florin Grigore, Gheorghe Tătaru, Nicolae Dobrin, Decebal Puiu Neagu, Dumitru Tică Gheorghe, Ion Ene, Ionel Pitaru, Dumitru Mitică Economu, Nicolae Kallo, Claudius Sava, Petre Marinescu, Silviu Dumitrescu, Gheorghe Chivu şi, evident că, propunerile puteau continua. Ce-ar mai fi de spus? Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toţi cei fără de care fotbalul târgoviştean nu ar fi avut identitate şi performanțe! Haideţi să-i preţuim cât mai sunt în viaţă pe toţi cei fără de care fotbalul târgoviştean nu ar fi avut identitate şi performanțe!


F.C. Viitorul venea după cinci meciuri fără înfrângere, trei egaluri şi două victorii. Constănţenii câştigaseră ambele partide din sezonul regulat, cu 1-0 la Ploieşti şi 3-0 la Ovidiu. A fost primul nostru meci oficial cu 5 schimbări de jucători efectuate, un al doilea fără spectatori, după cel cu Sepsi din 8 martie 2020, cu ambianţa de suporteri şi încurajări venite doar de la staţia de amplificare a stadionului „Ilie Oană” din Ploieşti, de unde schimbările erau anunţate de către ofiţerul de presă al Chindiei, Ionuţ Marin, cu imagini stranii la televizor în care jucătorii din tribune purtau măşti pe față. O partidă în care Chindia a deschis scorul prin Cristian Neguţ în minutul 10, după o acţiune individuală a atacantului, iar oaspeţii, cu doar un titular pe gazon, Radu Boboc, au restabilit egalitatea în min. 85, prin Cosmin Matei, dâmboviţeanul din Mircea Vodă, care a şutat din interiorul careului. Cu un minut înainte de final, şutul lui Cristi Neguţ a fost deviat decisiv de Marco Dulca şi victoria s-a lipit de noi, cele 3 minute de prelungire neaducând nimic pe tabela de marcaj. Ciprian Paraschiv, președintele executiv de la Poli Iași, a avut o postare incredibilă pe rețelele sociale, după meci, acesta citând din poezia „Epigonii” a lui Mihai Eminescu, prin care se subînțelege că partida ar fi fost blat: „«Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic» C-așa-i în fotbal!”. Viorel Moldovan a dezminţit, la fel şi Gheorghe Hagi, fiecare avea argumente, acuzator şi acuzaţi, important era că redebutasem cu o victorie, dar cele trei puncte mari câștigate nu garantau salvarea de la retrogradare. Drumul era lung...



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - VIITORUL CONSTANȚA 2-1(1-0)
Au marcat: CRISTIAN NEGUȚ, minutele 10 şi 89 pentru Chindia, respectiv COSMIN MATEI, min. 85 pentru Viitorul.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Diallo, A. Ioniţă (min. 24 Corbu) - Raţă (min. 73 Novac), Bic -Cr. Neguţ, Ivancic (min. 61 Yameogo), Dangubic (min. 61 D. Florea) - Berisha (min. 73 Dumitraşcu). Antrenor Viorel Moldovan.
VIITORUL: Tordai - Dussaut, M. Dulca, Iacob, Boboc (min. 63 Cr. Ganea) - C. Matei, Edjouma (min. 38 Artean), Casap (min. 63 Grosu) - Chiţu (min. 63 G. Ganea), Louis Munteanu, Bîrnoi (min. 46 Piţu). Antrenor Gheorghe Hagi.
A arbitrat la centru George Cătălin Găman (Craiova), ajutat la cele două linii de Dragoş Iliescu (Craiova) şi Ionel Dumitru (Gherghiţa/Prahova). Rezervă: Andrei Antonie (București). Observatori F.R.F.: Constantin Ştefan – C.C.A. şi Vasile Marcel - LPF, ambii din Bucureşti.

„Echipa noastră a primit licența pentru Liga I fără probleme sau penalități. Este al cincilea an consecutiv în care obținem licența, grație unei organizări profesioniste” anunța clubul Chindia, printr-un comunicat oficial postat înaintea meciului de la Clinceni, cu Academica, din etapa a 5-a a play-out-ului, unul de şase puncte. În Ilfov a fost un adevărat coșmar pentru noi. Dacă în eșaloanele inferioare ne-am impus la pas împotriva „academicienilor”, pe prima scenă a fotbalului românesc, clincenarii au victorie pe linie, trei la număr. Academica și-a arătat încă odată superioritatea în fața roș-albaștrilor. A fost 1-0, grație reușitei semnate de Jakub Vojtus în minutul 54, iar ai noştri nu au arătat prea multe în afară de golul marcat de Berisha, anulat de arbitru pe motiv de fault în atac, altfel, nu și-a mai creat nicio ocazie la poarta adversă. Mai mult de atât, pe final de joc, Chindia a rămas în inferioritate numerică pe teren după eliminarea lui Yameogo, care a reuşit să ia două cartonase galbene unul după celălalt în aceeaşi fază. Suntem pe loc de baraj şi înfriguraţi în plină vară, facem calcule de zor: scăpăm sau nu de retrogradare? Să-i dăm cuvântul lui Viorel Moldovan cu discursul de la conferinţa de presă: „În trei cuvinte. Suntem proştii proştilor. Ne batem singuri. O singură acţiune, o minge descoperită, de 60 metri, fundaşul nostru se bagă sub ea când el trebuia să ia puţină profunzime, după care ne întoarce ca pe clătite Vojtus şi marchează golul victoriei. Normal că e timp să redresăm lucurile. Mai avem 10 jocuri. Trebuie să jucăm până la capăt, să ne trezim şi să luăm puncte cu Iaşiul, altă variantă nu există. Piţian trebuie să se concentreze să joace. Plânge că nu joacă, a avut oportunitatea să rezolve o fază şi n-a făcut-o. Trebuie să ne trezim, să luăm puncte cu Iaşiul şi să ne revenim. Când te lupţi pentru evitarea retrogradării, orice punct e important. Azi n-am fost inspirat în a alege unele elemente din echipă”. Apar comentarii, citiți unul postat de un fan din Pucioasa: ,,Pe vremea lui nea Nicu Gogoașă chiar se juca fotbal, ăștia de acum, de la Chindia, nu sunt fotbaliști, sunt prieteni cu fotbaliștii, nici nu intrau pe poarta stadionului la antrenament, aveau interzis, îi trimitea să îi cumpere țigări”.

ACADEMICA CLINCENI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (0-0)
A marcat: JAKUB VOJTUS, min. 54.
ACADEMICA: Vâlceanu - Matei, Nichita, Munoz, Dobrescu - Cebotaru, Albu, Șușu (min. 8 Ventura, min. 83 Markovic) - Merloi (min. 72 R. Ion), Vojtus (min. 84  Șut), Buziuc. Antrenor: Ilie Poenaru.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Pițian, Diallo, Corbu (min. 75 Yameogo) - Cr. Neguț, Novac (min. 63 D. Dumitrașcu), Bic (min. 75 L. Mihai) - Barbu (min. 35 Dangubic) - Ivancic (min. 63 Rață), Berisha. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru Marius Avram, ajutat la cele două linii de Bogdan Gheorghe și Mircea Orbuleţ (toţi din Bucureşti). Rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti). Observatori: Irina Mîrţ - C.C.A. și Ion Craiu - L.P.F. (ambii din Bucureşti).

Înainte de meciul cu Iaşi, să precizăm că partida urma să se desfăşoare sub semnul tristeţii pentru moartea fostului antrenor al echipei, Ionuţ Popa şi a marelui fotbalist din Copou, Mihai Romilă, oameni de care se leagă şi amintiri ale târgoviştenilor. 

Înainte de meciul cu Iaşi, să precizăm că partida urma să se desfăşoare sub semnul tristeţii pentru moartea fostului antrenor al echipei, Ionuţ Popa şi a marelui fotbalist din Copou, Mihai Romilă, oameni de care se leagă şi amintiri ale târgoviştenilor. Ultima întâlnire oficială a Chindiei cu Ionuț Popa a fost în 26 octombrie 2015, când în Liga a 2-a învingea la Pâncota pe Şoimii, formaţie antrenată de mustăciosul şi şugubăţul tehnician, care în primăvara lui 2016 i-a părăsit pe cei din Arad după o înfrângere cu U.T.A., oferind ca de obicei o declaraţie „marca Popa”: „Jucătorii sunt niște escroci, eu m-am luptat enorm pentru ei, iar ei și-au bătut joc de mine, de preşedintele clubului Pavel Piroș și de primar. Pur și simplu sunt nesimțiți! A fost un joc între o echipă care a vrut să joace și niște nesimțiți care nu au vrut!” Cât îl priveşte pe Romilă II, cel mai valoros dintre cei trei fraţi fotbalişti din Iaşi, cu acesta ne-am întâlnit în cel puţin 10 partide oficiale contra lui C.S. Târgovişte în divizia A, în perioada cea mai bună a echipei, între 1977-1983. Un internaţional al României, evident vorbim de prima reprezntativă a ţării, nu de echipa B, tineret, ori juniori. Dau doar un exemplu, GRECIA - ROMÂNIA 2-1 (1- 0) la Atena, un amical disputat în data de 13.12.1978, au marcat: Koudas, min. 43 şi Nikolidis, min. 70, respectiv Mihai ROMILĂ, min. 85.

GRECIA: Konstantinou - Ziakos, Iosifidis, Foiros, Kapsis - Nikoloudis, Delikaris, Koudas (min. 59 Xanthopoulos) - Yfantidis, Galakos, Ardizoglou (min. 80 Mitropoulos). Antrenor: Alketas Panagoulias.
ROMÂNIA: Narcis COMAN-C.S. Târgoviște - Mihai ZAMFIR-F.C. Arges (min. 83 Florea VOICILĂ-Rulmentul Alexandria) Costică ȘTEFĂNESCU-Univ.Craiova, Ștefan SAMEȘ-Steaua București (min 47 Bruno GRIGORE-Sportul Studențesc), Iosif VIGU-Steaua - Mihai ROMILĂ-Poli Iași, Ionel AUGUSTIN-Dinamo București (min. 46 Ladislau BÖLÖNI-A.S.A. Tg.Mureș), Nicolae DOBRIN-cpt.-F.C. Argeș (min. 65 Anghel IORDĂNESCU-Steaua București) - Florin GRIGORE-C.S. Târgoviște (min. 65 Constantin STAN-Gloria Buzău), Rodion CĂMĂTARU-Universitatea Craiova, Aurel RĂDULESCU-Sportul Studențesc. Antrenor: Stefan Kovacs.

Da, nu este nici o eroare, erau doi internaţionali de la C.S. Târgovişte, Narcis Coman şi Florin Grigore, mai era şi un târgoviştean format la juniorii de sub Turnul Chindiei, Bruno Grigore, iar după un an şi opt luni, un fotbalist din echipa de mai sus se transfera în urbe, punând umărul la promovarea în prima divizie. Numele lui: Nicolae Dobrin. O tempora!

În meciul cu moldovenii din iunie 2020, de la Ploiești, trupa lui Viorel Moldovan a început bine jocul, având chiar prima ocazie a partidei, dar şutul lui Bic a fost respins de Rusu, min. 9. Poli Iaşi nu a ratat şi a deschis scorul la prima acţiune mai serioasă, când Luckassen a reluat de lângă Benga şi Piţian, care nu s-au apărat deloc bine, după o centrare bună a lui Andrei Cristea, în min. 13. Deşi Chindia a avut posesia, echipa lui Mircea Rednic a fost mai periculoasă, dar Aioani a scos bine şutul lui Horşia, din min. 32. Partea a doua a fost mai ştearsă, iar trupa târgovişteană a avut prima şansă, prin Raţă, al cărui şut din marginea careului a fost blocat, la 6 minute de la reluare. După ce a pasat decisiv la primul gol, Andrei Cristea putea să-şi treacă numele în min. 67 pe lista marcatorilor, însă a luftat într-o poziţie ideală. Experimentatul atacant s-a revanşat în final de partidă, în min.90, când a pasat excelent pentru Chacana, iar jucătorul lui Poli a punctat pentru 2-0 după ce l-a driblat pe Aioani, pentru ca Piţian să aibă ultima ocazie a meciului, trimiţând balonul peste poartă, după o lovitură de cap, în min 90+2. Scor final 2-0 pentru Poli Iași, care scapă de ultimul loc în clasament cu această victorie, iar jucătorul oaspeţilor, Cosmin Frăsinescu, joacă cu noi al 400-lea meci al său în prima ligă. „Dacă după jocul de la Clinceni am fost foarte supărat, nu pot să spun aceleași lucruri și acum. Îmi pare rău de efortul băieților. N-au fost recompensați astăzi. Am încercat să construim, însă avem problemele noastre la finalizare. Am dat multe centrări, dar n-am reușit să găsim un cap deștept. A fost un meci controlat de noi, dar ăsta e fotbalul. E greu să joci pe o asemenea căldură și să alergi după un rezultat, să construiești și să muncești. E mai ușor să distrugi și să te aperi. Prospețime am avut, nu am suferit din acest punct de vedere. Avem nevoie de mai multă inventivitate” a declarat Moldovan la TV Telekom Sport.


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - C.S.M. POLI IAȘI  0-2 (0-1)
Au marcat: KEVIN LUCKASSEN, min. 13 și LUCAS CHACANA, min. 90.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Corbu, Piţian, Benga, Martac - Raţă (min. 77 L. Mihai), Bic - Cr. Neguţ, Dangubic (min. 78 C. Barbu), A. Şerban (min. 46 Berisha) - Ivancic (min. 65 D. Dumitraşcu). Antrenor: Viorel Moldovan. 
POLI IAȘI: Rusu - Şerban, Frăsinescu, Klimavicius, Cabral (min. 85 Omoh) - Horşia (min. 65 Chacana), Breeveld, Passaglia, Grădinaru - A. Cristea, Luckassen (min. 75 De Iriondo). Antrenor: Mircea Rednic.
A arbitrat la centru Andrei Florin Chivulete, ajutat la cele două linii de Mircea Mihail Grigoriu și Andrei Constantinescu, toți din Bucureşti. Rezervă: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi). Observator: Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea) – C.C.A. 

A fost ultimul meci al lui Viorel Moldovan la Chindia, antrenorul cu contract până pe 30 iunie, dar conducerea a decis să nu-i propună prelungirea documentului, după cele două înfrângeri din play-out, 0-1 cu Academica Clinceni și 0-2 cu Poli Iași. Viorel Moldovan a venit pe 29 iunie la club pentru a-și lua la revedere de la jucători, după ce cu o zi înainte a condus ultimul antrenament. Au plecat odată cu el şi secundul Francis Dican şi preparatorul fizic Stelian Isac, deşi acesta din urmă nu venise cu Vio şi Feri, ci cu un an înainte, în vremea lui Nicu Croitoru şi Vasile Bârdeș. În schimb, antrenorul cu portarii, Dumitru Hotoboc a rămas, deşi apăruse la echipă odată cu Moldovan şi Dican. Jucătorul Daniel Novac nu a mai fost dorit de conducerea clubului şi de noul antrenor, astfel că nu i s-a mai propus să continue. Echipa era pe loc retrogradabil, penultimul în Liga 1 și înaintea unei deplasări extrem de dificile, la Voluntari.



Noul tehnician era Emil Săndoi, liber din martie 2019, când a plecat de la F.C. Argeș. S-a născut la Craiova în data de 1 martie 1965 şi a jucat fotbal la echipele Universitatea Craiova, Angers, F.C. Argeş şi echipa naţională a României pentru care a evoluat de 30 de ori, inclusiv la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990. A câştigat ca fotbalist cu Universitatea Craiova un titlu de campion şi Cupa României în 1991, pentru ca doi ani mai târziu să-şi adjudece din nou Cupa, câştigând finala cu 2-0 în fața Daciei Unirea Brăila. La acest meci, Emil a fost căpitanul echipei, suferind un accident grav, dublă fractură de peroneu, după ce a fost lovit de Petrache. A jucat în Franţa, la Angers, în liga a II-a, dar şi la F.C. Argeş în 1996-1998 în „A” contra Chindiei-Micul Ajax, la Piteşti, avându-i coechipieri pe Marcel Ghergu, Dan Mieluşică, Vasile Bârdeș, Remus Gâlmencea, Cristian Bălaşa, Iulian Chiriţă şi antrenori pe Silviu Dumitrescu şi Vasile Silaghi. A fost, de asemenea, coleg de echipă în Trivale cu Ceaușu, Negru, Drăguş, G. Dumitru, M. Stoica, ulterior, aceștia jucând şi la Târgovişte. Dar şi cu Jean Barbu, tatăl actualului jucător al Chindiei, Cătălin Barbu, cu Vali Năstase, secundul cu care a venit acum sub Turn şi cu... Adrian Mutu. A antrenat echipele Universitatea Craiova, Pandurii Târgu Jiu, F.C. Vaslui şi naţionala de tineret a României. Produs al școlii craiovene de fotbal, Emil a debutat de timpuriu în echipa de seniori, în 1983, atunci când legea la echipă era făcută de marii jucători ai Craiovei Maxima. La final de campionat 1983-1984, a jucat pentru prima şi ultima oară în A pentru Craiova contra Târgoviștei, se întâmpla în Bănie, în etapa a 32-a, iar în lotul C.S.-ului era și fotbalistul Marcel Ghergu. Juveţii aveau ca obiective calificarea în Cupa U.E.F.A. şi titlul de golgeter, unde Rodion Cămătaru se lupta cu Marcel Coraș de la Sportul Studențesc. Vârful de atac craiovean chiar ne-a marcat de trei ori în acea partidă, Târgoviştea era retrogradată și s-a încheiat 4-0 pentru gazde, în faţa a peste 17 mii de spectatori. Trebuie spus că, în min. 38, Adrian Popescu are o combinaţie frumoasă cu... Emil Săndoi, la capătul căreia împinge balonul în plasa porţii lui Miia. În finalul partidei, Niculcioiu ratează două mari ocazii şi meciul se încheie în aplauzele unui public nebun după fotbal! În vara lui 1984, olteanul Dănuț Bica a venit la noi, iar Octavian Popescu a plecat la Craiova.



Emil Săndoi a debutat cu stângul pe banca tehnică a Chindiei Târgoviște. Startul de meci a oferit speranţe suporterilor târgovişteni pentru că prima ocazie a aparţinut Chindiei, dar Berisha a finalizat dezamăgitor, dintr-o poziţie bună, în min. 8. Gazdele au revenit în joc, iar finalul primei reprize le-a aparţinut. Mai întâi Simonovski a trimis pe lângă poarta târgoviştenilor, în min. 30, iar şase minute mai târziu, Ion Gheorghe a trimis mingea peste transversală. Până la urmă, tânărul ex-dinamovist care a executat-o chiar pe Dinamo runda trecută şi-a trecut numele pe lista marcatorilor. Astfel, Ion Gheorghe a luat o acţiune pe cont propriu şi a deschis scorul după un slalom uriaş printre trei jucători de-ai noştri care s-au uitat hipnotizaţi la atacantul ilfovean, fără a-l deranja câtuşi de puţin. Era înainte de pauză, în min. 43 şi momentul ne-a aminitit de fazele din FIFA 20, popularul joc cu care microbiștii și-au petrecut timpul în pandemia de coronavirus. Fundaşii noştri nu au avut reacţie, păreau că sunt pe role sau pe schiuri şi nu s-au putut mişca o jumătate de metru în stânga, ori în dreapta, după un atacant care a trecut printre ei ca trenul prin gara unde nu avea oprire. Chindia a ratat o şansă bună în min. 45+3, înainte de fluierul de final al primei părţi, mingea trimisă de Raţă fiind scoasă cu greu de portarul Cojocaru. Partea secundă nu a mai fost la fel de interesantă, iar la prima fază mai importantă, în min. 65, Voluntari a reuşit să puncteze din nou, prin Simonovski, simplu, cu poarta goală. La opt minute, Chindia a ratat o şansă mare, după ce fundaşii Voluntariului au greşit o minge simplă, dar Raţă a pasat târziu către Liviu Mihai, care a şutat în blocajul unui fundaş al gazdelor. Bic a avut ultima şansă a partidei, şutul lui din interiorul careului fiind reţinut fără probleme de Cojocaru, în min. 80, iar Chindia a pierdut primul joc sub comanda lui Emil Săndoi. Ce-ar mai fi fost de spus? F.C. Voluntari era după 10 etape fără înfrângere, 8 victorii şi 2 egaluri, Chindia avea 3 eşecuri, fără gol marcat și o singură victorie în şase etape.








F.C. VOLUNTARI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-0 (1-0)
Au marcat: ION GHEORGHE, min. 43 și MARKO SIMONOVSKI, min. 69.
F.C. VOLUNTARI: Cojocaru - Belu (min. 88 Țâră), Pașcanu, Achim, Vlad - Căpățână, De Lucas, Laidouni (min. 78 Gorobsov) - Sanoh (min. 59 Costin), Simonovski (min. 88 Struna), I. Gheorghe (min. 60 Benzar). Antrenor: Mihai Teja.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Pițian, Corbu - Cr. Neguț (min. 42 Ivancic), Rață, Bic, A. Șerban (min. 46 D. Dumitrașcu) - Dangubic, Berisha ( min. 68 L. Mihai). Antrenor: Emil Săndoi
A arbitrat la centru Marcel Bîrsan (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Ciprian Florin Danşa (Satu Mare) și Mihai Marius Marica (Bistriţa). Rezervă: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Observatori: Eduard Dumitrescu - (Piteşti) C.C.A. și Mircea Călin (Bucureşti) – L.P.F.

Apar sute de păreri ale suporterilor pe Facebook în AFC  Chindia Oficial și FC Chindia Târgoviște, pozitive și negative, dar absolut toate aveau ca numitor comun lipsa de determinare a jucătorilor. Să luăm drept exemplu o postare:  „Dacă eram fotbalist și jucam ca băieții ăștia, aș fi zis că sunt agent de vânzări atunci cand m-ar fi întrebat lumea cu ce mă ocup, vai de voi! Echipă de jumatea clasamentului în liga a 2-a, păcat de noi toți, care am făcut nenumărate drumuri până la Ploiești, sperând că o să-i motivăm pe indolenții ăștia care își iau salariile de pomană (nu toți, unii se zbat, dar aia e valoarea, atât pot)”. Sau un alt mesaj „Nu văd dăruire, nu văd tenacitate şi hai să-i compar, nu cu generaţia C.S. din anii 70-80, pe care mulţi dintre cei de astăzi nu au văzut-o jucând, ci cu cei de la Micul Ajax şi care au venit după ei. Hai să punem o egalitate între duetul de portari Igescu-Lunescu şi Marian Aioani, dar cum să-i compari pe Benga, Pițian, Berisha, Dangubic, Ivancic cu Țermure, Cosmin Becheanu, Gâlmencea, Bârdeș, Bogoi, Mieluşică, Bălaşa, Toboșaru, Reghecampf, Sorin  Rădoi-Tule, Ciolcă, Pătru, ba mai mult, importurile de jucători de atunci erau în regulă, dau doar exemplul lui Marius Stoica, un fotbalist care a venit de la Piteşti şi a intrat titular şi, datorită voinţei şi calităţilor, a rămas titular. Sau de Negru, Ceaușu şi Gabi Dumitru. Titulari sunt şi croaţii şi suedezii de acum, dar nu pe merit, ci din motive care îmi sunt necunoscute. Îmi aduc aminte de mulţi jucători de C sau din campionatul judeţean care jucau pe atunci mai bine decât cei veniţi la începutul anului 2020 la Chindia, dau doar un exemplu, Ion Constantin, celebrul Doacă de Dâmboviţa care a evoluat până la adânci bătrâneţi, nu mai vorbim de cei din Micul Ajax, nu avem ce compara. Văzându-i pe Berisha, Dangubic şi Ivancic, nu poţi să spui decât atât, vai de capul lor!”




Revenind la Chindia anului 2020 și stadionul „Ilie Oană” pe care jucam meciurile de pe teren propriu, aflăm că şase jucători ai Petrolului Ploieşti au fost depistați pozitiv la ultimul test Covid-19, alături de doi angajați din cadrul clubului. Şefii clubului au dispus repetarea testelor, dar F.R.F. a acționat imediat și a amânat meciul „găzarilor” de la Arad, cu U.T.A. Printre cei infectați se află și magazionerul clubului, Romeo „Peco” Ivan, care a participat, în calitate de brancardier, la jocul Chindia - Politehnica Iași, din 27 iunie. Toți cei depistați pozitiv sunt, pentru moment, asimptomatici. Înainte de meciul cu Sibiul, Emil Săndoi se confrunta cu serioase probleme de lot. Cherchez era accidentat de mai bine de o lună şi efectua doar alergări ușoare, Bic era suspendat pentru cumul de cartonașe galbene, Berisha și Neguț ieşiseră accidentaţi din meciul cu F.C. Voluntari, Novac plecase, putea reveni Gică Fentă Florea, dar după o pauză de două săptămâni și jumătate era clar că nu putea fi la randament maxim, oricâtă voinţa ar fi avut. A urmat meciul cu Sibiul. Chindia a deschis scorul după 10 minute de la debutul întâlnirii, dar musceleanul George Neacșu, asistentul de pe acea parte, nicio legătură cu celebrul Neacșu de la Câmpulung, a ridicat fanionul și centralul Cătălin Popa din Pitești a anulat golul. Yameogo a trimis un „trasor” la rădăcina barei, de la distanță, surprinzându-l pe Cristiano, dar croatul Dangubic, aflat pe direcția șutului, era în ofsaid și s-a crezut că a influențat faza. Gol corect, anulat incorect de un central trimis cu tema la acest meci. La celelalte buturi, Jo Santos, min. 20 și Yazalde, min. 28 au greșit ținta, primul șut pe spațiul porții lui Aioani fiind cel al aceluiași Jo Santos, cu 11 minute înainte de pauză, pradă ușoară pentru goalkeeper-ul Chindiei. Deși nu a fost un meci dur, numai în prima repriză arbitrul piteștean a arătat de patru ori cartonașul galben, raportul fiind de 3-1 pentru Chindia. În minutul 49, Marius Martac, fundașul dreapta de la Chindia, a sărit la cap în duel cu Jo Santos de la Hermannstadt, iar arbitrul a dictat eronat  penalty, considerând că fundașul dâmbovițenilor l-a lovit cu cotul pe adversar.  Lovitura de la 11 metri a fost executată cu siguranță de Romario Pires și Sibiul deschidea scorul. În replică, Dangubic a tras în blocaj, apoi Berisha l-a întins pe Cristiano în min. 54, portar care a menținut avantajul „alb-roșilor” la șutul lui Dumitrașcu dintr-o lovitură liberă, min. 67, apoi a avut noroc la „capul” lui Yameogo în min. 81. Portughezul dintre buturile Sibiului s-a mai remarcat o dată, în prelungiri, la reluarea lui Ivancic, la colțul scurt. După un debut cu stângul la venirea în România, Ruben Albes părea să fie un antrenor norocos, Sibiul câștigase cu el două jocuri consecutive în deplasare și era locul 4 în competiția de play-out a Ligii 1.




Toate ziarele si televiziunile de sport din România au scris despre furtul calificat al arbitrului Cătălin Popa: „Chindia - Hermannstadt 0-1 / Totul pentru Sibiu! Brigada de arbitri a luat decizii doar în favoarea oaspeților” – GSP, „Fotbaliștii Chindiei revoltați după eșecul cu Hermannstadt” – Digisport, „Hermannstadt a învins Chindia Târgovişte în urma unui penalty controversat” - Realitatea sportivă. Și fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu a comentat decizia centralului în cadrul emisiunii „Fotbal Club” de la Digi Sport: „«Domnul» Cătălin Popa este arbitru așa... dacă pentru așa ceva poți da penalty... În regulament scrie că dacă folosești brațul ca o pârghie și lovești adeversarul ducându-l spre el, arbitrul trebuie să sancționeze. Aici, brațul este într-o poziție firească. Nu poți să îl sancționezi niciodată! Te descalifici când dai un asemenea penalty”. „După acel penalty inventat, nu am reușit să intervenim pe tabelă. S-a văzut destul de clar că Santos nu a fost atins. Nu știu cum a putut să dea acel penalty. Nu-mi vine să cred!” a spus Aioani la Look Sport. Pițian a fost și mai dur: „Ce pot să zic? I-a scăzut glicemia în careu și a căzut. Dacă greșim noi, jucătorii, avem de suferit. Pierdem bani, pierdem locul în echipă, retrogradăm. La o astfel de fază ce mai e de zis? E frustrant, nu au avut nicio ocazie și la începutul reprizei secunde a fost acea fază în care numai arbitrul Cătălin Popa a văzut penalty”. Ulterior, conducătorii clubului au depus un memoriu la Comisia Centrală de Arbitri împotriva centralului, acuzându-l de viciere de rezultat. Apele nu erau deloc liniștite la club, ultimul loc în liga I de fotbal, retrogradabil direct, cu un total de doar 17 puncte fiind îngrijorător. „Să ne explice și nouă, regulamentar, aceste decizii ale lui Popa! Am și cerut ca acest arbitru, care nu are ce căuta la Liga 1, cu o mulțime de meciuri stricate la activ, să nu ne mai fie niciodată delegat. Este incredibil ce s-a întâmplat. La faza penalty-ului, Martac nici nu-l atinge cu mâna pe Jo. Iar înainte de asta, nouă ne este anulat complet aiurea un gol valabil. Dangubic nu avea cum să-l influențeze pe portarul lor, nu au nicio acoperire regulamentară. Este viciere crasă de rezultat. Altceva e și mai grav. Știu sigur că se decisese ca la Clinceni - Dinamo și la Chindia - Hermannstadt, meciuri extrem de importante, C.C.A. să dea doi arbitri FIFA, Kovacs, respectiv Hațegan. Kovacs a arbitrat normal la meciul lui Dinamo, dar la noi a fost schimbată brigada cu 24 de ore înainte de meci. De ce? De ce au lăsat pe mâna unui asemenea arbitru un meci care poate decide destine?!” a declarat președintele clubului, Marcel Ghergu.


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - F.C. HERMANNSTADT 0-1 (0-0)
A marcat: ROMARIO PIRES, min. 50, din 11 metri.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Piţian, Corbu (min. 46 C. Dinu) - A. Şerban (min. 25 Ivancic), Raţă (min. 80 D. Florea), D. Dumitraşcu, Yameogo - Berisha (min. 60 Cr. Neguţ), Dangubic (min. 80 L. Mihai). Antrenor: Emil Săndoi.
HERMANNSTADT: Cristiano - Vodă (min. 25 Almeida), I. Stoica, Viera, Opruţ - Dâlbea, R. Pires - Caiado (min. 84 P. Petrescu), Yazalde (min. 73 Rimane), Jo Santos - Debeljuh (min. 83 Bălan). Antrenor: Ruben Albes.
A arbitrat la centru Cătălin Popa (Piteşti), ajutat la cele două linii de  George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel) și Romică Bîrdeş (Piteşti). Rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti). Observatori: Dan Victor Berbecaru (Râmnicu Vâlcea) - C.C.A. și Marin Petrache (Săbăreni/Giurgiu) - L.P.F.

După înfrângerea cu sibienii, pe 7 iulie, pe site-ul fanilor F.C. Chindia Târgovişte apare o fotografie şi un text: „Dincolo de amărăciunea ultimelor rezultate şi a situației din clasament, de dezgustul față de japca de aseară, rămâne tristețea. Într-un an și aproape două luni de la promovare, ne-am ales cu un stadion dărâmat şi cu o fundație acoperită de bălării. Nimeni nu ia atitudine, nimeni nu scrie, nimeni nu vorbește, poze de pe bătrâna noastră casă apar o dată la câteva luni. Ar fi trebuit să revenim acasă vara asta, indiferent în ce ligă. Pentru noi, din păcate, ACASĂ nu mai există. Distribuiți, oameni buni. Fără atacuri la persoană. Semnat: Un suporter al echipei”. Evident că au apărut 113 comentarii deloc măgulitoare, cu 305 de distribuiri, amărăciunea evoluţiei slabe a echipei fiind adâncită cronic de stagnarea lucrărilor la stadion. După un an, un strigăt disperat în van!



Sosesc rezultatele testelor Covid-19, toate negative, ca la precedentele verificări şi Chindia se deplasează la Sfântu Gheorghe în postura de „lanternă roşie”, cu patru înfrângeri consecutive şi fără gol marcat. Meciul a început echilibrat, băieţii au stat bine în teren, dar prima ocazie a aparținut gazdelor, mingea șutată de Vașvari trecând peste poarta lui Aioani. Era min. 15 şi Sepsi a continuat să fie periculoasă, portarul nostru intervenind bine la centrarea bună a lui Dimitrov, realizată cinci minute mai târziu. Singurul șut spre poartă al formației târgoviștene, din prima parte a fost cel al lui Rață, trimis mult peste bară, în min. 27. Peste 4 minute, gazdele au ratat o nouă ocazie bună prin Tincu, care nu a putut să devieze decisiv la centrarea lui Karanovic, apoi Ivancic, ca de obicei inexistent pe teren, s-a remarcat prin două cartonașe galbene văzute în doar patru minute, astfel că eliminarea din min. 34 a venit firesc. Aproape de pauză, în min. 43, Deaconu a șutat bine din marginea careului, Aioani a respins în față, iar Karanovic a punctat cu poarta goală. Repriza secundă a fost la discreția gazdelor. Dimitrov a trecut ușor de Șerban, l-a găsit liber pe Fulop, însă acesta a trimis defectuos dintr-o poziție ideală, în min. 52. Şase minute mai târziu, Achahbar a şutat din lovitură liberă peste poartă, pentru ca tot el să lovească bara cu o execuție din marginea careului, în min.79. Pe final de patidă, Sepsi marchează prin Safranko. Era min. 85 şi Chindia ajunsese la cinci înfrângeri fără gol marcat. Poate fi invocat şi arbitrajul tendenţios cu noi al centralului Sebastian Colţescu, dar nu a determinat decisiv înfrângerea. Noi nu am jucat nimic şi când nu joci nimic, e bine să vezi jumătatea goală a paharului... 
„Mă deranjează faptul că facem un fault la mijlocul terenului, al doilea fault la mijlocul terenului şi rămânem în zece oameni. După ce că suntem în situaţia în care suntem şi e o presiune pe umerii fiecărui jucător, cum putem să fim atât de naivi ca să facem al doilea fault la mijlocul terenului şi să luăm al doilea cartonaş galben, să lăsăm echipa în zece? Florea a intrat după o lună de zile de inactivitate şi a avut câteva situaţii prin faţa porţii. Dar alţi jucători nu au realizări absolut deloc. Nu am văzut niciun fel de realizare la unul dintre jucătorii străini şi mă îngrijorează acest aspect. E normal să fiu foarte supărat, toată lumea e supărată pe Ivancic. Dacă se joacă 11 contra 11 nu se ştie, pentru că nici Sepsi nu ne-a pus cine ştie ce probleme. Ei au doi atacanţi care au introdus mingea în poartă, Karanovic și Safranko. Aceasta este diferența!” a declarat Emil Săndoi la Telekom Sport.



SEPSI SF.  GHEORGHE - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-0 (1-0)
Au marcat: GORAN KARANOVIC, min. 43 și PAVOL SAFRANKO, min. 85.
SEPSI: Niczuly - Dimitrov, Bouhenna, Tincu, Ştefan - Vaşvari (min. 87 Kovacs), Achahbar, Deaconu (min.4 6 I.Fulop) - Carnat (min. 81 Csiszer), Karanovic (min. 66 Safranko), Ştefănescu (min. 46 Diaz). Antrenor: Leo Grozavu.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Piţian, Corbu - Cr. Neguţ (min. 70 D. Florea), A. Şerban (min. 57 Dangubic), Raţă (min. 57 Yameogo), D. Dumitraşcu - Bic - Ivancic. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Sebastian Colţescu (Craiova), ajutat la cele două linii de Radu Adrian Ghinguleac (Bucureşti) și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Sorin Costreie (Buftea). Observator: Liviu Ciubotariu (Galați) - C.C.A. 

Ne pregăteam de restanța de la București cu Dinamo, dar chiar în ziua meciului, joi, 16 iulie vine vestea că 6 jucători ai gazdelor, Vali Lazăr, Ricardo Grigore, Filip Mrzljak, Alexandru Răuță, Ștefan Fara şi Mihai Popescu au fost diagnosticați cu COVID-19 şi urmează să intre în izolare, ceilalți fotbalişti urmând să meargă acasă și să fie retestați, disputa cu Chindia fiind amânată din nou. Ulterior, alți patru fotbaliști dinamoviști au fost depistați pozitiv, Andrei Sin, Dan Tălmaciu, Aleksander Mitrovic și Diego Fabbrini. Meciul cu noi trebuia să fie primul pentru antrenorul Gheorghe Mulțescu şi directorul tehnic Cornel Țălnar, după ce Adrian Mihalcea a fost înlocuit. Unii spuneau că situația devenea și mai complicată pentru Dinamo, mai ales că exista şi perspectiva ca și următoarea partidă din campionat, tot contra Chindiei, să fie şi ea reprogramată. Alţii spuneau că e doar un truc pentru ca Dinamo să câştige timp de pregătire şi să joace ambele meciuri cu Târgoviştea după terminarea play-out-ului, când se sconta pe 6 puncte, dacă ai noştri erau retrogradaţi până atunci, ceea ce părea imposibil după regulament şi complet fantezist. Dar mai ştii ce se poate întâmpla în fotbalul românesc? Preşedintele Marcel Ghergu spune la GSP.ro că „E o situație neplăcută pentru oricine. Când e vorba de sănătate, dispare orice competiție. E o situație delicată în primul rând pentru ei, dar și pentru noi ceilalți. Și noi trebuie să fim precauți. Trebuie să facem alt program. Când e vorba de sănătate, nici nu mai încape vorba de alte discuții. E vorba de sănătatea jucătorilor, a familiilor. Nici nu vreau să mă gândesc ce o să se întâmple. Vor sta izolați cei de acolo, apoi vor repeta testele. Mă gândesc cu îngrijorare la finalul de sezon. Oricine se poate infecta, chiar nu știu ce să mai spun. Nu e un motiv de bucurie pentru nimeni, indiferent de situația noastră”.




Revenind la Covid 19, după ce Dâmboviţa a fost unul dintre judeţele cu număr foarte mic de îmbolnăviţi cu coronavirus în cele două luni de stare de urgenţă, din 15 martie până în 15 mai, relaxarea din perioada de alertă a fost pur şi simplu contagioasă, la propriu şi la figurat, astfel că, la jumătatea lunii iulie eram ZONĂ ROȘIE, fiind depășit pragul de o mie de cazuri de coronavirus în județ. Numărul celor infectați cu COVID-19 era pe un trend ascendent, care indica în mod clar că nu se mai putea vorbi de focare, ci de transmitere comunitară în rândul cetăţenilor din diferite localităţi dâmboviţene. Datele dădeau de gândit tuturor şi impunea tratarea cu maximă seriozitate a acestei probleme de sănătate publică, pentru a putea limita răspândirea virusului. Era obligatorie respectarea tuturor regulilor şi măsurilor, păstrarea igienei mâinilor, evitarea aglomerărilor şi limitarea, pe cât posibil, a deplasărilor. Potrivit raportului INSP, judeţul Dâmboviţa se număra printre zonele roşii COVID-19 din România: „În săptămâna 6 - 12 iulie, 44% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Argeș, Brașov, Dâmbovița și Prahova. 53% din totalul deceselor au fost înregistrate în Prahova, Argeș, București, Brașov și Galați” se arăta în document. Era nevoie să se revină urgent la atitudinea responsabilă de care s-a dat dovadă în urmă cu o lună şi jumătate, când o lungă perioadă de timp se înregistrau puţine cazuri COVID-19 în judeţul Dâmboviţa. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu excludea carantinarea anumitor focare din țară şi anunţa a treia lună de stare de alertă, până în 15 august: „În acest moment nu avem evoluţia pentru o stare de urgenţă. Noi suntem pregătiţi pentru o perioadă de două săptămâni să avem o evoluţie fluctuantă cu creşterea numărului de cazuri, poate un 500, poate 600, poate 700, cu alternanţe în funcţie de numărul de recoltări, de anchetele în desfăşurare. Prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie este aproape iminentă”. 

Cât privește fotbalul județean dâmbovițean, la o lună după ce a stabilit un turneu în trei cu echipele de fotbal Roberto Ziduri, Gloria Cornești şi Recolta Gura Șuții, cu înjumătățirea punctelor, pentru a stabili campioana la Liga a 4-a, Comitetul Executiv din cadrul A.J.F. Dâmbovița, instituţie condusă de profesorul Emil Tudor, a schimbat decizia. Astfel, s-a acordat titlul județean liderului care avea un punct peste Cornești și patru peste Gura Șuții, dar la fel de bine, ar fi putut fi declarată câștigătoare Gloria, campioana de toamnă, din retur jucându-se o singură etapă. Și în alte județe, dar şi în Bucureşti, competiția fusese oprită, iar desemnarea campioanei a fost realizată identic. Până la urmă, liderul Roberto Ziduri, antrenor Gusti Voinea, era echipa cu cea mai bună organizare, având șanse  mari de promovare la barajul pentru Liga a 3-a, ce se va juca la Vâlcea.



În ziua în care România depăşea pentru prima data 1000 de infectaţi cu Covid-19 şi coronavirusul era tot mai prezent în Liga I, la Chindia, jucătorii, antrenorii și ceilalți angajați au ieșit din nou negativ, la ultimele teste. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al clubului, pregătirile continuau în regim normal la Aninoasa, cu respectarea normelor sanitare impuse de autorități. Problema era că, în acel moment, nu mai era doar Dinamo cu cazuri de Covid, 21 de persoane, între care 18 jucători, inclusiv mai vechile noastre cunoștințe Daniel Popa, Mihai Neicuțescu şi Andreas Mihaiu, dar apăruseră 22 pozitivi şi la C.F.R. Cluj, 12 jucători şi toţi antrenorii în frunte cu Dan Petrescu şi coronavirusul bătea timid şi la poarta Universităţii Craiova, cu trei cazuri confirmate în staff, nu și la jucători. Erau multe meciuri amânate, numai Chindia avea 2, iar termenul din prima săptămână a lunii august când trebuia încheiat campionatul părea imposibil. Mai degrabă era de preferat oprirea competiţiei până atunci, dar Liga Profesionistă de Fotbal a transmis că, onor campionatul va fi dus până la capăt. Cu ce preţ? În ţară erau 1030 de cazuri de îmbolnăviţi şi 27 de morți doar pe 22 iulie, în total fiind 40163 de infectaţi, peste 2000 de decese şi 293 pacienţi la terapie intensivă, mulţi în stare foarte gravă.


Federaţia Română de Fotbal anunţă moartea fostului arbitru internaţional de fotbal, Dan Petrescu-Fibră, ex-preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor. În cariera sa, a arbitrat 12 sezoane pe prima scenă a fotbalului românesc, în cea mai bună perioadă a fotbalului târgoviştean, având 180 de partide în Divizia A şi 40 de meciuri internaţionale. A fost la centru la egalul de 2-2 de sub Turn cu Bacăul, din 11 martie 1984, care a consfinţit retrogradarea în B a C.S.-ului, dar nu i s-a putut reproşa nimic în condiţiile în care portarul nostru, Marian Istrate, a greşit flagrant la ambele goluri ale moldovenilor, la ultimul scăpând mingea în poartă, printre picioare, în min. 89, moment în care conduceam cu 2-1 şi ne-am fi salvat de la reîntoarcerea în divizia secundă.  Fibră a fost considerat unul dintre cei mai buni arbitri din anii ’80, conducând la centru 5 meciuri Steaua – Dinamo, înainte de 1989, inclusiv celebrul meci în care Dinamo a umilit Steaua în Ghencea, scor 3-0. După terminarea carierei de arbitru, Dan Petrescu a ocupat funcţiile de preşedinte C.C.A. între 1994 şi 2001, el fiind cel care i-a promovat pe Sorin Corpodean, Florin Chivulete, Constantin Zotta, Marcel Savaniu, Viorel Anghelinei, Alexandru Tudor şi Cristi Balaj. A fost ulterior vicepreşedinte F.R.F., fiind pentru doi ani şi membru în Comisia U.E.F.A. de Arbitri. În urmă cu trei ani, soția arbitrului s-a stins din viață, fapt care l-a afectat foarte mult. A apărut tumoarea la cap, aceasta fiind cauza decesului. „A venit la mine acasă la un grătar. Am băut și un pahar de vin, iar seara, când a plecat, m-a întrebat: «Dar pe mine cine m-a adus aici?». Prima oară am crezut că e vreo glumă, dar am decis să-l ducem să facă un RMN și când au venit rezultatele... Tumoare cerebrală! Din păcate, era într-o stare neoperabilă. A fost internat la București, începuse și un tratament, dar, din păcate, nu se putea opera absolut deloc. Apoi, am decis să-l ducem la un spital de neurologie, de la Măgurele. Acolo a murit, fără a avea familia alături, din cauza pandemiei, cei apropiați nu l-au mai putut vizita. A fost un arbitru internațional și un conducător foarte bun” declara Florin Chivulete, nașul de cununie al lui Bogdan Petrescu, băiatul fostului arbitru.


Fotbalul dâmboviţean era trist după ce fostul arbitru Vasile Ungureanu - Sidu, fondatorul echipei Viitorul Pucioasa a murit, doborât de o boală necruțătoare la 57 de ani. În anumite perioade de timp, finanțator şi la gruparea „bombonarilor” de la P.A.S., a fost un apropiat al micilor fotbalişti din zonă, pe care i-a ajutat mult timp cu bani. Câteodată cu sume împrumutate de la bănci! Când îl întâlneai, te întâmpina cu expresia „Jos pălăria!”. Era adolescent la cele mai bune performanțe ale grupării Progresul P.A.S. de sub Patrana, aproape de promovarea în B, prin anii ‘70 – ‘80 Un mesaj de condoleanțe a transmis și F.C. Pucioasa pe pagina de Facebook: „Rămas bun, nea Sidu! Clubul nostru își exprimă durerea și compasiunea față de cei apropiați bombonarului Vasile Ungureanu, cunoscut pentru microbiști drept nea Sidu!”. A trăit pentru fotbal şi a murit pentru fotbal.




A urmat Viitorul - Chindia 4-1, un meci pe care îl vom trata fără comentarii şi descrieri de faze gol cu gol, nu e cazul să rămână pentru posteritate cuvinte despre nimic. Un dezastru! Am crezut într-un egal, speram că amicii noştri de mai demult, Cătălin Căbuz, Sebastian Mladen, Cosmin Matei şi unul dintre fondatorii de la Noua Chindie, acum şef la Viitorul, Gică Popescu ne vor purta noroc, că  tuşierul Vasile Marinescu, născut în 1976 la Răcari-Dâmbovița, reprezentant al Bucureştiului în arbitraj va fi talismanul nostru (pe partea lui a dat Gică Fentă superbul gol). Am crezut în semne divine şi pământeşti, într-o revenire spectaculoasă a noastră la 2-1 pentru dobrogeni, dar am uitat esenţialul: Emil Săndoi era mai fricos decât echipa, era consecvent într-o idee fixă, aceea cu Dangubic şi Berisha neapărat pe teren, deşi nu mai era cazul după ce au demonstrat permanent că sunt cel mult amici cu fotbaliştii, nu şi fotbalişti. Sau poate aşa doreau impresarii care i-au adus la Târgovişte? Să bifeze minute pe teren, chiar dacă erau inexistenţi? Portarul Aioani a fost doar încasator, nicidecum goalkeeper, goluri jenante pentru un tânăr care spera într-un transfer la o echipă mare, dar se prefigura doar un talent născut speranţă şi rămas aşa, care, cu asemenea prestaţii, după ce va ieşi din regula U21 nu va mai apăra pe niciunde ca titular. 
În loc de cronică de meci, o remarcă: am dat gol după 5 etape cu înfrângeri la ZERO, iar reuşita a aparţinut unui localnic, Daniel Constantin Florea-Gică Fentă. Mai bine jucam cu ei, cu Martac, Corbu, Șerban, Liviu Mihai, Cornel Dinu, Neguț, Ioniţă, Florea, Atanase, Simion. Dacă retrogradăm, oricum cu ei şi cu Cherchez vom juca, dacă ne salvăm, tot cu ei şi cu alţii precum Crinel Stoica şi Alin Nisipeanu trebuie jucat. Sunt mai buni ca Berisha, Dangubic şi Ivancic şi mai au o calitate, sunt de-ai locului şi au dorinţa de a evolua pentru Chindia Târgovişte! Cei mai mulţi dintre jucătorii aduşi în Liga I au dovedit că sunt sub valoarea localnicilor, cu mult mai slabi, nu au făcut diferenţa! Cât îl priveşte pe Cristian Cherchez, care nu fusese exclus din lot, aşa cum se zvonise, era accidentat şi chiar în săptămâna premergătoare partidei de la Ovidiu s-a operat. Practic, din această cauză medicală nu a fost prezent în lot de la reluarea playout-ului şi nici nu ne mai putea ajuta până la încheierea competiţiei.





VIITORUL CONSTANȚA - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 4-1 (1-0)
Au marcat: GEORGE GANEA, min. 42, GABRIEL IANCU, min. 62 şi RIVALDINHO, min. 71 şi 83, pentru Viitorul, respectiv DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 65, pentru Chindia.
VIITORUL: Căbuz - Căpuşă (min. 60 Rivaldinho), Mladen, Ghiţă, De Nooijer - Ciobanu (min. 60 Iacob), Artean, Achim (min. 73 Alexandru Georgescu) - Iancu, L. Munteanu (min. 60 Casap), G. Ganea (min. 69 Piţu). Antrenor: Gheorghe Hagi.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Piţian (min. 74 Diallo), Corbu - D. Dumitraşcu (min. 58 L. Mihai), Raţă (min. 75 Dangubic) - Cr. Neguţ, Bic (min. 58 Berisha), Piftor (min. 46 Yameogo) - D.Florea. Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Istvan Kovacs (Carei), ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (Bucureşti) şi Ovidiu Artene (Vaslui). Rezervă: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare). Observator C.C.A.: Nicolae Marodin (Bucureşti).

Să consemnăm că fostul jucător al Chindiei, Daniel Novac, care contribuise substanţial la promovarea din 2019 şi evoluase şi în prima divizie până la 30 iunie 2020 şi-a găsit echipă la Cluj, celebra Universitatea din Liga a 2-a, aflată de câţiva ani în obţinerea promovării în prima divizie, iar obiectivul fotbalistului era de a reveni cu „şepcile roşii” în elită, unde să joace meciul cu numărul 200. Apoi, tânărul mijlocaş de 17 ani, Octavian Popescu, fiul lui Beni Popescu şi nepotul lui Octavian Popescu, doi mari fotbalişti târgovişteni, ajungea la F.C.S.B., după ce Gigi Becali s-a înțeles cu Mihai Rotaru, patronul echipei Universitatea Craiova. La începutul lunii februarie, ziarele și televiziunile de sport din România dădeau deja vestea unui iminent transfer al tânărului fotbalist dâmbovițean la echipa latifundiarului din Pipera, iar sportivul a dat prima declarație:  „Eu mai am contract până în vară cu Universitatea Craiova, mă antrenez aici, nu pot să ştiu ce va fi. Am văzut ce a apărut că mă vrea F.C.S.B., dar nu pot să vorbesc de acest subiect. Este adevărat că am semnat recent cu firma domnului Giovanni Becali, dar eu acum sunt sub contract cu U Craiova”. Tavi a început fotbalul odată cu cursurile din clasa I la Grupul Şcolar Agricol Nucet, după care a trecut pe la grupa de elită de la Rapid București, de unde a fost adus în Bănie de antrenorul Victor Pițurcă, fiind convocat ulterior la naționala U18 a României.  



Erau două veşti bune, urmau două proaste. Pandemia care a lovit toată lumea a afectat mult și fotbalul, aşa că, F.C. România, singura echipă românească din Marea Britanie, era în prag de dispariţie. Povestea clubului din liga a 8-a engleză, F.C. România, a început în 2006, cu jucători români în mare parte şi mulţi dâmboviţeni printre ei şi se încheia în 2020 în a 8-a ligă engleză: „Suntem în colaps, aproape de desființare. Nu mai putem, suntem disperați. Tot sper că vine cineva să se implice sau să preia clubul. Nu mai avem bani, nici mari speranțe că ne va ajuta cineva. De 14 ani mă implic personal și fac eforturi să țin acest club, dar nu mai am această putere să trag an de an clubul. Cheltuiala nu e atât de mare, undeva la 35.000 de lire pe sezon. Nu mai avem nimic, totul e zero acum. Acest vis numit F.C. România e aproape de final. Sperăm până în ultima clipă să vină cineva să ne ajute. Nu am nicio pretenție, ci doar aștept pe cineva să continue acest parcurs frumos al nostru. Am început din a 17-a divizie, acum suntem în a 8-a. Vă dați seama că în spate sunt ani de muncă și de sacrificii. Ar fi păcat, mai ales că aici se joacă din plăcere. Acum avem mai bine de jumătate din echipă formată din români” Şi cea mai performantă echipă dâmbovițeană de minifotbal, Young Boys Târgoviște, patronată de Daniel Bălaşa, anunța finalul, după rezultate de excepție la nivel local și apreciate în plan național. Va rămâne în amintirea iubitorilor de minifotbal drept un proiect îndrăzneț, așa cum au fost şi Sport Klub Târgoviște, Steaua Micro XI şi Divertis, formații care, de-a lungul timpului, au făcut cinste urbei la competițiile naționale. Finanțatorul Bălașa spunea că Târgoviștea merită mai mult, dar situaţia concretă, că inițiativele puse în practică nu au continuitate şi o formație în plină glorie se desființează, era tristă. Două proiecte frumoase, manageriate de doi târgovișteni deosebiți, Daniel Bălașa și Ionuţ Vintilă erau la final.



Între două meciuri ale Chindiei să zăbovim la un moment fotbalistic despre care nici presa nu a scris la momentul respectiv foarte multe, el devenind din ce în ce mai interesant odată cu trecere anilor, o finală de cupă europeană între o echipă de top, Atletico Madrid şi o bună formaţie din România, Gloria Bistriţa, la care juca un dâmboviţean din Comişani, Răzvan Dobre. Era în iulie 2007 când se disputau partidele tur-retur din ultimul act al Cupei U.E.F.A. Intertoto. Spaniolii câștigau competiţia cu greu, grație golului marcat în deplasare, după ce bistrițenii învingeau acasă cu 2-1, dar pierdeau în deplasare cu doar 1-0, chiar dacă adversarii aveau o echipă cu 9 internaționali, un campion european, doi viitori vicecampioni mondiali, un vice european, nume de renume. În tur, la meciul de la Bistriţa, după antrenamentul oficial, jucătorii lui Atletico au acceptat să se pozeze cu angajații hotelului Coroana de Aur, pe treptele din fața stabilimentului. Recepționere, chelnerițe, ospătari, bucătari, toți în frunte cu directorul hotelului au zâmbit lângă Maxi Rodriguez și compania, spaniolii dând semne că s-au simțit bine la Bistrița. Cazarea a fost pe placul lor, iar masa, asigurată la „Coroana de aur” a fost după cum au comandat-o, adică bogată în legume, carne de pui și fructe. Pe teren, Gloria lui Jean Pădureanu i-a făcut pe spectatori să uite uneori că în iarbă se aflau uruguayanul Forlan, portughezul Maniche, argentinianul Maxi Rodriguez, francezul Luccin, brazilianul Eler, columbianul Perea, grecul Seitaridis, bulgarul Petrov sau spaniolii Antonio Lopez, Raul Garcia sau Miguel Mista, o adevărată selecționată mondială, aleasă cu bani grei de un club care a scris istoria fotbalului european. Caracterizarea pentru Răzvan Dobre din acel meci: „Cu Maxi Rodriguez în fața ta e normal să ți se înmoaie genunchii. Oricum, mai bătăios decât în meciurile trecute. Nota 8”. La Gloria evoluau portarii Albuț şi Tătărușanu şi jucătorii de câmp Rus, Abrudan, Sepsi, Toma, Frăsinescu, Ragipovic, Coroian, Nalați, Răzvan Dobre, Tilincă, Zaharia, Damian, Dumitra, Câju, Turcu şi Costea. 
La partida retur, de pe stadionul Vicente Calderon, desfăşurată în faţa a peste 25.000 de spectatori au jucat la Atletico Madrid: Leo Franco - Seitaridis (min. 88 Eller), Pablo, Perea, A. Lopez - M. Rodriguez, Maniche (min. 77 Raul Garcia), Luccin, Jurado - Aguero (min. 90 Braullo), Forlan, antrenor: Javier Aguirre, iar la Gloria Bistriţa: Tătăruşanu - Rus (min. 46 Turcu), Abrudan, Toma, Sepsi (min. 76 Dumitra) - Costea (min. 79 Damian), Nalaţi, Coroian, Tagipovic, R. Dobre – Tilincă,  antrenor: Ovidiu Săbău. Unicul gol s-a marcat în min. 10, când Maxi Rodriguez porneşte într-o acţiune pe partea dreaptă, dar centrarea sa este oprită de Rus, fundaşul bistriţenilor. Acesta încearcă să degajeze de pe linia de fund a terenului, dar mingea şutată de el îl nimereşte pe Diego Forlan aflat în faţa porţii şi atacantul uruguayan împinge mingea în plasă. Gloria putea chiar primi penalty la ultima fază și putea să schimbe cursul istoriei, dar nu a fost să fie. Aproape de o mare performanță europeană..

Între timp competiția U.E.F.A. Intertoto s-a desființat, în 2013 denumirea stadionului a fost schimbată din „Municipal Gloria” în „Jean Pădureanu” în onoarea fostului jucător şi preşedinte al clubului, apoi Gloria Bistrița s-a desfiinţat, pentru ca în finalul anului 2016, Tata Jean, zis Lordul să moară. Aguero s-a căsătorit și a divorțat de fata lui Maradona, a luat un titlu în ultimul minut pentru Manchester City și a ajuns sudamericanul cu cele mai multe goluri din istoria Premier League. Răzvan s-a lăsat de fobal şi s-a mutat cu familia în Emiratele Arabe Unite, după ce a ajutat la promovările din 2011 şi 2016 în B ale noii apărute Chindia şi a jucat şi în liga secundă pentru Târgovişte. Este căsătorit cu Cătălina Oprea, au apărut şi copiii, deocamdată doi, dar mai urmează. Ea este multiplă campioană națională şi europeană la atletism, în Europa fiind cea mai bună la juniori în proba de 2.000 m obstacole și recordmenă mondială la aceeași probă, fost arbitru de fotbal în Liga 3. În ianuarie 2017, a ieşit campioană la maratonul vertical de la Abu Dhabi,  cursa „Individual Challenge” desfăşurată la impunătoarele „Etihad Towers”. A urcat 32 etaje și 720 trepte în 6 minute și 7 secunde, la start fiind 99 de participanți. 
„Sunt din Comişani, am început fotbalul la 10 ani când am venit la Şcoala Nr. 5 din Târgovişte şi în paralel la Chindia Târgovişte, la domnul profesor Marin Olteanu. Am jucat la Prosport Târgovişte, Flacăra Moreni, F.C.M. Târgovişte, Gloria C.S.M. Rm. Vâlcea şi Chindia. Sunt profesor de educaţie fizică şi sport în Emiratele Arabe Unite, joc la F.C. România Abu Dhabi, am 5 meciuri în Cupa UEFA Intertoto şi 4 goluri în Liga I, unde am marcat împotriva echipelor U Cluj, C.F.R. Cluj, Craiova şi Farul Constanţa”. De la Comişani la Madrid şi acum în Abu Dhabi!



 
A urmat meciul decisiv cu Clinceni, de la Ploieşti, în care o înfrângere ne-ar fi fost fatală, iar un egal nu prea ne ajuta cu nimic. Chindia venea după şase înfrângeri, cu un singur gol marcat, Academica după două victorii pe teren propriu. În tur, ilfovenii s-au impus cu 1-0, ambele partide din sezonul propriu-zis fiind câştigate tot de ei, cu 3-1 acasă şi 5-2 în deplasare. S-a jucat pe o căldură sufocantă, 35 de grade Celsius la umbră, 50 la nivelul solului. Remarcăm o modificare, antrenorul Emil Săndoi l-a lăsat pe banca de rezerve pe Martac, banderola de căpitan al echipei ajungând la Daniel Florea. În final de primă repriză dominată de-ai noştri, dar fără efect pe tabela de marcaj, târgoviştenii au obţinut un corner, executat de Denis Dumitrașcu şi Ivancic, intrat în prima repriză în locul lui Piftor, a marcat spectaculos cu capul, reuşind, în sfârşit, al doilea gol al său în prima ligă pentru Târgovişte. 
După pauză, dominarea noastră se menţine, iar Ovidiu Bic marchează în min. 71 din penalty acordat de arbitrul Marcel Bîrsan, după un duel între croatul Filip Dangubic şi Florin Bejan. Şase minute mai târziu, oaspeţii au şi ei o lovitură de la 11 metri, după ce Bic l-a faultat şi în afara careului, dar şi în 16 metri pe George Merloi şi colegul lui Vadim Rață de la naționala Republicii Moldova, Eugen Cebotaru a marcat fără emoţii. În min. 89, Valmir Berisha, introdus pe final, are o inspiraţie de plasament la o minge respinsă de portarul Octavian Vâlceanu, după un şut al lui Daniel Florea și înscrie. Era primul gol la Chindia al suedezului după o serie mare de meciuri proaste și foarte proaste, o reuşită care consfințea victoria alor noştri. Putea fi chiar 4-1 în min. 85, când Răzvan Patriche a trimis cu capul în transversala propriei porţi, la centrarea lui Denis Dumitraşcu şi meciul se încheie. Erau primele puncte obţinute de echipă cu antrenorul Emil Săndoi, după patru eşecuri consecutive, rămâneam pe ultimul loc în clasament, la doar un punct de Dinamo și speranţele de salvare renășteau. Urma un alt meci tare, la Iaşi, care avea fix trei puncte peste noi, o partidă de care pe care!



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - ACADEMICA CLINCENI 3-1 (1-0)
Au marcat: JOSIP IVANCIC, min. 45, OVIDIU BIC, min. 71, din penalty şi VALMIR BERISHA, min. 89, pentru Chindia, respectiv EUGEN CEBOTARU, min. 77, din penalty, pentru Academica.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Corbu, Benga, Diallo, D. Dumitrașcu - Cr. Neguț, Bic, Rață (min. 90 Yameogo), Piftor (min. 27 Ivancic) - Dangubic (min. 79 Berisha), D. Florea. Antrenor: Emil Săndoi.
ACADEMICA: Vâlceanu - Matei, Albu (min. 72 Patriche), Bejan, Dobrescu - Merloi, Cebotaru (min. 90 Kontoes), Ventura, Achim - Markovic (min. 46 Robert Ion), Buziuc (min. 90+1 Bogdan Ilie). Antrenor: Ilie Poenaru.
A arbitrat la centru Marcel Bîrsan (Bucureşti), ajutat la cele două linii de Daniel Mitruţi (Craiova) şi Mihai Marius Marica (Bistriţa). Rezervă: Andrei Antonie (Bucureşti). Observatori: Augustus Constantin (Râmnicu Vâlcea) - C.C.A., Constantin Stătescu (Bucureşti) – L.P.F.



În 30 iulie are loc Adunarea Generală din cadrul Ligii Profesioniste de Fotbal, iar cluburile din Liga 1, prin intermediul reprezentanților, și-au exprimat punctul de vedere cu privire la finalul acestui sezon. Cinci echipe din play-out-ul Ligii 1, Viitorul, Sepsi, Poli Iași, Hermannstadt și Chindia nu au fost de acord ca sezonul să meargă mai departe de data de 5 august. În play-off, lucrurile sunt lămurite, 3 august fiind data limită la care L.P.F. trebuie să comunice formațiile participante în cupele europene. Rămâne de văzut ce decizie va lua Comitetul Executiv al F.R.F. pe data de 3 august referitor la soarta meciurilor din play-out. În mod normal, CEx-ul ar trebui să se supună majorității, iar dacă va fi așa, cea mai afectată era, fără îndoială, Dinamo, rămasă cu multe restanțe și aflată pe un loc retrogradabil. Dacă nu va mai avea timp să dispute meciurile rămase, exista posibilitatea ca echipa antrenorului Gigi Mulțescu și directorului tehnic Cornel Țălnar să piardă toate meciurile rămase la „masa verde” cu 3-0. Cât despre noul format al Ligii 1, acesta va fi decis după ce actualul sezon se va încheia. Dinamo avea un număr atât de mare de meciuri amânate, după ce la club au fost depistate mai multe cazuri de coronavirus. Se dorea ca barajul pentru retrogradare/promovare să se dispute, în noul scenariu, pe 21 august. „Pentru a putea juca toate meciurile, lui Dinamo trebuie să îi prelungim play-out-ul până la 18 august, iar barajul să se joace la 21 august. Decizia trebuie aprobată de F.R.F. în Comitetul Executiv sau un Comitet de Urgență, vom vedea ce decizie vor lua”, declara Justin Ştefan, secretar general al L.P.F. Startul noului sezon din Liga 1 era prevăzut pentru 22 august, dar putea fi amânat cu o săptămână, pentru 29 august. Până atunci, se anunţa revenirea la jocuri a echipei Dinamo Bucureşti şi datele când se vor juca restanțele acesteia cu Chindia, 6 august la Bucureşti şi 12 august la Ploieşti.

La Iaşi ne-am îngropat defintiv! Ne-am salutat cu fostul antrenor al Chindiei, Costel Pană, morenarul care ne-a promovat în B în 2011 şi am sperat într-o victorie, chiar dacă Laurențiu Corbu s-a accidentat încă din minutul 6, fiind înlocuit de Martac. Prima repriză ne-a fost favorabilă, am jucat mai bine ca moldovenii, fără Andrei Cristea, neinclus în lot de antrenorul Mircea Rednic din motive disciplinare. Dar vechea meteahnă, nu a avut cine să înscrie. Florea şi Neguț au mai încercat câte ceva, dar nu s-a lăsat cu gol, iar la trei minute după pauză, pentru a nu ştiu câta oară, odată intrat în teren Yameogo greşeşte. Acum a dat ocazia arbitrului Găman, oltean la origini, dar cu tricoul ieşenilor la vedere, să acorde 11 metri gazdelor. L-a faultat sau nu Gogu Yameogu pe Cabral, n-am putea să spunem, certitudinea este că în mai toate meciurile în care a apărut pe gazon, a provocat de la început câte o boacănă, cunoaşteţi partidele în care abia intrat a pasat la adversar şi acesta a marcat golul decisiv, ori a luat cartonaş galben şi în aceeaşi fază, imediat roşu sau a ratat ocazia de a deschide scorul. Discutabilul penalty a fost transformat de argentinianul Juan Pablo Passaglia. Problema este că Găman era oricum rău intenţionat, frate întru fărădelege cu piteşteanul Popa, craioveanul Colțescu şi alţi semeni, aşa că în minutul 60 nu vede penalty pentru noi la un henţ clar comis în propriul careu de Marius Mihalache. De această dată, Aioani a apărat foarte bine, dar atacanţii Ivancic, Berisha şi Dangubic au fost în nota obişnuită a anului 2020 la Chindia, adică ZERO şi atât! Chindia era retrogradată matematic, ieşenii reuşeau a doua victorie consecutivă, dar la ce eforturi disperate se depuneau de către L.P.F. şi F.R.F. ca Dinamo să ajungă la baraj, se putea afirma că şi moldovenii puteau să nu mai piardă timpul şi să ia la braţ Chindia spre a doua ligă!




La sfârşit de meci, declaraţii ale lui Rednic şi Săndoi cu „săgeţi” către Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal şi arbitraj. Mircea Rednic: „Aș vrea să transmit un mesaj pentru președintele Burleanu, pentru Gino Iorgulescu. În perioada asta, toată lumea a avut de suferit, și sentimental, și financiar. Nu știu în ce domeniu nu s-au pierdut bani, e foarte greu. Nici mie nu-mi convine situația de la Dinamo, echipele cu care joacă ei sunt salvate, Sibiul și Sepsi, iar Chindia e retrogradată. Nu știu de ce nu am face și noi 16 echipe, să intre două direct și ultima din Liga 1 să joace baraj cu locul trei din Liga a 2-a”. Emil Săndoi: „Am pierdut, sunt puțin mâhnit, vă spun sincer. Nu mă refer doar la ultimul joc, de astăzi. Într-adevăr, astăzi, o primă repriză în care Poli Iași a jucat mai bine decât noi, am avut o teamă nejustificată, dar în a doua repriză am intrat în joc, am stat mai mult în terenul adversarului. E adevărat, am și riscat puțin pentru că nu mai aveam alte variante, dar v-am spus, eu sunt puțin mâhnit pentru că în momentul în care am venit aici, știam că e o perioadă foarte scurtă la dispoziție. Trebuia să scoatem 100% de la fiecare jucător, 100% să dăm și noi, antrenorii, și să nu se facă greșeli împotriva noastră. Din punctul ăsta de vedere, vă spun că mă simt frustrat. Chiar dacă suntem o echipă mică, mi-aduc aminte de penalty-ul primit de Hermannstadt, toată lumea a zis că a fost un duel corect. Astăzi, am avut noi penalty, un henț cât se poate de clar în careu. Poate și în cazul penalty-ului primit de ieșeni, nu cred că este un fault clar de 11 metri. De asta sunt dezamăgit! Dacă fiecare decizie, să zicem cu indulgență, la limită e luată împotriva noastră, atunci e foarte greu. Suntem o echipă mică, muncim, ne zbatem, mai facem și greșeli, dar am o doză de nemulțumire pentru că toate deciziile la limită s-au luat împotriva Chindiei. Toată lumea zice să nu mai facem acuzații, că se întorc împotriva noastră, dar până la urmă am jucat și noi fotbal, simțim și noi cum se gestionează unele faze și mă doare. Că am pierdut meciul de astăzi, asta e, vedem ce se întâmplă în continuare. O să încercăm să scoatem maximum din meciurile pe care le mai avem, dar repet, este o doză de nemulțumire pe care o am și vreau să mi-o exprim chiar dacă o să suport consecințele. Cred că și din cauza greșelilor de arbitraj am pierdut meciul”. 

C.S.M. POLITEHNICA IAȘI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-0 (0-0)
A marcat: JUAN PABLO PASSAGLIA, min. 47, din penalty.
POLI IAȘI: Axinte - Lopes Cabral, Frăsinescu, Klimavicius, Onea (min. 76 Chacana) - Grădinaru, Mihalache (min. 65 De Iriondo), Passaglia, Popadiuc (min. 58 Platini) - Omoh, Luckassen.Antrenor Mircea Rednic.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Corbu (min. 6 Martac), Benga, Diallo, D. Dumitraşcu - Raţă (min. 80 Berisha), Bic - Cr. Neguţ, C. Barbu (min. 46 Yameogo), Ivancic (min. 62 Dangubic) - D. Florea. Antrenor Emil Săndoi.
A arbitrat la centru George Cătălin Găman (Craiova) ajutat la cele doua linii de Vladimir Urzică (Piatra Neamţ) și George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel). Rezervă: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova). Observator: Vasile Bratu (Slobozia) – C.C.A.

Competiţia play-off pentru promovarea în Liga I se încheie cu accederea echipelor U.T.A. şi F.C. Argeş, iar C.S. Mioveni va juca la baraj. În ultima rundă a fost suspans până în ultima secundă, când la un moment dat, Turnu Măgurele conducea cu 1-0 la Bucureşti, pe Rapid, situaţie în care F.C. Argeş care avea 1-1 la Piteşti cu U.T.A. avea asigurat locul de baraj, iar arădenii erau promovaţi direct, în timp ce C.S. Mioveni, condusă acasă cu 2-1 de Petrolul Ploieşti putea promova direct, dacă ar fi egalat. Ce s-a întâmplat? A egalat Rapidul şi Turris a pierdut tot, promovare sau baraj, Argeșul a urcat direct în prima ligă, în timp ce Mioveni a prins colacul de salvare al barajului. Ce-ar mai fi de adăugat? Că la F.C. Argeş, în teren a fost Mihai Leca, iar în lotul pentru noul sezon era Georgian Honciu, transferat de la Călăraşi, pentru Turris Turnu Măgurele a jucat Denis Ispas, iar la Rapid Bucureşti a evoluat Valentin Alexandru, toţi foşti echipieri ai Chindiei. Ne vom reîntâlni în meciurile cu Piteștiul cu Honciu și Leca, dacă vom reuși să evităm retrogradarea, de nu, vom da ochii cu Denis Ispas de la Turnu Măgurele și cu Valentin Alexandru la Rapid București. Și să nu-l uităm pe Daniel Novac, plecat și el de la Târgoviște, în Liga a 2-a, la Universitatea Cluj Napoca. Mai era Dudea, pe la Reșița, Neciu, tot la U Cluj, Burlacu la Chiajna. Cunoștințe vechi!


Pe 4 august, la loc comanda! Federația Română de Fotbal ia act de protestul echipelor din play-out, evident nu şi Dinamo, care anunţau răspicat că nu vor să continue sezonul după data de 5 august, astfel că F.R.F. se pronunţă: barajul de menținere/promovare în Liga 1 se va juca pe 9 și 12 august, decizie care la prima vedere o afecta direct pe Dinamo, echipă cu 5 meciuri restante. Ultima rundă din play-out se va juca în 5 august, toate cele patru mecuri de la aceeaşi oră, 17, şi părea tot mai plauzibilă varianta cu mărirea numărului de echipe în Liga I, de la 14 la 16, care îi scăpa pe „câinii roşii” de B, iar ultima clasată participa la barajul tur-retur cu locul 3 din liga secundă. Cine să fie, cine să fie? Păi Chindia şi C.S. Mioveni, era marea şansă a rămânerii Târgoviștei în elită!

Campioana judeţului Dâmboviţa, Roberto Ziduri, patron Dan Negriloaia, antrenor Augustin Voinea, cu fostul echipier al Chindiei de acum un deceniu, Florin Lețu în prim-plan, a debutat la turneul de promovare în Liga a 3-a printr-un meci cu Unirea Tricolor Dăbuleni, echipa de pe primul loc în Dolj, care pierduse primul meci al Grupei de promovare A, Regiunea 5, 0-4 cu Voința Budeasa-Argeș. Partida s-a jucat pe stadionul din Rm. Vâlcea. A fost 1-0 pentru dâmbovițeni în min. 5, când Niță a finalizat pasa lui Lețu, pentru ca în min. 31, pasatorul de la primul gol să puncteze simplu, din 6 metri. În final de primă repriză, în min. 45, Mirescu înscrie superb, sub transversală, printr-un șut din unghi şi la vestiare oltenii intră cu scor de neprezentare. Cu 20 de minute înainte de final, Costea marchează cu un șut puternic, pe mijlocul porții şi acesta e scorul final, 4-0, Lețu, Tănase și acelaşi Costea având în ultima parte a partidei ratări uriașe. Ultimul meci, cel al  promovării se va juca, între Ziduri-Dâmbovița și Budeasa-Argeș, ambele învingătoare cu acelaşi scor în dauna cultivatorilor de pepeni de la Dăbuleni, iar finanţatorul grupării, tehnicianul Gusti Voinea, jucătorii şi directorul sportiv Armand Mihălăchioiu erau optimişti.


ROBERTO ZIDURI - UNIREA TRICOLOR DĂBULENI  4-0 (3-0)
Au marcat: NIȚĂ, min. 5, LEȚU, min. 31, MIRESCU, min. 45 și COSTEA, min. 70.
ZIDURI: Curiman – Dicu, Coman, Sandu, Mirescu, Costea, Rusu, Verdeș, Ioniță (min. 86 Tudorache), Lețu (min. 80 Tănase), Niță (min. 90 A. Ștefan). Rezerve: Bicher – Oroșan, Rugină. Antrenor: Augustin Voinea.
DĂBULENI: Surdu – Ocnea (min. 76 Minuță), Nițu, Burcheci (min. 71 Bucață), Pătra, Niculescu, Coangă (min. 58 Giubelan), Pîrvulescu (min. 58 Glăvan), Ghencioiu, Lupu, Muntean. Rezerve: Bulugean – Cristian, Berbece. Antrenor: Ovidiu Florescu.
A arbitrat la centru Cătălin Buși (Rm. Valcea), ajutat la cele două linii de Ionuț Neacșu (București) și Ramona Udrea (Tg. Jiu). Observatori: Cristina Babadag (Alexandria) și Mihai Duras (Fieni).

Înaintea ultimului joc din play-out, răsuflam uşuraţi, se anunţa că se măreşte numărul de echipe de la 14 la 16, astfel că, ultima clasată în Liga I, Chindia, va da baraj tur-retur cu C.S. Mioveni, echipa clasată pe poziţia a treia a play-off-ului din a doua ligă. În partida de final reuşim să învingem fără prea mari probleme o echipă intrată în vacanţă, pe F.C. Voluntari, o grupare despre care aveam amintiri neplăcute, cu trei penalty-uri ratate la Târgovişte, în meciul descisiv pentru Liga I, din 2018. Partida a început bine pentru Chindia care a reuşit să marcheze două goluri într-un interval de şase minute prin Berisha şi Yameogo, ambii la a doua reuşită pentru Târgovişte, şutând din afara careului. Primul a trimis imparabil mingea, portarul Cojocaru fiind surprins de forţa şutului, al doilea a şutat inteligent, pe jos, execuţie fără replică pentru acelaşi goalkeeper. Între cele două reuşite, Berisha a avut o ratare mare, iar între minutele 35 şi 37 am crezut că vom evita ultimul loc, când Viitorul Constanța a marcat pe stadionul Dinamo, dar după două minute gazdele au şi înscris, semn clar că dacă vreo echipă ar mai fi dat vreun gol, cealaltă ar fi replicat şi ea cu mingea în plasă, asta pentru că un rezultat de egalitate era reciproc avantajos. Repriza a doua nu a mai adus nimic pe tabela de marcaj. Pe final de joc, Diallo a văzut cartonaşul roşu după o intervenţie la Armaş, nu știam atunci că asistasem la ultimul lui meci în tricoul Chindiei, consemnăm un nou debut la Chindia, Cosmin Gabriel Atanase şi se aude ultimul fluier al centralului în ediţia 2019-2020. Urma barajul cu argeşenii, duminică, 9 august, pe stadionul „Ilie Oană” şi miercuri, 12 august, pe stadionul din Mioveni.

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – F.C. VOLUNTARI 2-0 (2-0)
Au marcat: VALMIR BERISHA, min. 33 și BLAISE YAMEOGO, min. 39.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Diallo, D. Dumitraşcu - Raţă (min. 90+3 Atanase), Bic - Cr. Neguţ (min. 67 C. Dinu), Yameogo, A. Şerban (min. 28 Ivancic) - Berisha (min. 68 D. Florea). Antrenor Emil Săndoi;
VOLUNTARI: Cojocaru - Belu Iordache, Paşcanu, C. Achim (min. 78 Armaş), Kocic (min. 46 C. Costin) - Sanoh (min. 57 Eric de Oliveira), Căpăţînă, De Lucas (min. 46 Gorobsov), Măţan (min. 46 V. Morar) - Ion Gheorghe - Tudorie. Antrenor Mihai Teja.
A arbitrat la centru Andrei Florin Chivulete, ajutat la cele două linii de Mircea Orbuleț și Andrei Constantinescu. Rezervă: Andrei Antonie, toți patru din București. Observatori: Alexandru Deaconu - C.C.A. și Paul Mincu – L.P.F., ambii din București.

Marius Tudor a lucrat în presă începând de la 13 ani, iar la 25, s-a îndrăgostit de Gabriela, partenera sa, dar şi de fotografie în general, de cea de sport, colaborând la Prosport şi Gazeta Sporturilor, de cea de stradă, astfel că lucrările sale au cucerit mapamondul în scurt timp. A descoperit fotografia de nuntă şi a renunţat la job-ul său de birou, a încercat digital mapping, editând timp de 2 ani alături de mai mulţi colegi, BALO-Monitorul Oficial al Franţei, a dezvoltat jocuri online browser based, dar a lucrat şi pentru un magazin de jante auto, dispecer la o firmă de pază, barman şi blogger fiind alte oportunităţi profesionale, în tot acest timp fiind şi „cel mai mişto tip din România”. Nu l-a speriat niciodată munca şi a făcut (aproape) întotdeauna ceea ce i-a plăcut să facă. În fotografia de nuntă se mândreşte cu următoarele: Top 20 ISPWP Spring 2016, SLR Lounge Best 100 Internaţional Photographers, Top 5 MyWed Photographer of the Year în 2016, Finalist MyWed Contest 2014, Top 50 Fearless Photographers în 2014, Top 10 UK Wedding Photography Select şi Menţiune de Onoare IPA, categoria nunţi, în 2015. Cât priveşte fotografiile de la Chindia, ele „vorbesc” despre talentul  lui şi vor rămâne pentru posteritate, vor fi fresca celui de-al zecelea campionat al Târgoviștei în prima ligă. O istorie fotbalistică în imagini, arc peste un timp de 60 de ani, de la Mișu Avanu la Nicu Milea, de la Gheorghe Tache și Ion Scârlea la Gheorghe Safta şi de la Nicu Roşu la Marius Tudor, din 1960 în 2020. O viață de jurnalist, un om despre care vom mai auzi, și vom scrie cu certitudine. Cu „tunul” foto pe fotbaliști!















Înainte de prima manşă a barajului cu Mioveni, vine vestea morţii lui Gheorghe Liţă, tatăl fotbalistului Bogdan Liţă, dispărut prematur în 1996, într-un accident de circulaţie căruia i-a căzut victimă şi portarul Cristian Igescu. În 2019, nea Gigi Liţă oferise un interviu jurnalistului Costin Mihai, în SportImpact, în care şi-a rememorat viaţa şi momentul crunt al despărţirii de fiul său: „Nu împlinise 7 ani când l-am dus la fotbal. Eugen Popescu s-a ocupat de pregătirea lui, Marin Olteanu l-a promovat la prima echipă, iar cu Silviu Dumitrescu a promovat în Liga 1. Nu mi-a lipsit niciun meci al lui, singurul la care nu am putut ajunge este chiar ultimul pe care l-a jucat, la Craiova. Veneam de la Iași, am intrat într-un peco să alimentez la Adjud și, în loc de benzină, mi-au băgat motorină. Bogdan a făcut atunci un meci foarte bun, a dat pasă de gol, fiind declarat jucătorul etapei. Când a revenit de la Craiova, s-a oprit la Găești, la nuntă la Mielușică. Seara a venit acasă, l-a luat pe Cristi Igescu și au plecat spre București. Îl chemase Pițurcă la lotul de tineret și trebuia să se prezinte luni de dimineață, pentru un meci cu Cehia. Eu i-am dat telegrama de convocare. A vrut să meargă în București de sâmbătă seara, să joace biliard cu Adrian Ilie și cu Sabin Ilie. Dimineață m-a anunțat Poliția, iar la 7.30 eram la locul accidentului. De atunci nu a trecut nici măcar o zi în care să nu mă gândesc la băiatul meu. Am supraviețuit prin fata mea, Ionela, și prin nepotul pe care mi l-a dăruit. Atunci am avut nevoie de consiliere psihologică, însă durerea nu trece niciodată. Eu nu am dușmani, însă dacă aș avea, nici celui mai mare dușman nu i-aș dori să trăiască prin așa ceva. Noi zilnic vorbim în casă despre Bogdan, chiar dacă au trecut 23 de ani de atunci. L-aș fi văzut acum antrenor, îi plăcea prea mult fotbalul. Începuse Facultatea de Educație Fizică și Sport, făcuse și Școala de Arbitri, împreună cu Igescu, Țermure, Toboșaru. De câte ori îl visez, e numai pe stadion, însă niciodată pe cel de la Târgoviște. Mi-ar fi plăcut ca nepotului meu, de 16 ani, care seamănă foarte mult cu Bogdan, să-i placă sportul, fotbalul, dar nu e atras. În schimb, vorbește fluent patru limbi, fără cea română”.

Prima manşă a barajului cu Mioveni, 9 august 2020, ora 20.30, stadionul „Ilie Oană” din oraşul lui Nenea Iancu Caragiale. Aflăm că Viorel Moldovan, antrenor principal, Francisc Dican, secund şi Stelian Isac, preparator fizic, toţi trei până pe data de 30 iunie la Chindia au semnat contracte pentru aceleaşi funcţii cu Petrolul Ploieşti, jucătorului nostru Filip Dangubic i-a expirat contractul şi a părăsit echipa, ca şi Bradley Diallo, plecat la Craiova lui Mititelu, proaspăt promovată în Liga a 2-a. Într-o asemenea situaţie, eram fără accidentații Cherchez, Corbu şi Pițian, cu o bancă de rezerve  „subţire”, în care doar Dinu Moldovan, Liviu Mihai, Daniel Florea şi Iosip Ivancic erau certitudini, în rest vorbeam de tineri fără experiență, precum Ioniţă, Atanase, Negrea, Piftor şi Barbu. Chindia, cu Cornel Dinu titular după multă vreme într-un meci oficial, a dominat autoritar prima repriză, când Mioveni a acuzat din plin diferența dintre dintre cele două ligi ale României. Ovidiu Bic a deschis scorul în minutul 14, profitând de o gafă a defensivei adverse. Yameogo a fost și el aproape de gol în minutul 21, însă portarul Flavius Croitoru s-a opus. Echipa pregătită de Claudiu Niculescu a mai avut emoții în primul act la șuturile expediate de Ivancic și Andrei Șerban. Repriza secundă a început respectând același scenariu. Yameogo, unul dintre cei mai activi fotbaliști de pe teren, i-a „furat” mingea lui Gherghe și a plasat-o la colțul lung, dar Croitoru, bine poziționat, a reușit să respingă în lateral. Mioveni a fost pentru prima oară aproape de gol în minutul 55. Massaro, din 16 metri, nu a tras suficient de bine pentru a-l învinge pe Aioani. Câteva secvențe mai târziu, Berisha, aflat într-o poziție ideală a primit o pasă excelentă de la Yameogo, însă a luftat nepermis. Unii ratează, alții înscriu, asta este concluzia minutelor 73-74 din meci. Italianul Massaro se pierde în fața lui Aioani din câțiva metri, pentru ca un minut mai târziu, Ivancic să dubleze avantajul Chindiei, din excelenta centrare a lui Martac. Scorul putea să fie și mai mare, dar Daniel Florea a trimis în bară, după o acțiune spectaculoasă în min. 77, în care a trecut cu mingea la picior prin apărarea argeşeană. Pe final, oaspeţii forţează înscrierea unui gol, dar a fost în zadar, astfel că echipa lui Săndoi devine mare favorită să continue în Liga 1. Titlu sugestiv în „Gazeta Sporturilor” după înfrângerea Mioveniului: „Prea mici pentru cei mai slabi din Liga 1! Dâmbovițenii, mari favoriți înainte de retur”.



A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - C.S. MIOVENI 2-0 (1-0)
Au marcat: OVIDIU BIC, min. 14 și IOSIP IVANCIC, min. 74.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, C. Dinu, D. Dumitrașcu - Cr. Neguț (min. 58 D. Florea), Bic, Rață, A. Șerban (min. 38 Ivancic) - Yameogo - Berisha (min. 79 L. Mihai). Antrenor: Emil Săndoi.
MIOVENI: Flavius Croitoru - Alexe, Gherghe, Beța (min. 71 Ed. Stoica), Burnea - Rădescu, M. Șerban, Anghelina (min. 78 Raul Costin), Ișfan (min. 38 Massaro) - Hergheligiu (min. 71 Coșereanu), V. Balint (min. 77 Măzărache). Antrenor: Claudiu Niculescu.
A arbitrat la centru Istvan Kovacs (Carei), ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu (Bucureşti) și Ovidiu Artene (Vaslui). Rezervă: Marian Barbu (Făgăraş). Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) - C.C.A., Octavian Goga (Braşov) - F.R.F.

În meciul decisiv pentru promovare în liga a 3-a dintre Voința Budeasa şi Roberto Ziduri, ambele învingătoare cu acelaşi scor în primele partide, s-au impus argeşenii cu 3-0. S-a jucat tot pe stadionul din Râmnicu Vâlcea, arbitrii fiind Ionuţ Coza, din Cernica - Ilfov, ajutat la cele două linii de Ionel Valentin Dumitru, din Gherghiţa - Prahova și Florin Păunescu - Rm. Vâlcea, observatori au fost Fevronia Ion, din Craiova și Duras Mihai, din Fieni - Dâmboviţa, marcatori Bogdan Stancu, Iulian Tameș şi Marian Marcu. Ziduri a început meciul cu portarul Curiman, fundaşii Dicu, Ștefan, Sandu, Mirescu, mijlocaşii Rusu, Niță, Ioniță şi atacanţii Costea, Verdeș, Lețu. Era o înfrângere, mai era varianta de a promova şi de pe locul secund, dar principalul criteriu de departajare al echipelor de pe locul al 2-lea din grupele de baraj nu a ținut de golaveraj, ci de fair-play, respectiv de cartonaşele galbene şi roşii primite. 



Roberto Ziduri rămânea astfel în campionatul judeţului Dâmboviţa, deşi fusese chiar foarte aproape să acceadă în a treia ligă din România, din cauza unui cartonaș roșu primit în ultimul meci, iar antrenorul Augustin Voinea prezenta situația printr-o postare pe Facebook „Am aflat dintr-o sursă sigură din cadrul F.R.F. că echipa noastră nu este printre cele 7 de pe locul 2 care au promovat. Deci nu suntem promovați! Principalul criteriu de departajare a fost criteriul fair-play, adică numărul cartonașelor galbene, nu golaverajul cum am crezut noi, cei din staff și o parte din presa locală! Pentru asta vreau să îmi cer scuze public finanțatorului nostru pentru că a avut încredere în mine și ne-a asigurat toate condițiile pentru performanță și, nu în ultimul rând, tuturor persoanelor care ne-au trimis încurajări și felicitări după acest miniturneu! Îmi asum în totalitate acest eșec, a fost numai vina mea și sper că, cel care o să vină în locul meu să promoveze această echipă pentru că știu cât de mult și-a dorit finanțatorul nostru acest lucru! Încă o dată îmi cer scuze tuturor celor care au avut încredere în mine și i-am dezamăgit!” transmitea Gusti Voinea. Cele șapte clasate pe locul 2 în mini-grupele de baraj: C.S.O. Plopeni (Prahova), Avântul Valea Mărului (Galați), C.S.M. Râmnicu Sărat (Buzău), Sportul Șimleu Silvaniei (Sălaj), Măgura Cisnădie (Sibiu), C.S. Ocna Mureș (Alba) și Bărăganul Ciulnița (Ialomița), iar echipele de pe locul 2 care ratau promovarea erau Siretul Dolhasca (1 punct pe teren, golaveraj 1-4), Sporting Juniorul Vaslui (3 puncte pe teren, golaveraj 4-2), C.A. Oradea (3 puncte pe teren, 3-4 golaveraj), Ştiinţa Turceni (3 puncte pe teren, golaveraj 3-4), C.S.M. Jiul Petroşani (0 puncte pe teren, 3 la masa verde, golaveraj 3-3), Roberto Ziduri (3 puncte pe teren, golaveraj 4-3), Minerul Costeşti (0 puncte pe teren, 3 puncte la masa verde, golaveraj 3-3). Astfel, constatăm o ciudată decizie a F.R.F. de a promova anumite echipe care și-au câștigat meciurile la „masa verde”, în timp ce altele au obținut puncte pe teren și nu au primit dreptul de a promova, chiar dacă aveau și un golaveraj mai bun, fapt care a adus supărare finanţatorului Dan Negriloaia, directorului sportiv Armand Mihălăchioiu, staff-ului tehnic şi jucătorilor noştri. Era posibil ca patronul formației din Ziduri să dezarmeze şi să renunţe la fotbal, deşi mai exista şi şansa ca, totuşi, Roberto să fie acceptată la Liga a 3-a. Se mai văzuseră minuni, de exemplu Chindia, ultima clasată şi aparent fără scăpare, dar apoi a apărut barajul salvator sau a celor de la F.C. România, care au anunțat desfiinţarea, pentru ca ulterior să primească o sponsorizare de 750.000 de lire sterline, pentru următorii 5 ani. C.S.M. Râmnicu Sărat - 1 pct., Sportul Șimleu Silvaniei și Bărăganul Ciulnița, ambele cu 0 puncte au fost favorizate de regulament, în timp ce Sporting Juniorul Vaslui, C.A. Oradea, Ştiinţa Turceni și Roberto Ziduri, care au obținut câte trei puncte pe teren, jucând ambele partide de la baraj, rămâneau în Liga 4. Întrebarea rămâne și de ce Sportul Șimleu Silvaniei și Bărăganul Ciulnița, ambele cu 0 puncte obținute pe teren și cu golaveraj de 3-2, respectiv 3-6 promovau în fața unor echipe ca Sporting Juniorul Vaslui, Roberto Ziduri, ambele cu câte 3 puncte obținute pe teren și cu golaveraj 4-2, respectiv 4-3, C.A. Oradea și Ştiinţa Turceni, ambele cu câte 3 puncte obținute pe teren și cu golaveraj 3-4. Era corectă o departajare fair-play între echipe care nu au jucat și au obținut puncte la „masa verde” și altele care au trebuit să muncească pentru aceleași puncte și, evident, nu aveau cum să nu primească și cartonașe? Ziduri avea 4 cartonase galbene şi unul roşu, primit de Alin Ştefan, chiar în derby-ul cu Budeasa. Evident că Șimleul şi Ciulniţa nu aveau niciun cartonaş pentru că nu jucaseră nici măcar un minut. Din minunatele aberaţii ale Federaţiei Române de Fotbal...



Vară perfectă pentru tenismenul târgoviștean Radu Papoe! Sportivul legitimat la C.S. Dinamo București a devenit noul campion național U18. În lupta pentru medalia de aur la Naționalele de vară din acest an, Papoe și-a învins colegul de la Dinamo, Mihai Coman, cu scorul 6-3, 6-0. La ediția din acest an a Campionatelor Naționale Individuale U18, găzduite de municipiul Iași, fostul tenismen al Clubului Sportiv Târgoviște a avut parte de un parcurs excepțional, câștigând majoritatea meciurilor în doar doar două seturi. Singurul joc care a durat trei seturi a fost cel din finală. În primul tur, Papoe l-a învins pe Ioan Teglas (C.S. Winners TC) cu 6-2, 6-1, iar în turul secund a trecut de Luca Dobronăuteanu (A.C.S. Tennis Team București) cu 6-2, 6-0. În sferturi, dâmbovițeanul l-a depășit pe Dragoș Cazacu (Asociația Tenis Club Bright) cu 6-0, 6-1, iar în semifinale, Papoe l-a învins pe fostul său coleg de la C.S. Târgoviște, dar totodată actualul său coleg de la Dinamo, târgovișteanul Vlad Breazu, cu 6-1, 6-2. Titlul de la Naționalele U18 este cel mai important rezultat din cariera tenismenului târgoviștean. Radu Papoe este numărul 1 în România la categoria sa de vârstă, numărul 286 ITF juniori, numărul 1494 ATP și 1074 ITF seniori. De asemenea, Radu Papoe este văzut de specialiști ca fiind una dintre marile speranțe ale tenisului românesc, alături de Filip Jianu, Nicholas Ionel și Cezar Crețu.


12 august, ora 18.30, stadionul Mioveni. Argeșenii sperau să întoarcă rezultatul din primul meci, iar returul a început perfect pentru ei. În minutul 7, Hergheligiu a marcat după o centrare venită din partea stângă, scăpând din marcaj. Gazdele au continuat să preseze, dar Chindia s-a așezat bine în apărare, reușind să închidă culoarele spre poarta lui Aioani. Pericolul a venit la poarta formației din Târgoviște în urma a două cornere, dar fără efect pe tabelă. Și când arbitrul se pregătea să fluiere finalul primei reprize, Ivancic a adus egalarea, marcând din apropiere după o centrare a lui Yameogo. Cu 2-0 pentru Chindia în tur, misiunea formației pregătită de Claudiu Niculescu s-a complicat, deși argeșenii au continuat să spere. Au început repriza a doua în atac, dorind să revină repede în joc. Oaspeții s-au organizat însă bine în defensivă, ținându-i departe de poarta lui Aioani. Prima ocazie a reprizei secunde a aparținut Chindiei, în min. 76, când Florea a șutat modest, dintr-o poziție bună.  Același Daniel Florea nu a fost mai inspirat nici trei minute mai târziu, iar Yameogo a fost blocat de Croitoru în min. 89. Până la final nu s-a mai întâmplat nimic notabil, iar Chindia va evolua în Liga 1 și în sezonul 2020 - 2021. 
„Pentru noi a fost o perioadă foarte grea. Să preiei o echipă cu șase săptămâni înainte de a se încheia campionatul,  nu era ușor,  știți și dumneavoastră. Mă refer la situația care era la vremea respectivă. Și noi am avut la început niște jocuri nu prea reușite și meritam să adunăm puncte. Au fost și unele greșeli, dar asta mai puțin contează acum. În rest, nu știu ce va urma pentru că am fost focusat doar pe acest baraj. Mă bucur pentru această realizare, sunt convins că va urma o perioadă foarte grea, pentru că nu știu care este situația jucătorilor, care din ei au finalizat contractele. Efectiv nu am avut timp să mă ocup și de acest aspect. Mai e foarte puțin timp până când începe următorul campionat. Acum, mai sunt vreo 10 zile până la debutul sezonului următor. În zilele următoare sau poate mâine, o să avem o discuție cu conducerea, vom vedea care este situația și împreună cu conducerea vom lua o decizie” preciza antrenorul Emil Săndoi.


C.S. MIOVENI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-1 (1-1)
Au marcat: ANDREI HERGHELIGIU, min. 7, pentru Mioveni, respectiv JOSIP IVANCIC, min. 45+1., pentru Chindia.
MIOVENI: Flavius Croitoru - Ghiță, Beța, Burnea (min. 60 Gherghe), Alexe - Rădescu, M. Șerban (min. 2 Hergheligiu), Raul Costin, Coșereanu (min. 56 Măzărache) - Anghelina (min. 60 Ișfan), V. Balint. Antrenor: Claudiu Niculescu.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, C. Dinu, D. Dumitrașcu - Rață (min. 90+1 L. Mihai), Bic (min. 90+1 C. Barbu) - Ivancic, Yameogo (min. 90+1 Pițian), A. Șerban (min. 63 Cr. Neguț) - D. Florea (min. 83 Berisha). Antrenor: Emil Săndoi.
A arbitrat la centru Marius Avram, ajutat la cele două linii de Mircea Orbuleţ, ambii din Bucureşti și Vladimir Urzică (Piatra Neamţ). Rezervă: Andrei Florin Chivulete (Bucureşti). Observatori: Aron Huzu (Sibiu) - C.C.A., Felix Grigore (Bucureşti) – F.R.F.





În campionatul 2019-2020, au jucat: Mădălin Martac, Ovidiu Alexandru Bic și Cristian Daniel Neguț, câte 35 de meciuri, Vadim Rață-32, Alexandru Constantin Benga-31, Marian Mihai Aioani-30, Denis Dumitrașcu-28, Franck Blaise Yameogo-26, Daniel Constantin Florea-25, Liviu Ionuț Mihai și Iosip Ivancic, câte 20, Mihai Daniel Leca și Ovidiu Andrei Pițian, câte 19, Daniel Ionuț Novac-16, Valmir Berisha-15, Filip Dangubic și Andrei Burlacu, câte 14, Robert Sorin Neciu și Cristian George Cherchez, câte 13, Ioan Andrei Dumiter, Mihai Voduț și Laurențiu Corbu, câte 12, Andrei Dragoș Șerban-11, Cornel Dinu și Bradley Diallo, câte 9, Dinu Bogdan Moldovan-8, Alex Tudor Negrea și Cătălin Barbu, câte  6, Alexandru Piftor și Alin Ilie Dudea, câte 5, Adrian Mihai Ioniță și Mihai Alexandru Neicuțescu, câte 4 și Cosmin Gabriel Atanase-1. Pe tot parcursul campionatului au fost în lot Alin Iustin Popescu și Radu Simion, iar în primele etape ale toamnei 2019 au mai fost și Stelian Cucu, Filip Mitrovic și Bogdan Șandru.



Cele 38 de goluri au fost marcate de: Cristian Daniel Neguț-5, Daniel Constantin Florea-4, Ovidiu Alexandru Bic și Cristian George Cherchez, câte 3, Mihai Voduț, Vadim Rață, Liviu Ionuț Mihai, Mihai Alexandru Neicuțescu, Iosip Ivancic, Valmir Berisha și Franck Blaise Yameogo, câte 2, Ioan Andrei Dumiter, Mihai Daniel Leca, Alexandru Constantin Benga, Andrei Burlacu, Ovidiu Andrei Pițian, Adrian Mihai Ioniță, Filip Dangubic, Bradley Diallo, câte 1 gol și Julio César Rodríguez López (F .C. Voluntari) autogol. Au marcat în propria poartă: Leca, cu F.C.S.B., în etapa a 13-a și Pițian, cu Dinamo, etapa  a 19-a. 



Era final de campionat, unul extrem de complicat, în care echipa se subţiase mult după transferul lui Novac, urmat de Dangubic şi Diallo, plecaţi înainte de dubla de baraj şi de debarcările din „barca” Chindiei de după meciul de la Mioveni ale lui Bic, Benga, Ivancic, Piftor, Iustin Popescu şi poate şi ale altora. Nu era loc de lamentări, sentimentalisme și păreri de rău. Aveam fotbaliști care, cel puțin parțial, își făcuseră datoria, dar și alții, mari dezamăgiri. Era oricum cazul ca lotul să fie schimbat foarte mult, nu trebuia uitat faptul că încheiasem Liga I pe ultima poziţie, cea mai slabă echipă din elita fotbalului românesc.



Într-adevăr, am avut două meciuri disputate mai puţin, cele cu „câinii roşii”  care chiar merită câteva comentarii. La reluarea competiţiei de după starea de urgenţă, trebuia să jucăm cu ei meciul de la Bucureşti. Interdicţia prezenţei spectatorilor în tribune din cauza coronavirusului nu a constituit un impediment pentru câţiva suporteri târgovişteni care s-au deplasat în capitală pentru a încuraja Chindia, din fața stadionului de pe Şoseaua Ştefan cel Mare, încrezători în trei puncte salvatoare de la retrogradare, dar a apărut magazionerul lor cu Covid şi nu s-a mai jucat. Apoi, între tur şi retur de play-out, a fost reprogramată restanța şi iarăşi au fost fanii Târgoviștei la datorie, în fața Arenei Dinamo, în speranţa unei victorii care trimitea gazdele direct în Liga a 2-a sau în cel mai bun caz la baraj, dar a apărut avalanşa de cazuri în rândul jucătorilor gazdelor care a amânat partida, inclusiv meciul retur de la Ploieşti cu ei. Aşa că, singurele amintiri din competiţia de final a campionatului cu dinamoviştii rămân pozele suporterilor lângă statuia campionului Ivan Patzaichin. Noroc cu coronavirusul şi cu clasarea lui Dinamo pe penultima poziţie a ierarhiei finale, şi ea retrogradabilă, nu mai discutăm acum că mai avea meciuri restante şi multe alte aspecte, ideea era că dacă bucureştenii nu ar fi fost acolo şi pe ultimele poziţii erau Sepsi, Clinceni, Voluntari, Iaşi şi... Târgovişte, nu se mai punea problema măririi efectivului de la 14 la 16 echipe în Liga 1, retrogradam direct. Aşa, tragem şi concluzia de play-out, una plină de învăţăminte şi de mult adevăr.



 

Dinamo și pandemia au salvat-o pe Chindia!

---


STATISTICĂ

Până la noua întrecere de Liga I, la finalul ediției 2019-2020, să prezentăm palmaresul fotbalului târgoviștean în cele 10 campionate din prima divizie: 336 de partide jucate, 104 câștigate, 72 de egaluri, iar în 160 au fost înfrângeri, golaveraj 350 – 533, în total 310 puncte acumulate.

 

            În cele 336 de partide de prima divizie au evoluat 180 de jucători:

Ion Ene 187, Ionel Pitaru 150, Nicolae Kallo II 130, Gheorghe Greaca 129, Silviu Dumitrescu 127, Dumitru Gheorghe-Tică 124, Ilie Niculescu-Dibari 110, Florea Alexandru 107, Petre Marinescu 91, Ion Constantin 89, Florin Grigore 87, Claudius Sava 82, Nelu Isaia 80, Octavian Popescu 74, Gheorghe Tătaru II 71, Narcis Răduț Coman 69, Adrian Furnică, Constantin Miia, Mario Agiu, câte 62, Vasile Aelenei 60, Adrian Laurențiu Bogoi 58, Cristian Florin Ţermure 55, Nicolae Enache şi Ion Ştefănescu, câte 51, Cosmin Sebastian Becheanu 50, Gheorghe Voinea 48, Marcel Ghergu 47, Irinel Constantin Voicu 39, Cristian Bălaşa 38, Răzvan Sorin Toboşaru şi Dumitru Jipa-Mitică, câte 36, Ovidiu Alexandru Bic, Mădălin Marius Martac, Cristian Daniel Neguț, câte 35, Viorel Radu şi Marius Stoica, câte 34, Vadim Rață 32, Marius Luca și Alexandru Constantin Benga, câte 31, Gheorghe Burleanu și Marian Mihai Aioani, câte 30, Marian Jilăveanu 29, Gheorghe Filipescu-Ață, Cezar Dinu, Denis Constantin Dumitrașcu, câte 28, Dumitru Economu-Mitică şi Remus Ion Gâlmencea, câte 27, Franck Blaise Yameogo 26, Mihai Niţescu și Daniel Constantin Florea, câte 25, Eugen Popescu, Nicolae Petrescu, Ion Marin-Floraru, Marin Petre, Mihai Mărgelatu, Cornel Turcu, Mihai Antal, câte 24, Marin Andrei, Mircea Cojocaru, Mihail Sinel Ristea, câte 23, Pavel Mureşan-Muri, Răzvan Tomescu, Marian Alexandru, câte 22, Alexandru Lazăr-Săndulici, Constantin Chiriţă, Mihai Stoichiţă, Lucian Nan, câte 21, Laurenţiu Aurelian Reghecampf, Ion Ceauşu, Iosip Ivancic, Liviu Ionuț Mihai, câte 20, Mircea Cruţiu, Mitică Niculcioiu, Dan Ion Mieluşică, Mihai Daniel Leca, Ovidiu Andrei Pițian, câte 19, Ion Cazacu-Oaie şi Marius Priseceanu, câte 18 Marian Aliuţă 17, Aurel Georgescu, Gheorghe Iulian Dumitraşcu, Daniel Ionuț Novac, câte 16, Ion Prandea și Valmir Berisha, câte 15, Paul Niculescu, Constantin Tănase, Daniel Stanciu, Filip Dangubic, Andrei Burlacu, câte 14, Cornel Prodanciuc, Gheorghe Cristian Bărbulescu-Dodu, Iordan Eftimie, Nicolae Dobrin, Marcel Lică, Daniel Ostafi,  Cristian Eugen Negru, Robert Sorin Neciu, Cristian George Cherchez, câte 13, Nicolae Stancu, Traian Miu, Romică Tudor, Ioan Andrei Dumiter, Mihai Voduț, Laurențiu Nicolae Corbu, câte 12, Aurel Iordache-Zozo, Lucian Amarghioalei, Vasile Bârdeş-Sică, Cătălin Grigore, Marius Dan Mitu, Gabriel Dumitru, Andrei Dragoș Șerban, câte 11, Bogdan Liţă, Dan Diac, Mircea Traian Onisemiuc, Radu Cozma, câte 10, Mircea Barac, Mihai Baicu, Sorin Ionuț Rădoi-Tule, Marian Pană, Bradley Diallo, Cornel Dinu, câte 9, Ştefan Marcu-Fane, Marcel Ghioacă-Magellan, Victor Glăvan, Daniel Caibăr, Codruţ Sorin Ciobanu, Dinu Bogdan Moldovan, câte 8, Ion Ciceu, Claudiu Nicolae Moldovan, Tudorel Vișan Zamfirescu, Marian Grama, câte 7, Decebal Neagu-Puiu, Cristian Niţă, Ion Stăncescu, Paul Peniu, Mihai Drăguş, Viorel Matinca, George Visalom, Cătălin Barbu, Alex Tudor Negrea, câte 6, Daniel Manea, Daniel Duşmanu, Emilian Hulubei, Leonard Mario Strizu, Ştefan Godeanu, Daniel Florea, Alexandru Piftor, Alin Ilie Dudea, câte 5, Ion Decu, Nicolae Martin, Vasile Marcel, Ionel Fulga, Adrian Mihai Ioniță, Mihai Alexandru Neicuțescu, câte 4, Eugen Moisescu-Gigi, Nicolae Rus II, Tinel Andreescu, Fani Vrânceanu, Adrian Oprea, câte 3, Constantin Zamfira, Marian Istrate, Gheorghe Dumitrescu, Cristian Igescu, Marian Ene, Ioan Constantin Marcu, Cristian Ivan, Marius Carol Pietraru, câte 2, Nicolae Matei, Mircea Stan, Marcel Potorac, Constantin Pietroianu, Paul Turbatu, Ernest Grozavu, Nicolae Ghioacă, Dan Pescaru, Valentin Dan Monea, Bogdan Bunea, Cătălin Chiru, Adrian Petre, Cosmin Gabriel Atanase, câte 1 joc.

            Cele 350 goluri au fost marcate de 96 de jucători, 91 de târgovişteni şi 5... autogoluri:

Petre Marinescu 31, Claudius Sava 23, Gheorghe Greaca 17, Florin Grigore 14, Ion Ene 13, Nicolae Kallo II 12, Gheorghe Tătaru II 11, Mario Agiu 9, Marian Jilăveanu 8, Ion Cazacu-Oaie şi Octavian Popescu, câte 7, Nelu Isaia şi Cristian Bălaşa, câte 6, Constantin Chiriţă, Ionel Pitaru, Nicolae Dobrin, Ion Marin-Floraru, Viorel Radu, Marius Luca, Ion Constantin, Mihai Antal, Cristian Daniel Neguț, câte 5, Mircea Cruţiu, Pavel Mureşan-Muri, Paul Niculescu, Alexandru Lazăr-Săndulici, Marin Petre, Gheorghe Burleanu, Daniel Constantin Florea, câte 4, Silviu Dumitrescu, Florea Alexandru, Marcel Ghioacă-Magellan, Cristian Eugen Negru, Marian Alexandru, Cezar Dinu, Cristian Florin Ţermure, Marcel Ghergu, Dumitru Gheorghe-Tică, Ovidiu Alexandru Bic, Cristian George Cherchez, câte 3, Aurel Iordache-Zozo, Gheorghe Filipescu-Ață, Dumitru Economu-Mitică, Vasile Aelenei, Mihai Stoichiţă, Mitică Niculcioiu, Ion Ceauşu, Mihai Drăguş, Gabriel Dumitru, Victor Glăvan, Răzvan Sorin Toboşaru, Marius Stoica, Marian Aliuţă, Vasile Bârdeş-Sică, Gheorghe Iulian Dumitraşcu, Remus Ion Gâlmencea, Laurenţiu Aurelian Reghecampf, Mihai Voduț, Vadim Rață, Liviu Ionuț Mihai, Mihai Alexandru Neicuțescu, Iosip Ivancic, Valmir Berisha, Franck Blaise Yameogo, câte 2, Mircea Barac, Nicolae Petrescu, Mihai Niţescu, Ion Ştefănescu, Adrian Furnică, Traian Miu, Ilie Niculescu-Dibari, Mihai Mărgelatu, Iordan Eftimie, Lucian Amarghioalei, Cornel Turcu, Paul Peniu, Cosmin Sebastian Becheanu, Leonard Mario Strizu, Adrian Laurențiu Bogoi, Bogdan Liţă, Mircea Traian Onisemiuc, Sorin Ionuț Rădoi-Tule, Mihail Sinel Ristea, Ioan Andrei Dumiter, Mihai Daniel Leca, Alexandru Constantin Benga, Andrei Burlacu, Ovidiu Andrei Pițian, Adrian Mihai Ioniță, Filip Dangubic, Bradley Diallo, câte 1 gol și 5 autogoluri, cadouri de la Ștefan Codruț Domşa şi Angelo Dumitru Alistar, ambii Ceahlăul Piatra Neamț, Tudorel Pelin-Oţelul Galaţi, Iulian Crivac-F.C. Argeş și  Julio César Rodríguez López-F.C. Voluntari.








BIBLIOGRAFIE


Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Almanahul Flacăra, Revista Flacăra, Revista Urzica, Jurnal de Dâmboviţa, ProSport, Liga2.prosport.ro, ziarullumina.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, https://www.facebook.com/ChindiaTargoviste pagina suporterilor, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, libertatea.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, https://www.facebook.com/muzeuldefotbal, http://sanuuitam.blogspot.com/ dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, facebook.com/Chindia Targoviste, http://artinfonews.ro, https://www.bugetul.ro/, http://epaminonda-epaminonda.blogspot.com/, Targoviste.ro, http://www.ucv1948.ro/,  http://imagoromaniae.ro/, facebook.com/Targovistea in imagini - fotografii si carti postale, bluelions.ro, https://www.fanpop.com/, gsp.ro, prosport.ro, http://www.fc-sheriff.com/,  B1TV, MDI TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, digisport.ro, digi24.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, lobbyandadvocacy.weebly.com, Compania Națională de Investiții, Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă de Fotbal,  o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.  

De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.

Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Marian Sterea, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, Răzvan Păsărică, Gheorghe Flușter, Cristian Preda, Alexandru Dobre, Florian Ispas-www.fotoart-studio.ro, Gabriel Boriga, caricaturile semnate de domnii Matty, Neagu Rădulescu, Alexandru Clenciu,  Romulus Scarlat-SIR, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.

MULŢUMESC TUTUROR!

Gabriel Degeratu

Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 51, O FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ (returul ediției 2022 – 2023)