FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 42, VICTORIE LA ASTRA GIURGIU, EGAL LA F.C.S.B. (returul ediției 2019-2020)
CAPITOLUL 42
VICTORIE LA ASTRA GIURGIU, EGAL LA F.C.S.B. (returul ediției 2019-2020)
„Balet” fotbalistic la Chindia - Gaz Metan
|
Returul a început pentru
Chindia ca şi turul, cu un egal cu Gaz Metan. Atunci a fost 2-2 la Mediaş,
acum a fost 1-1 pe stadionul „Ilie Oană”, din Ploieşti. Noi am început fără
Daniel Florea şi Cristian Neguț, dar cu Yameogo şi Cristian Cherchez titulari,
ultimul fiind chiar căpitanul echipei. Oaspeţii au avut ocazii mari în
debut prin Dumitru Cardoso, alintat Mitică și Droppa, dar şi o bară,
apoi Cherchez are o „foarfecă” spectaculoasă care nu găseşte poarta, iar cu 7
minute înainte de finalul primei reprize, Darius Olaru şutează în transversală.
După mai mult de o oră de joc, în minutul 64, Sergiu Buș profită de gafa
portarului Marian Aioani şi marchează, pentru ca Andrei Pițian să egaleze, în
final, cu o superbă lovitură de cap, la vinclu, pe colțul lung, la centrarea
lui Cristi Cherchez care în minutul 67 îi testase reflexele lui Pleșca,
printr-un șut din afara careului. Chindia nu a cedat și a căutat să înscrie şi
să câștige cele 3 puncte, în ultimele minute ale jocului, încurajați de
entuziaştii spectatori veniţi din Dâmboviţa, iar la ultima fază a meciului,
goalkeeperul Târgoviștei a avut o intervenție extraordinară la o fază în care
medieşenii puteau marca, pe un atac rapid, în superioritate
numerică. Oaspeţii au terminat meciul în zece oameni, după ce italianul
Roberto Romeo a primit în minutele adiţionale al doilea cartonaş galben, dar
Gaz Metan a ratat victoria la ultima fază de atac. Andrei Pițian a fost ales în
echipa etapei, iar Martac şi Aioani erau integraliști în tricoul echipei
noastre, după 14 etape, ceilalți fotbaliști cu toate minutele în campionatul
Ligii I fiind doi portari, Mirko Pigliacelli de la Craiova și Răzvan Pleșca-Gaz
Metan Mediaș. De remarcat din meciul cu medieşenii este faza amuzantă de la o
lovitură liberă, care i-a avut drept protagonişti pe Mihai Voduț şi pe arbitrul
gălăţean Adrian Cojocaru, fluieraşul blocându-l involuntar pe atacantul nostru
care intenţiona să intre în posesia balonului la o fază exersată îndelung la „rece”.
Fanii i-au strigat lui Viorel Moldovan ca la următoarea şedinţă de pregătire,
la exerciţiul în cauză, să mai planteze un manechin pe poziţia unde era
arbitrul, pentru ca la meciul cu Viitorul chiar să ne iasă schema şi să şi
marcăm. Sau să-l aducă chiar pe central, aşa neinspirat, imobil şi de netrecut
cum a fost la meciul cu noi, ar fi fost perfect ca
obstacol pe gazon!
Luptă crâncenă pentru balon între Voduț și ... arbitrul Cojocaru
Gol
european pentru Pițian
|
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - GAZ METAN 1-1 (0-0)
Au marcat: ANDREI PIȚIAN, min. 86, pentru Chindia, respectiv SERGIU BUȘ, min. 64 pentru Gaz Metan.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Pițian, D. Dumitrașcu - Bic, L. Mihai (min. 60 Rață) - Yameogo, Cherchez, Dumiter (min. 80 Cr. Neguț) - Voduț (min. 69 Burlacu). Antrenor: Viorel Moldovan.
GAZ METAN: Pleșca - Velisar, Larie, M. Constantin, R. Romeo - Chamed (min. 72 Fernandes), Diakota, Droppa - Dumitru Cardoso (min. 81 Drăghici), Sergiu Buș, Darius Olaru (min. 85 N. Roșu). Antrenor: Edward Iordănescu.
A arbitrat la centru Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi), ajutat la cele două linii de George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel) şi Marius Cristian Marchidanu (Brăila). Rezervă: Lucian Rusandu (Sfântu-Gheorghe). Observatori: Vasile Bratu (Slobozia) – C.C.A., Iulius Nemţeanu (Ghermăneşti-Ilfov) - L.P.F.
În runda a 15-a, jucăm pe stadionul din Ovidiu cu Viitorul Constanța, formație antrenată de Gică Hagi şi prezidată de mai vechea noastră cunoștință, Gică Popescu. La dobrogeni evoluau un jucător născut şi crescut la Târgovişte, Cosmin Matei şi doi fotbalişti care au fost sub Turn, chiar la Noua Chindie, Cătălin Căbuz şi Sebastian Mladen. Meciul a început prost pentru noi, am primit primul gol în minutul 7, când George, băiatul lui Ionel Ganea, a marcat profitând de greşeala portarului Aioani. Ai noştri au șansa restabilirii echilibrului pe tabelă, dar mingea trimisă cu capul de Yameogo e respinsă de Căbuz, la fel ca și șutul din 16 metri al lui Cristi Neguț, în timp ce execuția lui Liviu Mihai s-a oprit în bara laterală a porții. Tot în primele zece minute ale întâlnirii, arbitrul jocului a acordat doar lovitură liberă după ce Daniel Constantin Florea este faultat clar în careu de Țâru și nu penalty, așa cum ar fi fost corect. La capătul dominării totale a Chindiei, Viitorul a avut și ea șansa majorării scorului, șutul lui Ganea lovind transversala, dar în minutul 26, Boboc, jucătorul Viitorului, ridică scorul la 2-0. În actul secund, echipa mai bună pe teren a fost tot cea gazdă, şi, pe final de joc, Ciobanu a irosit o ocazie imensă de gol, pentru ca în ultimele secvențe ale întâlnirii, Louis Munteanu, un puşti de doar 17 ani, născut în 2002, să stabilească scorul final al jocului, cu un şut spre vinclu, din afara careului.
Suporterii Chindiei, amintire de la Marea
Neagră
|
În tribune au fost doar 800 de spectatori, între care inimoasa noastră galerie şi mulţi fani dâmboviţeni veniţi la malul mării, pe o vreme potrivnică, cu ploaie şi vânt puternic. Înfrângerea a provocat supărare lui Viorel Moldovan: „Lucrurile s-au destabilizat după ce am primit primul gol pe o greșeală a lui Marian Aioani. Am reacționat bine și am avut câteva oportunități să egalăm, poate și un penalty, nu știu dacă a fost. Dacă nu s-a dat, asta este, nu vreau să comentez. Sunt dezamăgit, aveam speranțe mari. N-am reușit să contracarăm dinamica lor de la mijlocul terenului. Pot să spun că a doua repriză a fost a noastră, iar scorul destul de sever. Ne strângem acum, ne lingem rănile și o luăm de la capăt. Știam că vom avea un meci dificil, Viitorul este o echipă cu o dinamică bună de joc. Din păcate, am făcut cadouri și am fost naivi”.
VIITORUL CONSTANȚA - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 3-0 (2-0)
Au marcat: GEORGE GANEA, min. 7, RADU BOBOC, min. 26 şi LOUIS MUNTEANU, min. 90.
VIITORUL: Căbuz - Boboc, Țîru, Mladen, De Nooijer - Ciobanu, Achim, Houri (min. 84 Dulca) - C. Matei (min. 56 Munteanu) - Iancu, Ganea (min. 72 S. Filip). Antrenor: Gică Hagi.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Pițian, Neciu (min. 72 Cherchez) – Bic, Cr. Neguț (min. 79 Dumiter), Rață (min. 34 Ivancic), L. Mihai, Yameogo - D. Florea. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru Marcel Bîrsan (Bucureşti) ajutat la cele două linii de Florin Păunescu (Râmnicu Vâlcea) şi Vlad Bârleanu (Bucureşti). Rezervă: Bogdan Dumitrache (Bucureşti)
Observatori: Liviu Ciubotariu (Galaţi) – C.C.A., Constantin Ţolea (Galaţi) – L.P.F.
„Of,
ce dor, ce chin, ce jale/Pe la poarta dumitale”, Marian Aioani încasează al
treilea gol
|
Valentin Marian
|
La Liga a 3-a, în Dâmboviţa, are loc o schimbare de antrenor la F.C. Pucioasa, noul tehnician al „bombonarilor” devenind secundul Valentin Marian, care i-a luat locul lui Romică Ciobanu, antrenor care a ales să se despartă de echipă după meciul cu Unirea Bascov, ce a contat pentru etapa a 11-a a campionatului. În disputa cu argeșenii, Pucioasa a pierdut cu 2-4, după ce în minutul 7 al întâlnirii conducea cu 2-0. Ciobanu fusese numit principal la Pucioasa în a doua partea lunii mai 2019, când l-a înlocuit pe Cosmin Lunescu. Valentin Marian a fost secund al echipei de sub Patrana şi cu Romică, și cu Cosmin. După 11 etape, F.C. Pucioasa ocupa locul 15 în serie, cu doar 8 puncte acumulate. Obiectivul noului tehnician consta în două victorii, dacă nu chiar trei sau un egal în următoarele 4 meciuri. Dacă nu, urma... următorul antrenor principal!
Ne bucurăm când vin veştile despre doi internaţionali de-ai noştri, Vadim Rață şi Marian Aioani. Fotbalistul originar din Chişinău a fost din nou chemat la prima reprezentativă a Republicii Moldova, astfel, jucătorul în vârstă de 26 de ani, cu 4 selecţii în prima reprezentativă a ţării sale va avea şansa să joace în meciurile cu Franța şi Islanda din preliminariile EURO 2020. De asemenea, Marian Aioani a fost convocat din nou la naționala de tineret U21 pentru dubla cu Finlanda și Irlanda de Nord, din calificările pentru EURO 2021.
Şi vine meciul cu „prăzării” din Bănie, intraţi pe terenul de pe stadionul „Ilie Oană” cu trei dâmboviţeni în „11-le” de start, Mihai Bălaşa, Andrei Ivan şi Valentin Mihăilă, în timp ce la noi, ex-craioveanul Ovidiu Bic e titular, alt jucător legititimat la noi şi trecut pe la Universitatea, Andrei Burlacu, nu e nici măcar pe banca de rezerve, ca şi Andrei Pițian, suspendat şi Daniel Florea, accidentat. Începe meciul, sunt ocazii la ambele părţi, iar în min. 28, rămânem în zece oameni după ce aprigul nostru croat Josip Ivancic a fost eliminat în urma unei lovituri cu cotul, aplicată lui Mihai Bălaşa, la un duel aerian. Am deschis scorul în min. 61 prin Bic, fostul jucător al oltenilor, care s-a plasat excelent şi a şutat din afara careului, la o fază fixă bine iniţiată de Neciu (s-a văzut schema de la antrenamente), iar oaspeţii au egalat după 3 minute, după ce Alexandru Benga a deviat decisiv mingea şutată de un alt Alexandru, Cicâldău, din lovitură liberă. Până la final, Cristi Neguț și-a încercat norocul cu un șut cu exteriorul, mingea ocolind poarta, Chindia - Craiova terminându-se 1-1. Ovidiu Bic şi Mihai Leca au fost aleşi de L.P.F. în echipa etapei a 16-a, iar „Cavalerii Cetății” au afișat la tribuna a doua un mesaj pentru Bogdan Liță și Cristi Igescu, cei doi jucători de marcă ai Chindiei-Micul Ajax, trecuţi în neființă în urma unui accident grav, pe data de 2 noiembrie 1996.
Revenind la meciul cu oltenii, trebuie spus că aceștia nu au reuşit să câştige cu un om în plus timp de 60 de minute, noroc cu devierea... bengoasă, altfel nu era nici remiză. „Un rezultat norocos” şi „Un egal cât o victorie”, erau concluziile celor doi antrenori, Victor Pițurcă, zis Satana, respectiv Viorel Moldovan, alintat Comisarul. Aşa era! Iar cotidianul regional independent „Jurnalul Olteniei” s-a remarcat cu un titlu simpatic: „Norocul Satanei: a dat Benga în târgovişteni!” Dar a mai fost ceva: arbitrajul! Clar împotriva Chindiei, net favorabil oltenilor, e vorba de prestaţia tripletei C. Popa - V. Avram – M. Marica, o culme a incompetenței, să spunem aşa, deoarece nu avem probe pentru ceea ce credem că e de fapt. De remarcat doar faza umoristică de Stan şi Bran, când Bancu l-a faultat pe coechipierul său, Cicâldău şi… surpriză! Craiova a primit lovitură liberă! Cât despre piteşteanul Cătălin Popa, centralul partidei, cu multe scandaluri în spate ce ţin de răsunătoare vicieri de rezultate, trebuie spus că avea un tupeu remarcabil şi un fizic care trăda o lipsă îndelungată de antrenamente de alergare. De altfel, era fluieraşul care intrase în istorie în 30 august 2015, după ce la meciul Steaua-Viitorul a părăsit terenul din min. 12, partida fiind continuată de rezerva Iulian Călin. Atunci s-a accidentat grav tot din cauze care ţin de prea multă... robusteţe fizică!
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - UNIVERSITATEA CRAIOVA 1-1 (0-0)
Au marcat: OVIDIU BIC, min. 61, pentru Chindia, respectiv ALEXANDRU CICÂLDĂU, min. 64 pentru Universitatea Craiova.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Leca, Neciu (min. 80 D. Dumitraşcu) - Cr. Neguţ (min. 89 Novac), Raţă, Bic, Yameogo - Ivancic, Dumiter (min. 77 Voduţ). Antrenor: Viorel Moldovan.
UNIVERSITATEA: Pigliacelli - Vlădoiu, Mihai Bălaşa (min. 63 Acka), T. Ferreira, Bancu - Ivanov (min. 64 A. Ioniţă), Cicâldău, Cosic - Bărbuţ, Andrei Ivan, Valentin Mihăilă (min. 68 Zakaric). Antrenor: Victor Piţurcă.
A arbitrat la centru Cătălin Popa (Piteşti) ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) şi Mihai Marius Marica (Bistriţa). Rezervă: George Rădulescu (Bucureşti). Observatori: Iosif Olah (Sfântu Gheorghe) – C.C.A., Ioan Mironaş (Piatra-Neamţ) – L.P.F.
Să remarcăm faptul că după câteva decenii, Târgoviştea are din nou un jucător convocat la o reprezentativă de seniori. Nu a mai fost cea a României ca pe vremea lui Narcis Coman, Florin Grigore şi Nicolae Dobrin, toţi trei cu convocări la prima naţională în vremea când erau legitimaţi la echipa de sub Turn, ci de Vadim Rață la formaţia Republicii Moldova. Iar tânărul jucător al Chindiei a punctat după nouă minute în partida de pe „Stade de France”, după ce a speculat o eroare a fundașului Clement Lenglet, de la F.C. Barcelona și l-a învins pe portarul Steve Mandanda, fiind primul jucător într-o istorie fotbalistică târgovişteană de peste 100 de ani care marchează pentru o naţională de seniori. Rață era la primul gol la naţională și la al cincilea meci disputat în tricoul Moldovei, debutul său fiind la un amical cu România, din februarie 2015, scor 1-2. Ulterior, Franța a egalat norocos în min. 35 prin Varane, după un fault în atac al lui Giroud asupra lui Koselev şi a marcat golul victoriei în min. 78 din penalty, prin Giroud. Să notăm jucătorii celor două echipe la startul partidei, cu numerele de pe tricou. Franța a început cu 16 Mandanda, 2 Pavard, 4 Varane, 5 Lenglet, 19 Digne, 13 Kante, 12 Tolisso, 10 Mbappe, 7 Griezmann, 11 Coman, 9 Giroud, iar Republica Moldova cu 23 Coșelev, 3 Armaș, 4 Plătică, 5 Posmac, 7 Ioniță, 8 Carp, 10 Cociuc, 11 Gînsari, 14 Crăciun, 15 Jardan, 20 Vadim Rață. La 3 zile, Rață a evoluat şi în ultima partidă din campania de calificare din grupă, Moldova-Islanda 1-2, disputată pe stadionul „Zimbrul” din Chişinău şi a făcut-o din nou bine, fiind iarăşi pe punctul de a marca! Vorba unui hâtru suporter al Chindiei: „Asta-i Răţuşca Moldovană”. De ce „moldovană”? Completează fanul: „Fiindcă-i din Moldova şi pentru că e a lui Moldovan… Viorel. Punct”.
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - C.S.M. POLITEHNICA IAȘI 2-1(0-0)
Au marcat: DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 59 şi CRISTIAN CHERCHEZ, min. 63, pentru Chindia, respectiv PLATINI, min. 47, pentru Iași.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Leca, D. Dumitraşcu - Novac - Cr. Neguţ, D. Florea, Bic (min. 74 Raţă), Cherchez (min. 73 Ivancic) - Dumiter (min. 56 Yameogo). Antrenor: Viorel Moldovan.
POLI IAȘI: D. Rusu - Onea (min. 67 Cabral), Frăsinescu, Breeveld, A. Radu - Passaglia (min. 77 Bălan), Loshaj - Platini, F. Cristea, Bîrnoi (min. 59 Popadiuc) - Andrei Cristea. Antrenor: Mihai Teja.
A arbitrat la centru Radu Petrescu (Bucureşti) ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și Alexandru Cerei (Cluj-Napoca). Rezervă: Andrei Moroita (Ploieşti). Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – C.C.A. și Ion Craiu (Bucureşti) – L.P.F.
Arc peste timp de la Narcis Coman, Dodu Bărbulescu, Nicolae Stancu, Gheorghe Voinea, Constantin Miia, Ilie Niculescu, Ion Ene, Dumitru Gheorghe, Ionel Pitaru, Alexandru Florea, Silviu Dumitrescu, Petre Marinescu, Nicolae Kallo, Claudius Sava, Gheorghe Filipescu, Nelu Isaia, Florin Grigore, Gheorghe Greaca, Ion Stăncescu, Constantin Zamfira, Ion Dumitru, Traian Miu, Marian Drăghici, la generaţia Chindia 2020. Cei enumeraţi nu au reuşit atunci, vor reuşi Cherchez, Florea, Martac, Neguț, Şerban, Aioani, Liviu Mihai şi colegii?
Consemnăm dispariţia fulgerătoare dintre noi a lui Constantin Badea-Jan, în vârstă de 75 de ani, fost arbitru divizionar C, care o oficiat la tuşă şi în Liga a II-a, maistru şef la Service ACR Târgovişte şi preşedinte al asociaţiei de fotbal F.C. Pomicola, din comuna natală, Raciu, acolo unde a fost şi viceprimar. Fiul său, Nicușor, a îmbrăţişat ambele pasiuni ale tatălui, arbitrajul şi automobilele. Chindia a reluat campionatul, întâlnind pe F.C. Botoșani pe stadionul Ilie Oană, din Ploieşti. Pe teren nu sunt Marian Aioani şi Daniel Florea, accidentați, Benga şi Yameogo suspendaţi din cauza cartonaşelor şi niciunul dintre cei 4 transferaţi, Alexandru Piftor, venit tocmai de la Botoşani și având interdicţie contractuală de a evolua în acest meci, Cătălin Barbu, gripat, Bradley Diallo, încă nepus la punct fizic pentru un meci oficial, doar atacantul suedez Valmir Berisha fiind rezervă, pe bancă.
Începem partida cu un debutant în Liga I, Adrian Ioniţă şi cu Andrei Şerban, ambii jucători UNDER 21 şi cu Dinu Moldovan în poarta, Ivancic şi Cherchez în atac, Cristi fiind căpitanul echipei. În prima repriză, nu prea avem ocazii de gol, în timp ce oaspeții au pus în pericol poarta noastră de trei ori, trimiţând de două ori în bară în final de prima repriză prin Ashkovski şi Haruț. Prima noastră mare ocazie o consemnăm de-abia în minutul 48, când Neguț scapă singur cu portarul, intră în careu și șutează mult peste poartă, deşi putea pasa la Cherchez care era singur cu poarta goală. Ai noştri sunt în continuare vulnerabili la fazele fixe, Dugandzic fiind aproape de a înscrie cu capul în minutul 52. Zece minute mai târziu avem un nou debut în Liga I, Valmir Berisha, Bic primește galben în minutul 69 după o mică altercație cu Ashkovski, iar Botoșani are gol anulat pentru poziţie de ofsaid în minutul 75. Chindia ratează o mare ocazie de a înscrie un minut mai târziu, după ce Neguț a lovit bara laterală, ratând deschiderea scorului, iar fostul jucător al lui Urban Titu, Țigănașu, părăseşte terenul de joc în min. 80, după ce se accidentează. Portarul nostru respinge o minge grea într-un interval de timp în care Ofosu își creează tot mai multe ocazii de gol, dar debutantul în Liga I, Dugandzik, înscrie în minutul 90, după ce se desprinde de Leca, lobând peste Moldovan care a ieșit din poartă, în încercarea de a bloca șutul. Este final de joc şi o nouă înfrângere pentru Chindia. Antologică rămâne faza de la sfârşitul primei reprize, cu mingea şutată frumos de Ashkovski şi contemplată de portarul nostru Dinu Moldovan, astfel că balonul a lovit bara, nederanjat de goalkeeperul care s-a şi lovit de stâlpul porţii. Putea fi în egală măsură un tontogol sau o reuşită de valoare mondială. Chindia rămâne pe locul 12, de baraj, în timp ce oaspeţii urcă pe ultima poziţie din grupul de şase pentru play-off. I-am învins cu 3-0 în tur la ei, ne-au bătut cu 1-0 pe teren propriu. Dezamăgire la noi, speranţe la oaspeţi...
Ne bucurăm când vin veştile despre doi internaţionali de-ai noştri, Vadim Rață şi Marian Aioani. Fotbalistul originar din Chişinău a fost din nou chemat la prima reprezentativă a Republicii Moldova, astfel, jucătorul în vârstă de 26 de ani, cu 4 selecţii în prima reprezentativă a ţării sale va avea şansa să joace în meciurile cu Franța şi Islanda din preliminariile EURO 2020. De asemenea, Marian Aioani a fost convocat din nou la naționala de tineret U21 pentru dubla cu Finlanda și Irlanda de Nord, din calificările pentru EURO 2021.
Şi vine meciul cu „prăzării” din Bănie, intraţi pe terenul de pe stadionul „Ilie Oană” cu trei dâmboviţeni în „11-le” de start, Mihai Bălaşa, Andrei Ivan şi Valentin Mihăilă, în timp ce la noi, ex-craioveanul Ovidiu Bic e titular, alt jucător legititimat la noi şi trecut pe la Universitatea, Andrei Burlacu, nu e nici măcar pe banca de rezerve, ca şi Andrei Pițian, suspendat şi Daniel Florea, accidentat. Începe meciul, sunt ocazii la ambele părţi, iar în min. 28, rămânem în zece oameni după ce aprigul nostru croat Josip Ivancic a fost eliminat în urma unei lovituri cu cotul, aplicată lui Mihai Bălaşa, la un duel aerian. Am deschis scorul în min. 61 prin Bic, fostul jucător al oltenilor, care s-a plasat excelent şi a şutat din afara careului, la o fază fixă bine iniţiată de Neciu (s-a văzut schema de la antrenamente), iar oaspeţii au egalat după 3 minute, după ce Alexandru Benga a deviat decisiv mingea şutată de un alt Alexandru, Cicâldău, din lovitură liberă. Până la final, Cristi Neguț și-a încercat norocul cu un șut cu exteriorul, mingea ocolind poarta, Chindia - Craiova terminându-se 1-1. Ovidiu Bic şi Mihai Leca au fost aleşi de L.P.F. în echipa etapei a 16-a, iar „Cavalerii Cetății” au afișat la tribuna a doua un mesaj pentru Bogdan Liță și Cristi Igescu, cei doi jucători de marcă ai Chindiei-Micul Ajax, trecuţi în neființă în urma unui accident grav, pe data de 2 noiembrie 1996.
Ovidiu Bic asaltat de micii suporteri ai Târgoviștei
|
Au fost egalii Craiovei
sus: Marian Aioani, Alexandru Benga, Mihai
Leca, Ioan Dumiter, Josip Ivancic
jos: Cristian Neguț, Ovidiu Bic, Vadim
Rață, Franck Yameogo, Mădălin Martac și Robert Neciu
|
Au marcat: OVIDIU BIC, min. 61, pentru Chindia, respectiv ALEXANDRU CICÂLDĂU, min. 64 pentru Universitatea Craiova.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Leca, Neciu (min. 80 D. Dumitraşcu) - Cr. Neguţ (min. 89 Novac), Raţă, Bic, Yameogo - Ivancic, Dumiter (min. 77 Voduţ). Antrenor: Viorel Moldovan.
UNIVERSITATEA: Pigliacelli - Vlădoiu, Mihai Bălaşa (min. 63 Acka), T. Ferreira, Bancu - Ivanov (min. 64 A. Ioniţă), Cicâldău, Cosic - Bărbuţ, Andrei Ivan, Valentin Mihăilă (min. 68 Zakaric). Antrenor: Victor Piţurcă.
A arbitrat la centru Cătălin Popa (Piteşti) ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) şi Mihai Marius Marica (Bistriţa). Rezervă: George Rădulescu (Bucureşti). Observatori: Iosif Olah (Sfântu Gheorghe) – C.C.A., Ioan Mironaş (Piatra-Neamţ) – L.P.F.
Să remarcăm faptul că după câteva decenii, Târgoviştea are din nou un jucător convocat la o reprezentativă de seniori. Nu a mai fost cea a României ca pe vremea lui Narcis Coman, Florin Grigore şi Nicolae Dobrin, toţi trei cu convocări la prima naţională în vremea când erau legitimaţi la echipa de sub Turn, ci de Vadim Rață la formaţia Republicii Moldova. Iar tânărul jucător al Chindiei a punctat după nouă minute în partida de pe „Stade de France”, după ce a speculat o eroare a fundașului Clement Lenglet, de la F.C. Barcelona și l-a învins pe portarul Steve Mandanda, fiind primul jucător într-o istorie fotbalistică târgovişteană de peste 100 de ani care marchează pentru o naţională de seniori. Rață era la primul gol la naţională și la al cincilea meci disputat în tricoul Moldovei, debutul său fiind la un amical cu România, din februarie 2015, scor 1-2. Ulterior, Franța a egalat norocos în min. 35 prin Varane, după un fault în atac al lui Giroud asupra lui Koselev şi a marcat golul victoriei în min. 78 din penalty, prin Giroud. Să notăm jucătorii celor două echipe la startul partidei, cu numerele de pe tricou. Franța a început cu 16 Mandanda, 2 Pavard, 4 Varane, 5 Lenglet, 19 Digne, 13 Kante, 12 Tolisso, 10 Mbappe, 7 Griezmann, 11 Coman, 9 Giroud, iar Republica Moldova cu 23 Coșelev, 3 Armaș, 4 Plătică, 5 Posmac, 7 Ioniță, 8 Carp, 10 Cociuc, 11 Gînsari, 14 Crăciun, 15 Jardan, 20 Vadim Rață. La 3 zile, Rață a evoluat şi în ultima partidă din campania de calificare din grupă, Moldova-Islanda 1-2, disputată pe stadionul „Zimbrul” din Chişinău şi a făcut-o din nou bine, fiind iarăşi pe punctul de a marca! Vorba unui hâtru suporter al Chindiei: „Asta-i Răţuşca Moldovană”. De ce „moldovană”? Completează fanul: „Fiindcă-i din Moldova şi pentru că e a lui Moldovan… Viorel. Punct”.
Vadim Rață și
colegii, înainte de meciul cu Franța, pe „Stade de France” din Paris
|
Cât priveşte U21, România a înregistrat 3 victorii consecutive, învingând Finlanda la Voluntari cu 4-1 (3-1), goluri marcate de dâmboviţeanul Valentin Mihăilă în minutele 8, 16 şi 79 şi Pikkarainen, autogol în min. 45, respectiv Kairinen, min. 3. În poartă a fost din nou târgovişteanul Andrei Vlad, de la F.C.S.B., Marian Aioani de la Chindia fiind doar rezervă, iar fostul echipier al Târgoviștei, Denis Ciobotariu a intrat şi el pe teren, spre finalul meciului. A urmat un 0-0 în Irlanda de Nord, în care goalkeeperul nostru a lustruit din nou banca, fără a fi introdus niciun minut. „Mulţumim” Mirel Rădoi! La seniori, România a ratat din nou o calificare la un campionat european după o înfrângere cu 2-0 pe stadionul „Arena Națională” din capitală, un meci cu o prestaţie ruşinoasă a băieţilor antrenorului Cosmin Contra, care a şi demisionat după înfrângerea la scor de la Madrid, din ultimul meci din grupă, unde Spania ne-a dat numai 5. „O generaţie de rataţi” a fost concluzia multor specialişti în fotbal din România despre reprezentativa noastră. Vorbe grele, dar putea să-i mai contrazică cineva? Mai era posibilitatea barajului pentru a ajunge la EURO 2020, o competiţie organizată şi la Bucureşti, dar din grupă, matematic ratasem cu brio calificarea.
În tot acest timp, Chindia a jucat la Berceni un amical fără public cu F.C.S.B., ai noştri administrând scor de tenis 6-3 (3-0) bucureştenilor, la care au jucat Pintilii şi Momcilovic, reveniţi după accidentări. Jocul a fost împărţit în două reprize de câte 60 de minute, antrenorii Bogdan Vintilă şi Viorel Moldovan rulând toţi jucătorii pe care i-au avut la dispoziţie, cei doi tehnicieni neputându-se baza pe jucătorii plecați la loturile naționale, este vorba despre Coman, Cristea, Man, Moruțan, Oaidă, Vlad, Tsoumou și Chorbadzhiyski de la gazde, Rață şi Aioani de la târgovişteni. Au înscris Dumiter-2, Burlacu-2, Șerban-1 și Yameogo-1, echipa lui Gigi Becali avându-i ca marcatori pe Hora, Gnohere și Momcilovic.
Salutări din Targovishte
|
Vin apoi veşti prin Tiberiu Kallo pentru Târgoviştea noastră de la Târgoviştea bulgară, unde generaţiile mai vechi de fotbalişti de acolo întrebau de colegii de sub Turnul Chindiei de prin anii 70. Se ştie că urbele sunt înfrăţite, iar echipa bulgărească, înființată în 1922, juca în 2019 în a treia divizie. În 2011, promovase în premieră în prima ligă, după 49 de sezoane consecutive în B, un record pentru fotbalul din ţară vecina. Svetkavitsa, adică „Fulgerul”, fără vreun stranier în lot, nu a rezistat în A decât un campionat, obţinând o singură victorie, apoi a luat-o la vale, spre diviziile inferioare. Oraşul de 35.000 de locuitori se mândreşte cu una dintre cele mai mari fabrici de sticlă din Europa, parfumurile de trandafiri şi, mai ales, vinurile albe de „Targovishte”, zona fiind renumită producătoare viticolă în Bulgaria, cu Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay şi Traminer. Până la vremuri mai bune pentru Svetkavitsa, existau microbişti şi foşti fotbalişti de acolo care aflaseră că Târgoviştea din România a ajuns între timp în Liga 1, iar unii dintre aceştia chiar văzuseră la televizor partidele din a zecea ediţie de A a fotbalului de sub Turnul Chindiei.
Tibi Kallo şi Gigi Tătaru erau cei mai titraţi fotbalişti de la C.S. Târgovişte din perioada în care se jucau amicalele de prietenie cu bulgarii, doi internaţionali de mare valoare. Gigi, un mijlocaş de creaţie, cu peste o sută de goluri la activ în partide oficiale, iar Tibi, o extremă stânga cu centrări ca la carte pentru atacanţi, dar şi multe reuşite în porţile adversarilor. „La naţională am fost rivalul pe post al lui Mircea Lucescu, iar după perioada foarte bună de la Farul Constanța a urmat una la fel de frumoasă la Târgovişte. Mi se spunea Căluţul, aveam o viteză extraordinară, iar la C.S. am jucat şi cu bunul meu frăţior mai mic cu zece ani, Nicușor Kallo, zis Căluţul cel mic, Dumnezeu să-l odihnească!
Tibi Kallo, în drum spre gol
|
Am învins fostele divizionare A, Politehnica Iaşi, F.C. Galaţi, Rapid Bucureşti, Steagul Roşu Braşov, Chimia Rm. Vâlcea, Progresul Bucureşti şi am fost mai mereu aproape de promovarea în A, dar nu a fost scris să fie şi în realitate. Puteam să jucăm la Târgovişte în prima divizie, iar eu m-am retras chiar în 1976, când a venit nea Niculae Proca, când aveam 34 de ani şi mai puteam să duc, dar au apărut problemele cu meniscul. Altfel, prindeam intrarea în A de peste un an şi iarăşi meciuri în liga de frunte. Important este că am multe amintiri frumoase şi cu bulgarii de la Târgoviştea de peste Dunăre. Erau prietenii noştri, iar ei ne considerau la fel, am văzut multe ţări la viaţa mea, cu multe partide memorabile, dar cu cei de la Svetkavitsa a fost un capitol aparte... ”.
Se anunţă apoi o veste uriaşă: Curtea de Apel București admite apelul formulat de către C.S.M. Târgoviște în procesul cu fostul antrenor George Dikeoulakos şi decide definitiv și irevocabil că clubul nu mai are datorii la antrenorul Dikeoulakos, după ce în prima fază procesuală, în decembrie 2018, Tribunalul București hotărâse că C.S.M. trebuie să îi dea grecului peste 240.000 euro. Reacţia reprezentanţilor clubului apare pe facebook. DBSPORT: „S-a făcut dreptate. Nimeni de la C.S.M. nu a greșit cu nimic în relația cu Dikeoulakos. Ne vom adresa acum la F.I.B.A. în ideea ridicării restricției la transferuri. E o zi frumoasă pentru C.S.M. Târgoviște și neagră pentru toți cei care în toți acești ani ne-au dorit numai răul, au mințit și au dezinformat”.
Copiii alături de tenismena Sorana Cârstea
|
Înainte de partida de la Cluj, jucătorul Chindiei, Andrei Şerban, participă la acţiunea tenismenei Sorana Cârstea care a ajutat financiar Maternitatea Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, o unitate de grad 3, care îngrijea prematuri din regiunea Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Ialomiţa, Teleorman, Vâlcea şi Olt. Suma de 23.000 de euro pentru patru monitoare de funcţii vitale şi 12 injectomate reprezenta a patra donaţie a sportivei. Zeci de copii născuți prematur au fost aduși de părinți ca să-și cunoască binefăcătoarea în „Ziua Prematurilor”, sărbătorită cu multă căldură de organizația „Salvați Copiii” România.
Andrei Șerban
|
„Salvarea nou-născuţilor prematur ar trebui să fie o prioritate naţională, de care să fim conştienţi cu toţii. Nicio mare victorie nu se poate obţine fără să ai la dispoziţie instrumente bune şi o echipă alături de care să construieşti. Mă bucur că medicii <<Salvaţi Copiii>> şi nou-născuţii prematur m-au primit în echipa lor, aceasta este o echipă a vieţii” a declarat Sorana Cârstea.
Semnalăm din Liga a IV-a dâmboviţeană că, Gloria Corneşti a obţinut o victorie importantă la Şotânga, pe terenul echipei Cetatea 1396 Târgovişte, 2-1, rezultat care îi păstra pe oaspeţi pe primul loc. Au marcat Valentin Enescu în min. 4 pentru oaspeţi, iar gazdele au egalat prin Marius Penescu, execuţie magistrală, minge trimisă sub transversală în min. 90+1, pentru ca acelaşi Enescu, în min. 90+2 să aducă golul victoriei printr-un şut de excepţie. Din min. 53, Daniel Gae, de la Gloria, a fost eliminat, pentru ca în ultimele secunde şi A. Mihai de la târgovişteni să primească şi el cartonaş roşu. Oaspeții, antrenaţi de Nelu Radu, au trimis de trei ori în bară, dar şi gazdele, pregătite de Florin Anton şi susţinute de peste 100 de spectatori, au avut multe ocazii clare. Arbitrii Codruț Tudor, Petruța Iugulescu şi Aron Pitiș au avut o prestaţie corespunzătoare, notată cu bine de observatorul A.J.F. Gheorghe Stoica. Au jucat la Cetatea 1396 Târgovişte: Simion - Călinescu, Bucur, A. Mihai, Anton (min. 70 Zaharia), Penescu, Codroiu (min. 75 Braghidin), Stoicescu, Roșciugă, Șerban, Dumitru, iar la Gloria Corneşti au evoluat: Ghițescu - Tudor, Movilă, Niculae, Edy Prisăcaru, Cravcescu (min. 90+3 Radu), Gae, Enescu, Iliescu (min. 46 Oprișanu, min. 89 Bratu), Mândru (min. 77 Lois), M. Matei. Cel mai interesant a fost însă faptul că partida a fost transmisă în direct de Fotbaljudetean.info, fiind urmărită de peste 10.000 de telespectatori, un meci comentat live de Costinel Neagu şi Costin Mihai şi filmat de Alberto Bălan.
Alex Negrea
|
Consemnăm primul transfer al returului la Chindia, Alexandru Negrea, un jucător legitimat ultima oară la echipa de pe locul al 15-lea din Bundesliga, F.C. Augsburg, liber de contract din vara anului 2019, după ce a jucat în Germania. Tânărul de 21 de ani, care a început fotbalul la L.P.S. Satu Mare, internaţional român U19, cu două meciuri jucate, fără gol şi-a continuat cariera din 2014 la juniorii clubului bavarez, fiind promovat la toate echipele din această categorie. Din 2017 până în vara acestui an, el a jucat pentru echipa a doua a clubului, încercând fără succes să facă pasul la prima echipă şi să debuteze în Bundesliga. Negrea evoluează pe postul de fundaş stânga şi este cotat în acest moment la 25.000 de euro.
Selfie în drum spre Cluj, cu suporterii Chindiei,
prezenți la bine și la rău
|
Meciul de la Cluj-Napoca dintre campioanele primelor două ligi din ediţia 2018-2019, C.F.R. şi Chindia din 22 noiembrie începe sub sloganul „Luna Cadourilor”, deşi nu era decembrie. Am început nesigur jocul, portarul Marian Aioani gafând în minutul 3, când a trimise greșit mingea direct la adversar şi Cătălin Itu a înscris precis, profitând de... cadou. Spre finalul primei reprize, clujenii mai puteau înscrie, la un şut lobat al lui Bilel Omrani, dar mingea a lovit bara. După pauză, în minutul 50, Aioani are o intervenție excelentă și se opune unui gol ca și făcut, în fața lui Ciprian Deac, dar Mihai Bordeianu înscrie în minutul 71, din careu, cu un șut la colțul lung, o bară-gol, după ce Yameogo a greșit nepermis, oferind al doilea dar gazdelor. A urmat al treilea, din partea lui Martac pentru Bordeianu, care mai
înscrie o dată în minutul 79, printr-un șut foarte bine plasat, de la 19 metri, în stânga lui Aioani, care nu mai poate interveni, iar cadoul colectiv pentru Mario Camora cu patru minute înainte de final s-a transormat în al patrulea gol, între cele două reușite fiind ratarea lui Traore. Debutantul nostru în Liga I, Alex Negrea, a început ca titular, fiind schimbat în min. 81 de Denis Dumitrașcu, iar echipa a fost însoţită în Gruia de 20 de frenetici suporteri. Au strigat „Hai Chindia!”, au avut emoţii la ocaziile băieţilor noştri şi au privit cu îngăduinţă campania involuntară „A dărui” a favoriţilor pentru clujeni.
Costache, Bordeianu și colegii îl felicită
pe Cătălin Itu: cu golul lui a început
dezastrul Chindiei în „Gruia”
|
Internaționalul Vadim Rață
a căutat golul și la Cluj-Napoca
|
„Când începi cu un handicap de 0-1, primind acel gol foarte rapid în debutul jocului, lucrurile se dau peste cap. Totuși, am reacționat destul de bine. Puteam să înscriem din puținele ocazii pe care le-am avut. Jucătorii mei au avut aceeași naivitate. La golul 3 am respins prost în axul central și am primit gol. După aceea, când fundașul stânga ajunge să-ți marcheze e o problemă. E lipsă de valoare, trebuie să recunoaștem și să ne întoarcem acum la ale noastre. Dar au fost prea multe cadouri, sunt obosit de câte cadouri facem!” a declarat Viorel Moldovan la Look Plus TV. C.F.R. rămânea neînvinsă pe teren propriu în campionat, iar Târgoviştea era după cinci partide consecutive fără victorie, două egaluri şi trei eşecuri.
C.F.R. CLUJ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE 4-0 (1-0)
Au marcat: CĂTĂLIN ITU, min. 3, MIHAI BORDEIANU, minutele 71 şi 79 şi MARIO CAMORA, min. 86.
C.F.R.: Arlauskis - Susic, Vinicius, Boli, Camora - Itu, Bordeianu (min. 83 Luis Aurelio), Culio - Deac, Omrani (min. 67 Păun), Costache (min. 61 Traore). Antrenor: Dan Petrescu.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Leca, Negrea (min. 81 D. Dumitrașcu) - Cr. Neguț (min. 65 Yameogo), Rață, Bic, Burlacu - Cherchez (min. 73 D. Florea), Dumiter. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru Iulian Călin (Ştefăneşti-Argeş) ajutat la cele două linii de Octavian Şovre (Satu-Mare) şi George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel). Rezervă: Iulian Dima (Bucureşti). Observatori: Sorin Boca (Iaşi) - C.C.A., Imilian Şerbănică (Bragadiru) - L.P.F.
Trebuie amintit şi faptul că înaintea meciului cu C.F.R., la conferinţa de presă de la Târgovişte, premergătoare partidei, Viorel Moldovan a anunțat că este gata să revină la echipa națională și să devină selecționer, asta după ce a fost secundul lui Anghel Iordănescu când România s-a calificat la EURO 2016. Vio a fost ulterior principal la Auxerre, în liga a doua franceză, după care a venit la Chindia pe care a promovat-o în Liga I. A fost un discurs spectaculos şi memorabil, de față fiind jurnaliştii Horia Marin şi Costinel Neagu, o echipă de la Telekom Sport, ofiţerul de presă al Chindiei, Ionuţ Marin, jucătorii Ioan Dumiter şi Vadim Rață şi... subsemnatul, o adevărată lecție de istorie și patriotism. „De dacii liberi ați auzit? Au fost niște triburi care făceau parte din dacii liberi, printre care și costobocii. Eu vin din Nord, sunt costoboc. Costobocii erau considerați spaima împăratului Marcus Aurelius. Noi, în Ardeal avem o vorbă <<Puneți șeile pe cai, să cântăm în vechiul grai, țurai, țurai și no, hai!>> Să fiu selecționer este exact ca și cum m-aș duce la luptă. Mi-aș îmbrățișa soția, copiii, aș pune șaua pe cal, aș lua arma și m-aș duce la luptă! Abia aștept momentul acesta. Rămâne de văzut când va veni. Nu contează dacă sunt pe listă. Mai devreme sau mai târziu va veni momentul acela. Acum trebuie să fac treabă foarte bună la Chindia, iar echipa să joace. Am prestat un fotbal de calitate, incisiv. Eu am nevoie de o echipă nervoasă, cu nervi. Trebuie să avem «flacără» și să mergem înainte” a declarat Vio. Un costoboc la naţională? Vom vedea!
România la EURO
2016: antrenorul echipei naționale, Anghel Iordănescu, alături de secunzii săi,
Daniel
Isăilă, Viorel Moldovan și Ionuț Badea
|
La mulți ani, România! La mulți ani, români!
|
Vineri, 29 noiembrie, la Târgovişte, Drapelul României a fost purtat pe străzile fostei Cetăţi de Scaun şi desfășurat pe Turnul Chindiei. Acţiunea a avut loc pe traseul: Piaţa Mihai Viteazul, de la Casa Sindicatelor, pe Bulevardul Mircea cel Bătrân şi Calea Domnească, la Curtea Domnească şi Turnul Chindiei, unde drapelul a fost arborat, iar elevii Şcolii Gimnaziale „Vasile Cârlova” din Târgovişte au prezentat momente artistice.
1 Decembrie 2019, Ziua Naţională a României, a fost una neagră pentru fotbalul târgoviștean, Chindia fiind învinsă drastic de Academica Clinceni, scor 2-5, în duelul nou-promovatelor din Liga 1. Ilfovenii au făcut cel mai bun meci al sezonului și au înscris pentru prima oară de 5 ori în Liga 1, cu puștiul George Merloi în zi de grație, astfel că Academica a făcut rocada cu Chindia în subsolul clasamentului, urcând pe locul 11, cu 18 puncte acumulate.
Remarcăm prezența pentru prima dată în poarta noastră, într-un meci official, a portarului Dinu Moldovan, Marian Aioani fiind trecut pe banca de rezerve după gafele din ultimele etape, iar Chindia părea să fie într-o zi norocoasă după ce a deschis foarte repede scorul, în minutul 3, prin căpitanul echipei, Cristi Cherchez. Un sfert de oră mai târziu însă, Clinceni egalează prin Buziuc. Apoi, Benga primeşte cartonaş galben la o intrare neregulamentară la mijlocul terenului şi Merloi înscrie după ce trece de Leca, în minutul 29. Era golul numărul 500 primit de-a lungul timpului de echipele Târgoviștei în prima ligă. Zece minute mai târziu, el a recidivat cu un șut foarte bine plasat, sub bară. Cu 180 de secunde înainte de final, Chindia înscrie prin Vadim Rață şi tragem speranţe cel puţin pentru un egal, dar în repriza a doua, tot Academica înscrie, tot prin Merloi, în minutul 55, pentru ca în minutul 70, Vojtus să închidă tabela la 2-5. În concluzie, portar nesigur, apărare confuză, evoluție slabă, doar Rață şi Florea au mai dat semne de vitalitate. Vorba unui suporter târgoviștean care făcea haz de necaz: „Am mierlit-o cu Merloi!”
Dinu Moldovan
|
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - ACADEMICA CLINCENI 2-5 (2-3)
Au marcat: CRISTIAN CHERCHEZ, min. 3 şi VADIM RAȚĂ, min. 41, pentru Chindia, respectiv ALEXANDRU BUZIUC, min. 18, GEORGE MERLOI, minutele 29, 39 şi 55 și JAKUB VOJTUS, min. 70, pentru Academica.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Martac, Benga, Leca, Negrea (min. 62 Neciu) – Rață, Novac (min. 46 Cr. Neguț), Bic, Dumiter – D. Florea, Cherchez (min. 46 Burlacu). Antrenor: Viorel Moldovan.
ACADEMICA: Vâlceanu – Matei, Chatziterzoglu, Patriche, Pârvulescu – Cebotaru, Merloi (min. 75 Cr. Dumitru), A. Șut, Deretti (min. 55 Achim), Buziuc – Vojtus (min. 84 R. Ion). Antrenor: Ilie Poenaru.
A arbitrat la centru Horia Mladinovici (Bucureşti) ajutat la cele două linii de Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti) şi Stelian Slabu (Braşov). Rezervă: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea). Observatori: Constantin Ştefan (Bucureşti) – F.R.F., Cătălin Cursaru (Ploieşti) – L.P.F.
Mari bătăi de cap pentru Voduț |
După păţania cu Clinceniul, jucătorul Mihai Voduț a fost sancționat de Comisia de Disciplină a F.R.F., fiind suspendat doi ani şi amendat cu 300.000 de lei după ce a jucat la pariuri. „Am luat act de decizia Comisiei de Disciplină şi am aplicat clauza din contract, care prevede că, în cazul în care va fi suspendat, trebuie să-i reziliem unilateral contractual. Dacă se consideră nevinovat, atunci trebuie să meargă la TASS!” a precizat preşedintele clubului Chindia, Marcel Ghergu. Voduț a fost concediat de Viitorul Constanța în urmă izbucnirii scandalului legat de pariuri, iar ulterior atacantul de 25 de ani a trecut pe la Beitar Ierusalim pentru câteva luni, apoi a semnat cu Chindia, unde a jucat 12 meciuri, marcând 2 goluri. Scandalul în care a fost implicat s-a declanșat pe 22 ianuarie 2019, când Gică Hagi a decis să-l concedieze, anunţând pe site-ul oficial că i-a reziliat contractul fotbalistului dat în vileag de fosta iubită că a pariat pe un meci al propriei echipe. El a mizat 100 de lei pe un bilet pe care se afla și meciul din Liga 1, Viitorul - Astra, 1-0, scor stabilit în prelungirile partidei. După ce a ținut prima pagină a presei de scandal din cauza corecției pe care i-a administrat-o prietenei sale, aceasta a decis să se răzbune. Voduț îi oferea fostei iubite bilete pentru pariuri, iar fata a dezvăluit conversațiile în care fotbalistul îi cerea să meargă la agențiile stradale. Pe unul din tichete iese în evidență meciul Viitorul-Astra, 1-0, decis de un gol marcat în minutele de prelungire ale părții secunde. La revedere, nicidecum adio, cine știe cum va fi viața, Mihai Voduț, vei reveni în fotbal, poate chiar la Chindia!
Dâmbovițeanul Valentin Mihăilă confirmă, fiind desemnat cel mai bun tânăr jucător al anului 2019, la Gala Fotbalului Românesc. Pe 2 februarie 2020, componentul Universității Craiova împlinește 20 de ani. Are 42 meciuri în prima ligă pentru olteni, 3 goluri marcate, 3 partide la naționala U21, cu 4 goluri si era monitorizat de... Ajax Amsterdam
Meciul cu Dinamo din Bucureşti a început sub aparente auspicii de prietenie şi o certă colaborare târgovişteană cu câinii roşii de-a lungul anilor, noi cu „căţeluşul” alb-roşu Dudea pe bancă, ei cu dâmboviţeanul Corbu pe teren, Popa şi Mihaiu intraţi în repriza a doua şi Iulian Mihăescu, secundul lui Dusan Urhrin Jr. şi, peste toţi, târgovişteanul Cornel Dinu, fostul internaţional dinamovist aflat în proximitatea actualei conduceri tehnico-administrative dinamoviste. Gazdele au deschis scorul în urma autogolului lui Andrei Piţian din min. 32, dar Chindia a egalat prin Alexandru Benga, în min. 43, la o mare greșeală a lui Perovic. În min. 69, gazdele au preluat conducerea graţie reuşitei lui Ricardo Grigore, iar 60 de secunde mai târziu, singurul Cornel Dinu din fotbalul târgoviştean care a evoluat în Liga I pentru... Târgovişte, cel aflat pe gazon la Noua Chindie e înlocuit de ex-dinamovistul Dudea. Slavko Perovic tranşează soarta meciului în min. 82 din penalty, după un fault comis asupra lui Dan Nistor, iar italianul Mattia Montini închide tabela în min. 90+4, la trei minute după ce a fost introdus pe teren. Dinamo era neînvinsă de patru etape, cu două victorii şi două egaluri, Chindia ajungea la şapte etape fără de succes, cu două egaluri şi cinci înfrângeri. Venisem plini de încredere în Şoseaua Ştefan cel Mare, în prag de Sfântul Nicolae, dar în loc de daruri am primit patru nuieluşe! Cam mult pentru o prietenie…
DINAMO BUCUREȘTI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE 4-1 (1-1)
Au marcat: ANDREI PIȚIAN, min. 32, autogol, RICARDO GRIGORE, min. 69, SLAVKO PEROVIC, min. 82, din penalty și MATTIA MONTINI, min. 90+4, pentru Dinamo, respectiv ALEXANDRU BENGA, min. 43, pentru Chindia.
DINAMO: Piscitelli - Gabriel Moura, Puljici, M. Popescu, Corbu - R. Grigore (min. 88 A. Mihaiu), Filip - R. Moldoveanu (min. 46 D. Popa), D. Nistor, Sorescu - Perovici (min. 90+1 Montini). Antrenor: Dusan Uhrin Jr.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - C. Dinu (min. 70 Dudea), Benga, Piţian, Neciu - V. Raţă, Novac (min. 73 D. Florea), L. Mihai (min. 83 Burlacu), Yameogo, Bic - Dumiter. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru Marian Barbu (Făgăraş) ajutat la cele două linii de Bogdan Gheorghe (Bucureşti) și Ionel Valentin Dumitru Gherghiţa (Prahova). Rezervă: Andrei Antonie (Bucureşti). Observatori: Irina Mîrţ – C.C.A. și Ion Căţoi – L.P.F., ambii din Bucureşti.
Duel egal, doi
la doi, între Nistor-Sorescu și Neciu-Pițian, rezultatul final, pe teren, a
fost altul!
|
Titi Ionescu,
la prima promovare în A
|
În 6 decembrie, de „Sfântul Nicolae”, a plecat la cer după o grea suferinţă, la 83 de ani, Constantin Titi Ionescu, conducător al fotbalului, voleiului masculin şi baschetului feminin târgoviştean cu care a obținut performanțe notabile timp de peste patru decenii și jumătate. Component al echipei care a urcat orașul pentru prima dată în Divizia A de fotbal în 1961, Titel, devenit între timp nea Titi, a fost artizanul promovărilor în prima divizie ale C.S. Târgovişte din 1977 şi 1981, grupare care a fost în 1979 la un pas de Cupa UEFA, a fost preşedintele clubului în 1987 şi vice în perioada 1996-1998 când Micul Ajax a evoluat în prima ligă şi se bucurase enorm în vara anului 2019 că a apucat să trăiască a cincea promovare în elită a fotbalului urbei şi să vadă 19 etape din al zecelea campionat. Înainte de runda a 20-a, cea cu Iaşi, a părăsit această lume, cu gândul şi la băieţii din Noua Chindie şi rămânerea în divizia de frunte a României. Partida cu Politehnica din Dealul Copoului a început cu un moment de reculegere pentru el, iar jucătorii au luptat cu mare determinare pentru o victorie care a venit după şapte meciuri fără succes, în ziua în care preşedintele Marcel Ghergu împlinea 56 de ani.
Chindia i-a învins pe moldovenii lui Mihai Teja cu 2-1, având o remarcabilă revenire de 4 minute, prin golurile localnicilor Daniel Constantin Florea, min. 59 și Cristi Cherchez, min. 63, cei alintaţi Gică Fentă şi Cristiano reuşind să întoarcă scorul de pe tabelă, după ce Platini de la oaspeţi marcase la începutul reprizei secunde. În ultimele momente ale întâlnirii, Cristi Neguț, care urma să împlinească 24 de ani peste două zile, a ratat o mare ocazie, prilej pentru principalul Vio să-i ţină atacantului cu accente de egoism o lecţie de fotbal chiar pe teren, iar pe banca tehnică a oaspeţilor, un om avea sentimente contradictorii. Era secundul ieşenilor, Costel Pană, originar din
Moreni, primul antrenor al nou înfiinţatei Chindia în 2010, cel care un an mai târziu a promovat ca principal echipa în Liga a 2-a. A fost un meci dinamic, plăcut de urmărit, în care târgoviştenii au avut 13 ocazii de gol și alte 9 șuturi spre poartă, iar victoria a urcat Chindia pe poziţia a 10-a. Aveam 20 de puncte după 20 de etape. La final, Viorel Moldovan a spus că un antrenor se consideră învins atunci când renunță. El a felicitat jucătorii și a declarat că cele trei puncte sunt foarte importante şi îşi doreşte ca meciul cu Iaşiul să fie un momentul de restart al formației. Publicul a fost din nou superb, chiar dacă temperatura a fost foarte scăzută, fiind cu adevărat al 12-lea jucător. Peste 3000 de oameni au fost în tribunele stadionului „Ilie Oană”, băieţii fiind încurajaţi permanent. Primul succes după 2 luni de mare secetă! A fost victoria cu numărul 100 din istoria fotbalului târgoviștean
în prima ligă, un meci remarcabil, început cu momentul de reculegere pentru Constantin Titi Ionescu şi încheiat cu o imensă bucurie pentru victorie şi ziua de naştere a lui Marcel Ghergu... O seară memorabilă în 7 decembrie 2019!
Jucătorii
Chindiei, la pioasa aducere aminte a lui Constantin Titi Ionescu
|
Chindia i-a învins pe moldovenii lui Mihai Teja cu 2-1, având o remarcabilă revenire de 4 minute, prin golurile localnicilor Daniel Constantin Florea, min. 59 și Cristi Cherchez, min. 63, cei alintaţi Gică Fentă şi Cristiano reuşind să întoarcă scorul de pe tabelă, după ce Platini de la oaspeţi marcase la începutul reprizei secunde. În ultimele momente ale întâlnirii, Cristi Neguț, care urma să împlinească 24 de ani peste două zile, a ratat o mare ocazie, prilej pentru principalul Vio să-i ţină atacantului cu accente de egoism o lecţie de fotbal chiar pe teren, iar pe banca tehnică a oaspeţilor, un om avea sentimente contradictorii. Era secundul ieşenilor, Costel Pană, originar din
Costel Pană și Mihai Teja
|
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - C.S.M. POLITEHNICA IAȘI 2-1(0-0)
Au marcat: DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 59 şi CRISTIAN CHERCHEZ, min. 63, pentru Chindia, respectiv PLATINI, min. 47, pentru Iași.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Martac, Benga, Leca, D. Dumitraşcu - Novac - Cr. Neguţ, D. Florea, Bic (min. 74 Raţă), Cherchez (min. 73 Ivancic) - Dumiter (min. 56 Yameogo). Antrenor: Viorel Moldovan.
POLI IAȘI: D. Rusu - Onea (min. 67 Cabral), Frăsinescu, Breeveld, A. Radu - Passaglia (min. 77 Bălan), Loshaj - Platini, F. Cristea, Bîrnoi (min. 59 Popadiuc) - Andrei Cristea. Antrenor: Mihai Teja.
A arbitrat la centru Radu Petrescu (Bucureşti) ajutat la cele două linii de Valentin Avram (Bucureşti) și Alexandru Cerei (Cluj-Napoca). Rezervă: Andrei Moroita (Ploieşti). Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – C.C.A. și Ion Craiu (Bucureşti) – L.P.F.
Urmează ultimul meci oficial jucat acasă din
2019, evident tot pe stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti, cel cu Sibiul, început
cu o festivitate prilejuită de retragerea din activitate a arbitrulului vâlcean
Adrian Comănescu, aflat la partida de final a carierei. Prima ocazie cu
adevărat periculoasă au ratat-o jucătorii lui Viorel Moldovan, fix la jumătatea
reprizei întâi, Yameogo trăgând peste transversală din poziție de unu la unu cu
Cristiano. Un minut mai târziu, Yazalde a forțat pătrunderea în careul
Chindiei, Benga a băgat piciorul și l-a faultat pe atacantul portughez, iar „centralul”
Comănescu a dictat lovitură de la 11 metri. Petrișor Petrescu a transformat cu
un șut plasat și Hermannstadt avea 1-0 din minutul 23. În min. 29, pe teren, la
oaspeţi, a intrat Sorin Busu, fostul jucător al Târgoviștei din liga a 2-a, iar
Chindia a egalat tot dintr-o lovitură de la 11 metri. La o centrare de pe stânga,
Ionuț Stoica a sărit la cap să îndepărteze pericolul, dar a aterizat peste
Neguț. Penalty-ul a fost transformat cu siguranță de Liviu Mihai, așa că tabela
indica egalitate în minutul 75. Martac a avut golul de 2-1 în vârful ghetei,
șutând năprasnic de la 30 de metri, în min. 88, dar a parat Cristiano. În
ultimele secunde, Yazalde ar fi putut aduce victoria Sibiului, însă a salvat
celălalt portar, Dinu Moldovan.
Liviu Mihai, jucătorul sigur pe el și la penalty
Bogdan Cosmescu |
În „Gazeta Sporturilor” a apărut articolul „Penalty-uri de tot râsul la Ploiești: lăsaţi-vă de meserie!” referitor la gafele desprinse din „Cascadorii rasului” ale lui Benga şi Stoica, cei care au provocat loviturile de la 11 metri din care s-au marcat golurile întâlnirii. „Bengalezul” avea antecedente memorabile în acest sens şi la noi, dar şi la Petrolul Ploieşti, pe acelaşi stadion, dar și la meciul cu cântec de la Voluntari când a comis un henț incredibil care i-a retrogradat pe găzari în liga a 2-a. Da, e vorba de același Alexandru Benga, care acum l-a luat cu fulgi cu tot pe sus pe Yazalde, iar sibianul Stoica nu era nici el la prima gafă. Bogdan Cosmescu, comentator TelekomSport a conchis „Eu n-am văzut așa ceva în viața mea! Ce fac Benga și Stoica e de aruncat carnetul de jucător. Benga să-i zică lui Moldovan că el nu e în stare să fie fundaș! Că n-are cum. Să-și rupă carnetele și să se lase!” Sibienii au obținut 6 puncte din 12 posibile în ultimele 4 jocuri de campionat, iar remiza de la Ploiești, cu Chindia, este al treilea de 1-1 din ultimele 4 etape. Pentru noi, egalul nu a adus o bucurie, dar nici supărare. Era un punct foarte bun, echipa luptase ca în urmă cu o săptămână când, motivată de momentul de reculegere pentru conducătorul Constantin Titi Ionescu şi ziua de naştere a preşedintelui Marcel Ghergu obţinuse 3 puncte de aur cu Iaşi, după ce remontase de la 0-1. Şi cu Sibiul băieţii au revenit, au egalat şi puteau obţine victoria în final, putea fi 2-1, dar la fel de bine şi 1-2...
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - HERMANNSTADT 1-1 (0-1)
Au marcat: LIVIU MIHAI, min. 76 din penalty, pentru Chindia, respectiv PETRIȘOR PETRESCU, min. 24, din penalty, pentru Hermannstadt.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Martac, Leca, Benga (min. 58 L. Mihai), Negrea - Cr. Neguţ (min. 76 Burlacu), Novac, Bic, Yameogo - Dumiter, Cherchez (min. 59 Ivancic). Antrenor: Viorel Moldovan.
HERMANNSTADT: Cristiano - Luchin, Rimane, I. Stoica, Opruţ (min. 50 Cordea) - Pires, Dâlbea (min. 78 Dumitriu), Offenbacher - Petrescu, Yazalde, Buzan (min. 29 Buşu). Antrenor: Eugen Neagoe.
A arbitrat la centru Adrian Comănescu ajutat la cele două linii de Florin Păunescu și Marius Badea. Rezervă: Cătălin Buşi.Toți 4 sunt din Râmnicu Vâlcea. Observatori: Sorin Boca (Iaşi) – C.C.A. și Octavian Goga (Braşov) – L.P.F.
Să consemnăm că fostul jucător al Târgoviștei, Romulus Ciobanu, devenit între timp un bun antrenor, va pregăti echipa Sporting Roşiori de Vede, având ca obiectiv salvarea de la retrogradare. O formaţie aflată în aceeaşi serie de Liga a 3-a cu ultima grupare, cea din oraşul natal, pe care o pregătise Romică, F.C. Pucioasa.
Putea fi 2-1 pentru Chindia, dar s-a opus portarul Niczuly
|
Partida oficială de final a anului a Chindiei a fost la Sfântu Gheorghe, cu Sepsi. Intrăm pe teren fără Martac, suspendat, Liviu Mihai, Cristian Cherchez și Daniel Constantin Florea, accidentați, dar meciul începe bine pentru noi, astfel că în min. 22, Iosip Ivancic marchează primul lui gol în Liga I, printr-o execuție spectaculoasă, după ce în prealabil Yameogo trimisese mingea în transversală. Dar Vasvari egalează 5 minute mai târziu, transformând din penalty, acordat la un fault al lui Daniel Novac. În minutul 33, Marian Aioani are o intervenție foarte bună, blocând un șut în zona delimitării careului de 6 metri. Apoi Cristi Neguț are o șansă mare de a înscrie, dar trimite lateral, pentru ca tânărul nostru portar să aibă o nouă intervenție foarte bună, în minutul 37, când scoate cu piciorul un șut la colțul scurt, care putea aduce un alt gol pentru gazde. După pauză, goalkeeperul Niczuly salvează în ultima clipă o minge care se îndrepta spre plasa porţii sale după o pasă greşită înapoi trimisă de Bouhenna, Aioani are din nou câteva intervenții bune şi care „ţin” tabela la 1-1, dar numai până în minutul 77, când Ştefan marchează pentru Sepsi şi totul se prăbuşeşte pentru noi. Yameogo e plin de avânt şi de vitalitate (faultatul Bouhenna a simţit-o pe propria piele!) şi ia două cartonașe galbene în decurs de aproximativ un minut, lăsându-şi echipa în inferioritate numerică, Novac trimite cu capul mingea în transversală în minutul 83, dar nu e rost de 2-2 ci de 3-1, după ce în min. 86, Flores înscrie superb, trimiţând balonul peste Aioani, iar peste câteva minute se aude ultimul fluier. Jucătorii târgovişteni, conştienţi că au făcut un meci prost, intră la vestiare sub privirile necăjite ale celor 100 de suporteri, supăraţi că aveam doar o victorie în ultimele 10 meciuri, fani care au făcut deplasarea în condiţii dificile din Dâmboviţa la Sfântu Gheorghe, în Covasna şi au scandat timp de 90 de minute „Hai Chindia!”, dar şi „România! România!” în huiduielile fanilor gazdelor. A fost şi un incident în care stewarzii i-au bruscat pe susținătorii Chindiei, dar s-a încheiat fără răniţi, oameni audiaţi de poliţie, ori jandarmerie! Suporterii târgovişteni erau pe locul 3 în clasamentul de prezență în tribune din Liga I după cei ai Craiovei şi F.C.S.B., echipa era în schimb pe poziţia a 12-a, loc de baraj, cu 21 de puncte!
SEPSI OSK SFÂNTU GHEORGHE - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE 3-1 (1-1)
Au marcat: GABRIEL VASVARI, min. 27, din penalty, GORAN KARANOVIC, min. 73 și DYLAN FLORES, min. 86, pentru Sepsi, respectiv JOSIP IVANCIC, min. 22, pentru Chindia.
SEPSI OSK: Niczuly - Dimitrov, Bouhenna, Tincu, F. Ştefan - Fulop (min. 87 Velev), Vaşvari, Deaconu (min. 50 Flores) - Carnat (min. 63 Karanovic), Safranko, Ştefănescu. Antrenor: Leo Grozavu.
A.F.C. CHINDIA: Aioani - Benga, Dudea, Leca - Yameogo, Novac, Bic, Negrea (min. 46 D. Dumitraşcu) - Raţă (min. 79 Burlacu) - Cr. Neguţ, Ivancic (min. 84 Piţian). Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi) ajutat la cele două linii de Mihai Marius Marica (Bistriţa) și Alexandru Vodă (Alba Iulia). Rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti). Observatori: Constantin Ştefan (Bucureşti) - C.C.A. și Cătălin Cursaru (Ploieşti) - L.P.F.
Costică Miia, la C.S. Târgoviște |
O încurajare de suflet pentru Chindia vine şi de la fostul goalkeeper al Târgoviștei, Constantin Miia, care la 22 de ani a debutat în prima ligă într-un meci sub Turn, cu Jiul Petroşani, pentru ca apoi să evolueze până în vara anului 1984 pentru echipa noastră. „Cea mai dragă amintire? Este legată de echipa din Târgovişte, când am făcut primii paşi în Divizia A. Am fost între primii trei portari ai României, alături de Silviu Lung de la Universitatea Craiova şi Dumitru Moraru de la Dinamo Bucureşti. Era în 1981-1982. În sezonul următor, am fost în primii cinci. Nu regret prea multe pentru că viaţa a fost frumoasă. Şi rămân după atâţia ani de fotbal nişte amintiri pe care am să le uit foarte greu. Portretul portarului ideal? Trebuie să stea bine cu priza, să aibă simţul porţii, să aibă detentă, spirit de observaţie, intuiţie şi, în primul rând, ani de stat în poartă...”. Marian Aioani? Iustin Popescu? Dinu Moldovan?
Ciprian
Iugulescu și Marcel Ghergu, la
conferința de presă de Crăciun, 2019
|
La final de an consemnăm conferinţa de presă a Chindiei, organizată de preşedintele clubului, Marcel Ghergu, directorul sportiv Ciprian Iugulescu şi ofiţerul de presă Ionuţ Marin, la care au participat Andrei Aldea-DambovitaPeNet, Costinel Neagu-Fotbaljudetean.info, Horia Marin-ValahiaMedia, Costin Mihai-SportImpact/Jurnal de Dâmboviţa, Marius Tudor-freelancer, Marius Dumitrache-Ripostapenet, Florian Radu-Columna TV, Laurențiu Neacșu-Realitatea Dâmboviţeană şi subsemnatul. Reţinem câteva concluzii ale lui Marcel Ghergu: „Această echipă nu este a vreunui partid politic. Chindia este a orașului Târgoviște, a județului Dâmbovița și trebuie susținută. S-a muncit foarte mult aici, suntem unde suntem și meritul este al administrației locale. La fotbal e posibil orice. Ne-a bătut Clinceniul, dar noi am bătut Astra, care, ulterior, a ajuns pe primul loc. Hai să vă spun ce a fost cu Academica, am avut câteva meciuri grele, cu evoluții bune, au zis băieții că meciul e ca și câștigat, că i-am bătut pe unde i-am prins și ați văzut ce s-a întâmplat. Asta înseamnă mentalitate oscilantă. Am dat și gol repede, am zis că totul s-a rezolvat. A pus-o Merloi în vinclu, de atunci n-am mai auzit de el. La cum s-a jucat, și dacă trăgeau de la vestiare ne dădeau gol. Au avut cinci șuturi pe poartă, cinci goluri. Valoare există, avem lot mai bun decât alte echipe care sunt pe lângă noi. Eu am încredere în acești jucători. Ne putem îndeplini obiectivul, menținerea în Liga I. Orice antrenor, nu numai Viorel Moldovan, are nevoie de jucători. Când joacă echipa prost, cere întăriri. Uitați-vă la Craiova, când a venit Pițurcă, a zis că are lot bun. Acum nu mai e bun. Revenind la noi, e nevoie de transferuri, dar să vedem ce putem aduce ca să ne ajute. Nu facem transferuri doar de dragul de a transfera. Discuții au fost și vor mai fi. Aduceți-vă aminte ce se spunea sau scria în anii trecuți: ce cantonament e ăla la Mogoșoaia, ce lot e ăla cu atâția localnici? Viorel Moldovan e genul de om care își propune foarte mult. Și ca jucător a fost așa, iar acum ca antrenor gândește la fel. Am avut momente bune, dacă legam după acele trei victorii niște rezultate bune, cinci-șase puncte, credeți-mă că eram în zona de bătaie la play-off. Obiectivul realist este de a ne menține în prima ligă. Nu cred că am fi făcut față la nivelul play-off-ului. Toți angajații, jucători, antrenori, staff, etc. au fost respectați, și-au primit banii la timp. De când sunt eu președinte, deci de aproape șase ani, niciun fost angajat al Chindiei nu a ajuns la Federație cu memorii. Au acuzat unii că mi-am luat mașini și case din prima de promovare. Nu am avut niciodată bonusul despre care s-a scris. Pentru cei care fac tot felul de speculații, nivelul meu salarial este cel al lui Porumbacu din Liga a III-a. Au ieșit în față persoane care nu au făcut nimic pentru sport. Care spun în loc de Complexul de Natație, Complexul Nautic. Nu avem restanțe financiare față de nimeni. E doar o întârziere de câteva zile la salariul pe luna noiembrie, care trebuia virat pe 15 decembrie. Va fi plătit până la sfârșitul anului. Discuția din vară a fost pe niște praguri, 100.000 de euro pe fața tricoului și 2 x 50.000 de euro pentru spate. Am coborât un pic nivelul, chiar și așa am început campionatul fără nimic pe tricouri. Am bătut palma cu Beda, a apărut pe spate, iar pe față cei doi asociați, Primăria și Consiliul Județean. Să lămurim și cu Regata din respect pentru cei de acolo, că am colaborat câțiva ani, nu voi spune ce au oferit pentru
poziția de pe piept. Vreau să văd că există respect între presă și clubul nostru. Au fost jocuri în etape intermediare înaintea cărora nu am organizat conferințe de presă, din lipsă de timp. Când am făcut conferințe, nu ați venit. Au fost situații când au fost unul sau doi jurnaliști. Dacă îmi spuneți că motivul e că avem un ofițer de presă care nu este îndrăgit de unul sau de altul, vă spun eu, nu ofițerul de presă acreditează, ci clubul. Dacă cineva dorește să se acrediteze, face pașii necesari și primește acreditare la meci. Nu e conferința de presă a lui Ionuț Marin, Ghergu sau Iugulescu, ci a Chindiei. Trebuie doar să respectăm regulamentul cu toții. Vă amintesc că sunt trusturi de presă centrale care au trimis oameni la Târgoviște. Am răspuns pozitiv la orice solicitare, au filmat la Aninoasa, la Turnul Chindiei, unde au dorit. Echipa se va reuni pe 6 ianuarie, la baza de la Aninoasa, pe 8 ianuarie este programată vizita medicală, iar pe 12 plecarea în cantonamentul centralizat din Antalya. Băieţii se vor întoarce în țară pe 24 ianuarie, cu nouă zile înainte de primul meci oficial din 2020, cu F.C. Botoșani. Doi jucători nu mai sunt în lot, Mihai Voduț, suspendat de F.R.F. pentru că a jucat la pariuri la fosta sa echipă, iar de Robert Neciu ne-am despărțit în urmă cu două săptămâni, ca urmare a unor acte indisciplinare din partea lui”.
Asociații Chindiei, cu ochii și pe... Daniel Novac
|
La final de conferinţă de presă se realizează şi o fotografie de... poveste cu jurnaliştii, lângă brad, la care din motive obiective absentează Horia Marin plecat cu treabă înainte de clickul profesionistului Marius Tudor, cel care realiza instantaneele de la Chindia din pură pasiune pentru fotbal, fără a fi remunerat. Poza devine una de pomină după ce este postată de reprezentanţii clubului, pentru că din dreapta ei lipseşte Costin Mihai, decupat din motive de „lung prilej de vorbe şi de ipoteze”, potrivit lui George Topârceanu din „În jurul unui divorţ”. Asistăm la o premieră în presă, dispariţia dintr-o fotografie, cu reacţii de ambele părţi, o „dragoste” care-mi aduce aminte de versurile lui Nicușor Constantinescu (nu e celebrul mahăr de la Constanța!), suportul unei melodii la modă a secolului al 20-lea, interpretată de Nicolae Nițescu, pe muzica lui Ion Vasilescu. „Dă-mi o fotografie/Ca s-o port la pieptul meu/Izvor de bucurie care-mi va zâmbi mereu/În fiecare clipă, chipul tău să-l pot privi/Cum priveşti o stea în nopţile târzii/Dă-mi o fotografie şi să-mi scrii pe un colţişor/Cel mai frumos cuvânt de dor/Când lipseşti o zi/Mi se pare un veac/Soarele nu-i soare/Şi ziua nu-i zi/Ceasul bate încet/Tristul lui tic-tac/Dar la fel ca mine/Te îndeamnă să vii/Ca să pot avea, doar iluzia/Că te am pe tine lângă mine/”. Pentru beligeranţi, cu dedicaţie şi multă dragoste!
Neguț și Martac printre primii
la alergare.
Va fi anul lui Adrian Ioniță?
|
6 ianuarie 2020. Chindia se reuneşte după o scurtă vacanță, iar primul antrenament a fost efectuat de roș-albaștrii la baza sportivă de Aninoasa. Nu a fost nici o noutate, au fost 18 jucători, Aioani, Iustin Popescu, Dinu Moldovan, Martac, Negrea, Benga, Leca, Dudea, Pițian, Ioniță, Șerban, Liviu Mihai, Novac, Bic, Burlac, Neguț și Florea. Șase jucători, Rață, convocat la echipa națională al Republicii Moldova, Ivancic, Cherchez, Cornel Dinu, Yameogo și Dumitrașcu s-au alăturat lotului în următoarele zile, Dumiter s-a întors la Sepsi OSK, de unde venise sub formă de împrumut, în timp ce Neciu, se ştie, era istorie. După pregătirea de la Aninoasa, se va pleca în Antalya pentru un cantonament centralizat al iernii de 12 zile, stagiu cu cinci meciuri de verificare. „Ne-am reunit cu gânduri pozitive, fără îndoială, cu gândul de a ne îndeplini obiectivul, menținerea în Liga 1. Va fi un sezon complicat, dar sunt optimist, ca de fiecare dată. Am încredere în acești băieți. Îmi doresc să ne punem la punct și să ne întărim. Avem nevoie de calitate în fiecare compartiment, nu de cantitate” declara antrenorul Viorel Moldovan.
Cătălin Barbu
|
Alexandru Piftor
|
Conducerea Chindiei negociase şi cu F.C.S.B.
pentru Moutinho, Belu și Manea, dar discuțiile nu s-au concretizat în
transferuri, chiar dacă Alexandru Oprea şi Alin Manole, preşedintele C.J.
Dâmboviţa şi vicepreşedintele acestei instituţii s-au implicat în negocierile
cu Gigi Becali. Apar totuşi şi primele noutăţi, Alexandru Piftor, un mijlocaș
de 20 ani de la F.C. Botoșani și Cătălin Barbu, atacant de 20 ani de la F.C.
Argeș, băiatului fostului vârf de atac al piteștenilor, internaţionalul Jean
Barbu şi lotul pleacă în Antalya, fără Yameogo, rămas la Târgovişte la un
program de pregătire separat, din cauza problemelor cu viza. Practic, era al
treilea stagiu de pregătire al Chindiei în străinătate, în 10 ani de
activitate, toate pe meleagurile turceşti.
Chindia e în aer! La propriu! Băieții sunt în avion, spre Turcia
|
„Suntem în căutări pentru a completa lotul. Nu mai sunt plecări de la
echipă, momentan, dar perioada de transferuri este lungă și nu se știe ce se
poate întâmpla. În mare, acesta este lotul, trebuie să aducem jucători de
calitate în fiecare compartiment. Am nevoie de un fundaș central de valoare, un
mijlocaș central defensiv, care să aducă echilibru, și de un atacant de mare
valoare, acestea sunt posturile prioritare” a transmis Vio la plecarea în
cantonamentul din Turcia, nu înainte de a mulţumi suporterilor dâmboviţeni care
l-au votat în ancheta Sportimpact drept personalitatea sportivă a anului 2019,
în detrimentul lui Daniel Bălaşa.
În primul meci din cantonament, Chindia învinge
cu 3-0 (1-0) cu Mardinspor din Turcia, goluri marcate de Cherchez-2 și Novac, a
doua partidă, desfășurată în aceeaşi zi, fiind tot un succes la acelaşi scor,
inclusiv la pauză, cu Neftchi Kochkor din Kârgâzstan, marcatori Neguț-2 şi
Ivancic. Urmează o remiză, 0-0 cu F.C. Sochi, ultimul loc în prima divizie din
Rusia şi o victorie cu Spartaks Jurmala din Letonia, 3-0, goluri marcate de
Barbu, Burlacu și Benga, toate în prima repriză. Ultima partidă din Antalya a
fost cu Rotor Volgograd din Rusia, 3-1, golurile fiind înscrise de Burlacu-2 și
Barbu. Aşa s-a încheiat cantonamentul din Turcia unde Yameogo nu a mai ajuns,
iar Daniel Florea a plecat mai devreme, după ce s-a accidentat. Sunt anunţate
şi două transferuri, Bradley Diallo de 29 ani, un fundaș central francez și
Valmir Berisha de 23 ani, un atacant suedez. Primul a îmbrăcat tricoul
Politehnicii Iași în toamna anului 2019, în 17 jocuri oficiale, iar al doilea
jucase în ultimul sezon la Velez Mostar-Bosnia în 20 jocuri în care a marcat 2
goluri, având şi 31 jocuri şi 2 goluri la naționalele U17, U19 și olimpice ale
Suediei. Diallo și Berisha au semnat contracte de joc cu Târgovişte, valabile
până în vara anului 2021.
Bradley Diallo, Viorel Moldovan și Valmir Berisha
|
Cristian
Teodorescu
|
Nicolae Dobrin
|
Acum 40 de ani, Târgoviştea trecea prin aceleaşi
momente, echipa era în prima divizie şi încerca să scape de la retrogradare,
iar arbitrul internaţional de fotbal, Cristian Teodorescu, buzoian la origini,
dar mutat cu serviciul atunci la Ziarul Dâmboviţa, nota că „Balonul e - totuşi –
rotund...”, convins că echipa se putea salva. Nu s-a întâmplat așa din cauza
jocurilor de culise, iar ulterior a scris şi despre venirea lui Nicolae Dobrin şi revenirea în A a
echipei noastre. Decedat la sfârşitul lunii ianuarie 2018, nea Cristi a rămas
în memoria suporterilor de sub Turnul Chindiei ca un frenetic jurnalist sportiv
şi ca primul arbitru de centru al
Târgoviștei fotbalistice. Erau patru
decenii trecute de când ne pregăteam asiduu pentru un retur de foc în prima
ligă.
Arc peste timp de la Narcis Coman, Dodu Bărbulescu, Nicolae Stancu, Gheorghe Voinea, Constantin Miia, Ilie Niculescu, Ion Ene, Dumitru Gheorghe, Ionel Pitaru, Alexandru Florea, Silviu Dumitrescu, Petre Marinescu, Nicolae Kallo, Claudius Sava, Gheorghe Filipescu, Nelu Isaia, Florin Grigore, Gheorghe Greaca, Ion Stăncescu, Constantin Zamfira, Ion Dumitru, Traian Miu, Marian Drăghici, la generaţia Chindia 2020. Cei enumeraţi nu au reuşit atunci, vor reuşi Cherchez, Florea, Martac, Neguț, Şerban, Aioani, Liviu Mihai şi colegii?
Fotbaliștii Târgoviștei în 2020, înaintea unei primăveri
între a fi sau a nu fi în Liga I
|
Constantin Badea-Jan
|
La 20 de ani în Liga I, Adrian Ioniță
|
Viorel Moldovan supărat pe Mihai Leca și nu numai...
|
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - F.C. BOTOŞANI 0-1 (0-0)
A marcat: MARKO DUGANDZIC, min. 89.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Martac, Piţian, Leca, Ioniţă – Raţă, Bic, A. Şerban (min. 38 Cr. Neguţ), Novac (min. 46 Burlacu) – Ivancic, Cherchez (min. 62. Berisha). Antrenor: Viorel Moldovan.
F.C. BOTOŞANI: Hankic – Haruţ, Miron, Chindriş, Ţigănaşu (min. 80 Mendosa) – Cascini, Rodriguez – Ashkovski (min. 88 Chalkiadakis), Ebenhofer, Ofosu (min. 88 Cîmpanu) – Dugandzic. Antrenor: Marius Croitoru.
A arbitrat la centru Horaţiu Feşnic (Cluj-Napoca), ajutat la cele două linii de Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) şi Valentin Avram (Bucureşti). Rezervă: George Rădulescu (Bucureşti).
Observatori: Nicolae Grigorescu (Timişoara) – C.C.A., Marin Petrache (Săbăreni-Giurgiu)- L.P.F.
Pe site-ul AFC Chindia Oficial, dar şi pe cel al suporterilor, fanii echipei reacţionează cu gânduri critice la adresa jucătorilor, antrenorilor şi conducerii clubului, total pesimiste, contrate de câteva epistole optimiste, în sensul că există viaţă şi după meciul cu Botoşani şi nimic nu e pierdut...
Adelin Ilinca: Am devenit și-n judeţul ăsta experţi în fotbal... până acum prindeam doar bulgarii cu furculița şi vedeam la TV liga 1 în loc să ne bucurăm de fiecare meci al lor după o pauză de zeci de ani în care judeţul ăsta absolut nimic nu s-a construit. Eu zic să apreciați ce aveți acum.
Dumitrescu Ion: Tot timpul, oriunde şi necondiţionat iubesc Chindia, DOAR CHINDIA! Sper să nu retrogradăm. Mergem la Giurgiu să jucăm şi să nu pierdem.
Înainte de meciul de la Giurgiu, vine şi al cincilea transfer al perioadei, jucătorul de origine croată, Filip Dangubic în vârstă de 24 ani, înălţime 1,81 m, mijlocaș ofensiv de la echipa Spartak Trnava din Slovacia, formație pentru care a evoluat în 17 meciuri de campionat. Cu Astra a fost un nou meci de poveste în deplasare, după cel din tur de la Botoşani încheiat cu victoria la scor de neprezentare al băieţilor noştri. Să spunem că în primul 11 revin Benga și Yameogo după penitența cauzată de cartonaşele galbene, Diallo şi Piftor, cu meciuri în Liga I la alte echipe, debutează la Chindia, iar Berisha este titularizat, în timp ce căpitanul Cherchez, Leca, Şerban şi Pițian au fost lăsaţi la Târgovişte. La Giurgiu a nins puternic cu două zile înainte, astfel că organizatorii meciului au muncit mult ca să cureţe terenul de zăpadă, partida fiind la un moment dat în pericol să nu se joace. Meciul a început pe un frig puternic şi un teren îngheţat bocnă, cu un strat de nea subţire pe el, iar în tribune a fost un inimos grup de suporteri ai Chindiei, care a dominat fondul sonor, pe un stadion aproape gol al giurgiuvenilor.
Chindia a început bine jocul, având o posesie bună, gazdele au însă o bună ocazie de a marca în minutul 5, apoi Alibec încearcă să pătrundă prin toată defensiva Chindiei, dar nu pune în pericol poarta noastră. Berisha şi Yameogo sunt peste tot, Diallo e foarte bun ca şi Piftor, iar puştiul Ioniţă la al doilea meci în elită se descurcă foarte bine, în timp ce uriaşul Ivancic reuşeşte cu greu să-şi păstreze echilibrul pe gheţuşul care acoperea gazonul. Vadim Rață e „recompensat” cu un cartonaş galben în minutul 25, la o intervenție asupra lui Valentin Gheorghe. Astra are o bună ocazie în minutul 42, prin Begue, dar portarul Dinu Moldovan respinge şi defensiva îndepărtează pericolul şi Chindia termină la 0-0 prima parte a jocului.
În repriza a doua începem cu Cristi Neguț în locul lui Piftor şi același marcaj strâns care sufocă apărarea Astrei. Avem o lovitură de colț la numai două minute de la startul părții secunde, când Bic trimite peste poartă, la o fază „desenată” de Rață. E clar, avem posesia, suporterii Chindiei continuă să cânte, iar din şutul formidabil cu exteriorul de la 25 de metri al lui Yameogo, mingea loveşte transversala. Două minute mai târziu, tot el trimite o centrare bună, respinsă de apărarea gazdelor. Dinu Moldovan intervine inspirat la toate fazele gazdelor, reţinând balonul cu siguranţă şi vine minutul 74, când ultimul transferat la Chindia, Filip Dangubic, debutează în Liga I. În minutul 81, Yameogo centrează, mingea ajunge la Cristi Neguț care execută o piruetă şi trage de la 12 metri la colțul lung, fără speranţe pentru portarul Lazăr. Imediat, Dangubic e şi el aproape de gol, mingea ajunge apoi la Yameogo care ratează incredibil, dar se revanşează în min. 84, când pătrunde și trage precis la firul ierbii, de la 14-15 metri, majorând scorul. Viorel Moldovan, Francisc Dican, Ciprian Iugulescu şi toţi cei de pe banca noastră
de rezerve și galeria sunt în extaz. Dangubic și Neguț pun în pericol din nou poarta giurgiuvenilor în aceeași fază, controlăm jocul, dar în final, la o neatenţie a apărării noastre, Răduț înscrie cu capul la un corner al Astrei, cu un minut înainte de final. Gazdele beneficiază de o lovitură liberă în ultima fază a jocului, dar Alibec e băiat bun şi rezolvă faza în doi timpi, trage în zid, apoi şutează în mingea revenită la el şi „înalta zmeul” în tribună, cu mult peste poarta noastră. Galeria scandează, târgoviştenii de pe teren se îmbrăţişează cu cei de pe banca de rezerve, iar patronul Astrei, Ion Niculae spumegă de furie şi declară că jucătorii lui sunt proşti şi îngâmfaţi. E 1-2, urcăm pe locul 11, cu 24 de puncte! Şi mai e ceva, e vorba de cel pe care în tur la Ploieşti, la meciul de Cupa României cu Hermannstadt, suporterii l-au numit Marius Lăcătuş, cu ironie sau poate cu admiraţie, e vorba de Franck Alex Neeb Noma Blaise Yameogo. Acesta e numele complet al lui şi aflăm că pentru a prescurta tot şi a-i da un aer românesc, foarte uşor de reţinut, o fană a Chindiei i-a spus de la început, de când a venit la echipă, simplu şi concis, Gogu. Iar pentru a fi şi mai uşor de reţinut, cu multă dragoste şi preţuire o să-i spunem de aici încolo, când şi când, Gogu Iameogu! N-am găsit altă rimă! Gogule, Gogule!
Revenind printr-un arc peste timp de la Cană Manea la „urmașul” său Ovidiu Marian Oprea, trebuie să conchid, spunând că mi-a atras atenţia la junele feteștean absolvent de ştiinţe juridice faptul că nu era dornic de a avansa în ierarhia arbitrajului, deşi avea o vârstă care îi permitea chiar accesul în Liga I, fiind preocupat de o serioasă carieră profesională: „Ştiu că domnul Manea a reprezentat oraşul în prima divizie ca tuşier şi a arbitrat şi la Târgovişte. Evident că eu nu l-am prins, era prin anii ‘80, eu sunt născut în 1991, între timp am ajuns şi eu la arbitraj. Dar e o pasiune de timp liber, nu îmi doresc să urc în ierarhie, vreau să ajung un bun avocat şi să-mi deschid un cabinet în Feteşti. Până atunci, voi mai arbitra de plăcere, nu mă interesează lotul divizionar, oricum noi, la Ialomiţa, în acest moment nu avem vreun arbitru în prima ligă, dar nici în a doua şi a treia, nu ştiu ce şanse aş avea, cred că judeţul este printre puţinele din România fără vreun arbitru republican. Vreau avocatură, nu arbitraj!” Tare de tot băiatul, 99 din 100 alegeau fotbalul, Ovidiu era excepţia!
Victorie la Astra Giurgiu, egal la F.C.S.B.!
Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Jurnal de Dâmboviţa, ProSport, Liga2.prosport.ro, ziarullumina.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, facebook.com/Chindia Targoviste, MDI TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, digisport.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.
De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.
Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, caricaturile semnate de domnii Matty, Alexandru Clenciu, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.
MULŢUMESC TUTUROR!
Gabriel Degeratu
A marcat: MARKO DUGANDZIC, min. 89.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan – Martac, Piţian, Leca, Ioniţă – Raţă, Bic, A. Şerban (min. 38 Cr. Neguţ), Novac (min. 46 Burlacu) – Ivancic, Cherchez (min. 62. Berisha). Antrenor: Viorel Moldovan.
F.C. BOTOŞANI: Hankic – Haruţ, Miron, Chindriş, Ţigănaşu (min. 80 Mendosa) – Cascini, Rodriguez – Ashkovski (min. 88 Chalkiadakis), Ebenhofer, Ofosu (min. 88 Cîmpanu) – Dugandzic. Antrenor: Marius Croitoru.
A arbitrat la centru Horaţiu Feşnic (Cluj-Napoca), ajutat la cele două linii de Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) şi Valentin Avram (Bucureşti). Rezervă: George Rădulescu (Bucureşti).
Observatori: Nicolae Grigorescu (Timişoara) – C.C.A., Marin Petrache (Săbăreni-Giurgiu)- L.P.F.
Pe site-ul AFC Chindia Oficial, dar şi pe cel al suporterilor, fanii echipei reacţionează cu gânduri critice la adresa jucătorilor, antrenorilor şi conducerii clubului, total pesimiste, contrate de câteva epistole optimiste, în sensul că există viaţă şi după meciul cu Botoşani şi nimic nu e pierdut...
Adelin Ilinca: Am devenit și-n judeţul ăsta experţi în fotbal... până acum prindeam doar bulgarii cu furculița şi vedeam la TV liga 1 în loc să ne bucurăm de fiecare meci al lor după o pauză de zeci de ani în care judeţul ăsta absolut nimic nu s-a construit. Eu zic să apreciați ce aveți acum.
Dumitrescu Ion: Tot timpul, oriunde şi necondiţionat iubesc Chindia, DOAR CHINDIA! Sper să nu retrogradăm. Mergem la Giurgiu să jucăm şi să nu pierdem.
Filip Dangubic
|
Chindia a început bine jocul, având o posesie bună, gazdele au însă o bună ocazie de a marca în minutul 5, apoi Alibec încearcă să pătrundă prin toată defensiva Chindiei, dar nu pune în pericol poarta noastră. Berisha şi Yameogo sunt peste tot, Diallo e foarte bun ca şi Piftor, iar puştiul Ioniţă la al doilea meci în elită se descurcă foarte bine, în timp ce uriaşul Ivancic reuşeşte cu greu să-şi păstreze echilibrul pe gheţuşul care acoperea gazonul. Vadim Rață e „recompensat” cu un cartonaş galben în minutul 25, la o intervenție asupra lui Valentin Gheorghe. Astra are o bună ocazie în minutul 42, prin Begue, dar portarul Dinu Moldovan respinge şi defensiva îndepărtează pericolul şi Chindia termină la 0-0 prima parte a jocului.
Cristi Neguț a revenit cu gol. Era și timpul!
|
„Dans modern” la Giurgiu cu Fatai și Yameogo
|
ASTRA GIURGIU - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-2(0-0)
Au marcat: MIHAI RĂDUȚ, min. 90+2, respectiv CRISTIAN NEGUȚ, min. 80, BLAISE YAMEOGO, min. 83.
ASTRA: Lazăr - Enache (min. 88 Bruno), Tamaş, Dandea, Trusescu - Răduţ, Simion (min. 63 Fatai), Crepulja, V. Gheorghe (min. 63 D. Gheorghe) - Alibec, Begue. Antrenor: Bogdan Andone.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Martac, Benga, Diallo, Ioniţă (min. 66 Negrea) - Piftor (min. 46 Cr. Neguţ), Raţă, Bic, Yameogo - Ivancic (min. 74 Dangubic), Berisha. Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea), ajutat la cele două linii de Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe) şi Stelian Slabu (Braşov). Rezervă: George Cătălin Găman (Craiova). Observatori: Laszlo Sajtos (Sibiu) – C.C.A., Octavian Goga (Braşov) – L.P.F.
În echipa etapei a 24-a au fost aleşi doi jucători de la Chindia, Raţă şi Yameogo, antrenorul rundei fiind Viorel Moldovan. Practic, Chindia a fost prima echipă care a câştigat pe terenul grupării giurgiuvene în campionatul 2019-2020!
Vio s-a declarat mulțumit de rezultat, dar a avut un discurs războinic la finalul meciului: „Consider că am făcut un joc consistent din toate punctele de vedere, defensiv, ofensiv, am punctat când a trebuit, puteam să facem 3-0. Mă deranjează acest gol încasat pe final, și așa am încasat multe goluri, dar vreau să îmi felicit băieții pentru aceste trei puncte, aveam mare nevoie de ele. O să vedeți în continuare schimbări masive. Vreau să construiesc o echipă solidă, de caracter, care să nu retrogradeze. Le transmit târgoviștenilor că fața echipei se va modifica total. Am nevoie de caracter, care să își dea viața pe teren. Am mare încredere în acești băieți pe care i-am ales, să fie luptători până la capăt. Unii se vor despărți de Chindia, deja am renunțat la unii dintre ei, alţii vom vedea. Trebuie să muncească, să-şi câştige locul în teren. Când oscilezi, ai fluctuații, nu poți să progresezi. Dacă e să mor, mor pe mâna mea, pe deciziile mele. După meciul cu Botoșani, am avut un discurs contondent. Trebuia să aibă loc acest discurs. Dacă sunt bărbați, ei nu trebuie să o ia personal, ci să strângă din dinți și să muncească. Unii dintre ei m-au dezamăgit, dar îi aștept să își revină. Trebuie o schimbare de atitudine. Trebuie spart buboiul și mă bucur că am făcut acest lucru. Am arătat atitudine”. Întrebarea era la cine a renunţat Viorel Moldovan dintre cei aflaţi pe teren la înfrângerea cu Botoşani: Cherchez, Şerban, Leca, Burlacu, Pițian? Sau la alții? Până vom afla, era clar că venise timpul pentru schimbarea din mers a lotului, o şansă imensă şi pentru tinerii localnici precum Adrian Ioniţă, Cosmin Atanase şi alţii ca ei. Se tot încercau jucători, la alţii se renunţa, dar şi mai important pentru noi era punctul de vedere al lui Viorel Moldovan despre fotbalistul român din trecut şi cel actual exprimat într-un interviu în ziarul Prosport din octombrie 2019:
Fotbalistul Viorel Moldovan,
un exemplu pentru actualii
jucători
ai Chindiei Târgoviște
|
„Mi-au plăcut Dudu Georgescu, Rodion Cămătaru. Pe Dumitrache l-am prins prea puțin, eram prea mic, dar din ce-am văzut, atacant deosebit, raritate! Iar la Bistrița, acolo am crescut cu Bundesliga în cap. Visul meu era să ajung în Bundesliga. Unul dintre idolii mei a fost Rudi Völler. Îl iubeam! Am stat acum și m-am uitat la un video pe Youtube, la un moment dat parcă mă vedeam pe mine. Mă uitam la el și spuneam «Nu se poate, bă, e incredibil!». Mi-a plăcut Rudi Völler la nebunie și am crescut cu Bundesliga în cap, cu Klinsmann, cu Littbarski, cu Hoeness. Că acolo, la Bistrița, aveam mai mult acces și eram fan Germania. Pe vremea mea, în copilărie și când jucam în România erau echipe de liga a treia, de liga a doua care aveau superfotbaliști în componență. Nu mai vorbesc la liga întâi, unde fiecare echipă avea cel puțin trei-patru jucători de mare, mare calitate. Acum sunt carențe și deprinderi proaste de la nivel juvenil! De la modul în care sunt formați jucătorii, că ei ajung la prima echipă și eu ca antrenor trebuie să pierd timpul cu ei la 18, la 19, la 20 de ani să-l învăț cum să facă o preluare. Vorbesc de o preluare pe direcția de atac, cum să strângă în teren, să-l învăț jocul fără minge. Lucruri care afară nu există! În fotbal, în ziua de astăzi, trebuie să-ți câștigi duelul cu adversarul direct. Unu la unu trebuie să faci diferența. Totul e agresiv, pe înainte, să rupi brazda când pleci de pe loc, iar la noi se întâmplă prea puțin acest lucru. Toți copiii ăștia care vin la primele echipe, vin cu mari carențe. Nu generalizez, că sunt și unii care învață și vin cu ABC-ul la zi. Dar tu, ca antrenor, când ești și constrâns de rezultate, trebuie să faci și rezultate și ai o anumită presiune, nu mai ai timp să-i crești”.
Alin Dudea și Laurențiu Corbu
|
Înainte de meciul cu F.C. Voluntari, ex-dinamovistul Alin Dudea, care a jucat şi în campionatul de promovare în 18 partide, marcând 2 goluri, dar şi în 5 meciuri de Liga I, a plecat de la Chindia la C.S.M. Reşița, în Liga a III-a, iar la schimb vine al şaselea nou jucător, un dâmboviţean de această dată, Laurențiu Corbu, în vârstă de 25 ani, transferat de Dinamo din Liga a III-a, de la Urban Titu, în 2015, cu evoluţii foarte bune în tricoul „câinilor roşii”, dar și pentru echipa St. Mirren, din Scoția. Fotbalistul a mai fost vizat de conducerea Chindiei pentru un transfer, dar iată că de-abia în februarie 2020, Corbu din Râncaciov de Dragomireşti a ajuns la Târgovişte.
Eric încurajat de noii săi coechipieri
|
Partida cu F.C. Voluntari era una pe care nu trebuia să o pierdem, era un „da” hotărât pentru victorie sau egal şi un „nu” la fel de categoric în privinţa unui insucces. Meciul a început cu o întârziere de trei minute, iar înainte de start, jucătorii oaspeţi au purtat tricouri speciale pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Eric de Oliveira, mijlocaşul lor ofensiv, transferat de la Viitorul Constanța, cel căruia, la meciul precedent din campionat, 2-1 cu Dinamo Bucureşti, suporterii „câinilor roşii” i-au „dedicat” în cor sunete de maimuţă, cu trimitere directă la culoarea pielii. Elementul care ne dă de gândit însă e faptul că oaspeții sunt însoțiți de un grup de 50 de simpatizanți, ei care nu au fost atâţia la multe meciuri de pe teren propriu. Asta însemna o mobilizare exemplară a „lanternei roşii” în binomul echipă-suporteri pentru o victorie. În primul 11 apare Negrea în locul lui Ioniţă, în rest sunt toţi jucătorii de la victoria cu Astra, de la Giurgiu. Ivancic are o acțiune foarte bună și creează prima ocazie de gol în minutul 4, dar patru minute mai târziu, ilfovenii înscriu prin Ion Gheorghe care se desprinde de marcaj și trage precis la colțul lung, apoi portarul Dinu Moldovan respinge în corner o minge înșelătoare, Bic are un șut bun în minutul 22, iar o altă ocazie a echipei noastre e semnată de Martac, în minutul 29. În final de prima repriză, în minutele 40 şi 43, Ivancic are ocazii bune de gol, dar prima parte se încheie 0-1. În partea a doua, Berisha lovește slab cu capul și ratează o mare ocazie de a înscrie, în minutul 55, când Neguț, intrat în min. 46 în locul lui Negrea, a trimis o centrare foarte bună. Publicul continuă să încurajeze, Yameogo este aplaudat de toţi suporterii după una dintre multele recuperări de minge, apoi Viorel Moldovan este din ce în ce mai nervos. Astfel, el arată publicului că ar intra oricând pe teren ca jucător şi simulează că execută simbolic o repunere în joc, iar nervii lui Vio fac explozie după o fază în care centralul nu acordă lovitură liberă pentru Chindia la un henț la marginea careului de 16 metri. Dangubic îl înlocuieşte pe Berisha, iar patru minute mai târziu, iese Piftor şi intră Ioniţă. Diallo vede „galben” în faţa ochilor, oaspeții au o lovitură liberă periculoasă în minutul 78, avem apoi o iluzie optică, mingea trecând milimetric pe lângă bară. Bic are o altă ocazie de a înscrie în minutul 82, pentru ca 60 de secunde mai târziu, talentatul puşti Adrian Ioniţă să se insinuează în careul voluntărenilor şi, nemarcat, înscrie spectaculos primul său gol în Liga I. Este 1-1 şi se scandează cu putere „Chindia! Chindia!”, dar aproximativ zece minute mai târziu, oaspeții ne dau lovitura de grație prin Cătălin Țâră, băiatul fostului mare jucător rapidist Fănel Țâră, cu toată opoziţia lui Dinu Moldovan în primă fază. Se aude fluierul de final, e 1-2, pierdem toate cele trei puncte puse în joc, suntem pe locul 11, băieţii sunt aplaudaţi chiar şi la înfrângere, dar avem eşec la un meci important pe care nu aveam voie să-l pierdem.
Ioniță, la golul de debut în prima ligă, felicitat de Ivancic și Diallo
|
A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – F.C. VOLUNTARI 1-2(0-1)
Au marcat: ADRIAN IONIŢĂ, min. 83, respectiv ION GHEORGHE, min. 8 şi CĂTĂLIN ȚÂRĂ, min. 90+3.
A.F.C.CHINDIA: D. Moldovan - Martac, Benga, Diallo, Negrea (min. 46 Cr. Neguţ) – Piftor (min. 66 Ioniţă), Bic, Raţă, Yameogo – Berisha (min. 61 Dangubic), Ivancic. Antrenor: Viorel Moldovan.
F.C. VOLUNTARI: Cojocaru – Strună, Paşcanu, C. Achim, Kocici – Gorobsov, De Lucas – Căpăţână, Eric (min. 54 Laidouni), Ion Gheorghe (min. 67 Sanoh) – Simonovski (min. 46 Cătălin Țâră). Antrenor: Mihai Teja.
A arbitrat la centru Lucian Rusandu (Sf. Gheorghe) ajutat la cele două linii de Vlad Bârleanu (București) și Marius Marchidanu (Brăila). Observatori: Eduard Dumitrescu (Pitești) - C.C.A. și Imilian Șerbănică (Bragadiru) – L.P.F.
Cătălin Țâră, pe urmele celebrului său tată din tripleta „Țâră, Goanță și cu Gheară/Cel mai bun atac din țară! ” |
Ovidiu Marian Oprea
|
Intermezzo cu amintiri înainte de meciul cu F.C.S.B. Totul a pornit de la o întâlnire providenţială cu un arbitru de fotbal de Liga a IV-Ialomiţa, Ovidiu Marian Oprea din municipiul Feteşti, cu treburi prin Bucureşti unde era avocat stagiar şi „studinte în drept” vorba marelui Caragiale, la categoria Master. Tânărul de 29 de ani era în temă cu actuala Chindia de sub Turn, dar ştia şi despre cel mai strălucit reprezentant fluieraş al oraşului de baştină, un arbitru divizionar B, Cană Manea, care a oficiat la tușă şi în Divizia A în vremea când C.S. Târgovişte a fost la un pas să joace în Cupa U.E.F.A., dar şi după aceea. O partidă de care ne aducem aminte cu plăcere a fost primul meci după plecarea lui Gicu Dobrin de sub Turnul Chindiei, victoria cu Bacăul din toamna anului 1981, scor 2-0, prin golurile marcate de Vasile Aelenei şi Iordan Eftimie, meci arbitrat de brigada Gh. Dumitrașcu-Constanța, C. Ghiță-Brașov şi C. Manea, din Feteşti, adică nenea... Cană, cel trecut prin cronici de vreo două-trei ori drept Constantin Manea, în rest a fost doar C. Manea, niciodată Cană Manea. Prescurtările sau metamorfozările de identitate erau utile propagandei comuniste pentru a se evita numele sau prenumele mai puțin obișnuite sau caraghioase, ori cele periculoase, cu trimitere la Nicolae Ceaușescu, ca în cazul jucătorului de la F.C. Olt, Ceaușilă Gheorghe, scris ani la rând, până la Revoluția din decembrie 1989, C. Gheorghe de către ziariștii de la cotidianul Sportul și revista Sport.
Pe vremea
boemă a lui C.S. Târgoviște
Ion Neagu, Tibi Varga, Mișu Avanu și Marcel Florescu
|
Iar de la Cană la Ceașcă, cum i se spunea în
popor lui nea Nicu, nu mai era decât un pas, așa că mai aveau puțin responsabilii
cu cenzura și îl scriau Costică sau Stacană, în loc de prenumele lui real. Meciul
cu moldovenii din etapa a 15-a a fost un succes despre care Ion Cupen a tras
concluzia în mod profesionist în ziarul Sportul: „În vervă, deși fără Dobrin”,
inegalabilul jurnalist sportiv, profesorul Lucian Grigorescu nota că „Muntenii
au fost cu mult mai buni decât moldovenii”, iar legendarul cronicar Mișu Avanu
scria că a fost „un scor limpede ca apa Ialomiţei care curge prin spatele
stadionului, dinspre podul Mihai Bravu spre grădinile sârbilor din cartierul
Matei Voievod”. În urma acestei victorii, C.S. Târgoviște, antrenată pe atunci
de valoroșii Emeric Jenei și Gheorghe Ene, a urcat la jumătatea clasamentului,
la egală distanță de puncte de primul și ultimul loc, poziția a noua fiind
dealtfel și cea ocupată la încheierea campionatului de fotbal de primă divizie
al României, ediția 1981-1982.
De orașul de la Dunăre ne mai leagă ceva, e vorba de Florin Grigore, cel de-al doilea internațional al CS Târgoviște, după Narcis Coman, un bucureștean sadea care a deprins acest sport în capitală, la marele Rapid, cu antrenorul Nicolae Belizna și a ajuns în fotbalul mare de la Rapid Fetesti, unde a realizat multe meciuri memorabile, povestite și acum de bătrânii microbiști ai urbei. A fost la Flacăra Moreni și apoi sub Turnul Chindiei, debutând în prima divizie și ulterior în echipa națională a României!
Revenind printr-un arc peste timp de la Cană Manea la „urmașul” său Ovidiu Marian Oprea, trebuie să conchid, spunând că mi-a atras atenţia la junele feteștean absolvent de ştiinţe juridice faptul că nu era dornic de a avansa în ierarhia arbitrajului, deşi avea o vârstă care îi permitea chiar accesul în Liga I, fiind preocupat de o serioasă carieră profesională: „Ştiu că domnul Manea a reprezentat oraşul în prima divizie ca tuşier şi a arbitrat şi la Târgovişte. Evident că eu nu l-am prins, era prin anii ‘80, eu sunt născut în 1991, între timp am ajuns şi eu la arbitraj. Dar e o pasiune de timp liber, nu îmi doresc să urc în ierarhie, vreau să ajung un bun avocat şi să-mi deschid un cabinet în Feteşti. Până atunci, voi mai arbitra de plăcere, nu mă interesează lotul divizionar, oricum noi, la Ialomiţa, în acest moment nu avem vreun arbitru în prima ligă, dar nici în a doua şi a treia, nu ştiu ce şanse aş avea, cred că judeţul este printre puţinele din România fără vreun arbitru republican. Vreau avocatură, nu arbitraj!” Tare de tot băiatul, 99 din 100 alegeau fotbalul, Ovidiu era excepţia!
Au rămas doar tricourile!
|
Ultimul meci din campionatului propriu-zis, cel cu băieţii lui Gigi Becali, ne-a găsit cu doi jucători mai puţin în lot, e vorba de Andrei Burlacu şi Mihai Leca. Începea operaţiunea de plecare a celor căzuţi în dizgraţie după înfrângerea de la Ploieşti cu Botoşaniul. Leca nu a comentat rezilierea contractului, dar Burlacu s-a arătat revoltat de concediere şi a postat un mesaj pe Facebook: „Salutare tuturor! După cum ştiţi deja, mi-am reziliat contractul cu Chindia Târgovişte, însă plec de la club cu un gust amar. Am venit să ajut echipa să-şi îndeplinească obiectivul, acela de a rămâne în Liga 1, însă încă de la început nu mi s-a dat şansă de joc şi să arăt ce pot, deşi am fost dorit de mister. Am avut şi evoluţii BUNE, însă la următorul meci fie eram rezervă, fie nu eram în lot deloc, fără nici o explicaţie. Am trecut peste, am fost profesionist, am dat totul la antrenamente. Cum au procedat cei de la Chindia în această perioadă îmi lasă un gust amar şi-mi arată nivelul la care este fotbalul în România. Deşi am fost golgeterul echipei în cantonamentul din Turcia, decizia de a nu mai face parte din lot a fost luată cu mult înainte, fără însă să fiu anunţat. Am fost amăgit timp de două luni, pentru ca înainte cu 48 de ore de încheierea perioadei de transfer să fiu anunţat că nu mai fac parte din planurile lui mister. Cu 48 de ore înainte! Dacă ştiam din iarnă poate m-aş fi pregătit cu o altă echipă din Liga 1 şi aş fi avut ocazia să arăt că perioada prin care trec este un trecătoare. Ştiu că mulţi vă întrebaţi: ce se întâmplă cu Andrei Burlacu? Nu vreau să-mi expun viaţa în public, însă vă pot spune atât: problemele de familie mi-au afectat cariera tocmai când eram pe val, iar cel care ar fi trebuit să mă îndrume în viaţă şi să aibă grijă de mine a profitat de succesul meu în fotbal. Nu a fost o perioadă uşoară, credeţi-mă! Acum nu-mi rămâne decât să evolueaz în următoarea perioadă în Liga a II-a pentru ca mai apoi să pot reveni în prima ligă. Ştiu că în viaţă trebuie să fii corect cu tine şi cu cei din jur, însă nu aşa au procedat cei de la Chindia Târgovişte. Salut toţi fanii echipei din Târgovişte care au fost alături de noi şi ne-au încurajat! Salut şi fanii Universităţii Craiova care m-au încurajat în momentele grele! Vă iubesc!” Burlacu avea dreptate să fie supărat şi e foarte adevărat că erau în echipă alţii mai slabi care puteau fi puşi pe liber înaintea lui, aceştia rămânând în lot din motive obiective şi subiective, dar în rest era clar că nu a jucat BINE, cum a subliniat el, cu majuscule, dimpotrivă. De asemenea, golgeter în amicale, aşa cum a fost şi la Iaşi cu un an în urmă, nu înseamnă nimic, un gol în 14 meciuri oficiale marcat într-o partidă pierdută cu 3-1 la Clinceni e foarte puţin. Dacă eşti corect cu tine şi chiar crezi că eşti într-adevăr profesionist, Andrei Burlacu! Însă asta era meteahna multora dintre cei care dădeau cu piciorul în minge prin România anului 2020. Se credeau fotbalişti şi erau doar jucători de fotbal!
În sfârşit, ajungem şi la ultima etapă a returului, meciul cu F.C.S.B. de pe Arena Naţională. Consemnăm două debuturi la gazde, Andrei Miron şi Adrian Petre şi două și la noi, Laurenţiu Corbu şi Cătălin Barbu, ultimul fiind şi la primul meci în Liga 1. La Chindia absentează Yameogo şi Diallo, iar în tribune sunt aproape 500 de dâmboviţeni, 200 în galerie, ceilalţi dispersaţi prin toate colţurile tribunelor, printre suporterii becalioți, anunţaţi la staţia de amplificare ca fiind peste 3000, dar eu cred că au fost maxim 2000. Bucureştenii au început în forță meciul și puteau deschide scorul în minutul 3, dar Adrian Petre a ratat din șase metri, pentru ca 11 minute mai târziu, ex-botoșăneanul Miron să marcheze întâiul gol chiar la primul meci pentru F.C.S.B., trimiţând balonul cu capul în poarta părăsită de Dinu Moldovan, ieșit hazardat pe o centrare din corner. Ulterior, partida s-a calmat, Chindia având o singură ocazie prin Piftor. A doua repriză a meciului a început tot în nota de dominare a gazdelor, în vreme ce Chindia a părut incapabilă să se apropie periculos de poarta dâmboviţeanului Andrei Vlad, în timp ce alt conjudeţean de-al nostru, Florin Tănase, e o umbră a marelui fotbalist care se anunţa cândva. Introducerea lui Cherchez nu a adus nimic nou în ofensiva noastră, gazdele au mai ratat câteva ocazii prin Ovidiu Popescu, dar vin ultimele zece minute când ai noştri forţează egalarea, pe scăderea fizică evidentă a gazdelor, mulţumite cu o victorie la limită. În minutul 90+1 însă, Benga inițiază un atac, e faultat clar în careu, prilej de 11 metri, dar arbitrul Colțescu nu-l acordă, jocul continuă, mingea ajunge la Martac care centrează impecabil la Dangubic, acesta se desprinde rapid şi marchează spectaculos sub privirile consternate ale suporterilor bucureștenilor. Imediat se aude dinspre galeria noastră „Chindia! Chindia!”, dinspre partea opusă „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”, iar selecționerul Mirel Rădoi se ia cu mâinile de cap, uimit și amuzat de slăbiciunile din apărarea F.C.S.B.-ului. Golul aducea punctul cu numărul 300 din istoria fotbalului
târgoviștean în Liga I, iar Ovidiu Bic a fost ales în echipa etapei a 26-a a L.P.F. - Casa Liga I, era jucătorul care a depus un efort consistent pe toată durata meciului, cu recuperări multe la centrul terenului și participări consistente la faza de construcție. Și cu asta basta!
Să fie croatul Dangubic golgeterul de care Chindia avea
atâta nevoie?
Viteza de reacție, plonjonul și golul spectaculos înscris
în poarta F.C.S.B.-ului îl recomandau
|
F.C.S.B. - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 1-1 (1-0)
Au marcat: ANDREI MIRON, min. 14, pentru F.C.S.B., respectiv FILIP DANGUBIC, min. 90+1, pentru Chindia.
F.C.S.B: Vlad - Creţu, Miron, Planic, Soiledis - Tănase, Nedelcu, Olaru (min. 76 Moruţan) - Ad. Popa, Ad. Petre (min. 46 Gnohere), Fl. Coman (min. 46 Ov. Popescu). Antrenor: Bogdan Vintilă.
A.F.C. CHINDIA: D. Moldovan - Martac, Benga, Piţian, Corbu - Barbu (min. 62 Dangubic), Raţă, Bic, Piftor - Ivancic (min. 24 Cr. Neguţ), Berisha (min. 70 Cherchez). Antrenor: Viorel Moldovan.
A arbitrat la centru Sebastian Colţescu (Craiova) ajutat la cele două linii de Vasile Marinescu şi Bogdan Gheorghe, ambii din Bucureşti. Rezervă: Cătălin Popa (Piteşti). Observatori: Irina Mîrț (Bucureşti) – C.C.A. și Aurel Beldeanu (Craiova) – L.P.F.
Cu mic, cu mare, 500 de suporteri dâmbovițeni cu biletul
de intrare la purtător pe Arena Națională la egalul cu F.C.S.B.
|
Echipele aflate pe locurile 1-6 vor juca în play-off, iar cele de pe poziţiile 7-14 vor juca în play-out. În play-off și play-out, formațiile vor începe cu jumătate din punctele obținute în sezonul regulat. La final de play-off, echipa de pe locul 1 va juca în turul 1 preliminar al Ligii Campionilor 2020-2021, iar cele de pe 2 și 3 vor juca în turul 1 preliminar al Europa League 2020-2021. Câștigătoarea Cupei României va juca în turul 2 preliminar al Europa League 2020-2021. Echipele situate la finalul play-out-ului pe locurile 13-14 vor retrograda în Liga a 2-a. Formaţia situată pe locul 12 la finalul play-out-ului va juca un meci de baraj cu echipa clasată pe locul trei în Liga a 2-a, învingătoarea urmând să evolueze în sezonul următor în Liga 1. Pentru Chindia urmau 14 partide hotărâtoare în play-out!
După numărul de prezenţe pe teren, cel puţin 10
din 26 posibile, echipa Târgoviștei din campionatul propriu-zis arăta aşa:
Aioani - Martac, Leca (Pițian), Benga, D. Dumitrașcu (Neciu) - Bic (Novac), Rață
(Burlacu), Yameogo, (Voduț) - L. Mihai (Dumiter), D. Florea (Cherchez), Cr.
Neguț (Ivancic). În ultimele patru etape din retur, primul 11 a apărut mult
schimbat, cu Dinu Moldovan, Ioniţă şi cei veniţi la începutul anului 2020,
Berisha, Piftor, Diallo, Dangubic, Corbu şi Barbu, fără Marian Aioani, Daniel
Florea şi Liviu Mihai, toţi accidentaţi. Cu ei şi cu toţi cei veniţi în
ianuarie şi februarie era clar că ne vom întâlni în play-out unde Chindia nu va
mai conta pe Voduț, Neciu, Dumiter, Dudea, Leca şi Burlacu, iar dacă îl mai
adăugăm şi pe Neicuțescu, reîntors la Dinamo după doar patru etape, era clar
deja că aveam de-a face cu o componență mult schimbată faţă de cea din startul
Ligii I. Încheiam campionatul pe poziţia a unsprezecea, faţă de finalul
turului, când eram pe loc de baraj. Aveam speranţe că vom evita retrogradarea
după un retur tumultuos, cu contraperformanţe, precum înfrângerile de pe teren
propriu cu Academica Clinceni şi F.C. Voluntari şi două rezultate extraordinare
cu formaţii din play-off, care rămân pentru istorie.
Victorie la Astra Giurgiu, egal la F.C.S.B.!
BIBLIOGRAFIE
Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Jurnal de Dâmboviţa, ProSport, Liga2.prosport.ro, ziarullumina.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial, facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, valahiamedia.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, facebook.com/Chindia Targoviste, MDI TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, digisport.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.
De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.
Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, caricaturile semnate de domnii Matty, Alexandru Clenciu, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.
MULŢUMESC TUTUROR!
Gabriel Degeratu