FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 40 MINUNEA S-A ÎMPLINIT DE PAȘTE (ediția 2018-2019)





CAPITOLUL 40

MINUNEA S-A ÎMPLINIT DE PAȘTE (ediția 2018-2019)




Croitoru și Bârdeș, la primul și ultimul antrenament
 din sezonul 2018-2019
25 iunie 2018... Chindia, Chindia, Chindia! Nicu Croitoru anunţă că obiectivul pentru noul sezon este de a se obţine mai mult decât în campionatul trecut, adică promovarea pierdută la baraj, după loviturile de departajare cu F.C. Voluntari. Doar 17 jucători s-au prezentat la reunirea după vacanță. Au absentat motivat Marian Aioani şi Adrian Ioniţă care au susţinut prima probă a examenului de bacalaureat, iar faţă de returul sezonului trecut dispar câțiva jucători, Denis Ciobotariu și Mihai Neicuţescu, nu mulți, asta pentru că Ovidiu Morariu şi Rafael Licu erau plecați de ceva vreme. La antrenament a fost prezent şi Daniel Florea, sub contract cu Chindia până la finalul lunii, un jucător dorit în continuare la Târgovişte, iar staff-ul tehnic părea să rămână acelaşi, Nicu Croitoru, antrenor principal, Sică Bârdeş-secund şi Gică Păsărică-antrenor cu portarii. Dezamăgirea era mare și în rândul jucătorilor care ar fi pierdut sume importante, undeva de la 7000 de lei în sus.

Un meci pe care Nicu Croitoru nu-l va uita niciodată

 
A doua zi urmează bomba bombelor! Nicu Croitoru şi Sică Bârdeş părăsesc banca tehnică a Chindiei, după o colaborare de patru ani, iar presa află din… presă despre demisiile celor doi antrenori, care s-au prezentat la prima reunire a lotului. Astfel că, la doar 24 de ore, şedinţa de pregătire e condusă doar de preparatorul fizic Stelian Isac, noul antrenor fiind fostul internaţional din Generaţia de Aur, atacantul Viorel Moldovan. Nicu Croitoru are un ultim cuvânt către spectatori şi jurnalişti: „Are mai puţină importanță ce m-a determinat să-mi prezint demisia. Până la urmă, e un lucru normal în viaţa unui antrenor sau a unei echipe. Era o discuţie mai veche pe care am avut-o în perioada de vacanţă. Am vorbit şi cu Sică Bârdeş să-i spun despre decizia mea şi mai departe el decis să demisioneze. Nu m-am gândit la ce se va întâmpla de aici înainte. Eu ştiu că toată lumea şi-a dorit promovarea, iar lucrul ăsta cred că s-a văzut şi în jocurile de baraj. Aş vrea să le mulţumesc celor cu care am colaborat în perioada asta, conducători, antrenori, oameni de pe lângă echipă şi jucătorilor în mod deosebit! Am avut o colaborare bună, dar şi rezultate destul de bune. Vreau să le urez baftă pentru sezonul următor! Vreau să vă mulţumesc şi vouă, celor din presă, pentru modul în care aţi înţeles activitatea şi atunci când rezultatele nu au fost cele mai bune sau pentru modul în care aţi apreciat rezultatele pozitive! Vă doresc baftă în continuare!” Nicolae Croitoru a fost la...11 metri de fi al cincilea antrenor care ar fi obţinut promovarea în prima ligă la Târgovişte, alături de Valentin Stănescu, Nicolae Proca, Ştefan Coidum şi Silviu Dumitrescu şi nu a acceptat să fie şeful Centrului de Copii şi Juniori al   clubului, retrăgându-se cu multă eleganţă din prim-plan.



Primul antrenament cu Dican și Moldovan

A treia zi, Viorel Moldovan are prima întâlnire cu jurnaliştii locali, în Sala Florentină a primăriei Târgovişte. Apar primele temeri față de situaţia lui, nu mai antrenase de doi ani, după o experiență interesantă la o echipă cunoscută din fotbalul francez, Auxerre, iar înainte de aceasta pregătise Rapid Bucureşti, F.C. Vaslui, Sportul Studenţesc şi F.C. Braşov, fiind la un moment dat şi în staff-ul tehnic al echipelor naţionale, ca principal la U21 şi ca secund la cea de seniori. La conferinţa de presă i-au stat alături primarul Cristian Stan, viceprimarul Cătălin Rădulescu, consilierul Cosmin Bozieru, vicepreşedintele C.J. Dâmboviţa, Alin Manole şi Marcel Ghergu, preşedintele Chindiei. Iar Moldovan semnează un contract valabil pe un an, având ca obiectiv promovarea în Liga I: „Mă bucur că vin la Târgovişte, un oraş cu tradiţie în fotbalul românesc. Mulţumesc pentru încrederea acordată şi sper să realizez tot ce ne-am propus aici! Am urmărit destul de atent parcursul echipei în sezonul precedent, una interesantă, care practică un fotbal plăcut. M-a tentat să vin şi să lucrez cu o echipă mixtă, jucători cu o anumită experienţă, cât şi jucători tineri. Echipa are potenţial. Ce s-a realizat în sezonul trecut este, deja, de domeniul trecutului. Începe o nouă etapă şi eu îmi doresc ca această echipă să practice un fotbal de calitate şi eficient”. Toate bune şi frumoase, iar după declaraţiile de intenţie, noul antrenor se deplasează la stadion unde conduce primul său antrenament, alături de secundul Francisc Dican, preparatorul fizic Stelian Isac şi Gică Păsărică, antrenor cu portarii. Se continuă colaborarea cu portarul Iustin Popescu, aflat la un moment dat pe picior de plecare, revine mijlocaşul central Bogdan Vasile, ultima dată la nou-promovata în Liga I, Dunărea Călăraşi şi se preconizează a se pune accent pe tinerii Andrei Șerban, Cosmin Atanase, Radu Simion şi Adrian Ioniţă. 



La un moment dat, la antrenamentele echipei revine Cosmin Anton, dar jucătorul nu va pleca în cantonamentul de la Mogoşoaia, important fiind ca acesta să respecte un program stabilit de preparatorul Stelian Isac, iar dacă îşi va reveni din punct de vedere fizic, ar putea semna cu Chindia. Nu se va întâmpla, deşi catalogată drept sigură înţelegerea dintre părţi, aceasta a picat! Vin în probe Cezar Mihalache, un atacant de 19 ani de la Viitorul Constanţa şi Alin Manea, un mijlocaş ofensiv de 21 de ani de la Dacia Unirea Brăila, dar doar cel din urmă va fi acceptat. Chindia încheie stagiul de pregătire centralizată din Ilfov, cu un amical contra colegei din liga secundă, C.S. Baloteşti, pe care o învinge cu 2-0, goluri Liviu Mihai, din penalty şi Daniel Florea, din acţiune şi o palidă şi amară revanşă, un 3-0 sec cu F.C. Voluntari, chiar în Ilfov, marcatori Alin Manea, Cristi Cherchez şi  Bogdan Vasile, dar la gazde au evoluat mulţi jucători de la echipa satelit, din Liga a III-a. Urmează meci amical la Târgovişte cu Baloteștiul, scor 2-1, cu o dublă Cristian Cherchez. 


Irinel Constantin Voicu
La club apar noutăţi la activitatea juvenilă, unde Irinel Voicu este numit şeful Centrului de Copii şi Juniori, unde mai activau fostul secund de la seniori, Sică Bârdeş, Ionuţ Iugulescu, Răzvan Toboşaru, Remus Gâlmencea şi Ion Ene. „Este o responsabilitate căreia sunt pregătit să-i fac faţă. Sunt multe de făcut, e mult de muncă, dar am încredere că, alături de colegi, vom reuşi lucruri frumoase” spunea Irinel Voicu, fost jucător la Chindia, Dinamo, Rocar Bucureşti, Politehnica Timişoara, F.C. Vaslui, Unirea Urziceni, C.S. Mioveni, Forex Braşov, Voinţa Domneşti şi Sportul Snagov, care urma să obţină Licenţa UEFA A.


Şi, pentru că tot e vorba de fotbalul juvenil, trebuie remarcat faptul că piticii clubului Petrolul Târgoviște (născuți în anul 2011), grupa profesorului Marian Vintilă, fiul fostului fotbalist de la C.S. Târgoviște, Ion Vintilă, se pregătesc pe terenurile de minifotbal din cadrul Complexului Turistic de Natație. Sunt simpatici și plini de energie. Copii minunați! 

Copiii lui Marian Vintilă

Cele două dâmboviţene de Liga a 3-a, Flacăra Moreni şi F.C. Pucioasa, ultima transformată din F.C. Aninoasa reiau şi ele pregătirile. Problema era că, de câţiva ani, din Dâmboviţa nu mai urca nici o echipă în al treilea eşalon, ba în vara anului 2018, campioana Gloria Corneşti nici nu a participat la barajul de promovare cu F.C. Universitatea Craiova, deoarece nu a prezentat Certificatul de Identitate Sportivă. Într-o altă ordine de idei, are loc concursul la F.R.F. pentru observatori, constând într-un test grilă, cu 30 de    întrebări, cei admişi urmând a fi incluşi în corpul de specialiști pentru monitorizarea meciurilor din ligile a 2-a şi a 3-a. E vorba de Dorin Nistor, din Moreni şi Vasile Dan, de la Ulmi, care li se alătură lui Emil Tudor, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Dâmboviţa, inclus din oficiu pe listă, datorită funcţiei. În fine, începe prima ligă şi reţinem că Dunărea Călăraşi învinge cu 1-0 la Ovidiu pe Viitorul Constanţa, campioana din 2017, la formaţia oaspete evoluând foarte bine Georgian Honciu și Denis Ispas, foşti jucători ai Chindiei Târgovişte, care au părăsit cu scandal echipa la începutul anului. Cei doi au fost titulari, iar golul victoriei a fost marcat chiar de Honciu, în minutul 5, după o execuţie superbă din lovitură liberă.

Honciu și Ispas

Revenind la Chindia, să notăm că joacă un ultim amical la Buftea, cu Sportul Snagov, încheiat la egalitate, 3-3, astfel că târgoviştenii încheie partidele amicale din vară fără înfrângere, pentru noi marcând nou venitul Vlad Gîsă şi Daniel Florea-2. Gata, începe campionatul şi e momentul să constatăm că avem şapte transferaţi, Bogdan Vasile-Dunărea Călăraşi, Alin Manea-Dacia Unirea Brăila, Cezar Mihalache-Viitorul Constanţa, Andreas Mihaiu-Voinţa Turnu Măgurele, Vlad Gîsă şi Daniel Novac, ambii de la F.C. Voluntari şi Andrei Lungu, venit din liga secundă din Israel, de la Hapoel Nir Ramat HaSharon.  

    
               

Printre cei mai buni:
Denis Dumitrașcu
Începe Liga a doua, iar Chindia obține astfel a cincea victorie din cinci meciuri cu ASU Poli, pe o căldură insuportabilă, cu 2000 de oameni în tribune, o partidă care a început cu gazdele în atac, cu ratările lui Velici din minutele 6 şi 12 şi încheiată cu gol pentru noi în min. 90, când Mădălin Martac trimite o pasă bună pentru Cristian Cherchez, iar acesta marchează de la 18 metri, cu un șut frumos. Au jucat la Chindia: Aioani - Martac, Gîsă, C. Dinu, Novac – D. Dumitraşcu, L. Mihai (min. 85 B. Vasile), Rogoveanu (min. 66 Cr. Neguţ), Mihaiu - D. Florea, Cherchez (cpt.) (min. 90+2 Acasandrei). 


În etapa a doua, întâlnim la Târgovişte nou-promovata Universitatea Cluj, cu dorinţa de revenire în prima ligă. Peste 3500 de spectatori în tribune, iar la pauză era 2-0 pentru ai noştri, dar numărul golurilor putea să fie dublu dacă Neguţ şi Mihaiu nu ar fi ratat. Marcatori au fost Cristi Cherchez, min.18, din penalty şi Liviu Mihai, min. 40. În repriza secundă, ardelenii marchează în min. 57, din 11 metri, prin Florescu, după un henţ al lui Novac în careu.

 A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - UNIVERSITATEA CLUJ 2-1(2-0)
Au marcat: CRISTIAN CHERCHEZ, min. 18, din penalty, LIVIU MIHAI, min. 40, pentru Chindia și GEORGE FLORESCU, min. 57, pentru Universitatea Cluj.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Gîsă, Vătavu, C. Dinu (min. 73 D. Dumitraşcu) – Mihaiu, Novac, L. Mihai (min. 75 B. Vasile), Crinel Stoica – Cr. Neguţ, Cherchez (min. 86 D. Florea). Antrenor: Viorel Moldovan.
UNIVERSITATEA CLUJ: Dur-Bozoancă – Abrudan, Giurgiu, Kosnic (min. 64 Cordoş) – Takocs, Dumitrescu (min. 46 Hordouan), Florescu, Manu – Ursu (min. 46 Greu), Coman, Gavra. Antrenor: Adrian Falub.
Au arbitrat: Iulian Călin (Argeș) – Bogdan Dragoș, Constantin Cantemir (ambii din Brașov).
Rezervă: Viorel Flueran (Dolj). Observatori F.R.F.: Liviu Seceanu (Galați) și Constantin Pintilie (Vâlcea).

Meticulosul jurnalist Vasile Neagu, epigramist şi colecţionar de publicaţii sportive, publică în „Jurnal de Dâmboviţa” câteva gânduri de suflet despre fotbalul târgoviştean de mult apus, care trezeşte nostalgia multora. Scrie despre echipele Libertatea şi Sănătatea, apărute în 1948, Ciocanul, Comerţul TAPL, Olimpia şi Constructorul, înfiinţate în 1968, despre vestita Erupţia, dar şi despre Partizanul UM şi gruparea Sculerul UUP, a Secției Sculărie de la Uzina de Utilaj Petrolier, care a activat în campionatul municipal, începând cu sezonul 1968-1969. Se opreşte şi asupra existenţei scurte a
Fotbalul de pe vremuri
lui Dinamo Târgoviște, care după o promovare în primul eșalon de District, fuzionează cu Dinamo Pitești, echipa în care a debutat Nicolae Dobrin. „Cu intermitențe, a evoluat în municipiu și județ, cam șapte sezoane și echipa Olimpia Târgoviște, înființată în anul 1968. Această formație avea un lot de juniori foarte valoros. Într-un turneu final, disputat la Voinești, a spulberat toate competitoarele cu scoruri astronomice. Atunci, dacă ar fi existat un ochi ager de antrenor, s-ar fi născut o mare echipă de fotbal pentru viitorul Târgoviștei. Niciodată nu am înțeles de ce acel turneu, la care am participat și eu cu echipa din Cândești, nu s-a disputat pe
<<Metalul>> sau <<Petrolul>>. Ar fi fost un câștig imens pentru toate echipele din județ. Ne-am bucura dacă aceste amintiri aniversare și-ar mai găsi sărbătoriți, adică jucători, pentru că aniversatele (echipele) nu mai există demult. Totuși, pentru completarea unor tomuri dedicate fotbalului dâmbovițean, am răsfoit pagini, aproape imposibil de citit, care mi se măcinau în mâini, fiind nevoit să le văd pentru ultima oară. Sper ca ele să reînvie în aceste pagini noi de ziar tipărit pentru încă 50-70 de ani. În aceasta constă frumusețea unui ziar sau a unei cărți”. 

VASILE NEAGU, născut la 6 noiembrie 1954 în localitatea Râu Alb, judeţul Dâmboviţa, jurnalist, epigramist, desenator, caricaturist, poet, scriitor şi jucător de fotbal, a fost timp de 30 de ani corespondent al ziarelor Cotidianul, Scânteia, Dâmboviţa, România Liberă, Fotbal Plus, Sportul, Munca, Glasul Cetăţii, Gazeta de Muscel, unde a publicat un serial despre istoria fotbalului din Câmpulung şi Jurnal de Dâmboviţa, având peste 1000 de articole publicate în presa din România. A  absolvit Şcoala Profesională „Aro Câmpulung” şi Şcoala Populară de Arte - secţia Pictură, căsătorit, doi copii, Cosmin şi Mirela. Are o colecţie de peste 80 de albume cu articole decupate, ştiri din sport, clasamente şi fotografii cu cele mai importante momente din perioada 1928 - 2010, pe care a început-o după ce a văzut într-o revistă a Ministerului de Interne, „Pentru Patrie”, o fotografie cu Dinamo Bucureşti, echipa lui de suflet. Pasiunea scrisului a avut-o de mic şi debutul la ziar a avut loc cu ajutorul lui Radu Cosaşu care avea o rubrică în fiecare miercuri, în ziarul „Sportul” în care primea scrisori din ţară, de la suporteri, epistola lui nea Vasile referindu-se la Metalul Mija, prima echipă sătească din România care a jucat în divizia B. Au urmat ziarele „Dâmboviţa” şi „Scânteia” unde Neagu nu scria doar despre sport, ci din toate domeniile. S-a angajat ca frezor imediat ce a împlinit 18 ani, a participat la concursul pe meserii, „Freza de Aur”, unde a luat locul al treilea şi a lucrat timp de peste 4 decenii la Romlux şi la o firmă privată şi, în egală măsură, i-a plăcut să lucreze la cărţi despre fotbal şi satul natal şi să scrie poezii închinate lui Mihai Eminescu. În 2013, de Crăciun, a realizat 50 de desene, înfăţişând personaje celebre cum ar fi Decebal, Vlad Ţepeş, Petru Rareş, haiducul Radu lui Anghel, Nicolae Ceauşescu sau celebrul erou de bancuri, Bulă, pe care le-a donat Muzeului de Arheologie din Râu Alb.

Să revenim la Chindia şi să consemnăm a treia victorie din tot atâtea meciuri posibile, la Bacău, cu Aerostar, o altă nou promovată, scor 2-0(0-0) pentru ai noştri, un meci care nu a fost deloc uşor, mai ales în prima parte a lui. În min. 59, Cherchez a profitat de o greşeală în apărarea moldovenilor şi a şutat imparabil din interiorul careului de 16 metri, pentru ca în prelungirile partidei, în min. 90+4, Daniel Florea să marcheze splendid, la colțul lung. Au jucat: Aioani – Martac, Gîsă, Vătavu, C. Dinu – B. Vasile (min. 46 Crinel Stoica), L. Mihai (min. 42 D. Florea), Novac, Mihaiu – Cherchez (min. 75 Lungu), Cr. Neguț. În runda a patra însă, avem din nou probleme cu F.C. Argeş şi pierdem primele două puncte din acest campionat, scor final 1-1(0-0), marcatori: Cherchez, min. 50, respectiv Buhăescu, min. 71, un egal care putea să fie chiar o victorie a oaspeților, argeşeanul Buleică trimiţând mingea în bară, în min. 74. La Chindia au jucat: Aioani – Martac, Gîsă, Vătavu, D. Dumitrașcu – Mihaiu (min. 83 Mihalache), Novac (min. 76 Lungu), L. Mihai, Crinel Stoica (min. 76 Cr. Neguț) – D. Florea, Cherchez. Meciul a avut în min. 83 şi un moment uluitor, cum doar în campionatele judeţene se mai poate vedea. Astfel, Emil Săndoi, antrenorul piteștenilor, a fost trimis în tribune de către arbitru, după ce şi-a adus aminte că a jucat fundaş şi i-a pus piedică lui Cristi Neguț la marginea terenului, în  interiorul acestuia, oprind astfel o acțiune periculoasă a acestuia, care putea aduce golul victoriei. Să consmnăm şi un ultim transfer, Alin Dudea, un mijlocaș central de 21 de ani, împrumutat de la Dinamo Bucureşti.

Alin Dudea
Derby-ul etapei a 5-a la Liga a II-a, Petrolul Ploiești – Chindia Târgoviște, se joacă abia pe 12 septembrie, în rest, runda se joacă, astfel că echipa lui Viorel Moldovan ajunge în clasament pe locul 4, la egalitate de puncte, 10, cu U.T. Arad, lider la acel moment fiind Sportul Snagov-13 puncte, urmat de Academica Clinceni-12. Până la meciul cu găzarii, jucăm al şaselea meci oficial, acasă, la Târgovişte, chiar de Zilele Cetăţii, cu C.S. Mioveni, scor 0-2(0-1), marcator Balint, minutele 18 şi 65, ambele din penalty, acordate în urma unui henţ în careu al lui Mihaiu, respectiv la o greşeală a portarului Aioani. În min. 90+3 avem şi noi 11 metri, dar cel care l-a obţinut, Daniel Florea, îl şi ratează! Au jucat: Aioani – Martac, Dudea, Vătavu (min. 46 C. Dinu), D. Dumitraşcu – Lungu (min. 46 Cr. Neguţ), L. Mihai, Novac – Mihaiu, D. Florea, Cherchez (min. 71 Crinel Stoica).


Dan Valeriu Rafail

Chindia joacă în sfârşit la Ploieşti, unde un împătimit suporter al gazdelor, Dan Valeriu Rafail, mare colecționar de cărți sportive din apropiere, sat Ploieștiori, comuna Blejoi, aștepta victoria Petrolului. Partida părea la un moment dat, după ce gazdele deschiseseră scorul în min 27 prin Plămadă, să ne ofere şansa egalării, dar în min. 78, petrolistul Lumu profită de marea greşeală a fundaşului central, Vătavu, în formă slabă de câteva etape. Acesta i-a pasat lui Arnăutu, care a marcat fără probleme, iar la 2-0 meciul era încheiat. Nu a jucat Florea, exclus temporar din lot după ce a executat penalty-ul cu Mioveni, cel ratat, deşi era desemnat un alt jucător să bată 11 metri, iar lui Cristi Cherchez i-a fost retrasă banderola de căpitan al echipei, din motive de atitudine, i se reproşa că nu este catalizatorul formaţiei, ambele decizii aparținându-i antrenorului Viorel Moldovan. Ar mai fi de notat ratarea lui Cherchez din min. 37, unu  la unu cu portarul şi… cam atât.


PETROLUL PLOIEȘTI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 2-0 (1-0)
Au marcat: FLORIN PLĂMADĂ, min. 27 și SERGIU ARNĂUTU, min. 78
PETROLUL PLOIEȘTI: Tordai – Olaru, Plămadă, Cazan, Țigănaşu – Ghinga – N. Popescu (min. 46 Lumu) – Cl. Herea, Marinescu, Grecu (min. 53 Şaim Tudor) – Arnăutu (min. 87 Cruceru). Antrenor: Leo Grozavu.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Dudea, Vătavu (min. 81 Nisipeanu), C. Dinu – Mihaiu (min. 46 A. Manea), Novac, L. Mihai, D. Dumitraşcu (min. 57 Crinel Stoica) – Cr. Neguţ, Cherchez. Antrenor: Viorel Moldovan.
Au arbitrat: Andrei Antonie – Iulian Radu, Vlad Bârleanu. Rezervă: Cristian Georgescu (toţi Bucureşti). Observatori F.R.F.: Liviu Seceanu (Galaţi), Adrian Petre (Buzău).

Chindia are apoi mari emoţii la Moreni, în faza a IV-a a Cupei României, unde revine Florea. Condusă cu 1-0, gol marcat la finalul primei reprize de Daniel Roman, Târgoviştea a reuşit să întoarcă rezultatul graţie „dublei” lui Daniel Florea. Golul egalizator din min. 83 a fost unul cu scandal. A fost o decizie controversată a centralului piteştean Naidin care a acordat penalty, portarul morenar Chiran s-a opus la execuţia lui Cherchez, dar mingea a ajuns la Daniel Florea care a înscris cu latul. Meciul a fost întrerupt, antrenorul gazdelor, Gabriel Paraschiv, şi-a chemat jucătorii pe margine, lăsând impresia că vrea să retragă echipa de pe teren, jocul s-a reluat şi a urmat recidiva lui Gică Fentă din ultimele secunde ale partidei, şut cu latul din careu, după o preluare magistrală. Au jucat la Flacăra: Chiran - M. Oprea, Andr. Costache, E. Matei, Oaie, Vârtej, D. Cernea (min. 70 A. Negrea), Zidăroiu (min. 75 B. Negrea), A. Neacşu, S. Oprescu (min. 70 C. Dinu), D. Roman, rezerve neutilizate fiind A. Sârbu, V. Parghel, I. Ilie, G. Preda, iar la Chindia: Iustin Popescu - Martac, Gîsă, Vătavu, Crinel Stoica, Mihaiu (min. 46 A. Şerban), L. Mihai, B. Vasile (min. 72 Rogoveanu), A. Manea, D. Florea, Cr. Neguţ (min. 59 Cherchez), pe bancă, fără a intra pe teren, fiind portarul Meilă şi jucătorii de câmp Nisipeanu, Acasandrei și Dudea.



Pe data de 15 septembrie, când tot românul ştie că începe şcoala, ne deplasăm în cartierul bucureştean Colentina pentru partida cu Daco-Getica. Deschidem scorul prin Liviu Mihai în min. 6, opt minute mai târziu suntem egalaţi de golgeterul gazdelor, Adrian Voicu şi intrăm la vestiare cu avantaj, după ce Cristian Cherchez înscrie în min. 44. La doar trei minute de la reluare, suntem sancţionaţi cu penalty pe care tot Voicu îl transformă şi de aici până la final au fost ocazii de ambele părţi, însă s-a încheiat egal, 2-2 (1-2), singurul element de notat fiind intrarea pe teren în min. 85, la dacogetici, a lui Alexandru Iordănescu, fiul cel mic al lui Anghel Iordănescu, care a încercat să dovedească în final de meci că e cât de cât aproape de talentul tatălui său. Au jucat: Aioani – Martac, C. Dinu, Dudea, D. Dumitrașcu (min. 85 Crinel Stoica) - Lungu, Manea (min. 57 Mihaiu), L. Mihai, D. Novac (min. 72 Cr. Neguț) - D. Florea, Cherchez. 

În runda de campionat ce a urmat, înregistrăm un 5-1(2-1) la Târgovişte cu nou promovata Farul Constanța, echipa lui Petre Grigoraş, care a arătat mai degrabă ca una de Onoare sau Promoţie decât de divizia B. Putea fi şi 10-1, dar ai noştri au ratat foarte mult. Cristi Cherchez reprimeşte banderola de căpitan al echipei şi să notăm marcatorii: Andrei Şerban, min. 5, Alin Dudea, min. 21, Cristi Cherchez, min. 51, din penalty şi min. 58, Cristi Neguţ, min. 89, respectiv Diakite, min. 19. Au jucat: Aioani – Martac, Dudea, C. Dinu (min. 73 Vătavu), D. Dumitraşcu – Novac, Lungu – A. Șerban (min. 72 Mihaiu), L. Mihai, Cherchez (min. 78 Cr. Neguţ) – D. Florea.

Primul gol în Liga a 2-a pentru tânărul  Andrei Șerban. Urma bacalaureatul!




La încălzire, pe nocturna de la Mioveni,
așteptăm campioni clujeni!
Urmează 16-imile în Cupa României şi jucăm cu campioana C.F.R. Cluj, dar cum bătrânul nostru stadion nu are instalaţie de nocturnă, meciul programat seara, la dorinţa televiziunilor, s-a jucat la Mioveni, la o distanţă de 90 km. Echipa a fost însoţită un grup de suporteri frenetici, care şi-au încurajat permanent favoriţii şi au afişat un banner, prin care solicitau o arenă nouă de fotbal la Târgovişte. Chindia a început bine, şutul lui Dudea din min. 7 fiind reţinut de portarul Jesus Fernandez, pentru ca şase minute mai târziu, al nostru Iustin Popescu să-l blocheze curajos pe Djokovic. Apoi a venit unicul gol, când Moutinho l-a driblat pe Martac şi a centrat pentru un Tambe nemarcat în faţa porţii, care a înscris cu capul. În partea secundă, acelaşi Moutinho are două mari ocazii de a marca, în minutele 49 şi 52, iar cu trei minute înainte de final, Daniel Florea putea egala, dar mingea a fost respinsă uluitor, de sub transversală, de Jesus Fernandez. Echipa nu a părut capabilă să bată campioana, dar nu s-a făcut de râs. Vă daţi seama însă, că dacă s-ar fi jucat la Târgovişte, în nocturnă, cu 7-8 mii de oameni în tribune, în urale şi încurajări, rezultatul partidei ar fi putut să fie altul? Eu cred că sub Turnul Chindiei ar fi fost o calificare în optimi...

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE – C.F.R. CLUJ 0-1(0-1)
A marcat: ROBERT TAMBE, min. 33. 
A.F.C. CHINDIA: I. Popescu - Martac, Vătavu (min. 85 Lungu), Acasandrei, D. Dumitraşcu - Dudea - Rogoveanu (min. 46 Cherchez), Novac, Crinel Stoica (min. 58 L. Mihai) – D. Florea, Cr. Neguţ. Antrenor: Viorel Moldovan.
C.F.R. CLUJ: Jesus Fernandez - Manea, Lang, Mureşan, A. Radu - Djokovic, Hoban, Culio (min. 56 Bordeianu) - G. Ganea (min. 59 Mailat), Tambe, Moutinho (min. 86 Al. Ioniţă). Antrenor: Antonio Conceicao.
Au arbitrat: Adrian Cojocaru (Galaţi) - Sebastian Stoianov (Constanţa) şi Marius Cristian Marchidanu (Brăila). Rezervă: George Rădulescu (Bucureşti). Observatori F.R.F.: Laurenţiu Vărgatu (Brăila), Cătălin Popescu (Ploieşti).

După Cupa României, consemnăm o victorie cu 1-0(0-0) în deplasare, la Brăila, în campionat, cu ultima clasată, Dacia Unirea, meci în care Cherchez a fost din nou decisiv, finalizând în min. 63 o fază frumoasă de atac, astfel că Cristi este golgeterul echipei şi al Ligii a 2-a, cu opt reuşite. Au jucat: Aioani – Martac, C. Dinu, Dudea, D. Dumitraşcu – Novac, Lungu – A. Şerban, L. Mihai, Cherchez – D. Florea. 

Marius Chițu
Notăm apoi că singurul arbitru de centru divizionar al Dâmboviței, Marius Chiţu, a fost agresat la o partidă de Liga a 6-a, din județ, la Ogrea.  „Am fost lovit, dar nu am oprit meciul, pentru că am putut arbitra. Sunt bărbat, nu mi-e frică de nişte sălbatici” a declarat fluierașul. Observator la meci a fost Cosmin Bădeanu care a notat incidentele în raport, iar la una dintre tuşe a oficiat ca asistent Petruţa Iugulescu, care a scăpat de furia gazdelor.






      
Pentru Chindia urmează un nou succes, la Târgovişte, cu Ripensia Timişoara, scor 4-2(1-1), marcatori: Andrei Şerban, min. 1, Cristi Neguţ, min. 53, Liviu Mihai, min. 61, din penalty, Crinel Stoica, min. 84, din penalty, pentru noi, respectiv Cluci, min 19 şi Toma, min. 67, din penalty, pentru oaspeți. Goluri, penalty-uri, multe faze de poartă şi o eliminare, Cherchez în minutul 19, o victorie meritată şi urcăm pe locul 4 în Liga a 2-a, la 4 puncte sub liderul Sportul Snagov. Au jucat: Aioani – Martac, Dudea, C. Dinu, D. Dumitraşcu – Lungu (min. 46 Cr. Neguţ), Novac – A. Şerban, L. Mihai (min. 69 Acasandrei), Cherchez – D. Florea (min. 78 Crinel Stoica). Urmează o deplasare la Timişoara unde avem meci cu fosta echipă din Liga I, ACS Poli Timişoara, scor 1-3(1-1), o partidă în care Târgoviştea a fost condusă cu 1-0, dar a întors rezultatul în ultimele 25 de minute de joc, aducând înfrângere grupării antrenată de Ștefan Nanu. Au marcat: Stere, min. 8, pentru gazde,
Crinel Stoica
respectiv Liviu Mihai, minutele 65, din penalty
și 90 și Cristi Neguţ, min. 67, pentru târgovișteni. Au jucat: Iustin Popescu – Martac, Dudea, Vătavu (min. 56 L. Mihai), D. Dumitraşcu – Acasandrei, Lungu – Mihaiu, Novac (min. 46 D. Florea), A. Şerban – Cr. Neguţ. Vine apoi întâlnirea de acasă cu marii rivali de la U.T.A., scor 4-2(2-1). Chindia a început rău, ardelenii au deschis scorul în min. 12, dar după egalarea din min. 33, ai noștri au mai înscris de trei ori, astfel că al doilea gol primit de Aioani, cel din min. 83, nu a mai contat. Au marcat: Cristi Neguţ, minutele 33 și 83, Daniel Novac, min. 40, Andrei Şerban, min. 53, respectiv Rus,   minutele 12 și 66.  Au jucat: Aioani – Martac, Dudea, C. Dinu, D. Dumitraşcu – A. Şerban (min. 80 Rogoveanu), Novac, L. Mihai, Crinel Stoica (min. 66 Mihaiu) – Cr. Neguţ, D. Florea (min. 77 Lungu).



Altă etapă, alt derby, de această dată la Clinceni, cu Academica. Băieţii au jucat foarte bine, iar Cristi Cherchez, revenit după o pauză de două meciuri, cauzată de eliminarea din partida cu Ripensia Timişoara, marchează în minutul 40 unicul gol al partidei, după o execuţie magistrală. Liviu Mihai a fost şi el aproape de gol, cu o lovitură de cap care a atins transversala în min. 74, însă şi ilfovenii au avut şansele lor, ba şi un gol anulat corect la Patriche, în min. 56. Prin această victorie, Chindia schimbă liderul Ligii a doua şi va juca în următoarea rundă chiar cu el și anume cu Sportul Snagov.

ACADEMICA CLINCENI - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1(0-1)
A marcat: CRISTIAN CHERCHEZ, min. 40.
ACADEMICA: Vâlceanu – Achim, Răuţă, Patriche, Dobrescu – Găină (min. 46 Şut), Barbu – Nicola (min. 60 Mihalcea), R. Ion, Horşia – A. Stoica (min. 71 Olariu). Antrenor: Ilie Poenaru.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Dudea, C. Dinu, D. Dumitraşcu – L. Mihai, Novac – Cr. Neguţ (min. 86 Mihaiu), Cherchez (min. 72 Lungu), A. Şerban – D. Florea (min. 81 Rogoveanu). Antrenor: Viorel Moldovan.
Au arbitrat: Adrian Cojocaru (Galaţi) – Iulian Radu, Vlad Bârleanu (ambii Bucureşti). Rezervă: Viorel Flueran (Craiova). Observatori F.R.F.: Laurenţiu Vărgatu (Brăila), Bogdan Gheorghiţă (Vaslui). 

Ilie Balaci, debut în națională,
la 17 ani, 6 luni și 10 zile
Petre Drăguțoiu
Până la următoarea etapă, e doliu în fotbalul românesc, moare Ilie Balaci, un mare fotbalist pe care târgoviştenii au avut privilegiul să-l vadă sub Turnul Chindiei în confruntările dintre C.S. şi Universitatea Craiova. Jurnalistul dâmboviţean Petre Drăguțoiu publică în „Jurnal de Dâmboviţa” un editorial impresionant. „Nenorocirea cu Ilie Balaci, fotbalistul de excepţie europeană, precum Nicolae Dobrin sau Gheorghe Hagi, mi-a amintit de anii studenţiei, petrecuţi la Craiova. Era vremea când strângeam mărunţiş pentru <<naş>> şi mă deplasam după Craiova Maxima, inclusiv la Bucureşti, unde sărbătoream victorii cu Rapid sau Steaua, cu 6 goluri marcate. Am văzut multe meciuri ale Ştiinţei pe stadionul vechi, <<Ion Oblemenco>>, cu Ilie Balaci adulat ca un star. I-am prins acolo şi pe câţiva târgovişteni, fotbalişti adevăraţi, precum Decebal (Puiu) Neagu, Ion (Părintele) Stăncescu sau Vasile (Silade) Pârvu. Nu voi uita niciodată golurile marcate din lovitură liberă de Puiu Neagu, într-o echipă legendară, în care a strălucit talentatul Ilie Balaci. Chiar dacă a plecat prematur dintre noi, la numai 64 de ani, Marele Blond va rămâne veşnic în amintirea celor ce iubesc fotbalul românesc. Rămas bun, Ilie Balaci!”. 


Ionuţ Vulpescu
Fostul ministru al Culturii din Dobra de Dâmboviţa, Ionuţ Vulpescu, marcat şi de dispariţia tatălui său, preotul Dan Vulpescu, a postat şi el pe Facebook: „Ilie Balaci nu a murit, pentru că posteritatea lui se bazează pe emoție, amintire, stare de grație. Legenda lui Balaci s-a plămădit din rezistență, valoare și nenoroc. El a vorbit lumii despre frumusețea fotbalului transmis din gură în gură, de la suflet la suflet. I-a făcut pe oameni să aibă amintiri.  Ne-a obligat să <<punem ceva în ramă>>. Un gol, o pasă, un dribling. O fotografie, un eveniment, o poveste. Prin Balaci, ne întoarcem la părinți. N-o să uit niciodată cum m-a luat tata de mână și am mers la un meci, Craiova-CS Târgoviște, în 1982. <<Azi mergem să îl vezi pe Balaci!>> Aveam șase ani atunci, azi tata nu mai e, nici Balaci nu mai e, aș vrea să se termine o dată anul ăsta teribil, dar acea zi va rămâne mereu ca una din cele mai frumoase zile din viața mea. Drum bun, Ilie Balaci! Fiii <<copilăriei Maxima>> nu te vor uita niciodată.”  



Ion Stăncescu-Părintele, Ilie Balaci-Marele Blond și Marin Petre-Muri, la o șuetă



Ionuț Radu
În toamna anului 2018, se vorbea din ce în ce mai mult de dâmboviţeanul din Odobeşti, Ionuţ Andrei Radu, portarul  naţionalei U21 şi al celor de la Genoa, din Italia, care se anunţa a fi unul dintre cei mai importanţi oameni ai fotbalului. Cumpărat de la Inter cu 9 milioane de euro, el era cel mai scump portar  român din toate timpurile. Tatăl lui, Nelu Radu, a susținut echipa Recolta Crovu, dispărută ulterior din fotbalul judeţean. Ionuţ Radu a jucat la juniorii F.C.S.B. şi Dinamo Bucureşti, dar a devenit cunoscut din momentul în care a ajuns la Inter Milano, formaţie care l-a împrumutat la Avellino şi apoi la Genoa, unde a şi debutat în Seria A, reuşind să ajute la câştigarea meciurilor cu Chievo (2-0) şi Frosinone (2-1). „Nu ştiam că voi debuta, nimeni nu mi-a spus. Mi s-a spus doar să fiu pregătit oricând. Am aflat doar când Mister a anunţat echipa. Nu am simţit vreo emoţie, nu mi-a fost teamă. A fost un meci bun, la sfârşit toată lumea mi-a făcut complimente. Acum am nevoie să joc, pentru a-mi găsi ritmul. Trebuie să muncesc în continuare şi să rămân la un nivel ridicat”, spunea goalkeeper-ul la finalul meciului cu Chievo.



Mircea Ismail
Este momentul să consemnăm şi traiectoria unui fost fotbalist, ajuns în 2018 cel mai longeviv primar din România, e vorba de Mircea Ismail, edilul şef din Doiceşti, la al optulea mandat, aflat deja la pensie, având 72 de ani, în funcţie începând cu anul 1982. A jucat fotbal la Textila Pucioasa, dar şi la vestita termocentrală din comună, pusă în funcţiune în 1952 şi închisă în 2009, la celebra Turbina, unde i-a avut coechiperi pe Ion Vintilă, cel care a ajuns ulterior vârf de atac la Metalul, Petrolul şi C.S., toate din Târgovişte, Gheorghe Mihai-Giuvlete, campion naţional şcolar în 1967 cu formaţia Liceului Ienăchiță Văcărescu, pe Eugen Mihăiță, Gheorghe Dinu, Marius Cioran, Titi Olteanu, Constantin Nițu, Ion Radu, Constantin Răuță, Ion Toma, Haralambie  Dumitrescu, Rentu, Oane, Ștefan-Blondu, Valentin Zamfirescu şi alţii. Echipa juca pe terenul din Colonie, altul decât cel cu tribune pe care îl ştiţi, e vorba de cel din cartierul de blocuri construit pentru găzduirea celor care au ridicat gigantica unitate de producere a energiei electrice şi unde au locuit apoi inginerii, tehnicienii, muncitorii şi familiile acestora, care au lucrat acolo timp de aproape o jumătate de secol. Asistau sute de spectatori la meciurile din campionatul Raional şi Regional, cu Caraimanul Buşteni, Dinamo Câmpina, C.F.R. Ploieşti, Foresta Doftana, Brebu, Geamuri Scăeni, iar la derby-urile cu Voinţa Târgovişte, Minerul Şotânga, Cimentul Fieni, Zefir şi Progresul Pucioasa şi alte formaţii din Dâmboviţa ieşeau scântei şi uneori şi bătăi. D-ale frumuseţii fotbalului!




Ismail s-a îngrijit, printre multe altele, ca localitatea să aibă un stadion cu gazon-masă de biliard, tribune cu 3000 de locuri, vestiare, pistă de atletism, parcare auto modernă, pe care s-au jucat meciuri oficiale de Divizia A-tineret speranţe ale Chindiei şi multe partide amicale între echipe de ligile a doua şi a treia. Demnă de amintit este întâlnirea dintre Chindia şi F.C. Braşov din februarie 2016, scor 5-0(3-0), marcatori: Cherchez-2, Daniel Popa, Georgian Honciu şi Cristi Neguț, câte un gol, arbitrii fiind Marius Chițu, Răzvan Dobre şi Petruța Iugulescu. Păcat că Turbina nu a reuşit niciodată să ajungă în al treilea eşalon al fotbalului românesc, mai ales până în 1989, când existau şi condiţii financiare din partea termocentralei, inclusiv bază sportivă necesară participării în campionatele divizionare ale României. Între timp, nici terenul nu mai arată că în urmă cu două decenii, nici centrala pe lignit nu mai funcţionează şi nici primarul nu mai pare să candideze. Sic transit gloria mundi!


Termocentrala Doicești, în vremurile bune


Cristian Neguț, în atac
Revenim la Chindia, urmează derby-ul pentru locul I cu Sportul Snagov pe stadionul Eugen Popescu, în fața a peste 3500 de spectatori. A fost o evoluție entuziasmantă a elevilor lui Viorel Moldovan, care au devastat defensiva ilfovenilor, incapabilă să facă față atacurilor târgoviștenilor. Cristi Neguț a reușit hattrick-ul, minutele 6, 36, 39, ridicând tribunele în picioare. Vârful gazdelor a deschis repede scorul, după o gafă colectivă a defensivei ilfovenilor. Pe final de repriză, același Neguț a mai punctat de două ori, din centrarea spectaculoasă a lui Cherchez, cu capul, iar câteva minute mai târziu, cu un șut pe jos, la colțul lung. Imediat după reluare, Daniel Florea a făcut 4-0. Putea fi și mai rău pentru Snagov, dacă Cherchez sau Florea nu ratau alte șanse imense, în mitanul secund. Sportul a forțat golul de onoare, care a venit în prelungiri, după o serie de parade ale lui Aioani, dar suporterii cântau de mult: „Cine e pe primul loc? Cine e pe primul loc?/ Chindia eeee! Chindia eeee! 



             Echipa ajunsese la şapte victorii consecutive şi era liderul clasamentului, cu 32 de puncte, la 2 de Academica Clinceni și Sportul Snagov, spre bucuria suporterilor, între care amintim aici pe fostul arbitru divizionar A, Şerban Necşulescu şi băieţii săi, Răzvan, jurnalist sportiv şi Adrian, ex-fotbalist de talent cândva, care credeau cu convingere în promovarea în Liga I.


Adrian, Răzvan și Șerban Necșulescu la unison ,,Hai Chindia!”


A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - SPORTUL SNAGOV 4-1(3-0)
Au marcat: CRISTIAN NEGUȚ, minutele 6, 36 și 39, DANIEL CONSTANTIN FLOREA, min. 50, pentru Chindia, respectiv DRAGOȘ HUIBAN, min. 90, pentru Snagov.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, C. Dinu, Dudea, D. Dumitraşcu – Cr. Neguţ (min. 87 Crinel Stoica), L. Mihai, Novac, A. Şerban (min. 58 Mihaiu) – D. Florea, Cherchez (cpt.) (min. 68 Lungu). Antrenor: Viorel Moldovan.
SPORTUL SNAGOV : A. Marinescu – Şt. Vlădoiu, V. Lică, Fl. Ilie, Oanea – L. Ion, Val. Bărbulescu (cpt.) – Buia (min. 55 Al. Ioniţă), Borţoneanu, Hlistei (min. 83 Bg. Stancu) – Dănălache (min. 55 Huiban). Antrenor: Laszlo Balint.

Au arbitrat: Horia Mladinovici (București) – Alexandru Vodă (Alba Iulia), Florin Păunescu (Rm. Vâlcea). Rezervă: Oprea Ovidiu Petre (Ploiești). Observatori F.R.F.: Constantin Pintilie (Rm. Vâlcea), Liviu Seceanu (Galați).

Viorel Moldovan, 
după 9 victorii consecutive
A urmat un nou succes în deplasare, la Baloteşti, scor 4-1(2-1), marcatori: Cristi Neguț-3 şi Liviu Mihai-1, respectiv Neagu pentru gazde. Au jucat: Aioani – Martac, C. Dinu, Dudea, D. Dumitraşcu, Novac, Cr. Neguţ (min. 79 Bg. Vasile), L. Mihai, A. Şerban (min. 85 Mihaiu), Cherchez (cpt.) (min. 72 Crinel Stoica), D. Florea. A noua victorie consecutivă are loc la Târgovişte, cu ,,pandurii” din Tg. Jiu, pregătiţi de târgovişteanul Adrian Bogoi. Gorjenii s-au predat greu lângă Turn, unde au cedat la limită, golul victoriei venind după un penalty obţinut de Florea şi transformat superb de Cherchez, min. 45+2. Era 1-1 în acel moment, după ce Chindia a deschis scorul prin Liviu Mihai în min. 30, şut superb din afara careului, iar Vodă egalase 10 minute mai târziu. Ar mai fi de notat accidentarea portarului Aioani din min. 55, golul oaspeţilor prin Pârvulescu, din min. 64, anulat corect de către arbitru, şutul în transversală al lui Gică Florea din min. 87, scor final 2-1. Au jucat:  Aioani (min. 56 Iustin Popescu) – Martac, Dudea, C. Dinu, D. Dumitraşcu – Novac (min. 72 Lungu), L. Mihai – Cr. Neguţ, A. Şerban, Cherchez (min. 56 Mihaiu) – D. Florea. După nouă succese la rând, echipa lui Viorel Moldovan nu a putut să treacă şi de Metaloglobus, într-un meci care s-a terminat aşa cum a început, 0-0, un punct care menţine echipa lui Viorel Moldovan pe prima poziţie în Liga a 2-a şi prelungeşte perioada de invincibilitate la 10 etape, dar s-a simţit un regres în jocul Chindiei încă de la meciul cu Pandurii, câştigat cu mari emoţii. Au jucat: Aioani – Martac, Dudea, C. Dinu, D. Dumitraşcu, A.
Lucian Acasandrei
Şerban, L. Mihai, Novac, Cr. Neguţ, D. Florea, Cherchez. Urmează o nouă deplasare, la Sânmartin, la Luceafărul Oradea, încheiată egal, tot 0-0, un punct care menţine Chindia în poziţia de lider al Ligii a 2-a şi neînvinsă de 12 etape. Am beneficiat de un penalty, bătut ca la rugby de Cristi Cherchez, oaspeţii au jucat în inferioritate numerică după eliminarea lui Opriş în min. 71, iar intervenţia lui Marian Aioani la ultima fază a menţinut egalitatea, altfel pierdeam partida chiar în final. Bihorenii constituiau o formație foarte dificilă, care va încurca toate pretendentele la promovare, de la Snagov, la Târgoviște, până la Clinceni, Petrolul Ploiești și Universitatea Cluj, iar în retur, se va vedea, vor fi și mai redutabili. Au jucat: Aioani – Martac, C. Dinu, Acasandrei (min. 73 D. Florea), D. Dumitraşcu – A. Şerban (min. 59 A. Manea), Novac, Lungu, Mihaiu – Cr. Neguţ, Cherchez (min. 82 Crinel Stoica).


Pucioasa are o nouă ocazie la poarta Moreniului
Duelul dâmboviţean de liga a 3-a al toamnei, desfășurat aproape de jumătatea lunii noiembrie, s-a jucat la Pucioasa şi s-a încheiat cu victoria la scor de neprezentare a gazdelor pregătite de Cristi Bălaşa, care a reuşit să-l învingă pe morenarul Gabi Paraschiv pentru prima dată de când aceştia se duelează din postura de antrenori. Meciul a început de la 1-0, pentru că la prima fază periculoasă, echipa gazdă a reuşit să deschidă scorul în minutul 3 prin Florin Leţu, în urma unei mingi trimisă în careu de Niculăescu. Patru minute mai târziu, Flacăra a răspuns prin Drăgan, dar acesta a şutat slab din afara careului, în timp ce Roman a trimis 
peste poartă din interiorul careului în minutul 8. Dacă Flacăra nu a reuşit să profite de ocaziile pe care  le-a avut, Pucioasa nu a mai ratat, iar Richard Țilică a majorat diferenţa cu o lovitură de cap în min. 27. Roman putea să reducă din diferenţă, însă lovitura lui de cap a fost reţinută de Curiman. Tiberiu Calofir a trimis mingea cu capul peste poarta morenarilor în minutul 32, pentru ca trei minute mai târziu să marcheze cu un şut frumos din afara careului, stabilind scorul la pauză. Morenarii au ieşit de la vestiare cu dorinţa de a salva ceva din meciul de la Pucioasa, dar nu au reuşit să marcheze nici în partea secundă. O victorie mare a gazdelor, care aminteau ca joc de valoroasele formații ale locului, P.A.S. și Conired P.A.S.



F.C. PUCIOASA - FLACĂRA MORENI 3-0 (0-0)
Au marcat: FLORIN LEȚU, min. 3, RICHARD ȚILICĂ, min. 27 și TIBERIU CALOFIR, min. 35. 
F.C. PUCIOASA: Curiman - Călin, Blas, Niţă, Diţă - Lungeanu, Tiberiu Calofir (min. 89 Leotescu), Nedelea (min. 85 Codroiu) – Iamandache (min. 74 Călinescu), Leţu, Niculăescu (min. 9 Ţilică). Antrenor: Cristi Bălaşa.
FLACĂRA: Chiran – Costache (min. 83 Oprea), Matei, Oaie, Negrea – Zidăroiu (min. 60 Cernea), Dinu, Vîrtej, Rosciugă (min. 49 Oprescu) - Drăgan, Roman (min. 83 Ilie). Antrenor: Gabi Paraschiv
Au arbitrat: Bogdan Neculcea - Ionuţ Neacşu şi Marius Bărbulescu (toţi Bucureşti). Observatori F.R.F.: Petrică Burcea (Giurgiu), Viorel Nicolescu (Videle).


Pentru Chindia urmează două partide consecutive la Târgovişte. Prima este cu Energeticianul, ultima întâlnire a turului, scor 2-2 după un meci de infarct. Cei care au deschis scorul au fost oaspeţii, în minutul 34, când Vlad Tudorache a reuşit un şut frumos, care l-a lăsat fără reacţie pe Aioani. În repriza secundă, Daniel Florea restabilește egalitatea pe tabelă în minutul 52, din centrarea lui Dumitraşcu, pentru ca în minutul 61, Cherchez să şuteze la colţul scurt, Miron de la oaspeți respinge mingea în colegul său din defensivă, Marius Ioniţă, din care aceasta ricoşează direct în poartă, rezultând cel mai frumos autogol din Liga a 2-a, ediția 2018-2019. Oaspeţii au egalat în minutul 76, după un contraatac încheiat cu finalizarea lui Vlad Rusu, care l-a bătut pe Aioani cu un lob. Aşadar, este al treilea joc consecutiv în care terminăm la egalitate, după remizele cu Metaloglobus Bucureşti şi Luceafărul Oradea. Chindia ocupă locul 2 în clasament, la două puncte în spatele Sportului Snagov, liderul la zi. Au jucat: Aioani - Martac, C. Dinu, Dudea, D. Dumitraşcu (min. 86 Acasandrei) - A. Şerban (min. 77 Mihaiu), Lungu, Novac, Crinel Stoica - D. Florea (min. 77 Nisipeanu), Cherchez (cpt.). 

Iustin Popescu
Teodor Meilă
Al doilea meci sub Turn este cu ASU Poli Timişoara, în fapt prima partidă a returului, iar după trei remize consecutive, aveam neapărat nevoie de o victorie. Oaspeţii au deschis scorul în minutul 72 prin Plămadă, care l-a învins pe Iustin Popescu cu capul, din fața careului mic, din centrarea lui Bedea. Chindia a revenit repede în joc, două minute mai târziu primind un penalty la duelul dintre Neguţ şi Coadă, fructificat fără probleme de Alin Dudea. Meciul părea că se îndreaptă spre o nouă remiză, care ar fi fost a patra consecutivă pentru Chindia, însă în ultimele momente ale jocului, mai exact în minutul 90, Andrei Lungu a înscris golul victoriei, un gol care a adus trei puncte preţioase pentru gruparea târgovişteană. În urma acestui succes şi a înfrângerii suferite de Sportul Snagov în confruntarea cu Petrolul Ploieşti, formaţia antrenată de Viorel Moldovan a urcat din nou pe primul loc, având un avantaj de un punct. Au jucat: Iustin Popescu - Martac, C. Dinu, Dudea, Vătavu (min. 75 Crinel Stoica) - Acasandrei (min. 55 Lungu), Mihaiu, Novac (cpt.), A. Manea (min. 55 A. Şerban) - D. Florea, Cr. Neguţ.

Mircea Cojocaru
Meciul de la Cluj-Napoca, cu Universitatea, antrenată în ultimele etape de Mircea Cojocaru, reţineţi acest nume, care l-a schimbat pe Adrian Falub, aduce însă şi o mare surpriză, la ardeleni debutează ca antrenor principal fostul internaţional Bogdan Lobonţ, despre care se ştia că va prelua echipa din retur. Clujean la origine, Cojocaru e o mai veche cunoștință de-a noastră, fost jucător în divizia A la C.S. Târgovişte în campionatul 1982-1983, vârf de atac care a mai activat şi la „U” Cluj, C.S. Botoşani, Armătura Zalău şi Viitorul CUG Cluj, echipă pe care a şi pregătit-o în perioada 1990-1992. Antrenor fiind, a cucerit un titlu național de juniori republicani cu Universitatea Cluj în 2002, cu Cociș, Florescu, Goga, Păcurar, Abrudan și alții, a fost şi șef la centrul de copii și juniori al clubul şi a mai fost principal şi la echipa de seniori a studenților. La Târgovişte a fost coleg cu Gheorghe Voinea, Constantin Miia, Mario Agiu, Vasile Aelenei, Ilie Niculescu, Silviu Dumitrescu, Ion Ene, Ionel Pitaru, Ion Constantin, Gheorghe Greaca, Ion Marin, Nicolae Kallo, Nelu Isaia, Viorel Radu, Marin Petre, Lucian Amarghioalei, Dumitru Economu, Octavian Popescu, Claudius Sava, Cornel Turcu, Ernest Grozavu, Romică Tudor şi Daniel Ostafi.

Partida cu „U” Cluj a fost și ultima a sezonului de toamnă, care a indicat însă exact la ce nivel era Chindia în acel moment, cu mari probleme la fundaşii centrali. Golul lui Andreas Mihaiu din minutul 13 ne-a adus mai degrabă nouă ghinion decât gazdelor care au revenit şi au marcat de trei ori prin Hațiegan, min. 36, care a profitat de o respingere neinspirată a lui Iustin Popescu, marcând de lângă Dudea, Gavra, min. 50, care a reluat cu capul de lângă Cornel Dinu, o minge centrată din corner şi din nou Hațiegan în min. 90+5, scor final 3-1 pentru gazdele pregătite de acum de Bogdan Lobonț. Îl felicit pentru victoria de astăzi, poate a fost de bun augur prezența sa pe bancă în această seară. Nu sunt eu în măsură să-i dau sfaturi, Bogdan e un băiat extraordinar, un caracter superb, sunt convins că va reuși să facă o treabă foarte bună aici la Cluj. «U» Cluj, o echipă senzațională, un club de tradiție, senzațional. Îmi aduc aminte când eram la Bistrița, copil fiind, eram fanul Universității Cluj. Îmi doream foarte mult la vremea respectivă să ajung să joc la «U», dar nu a fost cazul, am luat-o într-o altă direcție. Oricum, îmi place Clujul, mi-a plăcut tot timpul și le doresc succes în continuare. Merită, ținând cont de toată istoria pe care o are în spate, să fie în primul eșalon fotbalistic. De ce nu, alături de Chindia!” a declarat antrenorul Viorel Moldovan.

UNIVERSITATEA CLUJ - A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 3-1(1-1)
Au marcat: HAȚIEGAN, minutele 36 și 90+3, GAVRA, min. 50, pentru Universitatea Cluj, respectiv ANDREAS MIHAIU, min.13, pentru Chindia.
UNIVERSITATEA CLUJ: Dur-Bozoancă – Al. Coman, Abrudan, Cordoş, Berci (min. 65 Căpuşă) – Taub, Giurgiu, Sepsi – Haţiegan, Gavra (min. 85 Ene), Ursu (min. 75 Coman). Antrenor: Bogdan Lobonţ. 
A.F.C. CHINDIA: Iustin Popescu – Martac, C. Dinu (min. 67 Crinel Stoica), Dudea, D. Dumitraşcu – A. Şerban (min. 80 A. Manea), Novac, Lungu, Mihaiu – D. Florea, Cherchez (min. 54 Cr. Neguţ). Antrenor: Viorel Moldovan.
Au arbitrat: Andrei Antonie (București) - Florin Păunescu (Râmnicu Vâlcea), Bogdan Gheorghe (București). Rezervă: Sergiu Popa (Aiud). Observatori F.R.F.: Dan Jiga (Bistrița), Felix Grigore (București). 

Andreas Mihaiu marchează primul său gol pentru Chindia în Liga a 2-a


Alin Manea
Dar dacă am fi terminat la egalitate sau i-am fi învins pe ardeleni, ar fi fost o adevărată problemă cu raportul de joc, unde al nostru Alin Manea era notat cu numărul 22, în timp ce pe tricou a purtat 9, număr care nu exista în foaie. Crainicul stadionului a ironizat amatorismul oficialilor târgovişteni, în timp ce comentatorul tv al meciului a fost indus în eroare, încât a crezut că pe teren este Adrian Ioniţă. Cum gazdele s-au impus cu 3-1, nu au mai fost interesate să formuleze o contestaţie la o chestiune pe care o mai întâlneşti doar în fotbalul sătesc şi... când şi când şi pe la Liga a doua! Pentru noi era o recidivă, după ce la returul din barajul promovării cu C.S. Voluntari din vara anului 2018, directorul sportiv cu atribuţii de delegat, Ciprian Iugulescu, l-a indicat la schimbare pe Liviu Mihai, în condiţiile în care Nicu Croitoru a transmis că va fi înlocuit Denis Dumitraşcu. Dar atunci cel vizat a spus că secundul Bârdeș ar fi fost de vină, acuzaţie dezminţită de Sică. Pentru situaţia de la Cluj nu a mai dat nimeni nicio explicaţie...



Viorel Moldovan, la prima conferință de presă, cu
primarul Cristian Daniel Stan, vicepreședintele CJ
Alin Manole și președintele Chindiei, Marcel Ghergu
Să recapitulăm, am fost lider mai tot timpul în toamnă şi numai evoluţia proastă cu Universitatea clujeană ne-a dus pe poziţia a cincea, însă diferenţa de puncte era mică şi promovarea era posibilă. Apărea din nou întrebarea: unde vom juca în Liga I? Chiar dacă proiectul noului stadion era la Compania Naţională de Investiţii, elaborarea studiului de fezabilitate nu începuse, iar primarul municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan, spune într-o conferinţa de presă că este greu pentru autorităţile locale să susţină financiar promovarea în prima divizie şi construcţia unui nou stadion, dar s-ar putea efectua lucrări de modernizare la stadionul „Eugen Popescu”, obligatoriu cu ajutorul Consiliului Judeţean Dâmboviţa. „Plecând de la acest aspect, Primăria Târgovişte a realizat o expertiză tehnică la stadionul «Eugen Popescu». În urma expertizei au reieşit două variante: prima, dărâmarea stadionului şi construirea unuia nou, iar cea de-a doua, câteva intervenţii care nu sunt deloc ieftine, astfel încât să asigurăm la actualul stadion condiţiile necesare pentru a se disputa meciuri de prima ligă. Vom realiza un studiu de fezabilitate şi vom vedea în ce măsură există această posibilitate de a asigura finanţarea unor astfel de cheltuieli, cu precizarea că vom solicita şi sprijinul Consiliului Judeţean, pentru că o asemenea investiţie nu poate fi realizată
exclusiv de către Primăria Târgovişte. În schimb, s-a semnat contractul de execuţie pentru terenul de antrenament ce va fi construit în colaborare cu F.R.F., for ce va aduce suprafaţa de joc. Acest teren va fi gata anul viitor, în vară. Va fi un teren cu nocturnă şi cu toate condiţiile de antrenament care sunt oferite în momentul de faţă în orice ţară europeană. Va fi o bază foarte bună atât pentru echipa mare, cât şi pentru grupele de copii şi juniori ale Chindiei. Va reprezenta un progres în ceea ce va privi condiţiile de antrenament. Există tot felul de discuţii, de genul, domnule, promovăm în prima ligă şi unde jucăm? Ok, jucăm în prima ligă, dar trebuie să înţelegem cu toţii că nu se pot aloca bani pentru susţinerea echipei la un nivel de natură să permită susţinerea unui baraj de promovare sau
Alexandru Oprea, Marcel Ghergu și Daniel Cristian Stan
unui loc promovabil şi în acelaşi timp să găseşti bani să construieşti un stadion nou. Este foarte dificil. Dacă pe parcursul timpului s-ar fi făcut intervenţii la stadion, măcar o dată la 3-4 ani, prin care să se încerce cumva să se micşoreze această discrepanţă între stadion şi condiţiile care sunt impuse în momentul de faţă pentru a se putea juca în Liga I, astăzi ar fi fost o cu totul altă discuţie. ie îmi place sportul şi fotbalul în general. Ştiu că în Târgovişte fotbalul este un sport iubit şi apreciat, de aceea, ca reprezentant al Primăriei Târgovişte încerc să găsesc soluţii şi nu este deloc uşor să surmontezi 30 de ani de nepăsare”. Peste câteva luni, în 18 mai 2019, Alexandru Oprea va reveni în funcţia de preşedinte la Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi speranţele pentru noul stadion reapar în forţă, în condiţiile în care, în perioada în care acesta nu a mai fost şeful instituţiei, cel care i-a urmat nu a fost deloc... microbist! 


Este timpul să amintim şi de alt moment fotbalistic-literar-artistic savuros!  
Constantin Ichim-
Panțu
În decembrie 2018, atrage atenţia declaraţia curajoasă a unui fost fotbalist divizionar B de la Flacăra Moreni şi Metalul Mija, e vorba de Constantin Ichim, zis Panțu, cel care era viceprimar al celebrei comune Ion Luca Caragiale: „Echipa noastră nu va retrograda! Nu suntem noi de retrogradare, avem valoare, o să vedeţi!” Părea o glumă proastă... Formaţia încheiase sezonul de toamnă în Liga a patra, Campionatul judeţean al Dâmboviţei, cu doar 7 puncte în clasament, pe locul 17, după o toamnă în care fotbaliştii obţinuseră două victorii şi patru remize, iar în deplasare înregistraseră 8 înfrângeri din 8 posibile, unele la scoruri mari, precum 0-7 la Petrolul Târgovişte, 1-9 la Gloria Corneşti, 1-8 la Unirea Colibaşi, 0-9 la Unirea Răcari şi 0-5 la Olimpicii Ulmi. O echipă micuţă, care avea un golgeter pe măsură, pe... Micuţă cu 7 goluri, iar Panțu era un personaj pitoresc, care ştia fotbal şi avea... vorbele la el ! Ghinionul lui și al echipei a fost că Gloria Cornești a picat dublul baraj de promovare în Liga a 3-a din vara anului 2019, cu C.S.M. Slatina, astfel că  pitoreștii caragialieni nu s-au mai putut salva de la retrogradare. 

 În noiembrie 2017, într-un alt context tumultuos,  edilul șef al celebrei localități, spunea cu emfază un alt adevăr al locului „Caragiale, Caragiale/Dacă nu erai matale/Rămâneam tot Haimanale!” Era după partida pierdută acasă cu Unirea Ungureni, când spectatorii au sărit la gâtul arbitrului Mugurel Savu, preot şi profesor la Universitatea de Stat Valahia, din Târgovişte. Ofiţerul de presă al clubului, Dan Munteanu, nota:„Arbitrul a greșit la unele faze, în special tușierul. Dar până la urmă e un joc de fotbal. Trebuie să fim barbari? Trebuie să fim chiar haimanale?” Dar de unde până unde haimanale? Păi, aşa s-a numit 

localitatea I.L.Caragiale înainte de 1952, Haimanale! În 1852, pe 30 ianuarie, aici se năştea viitorul mare scriitor care a trăit în sat până la vârsta de patru ani, după care s-a mutat cu familia la Ploieşti. Pe vremea copilăriei lui Caragiale, localnicii erau în nopţile întunecate hoţi la drumul mare, iar Alexandru Ioan Cuza a păţit-o şi el, călugării fiind cei care au încercat să-l prade de bani şi arme chiar pe domnitorul ţării, aflat în găzduire la mânăstire. Prinzându-i asupra faptului, Cuza s-a supărat şi a decretat: „Ocnă să se facă de azi acest sfânt lăcaş, căci cei care stau aici nu merită să trăiască într-o mânăstire, ci să fie închişi ca nişte hoţi ce se află!” Astfel că şi astăzi, în locul ei funcţionează Penitenciarul Mărgineni. Caragiale, o spun sătenii care ştiu de la bunicii şi străbunicii lor, a venit o singură dată în locurile natale, la Haimanale, după ce a devenit scriitor cunoscut.   

Mânăstirea Mărgineni

Adrian Năstase, primar comuna
I.L. Caragiale
Numele de familie ale locului sunt şi Popescu, Ionescu, Georgescu, ca în schiţele lui Nenea Iancu, dar şi unele de haimanale, precum Fanache, Gogu, Ciocănea şi Popov. O spune primarul localităţii, Adrian Năstase, şeful de administraţie publică al vicelui Costel Ichim care răsfoieşte opera dramaturgului şi punctează şi el precum Panțu pe vremuri „Caragiale, Caragiale/ Dacă nu erai matale/Rămâneam tot Haimanale!”  E scris adânc, vorba lui Jupân Dumitrache din „O noapte furtunoasă” către Nae Ipingescu. Omul ştie!

În prag de Crăciun, Tribunalul Bucureşti a dat o sentinţă greu de digerat pentru Clubul Sportiv Municipal Târgovişte. Instanţa s-a pronunţat în cazul litigiului deschis de fostul antrenor al echipei de baschet George Dikeolakos, care s-a despărţit cu scandal în 2012 de club. Procesul a fost deschis de antrenorul grec, având ca obiect recuperarea unor sume de bani, în baza unui contract încheiat în anul 2012. Conform hotărârii, clubul târgoviştean a fost obligat la plata unei despăgubiri de 178.000 de euro către reclamantul extrem de supărat după ce C.S.M. l-a dat afară fără a-i plăti clauzele contractuale. El fusese chemat să antreneze echipa târgovişteană la prima participare din istorie a unui club de baschet feminin din România în Euroliga feminină de baschet. Iniţial, Dikeolakos a obţinut la instanţele internaţionale (TAS-Tribunalul de Arbitraj Sportiv) o interdicţie în ceea ce priveşte participarea în competiţiile internaţionale, până la stingerea litigiului, iar după 5 ani s-a pronunţat şi o instanţă din România. Gândiți-vă doar atât, că Târgoviștea avea 12 titluri de campioană la baschet feminin prin Oțelul Universitatea, în 1995 și 1996, Livas, în 2002, 2003, 2004 și 2005, M.C.M. în 2007, C.S. Municipal Târgoviște, în 2009, 2010, 2012, 2014 și 2015.

Una dintre echipele campioane naționale ale Târgoviștei la baschet feminin


Titi Ionescu, campion la baschet cu Târgoviște


Nu intrăm în discuții în ceea ce privește vinovățiile, acuzele  și persoanele suspectate că au comis ilegalități care au provocat un prejudiciu care va trebui plătit din bani publici, de către contribuabilii urbei. Am ales o părere a unei persoane aflată deasupra oricărei suspiciuni de implicare în cazul apărut după plecarea sa de la club. Este vorba de celebrul conducător de la fotbal, Constantin Titi Ionescu, transferat pentru un deceniu la baschet, unde a câştigat 7 dintre titlurile enumerate mai sus, care spune că situaţia este într-adevăr deosebit de grea, dar este convins că echipa va supravieţui şi va redeveni campioana României: „La baschet nu putem să transferăm și e de înțeles că nu putem să ne mai batem la titlu. În Cătălin Tănase am mare încredere, dacă are putere să transfere ce vrea, o să ajungem iar sus în baschet. Îl felicit că l-a luat și pe Marian Enache-Sârbu lângă el, iar rezultatele sunt mai bune”.









Gabriel Paraschiv,
           cândva campion cu Oțelul Galați
Este momentul pentru un intermezzo cu Flacăra Moreni, formaţie înfiinţată în anul 1922, echipă pregătită de Gabriel Paraschiv-Para, care încheia turul ligii a treia pe locul 14, cu numai 13 puncte adunate în 15 meciuri, o clasare mult mai aproape de retrogradare, departe de o promovare. „Un tur în care personal m-am simţit de foarte multe ori umilit, în primul rând din cauza rezultatelor, iar în al doilea rând de ce s-a întâmplat în jurul echipei. Sunt probleme interne, în niciun caz de bani, sunt alte lucruri care vor ieşi mai devreme sau mai târziu la iveală. Vom vedea în zilele următoare dacă voi continua la Moreni, însă situaţia în care ne aflăm, dar şi ceea ce vine din spate, mă refer aici la tot sectorul de tineret, e clar că ne chinuim să avem jucători la echipă, să avem rezultate bune. Dacă jucătorii nu înţeleg că la nivelul acesta, pentru a face un pas către un nivel superior şi pentru a câştiga mai mulţi bani, este o problemă. Din păcate, tot mai mulţi fug de fotbal, afară e frig, e mai uşor în sală sau să faci alte lucruri care îţi aduc mai uşor bani… Oamenii din Primărie mi-au asigurat sprijinul necesar, le mulţumesc că au avut încredere în mine în aceşti aproape cinci ani. Sper să continuăm împreună, dar lucrurile trebuie puse la punct aşa cum îmi doresc eu, pentru că sunt lucruri care nu sunt în regulă, iar aici nu mă refer la faptul că nu câştigăm” declara celebrul Para. 









Primarul Constantin Dinu primește sfaturi despre fotbal de la
Marian Rusen-Burebista și Marian Vasilache-Jidanu
Gândiţi-vă că fotbalul din acest oraş se apropia de momentul aniversării unui secol de existenţă, un club pe care edilul şef Constantin Dinu şi foştii sportivi îl doreau cel puțin în Liga a 3-a. Este vorba de Marian Vasilache-Jidanu, Dumitru Titi Bocin, Radu Dumitrașcu, Ion Dumitru-Tresor, Florin Năstase, Pavel Buburuz, Cristian Niță, Constantin Badea-Căpățână, Constantin Tănase și Marian Rusen, denumit Burebista de către, cine altul decât Jidanul, asta după ce clubul unde activa, Juventus București s-a redenumit Daco-Getica. Cu Radu Dumitrașcu, un fotbalist dintr-o generație mai veche, am rememorat frumoase momente de istorie fotbalistică morenară: „Păi noi mai avem un pic şi aniversăm 100 de ani de existenţă şi retrogradăm în campionatul judeţean? Fostă divizionară A şi B, cu două jocuri în Cupa UEFA, nu mai putem să stăm nici măcar în C? Noi vrem să scape Flacăra! E viaţa noastră, e sufletul nostru! Merg la fiecare meci, îmi iau programul şi mă aşez liniştit la locul meu. Sunt cu gândul la băieţii de astăzi, dar şi la cei de ieri. Nu stau eu acum să vă povestesc palmaresul impresionant. Oraşul acesta respiră fotbal. Şi nu e doar Flacăra, e 99 la sută Flacăra, dar să vă spun istorii poate mai puţin cunoscute, despre două echipe tot de aici, din oraş, care au încercat tot timpul să fie la nivelul echipei-fanion, e vorba de Muncitorul Schela Mare şi Victoria Moreni. La ultima am evoluat şi eu, fiind în doi ani la rând aproape de a promova în divizia C. În 1973-1974, cu antrenorul Gheorghe Iordănescu la timonă, am pierdut intrarea în al treilea eşalon, ne-au luat fața Oţelul Târgovişte, care a promovat direct, fără baraj. La oţelari, antrenor era al nostru Ion Manole Stoica, cel care ne cam ştia pe toţi foştii divizionari B de la Victoria, e vorba de tripleta D, Drăgan-Drăguțescu-Dumitrașcu, de Varga şi Cărpenaru, iar în campionatul următor, Electrica Titu ne-a învins şi a ajuns la baraj, unde a fost mai bună în dubla manşă decât Petrolul Videle şi a promovat în C. Au fost două momente în care
Victoria Moreni, 1974-1975
      sus: 
C-tin Cotei, antrenor, C. Radu, Gh. Rotaru,
            A. Siminică,  I.Cărpenaru, R. Dumitrașcu,
                 St. Bulancea, I. Turcea,  I. Georgescu, N. Cucu
              jos: 
I. Drăgan, Gh. Varga, C. Blăgău,  I. Drăguțescu, C. Spânu, I. Vasile
Moreniul ar fi putut avea două divizionare, vestita Flacăra în B şi Victoria în C, dar n-a fost să fie. Pe 5 martie 1969, în Şaisprezecimile Cupei României, băieţii de la Muncitorul Schela Mare au jucat cu divizionara A Jiul Petroşani. S-a jucat aici, pe terenul de la Schela Mare, iar oaspeţii au învins greu de tot cu 1-0, gol marcat de Cotormani, min. 33, în faţa a peste 2000 de spectatori, pe un teren dificil, de pe care s-a reuşit cu greu îndepărtarea stratului de zăpadă de o jumătate de metru, era un vânt şi un frig care te îndemnau la vin şi ţuică fiartă pentru adulţi şi ceai fierbinte pentru copii. Păcat că apoi echipa a dispărut din cauza desfiinţării Schelei de Petrol Gura Ocniţei care finanţa formaţia” a încheiat hâtru Radu Dumitrașcu. Au jucat atunci Gh. Anghel - Gh. Iordache, I. Iliescu, Mihai Botescu-Ion Parotă, Vasile Chiru-Ion Petrescu (min. 81 Radu Barbu), Emanoil Drăgan, Constantin Ștefan (min. 67 Aurel Pânzaru), Florin Popescu, Cristian Vișoiu-cpt, la Muncitorul Schela Mare, respectiv Stan-Talpai, Georgevici, Georgescu, Mihai-Popa, Libardi-Peronescu, Cotormany, Baicu (min. 62 Sandu), Achim, la Jiul Petroşani. 



   


Dar la Moreni, istoria mare şi frumoasă o are doar Flacăra, cu punct culminant evoluţia din 1989 din Cupa UEFA, actuala Europa League, cu F.C. Porto, rezultate 1-2 şi 0-2 şi clasări excelente în prima divizie. Echipa ar fi putut promova în câteva rânduri în prima ligă, fără vreun ajutor din partea generalilor, fiind tot timpul o formaţie de valoare. La sfârşitul deceniului al cincilea al secolului al 20-lea, au fost trei ocazii pentru a accede în prima divizie, clasările fiind elocvente, locul 5 în 1956, când a promovat Steagul Roşu Braşov şi poziţia a treia în 1958-1959, când în elită urca Tarom Bucureşti, dar şi în 1960-1961, campionatul în care în A ajungea în premieră... Metalul Târgoviște. În campionatul 1958-1959, morenarii îl aveau preşedinte pe şeful garajului Schelei de Petrol Moreni, Ion R. Constantin, şeful secţiei de fotbal fiind Gheorghe Herold,  iar responsabil financiar era
Flacăra Moreni, în 1957, la Cazinoul din Sinaia, cu antrenorul
Gică Petrescu-Cap de Mort și vedetele Răzvan Tomescu,
Mihai Nițescu, Victor Ștefănescu, Gheorghe Tocan, Mircea
Capoianu, Valeriu Mihăescu, Petre Guian, Constantin Nica,
Victor Leich
Constantin Bucuroiu. Antrenor era Jean Unguroiu, iar în echipă erau portarii Victor Leich şi L. Berdelli şi jucătorii de câmp Constantin Nica, Petre Guian, Valeriu Mihăescu-Vuță, Constantin Pătru, Al. Dumitriu, Florin Băleanu, Ion Bulacu, Victor Ștefănescu, Mircea Capoianu, Alexandru Badea, Ion-Puiu Unguroiu, băiatul antrenorului, Lucian Ene, Gheorghe Tocan, I. Pantici, Gheorghe Brândușescu, Liviu Fălcuțescu, L. Morcovescu. Golgeterii echipei erau A. Badea, cu 14 reuşite, M. Capoianu-13 şi Puiu Unguroiu-7. În apărare, Valeriu Mihăescu era şeful defensivei, iar grăitoare sunt rezultatele cu contracandidatele la promovare, 3-1 cu Metalul Bucureşti şi 6-0 cu Tarom Bucureşti, ambele partide jucate la Moreni şi 2-2 în capitală, cu metalurgiştii, singura înfrângere fiind cea din Bucureşti, cu taromiștii zburători, pentru ca în disputa tradiţională cu Câmpina, clasată pe locul al patrulea, morenarii să repurteze două succese, 6-0 şi 4-2, al doilea în deplasare. Sandu Badea, originar din Bilciurești de Dâmboviţa se va transfera la Petrolul Ploieşti, unde joacă extremă dreapta, iar apoi inter şi vârf, formând cu Mircea Dridea un cuplu de atacanţi de succes, câştiga Cupa României în 1962–1963 şi titlul de campioană naţională în 1965–1966, jucând de patru ori în echipa de seniori a României.Urmează două campionate foarte bune, apar noi jucători, precum fraţii Lupea, Şerbănescu, T. Dumitru, I. Sandu, Gheorghe Anghelache, Gheorghe Zamfir, Gheorghe Iordănescu, Sabin Necșoiu, Dumitru Titi Bocin, fiul fostului fundaş al Flăcării, Victor Cepolschi, Ardeleanu, C. Motoroiu, Gheorghe Iordache, Mircea Ionescu, Constantin Constantinescu, Ionel Popescu, Florin Frâncu, Ion Albină, Costel Cotei, Ion Drăgan, Pascu Dumitran, Emil Frățilă şi... mulţi alţii, iar antrenor va fi, la clasarea pe poziţia a treia din 1960-1961, când Târgoviştea promovează în premieră în Divizia A, mai vechea noastră cunoștință de sub Turnul Chindiei, celebrul Rudy Wetzer. A fost o dată ca niciodată... Hai, Flacăra Moreni!


             Ianuarie 2019, Dinamo anunţă că nu-l mai doreşte pe Dani Popa, atacantul din Pietroşiţa, Denis Ispas, fundaşul central din Șuța Seacă e pus pe liber de Dunărea Călăraşi, ca şi portarul târgoviştean Cezar Lungu. Toţi erau variante pentru Chindia, dar niciunul nu va ajunge sub Turn, astfel că Popa va rămâne la clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare unde va juca şi în retur, deşi era acuzat că era un împătimit incurabil al jocurilor de noroc, mai pe româneşte păcănele, în timp ce Ispas şi Lungu ajung în Liga a 2-a, la Farul Constanța, respectiv Petrolul Ploieşti. Pe 10 ianuarie, Viorel Moldovan conduce primul antrenament din noul an, având la dispoziţie un lot de 20 de jucători, singura noutate fiind Mihai Neicuţescu, revenit de la Dinamo Bucureşti, de unde Chindia intenţiona să-i mai ia şi pe Laurenţiu Corbu şi Andrei Târcoveanu, dar să-l readucă şi pe Denis Ciobotariu, dar nu se va întâmpla aşa. Au plecat patru jucători, Bogdan Vasile, Daniel Rogoveanu, Andrei Lungu şi Alin Manea.

Un surâs în plină vară și o întrebare în plină iarnă: vom promova?


Ulterior, notăm două veniri de la Dunărea Călăraşi, Bogdan Şandru, fundaş central de 29 de ani, cu 7 meciuri în prima ligă la formaţia de la Dunăre, după ce a fost titular în campania de promovare, un fotbalist care a mai jucat la Tricolorul Breaza, A.F.C. Filipeştii de Pădure, C.S.M.S. Iaşi, Unirea Câmpina, Fortuna Poiana Câmpina, Pandurii Târgu Jiu şi Universitatea Cluj şi Valentin Alexandru, atacant de 27 de ani, golgeterul cu 50 de reuşite în 74 de meciuri pentru călărăşeni, un vârf de gura porţii, care a mai evoluat pentru Victoria Brăneşti, Juventus Bucureşti, C.S. Otopeni, Academica Clinceni, Gloria Popeşti Leordeni, Pandurii Târgu Jiu şi Concordia Chiajna. Primul amical e de bun augur, 2-1 cu Unirea Bascov din Liga a 3-a, meci jucat la Mioveni, scor 2-1, marcatori Andrei Şerban, din penalty şi Daniel Florea, după care Chindia intră în cantonament la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia, pentru un stagiu de pregătire până pe 1 februarie.

1978, Ionel Pitaru, antrenorul Nicolae Proca, 
Florin Grigore, Gheorghe Ilinca 
și Tică Gheorghe 
Are loc ediţia a 9-a a Memorialului Dumitru Tică Gheorghe, organizat prin grija fostului jucător Sică Bârdeș, cu sprijinul direct al omului de afaceri Tudorică Răducanu, fost viceprimar al Târgoviștei, dar şi a altor oameni de bine. Dumitru Gheorghe, zis Chirurgul, a jucat pentru Metalul şi C.S. în aproape 300 de partide în prima şi a doua divizie, iar dispariţia lui fulgerătoare, la numai 58 de ani, a îndurerat toată urbea fotbalistică. Între timp, colegul lui Tică Gheorghe, Ionel Pitaru, oficial la Cetatea Târgoviște cu care dorea să promoveze în Liga a IV-a, în categoria Onoare, devine delegat şi la Unirea Răcari pe care intenţiona să o urce în eşalonul al treilea, dar continuă şi în cadrul Comisiei de Copii şi Juniori de la A.J.F. Dâmboviţa. Prima dragoste nu se uită, Târgoviştea, astfel că se pronunţă: ,,Nu ştiu ce să zic de promovarea Chindiei, sunt şanse, dar să se vrea. Mă îndoiesc că se vrea, sunt două runde importante de alegeri în vară, nu ştiu dacă se riscă să se facă pasul spre Liga I fără bază sportivă, e nevoie de mulţi bani pentru echipă”.










Chindia, căci despre ea vorbeam, joacă un amical la Bucureşti cu Rapidul de ,,C” antrenat de  Daniel Pancu, echipă fără câţiva titulari, Vlada,  Voicu, Demici şi Drăghiceanu, meci câştigat de giuleşteni cu 2-0, marcatori Hlistei, min. 59 şi Goge, min. 65, o partidă care îmi aduce aminte de meciul încântător de acum aproape 40 de ani dintre giuleşteni şi Târgoviște, la noi juca Nicolae Dobrin, când ambele echipe erau în lupta pentru promovarea în prima divizie. Era 22 martie 1981 când pe stadionul Republicii din Bucureşti, C.S.-ul învingea Rapidul cu 2-1 şi lua o mare opțiune pentruaccederea în elită. Victoria a fost prezentată la timpul ei, acum vreau să vă prezint impresiile unui om care a fost în teren pentru Rapid, Florin Cojocaru, cel care trei ani mai târziu va veni să joace chiar pentru C.S. Târgovişte, după retrogradarea în B din vara anului 1984, când antrenor sub Turn era marele Valentin Stănescu, care îi spunea cu mult drag şi umor… Cioară. ,,A fost un meci la care au asistat Adrian Păunescu, Ion Băieşu, Fănuş Neagu, Ion Bocioacă, Valentin Stănescu, Colea Răutu, Fănuş Neagu, Horia Căciulescu şi alte nume mari ale presei sportive din România, scriitori de marcă, actori de renume, toţi rapidişti. Victoria Rapidului ar fi relansat campionatul, dar  Târgoviştea cu Gicu Dobrin în formaţie ne-a învins şi a promovat în A în acel an. Ce program de meci a făcut atunci Titi Borțea… Ce vremuri!”.


 Şi apropo de Valentin Stănescu şi de Florin Cojocaru, Nicolae Manea, Ion Ion, Ştefan Popa, Liviu Bartales şi portarul Marian Ioniţă, un alt fost rapidest, Aurel Mincu, povestea peste ani cu mult umor episodul ,,Ce-ai avut, băi, boule? ”, adică… un moment de analiză la final de meci: ,,Venea nea Tinel cu figura aia de om supărat după un rezultat negativ şi se aşeza pe canapeaua din vestiar. Îşi scotea tacticos o ţigară, apoi bricheta şi începea: «Ia zi, Damaschine, tată, ce-ai avut?» «Ce să am, bre? N-am avut nimic» «N-ai avut nimic, băi, boule?» Asta era vorba lui, «boule». «Şi de ce-ai jucat aşa?» Apoi către Cojocaru: «Tu ce-ai avut, Cioară?» «Nimic, nea Tinele» «Ce-ai făcut, băi, boule, tot meciul?» După care scotea un briceag din buzunar, îl punea pe masă şi către toţi: «Bă, vă tai tendoanele, bă! Şi-aşa nu sunteţi în stare de nimic!» Bineînţeles că atunci începeau miştourile, glumele, toată lumea uita de înfrângere. Dar în acelaşi timp, reuşea să te mobilizeze, să te ambiţioneze pentru meciul următor. Din punctul ăsta de vedere era extraordinar, un om pe care n-aveai cum să te superi, cu o poantă, o vorbă nelalocul ei, îţi trecea şi supărare, şi tot”.


 Urmează un 1-1 cu ,,prietenii” de la F.C. Voluntari, pierdem cu Daco-Getica, scor 2-0, inexplicabil, după care vine un alt 1-1, la Aninoasa, cu Metaloglobus Bucureşti, din Liga a doua, în care au jucat trei jucători noi, Dan Lucian Panait, fotbalist U21, venit de la Concordia Chiajna, Luka Mijokovic, un croat de 24 de ani, ultima oară la NK Novigrad şi Vadim Raţă, internaţional de 25 de ani din Republica Moldova. Problema era ca băieţii nu aveau nicio victorie în ultimele cinci teste amicale, în care au înscris de trei ori, două dintre reuşite venind din penalty şi un autogol. Erau şi veşti bune, faptul că bugetul clubului a fost suplimentat cu 400.000 lei, bani oferiţi de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, deci în total suma se apropia de 1.000.000 de euro şi începuseră lucrările la terenul de fotbal cu suprafaţa sintetică, din zona Complexului Turistic de Nataţie Târgovişte, arenă cu dimensiuni normale, nocturnă, vestiare şi o tribună cu 300 de locuri. În paralel, Primăria Municipiului Târgovişte a realizat o expertiză tehnică la stadionul „Eugen Popescu”, după care va realiza un studiu de fezabilitate pentru a stabili dacă se poate interveni pentru a ridica baza sportivă la standardele Ligii 1. Chindia ocupa în acel moment locul 5, la o diferenţă de doar două puncte de liderul Sportul Snagov. În ultimul meci de pregătire din această pauză competiţională, băieţii s-au impus cu 4-1(2-0) în faţa divizionarei C, A.F.C. Hărman, marcatori Cristi Neguţ-2, Mihai Neicuţescu-1 şi Alin Nisipeanu-1, a treia victorie din amicale, după cele cu Unirea Bascov şi C.S. Baloteşti. Urmează conferinţa de presă susţinută de preşedintele Marcel Ghergu şi antrenorul principal Viorel Moldovan în care au fost prezentate noile achiziţii, toţi jucători aduşi din Liga 1, Mihai Neicuţescu–Dinamo Bucureşti, Bogdan Şandru şi Valentin Alexandru–Dunărea Călăraşi, Dan Lucian Panait şi Mihai Daniel Leca–Concordia Chiajna şi un internaţional din Republica Moldova, Vadim Raţă, vicecampion peste Prut cu Milsami Orhei, fără Luka Mijokovic, care nu a fost oprit în lot.

Mihai Neicuțescu, Vadim Rață, Dan Panait, Daniel Novac, Liviu Mihai, Marcel Ghergu, Viorel Moldovan, Daniel Florea, Bogdan Șandru, Mihai Leca, Valentin Alexandru

Începe sezonul de primăvară şi Chindia câştigă cu mari emoţii, 3-2(1-1) cu Aerostar Bacău, la Târgovişte, un meci care nu a reuşit să şteargă impresia modestă din partidele amicale. Mai întâi au înscris oaspeţii prin Druga, min. 6, dar Cherchez a egalat în min. 27, din 11 metri, pentru ca după pauză, în min. 49, Vraciu să-i aducă din nou pe moldoveni în avantaj. A fost nevoie de 20 de minute inspirate pentru ca băieţii noştri să revină pe tabela de marcaj prin Cristi Neguţ, min. 62 şi Andrei Şerban, min. 82 şi să obţină cele trei puncte, dar rămânem tot pe poziţia a 5-a, întrucât primele patru clasate, Sportul Snagov, Academica Clinceni, Petrolul Ploieşti şi U Cluj au câştigat şi ele. Au jucat: Aioani - Martac, Şandru, Dudea, D. Dumitraşcu – Novac (min. 71 Raţă), L. Mihai (min. 87 C. Dinu) – Cr. Neguţ, A. Şerban, Cherchez (min. 72 Neicuţescu) - D. Florea. 

Francisc Dican
Urmează o deplasare grea, la Piteşti şi un meci plin de nostalgii comune, dar nici gazdele, şi nici noi nu mai facem de mult timp legea în prima divizie. Revenim în prezent şi suntem pragmatici, ne trebuie victorie. După un penalty nedrept, acordat argeşenilor, ratat de Buhăescu în min. 45+2 şi eliminarea lui Andrei Panait din min. 46, aveam speranţe din ce în ce mai mari că vom marca. Astfel, după bara lui Dan Panait din min. 79 a venit şi golul victoriei, fix în minutul 89, Mihai Leca se înalţă magistral şi marchează cu capul, trimiţând la colţul lung mingea centrată de Mihaiu. Trei puncte uriaşe în Trivale, unde F.C. Argeş era neînvinsă în acest sezon şi pierdea în premieră în faţa Chindiei, de la revenirea în Liga a 2-a. Au jucat: Aioani – Martac, Şandru, M. Leca, D. Dumitraşcu (min. 63 Raţă) – A. Şerban (min. 58 Mihaiu), L. Mihai, D. Panait, Cr. Neguţ – D. Florea, Cherchez (min. 77 Neicuţescu). Şi încă ceva, în Cupa României, echipa care ne-a eliminat în toamnă, campioana C.F.R. Cluj, se califică mai departe, învingând cu 1-0 pe Sepsi Sf. Gheorghe, fosta noastră colegă de liga a doua şi începem să fim din ce în ce mai convinşi că ne-a scos din competiţie chiar viitoarea deţinătoare a trofeului. Și apropo de Cupa României, secundul Chindiei, Francisc Dican, aprigul Feri, are amintiri frumoase de prin Dâmbovița, din 28 februarie 1993, când juca la Universitatea Cluj Napoca, locul 7 în Divizia Națională, care a evoluat contra Cimentului, la Fieni, în șaisprezecimile competiției. A fost
Constantin Badea, Silviu Dumitrescu 
și Fanel Chircă
2-0 pentru ardeleni sub Leaota, într-un meci aprig, între două formaţii care îi aveau în lot pe goalkeeperii Marius Chivereanu, Cristian Iorga, Cristian Ilie şi jucătorii de câmp Ştefan Ioniţă, Constantin Badea-Căpățână, Marius Betz, Florin Crainiciuc, lexandru Mănoiu, Vasile Tudose, Lazăr Bisioc, Marius Vişan, Ion Ioniță-Țăranul, Adrian Benescu, Marian Sârboiu, Mihail Sinel Ristea, Constantin Lala, Marcel Ghioacă, Fănel Chircă, Gheorghe Duță şi Bogdan Genoiu, în timp ce Clujul îi avea pe Francisc Dican, Adrian Cocan, Ionel Dobrotă, Adrian Falub, Cristian Fedor, Stelian Gherman, Francisc Jenei, Vasile Jula, Cristinel Pojar, Marius Popescu, Radu Sabo, Călin Sălăgean, Andrei Călin Zanc, Simion Baci, Liviu Năstruț, Nicolae Valentin Neag, Teo Nedelcu, Florin Sima, Valerius Simion Tamaş, portari fiind Sorin Colceag, Zoltan Iasko şi Marian Mircea Salomir. Antrenori erau Remus Vlad la U Cluj și Silviu Dumitrescu la Cimentul.


Blocul distrus de cutremur, în care a locuit
Toma Caragiu
Grecu cel Mare
Este 4 martie 2019 şi întâmplarea face să fiu în Bucureşti, în preajma blocului în care au locuit şi au murit cu 42 de ani în urmă, la cutremurul din 1977, actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea şi un fotbalist dâmboviţean, Constantin Titi Anahorlis, cel supranumit Grecu Mare. Strada îi poartă acum numele lui Caragiu, e vorba de imobilul Colonadelor, fostul bloc Continental de lângă Piaţa Universităţii şi Biserica Rusească, la intrarea în Centrul Vechi. Clădirea de acum mai bine de patru decenii a fost demolată şi   reconstruită, după ce cutremurul a distrus-o până la etajul al treilea şi nu mai aminteşte nimic despre tragedie. Grecu Mic, Vasile Constantin de la
Grecu cel Mic
Titu, spune că şi acum are sentimentul că parcă ar fi fost ieri: ,,A murit Constantin Titi Anahorlis, care îmi era ca fratele meu mai mare, el era grec la origini, de aceea i se spunea Grecu cel Mare, iar mie, care jucam la fel de bine ca el şi eram cel mai bun prieten al lui, mi s-a spus Grecu cel Mic. A fost mare jale în Titu la echipă şi în oraş după ce s-a aflat că a decedat la cutremur. Era băiatul unuia dintre cei mai mari sufletişti ai fotbalului din localitatea noastră, nea Pavel Anahorlis”. Pe 4 martie 1977, România a fost zguduită de un puternic cutremur de pământ, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a lovit partea de sud a țării, la ora 21:22. 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa, strivite sau asfixiate sub dărâmături, dintre care 1.424 în Bucureşti. Numărul total al persoanelor accidentate s-a ridicat la 11.300, iar 32.900 de clădiri au fost grav avariate sau distruse. După seism, circa 35.000 de familii au rămas fără adăpost.  





Nicolae Grigore
Este momentul să amintim şi despre un fotbalist dâmboviţean, Nicolae Grigore, care nu a jucat lla Târgovişte sau alte echipe de tradiţie din judeţ, dar are peste 300 de meciuri în Liga 1, la F.C. Braşov, Rapid, Dinamo şi Voluntari, care de un an şi jumătate a pus bazele unei şcoli de fotbal gratuită, unde era ajutat de Marius Stănică, un aşezământ sportiv pentru cei mai talentaţi copii din zonă, înfiinţat, culmea, la Tărtăşeşti şi nu la Brezoaele, comuna natală a fostului jucător. ,,O şcoală de fotbal pentru că fotbal am ştiut să fac de când mă ştiu. De la cinci ani, asta am făcut... Trei kilometri mai sus, la zece ani, am început într-un cadru organizat şi în continuare fac ceea ce îmi place. Am vrut să ofer ceva înapoi zonei din care provin, dar şi fotbalului. E foarte complicat pentru un copil să ajungă într-un cadru organizat, să facă fotbal. Baza acestei şcoli a fost să nu percepem nicio taxă. Ştim că sunt copii amărâţi în zonă. Dacă am fi pus câteva zeci de lei taxă, probabil... nu ar mai venit atât de mulţi copii. Am întâmpinat o problemă neaşteptată, din punctul meu de vedere, pentru că, iniţial această şcoală ar fi trebuit înfiinţată în localitatea de unde provin. Din Brezoaele... Din păcate, mai sunt şi persoane care nu doresc sau nu conştientizează cât de mult bine ar putea să îi facă unui copil, un astfel de proiect. Şi am fost refuzat... Din fericire, am găsit înţelegere aici, în Tărtăşeşti. M-am urcat în maşină şi m-am oprit în prima localitate în care am văzut-o cu ochii” declara Grigore jurnalistului Andrei Aldea în reportajul difuzat în emisiunea ,,Jurnal pentru copii”, la Digi 24. Nu era singurul său proiect, în condiţiile în care, din august 2018, fostul mijlocaş central rapidist, în vârstă de 35 de ani, s-a întors în Giuleşti, ca antrenor al echipei de juniori U17, a fost secundul lui Daniel Pancu la echipa de seniori cu care în vara lui 2019 a promovat în Liga a 2-a, apoi şi-a dat demisia.

Marius Stănică și juniorii săi de la U11, născuți în 2007




O fotografie și ...gata! Să fi fost ultima?
Până la următorul meci al Chindiei, urmează o veste tristă pentru fotbalul târgoviştean, echipa Petrolul, pregătită de antrenorul Gheorghe Bucurică, se retrage din campionatul judeţean de Liga a 4-a din cauza lipsei resurselor financiare şi e la un pas de desfiinţare, chiar dacă va mai continua cu juniorii. Formația de lângă Podul Mihai Bravu, înfiinţată în 1963, păstra șanse foarte mici de a mai continua din toamnă şi cu copiii, în condiţiile în care din partea Schelei nu mai exista o susţinere financiară. ,,Nu se mai poate continua în retur, nu mai există nicio șansă să mai putem juca la nivelul Ligii a 4-a. Situația financiară a clubului este dramatică. Am depus la A.J.F. Dâmbovița cerere de retragere din campionat, toate visele noastre de supraviețuire s-au spulberat! E păcat, dar asta e situația. Ne vom axa de acum înainte doar pe grupe de copii și juniori. Vom vedea din vară dacă mai putem avea și echipă de seniori. Dacă vom avea și vom găsi resursele necesare o să ne încriem în Liga a 5-a” spunea tehnicianul Gogu Bucurică, fost jucător de C al echipei ca şi Ion Tudor, nea Tudorică, omul bun la toate, un tandem rămas ca să stingă lumina la găzarii de lângă Turnul Chindiei. Jucătorii seniori Ionuţ Grigore și Oprișanu au plecat la Gloria Cornești, Jianu și 
Toma Panțu și minunații săi colaboratori de la Schelă
Grecu s-au transferat la Olimpicii Ulmi, iar Bratu, Dogaru și Albu au ajuns la Voința Perșinari. Liga a 4-a va avea în componență doar 17 echipe pentru a doua parte a campionatului, fără petroliştii care au încheiat turul pe locul 14, cu 13 puncte. O situaţie incertă era şi cu stadionul echipei, proprietatea Petrol OMV, arena sportivă care purta numele omului care a înfiinţat echipa, directorul Schelei de Petrol Târgovişte, Toma Panțu. Gândiţi-vă că în 1969, formaţia de fotbal a promovat în premieră în eşalonul al treilea al fotbalului românesc, pentru ca în 1977 să fie la un pas de divizia B, iar în acele timpuri, târgoviştenii se mândreau cu faptul că aveau o a doua echipă valoroasă în oraş, după Metalul, devenită C.S. ulterior. Pe vremea când celebrul Salami antrena la Petrolul, chibiţii petreceau sfârşitul de săptămână fotbalistic pe Municipal, sub balconul Casei Armatei şi pe stadionul petroliştilor de lângă Podul Mihai Bravu, după care urmau obligatoriile şedinţe de după meciuri la Hanul Galben, unde debutase la 14 ani cântăreaţa Romica Puceanu şi la Restaurantul Bucegi, ca să spunem doar două dintre cârciumile vremurilor, aflate în centru, una vizavi de cealaltă. ,,Ce goluri a dat Sava azi!  Dar şi Vintilă a dat recital pe Petrolul! Săptămâna viitoare ambele joacă la Bucureşti, mergem la meciuri! Mergem! Maestre, să vină acordeonistul şi vino cu câte un ţap la băieţi, mici cu muştar, fleici, gheaţă şi Fetească Albă. Adu o ladă, ca să nu faci două drumuri, că e căldură mare şi avem de dezbătut până la ziuă. A fost etapă grea...” Și o precizare, totul era cu cântec la propriu și pentru că, lângă cele două cârciumi era magazinul Electrice al lui nea Ene, unde, de dimineață până seara, la pick-up, răsuna muzica  lui Dona Dumitru Siminică, Fărâmiță Lambru și Gică Petrescu. Numai cântece de pahar!
 
 




Nea Gore, 
tânăr, frumos și... însurat

E de amintit omul care s-a ocupat decenii la rând, cu foarte bune rezultate, de juniorii petrolişti, Grigore Negoițescu, renumitul nea Gore, omul cu motocicleta, iar pe banca tehnică a echipei de seniori au fost de-a lungul timpului valoroşi antrenori precum Constantin Tini lacob, Gheorghe Ticuşan, Ionel Popescu, Jean Unguroiu, Salami, Gheorghe Becheanu, Haralambie Puiu Becheanu, Constantin Chiriţă, Nicolae Tătaru, lon Ene, Cristian Niță, Marian Pană, Victor Glăvan, Dumitru Tică Gheorghe, Gheorghe Filipescu, Marin Olteanu, Gheorghe Tzitzeclis, Nicu Croitoru, Remus Gâlmencea, Gheorghe Bucurică, unii dintre ei, foşti jucători divizionari A, internaţionali de seniori, tineret ori juniori. Petrolul Târgoviște, o poveste care părea să fie fără de sfârșit…Oare va reveni?






Să revenim în 2019 și să spunem că fostul jucător şi director sportiv al Chindiei, Cristian   Bălaşa, părăseşte banca tehnică a echipei F.C. Pucioasa, preluând atribuţii de director sportiv, formaţia va fi pregătită de Cosmin Lunescu, deţinător al Licenţei A şi de secundul Marian Valentin, antrenor la Kinder Târgovişte. Primul meci al noului tehnician principal este sub Dealul Patranei, cu F.C. U Craiova, patronată de Adrian Mititelu, scor 2-2, după ce formaţia dâmboviţeană a condus cu 2-0. Două eliminări, două lovituri de pedeapsă şi patru goluri într-o partidă spectaculoasă, la care au asistat peste 2.000 de suporteri, meci după care antrenorul oaspeților, italianul Nicolo Napoli, a fost demis, în condiţiile în care promovarea în eşalonul al doilea era compromisă.


Urmează partida de mari orgolii cu Petrolul Ploieşti, jucată pe stadionul Eugen Popescu, în faţa a 8.000 de spectatori. La Târgovişte, a fost spectacol în tribune şi pe străzile luate cu asalt de suporteri cu trei ore înaintea partidei. ,,Lupii Galbeni” au pus la cale un scenariu diabolic, infiltrând un om în teren. Acesta a pătruns în perimetrul rezervat fanilor târgovişteni, a furat un banner al „Cavalerilor Cetăţii” şi a fugit pe pista stadionului. Ai noştri nu au suportat afrontul, unii au sărit pe teren, alţii au tăiat-o direct prin tribună, mergând să-şi recupereze steagul din mâinile fanului petrolist, deoarece la galeriile sportive e ca la armată şi capturarea drapelului de luptă înseamnă obligatoriu desfiinţarea unităţii. Nu au existat momente de fotbal spectaculos, cel mai încins a fost chiar cel cu steagul sustras. A fost o partidă urâtă, plictisitoare, iar cele două echipe parcă nu au vrut să ofere mai mult. La pauză e demn de reţinut îndemnul unui suporter octogenar, care a văzut toate prezenţele Târgoviștei în prima divizie: ,,Duceţi-vă, bă, şi luaţi-l de acasă pe nea Titi Ionescu cu Diplomatul, poate aşa îi batem pe
Titi Ionescu către Costin Mihai de la 
Sport Impact şi Jurnal de Dâmboviţa:
,,Ţineţi minte ce vă spun, 
Chindia promovează 100%, direct, 
fără baraj!”
Petrolul, că a zis omul la ziar că avem echipă ca să promovăm direct, fără baraj. Luaţi-l cu servietă cu tot şi hai pe arbitri!”. S-a încheiat egal la zero, sub o presiune mare, dar ne trebuia victorie, aveam nevoie de toate punctele. Cele două echipe nu au arătat deloc bine, fotbaliștii nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor, iar la Petrolul a lipsit şi Laurenţiu Marinescu, un jucător extrem de important pentru formaţia ploieşteană. O remiză echitabilă, după un joc dezamăgitor, care ar trebui să-i îngrijoreze şi nu să-i mulţumească pe cei doi antrenori. Mai vocali, fanii ploieşteni i-au solicitat demisia lui Mugur Cornăţeanu şi le-au adresat vorbe grele jucătorilor petrolişti: ,,Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”, în timp ce preşedintelui clubului Cristi Vlad i-au oferit cuvinte care nu pot fi reproduse pe hârtie. Fotbal cu pipeta în faţa unei asistențe numeroase, care ne-a adus aminte de barajul cu Voluntari şi de partidele Marelui C.S. Târgovişte şi ale Micului Ajax...













A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - PETROLUL PLOIEȘTI 0-0
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Şandru, M. Leca, D. Panait – Neguţ, Novac, L. Mihai (min. 84 Raţă), A. Şerban (min. 72 Mihaiu) – D. Florea, Cherchez (min. 72 D. Dumitraşcu). Antrenor: Viorel Moldovan.
PETROLUL: Lungu – Borţa, Sarris, Cazan, Țigănaşu – Bucşa, Puşcaş – Rusu (min. 82 Arnăutu), Malakyan (min. 57 N. Popescu), Tudor – Moldoveanu. Antrenor: Mugur Cornăţeanu.
Au arbitrat: Iulian Dima (Bucureşti) – Gabriel Stroe (Piteşti), Marius Marchidanu (Brăila). Rezervă: Omar Dumitrică (Craiova). Observatori F.R.F.: Lucian Măiereanu (Braşov), Adrian Petre (Buzău).




Jucăm, apoi, din nou în Argeş, este returul cu Mioveni, care a arătat complet diferit faţă de partida de tristă amintire din tur, când argeşenii s-au impus cu 2-0 lângă Turn. Acum a fost 4-1 pentru Chindia, goluri Martac, min. 25, Cherchez, min. 60, din penalty, Neicuţescu, min. 81, Florea, min. 90+3, respectiv Măzărache, min. 63, după un meci în care am avut om în plus din minutul 45, când Rădescu de la gazde a solicitat penalty şi a fost eliminat. Au jucat: Aioani – Martac, Şandru, M. Leca, D. Panait (min. 83 A. Şerban) – Dudea, Novac – Raţă (min. 78 D. Dumitraşcu), L. Mihai, Cherchez (min. 74 Neicuţescu) – D. Florea.

O nouă rundă, avem meci la Târgovişte, cu Daco-Getica Bucureşti, fosta Juventus, în faţa a peste 4.000 de spectatori, pe o vreme splendidă. Oaspeţii au deschis scorul după o execuţie surprinzătoare a lui Raphael Stănescu, min. 13, iar repriza a doua a început cu o altă lovitură de ciocan, în minutul 47, Nsiah a profitat de pasa greşită a lui Dan Panait, a pătruns central şi a finalizat spectaculos. Era 0-2!!! Chindia a întors, însă, rezultatul în mod spectaculos, punctând de patru ori, prin Liviu Mihai, min. 53, Daniel Florea, min. 59, Andrei Şerban, min. 67 şi Valentin Alexandru, min. 85, din penalty. Au jucat: Aioani – Martac, Şandru, M. Leca, D. Panait – Raţă (min. 60 D. Dumitraşcu), Novac, L. Mihai, Neicuţescu (min. 46 A. Şerban) – D. Florea, Cherchez (min. 46 V. Alexandru).


Platforma industrială, cu SARO și Romlux
Să zăbovim un pic la zona fostelor unităţi militare de lângă gara din Târgovişte, pe terenul cărora, administraţia publică locală anunţa că se va construi un mall absolut necesar (era așteptat cu mare înfrigurare şi stadionul) şi, arc peste timp, un localnic cu argint pe la tâmple, care nu vrea să-i dau numele, îşi aduce aminte instantaneu, cum cu o jumătate de secol în urmă, pe 22 iulie 1969, după vizita preşedintelui de atunci, Nicolae Ceauşescu, în oraş, se puneau bazele construcţiei Întreprinderii de Strunguri „SARO”, Întreprinderii de Becuri şi Surse de Iluminat „Romlux” şi a Combinatului de Oţeluri Speciale, echipate cu tehnică modernă, furnizori de talie naţională, la concurenţă cu firmele occidentale la nivelul calităţii produselor. Omul cu amintirile îmi spune cu mândrie că Romlux a intrat în funcţiune, proiectată să producă 4,5 milioane de lămpi fluorescente, 1,2 milioane de lămpi cu vapori, 95 de milioane de lămpi cu incandescenţă şi 3 milioane de lămpi cu halogen pe an, iar contextul economic al acelui an apare şi într-un film de mare succes al acelor timpuri, e vorba de „Probă de microfon” al celebrului Mircea Daneliuc, filmat 10 ani mai târziu, în 1979, chiar la fabrica
„Probă de microfon”, la Romlux Târgoviște, 
cu Elena Mirică, Gina Patrichi și Mircea Daneliuc
de becuri din Târgovişte, un cine-verite în care un reprezentant al întreprinderii în care lucrau preponderent 
femei spunea cu mare emfază: „Când o să fie gata combinatul siderurgic, atunci o să se echilibreze   toată situaţia socială, în sensul că vor veni şi bărbaţi în oraşul nostru mai mulţi. Sunt aproape 80% femei, fete tinere şi asta creează o problemă socială. Bineînţeles că ele vor să se căsătorească, să îşi întemeieze un cămin. Bineînţeles, le-am creat toate condiţiile să se simtă într-o mare familie”. Am zis!!! Am început cu amintiri 1969, cu Ceauşescu, am vorbit de 1979 şi, un deceniu mai târziu, în 1989, Ceauşescu sfârşeşte împuşcat la Târgovişte, chiar la unităţile pe terenul cărora se construiesc mall-ul şi stadionul: „Nu-mi da numele, nu e important, dar ţineţi minte anii aceştia din zece în zece, 1969,1979, 1989. Acum, în 2019, la 50 de ani de la începuturile platformei industriale şi 30 de ani de la schimbarea regimului, aşteptăm să înceapă şi marele magazin modern şi marea arenă sportivă. Ambele sunt necesare pentru oraş, aşa cum au fost odată şi combinatul de oțeluri, şi fabrica de strunguri, şi cea de becuri. Alte timpuri atunci, alte timpuri acum, dar ne adaptăm. Hai Chindia! Trebuie să intrăm în Liga 1! Omul nu e o ficţiune, locuieşte de o viaţă în microraionul 6, lângă Sala Polivalentă și avea dreptate.

Aşa era! Trebuia să promovăm noi şi Clinceniul, gândiţi-vă că în campionatul următor, Universitatea Cluj, pe care noi am fi dorit-o la baraj, va pierde dubla cu prim-divizionara cu care se va întrece şi va continua în al doilea eşalon, Petrolul Ploieşti ca şi Mioveniul vor ataca cu siguranţă intrarea în Liga I, ca şi F.C. Argeş care mai mult ca sigur că îşi va modifica statutul juridic pentru a putea accede în elită, iar din a treia divizie vin Rapid Bucureşti, S.C.M. Gloria Buzău, C.S.M. Şcolar Reşița, Turris Oltul Turnu Măgurele şi AFK Csikszereda care se vor implica şi ele în lupta pentru A. Giuleştenii, în mod sigur, vor viza promovarea! 

După atâtea amintiri și multă nostalgie, avem parte cu Chindia de un duş rece, chiar la malul Mării Negre, la Constanța, cu Farul, echipa aproape retrogradată a fostului internaţional Ciprian Marica. Înainte de meci, acesta acuză Târgoviştea că beneficiază de arbitraje favorabile, punând astfel presiune pe fluieraşi, care trebuie spus, nu s-au lăsat influenţaţi şi au dus cu bine partida la capăt, fără greşeli, dar prestația băieţilor nu a fost una bună. Am pierdut la limită, după ce meciul părea să se îndrepte totuşi către o remiză fără goluri, dar fostul petrolist ploieştean Georgian Păun ne-a executat cu un șut-bombă în min. 79. Putea fi 2-0, dar şi 1-1, dar am ratat un punct pe final de partidă. Au jucat: Aioani – Martac, M. Leca, Şandru, D. Dumitraşcu (min. 83 D. Florea) – A. Şerban (min. 71 Neicuţescu), L. Mihai, Novac, D. Panait – V. Alexandru, Cherchez (min. 63 Cr. Neguţ). 

Nelu Badea
Este momentul să amintim de dispariţia omului de afaceri Nelu Badea, care a trecut la cele sfinte la doar 63 de ani, după ce nu a mai putut face faţă problemelor de sănătate care îl măcinau şi care l-au determinat ca la începutul anului 2018 să-şi vândă afacerile, Hotelul Dracula și Restaurantul Valahia cu Grădina de Vară, care au trecut în proprietatea unui alt patron care a avut legătură cu fotbalul, Constantin Constantin, cunoscut dâmbovițenilor drept Costică de la Văcărești. Preşedinte al Asociaţiei Revoluţionarilor din Decembrie ’89, filiala Târgovişte, Badea a fost un om care a iubit şi sprijinit sportul cu balonul rotund din oraş, de la formaţia C.S. la Chindia-Micul Ajax şi noua Chindie, timp de câteva decenii, dar şi echipele urbei de baschet, volei şi din alte sporturi. A fost un suporter sincer al multor generaţii de fotbalişti de sub Turn, pe care i-a cunoscut şi apreciat personal. 


Pentru Chindia urmează pe teren propriu o victorie importantă cu ultima clasată, Dacia Unirea Brăila, în urma căreia urcăm pe locul al doilea în liga secundă, direct promovabil, profitând de înfrângerea pe teren propriu a Snagovului, 0-2, e, adevărat, cu liderul Academica, dar şi de marea sincopă a Universităţii, 1-2 la Cluj, cu C.S. Mioveni, partidă după care antrenorul Bogdan Lobonţ, căruia suporterii i-au cerut demisia, va fi supervizat de Mircea Cojocaru, fostul jucător al C.S. Târgovişte de acum 37 de ani, revenit după câteva luni la „U”. Clasamentul arăta astfel după această etapă: Clinceni-64 de puncte, Târgoviște-60, Petrolul Ploieşti şi Snagov, câte 59 şi U Cluj-57. A fost 3-0(0-0) cu brăilenii, cu o primă repriză fără gol şi cea secundă cu reuşitele lui Mihai Leca, min. 52, Daniel Florea, min. 56 şi Cristian Cherchez, min. 62, din lovitură de pedeapsă. Au jucat Aioani – Martac, Şandru, M. Leca, D. Panait – A. Şerban, L. Mihai, Novac, Cr. Neguţ (min. 73 D. Dumitraşcu) – V. Alexandru (min. 46 Cherchez), D. Florea (min. 80 Raţă).












Bucurie la golul marcat de
Mihai Leca










Urmează un meci greu la Timişoara, cu Ripensia, pe o ploaie intensă. Începem bine şi marcăm în min. 11 prin Liviu Mihai care a executat o lovitură liberă, iar mingea a fost deviată de zid, intrând în poartă. Cu 19 minute înainte de final, Andrei Șerban execută un corner, Mihai Leca se înalţă în faţa porţii şi înscrie imparabil cu capul. A fost o întâlnire pe o ploaie torenţială care a transformat terenul într-o mlaştină, precipitaţii care au  făcut inutilă utilizarea umbrelelor, astfel că în ultimul sfert de oră, o mare parte din spectatori a părăsit impropriul stadion din Ciarda Roşie. Se încheie 0-2(0-1) şi urcăm pe locul 2, cu 63 de puncte, cu 4 în    urma Clinceniului și 3 peste U Cluj. Suntem în grafic! Au jucat: Aioani - C. Dinu (min. 78 Martac), Leca, Şandru, D. Dumitraşcu - D. Novac, Dudea (min. 46 A. Şerban) - Neicuţescu, L. Mihai (cpt.), Raţă (min. 57 Cr. Neguţ) - V. Alexandru. Înregistrăm apoi o nouă victorie pe teren propriu, 1-0(0-0) cu A.C.S. Poli Timişoara. Diferenţa pe tabelă s-a făcut în prima repriză, când
Valentin Alexandru, 
un golgeter puternic, 
cu meciuri în Liga 1
în min. 18, Florea a obţinut un penalty din duelul cu Calugher, iar Cherchez a transformat precis, în dreapta lui Moldovan. Gică Fentă putea şi el să puncteze spre finalul primei reprize, dar mingea lobată de el în min. 40 a lovit transversala, pentru ca Cherchez să trimită şi el în bară, în min. 59. Au jucat:. Aioani – Martac, Şandru, M. Leca, D. Panait – Cr. Neguţ, Novac, L. Mihai, A. Şerban (min. 80 Mihaiu) – D. Florea (min. 82 Raţă), Cherchez (min. 66 V. Alexandru).










Patru dintre suporterii vechi ai Târgoviștei, avocatul Nicolae Enache, un mare admirator al lui Decebal Puiu Neagu și al generației acestuia, fotbalistul Aurel Cucu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, simpaticul Mimi, patronul Radio Minisat, Ion Mihai Dumitrescu şi colonelul Ilie Bălănoiu, ex-şeful poliţiei judeţene, o spun la unison, a venit timpul să promovăm direct! Aşa era: trebuia să promovăm în vara anului 2019! Obligatoriu!


Vadim Rață
Chindia era pe poziţia a doua şi are o deplasare grea, la Arad, în care viza victoria, însă reuşeşte doar un egal, 2-2(1-0). Au marcat El Hasni în min. 42, a egalat Liviu Mihai în min. 64, după doar două minute, Copaci a marcat golul cu care ardelenii au preluat conducerea şi meciul părea să fie un succes al gazdelor, dar portarul echipei U.T.A. comite o gafă de zile mari, care aduce bucurie în rândul nostru, el scăpând mingea din mână, la o fază simplă, deloc periculoasă şi... pe fază, Mihai Leca aduce egalarea pentru noi, în min. 80 şi aşa rămâne până la final. Au jucat: Aioani – Martac, Șandru, M. Leca, D. Panait – Cr. Neguț (min. 57 Rață), Novac, L. Mihai, A. Șerban (min. 57 Neicuțescu) – D. Florea, V. Alexandru (min. 75 Cherchez).





Ioan Valerian
După 20 de ani... nu de Alexandre Dumas, ci de Mircea Nicolae, antrenorul de numele căruia se leagă ultimul trofeu naţional obţinut de o echipă de fotbal dâmboviţeană, titlul naţional la fotbal în anul 1999, la Năvodari. Între timp, profesorul s-a stabilit în Belgia, alături de familie, una de sportivi, soţia, Simona, a practicat baschet la nivel înalt, fiul, Alexandru, este handbalist, iar mezina, Sophia, este  printre cele mai bune junioare ale ţării de adopţie la tenis. Lângă el era Nicolae Croitoru, un alt profesor cu mari performanţe, care în 2018 a fost la un pas să promoveze Chindia în Liga I şi alte cadre didactice care au contribuit din plin la această mare izbândă, cei doi Gheorghe, Gigi Ungureanu şi Georgică Tzitzeclis, dar şi Ioan Valerian, multiplul campion naţional la baschet feminin, dar şi la... fotbal, în 1967, cu echipa Liceului Ienăchiță Văcărescu, din Târgovişte, trecut în nefiinţă spre sfârşitul lunii aprilie, precum prietenul său Sandu Marin, antrenorul dâmboviţean cu cele mai
Sandu Marin
importante rezultate obţinute la nivel de atletism. A fost ultima mare performanță naţională dâmboviţeană la nivel juvenil, care a lansat în fotbalul divizionar pe Ovidiu Iacov, George Preda, Bogdan Cotolan, Daniel Gae, Emil Pătrașcu, Marius Dumitrescu-Mau, Ciprian Dinu, Ciprian Neacşu, Gabi Marin, Laurenţiu Neagu, o echipă frumoasă, în care evolua foarte bine şi
Dragoş Ioan, băiatul  domnului Valerian...










Înainte de meciul derby din Joia Mare cu Academica Clinceni, de la Târgovişte, vine vestea că stadionul va fi modernizat, însă mulţi dintre microbişti, obişnuiţi cu promisiuni electorale, au primit-o cu mult scepticism. Primăria anunţa că va contracta un credit de 7.500.000 lei, cu tragere în maximum doi ani şi rambursare în zece, pentru reabilitarea arenei de sub Turnul Chindiei. Proiectul de hotărâre a trecut în Consiliul Local Municipal cu voia PSD, fără votul liberalilor, care au părăsit sala, în şedinţa în care urma să fie votat bugetul oraşului din 2019. Nu era prima dată când PNL se opunea unei iniţative care avea ca scop modernizarea stadionului „Eugen Popescu” sau considera că aceasta nu poate fi considerată o prioritate pentru comunitatea dâmboviţeană, dar nu mai conta. Important era ca lucrările la stadion, care vizau gazonul, montarea de scaune în tribune, instalarea de turnicheţi, vestiarele, spaţii pentru presă şi multe, multe altele, să poată să înceapă în toamnă, iar echipa, în cazul promovării în Liga 1, după ce ar juca, cel mai probabil, la Mioveni, să revină spre finalul sezonului pe teren propriu.

„Vrem stadion!” Aceasta era dorința miilor de suporteri ai Chindiei Târgoviște

Primarul urbei, Cristian Daniel Stan spune că: „Este nevoie ca târgoviştenii să poată merge la meciuri în Târgovişte, pentru că altfel efectul promovării nu ar fi cel pe care îl aşteptăm cu toţii, din punct de vedere al spectacolului fotbalistic oferit comunităţii locale.Va trebui, probabil, ca o parte din tribune, şi aici mă refer la tribuna a II-a, să fie demolată, astfel încât acolo să se creeze spaţiile necesare pentru presă şi aşa mai departe. Pentru această zonă avem 7,5 milioane din cadrul împrumutului pe care vrem să-l accesăm. Târgoviştea merită un stadion de nivel corespunzător pentru Liga 1”. Alexandru Oprea, vechiul şi noul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa a venit şi cu alte precizări: „România este implicată în organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020 şi sunt în construcţie cele trei arene din Bucureşti. Părerea mea sinceră este că până nu vor fi finalizate cele trei arene, Târgoviştea mai are de aşteptat puţin. Eu sunt convins că dat fiind şi rezultatul pe care îl avem, şi eu sper să fie un rezultat care să permită promovarea directă în Liga 1, atunci procedura poate fi grăbită”.



O făclie de Paște în vinclul Clienceniului, autor Liviu Mihai
Suntem în Joia Mare şi peste 5.000 de suporteri sunt la datorie în tribunele bătrânei arene „Eugen Popescu” pentru a vedea derby-ul Ligii a 2-a dintre Chindia, poziţia secundă în clasament şi liderul, Academica Clinceni. Iar observatorul de joc are un nume predestinat, Lumânare. Meciul a debutat cu reflexul din minutul 6 al lui Aioani la șutul lui Dobrescu, dar apoi ai noştri pun stăpânire pe joc şi în min. 20 asistăm la un gol cum nu am mai văzut sub Turn, şut la vinclu al lui Liviu Mihai, iar mingea rămâne câteva momente între susținătoarele barelor, după care cade în poartă şi arbitrul acordă gol după o secundă de uluială. Până la pauză, remarcăm execuţia spectaculoasă a lui Cristi Cherchez din min. 34, iar în partea secundă, Daniel Florea are în min. 52 o ocazie mare, dar mingea ajunge pe bara transversală. Oaspeţii au apoi patru mari faze în care puteau egala şi eventual de a prelua conducerea pe tabela de marcaj, însă Buziuc, C. Dumitru şi Barbu nu marchează, ca şi Cristi Neguț în min. 82, când portarul Ureche a intervenit inspirat. Clinceniul cere apoi arbitrului să acorde lovitură de la 11 metri, dar centralul nu ia în seamă doleanţa şi bucuria succesului e mare în vestiarul Chindiei, unde Viorel Moldovan și jucătorii au cântat şi au dansat. Tot în Joia Mare, la Cluj-Napoca, Universitatea pierde partida cu Ripensia Timişoara, scor 2-3, golul victoriei oaspeţilor marcându-se în ultimele secunde ale partidei, prilej pentru suporterii gazdelor să ceară din nou demisia lui Bogdan Lobonţ, dar şi a managerului Ioan Ovidiu Sabău, pentru ca până la urmă să plece din staff, din motive personale, doar mai vechea noastră cunoștință de la Târgovişte, antrenorul supervizor Mircea Cojocaru, care rămâne totuşi angajat al clubului. A doua zi, în Vinerea Mare sau a Patimilor, la Ploieşti, Petrolul a fost învinsă de Daco-Getica, 1-3, preşedintele găzarilor, Cristi Vlad, acuzat de spectatori de mai multe etape că a trădat echipa, anunţă că o părăseşte, iar jucătorii prahoveni au ieşit de pe gazon la final de meci la bustul gol, fără tricourile confiscate de către suporterii care au scandat „Nu meritaţi, la Petrolul să jucaţi!”. În concluzie, avem 70 de puncte şi ne apropiem de liderul care avea 73, consolidându-ne totodată locul secund, în condiţiile în care urmăritoarele au capotat pe teren propriu, astfel că „U” are 66 de puncte, Snagovul 63, iar Petrolul 62. „Hai, Chindia, în Liga întâia!” Minunea s-a împlinit de Paşte!

A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIŞTE - ACADEMICA CLINCENI 1-0 (1-0) 
A marcat: LIVIU MIHAI, min. 20.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Șandru, M. Leca, D. Panait – A. Șerban, Novac, L. Mihai, Rață (min. 76 D. Dumitrașcu) – D. Florea (min. 68 V. Alexandru), Cherchez (min. 61 Cr. Neguț).
ACADEMICA:Ureche – Achim, Răuță, Patriche, Dobrescu – Șut (min. 64 Pațurcă), Olariu – Pîrvulescu (min. 46 C. Dumitru), Olariu, R. Ion (min. 76 Horșia) – Buziuc. 
Au arbitrat: Marian Barbu (Brașov) – Bogdan Gheorghe (București), Stelian Slabu (Brașov). Observatori F.R.F.: Sorin Boca (Iași), Marian Lumânare (București).



Mihai Șerbănescu
Lorin Stănescu
Mulți dintre suporterii Chindiei au participat pe seară la Calea Luminii, manifestare unică în România, întâmplarea artistică pornită în urmă cu 20 de ani, la inițiativa artistului plastic Mihai Șerbănescu, acțiune sprijinită de Primărie, Arhiepiscopia Târgoviștei și Teatrul Tony Bulandra. Cele 2020 de lumânări au fost aşezate cale de aproape un kilometru şi jumătate, de pe treptele Catedralei Mitropolitane până la gară, loc de pelerinaj pentru mii de localnici şi de turişti aflaţi la Târgovişte pentru a sărbători Paştele. Atmosfera de pe bătrânul şi celebrul bulevard al Castanilor, actualmente Carol I, completată de fundalul muzical de excepţie cu Doina interpretată de regretatul cântăreț de muzică folk, Lorin Stănescu, a fost impresionantă. Oamenii au aprins lumânări cu gândul la cei care nu mai sunt şi s-au rugat pentru sănătatea celor încă prezenţi în această lume.



Urmează o zi de luni, 6 mai, cu două încercări pentru Chindia. La prânz, se judecă contestaţia depusă de Academica Clinceni înaintea jocului de la Târgovişte pierdut de ilfoveni cu 1-0 şi, aşa cum era firesc, rezultatul rămâne cel de pe teren, în condiţiile în care Comisia F.R.F. hotărăşte ca neîntemeiat demersul ilfovenilor, asta deoarece vizele medicale ale celor cinci jucători de la Târgovişte, o spun cei care au judecat speţa, sunt valabile. Seara, la ora 18, pe terenul sub orice critică din pădurea de la Ghermăneşti, jucăm cu Snagovul. A fost un meci pe ploaie, în faţa a peste 600 de spectatori, mulţi de la Târgovişte. Daniel Florea a avut în min. 42 o mare ocazie, iar portarul Marian Aioani s-a remarcat cu câteva intervenţii care au menţinut egalitatea albă pe tabelă până la pauză. În min. 58, Cherchez nu a nimerit cadrul porţii din 6 metri, dând avânt gazdelor care, prin Borţoneanu, au şutat în min. 61 în bara transversală, pentru ca un minut mai târziu, goalkeeper-ul Chindiei să respingă ca la handbal, cu genunchiul, mingea trimisă de Buia. S-a intrat în cele 3 minute de prelungiri, iar în ultimele secunde ale acestora, Mihaiu şi Martac desfăşoară o fază de kinogramă care se încheie cu o pasă perfectă la Liviu Mihai și acesta şutează pe jos, în stânga portarului Snagovului. Avem 1-0, se fluieră finalul şi, în mod normal, nu mai putem rata promovarea directă în Liga 1. Apare și o inspirată poezie a unui suporter frenetic, Florin Ionescu: „Avem echipă, avem valoare/avem echipa cea mai tare/chiar pe ploaie, pe potop/am învins și la Snagov/Dumnezeu a vrut cu noi/stăm bine pe locul 2/ și le-am dat iar de frecuș/ la patru puncte de Cluj/ jucăm bine și pe apă/ promovarea nu mai scapă/ și-acum toți vă bucurați/suntem ca și promovați/se vede-n ochi veselia/că a câștigat Chindia/e un semn ce ne arată/Liga 1 ne așteaptă!!!” Mai erau doar 5 etape, trei meciuri pe teren propriu, cu retrogradata Baloteşti, Metaloglobus şi Luceafărul Oradea şi două deplasări, una la Tg. Jiu, unde vom juca cu Pandurii lui Adrian Bogoi şi ultima etapă, la Petroşani, cu Energeticianul. 

SPORTUL SNAGOV – A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE 0-1 (0-0)
 A marcat: LIVIU MIHAI, min. 90+3. 
SPORTUL SNAGOV: Marinescu – Gîț, Lică, Fl. Ilie, Stancu – L. Ion, Borțoneanu, Cubleșan – Buia (min. 71 Tazouti), Al. Ioniță, Huiban (min. 90 Dănălache). Antrenor: Eugen Trică.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Șandru, Leca, Panait – A. Șerban (min. 46 Mihaiu), Novac, L. Mihai, Cr. Neguț – D. Florea (min. 74 V. Alexandru), Cherchez (min. 68 Rață). Antrenor: Viorel Moldovan.
Au arbitrat: Florin Andrei (Tg. Mureș) – Florian Vișan, Daniel Vlase (ambii Galați). Observatori F.R.F.: Andrei Ioniță (București), Dorinel Dincă (Călărași).



Mihaela Tepușă și Petruța Iugulescu
Între două meciuri ale Chindiei, F.R.F. anunţă oficial că târgovişteanca  Petruţa Iugulescu a fost delegată de U.E.F.A. să oficieze finala Ligii Campionilor la fotbal feminin dintre Olimpique Lyon şi F.C. Barcelona, care se va disputa pe 18 mai, în Ungaria, la Budapesta, ea urmând să facă parte dintr-o brigadă condusă de Anastasia Pustovoitova din Rusia, iar al doilea asistent fiind tot o rusoaică, Ekaterina Kurochkina. Petruţa Iugulescu și Mihaela Ţepuşă vor fi prezente şi la Campionatul Mondial de fotbal feminin, care se va disputa în Franţa în perioada 7 iunie–7 iulie, asta după ce în 20 martie au fost delegate şi la un meci din sferturile Ligii Campionilor, dintre Barcelona din Spania şi LSK Kvinner din Norvegia.













Tiberiu Calofir
Silviu Oprescu
Şi o altă veste dâmboviţeană vine de această dată din Liga a 3-a, seria a III-a şi anume derby-ul de la Moreni dintre Flacăra şi F.C. Pucioasa. Oaspeţii au început bine meciul, deschizând scorul prin Florin Lețu în min. 40, iar după pauză, cu un sfert de oră înainte de finalul întâlnirii, acelaşi jucător a dublat avantajul. În min. 87, când zarurile erau deja aruncate, Pucioasa a urcat scorul la 3-0,  unul de neprezentare,  prin Tibi Calofir, deşi gazdele erau pe teren şi chiar şi-au arătat prezenţa în ultimele secunde ale partidei prin fostul junior al Chindiei, Silviu Oprescu, campion național în 2017 cu echipa U19 a clubului Dinamo București. Este 1-3 şi Pucioasa învinge Moreniul în ambele jocuri din campionat. Flacăra era pe locul 11, cu 37 de puncte strânse, „bombonarii” erau pe 8, cu 39, ambele în zona liniştită a clasamentului, departe de retrogradare şi nici în „pericol” de promovare!

FLACĂRA MORENI – F.C. PUCIOASA 1-3 (0-1)
Au marcat: SILVIU OPRESCU, min. 90+4 pentru Flacăra, respectiv FLORIN LEȚU, minutele 40 și 75 și TIBERIU CALOFIR, min. 87 pentru F.C. Pucioasa.
FLACĂRA: Sârbu – Cernea, Matei, Oprea, Oaie – Zidăroiu, Neacșu, Dinu (min. 70 Niță), Ilie (min. 46 S. Oprescu) – Drăgan, Iliescu. Antrenor: Gabriel Paraschiv.
F.C. PUCIOASA: Agachi – Călin, Blas, Marina, Diță – I. Constantin, Lungeanu, Iamandache – Niculăescu (min. 76 Călinescu), T. Calofir, Fl. Lețu. Antrenor: Cosmin Lunescu.
Au arbitrat: Cristian Moldoveanu (Sf. Gheorghe), Zsolt Biro (Belin) şi Hunor Recsenedy (Sf. Gheoghe). Observatori F.R.F.: Valeriu Ibriş (Buzău) şi Cristian Nica (Ploieşti).

În etapa a 34-a, Chindia se impune la Târgovişte la scor de set de tenis, 6-0, în faţa celor de la C.S. Balotești şi rămâne pe locul al doilea. Au marcat Valentin Alexandru, min. 13, Liviu Mihai, minutele 25 și 37, Vadim Rață, min. 41, Cristian Cherchez, min. 61 și Mihai Neicuțescu, min. 90. Avem de acum 76 de puncte, cu unul mai puţin decât Academica Clinceni, care în aceeaşi rundă a reușit să smulgă un egal, în extremis, pe terenul celor de ASU Poli Timișoara, egalând la 2, în minutul 90+3. Sub Turn. Câţiva fotbaliști de la noi nu au evoluat, fiind menajaţi pentru următoarele confruntări, mult mai importante. Au jucat: Aioani – Martac (min. 72 Acasandrei), Șandru, C. Dinu, D. Dumitrașcu – Mihaiu, Novac, L. Mihai (min. 58 A. Șerban), Rață – V. Alexandru (min. 58 Cherchez), Neicuțescu.

Urmează o deplasare grea pentru echipa lui Viorel Moldovan, în capitala Gorjului, unde avem meci cu Pandurii, echipă pregătită de fostul jucător şi antrenor al Chindiei, Adrian Bogoi. A fost 2-0 pentru noi, marcatori Daniel Florea, min. 65 şi Liviu Mihai, min. 68, dar putea fi şi scor de neprezentare dacă Cristi Cherchez marca din penalty, în prima repriză. Au mai fost ocazii mari la poarta gazdelor, într-o partidă dominată clar de ai noştri în cântecele și încurajările celor 30 de suporteri, desfăşurată tot pe ploaie, precum cea de la Snagov, o ploaie cu succes, care a adus câteva victorii importante în capricioasa primăvară a anului 2019! Întâlnirea fotbalistică de pe Jiu a avut loc pe terenul de lângă noul stadion, cu o capacitate de peste 12.000 de locuri, cu hotel, tribune acoperite, spaţii de shopping, care au costat statul peste 22 milioane de euro. Arenă de Liga I, echipă de Liga a III-a! Ce bună ar fi fost o asemenea bază sportivă la Târgovişte!



Suporterii Chindiei, în frunte cu jurnalistul Ionuț Marin,
 prezenți la toate deplasările Chindiei
Şi acum o părere avizată despre Chindia: „În prima repriză a fost un joc echilibrat, în a doua, echipa din Târgovişte şi-a îndeplinit obiectivul, a marcat, noi am contat foarte puţin. Avem meciuri importante începând de duminică, sperăm să luăm un punct sau trei puncte. Deocamdată stadionul nu e gata, când va fi gata, vom vedea dacă putem intra sau nu şi cine mai vrea să joace aici. Chindia merită să promoveze, se investeşte de 3-4 ani de zile, toată lumea a avut o contribuţie, începând de la cei care o susţin financiar, conducerea clubului, Viorel Moldovan care a putut să ţină echipa unită, suporterii, pentru că echipa din Târgovişte are foarte mulţi suporteri pe care toate echipele ar vrea să-i aibă. Sperăm ca de
Adrian Bogoi
acum înainte să se facă ceva la stadion, Chindia are cele mai mare şanse să promoveze” a declarat sportiv la sfârşitul partidei antrenorul gazdelor, Adrian Bogoi. Au jucat: Aioani – Martac, Şandru, M. Leca, D. Panait – Mihaiu (min. 55 Cr. Neguţ), Novac, L. Mihai, Raţă (min. 76 D. Dumitraşcu) – D. Florea, Cherchez (min. 55 Neicuţescu). Rămânem pe primul loc, asta şi după ce Clinceni-U Cluj se încheie 0-0 şi suntem marii favoriţi la promovare de pe primul loc!








Narcis Dan
O mare revenire în prima divizie, aşteptată de mai bine de două decenii şi este momentul pentru un intermezzo până la meciul cu Metaloglobus. Eram la patru etape sau chiar mai puţin până când urcam din nou pe prima scenă fotbalistică a României, un uriaş succes pentru care Chindia a luat exemplu şi de la târgovişteanul Dan Ilie, tatăl goalkeeper-ului echipei de fotbal de lângă Podul Mihai Bravu, Narcis Dan. Multiplul campion de atletism categoria veterani, legitimat la clubul Petrolul Târgovişte, nea Ilie sau domnul Dan, cum vreţi să-i spuneţi, a devenit de trei decenii spaima concursurilor de distanţă organizate în ţară şi în străinătate, de care organizatorii, mai în glumă, mai în serios, au ajuns să se teamă să îl mai invite la competiţii pentru că e obişnuit să câştige tot. Născut la 3 iunie 1950 în oraşul sibian Tălmaciu, a fost de mic pasionat de mişcare şi de sport, iar după ce a terminat „Şcoala de Maiştri Militari” din Sibiu s-a angajat în armată. „Nu am stare, vreau mereu mişcare. De carieră am fost militar. Am ajuns cadru militar în 1970. Am făcut
Ilie Dan și Marin Oprea
trei ani Școala de Maiştri şi Subofiţeri şi am fost repartizat la Târgovişte, la Unitatea de Tancuri de la Teiş. Am zis că stau un an, doi şi o să mă întorc la Sibiu. Au intervenit una, alta, au venit şi cei patru copii, Claudia, Narcis şi gemenele Rodica şi Cristina. Nu regret că am rămas aici pentru că mi-a şi plăcut, şi am avut şi o serie de avantaje la vremea aceea”. Are zeci de medalii, diplome şi cupe, medalii de campion naţional la 5.000, 7.000 şi 10.000 de metri, cupe de campion balcanic şi e expert în semimaraton, la 21.000 de metri. „Nu a existat concurs la care să nu fi participat, am făcut mereu tot posibilul să ajung şi să câştig. De multe ori, s-a vrut ca eu şi bunul meu prieten Marin Oprea, un foarte bun alergător şi el, să nu ajungem, pentru că noi luăm primele locuri”. Hai Chindia! 






Mugur Popovici
Mesaje de apreciere pentru băieţi vin şi de la alte persoane sută la sută sigure de promovare, ziarişti sportivi de marcă, precum Octavian Cojocaru, un mare iubitor al fotbalului prahovean, în general şi a celui din Câmpina, oraşul lui natal, în special şi Mugur Popovici, un constănţean frenetic suporter al iubitei Farul. Ambii, cu state vechi de serviciu la ziare de prestigiu de sport, şi nu numai, din Bucureşti, erau cu ochii asupra Târgoviștei fotbalistice de mulţi ani, încă de la cea mai bună perioadă, cea cu Narcis Coman, Dodu Bărbulescu, Nicolae Stancu, Dumitru Gheorghe, Ion Ene, Florea Alexandru, Silviu Dumitrescu, Nicolae Enache, Ionel Pitaru, Decebal Puiu Neagu, Gigi Tătaru, Ion
Octavian Cojocaru
Ştefănescu, Ilie Niculescu, Nicolae Kallo, Adrian Furnică, Gheorghe Greaca, Florin 
Grigore, Claudius Sava, Petre Marinescu, Nelu Isaia, Traian Miu. Doi prahoveni, Dan Valeriu Rafail, mare colecţionar de cărţi sportive şi Romeo Ionescu, cel mai mare statistician al fotbalului românesc, aşteptau şi ei cu mare interes noile prezențe în Liga I ale formaţiei de sub Turnul Chindiei, iar un recordman deţinător de volume cu profil de sport în limba română, peste 2000, dintre care jumătate numai de fotbal, Marin Dorin Petrache, din Snagov, fost maior de armată, paraşutist desăvârşit, salută şi el saltul Târgoviștei în elită! Oameni din Ploieşti, Constanța, Snagov şi Bucureşti, locuri cu echipe împotriva cărora am jucat pentru a promova!



Un alt exemplu strălucit pentru fotbaliștii Chindiei a fost Petruța Iugulescu, cel mai titrat arbitru al locului, care cu o zi înainte de meciul băieţilor noştri cu Metaloglobus, a oficiat la linie finala Ligii Campionilor la fotbal feminine, ediţia 2018-2019, Olympique Lyon – F.C. Barcelona, meci jucat pe stadionul „Groupama Arena”, din Budapesta. Franţuzoaicele au învins cu 4-1, goluri marcate de D. Morozsan, min. 5 și A. Hegerberg, minutele 14, 19, 30, respectiv A. Oshoala, min. 89. Era al patrulea trofeu Champions League, după ce lyonezele jucaseră ultimele opt finale ale acestei întreceri prestigioase. Lângă asistent 1, Petruța, au fost rusoaicele Anastasia Pustovoitova, central și Ekaterina Kurochkina, asistent 2. „Puţine lucruri ne sunt date în această viaţă să le trăim de două ori! 18 mai 2019 va rămâne un reper, un punct al carierei mele de care mă voi ancora și mai puternic pentru a-mi continua activitatea”, a precizat doamna arbitrajului dâmboviţean pe o reţea de socializare, înaintea disputei din Ungaria. Era a doua finală Womens Champions League, după cea din 2013, de pe „Stamford Bridge”, când au jucat Olympique Lyon și Wolfsburg. Hai Petruța! Hai Chindia! 

Era o promovare frumoasă şi pentru autorul cărţii şi pentru toţi cei care l-au ajutat decisiv. De exemplu, pentru Laura, coautorul coperţilor lucrării, era a doua accedere în prima ligă după cea a Micului Ajax, un arc peste timp pe care îl vom ilustra elocvent pentru a înţelege că au trecut fix 23 de ani de la ultima revenire la masa bogaţilor şi 21 de când ne-am despărţit de elită, odată cu meciul cu Reşița din sfârşitul primăverii anului 1998. Putea fi Liga 1 în 2012, atunci când Silviu Dumitrescu şi Adrian Bogoi au fost schimbaţi între tur şi retur, deşi echipa era pe loc promovabil, însă, ulterior s-a ales praful, s-ar fi putut în 2016 când am fost la un minut de baraj sau în 2018, când chiar am ajuns la dubla de calificare, pierdută la penalty-urile de departajare, ultimele două tentative cu Nicolae Croitoru şi Vasile Bârdeș la timonă. „Trece timpul ca nebunul”, vorba celebrului cântec al maestrului Gică Petrescu, dar a trecut frumos și, în sfârşit, a venit şi promovarea!




Revenim la fotbaliştii târgovişteni care joacă duminică, 19 mai 2019, sub Turn, cu metaloglobusiștii din capitală, cu 5000 de spectatori entuziaşti în tribune. Unii afirmă că în tribunele stadionului „Eugen Popescu” au fost mai mulţi decât la mitingul PSD din Piaţa Tricolorului, anunţat de organizatori cu 30.000 de oameni, o întâlnire electorală desfăşurată în acelaşi timp cu partida de fotbal, cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare. Fanii spun că dacă nu ar fi fost politica, la spectacolul fotbalistic ar fi fost chiar opt mii de oameni, dar străzile din jurul centrului urbei au fost blocate de forţele de ordine. Accesul cu autoturismele până în preajma terenului pe care s-a scris istoria celor 9 campionate de prima divizie, culminând cu această nouă promovare în elită, a cincea, a fost îngreunat, iar la un moment dat a devenit imposibil pentru şoferi. Dar nici pietonii nu au avut viaţa mai uşoară! 



Știți care e parola de intrare în Târgoviște?

O promenadă din orice cartier al oraşului spre stadionul „Eugen Popescu” durează în mod normal o jumătate de oră, iar cu maşina de două ori mai puțin, 10-15 minute. Să-i dăm cuvântul jurnalistului Ionuţ Marin, de la DB Sport şi Prosport: „De la intrarea dinspre Ulmi şi până aproape de Dedeman, la ieşirea spre Sinaia, n-au circulat decât autocarele cu participanţii la miting, mulţi dintre ei fără să aibă habar unde merg şi pentru ce manifestă. Microbistul de rând, omul care a vrut să ajungă la meci şi să îşi susţină echipa, a îndurat un adevărat calvar. <<Am plecat de la 9 de acasă, m-au pus să ocolesc tot centrul, e 11 şi tot pe drum sunt>> mi-a mărturisit cu lacrimi în ochi un domn trecut de 70 de ani, sprijinit în baston pe Calea Domnească. Dinspre centru a fost aproape imposibil să se plece spre stadion. Târziu, către ora 12, tribunele au început să se umple, iar fanii au tot venit până în finalul primei reprize”. Un bărbat care voia să ajungă la meci a fost oprit de poliţişti la intrarea în oraş, unde un agent i-a cerut să spună parola și să arate invitaţia obligatorie pentru a putea să acceseze străzile localităţii!!! Oricum, entuziasm mai mare a fost cu siguranţă la fotbal. Costin Mihai de la Sport Impact, Jurnal de Dâmboviţa şi Columna TV notează şi el: „Programat în același timp cu mitingul PSD și la o distanță de câteva sute de metri, meciul Chindiei a adus pe stadion peste 5.000 de microbiști. Unii s-au strecurat de la miting, alţii și-au pierdut buletinele prin tribune, în timp ce foarte mulţi au trebuit să ia oraşul la pas, fiind blocaţi cu maşinile la periferii. Fanii Chindiei s-au intersectat pe alocuri cu simpatizanţii PSD, într-o zi în care Târgoviştea a fost în centrul atenţiei la nivel naţional”. 

Revenind la partida de fotbal cu Metaloglobus, s-a încheiat 2-1(1-1), după un meci pe contre, cu ambiţie mare de ambele părţi. Oaspeţii au şutat în transversală în min. 21, iar cu 3 minute înainte, Daniel Florea marcase gol valabil, anulat eronat de centralul Buşi pe motiv de ofsaid. În min. 32 chiar a fost fază de „afară din joc”, tot la Gică Fentă care marchează din nou, dar acum „se pune”. Este 1-0 pentru noi până în min. 41, când Claudiu Herea egalează cu un şut într-adevăr senzaţional. În partea a doua rămânem în 10 jucători, Mihai Leca fiind eliminat chiar degeaba, pentru ca în minutul 82, centralul să acorde penalty pentru Chindia şi eliminarea lui Caramalău de la oaspeţi pentru henţul în
Ciprian Iugulescu,
un director sportiv fericit
careu. Marchează impecabil Valentin Alexandru şi Chindia face pasul cel mare către Liga 1! După ce au sărbătorit cu suporterii pe gazon, jucătorii s-au retras în vestiar unde i-au cântat antrenorului principal „Comisaru' Moldovan/Cel mai mare huligan” şi „Liga 1, uită-te/Chindia se apropie!”. Băieţii au încins hora bucuriei, iar petrecerea a durat trei sferturi de oră, stropită cu bere bavareză
marca  Augustinerbrau, adusă special de fostul international Vio, cu dedicaţie: „Am ţinut enorm de mult să  aduc această bere din Germania, printr-un prieten care a fost astăzi la meci. Este o bere cu caracter sacru, doar campionii o beau. E creată în 1328 de nişte călugări din Bavaria”. Au jucat: Aioani - Martac, Şandru, M. Leca, D. Dumitraşcu, Raţă (min. 53 Cr. Neguț), Novac, L. Mihai-cpt (min. 70 C. Dinu), Mihaiu, Neicuţescu, D. Florea (min. 74 V. Alexandru).



Câteva rânduri ale autorului despre odiseea promovărilor în prima divizie ale Târgoviștei... Născut în anul 1963, este evident că pe prima nu am prins-o ca martor ocular, dar am reuşit să o aflu răsfoind materialele presei vremurilor, ziarul local „Uzina şi Ogorul” şi publicaţiile centrale, revista „Sport” şi ziarul „Sportul Popular”. A doua accedere în eşalonul de frunte am trăit-o pe stadion, inclusiv desemnarea lui Narcis Coman cel mai bun fotbalist al României, dar şi cea mai bună clasare a echipei oraşului, locul 7 în 1979, aproape de Cupa UEFA, performanţă de la care au trecut, iată, 40 de ani. Erau momentele în care elev fiind, aveam 16 ani şi scriam la Poşta Redacţiei a ziarului „Sportul”, celebrului, pe atunci, Jack Berariu.



De la cea de a treia promovare, cea cu Nicolae Dobrin, am amintiri cu Marele Gâscan şi cu ediţia de campionat 1981-1982, din divizia A, în care băieţii au încercat, sub conducerea lui Emeric Jenei şi Gheorghe Ene, să depăşească poziţia a şaptea şi să ajungă în cupele europene aşa cum se dorise cu câţiva ani în urmă, dar în final echipa s-a clasat la jumătatea ierarhiei de 18. De aici am de asemenea o frumoasă întâmplare cu profesorul Lucian Grigorescu, căruia îi trimisesem o epigramă despre Prinţul din Trivale, devenit Împăratul din Târgovişte, care a apărut într-un program de meci realizat, ca la fiecare partidă de acasă, timp de aproape trei decenii de nea Lucică, aşa cum îi spunea cu respect toată protipendada localităţii. ,,Venirea lui Dobrin la Târgoviște a stârnit entuziasm în urbe și printre suporteri, indiferent de vârstă. Remarc pe elevul Degeratu Gabriel din clasa a-XI-a B a Liceului Industrial nr. 3 din Târgoviște cu creația sa epigramistică: <<Stadionu-i arhiplin/Un Gâscan pe toți driblează/Galeria e-n delir/Adversarii în schimb...oftează!>> ”.








A patra promovare a echipei urbei, cea din 1996, a avut şi ea un farmec deosebit. În ceea ce mă priveşte, eram deja la TVR şi realizam reportaje, inclusiv sportive şi evident fotbalistice, astfel că au urmat doi ani de Liga I cu Micul Ajax. A fost marea victorie cu Brăila, în faţa unui stadion arhiplin, cu mii de spectatori care credeau că s-a născut din nou o mare echipă a locului şi aşa a şi fost până la momentul dublei tragedii cu Liţă şi Igescu, moment în care băieţii erau pe locul 4, de Europa, după mai mult de jumătate din turul competiţiei, după care a urmat un an şi jumătate de convulsii şi probleme care s-au încheiat cu retrogradarea cu cântec de la Reşița, via Fălticeni, Dinamo şi... Cornel Dinu. Acum aveam privilegiul de a asista la cea de a cincea „urcare” a Târgoviștei în elită ! Ce va fi, ce ne va rezerva viitorul fotbalistic sub Turnul Chindiei? Vom vedea! De-abia aştept reîntâlnirea cu prima ligă!

Cristian Bălașa
Consemnăm apoi şi plecarea lui Cristi Bălaşa de la Pucioasa, după un meci pierdut sub Patrana cu o echipă din Vâlcea, scor 0-1! Fostul mare jucător al Micului Ajax şi ex-director tehnic al actualei grupări Chindia Târgovişte declara că: „După meciul cu Flacăra Horezu mi s-a dat de înțeles, mai direct, mai pe ocolite, că <<în actualele condiții>>, n-ar mai fi... benefică colaborarea. Cum eu unul nu sunt de acord cu <<amatorismul>> și am crezut că la Pucioasa se poate face performanță, am considerat, după un timp de gândire, că ar fi mai bine să ne despărțim pe cale... amiabilă. Mi-am înaintat demisia, nu pentru că aș fi putut fi demis, dar mi-am dat seama că nu se mai putea continua. Regret enorm că proiectul pe care l-am inițiat a eșuat așa repede, deși am făcut tot posibilul să atrag sponsori, mai ales că dinspre primărie nu mai veneau bani, fiind cam în urmă la capitolul financiar! Au fost perioade când subsemnatul a adus bani de acasă pentru primele jucătorilor, dar se uită prea repede! Nu mai vorbim de fructe și sucuri la antrenamente. Pentru Bălașa capitolul <<F.C. Pucioasa>> este închis, dar aș vrea să se știe ca un lucru clar: pentru cantonamentul din Antalya, primăria n-a cheltuit un leu, deși mulți au ridicat din umeri sau au ocolit răspunsul - unii că nu știu, alții pentru a nu fi cumva... implicați! Oricum, viața merge înainte, iar pentru Cristi Bălașa, perioada petrecută la F.C. Aninoasa sau F.C. Pucioasa rămâne un reper, dar și o lecție de cum vor unii să facă performanță!” Se încheia pentru el o etapă din viață, a urmat cea de director sportiv la Concordia Chiajna, formație retrogradată din Liga 1.  

Revenind la Chindia, vine momentul decisiv, prilej de lungi aduceri aminte, întinse pe o perioadă de aproape 6 decenii.    

  4 iunie 1961, Târgoviște, 2-1 cu Dinamo Galați, 15 mii de spectatori
12 iunie 1977, Târgoviște, 7-0 cu Steagul Roșu Brașov, 25 de mii de spectatori
24 aprilie 1981, Târgoviște, 2-0 cu Petrolul Ploiești, 20 de mii de spectatori
18 mai 1996, Târgoviște, 3-0 cu Dacia Unirea Brăila,  20 de mii de spectatori

25 mai 2019. Au trecut 23 de ani de la un meci hotărâtor al Târgoviștei pentru promovarea în prima divizie. Atunci a fost cu Brăila, unul direct, chiar contra rivalei cu care ne luptam, acum este cu Luceafărul Oradea, care nu conta la accedere în Liga I, dar ne putea încurca dacă am fi pierdut. Acum mai bine de două decenii erau peste 20 de mii de spectatori în tribune, acum sunt peste 7.000, corespunzător capacităţii aceluiaşi bătrân stadion care între timp a „pierdut” potcoava şi tribuna a doua, devenite inaccesibile suporterilor, din motive de siguranţă! Iar edificator pentru ce-a ajuns arena sportivă, parţial dezafectată, în timpul meciului cu bihorenii, toţi cei prezenţi au zărit, iar pe Look TV a văzut o ţară întreagă, cum şi-a făcut apariţia la un moment dat un câine comunitar, care a şi lătrat, singur-singurel într-o imensitate de beton în care, în mod normal, ar fi trebuit să fie miile de spectatori până la numărul de 20 de mii şi poate dincolo de el... Entuziasmul a fost însă la fel de mare, în tribune au fost foarte mulţi dintre susţinătorii de acum 23 de ani, unii erau copii, alţii adolescenţi sau oameni maturi şi pensionari, iar lângă ei a venit şi noua generaţie de suporteri, cei născuţi după 1996, care au aflat din poveştile părinţilor şi ale bunicilor cum a fost la ultima promovare.

25 mai 2019 va reprezenta de acum o altă zi istorică pentru fotbalul târgoviștean, după ce o echipă a oraşului urca pe prima scenă divizionară a României. Practic, cu o etapă înainte de finalul campionatului, roș-albaștrii au jucat 90 de minute istorice, la finalul cărora le trebuia doar un punct pentru a merge în Liga 1. Partida, începută pe o ploaie torenţială şi mii de umbrele în tribune, a debutat cu un gol al oaspeţilor marcat de George Paraschiv şi un penalty ratat de Liviu Mihai. A fost însă un foc de paie de întristare, deoarece încet-încet ai noştri şi-au revenit şi şi-au scris numele întru istorie pentru a cincea promovare în elită!

Au urmat patru goluri, câte unul pentru fiecare urcare în prima divizie. În min. 27, Daniel Florea, alias Gică Fentă, şi-a amintit şi de indicaţiile pe care i le dădea la juniori antrenorul Ionel Pitaru şi-a adus egalarea pe tabela de marcaj pe stadionul ce poartă numele marelui fotbalist şi antrenor Eugen Popescu, omul care a jucat la prima prezenţă în A a orașului Turnului Chindiei, cel care a locuit o viaţă lângă arenă. A fost un gol în memoria lui nea Genu, a antrenorilor Valentin Stănescu şi Marin Alexandru-Țăndărescu, a jucătorilor Constantin Chiriţă, Nicolae Matei, Eugen-Gigi Moisescu, Ion Cazacu-Oaie, Răzvan Tomescu, Mircea Cruțiu, Cornel Prodanciuc, Mihai Nițescu, Aurel Georgescu, Vasile Sitaru, Mircea Barac, Ion Paleru, Teodor Stieber, Ion Hurucu, Mihai Bălăşescu şi a tuturor celor trecuţi în nefiinţă, care au revărsat glorie Târgoviștei pentru prima dată, o reuşită care a adus bucurie  ultimilor „mohicani” în viață de la prima promovare, Pavel Mureşan, Marin Andrei, Ion Prandea, Constantin Titi Ionescu, Nicolae Brătăşanu, Decebal Puiu Neagu...





A marcat apoi Liviu Mihai în minutul 64, un omagiu pentru cei care au adus a doua promovare, cea din 1977, e vorba de fostul lui antrenor, marele jucător Ionel Pitaru şi de colegii acestuia, Mircea Stan, Gheorghe Ilinca, Dumitru Tică Gheorghe, Ion Ene, Florea Alexandru, Constantin Tănase, Adrian Furnică, Decebal Puiu Neagu, Gheorghe Tătaru, Nicolae Kallo, Claudius Sava, Gheorghe Greaca, Nelu Isaia, Alexandru Rus, Constantin Pietroianu, Ion Vintilă, Radu Grancea, Alexandru Bebiţă Istrate şi de uriaşul Nicolae Proca. 






Gheorghe Radu,
George pentru prieteni

Mi-aduc aminte de vorbele unui verişor de-al meu, Gheorghe Radu, căruia toţi îi spuneau George, plecat la stele între timp. El îmi spunea cu umor acum 42 de ani, în tribună, la acel 7-0 cu Steagul Roşu Braşov următoarele: „Noi intrăm în A odată la 25 de ani, nu stăm mult şi iarăşi o luăm de la capăt!”. Eh, glume, glume, dar cam era momentul să intrăm, acum trecuseră 23 de ani din 1996, nu mai era cazul să mai aşteptăm 2, hai mai devreme! Hai cu promovarea!  








Daniel Novac a înscris pentru 3-1
A marcat apoi Daniel Novac, chiar în min. 89, pentru cei care au adus a treia promovare în A a Târgoviștei, denumită generic „cea cu Nicolae Dobrin”, și anume, antrenorii Ştefan Coidum şi Radu Jercan şi jucătorii Gheorghe Voinea, Constantin Miia, Ilie Niculescu, Ion Constantin, Florea Alexandru, Silviu Dumitrescu, Ion Ene, Ionel Pitaru, Daniel Dușmanu, Nicolae Enache, Gheorghe Filipescu, Dumitru-Tică Gheorghe, Dumitru-Mitică Economu, Iordan Eftimie, Mihai Iatan, Nelu Isaia, Gheorghe Greaca, Claudius Sava, Mihai Mărgelatu, Petre Marinescu, Viorel Radu, Florin Verigeanu, Octavian Popescu, Gheorghe Romică Oncescu, Gheorghe Ilinca, Mihai Banu, Sorin Banu, Costel Arsene, Toma Radu şi cu voia dumneavoastră, Prinţul din Trivale
Nicolae Dobrin
devenit Împăratul de Târgovişte, Marele Dobrin! Iar aici e momentul să-l lăsăm pe Cătălin Oprișan de la Gazeta Sporturilor să-şi spună părerea despre valoarea mondială a lui Gicu, dar şi în privinţa omului care l-a adus la C.S., e vorba de conducătorul Constantin Titi Ionescu, zis Baba: „Târgoviştenii jură că în serile cu lună plină, lângă Curte, un bătrânel simpatic se ceartă cu Turnul Chindiei. <<Cum să fie, mă, numa’ 33 de voievozi? Sunt 34! Pe Gâscan nu-l puneţi?>> E Baba!”







Al patrulea gol, marcat în primul minut de prelungiri de Cristian Cherchez a fost un arc peste timp de 23 de ani pentru „Micul Ajax”, care a realizat a patra promovare în A a Târgoviștei, antrenorii Silviu Dumitrescu, Vasile Silaghi şi Gheorghe Păsărică şi jucătorii Cristian Igescu, George Răceanu, Marian Ioana, Cosmin Lunescu, Laurenţiu Reghecampf, Cristian Țermure, Remus Gâlmencea, Dan Mieluşică, Cosmin Becheanu, Ion Voicu, Marius Pietraru, Irinel Constantin Voicu, Cristian Bălaşa, Bogdan Liţă, Vasile Bârdeș, Cătălin Hâldan, Cezar Dinu, Daniel Procorodie, Mihail Sinel Ristea, Cristi Duță, Mihai Iosif, Adrian Bogoi, Răzvan Toboșaru, Marian Ioniţă, Sorin Rădoi-Tule, Remus Zamfir, Iovu, Răzvan Chiriţă, Marius Andreșel şi Ionuţ Dumitrescu. Unul dintre protagonişti era şi acum, ca şi atunci, antrenor cu portarii, Gheorghe Păsărică, în timp ce patru dintre jucători au devenit între timp antrenori la Centrul de Copii şi Juniori Chindia, Irinel Voicu, Remus Gâlmencea, Vasile Bârdeș şi Răzvan Toboșaru. 







Marian Vătavu, la finalul carierei de jucător
La 1-1 în min. 27, eram deja în Liga I, în min. 75, oaspeţii au rămas în zece pe teren după eliminarea lui Mitrică, pentru ca în minutul 82, pe gazon să intre la Chindia Marian Vătavu, la ultimul meci oficial pentru Târgovişte, asta pentru că vârsta nu iartă pe nimeni, mai ales în fotbal! Mai trebuie spus că pe parcursul meciului s-au auzit din tribune scandări cu injurii la adresa puterii social-democrate şi a preşedintelui său, oamenii fiind supăraţi de lipsa unui stadion pe care să jucăm în prima divizie! Imediat după ultimul fluier al arbitrului, pe teren s-a încins hora bucuriei împreună cu spectatorii intraţi pe dreptunghiul verde pentru a sărbători alături de favoriți. S-au făcut poze şi s-a filmat pentru posteritate, protagoniştii au dat autografe şi s-a băut șampania promovării, în timp ce în tribune s-au aprins fumigene roș-albastre şi s-au realizat valuri sud-americane după mai bine de două decenii de aşteptare. Policromie şi bucurie în 2019, ca în 1961,1977,1981 şi 1996. 
Ce frumos... 










A.F.C. CHINDIA TÂRGOVIȘTE - LUCEAFĂRUL ORADEA 4-1(1-1)
Au marcat: DANIEL FLOREA, min. 27, LIVIU MIHAI, min. 64, DANIEL NOVAC, min. 89 și CRISTIAN CHERCHEZ, min. 90+1, respectiv GEORGE PARASCHIV, min. 17.
A.F.C. CHINDIA: Aioani – Martac, Șandru, C. Dinu, D. Dumitrașcu – Cr. Neguț, Novac, L. Mihai (min. 82 Vătavu), Mihaiu (min. 77 A. Șerban) – Neicuțescu, D. Florea (min. 63 Cherchez). Antrenor: Viorel Moldovan.
LUCEAFĂRUL: Rus – Mitrică, Yabre, Opriș (min. 69 Core), Moihendja – Roșu, Preoteasa, Chiorean, V. Pop (min. 77 Ciul), Paraschiv, Bebey (min. 63 Ludușan). Antrenor: Cristian Lupuț.
Au arbitrat: Horia Mladinovici (București) – Bogdan Velicu (București), Alexandru Vodă (Alba). Rezervă: Bogdan Dumitrache (București). Observatori F.R.F.: Ion Olteanu (București) și Ioan Rădulescu (Târgu Jiu).


Apar mii de mesaje de felicitare din partea suporterilor aflați în țară și în străinătate, dar și din lumea fotbalului din urbe, precum cele de la jucătorii și antrenorii Pavel Muri Mureșan, Haralambie-Puiu Becheanu și Gheorghe Becheanu și de la foștii arbitri divizionari Mihai Buciumeanu și Ion (Puiu) Tănase.


Andrada Elena: Felicitări!
Jurnalistul și rapperul Bogdan Marius Gheorghe-Amer1knu, 
părtaș la bucuria promovării

Alex Băluţă: Felicitări şi mult succes în Liga 1!

Tibi Tibi: Din Cehia până la Târgoviște, toți sărbătorim ca la Târgoviște. Fortza, Chindia!

Vicuță Cârstea: Bravo băieţi! Păcat că nu avem un stadion cum ar trebui, ar fi plin de spectatori... 

Claudiu Nicolae Ionescu: Fortza Chindia!!!

Alexx Alexandru: Felicitări, mă bucur pentru voi, m-am bucurat că a retrogradat Chiajna, o comună, dar trist pe de altă parte că a promovat Clinceni, o altă comună, nu vreau comune în prima ligă, care adună 100 de suporteri în prima ligă, în timp ce echipele de tradiție, cu suporteri adevărați, sunt în moarte clinică prin liga doua, respectiv liga a treia.

Bănică Mihaela Şi Petru: Acum luați exemplu de la Liverpool și Barcelona!!!

Ciprian Mihai: Din Ingolstadt Germania multe salutări! În sfârşit după 20 de ani în liga 1.Vă urez ședere lungă în liga 1 și cât mai multe victorii.                                                 

Sebastian Stanciu: Bravooooo, trebuie să fim mândri de băieţii noștri!

Petrescu Mihai: Felicitări, Chindia!

Cosmin Marian: Felicitări, voievozilor! Bravo, Chindia! A meritat eşecul de anul trecut cu Voluntari şi aşteptarea încă un an. Decât o promovare chinuită, mai bine una în stil de campioni! Bravo, încă o dată!

Ionuţ Gheorghe: Doar Chindia Târgoviște, mândria noastră!

Florin Traşcă: FELICITĂRI!!! Incredibil. Îmi vine să plâng, nu pot să cred.

Daniel Danutz: Fortza CHINDIA!!!! Vrem stadion...!!!

Alex Mario: Bv, felicitări, fortza Chindia Târgovişte!

Garrone Madrid: Din Madrid felicitări!
Florin St:  Felicitări băieților și lui Viorel Moldovan!   

                                       
Cristian Cristian: Felicitări, mă mândresc că sunt târgoviștean!
Roșoiu Giorgian: Felicitări, era și timpul și pentru noi!
Voicilă Vasile: Și în Germania s-a simțit promovarea!
Zaharia Lucy-Cătă: Se simte promovarea şi la Vienna. Bravo, băieți! Felicitări!
Prundaru Marius: Bravo, baftă în liga 1 și să rămâneți mereu acolo!


Haralambie și Gheorghe Becheanu

Voicilă Vasile: Felicitări din Stuttgart!
Robert Bălan: Din Castellon, sărbătorim promovarea!!!! 
Cîrstea Robert: Doar Chindia Târgovişte! 
Bogdan Rubio: Felicitări! Forza Chindia! 
Albert Şi Ioana Ciucă: Felicitări echipei și staff-ului!!! Moldovan, the best!
Vali Stancu: FORŢA! FELICITĂRI!
Căpitanu Alexandru Alin Stroică: Felicitări!          Joița Dragoş: Bravo!!!! 
Paul Banu: Bravo, băieți! 
Cristi Butoi: Baftă în liga 1, băieţi!
Zăvoianu Mihaela: Felicitări!!                           
Andra Răcăşan: Felicitări!
Maria Ioana: Felicitări, Chindia Târgovişte! Felicitări echipei! Felicitări „Comisarului” Moldovan!
Florin Andrei: Lo squadrone!
Cornel Petre: Felicitados!
Florin Stănilă: Felicitări întregii echipe şi tot staffului tehnic în frunte cu Viorel Moldovan. Bravo!
Ionuţ Striblea: Felicitări, echipa mea de suflet! Mă bucur că aţi obţinut această performanță după 21 de ani! Mult succes în prima ligă!
Cosmin Duță: Felicitări întregii echipe și staffului tehnic împreună cu „comisarul” Moldovan, cel mai mare hooligan!
Ghinescu Horia: Era şi timpul!!!
Ioniţă Ilie: Ole, ole, ole... Campioniii! Ole!!! Ce, vreți să mor.. mor pentru Chindia... Campioniii!!!!!!
Popa George: Bravo, băieți!
Camelia Todincă: Felicitări, mă bucur pentru voi, băieți, victorie meritată, mai promovăm sau nu?
Marius A. Daniel: Felicitări! Mult succes pe viitor! Suntem mândri de voi!
Marius Ionescu: Bravo, băieţi, bravo, Viorel Moldovan!

Seby Stroe: Bravo, băieţi, de aici începe viaţa! Tot înainte este deviza învingătorilor!
Mike Sandor: Felicitări!!!
Cristian Prundaru: Bravo!
Luminița Elena Şerban: Mi-aş dori ca Reghe să nu uite de unde a plecat şi să dea o mână de ajutor acestei frumoase echipe. Să fiu sinceră, la începutul campionatului nu mi-am imaginat că elevii maestrului Moldovan vor promova în prima ligă... Sportivii de sub Chindie au demonstrat că fotbalul se joacă pentru glorie. Spun aşa ceva pentru că la capitolul buget sunt net inferiori față de multe alte echipe ale Ligii a 2-a. Ambiția şi dragostea față de culorile sub care joacă i-au determinat pe acești bravi băieți să facă cea mai frumoasă surpriză a Ligii a 2-a. Felicitări şi sper că Miovenii să fie gazdă doar pentru tur.. Primăria Târgoviște trebuie să se țină de cuvânt, pentru că e păcat…










Am promovat, dorința-i împlinită

Târgoviștea-Cetate e tare fericită

S-a izbândit un vis, pe perină-i sudoare

Iată cum, uneori, și bucuria „doare”.


Chindia, Doamne, frumoasă simbioză

Între un Turn și-o înserare roză

Între o horă a-nserării

Și alta în ziua promovării.

Am promovat, dorința-i împlinită

Suntem o lume fericită. 

Și, iată cum, un Moldovan
Aici, pe plai dâmbovițean
Sfidând celebra Mioriță
Și-a îndeplinit a lui dorință. 

VASILE NEAGU



Antrenorul principal al Chindiei, Viorel Moldovan, împreună cu secundul Francisc Dican şi tehnicianul care se ocupa de pregătirea portarilor, Gheorghe Păsărică îşi doreau să continue la Târgovişte şi în prima ligă. Să-i dăm cuvântul lui Vio: „Nu am cuvinte, sunt foarte emoţionat, am trăit la intensitate maximă această campanie, jos pălăria în faţa acestor băieţi minunaţi care au reuşit această promovare, mă înclin în faţa lor. Au fost impecabili pe durata acestui sezon, o muncă de un an de zile încununată cu acest succes, mă bucur enorm de mult pentru acest oraş, le mulţumesc tuturor celor implicaţi, care ne-au susţinut financiar, mă refer la Consiliul Local, Consiliul Judeţean, la sponsori, ne-au oferit liniştea necesară pentru a obţine aceste rezultate. Vreau să îl felicit pe domnul preşedinte Marcel Ghergu, pe Ciprian Iugulescu, care au fost lângă noi tot timpul. Sunt epuizat, e greu să îmi găsesc cuvintele, nu a fost uşor, dar satisfacţia este enormă. Eu mă pricep doar să îmi fac meseria cât mai bine, îmi pare rău că nu vom juca la Târgovişte, dar aştept lumea să vină după noi, să ne susţină, pentru că Liga I este la alt nivel, am ajuns aici şi trebuie să fim competitivi. Au fost multe momente importante, ziceam de fiecare meci că e cel mai greu, toate au fost  dificile, dar m-a bucurat enorm victoria acasă împotriva celor de la Clinceni, plus rezultatele negative ale contracandidaţilor, care ne-au dat voie să ne distanţăm, să avem puţină linişte. Finalul a fost foarte greu, nu mai aveam răbdare, îmi doream să terminăm meciurile cu succes, am reuşit acest lucru. Nu vreau să discut acum, contractul meu a fost de un an de zile, vreau să savurez această promovare, după care vom vedea, îmi doresc să continui. Am moşit acest bebeluş un an de zile şi îmi doresc să mergem mai departe, să construim o echipă de nivelul primei ligi. Am reuşit acest lucru şi datorită acestor suporteri minunaţi. Continuăm petrecerea, dar acum sunt atât de stors, parcă nu am vlagă, băieţii merită să savureze această promovare, nu a fost uşor să iei o echipă care a pierdut anul trecut promovarea la penaltyuri şi să îi capacitezi. Mai avem un joc şi îmi doresc să terminăm pe primul loc”.

Președintele Chindiei, Marcel Ghergu, confirmă că banca tehnică va rămâne în aceeași componență și în prima ligă: „Aşa ne-a fost înţelegerea cu Viorel Moldovan  încă de vara trecută. Vom discuta în perioada imediat următoare detaliile unui nou angajament. Mergem pe mâna lui Viorel şi în primul eşalon. Sigur vor fi câteva modificări importante la nivelul lotului unde vom miza, în continuare, pe jucătorii de bază din sezonul trecut. Sper să facem o figură frumoasă în Liga 1 mai ales că noi estimăm că putem juca acasă, la Târgovişte, din primăvara anului viitor”.

Chindia nu a acordat vacanţă jucătorilor importanţi chiar dacă promovarea era de acum certă, iar în ultima etapă, la Petroşani, cu Energeticianul s-a jucat cu efectivul complet. S-a încheiat sezonul de Liga a 2-a cu o nouă victorie, 2-0, prin golurile înscrise de Cristian Cherchez, min. 18 şi Mihai Neicuţescu, min. 55, un succes care consfinţeşte accederea în Liga 1 de pe primul loc. Au jucat: Aioani - Acasandrei, Martac, Şandru, D. Dumitraşcu - Raţă, Novac - Mihaiu (min.79 A. Şerban), Neicuţescu, Cherchez (cpt.)(min. 67 V. Alexandru) - D. Florea (min. 64 Cr. Neguţ). Echipa lui Viorel Moldovan a totalizat 88 de puncte, cu unul mai mult decât Academica Clinceni, învingătoare şi ea în ultimă rundă, 3-2 la Ploieşti cu Petrolul. A fost un parcurs extraordinar al echipei de lângă Turn, care a înregistrat 4 înfrângeri în cele 38 de meciuri oficiale în campionat şi a strâns mii de oameni entuziaşti la fiecare partidă disputată pe teren propriu, suscitând interesul fanilor şi în meciurile din deplasare. 




Clasament Liga a 2-a, ediția 2018-2019

1.         AFC Chindia Târgovişte                    38        27        7          4          79-33               88
2.         FC Academica Clinceni                     38        28        3          7          77-24               87
3.         AS FC Universitatea Cluj                  38        25        7          6          85-26               82
4.         FC Petrolul Ploieşti                            38        24        5          9          77-38               77
5.         CS Sportul Snagov SA                       38        21        7          10        56-37               70
6.         Fotbal Club Argeş                              38        20        8          10        54-33               68
7.         CS Mioveni                                        38        18        7          13        63-41               61
8.         CS Luceafărul Oradea                        38       14        10        14        57-59               52
9.         FC Metaloglobus Bucureşti                38       14        7          17        43-56               49
10.       ACS ASU Poli Timișoara                   38       13        9          16        39-38               48
11.       ASC Daco-Getica Bucureşti               38       11        14        13        54-55               47
12.       AFC UTA Arad                                   38       13        8          17        55-64               47
13.       AFC Ripensia Timișoara                     38       12        11        15        44-54               47
14.       ASSCS Farul Constanţa                      38       14        5          19        46-60               47
15.       CS Pandurii Lignitul Tg Jiu                38       12        8          18        57-65               44
16.       ACS Energeticianul                             38       9          12        17        46-55               39
17.       CS Aerostar Bacău                              38       11        5          22        60-68               38
18.       ACS Poli Timişoara                             38       7          8          23        31-67               29
19.       CS Baloteşti                                         38       6          6          26        31-88               24
20.       ACS Dacia Unirea Brăila                    38        4         7           27       30-123             19

Chindia Târgovişte şi Academica Clinceni au promovat în Liga 1, în timp ce Universitatea Cluj a pierdut barajul de promovare cu Hermannstad, 0-2 sub Feleac şi 1-0 pe Cibin, astfel că sibienii şi-au menţinut locul în prima divizie. Au retrogradat: A.C.S. Energeticianul, Aerostar Bacău, A.C.S. Poli Timişoara, C.S. Baloteşti şi Dacia Unirea Brăila. Au promovat în Liga a 2-a: Gloria Buzău, Rapid Bucureşti, Turris Oltul Turnu Măgurele, C.S.M. Şcolar Reşiţa şi Csikszereda Miercurea Ciuc. 

În final de campionat, un gând pentru celebrul avocat Andrei Vlad-Lulu, suporter al Târgoviștei fotbalistice, trecut în nefiinţă în 5 mai 2017, când aştepta cu mare emoţie apariţia primelor trei volume ale acestei cărţi şi accederea în prima divizie, omul care văzuse toate promovările şi prezențele echipei urbei pe prima scenă fotbalistică a ţării. Din păcate, nu a mai apucat să fie martor frenetic şi la aceste izbânzi. Între timp, „Fotbal sub Turnul Chindiei” a văzut lumina tiparului, iar formaţia a promovat! Eu, pe-al meu domeniu şi fotbaliştii, antrenorii şi conducerea administrativă a clubului, cu a lor mare realizare, puteam de acum să raportăm către marele om de spirit, un profesionist şi un erudit, enciclopedist şi posesor de umor fin: „Misiune îndeplinită, nenea Lulu!” 






Pentru jurnaliştii locali, unii mai vechi, aflaţi încă în activitate sau nu, alţii mult mai tineri, promovarea Chindiei era o mare provocare, vorbim de Vasile Neagu, Dumitru-Mitică Soare, Tinel Aldea, Marius Dumitrache, Mihai Roșoiu, Gabriel Bengea, Alexandru Bebiță Istrate, Ionuţ Marin, Costin Mihai, Adrian Năstase, Mihai Eremia, Ion Obăgilă, Liviu Dobre, Florenț Mocanu, Horia Marin, Bogdan Simion, Marius Buga, George Enache, Ionuţ Parghel, Andrei Aldea, Costinel Neagu, Cosmin Sava, Bogdan Marius Gheorghe-Ameriknu, operatorii Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu şi fotografii Marius Radu, Marius Tudor, Cristian Dudea şi Eduard Găiseanu.




Vara anului 2019 aducea pentru Târgoviște două promovări la fotbal, Chindia în Liga 1 și Cetatea 1396 în Liga a 4-a, dar, așa cum știți, și dispariția unei echipe cu o bogată tradiție divizionară C, Petrolul. Să ne oprim puțin la Cetatea și să consemnăm că a câștigat Seria Nord a Ligii a 5-a, cu 88 de puncte, la o diferență de 11 puncte față de locul 2 și 26 față de locul 3 și un golaveraj foarte bun, 166 - 36. Managerul formației sponsorizate de omul de afaceri Ionuț Drăgănescu era rapperul și jurnalistul Bogdan Marius Gheorghe-Amer1knu care a și evoluat în teren, marcând un gol la ultimul meci din campionat, antrenor a fost ex-jucătorul lui F.C.M. Târgoviște, Florin Anton, iar delegat era fostul fotbalist al C.S. Târgoviște, Ionel Pitaru. Baza de antrenament a Cetății era terenul de la Șotânga, proprietatea lui Ghiorghi Zotic, pe acest stadion fiind susținute și meciurile de pe teren propriu.




Revenim la Chindia, consemnăm „curgerea” pe rețelele de socializare a mii de mesaje ale suporterilor echipei, dar vin felicitări și de la fani ai formațiilor cu care ne vom confrunta în Liga 1.   

Dincă Ion: Fie vreme rea, fie vreme bună, cu Chindia suntem împreună, mulțumesc mult pentru ziua mea!

Gabriel Macaran: Să înceapă Fiesta!

Andrei Stamin: Eu sunt oltean cu Craiova, dar am ținut cu voi să reveniți în Liga 1. Chindia Târgoviște, meritați!

Luminiţa Elena Şerban: Felicitări! Sfat!!! Să nu îl pierdeți pe maestrul MOLDOVAN!!! El merită să rămână antrenorul echipei!! Îl consider antrenorul anului în România! Poate unii vor zâmbi, dar, credeţi-mă, el a făcut ca Pasărea Phoenix să renască din cenuşă! Chindia este Pasărea Phoenix a noastră!!! Multă baftă în prima ligă! Pe stadionul „Eugen Popescu!”. 



Avea mare dreptate frenetica susţinătoare a fotbalului târgoviștean, trebuia jucat în Liga 1 pe bătrâna arenă care „văzuse” toate promovările în prima divizie ale echipelor urbei. 







Duminică, 26 mai 2019, Chindia a primit din partea Federaţiei Române de Fotbal trofeul de campioană a ligii secunde, iar jucătorii şi staff-ul au sărbătorit alături de suporteri performanţa. La festivitatea de premiere care a avut loc pe stadionul „Eugen Popescu”, în faţa a 2.000 de oameni au participat președintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea şi primarul oraşului, Daniel Cristian Stan. Aceștia le-au vorbit spectatorilor care au scandat „Vrem stadion!”, în condiţiile în care echipa va juca în Liga 1 la Mioveni, deoarece propria arenă nu îndeplineşte condiţiile pentru a organiza meciuri de acest nivel. Deşi, iniţial s-a spus că  modernizarea va începe imediat după încheierea acestui sezon de Liga a 2-a, primarul a anunţat că reabilitarea va începe în septembrie, iar lucrările vor dura cel puţin un an, semn că speranţele de a juca pe teren propriu măcar din luna februarie s-au spulberat. Premierea echipei campioane a Ligii a 2-a s-a făcut de către secretarul general al F.R.F., Gabriel Bodescu, însoţit de Mihai Stoichiţă, fost jucător al C.S. Târgovişte în ediţia 1983-1984 a diviziei A. 





Trei suporteri ai Chindiei, campioană a ligii secunde, promovată în elită, sunt prezenţi la emisiunea „Sport Show”, de pe Columna TV, moderată de Costin Mihai. Au fost invitaţi doi membri din galeria Cavalerii Cetăţii, Florian Vişan şi Cristian Cazacu şi un component din brigada Commando Dracula, Cătălin Bobirică. Ei și-au expus sentimentele față de echipă, peripețiile de prin deplasări, dorințele față de infrastructura sportivă a urbei și crezul că formația nu va retrograda din primul an.

Florian Vişan-Cavalerii Cetății: „Sunt din 2014 în galerie, dar la meciuri merg din 2010, asta mi-a plăcut să fac. Ne-am ridicat, am luptat şi anul acesta a fost al nostru.  Noi, ca grup, suntem foarte uniţi, suntem 20 de persoane. Ca să primeşti respect, trebuie să oferi, fiecare decide ce vrea să facă, dar la final se trage linie şi cine merită, intră la noi în grup. Andrei Ionescu e liderul nostru de grup. Am fost după Chindia în deplasări, cea mai frumoasă a fost la Voluntari, la meciul de baraj. A fost loterie la acele penalty-uri, chiar dacă i-am dominat în ambele meciuri. Am văzut oameni plângând atunci, nu ne venea să credem, eram cu moralul la pământ”.                                               






Cătălin Bobirică-Commando Dracula: „Nici nu am ştiut cum să mă bucur, pentru că la ce s-a întâmplat anul trecut, cu ratarea promovării la baraj, n-am crezut că vom putea să mai promovăm, mai ales că veneau echipe puternice. N-am cuvinte, sunt foarte bucuros, am petrecut zile întregi. E un moment incredibil şi ne bucurăm, e sărbătoare în oraş. Eu de mic am venit pe stadion şi întotdeauna am fost la meciuri, Liga I e un bonus, eu am fost peste tot cu echipa. Cu siguranţă voi merge şi la Mioveni, acum că se întâmplă să jucăm acolo pentru că nu putem juca acasă, nu avem ce face, trebuie să susţinem echipa. În grupul nostru susţinem echipa, nu contează unde stăm pe stadion. Grupul nostru are 15 membri. Avem şi anumite prietenii, oamenii stau lângă noi şi ne bucurăm că susţin echipa. Aşa a fost mereu, am susţinut echipa oriunde, mergem când şi câţi putem. Lucrările încep în septembrie la stadion, nu înţeleg de ce, ar trebui să jucăm şi noi acasă în acest sezon. Atât timp cât toată Târgoviştea, toată Dâmboviţa iubește fotbalul, iar la volei vin 50-100 de oameni, nu mi se par normale investiţiile de acolo. Eu cred că nu trebuie nimic în plus, suntem mulţumiţi, echipa a promovat. Eu în ultimii ani am mers pe cont propriu, Commando Dracula nu are nevoie de sprijin, vom fi la meciuri!”.  



Cristian Cazacu-Cavalerii Cetăţii: „Sunt pasionat de fotbal încă de mic, am început să merg alături de
tata la meciurile Chindiei, am început să pun multă pasiune. Am colecţionat programele de la meciurile de acasă şi am pasiunea să merg în deplasări, am multe lucruri care mă leagă de Chindia. Cel mai de preţ bilet e din 1998, nu eram născut, a jucat Chindia cu Rapid, am pierdut din păcate cu 3-0, dar e cel mai de preţ bilet din toată colecţia. A fost cel mai frumos an. La meciul cu Petrolul, un băiat, George, de la noi din brigadă, a recuperat steagul de pe gard. Nu contează liga, când iubeşti echipa. Am fost la meciuri la baschet, dar la volei nu mi s-a părut corect ca atâţia bani să fie pompaţi în club şi să nu fie rezultate. Băieţii de la fotbal merită mai mult. Vrem doar ca jucătorii să ne aprecieze mai mult, să aprecieze toate sacrificiile pe care le-am făcut”. 







Am vorbit despre fotbaliști, antrenori și conducerea administrativă, nimic despre doctorul echipei. Până acum! Medicul Lucian Chețan era şi el în căutarea gloriei ca şi Târgoviştea fotbalistică. Era pe urmele lui Dochi-Untea, cel mai mare specialist în medicină sportivă care s-a îngrijit de sportivii formației orașului, el fiind timp de aproape un deceniu doctorul C.S.-ului, în cea mai bună perioadă a sportului cu balonul rotund din urbe. Să-i cunoaștem!


GHEORGHE UNTEA, 1935-2002, născut în comuna Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea, absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, promoţia 1960, Doctor în medicină, a practicat, la nivel de performanță, baschetul la C.S.U. Medicina București și la Farul Constanța între 1962-1968. Alintat Dochi, din 1970 a devenit medicul echipei de fotbal C.S. Târgoviște, până în 1979, când s-a transferat prin concurs la Centrul de Medicină Sportivă din București, preluând, din punct de vedere medical, echipa națională de tineret, calitate în care a participat la numeroase întâlniri internaționale, printre care turneul final al C.M. din Australia 1981, când tricolorii noștri au câștigat medalia de bronz, turneele din R.P. Chineză și Thailanda, din 1985. Prezent alături de speranțele fotbalului nostru, a avut o importantă contribuție la formarea acestora. Din 1979, a fost șef de laborator Traumatologie și Recuperare Sportive în cadrul Centrului de Medicină Sportivă. A participat cu lucrări de specialitate la trei congrese europene, două mondiale și două olimpice. Este autorul lucrării „Aspecte medico-biologice în fotbal”, apărută la Editura Sport-Turism, 1984. În anul 2000, i s-a decernat Medalia națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a.







LUCIAN OVIDIU CHEȚAN, născut la 11 ianuarie 1959 la Tg. Mureş, specialist în medicină generală şi de urgenţă, medic primar de familie, absolvent al Liceului Teoretic Bolyai Farkas şi al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din urbea natală, doctor cu patalama din anul 1985, a fost medicul echipei de baschet feminin al Târgoviștei, campioană naţională şi participantă în competiții internaţionale de prestigiu, dar şi doctorul Naţionalei României de fete la acest sport. S-a ocupat în paralel şi de atleţii de la C.S. Târgovişte care au ieşit campioni naţionali şi datorită lui. În conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa la un moment dat, a fost şi a rămas şi prietenul fotbaliştilor. Într-un sondaj larg de opinie printre cititorii ziarului „Adevărul”, s-a clasat al doilea medic din Târgovişte cu care oraşul trebuie să se mândrească, devansând 17 colegi de breaslă. A fost foarte aproape în 2018, alături de echipă, de o promovare istorică şi nu a plecat după insucces. Aşteptarea a meritat, Chindia este în Liga 1 astfel că Luci Chețan este şi el gata pentru debutul în elita fotbalistică a ţării.









 Echipa pregătită de Viorel Moldovan a încheiat campionatul pe primul loc, cu 88 de puncte, după ce a reuşit să obţină 27 de victorii, 7 remize şi a înregistrat doar patru eşecuri. Chindia a avut al doilea cel mai bun atac din campionat, cu 79 de goluri reuşite şi a treia cea mai bună apărare, cu 33 de goluri încasate. Târgoviştenii au o medie de 2.08 goluri marcate pe meci, cei mai buni marcatori fiind Cristian Cherchez-17 şi Liviu Mihai-16. Cea mai slabă perioadă a Chindiei a fost între etapele 4-7, în care formaţia târgovişteană a adunat doar două puncte. Din runda a 8 a, echipa a câştigat nouă meciuri consecutive, acesta fiind cel mai lung interval în care Chindia a obţinut doar victorii. Cea mai lungă serie de meciuri consecutive fără înfrângere a fost între etapele 7-20, când s-au reuşit zece victorii şi patru remize.


Preşedintele echipei era Marcel Ghergu, director sportiv Ciprian Iugulescu, contabil-şef Constantin Dumea, Viorel Moldovan-antrenor principal, Francisc Dican-secund, Gheorghe Păsărică-antrenor cu portarii, Stelian Isac-preparator fizic, Alin Draga-kinetoterapeut, Lucian Cheţan-doctor, Victor Stan-maseur. Gheorghe Păsărică a fost antrenor cu portarii la ultimele două promovări în prima ligă ale Târgoviștei, în 1996 i-a pregătit pe Cristian Igescu, George Răceanu, Marian Ioana  şi Cosmin Lunescu, în 2019 pe Marian Aioani, Iustin Popescu şi Teodor Meilă. Iată două instantanee document realizate de Liviu Gligoraș și Marius Tudor. Priviți-le, ele sunt o parte prețioasă din istoria fotbalului târgoviștean.


Lotul Chindiei în sezonul promovării a fost format din: portarii Marian Aioani-35 de meciuri, Iustin Alin Popescu-4, Teodor Meilă şi jucătorii de câmp Mădălin Marius Martac-38, Cornel Dinu-23, Marian Vătavu-9, Denis Constantin Dumitraşcu-33, Lucian Marian Acasandrei-8, Alin Dudea-18, Bogdan Andrei Şandru-17, Dan Lucian Panait-12, Mihai Daniel Leca-13, Vadim Rață-15, Vlad Petru Gîsă-4, Andrei Lungu-16, Alin Manea-5, Daniel Dumitru Rogoveanu-3, Bogdan Vasile-4, Cezar Mihalache-1, Crinel Gabriel Stoica-14, Daniel Constantin Florea-36, Cosmin Gabriel Atanase, Andreas Mircea Mihaiu-27, Adrian Mihai Ioniţă, Radu Simion, Cristian Daniel Neguţ-33, Liviu Ionuţ Mihai-33, Alin Lucian Nisipeanu-2, Andrei Dragoş Şerban-29, Mihai Alexandru Neicuţescu-11, Daniel Ionuţ Novac-37, Cristian Georgian Cherchez-34 și Valentin Marius Alexandru-11.




Mădălin Marius Martac a evoluat în toate cele 38 de partide, urmat de Novac-37, D. Florea-36, Aioani-35, Cherchez-34, D. Dumitrașcu, Cr. Neguț și Liviu Mihai, câte 33, A. Șerban-29, Mihaiu-27 și Cornel Dinu-23, astfel că, iată și ,,11-le” de bază după numărul de meciuri: AIOANI, MARTAC, C. DINU, MIHAIU, D. DUMITRAȘCU, NOVAC, D. FLOREA, A. ȘERBAN, LIVIU MIHAI, CHERCHEZ, CR. NEGUȚ. 





Mădălin Martac
Teodor Meilă, Adrian Mihai Ioniţă, Radu Simion şi Cosmin Gabriel Atanase au fost în lot pe întreg parcursul campionatului, dar nu au evoluat în niciun meci oficial, Daniel Dumitru Rogoveanu, Bogdan Vasile, Alin Manea, Cezar Mihalache, Vlad Petru Gîsă şi Andrei Lungu au jucat doar în sezonul de toamnă, Bogdan Andrei Şandru, Dan Lucian Panait, Valentin Marius Alexandru, Vadim Rață şi Mihai Daniel Leca numai în primăvară. 

Cele 79 de goluri au fost marcate de: Cristian Georgian Cherchez-17, Liviu Ionuţ Mihai-16, Cristian Daniel Neguț-12, Daniel Constantin Florea-9, Andrei Dragoş Şerban-5, Mihai Daniel Leca-4, Mihai Alexandru Neicuțescu şi Valentin Marius Alexandru, câte 3, Alin Dudea şi Daniel Ionuţ Novac, câte 2, Andrei Lungu, Andreas Mircea Mihaiu, Vadim Rață, Crinel Gabriel Stoica şi Mădălin Marius Martac, câte 1 şi Marius Ioniţă (Energeticianul)-autogol. 


















Au fost între patru și șapte mii de spectatori la cele mai importante dintre meciurile de acasă, intrarea a fost liberă permanent, iar dacă peluza și tribuna a doua ar fi fost deschise, aveam partide cu peste 10000 de fani pe stadion


Chindia e din nou victorioasă, lumea pleacă fericită de pe arena ,,Eugen Popescu”, vestitul restaurant
Casa Dâmbovițeană a dispărut, dar sunt alte locuri de întâlnire la cârciumile, barurile și cafenelele de pe Centrul Vechi


Să-i cunoaștem pe protagoniști.

MARIAN MIHAI AIOANI, portar, născut la 7 noiembrie 1999, la Buftea-Ilfov, a început fotbalul la formaţia Libertatea din localitatea natală, Urziceanca, cu antrenorul Daniel Ivan. În anul 2013 a fost remarcat şi adus la Chindia de Ionuţ Iugulescu, fostul portar al târgoviştenilor, devenit între timp arbitru divizionar şi antrenor la copii şi juniori. A impresionat de la început cu siguranţa în poartă şi plonjoanele spectaculoase, iar cele mai mari performanţele ale sale la acest nivel au fost locul al patrulea pe țară, la juniori B, echipă pregătită de alţi doi jucători ai urbei de sub Turnul Chindiei, Romică Ciobanu, în prima parte a campionatului și Irinel Voicu în anul 2015. A fost convocat la lotul naţional de juniori Under 18, jucând la... Buftea, în România – Turcia, 0-1, au urmat selecţionările de la Under 19, iar profesorul Nicolae Croitoru, antrenorul principal al echipei de seniori a Chindiei l-a trimis între buturi la doar 16 ani și o lună, într-un meci oficial de Liga a 2-a, 7-0 cu Metalul Reşița, în martie 2016, pe stadionul „Eugen Popescu”. Primea atunci botezul diviziei B, iar în urma acestei victorii, formaţia noastră a urcat pe primul loc în clasamentul seriei, cu 41 de puncte. Echipa de start era Aioani – Martac, Vătavu, B. Dinu, Pătru (cpt.) – L. Mihai, Neguţ, Nisipeanu, Honciu – D.Popa, Cherchez, rezerve fiind Meilă, C. Dinu, B. Vasile, A. Grigore, Neniţă, D. Ispas şi A. Ioniţă. Noua speranță a Târgoviștei a luat lucrurile în serios, fiind desemnat printre cei mai buni portari ai eşalonului second în acel campionat. S-a remarcat şi în partidele din competiţia play-off pentru promovare, în care, în final, Chindia a fost la un minut de barajul pentru promovarea în prima divizie. În campionatul următor, cel cu ratarea ligii I la penalty-urile de departajare cu Voluntari, a fost treptat preferat ca titular în poartă, iar cea mai mare performanță a fost accederea în prima divizie din 2019, campionat în care a apărat în 35 din cele 38 de meciuri. A rămas la Târgovişte în Liga I, fiind convocat la lotul naţional de tineret U21, cu gândul şi la reprezentativa de seniori a României, dar şi la Olimpiada de la Tokio.


IUSTIN ALIN POPESCU, portar, născut la 1 septembrie 1993 la Craiova, a început fotbalul la 6 ani la Şcoala de Fotbal Gică Popescu sub îndrumarea antrenorului Ştefan Voica. Obţine cu echipa două locuri secunde la campionatele naţionale de juniori, C în 2008 şi B în 2009. La 17 ani se pregăteşte timp de o lună, în cadrul unui stagiu, la Manchester United, este convocat în naţionalele U16 şi U17 ale României, selecţioner Florin Cheran, iar în 2012 se clasează cu echipa din Craiova pe locul al doilea în campionatul naţional de juniori. Se transferă în 2013 la Chindia Târgovişte, unde debutează la seniori în liga a 3-a, antrenor Silviu Dumitrescu şi „închide” poarta cu paradele sale spectaculoase, care au descurajat adversarii și i-au încurajat pe coechipieri. În campionatul următor, după ratarea promovării în Liga a 2-a, pleacă împreună cu Georgian Honciu la Fortuna Câmpina, în eşalonul secund, pregătită de Sebi Tudor. Ajunge apoi în prima ligă la Dinamo Bucureşti, antrenor Mircea Rednic, unde debutează ca titular în elită în 3 noiembrie 2015 în meciul cu Viitorul Constanța. Joacă la „câinii roşii” în 2 meciuri de Cupa României şi câştigă cu ei Cupa Ligii, în finala cu Poli Timişoara, scor 2-0. Apără la A.C.S. Berceni, în Liga a 2-a şi reapare în primul eşalon în primăvara anului 2016, la Petrolul Ploieşti, pregătită de Constantin Schumacher şi Ionel-Jerry Gane, unde evoluează în 2 partide, după care e din nou în B, la Unirea Târlungeni. În primăvara lui 2017, este rechemat la Dinamo, pregătită de Cosmin Contra, iar în vara anului 2017, revine la Chindia, aflată în eşalonul secund, antrenori Nicolae Croitoru şi Vasile Bârdeș, unde se luptă pentru titularizare cu Meilă şi Aioani şi apără în 27 de meciuri, reuşind o serie de 11 partide în care nu a primit gol, inclusiv în remiza 0-0 de la Sibiu, cu Hermannstadt, care a promovat în prima ligă în acel sezon. A fost inspirat și la ieșirile pe centrări, comunicând permanent cu fundașii, cu un joc bun de picior, pase și degajări oportune. În campionatul 2018-2019, evoluează în patru partide şi rămâne după promovare la Târgovişte pentru reîntâlnirea cu primul eşalon.




MĂDĂLIN MARIUS MARTAC, fundaș, născut pe 5 iulie 1991, la Găeşti, a început fotbalul în anul 2004, când părinţii l-au dus la Grupul Sportiv Şcolar Agricol Nucet, unde l-a avut antrenor pe Marius Safta. După 6 ani de juniorat, unde coleg i-a fost vârful de atac Cosmin Neagu, ulterior jucător la Liga a 2-a, Mădălin a fost transferat la echipa din a treia divizie, Urban Titu. Era în 2010, antrenor fiindu-i profesorul Nicolae Croitoru, iar după un campionat, a ajuns la echipa Corona Braşov cu care a promovat succesiv din liga a 3-a în a 2-a şi apoi în elită, cu Daniel Bona antrenor, cu precizarea că în divizia secundă tehnician principal la echipă a fost şi internaţionalul Aurel Țicleanu. A rămas în toamna anului 2013 sub Tâmpa şi Liga I, cu Nicolae Manea şi ulterior Ionel-Jerry Gane, antrenori, debutul pe prima scenă fotbalistică a României având loc în etapa a patra la partida Concordia Chiajna - Corona Braşov, scor 1-0, când a evoluat titular ca fundaş dreapta. Adversari la ilfoveni i-au fost, atunci, viitorii colegi Mihai Leca şi Daniel Constantin Florea, Gică Fentă fiind şi autorul unicului gol, în min. 25, din penalty, dar şi un alt târgoviştean, Bogdan Bucurică, în timp ce unul dintre tuşieri a fost Petruța Iugulescu. În returul campionatului, Martac a jucat tot în prima ligă, la Universitatea Cluj, echipă pregătită de Mihai Teja. Din anul 2015 se transferă la Târgovişte, iar după barajul de promovare, pierdut la loviturile de departajare cu F.C. Voluntari, Dinamo București l-a vrut în lot, dar gratis. Era poate o ofertă tentantă pentru fotbalist, însă câinii roşii au propus doar procente în cazul unei eventuale plecări de la Dinamo a lui Martac, așa încât președintele clubului Chindia, Marcel Ghergu, a încetat negocierile și Mădălin a continuat antrenamentele la echipa noastră. În ediția 2018-2019 este singurul fotbalist al echipei noastre care a evoluat în toate cele 38 de meciuri jucate în campionatul de promovare al Chindiei în prima ligă, având şi un gol marcat. A rămas sub Turn, hotărât să evolueze tot titular şi să adauge multe partide în „A” la cele 16 pe care le avea până în vara anului 2019.


CORNEL DINU, fundaș, născut la Dobra-Dâmbovița, în 9 iunie 1989. A început fotbalul de mic, iar la 11 ani a fost selecţionat pentru o clasă cu program sportiv la C.S.Ș. Târgovişte, cu profesorul Mihai Tătăranu, apoi cu prof. Marin Olteanu. A evoluat la seniori numai la echipe din oraş. La 18 ani este transferat la F.C.M. Târgovişte, clubul patronului Ghiorghi Zotic, unde sub conducerea lui Ionel Pitaru, joacă în vara anului 2007 finala naţională de juniori cu Sibiul, pierdută cu 4-3 după loviturile de departajare şi ajunge pe locul al 3-lea la turneul zonal al juniorilor republicani, de la Bacău. A debutat la liga a doua în meciul de la Hunedoara, 1-0 pentru Corvinul, pe 12 septembrie 2007, iar doi ani mai târziu, echipa a retrogradat. În 2010 a trăit împreună cu Cristi Cherchez o mare decepţie, ratând revenirea în B chiar în ultima etapă, cu Alro Slatina, care i-a învins pe terenul propriu de la Şotânga cu 1-0 şi le-a smuls promovarea în final de competiţie. Împlinea 21 de ani şi trăia cea mai mare dezamăgire, dar a luat-o de la capăt şi în vara lui 2011 s-a transferat la Chindia, la care a fost rapid titularizat de către antrenorii Silviu Dumitrescu şi Adrian Bogoi. A jucat în a doua divizie, dar şi în a treia, inclusiv pe tăpşanele din localităţi exotice precum Zagon şi Păpăuți din Covasna, a revenit în B cu echipa, iar în ultimii ani a fost foarte aproape de prima ligă. În campionatul 2018-2019, a evoluat în 23 de partide, iar promovarea în A este cea mai mare performanţă a carierei sale. Calcă apăsat pe urmele fratelui său mai mare cu 7 ani, Ciprian, care a jucat la Jiul Petroşani și F.C. Botoșani în prima ligă, fiind primul căpitan al moldovenilor în A. Spune că prenumele i-a fost pus de către părinţi după naș şi că ştie că poartă un nume celebru. „Nu l-am întâlnit niciodată pe Cornel Dinu de la Dinamo și nu am stat de vorbă cu el, cu toate că aș fi curios să văd cum ar reacționa când i-aș spune că am același nume”. Este mândru de faptul că el este unicul Cornel Dinu care va juca în prima ligă pentru Târgovişte şi nu Procurorul. O recompensă după o viaţă de fotbalist doar sub Turnul Chindiei.


Cornel Dinu, Cristian Cherchez, Marian Vătavu și Alin Nisipeanu au contribuit și la revenirea echipei în Liga a 2-a din 2015,  alături de Dragoș Pătru, Denis Ispas, Cosmin Anton, Răzvan Dobre, Augustin Voinea,  Vlăduț Parghel, Adrian Grigore, Daniel Popa, Victor Gârlea, Bogdan Matei, Marius Penescu, Dragoș Cernea, Bogdan Dinu și alți colegi, împreună cu antrenorii Nicolae Croitoru,Vasile Bârdeș și Cosmin Lunescu


ANDREAS MIRCEA MIHAIU, mijlocaș, născut la 19 august 1998, la Slatina, a început fotbalul la vârsta de 5 ani, la grupa de fotbal a tatălui lui, Mircea Mihaiu, iar trei ani mai târziu, era la școala de fotbal „Pitic Sport” a internaţionalului Răzvan Raț, pentru ca din 2010 să joace la școala de fotbal din Piteşti a fostului jucător al „Micului Ajax” din 1996-1997, Gabi Dumitru. După un an, s-a întors acasă, la C.S.Ș. Slatina, la juniori republicani. A fost promovat în 2015 la echipa de seniori, F.C. Olt Slatina, în liga a 2-a, dar din cauza intrării în faliment a clubului, debutul lui s-a amânat. În același an, s-a constituit din nou echipa în oraş, F.C. Inter Olt Slatina, în liga a 3-a, dar după o jumătate de sezon şi această formaţie s-a desființat. În iarna lui 2016, Andreas a fost la un trial al echipei secunde a lui Dinamo București, fiind ales de antrenori, astfel că a jucat acolo un an și jumătate, la echipa a doua, dar și la juniorii republicani U18 și U19. A câștigat campionatul și Supercupa la juniori U19, în 2017, cu Florin Bratu, antrenor, într-o echipă cu Denis Ciobotariu şi Mihai Neicuțescu. Nu era primul slătinean la „câinii roșii”. „Claudiu Niculescu și Ionel Dănciulescu au fost niște fotbaliști senzaționali și mă mândresc că sunt din același oraș cu unii dintre golgeterii lui Dinamo. O să încerc să le calc pe urme. Când eram la grupele de copii și juniori de la Slatina și se apropiau Sărbătorile, veneau la noi atunci când puteau, vorbeau cu noi, ne dădeau sfaturi și ne bucuram foarte mult să îi vedem lângă noi”. Apoi a fost cedat de Dinamo, în liga a 3-a, la Turnu Măgurele, unde a jucat un sezon, echipa teleormăneană terminând campionatul pe locul secund, după Petrolul Ploiești. În 2018, a fost împrumutat la Chindia, unde a evoluat în 27 de meciuri şi a marcat un gol în sezonul în care s-a reușit intrarea în Liga 1. Nu a rămas la Târgoviște şi a revenit în Şoseaua Ştefan cel Mare la echipa „câinilor roşii” unde a şi debutat în prima divizie, cu Sebastian Moga antrenor. „Chiar dacă am fost păcălit și nu am fost plătit pentru această performanță mare, unele promisiuni nefiind respectate de conducerea clubului, a fost o perioadă frumoasă petrecută la Târgoviște. Le urez baftă tuturor!”


DENIS CONSTANTIN DUMITRAȘCU, fundaș,  născut în 27 aprilie 1995, la Râmnicu Vâlcea. Fundaş sau mijlocaş stânga ori central. A început fobalul la șapte ani la C.S.M., fosta Chimia din oraşul natal, într-o grupă cu 2 ani mai mare, antrenor fiindu-i Emil Popescu. A continuat cu Cristi Lazăr, Emanuel Moldoveanu şi Gabriel Mangalagiu, iar la 12 ani a fost admis la Şcoala de Fotbal Gică Popescu, dar s-au opus plecării părinţii din cauza vârstei foarte mici. După doi ani şi câteva selecţii la Ploieşti şi Mogoşoaia, a fost convocat constant în loturile de juniori ale României de către tehnicienii Cristian Sava, Ionel Augustin şi Ştefan Iovan. Este promovat la seniorii C.S.M. Rm. Vâlcea, fiind pentru prima oară în lotul echipei mari la începutul anului 2012, antrenor Marius Mitu. A fost pregătit, apoi, de către antrenorii Alin Artimon, Laurenţiu Tudor, Constantin Schumacher, iar în sezonul următor a debutat ca titular în Liga a 2-a, la Oradea, cu Luceafărul, scor 2- 1 pentru vâlceni, după ce au fost conduşi cu 1-0 la pauză. După fuziunea dintre echipele Damila şi C.S.M. şi convocarea la lotul naţional U18, rămâne la Rm. Vâlcea, sub comanda lui Claudiu Niculescu, urmat de Erik Lincar. Joacă apoi la U19 pentru calificarea la Campionatul European, antrenor fiindu-i Ştefan Iovan. La echipa de club a fost integralist două sezoane, avându-l ca antrenor pe Alexandru Pelici, sub comanda căruia a reuşit să marcheze primul gol din carieră, în meciul cu Caransebeş, a urmat o jumătate de sezon cu tehnicienii Ionel Gane şi Adi Dulcea, dar, ulterior, echipa s-a desfiinţat. A fost convocat la U21, antrenor Mihai Teja și în ianuarie 2017, a optat pentru Chindia, unde a venit din postura de junior, fiind titular în toate partidele, echipa clasându-se în final pe locul 4. După sezonul cu barajul de promovare fără de succes cu F.C. Voluntari, Denis a pus umărul la promovarea în Liga I, jucând în 33 de meciuri. „A fost cel mai frumos an din cariera mea de fotbalist de până acum!” Va rămâne la Târgoviște, cu gândul la debutul în Liga I şi la cât mai multe meciuri în elita fotbalului românesc.



DANIEL IONUŢ NOVAC, mijlocaş, născut pe 26 septembrie 1987, în Bucureşti, în cartierul Pantelimon, a început fotbalul la 7 ani datorită fratelui său mai mare, Laurenţiu, care l-a dus la grupele de copii de la Mecanică Fină, apoi e la F.R.B., sub comanda lui Marius Constantinescu, La 14 ani, cu tot cu antrenor e la FC Voluntari, iar după 2 ani, se pregăteşte cu Fane Cioacă la Şcoala de Fotbal „Marius Lăcătuş”. La 17 ani, debutează în Liga a 2-a la Inter Gaz Bucureşti, antrenor Cornel Nica, în meciul cu U Craiova, ce va urca în Liga 1. A jucat 32 de meciuri, iar în 2008 e la Poli Iaşi, apoi la Victoria Brăneşti, echipă cu care a reuşit prima lui promovare în Liga 1 și unde a fost coleg cu Stelian Isac, cel care i-a devenit preparator fizic la Chindia şi i-a dat şi porecla Melcul. A urmat pentru scurt timp Oţelul Galaţi, apoi Sportul Studenţesc Bucureşti, în liga I. În vara lui 2013, joacă la Politehnica Iaşi, antrenor Marius Lăcătuş, cu care reuşeşte promovarea în liga 1 şi revine după un an şi jumătate la F.C. Voluntari, cu care urcă în Liga I. Joacă titular în prima divizie, iar în 27 mai 2017, reuşeşte câştigarea Cupei României, fiind căpitanul echipei, primul care a ridicat trofeul deasupra capului, apoi a câştigat şi Supercupa acelei ediții. În tot acest timp, a fost student un an şi jumătate la o facultate de jurnalism, dar a abandonat pentru că a simţit că nu e o meserie pe care vrea să o îmbrăţişeze după ce va agăța ghetele în cui, dar recunoaşte că acele cursuri l-au ajutat să înţeleagă fenomenul media. La F.C. Voluntari a jucat inclusiv la barajul din 2018 pentru rămânerea în elită, cel de pe stadionul „Eugen Popescu”. „Mă bucur că nu s-a ajuns la al 6-lea executant pentru că eram tocmai eu nominalizat”. Avea 170 de partide în A şi 5 goluri în 2018 când a fost transferat la Chindia, unde a jucat în 37 din cele 38 de meciuri, cu 2 goluri marcate. Era a patra promovare a sa în Liga I. Va rămâne sub Turn pentru a-şi continua periplul în prima divizie și a juca meciul cu numărul 200 în A al carierei pentru Chindia Târgoviște.


DANIEL CONSTANTIN FLOREA, atacant, născut la Târgovişte, pe 17 aprilie 1988. A început fotbalul în 1998 la Chindia, Ionel Pitaru fiind mentorul său, cea mai mare performanță fiind finala din 2002, cu echipa din Craiova a lui Gică Popescu, decisă de arbitri în favoarea oltenilor. A jucat apoi la Farul Constanţa, echipă care l-a propulsat în fotbalul mare. E poreclit „Gică Fentă”,  Gică i-a zis primul său antrenor de la Târgovişte, iar Fentă, Lucian Marinof, de la Farul. „În prima zi la fotbal, purtam un tricou cu poza lui Dobrin pe piept, iar domnul Ionel Pitaru s-a întors spre ceilalţi copii şi le-a zis: <<Vi l-am adus pe Gică Dobrin!>> și aşa mi-a rămas numele, Gică. „Fentă mi-a spus domnul Marinof la Constanța, văzând că îmi place să driblez foarte mult”. La 19 ani a marcat primul gol în Liga 1, într-un meci Farul Constanța-Universitatea Craiova, scor 3-1. Din 2009, a jucat la Calatis Mangalia, un an mai târziu a fost la Delta Tulcea, iar din anul 2013 a revenit pe prima scenă cu Concordia Chiajna. Florea a devenit campion în 2016 cu Astra Giurgiu după o cursă cu Steaua decisă după ultimele etape, apoi a jucat şi în Europa. „Astra e un capitol aparte în viaţa mea. Am câştigat în vară campionatul, apoi am luat Supercupa”. Are 13 meciuri în UEFA Europa League cu un gol marcat, 2 partide în UEFA Champions League şi o partidă în UEFA Intertoto Cup, bucurându-se permanent de încrederea antrenorului Marius Șumudică. A plecat apoi la U.T. Arad, o altă echipă cu gânduri de intrare în elită, de unde, la începutul anului 2018, deși a avut multe alte solicitări de transfer, a revenit în orașul natal. „Am ales cu sufletul. Deși am avut și alte oferte, am preferat să vin la Târgoviște să îmi ajut echipa de suflet să promoveze în Liga 1”. A marcat de şase ori în retur, cu gândul de ajunge şi cu echipa din oraşul natal în elită, unde avea 110 meciuri jucate, cu 6 goluri înscrise. Barajul cu Voluntari a barat doar pentru un an calea lui Florea şi a colegilor spre Liga I, în sezonul următor, Chindia promovând și Gică Fentă aşteaptă de această dată acasă, reîntâlnirea cu prima scenă fotbalistică a României.



ANDREI DRAGOŞ ŞERBAN, mijlocaș, născut pe 31 octombrie 2000, în Târgoviște. A început să  practice tenisul de la 3 ani, a cochetat și cu baschetul și înotul, dar la un moment dat a apărut sportul preferat, fotbalul. A început la C.S.Ș. Târgoviște, cu copiii mai mari cu 2 ani ca el, antrenor Marin Olteanu, jucând în paralel și la grupa lui de vârstă, pregătită de Cosmin Toboșaru. A participat la multe turnee în ţară şi peste hotare, un exemplu fiind Franța. După 4 ani, timp în care a obţinut titlul de golgeter la un turneu la Brașov cu cele mai bune echipe din ţară, s-a transferat la Petrolul Ploiești, antrenor Iulian Cojocaru. A urmat Concordia Chiajna, unde a fost îndrumat de Liţă Dumitru şi George Radu, doi oameni care au însemnat foarte mult pentru cariera lui. A revenit la Ploieşti, iar după 4 ani grei de navetă pentru Andrei şi costuri mari pentru părinți, s-a transferat la Chindia. A început la juniorii B, cu Irinel Voicu, antrenor, care l-a sprijinit și l-a susținut permanent. Încă din primul an, s-a pregătit şi cu echipa de seniori, antrenori Nicolae Croitoru și Vasile Bârdeș, iar în 2017, a debutat într-o partidă de Liga a 2-a cu Academica Clinceni. Cele mai bune meciuri ale sale au fost în Cupa României împotriva Clinceniului, unde i-a oferit pasa de gol lui Liviu Mihai, care a adus calificarea Târgoviștei și împotriva Astrei Giurgiu, echipă de liga 1, unde a reușit să joace excelent 80 de minute. În această perioadă, a reușit performanțe fotbalistice şi cu echipa Colegiului Național Ienăchiță Văcărescu, unde a învăţat, un loc 5 pe țară la Olimpiada Națională a Sportului Școlar. În campionatul 2018-2019, a reușit să se titularizeze, dar şi să marcheze, contribuind la promovare cu 29 de meciuri și 5 goluri. A fost numit de către jurnaliștii sportive și antrenori copilul ,,minune” sau puștiul ,,pericol” al Chindiei, după tehnicitatea etalată la loviturile libere, cornerele executate și golurile marcate, un tânăr care a confirmat încrederea. Va rămâne la Târgovişte pentru a debuta în Liga I, într-o carieră sportivă în elita fotbalului românesc care, pentru el, de-abia acum începea.



LIVIU IONUŢ MIHAI, mijlocaş, născut la 12 martie 1988, la Târgovişte. A început fotbalul la vârsta de 7 ani, la clubul Juventus Liță-Igescu avându-l antrenor pe Pavel Mureșan, care l-a şi poreclit Fițaru, văzând driblingurile în cascadă ale micuţului. A urmat o perioadă scurtă la juniorii Chindiei, pregătiţi de Dodu Bărbulescu şi Pro Sport Târgoviște, unde l-a reîntâlnit pe Muri-Mureșan. Ulterior, a revenit la clubul fanion al oraşului datorită lui Ionel Pitaru, cea mai mare performanță fiind locul al doilea pe țară, în 2002, unde s-a pierdut finala în mod nemeritat, în faţa celor de la Școala Sportivă Gică Popescu. Este convocat la lotul național de juniori, antrenor Florin Cheran, iar în 2004, la 16 ani, semnează primul contract de profesionist la Farul Constanța unde, o recunoaşte, s-a format ca jucător şi ca om. Ca junior, a jucat şi în 50 de meciuri la echipa a 2-a, din divizia C. În 7 iunie 2006, cu Momcilo Vukotic antrenor, a debutat ca titular la dobrogeni în Liga 1 cu C.F.R., la Cluj, scor 3-0 pentru ardeleni. În sezonul 2008-2009, a fost la F.C. Ploieşti, pregătită de Vivi Răchită, jucând 17 meciuri, cu 3 goluri, echipa promovând în liga 1. A trecut pe la F.C.M. Târgoviște, apoi a revenit la Constanța, iar în 2011 a promovat în Liga I cu Petrolul Ploiești, antrenor Vivi Răchită, bilanţ 20 meciuri, cu 2 goluri. A urmat şi un an în liga a 3-a, la C.S. Ştefăneşti, apoi în B la Unirea Slobozia şi C.S.M.S. Iași, antrenor Marius Lăcătuş, în Copou contribuind la promovarea în prima ligă, unde a şi evoluat. A urmat o operaţie de hernie inghinală şi o perioadă de repaus, iar în 2015 a ajuns la Târgovişte unde a fost permanent titular. În sezonul 2017-2018 a jucat în 34 meciuri, fiind al doilea golgeter al echipei, cu 9 goluri, dar promovarea s-a pierdut la barajul cu Voluntari. În 2018-2919 a jucat în 33 din cele 38 de meciuri, cu 16 goluri, toate utile echipei, multe dintre ele după execuții fabuloase, pe care le vedem constant în partidele disputate în Italia, Germania, Franța, Anglia și Spania, în cel mai bun sezon din cariera lui de fotbalist. Nu va pleca de la Târgoviște, hotărât să-şi îmbunătăţească bilanţul în liga I.


CRISTIAN GEORGIAN CHERCHEZ, atacant, născut la 1 februarie 1991 la Târgovişte, a început fotbalul la Chindia 2001 cu antrenorii Gheorghe şi Haralambie Puiu Becheanu, supervizat de ceilalţi doi fondatori ai clubului, profesorul Ion Tănase, directorul Şcolii Generale nr. 4 „Elena Văcărescu” şi inginerul Cristinel Pârvu, apoi joacă la juniorii Petrolului Târgovişte. În 2008, este transferat la F.C.M. Târgovişte, patron Ghiorghi Zotic, antrenori Ion Constantin şi Cristian Țermure, unde debutează în divizia B, înfrângere cu 1-0 la Timişoara, cu C.F.R. Marchează şi primul său gol în eşalonul secund, cel al victoriei cu 2-1 de la Rm. Vâlcea, împotriva C.S.M. Echipa retrogradează în liga a 3-a, de unde încearcă să revină în 2010, dar Alro Slatina se dovedeşte mai puternică. În ianuarie 2011, vine la Chindia şi contribuie la promovarea din C în B, cu Costel Pană şi Adrian Bogoi antrenori, marcând 8 goluri, ultimul fiind cel al victoriei decisive cu 1-0 de la Plopeni, din ultima etapă, din min. 90. În primul campionat de liga a 2-a, marchează 2 goluri, în următorul 3, dar echipa retrogradează şi, treptat, formează împreună cu Daniel Popa cuplul de golgeteri cu care echipa revine în B. În 2014, îşi serbează ziua de naştere în Spania, la Marbella, cu jucătorii de la Dinamo Bucureşti, dar în final transferul nu se mai realizează, avea 23 de ani şi putea debuta în elită, dar nu a fost să fie şi se întoarce la Chindia. În 2015-2016, e cel mai bun marcator al echipei, cu 17 goluri, în 2016-2017 recidivează cu 19 goluri, ca şi în 2017-2018 când marchează de 15 ori, dar ratează şi primul penalty de departajare în meciul de coşmar cu F.C. Voluntari, de la returul barajului. Rămâne om de bază şi în campania de promovare din 2018-2019, jucând în 34 din cele 38 de partide, cu 17 goluri înscrise, fiind pentru a patra oară consecutiv golgeterul echipei şi printre cei mai eficienţi jucători ai campionatului Ligii a doua din perioada 2015-2019. Va rămâne la Târgovişte pentru a debuta în Liga I şi a fi din nou cel mai bun.


CRISTIAN DANIEL NEGUȚ, atacant, născut în 9 decembrie 1995, la Ploieşti, a început fotbalul din copilărie, când visa să ajungă un atacant de marcă al fotbalului românesc. A jucat mai întâi la Grupul Şcolar Agricol Nucet, iar în 2014 a fost transferat la Urban Titu, în liga a 3-a, unde a  îmbrăcat tricoul cu numărul 10 și a purtat, în câteva rânduri, banderola de căpitan. Acolo, a fost unul dintre cei mai apreciaţi jucători, cu evoluții foarte bune, a crescut mult în joc, atrăgând atenția antrenorilor și conducătorilor echipelor din eșaloanele superioare. La începutul anului 2016, a fost adus la Chindia sub comanda antrenorilor Nicolae Croitoru şi Vasile Bârdeș. Joacă în liga secundă pentru Târgovişte, reuşeşte şi un gol şi contribuie la performanţa echipei de a fi la un minut de accederea în barajul pentru promovarea în prima ligă. În următorul sezon, devine titular după plecarea atacantului Daniel Popa la Dinamo Bucureşti şi reuşeşte 12 goluri, fiind al treilea marcator al formaţiei, după Cristian Cherchez-19 şi Georgian Honciu-13. În campionatul 2017-2018 marchează de şase ori, iar în campania de promovare 2018-2019, are din nou 12 goluri la active, fiind, din nou, al treilea marcator, după acelaşi lider, Cherchez-17 şi Liviu Mihai-16. În liga a doua, s-a remarcat cu meciuri în care a reuşit câte trei goluri spectaculoase, după acţiuni în viteză, care au devastat apărările adversarilor. Poreclit Tabarcea, după marele jucător al urbei noastre, decedat într-un meci la Ploieşti, chiar în oraşul în care s-a născut, Neguț va rămâne la Târgovişte pentru a debuta în Liga I. Este conştient că în elită va fi mult mai greu, mai ales în condiţiile în care meciurile de pe teren propriu vor fi disputate în alt oraş şi nu pe stadionul „Eugen Popescu” şi reuşitele vor fi mai puţine, dar spune că ele trebuie să fie hotărâtoare şi să ajute la obţinerea de puncte în Liga I. „Cel mai important e că am câştigat. Nu e important cine marchează, trebuie să câştigăm în continuare, să ne menţinem pe această linie. Atacant mă simt cel mai bine, dar joc oriunde mi se cere. Important e să-mi fac treaba pe teren, să-mi ajut echipa”.


MARIAN VĂTAVU, fundaș, născut pe 20 mai 1982, la Târgovişte. A început fotbalul la C.S.Ş. Nucet, cu profesorul Marin Olteanu, continuând cu alt cadru didactic de excepţie, Mircea Nicolae. La numai 14 ani, când juca libero sau la marcaj a fost remarcat de Cleo Vaişcovici şi adus la Dinamo. După trei ani de evoluţii foarte bune la tineretul „câinilor roşii”, este remarcat de târgovişteanul Cornel Dinu şi inclus în lotul de seniori. Debutul în divizia A are loc în 2000, la un meci cu F.C. Oneşti, scor 7-1, în penultima etapă a campionatului, când Mister Dinu, supranumit Procurorul l-a trimis pe teren în locul lui Gheorghe Mihali. A fost anul în care Vătavu a câştigat titlul de campion naţional şi Cupa României cu Dinamo. A evoluat la satelitul echipei din Şoseaua Ştefan cel Mare, la F.C. Dinamo Poiana Câmpina, a revenit la Dinamo, cu care în 2002 a câştigat un nou titlu de campioană, ediție în care a evoluat în 15 meciuri. I se spunea Necruțătorul! Joacă apoi la Farul Constanţa în A şi Universitatea Cluj în B, promovează cu Unirea Urziceni în prima ligă, dar a continuat în prima divizie la Pandurii Târgu Jiu. După meciuri în B la C.S.M. Râmnicu Vâlcea, C.S. Otopeni, C.S.M.U. Iaşi şi din nou la Otopeni, în 2013, se hotărăşte să se întoarcă acasă. La Chindia, a contribuit la două promovări, din C în B, în 2015 şi din B în A, în 2019. Are 50 de meciuri în prima ligă, iar din vara anului 2019, la 37 de ani, s-a retras din activitatea competiţională, fiind antrenor cu Licenţă B la Centrul de Copii şi Juniori Chindia, grupa Under 15. Are două meciuri jucate la România B, victorie cu 3-2 cu Republica Moldova, la Bacău, selecţioner Gheorghe Hagi şi înfrângere în deplasare, 3-2 cu Grecia, la Alexandroupolis, antrenor Ion Moldovan, supervizat de Anghel Iordănescu. Ce-ar mai fi de spus? Regretul că nu a jucat în prima ligă pentru Târgovişte, iar un minut în A pe stadionul de lângă Turnul Chindiei, chiar şi la aproape 40 de ani, ar fi  încununarea unei cariere bogate şi îndelungate. Nimic nu e imposibil, Mircea Lucescu a jucat un sfert de oră, la vârsta de 45 de ani, într-un meci de divizia A, Dinamo-Sportul Studențesc, în 16 mai 1990.


DAN LUCIAN PANAIT, fundaș, născut la data de 16.02.1997, în oraşul Brăila. A început fotbalul la 6 ani şi jumătate cu antrenorul Teodor Cătălin, continuând la Clubul Sportiv Luceafărul Brăila, cu Nicușor Baldovin antrenor, care l-a ajutat foarte mult, astfel că va ajunge la lotul naţional de juniori. La echipa brăileană, s-a evidenţiat în cadrul unei competiţii, fiind remarcat de reprezentanţii Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi, astfel că a ajuns la clubul din Constanța, unde a câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale la nivel de copii şi juniori, evoluând în paralel şi la reprezentativa de junior, sub comanda antrenorilor Gabriel Manolache, Dumitru Uzunea, Bogdan Stelea, Costel Gâlcă şi Andrei Spier. A fost promovat la echipa de seniori Viitorul Constanța, iar la 18 ani şi jumătate a fost împrumutat la A.S.A Târgu Mureş, unde a jucat în liga a doua, avându-l ca antrenor pe Laszlo Balint. A urmat Concordia, unde a debutat în liga 1 şi a jucat timp de un an, acumulând 12 meciuri. În 11 august 2018, la 21 de ani, reușeste primul său gol în Liga 1, în minutul 88, când profită de faptul că portarul Căbuz a respins în faţă şutul lui Bawab şi a trimis cu mult calm în plasă și, astfel, Concordia Chiajna câștiga meciul de pe teren propriu cu F.C. Hermannstadt, scor 2-0, în etapa a patra din Liga I, fiind primul succes al ilfovenilor în noul sezon. La Chiajna, i-a avut ca antrenori pe Ion Moldovan, Ionuţ Badea şi Dorinel Munteanu. Internaţional U17 şi U19, când a fost supranumit noul Răzvan Raț, datorită asemenării din joc și poziției în teren cu a fostului fundaș al naționalei României, cu 3 prezențe şi 2 pase decisive, în Youth League, Panait a venit la Chindia în primăvara anului 2019, unde a evoluat în 12 din cele 17 partide, ca fundaş stânga. Jucătorul de doar 22 de ani, deşi părea să-şi fi câştigat locul de titular ca fundaş stânga, pleacă în vara anului 2019 la echipa de Liga a 2-a, Farul Constanța, grupare care, ca multe altele, viza promovarea în sezonul următor, dar cine ştie, Dan Lucian Panait poate va reveni cândva, la Târgoviște, unde suporterii de la Cavalerii Cetății și Commando Dracula l-au apreciat foarte mult.







CRINEL GABRIEL STOICA, mjlocaş, născut la data de 11 august 1996, în Târgovişte. A început fotbalul la vârsta de 8 ani în satul natal Gorgota, sub îndrumarea unchiului său, Toma Stoica, iar în anul 2012, s-a transferat la juniorii Chindiei, antrenor Vasile-Sică Bârdeş. Trei ani mai târziu, a fost promovat în lotul echipei de seniori, iar în data de 29.08.2015 a debutat în liga a 2-a, pe teren propriu, împotriva Universităţii Cluj, scor 0-1, în primul meci din acel sezon al Noii Chindii, în care echipa a arătat aşa: Gârlea - Pătru, Ispas, Vătavu, C. Dinu - Neniţă (min. 46 Cr. Stoica), C. Anton, G. Voinea (min. 70 Liviu Mihai), Cruceru (min. 75 Nisipeanu) - Cherchez, D. Popa. Era jucător Under 21 în acel moment și unul dintre fotbaliștii promițători ai eșalonului second. Primul gol marcat a fost la Mediaş, în victoria cu 3-1 cu Gaz-Metan, când la 1-0 pentru gazde, a reluat spectaculos cu capul o centrare de pe partea dreaptă a lui Cornel Dinu, egalând şi dând semnalul pentru a obţine victoria. ,,Mă bucur că am marcat și că am parte de o formă bună. Îmi doresc să dau în continuare goluri, să joc cât mai bine și să-mi ajut echipa să câștige. Mi-am propus să marchez de fiecare dată când intru pe teren și doresc să promovez cu echipa în prima ligă” declara Crinel după prima reușită. În martie 2017, a fost selecţionat pentru o acţiune a reprezentativei U21 a României, antrenor Daniel Isăilă, fiind convocat la Centrul Naţional de Fotbal de la Buftea, unde i-a avut printre colegi pe portarul Toma Niga, fundașul Ionuț Carabela și atacantul Eduard Florescu. Ȋn sezonul 2017-2018, s-a impus ca titular, primind încrederea cuplului de tehnicieni Nicolae Croitoru-Vasile Bârdeș şi reuşeşte să marcheze mai multe goluri, trei dintre ele fiind decisive în mecurile disputate împotriva echipelor C.S. Afumaţi, Academica Clinceni şi Ripensia Timişoara, încheiate cu puncte prețioase pentru echipa târgovișteană. Ȋn sezonul promovării 2018-2019, a evoluat în 14 meciuri, reuşind un gol, dar după 4 sezoane la Chindia, nu va rămâne la Târgovişte și pleacă la C.S.M. Focşani, în liga a 3-a, unde aşteaptă oricând rechemarea sub Turn şi debutul în prima divizie la echipa care l-a format.



VIOREL DINU MOLDOVAN, antrenor principal, născut pe 8 iulie 1972, la Bistrița, porecla Moldo-But sau Moldo-Gol. A început fotbalul la Gloria, la 12 ani, cu Nicolae Dondoș, Ioan Voica şi Gheorghe Șomfelean, iar patru ani mai târziu, debutează în a doua ligă. Contribuie, apoi, la accederea echipei în A din 1990, antrenori Ştefan Coidum şi Remus Vlad, la 18 ani debutează în prima ligă, în tot acest timp, participând la 2 campionate europene cu naționalele de juniori UEFA 90 respectiv 91, în Spania şi Danemarca. După 84 de meciuri şi 22 de goluri marcate pentru Bistrița, în anul 1993 se transferă la Dinamo București, pentru care marchează 22 de goluri în 60 de meciuri în 1993-1995. Debutează la echipa națională, antrenată de Anghel Iordănescu, în 1993 împotriva Israelului la București, iar în 1994 este în lotul care obţine cea mai mare performanță a fotbalului românesc, locul 5 la Campionatul Mondial din S.U.A. Cariera de internaţional din perioada 1993-2005 include 2 campionate mondiale, SUA-1994 şi Franța-1998 şi 2 campionate europene, Anglia-1996 şi Belgia-Olanda-2000, în total 70 de meciuri şi 25 de goluri la naţională. La nivel de cluburi, în 1995-1996 umează Neuchâtel Xamax-Elveția, 20 goluri în 32 meciuri, fiind golgeterul campionatului, iar în 1996, la Grasshoppers Zürich înscrie de 27 de ori şi e din nou cel mai bun marcator din ţară, per total la Zürich marcând de 48 de ori în... 51 de meciuri, într-un an şi jumătate. În ianuarie 1998, este în Anglia, la Coventry City, 10 meciuri-3 goluri, iar din vară, ajunge la Fenerbahce Istanbul, 53 meciuri-34 de goluri. În vara lui 2000, e în Franța, la F.C. Nantes, echipă cu care devine campion și unde, în 4 ani, a marcat 41 goluri în 70 de meciuri. În 2004 -2005 joacă la Servette Geneva, 14 meciuri-5 goluri. După un deceniu în străinătate, se întoarce în țară, la Poli Timișoara, 23 de meciuri-10 goluri în sezonul 2005-2006 şi îşi încheie cariera de fotbalist la Rapid București, cu 40 meciuri-18 goluri, în Giuleşti, fiind pentru 6 luni antrenor secund şi jucător sub comanda lui Răzvan Lucescu. Este director sportiv la Rapid şi Unirea Urziceni şi antrenor principal în 2008-2009 la F.C. Vaslui, 2009-2010 la F.C. Brașov, în 2010 la Sportul Studențesc, iar în 2013-2014 e la Rapid, pe care îl duce în A deşi clubul era în insolvență, în 2014 este selecționer la U21, în 2014-2016 este asistentul lui Anghel Iordănescu la naţionala care joacă la C.E. din Franța 2016, apoi e antrenor la Auxerre, iar în 2018 vine la Chindia, unde reuşeşte să o promoveze în Liga I, după 21 de ani de aşteptare. Intrat în istoria fotbalistică a urbei, rămâne sub Turn, pregătit pentru meciurile primei divizii.




FRANCISC DICAN, antrenor secund, născut în 26 octombrie 1967, în Borşa, judeţul Maramureş. A început fotbalul la echipa locală Minerul, care a avut multe prezențe divizionare notabile, de unde s-au mai ridicat şi alţi fotbalişti de mare valoare, între care internaţionalul Gheorghe Mihali, o formație care, când pierdea meciurile acasă, primea drept pedeapsă munca în subteran, timp în care fotbaliştii munceau o săptămână în unităţile din Gura Băii sau Burloaia ca să constate cum îşi câştigă minerii care-i susţin pâinea cea de toate zilele. A mai jucat la Minaur Baia Mare, Victoria Bucureşti, Universitatea Cluj, F.C. Argeş, Poli Timişoara, iar în 1995 s-a transferat în Franţa, în prima ligă, la F.C. Gueugnon, unde şi-a încheiat activitatea de fotbalist. S-a reîntors în țară, unde şi-a început cariera de antrenor la Universitatea Cluj. Fiind un personaj modest din fire, a preferat mai degrabă să nu lucreze în prim plan. A fost secundul lui Adi Falub la U Cluj, în 2006-2007 şi Unirea Alba Iulia în 2009-2010, alături de care a promovat în Liga I. În 2010, Dican a acceptat postul de antrenor secund la C.F.R. Cluj, unde principal era Alin Minteuan, a mai lucrat la Sportul Studențesc și F.C.M. Târgu Mureș, unde munca sa a fost apreciată, remarcându-se ca un scouter foarte bun, identificând repede jucătorii cu potențial. După patru ani interesanți ca secund la C.F.R. Cluj, lui Dican i s-a oferit șansa de a fi şi principal. Era sezonul 2014-2015. În 11 meciuri, a obținut 6 victorii, 3 rezultate de egalitate și 2 înfrângeri, ceferiștii încheind pe locul 3, astfel că, a continuat ca principal și în sezonul următor, cu bilanțul: 25 de meciuri, 10 victorii, 8 rezultate de egalitate și 7 înfrângeri, de remarcat fiind victoria cu 2-0 la Bucureşti contra lui Dinamo, pregătită de Mircea Rednic. Secretul muncii sale: dedicație și seriozitate, Dican fiind fidel acestor principii şi ca jucător. Cunoscut ca un tip cerebral, care se documentează foarte mult, el s-a impus în vestiar ca un frate mai mare al jucătorilor. Adeptul unui stil pragmatic, Dican a încercat să ofere un joc frontal, în funcție de capacitatea jucătorilor. În 2019, a venit la Târgovişte ca secund al lui Viorel Moldovan, reuşind marea performanţă a promovării. Va rămâne sub Turn, alături de antrenorul principal al echipei.




Un campionat reușit de fotbaliștii noștri, bucurie pe stadionul de lângă Curtea Domnească și Turnul Chindiei




GHEORGHE PĂSĂRICĂ, antrenor cu portarii, născut la 17 februarie 1955, la Răzvad-Dâmboviţa, a început fotbalul la 12 ani, ca portar, la Metalul Târgovişte, cu Constantin Tini Iacob. Chemat la trialurile naţionalei de juniori, antrenor Alexandru Apolzan, este depistat la controlul medical cu coarctaţie de aortă şi este operat la Spitalul Fundeni. Urmează 2 ani de pauză, debutează în 1975 la seniori, în „C”, la Petrolul Târgovişte, antrenor Salami, în 1979-1983 e la Metalul Mija, antrenor Alexandru Karikaş, pleacă la Chimia Găeşti, iar în 1988 renunţă să mai joace, marcat de decesul soţiei. Recăsătorit cu Elena Neagu-Păsărică, o doamnă cu o lungă carieră polisportivă, la sanie, schi, schi fond, baschet, șah, fotbal feminin, multiplă campioană națională și international la atletism, care în 1986 primește titlul de Maestru al Sportului.  Are trei copii, două fete şi un băiat, Alexandru Traian, care a apărat la Târgovişte, Chimia Brazi, Cetatea Covaci şi Flacăra Moreni. Antrenor la cei mici, la C.S. Târgovişte, Gică Păsărică a absolvit Şcoala de Antrenori la Academia Națională de Educație Fizică și Sport Bucureşti, în 1991, devine secund la seniori, alături de principalul Marin Olteanu, rămâne şi la juniori, iar din 1994 este în echipă cu Silviu Dumitrescu şi Vasile Silaghi, reuşind două promovări succesive. După un an în liga I, din 1997, continuă la juniori, în 2001 este în Arabia Saudită la Al Jabalain, cu care promovează în 2002 în „B”, cu Vasile Grosu salvează Dacia Unirea Brăila de la retrogradare, apoi activează la Flacăra Moreni, ca secund al lui Silaghi. Urmează 3 ani la Nucet, la şcoala fostului selecţioner al Israelului, Şlomo Sharf, dar e şi secund la Cimentul Fieni, pregăteşte portarii la Fotbal Club Municipal Târgovişte, cu Grosu principal, e secundul lui Octavian Grigore şi rămâne la echipă şi cu principalii Ilie Stan şi Vasile Silaghi. Pleacă la Chimia Brazi în „B”, revine în 2010 la F.C.M. ca secund al lui Ion Constantin şi principal la echipa a doua, iar în 2013-2014 este antrenor cu portarii la Chindia. Pregătește apoi doar juniorii, pentru ca în vara anului 2017 să fie rechemat la goalkeeperii formației de seniori, contribuind din plin la promovarea în Liga I din 2019, unde elevul său, Marian Aioani a fost printre protagoniști.


STELIAN ISAC, preparator fizic, născut pe 19 august 1981, în oraşul Panciu, judeţul Vrancea, preparator fizic. Primii paşi în fotbal i-a făcut sub îndrumarea antrenorului Costică Anicăi, iar debutul la seniori a avut loc la 15 ani, în echipa Tricotex Panciu, în liga a 4-a. În anul 1998, joacă la liceul cu program sportiv din Bacău, antrenor Cornel Elisei. A urmat debutul la echipa de tineret a F.C.M. Bacău, pregătită de Doru Botez. În 2000, este la Rafinăria Dărmăneşti, din divizia C, antrenor Gogu Munteanu. După 6 luni, joacă la Letea, în campionatul județean, pregătită de Gheorghe Burleanu, cu care promovează în al treilea eşalon. Revine la F.C.M. Bacău şi în 2002, debutează în liga I sub comanda lui Țiți Dumitriu, în Giuleşti, cu Rapid, înfrângere cu 2-0. A jucat titular, fundaş stânga, iar la prima partidă în elită, a înregistrat şi prima eliminare, în min. 65, după două cartonașe galbene, întâiul luat în mod nemeritat, după un fault al lui Nivaldo. A evoluat în 55 de partide de divizia A. A fost sub conducerea tehnică, succesivă a lui Ilie Dumitrescu, Ionuţ Lupescu, Cristian Popovici, antrenor cu portarii Gheorghe Mândrilă, fostul goalkeeper la Bacăului şi Târgoviștei, iar patron era celebrul Dumitru Sechelariu, secondat de preşedintele clubului Gheorghe Chivorchian. Folosit pe mai multe posturi, Stelu dovedeşte că este un jucător polivalent, care poate îndeplini sarcinile de joc atât în linia defensivă, cât şi în cea mediană, dar şi cu apariţii eficiente în atac. În anul 2007, a plecat în liga a 4-a, la  US Pianese, în Italia, iar după 6 luni este la C.S.M. Focşani, în B, antrenor fiind Gheorghe Mihali. În anul 2008, a ajuns la Victoria Brăneşti, din a treia divizie, antrenor Ilie Stan, echipă cu care a ajuns din nou în prima ligă, unde a mai jucat 5 meciuri. După 3 ani și jumătate, este la Gloria Bistriţa, în B, antrenor Nicolae Manea, preşedinte Jean Pădureanu, echipă cu care a reuşit promovarea în prima divizie. Au urmat F.C. Voluntari şi F.C. Tunari, ambele din liga a 3-a și două examene, a devenit antrenor, dar a optat pentru preparator fizic. A activat ca antrenor-jucător la echipele dâmboviţene din Crevedia şi Tărtăşeşti, apoi la Centrul de Copii şi Juniori Juventus Colentina, după care, în 2017, a venit la Chindia antrenată de Nicolae Croitoru. După ratarea promovării cu F.C. Voluntari, a rămas sub conducerea lui Viorel Moldovan, contribuind la promovarea în Liga I.


Târgoviștea va juca din nou în Liga I, amintire cu Dan Diac, Marian Pană, Cosmin Becheanu,
Răzvan Toboșaru, Marcel Ghergu, Cristi Bălașa, mai 1997, „Micul Ajax” joacă la Timișoara, cu Poli


MARCEL GHERGU, președintele clubului, născut la 7 decembrie 1963, la Târgovişte. Produs al Centrului de Copii şi Juniori al C.S., fundaş stânga, a jucat la tineret-speranţe, apoi la Flacăra Moreni, de unde revine la echipa care l-a format şi unde debutează la 20 de ani în divizia „A”, în sezonul 1983-1984, când a evoluat în 7 partide. A rămas lângă Turnul Chindiei, a jucat o scurtă perioadă şi la Mija, revine la C.S. de unde pleacă la F.C.M. Braşov, F.C. Argeş şi Dacia Piteşti. După 1996, când Chindia reintră în primul eşalon, Celu, aşa cum i se spunea, decide să revină acasă pentru a ajuta formaţia care l-a lansat în fotbalul mare să se menţină în prima ligă, iar în campionatul 1997-1998 va fi jucător şi antrenor secund, principal fiind Constantin Stancu. În 1999-2000 devine principal al echipei aflată în divizia „B”, într-o mare degringoladă financiară, părăsită de autorităţi, formaţia retrogradând ulterior. A mai pregătit Petrolul Drăgăşani, Internaţional Piteşti, A.S. Curtea de Argeş, Cimentul Fieni şi Juventus Colentina. Ca jucător a evoluat în 214 meciuri în divizia „A”, în care a marcat 16 goluri, 47 de partide şi 3 reuşite în porţile adversarilor fiind pentru Târgovişte. A impresionat prin tăria şi precizia şutului, multe dintre execuţiile cu stângul ale lui Marcel, de la 20-30 de metri, transformându-se în goluri de kinogramă. La un moment dat s-a retras din viaţa fotbalistică, fiind director de vânzări la Dacia, dar a revenit în vara anului 2013 ca delegat al Chindiei aflată în campania de revenire în divizia „B” în luptă cu Fortuna Poiana Câmpina, iar în ediţia următoare, Marcel este numit preşedinte al clubului şi reuşeşte în 2015 promovarea Chindiei în al doilea eşalon fotbalistic al ţării şi clasarea pe locul 3, aproape de barajul pentru liga I. În 2018 cunoaște amărăciunea ratării barajului cu Voluntari, pentru ca în 2019 să trăiască bucuria accederii în elită. În iulie 2017, este ales ca reprezentant al Ligii a 2-a în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, unde președinte era Răzvan Burleanu, vicepreședinți fiind Gino Iorgulescu, şeful Ligii Profesioniste de Fotbal şi Octavian Goga, reprezentantul Asociațiilor Județene de Fotbal, funcţie din care a fost înlocuit în mod obiectiv în vara anului 2019, tocmai datorită urcării Chindiei în eşalonul de frunte al fotbalului românesc.



CIPRIAN GEORGE IUGULESCU, directorul sportiv al echipei de fotbal, născut pe 30.09.1976 în Târgovişte. Absolvent în 1995 al Liceului Teoretic Grigore Alexandrescu, actualul Colegiul Naţional Constantin Carabella, licenţiat al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport București, specializarea fotbal, în 1999, profesor de educaţie fizică şi sport la Colegiul Naţional Ienăchiță Văcărescu, arbitru asistent de fotbal în perioada 1996-2007, cu 380 de meciuri arbitrate la liga a 2-a şi a 3-a, observator de arbitri la liga a 3-a în perioada 2007-2016. A fost preşedinte al C.S.M. Târgovişte în perioada 2008-2016, realizând o serie de performanțe. La baschet feminin, echipa a fost campioană naţională în anii 2009, 2010, 2012, 2014, 2015 şi a câştigat Cupa României în 2009, 2010, 2012 şi 2013 şi prima ediţie a Supercupei României în 2014 şi a  participat în FIBA EUROPE, ajungând în semifinală în 2009-2010. Cu Ciprian la conducere, C.S.M. Târgovişte a fost prima şi singura echipă până azi din România, care a participat cu rezultate foarte bune, respectiv calificarea din grupe în Euroliga Feminină de Baschet, în sezonul 2012-2013. La volei feminin, echipa de senioare a clubului a promovat în Divizia A1 în anul 2013, după un turneu de calificare disputat la Iaşi, unde au mai fost prezente  Penicilina Iaşi, C.S.Ș. Oradea şi Rapid Bucureşti, alături de Târgovişte promovând şi formația gazdă. Apoi, voleibalistele au fost vicecampioanele ţării în 2015 şi 2016 şi au câştigat Cupa României în 2016.
 La fotbal, în existenţa de doi ani a echipei de fotbal, C.S.M. Târgovişte a reuşit în anul 2009 promovarea în liga a 3-a în urma meciului de baraj disputat la Roşiori de Vede împotriva echipei Viitorul Toporu, meci câştigat de C.S.M. Târgovişte cu scorul de 2-1. Din iunie 2017, vine la A.F.C. Chindia, unde în sezonul 2017-2018 contribuie la obţinerea locului al treilea şi disputarea barajului de promovare în Liga I cu F.C. Voluntari, pierdut la loviturile de departajare, iar în campionatul următor are bucuria promovării în prima divizie. El a declarat întotdeauna că toate aceste performanţe s-au datorat muncii în echipă, pe care a încercat şi a reuşit să o insufle colegilor de la cluburile unde a activat.




Chindia Târgoviște, 2018 – 2019
rândul de sus: Crinel Gabriel Stoica, Daniel Constantin Florea, Vadim Rață, Bogdan Șandru, Iustin Alin Popescu,
Teodor Meilă, Marian Mihai Aioani, Cosmin Gabriel Atanase, Denis Constantin Dumitrașcu, Andreas Mircea Mihaiu, Adrian Mihai Ioniță
rândul din mijloc: Lucian Marian Acasandrei, Radu Marian Simion, Victor Stan - maseur, Gheorghe Păsărică - antrenor cu portarii,  Stelian Isac – preparator fizic, Viorel Dinu Moldovan – antrenor principal, Francisc Dican – antrenor second,
Alin Draga – kinetoterapeut, Mihai Daniel Leca, Marian Vătavu
rândul de jos:Valentin Marius Alexandru, Mădălin Marius Martac, Cristian Daniel Neguț, Dan Lucian Panait, Cornel Dinu, Liviu Ionuț Mihai, Alin Lucian Nisipeanu,  Andrei Dragoș Șerban, Mihai Alexandru Neicuțescu, Daniel Ionuț Novac, Cristian Georgian Cherchez


Ce-ar mai fi de spus? Am fi putut să promovăm în elită chiar din 2016, din primul an după revenirea în Liga a 2-a, dar nu a fost să fie! Era o echipă formată în mare parte din dâmbovițeni, precum Marian Aioani, Cornel Dinu, Marian Vătavu, Bogdan Dinu, Mădălin Martac, Dragoș Pătru, Denis Ispas, Crinel Stoica, Gusti Voinea, Georgian Honciu, Cosmin Anton, Liviu Mihai, Alin Nisipeanu, Cristi Cherchez, Cristian Neguț, Adrian Grigore și Daniel Popa. Dintre cei 17, în echipa care a promovat 3 ani mai târziu se regăsesc 9, iar în Liga I îi vom vedea pe 6 dintre ei, respectiv Aioani, C. Dinu, Neguț, Martac, L. Mihai și Cherchez. Lângă ei, vor fi în elită și alți localnici, precum Daniel Constantin Florea, Andrei Șerban, Adrian Ioniță, Radu Simion și Cosmin Atanase.

Era a cincea promovare a Târgoviștei în prima divizie după cele din 1961, 1977, 1981 şi 1996 şi ne pregăteam pentru campionatul cu numărul 10 în elită, după ce semnele divine de certitudine ale urcării în Liga I au venit în Joia Mare.


Minunea s-a împlinit de Paște!



BIBLIOGRAFIE


Pentru realizarea acestui capitol am folosit articole şi fotografii din Uzina şi Ogorul, Târgoviște - Mic îndreptar turistic, 1966, Județele patriei – Dâmbovița, 1980, Târgoviște - Ghid de oraș, 1982, Publiturism, Albumul Târgoviștea de altădată, Gazeta Sporturilor, Jurnal de Dâmboviţa, ProSport, Liga2.prosport.ro, ziarullumina.ro, facebook.com/AFC Chindia Oficial,  facebook.com/cetateatargoviste1396, adevarul.ro, hotnews.ro, sport.ro, arenavalceana.ro, realitateadegorj.net, panduriics.ro, sportcampina.blogspot.com, ziarulargesul.ro, romaniansoccer.ro, telegrama.ro, observatorcl.info, nicolaedobrin.ro, fotbal-arena.ro, click.ro, ziare.com, frf.ro, royaltv.ro, ilfovsport.ro, bazarmedia.ro, dambovitanews.ro, gazetadambovitei.ro, antenadambovita.ro, damboviteanul.com, dambovita24.ro, dbonline.ro, sportimpact.ro, dambovitapenet.ro, ziardambovita.ro, facebook.com/targovisteainimagini.ro, dbsport.ro, ripostapenet.ro, infotgv.ro, voceadambovitei.ro, targoviste.info, targovistelive.ro, facebook.com/Chindia Targoviste,  MDI TV, columnatv.ro, stirileprotv.ro, tvr.ro, digisport.ro, dolce-sport.ro, look tv sport și look plus, telekomsport.ro, fotbaljudetean.info, facebook.com/Commando Dracula, facebook.com/Cavalerii Cetatii, stiridb.ro, o parte dintre publicaţii fiind găsită în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, prin bunăvoinţa doamnelor Cristina Papoe şi Magdalena Toma şi la Direcţia Judeţeană Dâmboviţa a Arhivelor Naţionale.   

De mare ajutor mi-a fost ploieşteanul Romeo Ionescu, cel mai bun statistician român al fotbalului de pretutindeni, prompt şi exact la fiecare solicitare a mea în toată această perioadă.

Am utilizat fotografiile și imaginile realizate de domnii Mişu Avanu, Nicu Milea, Gheorghe Ilinca-Moreni, Gheorghe Tache, Ion Scârlea, Gheorghe Safta, Mircea Scorțeanu-Câmpina, Liviu Gligoraș, Nicu Roşu, Ionuț Parghel, Eduard Găiseanu, Cristian Dudea, Marius Tudor, Cezar Brașoveanu, Daniel Dumbravă, Adi Moga, Iustin Crăciun-Valea Lungă, Robert Slămnoiu, Bogdan Huzui, Cătălin Clopotaru, Florian Radu, Marin Zamfiroiu, Andrei Delureanu, caricaturile semnate de domnii Matty, Alexandru Clenciu, fotografii de pe Facebook şi din colecţiile personale ale oamenilor implicaţi în fotbal.

MULŢUMESC TUTUROR!


Gabriel Degeratu






Postări populare de pe acest blog

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 53, COMEDIE? SAU DRAMĂ? (Liga 2, după 15 etape, ediția 2023-2024)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 52, 13 CU GHINION (play-out ediția 2022 – 2023)

FOTBAL SUB TURNUL CHINDIEI, VOL. IV, CAP. 51, O FURTUNĂ ÎNTR-UN PAHAR CU APĂ (returul ediției 2022 – 2023)